LUVIT Education 3.1 Manual för utbildare och administratörer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "www.grade.com LUVIT Education 3.1 Manual för utbildare och administratörer"

Transkript

1 LUVIT Education 3.1 Manual för utbildare och administratörer

2 Innehållsförteckning 1. INLEDNING 7 2. BEGREPP 8 3. GENERELLA FUNKTIONER RSS RSS i Internet Explorer RSS i FireFox RSS utanför webbläsaren LISTOR VERKTYGSFÄLT KONTEXTHJÄLP RAPPORTER LÄRMILJÖNS OLIKA DELAR NAVIGERING TILL PORTAL OCH ANDRA KURSER HUVUDMENY NAVIGATIONSTRÄD TOPPMENYN INLOGGAD SOM OCH UTLOGGNING ARBETSYTAN HUVUDMENYN KURSÖVERSIKT Kursinformation Nyheter Utbildare Dagens schema Nya dokument Kursblogg Favoriter Inlämningsuppgifter Vem är online Olästa meddelanden PERSONLIGT Personliga inställningar Kursspecifika inställningar Status Antal poster/sida Tidszon Lösenord 16 LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 2(99)

3 Rubriker Presentation Blogg Egenskaper Skriva nytt inlägg Filer Skapa ny mapp Ladda upp fil Exportera Ta bort mapp eller fil Flytta på mappar och filer Framsteg och resultat Inlämningsuppgifter Praktiska tester Visa rapport FUNKTIONER Nyheter Kalender Kalender Ny händelse Kalenderinställningar Import/Export Kursblogg Ordlista Inlämningsuppgifter Studentpublicering WWW-länk HTML-fil Ladda upp fil Forum Chatt Gemensamma egenskaper Praktiska tester Publika grupper Sök KOMMUNIKATION Meddelanden Inkorg Skickade meddelanden Söka Läsa meddelanden Skicka ett nytt meddelande Svara på ett meddelande Vidarebefordra ett meddelande Ta bort meddelanden Markera meddelande som läst/oläst Uppdatera 36 LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 3(99)

4 RSS Deltagare Se personliga presentationer Läsa bloggar KURSADMINISTRATION Inställningar Innehåll Paneler som ska visas på första sidan Rubriker Feed Nyheter Lägg till nyhet Redigera nyhet Ta bort nyhet Kurskalender Kursblogg Menyer Grupper Lägg till grupp Redigera grupp Ta bort grupp Gruppstatistik Ordlista Lägg till ord Redigera ord Ta bort ord Filarkiv Mappar Filer Skapa och redigera material Inlämningsuppgifter Lägg till inlämningsuppgift Redigera en inlämningsuppgift Ta bort en inlämningsuppgift Hantera inlämnade uppgifter Praktiska tester Testresultat Ta bort försök Se svar och rätta ett test Framsteg och resultat Sätta kursbetyg Sätt kursen som avslutad Skicka meddelande Jämför dokument Framsteg och resultat per deltagare ATT LÄSA OCH ANVÄNDA KURSINNEHÅLL I LUVIT 59 LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 4(99)

5 6.1. KOMMENTARER ANTECKNINGAR ATT LÄSA OCH ANVÄNDA NAVIGATIONSTRÄDETS DOKUMENTTYPER Forum Export/import av forum Ta bort ämnen Sök Nytt ämne Läsa inlägg Göra nya inlägg Ta bort och redigera inlägg Chatt Tester Genomförande Frågetyper Feedback, Ledtråd, Kontrollera och Lösning Testresultat BYGGA KURSER ENKEL HANTERING AV KURSMATERIAL Mappar Dokument Popup-menyn Sorteringsordning Lägg till material i navigationsträdet Gemensamma egenskaper Behörigheter Standard Kommunikation Tester Presentationsmallar Importera Från materialbiblioteket UTÖKAD HANTERING AV KURSMATERIAL Verktygsfältets funktioner Tillbaka Lägg till ny efter Lägg till ny under Egenskaper Exportera Ta bort Flytta mappar och dokument Popup-menyn Ny efter denna Ny på nivån under Redigera 90 LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 5(99)

6 Ersätt fil Granska/Ladda ned Exportera Ta bort PRESENTATIONSMALLAR - HTML Skapa ny sida Text i en spalt Text i två spalter Text och bild Text och film Bild Film Test enkelval Flerval Sant/falskt Dra till box Kommentar med återkoppling TESTER HTML-EDITORN 99 LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 6(99)

7 1. Inledning I LUVIT Education eller lärmiljön som den också kallas, hittar du som utbildare/administratör kursmaterialet i dina kurser. Här kan du själva bygga upp dina kurser och även kommunicera med kursdeltagare och kursansvariga med hjälp av meddelanden, chatt och forum. I kalendern kan du lägga in kursens aktiviteter. Manualens kapitel följer i stort lärmiljöns menyrad. Varje huvudfunktion har ett eget kapitel och i det kapitel beskrivs vad du kan göra och hur du går till väga för att använda de olika funktionerna. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 7(99)

8 2. Begrepp Här förklaras några begrepp som är återkommande i manualen. Kursdeltagare användare med profilen Kursdeltagare Utbildare användare med profilen Utbildare Administratör användare med profilen Kursadministratör Panel gränssnittet i LUVIT Education är till stor del uppbyggt av ett antal olika rutor. Varje ruta har en ram och en rubrik, dessa rutor kallas för paneler. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 8(99)

9 3. Generella funktioner I det här kapitlet beskrivs funktionalitet som återkommer på flera ställen i LUVIT Education RSS RSS är en förkortning av Rich Site Summary. Det är en XML-baserad teknik vars syfte är att låta användare ta del av förändringar på en webbplats utan att behöva besöka den. Traditionellt har tekniken mest använts på nyhetssajter och bloggar, men i LUVIT är användningsområdet mycket bredare än så. Ser du symbolen någonstans i systemet betyder det att här finns möjlighet att prenumerera på information. Det kan handla om till exempel nyheter, blogginlägg, meddelanden eller händelser i kalendern. Informationen presenteras som en XML-fil som i allmänhet kallas RSS-flöde. För att enkelt kunna ta del av RSS-flöden så använder man sig av särskilda program, som antingen installeras på datorn eller är webbaserade. Dessa program kallas i folkmun för RSS-läsare. I Internet Explorer 7 och i Firefox finns inbyggda RSS-läsare. SharpReader och FeedReader är exempel på andra program som du kan installera på din dator för att kunna utnyttja RSS-funktionalitet RSS i Internet Explorer 7 I Internet Explorer 7 finns inbyggt stöd för att läsa RSS-flöden. Om du klickar på en RSS-symbol någonstans i LUVIT möts du av följande sida. Klicka på Subscribe to this feed. En dialogruta öppnas där du ska ange vad du vill kalla just det här RSS-flödet. Du kan också skapa mappar för att organisera dina prenumerationer. Bekräfta genom att klicka på Subscribe. Du kommer åt dina RSS-flöden i Internet Explorer genom att klicka på stjärnan uppe till vänster i webbläsaren. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 9(99)

10 RSS i FireFox Även i FireFox finns inbyggd funktionalitet för att hantera RSS-flöden. Klicka på RSS-symbolen i LUVIT och sedan på Prenumerera på sidan som öppnas. I FireFox Visa-meny kan du sedan bestämma var du ska komma åt dina prenumerationer. Gör inställningarna under Verktygsfält och Sidofält. RSS-flöden går i FireFox under benämningen bokmärken RSS utanför webbläsaren Om du har en webbläsare som inte kan hantera RSS-flöden kan du istället installera en RSS-läsare på din dator. Två vanliga RSS-läsare är SharpReader och FeedReader. Besök dessa programs hemsidor för att hitta information om hur du installerar respektive använder dem Listor I LUVIT Education finns ett antal olika listor som är uppbyggda på samma sätt. Du kan sortera på en kolumn genom att klicka på den understrukna rubriken. Klicka en gång till för att vända sorteringsordningen. Du kan också bestämma hur många poster du vill se på en sida. Ändra detta i rullgardinsmenyn till höger ovanför listan. Max 100 poster kan visas på en sida. Om det finns för många poster delas listan in i sidor. Du kan då använda sidnavigeringen under listan för att bläddra mellan sidorna. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 10(99)

11 3.3. Verktygsfält De flesta paneler i lärmiljön har ett verktygsfält. Detta innehåller funktioner för att hantera de objekt som finns i panelen Kontexthjälp På några ställen i lärmiljön finns hjälp tillgänglig i direkt anslutning till funktionen. Det kan se ut så här: Klicka på frågetecknet för att visa hjälpen Rapporter På flera ställen i LUVIT Education finns det möjlighet att få ut listor i form av rapporter. Rapporterna symboliseras med symbolen. Överst i rapporterna finns ett verktygsfält. Längst till vänster kan du se hur många sidor rapporten består av. Med hjäp av pilarna kan du navigera mellan sidorna. Du kan ändra i vilken storlek rapporten visas i rullgardinslistan. Standardinställningen är 100%. Det går att söka i rapporter genom att skriva in en sökfras i textfältet och sedan klicka på Find. Sökresultatet markeras i rapporten. Klicka på Next för att gå vidare till nästa träff. Du kan exportera rapporten till en mängd olika format. Välj format i rullgardinslistan och klicka sedan på Export. Klickar du på dokumentsymbolen med de gröna pilarna på uppdateras rapporten. Vill du skriva ut klickar du på skrivarsymbolen längst till höger i verktygsfältet. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 11(99)

12 4. Lärmiljöns olika delar I det här kapitlet går vi igenom och förklarar lärmiljöns olika delar. 1. Navigering till Portal och andra kurser 2. Huvudmeny 4. Toppmeny 5. Inloggad som och utloggning 3. Navigationsträd 6. Arbetsyta 4.1. Navigering till portal och andra kurser Klicka på Min Portal för att komma tillbaka till portalen. Om din organisation inte använder portalen syns inte den här länken. Är du registrerad på mer än en kurs visas här en rullgardinslista med dessa kurser. Om du vill byta kurs, välj aktuell kurs i rullgardinsmenyn. Som utbildare/administratör ser du här till skillnad från kursdeltagare även kurser som ännu inte börjat Huvudmeny Det här är lärmiljöns huvudmeny. Den använder du för att komma åt lärmiljöns olika funktioner. De flesta menyalternativ innehåller ett antal submenyalternativ. För information om hur du ställer in vilka menyalternativ som ska vara tillgängliga för olika profiler se avsnitt Navigationsträd Kursinnehållet, själva kursmaterialet presenteras i en trädstruktur, det så kallade navigationsträdet. Under navigationträdet finns ett antal verktyg. Klicka på den här symbolen för att expandera hela trädet. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 12(99)

13 Klicka på den här symbolen för att fälla ihop trädet. Klicka på den här symbolen för att uppdatera trädet. Praktiskt när du har publicerat nytt material. Den här symbolen motsvarar menyalternativet Kursadministration/Skapa och redigera material. Är menyalternativet avstängt visas inte heller symbolen Klicka på den här symbolen om du vill se trädet som kursdeltagarna ser det. Studentvyn baseras på profilen kursdeltagare, inte på enskilda kursdeltagares behörigheter Toppmenyn Vilka menyer du ser beror på de inställningar som gjorts för din organisation. Nedan beskrivs samtliga möjliga menyalternativ. Start tar dig till inloggningssidan i portalen. Min portal tar dig till översiktssidan i portalen. Mina kurser tar dig till lärmiljön. Den senaste kurs du var inne i öppnas. Kurskataloger innehåller presentationer av tillgängliga kurser. LUVIT Administration är en direktlänk till administrationsverktyget. Under Länkar finner du användbara länkar. Om öppnar en sida med information om din organisation. Hjälp innehåller manualen Inloggad som och utloggning Du får här information om vem du loggat in som, och här hittar du även Logga ut knappen. Klicka alltid på Logga ut när du lämnar LUVIT Arbetsytan På arbetsytan arbetar du med de olika funktionerna som finns tillängliga i lärmiljön och med själva kursmaterialet. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 13(99)

14 5. Huvudmenyn 5.1. Kursöversikt Det översta menyvalet i lärmiljön, Kursöversikt, är vanligtvis det första du ser när du kommer in i en kurs, men du kan även välja det genom att klicka på det översta menyalternativet i huvudmenyn. Sidan presenterar information om kursen som inte direkt är kopplat till kursmaterialet. Vilka paneler som finns på översiktssidan kan variera mellan olika kurser. För information om hur du ställer in vilka paneler som ska visas se avsnitt Kursansvarig kan välja att första dokumentet i trädet visas istället för kursöversikten när du öppnar kursen. Inställningen som styr detta heter Börja med innehåll, för mer information se avsnitt Kursinformation Panelen Kursinformation visar den information som kursskaparen la in när kursen skapades (i LUVIT Administration). Den innehåller en beskrivning av kursen och information om när kursen startar och slutar. Eventuellt finns här också kontaktuppgifter till kursansvarig Nyheter Här kan du läsa kursens senaste nyheter. Nyheterna presenteras i sin helhet eller bara med en rubrik. Klicka på nyhetens rubrik för att läsa hela nyheten. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 14(99)

15 Utbildare Här presenteras kursens utbildare och administratörer. Härifrån kan man skicka ett meddelande till personen, gå direkt till hans/hennes blogg och titta på hans/hennes personliga presentation. För mer information se avsnitt Dagens schema Dagens schema visar de aktiviteter som har lagts in i kalendern just för idag, både kursrelaterade och personliga. För mer information om hur du lägger in händelser i kalendern se avsnitt Nya dokument Här visas de senaste dokumenten som publicerats i navigationsträdet Kursblogg Här visas de senaste inläggen i kursbloggen. Klicka på titeln för att läsa inlägget. Man kan också komma till kursbloggen genom att gå till Funktioner/Kursblogg i menyn. För mer information om hur du skapar och använder en kursblogg se avsnitt Favoriter Panelen Favoriter innehåller bokmärken till dokument i navigationsträdet. Du skapar en favorit genom att öppna dokumentet från navigationsträdet och kryssa i rutan Favoriter längst ned på sidan. Vill du radera en favorit kryssar du i rutan framför titeln och klickar på Ta bort Inlämningsuppgifter I panelen Inlämningsuppgifter syns de inlämningsuppgifter som är aktuella i kursen. Klicka på en uppgifts titel för mer information. Från och med dagen då uppgiften ska lämnas in rödmarkeras datumet för deadline. Inlämningsuppgifterna nås även från menyn Funktioner/ Inlämningsuppgifter (avsnitt 5.3.5). För mer information om hur du skapar inlämningsuppgifter se avsnitt Vem är online Här listas de personer som just nu är inloggade i kursen samt den tid då de loggade in Olästa meddelanden I den här panelen listas olästa kursmeddelanden. Du ser vem meddelandet är från, dess ämne och när det skickades. Klicka på meddelandet för att läsa det. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 15(99)

16 5.2. Personligt Personliga inställningar Under Personliga inställningar kan du bland annat välja språk för lärmiljön och ändra ditt lösenord Kursspecifika inställningar Här kan du ändra språkinställning för lärmiljön. Inställningen är personlig och påverkar endast den aktuella kursen. Kursmaterialet påverkas inte. Välj det språk du vill ha i rullgardinslistan Språk. Om du väljer att kryssa i Visa kursinformationspanel kommer en panel med kursens titel, beskrivning, kontaktperson och e-postadress att visas på kursöversiktssidan. Vill du se en presentation av kursens utbildare på kursöversiktssidan kryssar du i Lärarpresentation. Kryssa i Ta emot kursmeddelande som e-post om du vill att meddelanden som skickas till dig även skall skickas till din externa e-post. Denna inställning gäller bara meddelanden som skickats från den aktuella kursen. Klicka på Spara när du är klar med dina inställningar Status Om du inte vill att andra ska se att du är online kryssar du i Visa mig som offline. Klicka sedan på Spara Antal poster/sida Här ställer du in hur många poster per sida du vill se i de olika listor som finns i LUVIT Education. Välj antal i rullgardinslistan och klicka sedan på Spara Tidszon Här ställer du in vilken tidszon du befinner dig i. Bor du i Sverige är det Europe/Stockholm. Välj tidszon i rullgardinslistan och klicka sedan på Spara Lösenord Så här gör du för att ändra ditt lösenord som du använder för att logga in: 1. Skriv in ditt gamla lösenord under Nuvarande lösenord 2. Skriv in ditt nya lösenord under Nytt lösenord 3. Bekräfta ditt nya lösenord under Bekräfta lösenord 4. Klicka på Spara Rubriker Här ställer du in vilka kolumner du vill visa på sidan Framsteg och Resultat som ligger i menyn Personligt. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 16(99)

17 Som utbildare/administratör kan du även ställa in vilka kolumner du vill visa på sidan Framsteg och resultat i menyn Kursadministration. Markera med kryssrutorna vilka kolumner du vill visa och klicka på Spara Presentation Här kan du skapa en personlig sida för att presentera dig själv för övriga kursdeltagare. Du kan fylla i adress, telefon- och mobilnummer, e-post, meddelandeklient (t ex e-postadress för messenger eller icq-nummer), URL och länktitel samt en längre beskrivning av dig själv. Presentationen kan visas i portalen och i dina kurser. Välj själv vilka av fälten du vill fylla i. Beskrivningsfältet har en HTML-editor som gör det möjligt för dig att redigera textens utseende. För mer information om hur du använder HTML-editorn se avsnitt 8. Du kan ladda upp en bild som visas i presentationen. Klicka på Bläddra och välj en bild från din dator. Din presentation visas inte för övriga deltagare förrän du aktiverar den. Kryssa i Aktiv om du vill att din presentation ska vara tillgänglig för andra. Showcase är en möjlighet för dig att visa upp filer och dokument för andra. Filerna som du vill ska visas ska ligga i mappen Showcase i Filer (se avsnitt 5.2.4Error! Reference source not found.). Kryssa i Aktivera showcase om du har filer du vill ska visas i den personliga presentationen. Klicka på Spara för att spara presentationen. För att spara och även förhandsgranska, klicka på Spara och förhandsgranska. Då öppnas ett nytt fönster öppnas där du kan se din presentation Blogg En blogg är en webbplats som uppdateras ungefär som en dagbok på nätet och där läsarna har möjlighet att kommentera inläggen. I LUVIT kan du skapa en egen blogg. Andra kommer åt din blogg från sidan Deltagare i menyn Kommunikation. Första gången du klickar på Blogg under menyn Personligt kommer du till ett formulär där du ska fylla i information om din nya blogg. Fyll i Titel och Beskrivning. Om du vill kan du också ladda upp en valfri bild som du tycker passar bra till din blogg. Klicka på Bläddra och välj en bild från din dator. Med hjälp av kryssrutorna bestämmer du om du ska tillåta kommentarer och om du vill ta emot kommentarerna som meddelanden. För att andra ska kunna se din blogg måste Aktiv vara ikryssad. Klicka på Spara när du är klar. Om du som utbildare/administratör tycker att någon skriver olämpliga saker i sin blogg kan du stänga den. Läs mer om bloggar i avsnitt LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 17(99)

