Tillstånd enligt miljöbalken till energiproduktion vid Sjulhamre hetvattencentral i Ljusdals kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tillstånd enligt miljöbalken till energiproduktion vid Sjulhamre hetvattencentral i Ljusdals kommun"

Transkript

1 Aktbilaga 16 BESLUT 1 (23) Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Hans Sjöberg hans.sjoberg@lansstyrelsen.se Ljusdal Energi AB Pårsgatan Ljusdal Tillstånd enligt miljöbalken till energiproduktion vid Sjulhamre hetvattencentral i Ljusdals kommun Anläggning: Sjulhamre hetvattencentral Fastighet: Östernäs 15:3 och 15:2 N/S-koordinat: , O/V-koordinat Koder enligt FMH: Beslut Miljöprövningsdelegationen lämnar Ljusdal Energi AB, org.nr tillstånd enligt miljöbalken till att inom ovan nämnda fastigheter driva en förbränningsanläggning för fortsatt och utökad produktion och distribution av fjärrvärme. Verksamheten begränsas till att omfatta en totalt installerad tillförd effekt av 40 MW samt en maximal årlig produktion av 115 GWh. Miljöprövningsdelegationen lämnar vidare tillstånd enligt 7 kap. 28a miljöbalken (MB) för verksamhet som kan påverka de arter (ävjepilört) som avses skyddas i Natura 2000-området Kyrksjön (SE ). Miljöprövningsdelegationen finner att miljökonsekvensbeskrivningen (MKB) i ärendet uppfyller de krav som ställs i 6 kapitlet MB. Med stöd av 22 kap 27 MB skjuter miljöprövningsdelegationen under en prövotid upp frågan om vilka slutliga villkor som ska gälla för utsläpp av kondensat till vattenrecipienten. Ljusdal Energi AB (bolaget) ska under prövotiden: U1. I samråd med tillsynsmyndigheten ta prover på kondensat innan och efter rening och analysera kondensatet med avseende på innehållet av metaller, ammoniumkväve, totalkväve, totalfosfor, klorid, sulfat, PAH, suspenderat material, TOC samt ph. Utifrån resultatet av analyserade prover på kondensatet och med hänsyn tagen till recipientens känslighet för olika föroreningar, utreda behovet av ytterligare rening av kondensatet.

2 BESLUT 2 (23) Utredningen med förslag till slutliga villkor ska lämnas till miljöprövningsdelegationen senast den 31 december En redovisning för hur bolaget planerar att lägga upp arbetet med utredningen, inklusive en tidplan, ska lämnas in till tillsynsmyndigheten senast två månader efter att beslutet vunnit laga kraft. Till dess miljöprövningsdelegationen beslutat annat ska följande provisoriska föreskrifter gälla: P1. Vatten från rökgaskondenseringen (kondensat) ska renas genom ett sandfilter och ph-justeras till mellan 6,5 och 8,5 enheter. Utsläpp av suspenderat material i utgående renat kondensat ska begränsas så att det inte överstiger 10 mg/l. Renat kondensat ska avledas till Kyrksjön via dagvattenledning från Ljusdal tätort. Om utsläppet av suspenderat material skulle överskrida 10 mg/l ska bolaget inom en vecka efter att detta konstaterats underrätta tillsynsmyndigheten och redovisa vilka skyddsåtgärder och andra försiktighetsmått som bolaget vidtagit och ämnar vidta för att överskridandet inte ska upprepas. Miljöprövningsdelegationen överlåter till tillsynsmyndigheten att föreskriva om vilka skyddsåtgärder och andra försiktighetsmått som ska vidtas för att förhindra att överskridandet upprepas och när åtgärderna senast ska vara genomförda. P2. Vatten från sotning eller annan rengöring av pannorna vid anläggningen får släppas till recipient endast om vattnet vid utsläpp uppfyller de villkor som gäller för utsläpp av vatten från rökgaskondenseringen (P1). För tillståndet gäller följande slutliga villkor: 1. Om inte annat följer av övriga villkor ska verksamheten i huvudsak bedrivas i enlighet med vad bolaget angivit i ansökan och i övrigt åtagit sig i ärendet. 2. Endast rena skogs- och träbränslen samt torv får förbrännas i fastbränslepannorna. Torv får dock endast förbrännas i befintlig fastbränslepanna. 3. Buller från verksamheten inklusive transporter inom verksamhetsområdet ska begränsas så att det inte ger upphov till högre ekvivalent ljudnivå utomhus vid bostäder än: dagtid vardagar (kl ) 50 db(a) nattetid (kl ) 40 db(a) övrig tid 45 db(a)

3 BESLUT 3 (23) Buller från verksamheten ska även begränsas så att det inte ger upphov till högre momentan ljudnivå utomhus vid bostäder nattetid än 55 db(a) och buller från verksamheten får inte innehålla störande impulsljud eller hörbara tonkomponenter. Om buller från verksamheten skulle överskrida någon av de angivna nivåerna ska bolaget inom en vecka efter att detta konstaterats underrätta tillsynsmyndigheten och redovisa vilka skyddsåtgärder och andra försiktighetsmått som bolaget vidtagit och ämnar vidta för att överskridandet inte ska upprepas. Miljöprövningsdelegationen överlåter till tillsynsmyndigheten att föreskriva om vilka skyddsåtgärder och andra försiktighetsmått som ska vidtas för att förhindra att ett överskridande upprepas och när åtgärderna senast ska vara genomförda. Utsläpp till luft 4. Utsläpp av stoft från fastbränslepannorna ska begränsas så att det inte överstiger 35 mg/nm 3 vid norm 1 torr gas och 6 % O 2. Om utsläppet av stoft skulle överskrida det angivna värdet ska bolaget inom en vecka efter att detta konstaterats underrätta tillsynsmyndigheten och redovisa vilka skyddsåtgärder och andra försiktighetsmått som bolaget vidtagit och ämnar vidta för att överskridandet inte ska upprepas. Miljöprövningsdelegationen överlåter åt tillsynsmyndigheten att fastställa villkor om vilka skyddsåtgärder och andra försiktighetsmått som ska vidtas för att förhindra att ett överskridande upprepas och när åtgärderna senast ska vara genomförda. 5. Utsläpp av stoft från oljeeldning ska begränsas så att det inte överstiger 0,5 g/kg olja. Om utsläppet av stoft skulle överskrida det angivna värdet ska bolaget inom en vecka efter att detta konstaterats underrätta tillsynsmyndigheten och redovisa vilka skyddsåtgärder och andra försiktighetsmått som bolaget vidtagit och ämnar vidta för att överskridandet inte ska upprepas. Miljöprövningsdelegationen överlåter åt tillsynsmyndigheten att fastställa 1 Normaliserad till temperaturen 273 K och trycket 101,3 kpa

4 BESLUT 4 (23) villkor om vilka skyddsåtgärder och andra försiktighetsmått som ska vidtas för att förhindra att ett överskridande upprepas och när åtgärderna senast ska vara genomförda. 6. Utsläpp av kväveoxider räknat som kvävedioxid (NO 2 ) får som årsmedelvärde inte överstiga 130 mg/mj tillfört bränsle. Detta värde gäller dock inte vid start och stopp av pannorna. 7. Utsläpp av kolmonoxid ska begränsas så att det för 95 % av dygnsmedelvärdena under ett kalenderår inte överstiger 625 mg/m 3 norm torr gas vid 6 % O 2. Detta värde gäller dock inte vid start och stopp av pannan. Om utsläppet av kolmonoxid skulle överskrida det angivna värdet ska bolaget inom en vecka efter att detta konstaterats underrätta tillsynsmyndigheten och redovisa vilka skyddsåtgärder och andra försiktighetsmått som bolaget vidtagit och ämnar vidta för att överskridandet inte ska upprepas. Miljöprövningsdelegationen överlåter åt tillsynsmyndigheten att fastställa villkor om vilka skyddsåtgärder och andra försiktighetsmått som ska vidtas för att förhindra att ett överskridande upprepas och när åtgärderna senast ska vara genomförda. 8. Utsläpp av svavel ska begränsas så utsläppet av svavelföreningar motsvarar högst 24 mg svavel (S) per MJ tillfört bränsle. Om utsläppet av svavel skulle överskrida det angivna värdet ska bolaget inom en vecka efter att detta konstaterats underrätta tillsynsmyndigheten och redovisa vilka skyddsåtgärder och andra försiktighetsmått som bolaget vidtagit och ämnar vidta för att överskridandet inte ska upprepas. Miljöprövningsdelegationen överlåter åt tillsynsmyndigheten att fastställa villkor om vilka skyddsåtgärder och andra försiktighetsmått som ska vidtas för att förhindra att ett överskridande upprepas och när åtgärderna senast ska vara genomförda. Utsläpp till vatten 9. Golv och spolvatten ska där det finns risk för oljespill passera en fungerande klass1-oljeavskiljare som är dimensionerad för att klara 5 mg/l, mätt som oljeindex. Oljeavskiljaren ska tömmas regelbundet och underhållas väl.

5 BESLUT 5 (23) 10. Vid utökning av ytor för lagring av biobränsle till södra halvan av fastigheten Östernäs 15:2 ska dagvatten från lagringsytorna på nämnda fastighet avledas till en sedimentationsdamm för avskiljning av partikulärt material innan utsläpp till recipient. Miljöprövningsdelegationen överlåter åt tillsynsmyndigheten att vid behov föreskriva villkor om anläggande av diken för avledning av dagvatten samt dimensionering och skötsel av sedimentationsdamm. Hantering av bränsle och aska 11. Bränsle, aska och stoft (från rökgasreningen) ska lagras och hanteras så att risken för besvärande lukt, damning och brandfara minimeras. Uppstår olägenhet till följd av lagring eller hantering av aska eller bränsle ska åtgärder omedelbart vidtas för att avhjälpa olägenheten. Miljöprövningsdelegationen överlåter åt tillsynsmyndigheten att vid behov föreskriva om de försiktighetsmått som behövs för att uppfylla villkoret. 12. Aska från förbränning av biobränslen ska om möjligt utnyttjas i första hand genom kompensations- och vitalitetsgödsling i skogsmark eller i andra hand nyttiggöras på annat sätt. Kan askan inte nyttiggöras ska den deponeras. Hantering av kemiska produkter och avfall 13. Hantering av kemiska produkter och farligt avfall ska ske på sådant sätt att utsläpp till mark, luft eller vatten motverkas. Spill från hantering av farligt avfall och kemikalier ska omedelbart samlas upp och därför ska saneringsmedel och saneringsutrustning finnas lättillgängligt vid anläggningen. 14. Förvaring av kemiska produkter och farligt avfall ska ske på tät yta, som är beständig mot de kemikalier och det avfall som lagras, samt skyddat mot nederbörd. Förvaringsytor ska ha sekundärt skydd så att spill, läckage eller liknande hålls kvar och kan omhändertas. Behållare med kemikalier och avfall ska vara tydligt märkta så att det framgår vad de innehåller. Energikartläggning 15. Bolaget ska utföra en enkel energikartering där möjligheter till energieffektivisering och minskad användning av fossil energi ska utredas och redovisas till tillsynsmyndigheten senast den 31 december Utredningen ska minst omfatta de punkter som framgår av bilaga Enkel energikartläggning. Tillsynsmyndigheten bemyndigas att föreskriva ytterligare villkor i frågan.

