Kriget om talangerna - kampen fortsätter

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kriget om talangerna - kampen fortsätter"

Transkript

1 Kriget om talangerna - kampen fortsätter Undersökning om rekrytering och jobbsökning under 2011 Resultat, trender och rekommendationer

2 Inledning Innehåll Under oktober 2011 genomförde StepStone en undersökning i åtta europeiska länder för att ta reda på hur företag och jobbsökanden har anpassat sig efter krisen och hur de hanterat marknadens återhämtning sedan var en period präglad av kriser och marknaden upplevde en ökad arbetslöshet och minskat antal lediga tjänster ökade efterfrågan på talanger då många företag satsade och planerade att expandera. Då ökningen av kandidater av högre kvalitet uteblev ökade konkurrensen och striden om talangerna skärptes återgick marknaden till en lugnare och mer stabil nivå, vilket resulterade i en bättre balans mellan lediga tjänster och attraktiva kandidater. Dock visar StepStones färska undersökning att striden om talangerna fortsätter. Sammanfattning 3 Om undersökningen 4 1. Kriget om talangerna - kampen fortsätter Rekrytering fortfarande på uppåtgående Attraktiva kandidater blir allt mer sällsynta Antalet kandidater Kandidatkvalitet Vinna kriget om talangerna 8 2. Behålla talangerna Begränsa utflödet av erfarenhet Vad får anställda att vantrivas på arbetet? Vad får anställda att trivas på jobbet? Behåll talangerna från dag ett Tydligt rekryteringsbudskap Skräddarsy ditt budskap Kommunikation - ett taktiskt vapen Negativa effekter på bristande kommunikation Optimera rekryteringsbudgeten med de bäst presterande kanalerna Rekryteringskanaler En alternativ kanal: spontana ansökningar Sammanfattning Om StepStone 18

3 Sammanfattning Denna undersökning är den tredje av StepStones årliga rekryteringsundersökningar. Undersökningen dokumenterar allmänna trender på rekryteringsmarknaden och hur arbetssökanden hanterar ansökningar och hur arbetsgivare hanterar sin rekryteringsprocess. Ökad efterfrågan - oförändrat utbud Arbetsgivare har ett konstant behov av nya talanger till sin verksamhet. De behöver ersätta anställda som slutar och fylla nya funktioner som de skapar som en del av företagets expansion. StepStones undersökning från 2011 visar att det fortfarande är ont om bra kandidater. Efterfrågan ökar medan tillgången på nya kandidater förblir detsamma. I detta läge måste arbetsgivare kombinera ett väl genomtänkt employer brand med en effektiv rekryteringsstrategi och ett kommunikationsmönster om man ska lyckas attrahera rätt personer var en period präglad av kriser och marknaden upplevde en ökad arbetslöshet och minskat antal lediga tjänster ökade efterfrågan på talanger då många företag satsade och planerade att expandera. Då ökningen av kandidater av högre kvalitet uteblev ökade konkurrensen och striden om talangerna skärptes återgick marknaden till en lugnare och mer stabil nivå, vilket resulterade i en bättre balans mellan lediga tjänster och attraktiva kandidater. Dock visar StepStones undersökning att striden om talangerna fortsätter. Bekämpa bristen på kunskap Nu är marknaden gynnsam för arbetssökanden och arbetsgivare kan lyckas locka anställda i toppklass. Med en tydlig strategi för att behålla sina anställda kan man begränsa utflödet av talanger och förlust av erfarenhet på alla nivåer. Undersökningen betonar de faktorer som påverkar anställden till att lämna sina tjänster och identifierar områden som ökar de anställdas lojalitet. Tydlig kommunikation under rekryteringsprocessen God kommunikation är nyckeln när det gäller att locka rätt kandidater. De två främsta anledningarna till detta är: Det sätter kandidaterna i action -läge och uppmuntrar dem att söka lediga tjänster hos just er. Undersökningen pekar ut de aspekter i ett jobberbjudande som är viktigast för jobbsökande och som bör framhävas i rekryteringsbudskapet. Det övertygar kandidaterna om att de passar in och att företaget matchar deras värderingar. Kommunikation är viktigt under hela rekryteringsprocessen, även när man meddelar kandidaten att denne inte gått vidare i processen. Använd de bästa rekryteringskanalerna Att identifiera och behålla de rätta talangerna kräver en rejäl ansträngning och budget. Smarta arbetsgivare som vill lyckas med sitt fiske i talangpoolen ska därför fokusera på medier med visad avkastning. Denna undersökning presenterar de rekryteringskanaler som arbetsgivare anser ger bäst leverans av kandidater.

4 Om undersökningen StepStone har genomfört en onlineundersökning bland arbetssökanden och arbetsgivare i åtta europeiska länder: Österrike, Belgien, Danmark, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Norge och Sverige. Arbetsgivarna representerar alla branscher - och såväl stora som små företag. Arbetssökanden är kandidater från StepStones databas - både personer som vid undersökningstillfället stod utan jobb och personer med ett jobb men ute efter nya utmaningar a rbetssökande n och organisationer i åtta europeiska länder deltog i StepStones onlineundersökning Undersökningen fokuserar på jobbsökning, ansökningsbeteende och rekryteringsförfaranden och processer. Frågorna täcker följande områden: de kanaler som används för att hitta jobb ansökningarnas volym, innehåll och kvalitet kommunikation under rekryteringsprocessen metodik uppföljning Denna undersökning är den tredje i raden av StepStones årliga rekryteringsundersökningar. Undersökningen dokumenterar allmänna trender på rekryteringsmarknaden och hur arbetssökanden hanterar ansökningar och arbetsgivare hanterar sin rekryteringsprocess.

5 1. Kriget om talangerna - kampen fortsätter 1.1 Rekryteringsbehovet fortsätter att öka Organisationer är fortfarande optimistiska även om man är mer försiktig och måttlig i sina uttalanden än man var under Nästan hälften av arbetsgivarna som deltog i undersökningen planerar att rekrytera under 2012 och drygt en tredjedel tänker börja rekryteringen redan under de första tre månaderna. 60% 50% 40% 30% 35% 55% 43% 20% 10% KRISEN AVTAR ÅTERHÄMTNING STABILITET 0% sep 2009 sep 2010 okt 2011 Källa: arbetsgivare Figur 1: Arbetsgivares framtida rekryteringsplaner Vid en jämförelse av de länder som deltog i undersökningen visar sig Tyskland och Sverige se mest positivt på framtiden, där 59% av de tyska arbetsgivarna och 49% av de svenska arbetsgivarna förväntar sig att öka antalet anställda. Holländska och danska arbetsgivare däremot, förväntar sig en mindre tillväxt: endast 31% av de holländska företagen och 36% av de danska förväntar sig en ökning av personalstyrkan. 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 38% 53% 9% Österrike 46% 46% 9% Belgien 36% 48% 16% Danmark 42% 53% 5% Frankrike 59% 31% 38% 53% 4% 17% Tyskland Nederländerna 41% 53% 6% Norge 49% 41% 10% Sverige minskning samma antal ökning Källa: arbetsgivare Figur 2: Förväntad rekrytering per land Rekrytering kan innebära att dels tillsätta nya tjänster eller att ersätta anställda som slutar. Jämfört med genomsnittet spår holländska och norska arbetsgivare en högre andel utbyten av anställda: 61% i Norge och 64% i Nederländerna jämfört med genomsnittet på 56%.

6 1.2 Attraktiva kandidater blir alltmer sällsynta Antalet kandidater Efterfrågan på kandidater ökar generellt inom alla branscher, speciellt inom försäljning, marknadsföring, administration, ingenjörer och tekniska specialister. 39% av de tillfrågade arbetsgivarna i alla deltagarländer upplever att antalet sökanden per tjänst inte är tillräckligt, vilket är en liten ökning jämfört med Mer än en fjärdedel av arbetsgivarna menar att det tar dem över två månader att hitta en ny anställd. Arbetsgivare upplever en brist på antalet sökande 60% 50% 40% 30% /4 20% 10% 0% Europa Österrike Belgien Danmark Frankrike Tyskland Nederländerna Norge Sverige Källa: arbetsgivare Figur 3: Brist på antalet kandidater i Europa Resultat på landsnivå: I Österrike, Tyskland och Belgien är läget allvarligt: över hälften av arbetsgivarna anser att de får in för få sökanden per tjänst och hela 80 % förväntar sig att denna trend kommer att hålla i sig under de kommande åren. I Danmark och Norge är det nu mycket svårare att hitta kandidater än det var 2010, med en ökning med +133% i Danmark och +86% i Norge. I Frankrike upplever en tredjedel av arbetsgivarna att de inte får in tillräckligt många kandidater, vilket även motsvarar den allmänna trenden på den europeiska arbetsmarknaden. I Nederländerna och Sverige har antalet sökande ökat något sedan 2010.

