HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 3/ (14) SJUKVÅRDSDISTRIKT. HNS, Stenbäcksgatan 9, Förvaltningsbyggnaden 1. vån.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 3/2015 1 (14) SJUKVÅRDSDISTRIKT. HNS, Stenbäcksgatan 9, Förvaltningsbyggnaden 1. vån."

Transkript

1 HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 3/ (14) TID kl. 14:00 - PLATS HNS, Stenbäcksgatan 9, Förvaltningsbyggnaden 1. vån., Lilla kabinettet BEHANDLADE ÄRENDEN Ärende Rubrik Sida 17 MÖTETS ÖPPNANDE 3 18 KONSTATERANDE AV MÖTETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 19 JUSTERING OCH GODKÄNNANDE AV FÖRE- GÅENDE MÖTESPROTOKOLL IT-SYSTEM OCH PATIENTREGISTER 6 21 BUDGETUPPFÖLJNINGEN 8 22 ÖVRIGA ÄRENDEN ANMÄLNINGSÄRENDEN NÄSTA MÖTE MÖTET AVSLUTAS 14

2 HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 3/ (14) NÄRVARANDE Namn Kl. Uppdrag Tilläggsupplys ningar NÄRVARANDE Eklöf Jan-Erik 14:00 - ordförande Micklin Thomas 14:00 - viceordförande Korolainen Annika 14:00 - medlem Lahti Viveca 14:00 - medlem Orre Werner 14:00 - medlem Toivonen Hilkka 14:00 - medlem Tudose Cristian 14:05 - medlem Långvik Berndt 14:00 - styrelsens representant Mattsson Sirkku 14:00 - produktchef, :25 IT-förvaltningen Lang Sune 14:00 - föredragande Stolt Stig 14:00 - sekreterare Underskrift Jan-Erik Eklöf ordförande Stig Stolt sekreterare PROTOKOLLJUSTERING Protokollet justerat PROTOKOLLET FRAMLAGT TILL PÅSEENDE I HNS registratorskontor, Tunnbindaregatan 1 C

3 HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 3/ (14) MÖTETS ÖPPNANDE MINORIT 17 Ordförande Jan-Erik Eklöf öppnade mötet och beviljade Sirkku Mattsson närvarorätt.

4 HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 3/ (14) KONSTATERANDE AV MÖTETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET MINORIT 18 Förslag: Mötet konstateras lagenligt sammankallat och beslutfört. Mötet konstaterades lagenligt sammankallat och beslutfört.

5 HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 3/ (14) JUSTERING OCH GODKÄNNANDE AV FÖREGÅENDE MÖTESPROTOKOLL MINORIT 19 Förslag: Föregående mötesprotokoll 2/2015, som finns som bilaga 1 till fö redragningslistan, justeras och godkänns. Föregående mötesprotokoll 2/2015 justerades och godkändes.

6 HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 3/ (14) IT-SYSTEM OCH PATIENTREGISTER MINORIT 20 Förslag: Behandling: Nämnden har i olika sammanhang, bl.a. i sina budgetutlåtanden ofta påpekat vikten av att då man tar i bruk eller uppdaterar datasystem och patientregister ska de vara tvåspråkiga. Viveca Lahti gjorde år 2009 en sammanfattning av krav på elektroniska system inför en diskussion om ämnet på socialoch hälsovårdsministeriet (bilaga 2). I nämndens budgetuppföljningsrapport 2014 och den därpå följande responsen behandlades ämnet senast. Där konstaterade nämnden, att det viktigaste är att allt som patientsystemen producerar som riktar sig till patienten går att få på bägge språken. Ur systemanvändarens synpunkt räcker det, att programmet är finskspråkigt, om det inte är möjligt att till rimliga kostnader få det tvåspråkigt. Nämnden önskar också, att det i patientsystemen skulle finnas en språkflagga, som visar för vem som helst i vårdkedjan vilket språk patienten önskar bli bemött på. Detta skulle bidra till att öka patientnöjdheten och patientsäkerheten. Till mötet har inbjudits produktchef Sirkku Mattsson från IT-förvaltningen. Nämnden diskuterar IT-system och patientregister ur språklig synvinkel med produktchef Sirkku Mattsson. Sirkku Mattsson presenterade läget angående IT-system och patientregister i språkligt hänseende: - flaggprojektet har förverkligats för myndighetsblanketter och i övrigt finns det på listan över utvecklingsprojekt. Patientsystemen: - patientbrev, fakturor, recept och annat material som skrivs ut åt patienten finns på svenska och finska, - vissa delar av patientjournalen kan vara på finska då innehållet kommer från olika system, t.ex. riskuppgifter, medicineringsuppgifter och diagnoser, - alla blanketter finns inte ännu på svenska, - målsättningen är, att hela patientjournalen ska vara på svenska eller finska, att alla blanketter ska finnas på svenska och finska, att vid textbehandlingen finns en flagga som visar patientens kommunikationsspråk vilket också underlättar valet av textbehandlare, att vid diktering i Miranda-systemet finns ett flaggval enligt vilket rubrikerna kommer på svenska eller finska. Elektroniska tjänster: - de elektroniska tjänsterna som riktar sig till patienten fungerarar på svenska och finska, t.ex. ebrev, blankett för förhandsuppgifter, textmeddelandetjänsten, anmälningsautomater. Arkiv för patientuppgifter och erecept: - OmaKanta-arkivet som upprätthålls av FPA har svenskspråkiga sidor, men vissa uppgifter (risker, medicinering, diagnoser) är på finska, HNS Uranus-system fungerar på svenska men FPA:s system kan inte ta emot diagnoserna på svenska. Apotti-systemet Systemet kommer att vara finskt, men t.ex. officiella blanketter ska finnas på svenska, - patientportalen kommer att vara flerspråkig (önskemål finska, svenska, engelska, ryska mm.), - utbildningen ska ordnas så att svenskspråkig undervisning och svensksp-

7 HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 3/ (14) råkigt material tillhandahålls där det behövs. I den efterföljande diskussionen framfördes bl.a. följande: - flaggprojektet bör prioriteras, - HNS internetsidor har förbättrats mycket. Sidorna som riktar sig till patienten ska finnas likvärdiga på svenska och finska, - då man går från en finsk sida till en svensk eller tvärtom ska man komma direkt till motsvarande sida, inte till en startsida, - finsk- och svenskspråkiga sidor borde uppdateras samtidigt och sidorna borde ha uppdateringsdatum, - systemen borde ha både svensk- och finskspråkigt stavningsstöd. Nu har t.ex. Miranda inget stavningsstöd alls, - patientresponssystemet fungerar på svenska och finska, men menyn där man väljer vårdstället finns bara på finska, - nämndens initiativ tillsammans med psykiatrinämnden om ett register över personalens språkkunskaper borde framskrida, - det lönar sig inte att göra större ingrepp i gamla system, utan man ska se till att Apotti fungerar perfekt till de delar det ersätter nuvarande system. Sirkku Mattsson har ett utvecklingsmöte 6.3. och hon kommer också i övrigt att föra vidare nämndens åsikter och förslag. Avslutningsvis konstaterade nämnden, att IT-förvaltningen uppvisar rätt attityd till en fungerande tvåspråkighet och man strävar till att utnyttja nätet på bästa möjliga sätt. Nämnden noterade med tillfredställelse presentationen till kännedom.

