Räknedosa utan textprogrammering.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Räknedosa utan textprogrammering."

Transkript

1 LINKÖPINGS TEKNISKA HÖGSKOLA Institutionen för produktionsekonomi Fredrik Persson TENTAMEN TPPE08 PRODUKTIONSEKONOMI , kl: 4-8 Sal: T, T Om skrivningen: Vid varje uppgift finns angivet hur många poäng en korrekt lösning ger. Sammanlagt kan högst 50 poäng erhållas. För godkänt krävs 5 poäng. Skriv namn och personnummer tydligt på varje blad! Endast en uppgift får lösas på varje blad. Det är viktigt att lösningsmetod och bakomliggande resonemang redovisas fullständigt. Enbart svar godtas ej (förutom på uppgift ). Införda beteckningar skall definieras! Omslag måste lämnas in även för blank tentamen. Hjälpmedel: Räknedosa utan tetprogrammering.

2 UPPGIFT Ma 5p Endast ett svar är rätt per flervalsfråga. Korrekt besvarad deluppgift ger p, fel besvarad deluppgift ger -0.5 p, blank deluppgift 0 p. Tillägg, ändringar eller reservationer till givna val räknas som felaktiga svar. Totalpoängen på uppgift är lägst 0 p. OBS! Svara på separat blad! a) Vad är inte sant angående modularisering? Kapitalbindningen reduceras. X Service och underhåll underlättas. Konstruktionsarbetet underlättas. b) Gruppteknologi (GT) är ett system där maskiner med liknande tillverkningsprocesser grupperas i en flödesgrupp för att skapa enklare planering. X personalen i produktionen grupperas för att skapa jämn kompetens. liknande produkter grupperas för att underlätta vid konstruktion och produktion. c) Vilket av följande påståenden rörande en produktionslina är sant? En produktionslina balanseras för att få ett lika stort arbetsinnehåll i linans alla arbetsstationer. X Balanseringsförlusten är ett mått på linans produktivitet. Cykeltiden måste vara längre än summan av alla ingående operationstider. d) I ett periodbeställningssystem används återfyllnadsnivå och inspektionsintervall. Vilket av följande påståenden om ett periodbeställningssystem är sant? Återfyllnadsnivån beräknas som summan av säkerhetslager och efterfrågan under ledtiden samt efterfrågan under inspektionsintervallet. X Orderkvantiteten är fast och på förhand beräknad. Inspektionsintervallet skall variera för att för att nya beställningar skall kunna läggas så fort som lagret når säkerhetslagernivån. e) EOQ-modellen (Economic Order Quantity) bygger på ett antal antaganden. Vilket av följande påståenden är ett korrekt antagande till EOQ-modellen. Lagerhållningskostnaden per enhet och tidsenhet ökar linjärt med storleken på orderkvantiteten. X Ordersärkostnaden är känd och oberoende av orderkvantiteten. Produktefterfrågan per tidsenhet minskar kvadratiskt med storleken på orderkvantiteten.

3 UPPGIFT Ma 5p a) Förklara hur detaljplanering går till i en taktbaserad och i en tidsfasad produktionsmiljö. Jämför detaljplaneringen vad gäller eekvering och återrapportering. (3p) b) Definiera de tre mätetalen för prognosfel; medelabsoultfel (MAD), medelkvadratfel (MSE) och medelfel (ME). Ange även hur de bör användas i kombination för att ge en rättvisande bild av prognosfelet. (3p) c) Förklara begreppet ABC-klassificering. Beskriv några klassificeringsgrunder som kan förekomma och hur de olika klasserna definieras. (3p) d) Definiera kundorderpunkten och förklara begreppen produktion mot order (MTO), montering mot order (ATO) och produktion mot lager (MTS) utifrån kundorderpunkten. (3p) e) En viss produkts utbud och efterfrågan kan beskrivas med funktioner där produktens pris kopplas samman med försäljnings- eller tillverkningsvolym. Förklara begreppen utbudsöverskott, efterfrågeöverskott och prisjämvikt utifrån dessa funktioner. (3p)

4 UPPGIFT 3 Ma 5p Företaget FIKO har fått en förfrågan om de kan leverera 300 enheter av deras produkt Y i slutet av vecka 6. Det är nu början på vecka och företaget har en orderstock som gör att de kan inte börja producera denna order förrän tisdag morgon vecka 3. Företaget producerar 6 h per dag 5 dagar per vecka. Företaget producerar sina olika produkter i en funktionell verkstad, där produkt Y har följande maskinsekvens [ 3 6 ]. Produkten går först igenom maskin, därefter maskin 3, maskin 6 för att till slut gå igenom maskin igen. Alla maskiner synkroniserar sina ställ för att hålla nere genomloppstiden. Transporttiden mellan alla maskiner har schablonmässigt beräknats till 6 min. Operationslista för produkt Y framgår av tabellen nedan. Operation Maskin Nr Ställtid [h] Stycktid [h] 0, 0, ,8 0,6 30 6,9 0,4 40, 0,3 a) Företaget använder sig av överlappning för att kunna leverera i tid. Leveransens hela partistorlek delas då upp i lika stora delpartier. Hur stora får delpartierna maimalt vara för att företaget skall klarar av att leverera i tid? (4p) b) Beräkna genomloppstiden för ditt val av delpartistorlek. (p)

5 UPPGIFT 4 Ma 5p Följande beslutsmatris gäller för A:s spel mot slumpen S. S S S3 S4 A A A A4 7 0 a) Vilket handlingsalternativ väljer en spelglad (optimistisk) beslutsfattare? Motivera ditt svar! (p) b) Vilket handlingsalternativ väljer en beslutsfattare som vill minimera alternativförlusten? Motivera ditt svar! (3p)

6 UPPGIFT 5 Ma 0p Företaget Sydliga Dalahästar i Värmland tillverkar och distribuerar dalahästar för den spanska och portugisiska marknaden. De har sin tillverkning i Lysvik, en liten ort i närheten av Torsby, där de har god tillgång till träråvaror och kompetenta dalahästmålare. För att trots sin lokalisering vara nära sina kunder i södra Europa har de ett distributionslager utanför Madrid. Produktionen är flödesorienterad och hela förädlingskedjan är synkroniserad, det vill säga att företaget använder sig av kopplade lager. Förädlingskedjans utseende för deras storsäljare Röda hästen framgår av figuren nedan. Den årliga efterfrågan är st. Fräsning Målning Lastning och transport RVF HFL ML TP DL Råvaran i form av träkuber levereras in till råvaruförrådet (RVF) från företagets leverantör i den valda orderkvantiteten. Mottagningen och beställningen av råvaror sköts av Pernilla på lagret. Kostnaden för mottagningen och beställningen är 500 kr per gång. Inköpspriset på träkuberna är 0 kr/st. Träkuberna tas sedan från råvaruförrådet och fräses till dalahästar i en specialbyggd dalahästfräs. Denna operation tar 3 minuter per dalahäst. Företaget har räknat ut en ställkostnad på 000 kr i fräsen. Mellan processtegen fräsning och målning finns ett halvfabrikatlager (HFL). Värdet på den omålade dalahästen är 00 kr. I målningen målas dalahästarna. Produktionstakten i målningen är 000 st/år. Även här finns det en ställtid. Vid byte av modell måste man rengöra penslar och byta målarburkar. Detta tar 5 min för en målare som har en timkostnad på 00 kr/h. Så fort det finns hästar i halvfabrikatlagret börjar man måla. Efter målningen finns ett uppsamlingslager där man lagrar produkterna tills de ska transporteras (ML). Värdet på en färdigproducerad häst är 70 kr. Företaget hyr en lastbil för varje order och det avtal som företaget har med åkeriet har både lastningen och transporten en fast kostnad på 000 kr per transport oavsett transportvolym. Transporten till sydeuropa tar 4 arbetsdagar. Ur företagets egna distributionslager (DL) hämtar återförsäljarna sina dalahästar kontinuerligt. Företaget har en lagerränta på 5 % och producerar 8 h per dag, 00 dagar per år. a) Teckna totalkostnadsuttrycket med avseende på lagerhållnings- och ordersärkostnader för Sydliga Dalahästars produktion och distribution av Röda hästen. (4p) b) Beräkna optimal orderkvantitet och totalkostnaden vid optimal orderkvantitet. (4p) c) Företaget Sydliga Dalahästar har fått en förfrågan från ett annat åkeri att sköta transporterna till sydeuropa för halva kostnaden kr per transport. Dessvärre är transporttiden då 8 arbetsdagar istället. Skall företaget acceptera åkeriets erbjudande? (p)