7 1.2.2 Kandidatkvalitet Arbetsgivare i Europa upplever en försämring av kvaliteten på de sökande 60% 50% % 30% 20% 10% 0% Europa Österrike Belgien Danmark Frankrike Tyskland Nederländerna Norge Sverige Källa: arbetsgivare Figur 4: Försämrad kandidatkvalitet i Europa När det gäller kvaliteten på kandidater uppger i genomsnitt 40% av arbetsgivarna att kvaliteten har gått ned. I Österrike, Tyskland och Belgien är arbetsgivarna väldigt pessimistiska: 50% av dem upplever en minskning i ansökningarnas kvalitet. I Nederländerna upplever 42% av arbetsgivarna redan en minskad kvalitet och 29% förväntar sig att det ska bli värre. I Frankrike rapporterar 32% av arbetsgivarna minskad kvalitet på kandidaterna, men de förväntar sig inte att det ska bli värre. I Skandinavien anser mindre än en tredjedel av arbetsgivarna att kvaliteten på den sökande har minskat.

8 1.3 Vinna kriget om talangerna Kriget om talangerna trappas upp då efterfrågan på kandidater ökar i kombination med en minskad tillgång. Arbetsgivarna står inför en dubbel utmaning: man måste arbeta aktivt för att behålla de talanger man redan har och samtidigt locka till sig nya talanger. Detta kräver att man måste glänsa på två fronter för att kunna växa och frodas i det rådande rekryteringsklimatet. Nu krävs en väl genomtänkt rekryteringsstrategi. Vi har i denna rapport utformat tre principer som ska hjälpa er att vinna kriget om talangerna. Följande avsnitt visar trenderna inom dessa områden och förslag på hur ni kan vända dem till er fördel. 3 principer för att hjälpa er att vinna kriget om talangerna Behålla talangerna Tydligt rekryteringsbudskap Rekryteringskanaler 2. Behålla talangerna 2.1 Begränsa utflödet av erfarenhet Erfarenheter och kunskapen hos de anställda är ett attraktivt mål för andra arbetsgivare då striden om talanger hettar till. Att attrahera och behålla talangfulla individer är en viktig del i det kontinuerliga bygget för en långsiktig och framgångsrik verksamhet. Genom att behålla sina anställda sparar man in på kostnader som exempelvis förlorad arbetstid, utbildningstid, förlorad kunskap och den höga kostnaden för att söka efter en ersättare. När personalomsättningen sjunker och färre personer slutar minskar risken för att de anställdas engagemang bleknar.

9 2.1.1 Vad får anställda att vantrivas på arbetet? Nästan hälften av de anställda som deltog i undersökingen uppgav bristen på karriärsmöjligheter inom företaget som den främsta anledningen till uppsägning. Det är viktigt att de anställda vet vad de kan se fram emot, och hur snart de kan förvänta sig att ta nästa steg i sin karriär inom företaget genom en tydlig intern karriärsutvecklingsplan. Det är även viktigt att den anställde får möjlighet till personlig utveckling och utveckla sina förmågor och potential. Låt dem inte känna att de stagnerar, utan erbjud dem istället möjligheter att delta i utmanande projekt och uppmuntra dem att närvara vid seminarier och hålla sig uppdaterade med nya idéer. Brist på uppskattning är det tredje känsliga punkten för anställda. Investera i att hålla ett öga på hur mycket folk har att göra och vad de gör; visa uppskattning, särskilt när de har blivit ombedda att anstränga sig extra. Bonusar och gåvor motiverar och det personliga mötet mellan den anställda och dess chef hjälper dem att känna sig uppmärksammade, viktiga och uppskattade. Anledningar att sluta 41 % - ingen möjlighet att utvecklas 41 % - ingen karriärsplan 30 % - ingen uppskattning 28 % - ekonomiskt paket Figur 5: Orsaker att avsluta en anställning Den ekonomiska aspekten kommer först på fjärde plats på listan över anledningar att lämna jobbet (28 %). Kandidater efterfrågar rättvisa löner, särskilt när de gäller anställda som varit på företaget länge samt nyanställda. Alltför stelbenta lönesystem där alla anställda får samma löneförhöjning kan verka hämmande och påverka den allmänna arbetsmoralen negativt. Vad får anställda att trivas på jobbet? Anledningar att stanna 55 % - jag tycker om mitt jobb 47 % - goda relationer med kolleger 35 % - goda relationer med chefen 34 % - bra balans arbete/liv 34 % - bra läge 28 % - uppskattning Antalet jobberbjudanden och hur de anställda trivs på sitt arbete är extremt viktiga faktorer som avgör hur framgångsrikt ett företag är och om det lyckas behålla sin personal. Att ha ett jobb som passar ens profil är den främsta anledningen till att fortsätta att arbeta åt samma företag. Nöjda anställda vet vad som förväntas av dem varje dag på arbetet och får dem att känna sig hemma i organsiationen. Det är även viktigt att komma överens med sina medarbetare. Jobbet har blivit något mer än bara ett sätt att tjäna sitt levebröd - det ger de anställda en möjlighet att inse sin fulla potential, skapa relationer och utvecklas som människor. Anställda som har starka känslomässiga band till sina medarbetare och sin chef känner sig mer uppskattade och kommer sannolikt att vilja stanna länge inom företaget. Även om arbetet har blivit mer än bara ett jobb, är det viktigt att fortsätta sträva efter en bra balans mellan arbete och privatliv. Figur 6: Anledningar att stanna kvar på ett jobb

10 2.2 Behåll talangerna från dag ett En tydligt uttalad strategi för att behålla de anställda bör finnas framtagen på varje företag. En nyanställd har inte hunnit skapa sig en relation och känsla för företaget och funderar kanske fortfarande på om just detta företag var det rätta valet. Nästan två tredjedelar av alla nyanställda uppger att de fortsätter att hålla ögonen öppna efter andra lediga tjänster trots att de påbörjat sin anställning - samtidigt som endast 40% av arbetsgivarna svarar att de är medvetna om denna situation. Att utforma ett introduktionsprogram är ett effektivt sätt att snabbt sätta in den nyanställda i företaget med all den praktiska information de behöver. Denna information och fokus bekräftar att personen fattat rätt beslut vilket även minskar personalomsättningen. 28,6 % Jag slutar att leta efter andra tjänster Jag fortsätter att leta och söka Jag håller ett passivt öga på lediga tjänster 12,8 % 58,5 % Figur 6: Anledningar att stanna kvar Källa: anställda Figur 7: Sökbeteenden efter att ha börjat ett nytt jobb Det krävs mycket mer än att bara överlämna inloggningsuppgifter eller bilnycklar. Det är viktigt att arbetsgivare förbereder och avsätter tid för att noggrannt visa personen runt i lokalerna, nätverket, parkeringshuset eller den administrativa utrustningen. Det är också viktigt att tidigt diskutera och förklara den anställdes uppgifter och ansvarsområden och introducera honom/ henne till de olika avdelningarna så att man snabbt får en känsla för hela organsiationen. Att utse en mentor till den nya kollegan ger denna möjlighet att förlita sig till en kollega för hjälp och rådgivning. Se även till att närmsta chef kontinuerligt håller kontakt med den nyanställda för att se hur saker och ting utvecklar sig och om någon extra hjälp kan behövas. Glöm inte bort att introduktionsprogrammet kan inledas redan innan första arbetsdagen. Ett informellt möte med framtida kolleger, ett e-postmeddelande med nedräkning till deras startdatum och några tips inför första dagen - klädkod, starttid, lunchtips - är några små saker som kan minska nervositeten och få den nyanställde att känna sig välkommen.

