PRAKTISK INFORMATION FÖR UTRESANDE STUDENTER VID SAHLGRENSKA AKADEMIN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PRAKTISK INFORMATION FÖR UTRESANDE STUDENTER VID SAHLGRENSKA AKADEMIN"

Transkript

1 Information utresande studenter 1 PRAKTISK INFORMATION FÖR UTRESANDE STUDENTER VID SAHLGRENSKA AKADEMIN

2 Information utresande studenter 2 Information till utresande studenter vid Sahlgrenska akademin Grattis till ditt beslut om att förlägga en period av dina studier till ett utländskt universitet/sjukhus! För att förbereda dig på bästa sätt vill vi i denna skrift ge dig information och råd inför dina utländska studier och/eller praktik. Vi vill också ge dig råd och tips som förhoppningsvis underlättar din vistelse utomlands. Inför dina utlandsstudier Du ska förbereda dig genom att inhämta information innan avresan; Sök aktivt information via de kanaler som finns. Aktuell information om utlandsstudier finns på Sahlgrenska akademins hemsida; - En del universitet kräver specifika handlingar såsom hälsodeklaration, utdrag ur polisregister, gymnasiebetyg i engelska osv. Det är viktigt att du själv tar reda på vad ditt mottagande universitet kräver av dig innan avresa. Information om detta får du av din internationella koordinator vid fakultetskansliet. Läkarprogrammet och Dietistprogrammet; Karin.Dejke@sahlgrenska.gu.se Övriga program; Erika.Qvist@sahlgrenska.gu.se - Förbered dig även genom att läsa om landet du ska till och den ort du ska tillbringa dina utlandsstudier på. Via den internationella koordinatorn vid Sahlgrenska akademin får du kontakt med studenter som har varit på din destination tidigare. Deras rapporter finns att läsa på hemsidan; samt i den informationsbroschyr som finns att hämta på Sahlgrenska akademins internationella center; International Corner på Medicinaregatan 3. Öppet tisdagar kl samt fredagar kl då centret bemannas av internationella koordinatorerna. På onsdagar finns möjlighet att träffa en internationell studentstudievägledare. -adresser till tidigare utresande studenter kan du få av fakultetskansliets internationella koordinatorer. - Glöm inte att lämna dina kontaktuppgifter och dina resplaner till anhöriga före avresa. Då du sökte utlandsstudier registrerade du uppgifter om kontaktperson under din studietid utomlands. Fakultetskansliet har tillgång till dessa.

3 Information utresande studenter 3 Försäkringsskydd Av din internationella koordinator vid akademikansliet får du ett Medical Insurance Card (MIC) som är ett bevis på att du är försäkrad via Kammarkollegiet. Försäkringen gäller vid studier och praktik utomlands. Den ger bl.a. ett personskadeskydd och ett reseförsäkringsskydd. Försäkringsskyddet gäller dygnet runt samt under resa mellan landet och Sverige samt vistelse i studielandet. För mer information, se Kammarkollegiets hemsida; Observera att privat resande före eller efter studietiden inte täcks av försäkringen. Om du reser till ett annat land under studieperioden täcks du inte heller av försäkringen. För dig som ska studera inom EU/EES samt Schweiz gäller det Europeiska sjukförsäkringskortet som kan beställas på Försäkringskassans hemsida. Det ger dig rätt till medicinsk nödvändig vård vid de sjukhus och läkarmottagningar som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i EU/EES och Schweiz. Mödravård omfattas inte av försäkringen, inte heller på förhand planerad vård. Ersättningar från Försäkringskassan När du studerar utomlands på en utbildning som ger dig rätt till studiestöd från CSN fortsätter du att räknas som bosatt i Sverige. Det betyder att du kan ha rätt till exempelvis barnbidrag och olika ersättningar till personer med funktionsnedsättning på samma sätt som i Sverige. Om du studerar en kortare tid än sex månader utomlands kan du dessutom ha rätt att behålla ditt bostadsbidrag under förutsättning att du har kostnaden för din svenska lägenhet kvar. Om du behöver sjukvård Inom EU/EES-området har du som studerar rätt till den nödvändiga sjukvård du behöver under den tid du planerar att vara utomlands. Vårdgivaren måste vara ansluten till landets allmänna sjukvårdssystem. Glöm inte ta med dig det Europeiska sjukförsäkringskortet (EUkortet). Du betalar lika mycket för vården som invånarna i landet. I till exempel Frankrike och Belgien måste du först betala hela kostnaden för vården själv och sedan begära ersättning från landets motsvarighet till Försäkringskassan. Om du arbetar vid sidan av studierna gäller andra regler. Vid akuta problem med t ex betalning för sjukvård, avsaknad av för dig nödvändiga läkemedel, hemtransport, etc. ska du kontakta; Falck Travel Care (tel ). Kontaktuppgifter på baksidan av ditt MIC.

4 Information utresande studenter 4 Hälsofrågor Gå igenom vilka vaccinationer du har och vilka som rekommenderas till landet dit du ska resa. Information om detta finns att finna på; Vid ev. frågor och ev. provtagning ska du kontakta Infektionskliniken vid Östra Sjukhuset; Att tänka på under din vistelse utomlands Saker att fixa När du ankommit till din nya studieort kommer det vara en hel del som du har behov av att ordna. Detta kan ta lite tid, försök se detta som en del av din studieperiod utomlands. Ofta kan det kännas besvärligt och underligt att inte allt är som hemma, detta brukar dock vara en övergående känsla som ofta bidrar till att man får en ny förståelse för landet och människorna man möter. Även om saker och ting inte sköts på ett sätt som du uppfattar som det ultimata så är det viktigt att du är medveten om att du bör ta seden dit du kommer. Hälsa Det är inte ovanligt att man under utbytesperioden kan känna sig ensam och nedstämd. Behöver du prata med någon kan du vända dig till mottagarlandets internationella kontaktperson eller den kontaktperson du har vid Sahlgrenska akademin; Karin.Dejke@Sahlgrenska.gu.se, tel , mobil Erika.Qvist@Sahlgrenska.gu.se, tel , mobil Om du blir sjuk i utlandet eller råkar ut för en olycka kontakta vid behov lämplig sjukvårdsinstans där du befinner dig. Gör en skadeanmälan till Kammarkollegiet Kom ihåg att spara alla kvitton för sjukvård och andra eventuella utlägg du får pga. skadan/sjukdomen. Kvitton behövs för att du skall kunna få ut ersättning. Du ska även be att få ett intyg om sjukvårdande behandling av behandlande läkare. Vid behov av akut behandling eller sjuktransport hem kontaktas Falck Travel Care (se MIC du fått av din internationella koordinator). Kom ihåg att göra en skadeanmälan till Kammarkollegiet om det gäller personskadeförsäkring och även till Försäkringskassan om det gäller en arbetsskada.

