LENA ADELSOHN LILJEROTH HELGE VON BAHR PATRICE BALDWIN SOFIA BALIC LOTTA BRILIOTH BIÖRNSTAD. Kulturminister.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LENA ADELSOHN LILJEROTH HELGE VON BAHR PATRICE BALDWIN SOFIA BALIC LOTTA BRILIOTH BIÖRNSTAD. Kulturminister."

Transkript

1 LENA ADELSOHN LILJEROTH Kulturminister. HELGE VON BAHR Barnkulturcentra i Sverige och Umeå Kultur. PATRICE BALDWIN Patrice Baldwin is Chair of National Drama (the UK s leading professional association for drama teachers and theatre educators). Between 2010 and 2013, she was also President of the International Drama Theatre and Education Association (IDEA) and an Executive Council Member of the World Alliance for Arts Education (WAAE). Patrice was a successful Headteacher for 11 years before becoming a local authority adviser for the Promotion of the Arts in Schools and later, Adviser for Arts Development and Improvement for a further 11 years. She was also a School Improvement Officer and school inspector in England for Ofsted. Patrice has been consulted with by several key national and international agencies (e.g. UNESCO, Arts Council England, the Department for Education). She is a regular, visiting University Lecturer at the University of Warwick and has also worked at the University of East Anglia. She is also an Artsmark validator and trainer for Arts Council England, helping schools to improve their arts education provision and its quality. During 2013, she was a Cultural Leader for Brock University, Canada. Patrice is a prolific educational author and has written several, key books about Drama and Learning. She is a specialist in the teaching of literacy through Drama and her writing on Drama and the Brain was heralded in the educational press, as groundbreaking. She has also worked as a BBC Education scriptwriter and consultant. She now works internationally and freelance. SOFIA BALIC Sofia Balic är projektledare på Sveriges Musik- och Kulturskoleråd (SMoK) med ungas inflytande och medbestämmande som fokusområde. SMoK är en intresseorganisation för kulturskolor i Sverige som arbetar med utveckling, opinionsbildning, utbildning, konferenser och faktainsamling. LOTTA BRILIOTH BIÖRNSTAD Kulturrådet, koordinator barn- och ungdomskultur.

2 CAMILLA CARLBERG Camilla Carlberg arbetar på Moderna Museet som intendent och är avdelningschef för Förmedling. Avdelningen Förmedling ansvarar för museets alla publika program för både barn och vuxna och arbetar med hela spektrumet för unga från babyvisningar till skolprogram och fristående ungdomsprogram. För den vuxna publiken görs debatter och seminarier, filmvisningar och performance, stora festivaler och konstnärssamtal, musikprogram och dans. Dessutom ansvarar Förmedling för alla museets visningar, kurser, audioguider och annan audiovisuell kunskapsöverföring, till exempel film. Camilla är också intendent och gör i den rollen egna program och utställningar. Våren 2014 kommer en föreläsningsserie kallad En Större Värld, som handlar om ett globalt internationellt perspektiv på utställningar och samlande, samt Mårten Spångbergs performance La Substance, som uruppfördes på PS1 i New York i januari. Camilla arbetar tillsammans 10 intendenter och konstpedagoger med att utveckla verksamheten i museet. DANIEL DIAZ Daniel Diaz är graffitikonstnär. Namnet Ikaroz använder Daniel sedan slutet av 1980-talet när han skapar konst och målar på diverse ytor. Daniel Diaz ses som en av de främsta graffitimålarna i Skandinavien idag Under 2012 startade Daniel tillsammans med några andra personer från graffitiscenen företaget Klottrarna. Daniel har deltagit på separat- och grupputställningar och finns representerad hos stat, kommun och företag. ANNIKA EDLUND Annika Edlund är juryledamot för priset till Astrid Lindgrens minne. Hon ansvarar för barnbiblioteksverksamheten vid Grubbebiblioteket, ett kombinerat folk- och skolbibliotek som drivs på intraprenad. Hon arrangerar bland annat sagostunder, bokprat och bibliotekskurser för förskolebarn och grundskoleelever, och ansvarar även för övrig program- och utställningsverksamhet. Annika presenterar också nya barn- och ungdomsböcker för lärare och andra litteraturförmedlare i samarbete med Svensk Bibliotekstjänst. Hon driver och utvecklar kulturföreningarna Krumelur föreningen för unga ord i norr, och kooperativet Pilgatan, en bokhandel och café med en omfattande och välbesökt programverksamhet. Hon arrangerar också skrivarverkstäder för barn och ungdomar och bloggar kring barn- och ungdomslitteratur. KJELL ENGLUND VD och konstnärlig ledare Norrlandsoperan. STAFFAN FORSSELL Generaldirektör Kulturrådet.