7 UPPGIFT 6 Ma 0p Mekano Maskin är en tillverkare av siktmaskiner som under de senaste åren haft en kraftig tillvät och de känner att de börjar närma sig taket för hur mycket deras nuvarande produktionsanläggning klarar av. Företaget har idag 3 huvudprodukter, den gamla A30:an och de nyare modellerna B90 och C303. Efterfrågan för det kommande kvartalet finns i tabellen nedan. Alla tre produkterna har en liknande uppbyggnad. De byggs på samma chassikonstruktion som köps in av en underleverantör. Denna underleverantör är förhållandevis liten och kan endast leverera 30 st chassier per kvartal. På chassiet monteras sedan ett antal egentillverkade och inköpta komponenter. Kostnaderna för dessa framgår av tabellen nedan. Utöver dessa kostnader tillkommer vissa omkostnader. Produkt A30 B90 C303 Efterfrågan per kvartal Kostnader för material och komponenter Komponenttillverkningen sker i ena halvan av produktionslokalen och med detta arbetar utbildade svetsare. Monteringen sker i den andra halvan av lokalen och monteringspersonalen har kunskaper om hydraulik och elektronik. Idag jobbar det 5 personer med montering och 5 personer med tillverkning. Lönekostnaderna är helt rörliga då företaget hyr all personal från Powerman och behöver därför endast betala för den tid som arbetas. Lönekostnaderna för monteringspersonalen är 00 kr/h och för tillverkningspersonalen 50 kr/h. Operationstid [h] Tillgänglig kap. [tim/kvartal] Produkt A30 B90 C303 - Tillverkning (600 timmar per anställd) Montering (600 timmar per anställd) Försäljningspriset är marknadsprissatt och bygger på många års erfarenhet av hur mycket marknaden är villig att betala för företagets produkter. På prislistan nedan ges alltid en rabatt på 0 % (för att kunderna ska känna att de gjort en bra affär). Produkt A30 B90 C303 Listpris a) Formulera produktvalsproblemet med målet att maimera det totala täckningsbidraget. Förklara alla införda variabler och parametrar utförligt. (6p) b) Lös produktvalsproblemet. (p) Man har på företaget tidigare diskuterat att utbilda tillverkningspersonalen i montering och monteringspersonalen i komponenttillverkning. Man tror att detta skulle kunna leda till en högre produktmifleibilitet. c) Om företaget fick möjlighet att anställa ytterligare en person till produktionen, till vilken avdelning skulle då personen anställas och hur mycket förändras det maimala totala täckningsbidraget?. Antag samma lönevillkor som för övriga anställda. (p)

8 Bilaga I: Normalfördelningen Fördelningsfunktion Φ( ) = π e z dz Sannolikhetstäthet ϕ( ) = e π Φ( ) ϕ ( ) Φ( ) ϕ ( ) Φ ( ) ϕ ( ) 0,0 0, ,39894,0 0, ,497,0 0, , , 0, ,396953, 0, ,785, 0,9836 0, , 0, ,39043, 0, ,9486, 0, , ,3 0,679 0,38388,3 0, ,7369,3 0, ,0837 0,4 0,6554 0,36870,4 0,9943 0,4977,4 0,9980 0,0395 0,5 0,6946 0,35065,5 0, ,958,5 0, ,0758 0,6 0, ,3335,6 0,9450 0,09,6 0, , ,7 0, ,354,7 0, ,094049,7 0, ,004 0,8 0, ,8969,8 0, ,078950,8 0, , ,9 0, ,66085,9 0,9783 0,06566,9 0, , Funktionen k(p) ( p ) k( p) = Φ / 0.0 p/ k p/ k p 0,00 0,05 0,050 0,00 0,50 0,00 0,50 0,500,000 k(p),5758,44,9600,6449,4395,86,503 0,6745 0,0000

9 Bilaga II: MRP-tablåer Artikel: SS: Orderkvantitet: Ledtid: Vecka Bruttobehov Lager Nettobehov Partistorlek Orderstart Artikel: SS: Orderkvantitet: Ledtid: Vecka Bruttobehov Lager Nettobehov Partistorlek Orderstart Artikel: SS: Orderkvantitet: Ledtid: Vecka Bruttobehov Lager Nettobehov Partistorlek Orderstart Artikel: SS: Orderkvantitet: Ledtid: Vecka Bruttobehov Lager Nettobehov Partistorlek Orderstart Artikel: SS: Orderkvantitet: Ledtid: Vecka Bruttobehov Lager Nettobehov Partistorlek Orderstart

10 Lösningsförslag Uppgift Rätt rad:,,,, X Lösningsförslag Uppgift a) Detaljplanering i tidsfasad produktionsmiljö (MRP) kräver stora insatser vad gäller tidplanering, körplanering och återrapportering. Tidplanering: Med hjälp av sekvensering, Gantt-scheman och beläggningsanalys läggs en tidplan, antingen genom framåt- eller bakåtplanering. Orderklöyvning och överlappning kan användas för att temporärt korta ledtider. Körplanering: Prioriteringsregler såsom FIFO, kortaste operationstid först och tidigaste färdigdatum används för att prioritera produktionsorder. Återrapportering: Information om utförda aktiviteter skall föras in i styrsystemet allt eftersom operationer och produkter blir klara. Detaljplanering i taktbaserad produktionsmiljö. Taktplanering: Med hjälp av Kanban styrs produktionen med avseende på antal och produktionsstart. Återrapportering: Produktstrukturen utnyttjas för att rapportera förbrukat material när slutprodukten är färdig, sk Backflushing. b) Medelabsoultfel (MAD): Medelvärdet av prognosfelets absolutvärde. Medelkvadratfel (MSE): Medelvärdet av det kvadratiska prognosfelet. Medelfel (ME): Medelvärdet på prognosfelet. Eftersom varken MAD eller MSE kan upptäcka systematiska fel (som att prognosen alltid ligger för lågt eller för högt) så bör dessa två kombineras med ME som tar hänsyn till prognosfelets tecken. c) ABC-klassificering. Se Olhager (000) sid 7. Volymvärde och behovsfrekvens. 80/0- regeln. d) Se Olhager (000) sid 3. e) Utbudsöverskott: Då utbudet är större än efterfrågan. Efterfrågeöverskott: Då efterfrågan är större än utbudet. Prisjämvikt: Priset då utbudet och efterfrågan är lika. Se figur nedan.