5 Information utresande studenter 5 Vid sjukhuspraktik Om du skulle råka ut för en stickskada/arbetsskada eller liknande ta omedelbart kontakt med läkare på plats som gör en smittriskbedömning. Vid risk för HIV-smitta rekommenderas profylaktisk behandling så snart som möjligt och senast inom 72 timmar. Du kan också kontakta svensk beskickning/konsulat i aktuellt land om du inte får hjälp med detta via läkare på plats. Exempel på stickskada/arbetsskada: blod från patient på skadad hud, stänk på slemhinna eller i ögon vid provtagning, injektion eller saturering. Kom ihåg att göra en skadeanmälan till Kammarkollegiet/Försäkringskassan: - Personskadeförsäkring från Kammarkollegiet - Anmälan om arbetsskada från Försäkringskassan Överfall, olycksfall, stöld och inbrott Blir du bestulen eller överfallen skall du polisanmäla händelsen för att kunna få ut ersättning av Kammarkollegiet. Tänk på att du skall iaktta normal aktsamhet. Om du är berusad eller dyl. i samband med skadetillfället kan det bli svårt att hävda din rätt till ersättning. Händer det något som gör att du omedelbart måste resa hem, kontakta Falck Travel Care; tel och internationell kontaktperson i mottagarlandet och vid hemmainstitutionen för assistans. Om du gör längre resor under utbytesperioden ska du i första hand lämna uppgift om detta till dina kontaktpersoner i mottagarlandet och i hemlandet. Respekt och säkerhet Som student vid Sahlgrenska akademin som deltar i studier utomlands, ska du; följa de råd och anvisningar som ges vad gäller personlig säkerhet och undvika att utsätta dig, medresenärer eller värd för risker. följa de anvisningar som ges inför utresa och under pågående utlandsvistelse samt de regler som gäller vid det lärosäte, sjukhus, arbetsplats eller motsvarande som du besöker. agera med respekt för värdlandets kultur och tradition, sociala struktur och religion samt respektera kläd- och uppförandekoder.

6 Information utresande studenter 6 visa respekt för andra studenter, lärare, patienter och familjer liksom för hälso- och sjukvårdspersonal. vara en god förebild för andra studenter, en god representant för dig själv och för Sahlgrenska akademin och inte riskera Akademins relationer till våra samarbetspartners. följa överenskommet kursprogram och respektera den pedagogiska tradition och de undervisningsformer som gäller vid värdinstitutionen. All frånvaro skall godkännas. vid t ex fältstudier hålla dig till överenskommen projektplan. Om svårigheter föreligger att följa planen ska du rådgöra med lokal handledare/lärare för att därefter föreslå förändringar i planeringen. Observera att du har ett eget ansvar för att ta reda på information om värdlandet, hur du ska agera för din personliga säkerhet, vilka kläd- och uppförandekoder som råder. Om du är osäker på huruvida en aktivitet under resan kan stå i strid med uppförandekoden eller på annat sätt utgöra en fara för dig eller annan människa ska du innan aktiviteten utförs rådgöra med personal från värdinstitutionen eller med personal från Akademin. EFTER HEMKOMST Hälsa Om du har haft patientkontakt under din utlandsstudieperiod och/eller om du vårdats på sjukhus utomlands, skall du lämna prov för testning av MRSA (mer om MRSA och andra resistenta bakterier hittar du i slutet av denna skrift). Kontakta Om du inte har några sår kan du i de flesta fall gå ut i klinik i väntan på svaret. Undantag är kliniker med infektionskänsliga patienter. Rådgör med Infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset/östra Om du efter hemkomsten har infektionssymtom såsom långvarig hosta, feber, svettningar och/eller diarré kontakta din vårdcentral och uppge att du vistats utomlands. Om du 2 månader 2 år efter exponering för smittsam tuberkulos, får långvarig hosta, oklar feber eller andra symtom på tuberkulos, skall kontakt tas med lungklinikens mottagning för bedömning. Efter hemkomsten kan du ha många upplevelser att bearbeta. Du kan ha mött ett helt annat sjukdomspanorama och ibland upplevt svåra situationer. Att berätta om sina upplevelser är ett sätt att bearbeta det du har varit med om. Känner du att du behöver prata mer om dina upplevelser ta i första hand kontakt med Akademihälsan: Här hittar du information om Studentprästerna i Göteborg:

7 Information utresande studenter 7 Reserapport Efter hemkomsten ska du skriva en reserapport. Reserapporten läggs ut på hemsida så att alla intresserade kan ta del av den. HANDLINGAR SOM ÄR BRA ATT HA MED SIG: - passfoton (till ID-kort, studentlegitimation, kollektivtrafikkort etc.) - intyg om studiefinansiering från CSN på engelska - Certifikat som visar att du studerar vid Sahlgrenska akademin - European Health Insurance Card inom Europa, beställes från Försäkringskassan - Medical Insurance Card (MIC), från Kammarkollegiet - Kopia av passet - CV på engelska eller landets språk - Personbevis (t ex om du vill öppna ett bankkonto) - Informationsmaterial om Sverige och Sahlgrenska akademin Bra länkar:

8 Information utresande studenter 8 PM för studenter inför och efter tjänstgöring på sjukhus utomlands Förebyggande åtgärder: - Vaccination mot hepatit B - Vaccination med MMR-vaccin (morbilli, parotit, rubella) - Eventuell vaccination mot tuberkulos (BCG-vaccin), efter PPD-prövning och riskbedömning (obs, särskilda regler för USA) - Andra vacciner och malariaprofylax beroende på geografiskt läge - Minimera riskerna för blodexposition (handskar, i vissa fall dubbla handskar) - Noggrann handhygien med användande av handsprit före och efter kontakt med varje patient - Undvik att delta i patientnära vårdarbete om Du har eksem eller sårlesioner (med patientnära vårdarbete avses kroppsundersökning och behandling av patient och assistans vid kirurgiska och gynekologiska ingrepp). - Om Du är splenektomerad föreligger en ökad risk för malaria och infektioner orsakade av kapslade bakterier, vilket kan kräva förändrad profylax. Kontroll vid hemkomst - Kontrollodling avseende MRSA (meticillinresistenta Staphylococcus aurues) och VRE (vancomycinresistenta enterokocker) är obligatorisk och skall göras snarast efter hemkomsten. Odling skall tagas från främre näsöppning, svalg samt sår/hudlesioner. - Om Du själv har vårdats utomlands skall även odlingar tagas perineum, faeces (pinnprov) och infarter/drän, i enlighet med PM på SU:s interna hemsida under Infektionshygien aspx Ytterligare bakgrundsinformation och utvidgat PM finns på: a_direktiv.pdf (Kontroll av MRSA. Direktiv och handlingsplan för Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Kungälvs sjukhus och Capio Lundby sjukhus). Det är varje students ansvar att provtagningen utförs. MRSA/VRE-odlingarna kan antingen utföras på 1/ den enhet där Du är verksam för närvarande, eller 2/ Infektionsmottagningen SU/Östra efter överenskommelse per telefon På remissen skall anges studentens hemadress och hem- eller mobiltelefonnummer. Ange även på remissen utlandsarbete resp utlandsvård. Denna uppgift medför att provet akutbehandlas. Används pappersremiss räcker en remiss för samtliga MRSA/VRE prov. Ingen kostnad för provtagningen debiteras vederbörande student. - Vid hudlesioner, t. ex. exsem, eller tarmsymptom skall Du inte delta i vårdarbetet förrän negativa odlingssvar erhållits. - Vid tarmsymptom skall även standardodling av faeces (och i vissa fall faecesmikroskopi) utföras, vilket kan ske vid infektionsmottagningen SU/Östra. - Vid eventuell stickskada skall blodprovstagning utföras avseende serologi och ev antigenpåvisning av Hiv, Hepatit B och C.