8 HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 3/ (14) BUDGETUPPFÖLJNINGEN MINORIT 21 Förslag: Behandling: Nämnden inlämnade sin budgetuppföljningsrapport för behandling i HNS ledningsgrupp. Nämnden fick svar på frågorna i rapporten och konstaterade att svaren ännu behöver kommenteras, vilket gjordes på nämndens möten och Nämndens respons på svaren inlämnades till ledningsgruppen per e-post med önskan om kommentarer senast och att responsen beaktas i verksamhetsplaneringen och kommande budgetplanering. Kommentarerna har inte ännu kommit då denna föredragningslista skrivs. Nämnden behandlar ledningsgruppens kommentarer till budgetuppföljningsrapporten. Nämnden gick igenom vilka svar som inkommit på de fem frågor som fanns i budgetuppföljningsrapportens respons till ledningsgruppens svar: 1. Språkprogrammets målsättningar och budgetens styrkort och textdel samt kundenkäten - utvecklingschef Anniina Heikkilä från koncernförvaltningen har utarbetat ett sammandrag där kundresponsen år 2014 på frågan om patientens möjlighet till betjäning uppdelats enligt de svarandes modersmål. Sammandraget har behandlats på språkprogrammets styrgrupps möte och på nämndens möte p responsen om språkprogrammets målsättningar i budgeten har inte kommenterats. 2. Översättningstjänsterna - nämnden bad inte om tilläggskommentarer i frågan. 3. HNS kommunikationschef - kommunikationsdirektör Johanna Saukkomaa har per e-post meddelat, att man i början av år 2015 internt sökt en ny kommunikationschef istället för Riitta Lehtonen som gått i pension. I rekryteringsannonsen nämndes att kunskap i svenska räknas som en merit och detta beaktades också i intervjuerna med de sökande. Till ny kommunikationschef har valts magistern i samhällsvetenskaper Niina Kauppinen, som under de senaste tretton åren fungerat som informatör för gynekologiska och barnmedicinska resultatenheten. Hon är finskspråkig, men behärskar svenska. 4. Språkkonsekvensbedömning vid stora förändringar - inga kommentarer har getts. 5. IT-system och patientregister - nämnden har fått ett utdömande svar på detta möte 20. Nämnden diskuterade läget och konstaterade, att nämnden fått kommentarer till en del av responsen, men att mycket också blivit okommenterat. Nämnden anser, att det är skäl att nämnden fortsätter med sin budgetuppföljningsrapport i någon form, detta i synnerhet som ekonomidirektör Mari Frostell ansåg det vara en bra modell då nämnden presenterade den för första gången år Nämnden funderar på vilken modell som ska användas i fortsättningen. Här är det skäl att tänka på vad som är viktigast för en svenskspråkig patient. Nämndens arbetsprogram borde uppdateras under något av de följande mötena och detta kan också ge tips för modellen.

9 HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 3/ (14) Nämnden har inbjudit vd Aki Lindén till sitt möte och där kan ämnet också tas upp till diskussion. Andra medlemmar av ledningsgruppen, t.ex. kommunikationsdirektören kunde också inbjudas för diskussion till kommande möten. Nämndens målsättning är, att på alla sätt gå in för en proaktiv verksamhet. Nämnden noterade i detta sammanhang också, att utlåtandet om ett omfattande språkkunskapsregister, som nämnden gjorde gemensamt med nämnden för den psykiatriska sjukvården , tillsvidare inte behandlats av styrelsen. Nämnden noterade läget för kännedom och fortsätter att utarbeta sin budgetuppföljningsrapport på ett proaktivt sätt. Nämndens arbetsprogram för år genomgås och uppdateras på något av de kommande mötena.

10 HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 3/ (14) ÖVRIGA ÄRENDEN MINORIT Språkprogrammets styrgrupps protokoll Styrgruppen för språkprogrammet har hållit möte Mötesprotokollet medföljer som bilaga 3. Styrgruppens följande möte hålls Förslag: Behandling: Protokollet noteras för kännedom. Ann-Charlotte Nyman, som gjort en stor insats i beredningen av språkprogrammet, i språkprogrammets styrgrupp och som språkambassadör, har efter en svår sjukdom avlidit i slutet av januari Hon ersätts i styrgruppen av Maarit Bergman, men hennes ersättare är ännu öppen liksom språkambassadörskapet. Jennifer Hartman, som nämnden haft mycket kontakt med i psykiatrisamarbetet och särskilt i fråga om Psykporten, har utnämnts till vikarierande vårdchef inom Ålands Hälso- och Sjukvård ÅHS. Hon börjar och är tjänstledig från HNS till januari Hennes ersättare i styrgruppen är öppen. Protokollet noterades för kännedom. Nämnden hedrar Ann-Charlotte Nymans minne. 2. Protokoll från minoritetsnämnden i Åbo Protokoll från nämnden för den språkliga minoriteten vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt (bilaga 4) har inkommit. Förslag: Behandling: Protokollet noteras för kännedom. Nämnden i Åbo har en ny sekreterare, Tuula Stolpe. Föredragande Mona Rönnholm har föreslagit ett gemensamt möte mellan nämnderna i höst i Helsingfors. Tema för mötet kunde vara sote-reformen. Protokollet noterades för kännedom. Då nämnden gör upp sitt höstprogram inplaneras ett möte med nämnden för den språkliga minoriteten vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. 3. Förlossningar på småsjukhus Sune Lang har deltagit i social- och hälsovårdsministeriets hearing om förlossningar på små sjukhus på Ständerhuset. Förslag: Behandling: Sune Lang refererar hearingen. Sune Lang deltog i hearingen om förlossningar på små sjukhus I hearingen deltog också representanter för större sjukhus. Ordförande för hearingen var medicinalrådet Timo Keistinen från social- och

11 HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 3/ (14) hälsovårdsministeriet och närvarande var också utredningsman Kari Nieminen från Tammerfors universitetssjukhus. Vid hearingen framförde de närvarande sina åsikter, men ingen egentlig diskussion fördes. Ärendena kunde skriftligen kommenteras efter hearingen. Lang inlämnade både minoritetsnämndens och Borgå sjukvårdsområdes nämnds utlåtanden från 2014 om förlossningarna på Borgå sjukhus. Den allmänna uppfattningen är, att utvecklingen nog kommer att gå mot större centraliserade förlossningsenheter, även om inte inbesparningar eller andra fördelar entydigt kunnat bevisas. Även om sote-reformen för tillfället stoppat, kommer den förr eller senare att påverka också förlossningssjukhusproblematiken. Redogörelsen noterades för kännedom.

12 HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 3/ (14) ANMÄLNINGSÄRENDEN MINORIT 23 Nämndens ordförande har kallats till HNS styrelses möte för behandlingen av nämndens verksamhetsberättelse Ordförande var tyvärr förhindrad att närvara. Styrelsen noterade nämndens verksamhetsberättelse för kännedom. Styrelsen diskuterade på mötet skyltningen och behovet av flerspråkig skyltning. HNS ledningsgrupp tog upp ärendet på sitt möte och konstaterade att skyltningsprinciperna och uppdateringsansvaren är oklara och bör utredas. Ett upprop om att anmäla kandidater för premiering för goda tvåspråkiga insatser kommer att införas på HNS intra Anmälningarna ska lämnas in senast Västra Nylands sjukvårdsområdes direktör Marianne Gripenberg-Gahmberg går i pension Hon fungerar också som VNS ledande läkare och den tjänsten lediganslås. Direktörstjänsten sköts däremot av förvaltningsdirektör Gabriela Erroll vid sidan om sin egen tjänst Till ny kommunikationschef efter Riitta Lehtonen som gått i pension har utsetts Niina Kauppinen som fungerat som informatör för gynekologiska och barnmedicinska resultatenheten. Nämnden påminns om Dagen för patientens rättigheter 2015 som hålls i Biomedicum kl Tema för dagen är patientens, anhörigas och representanters tillgång till patientuppgifter och dagens beskyddare är Elisabeth Rehn.