11 Lösningsförslag Uppgift 3 a) Q = 300 Tillgänglig tid= 4 *6 5 *6 5 *6 5 *6 = 304 h Vilken är den styrande operationen? 0:, 0,4*300 =, 0: 0,8 0,6*300 = 80,8 styrande operation, Q 30:,9 0,4*300 =,9 40:, 0,3*300 = 9, G(q) =, 0,4q 0, 0,6Q 0, 0,4q 0, 0,3q 304, 0,3,q 0,6*300 q väljer q = 00 pga. Q = 300 (jämn fördelning) c) väljer q= 00 G(00) =, 0,4*00 0, 0,6*300 0, 0,4*00 0, 0,3*00 = 9,5 h Lösningsförslag Uppgift 4 a) Spelglada/optimistiska beslutsfattare tillämpar maima-kriteriet. Utdelningsmatri s S S S3 S4 Maima A

12 A A A4 7 0 Välj det alternativ som maimerar radma, d.v.s. A eller A3. b) För att minimera alternativförlusten tillämpas minima-regret-kriteriet (Savage kriterium). Regretmatris (Alternativförlustmatris ) S S S3 S4 Savage A A A A Välj det alternativ som minimerar alternativförlusten, d.v.s. A4. Lösningsförslag Uppgift 5 a) Lager Antal uppsättn. Lagerkostn. Medellager Tid i lager RVL D/Q r * c RVL Q/ Q/P HFL D/Q r * c HFL Q/(-P/P) Q/P ML D/Q r * c ML Q/ Q/P TP D/Q r * c TP Q t DL D/Q r * c DL Q/ Q/D D TC = Q b) ( K K K K ) 3 4 D Q r crvl D Q r chfl p D Q r c p p p p ML D t r c TP Q r c DL () dc dq D = Q D r c D r c p D r c p p p p r c RVL HFL ML DL ( K K K K ) = () ( K K K K ) 3 4 Q = (3) c RVL c HFL p c c ML DL r p p p p D Givet Berakningar b) crvl 0 KKK3K chfl 00 cml = ctp 70 Q^ cdl 70 Q* 774 (ekv ) Berakning C(Q*) K (Mott. & best.) 500 C(RVL) 386 K (Frasning) 000 C(HFL) 547

13 K3 (Malning) 50 C(ML) 3409 K4 (Transport) 000 C(TP) 8500 K4ny (Transport) 6000 C(DL) 3769 r 0,5 C(Q*) 7566 (ekv 3) Produktionsdagar 00 Transportdagar (t) 4 Transportdagar ny (tny) 8 t [ar] 0,0 tny [ar] 0,04 P (Frasning) 3000 P (Malning) 000 (00*8h*60min / 3 min) D 0000 c) Företaget bor acceptera erbjudandet om det medför en sänkning av totalkostnaden. Lager Antal uppsättn. Lagerkostn. Medellager Tid i lager RVL D/Q r * c RVL Q/ Q/P HFL D/Q r * c HFL Q/(-P/P) Q/P ML D/Q r * c ML Q/ Q/P TP D/Q r * c TP Q t NY ( K K K K ) D D Q r crvl D Q r chfl p D Q r c TC = 3 4Ny Q p p p p Ändrad transportkostnad ger ny K 4 och ny transporttid ger ny t. ML D t Ny r c TP Q r c DL (4) K4ny (Transport) 6000 tny [ar] 0,04 Q = c r p RVL ( K K K K ) c p HFL p p 3 c p 4Ny ML c D DL (5) Berakningar c) KKK3K Q^ 9 Q* 360 (ekv 5) Berakning C(Q*) C(RVL) 06 C(HFL) 885 C(ML) 4077 C(TP) 7000 C(DL) 8893

14 C(Q*) 4768 (ekv 4) C(Q*) (Q* fran upg a) 4738 Förslaget medförde en sänkning av kostnaden (till och med med oförändrad Q) och företaget bor därmed acceptera erbjudandet. Lösningsförslag Uppgift 6 Uppgiften är att maimera det totala täckningsbidraget, TTB. a) Beräkna täckningsbidraget för de olika produkterna. Produkt A30 B90 C303 Försäljningspris 0,9* = ,9* = ,9* = Materialkostnad Arbetskostnad 80*50300*00= *50350*00= *50400*00= Täckningsbidrag Produktvalsproblemet: Maimera det totala täckningsbidraget, TTB; Låt A, B, C beteckna antal sålda enheter av A30, B90 och C303. ma TTB = då : A A A A A , B B B B B, A C C C C C B () 3000 () 30 (3) 8 (4) 7 (5) 6 (6) 0 (7) C b) B90 har negativt täckningsbidrag varvid problemet reduceras till ett LP-problem i två variabler vilket enkelt löses grafiskt. Lösningen ( A, C ) = (,6) ger TTB = kr med bivillkor () och (6) bindande.

15 c) Om företaget får möjlighet att öka kapaciteten i någon avdelning bör det vara i monteringsavdelningen då motsvarande bivillkor var bindande i b). Med ökad kapacitet i monteringsavdelningen ökas högerledet i bivillkor () till 3600 och ny lösning blir ( A, C ) = (4,6) ger TTB = kr med bivillkor () och (6) bindande. Det totala täckningsbidraget ökar således med kronor.

TENTAMEN TPPE07 PRODUKTIONSEKONOMI. Sal: R34, R35, R36, R37, R41, R42, R44, P42

TENTAMEN TPPE07 PRODUKTIONSEKONOMI. Sal: R34, R35, R36, R37, R41, R42, R44, P42 LINKÖPINGS TEKNISKA HÖGSKOLA Institutionen för produktionsekonomi TENTAMEN TPPE07 PRODUKTIONSEKONOMI 2004-12-20, kl: 08-12 Sal: R34, R35, R36, R37, R41, R42, R44, P42 Om skrivningen: Vid varje uppgift

Läs mer

Räknedosa utan textprogrammering.

Räknedosa utan textprogrammering. LINKÖPINGS TEKNISKA HÖGSKOLA Institutionen för produktionsekonomi TENTAMEN TPPE09 PRODUKTIONSEKONOMI 2005-01-11, kl: 14-18 Sal: TP45 Om skrivningen: Vid varje uppgift finns angivet hur många poäng en korrekt

Läs mer

Föreläsning 6. Lagerstyrning

Föreläsning 6. Lagerstyrning Föreläsning 6 Lagerstyrning Kursstruktur Innehåll Föreläsning Lektion Laboration Introduktion, produktionsekonomiska Fö 1 grunder, produktegenskaper, ABC klassificering Produktionssystem Fö 2 Prognostisering

Läs mer

Lektion 5 Materialplanering (MP) Rev HL

Lektion 5 Materialplanering (MP) Rev HL Lektion 5 Materialplanering (MP) Rev 20151006 HL Innehåll Nivå 1: Materialbehovsplanering (LFL, EOQ, SS) (MP1.1) Materialbehovsplanering (FOQ) (MP1.2) Materialbehovsplanering (POQ, FOQ, SS) (MP1.3) Nivå

Läs mer

Försättsblad till skriftlig tentamen vid Linköpings Universitet

Försättsblad till skriftlig tentamen vid Linköpings Universitet Försättsblad till skriftlig tentamen vid Linköpings Universitet Datum för tentamen 2011-08-20 Sal SP71 Tid 08.00-12.00 Kurskod Provkod Kursnamn/benämning TNSL08 TEN1 Produktion och distribution Institution

Läs mer

Genomgång av kontrollskrivningen

Genomgång av kontrollskrivningen Genomgång av kontrollskrivningen 131011 2- Om kontrollskrivningen 2 delar, s:a 12,0 poäng För godkänt krävs: >= 6,0 poäng totalt >= 2,0 poäng på Del 1 >= 2,0 poäng på Del 2 Del 1 4-Del 1 S:a 6,0 poäng

Läs mer

Försättsblad till skriftlig tentamen vid Linköpings Universitet

Försättsblad till skriftlig tentamen vid Linköpings Universitet Försättsblad till skriftlig tentamen vid Linköpings Universitet Datum för tentamen 2010-03-09 Sal SP71 Tid 08.00-12.00 Kurskod Provkod Kursnamn/benämning TNSL08 TEN1 Produktion och Distribution Institution

Läs mer

tentaplugg.nu av studenter för studenter

tentaplugg.nu av studenter för studenter tentaplugg.nu av studenter för studenter Kurskod T0002N Kursnamn Logistik 1 Datum 2012-10-26 Material Fördjupningsuppgift Kursexaminator Betygsgränser Tentamenspoäng Övrig kommentar Försättsblad inlämningsuppgift

Läs mer

Lektion 6 Detaljplanering (DP)

Lektion 6 Detaljplanering (DP) Lektion 6 Detaljplanering (DP) Rev 013005 NM Nedan följer alla uppgifter som hör till lektionen. De är indelade i fyra nivåer där nivå 1 innehåller uppgifter som hanterar en specifik problemställning i

Läs mer

MIO310 OPTIMERING OCH SIMULERING, 4 p

MIO310 OPTIMERING OCH SIMULERING, 4 p Uppvisat terminsräkning ( ) Ja ( ) Nej Inst. för teknisk ekonomi och logistik Avd. för Produktionsekonomi Jag tillåter att mitt tentamensresultat publiceras på Internet Ja Nej TENTAMEN: MIO310 OPTIMERING

Läs mer

Genomgång av kontrollskrivningen

Genomgång av kontrollskrivningen Genomgång av kontrollskrivningen 131129 2- Om kontrollskrivningen 2 delar, s:a 12,0 11,0 poäng För godkänt krävs: >= 6,0 5,5 poäng totalt >= 2,0 1,5 poäng på Del 1 >= 2,0 poäng på Del 2 Del 1 4-Fråga 1

Läs mer

INTERN LOGISTIK. Exempelsamling

INTERN LOGISTIK. Exempelsamling INTERN LOGISTIK Exempelsamling Innehåll Uppgift 1. Partiformning... 6 Uppgift 2. Partiformning... 6 Uppgift 3. Partiformning... 7 Uppgift 4. ABC-analys... 7 Uppgift 5. Säkerhetslager... 8 Uppgift 6. Flödeskartläggning...