18 Egenskaper Klicka på Egenskaper i verktygsmenyn för att ändra din bloggs inställningar. I Översikt kan du se hur många inlägg du gjort, när du skrev senast och hur många kommentarer du fått. Du kan dela in dina inlägg i kategorier. Klicka på Kategorier i verktygsmenyn för att hantera dina kategorier. Skapa en ny kategori genom att klicka på Ny. Fyll sedan i Titel och bekräfta genom att klicka på Spara. Vill du istället ta bort kategorier markerar du dem i listan och klickar sedan på Ta bort. Inläggen i de kategorier du tar bort kommer att finnas kvar i din blogg. Om du vill kan du lägga in lämpliga länkar i anslutning till din blogg. Klicka på Länkar i verktygsmenyn. Skapa en ny länk genom att klicka på Ny extern länk. Fyll sedan i Titel och URL och bekräfta genom att klicka på Spara. Vill du istället ta bort länkar markerar du dem i listan och klickar sedan på Ta bort. Både kategorier och länkar visas i din blogg i paneler brevid inläggen. Klicka på Inlägg i verktygsmenyn för att administrera de inlägg du gjort i bloggen. Inläggen visas i en lista med information om när du skrev dem, samt hur många kommentarer respektive inlägg fått. Vill du ändra i ett inlägg klickar du på dess titel. Du kan göra förändringar i Titel, Text och Kategori. Klicka på Spara när du är klar. För att ta bort inlägg markerar du dem i listan och klickar på Ta bort i verktygsmenyn Skriva nytt inlägg Gå till bloggens startsida och klicka på Nytt inlägg i verktygsraden. Fyll i Titel, Text och välj Kategori. Texten kan du formattera med hjälp av verktygen i HTML-editorn (se kapitel 8). Vill du lägga in en bild klickar du på symbolen och sedan på Browse Server. Du får nu möjlighet att välja en bild från ditt personliga filarkiv. Markera den bild du vill ha med i ditt blogginlägg och klicka sedan på Välj. Har du inga bilder i ditt filarkiv sedan innan kan du nu ladda upp en ny. Detta gör du genom att klicka Lägg till fil i verktygsmenyn. Du får sedan en chans att förhandsgranska bilden. Ser allt bra ut klicka OK. När du känner dig nöjd med ditt inlägg klickar du på Spara Filer I Filer kan du ladda upp och spara egna filer. Vilka filtyper du kan ladda upp och hur mycket utrymme du har bestäms av systemadministratören. Med hjälp av indikatorn kan du se hur mycket av utrymmet som utnyttjas. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 18(99)

19 Skapa ny mapp Du bygger en struktur för dina filer genom att skapa mappar. Klicka på Ny mapp och välj var i filstrukturen du vill lägga den nya mappen genom att klicka på en mapp i trädet. Vald plats visar ditt val. Fyll i namnet på mappen och klicka på Spara. Om du vill lägga till ytterligare väljer du Spara och lägg till ny. Väljer du ingen plats för din mapp så placeras den i roten Ladda upp fil Klicka på Ladda upp. Välj var du vill placera din fil genom att klicka på en mapp i trädet. Filen hamnar i mappen du klickar på. Vald plats visar vilken mapp du valt. Välj fil genom att klicka på Bläddra och leta reda på den fil du vill ladda upp. Klicka på Spara. Om du vill lägga till ytterligare filer väljer du Spara och lägg till ny. Väljer du ingen plats för din fil så placeras den i roten Exportera Om du behöver ta med dig dina filer kan du lätt göra det genom funktionen Exportera. Filerna packas ihop till en enda fil i formatet zip. Klicka på Exportera i verktygsfältet och sedan OK för att bekräfta ditt val. Välj att spara filen och bestäm sedan var du vill spara den Ta bort mapp eller fil Markera de mappar eller filer du vill ta bort. Klicka på Ta bort. Bekräfta att du vill ta bort de valda filerna. Väljer du att ta bort en mapp kommer alla underliggande mappar och filer också att tas bort Flytta på mappar och filer Du kan enkelt flytta runt mappar och filer i filstrukturen. Dra filen eller mappen och släpp den där du vill att den ska ligga. Du kan inte flytta mappar till Showcase-mappen. Filer går dock bra. I Showcase-mappen placerar du filer och dokument som du vill visa upp i din personliga presentation (se avsnitt 5.2.2) Framsteg och resultat I Framsteg och resultat får du statistik över hur du har använt kursmaterialet samt resultat på tester och inlämningsuppgifter. Verktygsfältet innehåller funktionerna Kursinnehåll, Inlämningsuppgifter, Praktiska tester och Visa rapport. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 19(99)

20 Här visas en lista på allt material i kursen. För varje dokument finns information om när du senast öppnade dokumentet och hur många gånger du haft det uppe (Antal klick). Om du även ser kolumner för Procent och Resultat rör de endast tester. I Status-kolumnen visas din status för dokumentet/mappen. I de flesta fall betyder Ej påbörjad att du inte klickat på dokumentet i trädet och Avklarad att du har klickat på det. Ibland har dokumenten mer avancerad statushantering, då kan det krävas att du ska ha klarat en övning eller dylikt för att dokumentet ska markeras som avklarat. Om du gjort ett test kan det ha status Godkänt (om du klarat testet), Orättad (om läraren inte har rättat det ännu) och Underkänt (om du inte klarade gränsen för godkänt). Statuskolumnen för mappar innehåller en siffra för varje färg. Siffran talar om hur många dokument med en viss status som mappen innehåller. Mappar och dokument med underliggande dokument är markerade med plustecken i listan. Du kan klicka på objektets titel för att öppna det och titta på din status för de underliggande dokumenten. Du kan också använda rullgardinslistan Modul för att hoppa mellan de olika mapparna i trädet. Mappar på trädets första nivå är markerade med ett streck, de på andra nivån med två streck osv. Du kan även klicka på vissa dokument i listan. Klickar du på ett forum i listan kan du se hur många inlägg du gjort i just det forumet. Har du till exempel gjort ett test så kan du få mer information om dina resultat genom att klicka på testets titel. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 20(99)

21 Du får då se de försök du gjort samt Status, Poäng och Använd tid för respektive försök. Du kan få mer detaljerad information om ett visst försök genom att klicka på datumet. Du kan här se resultat per fråga. Genom att klicka på Visa i svarskolumnen kan du se hur du svarat på en viss fråga Inlämningsuppgifter Här får du en översikt över hur du ligger till med kursens inlämningsuppgifter Är kolumnerna Inlämningsdatum och Fil tomma betyder det att du ännu inte lämnat in uppgiften. Är kolumnerna Betyg och Kommentar tomma så har uppgiften ännu inte blivit rättad Praktiska tester Kontakta Grade AB för mer information. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 21(99)

22 Visa rapport Använd funktionen Visa rapport när du vill skriva ut eller exportera informationen från Framsteg och resultat. Rapporten består av tre sidor med information om Kursinnehåll, Inlämningsuppgifter och Tester. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 22(99)

23 5.3. Funktioner Nyheter Här visas aktuella kursnyheter. De presenteras i kronologisk ordning. För att läsa nyheten i sin helhet klicka på dess rubrik. Nyheten visas då i en panel till höger om listan. Klicka på den oranga RSS-ikonen för att prenumerera på nyheterna. Läs mer om RSS i avsnitt Kalender I kalendern får du en överblick över schemalagda aktiviteter i den aktuella kursen samt dina egna personliga aktiviteter. Verktygsfältet innehåller funktioner för att hantera kalendern. Dessa är Kalender, Ny händelse, Kalenderinställningar och Import/Export Kalender I månadsvyn är de datum som har schemalagda aktiviteter markerade med fetstil och datumet som är aktivt är markerat med gult. Dagens datum har en röd ram. Du kan snabbt återgå till dagens datum genom att klicka på knappen Välj dagens datum. Alla datum och veckor i kalendern är klickbara. När du klickar på ett datum eller en vecka (den lilla pilen till vänster) visas just denna dag/vecka på den högra delen av sidan. Även aktiviteterna är klickbara. Om du själv har skapat aktiviteten kan du ändra eller ta bort den genom att klicka på den. För att se en annan månad än den som visas, bläddra med hjälp av pilarna vid månadsnamnet. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 23(99)

24 Ny händelse Klicka på Ny händelse för att lägga till en aktivitet i kalendern. Om du vill att händelsen ska vara relaterad till kursen kryssar du i kryssrutan brevid kursnamnet. Är du administratör eller lärare på kursen kan du kryssa i alternativen Publik och Meddela förändringar. Publik innebär att alla som är registrerade på kursen kan se aktiviteten i sina kalendrar. Om du valt Meddela förändringar kommer ett meddelande att skickas ut till alla kursdeltagare som talar om att en aktivitet lagts till, ändrats eller tagits bort. Fyll sedan i Titel, Beskrivning, Datum, Start- och eventuellt Sluttid. Du kan även välja Ingen tid vilket medför att aktiviteten hamnar ovanför timangivelserna i kalendern. Om du vill att händelsen ska upprepas markerar du Upprepa händelse varefter du kan ställa in tidsintervall och varaktighet. Klicka på Spara. Nu är din aktivitet inlagd i kalendern Kalenderinställningar I Kalenderinställningar väljer du om din kalender som standard skall visa en dag- eller veckovy. Dessutom kan du här anpassa tider och veckodagar i kalendern så att den passar din arbetsvecka Import/Export Välj Import/Export om du vill importera händelser som du exporterat från din vanliga kalender, eller exportera händelser som du sedan kan importera till en annan kalender. Formatet som används är icalendar eller ical som det också kallas och stöds av Microsoft Outlook, Apple ical, Lotus Notes, Windows Calendar, m.fl. Importera händelse Så här gör du för att importera en händelse: 1) Exportera en händelse från din vanliga kalenderapplikation (i Microsoft Outlook väljer du Arkiv Spara som och väljer icalendar format (*.ics)). Se till att filen får ändelsen.ics. 2) Klicka på Bläddra och välj kalenderfilen. 3) Klicka på OK. Nu skall du kunna se den importerade händelsen i kalendern i LUVIT. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 24(99)

25 Exportera alla händelser När du klickar på Exportera skapas en icalendar-fil. En nedladdningsruta visas och du kan spara filen på din dator. Importera sedan filen till din kalenderapplikation Kursblogg I kursbloggen kan kursens utbildare/administratörer blogga. För mer information se avsnitt och Ordlista I ordlistan kan kursens utbildare/administratörer lägga till ord som de anser kursdeltagarna måste förstå för att kunna tillgodogöra sig kursens innehåll. Klicka på ett ord i listan för att se dess beskrivning. Beskrivningen kan bestå av en HTML-sida som du eller någon annan utbildare/administratör gjort, en länk till en annan sida på Internet eller en fil. Orden som ingår i kursens ordlista kan även blitill länkar i texten i de HTML-dokument som finns i navigationsträdet. Bara klicka på ordet för att öppna beskrivningen. För mer information om hur du skapar ordlistan se avsnitt Inlämningsuppgifter Här listas de inlämningsuppgifter som ska göras under kursen. Kursdeltagaren får information om uppgiftens Titel, Deadline (när den senast ska vara inlämnad), när han/hon lämnade in och vilket Betyg han/hon fått. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 25(99)

26 Om kursdeltagaren inte längre kan lämna in visas en bock under Stängd. Deadline för inlämningsuppgifterna visas också i kursdeltagarnas kalender. Kursdeltagarna får mer information om uppgiften genom att klicka på dess titel. De får då bland annat en beskrivning av uppgiften och en kontaktperson. De kan också skriva ut uppgiften härifrån. Extra information kan finnas i en bilaga. Bilagan öppnas när man klickar på dess titel. Kursdeltagarna lämnar in genom att klicka på uppgiftens titel. Inlämning kan ske på två olika sätt (dock bara ett sätt per uppgift). Det första sättet innebär att kursdeltagaren bara kan lämna in enda fil. Kursdeltagaren klickar på Bläddra/Browse, väljer en fil från sin dator och klickar sedan på Lämna in. Endast en inlämning är tillåten. Skulle kursdeltagaren lämnat in fel fil måste han/hon kontakta en ansvarig utbildare/administratör. Som utbildare/administratör kan du återställa en inlämning så att kursdeltagaren kan lämna in igen. När kursdeltagaren lämnat in visas information om inlämningen. Betyg och Kommentar visas när inlämningen rättats. Kursdeltagaren får också ett meddelande när uppgiften rättats. Det andra sättet för inlämning av uppgifter innebär att kursdeltagaren kan lämna in flera filer och att ni kan ha en dialog kring inlämningarna. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 26(99)

27 Om kursdeltagaren har någon kommentar till sin inlämning skriver han/hon denna i kommentarsfältet. Kursdeltagaren klickar sedan på Bläddra/Browse och väljer en fil från sin dator. Han/hon kan lämna in mer än en fil (dock max åtta) genom att klicka på Lägg till fler. En vald fil kan tas bort med ett klick på röda krysset till höger om filnamnet. När kursdeltagaren valt de filer han/hon vill ladda upp klickar de på Spara. En ny panel dyker då upp längst ned på sidan. Första gången någon lämnat in kommer panelen bara att innehålla en rad. Som utbildare/administratör kan du sen kommentera den inlämning som gjorts. Din respons visas som en ny rad i panelen. För mer information om hur du som utbildare/administratör arbetar med inlämningsuppgifter se avsnitt För varje ny inlämning som görs och för varje gång du eller någon annan utbildare/administratör lämnar respons skapas en ny rad i historikpanelen. All lärarrespons får kursdeltagaren också som meddelanden. Kursdeltagaren kan fortsätta lämna in tills uppgiftens deadline har passerats eller tills du som utbildare/administratör stänger uppgiften. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 27(99)

28 Studentpublicering Här kan kursdeltagarna publicera filer i navigationsträdet. De gröna mapparna i trädet är så kallade studentmappar. För mer information om hur du skapar studentmappar se avsnitt Studentmapparna visas här i en lista. Kursdeltagarna klickar på titeln på den mapp som de vill publicera i. De kan bara se de dokument som de själv publicerat i mappen. Dessa dokument kan de även ta bort genom att markera dem med kryssrutorna och klicka på Ta bort i verktygsfältet. För att lägga till nya dokument klickar kursdeltagaren på Lägg till i verktygsfältet. I nästa steg får de välja vilken typ av dokument de vill lägga till. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 28(99)

29 Det är du som utbildaren/administratör som styr vilka dokumenttyper kursdeltagarna får publicera. Kursdeltagaren klickar på den dokumenttyp han/hon vill publicera WWW-länk Har kursdeltagaren valt att publicera en WWW-länk måste han/hon fylla i länkens Titel och URL (adressen till sidan). Om länken ska öppnas i ett nytt fönster måste Öppna länken i ett nytt fönster kryssas i. Se avsnitt för information om fliken Egenskaper. När kursdeltagaren klickar på Slutför publiceras dokumentet i trädet HTML-fil Har kursdeltagaren valt att publicera en HTML-fil måste han/hon fylla Titel och välja en mall. Mallen Blank skapar ett nytt tomt HTML-dokument, mallen Text with image skapar ett HTML-dokument med lite text och en bild. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 29(99)

30 Kursdeltagaren kan direkt redigera dokumentet genom att klicka på Slutför och redigera. Dokumentet öppnas då i en HTML-editor. Här kan kursdeltagaren redigera dokumentet. Ändringarna måste sparas genom ett klick på diskettikonen uppe till vänster i editorns verktygsfält. För mer information om HTML-editorn se kapitel 8. Vill kursdeltagaren redigera dokumentet senare klickar han/hon på Slutför. Se avsnitt för information om fliken Egenskaper. När kursdeltagaren klicka på Slutför publiceras dokumentet i trädet Ladda upp fil Kursdeltagaren väljer vilken fil som ska publiceras genom att klicka på Bläddra/Browse, söka reda på filen på sin dator och klicka på Nästa. Han/hon kan se vilka filtyper som är tillåtna genom att klicka på plustecknet till vänster om Tillåtna filändelser. I nästa steg dokumentets Titel ändras. Titeln sätts annars till samma som filnamnet. Se avsnitt för mer information om fliken Egenskaper. När kursdeltagaren klickar på Slutför publiceras dokumentet i trädet Forum Vill kursdeltagaren publicera ett forum räcker det med att fylla i forumets Titel. Det går även att lägga till en beskrivning som visas på forumets startsida. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 30(99)

31 Se avsnitt för mer information om fliken Egenskaper. När kursdeltagaren klicka på Slutför publiceras dokumentet i trädet Chatt Vill kursdeltagren publicera en chatt behöver han/hon endast ange Titel. Se avsnitt för mer information om fliken Egenskaper. När kursdeltagaren klickar på Slutför publiceras dokumentet i trädet Gemensamma egenskaper Vissa inställningar kan kursdeltagarna göra för alla dokumenttyper. De kan ställa in om dokumentet ska vara synligt eller inte med kryssrutan Synlig. Hjälptext är den lilla text som poppar upp när man håller muspekaren över dokumentet i navigationsträdet. Med Aktivera och Inaktivera går det att ställa in under vilken period dokumentet ska vara synligt i navigationsträdet Praktiska tester Kontakta Grade AB för mer information Publika grupper Här kan kursdeltagaren välja att Gå med i eller Lämna de Publika grupper som finns i kursen. Om någon registrerar sig i en publik grupp får han/hon tillgång till material som är avsett för denna grupp. De grupper kursdeltagaren är med i är markerade med en bock under Registrerad. För att gå med i en grupp, markera aktuell grupp och välj Gå med i i verktygsfältet. För att lämna en grupp så markera gruppen och välj Lämna i verktygsfältet. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 31(99)