13 HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 3/ (14) NÄSTA MÖTE MINORIT 24 Enligt beslut på nämndens möte hålls nästa möte onsdag kl i Kirurgiska sjukhusets Faltin-sal. Tema för mötet är SO- TE-reformen och till mötet har inbjudits justitieministeriets språkrättsråd Corinna Tammenmaa, Folktingets ordförande Christina Gestrin och språkskyddssekreterare Johanna Lindholm samt HNS ledande överläkare Grigori Joffe. Nämndens nästa möte hålls onsdag kl i Kirurgiska sjukhusets Faltin-sal. Tema för mötet är SOTE-reformen och till mötet har inbjudits justitieministeriets språkrättsråd Corinna Tammenmaa, Folktingets ordförande Christina Gestrin och språkskyddssekreterare Johanna Lindholm samt HNS ledande överläkare Grigori Joffe. Nämndens därpå följande möte hålls måndag kl i Mejlans Förvaltningsbyggnads Lilla kabinett. Till mötet har inbjudits HNS verkställande direktör Aki Lindén för diskussion om aktuella ärenden. Sekreteraren gör en sammanställning över aktuella diskussionsämnen, som skickas i förväg till Lindén.

14 HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 3/ (14) MÖTET AVSLUTAS MINORIT 25 Ordförande avslutade mötet kl

HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 4/ (14) SJUKVÅRDSDISTRIKT. Kirurgiska sjukhuset, Kaserngatan 11-13, Faltin-salen

HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 4/ (14) SJUKVÅRDSDISTRIKT. Kirurgiska sjukhuset, Kaserngatan 11-13, Faltin-salen HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 4/2015 1 (14) TID 22.04.2015 kl. 15:00-17:15 PLATS Kirurgiska sjukhuset, Kaserngatan 11-13, Faltin-salen BEHANDLADE ÄRENDEN 26-35 Ärende Rubrik Sida 26 MÖTETS ÖPPNANDE

Läs mer

HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 4/ (14) SJUKVÅRDSDISTRIKT. HNS, Stenbäcksgatan 9, Förvaltningsbyggnaden 1 vån.

HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 4/ (14) SJUKVÅRDSDISTRIKT. HNS, Stenbäcksgatan 9, Förvaltningsbyggnaden 1 vån. HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 4/2016 1 (14) TID 01.06.2016 kl. 14:00-15:45 PLATS HNS, Stenbäcksgatan 9, Förvaltningsbyggnaden 1 vån., Lilla kabinettet BEHANDLADE ÄRENDEN Ärende Rubrik Sida 29 MÖTETS

Läs mer

HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 7/2015 1 (13) SJUKVÅRDSDISTRIKT. HNS, Stenbäcksgatan 9, Förvaltningsbyggnaden 1 vån.

HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 7/2015 1 (13) SJUKVÅRDSDISTRIKT. HNS, Stenbäcksgatan 9, Förvaltningsbyggnaden 1 vån. HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 7/2015 1 (13) TID 14.10.2015 kl. 13:00-15:20 PLATS HNS, Stenbäcksgatan 9, Förvaltningsbyggnaden 1 vån., Stora kabinettet BEHANDLADE ÄRENDEN Ärende Rubrik Sida 57 MÖTETS

Läs mer

HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 6/2015 1 (15) SJUKVÅRDSDISTRIKT. HNS, Stenbäcksgatan 9, Förvaltningsbyggnaden 1 vån.

HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 6/2015 1 (15) SJUKVÅRDSDISTRIKT. HNS, Stenbäcksgatan 9, Förvaltningsbyggnaden 1 vån. HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 6/2015 1 (15) TID 15.09.2015 kl. 14:00-15:45 PLATS HNS, Stenbäcksgatan 9, Förvaltningsbyggnaden 1 vån., Lilla kabinettet BEHANDLADE ÄRENDEN Ärende Rubrik Sida 47 MÖTETS

Läs mer

HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 8/ (14) SJUKVÅRDSDISTRIKT. HNS, Stenbäcksgatan 9, Förvaltningsbyggnaden 1. vån.

HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 8/ (14) SJUKVÅRDSDISTRIKT. HNS, Stenbäcksgatan 9, Förvaltningsbyggnaden 1. vån. HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 8/2014 1 (14) TID 17.11.2014 kl. 15:00 - PLATS HNS, Stenbäcksgatan 9, Förvaltningsbyggnaden 1. vån., Lilla kabinettet BEHANDLADE ÄRENDEN 68-76 Ärende Rubrik Sida 68 MÖTETS

Läs mer

HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 6/2013 1 (15) SJUKVÅRDSDISTRIKT. PLATS HNS, Psykiatricentrum, Fältskärsgatan 12, förvaltningens konferensrum 10 vån.

HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 6/2013 1 (15) SJUKVÅRDSDISTRIKT. PLATS HNS, Psykiatricentrum, Fältskärsgatan 12, förvaltningens konferensrum 10 vån. HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 6/2013 1 (15) TID 20.11.2013 kl. 14:00 - PLATS HNS, Psykiatricentrum, Fältskärsgatan 12, förvaltningens konferensrum 10 vån. BEHANDLADE ÄRENDEN 50-58 Ärende Rubrik Sida

Läs mer

Styrelsen för ÅLANDS POLISMYNDIGHET nr 1/2015

Styrelsen för ÅLANDS POLISMYNDIGHET nr 1/2015 1 Styrelsen för ÅLANDS POLISMYNDIGHET nr 1/2015 PROTOKOLL Datum Fredag 16.1.2015 Plats och tid: Polishuset kl. 09.00-12.00 Närvarande: Åke Mattsson ordförande Annika Hambrudd viceordförande Kurt Forsman

Läs mer

Vasa centralsjukhus sammanträdesrum på sjätte våningen i X-huset. ordförande medlem medlem medlem medlem medlem sekreterare

Vasa centralsjukhus sammanträdesrum på sjätte våningen i X-huset. ordförande medlem medlem medlem medlem medlem sekreterare Organ: Nämnden för minoritetsspråket Tid: 21.11.2017 kl. 13.00 14.30. Plats: Vasa centralsjukhus sammanträdesrum på sjätte våningen i X-huset Beslutsfattare: Närvarande: Holm Juhani Heikkilä Paula Johansson

Läs mer

Rubrik Sida. 1 Öppnande av mötet och val av protokolljusterare 4. 2 Förvaltningsreformer och språkliga konsekvensbedömningar 5

Rubrik Sida. 1 Öppnande av mötet och val av protokolljusterare 4. 2 Förvaltningsreformer och språkliga konsekvensbedömningar 5 PROTOKOLL 1/2016 1 Kommittén för språklig service TID 28.04.2016, klo 09:30-11:20 PLATS Nylands förbund ÅRENDEN SOM BEHANDLAS Rubrik Sida 1 Öppnande av mötet och val av protokolljusterare 4 2 Förvaltningsreformer

Läs mer

Nylands förbund, Estersporten 2 b, 4. våningen, Helsingfors. Rubrik Sida

Nylands förbund, Estersporten 2 b, 4. våningen, Helsingfors. Rubrik Sida PROTOKOLL 2/2017 1 Kommittén för språklig service TID 08.12.2017, klo 09:05-11:20 PLATS Nylands förbund, Estersporten 2 b, 4. våningen, 00240 Helsingfors ÅRENDEN SOM BEHANDLAS Rubrik Sida 7 Öppnande av

Läs mer

Vasa centralsjukhus, sammanträdesrummet på X6

Vasa centralsjukhus, sammanträdesrummet på X6 Protokoll sida 1(6) nr 1/2016 Organ: Nämnden för minoritetsspråket Tid: 9.5.2016, kl. 13.00 15.30 Plats: Vasa centralsjukhus, sammanträdesrummet på X6 Beslutsfattare: Närvarande: Ingves Sari-Milla Kukko

Läs mer

Då vården sker på det egna modersmålet är det lättare för patienten att vara delaktig och och förstå syftet med vården.