Läs mer

Hjälpmedel: Miniräknare (nollställd) samt allmänspråklig (ej fackspråklig) ordbok utan kommentarer. Formelsamling tillhandahålls i tentamenslokalen.

Hjälpmedel: Miniräknare (nollställd) samt allmänspråklig (ej fackspråklig) ordbok utan kommentarer. Formelsamling tillhandahålls i tentamenslokalen. Operativ Verksamhetsstyrning/ Produktionslogistik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: 7,5 högskolepoäng Skriftlig tentamen 41I32O, 51PL01 Affärsingenjör - inriktning bygg, Affärsingenjör

Läs mer

Föreläsning 5. Lagerstyrning

Föreläsning 5. Lagerstyrning Föreläsning 5 Lagerstyrning Kursstruktur Innehåll Föreläsning Lek1on Labora1on Introduk*on, produk*onsekonomiska grunder, produk*onssystem, ABC-klassificering Fö 1 Prognos*sering Fö 2 Le 1 La 1 Sälj- och

Läs mer

MATERIALFÖRSÖRJNINGENS GRUNDER. Exempelsamling

MATERIALFÖRSÖRJNINGENS GRUNDER. Exempelsamling MATERIALFÖRSÖRJNINGENS GRUNDER Exempelsamling Innehåll Uppgift 1. Partiformning... 6 Uppgift 2. Partiformning... 6 Uppgift 3. Partiformning... 7 Uppgift 4. Volymvärdesanalys... 7 Uppgift 5. Säkerhetslager...

Läs mer

Lektion 3 Lagerberäkningar

Lektion 3 Lagerberäkningar TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys HT 2013 Sid 1 (7) Lektion 3 Lagerberäkningar Uppgift 1 Företaget Mångimport HB importerar och lagerför fem olika artiklar. Lagret styrs med hjälp av ett beställningspunktssystem

Läs mer

Försättsblad till skriftlig tentamen vid Linköpings Universitet

Försättsblad till skriftlig tentamen vid Linköpings Universitet Försättsblad till skriftlig tentamen vid Linköpings Universitet Datum för tentamen 2011-03-15 Sal Tid 08.00-12.00 Kurskod Provkod Kursnamn/benämning TNSL08 TEN1 Produktion och Distribution Institution

Läs mer

Datum: Date: Provkod: KTR2. Exam code: Ansvarig lärare: Martin Kylinger 1769, Jon Engström Besöker salarna:

Datum: Date: Provkod: KTR2. Exam code: Ansvarig lärare: Martin Kylinger 1769, Jon Engström Besöker salarna: LINKÖPINGS TEKNISKA HÖGSKOLA Institutionen för Ekonomisk och Industriell utveckling, IEI Avdelningen för Produktionsekonomi / Avdelningen för Kvalitetsteknik Martin Kylinger / Jon Engström TPYT02 Produktionsekonomi

Läs mer

TNK100 Planering av logistikresurser

TNK100 Planering av logistikresurser LINKÖPINGS UNIVERSITET Institutionen för teknik och naturvetenskap Fredrik Persson TENTAMEN TEN TNK Planering av logistikresurser -6- Kl. 8.. Sal: TP54, TP56 Om tentamen: Vid varje uppgift finns angivet

Läs mer

TNSL11 Kvantitativ Logistik

TNSL11 Kvantitativ Logistik TENTAMEN TNSL11 Kvantitativ Logistik Datum: 25 mars 2013 Tid: 08:00 12:00 i TP56 Hjälpmedel: Hjälpmedel av alla slag, förutom kommunikationsutrustning (telefoner, datorer, och andra saker som kan ta emot

Läs mer

Avdelningen för logistik Ekonomihögskolan Växjö universitet. Roger Stokkedal ÖVNINGSUPPGIFTER. Grundkurs Logistik

Avdelningen för logistik Ekonomihögskolan Växjö universitet. Roger Stokkedal ÖVNINGSUPPGIFTER. Grundkurs Logistik Avdelningen för logistik Ekonomihögskolan Växjö universitet Roger Stokkedal ÖVNINGSUPPGIFTER Grundkurs Logistik Formelblad 1 Flödesanalys φ L = Genomsnittslager (st) L S = Säkerhetslager (st) t = Tidsenhet

Läs mer

TNK100 Planering av logistikresurser. 2009-06-01 Kl. 14.00 18.00. Skriv tydligt. Endast en uppgift får lösas på varje blad.

TNK100 Planering av logistikresurser. 2009-06-01 Kl. 14.00 18.00. Skriv tydligt. Endast en uppgift får lösas på varje blad. LINKÖPINGS UNIVERSITET Institutionen för teknik och naturvetenskap Fredrik Persson och Maria Johansson TENTAMEN TNK100 Planering av logistikresurser 2009-06-01 Kl. 14.00 18.00 Sal: SP71 Om skrivningen:

Läs mer

Föreläsning 5. Lagerstyrning

Föreläsning 5. Lagerstyrning Föreläsning 5 Lagerstyrning Kursstruktur Innehåll Föreläsning Lek1on Labora1on Introduk*on, produk*onsekonomiska grunder, produk*onssystem, ABC- klassificering Fö 1 Prognos*sering Fö 2 Le 1 La 1 Sälj-

Läs mer

TNSL08 Produktion och distribution

TNSL08 Produktion och distribution TNSL08 Produktion och distribution Datum för tentamen 2013-03-15 Sal TP52, TP56 Tid 08.00-12.00 Kurskod Provkod Kursnamn/benämning TNSL08 TEN1 Produktion och distribution Institution ITN Antal uppgifter

Läs mer

TNK047 [TEN1] OPTIMERING OCH SYSTEMANALYS

TNK047 [TEN1] OPTIMERING OCH SYSTEMANALYS TNK047 [TEN1] OPTIMERING OCH SYSTEMANALYS Datum: 22 maj 2012 Tid: 8 12, TP56 Hjälpmedel: Ett A4-blad med text/anteckningar (båda sidor) samt miniräknare. Antal uppgifter: 5; Vardera uppgift kan ge 5p.

Läs mer

Lagerstyrningsfrågan Januari 2014 - Fråga och svar

Lagerstyrningsfrågan Januari 2014 - Fråga och svar Lagerstyrningsfrågan Januari 2014 - Fråga och svar När man fastställer kvantiteter att beställa för lagerpåfyllning avrundar man ofta beräknad ekonomiskt orderkvantitet uppåt eller nedåt, exempelvis för

Läs mer

Hjälpmedel: Miniräknare (nollställd) samt allmänspråklig (ej fackspråklig) ordbok utan kommentarer. Formelsamling tillhandahålls i tentamenslokalen.