9 Information utresande studenter 9 Åtgärder vid konstaterad MRSA-kolonisation Vid MRSA-kolonisation ordnas en kostnadsfri läkartid på Infektionskliniken inom fyra dygn och vidare uppföljning enligt Smittskyddslagen. Då utformas en individuell handlingsplan i enlighet med gällande riktlinjer. Ett konstaterat MRSA-bärarskap skall inte påverka slutförandet av läkarutbildningen utöver de restriktioner som lagen anger.

Information utresande studenter 1 PRAKTISK INFORMATION FÖR STUDENTER SOM GÖR TERMIN 10 PÅ LÄKARPROGRAMMET UTOMLANDS

Information utresande studenter 1 PRAKTISK INFORMATION FÖR STUDENTER SOM GÖR TERMIN 10 PÅ LÄKARPROGRAMMET UTOMLANDS Information utresande studenter 1 PRAKTISK INFORMATION FÖR STUDENTER SOM GÖR TERMIN 10 PÅ LÄKARPROGRAMMET UTOMLANDS Information utresande studenter 2 Information till utresande studenter vid Sahlgrenska

Läs mer

Bra att veta frågor?

Bra att veta frågor? Inför avresa Bra att veta frågor? Sofie Halldén Internationell koordinator Utbildningssamordnare Läkarprogrammet Termin 10 Sofie.hallden@gu.se Tel: 786 3081 Resehandlingar att förbereda Letter ofinvitation?

Läs mer

SAHLGRENSKA ACADEMY PRAKTISK INFORMATION

SAHLGRENSKA ACADEMY PRAKTISK INFORMATION SAHLGRENSKA ACADEMY PRAKTISK INFORMATION Utresande studenter vid Sahlgrenska akademin INNEHÅLLSFÖRTECKNING: FÖRE UTRESA Finansiering Boende Försäkringsskydd Försäkring vid egen praktikplats Om du behöver

Läs mer

Försäkring vid utlandsstudier

Försäkring vid utlandsstudier Försäkring vid utlandsstudier KTH har försäkrat alla utresande utbytesstudenter genom statliga Kammarkollegiet Student UT Premien betalas av KTH, försäkringen är kostnadsfri för studenten. Medical Insurance

Läs mer

LATHUND FÖR UTBYTESSTUDIER MEDICINSKA FAKULTETEN LUNDS UNIVERSITET

LATHUND FÖR UTBYTESSTUDIER MEDICINSKA FAKULTETEN LUNDS UNIVERSITET LATHUND FÖR UTBYTESSTUDIER MEDICINSKA FAKULTETEN LUNDS UNIVERSITET Internationella avdelningen KARIN FRYDENLUND Internationell chef E-post: Karin.Frydenlund@med.lu.se Telefon: 046-222 31 80 TERESA SVARVELL

Läs mer

Försäkring vid utlandsstudier

Försäkring vid utlandsstudier Försäkring vid utlandsstudier KTH har försäkrat alla utresande utbytesstudenter genom statliga Kammarkollegiet Student UT Premien betalas av KTH, försäkringen är kostnadsfri för studenten. Medical Insurance

Läs mer

Student-UT försäkring

Student-UT försäkring Student-UT försäkring All information om Student-UT försäkringen hittar du på www.liu.se/ut eller på din fakultets hemsida/virtuella mapp. Länkar till hemsidorna: LiU LiU student utlandsstudier 1 Student-UT

Läs mer

SAHLGRENSKA ACADEMY PRAKTISK INFORMATION FÖR UTRESANDE STUDENTER

SAHLGRENSKA ACADEMY PRAKTISK INFORMATION FÖR UTRESANDE STUDENTER SAHLGRENSKA ACADEMY PRAKTISK INFORMATION FÖR UTRESANDE STUDENTER INNEHÅLLSFÖRTECKNING: FÖRE UTRESA Finansiering Bende Försäkringsskydd Försäkring vid egen praktikplats Om du behöver sjukvård Vaccinatiner

Läs mer

INFORMATION OCH INTYG OM GENOMFÖRD MRSA SCREENING

INFORMATION OCH INTYG OM GENOMFÖRD MRSA SCREENING INFORMATION OCH INTYG OM GENOMFÖRD MRSA SCREENING INRESANDE UTLÄNDSK STUDENT GENOMGÅNGET UTLANDSARBETE/PRAKTIK INOM HÄLSO/SJUKVÅRD GENOMGÅNGEN SJUKVÅRDANDE BEHANDLING UTANFÖR SVERIGE Förekomsten av antibiotikaresistenta

Läs mer

INFORMATION OCH INTYG OM GENOMFÖRD MRSA-SCREENING

INFORMATION OCH INTYG OM GENOMFÖRD MRSA-SCREENING INFORMATION OCH INTYG OM GENOMFÖRD MRSA-SCREENING INRESANDE UTLÄNDSK STUDENT GENOMGÅNGET UTLANDSARBETE/PRAKTIK INOM HÄLSO/SJUKVÅRD GENOMGÅNGEN SJUKVÅRDANDE BEHANDLING UTANFÖR SVERIGE Förekomsten av antibiotikaresistenta

Läs mer

Försäkring vid utlandsstudier

Försäkring vid utlandsstudier Försäkring vid utlandsstudier KTH har försäkrat alla utresande utbytesstudenter genom statliga Kammarkollegiet Student UT Premien betalas av KTH, försäkringen är kostnadsfri för studenten. Medical Insurance

Läs mer

Studenthälsan. För dig som studerar vid Karolinska Institutet samt högskolorna vid Södertörn, Röda Korset, Sophiahemmet och Ersta Sköndal

Studenthälsan. För dig som studerar vid Karolinska Institutet samt högskolorna vid Södertörn, Röda Korset, Sophiahemmet och Ersta Sköndal Studenthälsan För dig som studerar vid Karolinska Institutet samt högskolorna vid Södertörn, Röda Korset, Sophiahemmet och Ersta Sköndal Om Studenthälsan Ett komplement till landstingets hälso- och sjukvård