Då vården sker på det egna modersmålet är det lättare för patienten att vara delaktig och och förstå syftet med vården. Språkprogram Då vården sker på det egna modersmålet är det lättare för patienten att vara delaktig och och förstå syftet med vården. Arbetsgruppen för språkprogrammet Vasa centralsjukhus, Vasa 6.6.2011

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum Östdahl, Stig Saarukka, Karin Forsström, Christer Näse, Maj-Britt Furu, Tuula

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum Östdahl, Stig Saarukka, Karin Forsström, Christer Näse, Maj-Britt Furu, Tuula SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 1/2018 1/1 Sammanträdestid Onsdagen den 21 februari 2018, kl. 10.00-12.27 Sammanträdesplats Kommungården Beslutande: Ersättare: Östdahl, Stig Saarukka, Karin Forsström, Christer

Läs mer

HYY FPA KELA YTHS HYY HUS HU HY SHVS HUS. Puhutko suomea? Anteeksi, mutta

HYY FPA KELA YTHS HYY HUS HU HY SHVS HUS. Puhutko suomea? Anteeksi, mutta HUS HYY FPA HU HY KELA SHVS YTHS HUS Anteeksi, mutta Puhutko suomea? HYY För dig som vill använda svenska i universitetssamfundet Om din rätt till svenska vid universitetet och olika studentserviceorganisationer

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA. Mötets avslutande. Jomala den Harry Jansson Förbundsstyrelsens ordförande. K.f för De Gamlas Hem SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

FÖREDRAGNINGSLISTA. Mötets avslutande. Jomala den Harry Jansson Förbundsstyrelsens ordförande. K.f för De Gamlas Hem SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 FÖREDRAGNINGSLISTA 39 Sammankallande och beslutförhet 40 Val av protokolljusterare, tidpunkt för justering och godkännande/komplettering av föredragningslistan 41 ÅHS avtal - uppsägning 42 Konfidentiellt

Läs mer

Språket inom social- och hälsovård

Språket inom social- och hälsovård Språket inom social- och hälsovård De språkliga rättigheterna hör till individens grundläggande rättigheter. Med tanke på individens grundtrygghet är social- och hälsovård på eget språk viktig i livets

Läs mer

1 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 2. 2 Val av protokolljusterare 2. 3 Godkännande av föredragningslistan 2. 4 Resultatprognos/Bokslut

1 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 2. 2 Val av protokolljusterare 2. 3 Godkännande av föredragningslistan 2. 4 Resultatprognos/Bokslut NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 1/2018 1 Sektionen för stödtjänster Tid 14.03.2018 kl. 16.30 Plats Stadshuset, Tornskär Ärenden som skall behandlas Sida 1 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 2 2 Val av protokolljusterare

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 4/2018 4/29 Sammanträdestid Torsdagen den 22 november 2018, kl. 10.00-11:45 Sammanträdesplats Kommungården Beslutande: Ersättare: Östdahl, Stig Saarukka, Karin Forsström, Christer

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum Östdahl, Stig Saarukka, Karin Forsström, Christer Näse, Maj-Britt Furu, Tuula

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum Östdahl, Stig Saarukka, Karin Forsström, Christer Näse, Maj-Britt Furu, Tuula SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 2/2018 2/11 Sammanträdestid Torsdagen den 19 april 2018, kl. 9.30-10.20 Sammanträdesplats Kommungården Beslutande: Ersättare: Östdahl, Stig Saarukka, Karin Forsström, Christer

Läs mer

Vasa centralsjukhus sammanträdesrum på sjätte våningen i X-huset. vice ordförande medlem medlem medlem

Vasa centralsjukhus sammanträdesrum på sjätte våningen i X-huset. vice ordförande medlem medlem medlem Organ: Nämnden för minoritetsspråket Tid: 24.4.2018 kl. 13.00 15.00. Plats: Vasa centralsjukhus sammanträdesrum på sjätte våningen i X-huset Beslutsfattare: Närvarande: Holm Juhani Heikkilä Paula Hellén

Läs mer

GRANKULLA SVENSKA FÖRSAMLING sida 1 (7) Församlingsrådet Protokoll 3/2015

GRANKULLA SVENSKA FÖRSAMLING sida 1 (7) Församlingsrådet Protokoll 3/2015 GRANKULLA SVENSKA FÖRSAMLING sida 1 (7) Tid: Tisdag 26.5.2015 kl. 17.00 Plats: Grankulla kyrka, övre brasrum. Närvarande Medlemmar: Bäck Ulla Collander Ruth Ehrström-Tegengren Mona Hedlund Turid, vice

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Nämnden för fostran och bildnings svenskspråkiga utbildningssektion

LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Nämnden för fostran och bildnings svenskspråkiga utbildningssektion LOVISA STAD PROTOKOLL 3/2019 1 TID 27.05.2019 kl. 18:00-19:17 PLATS Centralen för bildning och välfärd, Karlskronabulevarden 8, 07900 LOVISA NÄRVARANDE Bäcklund Marina ordförande Hannus Daniel viceordförande

Läs mer

ÅLANDS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Styrelsen nr 1/2011

ÅLANDS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Styrelsen nr 1/2011 Styrelsen nr 1/2011 Kallelse till sammanträde torsdagen den 13 januari kl. 09.00. Paragraf Ärende 1 Sammankallande och beslutförhet. 2 Justering av protokoll. 3 Fastställande av föredragningslistan. 4

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 19.04 2011

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 19.04 2011 Sida 1 FÖREDRAGNINGSLISTA 83 Sammankallande och beslutförhet 84 Val av protokolljusterare, tidpunkt för justering och godkännande/komplettering av föredragningslistan 85 Tjänstemannabeslut 86 Rättelseyrkande

Läs mer

ÅLANDS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

ÅLANDS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Styrelsen nr 14/2015 ÄRENDELISTA till sammanträde torsdagen den 17 december 2015 kl 09.00 i styrelserummet. Paragraf Ärende 106. Sammankallande och beslutsförhet 107. Justering av protokoll 108. Föredragningslistans

Läs mer

Styrelsen för ÅLANDS POLISMYNDIGHET nr 3/2015

Styrelsen för ÅLANDS POLISMYNDIGHET nr 3/2015 Styrelsen för ÅLANDS POLISMYNDIGHET nr 3/2015 PROTOKOLL Datum Fredag 20.3.2015 Plats och tid: Polishuset kl. 09.00-11.05 Närvarande: Annika Hambrudd viceordförande Kurt Forsman Lotta Wickström-Johansson

Läs mer

Västra Nylands folkhögskola Sammanträdesdatum

Västra Nylands folkhögskola Sammanträdesdatum PROTOKOLL Styrelsen 31.1.2019 Sammanträdestid Torsdagen 31 januari 2019 kl. 16.35 18.08 Sammanträdesplats, Pumpviken 3, 10300 KARIS Medlemskommun Andelar Esbo 1 Grankulla 1 Hangö 3 Ingå 3 Kyrkslätt 4 Raseborg

Läs mer

NÄMNDEN FÖR DEN SPRÅKLIGA MINORITETEN. Till social- och hälsovårdsministeriet och finansministeriet

NÄMNDEN FÖR DEN SPRÅKLIGA MINORITETEN. Till social- och hälsovårdsministeriet och finansministeriet NÄMNDEN FÖR DEN SPRÅKLIGA MINORITETEN Till social- och hälsovårdsministeriet och finansministeriet Ärende: Utlåtande om utkastet till regeringens proposition till landskapsreform och reform av ordnandet

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Kallelse och föredragningslista Sammanträdestid: Måndag 2.11.2015 kl. 16.30 Sammanträdesplats: Omsorgsbyrån i Helsingfors, Byholmsgränden 7 A Närvarande/beslutande Kari Hagfors, ordf. Anita Spring, vice