6 BESLUT 6 (23) Kontroll 16. För kontroll av utsläppsvillkor ska utformning av mätmetod, mätfrekvens och utvärderingsmetod regleras i ett kontrollprogram. Programmet ska följas och vid behov revideras. Det överlåts åt tillsynsmyndigheten att om det behövs besluta angående kontroll av utsläppsvillkor med angivande av mätmetod, mätfrekvens och utvärderingsmetod i kontrollprogrammet. Igångsättningstid Den nya fastbränslepannan, nya oljepannan (pannan som flyttas från Östernäs) och rökgaskondenseringen ska ha tagits i drift för produktion av värme senast den 31 december 2014 annars förfaller tillståndet i denna del. Bolaget ska meddela tillsynsmyndigheten när verksamheten satts igång. Verkställighetsförordnande Miljöprövningsdelegationen förordnar med stöd av 22 kap 28 första stycket MB att tillståndet får tas i anspråk även om beslutet inte har vunnit laga kraft. Ianspråktagande av tillstånd Tillståndet ska anses ha tagits i anspråk när bolaget skriftligen meddelat miljöprövningsdelegationen och tillsynsmyndigheten att bolaget beslutat sig för att ta tillståndet i anspråk. Om bolaget avser att inte ta tillståndet i anspråk ska bolaget skriftligen meddela miljöprövningsdelegationen och tillsynsmyndigheten detta senast den 30 juni 2012, i annat fall anses tillståndet ha tagits i anspråk. Återkallelse av tidigare beslut Miljöprövningsdelegationen återkallar med stöd av 24 kap 3 första stycket MB länsstyrelsens och miljöprövningsdelegationens tidigare meddelade tillstånd daterade den 4 september 2000 (dnr , grundtillstånd) och den 13 juni 2006 (dnr , komplettering med anläggning för reducering av kväveoxider). Återkallelsen gäller från och med att detta tillstånd vunnit laga kraft och tagits i anspråk av bolaget. Redogörelse för ärendet Tidigare tillståndsbeslut Länsstyrelsen lämnade den 4 september 2000 (dnr ) tillstånd enligt miljöskyddslagen till förbränning m.m. vid Sjulhamre hetvattencentral (HVC) med en maximalt installerad effekt på 26 MW.

7 BESLUT 7 (23) Miljöprövningsdelegationen lämnade den 13 juni 2006 (dnr ) tillstånd enligt miljöbalken till att komplettera Sjulhamre HVC med utrustning för reducering av kväveoxidutsläpp. Ärendets handläggning Ärendet har föregåtts av samråd med länsstyrelsen, tillsynsmyndigheten (Miljöenheten Ljusdal kommun), räddningstjänsten, närboende, Naturskyddsföreningen samt allmänheten genom annons i Ljusdals-Posten. Länsstyrelsen har i ett beslut den 26 januari 2010 fattat beslut (dnr ) om att verksamheten kan antas medföra en sådan betydande miljöpåverkan som avses i 6 kap 4 MB. Ytterligare samråd har därefter genomförts med berörda statliga myndigheter. Ansökan och tillhörande MKB kom in till miljöprövningsdelegationen den 25 oktober 2010 och kompletterades den 9 maj Ärendet kungjordes den 19 augusti 2011 i Ljusdals-Posten. Myndighetsnämnden och Räddningstjänsten i Ljusdals kommun, Havs- och Vattenmyndigheten, Landstinget enheten för Samhällsmedicin och Naturvårdsverket har beretts tillfälle att yttra sig. Sökande har beretts tillfälle att lämna synpunkter på de yttranden som kommit in. Ansökan Av ansökningshandlingarna framgår bland annat följande: Lokalisering Sjulhamre hetvattencentral är belägen på fastigheten Östernäs 15:3 i Ljusdals kommun. Vid en utökning av verksamheten kommer ett biobränslelager att anläggas på den angränsade fastigheten Östernäs 15:2. Verksamhetsområdet ligger något söder om centrala Ljusdal vid östra delen av Kyrksjön. Området är enligt detaljplan avsatt för industriändamål med syftet att möjliggöra en utbyggnad av Sjulhamre hetvattencentral med tillhörande bränslelager. Sjulhamre omges i norr av Östernäs industriområde, i öster av verksamhetslokaler, i söder av skog och i väster av Kyrksjön. Närmaste bostäder är belägna norr om anläggningen på ca 400 m avstånd. Kyrksjön ligger ca 100 m från anläggningen och längs sjön finns en gång- och cykelväg. Kyrksjön är avsatt som ett Natura 2000-område (EU:s nätverk för värdefull natur). Anledningen till att området tagits upp som Natura 2000-område är

8 BESLUT 8 (23) förekomsten av den fridlysta ävjepilörten, en art som påverkas negativt av bl.a. förändringar av vattennivå och vattenkvalitet, främst övergödning. Verksamhetsbeskrivning Befintlig anläggning HVC Sjulhamre försörjer tillsammans med HVC Östernäs Ljusdals tätort med fjärrvärme (vid behov finns även en reservanläggning, Gärdeåsen, med fyra 5 MW stora oljepannor). Anläggningen Sjulhamre består idag av en fastbränsleeldad och en oljeeldad hetvattenpanna på 10 MW vardera. Fastbränslepannan är en vattenrörspanna med mekanisk rörlig snedrost. Den är utrustad med ett elektrofilter för avskiljning av stoft. Rökgaserna avleds genom separata rökrör till en gemensam, 60 m hög, skorsten. Det huvudsakliga bränslet består av grot, bränsleflis, bark och krossat rent trä. Biobränsle lagrats på asfalterade ytor i separerade högar beroende på innehåll nära själva pannanläggningen. Bränslet blandas manuellt med lastmaskin genom inlastning i en 500 m 3 stor bränsleficka i förutbestämda volymproportioner. Ur bränslefickan tar en automatisk gripskopa bränslet och placerar det i en pannficka för vidare inmatning till pannan. Bottenaska och slagg från bränslebädden faller ned i ett vattenfyllt asktråg. Det samlas sedan upp i en container tillsammans med flygaska. Olja av typ WRD lagras i en 200 m 3 stor cistern placerad utomhus vid anläggningen. Cisternen saknar idag invallning, men kommer att förses med invallning. Dagbrunnar i pannhuset är anslutna till en oljeavskiljare med vakt på 6 m 3. Förändring/Utökning av anläggningen För att bland annat möjliggöra en avveckling av Östernäs hetvattencentral planeras en utbyggnad av Sjulhamre med en ny fastbränslepanna på 10 MW av rostermodell samt en ny oljepanna på 8 MW vilken flyttas från Östernäs. Befintlig och ny fastbränslepanna kommer att förses med utrustning för rökgaskondensering. Effekten på den befintliga oljepannan kommer att utökas till 12 MW. Den totala installerade effekten vid Sjulhamre efter utbyggnad blir 40 MW och tillstånd söks för en maximal årlig produktion på 115 GWh. För utjämning av lastvariationer i fjärrvärmenätet och effektreserv vid avbrott kommer en hetvattenackumulator på 3500 m 3 (130 MWh) att byggas vid anläggningen. En ny lika hög (60 m) skorsten kommer att uppföras intill den befintliga.

9 BESLUT 9 (23) Bränsleinmatningen kommer att göras om och efter ombyggnad bestå av två mottagningsfickor i form av markfickor på ca 250 m 3 vardera. Från markfickorna matas bränslet via ett såll för avskiljning av grövre material och transportband till respektive pannsilo om vardera ca 1000 m 3. Pannsilorna kan även matas direkt med bränsle av en lastmaskin. För vardera silon finns traversburen gripskopa som försörjer respektive pannficka. Det kommer även att vara möjligt att mata pannfickorna direkt med bränsle från markfickorna. Bolaget planerar att utöka lagringen av biobränsle så att totalt m 3 kan lagras vid anläggningen. Befintliga lagringsytor kommer att användas samt nya lagringsytorna på grannfastigheten Östernäs 15:2. Ytorna på denna fastighet är idag inte asfalterade och asfaltering kan bli nödvändigt för att säkerställa bärighet för lastmaskinen. Framtida bränslen kommer att vara biobränsle i form av grot, bränsleflis, bark, spån och krossat rent trä. Torv kommer eventuellt att förbrännas i den befintliga fastbränslepannan. För spetslast och reserv kommer eldningsolja att användas. De planerade förändringar bedöms minska oljeandelen av energiproduktionen till 2 5 % jämfört med nuvarande 5 10 %. Rökgaserna från den nya fastbränslepannan kommer likt den befintliga att renas genom ett el-filter samt en för pannorna gemensam rökgaskondensering. Kondensat från rökgaskondenseringen kommer att renas genom ett sandfilter och ph-justeras vid behov. Justering av ph sker troligtvis med kalkfilter eller liknande teknik. Efter rening leds kondensatet till en sedimentationsdamm och lamellseparator konstruerad för att fånga upp och rena dagvatten från Ljusdals tätort. Bolaget ser inte damm och separator som ett reningssteg, utan kondensatet ska när det lämnar anläggningen, vara så rent att ytterligare rening inte krävs. Damm och lamellseparator ska istället ses som en extra säkerhetsmarginal och inte ett reningssteg. Avrinning från lagringsytorna bedöms efter studie av topografin ske till Kläppakanal söder om anläggningen. Kläppakanal rinner sedan ut i östra delen av Kyrksjön. Det icke asfalterade och slybeväxta området som till en början blir kvar i den södra delen av fastigheten Östernäs 15:2 bör infiltrera ytvatten från den asfalterade norra delen och på så vis hindra organiskt material från att nå Kläppakanal. Då verksamheten utökas och lagringsbehovet blir större asfalteras även den södra delen av fastigheten. Bolaget har för avsikt att under senare delen av utbyggnaden av lagringsytorna undersöka behovet av sedimentationsdamm för att hindra organiskt material från lagringsytorna från att nå Kläppakanal och Kyrksjön.