Läs mer

LiU Global. Informationspass inför dina utbytesstudier

LiU Global. Informationspass inför dina utbytesstudier LiU Global Informationspass inför dina utbytesstudier LiU Global Erasmusstipendium Student-UT försäkring Kulturkrockar, kulturmöten Praktisk information från din fakultet Säkerheten vid utlandsstudier

Läs mer

MRSA. Information till patienter och närstående

MRSA. Information till patienter och närstående MRSA Information till patienter och närstående I denna folder får Du några svar och dessutom tips om vem Du kan vända Dig till med fler frågor. Smittad med MRSA? Vem kan Du fråga och vart kan Du vända

Läs mer

Innehåll: Inledning sid 1

Innehåll: Inledning sid 1 Dokumentnamn: MRSA handläggning i Blekinge Vårdhygien Patientsäkerhetsavdelningen Landstingsdirektörens stab Dokid: H: Multiresistenta bakterier 2 Utfärdare: Vårdhygien Godkänt datum: Ansvarig läkare:

Läs mer

Informationsmöte för utresande utbytesstudenter VT16

Informationsmöte för utresande utbytesstudenter VT16 Informationsmöte för utresande utbytesstudenter VT16 Måndagen den 14 december 2015 kl.15.00-16.30, Ekosalen Åsa Landes & Marta Parzonka Studentavdelningen Dagens agenda Information på webben Registrera

Läs mer

Publicerat för enhet: Sjukhusgemensamt Version: 7

Publicerat för enhet: Sjukhusgemensamt Version: 7 Publicerat för enhet: Sjukhusgemensamt Version: 7 Innehållsansvarig: Els-Marie Rolén, Överläkare, Infektionsklinik läkare (elshe1) Giltig från: 2018-05-08 Godkänt av: Magnus Söderbergh, Chefläkare, Utvecklingsenhet

Läs mer

Risk för blodburen smitta - Åtgärder vid personalskada

Risk för blodburen smitta - Åtgärder vid personalskada Rutin Process: Hälso- och sjukvård Område: Vårdhandboken Giltig fr.o.m: 2013-01-29 Faktaägare: Katarina Madehall, Hygiensjuksköterska vårdhygien Fastställd av: Stephan Quittenbaum, tf ordf medicinska kommittéen

Läs mer

Risk för blodburen smitta - Åtgärder vid personalskada

Risk för blodburen smitta - Åtgärder vid personalskada Rutin Process: 3.1.1 RGK Tillhandahålla medicinsk service Område: Vårdhandboken Giltig fr.o.m: 2018-05-16 Faktaägare: Susanna Lundvall, Hygiensjuksköterska vårdhygien Fastställd av: Stephan Quittenbaum,

Läs mer

Kontroll av methicillinresistenta Staphylococcus aureus Direktiv och handlingsplan för Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Kontroll av methicillinresistenta Staphylococcus aureus Direktiv och handlingsplan för Sahlgrenska Universitetssjukhuset Kontroll av methicillinresistenta Staphylococcus aureus Direktiv och handlingsplan för Sahlgrenska Universitetssjukhuset (Denna handlingsplan skall finnas hos alla vårdenhetsöverläkare och vårdenhetschefer

Läs mer

Multiresistenta bakterier

Multiresistenta bakterier Multiresistenta bakterier Elisabeth Persson Flodman, hygiensjuksköterska Resistenta bakterier Varför ska vi vara rädda för resistenta bakterier? MRSA VRE ESBL Resistenta bakterier Staphyloccous aureus

Läs mer

Hälso- och vaccinationsprogram för studerande inom medicinska fakultetens

Hälso- och vaccinationsprogram för studerande inom medicinska fakultetens 1 Umeå universitet Medicinska fakulteten Grundutbildningsnämnden Beslut 2009-03-17 Dnr 513-5373-07 Sid 1 (6) Hälso- och vaccinationsprogram för studerande inom medicinska fakultetens grundutbildningar

Läs mer

Handlingsplan för stöd till internationella studenter vid en krisoch katastrof situation vid Göteborgs universitet

Handlingsplan för stöd till internationella studenter vid en krisoch katastrof situation vid Göteborgs universitet Universitetsledningens kansli STYRDOKUMENT International Centre 2011-04-08 dnr A1 2174/10 Karolina Catoni 031-786 53 28 Handlingsplan för stöd till internationella studenter vid en krisoch katastrof situation

Läs mer

STUDERA UTOMLANDS. Informationsfolder S ÄKERHET ÖVER ALLA GRÄNSER

STUDERA UTOMLANDS. Informationsfolder S ÄKERHET ÖVER ALLA GRÄNSER STUDERA UTOMLANDS Informationsfolder S ÄKERHET ÖVER ALLA GRÄNSER 2-3 STUDERA UTOMLANDS Studera utomlands? Grattis! Glöm inte bort att försäkra dig! Du är på väg ut på ett äventyr som kommer att bli ett

Läs mer

studera utomlands Informationsfolder Säkerhet över alla gränser

studera utomlands Informationsfolder Säkerhet över alla gränser studera utomlands Informationsfolder Säkerhet över alla gränser 2-3 studera utomlands Studera utomlands? Grattis! Glöm inte bort att försäkra dig! Du är på väg ut på ett äventyr som kommer att bli ett

Läs mer

LiU TurRetur - information inför utbytesstudierna

LiU TurRetur - information inför utbytesstudierna LiU TurRetur - information inför utbytesstudierna Title/Lecturer 2015-12-13 2 LiU TurRetur - Praktisk information från din fakultet - StudentUT försäkring - Krishantering - Utvärdering - LiU-material för

Läs mer

Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas

Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas Nytt från 1 juni 2004 Viktig information till dig inom vården Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas Här kan du läsa mer om rätten

Läs mer

LiU Global - informationspass inför dina utbytesstudier

LiU Global - informationspass inför dina utbytesstudier LiU Global - informationspass inför dina utbytesstudier LiU Global Kulturkrockar, kulturmöten och säkerheten utomlands StudentUT försäkring Marknadsför LiU Erasmusstipendium Praktisk information från din

Läs mer

Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas

Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas Nytt från 1 juni 2004 Viktig information till dig inom vården Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas Här kan du läsa mer om rätten

Läs mer

LiU Global - information inför utbytesstudierna

LiU Global - information inför utbytesstudierna LiU Global - information inför utbytesstudierna LiU Global Krishantering StudentUT försäkring Marknadsför LiU Erasmusstipendium Praktisk information från din fakultet Säkerhet vid utlandsstudier före-under-efter

Läs mer

Hälso- och vaccinationsprogram för studerande inom medicinska fakultetens

Hälso- och vaccinationsprogram för studerande inom medicinska fakultetens 1 Umeå universitet Medicinska fakulteten Grundutbildningsnämnden Beslut 2009-03-17 Dnr 513-5373-07 Sid 1 (6) Hälso- och vaccinationsprogram för studerande inom medicinska fakultetens grundutbildningar

Läs mer

Sahlgrenska akademins vaccinationsprogram. Informationen kommer också att finnas på GUL

Sahlgrenska akademins vaccinationsprogram. Informationen kommer också att finnas på GUL Sahlgrenska akademins vaccinationsprogram Studenter på läkarprogrammet omfattas av Sahlgrenska akademins vaccinationsprogram. Vaccinationerna ges kostnadsfritt och erbjuds studenter antagna till termin

Läs mer

LiU TurRetur - information inför utbytesstudierna

LiU TurRetur - information inför utbytesstudierna LiU TurRetur - information inför utbytesstudierna LiU TurRetur - Praktisk information från din fakultet - Krishantering - StudentUT försäkring - LiU-material för egna presentationer - Erasmusstipendium

Läs mer

Information till dig som fått en praktikplats Grattis du har fått en plats!