32 Det går inte att gå med i en grupp om den har begränsat antal platser och alla platser är tagna. För mer information om hur du skapar publika grupper se avsnitt Sök Sökfunktionen i LUVIT Education möjliggör sökning i kursinnehållet, dvs. material som är publicerat i kursen och finns tillgängligt i navigationsträdet. Både titel på dokument och text söks igenom. Du kan också söka på innehåll i kursens forum och i kursbloggen om det finns någon. Sökfönstret öppnas i ett separat fönster. Skriv in vad du vill söka efter och tryck på Sök. Du kan använda ett eller flera sökord. Du kan begränsa din sökning till att gälla bara filer, forum eller kursblogg i rullgardinslistan till höger om sökfältet. Resultatet av sökningen presenteras som en lista med titlar på de dokument där sökningen gav träffar. Klickar du på en titel öppnas dokumentet. Körbara filer som kan innehålla text, så som material producerat i t.ex. flash, kommer inte med i resultatet. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 32(99)

33 5.4. Kommunikation Under menyn Kommunikation hittar du verktyg för att kommunicera med andra kursdeltagare, utbildare och kursadministratörer som är registrerade i den aktuella kursen. Här kan du läsa, besvara och radera dina meddelanden. Du kan också se vilka som är inne i kursen samtidigt som du, titta på andra deltagares personliga presentationer och läsa bloggar Meddelanden Du kan skicka och ta emot meddelanden från andra deltagare i kursen. Observera att det endast är meddelanden som är skickade och mottagna inom ramen för kursen som visas här. Till vänster kan du skifta mellan mapparna Inkorg, som visar alla dina mottagna meddelanden, och Skickat, som visar alla dina skickade meddelanden. Inkorg och Skickat visar ett begränsat antal meddelanden per sida. Du kan välja hur många du vill ska visas genom att ändra värdet i rullgardinsmenyn uppe till höger i panelen. Har du många meddelanden kan du använda bläddringsfunktionen längst ner för att navigera mellan sidorna med meddelanden Inkorg I Inkorgen finns dina mottagna meddelanden. Det oöppnade kuvertet visar att ett meddelande är öppnat/läst. Olästa meddelanden har markeras med ett öppnat kuvert och gul bakgrund. I listan med mottagna meddelanden visas avsändarens namn, meddelandets ämne, när du fick meddelandet och vilken kurs det är skickat från. Om du för markören över listan med meddelanden visas meddelandets titel samt inledning. Om du får ett nytt meddelande under tiden du är inloggad visas detta genom att symbolen med det oöppnade kuvertet syns i det högra hörnet bredvid ditt namn. Klicka på symbolen för att komma till inkorgen Skickade meddelanden I Skickat ser du dina skickade meddelanden. Listan visar mottagarens namn, meddelandets ämne, när det är skickat och vilken kurs du skickat meddelandet från. Om du för markören över listan med skickade meddelanden visas information om vem meddelandet har skickats till. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 33(99)

34 Söka Du kan söka efter meddelanden i Inkorgen eller i Skickat. Skriv in det du vill söka på i sökfältet. Välj i rullgardinsmenyn om du vill att sökningen ska genomföras på avsändarens/mottagarens namn eller på ämnet och klicka på Sök-knappen Läsa meddelanden För att läsa ett meddelande i Inkorgen, klicka på avsändarnamnet (namnet i Från-kolumnen). Läs ett meddelande i Skickat genom att klicka på mottagarnamnet (namnet i Till-kolumnen). Du kan se vem som skickat meddelandet, vem eller vilka som är mottagare, meddelandets ämne och när det är skickat. Gå tillbaka till Inkorgen eller Skickat genom att klicka på ikonen längst till vänster i verktygsfältet. Om meddelandet har en bifogad fil kan du öppna den genom att klicka på filens namn. Du får då välja mellan att öppna eller spara den. Du kan också välja att spara bilagan direkt i Mina filer i portalen. Klicka först på diskettsymbolen och svara sedan OK på frågan om du vill spara bilagan. Nu finns bilagan som en fil i Mina filer under Personligt Skicka ett nytt meddelande Klicka på Ny i verktygsfältet. Ett meddelandefönster öppnas. Fyll i fältet Ämne och skriv meddelandet i rutan. Du lägger till eller tar bort mottagare genom att klicka på Till högst upp till vänster. I det nya fönstret som öppnas kan du söka efter användare i kursen. Vill du lista alla användare trycker du direkt på Sök. Välj mottagare genom att markera eller avmarkera i listan. Du kan markera alla kryssrutor genom att kryssa i kryssrutan längst upp. För att avmarkera alla, klicka bort krysset i kryssrutan. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 34(99)

35 För att lättare hitta den eller de personer som du vill skicka meddelandet till kan du använda dig av sökfunktionen. Skriv in hela eller en del av namnet i sökfältet Du kan välja i rullgardinslistorna om du vill att personen ska ha en viss profil eller tillhöra en speciell grupp. När du ställt in alla sökkriterier klickar du på Sök. Upprepa detta tills du hittat alla mottagare och kryssat för dem, markeringarna sparas mellan sökningar, klicka sedan på Ok. Namnen på mottagarna står nu i fältet Till. När du valt ut dina mottagare skriver du ditt meddelande. Du kan bifoga en fil till ditt meddelande. Klicka på Bifoga fil i verktygsfältet och sök i filstrukturen efter filen du vill bifoga. Klicka sedan på Bifoga fil. Bilagan visas nu som en länk under fältet Ämne. Du kan ta bort bilagan genom att klicka på det röda krysset. Om meddelandet även ska skickas som e-post, kryssa i rutan längst ner. Kryssa i Dölj mottagare om meddelandets mottagare inte ska kunna se vilka andra meddelandet skickats till. När meddelandet är klart för att skickas, klicka på Skicka. Om du väljer att inte skicka meddelandet stänger du fönstret genom att klicka på Stäng fönstret Svara på ett meddelande Du svarar på ett meddelande genom att öppna det och sedan klicka på Svara eller Svara alla. Meddelandefönster öppnas och mottagarna finns nu redan i Till-fältet. Du kan även skicka vidare meddelandet genom att klicka på Skicka vidare. Se avsnitt för mer information om att skicka meddelanden. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 35(99)

36 Vidarebefordra ett meddelande Du vidarebefordrar ett meddelande genom att öppna det och sedan klicka på Vidarebefordra. Meddelandefönstret öppnas och du kan välja vem du vill vidarebefordra meddelandet till. Se avsnitt för mer information om att skicka meddelanden Ta bort meddelanden Du kan ta bort meddelanden från din Inkorg och från Skickat. Markera de meddelanden som du vill ta bort genom att kryssa i kryssrutan bredvid avsändar- eller mottagarnamnet. Du kan markera alla i listan genom att kryssa i kryssrutan längst upp. För att avmarkera alla, klicka bort krysset i kryssrutan. När du markerat de meddelanden som du vill ta bort, klicka på Ta bort i verktygsfältet. En popup-ruta ber dig bekräfta att du vill ta bort meddelandena. Klicka på OK. Om du väljer att inte ta bort, klicka på Avbryt Markera meddelande som läst/oläst Du kan markera meddelanden som lästa eller olästa. Markera aktuella meddelanden med kryssrutorna och klicka på Markera som läst eller Markera som oläst i verktygsfältet Uppdatera Klicka på Uppdatera för att se om du fått några nya meddelanden RSS Med hjälp av RSS kan du läsa dina meddelanden utan att vara inloggad i LUVIT. Klicka på RSS-ikonen och följ instruktionerna. Läs mer om RSS i avsnitt Deltagare Under deltagare kan du se övriga personer i kursen. Du kan se vilka av dem som är inloggade i kursen och när de loggade in. De som är inloggade för tillfället markeras med den gröna symbolen. De som inte är inloggade har en röd symbol. Det finns två visningslägen: Listvy och Bildvy, där det första alternativet visas i utgångsläget. Om du byter till Bildvy visas istället för den vanliga listan bilder på kursdeltagarna. I bildvyn kan du även skicka meddelanden till deltagare och komma åt deras bloggar. Du kan söka efter en specifik person genom att använda sökfunktionen under verktygsfältet. Skriv in ett namn eller en del av namnet i sökfältet och välj i rullgardinsmenyerna om du endast vill söka på en viss profil eller grupp. Klicka sedan på Sök. För att bara se inloggade deltagare, kryssa i rutan Endast inloggade. Listan kan sorteras på namn, tidpunkt för inloggning samt blogg. Klicka på respektive rubrik för att sortera listan. Om listan är lång delas den upp i flera sidor. Använd bläddringsfunktionen längst ner för att bläddra mellan sidorna. Du kan skicka ett meddelande direkt till personer i listan. Markera mottagarna genom att kryssa i kryssrutan till vänster om namnet och klicka på Skicka meddelande i verktygsfältet. Skriv meddelandet och klicka på Skicka. Du kan även bjuda in en eller flera deltagare till en spontan chatt. Markera de deltagare du vill chatta med och välj Starta chatt. Se till att deltagarna är inloggade när LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 36(99)

37 du bjuder in till chatten. Tips: Markera Endast inloggade och tryck på Sök så sorterar du bort de som inte är online Se personliga presentationer Deltagare som har aktiverat sin personliga presentation visas med understruket namn i listan. För att se på presentationen, klicka på namnet. Presentationen visas i ett separat fönster. Om du håller muspekaren över ett understruktet namn visas en bild av personen. Skulle någon ha skapat en olämplig presentation går den att stänga av från LUVIT Administration Läsa bloggar Alla deltagare i systemet kan ha en egen blogg. Om någon har en blogg syns namnet på denna i Blogg-kolumnen på deltagarsidan. Klicka på bloggnamnet för att läsa i bloggen. Som utbildare/administratör kan du stänga av bloggar. Det gör du genom att gå in på bloggen och kryssa i rutan Stängd högst upp. Kursdeltagarna kan nu inte se bloggen i deltagarlistan. Du kan välja att se inlägg bara från en viss månad eller kategori. I panelen Arkiv listas de månader som bloggen varit aktiv. Klicka på en månad för att bara se inlägg från just den månaden. I panelen Kategorier listas bloggens olika kategorier. Klicka på en kategori för att bara se inlägg i just den kategorin. Du kan också söka i bloggen. Skriv in frasen eller ordet du vill söka i Sök-fältet och klicka sedan på OK. Bloggens ägare kan välja att tillåta kommentarer i sin blogg. Klicka på ett inläggs rubrik eller på kommentarslänken under inlägget för att läsa eller skriva kommentarer. Längst ned på sidan du nu kommer till finns fältet Kommentar. Skriv in din kommentar här och klicka på Spara. Din nya kommentar kommer att visas under blogginlägget, efter eventuella andra kommentarer. Under inlägget får du också information om någon annan bloggare kommenterat det i sin blogg. Står det till exemel 2 blogginlägg om detta betyder det att relaterade inlägg finns i två andra bloggar. De relaterade inläggen listas som kommentarer med den skillnaden att du kan klicka på kommentaren för att läsa hela inlägget. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 37(99)

38 Om du läser någon annas blogg kan du skriva relaterade inlägg genom att klicka på Blogga om detta. Du tas då till sidan för ett nytt inlägg i din egen blogg. En länk till inlägget du ska kommentera finns redan i texten. Gillar du en viss blogg kan du länka till denna från din egen. Detta gör du genom att klicka på Länka till denna blogg i verktygsmenyn. En länk till den andra bloggen kommer nu att finnas på din egen bloggs sida. Du kan också skicka ett meddelande direkt från en blogg. För att göra detta klickar du på Skicka meddelande under ett inlägg. Blogginläggets titel kommer vara förifyllt i meddelandets ämnesfält. Naturligtvis kan du prenumerera på förändringar i bloggen via RSS. Läs mer om RSS i avsnitt 3.1. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 38(99)

39 5.5. Kursadministration Menyn Kursadministration är som standard bara tillgänglig för utbildare och administratörer. Här finns funktionalitet för bland annat inlämningsuppgifter, grupper och uppföljning Inställningar Inställningarna är generella, och gäller således för hela kursen och alla användare i kursen oavsett profil Innehåll Börja med innehåll Här väljer du om första dokumentet i navigationsträdet skall visas när kursen öppnas, dvs. istället för kursöversikten. Visa navigationsträdet När detta alternativ är markerat visas kursmaterialet i en hierarkisk struktur under menyn Kursinnehåll. Betygsskala Här kan du välja vilken betygskala du vill använda i kursen. Val av betygsskala bestäms per kurs. Följande betygsskalor finns att välja mellan: Betygsskala Tvågradig bokstavsskala Tregradig bokstavsskala Fyrgradig bokstavsskala Möjliga betyg IG, G IG, G, VG U, B, Ba, AB Teknisk betygskala U, 3, 4, 5 ECTS betygskala F, Fx, E, D, C, B, A Skulle du vilja ha ytterligare någon betygsskala kontakta Grade AB. Ge gäster tillgång till dokument automatiskt Användare med profilen Gäst får inte automatiskt tillgång till de dokument som skapas i kursen. Kryssa i den här kryssrutan om du vill att de ska få det. Inkludera ordlisteord i HTML-filer Om du skapat en ordlista kan du välja att orden ska markeras i HTML-dokumenten som finns i din kurs. Orden blir till länkar som användaren kan klicka på för att ta fram ordets beskrivning. Inkludera ord en gång per sida Om du bara vill att ordlisteord ska markeras en gång per sida kryssar du i den här rutan. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 39(99)

40 Paneler som ska visas på första sidan Här styr du vilka paneler som ska vara synliga på kursens översiktssida. För panelen Lärarpresentation kan du välja om du även vill att kursadministratörer ska presenteras. Markera de paneler du vill ska vara synliga och klicka sedan på Spara Rubriker Här kan du styra vilka kolumner som som standard ska visas i sidorna Framsteg och resultat (översikt av kursens alla deltagare) och Framsteg och resultat/kursinnehåll (information om en specifik deltagare). Dessa inställningar kan också göras individuellt (se avsnitt ). Så länge man inte ändrar i sina personliga inställningar är det dock dessa standardinställningar som gäller. Markera de kolumner du vill ska synas och klicka sedan på Spara Feed Här kan du skapa nya länkar för RSS-prenumerationer för kursblogg och inlämningsuppgifter. Använd det om du till exempel återanvänder kursen flera terminer och startar om med nya deltagare Nyheter Här kan du skapa nyheter som visas i Kursöversikten, dvs. sidan som visas direkt när kursen öppnas och när Kursöversikt i menyn väljs. Nyheterna är också åtkomliga från menyn Funktioner/Nyheter. Nyheterna är kursspecifika och visas alltså endast i den kurs där de skapats. I panelen Nyheter visas de nyheter som är inlagda i kursen. I listan visas nyheternas Titel, vem som är Författare och Startdatum, dvs. när nyheten skall börja visas. Du kan sortera listan genom att klicka på kolumnrubrikerna Lägg till nyhet Klicka på Ny om du vill lägga till en ny nyhet. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 40(99)

41 Själva nyhetstexten kan du redigera med en HTML-editor. Här finns möjlighet att lägga in en bild. Klicka på ikonen i editorns verktygsfält. Då öppnas kursens filarkiv och du kan välja vilken bild du vill använda. Du kan titta på innehållet i de olika mapparna i filarkivet genom att klicka på dem i trädstrukturen till vänster. Om bilden du vill använda inte redan finns i kursarkivet kan du ladda upp den. Klicka på Lägg till fil i verktygsfältet och välj en fil från din dator. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 41(99)

42 Markera bilden du vill använda med dess kryssruta och klicka Välj. Bilden dyker nu upp i HTMLeditorn. För mer information om hur du använder HTML-editorns se kapitel 8. Nyheten tas bort från Kursöversikten det datum som anges i Slutdatum. I Visningsläge kan du bestämma om du vill att hela nyheten ska visas på översiktssidan. Kryssar du inte i denna kommer bara rubriken att visas och kursdeltagarna måste klicka på denna för att kunna läsa hela nyheten. I Författare kan du ange vem som skrivit nyheten. Det finns också möjlighet att bifoga en fil. Klicka på Bläddra/Browse och välj en fil från din dator. Klicka på Spara när du är klar Redigera nyhet Klicka på en nyhet i listan, gör dina ändringar och klicka på Spara Ta bort nyhet Vill du ta bort nyheter markerar du dem i listan och klickar på Ta bort Kurskalender När du skapar en ny händelse i Kurskalendern är kryssrutorna för Kurs och Publik redan ikryssade. Detta innebär att händelsen kommer att synas i samtliga kursdeltagares kalendrar. För mer information om kalendern se avsnitt Kursblogg Kursbloggen är gemensam för kursens samtliga utbildare och administratörer. Här kan ni blogga om det som händer i kursen. De senaste inläggen i bloggen kan visas i en panel på Kursöversikten. Om ni inte använder kursbloggen tänk på att stänga av menyalternativet Kursblogg för kursdeltagarna. För mer information om hur du använder bloggen se avsnitt Menyer De olika profilernas behörigheter i lärmiljön avspeglas i vilka menyalternativ som är synliga. Här anpassar du behörigheterna för de olika profilerna i aktuell kurs. Standardinställningarna görs i LUVIT Administration. Menybehörigheterna är hierarkiskt uppbyggda. Det innebär till exempel att du inte kan ge profilen Kursdeltagare mer behörighet än profilen Utbildare. Samma gäller omvänt, du kan inte ge profilen Utbildare mindre behörighet än profilen Kursdeltagare. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 42(99)

43 Hierarkin för profilerna ser ut enligt följande: Kursadministratör Utbildare Kursdeltagare Gäst Om du väljer Kursdeltagare i rullgardinslistan och ser att menyalternativet Ordlista är låst måste du först tilldela profilen Utbildare behöriget till ordlistan. För att ändra behörigheterna för en profil gör du så här: Välj Profil i rullgardinslistan, markera eller avmarkera menyalternativ och avsluta med att klicka på Spara Grupper Du kan använda grupper till att sätta behörigheter till material för grupper av användare, t.ex. kan du styra var olika grupper av kursdeltagare kan publicera eget material. Kursens existerande grupper listas i panelen Grupper. I listan visas gruppernas Titel, en Beskrivning och Antal deltagare i gruppen. Du kan sortera listan genom att klicka på kolumnrubrikerna Lägg till grupp Klicka på Ny om du vill lägga till en ny grupp. Ange Titel och Beskrivning (ej obligatoriskt) för den nya gruppen. Du kan också ställa in huruvida gruppen ska vara Publik eller inte. En publik grupp kan kursdeltagare själva anmäla sig till. Kryssar du i rutan Publik visas fältet Antal deltagare. Om du vill att den publika gruppen ska ha ett begränsat antal platser anger du antalet här. Klicka på Spara när du är klar. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 43(99)