11 3. Tydligt rekryteringsbudskap För att attrahera rätt kandidater krävs det mer än att bara skicka ut ett meddelande om att vi söker nya medarbetare! Det krävs en mer effektiv kommunikation mot de sökande där de ska övertygas om att ni är den rätta arbetsgivaren för dem. Rekryteringsarbetet och processen att behålla sina talanger blir enklare om man har ett välkänt och positivt laddat employer brand som målar upp bilden av hur ni som företag tar hand om era anställda. Arbetsgivare bör kontinuerligt analysera alla möjligheter att kommunicera sitt employer brand på ett mer effektivt sätt. I den här rapporten fokuserar vi dock på platsannonser och kommunikationen under ansökningsprocessen. 3.1 Skräddarsy ditt budskap för målgruppen Att attrahera rätt kandidater är en konst i sig. Personer som är öppna för tanken att byta jobb eller som aktivt söker efter en förändring möter ständigt nya jobberbjudanden. Konsten och utmaningen för dig som arbetsgivare är att sticka ut ur mängden med ett tydligt rekryteringsbudskap och ett aktuellt och tilltalande erbjudande som övertygar rätt personer om att söka just er tjänst. Ert mål är att attrahera rätt sökanden, inte så många som möjligt. En väl utformad platsannons bör fungera som ett filter för den sökande - med information som gör att de enkelt för dem att ta reda på om de är kvalificerade för tjänsten eller inte. Resultatet av vår undersökning visar att den information som arbetsgivarna väljer att nämna i sina platsannonser kanske inte är den information som potentiella anställda letar efter. Arbetsgivare presenterar vanligtvis en tydlig definition av tjänstens omfattning samt företaget och dess arbetsmiljö och värderingar. Detta är inte nödvändigtvis de ämnen som sökanden söker i första stadiet i rekryteringsprocessen. Det som de arbetssökanden uppger som mest relevant i detta läget är tjänstens omfattning och vilka ansvarsområden som innefattas. Därefter anges arbetsplats, lön, förmåner och jobbsäkerhet som intressanta aspekter att ta hänsyn till. Platsannonsens innehåll 1. Tjänstens innehåll 2. Employer brand 3. Tjänstens mångsidighet 4. Företagskultur 5. Läge Viktiga aspekter för kandidater 1. Tjänstens innehåll 2. Tjänstens mångsidighet 3. Arbetsmiljö 4. Ekonomiska villkor 5. Anställningstrygghet Figur 8: Viktiga jobbaspekter enligt arbetsgivare Figur 9: Viktiga jobbaspekter enligt kandidater

12 jobbinnehåll 59 tjänstens mångsidighet lön attraktiv arbetsmiljö viktigt inte viktigt anställningstrygghet 32 ytterligare ansvarsområden 18 företagsvärderingar/företagskultur pendlingstid 8 7 långsiktiga karriärmöjligheter inom företaget utbildning företagets rykte flexibel arbetstid ytterligare fördelar (bonus, belöning) företagets storlek/stabilitet familjevänlig arbetsgivare möjligheter att resa/arbeta utomlands Källa: anställda/kandidater Figur 10: Vikten av olika aspekter under rekryteringsprocessen 3.2 Kommunikation - ett taktiskt vapen Platsannonsen utgör endast startpunkten i rekryteringsprocessen. Att upprätthålla kontakten med de sökanden under hela processen är av yttersta vikt då detta signalerar att just deras ansökan behandlas och upplevelsen av företaget blir bättre. Arbetssökanden grundar sitt beslut på en mängd olika faktorer: hur enkelt är det att kontakta och föra en dialog med arbetsgivaren? Hur snabbt får de svar på sina frågor? Har arbetsgivaren ett gott rykte? Vilken typ av arbetsmiljö erbjuds? 82% av sökanden förväntar sig respons inom 1-2 veckor En direkt uppföljning av arbetsgivaren uppskattas högt: 82% av de sökanden hoppas på att få en första respons inom en till två veckor. Detta önskemål är relativt enkelt att tillmötesgå med dagens verktyg och många arbetsgivare har redan skapat effektiva rutiner för detta och får i undersökningen goda betyg, där endast 25% tar längre tid än en vecka på sig för att besvara ansökningar.

13 3.2.1 Negativa effekter av bristande kommunikation De flesta arbetsgivare skickar ett meddelande till alla de sökanden som inte går vidare i den första omgången. Även ett negativt besked kan ha en positiv effekt på företagets employer brand - om man uttrycker sig på rätt sätt. Effekten av att inte besvara en ansökan kan däremot vara förödande: ändå uppger 41% av de arbetssökande att de vanligtvis inte hör något alls efter att de har skickat in sin ansökan. Detta kan få förödande konsekvenser för arbetsgivaren. 89% av de tillfrågade arbetssökande uppger att de får en negativ eller väldigt negativ uppfattning av en arbetsgivare som inte svarar och hälften av dem skulle inte söka på nytt till samma företag. Påverkan på uppfattningen av arbetsgivaren Söka på nytt hos samma arbetsgivare Beteendeförändring gentemot företagets produkter/tjänster 11,4 % 6,5 % 45,9 % 42,7 % 51,7 % 48,3 % 25,3 % 25,3 % 42,9 % väldigt negativ 45,8 %negativ neutral ja nej verkligen förmodligen förmodligen inte verkligen inte Källa: anställda Figur 11: Brist på information - inverkan på beteende och uppfattning Bristen på kommunikation har en negativ inverkan på företagets employer brand, men kan även påverka konsumenters val. Bland de sökanden som är missnöjda med ett företags sätt att kommunicera uppger 68% att detta skulle kunna påverka deras sätt att värdera och konsumera det specifika företagets produkter. Det lönar sig att granska kommunikationsrutinerna vid rekrytering. Börja med att fastställa hur tydlig platsannonsen är, och följ sedan upp kommunikationen. Följs ansökningarna upp med ett meddelande vid mottagandet? Informeras de sökande regelbundet om hur processen fortskrider? Får de snabbt veta om deras ansökan har gått vidare till nästa nivå eller inte?

14 4. Optimera rekryteringsbudgeten med de bäst presterande kanalerna 4.1 Rekryteringskanaler Att följa upp och mäta resultatet av rekryteringen är effektiva verktyg för att kunna optimera rekryteringsbudgeten. Trots detta är det endast 69% av alla tillfrågade arbetsgivare som uppger att de mäter effektiviteten i de olika medier de använder under rekryteringskampanjerna. Då kandidater ofta missar att uppge via vilken kanal de ansökt, eller uppger fel källa, måste arbetsgivarna förlita sig på andra metoder för att utvärdera kvaliteten och kapaciteten hos de olika rekryteringskanalerna. Arbetsgivare anger vilka rekryteringskanaler som är mest effektivaryteringskanalen jobbportaler eget nätverk 37,2 % 55,3 % företagets webbplats rekryteringsbyrå statlig förmedling lokal dagstidning sociala nätverk bemanningsföretag nationell dagstidning rekryteringsmässor 15,1 % 13,5 % 8,8 % 3,3 % 19,4 % 19,2 % 25,7 % 36,5 % Källa: arbetsgivare Figur 12: Mest effektiva rekryteringskanalerna enligt arbetsgivare Arbetssökanden och arbetsgivare delar samma åsikter när det gäller rekryteringskanaler enligt vår undersökning, där de kanaler som används mest frekvent av de sökande även är de som presterar bäst enligt arbetsgivarna. 98% av de sökande och 80% av arbetsgivarna använder jobbportaler. Över hälften av de arbetsgivare som deltagit i vår undersökning har även identifierat jobbportaler som det mest effektiva sättet för rekrytering, följt av personliga nätverk (personal och ledning) och företagets egna webbplats. Rekryteringsföretag anses vara den näst bästa externa kanalen. Kanaler som mest används av jobbsökande 1. Jobbsajter 2. Företagswebbplatser 3. Sökmotorer 4. Personliga nätverk 5. Offentliga institutioner Bäst presterande kanalerna för arbetsgivare 1. Jobbsajter 2. Egna webbplatser 3. Egen personal eller nätverk 4. Rekryteringsbyråer 5. Offentliga institutioner Figur 13: Rekryteringskanaler enligt europeiska jobbsökande och arbetsgivare

15 Bland de arbetssökande uppger 40% att de letar efter jobb och skickar iväg sina ansökningar när de är på jobbet. Online-verktyg gör att de kan vara diskreta. När de söker jobb föredrar 69% av dem att ansöka till jobb per e-post en åsikt som arbetsgivare delar. Detta gör online-kanaler väldigt populära, då de anses mest lämpade för behoven hos både dagens arbetssökande och arbetsgivare. Österrike 86 % nätverk 83 % jobbsajter 79 % bolagets webbplats Belgien 78 % nätverk 73 % bolagets webbplats 71 % jobbsajter Danmark 92 % jobbsajter 79 % bolagets webbplats 72 % nätverk Frankrike 92 % jobbsajter 86 %offentlig institution 66 % bolagets webbplats Tyskland 97 % jobbsajter 81 % bolagets webbplats 77 % nätverk Nederländerna 94 % bolagets webbplats 85 % nätverk 84 % jobbsajter Norge 86 % bolagets webbplats 78 % jobbsajter 75 % nätverk Sverige 77 % nätverk 76 % bolagets webbplats 66 % jobbsajter Figur 14: Tre främsta rekryteringskanalerna per land enligt arbetssökande