Läs mer

Vasa centralsjukhus sammanträdesrum på sjätte våningen i X-huset

Vasa centralsjukhus sammanträdesrum på sjätte våningen i X-huset Organ: Nämnden för minoritetsspråket Tid: 27.11.2018 kl. 12.00 13.25 Plats: Vasa centralsjukhus sammanträdesrum på sjätte våningen i X-huset Beslutsfattare: Närvarande: Holm Juhani Heikkilä Paula Hellén

Läs mer

TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 1/10

TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 1/10 TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 1/10 Sammanträdesdatum Blad FÖRSAMLINGSRÅDET 16.2.2010 1 Plats och klockslag Församlingshemmet kl. 18.00 Beslutande Övriga x Charlotta Andström, protokollförare - Christer

Läs mer

Kårkulla samkommun. Styrelsen. Protokoll

Kårkulla samkommun. Styrelsen. Protokoll Protokoll Extra styrelsesammanträde Sammanträdestid: Onsdag kl. 13:00 13.45 Sammanträdesplats: Mötet hålls via elektronisk förbindelse på centralförvaltningen i Pargas och omsorgsbyråerna i Vasa, Jakobstad,

Läs mer

ÅLANDS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Styrelsen nr 9/2009

ÅLANDS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Styrelsen nr 9/2009 Styrelsen nr 9/2009 Kallelse till sammanträde 11 augusti 2009 kl. 09.00. Paragraf Ärende 95 Sammankallande och beslutförhet. 96 Justering av protokoll. 97 Fastställande av föredragningslistan. 98 Utvärdering

Läs mer

ÅLANDS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Styrelsen nr 5/2012

ÅLANDS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Styrelsen nr 5/2012 Styrelsen nr 5/2012 Kallelse till sammanträde den 5 april kl. 12.00. Paragraf Ärende 36. Sammankallande och beslutsförhet. 37. Justering av protokoll. 38. Föredragningslistans godkännande. 39. Rapport

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA. Jomala den 01.04 2011. Harry Jansson Förbundsstyrelsens ordförande SAMMANTRÄDESPROTOKOL. K.f för De Gamlas Hem. Sida 1 06.

FÖREDRAGNINGSLISTA. Jomala den 01.04 2011. Harry Jansson Förbundsstyrelsens ordförande SAMMANTRÄDESPROTOKOL. K.f för De Gamlas Hem. Sida 1 06. Sida 1 FÖREDRAGNINGSLISTA 77 Sammankallande och beslutförhet 78 Val av protokolljusterare, tidpunkt för justering och godkännande/komplettering av föredragningslistan 79 Tjänstemannabeslut 80 Lokalt avtal

Läs mer

ÅLANDS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Styrelsen nr 6/2006

ÅLANDS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Styrelsen nr 6/2006 Styrelsen nr 6/2006 Kallelse till sammanträde den 11 augusti kl. 13.30 Paragraf Ärende 71 Sammankallande och beslutförhet. 72 Justering av protokoll. 73 Fastställande av föredragningslistan. 74 Ålands

Läs mer

86 Konstaterande av beslutförhet och val av protokolljusterare Fastställande av föredragningslista Rättelseyrkan; Holmgård Maria 116

86 Konstaterande av beslutförhet och val av protokolljusterare Fastställande av föredragningslista Rättelseyrkan; Holmgård Maria 116 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 5/2014 112 Svenska skolsektionen Tid 16.06.2014 kl. 08.30 Plats Bildningskansliet Ärenden som skall behandlas Sida 86 Konstaterande av beslutförhet och val av protokolljusterare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 1/2012 1/1 Sammanträdestid Torsdagen den 2 februari 2012, kl. 10.00-12.50 Sammanträdesplats Kommungården Beslutande: Ersättare: Fröjdö, Torolf Sjelvgren, Fingal Björkfors, Elisabeth

Läs mer

TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 4/09

TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 4/09 TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 4/09 Sammanträdesdatum Blad FÖRSAMLINGSRÅDET 8.9.2009 1 Plats och klockslag Församlingshemmet kl. 18.00 Beslutande Övriga x Charlotta Andström, protokollförare - Christer

Läs mer

Styrelsen PROTOKOLL

Styrelsen PROTOKOLL Styrelsen 07 2011 PROTOKOLL 5.7.2011 Styrelsen 5.7.2011 s.2 FÖREDRAGNINGSLISTA 7/2011 Tid: 5.7.2011 kl. 15.00 Plats: Inveon kultur, Lundagatan 8 ÄRENDEN SOM SKALL BEHANDLAS 1 LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA. Jomala den 13.1 2011. Harry Jansson Förbundsstyrelsens ordförande. genom. Kerstin Wikgren Vårdchef SAMMANTRÄDESPROTOKOLL.

FÖREDRAGNINGSLISTA. Jomala den 13.1 2011. Harry Jansson Förbundsstyrelsens ordförande. genom. Kerstin Wikgren Vårdchef SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sida 1 FÖREDRAGNINGSLISTA 12 Sammankallelse och beslutförhet 13 Val av protokolljusterare, tidpunkt för justering och godkännande/komplettering av föredragningslistan 14 Konfidentiellt ärende 15 Demensavdelningens

Läs mer

ÅLANDS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Styrelsen nr 15/2012

ÅLANDS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Styrelsen nr 15/2012 Styrelsen nr 15/2012 PROTOKOLL fört vid EXTRA sammanträde fredagen den 5.10 kl.10.00 i styrelserummet. Paragraf Ärende 123. Sammankallande och beslutsförhet. 124. Justering av protokoll. 125. Föredragningslistans

Läs mer

Får man vara sjuk på svenska???

Får man vara sjuk på svenska??? Vem vårdar vem? 10.10.2013 Effektiv vård för patientens bästa - på patientens modersmål Vaikuttavaa hoitoa potilaan parhaaksi - potilaan äidinkielellä Stig Stolt Specialplanerare HNS-Servis Får man vara

Läs mer

SPRÅKPROGRAM FÖR MELLERSTA ÖSTERBOTTENS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSAMKOMMUN

SPRÅKPROGRAM FÖR MELLERSTA ÖSTERBOTTENS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSAMKOMMUN 1 SPRÅKPROGRAM FÖR MELLERSTA ÖSTERBOTTENS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSAMKOMMUN BAKGRUNDSINFORMATION OM MELLERSTA ÖSTERBOTTENS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSAMKOMMUN (verksamhet från år 2017) - karta över regionen,

Läs mer

Nämnden för den språkliga minoriteten Bilaga 1 32 EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKTS SPRÅKPROGRAM

Nämnden för den språkliga minoriteten Bilaga 1 32 EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKTS SPRÅKPROGRAM Nämnden för den språkliga minoriteten Bilaga 1 32 EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKTS SPRÅKPROGRAM Arbetsgruppen Lauri Tanner förvaltningsdirektör Eg.Finl.svd Per-Mikael Jansson translator Eg.Finl.svd

Läs mer

ÅLANDS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Styrelsen nr 11/2011

ÅLANDS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Styrelsen nr 11/2011 Styrelsen nr 11/2011 Kallelse till sammanträde den 26 augusti kl. 09.00. Paragraf Ärende 74 Sammankallande och beslutförhet 75 Justering av protokoll 76 Fastställande av föredragningslistan 77 Budget 2012

Läs mer

Två förvaltningsspråk. Nya forskningsrön, på Kommunmarknaden den 12 september 2012 PL Linnéa Henriksson, Åbo Akademi

Två förvaltningsspråk. Nya forskningsrön, på Kommunmarknaden den 12 september 2012 PL Linnéa Henriksson, Åbo Akademi Två förvaltningsspråk Nya forskningsrön, på Kommunmarknaden den 12 september 2012 PL Linnéa Henriksson, Åbo Akademi Ole Norrback, Vbl 20.01.2012 Två likvärdiga förvaltningsspråk i samma kommun kunde trygga

Läs mer

Tid Fredag 24.10. 2008 kl.16.00 16.50 Plats Allaktivitetshuset Snäckan. *Christjan Brander, sekreterare