Hjälpmedel: Miniräknare (nollställd) samt allmänspråklig (ej fackspråklig) ordbok utan kommentarer. Formelsamling tillhandahålls i tentamenslokalen. Operativ Verksamhetsstyrning 7,5 högskolepoäng Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Skriftlig tentamen 41I32O Affärsingenjör - inriktning bygg, Affärsingenjör - inriktning maskin, Industriell ekonomi

Läs mer

Föreläsning 9. Planering av lina: Linjebalansering, produktionsstyrning (Kanban) och produktvalsproblem

Föreläsning 9. Planering av lina: Linjebalansering, produktionsstyrning (Kanban) och produktvalsproblem Föreläsning 9 Planering av lina: Linjebalansering, produktionsstyrning (Kanban) och produktvalsproblem Kursstruktur Innehåll Föreläsning Lektion Laboration Introduktion, produktionsekonomiska Fö 1 grunder,

Läs mer

tentaplugg.nu av studenter för studenter

tentaplugg.nu av studenter för studenter tentaplugg.nu av studenter för studenter Kurskod T0002N Kursnamn Logistik 1 Datum 2013-10-31 Material Kursexaminator Tentamen Björn Samuelsson Betygsgränser 3 = 30-39; 4 = 40-49; 5 = 50- Tentamenspoäng

Läs mer

Föreläsning 8. Planering av funktionell verkstad (del 2): Detaljplanering; sekvensering, orderstyrning, mm

Föreläsning 8. Planering av funktionell verkstad (del 2): Detaljplanering; sekvensering, orderstyrning, mm Föreläsning 8 Planering av funktionell verkstad (del 2): Detaljplanering; sekvensering, orderstyrning, mm Kursstruktur Innehåll Föreläsning Lektion Laboration Introduktion, produktionsekonomiska Fö 1 grunder,

Läs mer

TENTAMEN I MTTF01LOGISTIK

TENTAMEN I MTTF01LOGISTIK Institutionen för teknisk ekonomi och logistik Teknisk Logistik TENTAMEN I MTTF01LOGISTIK Tisdagen den 18 oktober 2011, kl. 14-18 Att tänka på: Slutbetyget är en sammanvägning av praktikfallbetyg, kunskapsfrågorna

Läs mer

TNSL011 Kvantitativ Logistik

TNSL011 Kvantitativ Logistik TENTAMEN TNSL011 Kvantitativ Logistik Datum: 16 december 2009 Tid: 14-18 Hjälpmedel: Hjälpmedel av alla slag, förutom kommunikationsutrustning (telefoner, datorer, och andra saker som kan ta emot signaler

Läs mer

Information om kontrollskrivningen TNG018 - Grunder i logistik och lönsamhetsanalys

Information om kontrollskrivningen TNG018 - Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Rev. 2013-09-20 Sid 1 (9) Information om kontrollskrivningen TNG018 - Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Syfte med kontrollskrivningen Kontrollskrivningen tjänar två delsyften: dels att examinera

Läs mer

TNK047 [TEN1] OPTIMERING OCH SYSTEMANALYS

TNK047 [TEN1] OPTIMERING OCH SYSTEMANALYS TNK047 [TEN1] OPTIMERING OCH SYSTEMANALYS Datum: 7 april 2010 Tid: 8 12 Hjälpmedel: Ett A4-blad med text/anteckningar (båda sidor) samt miniräknare. Antal uppgifter: 5; Vardera uppgift kan ge 5p. Poängkrav:

Läs mer

Handbok i materialstyrning - Del D Bestämning av orderkvantiteter

Handbok i materialstyrning - Del D Bestämning av orderkvantiteter Handbok i materialstyrning - Del D Bestämning av orderkvantiteter D 12 Ekonomisk orderkvantitet Materialstyrning innebär förenklat att styra materialflöden genom att för varje artikel och vid varje ordertillfälle

Läs mer

TAOP88/TEN 1 OPTIMERING FÖR INGENJÖRER

TAOP88/TEN 1 OPTIMERING FÖR INGENJÖRER Matematiska institutionen Optimeringslära TENTAMEN TAOP/TEN OPTIMERING FÖR INGENJÖRER Datum: juni 0 Tid:.00-.00 Hjälpmedel: Miniräknare Kurslitteratur: Kaj Holmberg: Optimering Anteckningar i boken får

Läs mer

Föreläsning 6. Planering av funktionell verkstad (del 1): Layoutaspekter, huvudplanering och materialbehovsplanering (MRP)

Föreläsning 6. Planering av funktionell verkstad (del 1): Layoutaspekter, huvudplanering och materialbehovsplanering (MRP) Föreläsning 6 Planering av funktionell verkstad (del 1): Layoutaspekter, huvudplanering och materialbehovsplanering (MRP) Kursstruktur 2 Innehåll Föreläsning Lek1on Labora1on Introduk+on, produk+onsekonomiska

Läs mer

Tentamensinstruktioner. När Du löser uppgifterna

Tentamensinstruktioner. När Du löser uppgifterna Matematiska institutionen Optimeringslära TENTAMEN TAOP14/TEN 1 OPTIMERINGSLÄRA GRUNDKURS för I, Ii och TB Datum: 24 augusti 2009 Tid: 8.00-13.00 Hjälpmedel: Lundgren m fl: Optimeringslära och/eller Lundgren

Läs mer

Hjälpmedel: Miniräknare (nollställd) samt allmänspråklig (ej fackspråklig) ordbok utan kommentarer. Formelsamling lånas i tentamenslokalen.

Hjälpmedel: Miniräknare (nollställd) samt allmänspråklig (ej fackspråklig) ordbok utan kommentarer. Formelsamling lånas i tentamenslokalen. Industriell ekonomi 2 (IH) Produktionslogistik (THS) Ladokkod: 41I01B 51PL01 7,5 högskolepoäng Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 2012-12-17 Tid: 9-13 Hjälpmedel:

Läs mer

Laborationshandledning: Huvudplanering vid blandad lager- och kundorderstyrd tillverkning Master Scheduling Game

Laborationshandledning: Huvudplanering vid blandad lager- och kundorderstyrd tillverkning Master Scheduling Game Laborationshandledning: Huvudplanering vid blandad lager- och kundorderstyrd tillverkning Master Scheduling Game 1 Introduktion Denna laboration utförs i grupper om två deltagare. Det är bra att ha med

Läs mer

MIO310 OPTIMERING OCH SIMULERING, 4 p

MIO310 OPTIMERING OCH SIMULERING, 4 p Uppvisat terminsräkning ( ) Ja ( ) Nej Inst. för teknisk ekonomi och logistik Avd. för Produktionsekonomi Jag tillåter att mitt tentamensresultat publiceras på Internet Ja Nej TENTAMEN: MIO0 OPTIMERING

Läs mer

Logistik styrning av material- och informationsflöden

Logistik styrning av material- och informationsflöden Logistik styrning av material- och informationsflöden Mikael Öhman DIEM Produktionsekonomi - grundkurs 2017 Logistik: styrning av material- och informationsflöden Tisdag 10.10 Torsdag 12.10 Torsdag 19.10

Läs mer

Försättsblad till skriftlig tentamen vid Linköpings Universitet

Försättsblad till skriftlig tentamen vid Linköpings Universitet Försättsblad till skriftlig tentamen vid Linköpings Universitet Datum för tentamen 2010-06-08 Sal TP54 Tid 08.00-12.00 Kurskod Provkod Kursnamn/benämning TNSL08 TEN1 Produktion och Distribution Institution

Läs mer

Företagsekonomi B Ekonomi- och verksamhetsstyrning (Kurskod: 2FE252) Tentamen lördag februari 2012 FACIT/LÖSNINGSFÖRSLAG

Företagsekonomi B Ekonomi- och verksamhetsstyrning (Kurskod: 2FE252) Tentamen lördag februari 2012 FACIT/LÖSNINGSFÖRSLAG Företagsekonomi B Ekonomi- och verksamhetsstyrning (Kurskod: 2FE252) Tentamen lördag februari 2012 FACIT/LÖSNINGSFÖRSLAG Särskild information till studenter som läst kursen under höstterminen 2010, vårterminen

Läs mer

TNSL011 Kvantitativ Logistik

TNSL011 Kvantitativ Logistik TENTAMEN TNSL011 Kvantitativ Logistik Datum: 11 april 2012 Tid: 08:00 12:00 i SP71 Hjälpmedel: Hjälpmedel av alla slag, förutom kommunikationsutrustning (telefoner, datorer, och andra saker som kan ta