16 4.2 En alternativ kanal: spontana ansökningar Ett relativt stort antal arbetssökande uppger att de skickar iväg spontana ansökningar där de framhäver de unika förmågor som just de kan tillföra företaget. I vår undersökning uppger hela 65% av alla kandidater att de har gjort detta minst en gång. Över tre fjärdedelar av arbetssökande i Danmark och Frankrike uppger att de har skickat in spontana ansökningar jämfört med ca hälften av de sökanden i Nederländerna och Sverige och drygt en tredjedel i Norge. Om man inte svarar på spontana ansökningar kan man därmed missa en möjlighet att knyta till sig en intresserad kandidat som i framtiden kan bli anställd för att inte nämna den negativa inverkan det har på företagets employer brand. Man bör alltid uppmärksamma att man mottagit spontana ansökningar och låta avsändaren veta att man mottagit meddelandet samt behålla CV:t för framtida möjligheter eller då lediga tjänster uppkommer. 49% 45% 23% av arbetsgivare tar emot spontana ansökningar endast om deras profil matchar en ledig tjänst av arbetsgivare sätter in spontana CV i en databas för framtida referens av arbetsgivare bjuder in alla spontana sökanden med en intressant profil, även utan lediga tjänster Figur 14: Arbetsgivares reaktion på spontana ansökningar

17 5. Slutsats Undersökningen pekar ut ett fortsatt stort gap mellan antalet lediga tjänster som ska tillsättas och antalet matchande kandidater. I de flesta länder där StepStone finns och som ingått i undersökningen hoppas arbetsgivare kunna rekrytera ny personal till lediga tjänster samt hitta ersättare till anställda som väljer att sluta. Med hjälp av bättre kommunikation under rekryteringsprocessen samt ett positivt laddad employer brand har arbetsgivare bättre förutsättningar att attrahera och behålla sina anställda. En väl uttänkt och bearbetad rekryteringsstrategi inkluderar även att man använder de rekryteringskanaler som presterar bäst - optimera företagets webbplats, sök i den egna och era anställdas nätverk och platsannonsera på jobbportaler. 3 principer för att hjälpa er att vinna kriget om talangerna Behålla talangerna Tydligt rekryteringsbudskap Rekryteringskanaler

18 6. Om StepStone StepStone grundades 1996 och är idag en av de mest framgångsrika jobbportalerna i Europa. Med över tolv miljoner besökare och över nya lediga jobb varje månad, driver StepStone några av de absolut starkaste jobbportalerna på den Europeiska marknaden. Allt vi gör genomsyras av ett enkelt mål: att matcha de främsta kandidaterna med dig som arbetsgivare. StepStone har drygt 400 anställda i tio länder, alla med ambitionen att alltid leverera bästa tänkbara service till alla våra kunder, med allt från mindre lokala företag till stora globala koncerner i alla branscher i portföljen. Mer än välrenommerade företag, exempelvis Siemens, SAS, Adidas, Tele2 och Tetra Pak använder sig framgångsrikt av StepStone i tio europeiska länder för rekrytering av högkvalificerade specialister och chefer. Utöver StepStones egna jobb-portaler, erbjuder vi även dig som kund möjligheter att hitta personal i över hundra länder globalt via vårt internationella Network. StepStone är ett helägt dotterbolag till Berlinbaserade Axel Springer AG.

Kriget om talangerna är tillbaka Undersökning om rekrytering och jobbsökning 2010-2011 Resultat, trender och rekommendationer

Kriget om talangerna är tillbaka Undersökning om rekrytering och jobbsökning 2010-2011 Resultat, trender och rekommendationer Kriget om talangerna är tillbaka Undersökning om rekrytering och jobbsökning 2010-2011 Resultat, trender och rekommendationer Inledning StepStone har undersökt hur företag och arbetssökande går till väga

Läs mer

Undersökning om sociala medier

Undersökning om sociala medier Hur hjälper sociala medier dig till högsta ROI i din rekryteringsprocess? Inledning Innehåll Det är ett obestridligt faktum att betydelsen av internet som en global plattform för nätverk och kommunikation

Läs mer

Employer branding Bortom hajpen

Employer branding Bortom hajpen Employer branding Bortom hajpen Undersökning om Employer branding 2011 Resultat och rekommendationer Inledning Innehåll En nyligen utförd StepStone-undersökning har granskat aktuella trender inom employer

Läs mer

Kompetens- indikatorn 2016/2017

Kompetens- indikatorn 2016/2017 Kompetensindikatorn 2016/2017 Personliga egenskaper avgör Personliga egenskaper slår utbildning och arbetslivserfarenhet när arbetsgivarna fattar rekryteringsbeslut. Det är en av slutsatserna i årets Kompetensindikator,

Läs mer

StepStones guide till ett framgångsrikt employer brand Hur blir man en attraktiv arbetsgivare?

StepStones guide till ett framgångsrikt employer brand Hur blir man en attraktiv arbetsgivare? StepStones guide till ett framgångsrikt employer brand Hur blir man en attraktiv arbetsgivare? StepStones guide till ett framgångsrikt employer brand Företagets employer brand är dess verkliga identitet.

Läs mer

Arbetsgivarvarumärke vad tycker kandidaterna?

Arbetsgivarvarumärke vad tycker kandidaterna? Arbetsgivarvarumärke vad tycker kandidaterna? En undersökning bland dagens talanger om arbetsgivare, karriärval och värderingar i yrkeslivet. En undersökning bland dagens talanger om arbetsgivare, karriärval

Läs mer

Vad krävs för att attrahera dagens och framtidens talanger?

Vad krävs för att attrahera dagens och framtidens talanger? Vad krävs för att attrahera dagens och framtidens talanger? En undersökning bland dagens talanger om arbetsgivare, karriärval och värderingar i yrkeslivet. Hur attraherar vi dagens och framtidens medarbetare?

Läs mer

Så rekryterar företagen medarbetare Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät 2010 del 2

Så rekryterar företagen medarbetare Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät 2010 del 2 Så rekryterar företagen medarbetare s rekryteringsenkät 2010 del 2 Inledning Hur hittar företagen de medarbetare de behöver? Och vilka rekryteringsvägar fungerar bra? Mot bakgrunden av att vart femte rekryteringsförsök

Läs mer

Ny personal? Med denna start får du personal som presterar i världsklass!

Ny personal? Med denna start får du personal som presterar i världsklass! Ny personal? Med denna start får du personal som presterar i världsklass! Ett kostnadsfritt whitepaper utgivet av Level Recruitment Level Recruitment AB - 2015 En bra start! En magisk start är en av nycklarna

Läs mer

71 PROCENT GRANSKAR EN POTENTIELL ARBETSGIVARE NÄR DE SÖKER JOBB OCH SÖKER INFORMATION OM VAD REDAN ANSTÄLLDA TYCKER. - EN TRENDRAPPORT FRÅN LERNIA

71 PROCENT GRANSKAR EN POTENTIELL ARBETSGIVARE NÄR DE SÖKER JOBB OCH SÖKER INFORMATION OM VAD REDAN ANSTÄLLDA TYCKER. - EN TRENDRAPPORT FRÅN LERNIA 71 PROCENT GRANSKAR EN POTENTIELL ARBETSGIVARE NÄR DE SÖKER JOBB OCH SÖKER INFORMATION OM VAD REDAN ANSTÄLLDA TYCKER. - EN TRENDRAPPORT FRÅN LERNIA FÖRORD Varje dag möter vi människor som tillhör, eller

Läs mer

Övertalig eller uppsagd? Med hjälp av TRR kan du snart ha ett nytt jobb!

Övertalig eller uppsagd? Med hjälp av TRR kan du snart ha ett nytt jobb! Övertalig eller uppsagd? Med hjälp av TRR kan du snart ha ett nytt jobb! Att förlora sitt arbete och sin fasta inkomst är för de flesta ett mardrömsscenario. Men det behöver inte bli så. Är du aktiv,

Läs mer

Bra chefer gör företag attraktiva

Bra chefer gör företag attraktiva Bra chefer gör företag attraktiva Chefens roll är på många sätt avgörande för ett företags attraktionskraft och förmåga att behålla sin personal. Det visar den senaste Manpower Work Life-undersökningen

Läs mer

Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång.

Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång. Våra värderingar Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång. Vi vill att de ska fortsätta se oss som sin framtida arbetsgivare. Vi vill också att vårt varumärke ska locka

Läs mer

Planering inför, under och efter en anställningsintervju

Planering inför, under och efter en anställningsintervju Planering inför, under och efter en anställningsintervju Verksamhetsdialog- och analys innan rekrytering Sture går snart i pension och ska sluta sin anställning. Ska Sture ersättas med Sture? Hur ser vårt

Läs mer

INSIGHTLAB: KOMPETENSKORT 2014

INSIGHTLAB: KOMPETENSKORT 2014 INSIGHTLAB: KOMPETENSKORT 2014 EXECUTIVE SUMMARY Bli en fena på employer branding och kompetensförsörjning Föreläsningsanteckningar Anna Dyhre 23 september 2014 Ingenjörshuset, Stockholm Text: Gabriella

Läs mer

Fler drömjobb i staten! /IT-specialister. Ungas krav STs förslag

Fler drömjobb i staten! /IT-specialister. Ungas krav STs förslag Fler drömjobb i staten! / Ungas krav STs förslag Bilaga till rapporten Fler drömjobb i staten! ungas krav - STs förslag Den här bilagan redovisar en nedbrytning av resultaten fokuserat på en specifik grupp

Läs mer

Hur du skapar medarbetarengagemang i små och mellanstora företag

Hur du skapar medarbetarengagemang i små och mellanstora företag Hur du skapar medarbetarengagemang i små och mellanstora Dale Carnegie Training Whitepaper www.dalecarnegie.se Copyright 2014 Dale Carnegie & Associates, Inc. All rights reserved. small_business_101414_wp_sw

Läs mer

StepStone Se vår nya specialsajt för rekrytering inom: Marknadsjobb

StepStone Se vår nya specialsajt för rekrytering inom: Marknadsjobb Se vår nya specialsajt för rekrytering inom: Marknadsjobb Fakta och siffror för StepStone StepStone i ett nötskal November månad går inte till historien med muntra siffror gällande sysselsättningsgraden

Läs mer

Via Nordica 2008 session 7

Via Nordica 2008 session 7 Via Nordica 2008 session 7 Lisbeth Wester Informationschef Lunds Tekniska Högskola, LTH Lunds universitet 1 Åldersgruppen 19 åringar i Sverige 1990-2020 2 Den nya generationen studenter och medarbetare.

Läs mer

Kandidatupplevelse 2014

Kandidatupplevelse 2014 R E K R Y T E R I N G S BY R Å N Kandidatupplevelse 2014 Utdrag ur en undersökning från Wise Professionals Genomförd av YouGov Fakta om undersökningen Undersökningen genomfördes av opinions- och marknadsundersökningsföretaget

Läs mer

Jobbsafari är en av Sveriges största jobbmarknad!

Jobbsafari är en av Sveriges största jobbmarknad! 2009 Jobbsafari är en av Sveriges största jobbmarknad! Jobbsafari är en av Sveriges största jobbmarknader med över 20.000 platsannonser varje dag. Mer än 65.000 unika besökare varje vecka har redan upptäckt

Läs mer

TRR Trygghetsrådet. Presentation Telia Sonera

TRR Trygghetsrådet. Presentation Telia Sonera TRR Trygghetsrådet Presentation Telia Sonera Stöd till dig som förlorar jobbet TRR ägs av PTK och Svenskt Näringsliv tillsammans Vi är en neutral part och vi utgår från dina behov TRR betalas av företagen

Läs mer

KÄNSLORNA SOM SKAPAR MEDARBETARENGAGEMANG

KÄNSLORNA SOM SKAPAR MEDARBETARENGAGEMANG KÄNSLORNA SOM SKAPAR MEDARBETARENGAGEMANG Dale Carnegie Training Whitepaper Copyright 2012 Dale Carnegie & Associates, Inc. All rights reserved. Emotional_Engagement_062513_wpEMEA KÄNSLORNAS BETYDELSE

Läs mer

CHEFEN SÄGER SITT. Sveriges Ingenjörers Chefsbarometer en undersökning om ingenjörschefernas arbetsmiljö, karriär och ledarskap.

CHEFEN SÄGER SITT. Sveriges Ingenjörers Chefsbarometer en undersökning om ingenjörschefernas arbetsmiljö, karriär och ledarskap. CHEFEN SÄGER SITT Sveriges Ingenjörers Chefsbarometer en undersökning om ingenjörschefernas arbetsmiljö, karriär och ledarskap Februari 2014 Innehåll Sammanfattning Sveriges Ingenjörers chefsmedlemmar

Läs mer

Tryggare kan ingen vara? En studie om ungdomars arbete, trygghet och framtid i Sverige och Danmark

Tryggare kan ingen vara? En studie om ungdomars arbete, trygghet och framtid i Sverige och Danmark Tryggare kan ingen vara? En studie om ungdomars arbete, trygghet och framtid i Sverige och Danmark Svenskt näringsliv 2006 Grafisk form: Brando designbyrå Öresundsungdomar om dagens och morgondagens arbetssituation

Läs mer

KAPITEL 4 VERKTYG FÖR ARBETSSÖKANDE

KAPITEL 4 VERKTYG FÖR ARBETSSÖKANDE KAPITEL 4 VERKTYG FÖR ARBETSSÖKANDE 4.1. ANSÖKNINGSHANDLINGAR Ansökningar kan skrivas på olika sätt. Ansökningshandlingar består oftast av ett ansökningsbrev och ett cv eller en meritförteckning. Hur ansökningshandlingen

Läs mer

Nya spelregler på talangmarknaden 2014 Trenderna, verktygen och drivkrafter som formar den nya talangmarknaden

Nya spelregler på talangmarknaden 2014 Trenderna, verktygen och drivkrafter som formar den nya talangmarknaden Nya spelregler på talangmarknaden 2014 Trenderna, verktygen och drivkrafter som formar den nya talangmarknaden Källa: Rapporten Nya spelregler på talangmarknaden 2014, Insightlab 6 drivkrafter som präglar

Läs mer

50IDÉER OCH TIPS OM MEDARBETAR- ENGAGEMANG LEDARGUIDE MEDARBETARENGAGEMANG

50IDÉER OCH TIPS OM MEDARBETAR- ENGAGEMANG LEDARGUIDE MEDARBETARENGAGEMANG 50IDÉER OCH TIPS OM MEDARBETAR- ENGAGEMANG LEDARGUIDE MEDARBETARENGAGEMANG ! 50IDÉER OCH TIPS OM MEDARBETAR- ENGAGEMANG 50 IDÉER OCH TIPS OM MEDARBETARENGAGEMANG 1 2 3 4 5 SKAPA EN GOD RELATION Relationen

Läs mer

Dale Carnegie Training Whitepaper

Dale Carnegie Training Whitepaper Dale Carnegie Training Whitepaper Copyright 2012 Dale Carnegie & Associates, Inc. All rights reserved. Enhance_engagement_062513_wp_EMEA ÖKAT MEDARBETARENGAGEMANG: DEN NÄRMASTE CHEFENS ROLL Medarbetarens

Läs mer

Hur kan man uppnå tillståndet där Lean/Verksamhetsutveckling är en naturlig del av tillvaron?

Hur kan man uppnå tillståndet där Lean/Verksamhetsutveckling är en naturlig del av tillvaron? Hur kan man uppnå tillståndet där Lean/Verksamhetsutveckling är en naturlig del av tillvaron? Av Ronny Brandqvist Sida 1 av 19 Lean är INTE ett statiskt tillstånd Sida 2 av 19 Hur kan det se ut? Attityder,

Läs mer

Hjälp att rekrytera i EU

Hjälp att rekrytera i EU Hjälp att rekrytera i EU Sysselsättning & Europeiska socialfonden Sysselsättning socialpolitik Europeiska kommissionen 1 Eures: Hjälp att rekrytera i EU Vill ditt företag bygga upp en mångkulturell, flerspråkig

Läs mer

Hitta ditt nya arbete genom oss

Hitta ditt nya arbete genom oss Hitta ditt nya arbete genom oss Välkommen till Arbetsförmedlingen Här hittar du information om vad vi på Arbetsförmedlingen kan göra för dig och vad som är bra att tänka på när du precis har börjat söka

Läs mer

Lernia Kompetensrapport 2014 En rapport om kompetensutmaningarna hos svenska arbetsgivare

Lernia Kompetensrapport 2014 En rapport om kompetensutmaningarna hos svenska arbetsgivare Lernia Kompetensrapport 2014 En rapport om kompetensutmaningarna hos svenska arbetsgivare 1 2 INNEHÅLL INLEDNING... 3 KOMPETENSUTVECKLING ÄR AFFÄRSKRITISKT... 5 UTEBLIVEN KOMPETENSUTVECKLING LEDER TILL

Läs mer

Som man uppfattar medarbetaren så uppfattar man också företaget.