10 BESLUT 10 (23) Miljökonsekvenser Verksamhetens miljöpåverkan består av utsläpp av föroreningar till luft och vatten, buller, transporter, generering av avfall samt förbrukning av råvaror och energi. Bolaget har i MKB:n redovisat verksamhetens utsläpp av föroreningar till luft och vatten samt påverkan på närliggande Natura 2000-område Kyrksjön m.m. Utsläppen till luft av stoft, kväveoxider, svavel och kolmonoxid bedöms bli lägre vid planerad verksamhet jämfört med nuvarande energiproduktion vid anläggningar Sjulhamre och Östernäs. Framför allt är det stoft och kolmonoxid som kommer att minska p.g.a. förbättrad förbränning och rening av rökgaserna efter ombyggnad av Sjulhamre och nedläggning av Östernäs. Vid maximal produktion på 115 GWh för sökt verksamhet beräknas utsläppen till luft bli ca 1,4 ton stoft, 36,5 ton kväveoxider, 19,3 ton kolmonoxid och 0,18 ton svavel. Trolig mängd kondensat från rökgaskondenseringen vid ett normalår bedöms bli ca m 3 och vid maximal energiproduktion m 3. Utifrån dessa flöden och uppmätta föroreningshalter vid jämförbara anläggningar med rökgaskondensering, har utsläppsmängder av föroreningar via kondensatet till recipienten Kyrksjön beräknats. Dessa redovisas i tabellen nedan. Ämne Normalår (15000 m 3 ) Maxår (18000 m 3 ) Suspenderat material 40,2 kg 48,24 kg Sulfat (SO 4 ) 72 kg 86,4 kg Klorid (Cl) 67,5 kg 81 kg Ammoniumkväve 0,29 kg 0,34 kg (NH 4 -N) Krom (Cr) 0,1 kg 0,12 kg Arsenik (As) 27 g 32 g Kadmium (Cd) 31 g 37 g Koppar (CU) 0,47 kg 0,56 kg Kvicksilver (Hg) 3,6 g 4,3 g Nickel (Ni) 55 g 66 g Bly (Pb) 0,14 kg 0,17 kg Aluminium (Al) 1,65 kg 1,99 kg Zink (Zn) 7,56 kg 9,1 kg De arter och livsmiljöer som avses skyddas enligt beskrivningen av Natura 2000-området Kyrksjön bedöms inte ta skada av planerat utsläpp av kondensat från rökgaskondenseringen. Det är främst sjöns stora variationer i vattenstånd som gör att berörda arter trivs i vattenmiljön. Flödet av kondensatvatten är försvinnande litet i sammanhanget och kan inte påverka de naturliga vattenståndsvariationerna negativt. I fråga om vattenkvalitet förutsätts kondensatvattnet innan utsläpp vara av en sådan kvalitet att det inte finns risk

11 BESLUT 11 (23) för att påverka arter och livsmiljöer i Kyrksjön negativt. Kondensatvattnet kommer att kontrolleras för att säkerställa detta. Transporterna består i huvudsak av lastbilstransporter med biobränsle till anläggningen, vilka bedöms uppgå till 1000 bilar med släp per år för sökt verksamhet. Den totala energiförbrukningen vid anläggningen beräknas efter utbyggnad uppgå till totalt ca 3600 MW/år varav hälften är förbrukning av el. Utöver eldningsolja till oljepannorna består användningen av kemikalier i huvudsak av syreborttagningsmedel (Nalco) och hydraulolja. Kemikalieanvändningen bedöms vara oförändrad efter utbyggnad av anläggningen. Farligt avfall som uppstår består främst av spillolja/oljeavfall, färgrester, lysrör och batterier. Yrkande Bolaget ansöker om tillstånd enligt 9 kap. och 7 kap. 28a MB för produktion och distribution av maximalt 115 GWh per år av fjärrvärme vid HVC Sjulhamre i Ljusdals kommun. I planerad produktion ingår utbyggnad av anläggningens kapacitet genom idrifttagande av en ny fastbränslepanna och oljepanna samt effekthöjning av befintlig oljepanna. Utöver detta ingår uppförande och drift av rökgaskondenseringsutrustning, ackumulatortank, ny skorsten samt utökat lagringsutrymme för biobränsle enligt föreslagna villkor. Ovan nämnda verksamhet planeras vara i drift senast under hösten Bolaget yrkar på verkställighetsförordnande eftersom verkställande av planerad verksamhet är av stor betydelse för fortsatt arbete enligt ny detaljplan för området Östernäs. Villkor Följande villkor föreslås gälla för verksamheten vid drift enligt yrkandena: 1. Om inte annat följer av villkoren nedan ska verksamheten i huvudsak bedrivas i enlighet med vad bolaget angivit i ansökan eller i övrigt åtagit sig i ärendet. 2. Endast rena skogs- och träbränslen får eldas i fastbränsleanläggning. Torv får eldas i befintlig fastbränslepanna. 3. Utsläpp av stoft från rökgaser vid fastbränsleeldning får som riktvärde vid besiktning inte överstiga 50 mg/m3 norm torr gas vid 6 % O2.

12 BESLUT 12 (23) 4. Utsläpp av stoft från rökgaser vid oljeeldning får som riktvärde vid besiktning uppgå till högst 0,5 g/kg olja. 5. Svavelhalten i rökgaserna får som riktvärde vid besiktning inte överstiga 24 mg/mj tillfört bränsle. 6. Utsläpp till luft av kväveoxider (NOx) räknat som kvävedioxid (NO2), får som rikt- och årsmedelvärde inte överstiga 150 mg/mj tillfört bränsle. 7. Utsläpp till luft av kolmonoxid (CO) får som rikt- och dygnsmedelvärde under 95 % av driftdygnen under ett kalenderår inte överstiga 625 mg/m3 norm torr gas vid 6 % O2. Utsläpp vid start/stopp och torkeldning av murverk ska inte medräknas. 8. För utsläpp av kondensat från anläggningen gäller som riktvärden under ph mätning 1 gång/dygn och kontrollanalys av suspenderad substans 1 gång/år: Suspenderad substans 10 mg/l ph 6, Kondensatet ska släppas till recipienten Kyrksjön via dagvattenledning från Ljusdals samhälle. 10. Buller från verksamheten inklusive transporter inom verksamhetsområdet ska begränsas så att den ekvivalenta ljudnivån utomhus vid bostäder inte överskrider riktvärdena: 50 db(a) vardagar dagtid (kl ) 45 db(a) kvällstid (kl ) söndag och helgdag (kl ) 40 db(a) nattetid (kl ) Den momentana ljudnivån nattetid får inte överskrida 55 db(a) som riktvärde vid bostäder. Buller från verksamheten får inte innehålla störande impulsljud eller hörbara tonkomponenter. 11. Aska från anläggningen ska föras till godkänd deponi om inte tillstånd har givits av tillsynsmyndigheten till annan behandling och hantering. 12. Transport, hantering och lagring av bränsle och aska ska ske så att besvärande damning inte uppkommer i omgivningen. 13. Kemiska produkter och farligt avfall ska förvaras och hanteras på ett sådant sätt att eventuellt spill kan samlas upp och inte förorena mark, recipient eller vatten. Kemiska produkter och farligt avfall ska vara noggrant märkta med innehåll. Yttrande Myndighetsnämnden i Ljusdals kommun tillstyrker att tillstånd ges för fortsatt och utökad verksamhet vid Sjulhamre hetvattencentral under förutsättning att:

13 BESLUT 13 (23) Reningsanläggningen för kondensatet d.v.s. sandfilter och ph-justering installeras innan rökgaskondenseringen tas i bruk. Bolaget ges möjlighet att under en prövotid, ta prov och analysera kondensatets innehåll av ämnen och om behov finns av ytterligare rening av kondensatet. Fler prover än vad bolaget föreslagit bör emellertid tas för att få en mer representativ bild av kondensatets innehåll. Avskärande diken och en sedimentationsdamm anläggs i riktning mot kanalen för att samla upp lakvatten och rena det från organiskt material innan vattnet leds vidare ut till Kyrksjön. Landstinget i Gävleborg enheten för Samhällsmedicin framför att ansökan visar på att utsläpp till Kyrksjön ska renas och kontrolleras. Kontrollprogrammet är adekvat och utsläppen av föroreningar till vatten är under de nivåer som anges i Svenska livsmedelverkets föreskrift 2001:30. De ekologiska frågeställningarna hänvisas till Naturvårdsverket att bedöma. Bolaget har som svar på de yttranden som kommit in framfört att bolaget planerar att utöka tillgängliga ytor för lagring av biobränsle etappvis. Asfaltering av nya lagerytor på fastigheten Östernäs 15:2 sker inte förrän behov uppstår. Bolaget önskar därför avvakta med anläggning av avskärande diken och sedimentationsdamm till dess att asfalteringen och nyttjande av planen i större omfattning än norra halvan av fastigheten blir aktuellt. Behov, utformning och dimensionering av avskärande diken och sedimentationsdamm utreds troligen på bästa sätt efter att erfarenheter från utökade lagerytor inom norra delen av fastigheten införskaffats. Räddningstjänsten i Ljusdals kommun har efter det att remisstiden gått ut kommit in med ett yttrande där de meddelar att de inte har något att erinra angående sökt verksamhet. Miljöprövningsdelegationens motivering Miljöprövningsdelegationen anser sammanfattningsvis att med de villkor som föreskrivits kan verksamheten förenas med de allmänna hänsynsreglerna och miljöbalkens mål. Verksamheten bedöms också vara förenlig med en från allmän synpunkt lämplig användning av mark- och vattenresurser samt med det för området gällande bestämmelserna. De remissinstanser som yttrat sig i ärendet har vidare inte framfört några hinder mot att tillstånd meddelas för sökt verksamhet. Tillstånd enligt 9 kapitlet MB ska därför lämnas till verksamheten.