44 När du klickat på Spara utökas panelen längst ned med en möjlighet att lägga till användare till gruppen. Kryssa Inkludera deaktiverade deltagare om du vill att även dessa ska synas i listan. Deaktivering av deltagare kan göras i LUVIT Administration. Klicka på Lägg till för att lägga till användare i gruppen. Ett nytt fönster öppnas med en lista på kursens deltagare. Du kan söka fram deltagarna genom att använda sökfunktionen högst upp. Använd %-tecknet för att göra wild card-sökningar. Du kan ocskå filtrera listan genom att använda rullgardinslistorna Användarstatus och Visa profil. Vill du sortera på en viss kolumn gör du det genom att klicka på kolumnens rubrik. Använd kryssrutorna för att markera de användare du vill lägga till i din grupp. Om du söker fram flera personer så kryssa i Kom ihåg markeringar så sparas din val mellan sökningarna. Klicka Spara valda när du är klar med dina val. De valda personerna har nu lagts till i listan med gruppdeltagare. Vill du ta bort en eller flera markerar du dem med kryssrutorna och klickar på Ta bort Redigera grupp Vill göra ändringar i en befintlig grupp klickar du på dess titel i panelen Grupper. Gör dina ändringar och klicka på Spara. Vill du lägga till eller ta bort deltagare gör du det med knapparna längst ned (se avsnitt ). LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 44(99)

45 Ta bort grupp Vill du ta bort grupper markerar du dem i listan i panelen Grupper och klickar på Ta bort Gruppstatistik Om du väljer verktyget Visa rapport får du upp en rapport med statistik för gruppens framsteg och resultat i kursen Ordlista Om det i kursen finns material som innehåller ord som bör förklaras kan du skapa en ordlista. Ordlistan är tillgänglig för kursdeltagare via menyalternativet Funktioner/Ordlista. Det går dessutom att ställa in att orden i ordlistan ska visas som länkar i kursens HTML-dokument (se avsnitt ) Lägg till ord Lägg till ord genom att klicka på Lägg till i verktygsfältet. Ange sedan ordet i fråga i fältet Ord. Med radioknapparna vid Typ kan välja om du vill beskriva ordet i en vanlig HTML-fil, med en länk till en annan sida på internet eller med en fil från kursens filarkiv. Väljer du HTML kan du redigera den beskrivande texten i HTML-editorn. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 45(99)

46 Väljer du WWW-länk ska du bara ange adressen till sidan du vill länka till. Väljer du fil får du välja en fil från kursens filarkiv. Klicka på Bläddra för att öppna filarkivet. Om filen du vill använda inte redan finns i arkivet kan du ladda upp den genom att klicka på Lägg till fil i verktygsfältet. Markera filen och klicka på Välj. Klicka på Spara när du är klar med beskrivningen av ditt ord. För mer information om hur ordlistan fungerar för kursdeltagare se avsnitt Redigera ord Klicka på ordet i listan, gör dina ändringar och klicka på Spara Ta bort ord Använd kryssrutorna för att markera de ord du vill ta bort, klicka sedan på Ta bort i verktygsfältet Filarkiv I kursens filarkiv finns det material i form av filer som har laddats upp till kursen. Du kan ladda upp nytt material direkt till filarkivet eller ersätta redan befintligt material. Du har även möjlighet att bygga upp en mappstruktur för att organisera materialet Mappar Till vänster kan du se mappstrukturen. Rot är benämningen på den mapp som är högst upp i hierarkin. Den är skapad av systemet och kan inte tas bort eller ändras. För att lägga till en mapp i strukturen markerar du först mappen där du vill placera den genom att klicka i kryssrutan till vänster om mappens titel. Klicka sedan på Lägg till mapp i verktygsfältet. Ange den nya mappens namn och klicka Spara. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 46(99)

47 För att ta bort mappar markerar du dem med kryssrutorna och klickar på Ta bort mappar i verktygsfältet. Du kan inte ta bort mappar som innehåller publicerade filer. Om du vilar muspekaren öven en mapp en liten stund öppnas en popupmeny. Ny mapp på nivån under Välj det här alternativet om du vill lägga till en ny mapp i den aktuella mappen. Ange den nya mappens namn och klicka på Spara. Lägg till fil Välj det här alternativet om du vill ladda upp en ny fil till den aktuella mappen. Klicka på Bläddra/Browse för att välja en fil från din dator. Är det en zippad fil kan du välja att packa upp den genom att kryssa i Packa upp. Klicka på OK för att ladda upp filen. Ladda hem mapp Klicka här om du vill ta hem mappens innehåll till din dator. Filerna packas ihop i en zip-fil. Ersätt mapp Om du skapat en struktur med filer och mappar lokalt på din dator och laddat upp den i LUVIT kan du lätt ersätta den när du gjort förändringar. Zippa ihop din nya struktur. Klicka sedan på Ersätt mapp och ladda upp filen. Innehållet kommer att zippas upp och existerande filer kommer att ersättas. Ta bort Klicka här om du vill ta bort aktuell mapp. Mappar som innehåller publicerade filer går inte att ta bort Filer Klicka på en mapp för att se dess innehåll i listan till höger. Material som är publicerat i navigationsträdet visas med titeln i fetstil. Du kan sortera listan genom att klicka på kolumnernas rubriker. Innehåller mappen mer än 20 filer delas visningen upp i flera sidor. Använd navigeringen under listan för att bläddra mellan de olika sidorna. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 47(99)

48 Klicka på Lägg till fil i verktygsfältet för att lägga till en fil (tänk på att först välja den mapp du vill placera filen i). Klicka på Bläddra/Browse för att välja en fil från din dator. Är det en zippad fil kan du välja att packa upp den genom att kryssa i Packa upp. Klicka på OK för att ladda upp filen. Vill du ta bort filer markerar du dem i listan och klickar på Ta bort filer i verktygsfältet. Tänk på att om du tar bort ett dokument som är publicerat så tas det inte bort automatiskt från navigationsträdet. Om du vilar muspekaren över en fil en liten stund öppnas en popupmeny. Popupmenyn ser lite olika ut beroende på vilken fil den är kopplad till. Är filen publicerad står det i menyn under filnamnet. För publicerade filer finns inte alternativet Ta bort i menyn. Om det är en HTML-fil finns menyalternativet Redigera html. Klicka här för att öppna filen i HTMLeditorn. Klicka på Ersätt fil för att byta ut filen Skapa och redigera material Se avsnitt Inlämningsuppgifter Här skapar och hanterar du som utbildare/administratör kursens Inlämningsuppgifter. Existerande inlämningsuppgifter listas i panelen Hantera inlämningsuppgifter. I listan visas uppgifternas Titel, vilken dag de Publiceras, Deadline och om uppgiften är Stängd eller inte. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 48(99)

49 Lägg till inlämningsuppgift Klicka på Ny för att skapa en ny inlämningsuppgift. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 49(99)

50 Ange Titel och en Beskrivning av uppgiften. Med radioknapparna vid Läge bestämmer du om vill använda Enkelt läge eller Avancerat läge. Enkelt läge innebär att kursdeltagarna bara kan lämna in en enda fil som svar på uppgiften. Avancerat läge tillåter däremot multipla inlämningar och kommentarer till varje inlämning. Du som utbildare/administratör kan ge respons på varje inlämning och även skicka filer tillbaka till kursdeltagaren. Uppgiftens Deadline kan vara absolut eller relativ. Vid Absolut deadline gäller samma sista inlämningstidpunkt för alla. Vid Relativ deadline har kursdeltagarna en viss tid på sig från och med det att de registreras på kursen. När du väljer Relativ deadline visas ett textfält där du fyller i antal dagar kursdeltagarna har på sig att färdigställa uppgiften. Med radioknapparna vid Stäng ställer du in om inlämningsuppgiften ska stängas automatiskt vid deadline eller om du vill stänga den manuellt. Om du väljer Stäng manuellt visas kryssrutan Stängd. Kryssa i rutan när du vill stänga uppgiften för inlämning. Ange namn och E-postadress för uppgiftens Kontaktperson. Det går bra att bifoga en fil till uppgiften. Klicka på Bläddra/Browse och välj en fil från din dator. Klicka på Spara när du är klar. Från och med publiceringsdatumet blir uppgiften tillgänglig för kursdeltagarna Redigera en inlämningsuppgift Vill du ändra eller manuellt stänga en uppgift klickar du på uppgiftens titel i panelen Hantera inlämningsuppgifter. Den detaljerade informationen om uppgiften visas i panelen Information. Gör dina ändringar och klicka Spara. Väljer du att stänga en uppgift kan inte kursdeltagarna lämna in längre Ta bort en inlämningsuppgift Markera i listan de inlämningsuppgifter du vill ta bort. Klicka sedan på Ta bort Hantera inlämnade uppgifter När du vill hantera inlämningar för en viss uppgift klickar du på Status. En lista på alla kursdeltagare visas. Du kan se vilka som lämnat in i kolumnen Inlämningsdatum. De inlämnade filerna finns tillgängliga i kolumnen Fil. Klicka på ett filnamn för att ladda ned filen. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 50(99)

51 De kursdeltagare som ännu inte lämnat in är gråmarkerade. Du kan skicka en påminnelse till de som inte lämnat in genom att markera dem i listan och klicka på Skicka meddelande i verktygsfältet. Du kan exportera inlämnade uppgifter för att kunna läsa dem utan att ha tillgång till kursen. Markera med kryssrutorna de kursdeltagare vars inlämningar du vill exportera. Klicka sedan på Exportera i verktygsfältet. Välj Spara/Save i dialogrutan som öppnas och bestäm sedan var på din dator du vill spara filen. Filen som skapas av exporten är en så kallad zip-fil. Du kan extrahera den med den inbyggda funktionaliteten i Windows eller med program som Winzip eller Winrar. När du extraherat filen kan du se att det skapats en mapp för varje kursdeltagare. Kursdeltagarens inlämningar ligger i mappar namngivna efter den tidpunkt de lämnades in. Du kan öppna de medföljande xml-filerna i din webbläsare för att se eventuella kommentarer. Funktionen Återställ i verktygsfältet kan du använda om du vill nollställa en inlämning. All information i form av inlämnade filer, kommentarer och betyg tas bort. Markera de kursdeltagare vars inlämning du vill återställa och klicka sedan på Återställ. Funktionen kan vara särskilt praktisk att använda om du skapat en inlämningsuppgift i Enkelt läge då kursdeltagarna bara har en chans att lämna in. Skulle något blivit fel med den inlämningen kan du återställa den och ge kursdeltagaren en ny chans att lämna in. Vill du få ut status för inlämningsuppgiften i form av en rapport klickar du på Visa rapport i verktygsfältet. Klicka på den oranga RSS-symbolen i verktygsfältet om du vill prenumerera på inlämningar. Läs mer om RSS i avsnitt 3.1. Klicka på kursdeltagarens förnamn för att kommentera och betygsätta uppgiften. Om den aktuella uppgiften är skapad i Enkelt läge öppnas ett nytt fönster. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 51(99)

52 Skriv dina kommentar i fältet Kommentar. Du kan bifoga en fil genom att klicka på Bläddra/Browse och välja en fil från din dator. Sätt betyg genom att välja ett alternativ i rullgardinslistan. För information om hur man byter till en annan betygsskala se avsnitt Ett internt LUVIT-meddelande skickas automatiskt ut när du klickar på Skicka. Vill du att kursdeltagaren även ska få ett e-postmeddelande kryssar du i Informera via e-post. Om den aktuella uppgiften är skapad i Avancerat läge öppnas en sida med lite mer avancerade möjligheter att ge kursdeltagaren respons. I panelen längst ned visas inlämningsuppgiftens historik. Du kan se de olika inlämningar som gjorts och eventuell respons. Klicka på plustecknet brevid ett datum för att se eventuella kommentarer. Ge respons på inlämningen genom att skriva in dina kommentarer i fältet Kommentar. Du kan bifoga upp till åtta filer. Klicka på Bläddra/Browse och välj en fil från din dator. Klicka på Lägg till fler om du vill ladda upp fler filer. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 52(99)

53 Du kan välja om du vill sätta betyg på varje enskild inlämning eller vänta tills slutversionen av inlämningsuppgiften lämnats in. Sätt betyg genom att välja ett alternativ i rullgardinslistan. För mer information om hur du ändrar till en annan betygsskala se avsnitt Varje gång du lämnar respons skickas ett automatiskt meddelande till kursdeltagaren. Vill du att detta meddelande även ska skickas som e-post kryssar du i Informera via e-post. Om du bedömer att uppgiften är avklarad för just den här kursdeltagaren och vill stänga den innan deadline kryssar du i Stäng inlämningsuppgiften för deltagaren, då stängs möjligheten till fler inlämningar Praktiska tester Kontakta Grade AB för information Testresultat Här kan du se statistik och resultat för de tester som finns i kursen. Alla test i kursen visas i en lista. Du får information om: Försök hur många försök har gjorts på testet. Godkänt hur många av försöken är godkända. Underkänt hur många av försöken är underkända. Orättad hur många av försöken är orättade. Medelpoäng medelpoäng för samtliga försök. Maxpoäng testets maxpoäng. Om du bara vill se statistik för kursdeltagare i en viss grupp kan du välja gruppen i rullgardinslistan Visa grupp. Klicka på Visa rapport i verktygsfältet om du vill du få ut statistiken i listan i en rapport som du sedan kan exportera till t ex PDF eller excel. Genom att klicka på ett tests titel får du mer information om hur respektive kursdeltagare klarat sig på testet. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 53(99)

54 Du kan se hur många försök varje deltagare gjort och hur många av dessa försök som är godkända respektive orättade. Du kan även se Bästa resultat, Senaste resultat och tidpunkt för Senaste försök. Om du bara vill se statistik för kursdeltagare i en viss grupp kan du även här välja gruppen i rullgardinslistan Visa grupp. Tester i verktygsfältet tar dig tillbaka till föregående vy där kursens samtliga tester listas. Vill du påminna kursdeltagare om att de ska göra testet kan du använda funktionen Skicka meddelande i verktygsfältet. Markera de du vill skicka till och klicka på Skicka meddelande. Klicka på Visa rapport i verktygsfältet för att få listan i en rapport som du sedan kan exportera till t ex PDF eller excel. Vill du titta närmare på de olika försök en viss kursdeltagare gjort klickar du på personens förnamn. Du kan se tidpunkt för när de olika försöken gjordes och resultat för respektive försök. Du kan också se hur mycket tid deltagaren lagt ned på ett visst försök. Klicka på Testresultat i verktygsfältet för att gå tillbaka till listan med samtliga kursdeltagares resultat. Klicka på Tester för att gå tillbaka till listan med samtliga tester i kursen Ta bort försök Ibland kan det vara nödvändigt att ta bort ett eller flera försök som en deltagare gjort. Detta kan till exempel bli aktuellt om man bara har ett försök på ett visst test och något går fel när man gör det. Markera med kryssrutorna de försök du vill ta bort och klicka sedan på Ta bort i verktygsfältet. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 54(99)

55 Se svar och rätta ett test För att gräva dig ännu djupare och se hur kursdeltagaren svarat på en viss fråga i ett försök klickar du på datumet när försöket gjordes. Nu kan du se vilken poäng kursdeltagaren fått på varje fråga. Klicka på Visa för att se hur personen svarat och vad som är det rätta svaret. Om bara ett litet streck visas i kolumnen för poäng betyder det att frågan är av typen fritext och att svaret måste rättas manuellt. Klicka på Visa för att rätta. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 55(99)

56 Sätt poäng på svaret med rullgardinslistan Poäng. Om du vill kommentera din bedömning kan du göra det i Lärarens kommentar. Du kan informera kursdeltagaren om att frågan är rättad genom att kryssa i Informera via meddelande och/eller Informera via e-post. Avsluta genom att klicka på Spara Framsteg och resultat I Framsteg och resultat kan du få en överblick över kursdeltagarnas status i kursen. Här kan du också sätta kursbetyg och och markera kursen som Avslutad för en eller flera kursdeltagare. För mer information om vilka kolumner som visas i listan se avsnitt Du kan välja en grupp från rullgardinslistan Grupp för att bara se deltagare från just den gruppen. Om du väljer en modul (motsvarar mapp i navigationsträdet) i rullgardinslistan Modul kommer innehållet i kolumnen Dokumentstatus att uppdateras och bara visa status för dokumenten i just den mappen. Siffran i respektive färg motsvarar antalet dokument med den statusen Sätta kursbetyg Klicka på namnet på den kursdeltagare du vill betygsätta och sätt sedan önskat betyg i rullgardinslistan Sätt kursbetyg. Betyget visas sedan för kursdeltagaren i Kurshistorik i portalen när kursen är avslutad. För att bestämma betygsskala, se vidare avsnitt Sätt kursen som avslutad Du kan markera en kurs som avslutad för kursdeltagarna på två sätt. Det första alternativet lämpar sig om flera kursdeltagare skall avsluta kursen samtidigt, medan det andra alternativet kan användas om betygsättning och kursavslut sker samtidigt. När en kurs är avslutad för en kursdeltagare visas den under Kurshistorik i portalen. Alternativ 1 Markera med kryssrutorna de kursdeltagare som du vill avsluta och klicka på Kursen avslutad i verktygsfältet. En liten bock visas nu i kolumen Kursen avslutad för de valda kursdeltagarna. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 56(99)

57 Alternativ 2 Klicka på namnet på den kursdeltagare du vill avsluta och kryssa i rutan Sätt kurs som avslutad. Du kan ångra dig genom att använda Ej avklarad i verktygsfältet Skicka meddelande Du kan skicka ett meddelande till kursdeltagare om du till exempel tycker att deras aktivitet i kursen är låg. Markera kursdeltagarna med kryssrutorna och klicka på Skicka meddelande i verktygsfältet Jämför dokument Du kan jämföra status för upp till tre dokument för deltagare som du själv väljer. Klicka på Jämför dokument i verktygsfältet. I steg ett får du välja vilka dokument i trädet du vill jämföra. Markera dokumenten med kryssrutorna. Du kan max välja tre dokument. Klicka på Nästa i verktygsfältet när du valt dokument. I nästa steg väljer du vilka kursdeltagare du vill titta närmare på. Markera dem med kryssrutorna. Skulle listan vara lång kan du använda sökfunktionen ovanför listan. Skriv in kursdeltagarens namn eller delar av det i sökrutan. Du kan begränsa sökningen ytterligare genom att välja en viss profil eller en viss grupp. Klicka på Sök när du ställt in dina sökkriterier. När du markerat de deltagare du sökt fram kan du göra en ny sökning. Dina val sparas mellan sökningar. I det sista steget visas en kolumn för varje dokument. I listan kan du se de kursdeltagare du valt och deras status på dokumenten. Klicka på Tillbaka i verktygsfältet om du vill gå tillbaka ett steg och ändra dina inställningar Framsteg och resultat per deltagare Vill du titta närmare på en specifik kursdeltagare klickar du på personens namn i listan med kursens deltagare. För mer information om vilka kolumner som visas i listan se avsnitt LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 57(99)