Som man uppfattar medarbetaren så uppfattar man också företaget. Boksammanfattning Ditt professionella rykte - Upptäck DIN främsta tillgång. av Per Frykman & Karin Sandin Företag över hela världen lägger ner enorma summor på att vårda och stärka sitt varumärke, rykte

Läs mer

ÖKA FÖRETAGETS MERFÖRSÄLJNING OCH FÖRETAGSKUNDERNAS LOJALITET MED EN KUNDKLUBB FÖR B2B

ÖKA FÖRETAGETS MERFÖRSÄLJNING OCH FÖRETAGSKUNDERNAS LOJALITET MED EN KUNDKLUBB FÖR B2B ÖKA FÖRETAGETS MERFÖRSÄLJNING OCH FÖRETAGSKUNDERNAS LOJALITET MED EN KUNDKLUBB FÖR B2B Detta whitepaper hjälper dig att identifiera vilka faktorer som påverkar kundlojalitet och hur du kan stärka lojaliteten

Läs mer

Effektivare vägar mellan studier och arbetsliv

Effektivare vägar mellan studier och arbetsliv Statistik Effektivare vägar mellan studier och arbetsliv Undersökning bland nyexaminerade jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare Effektivare vägar mellan studier och arbetsliv

Läs mer

Chefs- och ledarstrategi

Chefs- och ledarstrategi STRATEGI Dokumentets syfte n finns för att kommunen ska attrahera, rekryera och utveckla chefer som gör Nacka bäst på att vara kommun. Dokumentet gäller för Kommunstyrelsen som arbetsgivare och kommunens

Läs mer

Rekrytering via sociala medier - bra eller bara hype?

Rekrytering via sociala medier - bra eller bara hype? ROI av rekrytering via sociala medier i Europa 2013 www.stepstone.se Sammanfattning Sociala medier är en del av vardagen. I Europa använder 62% av internetanvändarna sociala medier. Jobbsökande är ännu

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

Förslag på intervjufrågor:

Förslag på intervjufrågor: Förslag på intervjufrågor: FRÅGOR OM PERSONENS BAKGRUND 1. Var är du uppväxt? 2. Om du jämför din uppväxt med andras, hur skulle du ranka din egen uppväxt? 3. Har du några syskon? 4. Vad gör de? 5. Vilka

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Lagen om anställningsskydd

Lagen om anställningsskydd Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:447 av Isabella Hökmark (M) Lagen om anställningsskydd Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om lagen om anställningsskydd

Läs mer

Rekryteringsmanual. - För dig som behöver rekryteringsråd. roi:recruit, 0770 110 177 info@roirecruit.se

Rekryteringsmanual. - För dig som behöver rekryteringsråd. roi:recruit, 0770 110 177 info@roirecruit.se Rekryteringsmanual - För dig som behöver rekryteringsråd Kontakt: E-post: Utgivare: roi:recruit, 0770 110 177 info@roirecruit.se roi:recruit Innehållsförteckning 1. SKAPA EN GENOMARBETAD KRAVPROFIL...

Läs mer

JOBTIP SOCIAL RECRUITING

JOBTIP SOCIAL RECRUITING JOBTIP SOCIAL RECRUITING Idag finner du inte de bästa kandidaterna på jobbsajter de befinner sig redan på arbetsplatser. För att fånga potentiella kandidater behöver man ta jobbet till dem. Med Jobtips

Läs mer

Kundcase. Lumesse effektiviserar Statoils rekryteringsprocess

Kundcase. Lumesse effektiviserar Statoils rekryteringsprocess Kundcase Lumesse effektiviserar Statoils rekryteringsprocess professionell rekrytering Överblick av utmaningar, fördelarna och resultatet. Om Statoil Statoil är ett integrerat olje- och gasföretag med

Läs mer

Att leda nästa generation Generation Y, obotliga egoister eller oslipade diamanter?

Att leda nästa generation Generation Y, obotliga egoister eller oslipade diamanter? Boksammanfattning Att leda nästa generation Generation Y, obotliga egoister eller oslipade diamanter? Generation Y kallas de 80- och 90-talister som är på väg in på arbetsmarknaden och som i stor utsträckning

Läs mer

Gränsen mellan privat och professionellt suddas ut på Facebook

Gränsen mellan privat och professionellt suddas ut på Facebook Manpower Work life Rapport 2011 Gränsen mellan privat och professionellt suddas ut på Facebook I Manpowers undersökning Work Life från 2008 visade resultaten att de mest populära webbaserade nätverken

Läs mer

Välkommen till Palm & Partners. Vi förmedlar kompetens till er.

Välkommen till Palm & Partners. Vi förmedlar kompetens till er. Välkommen till Palm & Partners. Vi förmedlar kompetens till er. 2 Innehåll 3-4 Företaget 5-7 Rekrytering 8-10 Outplacement/Omställning 11-13 Bemanning 14 Ledarutveckling 15 Team- och organisationsutveckling

Läs mer

Har företagen koll på vilka de rekryterar?

Har företagen koll på vilka de rekryterar? 2011 : 2 ISSN 1654-1758 Stockholms Handelskammares analys Har företagen koll på vilka de rekryterar? Med det höga varvtalet i svensk ekonomi blir arbetsmarknaden allt hetare. Näringslivets efterfrågan

Läs mer

Har företagen koll på vilka de rekryterar?

Har företagen koll på vilka de rekryterar? 2012 : 1 ISSN 1654-1758 Stockholms Handelskammares analys Har företagen koll på vilka de rekryterar? Näringslivets efterfrågan på arbetskraft minskar tydligt. Samtidigt förändras förutsättningarna att

Läs mer

SATSA PÅ ETT UTBYTE MED MÅNGA VINNARE PLUGGJOBB. Kvalificerat arbete för akademiker under studietiden

SATSA PÅ ETT UTBYTE MED MÅNGA VINNARE PLUGGJOBB. Kvalificerat arbete för akademiker under studietiden SATSA PÅ ETT UTBYTE MED MÅNGA VINNARE Studenter behöver relevanta extrajobb på schyssta villkor under studietiden Kommuner och landsting behöver rekrytera en halv miljon medarbetare inom 10 år PLUGGJOBB

Läs mer

RIKTLINJER FÖR REKRYTERINGAR. HSB Skåne

RIKTLINJER FÖR REKRYTERINGAR. HSB Skåne RIKTLINJER FÖR REKRYTERINGAR HSB Skåne Beslutad: VL 2.06.9 2 (5) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Mål 3 2 Syfte 3 3 Intern rörlighet 3 4 Grundläggande värderingar 3 5 Rekryteringsprocessen 4 A. Behovsanalys 4 B. Kravprofil

Läs mer

TALENT MANAGEMENT BAROMETERN 2014

TALENT MANAGEMENT BAROMETERN 2014 TALENT MANAGEMENT BAROMETERN 2014 Bakgrund Talent Management Barometern genomförs årligen sedan 2011. 2014 års version genomfördes som en webbenkät under november-december I år ställdes fördjupande frågor

Läs mer

Hitta ditt nya arbete genom oss

Hitta ditt nya arbete genom oss Sida: 1 av 7 Ny på Arbetsförmedlingen (textversion av filmen ny.arbetsformedlingen.se) Hitta ditt nya arbete genom oss Välkommen till Arbetsförmedlingen Här hittar du information om vad vi på Arbetsförmedlingen

Läs mer

Mer än hälften av allt jobb går att utföra på distans

Mer än hälften av allt jobb går att utföra på distans Manpower Work Life Rapport 2015 Manpower Work Life Rapport 2015 I takt med att internet blivit en del av våra liv så har våra jobb blivit alltmer mobila. Många arbetsuppgifter är idag inte beroende av

Läs mer

www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice

www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice Del 1 Service börjar med relationer Förstklassig kundservice börjar med goda relationer. Här är nio sätt att stärka kundrelationer

Läs mer

Kommunikations lösningar och välmående på svenska arbetsplatser 2011 Rapport framtagen av TDC i samarbete med TNS Sifo

Kommunikations lösningar och välmående på svenska arbetsplatser 2011 Rapport framtagen av TDC i samarbete med TNS Sifo KommuniKationslösningar och välmående på svenska arbetsplatser 1 Kommunikations lösningar och välmående på svenska arbetsplatser 11 Rapport framtagen av TDC i samarbete med TNS Sifo Kommunikationslösningar