Information till dig som fått en praktikplats Grattis du har fått en plats! Socialförvaltningen 1 (5) januari 2015 Information till dig som fått en praktikplats Grattis du har fått en plats! Nu finns det några viktiga saker du ska göra innan du börjar din praktik, punkt 1-3, och

Läs mer

Informationsmöte för utresande utbytesstudenter HT16

Informationsmöte för utresande utbytesstudenter HT16 Informationsmöte för utresande utbytesstudenter HT16 Måndagen den 16 maj 2016 kl.15.00-16.30, Ekosalen Åsa Landes & Marta Parzonka Studentavdelningen Dagens agenda Information på webben Registrera utbyte

Läs mer

UTLÄNDSKA PATIENTER UTLANDSSVENSKAR

UTLÄNDSKA PATIENTER UTLANDSSVENSKAR Information angående UTLÄNDSKA PATIENTER UTLANDSSVENSKAR Utgiven: juni 2013 Enheten för lagreglerade läkare och sjukgymnaster Så här gör du för att få ersättning för besök av utländska patienter/utlandssvenskar

Läs mer

PATIENTER OCH NÄRSTÅENDE

PATIENTER OCH NÄRSTÅENDE MRSA INFORMATION PATIENTER OCH NÄRSTÅENDE STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Denna broschyr är framtagen oktober 2010 av Smittskydd Stockholm i Stockholms läns landsting Om du vill beställa broschyren eller få

Läs mer

Försäkringar i förskola och skola

Försäkringar i förskola och skola September 2012 1 (8) Försäkringar i förskola och skola För barn och ungdomar i förskola och skola har kommunen två försäkringar, en olycksfallsoch en reseförsäkring. Det är inte ovanligt med frågor kring

Läs mer

Hälso- och vaccinationsprogram för studerande inom medicinska

Hälso- och vaccinationsprogram för studerande inom medicinska 1 UMEÅ UNIVERSITET Medicinska fakulteten Grundutbildningsrådet 2007-12-10 Hälso- och vaccinationsprogram för studerande inom medicinska fakultetens grundutbildningar Riktlinjerna avser utbildningsprogram

Läs mer

MRSA handläggning i Uppsala län Godkänt av: Landstingsövergripande styrgruppen för smittskydd och vårdhygien i Uppsala län

MRSA handläggning i Uppsala län Godkänt av: Landstingsövergripande styrgruppen för smittskydd och vårdhygien i Uppsala län Förvaltning: Alla Titel: Verksamhet/division: Alla ID.nr MRSA handläggning i Uppsala län Godkänt av: Landstingsövergripande styrgruppen för smittskydd och vårdhygien i Uppsala län Dokumenttyp Riktlinjer

Läs mer

Resistenta bakterier (MRB) Smittspårningsutbildning 2018

Resistenta bakterier (MRB) Smittspårningsutbildning 2018 Resistenta bakterier (MRB) Smittspårningsutbildning 2018 Bodil Ardung Tf enhetschef/ smittskyddssjuksköterska Bild från vårdhygien, Uppsala Antibiotikaresistenta bakterier ESBL ESBL carba MRSA VRE Smittspårningspliktiga

Läs mer

i Jönköpings län Malin Bengnér, hygienläkare, Smittskydd Vårdhygien Fastställd: Diarienr:

i Jönköpings län Malin Bengnér, hygienläkare, Smittskydd Vårdhygien Fastställd: Diarienr: Smittskydd Vårdhygien Åtgärder vid skada med risk för blodburen smitta hos personal/studerande inom kommunal vård och omsorg i Jönköpings län Framtagen av: Gäller för: Godkänd av: Pernilla Johansson, Kommunal

Läs mer

MRSA hos barn inom barnomsorgen

MRSA hos barn inom barnomsorgen 1 (5) PM Författare: Leif Dotevall 2010-08-25 Godkänd: Ledningsgruppen 2010-08-26 Dnr 00021-2010 MRSA hos barn inom barnomsorgen Gäller barn med: positiv MRSA-odling (meticillinresistenta Staphylococcus

Läs mer

Ytterligare service ett axplock

Ytterligare service ett axplock Porsche Assistance Ytterligare service ett axplock - Ersättning för reskostnader för att följa med vid hämtning utomlands av minderåriga. - Ersättning för kostnader av - seende resa och inkvartering vid

Läs mer

Personlig hygien och hygienrutiner. Hässleholms sjukhusorganisation

Personlig hygien och hygienrutiner. Hässleholms sjukhusorganisation Personlig hygien och hygienrutiner Hässleholms sjukhusorganisation Personlig hygien och basala hygienrutiner Allmänt Du som arbetar i vården kan själv bära på infektioner eller smitta som kan infektera

Läs mer

Porsche Assistance När som helst, var som helst!

Porsche Assistance När som helst, var som helst! Porsche Assistance Porsche Assistance När som helst, var som helst! Porsche Assistance innebär att du får snabb hjälp 24 timmar om dygnet, om du har någon av Porsches garantier. Vare sig det är en garanti

Läs mer

Hiv och Hepatit. Information till dig som injicerar narkotika

Hiv och Hepatit. Information till dig som injicerar narkotika Hiv och Hepatit Information till dig som injicerar narkotika 1 Informationsmaterialet är framtaget av och kan beställas från Smittskydd Stockholm Stockholms Läns Landsting. 08-737 39 09 registrator@smittskyddstockholm.se

Läs mer

FLIK 4 SJUKVÅRD FÖR UTLANDSSVENSKAR

FLIK 4 SJUKVÅRD FÖR UTLANDSSVENSKAR FLIK 4 SJUKVÅRD FÖR UTLANDSSVENSKAR LeS; 2010-12-21; 14:03 4 SJUKVÅRD FÖR UTLANDSSVENSKAR... 1 4.1 Patienter som är utlandssvenskar... 1 4.2 Utlandssvenskar från EU/EES/Schweiz... 1 4.2.1 EU/EES-området