Läs mer

TAOP86/TEN 1 KOMBINATORISK OPTIMERING MED

TAOP86/TEN 1 KOMBINATORISK OPTIMERING MED Matematiska institutionen Optimeringslära TENTAMEN TAOP86/TEN 1 KOMBINATORISK OPTIMERING MED MILJÖTILLÄMPNINGAR för IT Datum: 16 mars 010 Tid: 1.00-19.00 Hjälpmedel: Miniräknare Kaj Holmberg: Kombinatorisk

Läs mer

TENTAMEN. Tentamensinstruktioner. Datum: 30 augusti 2018 Tid: 8-12

TENTAMEN. Tentamensinstruktioner. Datum: 30 augusti 2018 Tid: 8-12 1( 9) TENTAMEN Datum: 30 augusti 2018 Tid: 8-12 Provkod: TEN1 Kursnamn: Optimering, modellering och planering Institution: ITN Antal uppgifter: 5 Betygskrav: För godkänt krävs normalt 12 p, betyg kräver

Läs mer

Handbok i materialstyrning - Del D Bestämning av orderkvantiteter

Handbok i materialstyrning - Del D Bestämning av orderkvantiteter Handbok i materialstyrning - Del D Bestämning av orderkvantiteter D 12 Ekonomisk orderkvantitet Materialstyrning innebär förenklat att styra materialflöden genom att för varje artikel och vid varje ordertillfälle

Läs mer

Institutionen för Teknikens Ekonomi och Organisation, Operations Management. Industriell ekonomi. M, E, TM, TD m.fl.

Institutionen för Teknikens Ekonomi och Organisation, Operations Management. Industriell ekonomi. M, E, TM, TD m.fl. Institutionen för Teknikens Ekonomi och Organisation, Operations Management TENTAMEN KURSNAMN PROGRAM KURSKOD EXAMINATOR Industriell ekonomi M, E, TM, TD m.fl. IEK102 och IEK415 Björn Lantz (IEK102) och

Läs mer

Tentamensinstruktioner. När Du löser uppgifterna

Tentamensinstruktioner. När Du löser uppgifterna Matematiska institutionen Optimeringslära TENTAMEN TAOP/TEN OPTIMERING FÖR INGENJÖRER för M/EMM Datum: 29 maj 20 Tid:.00-.00 Hjälpmedel: Miniräknare Kurslitteratur: Kaj Holmberg: Optimering Anteckningar

Läs mer

TNSL011 Kvantitativ Logistik

TNSL011 Kvantitativ Logistik TENTAMEN TNSL011 Kvantitativ Logistik Datum: 24 augusti 2010 Tid: 08-12 Hjälpmedel: Hjälpmedel av alla slag, förutom kommunikationsutrustning (telefoner, datorer, och andra saker som kan ta emot signaler

Läs mer

P(ξ > 1) = 1 P( 1) = 1 (P(ξ = 0)+P(ξ = 1)) = 1 0.34. ξ = 2ξ 1 3ξ 2

P(ξ > 1) = 1 P( 1) = 1 (P(ξ = 0)+P(ξ = 1)) = 1 0.34. ξ = 2ξ 1 3ξ 2 Lösningsförslag TMSB18 Matematisk statistik IL 101015 Tid: 12.00-17.00 Telefon: 101620, Examinator: F Abrahamsson 1. Varje dag levereras en last med 100 maskindetaljer till ett företag. Man tar då ett

Läs mer

Hur många (volym/omsättning) produkter/tjänster måste företaget (tillverka och) sälja för att inte gå med förlust?

Hur många (volym/omsättning) produkter/tjänster måste företaget (tillverka och) sälja för att inte gå med förlust? 1 FÖRELÄSNING 5 KALKYLERING Kerstin Collman Tre grundläggande frågeställningar: 1. Beslut kring kapacitet och kapacitetsutnyttjande. Hur många (volym/omsättning) produkter/tjänster måste företaget (tillverka

Läs mer

TAOP86/TEN 1 KOMBINATORISK OPTIMERING MED

TAOP86/TEN 1 KOMBINATORISK OPTIMERING MED Matematiska institutionen Optimeringslära TENTAMEN TAOP8/TEN 1 KOMBINATORISK OPTIMERING MED MILJÖTILLÄMPNINGAR Datum: 10 januari 201 Tid: 1.00-19.00 Hjälpmedel: Miniräknare Kurslitteratur: Kaj Holmberg:

Läs mer

Föreläsning 2. Produkten och dess egenskaper: Produktionssystem, lager- och kundordertillverkning

Föreläsning 2. Produkten och dess egenskaper: Produktionssystem, lager- och kundordertillverkning Föreläsning 2 Produkten och dess egenskaper: Produktionssystem, lager- och kundordertillverkning Kursstruktur Innehåll Föreläsning Lektion Laboration Introduktion, produktionsekonomiska Fö 1 grunder, produktegenskaper,

Läs mer

Produktionsstyrning i hemmet

Produktionsstyrning i hemmet Produktionsstyrning i hemmet - Varför du skall köpa mjölk vartannat år Fredrik Persson 2017-10-05 Vetenskapsdagen 2017 Produktionsstyrning finns överallt 2 Partivis tillverkning Produktionsstyrning finns

Läs mer

Lagermodeller & produktvärden

Lagermodeller & produktvärden Lagermodeller & produktvärden Tid Är Tid = Pengar? 3- Olika tidsbegrepp Ledtid (LT) Tid från behovsinitiering / orderläggning till behovsuppfyllelse / mottagande av leverans Genomloppstid (GLT) Tid för

Läs mer

Tentamen i Samhällsekonomi (NAA132)

Tentamen i Samhällsekonomi (NAA132) Mälardalens högskola, nationalekonomi Tentamen i Samhällsekonomi (NAA132) Examinationsmoment: TEN1, 6 högskolepoäng Lärare: Johan Lindén Datum och tid: 2019-02-22, 14.30-18.30 Hjälpmedel: miniräknare Betygsgränser,

Läs mer

Optimering. Optimering av transportproblem. Linköpings universitet SL. Campusveckan VT2013

Optimering. Optimering av transportproblem. Linköpings universitet SL. Campusveckan VT2013 Optimering Optimering av transportproblem Campusveckan VT2013 Linköpings universitet SL 1 Optimering - Distributionsproblem Företaget Kulprodukter AB producerar sina kulor vid fyra olika fabriksanläggningar

Läs mer

Logistik. Varukapital. Kapitalbindning. Fö: Lager. Gemensam benämning på allt material, alla komponenter, produkter i Diskussionsuppgift

Logistik. Varukapital. Kapitalbindning. Fö: Lager. Gemensam benämning på allt material, alla komponenter, produkter i Diskussionsuppgift Logistik Fö: Lager Varukapital Gemensam benämning på allt material, alla komponenter, produkter i Diskussionsuppgift arbete (PIA, VUA, VIA) och förråd Förråd Varför Upplag har av utgångs- man lager? och

Läs mer

Välkommen på utbildning!

Välkommen på utbildning! Välkommen på utbildning! LEAN Production 1 dag 1 Introduktion 2 Bakgrund och Teorier 3 5S, STF, Std arbete 4 LEAN Spel 5 Ekonomi, Extra Norrköping Nov 2015 Leanspelet! FLÖDESSPELET /LEANSPELET VI MÄTER:

Läs mer

Tentamensinstruktioner. Vid skrivningens slut

Tentamensinstruktioner. Vid skrivningens slut Matematiska institutionen Optimeringslära TENTAMEN TAOP14/TEN1 OPTIMERINGSLÄRA GRUNDKURS för I och Ii Datum: 13:e januari 2011 Tid: 8.00 13.00 Hjälpmedel: Kurslitteratur av Lundgren m fl: Optimeringslära

Läs mer

Uppgift 3 (10 poäng) Ge 5 exempel på strategier som kan minska det totala transportbehovet (1). Förklara varje strategi kortfattat.