14 BESLUT 14 (23) Tillstånd enligt 7 kap. 28a miljöbalken Den utökade verksamheten kommer att medföra utsläpp av vatten innehållande föroreningar från främst rökgaskondensering, men även från lagring av biobränslen till Kyrksjön som är ett Natura 2000-område utpekat med stöd av Art- och habitatdirektivet för arten ävjepilört. För verksamheter som på ett betydande sätt kan påverka ett Natura 2000-område krävs tillstånd enligt 7 kap. 28 a MB. Tillstånd får endast lämnas om verksamheten tillsammans med andra pågående eller planerade verksamheter inte kan skada den livsmiljö i området som avses skyddas. Verksamheten får heller inte medföra att den art som avses skyddas utsätts för en störning som på ett betydande sätt kan försvåra bevarandet av arten i området (7 kap. 28 b MB). Syftet med Kyrksjöns Natura 2000-område (SE ) är att bevara en lokal för ävjepilört (Persicaria foliosa). Arten är upptagen som nära hotad (NT) på rödlistan och omfattas av artskydd. En stor del av populationen ävjepilört i Kyrksjön är belägen i sjöns östra del, nära HVC Sjulhamre. Bevarandemål för området är att ävjepilört ska finnas med bibehållen eller ökande population. Förutsättningar för arten är de vattenståndsfluktuationer som förekommer i kombination med lerjord. Detta har skapat en mycket speciell flora längs sjöns stränder. Det finns även andra rödlistade arter i denna strandvegetation som nämns i bevarandeplanen. Ävjepilört är en ettårig ljusälskande och mycket konkurrenssvag växt. Den finns i områden som en stor del av året är täckt av vatten i grunda områden, men som torrläggs en del av året. Utbredningen av arten i området har ökat sedan dammen i Grovan revs vilket ledde till mer naturlig förbindelse med Ljusnan och de vattenståndsfluktuationer som förekommer där. I dagsläget bedöms arten enligt bevarandeplanen ha goda förutsättningar för en gynnsam bevarandestatus i området. Hot mot arten i området är främst förändring av vattenregimen, igenväxning, gödsling, kalkning, bekämpningsmedel, upplag i området, arbete i vatten som muddring eller dämning, samt markexploatering. Utsläpp till vatten från verksamheten kan tillsammans med andra utsläpp t ex dagvatten från Ljusdals tätort påverka Kyrksjön och ävjepilörten genom förändringar i vattenregimen (vattenståndsfluktuationer) och försämrad vattenkvalitet. Enligt villkor i detta beslut ska vatten från rökgaskondenseringen passera sandfilter och ph-justeras innan det släpps vidare ut i sjön. Lakvatten från lagringsytorna för biobränsle ska vid en utökning av lagringsytorna där buffertzonen till vattenrecipienten blir liten, samlas upp och behandlas i en sedimentationsdamm innan utsläpp till recipient (Kläppakanal och Kyrksjön).

15 BESLUT 15 (23) Vatten som släpps ut från verksamheten kommer att innehålla metaller, suspenderat material, salter, ammoniumkväve och organiskt material m.m. Bolaget har utifrån erfarenheter från andra biobränsleeldade anläggningar med rökgaskondensering beräknat såväl förväntade halter som totala mängder av olika föroreningar som kommer att släppas ut i Kyrksjön. Miljöprövningsdelegationen gör bedömningen efter att ha studerat likartade anläggningars utsläpp, att de halter och mängder av föroreningar som bolaget redovisat, är de utsläpp som kan förväntas vid drift av sökt verksamhet. De redovisade utsläppshalterna innan utspädning ligger för flertalet parametrar i nivå med vad som accepteras för dricksvatten. Halterna av föroreningar i kondensatet är vidare endast måttliga till höga vid jämförelse med Naturvårdsverkets bedömningsgrunder för miljökvalitet i naturligt vatten i sjöar och vattendrag. Då även de totala mängder av föroreningar som släpps ut under ett år beräknas bli låga, gör miljöprövningsdelegationen bedömningen att påverkan på vattenkvaliteten i Kyrksjön till följd av sökt verksamhet kommer att bli liten och inte heller orsaka några negativa effekter på ävjepilörten. Det är dock viktigt att följa upp de verkliga utsläppen och vid behov vidta ytterligare rening av kondensatet, varför ett utredningsvillkor för utsläpp kondensat ska föreskrivas. Miljöprövningsdelegationen gör vidare bedömningen att påverkan på flödesoch vattenståndsvariationer i Kyrksjön till följd av utsläpp av kondensatet, torde vara försumbara då kondensatflödet i genomsnitt över året endast är 0,5-0,6 l/s. Med stöd av vad som framförts ovan gör miljöprövningsdelegationen bedömningen att verksamheten med de villkor som föreskrivits inte riskerar medföra att ävjepilörten utsätts för en störning som på ett betydande sätt kan försvåra bevarandet i området av arten. Tillstånd enligt 7 kap. 28a MB ska därför lämnas. Natura 2000-området i Mellanljusnan (Korskrogen Edeforsen SE ) bedöms inte påverkas av verksamheten så länge utsläpp inte sker som kan påverka vattenkvaliteten i Ljusnan negativt. Naturtypen som avses skyddas i Mellanljusnan är Naturliga större vattendrag av fennoskandisk typ. Lokalisering Enligt 2 kap 6 MB ska en plats väljas för verksamheten som är lämplig med hänsyn till miljöbalkens mål och som innebär en god hushållning av mark- och vattenområden (kap 3 och 4 MB). Platsen ska väljas så att syftet med verksamheten kan uppnås med minsta intrång och olägenhet för människors

16 BESLUT 16 (23) hälsa och miljö. Ansökan avser befintlig och utökad verksamhet inom i huvudsak fastigheten Östernäs 15:3 (lagring av biobränsle kommer även att ske på fastigheten Östernäs 15:2) i Ljusdals kommun. Av gällande planbestämmelser framgår att området är avsatt för industriändamål och att detaljplanen medger en utbyggnad av HVC Sjulhamre i enlighet med ansökan. Området för lokaliseringen ligger i direkt anslutning till Kyrksjön som är av riksintresse för naturvården och ett Natura 2000-område enligt habitatdirektivet. Verksamhetsområdet ligger vidare inom riksintresse för friluftsliv (Ljusnans dalgång) och riksintresse för det rörliga friluftslivet (Ljusnan mellan Färila och Bergvik). Verksamheten ligger vidare i direkt anslutning till riksintresse för naturvården (Mellanljusnan) och riksintresse för vattendrag (Ljusnan mellan Laforsen och Arbråsjöarna). Miljöprövningsdelegationen gör dock bedömningen att med de villkor som föreskrivits för att begränsa verksamhetens utsläpp till luft och vatten, kommer påverkan på närliggande riksintressen att vara liten och inte påtagligt skada de natur- och friluftsintressen som avses skyddas. Miljöprövningsdelegationen anser därför att den föreslagna lokaliseringen uppfyller kraven på plats i 2 kap 6 MB. Miljökvalitetsnormer och miljömål Miljöprövningsdelegationen gör bedömningen att bolaget genom de spridningsberäkningar som utförts för utsläpp till luft av partiklar, svaveldioxid och kvävedioxid från anläggningen visat att de idag fastställda miljökvalitetsnormerna för utomhusluft inte kommer att överskridas. Miljöprövningsdelegationen gör vidare bedömningen att verksamhetens utsläpp till vatten jämfört med nuvarande förhållanden inte kommer att försämra vattenrecipientens (Kyrksjön och Ljusnan) kemiska och ekologiska status. Verksamheten bedöms inte heller på något avgörande vis försvåra möjligheterna att uppnå de miljökvalitetsnormer som Vattenmyndigheten för Bottenhavets vattendistrikt har beslutat ska gälla för aktuell vattenrecipient. Miljöprövningsdelegationen bedömer att verksamheten inte bör medverka till möjligheterna att nå miljömålen minskar. Detta eftersom utsläppen till vatten av föroreningar är små och utsläppen av föroreningar till luft överlag blir mindre jämfört med dagens produktion vid både Sjulhamre och Östernäs hetvattencentraler. Användningen av eldningsolja för produktion av fjärrvärme som andel av energiproduktionen kommer vid drift av sökt verksamhet att minska vilket är i linje med miljökvalitetsmålet Begränsad klimatpåverkan.

17 BESLUT 17 (23) Villkor Utredningsvillkor och provisorisk föreskrift (U1, P1 och P2) För bedömning av vilka utsläpp av föroreningar till vatten som utsläpp av kondensat kommer att medföra har analyser av kondensat vid andra anläggningar använts. Det råder därför viss osäkerhet kring vilka de verkliga utsläppen av föroreningar till vatten via kondensatet kommer att bli. Då utsläppet sker till en känslig och utpekad skyddsvärd recipient, ska bolaget därför i enlighet med vad Myndighetsnämnden framfört i sitt yttrande, under en prövotid kartlägga innehållet av föroreningar i kondensatet samt utreda behovet av ytterligare rening. Analyserade parametrar bör förutom de av bolaget föreslagna omfatta totalkväve och totalfosfor. Provtagning och analys av angivna parametrar bör ske vid minst sex tillfällen och innefatta de driftsförhållanden avseende last och bränsletyper som kan förväntas vid framtida drift av anläggningen. Utredningen ska utföras i samråd med tillsynsmyndigheten. Till dess slutliga villkor fastställs för utsläpp av kondensat ska föreskrivas att kondensatet ska renas genom ett sandfilter och ph-justeras innan utsläpp till recipient. Utsläpp av suspenderat material via kondensatet ska begränsas till de av sökande föreslagna 10 mg/l. För eventuellt vatten från rengörning av pannor ska gälla samma föreskrift som för utsläpp av kondensat. Om utsläppet av suspenderat material skulle överskrida 10 mg/l ska bolaget vidta de åtgärder som behövs för att förhindra att överskridandet upprepas. Miljöprövningsdelegationen anser att det kan överlåtas åt tillsynsmyndigheten att närmare besluta om sådana åtgärder och när dessa ska ha slutförts. Buller (villkor 3) Miljöprövningsdelegationen anser att buller från verksamheten ska begränsas så att det motsvarar Naturvårdsverkets riktlinjer för nyetablerad verksamhet. I riktlinjerna anges att tillåten bullernivå bör sänkas med 5 db(a) om bullret innehåller impulsljud eller hörbara tonkomponenter. Orsaken till sänkningen är att dessa ljudtyper anses mer störande (även om de inte alltid ger en ökad ekvivalentnivå). Dessa ljudtyper har inte angetts förekomma i ansökan. Miljöprövningsdelegationen anser att sådana inte heller kan accepteras vid angivna bullernivåer i sådan omfattning att de medför störningar. Miljöprövningsdelegationen vill upplysa om att det är bullret från bolagets verksamhet som inte får överskrida angivna värden och att ljudnivåerna gäller alla bostäder, inte enbart de närmaste. Med vardagar avses helgfri måndag till fredag. Helgdagsaftnar betraktas inte som helgfri dag.