Läs mer

MRSA. Information till patienter och närstående

MRSA. Information till patienter och närstående MRSA Information till patienter och närstående Foto: Lars Johansson och Ulf Sjöstedt/pixgallery Här får du svar på vanliga frågor om MRSA Vad är Staphylococcus aureus (S. aureus)? S. aureus är en bakterie

Läs mer

Försäkringar i förskola och skola

Försäkringar i förskola och skola Januari 2013 1 (8) Försäkringar i förskola och skola För barn och ungdomar i förskola och skola har kommunen två försäkringar, en olycksfallsoch en reseförsäkring. Det är inte ovanligt med frågor kring

Läs mer

Dokumentrubrik Screening för multiresistenta bakterier (MRB) gällande patienter, personal och vårdstuderande

Dokumentrubrik Screening för multiresistenta bakterier (MRB) gällande patienter, personal och vårdstuderande Sida 1(6) Handläggare Giltigt till och med Reviderat Processägare Susanne Abrahamsson (san007) 2018 02 09 2016 02 09 Lars Blad (lbd008) Fastställare Inger Bergström (ibm013) Gäller för Landstingsgemensamt

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 21606 su/adm 2018-03-19 7 Vaccination och immunitetstest för nyanställd personal och Innehållsansvarig: Marianne Jertborn, Överläk/Professor, Läkare

Läs mer

MRSA. Information till patienter och närstående

MRSA. Information till patienter och närstående MRSA Information till patienter och närstående Broschyren har sammanställts av Smittskyddsenheten i Uppsala län. En motsvarande broschyr från Smittskydd Stockholm har varit förlaga. Bilder på framsidan:

Läs mer

TurRetur - information inför utbytesstudierna LOTTA KÅVEMARK INTERNATIONAL OFFICE

TurRetur - information inför utbytesstudierna LOTTA KÅVEMARK INTERNATIONAL OFFICE TurRetur - information inför utbytesstudierna LOTTA KÅVEMARK INTERNATIONAL OFFICE LiU TurRetur Praktisk information från din fakultet StudentUT försäkring Utvärdering, bloggar, information LiU-material

Läs mer

Informationsmöte för utresande utbytesstudenter VT12

Informationsmöte för utresande utbytesstudenter VT12 Informationsmöte för utresande utbytesstudenter VT12 26 oktober 2011 kl.15.00-17.00, sal B3 Program Hälsa Tillgodoräknande av utbytesstudier Försäkringar Studieekonomi Tips och råd ÖPPEN MOTTAGNING TELEFONRÅDGIVNING

Läs mer

Lättläst. Om du bor eller arbetar utomlands

Lättläst. Om du bor eller arbetar utomlands Lättläst Om du bor eller arbetar utomlands Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller i stort sett alla som bor eller

Läs mer

Kallelse för uppföljande undersökning av patienter med MRSA

Kallelse för uppföljande undersökning av patienter med MRSA MRSA - Uppföljning i Västerbotten Utfärdare: Anders Johansson, hygienläkare Fastställandedatum: Uppdaterad 2017-02-07 Omfattning Riktlinjerna är skrivna för personal inom hälso-, sjuk- och tandvård i Västerbottens

Läs mer

Linköpings universitet

Linköpings universitet Linköpings universitet En förnyare av forskning och utbildning Från LiU - Ut i världen! Informationspass för nominerade LiTH-studenter 2013-12-10 Jessica Yeh och Annika Holm, rum 2201 i Origo international@lith.liu.se

Läs mer

Handbok för utresande utbytesstudenter. Studera utomlands. Handbok för utresande utbytesstudenter

Handbok för utresande utbytesstudenter. Studera utomlands. Handbok för utresande utbytesstudenter Handbok för utresande utbytesstudenter Studera utomlands Handbok för utresande utbytesstudenter 2 Handbok för utresande utbytesstudenter Hej! Vill du läsa kurser som inte ges vid Stockholms universitet,

Läs mer

Klinisk mikrobiologi 1

Klinisk mikrobiologi 1 Självstudiematerial för information om preanalytiska faktorer vid lab.analyser, inom, LmD. Inom LmD finns laboratorier för klinisk kemi, klinisk mikrobiologi, klinisk patologi & cytologi och transfusionsmedicin,

Läs mer

Information om utbytesstudier för nominerade studenter läsåret 2012/2013

Information om utbytesstudier för nominerade studenter läsåret 2012/2013 Information om utbytesstudier för nominerade studenter läsåret 2012/2013 Helena Björck Internationell handläggare helena.bjorck@su.se Sektionen för internationell mobilitet Studentavdelningen Dagens agenda

Läs mer

Tjänstereseförsäkring för Västra Götalands läns landsting Försäkringstagare:

Tjänstereseförsäkring för Västra Götalands läns landsting Försäkringstagare: Regionkansliet, ekonomiavdelningen Handläggare: Maria Berglez Tjänstereseförsäkring för Västra Götalands läns landsting Försäkringstagare: Försäkringsnummer: 830 777 984 Västra Götalands Läns Landsting

Läs mer

Du kan beställa EU-kortet och få mer information på Försäkringskassans webbplats www.forsakringskassan.se.

Du kan beställa EU-kortet och få mer information på Försäkringskassans webbplats www.forsakringskassan.se. Resa till Spanien Spanien har länge varit ett populärt resmål med sitt varma klimat, sina vackra stränder och färgsprakande festivaler. Planerar du att åka dit? Här får du användbara tips och nyttig information

Läs mer

Smittskydd i skolan. Eva Furuland Smittskyddssjuksköterska Smittskyddsenheten Region Uppsala

Smittskydd i skolan. Eva Furuland Smittskyddssjuksköterska Smittskyddsenheten Region Uppsala Smittskydd i skolan Eva Furuland Smittskyddssjuksköterska Smittskyddsenheten Region Uppsala Dagens föreläsning Multiresistenta bakterier MRB. MRSA Blodsmitta Vinterkräksjuka Smittskydd- Barnvaccinationsprogrammets

Läs mer

Att förebygga blodburen smitta. Osk Atladottir Hygiensjuksköterska

Att förebygga blodburen smitta. Osk Atladottir Hygiensjuksköterska Att förebygga blodburen smitta Osk Atladottir Hygiensjuksköterska 22/2 2017 Blodburen smitta-definition Mikroorganismer i blod eller kroppsvätskor som kan överföras från en individ till en annan och orsaka

Läs mer

Meticillinresistent Staphylococcus aureus (MRSA) Rekommendationer för bedömning av bärarskap och smittrisk

Meticillinresistent Staphylococcus aureus (MRSA) Rekommendationer för bedömning av bärarskap och smittrisk Meticillinresistent Staphylococcus aureus (MRSA) Rekommendationer för bedömning av bärarskap och smittrisk Citera gärna Socialstyrelsens rapporter, men glöm inte att uppge källan. Bilder, fotografier och

Läs mer

SMITTSKYDDSENHETEN/VÅRDHYGIEN. MRSA Information till patienter, smittbärare och närstående