Uppgift 3 (10 poäng) Ge 5 exempel på strategier som kan minska det totala transportbehovet (1). Förklara varje strategi kortfattat. OBS! Om du behöver ytterligare något utrymme för dina svar använd baksida på den sidan uppgiften står mer utrymme än så bör inte behövas! undvik lösblad! Lycka till! Uppgift 1 (10 poäng) Lager har en central

Läs mer

TAOP33/TEN 2 KOMBINATORISK OPTIMERING GRUNDKURS för D och C

TAOP33/TEN 2 KOMBINATORISK OPTIMERING GRUNDKURS för D och C Matematiska institutionen Optimeringslära TENTAMEN TAOP/TEN 2 KOMBINATORISK OPTIMERING GRUNDKURS för D och C Datum: 2 augusti 2011 Tid: 8.00-1.00 Hjälpmedel: Miniräknare Kurslitteratur: Kaj Holmberg: Optimering

Läs mer

Orderkvantitet med hjälp av ekonomiskt beräknad

Orderkvantitet med hjälp av ekonomiskt beräknad Handbok i materialstyrning - Del D Bestämning av orderkvantiteter D 32 Orderkvantitet med hjälp av ekonomiskt beräknad täcktid Materialstyrning innebär förenklat att styra materialflöden genom att för

Läs mer

Ekonomisk behovstäckningstid

Ekonomisk behovstäckningstid Handbok i materialstyrning - Del D Bestämning av orderkvantiteter D 32 Ekonomisk behovstäckningstid Materialstyrning innebär förenklat att styra materialflöden genom att för varje artikel och vid varje

Läs mer

TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Tillämpningsuppgift 1 - Ht 2013

TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Tillämpningsuppgift 1 - Ht 2013 Ht 2013 Sid 1 (6) Tillämpningsuppgift 1 Ht 2013 Mikrolux AB Företaget Mikrolux AB tillverkar mikrovågsugnar för enskilt bruk, dvs. mot konsumentmarknaden. Ugnarna är av ett exklusivt snitt och tillverkas

Läs mer

Tentamensinstruktioner

Tentamensinstruktioner TNSL05 1(8) TENTAMEN Datum: 1 april 2016 Tid: XXX Sal: XXX Provkod: TEN1 Kursnamn: TNSL05 Optimering, modellering och planering Institution: ITN Antal uppgifter: 5 Betygskrav: För godkänt krävs normalt

Läs mer

Orderkvantiteter genom differentiering av antal order per år

Orderkvantiteter genom differentiering av antal order per år Handbok i materialstyrning - Del D Bestämning av orderkvantiteter D 35 Orderkvantiteter genom differentiering av antal order per år Att använda partiformningsmetoden uppskattat antal order per år för bestämning

Läs mer

Ekonomisk orderkvantitet för artiklar med lågfrekvent efterfrågan

Ekonomisk orderkvantitet för artiklar med lågfrekvent efterfrågan Handbok i materialstyrning - Del D Bestämning av orderkvantiteter D 14 Ekonomisk orderkvantitet för artiklar med lågfrekvent efterfrågan Materialstyrning innebär förenklat att styra materialflöden genom

Läs mer

Handbok i materialstyrning - Del C Materialstyrningsmetoder

Handbok i materialstyrning - Del C Materialstyrningsmetoder Handbok i materialstyrning - Del C Materialstyrningsmetoder C 55 Enkel-kanbansystem Materialstyrning innebär förenklat att styra materialflöden genom att för varje artikel fatta beslut om den kvantitet

Läs mer

Skriftlig Tentamen i Finansiell Statistik Grundnivå 7.5 hp, HT2012

Skriftlig Tentamen i Finansiell Statistik Grundnivå 7.5 hp, HT2012 Statistiska Institutionen Patrik Zetterberg Skriftlig Tentamen i Finansiell Statistik Grundnivå 7.5 hp, HT2012 2013-01-18 Skrivtid: 9.00-14.00 Hjälpmedel: Godkänd miniräknare utan lagrade formler eller

Läs mer

Tentamensinstruktioner

Tentamensinstruktioner TNSL05 1(9) TENTAMEN Datum: 6 april 2018 Tid: 14-18 Provkod: TEN1 Kursnamn: TNSL05 Optimering, modellering och planering Institution: ITN Antal uppgifter: 5 Betygskrav: För godkänt krävs normalt 12 p,

Läs mer

Materialstyrning. Stig-Arne Mattsson

Materialstyrning. Stig-Arne Mattsson Logistik Materialstyrning Stig-Arne Mattsson Materialflöden via lager mellan företag Inköpsorder / Kundorder Inköpsorder / Kundorder Leverantörer Företag Kunder/distributörer Informationsbehov för att

Läs mer

Föreläsning 4. Planeringssystem och Sälj- & verksamhetsplanering: Hierarkiska planeringssystem och aggregerad planering (SVP)

Föreläsning 4. Planeringssystem och Sälj- & verksamhetsplanering: Hierarkiska planeringssystem och aggregerad planering (SVP) Föreläsning 4 Planeringssystem och Sälj- & verksamhetsplanering: Hierarkiska planeringssystem och aggregerad planering (SVP) Kursstruktur Innehåll Föreläsning Lektion Laboration Introduktion, produktionsekonomiska

Läs mer

Tentamensinstruktioner. När Du löser uppgifterna

Tentamensinstruktioner. När Du löser uppgifterna Matematiska institutionen Optimeringslära TENTAMEN TAOP88/TEN 1 OPTIMERING FÖR INGENJÖRER för EMM Datum: 2 augusti 2011 Tid: 8.00-1.00 Hjälpmedel: Miniräknare Kurslitteratur: Kaj Holmberg: Optimering Anteckningar

Läs mer

Laboration 2: Spelteori

Laboration 2: Spelteori Linköpings Tekniska Högskola TNK047 Optimering och systemanalys ITN Laboration 2 12 november 2007 Laboration 2: Spelteori Organisation och redovisning Laborationen består av två delar, den första om 2-personersspel

Läs mer

Tentamensinstruktioner

Tentamensinstruktioner TNSL05 (6) TENTAMEN Datum: augusti 07 Tid: 8- Provkod: TEN Kursnamn: TNSL05 Optimering, modellering och planering Institution: ITN Antal uppgifter: 5 Betygskrav: För godkänt krävs normalt p, betyg kräver

Läs mer

Företagsekonomi B Ekonomi- och Verksamhetsstyrning Skriftligt prov, 17 april 2010

Företagsekonomi B Ekonomi- och Verksamhetsstyrning Skriftligt prov, 17 april 2010 Företagsekonomi B Ekonomi- och Verksamhetsstyrning Skriftligt prov, 17 april 2010 Skrivtid: Tillåtna hjälpmedel: kl 9-12 (3 timmar) Miniräknare (dock inte i mobiltelefon) Detta skriftliga prov omfattar

Läs mer

De optimeringsproblem som kommer att behandlas i denna kurs kan alla (i princip) skrivas. 1 2 xt Hx + c T x. minimera

De optimeringsproblem som kommer att behandlas i denna kurs kan alla (i princip) skrivas. 1 2 xt Hx + c T x. minimera Krister Svanberg, mars 2012 1 Introduktion De optimeringsproblem som kommer att behandlas i denna kurs kan alla (i princip) skrivas på följande allmänna form: f(x) (1.1) x F, där x = (x 1,..., x n ) T

Läs mer

6 uppgifter och totalt 70 poäng

6 uppgifter och totalt 70 poäng Luleå tekniska universitet TENTAMEN Kurskod: R0009N Kursnamn: Modeller för intern styrning Tentamensdatum: 2015-06-05 Skrivtid: 4 timmar Tillåtna hjälpmedel: Penna, suddgummi och Miniräknare som rensats

Läs mer

Uppgift 3: Den stokastiska variabeln ξ har frekvensfunktionen 0 10 f(x) =

Uppgift 3: Den stokastiska variabeln ξ har frekvensfunktionen 0 10 f(x) = Tentamen i Matematisk statistik för DAI och EI den 3 mars. Tid: kl 4. - 8. Hjälpmedel: Chalmersgodkänd ( typgodkänd ) räknedosa, Tabell- och formelsamling, Håkan Blomqvist, Matematisk statistik, Ulla Dahlbom,