58 Detta är nästan exakt samma vy som kursdeltagaren själv ser då hon väljer menyalternativet Personligt/Framsteg och resultat, se avsnitt Skillnaden är att du som utbildare/administratör kan skifta mellan olika deltagare med hjälp av rullgardinslistan Deltagare. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 58(99)

59 6. Att läsa och använda kursinnehåll i LUVIT Det finns i stort sett ingen begränsning för vad som kan utgöra kursmaterial i LUVIT Education. Materialtyperna som tillåts ställs in centralt i LUVIT Administration och det är bara vissa körbara filtyper, t.ex..vbs som du inte bör tillåta av säkerhetsskäl, se vidare manual för LUVIT Administration. I detta kapitel beskrivs hur standardfilerna används. Oavsett vilken materialtyp en kurssida utgör återfinns ett verktygsfält längst ned. Din behörighet avgör vilka verktyg som visas. För kursdeltagare ser verktygsfältet ut så här: Har du själv publicerat dokumentet tillkommer dock verktygen Redigera (dokumentet med pennan) och Ändra egenskaper (kugghjulet). För utbildare och kursadministratörer är dessa verktyg alltid tillgängliga. Om Redigera-symbolen är synlig är dokumentet redigerbart direkt ifrån arbetsfönstret. Om det är ett HTML-dokument öppnas HTML-editorn när du klickar på symbolen. Är det t ex en wordfil får du en möjlighet att byta ut filen. Kugghjulssymbolen Ändra egenskaper gör det möjligt att direkt ändra titel, behörigheter och andra egenskaper. Du har möjlighet att skriva ut en kurssida. Den information som syns i arbetsytan blir då utskrivet. Klicka på Skriv ut ikonen för att skriva ut sidan. Om du kryssar i kryssrutan Favorit kommer du hitta en direktlänk till just denna kurssida från startsidan Kursöversikt Kommentarer När ett dokument publiceras finns möjligheten att tillåta läsarna att kommentera sidan. Det går även att enbart låta kursadministratörer lämna kommentarer och läsa dem, inte kursdeltagare alltså. Klicka på länken Kommentarer, om den ej är aktiverad är den gråtonad. Fyll i Titel och Kommentar och avsluta med att klicka på Skicka. Som utbildare/administratör kan du ta bort kommentarer genom att markera dem med kryssrutorna och klicka på Ta bort i verktygsfältet Anteckningar Du kan göra anteckningar till dokument i navigationsträdet. Klicka på länken Anteckningar. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 59(99)

60 Ett nytt fönster öppnas. Dina anteckningar för det det aktuella dokumentet visas i listan. Klicka på Ny i verktygsfältet för att göra en ny anteckning. Ange Titel och Text och klicka på Spara. Klicka på Redigera-symbolen till höger om en anteckning för att redigera den. Om du vill ta bort en eller flera anteckningar markerar du dem med kryssrutorna och klickar på Ta bort i verktygsfältet Att läsa och använda navigationsträdets dokumenttyper Nedan beskrivs hur man använder några av dokumenttyper som kan publiceras i lärmiljön Forum Forum symboliseras i navigationsträdet med symbolen. I ett forum kan man föra diskussioner med kursens övriga deltagare. Du kan skriva egna inlägg och läsa andras. Ett forum kan behandla ett specifikt ämne eller innehålla ett flertal "trådar" med olika diskussionsämnen. Forumet med dess inlägg sparas så alla deltagare inte behöver vara online samtidigt för att kunna kommunicera. På forumets första sida listas dess olika ämnen, vem som skapat dessa, hur många svar ämnet har fått och när det senaste inlägget gjordes. Om ett ämne innehåller inlägg som är nya sen du senast besökte forumet visas detta med symbolen till vänster om ämnets titel. Om inga nya inlägg finns är LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 60(99)

61 symbolen gråtonad. Om forumet är stängt står det under verktygsfältet. Inga nya inlägg kan göras i stängda forum, det går dock bra att läsa befintliga. Om du kryssar i rutan Prenumera på förändringar får du ett mail varje gång ett nytt inlägg görs i forumet. Du kan även använda RSS för att hålla dig uppdaterad om förändringar i forumet. Läs mer om RSS i avsnitt 3.1. Som utbildare/administratör har du i panelen Foruminställningar möjlighet att ställa in om det ska vara möjligt för kursdeltagare att ändra och ta bort sina inlägg. Här kan du också stänga forumet genom att kryssa i Stängd. När forumet är stängt kan inga nya inlägg göras. Som utbildare/administratör har du tre extra verktyg i verktygsfältet. Dessa är Ta bort, Exportera forum och Importera forum Export/import av forum När du exporterar en kurs följer innehållet i forumen inte med. Vill du ha med innehållet måste du göra en extra export och import av forumet. Klicka på Exportera forum i verktygsfältet. Nu skapas en zip-fil som du kan spara på din dator. Zipfilen kan du importera till andra forum. Klicka på Importera forum i verktygsfältet och sedan på Bläddra/Browse för att leta reda på filen på din dator. Klicka sedan på OK. Tänk på att för att alla inlägg ska visas måste deras författare vara registrerade på den nya kursen. Om du inte vill att forumet ska vara aktivt utan du bara vill visa innehållet kan du ladda upp zip-filen som skapades vid exporten till filarkivet. Skapa en ny mapp att ladda upp filen till. Vid uppladdningen väljer du att filen ska zippas upp. Publicera sedan xml-filen i trädet. Kursdeltagarna kan nu läsa forumets inlägg men inte skapa nya ämnen eller göra några inlägg. Observera att systemspråket i det exporterade forumet är engelska Ta bort ämnen Som utbildare/administratör kan du ta bort hela ämnen från forum. Markera de ämnen du vill ta bort med kryssrutorna och klicka på Ta bort i verktygsfältet Sök Du kan använda sökfunktionen för att hitta inlägg du är intresserad av. Du kan söka på ord eller fraser i inläggen. Ange din sökfras i textrutan och klicka på Sök. De ämnen som har inlägg med de ord du sökt efter visas i listan. När du klickar på ett ämne kommer din sökfras att vara gulmarkerad i de olika inläggen, detta för att det svara lätt att hitta den. Klicka på Återställ om du vill nollställa din sökning Nytt ämne Klicka på Nytt ämne i verktygsfältet när du vill skapa ett nytt ämne. Fyll i Titel och skriv ditt inlägg. Inläggets text kan du redigera med HTML-editorn (för mer information om editorn se kapitel 8). Klicka på Skicka och det nya ämnet presenteras i ämneslistan. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 61(99)

62 Läsa inlägg För att läsa ett specifikt ämne och dess inlägg klickar du på ämnesnamnet i listan. Det första inlägget i ämnet visas alltid högst upp. Kryssar du i rutan Prenumerera på förändringar kommer du få ett mail varje gång ett nytt inlägg görs i ämnet. Inläggens författare presenteras med bild om de har lagt in en sådan i sin personliga presentation. Om författarens namn är understruket kan du klicka på det för att se hela presentationen. Vill du inte visa bilderna kryssar du ur Visa bilder i verktygsfältet. Den som skriver ett inlägg kan välja att även bifoga en fil. Den bifogade filen presenteras som en länk under inläggets titel. Klicka på länken för att öppna eller spara bilagan. Under ursprungsinlägget listas övriga i inlägg i kronologisk ordning med det nyaste inlägget i topp. Du kan ändra sorteringsordningen med rullgardinslistan Sortera i verktygsfältet. Vill du bara se en viss persons inlägg väljer du den personen i rullgardinslistan Deltagare i verktygsfältet. Om ämnet innehåller mer än 20 inlägg delas dessa upp på olika sidor. Du kan navigera mellan sidorna med länkarna längst ned på sidan. Vill du att alla inlägg ska synas på samma sidan även när de är fler än 20 kryssa du i Visa alla i verktygsfältet Göra nya inlägg Du kan svara på ett ämne genom att klicka på Svara i verktygsfältet. Om du vill citera ett specifikt inlägg klickar du på symbolen vid det inlägget. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 62(99)

63 När du väljer att citera är inlägget du citerar redan inkluderat i ditt nya inlägg. Titeln är också ifylld. Fyll på med ditt eget meddelande och klicka på Skicka. Om du vill kan du bifoga en fil till ditt inlägg. Klicka på Bläddra/Browse och välj en fil på din hårddisk. Filen kommer att presenteras som en länk i ditt inlägg Ta bort och redigera inlägg När en utbildare/administratör skapar ett forum bestämmer han/hon huruvida det ska vara möjligt för kursdeltagarna att göra ändringar i eller ta bort inlägg. Om ändringar är tillåtna ser du i dina egna inlägg symbolerna för att redigera och ta bort. Klicka på redigerasymbolen om du vill göra en ändring. Klicka på ta bort-symbolen om du helt vill ta bort inlägget. Som utbildare/administratör kan du alltid ta bort inlägg. Du kan dock bara redigera dina egna. Om du tar bort det första inlägget i ett ämne kommer även övriga inlägg i ämnet att tas bort. Det får samma effekt som att ta bort hela ämnet. Om ändringar inte är tillåtna visas inte symbolerna för redigera och ta bort. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 63(99)

64 Chatt Chattar symboliseras i navigationsträdet med symbolen. Du ansluter automatiskt till chatten när du klickar på den i navigationsträdet. Du ser chattens övriga deltagare i panelen Deltagare till höger. Understrukna namn kan du klicka på för att se deltagarens personliga presentation. Om du är kursadministratör eller utbildare är du dessutom moderator och kan ta ifrån eller ge deltagare ordet genom att klicka i rutan efter deras namn i listan. Om du vill se tidpunkt för när de olika meddelandena i chatten skickats kryssar du i Visa tid. Efter ett tag kan chatten bli för lång för att få plats i webbläsarfönstret. Som standard är Skrolla automatiskt ikryssat för att du alltid ska se det senaste meddelandet. Tycker du detta är irriterande kan du kryssa ut rutan och själv bestämma när du vill skrolla. I rullgardinslistan Visa kan du välja om du vill se de 15, 30, 50 eller 100 senaste meddelandena. När du vill säga något skriver du ditt meddelande i textfältet och klickar på Skicka. Du kan viska till en person genom att kryssa i Viska till och välja en annan deltagare i rullgardinslistan. Ditt meddelande kan då bara ses av denna person. Tänk på att dina viskade meddelanden kommer att sparas i din meddelandelista om du sparar chatten efteråt. Klicka på Bryta loss om du vill öppna chatten i nytt fönster. Om du vill kan du spara chatten genom att klicka på Spara chatt. Chatten sparas i form av ett HTMLdokument som du kan öppna i din webbläsare. När du chattat färdigt klickar du på Lämna. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 64(99)

65 Tester LUVIT innehåller ett testverktyg där övningar, tester, prov eller certifieringar kan skapas. Ett test innehåller ett antal frågor som du ska besvara. Om du ska göra ett test kan du träffa på flera olika frågetyper, och det finns också ett flertal inställningar som gör att testerna kan fungera på olika sätt. Om det finns ett test i din kurs hittar du det i navigationsträdet. Symbolen för ett test är Genomförande För att öppna ett test klickar du på dess titel, dvs. texten efter testikonen i Navigationsträdet. Du ser då information om testet såsom hur många frågor det innehåller och hur många procent som krävs för godkänt. Klicka på Börja för att starta testet. Frågorna visas en efter en och du bläddrar fram och tillbaka med hjälp av knapparna Nästa och Föregående. Alla frågor i testet finns dessutom i en lista på höger sida. Frågor som du besvarar markeras genom att de går från fetstil till vanlig text. Klicka på en fråga för att gå till den. När du är klar med testet väljer du Slutför och bekräftar detta. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 65(99)

66 Frågetyper De frågetyper som kan finnas i tester är Flerval, Fritext, Matris och Sant/Falskt. Flervalsfrågor finns i två varianter där den ena enbart har ett korrekt svar, medan den andra kan ha flera korrekta svar. I bilden nedanför ser du ett exempel på en flervalsfråga med ett korrekt svar. Här används radioknappar som gör att endast ett alternativ kan väljas. Nästa bild visar ett exempel på en fråga där flera av svarsalternativen kan vara korrekta. Alternativen presenteras då med kryssrutor. Fritextfrågor besvaras genom att du själv skriver in svaret. Rättningen är manuell och du måste vänta på att din lärare/handledare har rättat ditt test innan du kan få ett fullständigt resultat. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 66(99)

67 Matrisfrågorna består av en inledande text samt ett antal påståenden eller frågor med gemensamma alternativ. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 67(99)

68 Sant/Falskt-frågorna är flervalsfrågor med två alternativ: Sant eller Falskt Feedback, Ledtråd, Kontrollera och Lösning En övning kan vara inställd så att du kan kontrollera om du har svarat rätt direkt efter du svarat på en fråga. Då syns en Kontrollera-knapp under frågan. Klickar du på den kan det se ut så här: I detta fall är inställningarna sådana att rätt svar visas. Dessutom finns det feedback både på alternativ- och frågenivå. Det kan också vara så att du har möjlighet att titta på en ledtråd och/eller lösning om den som skapat testet aktiverat dessa funktioner. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 68(99)

69 Testresultat När du klickat på Slutför och bekräftat att du vill avsluta testet får du en sammanställning över genomfört test. Du ser hur många poäng du fått och om du är godkänd. Om det är tillåtet visas länkar i kolumnen Svar längst till höger. Klicka då på Visa för att titta närmare på hur du svarat på en enskild fråga. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 69(99)

70 7. Bygga kurser I LUVIT Education kan du som utbildare/administratör enkelt bygga dina egna kurser. Du kan ladda upp eller importera redan färdigt material eller skapa nytt direkt i LUVIT. Det finns två olika alternativ för dig som jobbar med kursmaterial. Dessa beskrivs nedan Enkel hantering av kursmaterial I LUVIT 2.5 introduceras ett nytt sätt att hantera kursinnehåll. Den nya hanteringen är mer direkt integrerad med navigationsträdet och därmed snabbare och mer lätttillgänglig. I navigationsträdet finns numera en ny nod i roten kallad Hem. Ett enkelt klick på denna öppnar upp trädets administrationssida. Här listas samtliga dokument och mappar som finns på trädets toppnivå. Navigationsträdet kan byggas i valfritt antal nivåer Mappar Klicka på en mapp i listan för att se innehållet i just den mappen. Du kan också klicka på mappen direkt i navigationsträdet. Om du klickat dig ned i strukturen kan du följa din väg genom s.k breadcrumbs (markerat med röd ram i bilden nedan). Du kan använda länkarna där för att förflytta dig uppåt i strukturen igen. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 70(99)

71 I mappens verktygsfält (markerat med blå ram i bilden ovan) finns funktioner för att lägga till nya dokument i mappen och ändra ordningen på de som redan finns. Du kan också exportera eller ta bort mappen samt ändra dess egenskaper Dokument Klickar du på ett dokument istället för en mapp i listan kan du ställa in egenskaper som titel, publiceringsperiod och behörigheter för just det dokumentet. I verktygsfältet finns nu även funktioner för att gå till dokumentet, redigera det, titta på framsteg, exportera och ta bort. Har dokumentet underliggande dokument kan du även komma åt dessa härifrån. Egenskaper för ett dokument kan också ändras i anslutning till att du öppnat det i navigationsträdet. Klicka på kugghjulsikonen för att ändra dokuments egenskaper Popup-menyn Om du vilar muspekaren någon sekund över ett objekt i listan visas en popupmeny. Ny efter denna och Ny på nivån under gör samma sak som Lägg till i verktygsfältet (se avsnitt 7.1.5). Skillnaden är att objektet som du lägger till placeras efter eller under aktuellt objekt. När du använder Lägg till i verktygsfältet läggs det nya objektet alltid längst ned i trädet. Med Gå till dokument öppnar du dokumentet precis som om du klickat på det i navigationsträdet. Klickar du på Exportera skapas ett litet scorm-paket i form av en zip-fil som du kan importera till andra kurser. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 71(99)

72 Klicka på Ta bort för att ta bort objektet Sorteringsordning Klicka på Sorteringsordning i verktygsfältet om du vill ändra ordningen på objekten i navigationsträdet. Markera det objekt du vill flytta med radioknappen längst till vänster. Använd sen pilarna för Upp och Ner i verktygsfältet för att flytta objektet. Du kan bara flytta ett objekt i taget Lägg till material i navigationsträdet Klicka på Lägg till i verktygsfältet för att lägga till ett nytt dokument eller en ny mapp i navigationsträdet. Du kommer nu till en sida där du får välja vilken typ av innehåll du vill lägga till. De olika innehållstyperna är indelade i kategorierna Standard, Kommunikation, Tester, Presentationsmallar, Importera och Från materialbiblioteket. Klicka på en kategori för att öppna den. Klicka sedan på den innehållstyp som du vill lägga till. Du kommer nu till en sida där du ska sätta egenskaper för det nya objektet. Sidan kan se olika ut beroende på vilken typ av innehåll du valt. Det finns 17 olika typer av objekt som du kan skapa i navigationsträdet och de beskrivs i avsnitt till Gemensamma egenskaper Vissa egenskaper kan du alltid sätta oavsett innehållstyp. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 72(99)