SMITTSKYDDSENHETEN/VÅRDHYGIEN. MRSA Information till patienter, smittbärare och närstående SMITTSKYDDSENHETEN/VÅRDHYGIEN MRSA Information till patienter, smittbärare och närstående Du (eller en närstående) har blivit smittad med MRSA. Vem kan du/ni fråga eller få hjälp av? Många frågor dyker

Läs mer

MRSA. Information till patienter och närstående

MRSA. Information till patienter och närstående MRSA Information till patienter och närstående Förlagan till denna broschyr kommer från Smittskyddsenheten i Stockholm. Landstinget information 2008. Tryck, Prinfo Team Offset & Media. Du eller en närstående

Läs mer

Multiresistenta bakterier MRB Elisabeth Skalare Levein Smittskyddssjuksköterska Smittskydd Värmland

Multiresistenta bakterier MRB Elisabeth Skalare Levein Smittskyddssjuksköterska Smittskydd Värmland Multiresistenta bakterier MRB Elisabeth Skalare Levein Smittskyddssjuksköterska 2018-12-06 QUIZ Fråga 5 MRB Vad betyder det att en bakterie är multiresistent? 1 Att det är resistent mot alla typer av antibiotika.

Läs mer

Reserapport från Barcelona VT-2013

Reserapport från Barcelona VT-2013 Reserapport från Barcelona VT-2013 Praktik på sjukhuset Vall d Hebron Patricia Sjuksköterskeprogrammet, termin 5 Universitat Autonoma de Barcelona, Spanien Erasmusgrupp Utsikt över Barcelona Parc Guell

Läs mer

Multiresistenta bakterier. Vad är det? Bakterier där tidigare vedertagna antibiotika inte längre fungerar. Smittskydd Värmland

Multiresistenta bakterier. Vad är det? Bakterier där tidigare vedertagna antibiotika inte längre fungerar. Smittskydd Värmland Multiresistenta bakterier Vad är det? Bakterier där tidigare vedertagna antibiotika inte längre fungerar. 1 MRB multiresistenta bakterier Kraftig global ökning av MRB. Hög förskrivning av antibiotika leder

Läs mer

STI. Praktiskt handläggande

STI. Praktiskt handläggande STI Praktiskt handläggande SmL Smittspårning Statistik Riktlinjer Klamydia.se Bemötande Fallbeskrivningar Praktiskt tänk Agenda Smittskyddslagen (SmL ) Omfattar; Klamydia,Gonorre, Hiv, Syfilis, Hepatit

Läs mer

Mall för hälsosamtal, provtagning och vaccination, migranter 0-17 år

Mall för hälsosamtal, provtagning och vaccination, migranter 0-17 år Mall för hälsosamtal, provtagning och vaccination, migranter 0-17 år För vissa äldre ungdomar kan det ibland vara bättre att använda frågorna i Mall för hälsosamtal, provtagning och vaccination migranter

Läs mer

Handbok för utresande utbytesstudenter HT15/VT16. Studera utomlands. Handbok för utresande utbytesstudenter HT15/VT16

Handbok för utresande utbytesstudenter HT15/VT16. Studera utomlands. Handbok för utresande utbytesstudenter HT15/VT16 Handbok för utresande utbytesstudenter HT15/VT16 Studera utomlands Handbok för utresande utbytesstudenter HT15/VT16 2 Handbok för utresande utbytesstudenter HT15/VT16 Hej! Vill du läsa kurser som inte

Läs mer

MRSA. Svar på vanliga frågor om MRSA

MRSA. Svar på vanliga frågor om MRSA MRSA Svar på vanliga frågor om MRSA 1 Broschyren har sammanställts av Smittskyddsenheten i Uppsala län. En motsvarande broschyr från Smittskydd Stockholm har varit förlaga. Produktion: Smittskyddsenheten/Byrå4

Läs mer

SENIORRESEFÖRSÄKRING. Säkerhet över alla gränser. FÖR DIG ÖVER 70 ÅR Kompletterande eller heltäckande försäkring Flexibel med valbara moment

SENIORRESEFÖRSÄKRING. Säkerhet över alla gränser. FÖR DIG ÖVER 70 ÅR Kompletterande eller heltäckande försäkring Flexibel med valbara moment FÖR DIG ÖVER 70 ÅR Kompletterande eller heltäckande försäkring Flexibel med valbara moment SENIORRESEFÖRSÄKRING 2011-02-01 Säkerhet över alla gränser 100 % TRYGGHET Tecknar du Goudas Seniorreseförsäkring

Läs mer

Åtgärder inom förlossnings- och BB-vård vid fynd av β- hemolyserande streptokocker grupp A (GAS) hos nyförlöst kvinna eller nyfött barn.

Åtgärder inom förlossnings- och BB-vård vid fynd av β- hemolyserande streptokocker grupp A (GAS) hos nyförlöst kvinna eller nyfött barn. hemolyserande streptokocker grupp A (GAS) hos nyförlöst kvinna eller nyfött barn. Vid positiv odling hos nyförlöst kvinna eller nyfött barn ska epidemiologisk utredning påbörjas. Åtgärder ska vidtas omgående

Läs mer

Multiresistenta bakterier

Multiresistenta bakterier Multiresistenta bakterier Inger Andersson, hygiensjuksköterska Bakterier är överlevare! Antibiotika Resistens Resistenta bakterier MRSA Methicillin Resistent Staphyloccus Aureus ESBL Extended Spektrum

Läs mer

Rekommendationer för handläggning av personal inom vård och omsorg avseende MRSA

Rekommendationer för handläggning av personal inom vård och omsorg avseende MRSA Rekommendationer för handläggning av personal inom vård och omsorg avseende MRSA Socialstyrelsen klassificerar sin utgivning i olika dokumenttyper. Detta är Rekommendationer för planering. De innehåller

Läs mer

Vanliga frågor kring hjälpmedel

Vanliga frågor kring hjälpmedel Vanliga frågor kring hjälpmedel 1. Vart vänder jag mig om jag behöver ett hjälpmedel? 2. Vad är en förskrivare? 3. Vad är ett funktionshinder? 4. Vad är ett hjälpmedel? 5. Jag behöver ett hjälpmedel. Hur

Läs mer

Sid 1. Kammarkollegiet En modern myndighet med anor

Sid 1. Kammarkollegiet En modern myndighet med anor Sid 1 Kammarkollegiet En modern myndighet med anor Kammarkollegiet En myndighet med över trettiofem olika arbetsuppgifter inom främst juridik, ekonomi, upphandling, riskhantering och administration Cirka

Läs mer

Multiresistenta bakterier i Primärvård

Multiresistenta bakterier i Primärvård Multiresistenta bakterier i Primärvård VÅRDHYGIEN SKÅNE Utarbetad av: Vårdhygien Skåne och Smittskydd Skåne Godkänd av: Vårdhygien Skåne och Smittskydd Skåne Datum: 2011-06-01 Ersätter 2008-06-27 (Rutiner