Tid Fredag 24.10. 2008 kl.16.00 16.50 Plats Allaktivitetshuset Snäckan. *Christjan Brander, sekreterare Mötesdag - kokouspäivä 24.10. Nr: 9/ sida: 1 Uppgifter om sammanträdet Tid Fredag 24.10. kl.16.00 16.50 Plats Allaktivitetshuset Snäckan Närvarande ledamöter (samt anteckning om vem som fungerade som ordförande)

Läs mer

PEFC FI 1006:2014. Finlands PEFC-standard. Utarbetning av kriterierna för PEFC skogscertifiering 27.10.2014. PEFC Finland

PEFC FI 1006:2014. Finlands PEFC-standard. Utarbetning av kriterierna för PEFC skogscertifiering 27.10.2014. PEFC Finland Finlands PEFC-standard Utarbetning av kriterierna för PEFC skogscertifiering PEFC FI 1006:2014 27.10.2014 Utarbetning av kriterierna för PEFC skogscertifiering PEFC Finland Cittervägen 7, 00420 HELSINGFORS

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr 18.3.2016 1/16 Sammanträdestid Fredagen den 18 mars 2016 kl. 9.30 11.20 Sammanträdesplats Lantbrukskansliet i Godby Ordinarie: Suppleanter: Föredragande: Övriga

Läs mer

LANDSKAPS- OCH VÅRD- REFORMEN I ÖSTERBOTTEN FÖRBEREDELSER REGLEMENTE FÖR POLITISKA REFERENSGRUPPEN

LANDSKAPS- OCH VÅRD- REFORMEN I ÖSTERBOTTEN FÖRBEREDELSER REGLEMENTE FÖR POLITISKA REFERENSGRUPPEN LANDSKAPS- OCH VÅRD- REFORMEN I ÖSTERBOTTEN FÖRBEREDELSER REGLEMENTE FÖR POLITISKA REFERENSGRUPPEN 7.12.2017 31.5.2018 Godkänt 7.12.2017 Innehåll 1. Organisering av beredningen av landskapsreformen och

Läs mer

Gemensamt möte och julfest för Brukarräden i västra och östra. Närvarande: Brukarrådet i västra Aboland: Marcus Bergroth, ordf.

Gemensamt möte och julfest för Brukarräden i västra och östra. Närvarande: Brukarrådet i västra Aboland: Marcus Bergroth, ordf. yiulkj amjaj csl Gemensamt möte och julfest för Brukarräden i västra och östra Åboland 5. 12. 2018 Plats: Flätan, Trädgårdsgatan 19 A, Åbo Tid: 5. 12. 2018 kl. 10-12 Närvarande: Brukarrådet i västra Aboland:

Läs mer

HELSINGFORS STAD DEGERÖ LÅGSTADIESKOLA PROTOKOLL 1/18 (1/2)

HELSINGFORS STAD DEGERÖ LÅGSTADIESKOLA PROTOKOLL 1/18 (1/2) HELSINGFORS STAD DEGERÖ LÅGSTADIESKOLA PROTOKOLL 1/18 (1/2) Datum: 28.2.18 Tid: 17.30 Plats: Degerö lågstadieskola Adress: Borgbyggarvägen 16 Närvarande: Ledamöter Niklas Rönnberg ordförande Heidi Lithén

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr 15.2.2017 1/17 Tid: Onsdagen den 15 februari 2017 kl. 9.30 11.20 Plats: Lantbrukskansliet i Godby Närvarande: Ordinarie: X Jan Salmén, ordf. Saltvik X Erja Nordqvist,

Läs mer

BRÄNDÖ KOMMUN SOCIALNÄMNDEN

BRÄNDÖ KOMMUN SOCIALNÄMNDEN 2.9.2013 1 KALLELSESIDA Utfärdad den 26 augusti 2013 Sammanträdestid: Sammanträdesplats: Måndagen den 2 september 2013 kl.18.30 Kommunkansliet i Åva 62 Laglighet och beslutförhet 63 Protokolljusterare

Läs mer

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL 2014-10-24 67 74 Kl 13:45 15:10. Protokoll nr: 7/2014. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund.

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL 2014-10-24 67 74 Kl 13:45 15:10. Protokoll nr: 7/2014. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. AGENDA Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. Tid: Fredag 24 oktober 2014, kl 13.00 Plats: Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 67 Sammanträdets laglighet och beslutförhet... 3 68 Protokolljustering...

Läs mer

Styrelsen för ÅLANDS POLISMYNDIGHET nr 2/2015

Styrelsen för ÅLANDS POLISMYNDIGHET nr 2/2015 Styrelsen för ÅLANDS POLISMYNDIGHET nr 2/2015 PROTOKOLL Datum Fredag 27.2.2015 Plats och tid: Polishuset kl. 09.00-11.03 Närvarande: Åke Mattsson ordförande Kurt Forsman Göte Winé Peggy Smulter Tony Asumaa

Läs mer

Vårdreformen och den svenskspråkiga servicen i Nyland. Christina Gestrin

Vårdreformen och den svenskspråkiga servicen i Nyland. Christina Gestrin Vårdreformen och den svenskspråkiga servicen i Nyland Christina Gestrin 16.4.2018 Tidtabellen för reformerna 06/2018 Lagarna godkänns 28.10 Landskaps val 1/2019 Landskapsfullmäktige konstituerar sig 1.1.2020

Läs mer

ÅLANDS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Styrelsen nr 12 /2008

ÅLANDS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Styrelsen nr 12 /2008 Styrelsen nr 12 /2008 Kallelse till sammanträde den 14 november kl. 08.30. Paragraf Ärende 130 Sammankallande och beslutförhet. 131 Justering av protokoll. 132 Fastställande av föredragningslistan. 133

Läs mer

KALLELSE Måndagen den kl.16.15

KALLELSE Måndagen den kl.16.15 FINSTRÖMS KOMMUN SKOLNÄMNDEN KALLELSE 17.3.2014 Nr 2 Tid Måndagen den 17.3.2014 kl.16.15 Plats Kommungården i Finström Ärenden: Innehåll 12 Mötets laglighet och beslutförhet 3 13 Val av två protokolljusterare

Läs mer

Kommissionen för språklig service PROTOKOLL 2/2015

Kommissionen för språklig service PROTOKOLL 2/2015 Kommissionen för språklig service 03.09.2015 PROTOKOLL 2/2015 12 Öppnande av mötet 13 Konstaterande av laglighet och beslutförhet 14 Protokolljusterare 15 Godkännande av arbetsordningen 16 Landskapsdirektören

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr 26.9.2018 2/18 Tid: Onsdagen den 26 september 2018 kl. 9.30-11.00 Plats: Lantbrukskansliet i Godby Närvarande: Ordinarie: X Jan Salmén, ordf. Saltvik X Erja Nordqvist,

Läs mer

Rotary lnternationals distrikt 1410 rf

Rotary lnternationals distrikt 1410 rf 1(5) Registernummer: 153.337 FO-nummer: 2627258-1 FÖRENINGENS STADGAR Namn: Rotary lnternationals distrikt 1410 rf Hemort: Åbo Adress: Röyttä Reijo Matias Trädgårdsgatan 16 C 51 20100 ÅBO Registernummer:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr 17.2.2014 1/14 Sammanträdestid Måndagen den 17 februari 2014 kl. 9.30 11.00 Sammanträdesplats Lantbrukskansliet i Godby Ordinarie: Suppleanter: Föredragande:

Läs mer

Wikberg Gunilla medlem. Övriga närvarande Kuusimurto Merja chefen för småbarnsfostran, föredragande chefen för stödtjänster, protikollförare