3 EVA GUSTAFSSON Eva Gustafsson är regional verksamhetsledare på Teatercentrum. Teatercentrum Norra regionen företräder ett tiotal fria teatrar som tillsammans når ut till barn och unga i hela Norrland, inte sällan med en normkreativ scenkonst som ligger i frontlinjen gällande frågor som rör kön och funktionalitet. Eva sitter i Kulturrådets referensgrupp för fri scenkonst och är aktiv i Wisp - Women in Swedish Perfoming Arts. Som utbildad kulturanalytiker har hon arbetat med mångfald och jämställdhetsfrågor inom kultursektorn. Här idag vill hon både lyfta det livsviktiga arbete för barn och unga som äger rum på landets fria scener, och göra en självkritisk granskning av vad vi berättar, för vem vi berättar och varför. Är vi verkligen så goda, upplysta och jämställda som vi säger att vi är? ERIK HANNERZ Erik Hannerz doktor i Sociologi och arbetar för närvarande som vikarierande lektor vid Sociologiska Institutionen vid Lunds Universitet. Erik har de senaste tio åren forskat kring subkulturella grupper och specifikt på hur subkulturell mening, stil och autenticitet skapas och förhandlas i relation till objekt, rum och identiteter. På senare tid har han fokuserat på hur subkulturella handlingsramar kan användas i arbetet med unga som en del av ett icke-formellt lärande. KARIN HELANDER Professor i teatervetenskap, föreståndare för Centrum för barnkulturforskning samt prodekanus, humanistiska fakulteten. Karins forskningsprojekt handlar för närvarande om skådespelarutbildning, svensk nutidsteater, barnteater (bl.a. receptionsstudier och barnteater i barnkulturell kontext). SOFIA JEPPSSON Sofia Jeppsson är musikhandledare och har arbetat på Kulturskolan i Gävle sedan Hon arbetar i grundskolan, både i projektform tillsammans med pedagoger i ämnen som dans, drama och bild och undervisar även i ämnet musik. Sofia arbetar kontinuerligt med fortbildning av lärare i för- och grundskola och deltar i Gävle kommuns läsutvecklingsarbete X5000 Läståget som workshopledare för förskolepersonal och i barngrupp. På Kulturskolan möter Sofia varje vecka de allra yngsta barnen och deras föräldrar i barnrytmik. Hon leder även grupper i pianolek för yngre elever.

4 YLVA LAGERCRANTZ SPINDLER Kulturjournalist och teaterkritiker i Svenska Dagbladet som också skriver regelbundet för Scen & Film, Teatertidningen med flera tidningar och tidskrifter. Ylva arbetar sedan 2012 regelbundet på uppdrag av Kulturrådet, senast med publikationen New Swedish Drama (texter, 2014) och har varit webbredaktör för Bolla.se en webbplats för barn- och ungdomskultur samt redaktör för publikationen Contemporary Swedish illustrators. Var chefredaktör för teatersajten Nummer.se och har skrivit böckerna Teaterlexikon 2000-talets scenfenomen från a ö (idé, projektledning, texter, 2007), 2000-talets första teaterdecennium scenkonstbevakning i Nummer, (huvudredaktör, texter, 2010) samt Teaterlexikon från anställningsbar till överklass (redaktör och texter, 2013). ANNA LUND Anna Lund är fil dr i sociologi och verksam vid Centrum för kultursociologi vid Linnéuniversitetet. Lund är verksam inom ett forskningsfält som rör barn, ungdom och kulturpolitiska satsningar, hennes forskningsinriktning inkluderar även ett fokus på arbetsvillkoren för estetiska och kulturella professioner. Hon har nyligen arbetat med att färdigställa den första utvärdering av Skapande skola, på uppdrag av Myndigheten för kulturanalys. Utvärderingen är en forskningsbaserad kvalitativ studie om realiseringen av Skapande skola-reformen i svensk grundskola, med fokus på högstadiet. Det kulturpolitiska målet om alla barn och ungas rätt till kultur kan realiseras genom denna nya kulturpolitiska satsning har belysts utifrån aspekter på långsiktighet, delaktighet, samverkan med mera. Resultaten bygger på dokumentanalys om reformens uppkomst och utveckling, intervjuer med skolhuvudmän, rektorer, lärare, elever och professionella kulturaktörer i tre regioner. Det sammantagna antalet röster som kommer till tals uppgår till 150. I denna föreläsning görs nedslag i utvärderingen med särskilt fokus på Skapande skolas möjligheter men också hinder. VERONICA OLOFSSON Veronica Olofsson är grundare av Kravallslöjd. Med rötterna i Västerbotten och kommande kandidatexamen i Ledarskap i slöjd och kulturhantverk är Veronica kulturproducenten som tycker tradition är lika viktig som nytänkande och mod. Hon har med Kravallslöjd som Do it Yourself koncept figurerat på en rad fysiska platser över landet sedan starten 2007; i skapande skola, på bibliotek, i föreningar, företag, festivaler och museer. Kravallslöjd är ett nytt sätt att röra sig kring slöjdbegreppen. Det handlar om viljan att lämna ett avtryck, att förverkliga sig, att pröva gränser och ifrågasätta satta normer. Ett fritt skapande där det viktiga inte är VAD det blir utan ATT det blir. ERIK PEURELL Erik Peurell är utredare vid Myndigheten för kulturanalys och har varit ansvarig för den utvärdering av bidraget Skapande skola som Kulturanalys presenterade i december 2013.