Läs mer

Schindles medarbetarstrategi Stödja vår verksamhet genom att stödja medarbetarna

Schindles medarbetarstrategi Stödja vår verksamhet genom att stödja medarbetarna Uppfylla vår medarbetarstrategi Leverera våra HR ambitioner Stödja vår verksamhet Främja våra värderingar Schindles medarbetarstrategi Stödja vår verksamhet genom att stödja medarbetarna www.schindler.com/careers

Läs mer

januari 2015 Vision om en god introduktion

januari 2015 Vision om en god introduktion januari 2015 Vision om en god introduktion Vision om en god introduktion januari 2015 Vision om en god introduktion Inledning Under hösten 2014 genomförde Vision en enkät till drygt 10 000 av våra medlemar

Läs mer

KUNSKAP FRAMGÅNG. Kommunikativ Lösningsorienterad Affärsfokuserad Passionerad

KUNSKAP FRAMGÅNG. Kommunikativ Lösningsorienterad Affärsfokuserad Passionerad KUNSKAP FRAMGÅNG Kommunikativ Lösningsorienterad Affärsfokuserad Passionerad Kursutbud 2014 - Vi ska vara Sveriges bästa företag inom mediaförsäljning Medarbetarna är vår viktigaste resurs. Att få er att

Läs mer

Varför FRAMTIDS- FÖRETAG?

Varför FRAMTIDS- FÖRETAG? Varför FRAMTIDS- FÖRETAG? För företag som vill öka synlighet och profilering och attrahera jobbsökande i fastighets- och samhällbyggnadssektorn. För jobbsökande som vill kunna jämföra samma slags tjänster

Läs mer

ÄR DINA MEDARBETARE MOTIVERADE?

ÄR DINA MEDARBETARE MOTIVERADE? Dale Carnegie Trainings ledarskapsguide: ÄR DINA MEDARBETARE MOTIVERADE? Lär dig motivera olika typer av medarbetare och bygg relationer som skapar entusiasm, motivation och engagemang på arbetsplatsen.

Läs mer

januari 2015 Kostnader för personalomsättning

januari 2015 Kostnader för personalomsättning januari 2015 Kostnader för personalomsättning Kostnader för personalomsättning en beräkningsmodell janurai 2015 Kostnader för personalomsättning en beräkningsmodell Inledning Kommuner och landsting står

Läs mer

TRRs metodik för uppsagda

TRRs metodik för uppsagda VAD GÖR TRR? Då och då uppstår situationer då ändrade förutsättningar tvingar företagsledningen att förändra företagets organisation. Vissa gånger med expansion och nyrekrytering som följd. Andra gånger

Läs mer

NätVerkstan Bli medlem i NätVerkstan och du får tillgång till värdefull expertkunskap och ett nätverk av samlade erfarenheter.

NätVerkstan Bli medlem i NätVerkstan och du får tillgång till värdefull expertkunskap och ett nätverk av samlade erfarenheter. NätVerkstan Bli medlem i NätVerkstan och du får tillgång till värdefull expertkunskap och ett nätverk av samlade erfarenheter. Som medlem i IUC Sjuhärads NätVerkstan ingår ditt företag i ett nätverk där

Läs mer

Modul 7 Att söka arbete För Handledare

Modul 7 Att söka arbete För Handledare Modul 7 Att söka arbete För Handledare Kindly reproduced from Foundations for Work project with permission from DiversityWorks (Project no 2012-1-GB2-LEO05-08201) Introduktion Söka efter ett jobb kan ta

Läs mer

StepStone februari 2013 Se våra nya specialsajter för: Ingenjörsjobb Extrajobb

StepStone februari 2013 Se våra nya specialsajter för: Ingenjörsjobb Extrajobb StepStone februari 2013 Se våra nya specialsajter för: Ingenjörsjobb Extrajobb Fakta och siffror för StepStone Lansering av nya platsannonser till ett bättre pris! Nu lanserar vi nya platsannonsprodukter

Läs mer

Mottagarmakt Kundinsikt 2014 SÅ VILL DINA KUNDER KOMMUNICERA

Mottagarmakt Kundinsikt 2014 SÅ VILL DINA KUNDER KOMMUNICERA Mottagarmakt Kundinsikt 2014 SÅ VILL DINA KUNDER KOMMUNICERA Om rapporten Denna rapport bygger på resultaten från två separata undersökningar om attityder till fysisk och elektronisk kommunikation. I PostNords

Läs mer

Hitta guldgruvor och jaga tidstjuvar. Kompletta affärssystem för bemanning och rekrytering.

Hitta guldgruvor och jaga tidstjuvar. Kompletta affärssystem för bemanning och rekrytering. Hitta guldgruvor och jaga tidstjuvar. Kompletta affärssystem för bemanning och rekrytering. intelliplan intelliplan Intelliplan Om företaget Vi hjälper kunder att hitta gömda guldgruvor. 2 Intelliplan

Läs mer

Osäkerheten påverkar företagen mindre nu än 2009 Verkstadsbarometern Q3 2011

Osäkerheten påverkar företagen mindre nu än 2009 Verkstadsbarometern Q3 2011 www.pwc.se/verkstad Osäkerheten påverkar företagen mindre nu än 200 Verkstadsbarometern Q3 2011 En undersökning av Sveriges största verkstadsföretag och deras syn på nuläget och de kommande tolv månaderna

Läs mer

Svenska företagswebbplatser fortsatt bättre än övriga Europa, men svaga inom CSR och karriär

Svenska företagswebbplatser fortsatt bättre än övriga Europa, men svaga inom CSR och karriär WEBRANKING BY COMPREND 2014-2015 Svenska företagswebbplatser fortsatt bättre än övriga Europa, men svaga inom CSR och karriär Svenska företag presterar fortsatt bra jämfört med andra europeiska företag

Läs mer

Rekrytera i Europa. en vägledning för arbetsgivare. Europeiska kommissionen

Rekrytera i Europa. en vägledning för arbetsgivare. Europeiska kommissionen Rekrytera i Europa en vägledning för arbetsgivare Europeiska kommissionen Varken Europeiska kommissionen eller någon annan part som verkar i kommissionens namn kan ta ansvar för hur informationen i denna

Läs mer

Företagarens vardag 2014

Företagarens vardag 2014 En rapport om de viktigaste frågorna för svenska företagare nu och framöver. Företagarens vardag 2014 3 av 10 Många företagare tycker att det har blivit svårare att driva företag under de senaste fyra

Läs mer

Hur nöjd är du på en skala?

Hur nöjd är du på en skala? Vilken är den vanligaste kraften bakom positiva resultat såsom hög produktivitet, låg personalomsättning och låg sjukfrånvaro? De flesta av oss svarar troligen hög personalnöjdhet. Nöjda personer arbetar

Läs mer

Rekryteringsmanual. - För dig som behöver rekryteringsråd. Kontakt: Roi Rekrytering, 0770-110 177 Utgivare: Roi Rekrytering

Rekryteringsmanual. - För dig som behöver rekryteringsråd. Kontakt: Roi Rekrytering, 0770-110 177 Utgivare: Roi Rekrytering Rekryteringsmanual - För dig som behöver rekryteringsråd Kontakt: Roi Rekrytering, 0770-110 177 Utgivare: Roi Rekrytering Innehållsförteckning 1. SKAPA EN GENOMARBETAD KRAVPROFIL... 4 2. SÄTT UPP EN TIDSPLAN

Läs mer

Kronologisk meritförteckning. Personligt brev. Personligt brev

Kronologisk meritförteckning. Personligt brev. Personligt brev Att skriva en vinnande ansökan Agenda Meritförteckning / CV Personligt brev Checklista för din ansökan Intervjutips och vanliga intervjufrågor Vilka bedömningskriterier utvärderas du på? Var och hur hittar

Läs mer

SKTFs undersökning om kommuners och landstings strategi för den framtida personalförsörjningen. Hur klarar kommuner och landsting återväxten?