73 Synlig Här väljer du om objektet skall synas i navigationsträdet eller ej. Har du avmarkerat Synlig är titeln på dokumentet gråmarkerat i navigationsträdet. För kursdeltagare är dokumentet osynligt. Kan vara bra att använda under tiden man jobbar med ett dokument. Titel Detta är objektets titel i navigationsträdet. Hjälptext Den text du skriver in här kommer upp när du håller muspekaren över dokumentet i navigationsträdet. Aktivera Datum och tid för när dokumentet skall publiceras. Som förslag kommer här upp dagens datum och aktuell tidpunkt. Detta betyder att dokumentet publiceras direkt. Det går dock att skjuta publiceringstillfället på framtiden genom att ändra datum och tid här. Dokumentet är då osynligt för kursdeltagare fram till publiceringstillfället. För utbildare/administratörer är dokumentet synligt men i kursiv stil och gråmarkerat i navigationsträdet. Inaktivera Här kan du sätta datum och tid för när dokumentet skall tas bort från navigationsträdet. Har datum och tid passerat kan kursdeltagarna inte längre se dokumentet i navigationsträdet. För utbildare/administratörer är dokumentet synligt men i kursiv stil och gråmarkerat i navigationsträdet. Kommentarer Kryssar du i Kommentarer gör du det möjligt att ge kommentarer på dokumentet. När du öppnat materialet kommer du åt Kommentarer i verktygsfältet längst ned. Antal kommentarer visas med en siffra inom parentes. Om du inte aktiverar Kommentarer är verktyget gråtonat. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 73(99)

74 Kryssar du i Kommentarer blir ytterligare en kryssruta synlig. Om du väljer att kryssa i även Kursdeltagare kan läsa kan kursdeltagare inte bara ge kommentarer utan även läsa andras. Som utbildare/administratör kan du alltid läsa alla kommentarer Behörigheter För alla objekt i navigationsträdet kan du sätta behörigheter. Att ha behörighet till ett dokument innebär att man kan se det i navigationsträdet och öppna det, dock inte redigera det. Utbildare/administratörer kan redigera alla dokument de kan se, som kursdeltagare kan bara redigera de de själva laddat upp. Behörigheter kan ges för profil, grupp eller person. När du lägger till ett nytt objekt i trädet är standardinställningen att alla utbildare/administratörer och alla kursdeltagare har behörighet att se objektet. Alla som har en viss profil har behörighet om kryssrutan brevid profilnamnet är ikryssad. Du kan även ställa in att profilen ska ha behörighet under en viss period. Ställ in datum för Börjar och Slutar. För att du ska kunna ställa in slutdatum måste du kryssa i kryssrutan. Du kan också ställa in att bara vissa grupper ska ha behörighet till ett objekt i navigationsträdet. Kryssa i den eller de grupper du vill ska ha behörighet och klicka på Slutför. För att behörighetsinställningarna för gruppen ska gälla som du tänkt dig får du inte glömma att även ta bort behörigheter för profil. Så länge profilen Kursdeltagare har behörighet till objektet kan alla se det inte bara de som är med i gruppen. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 74(99)

75 Slutligen kan du även sätta behörigheter till enskilda personer. Klicka på Välj personer. Ett nytt fönster med en lista med kursens samtliga deltagare öppnas. Du kan söka fram deltagarna genom att använda sökfunktionen högst upp. Använd %-tecknet för att göra wild card-sökningar. Du kan ocskå filtrera listan genom att använda rullgardinslistorna Användarstatus och Visa profil. Vill du sortera på en viss kolumn gör du det genom att klicka på kolumnens rubrik. Markera med kryssrutorna de användare du vill ge behörighet. Om du söker fram flera personer så kryssa i Kom ihåg markeringar så sparas din val mellan sökningarna. Klicka Spara valda när du är klar med dina val. Samma sak gäller för personer som för grupper. För att behörighetsinställningarna för personerna ska gälla som du tänkt dig får du inte glömma att även ta bort behörigheter för profil. Så länge profilen Kursdeltagare har behörighet till objektet kan alla se det inte bara de personer som du valt ut Standard Mapp Med mappar skapar du en hierarkisk struktur i navigationsträdet. I en mapp kan du lägga kursinnehåll, såsom dokument, chattar, forum med mera. Dessutom kan en mapp innehålla andra mappar. På detta sätt bygger du upp kursens struktur i navigationsträdet. Du kan t.ex. bygga upp strukturen så att det liknar kapitelindelningen i en bok. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 75(99)

76 Studentmapp I den här typen av mapp kan även kursdeltagare publicera material. Kursdeltagarna gör detta via menyalternativet Studentpublicering i menyn Funktioner. När du skapar en studentmapp finns en rad inställningsmöjligheter utöver de du kan göra på en vanlig mapp. Sista redigeringsdatum sista dagen då studenter kan publicera dokument i mappen. Antal objekt per användare hur många dokument en student får publicera i mappen. Lämnas detta fält tomt är det obegränsat antal som gäller. Max uppladdning max antal megabytes som en student får ladda upp i mappen. Tillåtna typer kryssa i de innehållstyper som kursdeltagare ska ha rätt att skapa i mappen. WWW-länk Med denna innehållstyp skapar du länkar till webbsidor utanför systemet. Det kan vara material och information som finns på ditt intranät eller webbsidor på Internet. Du anger Titel och URL (webbsidans adress). Om du inte vill att sidan ska öppnas i LUVIT utan i ett nytt fönster kryssar du i Öppna länken i ett nytt fönster. HTML-fil Du kan skapa nya HTML-sidor direkt i LUVIT. Som standard finns två olika mallar att välja mellan. Blank ger dig en helt tom HTML-sida och Text with image ger en sida med text och bild. Ange Titel och välj mall i rullgardinslistan. Om du direkt vill jobba vidare med innehållet i sidan klickar du på Slutför och redigera. HTML-sidan öppnas då upp i den inbyggda HTML-editorn. Vill du jobba med sidan senare klickar du bara på Slutför. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 76(99)

77 Du kan redigera sidan i efterhand genom att klicka på den i navigationsträdet och sedan klicka på redigeraikonen i verktygsfältet. Du kan också leta dig fram till dokumentet genom att klicka på Hem i navigationsträdet och sedan på redigeraikonen i dokumentets verktygsfält. För närmare beskrivning av hur du jobbar med HTML-editorn se kapitel 8. Ladda upp fil Har du dokument eller filer på din lokala hårddisk som du vill lägga upp i LUVIT ska du använda dig av det här alternativet. I första steget klickar du på Browse/Bläddra och väljer filen från din dator. Under Tillåtna filändelser kan du se vilka typer av dokument man får ladda upp. Saknas den dokumenttyp du vill ladda upp kan den läggas till i LUVIT Administration. Om du längre fram skulle vilja byta ut den uppladdade filen kan du klicka på den i navigationsträdet och sedan klicka på redigeraikonen i verktygsfältet nedtill. Du får då upp ett litet formulär. Klicka på Browse/Bläddra och leta reda på den nya filen. Klicka sedan på Ersätt. Från kursarkivet Allt material som du laddar upp i en kurs placeras i kursarkivet. Du kan välja att publicera material härifrån. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 77(99)

78 För att välja fil klickar du på Bläddra. Ett nytt fönster öppnas där du kan se innehållet i kursarkivet. Leta reda på filen du vill publicera genom att klicka på mapparna i mappstrukturen till vänster. Markera sedan filen genom att kryssa i kryssrutan till vänster om filnamnet. Du kan bara publicera en fil åt gången. Filer markerade med fetstil är redan publicerade, du kan dock publicera dem igen på ett annat ställe i navigationsträdet. När du valt ut fil klickar du på Välj. Publicera automatiskt Det här alternativet kan du använda om du vill bygga en mapp och filstruktur lokalt på din egen dator och sedan ladda upp i LUVIT. Du kan till exempel bygga upp en struktur med mappar, HTML-filer och bilder. Mapparna kan namnges efter modulerna/avsnitten i din kurs och materialet (html-filer, bilder mm) placeras i den mapp där det hör hemma. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 78(99)

79 När du är klar med din kursstruktur zippar du ihop den. Den zippade filen kan du sen ladda upp i LUVIT. Klicka på Browse/Bläddra och leta reda på den zippade filen. Om du klickar på plustecknet brevid Dokumenttyper som kommer att publiceras automatiskt kan du se vilka filtyper som kommer att publiceras i trädet. Som standard publiceras till exempel PDF -och HTML-filer samt Office-dokument. Däremot publiceras inte bilder. Bilderna laddas dock upp till kursarkivet och kommer att synas i HTML-dokument som länkar till dem. Skulle du vilja att till exempel bilder publiceras som egna noder i trädet kan du ändra vilka dokumenttyper som publiceras automatiskt. Det gör du genom att kryssa i eller ur kryssrutorna till vänster om dokumenttyperna. Din struktur kommer att publiceras i trädet. Skulle mappar och dokument lägga sig i konstig ordning kan du ändra detta genom att klicka på Sorteringsordning i verktygsfältet på navigationsträdets administrationssida. Läs mer om Sorteringsordning i avsnitt Kommunikation Forum Ett Forum är en plats där kursdeltagare kan diskutera ett eller flera ämnen. Inlägg och svar sparas så att alla deltagare inte behöver vara online samtidigt för att kunna kommunicera. Hur man använder forumen är beskrivet i avsnitt Du anger forumets Titel och om du vill, även en Beskrivning. Beskrivningen (markerad med röd ram i bilden nedan) visas på forumets startsida. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 79(99)

80 Chatt Med detta objekt skapar du chattrum där kursdeltagarna kan chatta med varandra i realtid. Chatten är beskriven mer i avsnitt För chattar behöver du bara ange Titel. Podcast Podcast är en metod att publicera (och för lyssnaren att prenumerera på) ljudfiler eller film via internet. Ordet "podcasting" är en sammanslagning av "pod" (ordagrant "kapsel" men syftande på media-spelaren ipod) och engelskans "broadcast" (sändning). Ännu finns ingen helt adekvat svensk term för företeelsen; "poddsändning" är ett av de förslag som lagts fram, men "poddradio", som bland annat används av Sveriges Radio, används i mycket högre grad. Ordet "podd-tv" har fått visst genomslag för podd-sändning av videomaterial. Ett exempel på podcastens användningsområde i LUVIT är att du som utbildare/administratör på en kurs vill tillhandahålla föreläsningar i form av mp3-filer. Alla föreläsningar är inte färdiga när kursen startar utan publiceras i efter hand när de blir klara. Genom använda Podcast kan studenterna prenumera på dina föreläsningar. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 80(99)

81 Klicka på Bläddra för att välja den första filen till din podcast. Ett nytt fönster öppnas där du kan se innehållet i kursarkivet. Om filen du vill publicera inte redan finns i arkivet kan du ladda en den genom att klicka på Lägg till fil i verktygsfältet. Klicka på Browse/Bläddra och leta reda på filen, klicka sedan OK. En bra idé kan vara att skapa en ny mapp i kursarkivet och placera alla dina podcastfiler i denna. Du väljer podcast-fil i listan genom att markera dess kryssruta och sen klicka på Välj. Filens namn läggs nu automatiskt till i fältet Titel. Det kan vara en bra idé att ändra titeln till något som är mer generellt kännetecknande för din podcast, till exempel Podcast med föreläsningar. Klicka på Slutför och redigera när du är klar. Nu skapas ett nytt HTML-dokument med en länk till din podcast. HTML-dokumentet som hittills bara innehåller en enda länk öppnas direkt i HTML-editorn. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 81(99)

82 Nu kan du redigera dokumentet som du själv vill, till exempel lägga en informationtext överst. Vi föreslår också att du byter namn på länken till till exempel Klicka här för att prenumera. Det färdiga HTML-dokumentet skulle då kunna se ut enligt nedan. Som utbildare/administratör kommer du att se även de underliggande mp3-filerna i navigationsträdet. Kursdeltagare ser dock bara HTML-dokumentet. När du är klar med ytterligare en föreläsning och vill publicera den klickar du på HTML-dokumentet (markerat med röd ram) på navigationsträdets administrationssida. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 82(99)

83 På nästa sida klickar du på Underliggande dokument. Här kan du se de filer du redan lagt till i din podcast. Klicka på Lägg till i verktygsfältet för att lägga till ytterligare en fil. Välj att lägga till en Podcast. Precis som beskrivet ovan väljer du nu en fil från kursarkivet. Klicka på Slutför när du är klar. Den nya filen har nu publicerats till din podcast Tester Lokalt test Vill du ha bygga ett test som bara ska finnas just i den aktuella kursen väljer du alternativet Lokalt test. Ange testets Titel. Notera att kryssrutan Synlig inte är ikryssad. Detta är för att testet inte ska synas för kursdeltagarna förrän det är klart, som utbildare/administratör kan du dock se det i navigationsträdet. Du sätter själv testet till synligt när du jobbat färdigt med det. Om du direkt vill jobba vidare med att lägga till frågor klickar du på Slutför och redigera. Om du vill vänta till senare klickar du bara Slutför. Så länge du inte lagt till några frågor till testet behöver du bara klicka på det i navigationsträdet för att det ska öppnas i redigera-läge. För mer information om hur du bygger tester se avsnitt 7.4. Test från materialbiblioteket Om du vet att det test du vill använda finns färdigt i materialbiblioteket ska du välja Test från materialbiblioteket. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 83(99)

84 Klicka på Bläddra. Ett nytt fönster öppnas där du får välja test från materialbiblioteket. Du kan välja mer än ett test. I panelen Byt enhet ser du de enheter som du har tillgång till. Klicka på de olika enheterna för att se vilka test de innehåller. Markera med kryssrutorna det eller de test du vill använda i din kurs, klicka sedan på Välj i verktygspanelen längst ned. Notera att Synligt är ikryssat här, testet du lägger till är ju redan färdigt. Om någon gör ändringar i testet i materialbiblioteket kommer dessa direkt att synas i testet i din kurs Presentationsmallar HTML LUVITs HTML-mallar ger dig möjlighet att skapa en eller flera på varandra följande HTML-sidor. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 84(99)

85 Sidorna visas som EN nod i navigationsträdet. Det finns ett antal fördefinierade mallar med möjlighet till ett varierat innehåll. Precis som för Lokala tester är kryssrutan Synligt inte ikryssad, detta gör du själv när du är klar. Fyll i Titel. Klicka på Slutför och redigera om du direkt vill jobba vidare med mallarna, annars på Slutför. Så länge du inte lagt till någon sida kommer du direkt till redigera-läge om du klickar på dokumentet i navigationsträdet. För information om hur jobbar med HTML-mallarna se avsnitt 7.3. Flash Kontakta Grade AB för mer information Importera Importera modul Du kan importera olika typer av moduler till LUVIT. Zip-fil: Har du redan byggt upp en struktur av material i mappar kan du zippa ihop strukturen och importera. Strukturen publiceras i navigationsträdet. Mappar i modulen blir mappar i navigationsträdet. IMS: IMS är idag den vanligaste kursstandarden. Den ingår även i SCORM. LUVIT stödjer IMS Content Packaging och SCORM 1.2. LUVIT-format: Har du gamla kurser från LUVIT 3.8-tiden kan du importera dem. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 85(99)

86 Klicka på Bläddra/Browse och leta reda på zip-filen som innehåller modulen du vill importera. Klicka sedan på Nästa. I nästa steg är allt du behöver göra att klicka på Slutför Från materialbiblioteket Paket Om din organisation har kurser eller kursavsnitt som återanvänds mycket kan det vara läge att lägga dem i materialbiblioteket. De kan då lätt publiceras i många olika kurser. Klicka på Bläddra. Ett nytt fönster öppnas där du får välja paket från materialbiblioteket. Du kan välja mer än ett paket. I panelen Byt enhet ser du de enheter som du har tillgång till. Klicka på de olika enheterna för att se vilka paket de innehåller. Markera med kryssrutorna det eller de paket du vill använda i din kurs, klicka sedan på Välj i verktygspanelen längst ned. Om du vill att förändringar som görs i paketet ska slå igenom i din kurs klickar du i kryssrutan Prenumerera på förändringar. Klicka på Slutför när du är klar. Filer Om din organisation har dokument som återanvänds mycket kan det vara läge att lägga dem i materialbiblioteket. De kan då lätt publiceras i många olika kurser. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 86(99)

87 Klicka på Bläddra. Ett nytt fönster öppnas där du får välja filer från materialbiblioteket. Du kan välja mer än en fil. I panelen Byt enhet ser du de enheter som du har tillgång till. Klicka på de olika enheterna för att se vilka filer de innehåller. Markera med kryssrutorna den eller de filer du vill använda i din kurs, klicka sedan på Välj i verktygspanelen längst ned. Om du vill att förändringar som görs i filen ska slå igenom i din kurs klickar du i kryssrutan Prenumerera på förändringar. Har du bara valt en fil kan du ändra titeln på den, har du valt flera filer sätts deras titel automatiskt. Klicka på Slutför när du är klar Utökad hantering av kursmaterial När du börjar känna dig bekväm med den enklare hanteringen av kursmaterial kan du ge dig själv större möjligheter med den utökade hanteringen. Här kan flytta dokument och mappar i navigationsträdet genom att använda dra och släpp. Du kan också sätta egenskaper för många dokument samtidigt. För att öppna den utökade hanteringen av kursmaterial klickar du på Skapa och redigera i menyn Kursadministration eller på symbolen nedanför navigationsträdet. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 87(99)

88 Klicka på plustecknet nedanför navigationsträdet för att fälla ut hela trädet. Klicka på minustecknet för att stänga det. Använd knapparna Välj alla och Avmarkera alla för att kryssa i respektive kryssa ur samtliga kryssrutor i trädet Verktygsfältets funktioner Tillbaka Klicka på Tillbaka för att återgå till utbildningsmiljön Lägg till ny efter Börja med att markera kryssrutan i trädet för den dokument/mapp du vill utgå ifrån. Klicka sedan på Lägg till ny efter i verktygsfältet. Förfarandet som sedan följer är samma som i den enkla hanteringen av kursmaterial, se avsnitt Objektet som du lägger till kommer att placeras efter dokumentet/mappen som du markerat, på samma nivå Lägg till ny under Börja med att markera kryssrutan i trädet för den dokument/mapp du vill utgå ifrån. Klicka sedan på Lägg till ny under i verktygsfältet. Förfarandet som sedan följer är samma som i den enkla hanteringen av kursmaterial, se kapitel Objektet som du lägger till kommer att placeras på nivån under dokumentet/mappen som du markerat. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 88(99)