Wikberg Gunilla medlem. Övriga närvarande Kuusimurto Merja chefen för småbarnsfostran, föredragande chefen för stödtjänster, protikollförare Protokoll 4/2015 40 Svenska utbildningssektionen 29.09.2015 Tid 29.09.2015 kl 16:00-17:00 Plats Fullmäktigesalen i Monkola, Karstuvägen 4, Lojo Deltagare Närvarande Weintraub Roger ordförande Heir Björn

Läs mer

FÖRSAMLINGSRÅDET 120605 5.6.2012

FÖRSAMLINGSRÅDET 120605 5.6.2012 FÖRSAMLINGSRÅDET 120605 5.6.2012 Plats och klockslag Församlingshemmet, sal 4, kl. 18.00 Närvarande mar HÖGLUND, Lars-Henrik ordförande KULLBERG, Inger vice ordförande GUSTAFSSON, Siv HELLSTRÖM, Gunnel

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 2/ Uutinen Lotte-Marie

LOVISA STAD PROTOKOLL 2/ Uutinen Lotte-Marie LOVISA STAD PROTOKOLL 2/2017 1 Stadsstyrelsen TID 28.06.2017 kl. 17:35-18:36 PLATS Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum NÄRVARANDE Heijnsbroek-Wirén Mia ordförande Isotalo Arja I viceordförande Karvonen

Läs mer

Organ Sammanträdesdatum KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN 24.01.11 1. Kommungården, sammanträdesrummet

Organ Sammanträdesdatum KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN 24.01.11 1. Kommungården, sammanträdesrummet FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Organ Sammanträdesdatum Nr KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN 24.01.11 1 Sammanträdestid Måndagen den 24 januari 2011 kl 19.00-21.00 Beslutande Föredragande Kommungården,

Läs mer

ÅLANDS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Styrelsen nr 10/2009

ÅLANDS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Styrelsen nr 10/2009 Styrelsen nr 10/2009 Kallelse till sammanträde den 25 augusti kl. 12.30. Paragraf Ärende 104 Sammankallande och beslutförhet. 105 Justering av protokoll. 106 Fastställande av föredragningslistan. 107 Uppsägning

Läs mer

FÖRSAMLINGSRÅDET

FÖRSAMLINGSRÅDET FÖRSAMLINGSRÅDET 140513 13.5.2014 Plats och klockslag Församlingshemmet, brasrummet sal 4, kl. 18.00 Närvarande mar HÖGLUND, Lars-Henrik ordförande KULLBERG, Inger vice ordförande GUSTAFSSON, Siv HIETA,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr 26.3.2019 1/19 Tid: Tisdagen den 26 mars 2019 kl. 9.30 10.45 Plats: Lantbrukskansliet i Godby Närvarande: Ordinarie: X Jan Salmén, ordf. Saltvik X Erja Nordqvist,

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum KOMMITTÉ FÖR VÄNORTS- SAMARBETE SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 1/2017 1/1 Sammanträdestid Torsdagen, kl. 18.00-19.08 Sammanträdesplats Kommungården, bibliotek Beslutande: Ersättare: Saajoranta, Pekka Ranta,

Läs mer

BROMARVS FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 3/10

BROMARVS FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 3/10 BROMARVS FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 3/10 Sammanträdesdatum Blad FÖRSAMLINGSRÅDET 02.09.2010 1 Plats och klockslag Församlingshemmet kl. 18.00 Beslutande Övriga x Pia-Maria Blomqvist-Schrey x Uolevi Salminen

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum Sida 1 FÖREDRAGNINGSLISTA 84 Sammankallelse och beslutfördhet 85 Val av protokolljusterare, tidpunkt för justering samt godkännande/ komplettering av föredragningslistan 86 Skrivelse till ÅHS styrelse

Läs mer

Underskrifter Ordförande 30-31 Ordförande 22-29

Underskrifter Ordförande 30-31 Ordförande 22-29 Föredragningslista: Styrelsemöte 2/2015 Plats: Hotell Kungsvägen, Esbo Tid: 22 maj 2015, kl. 16:00 17:45 Beslutande: Blomqvist Thomas ordförande 30- Lindgrén Jan viceordförande Dannbäck Erik MNBF Dahl

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum 07.06 2011

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum 07.06 2011 Sida 1 FÖREDRAGNINGSLISTA 151 Sammankallande och beslutförhet 152 Val av protokolljusterare, tidpunkt för justering och godkännande/komplettering av föredragningslistan 153 Tjänstemannabeslut 154 Situationen

Läs mer

KALLELSE Måndagen den kl.16.15

KALLELSE Måndagen den kl.16.15 FINSTRÖMS KOMMUN SKOLNÄMNDEN KALLELSE 11.2.2013 Nr 2 Tid Måndagen den 11.2.2013 kl.16.15 Plats Kommungården i Finström Ärenden: Innehåll 11 Mötets laglighet och beslutförhet 3 12 Val av två protokolljusterare

Läs mer

- förändrade av Delegationens nionde ordinarie session 2008. Stadgar för Sverigefinländarnas delegation, antagna av sessionen år 2005

- förändrade av Delegationens nionde ordinarie session 2008. Stadgar för Sverigefinländarnas delegation, antagna av sessionen år 2005 Stadgar - förändrade av Delegationens nionde ordinarie session 2008 Sverigefinländarnas delegation Ruotsinsuomalaisten valtuuskunta Stadgar för Sverigefinländarnas delegation, antagna av sessionen år 2005

Läs mer

1 Konstaterande av beslutförhet 3. 2 Val av protokolljusterare 4. 3 Fastställande av föredragningslista 5. 4 Anmälningsärenden 6

1 Konstaterande av beslutförhet 3. 2 Val av protokolljusterare 4. 3 Fastställande av föredragningslista 5. 4 Anmälningsärenden 6 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 1/2014 1 Sektionen för småbarnsfostran Tid 18.03.2014 kl. 18.30 Plats Bildningskansliet Ärenden som skall behandlas Sida 1 Konstaterande av beslutförhet 3 2 Val av protokolljusterare

Läs mer

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid Fredagen den kl Plats. Jomala kommunkansli. Ärenden:

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid Fredagen den kl Plats. Jomala kommunkansli. Ärenden: FÖRBUNDSSTYRELSEN KALLELSE 09.11.2018 Nr 6 Tid Fredagen den 09.11.2018 kl. 13.00 Plats Jomala kommunkansli Ärenden: 39 SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 40 PROTOKOLLJUSTERARE 41 GODKÄNNANDE AV FÖREDRAGNINGSLISTAN

Läs mer

ÄRENDELISTA STYRELSEN

ÄRENDELISTA STYRELSEN ÄRENDELISTA Kallelse till sammanträde fredagen den 26 april kl. 09.00 i styrelserummet. Paragraf Ärende 31 Sammankallande och beslutsförhet 32 Justering av protokoll 33 Föredragningslistans godkännande

Läs mer

ECKERÖ KOMMUN NÄRINGSNÄMNDEN

ECKERÖ KOMMUN NÄRINGSNÄMNDEN NÄRINGSNÄMNDEN Sammanträdestid Måndagen den 12 december 2011 kl 18.30 Sammanträdesplats Kommunkansliet i Överby F Ö R E D R A G N I N G S L I S T A 1. Nn 83 Kallelse och beslutsförhet 2. Nn 84 Fastställande

Läs mer

Sammanträdesdatum Strandvall, Göran Byggmästar, Liane Bjon, Inger Karlström, Kaisa Rönnqvist Åsa Vistbacka-Granlund, Johanna

Sammanträdesdatum Strandvall, Göran Byggmästar, Liane Bjon, Inger Karlström, Kaisa Rönnqvist Åsa Vistbacka-Granlund, Johanna SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 1/2016 1/1 Sammanträdestid Tisdagen den 15 mars 2016, kl. 14:00-16:05 Sammanträdesplats Kommungården Beslutande: Ersättare: Östdahl, Stig Granvik, Nils-Anders Ahlskog, Holger Björkfors,