18 BESLUT 18 (23) Om någon av de angivna bullernivåerna skulle överskridas ska bolaget vidta de åtgärder som behövs för att förhindra att överskridandet upprepas. Miljöprövningsdelegationen anser att det kan överlåtas åt tillsynsmyndigheten att närmare besluta om sådana åtgärder och när dessa ska ha slutförts. Utsläpp till luft (villkor 4 8) Stoft från förbränning består dels av aska från bränslet (oxider) samt sot (ofullständigt förbrända partiklar). Stoftbildningen styrs främst av bränslets askinnehåll men även av förbränningstekniken. Storleken på partiklarna varierar från < 0,1 µm till över 100 µm. Ur hälsosynpunkt är det de små partiklarna (< 10 µm) som är farligast, eftersom dessa i större utsträckning tar sig långt ner i luftvägarna och i allmänhet innehåller en högre andel toxiska ämnen. Partiklar har både akut och kronisk påverkan på hälsan främst genom att påverkan lungfunktionen och genom ökade symptom hos hjärt- och lungsjuka. Tekniskt kan stoftutsläppen minskas till under 20 mg/nm 3 med hjälp av ett textilt spärrfilter eller ett elektrofilter. Båda filtren klarar att avskilja både större och mindre partiklar. Avskiljningsgraden är dock starkt beroende av dimensioneringen av filtret. Bolaget har angivit att de kommer att använda sig av el-filter för avskiljning av stoft för såväl befintlig som ny fastbränslepanna och föreslagit ett villkor som begränsar utsläppet av stoft i rökgaserna från fastbränsleeldning till 50 mg/m 3 norm torr gas (ntg) vid 6 % O 2. Miljöprövningsdelegationen anser att en god stoftavskiljning från fastbränsleeldning är både miljömässigt motiverad och tekniskt möjlig. Med väl dimensionerade el-filter som sökande angivit kommer att användas, ska stoftutsläppet utan problem kunna underskrida 35 mg/nm 3 ntg vid 6 % O 2. Bolaget har föreslagit att utsläpp av kväveoxider räknat som kvävedioxid (NO 2 ) ska begränsas till 150 mg/mj tillfört bränsle som rikt- och årsmedelvärde. Utsläpp av kväveoxider orsakar försurning och övergödning och kan ge upphov till marknära ozon. Det kan även medföra negativa effekter på människors hälsa genom påverkan på bl.a. lungfunktion. Det är därför viktigt att det totala utsläppet av kväveoxider begränsas. För anläggningar av motsvarande storlek med nya miljöbalkstillstånd ligger villkorsnivån för kväveoxider på mellan 90 och 100 mg/mj som dygnsmedelvärde. Vid anläggningen finns idag inte utrustning för reducering av kväveoxider t ex SNCR. Det planeras inte heller för installation av någon sådan utrustning. Det medför högre utsläpp till luft av kväveoxider, men är positivt för den skyddsvärda vattenrecipienten Kyrksjön. Detta eftersom utsläpp av

19 BESLUT 19 (23) ammoniumkväve via rökgaskondenseringen kan förväntas bli betydande vid användning av SNCR-teknik och tillsats av ammoniak i pannorna. Med hänsyn tagen till detta och att maximal energiproduktion vid anläggningen är förhållandevis begränsad, anser miljöprövningsdelegationen att en högre villkorsnivå och en längre medelvärdesperiod än normalt kan accepteras. Utifrån redovisade mätningar av utsläpp av kväveoxider för åren gör dock miljöprövningsdelegationen bedömningen att ett något strängare utsläppsvillkor kan föreskrivas än det av bolaget föreslagna. En ny fastbränslepanna borde vidare medföra större möjligheter till att genom förbränningstekniska åtgärder reducera utsläppen av kväveoxider. Utsläppet av kväveoxider räknat som kvävedioxider ska därför som årsmedelvärde begränsas till högst 130 mg/mj tillfört bränsle. För utsläpp svavel, kolmonoxid samt stoft från oljeeldning anser miljöprövningsdelegationen att de av bolaget föreslagna begränsningsvärden för utsläpp kan accepteras. För utsläpp av stoft, svavel och kolmonoxid gäller att om de angivna begränsningsvärdena överskrids ska bolaget vidta de åtgärder som behövs för att förhindra att överskridandet upprepas. Miljöprövningsdelegationen anser att det kan överlåtas åt tillsynsmyndigheten att närmare besluta om sådana åtgärder och när dessa ska ha slutförts. Utsläpp till vatten (villkor 9-10) Miljöprövningsdelegationen anser att golv- och spolvatten m.m. där risk för oljespill finns ska passera en väl underhållen klass1-oljeavskiljare (koalesens) som är dimensionerad för att klara 5 mg olja per liter mätt som oljeindex. Det har visat sig att utsläppen från en klass1-oljeavskiljare kan variera. Miljöprövningsdelegationen anser därför att ett villkor inte bör förenas med en begränsning av utgående oljehalt. Det är dock viktigt att oljeavskiljaren är rätt dimensionerad, töms regelbundet och underhålls väl varför ett villkor bör föreskrivas om detta. Myndighetsnämnden i Ljusdals kommun framför att med anledning av att den nya bränsleplanens södra del ligger relativt nära Kläppakanal och att området lutar mot kanalen, kommer troligen lakvatten från upplaget att rinna mot kanalen. Nämnden anser att avskärande diken bör anläggas mot kanalen för att samla upp lakvattnet från bränsleplanen. Uppsamlat lakvatten i dikena bör ledas via en sedimentationsdamm för att rena lakvattnet från organiskt material innan det leds ut i Kyrksjön. Bolaget framför att de vill avvakta med anläggande av

20 BESLUT 20 (23) avskärande diken och sedimentationsdamm till dess det blir aktuellt att nyttja mer än norra halvan av planen på Östernäs 15:2. Av MKB:n framgår att lakvatten från befintliga lagringsytor för biobränsle samt norra halvan av den planerade lagringsytan på Östernäs 15:2 kommer att passera genomsläppliga markytor, delvis skogsbevuxna, innan det når Kyrksjön och Kläppakanal. Miljöprövningsdelegationen gör därför bedömningen att några mängder av betydelse av partikulärt organiskt material i lakvattnet troligen inte kommer att nå Kyrksjön direkt eller via Kläppakanal. När bränsleplanens södra del på Östernäs 15:2 tas i anspråk finns dock en större risk för att partikulärt organiskt material i lakvattnet når Kyrksjön. När den södra delen av bränsleplanen tas i anspråk ska därför lakvatten från hela bränsleplanen/lagringsytan på Östernäs 15:2 avledas till en sedimentationsdamm innan utsläpp till Kläppakanal och Kyrksjön. Miljöprövningsdelegationen anser att det kan överlåtas åt tillsynsmyndigheten att närmare besluta om hur diken och sedimentationsdamm ska anläggas och skötas. Hantering och lagring av bränslen och aska (villkor 11-12) Vid hantering och lagring av såväl fastbränsle som aska finns risk för brand samt olägenheter i form av lukt, nedsmutsning och ökade partikelhalter i luft. Det är viktigt att fastbränsle och aska hanteras så att risken för störningar minimeras. Miljöprövningsdelegationen föreskriver därför ett villkor som förtydligar verksamhetsutövarens ansvar i detta avseende. Skyldigheten att minimera störningar i form av damning, vindspridning, lukt och brand innefattar även transporter av bränsle och aska. Exempel på förebyggande åtgärder är hantering i slutna system, vindskyddad lagring samt förekomst av rutiner för dammbekämpande och luktreducerande åtgärder. Vilka åtgärder som är lämpligast beror på platsspecifika förutsättningar som kan komma att ändras vid förändringar av verksamheten. Återföring av biobränsle- och torvaska till skogen syftar till att kompensera för det näringsuttag som skett i samband med uttag av skogsråvara. Detta anses numera vara en viktig förutsättning för att upprätthålla skogens produktionsförmåga och därmed möjligheten till fortsatt uttag av biomassa. Miljöprövningsdelegationen anser att ett aktivt arbete för askåterföring till skogsmark är av stor vikt. Saknas möjligheter för återföring av askan bör den nyttjas för andra ändamål och endast i sista hand deponeras. Miljöprövningsdelegationen vill i detta sammanhang erinra om att återanvändning av askan för anläggningsändamål i de allra flesta fall kräver både kvalitetssäkring och anmälan/tillstånd för miljöfarlig verksamhet.

21 BESLUT 21 (23) Gävleborg utgör en del av den svenska region som drabbades hårdast av Tjernobylolyckan. Miljöprövningsdelegationen vill därför erinra om Statens Strålskyddsinstituts föreskrifter kring hantering av aska kontaminerad av cesium-137, SSI FS (2005:1). Avfall och kemiska produkter (villkor 13 och 14) Miljöprövningsdelegationen anser att det kan föreligga risk för förorening av mark, luft och vatten vid hantering och förvaring av avfall och kemiska produkter. Ett villkor bör därför föreskrivas som förtydligar verksamhetsutövarens ansvar att se till att risken för utsläpp är så liten som möjligt. Villkoren innebär att verksamhetsutövaren aktivt ska identifiera, förebygga och begränsa riskerna vid förvaring, lastning, lossning, interntransport och annan hantering. Med sekundärt skydd menas anordning som säkerställer att avfallet eller den kemiska produkten kan fångas upp vid spill eller läckage, t.ex. en invallning. Miljöprövningsdelegationen noterar att bolaget vid komplettering av ansökan åtagit sig att förse oljecisternen med invallning. Som ett komplement till förebyggande åtgärder ska skyddsåtgärder vidtas som minskar konsekvenserna av ett utsläppstillbud. Det finns många olika tekniska eller administrativa sätt att konkret uppfylla villkoret. Exempel på åtgärder för att förebygga tillbud är att det finns kontrollrutiner vid kritiska hanteringsmoment, att förvaringsbehållare, invallningar och eventuella ledningar skyddas mot påkörning samt att överfyllningsskydd finns vid påfyllning av tankar. Exempel på åtgärder för att minska konsekvenserna är att saneringsmedel finns tillgängligt och att närliggande avlopp och dagvattenbrunnar skyddas. Val av skyddsåtgärder ska utformas i samråd med tillsynsmyndigheten. Villkoren angående avfalls- och kemikaliehantering reglerar snarare vad som ska uppnås än hur det ska ske. Skulle det visa sig att bolaget inte lever upp till detta kan tillsynsmyndigheten agera genom att med stöd av 26 kapitlet miljöbalken förelägga bolaget att vidta åtgärder. Energi (villkor 15) En stor del av samhällets miljöproblem kan relateras till energiproduktion eller energiförbrukning. Ansenliga delar av utsläppen av växthusgaser beror bland annat på vår användning av fossila bränslen vid transporter samt vid uppvärmning av bostäder och lokaler. Av den anledningen har även flera av de av riksdagen fastställda miljökvalitetsmålen likväl som de regionala miljömålen för Gävleborgs län en inriktning mot ett energieffektivare samhälle. För att de uppsatta målen ska kunna nås måste länets industrier se över möjligheten att energieffektivisera sina verksamheter, alternativt övergå till andra miljö-