89 Egenskaper Om du vill sätta samma egenskaper för flera dokument samtidigt kan du använda dig av den här funktionen. Markera ett eller flera objekt i trädet och klicka sedan på Egenskaper i verktygsfältet. Du kan ändra publiceringsdatum samt vilka som ska ha behörighet till objekten du valt. För mer information om du hur gör dessa inställningar se avsnitt Exportera Markera i trädet de mappar och dokument som du vill exportera. Klicka sedan på Exportera i verktygsfältet. Filerna packas ihop i en zip-fil som du kan ladda ned och använda i andra kurser Ta bort Markera i trädet de objekt som du vill ta bort. Klicka sedan på Ta bort i verktygsfältet. Tar du bort en mapp kommer alla underliggande objekt också att tas bort Flytta mappar och dokument Du kan enkelt flytta mappar och dokument genom att dra och släppa. Ta tag i ett objekt och dra det till dess nya position. Ett grönt streck visar var objektet kommer att placeras. Vill du placera något inuti en mapp eller dokument håller du ned mellanslagstangenten (Mac/PC) eller SHIFT-tangenten (endast PC) när du drar Popup-menyn Öppna popup-menyn genom att hålla muspekaren över ett objekt i trädet en liten stund. De tillgängliga menyalternativen skiftar något beroende på vilken typ av objekt du valt Ny efter denna Ny efter denna motsvarar verktygsfältets Lägg till ny efter. Se avsnitt Ny på nivån under Ny på nivån under motsvarar verktygsfältets Lägg till ny under. Se avsnitt LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 89(99)

90 Redigera Beroende på vilken dokumenttyp du valt innebär Redigera olika saker. För HTML-dokument öppnas HTML-editorn så att du kan göra ändringar i dokumentet. För forum kan du ändra Titel och Beskrivning. Har du valt en dokumenttyp där Redigera saknas i menyn kan du istället bara klicka på objektets titel. Du får då möjlighet att ändra dess egenskaper i en panel på den högra delen av sidan Ersätt fil Bilder, Mp3-filer och dylikt kan du byta ut mot en annan fil, till exempel en nyare version. Klicka på Bläddra/Browse, leta reda på den nya filen på din dator och klicka Spara Granska/Ladda ned Granska/Ladda ned visar innehållet i aktuellt objekt Exportera Exportera exporterar innehållet i aktuellt objekt till en zip-fil som du kan ladda ned och använda i andra kurser Ta bort Ta bort tar bort valt objekt från trädet Presentationsmallar - HTML Med LUVITs presentationsmallar i HTML kan du skapa en eller flera på varandra följande sidor med hjälp av mallar. Det finns ett antal fördefinierade mallar med möjlighet till ett varierat innehåll. Oavsett om du skapar en eller tio sidor publiceras bara ett dokument i trädet. Navigering mellan de olika sidorna du skapat sker inuti dokumentet. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 90(99)

91 HTML-presentationen byggs upp med hjälp av en administrationssida. Här kan du ange en copyright text som visas överst till höger på varje sida och välja vilket Tema du vill använda för sidorna. Det är också här du lägger till nya sidor och flyttar eller tar bort befintliga sidor. Du kan ändra ordningen på sidorna genom att markera en sida i listan (klicka på den så blåmarkeras den) och sedan använda knapparna Flytta upp och Flytta ned. LUVIT Education 3.1, Manual för utbildare och administratörer 91(99)

www.grade.com LUVIT Education 3.2 Manual för kursdeltagare

www.grade.com LUVIT Education 3.2 Manual för kursdeltagare www.grade.com LUVIT Education 3.2 Manual för kursdeltagare Innehållsförteckning 1. INLEDNING 5 2. BEGREPP 6 3. GENERELLA FUNKTIONER 7 3.1. RSS 7 3.1.1. RSS i Internet Explorer 7 7 3.1.2. RSS i FireFox

Läs mer

www.grade.com LUVIT Education 3.1 Manual för kursdeltagare

www.grade.com LUVIT Education 3.1 Manual för kursdeltagare www.grade.com LUVIT Education 3.1 Manual för kursdeltagare Innehållsförteckning 1. INLEDNING 5 2. BEGREPP 6 3. GENERELLA FUNKTIONER 7 3.1. RSS 7 3.1.1. RSS i Internet Explorer 7 7 3.1.2. RSS i FireFox

Läs mer

www.luvit.com LUVIT Portal 2.2 Användarmanual

www.luvit.com LUVIT Portal 2.2 Användarmanual www.luvit.com LUVIT Portal 2.2 Användarmanual Innehållsförteckning 1 INLEDNING TILL MANUALEN... 4 2 STARTSIDA... 5 2.1 INLOGGNINGSFÄLT... 5 2.2 LOGGA IN... 5 2.3 GLÖMT LÖSENORD... 5 2.4 ÖPPNA KURSER...

Läs mer

www.grade.com LUVIT Education Manual för kursdeltagare

www.grade.com LUVIT Education Manual för kursdeltagare www.grade.com LUVIT Education Manual för kursdeltagare Innehållsförteckning 1. INLEDNING 6 2. BEGREPP 7 3. GENERELLA FUNKTIONER 8 3.1. RSS 8 3.1.1. RSS i Internet Explorer 8 3.1.2. RSS i FireFox 9 3.1.3.

Läs mer

www.grade.com LUVIT Education Manual för utbildare och administratörer

www.grade.com LUVIT Education Manual för utbildare och administratörer www.grade.com LUVIT Education Manual för utbildare och administratörer Innehållsförteckning 1. INLEDNING 8 2. BEGREPP 9 3. GENERELLA FUNKTIONER 10 3.1. RSS 10 3.1.1. RSS i Internet Explorer 10 3.1.2. RSS

Läs mer

www.grade.com LUVIT Portal 3.1 Manual

www.grade.com LUVIT Portal 3.1 Manual www.grade.com LUVIT Portal 3.1 Manual Innehållsförteckning 1. INLEDNING 5 2. GENERELLA FUNKTIONER 6 2.1. RSS 6 2.1.1. RSS i Internet Explorer 7 6 2.1.2. RSS i FireFox 7 2.1.3. RSS utanför webbläsaren 7

Läs mer

www.grade.com LUVIT Portal 3.2 Manual

www.grade.com LUVIT Portal 3.2 Manual www.grade.com LUVIT Portal 3.2 Manual Innehållsförteckning 1. INLEDNING 5 2. GENERELLA FUNKTIONER 6 2.1. RSS 6 2.1.1. RSS i Internet Explorer 7 6 2.1.2. RSS i FireFox 7 2.1.3. RSS utanför webbläsaren 7

Läs mer

www.luvit.com LUVIT Portal Användarmanual

www.luvit.com LUVIT Portal Användarmanual www.luvit.com LUVIT Portal Användarmanual Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 4 2 STARTSIDA... 5 2.1 MENYN UPPE TILL HÖGER... 5 2.1.1 Mitt campus... 5 2.1.2 Om BSVC... 5 2.1.3 Kurskatalog... 5 2.1.4 Länkar...

Läs mer

www.grade.com LUVIT Portal 3.3 Manual

www.grade.com LUVIT Portal 3.3 Manual www.grade.com LUVIT Portal 3.3 Manual Innehållsförteckning 1. INLEDNING 5 2. GENERELLA FUNKTIONER 6 2.1. RSS 6 2.1.1. RSS i Internet Explorer 6 2.1.2. RSS i FireFox 7 2.1.3. RSS utanför webbläsaren 7 2.2.

Läs mer

www.grade.com LUVIT Portal Manual

www.grade.com LUVIT Portal Manual www.grade.com LUVIT Portal Manual Innehållsförteckning 1. INLEDNING 5 2. GENERELLA FUNKTIONER 6 2.1. RSS 6 2.1.1. RSS i Internet Explorer 6 2.1.2. RSS utanför webbläsaren 7 2.2. LISTOR 7 2.3. VERKTYGSFÄLT

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Studentmanual. 2013-08-09 (Bb Learn 9.1.13) iktsupport@oru.se

Studentmanual. 2013-08-09 (Bb Learn 9.1.13) iktsupport@oru.se Studentmanual Inledning... 1 Krav på dator och rekommenderade webbläsare... 1 Support och stöd... 1 Översikt... 1 Logga in i Blackboard... 1 Navigeringsmenyn... 2 Fliken Min Blackboard... 2 Struktur inne

Läs mer

Blackboard CE8 Användarmanual Student

Blackboard CE8 Användarmanual Student Blackboard CE8 Användarmanual Student 2009-09-02 (CE 8.0.3) Inledning 1 Logga in på Blackboard 1 Verktyg 2 Diskussionsforum 2 Läsa ett diskussionsinlägg (trådade forum) 3 Läsa ett diskussionsinlägg (bloggforum)

Läs mer

LUVIT Portal Manual

LUVIT Portal Manual www.grade.com LUVIT Portal Manual Innehållsförteckning 1. INLEDNING 5 2. GENERELLA FUNKTIONER 6 2.1. RSS 6 2.1.1. RSS i Internet Explorer 6 2.1.2. RSS i FireFox 7 2.1.3. RSS utanför webbläsaren 7 2.2.

Läs mer

LUVIT Portal Manual

LUVIT Portal Manual www.grade.com LUVIT Portal Manual Innehållsförteckning 1. INLEDNING 5 2. GENERELLA FUNKTIONER 6 2.1. RSS 6 2.1.1. RSS i Internet Explorer 6 2.1.2. RSS i FireFox 7 2.1.3. RSS utanför webbläsaren 7 2.2.

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual Innehåll 1. INLEDNING 4 2. ROLLER 4 2.1. CHEF 4 2.2. MEDARBETARE 4 2.3. ADMINISTRATÖR 4 2.4. KURSLEDARE 5 2.5. UTBILDARE 5 3. BEGREPP 5 3.1. ENHET 5 3.2.

Läs mer

www.luvit.com LUVIT Education 2.2 Användarmanual

www.luvit.com LUVIT Education 2.2 Användarmanual www.luvit.com LUVIT Education 2.2 Användarmanual Innehållsförteckning 1 INLEDNING TILL MANUALEN... 4 2 VERKTYG I LÄRMILJÖN... 5 3 HUVUDMENY... 7 3.1 KURSÖVERSIKT... 7 3.2 FUNKTIONER... 8 3.2.1 Personliga

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 4 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 4 Producerad av Linda Borglund, Anita Eklöf vid Centrum för Lärande och Undervisning, Högskolan i Borås.

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual Innehåll 1. KURSKATALOG 3 1.1. SÖK EFTER KURSTILLFÄLLEN 3 2. MINA ATTESTERINGAR 6 3. MINA ANMÄLNINGAR 7 4. HANTERA KURSER 8 4.1. DELTAGARE 9 4.1.1.

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 6 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 6 Anita Eklöf, Sektionen för pedagogiskt arbete, Högskolan i Borås. 2015-02-16 1 ATT LOGGA IN... 1 2 STARTSIDAN...

Läs mer

Thomas Pihl Frontermanual för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2007 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter...2 Inloggning...2 Ändra användaruppgifter...4 Anpassa Min sida...5 Verktygen på Min sida...6 Notiser...7 Mitt arkiv...9 Fronter

Läs mer

Manual för Menys webbaserade kurser i Fronter

Manual för Menys webbaserade kurser i Fronter Manual för Menys webbaserade kurser i Fronter Innehållsförteckning Introduktion 3 Inloggning & Lösenordsbyte 4 Idagsidan 5 Kursens rum (startsida) 6 Webblektion 7 Deltagare 8 Inlämning 9 Kalender 11 Diskussionsforum

Läs mer

Infobank kvickguide. Kom i gång med Infobank. Logga in till Infobank. Installationsguiden

Infobank kvickguide. Kom i gång med Infobank. Logga in till Infobank. Installationsguiden Infobank kvickguide Kom i gång med Infobank Välkommen till SKL Kommentus webbaserad tjänst Infobank Arbetsrätten. Denna snabbguide ger dig en kort introduktion som användare av Infobank, så att du snabbt

Läs mer

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2013 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter... 2 Inloggning... 2 Komplettera användaruppgifter... 4 Anpassa Min sida... 5 Verktygen på Min sida... 6 Notiser & E-post...

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual Innehåll 1. KURSKATALOG 3 1.1. SÖK EFTER KURSTILLFÄLLEN 3 2. MINA ATTESTERINGAR 6 3. MINA ANMÄLNINGAR 7 4. HANTERA KURSER 8 4.1. DELTAGARE 9 4.1.1.

Läs mer

www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide Att använda LUVIT Reports

www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide Att använda LUVIT Reports www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide Att använda LUVIT Reports Att använda LUVIT Reports I LUVIT Administration finns menyn LUVIT Reports där ett antal fördefinierade standardrapporter finns tillgängliga.

Läs mer

Handledning till FC 12 på webben

Handledning till FC 12 på webben Handledning till FC 12 på webben Detta är en kortfattad handledning där vi går igenom de viktigaste funktionerna i nya FirstClass. Förändringen av FirstClass är kanske den största under de snart 25 år

Läs mer

Scio. en liten användarguide. Skriven av: Josefine Siewertz

Scio. en liten användarguide. Skriven av: Josefine Siewertz Scio en liten användarguide Senast ändrad: 2011-03-18 (Korrigerat typsnitt samt information om kursplaner) Skriven av: Josefine Siewertz Innehåll Allmän information samt att logga in i Scio... 1 Strukturen

Läs mer

FirstClass Hur du använder FirstClass.

FirstClass Hur du använder FirstClass. OPEN TEXT FirstClass Hur du använder FirstClass. Mars 2008 Peter Gustafsson, Skf Logga in på FirstClass För att starta FirstClass, dubbelklicka på FirstClass ikonen på skrivbordet eller på start-menyn.

Läs mer

Registrering 2. Inloggning 3. Startsidan 4. Notiser 6. Nyheter 7. Dagböcker 8. Meddelanden 11. Statistik 12. Mål 13. Evenemang 14.

Registrering 2. Inloggning 3. Startsidan 4. Notiser 6. Nyheter 7. Dagböcker 8. Meddelanden 11. Statistik 12. Mål 13. Evenemang 14. Innehållsförteckning Avdelning Sida Registrering 2 Inloggning 3 Startsidan 4 Notiser 6 Nyheter 7 Dagböcker 8 Meddelanden 11 Statistik 12 Mål 13 Evenemang 14 Profilsida 16 Sjukvårdande yta 17 1 Registrering

Läs mer

Itslearning introduktion

Itslearning introduktion HÄRNOSANDS KOMMUN Itslearning introduktion Arbetslivsförvaltningen Adam Weinemo 2014-11-20 Innehåll Vad är itslearning... 2 Logga in på itslearning... 2 Glömt lösenord... 2 Infopanel... 3 Kurser... 4 Kursens

Läs mer

LUVIT Resource Centre 1.4. Användarmanual

LUVIT Resource Centre 1.4. Användarmanual LUVIT Resource Centre 1.4 Användarmanual INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 1 PORTALEN... 2 LOGGA IN... 2 SJÄLVREGISTRERING... 2 ÖPPNA KURSER... 3 NYHETER... 4 DEN PERSONLIGA MENYN... 4 MENYN...

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 5 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 5 Anita Eklöf, Rune Fjelldal vid Centrum för Lärande och Undervisning, Bibliotek & lärande resurser, Högskolan

Läs mer

Frontermanual för Rektorsprogrammet

Frontermanual för Rektorsprogrammet Frontermanual för Rektorsprogrammet Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är och hur det kan användas. Skapad: 2010-04-27 Version: 1.0 1 Innehållsförteckning Vad är Fronter?... 3 Vilka behörigheter

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision 2 1.1 Starta SiteVision 2 1.2 Redigeringsläget i SiteVision 3 1.2.1 Verktygsfält 3 1.2.2 Modulväljare 4 1.2.3 Navigator

Läs mer

Verktygen i Fronter, för lärare

Verktygen i Fronter, för lärare Verktygen i Fronter, för lärare Denna manual beskriver hur man använder verktygen i Fronter och skapar innehållet, t ex nyheter, mappar och forum. Rev 2014-07-07 1 Innehållsförteckning Hitta mitt kursrum...

Läs mer

www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide Inlämningsuppgifter

www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide Inlämningsuppgifter www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide Inlämningsuppgifter Inlämningsuppgifter i LUVIT För kurser med moment som innebär att kursdeltagarna ska lämna in material föreslår vi att funktionen inlämningsuppgifter

Läs mer

Användarguide itslearning 3.3 för studenter

Användarguide itslearning 3.3 för studenter Användarguide itslearning 3.3 för studenter - 1 Innehållsförteckning Vad är itslearning... 3 Logga in på itslearning... 4 1. Infopanel... 7 2.1 Kursens ingångssida... 9 2.2 Diskussionsforum... 11 2.3 Lämna

Läs mer

www.grade.com LUVIT Mobil 1.0 Manual

www.grade.com LUVIT Mobil 1.0 Manual www.grade.com LUVIT Mobil 1.0 Manual Innehållsförteckning 1. INLEDNING 3 2. BEGREPP 4 3. ÖVERSIKT 5 4. FUNKTIONER 6 4.1. ANSLAGSTAVLA 6 4.2. AKTIVITETER 6 4.3. INNEHÅLL 7 4.4. INKORG 8 4.5. KALENDER 8

Läs mer

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Redigeraläge Startsidan Beskrivning av flikarna Öppna hemsidan: http://www2.idrottonline.se/default.aspx?id=196012 Öppna ditt arbetsrum. Klicka

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO

ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO 1 VARFÖR ÄR DET OLIKA FÄRG OCH UTSEENDE PÅ MAPPARNA? Gula mappar Blå mappar Blårandiga mappar Enkla mappar som man känner igen från Utforskaren. En gul mapp kan innehålla undermappar

Läs mer

Grundutbildning EPiServer CMS6

Grundutbildning EPiServer CMS6 Grundutbildning EPiServer CMS6 Välkommen! Presentation av kursledare och kursdeltagare Kursinnehåll Verktygsfält och funktioner Skapa sida, spara och publicera Redigera sida Länkar till andra sidor och

Läs mer

Användarguide itslearning

Användarguide itslearning Användarguide itslearning - 1 Innehållsförteckning Vad är itslearning... 3 Logga in på itslearning... 4 1. Infopanel... 5 2.1 Kursens ingångssida... 7 2.2 Diskussionsforum... 9 2.3 Lämna in uppgift...

Läs mer

Användarmanual Utbildningsportalen. 2011-03-30 Användarmanual SDH webbutbildning

Användarmanual Utbildningsportalen. 2011-03-30 Användarmanual SDH webbutbildning Användarmanual Utbildningsportalen 1 Innehållsförteckning Sid 1. Logga in 3 1.1 Registrera dig 4 1.2 Logga in på startsidan 7 1.3 Om du glömt ditt lösenord 8 2. Startsidan 9 3. Utbildningar 10 4. Tester

Läs mer

ALEPH ver. 16 Introduktion

ALEPH ver. 16 Introduktion Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SKRIVBORDET... 1 2. FLYTTA RUNT M.M.... 2 3. LOGGA IN... 3 4. VAL AV DATABAS... 4 5. STORLEK PÅ RUTORNA... 5 6. NAVIGATIONSRUTA NAVIGATIONSTRÄD...