SKTFs undersökning om kommuners och landstings strategi för den framtida personalförsörjningen. Hur klarar kommuner och landsting återväxten? SKTFs undersökning om kommuners och landstings strategi för den framtida personalförsörjningen. Hur klarar kommuner och landsting återväxten? November 27 2 Inledning SKTFs medlemmar leder, utvecklar och

Läs mer

Framgångsrik rekrytering. experis.se

Framgångsrik rekrytering. experis.se Framgångsrik rekrytering experis.se Agenda Det här är Experis Trender inom rekrytering Så här lyckas du med din rekrytering Kompetensbaserad rekryteringsprocess-vad innebär detta? Handfasta tips för en

Läs mer

Inledare: Nyårslöften

Inledare: Nyårslöften Nyhetsbrev nummer 6: Tävling, årets modeord, aktuell forskning om personlighetstester och full koll på rekrytering Inledare: Nyårslöften Så här års brukar människor summera det gångna året och lova bot

Läs mer

Kartlagd: Morgondagens it-chef

Kartlagd: Morgondagens it-chef Kartlagd: Morgondagens it-chef Rapport framtagen av TDC i samarbete med TNS Sifo It och telekom för företag. Och för människorna som jobbar där. Vad lockar morgondagens it-chefer? Vi har svaren 2 Vi fortsätter

Läs mer

Stöd till dig som förlorar jobbet

Stöd till dig som förlorar jobbet TRR Trygghetsrådet Stöd till dig som förlorar jobbet TRR ägs av PTK och Svenskt Näringsliv Vi är neutrala och utgår från dina behov TRR betalas av företagen som en försäkring Erbjuder stöd till dig som

Läs mer

Ljusning efter trög start på året men inhyrning kommer att gå före nyrekrytering

Ljusning efter trög start på året men inhyrning kommer att gå före nyrekrytering Ingela Hemming, SEB:s Företagarekonom Måndag den 21 maj 2012 Småföretagen tog stryk under första kvartalet Ljusning efter trög start på året men inhyrning kommer att gå före nyrekrytering Den 3 maj avslutade

Läs mer

väl har börjat. Rykten om interna förhållanden sprids snabbt bland potentiella medarbetare. Rekryteringsprocessen

väl har börjat. Rykten om interna förhållanden sprids snabbt bland potentiella medarbetare. Rekryteringsprocessen 8. E t t g o t t r y k t e ä r A rbetsgivaren som varumärke Ett gott rykte som arbetsgivare är bästa rekryteringskanal. Begreppet Employment branding, arbetsgivarvarumärke, blir allt viktigare. Image,

Läs mer

PLUGGJOBB Kvalificerat arbete för akademiker under studietiden

PLUGGJOBB Kvalificerat arbete för akademiker under studietiden REKRYTERA FRAMTIDA MEDARBETARE REDAN UNDER STUDIETIDEN Studenter behöver relevana extrajobb på schyssta vilkor under studietiden Kommuner och landsting behöver rekrytera en halv miljon medarbetare inom

Läs mer

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje.

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje. Beslut, förbundsmötet 2016 Vi är Vision mål och hjärtefrågor Förutsättningar för chefs och ledarskap Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje Löner och villkor Framtidens arbetsliv Fair Union Vi är Vision är

Läs mer

Jobbet gör dig inte sjuk - men kan hålla dig frisk?

Jobbet gör dig inte sjuk - men kan hålla dig frisk? Jobbet gör dig inte sjuk - men kan hålla dig frisk? Myter kring stigande sjukfrånvaro Att skapa friska organisationer 1 Jobbet är en friskfaktor Psykisk ohälsa och stigande sjukfrånvaro är växande samhällsproblem

Läs mer

Sveriges professionella organisation av utlandsfödda akademiker presenterar. Tänk Om!

Sveriges professionella organisation av utlandsfödda akademiker presenterar. Tänk Om! Sveriges Internationella Talanger Sveriges professionella organisation av utlandsfödda akademiker presenterar Tänk Om! Sammanfattning och Rekommendation från vår första paneldiskussion i serien SIT SAMTAL

Läs mer

Nyckeltalsinstitutets. årsrapport 2013

Nyckeltalsinstitutets. årsrapport 2013 Nyckeltalsinstitutets årsrapport 2013 För 18:e året i rad sammanställer Nyckeltalsinstitutet en rad olika personalnyckeltal. För tolfte året presenteras Attraktiv Arbetsgivarindex AVI och för nionde året

Läs mer

Familj och arbetsliv på 2000-talet - Deskriptiv rapport

Familj och arbetsliv på 2000-talet - Deskriptiv rapport Familj och arbetsliv på 2-talet - Deskriptiv rapport Denna rapport redovisar utvalda resultat från undersökningen Familj och arbetsliv på 2- talet som genomfördes under 29. Undersökningen har tidigare

Läs mer

ORVESTO Employer Branding Hur och var når du dina framtida stjärnor?

ORVESTO Employer Branding Hur och var når du dina framtida stjärnor? ORVESTO Employer Branding Hur och var når du dina framtida stjärnor? I dagens hårda konkurrens om talangerna är det både utmanande och tidskrävande att rekrytera nya medarbetare. Det är svårt att hitta

Läs mer

VAD SOM DRIVER MEDARBETARNAS ENGAGEMANG OCH VARFÖR DET ÄR VIKTIGT

VAD SOM DRIVER MEDARBETARNAS ENGAGEMANG OCH VARFÖR DET ÄR VIKTIGT VAD SOM DRIVER MEDARBETARNAS ENGAGEMANG OCH VARFÖR DET ÄR VIKTIGT WhitePaper från Dale Carnegie Training Copyright 2012 Dale Carnegie & Associates, Inc. All rights reserved. drive_engagement_031113_wp_sw

Läs mer

Datum 2010-05-07 Dnr 0900843. Handlingsplan för att stärka Region Skånes varumärke

Datum 2010-05-07 Dnr 0900843. Handlingsplan för att stärka Region Skånes varumärke Carina Wirth Personalstrateg 044-309 3058, 0768-87 06 59 carina.wirth@skane.se PM Datum 2010-05-07 Dnr 0900843 1 (5) Handlingsplan för att stärka s varumärke Vad är ett arbetsgivarvarumärke? Förstärkning

Läs mer

Arbetsgivarstrategi Orsa kommun Ett bra jobb helt enkelt

Arbetsgivarstrategi Orsa kommun Ett bra jobb helt enkelt Arbetsgivarstrategi Orsa kommun Ett bra jobb helt enkelt En av våra största resurser vi har är vår personal Värdegrund, Orsa kommun Inledning. Varför arbetsgivarstrategi? Arbetsgivarstrategin beskriver

Läs mer

2013:2 ISSN Stockholms Handelskammares rapport. Har företagen koll på vilka de rekryterar?

2013:2 ISSN Stockholms Handelskammares rapport. Har företagen koll på vilka de rekryterar? 213:2 ISSN 1654-1758 Stockholms Handelskammares rapport Har företagen koll på vilka de rekryterar? Sammanfattning Hur förändrar lågkonjunktur och intåget av ny teknik företagens rekrytering? För femte

Läs mer

HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD

HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD Om Hufvudstadens uppförandekod. Hufvudstaden har en hundraårig historia. Sedan 1915 har vi utvecklat företaget till att vara ett av Sveriges ledande fastighetsbolag med ett

Läs mer

Trots lågkonjunkturen: Svenska företag på jakt efter tekniker och säljare

Trots lågkonjunkturen: Svenska företag på jakt efter tekniker och säljare Stockholm juli 2009 Trots lågkonjunkturen: Svenska företag på jakt efter tekniker och säljare Trots lågkonjunkturen och hög arbetslöshet söker svenska arbetsgivare efter rätt kompetens. Hela 29 procent

Läs mer

Kandidatupplevelse 2017

Kandidatupplevelse 2017 Kandidatupplevelse 2017 En rapport från Wise Professionals K ANDIDATUPPLE VELSE 2017 Ingrid Höög, vd på Wise Professionals Ingrid.hoog@wise.se 076-5259005 Kelly Chau, ansvarig för kandidatupplevelse på

Läs mer

Låt oss överraska dig

Låt oss överraska dig Låt oss överraska dig Vi skräddarsyr din rekrytering Om ditt företag står inför rekryteringar kan vi lugna dig med att vi på Arbetsförmedlingen förmedlar flest jobb i Sverige och har landets i särklass

Läs mer

Personligt varumärke. Jag vill till toppen, hur ska jag nå dit?

Personligt varumärke. Jag vill till toppen, hur ska jag nå dit? Personligt varumärke Jag vill till toppen, hur ska jag nå dit? CV Korrekturläs! Framhäv dina kunskaper och din kompetens, men utan att skryta Ta med relevant erfarenhet för jobbet du söker Var ödmjuk Använd

Läs mer

Att vända medlemsminskning en strategisk utmaning

Att vända medlemsminskning en strategisk utmaning Att vända medlemsminskning en strategisk utmaning Ökande medlemsantal är det viktigaste måttet på framgång i en organisati on. Att medlemsantalet minskar är ett tecken på problem. Om medlemstalet minskar

Läs mer