22 BESLUT 22 (23) vänligare energislag i såväl produktions- som stödprocesser. Bolaget ska därför genomföra en energikartering för att kartlägga nuvarande energiförbrukning samt identifiera möjliga åtgärder för att minska energiförbrukningen och användningen av fossil energi. Kontroll av anläggningen (Villkor 16) Bestämmelser om utsläppskontroll med angivande av mätmetod, mätfrekvens och utvärderingsmetod ska, om det finns villkor som kräver detta, alltid föreskrivas i ett tillstånd i enlighet med 22 kap 25 punkt 3 MB. Uppföljning av utsläppsvillkoren till luft och vatten kräver löpande kontroll. Denna bör regleras i ett kontrollprogram där såväl mätmetod, mätfrekvens som utvärderingsmetod anges. Miljöprövningsdelegationen överlåter utformningen av kontrollprogrammet till bolaget i samarbete med tillsynsmyndigheten. För de fall bolaget och tillsynsmyndigheten inte kommer överens anser miljöprövningsdelegationen att tillsynsmyndigheten bör ges rätt att besluta om fastställelse av kontrollprogrammet. Verksamhetsutövarens skyldigheter och tillsynsmyndighetens möjligheter är beskrivna under Särskilda upplysningar, se bilaga. Bedömning av miljökonsekvensbeskrivningen Enligt 6 kap 7 MB ska en MKB för verksamheter som kan antas medföra en betydande miljöpåverkan innehålla de uppgifter som behövs för att identifiera och beskriva de direkta och indirekta effekter som den planerade verksamheten kan medföra på människors hälsa och miljön. Miljöprövningsdelegationen bedömer att den upprättade miljökonsekvensbeskrivningen inklusive de särskilda uppgifter som behövs för att kunna bedöma verksamhetens påverkan på områden som är skyddade enligt 7 kap. 27 MB motsvarar de krav som ställs i 6 kap MB Detta beslut har fattats av miljöprövningsdelegationen efter föredragning av Hans Sjöberg. Upplysningar om hur man överklagar samt beslut om kungörelsedelgivning, se bilaga. Caroline Näslund Torbjörn Holmgren

Sammanställning av gällande villkor m.m.

Sammanställning av gällande villkor m.m. Stockholm Exergi AB Bilaga D Sammanställning av gällande villkor m.m. Villkor Allmänt 1. Om inte annat framgår av villkoren nedan, skall verksamheten inklusive åtgärder för att minska luft och vattenföroreningar

Läs mer

Tillstånd att installera och ta idrift utrustning för rökgaskondensering och kväveoxidbegränsning vid kraftvärmeverket i Djuped, Hudiksvalls kommun

Tillstånd att installera och ta idrift utrustning för rökgaskondensering och kväveoxidbegränsning vid kraftvärmeverket i Djuped, Hudiksvalls kommun Aktbilaga 11 BESLUT 1(8) Diarienr/Dossnr Miljöprövningsdelegationen Miljövård Maria Nordström Tel 026-171233 maria.nordstrom@x.lst.se Hudik Kraft AB Djupedsverket 824 12 Hudiksvall Tillstånd att installera

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall BESLUT Aktbilaga 15 1 (9) Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Hans Sjöberg 026-17 12 12 hans.sjoberg@x.lst.se SMA Svenska Mineral AB Box 27 820 22 Sandarne Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring

Läs mer

Miljörapport - Textdel

Miljörapport - Textdel Miljörapport - Textdel Anläggningsnamn Anläggningsnummer Panncentral Söder 1485-1146 Rapporteringsår 2010 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning

Läs mer

Miljörapport 2011 MILJÖRAPPORT. Organisationsnummer: 556706-5759 Fastighetsbeteckning: Iggesund 14:291

Miljörapport 2011 MILJÖRAPPORT. Organisationsnummer: 556706-5759 Fastighetsbeteckning: Iggesund 14:291 MILJÖRAPPORT 2011 Anläggningens namn: MILJÖRAPPORT Organisationsnummer: 556706-5759 Fastighetsbeteckning: Iggesund 14:291 Besöksadress: Postadress Telefon: 0771-416417 Fax: 0653-12063 Miljöansvarig Kommun:

Läs mer

Bilaga H. SSAB Tunnplåt. Förslag till slutliga villkor. Allmänna villkor

Bilaga H. SSAB Tunnplåt. Förslag till slutliga villkor. Allmänna villkor SSAB Tunnplåt Bilaga H Förslag till slutliga villkor Allmänna villkor 1. Om inte annat framgår av villkoren nedan skall verksamheten inbegripet åtgärder för att minska utsläppen till luft och vatten och

Läs mer

Miljörapport - Textdel

Miljörapport - Textdel Miljörapport - Textdel Anläggningsnamn Anläggningsnummer Hovhultsverket 1485-1121 Rapporteringsår 2014 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning

Läs mer

Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2009

Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2009 Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2009 Ockelbo den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till plastindustri

Tillstånd enligt miljöbalken till plastindustri BESLUT 1 (10) Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Simon Åkerman 026-171229 simon.akerman@lansstyrelsen.se Ockelbo Plastindustrier AB Norängsvägen 23 816 30 OCKELBO Tillstånd enligt miljöbalken

Läs mer

Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet

Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet Miljönämnden 2007 09 20 59 1 Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet ABB AB Service har hos länsstyrelsen ansökt om tillstånd för befintlig verksamhet vid bolagets anläggning på fastigheten

Läs mer

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31 Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) YTTRANDE Jana Lervik 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet

Läs mer

Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2014

Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2014 Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2014 Ockelbo den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Dnr Mbn 2011-7 Yttrande med anledning av remiss - Ansökan om tillstånd till miljöfarligverksamhet, E.ON Värme Sverige AB, Säbyverket

Dnr Mbn 2011-7 Yttrande med anledning av remiss - Ansökan om tillstånd till miljöfarligverksamhet, E.ON Värme Sverige AB, Säbyverket TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2012-01-11 Miljö- och bygglovsnämnden Dnr Mbn 2011-7 Yttrande med anledning av remiss - Ansökan om tillstånd till miljöfarligverksamhet, E.ON Värme Sverige AB, Säbyverket Förslag

Läs mer

Textdel 2017 års miljörapport

Textdel 2017 års miljörapport Textdel 2017 års miljörapport 1. Verksamhetsbeskrivning 5 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens huvudsakliga påverkan på miljön och människors hälsa.

Läs mer

Samrådsunderlag avseende träpulverpanna Sörbyverket

Samrådsunderlag avseende träpulverpanna Sörbyverket Samrådsunderlag avseende träpulverpanna Sörbyverket Ärende Ronneby Miljö & Teknik AB (nedan kallat Miljöteknik) planerar för förändring av den befintliga verksamheten vid Sörbyverket, fastighetsbeteckning

Läs mer

Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04. Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB

Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04. Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04 Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 1.1 VERKSAMHETENS INRIKTNING OCH LOKALISERING... 3 1.1.1

Läs mer

Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande av tillståndsbeslut för Lilla Nyby Vilsta 3:31

Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande av tillståndsbeslut för Lilla Nyby Vilsta 3:31 Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum Ärendenummer 1 (5) BREV Sara Werdelius 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande

Läs mer

Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar

Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar MALL MILJÖRAPPORT 1 (6) Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar Förflytta dig i dokumentet med TAB-tangenten Miljörapport för år Verksamhetsutövare Namn Anläggningens namn Organisationsnummer

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till framställning av gas genom destillation och lagring av syrgas, kvävgas och argon

Tillstånd enligt miljöbalken till framställning av gas genom destillation och lagring av syrgas, kvävgas och argon BESLUT 1 (10) Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Hans Sjöberg 026-17 12 12 hans.sjoberg@lansstyrelsen.se AGA Gas AB Att: Lars Spångberg 172 82 Sundbyberg Tillstånd enligt miljöbalken till framställning

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö-, bygg och räddningsnämnden 2012-04-19 1 (24)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö-, bygg och räddningsnämnden 2012-04-19 1 (24) Miljö-, bygg och räddningsnämnden 2012-04-19 1 (24) Plats och tid Sammanträdesrummet, Tjidjakk torsdag den 19 april 2012, kl 09.00 10.50 Beslutande John Sundström (S) ordförande Nenne Åman (S) ledamot

Läs mer

Nr 362 1809. Ekvivalensfaktorer för dibenso-p-dioxiner och dibensofuraner

Nr 362 1809. Ekvivalensfaktorer för dibenso-p-dioxiner och dibensofuraner Nr 362 1809 Ekvivalensfaktorer för dibenso-p-dioxiner och dibensofuraner Bilaga I Vid bestämningen av totalkoncentrationen (den toxiska ekvivalensen) i fråga om dioxiner och furaner skall koncentrationerna

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Föreskrifter om ändring i Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2006:9) om miljörapport; Utkom från trycket den 29 september 2016 beslutade den 22 juni

Läs mer

Textdel 2017 års miljörapport

Textdel 2017 års miljörapport Textdel 2017 års miljörapport Anläggningsnamn Fastighetsbeteckning Aröd Aröd 2:23 Tillståndspliktiga verksamheter och verksamheter som förelagts att ansöka om tillstånd 1. Verksamhetsbeskrivning 5 1. Kortfattad

Läs mer

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013.

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013. Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013. TEXTDEL MILJÖRAPPORT FÖR HETVATTENCENTRALEN HALLSTAHAMMAR 2013 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn: Hetvattencentralen

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till sortering, bearbetning och mellanlagring av avfall

Tillstånd enligt miljöbalken till sortering, bearbetning och mellanlagring av avfall Aktbilaga 15 BESLUT 1 (11) 80-1131 Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Johan Larsson 026-17 12 66 johan.e.larsson@lansstyrelsen.se Kuusakoski Sverige AB Gävle hamn, Fredriksskans 805 95 Gävle

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Sökande Verksamhetens namn Organisationsnummer Besöksadress Fastighetsbeteckning (där verksamheten bedrivs) Utdelningsadress Faktureringsadress Kontaktperson Telefon

Läs mer

HUVUDFÖR- HANDLING VATTENFALL BOLÄNDERNA

HUVUDFÖR- HANDLING VATTENFALL BOLÄNDERNA HUVUDFÖR- HANDLING VATTENFALL BOLÄNDERNA Uppsala 17-18 januari 2018 Anders Törngren Ingrid Backudd Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-01-17 1 Naturvårdsverkets roll Naturvårdsverket

Läs mer

Mall för textdelen till miljörapporten

Mall för textdelen till miljörapporten MALL MILJÖRAPPORT 1 (5) Mall för textdelen till miljörapporten Miljörapport för år Förflytta dig i dokumentet med TAB-tangenten Verksamhetsutövare Namn Anläggningens namn Organisationsnummer Länsstyrelsens

Läs mer

Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken

Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Miljönämndens arbetsutskott 2010 12 09 73 1 Dnr 2010 2255 Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Nordkalk AB ansöker om tillstånd enligt miljöbalken för fortsatt och utökad

Läs mer

Miljörapport. Kungsörs Värmeverk 2014.