Läs mer

Lathund Google Kalender (i webbläsare)

Lathund Google Kalender (i webbläsare) Lathund Google Kalender (i webbläsare) För att komma till Google Kalender skriver du www.calendar.google.com i webbläsaren. För att logga in skriver du förnamn.efternamn@zonline.se och sedan ditt lösenord.

Läs mer

3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare

3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare 3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare 2 Så här skapar du en ny sida. Mycket av informationen nedan kan tillämpas på skapandet av andra typer av innehåll, till exempel nyheter, blogginlägg,

Läs mer

[MANUAL TILL LUVITS GRUNDFUNKTIONER]

[MANUAL TILL LUVITS GRUNDFUNKTIONER] 2011 Eslövs kommun Gymnasie- och Vuxenutbildningsförvaltningen [MANUAL TILL LUVITS GRUNDFUNKTIONER] Manualen vänder sig till dig som är studerande vid Yrkeshögskolan, Komvux, Sfi, Särvux, Gymnasiet och

Läs mer

Moodle2 STUDENTMANUAL

Moodle2 STUDENTMANUAL Moodle2 STUDENTMANUAL Moodle är en lärplattform med hjälp av vilket du kan kommunicera, dela med dig av information och upprätthålla kontakten med lärarna, handledarna och de andra kursdeltagarna. För

Läs mer

Lathund. Joint Collaboration AB Korta Gatan 7 171 54 Stockholm Tel. 08 28 20 30. www.interaxo.se interaxo@joint.se. Org.nr.

Lathund. Joint Collaboration AB Korta Gatan 7 171 54 Stockholm Tel. 08 28 20 30. www.interaxo.se interaxo@joint.se. Org.nr. Lathund Joint Collaboration AB Korta Gatan 7 171 54 Stockholm Tel. 08 28 20 30 www.interaxo.se interaxo@joint.se Org.nr. 556565-2590 SE INNEHÅLL LATHUND, INTERAXO... 2 1 Varför är det olika färg och utseende

Läs mer

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL 1 INLEDNING Programmet ipool är ett system för att på ett effektivt sätt sköta bemanning och personalinformation via ett webbaserat gränssnitt som är enkelt att använda

Läs mer

FIRSTCLASS. Innehåll:

FIRSTCLASS. Innehåll: FIRSTCLASS Innehåll: Hämta klient...2 Installera klient...2 Konfigurera klient...2 Koppla upp...3 Skrivbordet...3 Mailbox...3 Presentation...3 Skapa ett nytt meddelande...4 Söka mottagare för nytt meddelande...4

Läs mer

Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt

Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt 1. Inställningar / Kontaktuppgifter Uppgifter som matas in i den vyn ovan visas i sidfoten på hemsidan: 2. Skapa nya sidor Om man

Läs mer

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30)

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30) Aktivitetsstöd Behörigheten Föreningsadministratör Datum: 2015-09-22 Version 2 Sidan 1 (30) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning... 3 1.1 Användare - Webbadress tillre Aktivitetsstöd... 3

Läs mer

12 Webb och kurshemsidor

12 Webb och kurshemsidor 12 Webb och kurshemsidor Många lärare använder sig av kurswebbsidor eller egna personliga webbsidor som ett ställe att samla information och dokumentation kring sitt arbete. Om du ska skapa en webbsida,

Läs mer

Webbmejlens gränssnitt

Webbmejlens gränssnitt SoftIT Webbmejl Denna manual ger dig information om hur du använder ditt e-postkonto via webbläsaren. Webbmejlen når du via vår hemsida http://www.softit.se. Välj sedan webbmejl från menyn eller gå via

Läs mer

Huvudfönstret för GroupWise

Huvudfönstret för GroupWise Huvudfönstret för Det mesta arbetet i utförs i huvudfönster. Huvudfönstrets olika delar beskrivs nedan. HUVUDMENY visas längst upp i och innehåller menypunkter: Arkiv, Redigera, Visa, Åtgärder, Verktyg,

Läs mer

Umgås på nätet KAPITEL 6. Chatta via webbläsaren

Umgås på nätet KAPITEL 6. Chatta via webbläsaren KAPITEL 6 Umgås på nätet Internet håller alltmer på att utvecklas till en parallellvärld med vår vanliga tillvaro. Man spelar spel över nätet, bygger upp virtuella världar med virtuella prylar och virtuella

Läs mer

Sida 1 av (9) Instruktion Outlook

Sida 1 av (9) Instruktion Outlook Sida 1 av (9) Instruktion Outlook Microsoft Outlook 2007... 2 Starta Outlook... 2 Arbetsytan... 2 Mapplistan... 2 Visa-menyn... 3 Skicka meddelande... 3 Adressboken... 4 Öppna meddelande... 4 Svara på

Läs mer

Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23. DynaMaster 5 Golf Övergripande manual

Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23. DynaMaster 5 Golf Övergripande manual Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23 DynaMaster 5 Golf Övergripande manual Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Systemkrav 3 2 Logga in 4 3 Översikt 5 4 Verktygsfält och funktioner 6 4.1 Översikt gränssnitt

Läs mer

LibNet 2.1 onlinetjänst

LibNet 2.1 onlinetjänst LibNet 2.1 onlinetjänst Användarguide Innehållsförteckning 1. Generell information... 3 1.1. Tekniska krav... 4 2. Kunduppgifter... 5 2.1. Användarprofiler... 6 2.1.1. Ändra en befintlig användarprofil...

Läs mer

Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare

Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare 1 Innehållsförteckning 1 Ledare... 3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Användare - Låst lösenord...

Läs mer

Instruktion för Betanias Kundportal

Instruktion för Betanias Kundportal Instruktion för Betanias Kundportal Att bli användare När er organisation godkänt att bli användare av systemet får du ett välkomstmeddelande första gången vi skickar en rekvisition till dig. Klicka eller

Läs mer

1 Handledning för vårdnadshavare...3 1.1 Vad är lärportalen och vad kan jag göra där?...3

1 Handledning för vårdnadshavare...3 1.1 Vad är lärportalen och vad kan jag göra där?...3 Innehållsförteckning 1 Handledning för vårdnadshavare...3 1.1 Vad är lärportalen och vad kan jag göra där?...3 2 Logga in första gången...3 2.2 Logga in med användarnamn och lösenord...3 2.3 Min profil...4

Läs mer

Verktygen i Fronter, för lärare

Verktygen i Fronter, för lärare Verktygen i Fronter, för lärare Denna manual beskriver hur man använder verktygen i Fronter och skapar innehållet, t ex nyheter, mappar och forum. 2012-07-18 Innehållsförteckning Hur hittar jag mitt kursrum?...

Läs mer

Inlämning i Studentportalen

Inlämning i Studentportalen Guide Inlämning i Studentportalen Via en inlämning kan studenter ladda upp filer som lärare kan bedöma. Det kan vara en individuell inlämning eller en gruppinlämning. Här kan även lärare och studenter

Läs mer

Vårdnadshavare i SchoolSoft 2011-09-01

Vårdnadshavare i SchoolSoft 2011-09-01 Vårdnadshavare i SchoolSoft 2011-09-01 Logga in... 3 Ändra kontaktuppgifter... 4 Startsidan... 6 Veckovyn... 6 Dagsvyn... 6 Planeringar, uppgifter och resultat... 7 Aktuellt... 9 Nyheter... 9 Kalender...

Läs mer

2015-09-16 Bb October 2014 iktsupport@oru.se. Studentmanual

2015-09-16 Bb October 2014 iktsupport@oru.se. Studentmanual 2015-09-16 Bb October 2014 iktsupport@oru.se Studentmanual Inledning... 1 Krav på dator och rekommenderade webbläsare... 1 Support och stöd... 1 Översikt... 1 Logga in i Blackboard... 1 Navigeringsmenyn...

Läs mer

Manual för din hemsida

Manual för din hemsida Manual för din hemsida Dynamiska hemsidor är en lösning för att man på ett enkelt sätt skall kunna lägga till, ändra och ta bort sidor på sin hemsida. För att detta skall vara möjligt bygger lösningen

Läs mer

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03 SLUNIK manual SLUNIK version 2 2010-08-03 Innehåll SLUNIK...1 Kursledare... 1 Lärare... 1 LOGGA IN... 1 Hjälp, inloggning... 2 Välj kurs att administrera... 2 Om du inte ser din kurs i listan... 3 Filtrera

Läs mer

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3.

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Typo3 är ett så kallat CMS, Content Management System där du enkelt och smidigt kan lägga ut kursinformation och bilder. Detta verktyg är webbaserat vilket

Läs mer

Manual Invånare. Stöd och Behandling version 1.4. Stockholm, 2015-11-23

Manual Invånare. Stöd och Behandling version 1.4. Stockholm, 2015-11-23 Manual Invånare Stöd och Behandling version 1.4 Stockholm, 2015-11-23 Innehåll 1. Inledning... 4 1.1. Stöd och behandling... 4 1.2. Roller och Behörigheter... 4 1.3. Förutsättning för att kunna vara aktiv

Läs mer

Utbildningsplattformen Lecando

Utbildningsplattformen Lecando Handledning till Utbildningsplattformen Lecando Elever Kurs- och kommunikationsdelen Lecandoversion: 4.3 Januari 2002 Stockholms stad 2001 IT-center Box 8302 104 22 STOCKHOLM Besöksadress: Polhemsgatan

Läs mer

IT-körkort för språklärare. Modul 9: Rätta skrivuppgifter

IT-körkort för språklärare. Modul 9: Rätta skrivuppgifter IT-körkort för språklärare Modul 9: Rätta skrivuppgifter Innehåll I. Rätta uppgifter i Word... 3 Markera fel med färger snabbt och enkelt... 3 Använd Words rättningsverktyg skriv kommentarer... 4 Gör ändringar

Läs mer

Hur använder du som elev Fronter?

Hur använder du som elev Fronter? Hur använder du som elev Fronter? Fronter är en lärplattform. Det är ett digitalt verktyg som du som elev ska använda dig av för att hitta uppgifter, länkar och dokument från alla dina lärare, lämna in

Läs mer

Snabbguide till First Class

Snabbguide till First Class Snabbguide till First Class Guide till First Class Grundläggande funktioner Logga in i First Class För att logga in i First Class dubbelklickar du på skrivbordsikonen First Class, eller väljer First Class

Läs mer

Handledning till FC 12 på webben

Handledning till FC 12 på webben Handledning till FC 12 på webben Innehåll Webbläsare... 3 Logga in... 3 Webbklientens startsida... 4 1. Din profil, inställningar, byta lösenord och logga ut... 4 2. Brevlådan... 5 3. Kalender... 7 4.

Läs mer

Användarmanual Vklass lärplattform. Student

Användarmanual Vklass lärplattform. Student Användarmanual Vklass lärplattform Student Användarmanual Vklass lärplattform (Lärare) Sida 2 av 52 Innehållsförteckning Om Vklass lärplattform... 4 Videomanualer... 5 Inloggning till Vklass... 6 Vad är

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Senselogic AB Version 2.4 Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision...1 1.1 Starta SiteVision... 1 1.2 Redigeringsläget i SiteVision... 2 1.2.1 Verktygsfält...2

Läs mer

Testsamling i Studentportalen

Testsamling i Studentportalen Guide Testsamling i Studentportalen I en testsamling kan du skapa automat- eller lärarrättade tester med olika slags frågor, t.ex. lucktext, flervalsfråga, enkät och spela in ljud. Du väljer själv om testet

Läs mer

Logga in på din hemsideadministration genom dina inloggningsuppgifter du fått.

Logga in på din hemsideadministration genom dina inloggningsuppgifter du fått. Joomla Guide 2.5.11 MENYER Sida 1 av 41 MENYER En meny är centerpunkten på en hemsida. Det är ifrån denna man utgår om man vill navigera på hemsidan. Menyer kan vara vertikala eller horisontella och är

Läs mer

Kommentar [k1]: Behöver vi kommentera det som finns till höger ovanför schematyp?

Kommentar [k1]: Behöver vi kommentera det som finns till höger ovanför schematyp? Webbklienten Webben är uppbyggd med hjälp av flikar. När du öppnar lärosätets schemasida finns ett antal flikar som syns på webben för alla. Om du loggar in får du ytterligare flikar och möjligheter till

Läs mer

Datum: 2013-03-22 Version 1.6. Sidan 1 (43)

Datum: 2013-03-22 Version 1.6. Sidan 1 (43) Datum: 2013-03-22 Version 1.6 Sidan 1 (43) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning...3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt lösenord... 3

Läs mer

Användarmanual - OVK. Användarmanual OVK Version 1.5 Daterad: 2014-09-09

Användarmanual - OVK. Användarmanual OVK Version 1.5 Daterad: 2014-09-09 1 Användarmanual - OVK 2 Inloggning... 3 Allmänt... 4 Öppna protokoll... 6 Fylla i protokoll... 7 Skriva ut protokoll... 16 Returnera protokoll... 17 Uppföljning anmärkningar/åtgärder... 17 3 Inloggning

Läs mer

Användarguide itslearning 3.3 för studenter

Användarguide itslearning 3.3 för studenter Användarguide itslearning 3.3 för studenter - 1 Innehållsförteckning Vad är itslearning... 3 Logga in på itslearning... 4 1. Infopanel... 7 2.1 Kursens ingångssida... 9 2.2 Diskussionsforum... 11 2.3 Lämna

Läs mer

Innehållsförteckning. Manual WebCT

Innehållsförteckning. Manual WebCT Innehållsförteckning Introduktion. 3 Inloggning 4 Översiktssida...5 Lösenordsbyte..6 Kursens startsida..8 Kalender...9 Webblektion 10 Diskussionsforum...11 Privat post.. 14 Chatt...16 Meny 2007 2 Introduktion

Läs mer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Nätanmälan_Användarmanual_Generell_0_9.docx Sida 1 av (23) Inledning Detta är en generell användarmanual till Elsmart Nätanmälan. Den är skriven för

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

KOM I GÅNG MED DIN HANDBOK STANDARD FRÅN THOLIN & LARSSON

KOM I GÅNG MED DIN HANDBOK STANDARD FRÅN THOLIN & LARSSON KOM I GÅNG MED DIN HANDBOK STANDARD FRÅN THOLIN & LARSSON Kom i gång med din handbok Standard Innehåll 1 Börja redigera 2 Arbetsbordet 3 Redaktörsfliken 3.1 Uppstart: Att-göra-listor 4 Redigera innehåll

Läs mer

Kom igång med ibinder Avtalsregistret

Kom igång med ibinder Avtalsregistret Kom igång med ibinder Avtalsregistret Kom igång med avtal Grunderna i ibinder.com Denna manual beskriver hur avtal hanteras i ibinder.com och är ett komplement till den separata manualen Kom igång med

Läs mer

Landstinget i Värmland, mars 2012

Landstinget i Värmland, mars 2012 Snabbguide Landstinget i Värmland, mars 2012 Innehållsförteckning Snabbguide till basfunktioner i LISA+... 3 Om LISA+... 3 Att komma igång... 3 Inloggning... 5 Att byta lösenord... 5 Hur görs personsökning?...

Läs mer

Vårdnadshavare i SchoolSoft 2011-01-19

Vårdnadshavare i SchoolSoft 2011-01-19 Vårdnadshavare i SchoolSoft 2011-01-19 Logga in... 3 Ändra kontaktuppgifter... 4 Startsidan... 5 Veckovyn... 5 Dagsvyn... 5 Planeringar, uppgifter och resultat... 5 Aktuellt... 7 Nyheter... 7 Kalender...

Läs mer

SportAdmin i GF Nikegymnasterna

SportAdmin i GF Nikegymnasterna SportAdmin i använder SportAdmin som system för medlemshantering, fakturering och hemsida. Här nedan kommer du att kunna läsa om de funktioner som du som ledare behöver ha koll på i systemet. För att logga

Läs mer

Manual för Aktiv Ungdoms e-post (Zimbra)

Manual för Aktiv Ungdoms e-post (Zimbra) Manual för Aktiv Ungdoms e-post (Zimbra) fr.o.m 10 juni 2011 Introduktion... 2 Inloggning... 2 E-post... 3 Samla e-posten i konversationer eller som separata meddelanden... 3 Skicka e-post... 3 Adresslistor...

Läs mer

Komma igång med Learnify - snabbmanual

Komma igång med Learnify - snabbmanual Komma igång med Learnify - snabbmanual Välkomna till Learnifys snabbmanual. Här ger vi dig en snabbgenomgång eller påminnelse om våra viktigaste och mest använda tjänster och verktyg. På vår hemsida www.learnify.se

Läs mer

Högsbynät Mailservice - egroupware -användarmanual för personal i Högsby kommun

Högsbynät Mailservice - egroupware -användarmanual för personal i Högsby kommun Högsbynät Mailservice - egroupware -användarmanual för personal i Högsby kommun Inloggning Hemsida: mail.hogsby.se Om länken inte fungerar eller om du befinner utanför kommunens nätverk, logga in via Mobility

Läs mer

IT-system. BUP Användarmanual

IT-system. BUP Användarmanual IT-system Användarmanual Innehållsförteckning 1. Att komma igång med... 1 1.1 Installera... 1 1.1.1 Byt databas... 1 1.1.2 Behörighet att byta databas... 2 1.2 Logga in... 3 1.2 Inloggad... 3 1.3 Logga

Läs mer

www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide LUVIT Composer

www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide LUVIT Composer www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide LUVIT Composer LUVIT Composer LUVIT Composer är ett verktyg för att enkelt skapa snyggt innehåll direkt i LUVITs kurser. Verktyget innehåller designade mallar som du

Läs mer

Inloggning 2 Var och hur loggar man in hemifrån?... 2 Hur skapar man engångskoder och ändrar användarnamn?... 2

Inloggning 2 Var och hur loggar man in hemifrån?... 2 Hur skapar man engångskoder och ändrar användarnamn?... 2 1 Innehåll Inloggning 2 Var och hur loggar man in hemifrån?... 2 Hur skapar man engångskoder och ändrar användarnamn?... 2 Allmänna inställningar hur du ändrar utseende och språk samt navigerar i menyn

Läs mer

Miljön i Windows Vista

Miljön i Windows Vista 1 Miljön i Windows Vista Windows Aero Windows Aero (Aero Glass), som det nya utseendet eller gränssnittet heter i Vista, påminner mycket om glas och har en snygg genomskinlig design. Det är enklare att

Läs mer