5 HÅKAN SANDH Håkan Sandh är fd verksamhetschef på SMoK och styrelseledamot i föreningen Pascal. Pascal verkar för allas rätt att, på lika villkor och med ömsesidig respekt, kunna tillgodgöra sig intryck, forma påtryck, skapa uttryck och göra avtryck i det kulturella landskapet. HELEN SIGELAND Kanslichef Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. ANNE STIGELL Kommunikationschef på Myndigheten för tillgängliga medier, MTM (tidigare Talboksoch punktskriftsbiblioteket), som producerar och distribuerar litteratur och tidningar i tillgängligt format för personer med läsnedsättning. Hon har lång erfarenhet av arbetet med att tillgängliggöra och informera om tillgängliga medier. MATHIAS STRÖMER Mathias Strömer är Riksutställningars senior curator. Arbetar speciellt med den samtida konsten och barnkultur. Har som curator och konstnärlig ledare för utställningar och utvecklingsprojekt lång erfarenhet av kreativa processer. Arbetar för tillfället med den kommande curatoriella plattformen Testing och högskolekursen Critical Exhibition Studies. PETER SUNESSON Peter Sunesson arbetar som producent på Dansstationen i Malmö, och mer specifikt som producent för Salto!-festivalen. Salto!-festivalen är en av Europas största dansfestivaler för barn och unga. Dansstationen är också en part i det europeiska nätverket Fresh Tracks Europe, vars syfte är att utveckla och stödja danskonst för en ung publik. Tidigare arbetade Peter med Dansstationens Turnékompani och deras egna produktioner som alltid riktar sig till en målgrupp mellan 1 18 år.

6 JOHAN SÖDERMAN Johan Söderman är biträdande professor i musikpedagogik vid Malmö högskola. Söderman har intresserat för olika pedagogiska, samhälleliga och konstnärliga aspekter av hiphopkulturen. Folkbildning är något som ligger honom varmt om hjärtat och han är just nu engagerad i två forskningsprojekt om sociala rörelser i förorten och om musikens funktion i föreningar bildade på etnisk grund. Han disputerade 2007 med avhandlingen Rap(p) i käften och har sedan dess publicerat artiklar och kapitel, både nationellt och internationellt, mestadels kring hiphop. Han är medförfattare till boken Planet Hiphop från 2010 och medredaktör för antologierna Musikvetenskap för förskolan, 2012 och Musik för alla från IDA ÖSTENSSON Ida Östensson från Umeå har gjort allt från att vara ungdomsombud till att jobba på studieförbund och driva Sveriges första klädbibliotek grundade hon stiftelsen Crossing Boarders som arbetar med praktiska metoder för jämställdhet och inkludering. Det som utmärker Crossing Boarders är ett fokus på lösningar och ett nytänk i arbetet med jämställdhet och inkludering som gör att de ofta ligger i framkant. Crossing Boarders har tagit fram metoden Jämställdhetseffekten som ger stöd till verksamheter som vill nå och inkludera de ur sin målgrupp som de hittills haft svårt att nå och inkludera.