Miljörapport. Kungsörs Värmeverk 2014. Miljörapport. Kungsörs Värmeverk 2014. Textdel 2014 års miljörapport Kungsörs Värmeverk ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn: Kungsörs Värmeverk, HVC Flaket

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet

Anmälan av miljöfarlig verksamhet Anmälan av miljöfarlig verksamhet Anmälan inklusive bilagor ska lämnas in i två exemplar senast sex veckor innan åtgärden påbörjas. Läs igenom bifogad information. Anmälan som inte är fullständigt ifylld

Läs mer

Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden. Bilaga 1 Konsoliderad version av villkorsförslag

Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden. Bilaga 1 Konsoliderad version av villkorsförslag Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden Bilaga 1 Konsoliderad version av villkorsförslag Villkorsförslag, 2017-06-15 1. Villkorsförslag 1.1 Slutliga villkor Allmänt villkor 1. Verksamheten ska bedrivas

Läs mer

15. Mängden elementärt svavel som tillsätts ingående biobränsle till panna H1 och panna H2 får sammanlagt uppgå till högst 1000 kg per år.

15. Mängden elementärt svavel som tillsätts ingående biobränsle till panna H1 och panna H2 får sammanlagt uppgå till högst 1000 kg per år. BESLUT 1 (7) Statkraft Värme AB Villkorsändring i tillstånd enligt miljöbalken för Fjärrvärmeverket Hammargård på fastigheterna Hammargård 1:7 och del av Kungsbacka 6:27 i Kungsbacka kommun BESLUT Miljöprövningsdelegationen

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om

Läs mer

Textdel 2016 års miljörapport

Textdel 2016 års miljörapport Textdel 2016 års miljörapport Anläggningsnamn Fastighetsbeteckning Aröd Aröd 2:23 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens

Läs mer

GÄLLANDE VILLKOR FÖR STORSKOGENS AVFALLSANLÄGGNING

GÄLLANDE VILLKOR FÖR STORSKOGENS AVFALLSANLÄGGNING LEGAL#12790049v1 Bilaga 1 GÄLLANDE VILLKOR FÖR STORSKOGENS AVFALLSANLÄGGNING Denna sammanställning avser de villkor och bemyndiganden som gäller för verksamheten vid Storskogens avfallsanläggning. I parentes

Läs mer

Tillsyn över fjärrvärmeanläggningar Trelleborgs kommun

Tillsyn över fjärrvärmeanläggningar Trelleborgs kommun Tillsyn över fjärrvärmeanläggningar Trelleborgs kommun MILJÖFÖRVALTNINGENS RAPPORT NR 3/2011 1 Bakgrund Samhällsbyggnadsnämnden utövar tillsyn och kontrollerar att miljöbalken följs vid miljöfarliga verksamheter

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till träindustri med fönstertillverkning

Tillstånd enligt miljöbalken till träindustri med fönstertillverkning Aktbilaga 18 BESLUT Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Hans Sjöberg 026-17 12 12 hans.sjoberg@x.lst.se Svenska Fönster Produktion AB Snickarvägen 12 828 81 Edsbyn Tillstånd enligt miljöbalken

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Miljörapport för Carlsborg hetvattencentral år 2014

Miljörapport för Carlsborg hetvattencentral år 2014 Miljörapport för Carlsborg hetvattencentral år 2014 Lucas Enström Driftchef Ansvarig för godkännande av miljörapport 15-04-10 Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB

Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB Säffle Fjärrvärme AB. Textdel 2014 års miljörapport 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2009 Gävle den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen (2013:251) Ifylld blankett skickas till Miljöenheten Box 52 387 21 Borgholm Telefon 0485-880 00 Telefon / Besökstid vardagar 8.00-16.00 Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen

Läs mer

BESLUT 1 (5) BESLUT Dnr: Lantmännen Mills AB Box UPPSALA

BESLUT 1 (5) BESLUT Dnr: Lantmännen Mills AB Box UPPSALA BESLUT 1 (5) Miljöprövningsdelegationen (MPD) Lantmännen Mills AB Box 446 751 06 UPPSALA Förlängning av prövotiden för redovisning av bullersituationen vid Lantmännen Mills AB:s anläggning på fastigheten

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2012

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2012 Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2012 Gävle den 27/3 2013 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2014.

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2014. Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2014. Textdel 2014 års miljörapport Hetvattencentralen Hallstahammar ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn: Hetvattencentralen

Läs mer

Textdel 2017 års miljörapport

Textdel 2017 års miljörapport Textdel 2017 års miljörapport Anläggningsnamn Fastighetsbeteckning Långedal Munkedal Foss 5:2 1. Verksamhetsbeskrivning 5 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens

Läs mer

Utöver de krav som foljer av forordningar och foreskrifter skall for tillståndet gälla foljande villkor.

Utöver de krav som foljer av forordningar och foreskrifter skall for tillståndet gälla foljande villkor. VÄXJÖ TINGSRÄTT Miljödomstolen DELDOM 2007-01-11 Mål nr M 3340-05 4 Villkor Utöver de krav som foljer av forordningar och foreskrifter skall for tillståndet gälla foljande villkor. 1. Verksamheten - inbegripet

Läs mer

Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2012

Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2012 Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2012 Lucas Enström Driftchef Ansvarig för godkännande av miljörapport 13-03-26 Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2012

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2012 Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2012 Gävle den 27/3 2013 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om

Läs mer

Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken för fortsatt oförändrad verksamhet vid HVC Dalregementet

Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken för fortsatt oförändrad verksamhet vid HVC Dalregementet Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken för fortsatt oförändrad verksamhet vid HVC Dalregementet INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Administrativa uppgifter... 3 2 Allmän beskrivning av verksamheten... 3 3 Yrkanden

Läs mer

Miljörapport - Textdel

Miljörapport - Textdel Miljörapport - Textdel Anläggningsnamn Brattås värmeverk Anläggningsnummer 1485-1120 Rapporteringsår 2012 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning

Läs mer

MILJÖRAPPORT för år: 2004. Besöksadress: Magasinsgatan 29 Fastighetsbeteckning: kv Skogen 55 (Storvik 15:39)

MILJÖRAPPORT för år: 2004. Besöksadress: Magasinsgatan 29 Fastighetsbeteckning: kv Skogen 55 (Storvik 15:39) MILJÖRAPPORT för år: 2004 Grunddel UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens nummer: 2181-155 Anläggningens namn: SEAB's pannanläggning Storvik Anläggningsort: Storvik Besöksadress: Magasinsgatan 29 Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Svar på remiss gällande ansökan om tillstånd Mälarplast AB, Länsstyrelsens diarie nummer:

Svar på remiss gällande ansökan om tillstånd Mälarplast AB, Länsstyrelsens diarie nummer: Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum Ärendenummer 1 (7) FÖRSLAG TILL YTTRANDE Katja Nesterinen 016-710 22 22 Miljö- och räddningstjänstnämnden Svar på remiss gällande ansökan om tillstånd Mälarplast

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till fjärrvärmeproduktion

Tillstånd enligt miljöbalken till fjärrvärmeproduktion Aktbilaga 18 BESLUT Dossnr 2184-177 Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Ulrika Nilsson Tel: 026-17 10 96 ulrika.nilsson@lansstyrelsen.se AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad Östanbräcksvägen

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2013 SVENSK BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL

MILJÖRAPPORT 2013 SVENSK BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL MILJÖRAPPORT 2013 SVENSK BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL Miljörapport 2013 Katrineholm 1 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING 1.1 ORGANISATION OCH ANSVARSFÖRDELNING Svensk Biogas i Linköping AB ägs till 100 % av Tekniska

Läs mer

Miljörapport 2015 PC Lastaren, Avesta

Miljörapport 2015 PC Lastaren, Avesta Miljörapport 2015 PC Lastaren, Avesta Miljörapport för PC Lastaren, Avesta 2015 2016-03-16 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 1.1 LOKALISERING... 3 1.2 TEKNISK BESKRIVNING AV PRODUKTIONSANLÄGGNINGEN...

Läs mer

Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB

Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB Säffle Fjärrvärme AB. Textdel 2014 års miljörapport 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens

Läs mer

Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken

Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 48 146 Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Dnr 2015 M0732 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar med stöd av

Läs mer

SKRIVELSE: Förslag till författningsändringar - 40, 43 och 45 förordning (2013:253) om förbränning av avfall

SKRIVELSE: Förslag till författningsändringar - 40, 43 och 45 förordning (2013:253) om förbränning av avfall Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Malmö den 31 augusti 2017 SKRIVELSE: Förslag till författningsändringar - 40, 43 och 45 förordning (2013:253) om förbränning

Läs mer

DOM meddelad i Vänersborg

DOM meddelad i Vänersborg VÄNERSBORGSTfcNGSRÄTT Milj ödomstolen DOM 2005-06-28 meddelad i Vänersborg Mål nr Sid l (44) SÖKANDE Renova AB, 556108-3337 Box 156, 411 25 Göteborg, Ombud: Advokaterna Rudolf Laurin och Matilda Afzelius,

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till anläggning för mottagning och mellanlagring av farligt avfall samt bearbetning av skrot

Tillstånd enligt miljöbalken till anläggning för mottagning och mellanlagring av farligt avfall samt bearbetning av skrot Beslut Aktbilaga 14 Diarienr/Dossnr 1(15) Miljöprövningsdelegationen Miljöskydd Per Ahlenius Tel : 026-171259 per.ahlenius@x.lst.se Stena Återvinning AB Box 4088 40040 Göteborg Tillstånd enligt miljöbalken

Läs mer

Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2014

Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2014 Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2014 Lucas Enström Driftchef Ansvarig för godkännande av miljörapport 15-04-10 Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Jokkmokks kommun Miljökontoret

Jokkmokks kommun Miljökontoret Jokkmokks kommun Miljökontoret Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap miljöbalken (1998:808) Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress: Postnummer och ort: Telefon:

Läs mer

Lokalisering Anläggningen är belägen i nedre Djuped på norra sidan av Hudiksvallsfjärden inom ett område med i huvudsak industriell verksamhet.