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 7/2015 Utbildningsnämndens svenska sektion 01.10.2015

Helsingfors stad Protokoll 7/2015 Utbildningsnämndens svenska sektion 01.10.2015 Helsingfors stad Protokoll 7/2015 Tid 16:15-16:45 Plats Ekogatan 2 C Närvarande Ledamöter Hertzberg, Veronica Nordman, Bernt Grimm, Karl-Mikael Helander, Elisabeth Holmén, Thomas Hämäläinen, Nora Sjöberg-Tuominen,

Läs mer

Protokoll Ahlbäck Sarah, ordförande Granlid Maria vice ordf. Bjurne Yngve

Protokoll Ahlbäck Sarah, ordförande Granlid Maria vice ordf. Bjurne Yngve VÅRDÖ KOMMUN OMSORGSNÄMNDEN Protokoll 25.3.2019 Nr 3 Tid Måndag den 25.3.2019 kl 17.00 Plats Närvarande Strömsgården Ledamöter: Ahlbäck Sarah, ordförande Granlid Maria vice ordf. Bjurne Yngve Ersättare:

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Kallelse och föredragningslista Sammanträdestid: Torsdag kl. 16:00 Sammanträdesplats: Omsorgsbyrån i Hfors, Byholmsgränden 7 A Närvarande/beslutande Kari Hagfors, ordf. Anita Spring, vice ordf. Anna Lena

Läs mer

PROTOKOLLSIDA. Organ nr Sida Gemensam socialnämnd 3/2019. Kommunkansliet i Vårdö. Ledamöter:

PROTOKOLLSIDA. Organ nr Sida Gemensam socialnämnd 3/2019. Kommunkansliet i Vårdö. Ledamöter: UNDS KOMMUN PROTOKOLLSIDA nr Sida Gemensam socialnämnd 3/2019 Tid Måndagen den 8.4.2019 kl. 18.30-19.50 Plats Närvarande Kommunkansliet i Vårdö Ledamöter: Ersättare: Petter Johansson Ulla-Britt Dahl Annika

Läs mer

Sammanträdesdatum 17.6.2010

Sammanträdesdatum 17.6.2010 Sida 1 FÖREDRAGNINGSLISTA 84 Sammankallelse och beslutfördhet 85 Val av protokolljusterare, tidpunkt för justering samt godkännande/ komplettering av föredragningslistan 86 Skrivelse till ÅHS styrelse

Läs mer

Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå

Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå SPRÅKPROGRAM 31.3.2010 1. SPRÅKPROGRAMMETS BAKGRUND Stadsstyrelsen beslutade 17.12.2007 att för staden utarbetas ett språkprogram; Stadsstyrelsen tillsatte 21.11.2009

Läs mer

Björnberg-Enckell, Maria Elving-Andersén, Christina Hagmark, Viveca Laakkonen-Lähteenmäki, Nina. Träskman, Anhild. Wallendahl, Mårten

Björnberg-Enckell, Maria Elving-Andersén, Christina Hagmark, Viveca Laakkonen-Lähteenmäki, Nina. Träskman, Anhild. Wallendahl, Mårten JOHANNES FÖRSAMLING FÖRSAMLINGSRÅDET PROTOKOLL Nr 7/2014 Tid: onsdag 30.7.2014 kl. 17.30. Servering från kl. 17. Plats: Högbergssalen, Högbergsgatan 10 E 2 våningen Närvarande Andersén Henrik Anner, Rea

Läs mer

3 Delegationen Bestämmelser om delegationens uppgifter finns i 138 i lagen om kommunala pensioner.

3 Delegationen Bestämmelser om delegationens uppgifter finns i 138 i lagen om kommunala pensioner. 1 (5) Instruktion för Keva Godkänd av delegationen 13.3.2014, träder i kraft 13.5.2014 I ALLMÄNT 1 Tillämpning I denna instruktion ges bestämmelser om den kommunala pensionsanstalten Kevas organ och verksamhet

Läs mer

35 Konstaterande av beslutförhet Fastställande av föredragningslistan Justering av mötesprotokoll 5

35 Konstaterande av beslutförhet Fastställande av föredragningslistan Justering av mötesprotokoll 5 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 6/2016 1 Ungdområdet Tid 12.10.2016 kl. 15.45 Plats Sst mötesrum, Ämbetshuset, vån. 3, Topeliusespl. 7 Ärenden som skall behandlas Sida 35 Konstaterande av beslutförhet 3 36 Fastställande

Läs mer

till Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighets styrelses sammanträde kl. 15:00 tisdag 17 maj 2016, Norragatan 17, Mariehamn.

till Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighets styrelses sammanträde kl. 15:00 tisdag 17 maj 2016, Norragatan 17, Mariehamn. AGENDA till Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighets styrelses sammanträde kl. 15:00 tisdag 17 maj 2016, Norragatan 17, Mariehamn. Paragraf Ärende 23 Sammankallande och beslutförhet 24 Justering av protokoll

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum RÅDET FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTT- NING SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 3/2018 3/19 Sammanträdestid Onsdagen den 12 december 2018, kl. 17:34-17:55 Sammanträdesplats Herberts Hus Beslutande: Ersättare: Sandbacka,

Läs mer

till Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighets styrelses sammanträde kl. 16:15 torsdagen 16 januari 2014, Norragatan 17, Mariehamn.

till Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighets styrelses sammanträde kl. 16:15 torsdagen 16 januari 2014, Norragatan 17, Mariehamn. AGENDA till Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighets styrelses sammanträde kl. 16:15 torsdagen 16 januari 2014, Norragatan 17, Mariehamn. Paragraf Ärende 1 Sammankallande och beslutförhet 2 Justering av

Läs mer

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL Kl Förbundskansliet 10/2013. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund.

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL Kl Förbundskansliet 10/2013. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. AGENDA Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. Tid: Tisdag 24 september 2013, kl 13.00 Plats: Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 76 Sammanträdets laglighet och beslutförhet... 3 77 Protokolljustering...

Läs mer

Föredragningslista 11/15 1 (7)

Föredragningslista 11/15 1 (7) Föredragningslista 11/15 1 (7) Ungdomsfullmäktiges möteskallelse Tid kl. 14.00. Plats Riksdagen, Lilla Parlamentet 1. Mötets öppnande 2. Mötets konstituerande 3. Mötets laglighet och beslutsförhet 4. Godkännande

Läs mer

Regionala nämnden i Nyland. Kallelse och föredragningslista

Regionala nämnden i Nyland. Kallelse och föredragningslista Kallelse och föredragningslista Sammanträdestid: Onsdag kl. 16:00 Sammanträdesplats: Omsorgsbyrån i H:fors, Byholmsgränd 7 Närvarande/beslutande Roger Weintraub, ordf. Pekka Poutanen, vice ordf. Eva Sederholm

Läs mer

Styrelsen för ÅLANDS POLISMYNDIGHET nr 7/2015

Styrelsen för ÅLANDS POLISMYNDIGHET nr 7/2015 Styrelsen för ÅLANDS POLISMYNDIGHET nr 7/2015 PROTOKOLL Datum: Fredag 23.10.2015 Plats och tid: Polishuset i Mariehamn kl. 09.00-11.00 Närvarande: Åke Mattsson ordförande 68-76 Annika Hambrudd viceordförande

Läs mer

Stadshuset, Stadsstyrelsens rum. 1 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 3. 2 Val av protokolljusterare och justering av protokoll 3

Stadshuset, Stadsstyrelsens rum. 1 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 3. 2 Val av protokolljusterare och justering av protokoll 3 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 1/2018 1 Ungdomsfullmäktige Tid 11.01.2018 kl. 18.30 Plats Stadshuset, Stadsstyrelsens rum Ärenden som skall behandlas Sida 1 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 3 2 Val av

Läs mer