Läs mer

Handbok i materialstyrning - Del C Materialstyrningsmetoder

Handbok i materialstyrning - Del C Materialstyrningsmetoder Handbok i materialstyrning - Del C Materialstyrningsmetoder C 31 Täcktidsplanering Materialstyrning innebär förenklat att styra materialflöden genom att för varje artikel och vid varje ordertillfälle fatta

Läs mer

Tentamensinstruktioner

Tentamensinstruktioner TNSL05 1(7) TENTAMEN Datum: 21 april 2017 Tid: 14-18 Provkod: TEN1 Kursnamn: TNSL05 Optimering, modellering och planering Institution: ITN Antal uppgifter: 5 Betygskrav: För godkänt krävs normalt 12 p,

Läs mer

Lektion 6 Detaljplanering (DP)

Lektion 6 Detaljplanering (DP) Lektion 6 Detaljplanering (DP) Litteratur: Olhager (000) del III, kap. 0. och 0.3 Rev 0080304 MR Nivå Uppgift DP. Nedan följer alla uppgifter som hör till lektionen. De är indelade i fyra nivåer där nivå

Läs mer

Tentamensinstruktioner. När Du löser uppgifterna

Tentamensinstruktioner. När Du löser uppgifterna Matematiska institutionen Optimeringslära TENTAMEN TAOP/TEN 1 OPTIMERING FÖR INGENJÖRER för M/EMM Datum: januari 2013 Tid: 14.00-19.00 Hjälpmedel: Miniräknare Kurslitteratur: Kaj Holmberg: Optimering Anteckningar

Läs mer

Reflektioner från föregående vecka

Reflektioner från föregående vecka Reflektioner från föregående vecka Begrepp Organisation Byggproduktion 1 Ekonomiska grundbegrepp Byggproduktion 2 Kostnads och intäkts analys Huvudområden Budgetering / redovisning Produktkalkylering Investeringsbedömning

Läs mer

TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Tillämpningsuppgift 2 - Ht 2013

TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Tillämpningsuppgift 2 - Ht 2013 Ht 2013 Sid 1 (9) Tillämpningsuppgift 2 - Ht 2013 Instruktioner Ni förväntas arbeta med dessa uppgifter i grupp, 4-5 studenter. Skriftliga lösningar lämnas in antingen handskrivet i låda utanför min dörr

Läs mer

50 poäng. Rättningstiden är i normalfall 15 arbetsdagar, annars är det detta datum som gäller:

50 poäng. Rättningstiden är i normalfall 15 arbetsdagar, annars är det detta datum som gäller: Produktionsteknik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: 7,5 högskolepoäng Tentamen A134TG TGMAS15h, TGIAF15h, KINAR14h, TGIAL15h, TGILO15h Tentamensdatum: 170113 Tid: 09.00-13.00 Hjälpmedel:

Läs mer

Tentamen på kurs Nationalekonomi (1-20 poäng), delkurs 1, Mikroekonomisk teori med tillämpningar, 7 poäng, måndagen den 15 augusti 2005, kl 9-14.

Tentamen på kurs Nationalekonomi (1-20 poäng), delkurs 1, Mikroekonomisk teori med tillämpningar, 7 poäng, måndagen den 15 augusti 2005, kl 9-14. HÖGSKOLAN I HALMSTAD INSTITUTIONEN FÖR EKONOMI OCH TEKNIK Tentamen på kurs Nationalekonomi (1-20 poäng), delkurs 1, Mikroekonomisk teori med tillämpningar, 7 poäng, måndagen den 15 augusti 2005, kl 9-14.

Läs mer

MALLAR PÅ NÅGRA FRÅGOR I TENTAMEN (OBS! EJ KVALITETSÄKRADE)

MALLAR PÅ NÅGRA FRÅGOR I TENTAMEN (OBS! EJ KVALITETSÄKRADE) MALLAR PÅ NÅGRA FRÅGOR I TENTAMEN 160318 (OBS! EJ KVALITETSÄKRADE) FRÅGA 1 (2p) Ett sätt att bedöma en prognos lämplighet är att beräkna hur väl en presterar relativt en naiv prognos, d.v.s. om man gör

Läs mer

TNK100 Planering av logistikresurser Kl Tentamen innehåller 7 uppgifter på 12 sidor.

TNK100 Planering av logistikresurser Kl Tentamen innehåller 7 uppgifter på 12 sidor. LINKÖPINGS UNIVERSITET Institutionen för teknik och naturvetenskap Fredrik Persson TENTAMEN TEN1 TNK1 Planering av logistikresurser 211-5-28 Kl. 8. 12. Sal: TP51 Om tentamen: Vid varje uppgift finns angivet

Läs mer

Tentamen i Samhällsekonomi (NAA132)

Tentamen i Samhällsekonomi (NAA132) Mälardalens högskola, nationalekonomi Tentamen i Samhällsekonomi (NAA132) Examinationsmoment: TEN1, 6 högskolepoäng Lärare: Johan Lindén Datum och tid: 2018-02-16, 8.30-12.30 Hjälpmedel: miniräknare Betygsgränser,

Läs mer

TAOP88/TEN 1 OPTIMERING FÖR INGENJÖRER

TAOP88/TEN 1 OPTIMERING FÖR INGENJÖRER Matematiska institutionen Optimeringslära TENTAMEN TAOP88/TEN OPTIMERING FÖR INGENJÖRER Datum: 0 oktober 0 Tid: 8.00-.00 Hjälpmedel: Miniräknare Kurslitteratur: Kaj Holmberg: Optimering Anteckningar i

Läs mer

Skrivning II, Redovisning och Kalkylering, 15 hp

Skrivning II, Redovisning och Kalkylering, 15 hp Skrivning II, Redovisning och Kalkylering, 15 hp Delkurs Kalkylering Torsdagen 5/6-2014 Skrivtid: 4 timmar Tillåtna hjälpmedel: Miniräknare (ej i mobiltelefon) och bifogade räntetabeller. Skrivningen omfattar

Läs mer

Jan Gun Hans Karin Charlotte

Jan Gun Hans Karin Charlotte Tentamen Ekonomistyrning (4 hp) på delkursen Företagets affärer och styrning den 5 juni 2009 Skrivningen är på 7 sidor (inkl försättsblad) och den omfattar 5 uppgifter på sammanlagt 100 poäng. Gränsen

Läs mer

Tentamen i [Fö1020, Företagsekonomi A, 30hp]

Tentamen i [Fö1020, Företagsekonomi A, 30hp] Tentamenskod: Tentamen i [Fö1020, Företagsekonomi, 30hp] elkurs: [konomistyrning,3 alt 4hp. Provkod:0810] atum: [2013-11-30] ntal timmar: [08:15-12:15] nsvarig lärare: [Mats ornvik] ntal frågor: [3 alt

Läs mer

TAOP86/TEN 1 KOMBINATORISK OPTIMERING MED

TAOP86/TEN 1 KOMBINATORISK OPTIMERING MED Matematiska institutionen Optimeringslära TENTAMEN TAOP/TEN 1 KOMBINATORISK OPTIMERING MED MILJÖTILLÄMPNINGAR för IT Datum: 2 oktober 2013 Tid:.00-13.00 Hjälpmedel: Miniräknare Kaj Holmberg: Optimering.

Läs mer

Övningsuppgifter transportjämförelser

Övningsuppgifter transportjämförelser Övningsuppgifter transportjämförelser Uppgift 1 Du arbetar för ett företag som importerar guld från Sydafrika. Leveranserna sker en gång i månaden med båt från Sydafrika till Göteborg och varje leverans

Läs mer

Logistik styrning av material- och informationsflöden

Logistik styrning av material- och informationsflöden Logistik styrning av material- och informationsflöden Mikael Öhman DIEM, TKK Produktionsekonomi - grundkurs 2017 Logistik: styrning av material- och informationsflöden Tisdag 10.10 Torsdag 12.10 Torsdag

Läs mer