Läs mer

Aktuellt smittskydd 2018

Aktuellt smittskydd 2018 Anmälan www.sminet.se Välj Anmälan med elektronisk log-in, kan fås av Denise Jarvis 090-785 13 68 Aktuellt smittskydd 2018 Lena Skedebrant Smittskyddssjuksköterska Om patienten inte har fullständigt personnummer

Läs mer

RESEFÖRSÄKRING. Säkerhet över alla gränser. FÖR DIG UPP TILL 70 ÅR Kompletterande eller heltäckande försäkring Flexibel med valbara moment

RESEFÖRSÄKRING. Säkerhet över alla gränser. FÖR DIG UPP TILL 70 ÅR Kompletterande eller heltäckande försäkring Flexibel med valbara moment FÖR DIG UPP TILL 70 ÅR Kompletterande eller heltäckande försäkring Flexibel med valbara moment RESEFÖRSÄKRING Grupprabatt 15% Barnrabatt 50% 2011-02-01 Säkerhet över alla gränser 100 % TRYGGHET Tecknar

Läs mer

Medicinska risker vid tatuering/piercing och personalens hygienrutiner

Medicinska risker vid tatuering/piercing och personalens hygienrutiner Medicinska risker vid tatuering/piercing och personalens hygienrutiner Skellefteå 2012-02-03 Lena Skedebrant Smittskyddssköterska Västerbottens läns landsting lena.skedebrant@vll.se Exempel på medicinska

Läs mer

Screening för multiresistenta bakterier (MRB) gällande patienter, personal och vårdstuderande

Screening för multiresistenta bakterier (MRB) gällande patienter, personal och vårdstuderande Sida 1(5) Handläggare Giltigt till och med Reviderat Processägare Eva Gunnarsson (egn011) 2015-11-13 2014-05-13 Rolf Lundholm (rlm005) Fastställt av Granskare Anders Johansson (ljn043) Ylva Ågren (yan001)

Läs mer

Handikappersättning. Hur mycket får man i handikappersättning? Vem kan få handikappersättning?

Handikappersättning. Hur mycket får man i handikappersättning? Vem kan få handikappersättning? Handikappersättning Du som är över 19 år kan få handikappersätt ning om du behöver extra hjälp eller har extra kostnader på grund av varaktig sjukdom eller funktionsnedsättning. Det är inte graden av nedsättning

Läs mer

UNGDOMSRESEFÖRSÄKRING

UNGDOMSRESEFÖRSÄKRING FÖR enkeltperson/familie DIG UPP TILL 35 ÅR Til rejser Kompletterande i hele verden eller for heltäckande personer under försäkring 70 år Flexibel Fra 2 med dage valbara til 18 måneder moment UNGDOMSRESEFÖRSÄKRING

Läs mer

Varför behöver vi veta så mycket om ditt barns hälsa?

Varför behöver vi veta så mycket om ditt barns hälsa? Sida 1/10 Hälsodeklaration barn Varför behöver vi veta så mycket om ditt barns hälsa? Du kan försäkra en kommande sjukdom eller olyckshändelse, men inte sjukdomar som redan finns idag. Varför behövs en

Läs mer

Hälsoundersökning av asylsökande med flera Rev

Hälsoundersökning av asylsökande med flera Rev Hälsoundersökning av asylsökande med flera Rev. 2014-02-06 Inledning Denna information vänder sig till vårdgivare i primärvården och ska förtydliga vad som ingår i en hälsoundersökning av asylsökande med

Läs mer

Varför behöver vi veta så mycket om ditt barns hälsa?

Varför behöver vi veta så mycket om ditt barns hälsa? Sid 1 av 10 Varför behöver vi veta så mycket om ditt barns hälsa? Du kan försäkra en kommande sjukdom eller olyckshändelse, men inte sjukdomar som redan finns idag. Varför behövs en hälsodeklaration? Din

Läs mer

Stick- och skärskador samt exponering med risk för blodburen smitta

Stick- och skärskador samt exponering med risk för blodburen smitta Giltigt fro.m: - Tills vidare Org: Västerbottens läns landsting Uppföljning : 2017-06-19 Styrande översyn har gjorts Stick- och skärskador samt exponering med risk för blodburen smitta Anvisningen gäller

Läs mer

Vårdrelaterade infektioner, en vårdskada

Vårdrelaterade infektioner, en vårdskada Basal hygien Vårdrelaterade infektioner, en vårdskada Vårdrelaterade infektioner 1.Urinvägsinfektioner 2. Blodförgiftning på grund av centrala infarter 3.Postoperativa sårinfektioner 4. Lunginflammationer

Läs mer

MRSA. Information till patienter och närstående

MRSA. Information till patienter och närstående MRSA Information till patienter och närstående Denna broschyr är utarbetad av Smittskydd Stockholm, MRSA-teamet, Infektionskliniken, Danderyds sjukhus AB och Vårdhygien Stockholm 2017 Om du ha mer information

Läs mer

SENIORRESEFÖRSÄKRING

SENIORRESEFÖRSÄKRING FÖR DIG ÖVER 70 ÅR Kompletterande eller heltäckande försäkring Flexibel med valbara moment SENIORRESEFÖRSÄKRING 2014-03-01 Säkerhet över alla gränser 100 % TRYGGHET Tecknar du Goudas Seniorreseförsäkring

Läs mer

Rutiner vid stick- och skärskador på Skellefteå lasarett. Lena Lindberg Hygiensjuksköterska 2013 02 27

Rutiner vid stick- och skärskador på Skellefteå lasarett. Lena Lindberg Hygiensjuksköterska 2013 02 27 Rutiner vid stick- och skärskador på Skellefteå lasarett Lena Lindberg Hygiensjuksköterska 2013 02 27 Bakgrund Stick- och skärskador utgör den största risken för överföring av blodburen smitta i sjukvården.

Läs mer

Handbok för utresande utbytesstudenter. Studera utomlands. Handbok för utresande utbytesstudenter

Handbok för utresande utbytesstudenter. Studera utomlands. Handbok för utresande utbytesstudenter Handbok för utresande utbytesstudenter Studera utomlands Handbok för utresande utbytesstudenter 2 Handbok för utresande utbytesstudenter Handbok för utresande utbytesstudenter 3 Hej! Den här handboken

Läs mer

Europeiska ekonomiska och sociala kommittén. PRESIDIET 536:e SAMMANTRÄDET 29 MAJ 2007

Europeiska ekonomiska och sociala kommittén. PRESIDIET 536:e SAMMANTRÄDET 29 MAJ 2007 Europeiska ekonomiska och sociala kommittén Pt 7 a) PRESIDIET 536:e SAMMANTRÄDET 29 MAJ 2007 Ärende: Punkt 7 a) på dagordningen Stöd till ledamöterna/läkar- och kuratorsmottagningen FÖR KÄNNEDOM Syftet

Läs mer