Lokalisering Anläggningen är belägen i nedre Djuped på norra sidan av Hudiksvallsfjärden inom ett område med i huvudsak industriell verksamhet. 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens huvudsakliga påverkan på miljön och människors hälsa. De förändringar som skett under

Läs mer

Riktvärden och riktlinjer för hantering av spillvatten i bergtunnlar

Riktvärden och riktlinjer för hantering av spillvatten i bergtunnlar Riktvärden och riktlinjer för hantering av spillvatten i bergtunnlar Blomgren Hannah ÅF Infrastructure 2017-09-21 TK_ Bergtunnlar_hantering av spillvatten_20170921 Sida 1 (6) Inledning/Bakgrund Följande

Läs mer

Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2013

Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2013 Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2013 Lucas Enström Driftchef Ansvarig för godkännande av miljörapport 14-03-19 Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Miljö- och byggnadskontoret Anmälan Miljö- och hälsoskyddsenheten Sidan 1 av 10 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Läs mer

Anmälan om mindre ändring för behandling av bräddat avloppsvatten från pumpstationerna P214 och P244 i Alvik och Antnäs, Luleå kommun

Anmälan om mindre ändring för behandling av bräddat avloppsvatten från pumpstationerna P214 och P244 i Alvik och Antnäs, Luleå kommun 22 26 Anmälan om mindre ändring för behandling av bräddat avloppsvatten från pumpstationerna P214 och P244 i Alvik och Antnäs, Luleå kommun Dnr 2013-0176 Miljönämndens beslut Miljönämnden beslutar att

Läs mer

Miljörapport - Textdel

Miljörapport - Textdel Miljörapport - Textdel Anläggningsnamn Fastighetsbeteckning Aröd Aröd 2:23 Rapporteringsår 2013 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av

Läs mer

Riktvärden och riktlinjer för utsläpp till dagvatten

Riktvärden och riktlinjer för utsläpp till dagvatten Riktvärden och riktlinjer för utsläpp till dagvatten Syfte, tillämpning och erfarenheter Egna riktvärden - Varför då? Riktlinjer och riktvärden för utsläpp av förorenat vatten syfte: skydda vattendragen

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till verkstadsindustri

Tillstånd enligt miljöbalken till verkstadsindustri Aktbilaga 12 BESLUT Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Ulrika Nilsson Tel: 026-17 10 96 Ulrika.Nilsson@x.lst.se Sunfab Hydraulics AB Box 1094 824 12 HUDIKSVALL Tillstånd enligt miljöbalken till

Läs mer

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om ändring av Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2002:28) om avfallsförbränning; NFS 2010:3 Utkom från trycket den 3

Läs mer

PC Kotorget, Hudiksvall

PC Kotorget, Hudiksvall PC Kotorget, Hudiksvall Tillståndspliktiga verksamheter och verksamheter som förelagts att ansöka om tillstånd 1. Verksamhetsbeskrivning 5 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig

Läs mer

Vattenförvaltning för företag. Hur berör vattenförvaltning företag med miljöfarlig verksamhet?

Vattenförvaltning för företag. Hur berör vattenförvaltning företag med miljöfarlig verksamhet? Vattenförvaltning för företag Hur berör vattenförvaltning företag med miljöfarlig verksamhet? Den 22 december 2009 fastställde de fem svenska Vattenmyndigheterna miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram

Läs mer

Ljud från vindkraftverk

Ljud från vindkraftverk Ljud från vindkraftverk Naturvårdsverkets arbete Forskning om miljöeffekter 2012-10-17 Miljöbalken 1 Värdefulla natur- och kulturmiljöer ska skyddas Mark, vatten och fysisk miljö ska användas så att en

Läs mer

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan.

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan. Regler om miljöfarlig verksamhet finns i 9 kap. miljöbalken. Vilka verksamheter som är anmälningspliktiga framgår av miljöprövningsförordningen (2013:251). Anmälan måste vara komplett för att miljöförvaltningen

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Skickas till: Lidingö stad Miljö- och stadsbyggnadskontoret 181 82 Lidingö Anmälan om miljöfarlig verksamhet Anmälan enligt 10 miljöprövningsförordningen (SFS 2013:251) Anmälan ska skickas in senast 6

Läs mer

Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21

Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Administrativa uppgifter: Anläggningens namn: Fastighetsbeteckning: Besöksadress: Utdelningsadress:

Läs mer

Kriterier för återvinning av avfall i anläggningsarbeten Vårmöte Nätverket Renare Mark den 1 april 2008

Kriterier för återvinning av avfall i anläggningsarbeten Vårmöte Nätverket Renare Mark den 1 april 2008 Kriterier för återvinning av avfall i anläggningsarbeten Vårmöte Nätverket Renare Mark den 1 april 2008 Ann-Marie Fällman Miljörättsavdelningen, Naturvårdsverket 2008-04-01 Naturvårdsverket Swedish Environmental

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2009 Gävle den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter

Läs mer

Miljörapport 2010 Vårberg panncentral

Miljörapport 2010 Vårberg panncentral Miljörapport 2010 Vårberg panncentral Miljörapport 2010 för VÅRBERG PC AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad, mars 2011 Sidan 1 av 7 Innehållsförteckning Vårberg...3 1. Verksamhetsbeskrivning...3

Läs mer

Växjö Energi AB. Förändrad verksamhet vid Sandviksverket i Växjö. Ny biobränsleeldad kraftvärmepanna

Växjö Energi AB. Förändrad verksamhet vid Sandviksverket i Växjö. Ny biobränsleeldad kraftvärmepanna Utfärdare Grontmij AB Datum Beskrivning 2010-08-17 Samrådsunderlag Växjö Energi AB Förändrad verksamhet vid Sandviksverket i Växjö Ny biobränsleeldad kraftvärmepanna UNDERLAG FÖR SAMRÅD 7 SEPTEMBER 2010

Läs mer

1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld verksamhet Ändring av verksamhet

1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld verksamhet Ändring av verksamhet Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt Uppdaterad 2014-04-04 1 kap. 10 eller 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) 1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld

Läs mer

Exempel på tillvägagångssätt där avfall används som konstruktionsmaterial på en deponi

Exempel på tillvägagångssätt där avfall används som konstruktionsmaterial på en deponi Exempel på tillvägagångssätt där avfall används som konstruktionsmaterial på en deponi Pär Elander par@elandermiljoteknik.com 072-217 08 77 1 Pilotförsök sluttäckning med användning av avfall 2 Villkor

Läs mer

Vilken klass som en miljöfarlig verksamhet ingår i står i miljöprövningsförordningen (2013:251)

Vilken klass som en miljöfarlig verksamhet ingår i står i miljöprövningsförordningen (2013:251) enligt miljöbalken, miljöprövningsförordningen (2013:251) 1 (12) Behöver du göra en anmälan eller söka ett tillstånd? Verksamheter som är anmälnings- eller tillståndspliktiga listas i miljöprövningsförordningen

Läs mer

En sammanställning av luftmätningar genomförda i Habo och Mullsjö kommuner under åren Malin Persson

En sammanställning av luftmätningar genomförda i Habo och Mullsjö kommuner under åren Malin Persson En sammanställning av luftmätningar genomförda i Habo och Mullsjö kommuner under åren 1999-2003 Malin Persson 2003-08-26 Miljönämnden i Habo och Mullsjö kommuner Rapport 1:2003 2(13) Innehållsförteckning

Läs mer

Information om fordonstvätt

Information om fordonstvätt Information om fordonstvätt Spillvatten från fordonstvättar innehåller bl a mineralolja (opolära alifatiska kolväten), metaller och andra organiska och oorganiska ämnen och behöver behandlas (renas) innan

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum Miljöprövningsdelegationen Kungörelsedelgivning Textilia Rimbo AB Box 53 762 22 RIMBO 1 (5) Slutliga villkor enligt miljöbalken avseende buller från Textilia Rimbo AB:s tvättanläggning på fastigheten Rimbo-

Läs mer

Beräknade värden avseende natt/kväll/dagtid: 38, 42 respektive 43.5 db(a). Villkoret innehålls

Beräknade värden avseende natt/kväll/dagtid: 38, 42 respektive 43.5 db(a). Villkoret innehålls Bilaga 1, villkor Villkor för Hässleholm Miljö AB, Beleverket, Hässleholm 87:10 1. Om inget annat framgår av övriga villkor eller föreskrifter ska verksamheten i huvudsak bedrivas i enlighet med vad bolaget

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Bergby Biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Bergby Biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Bergby Biobränslepanna år 2009 Gävle den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om

Läs mer

Fortum Värme, Högdalenverket, fastställande av slutliga villkor

Fortum Värme, Högdalenverket, fastställande av slutliga villkor Miljöförvaltningen Plan och Miljö/Företagsenheten Sida 1 (5) 2017-04-27 Handläggare Christina Berglund Telefon: 08-508 28 106 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017-05-16 p. 30 Fortum Värme, Högdalenverket,

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251) Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251) Ny verksamhet Ändring av befintlig verksamhet Anmälan om ägarbyte

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Blanketten skickas till Miljösamverkan östra Skaraborg, 541 83 SKÖVDE Anmälan ska lämnas till

Läs mer

Lars Wingerup (S) Eva-Lena Karlsson (S) Berth Karlsson (S) Mathias Karlsson (FP)

Lars Wingerup (S) Eva-Lena Karlsson (S) Berth Karlsson (S) Mathias Karlsson (FP) sida 1 Plats och tid Stadshuset, Oskarshamnssalen klockan 9.00 14.10 Beslutande Stefan Windh (S) ordförande Lars Wingerup (S) Eva-Lena Karlsson (S) Berth Karlsson (S) Fredrik Jonasson (V) ersätter Matti

Läs mer

DOM 2009-10-05 meddelad i VÄXJÖ

DOM 2009-10-05 meddelad i VÄXJÖ 1 VÄXJÖ TINGSRÄTT DOM 2009-10-05 meddelad i VÄXJÖ Mål nr KLAGANDE Neova AB Bjälkgatan 1 824 43 HUDIKSVALL MOTPART Länsstyrelsen i Kalmar län 391 86 KALMAR ÖVERKLAGAT BESLUT Länsstyrelsen, miljöprövningsdelegationen,

Läs mer

Oljeavskiljare. Alvesta kommuns riktlinjer för utsläpp av avloppsvatten från verksamheter som hanterar oljor

Oljeavskiljare. Alvesta kommuns riktlinjer för utsläpp av avloppsvatten från verksamheter som hanterar oljor Antagna av Nämnden för Myndighetsutövning 2009-01-19, 3 Oljeavskiljare Alvesta kommuns riktlinjer för utsläpp av avloppsvatten från verksamheter som hanterar oljor Bakgrund Verksamhetsutövare med processer

Läs mer