Barnkulturkonferensen i Umeå 2014

Barnkulturkonferensen i Umeå 2014 Barnkulturkonferensen i Umeå 2014 En på plats-spaning i form av några nyckelord från A Ö Artsmark är ett slags kulturens vdn-stämpel som har initierats av brittiska kulturrådet och som bevisar att din

Läs mer

OM VI FICK BESTÄMMA ett projekt om Barnkonventionen och varför barns och ungdomars delaktighet måste stärkas

OM VI FICK BESTÄMMA ett projekt om Barnkonventionen och varför barns och ungdomars delaktighet måste stärkas Sofia Balic Projektledare Sveriges Musik- och Kulturskoleråd Nybrokajen 13 S- 111 48 STOCKHOLM +46 703 66 13 30 sofia.balic@smok.se www.smok.se 13-05-1713-05-17 Till Michael Brolund Arvsfondsdelegationen

Läs mer

MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN

MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN Kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund. Alla ska ha möjlighet att delta i kulturlivet. Kreativitet, mångfald och

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18 PM Sida 1 (5) 2017-11-16 Skapande skola för läsåret 17/18 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19 PM Sida 1 (5) 2018-08-23 Skapande skola för läsåret 18/19 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 Syfte Statens kulturråd (Kulturrådet) och Gotlands kommun vill gemensamt utveckla samverkan

Läs mer

Litteraturhuset i Sandviken för barn och unga. Seminarium 23 februari 2011 Språkstimulans genom estetiska uttrycksformer Plats: Folkets Hus, Sandviken

Litteraturhuset i Sandviken för barn och unga. Seminarium 23 februari 2011 Språkstimulans genom estetiska uttrycksformer Plats: Folkets Hus, Sandviken SAMMANFATTNING Litteraturhuset i Sandviken för barn och unga Seminarium 23 februari 2011 Språkstimulans genom estetiska uttrycksformer Plats: Folkets Hus, Sandviken Seminariedagen innehöll information

Läs mer

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 -

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - 2 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Innehållsförteckning Inledning...5 Kommunens kulturstrategi...6

Läs mer

Varför kultur i Falkenbergs skolor och barnomsorg?

Varför kultur i Falkenbergs skolor och barnomsorg? Tjänsteskrivelse Datum 2010-06-23 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Handlingsplan för mer och bättre kultur för barn och elever i barn- och utbildningsnämndens verksamheter Handlingsplanen

Läs mer

regional biblioteksplan förkortad version

regional biblioteksplan förkortad version regional biblioteksplan 2011 2014 förkortad version regional biblioteksplan 2011 2014 Vision Västra Götaland Det goda livet Det goda livet är den övergripande idé och vision som förenar kommuner, organisationer,

Läs mer

Bildberättandet rullar ut över Sverige hösten 2019 och våren Inbjudan

Bildberättandet rullar ut över Sverige hösten 2019 och våren Inbjudan Bildberättandet rullar ut över Sverige hösten 2019 och våren 2020. Inbjudan Till den inledande konferensen/fortbildningsdagen i Sundsvall 11 september 2019. Onsdag 11 september 2019 kl. 09.00 16.30 Folkets

Läs mer

ung scen/öst ung scen/öst i Linköping, foto ung scen/öst

ung scen/öst ung scen/öst i Linköping, foto ung scen/öst ung scen/öst ung scen/öst i Linköping, foto ung scen/öst Vad är ung scen/öst? Ung scen/öst är en satellitverksamhet till Östgötateatern med eget teaterhus i Linköping och har sedan starten 2001 varit en

Läs mer

Vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet

Vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet Högskolan Kristianstad bjuder in förskolans lärare och ledare till en föreläsningsserie med rubriken: Vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad kan det betyda i ett förskoleperspektiv? Förskolans

Läs mer

PROGRAM 30-1 SEP / OKT UPPSALA SKOLLEDAREN OCH FORSKNINGEN 2014

PROGRAM 30-1 SEP / OKT UPPSALA SKOLLEDAREN OCH FORSKNINGEN 2014 PROGRAM 30-1 SEP / OKT UPPSALA Sid 1 SKOLLEDAREN OCH FORSKNINGEN UPPSALA 30-1 SEP / OKT ARRANGÖRER SKOLLEDAREN OCH FORSKNINGEN En konferensserie för skolans och förskolans ledare. Forskning och vetenskaplighet

Läs mer

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft.

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Länskulturen en del av Regionförbundet Jämtlands län Egna verksamheter Estrad Norr Scenkonstinstitution för musik, teater, musikteater, dans Filmpool Jämtland

Läs mer

Guide för sökande av bidraget KREATIVA PLATSER. en del av satsningen Äga rum

Guide för sökande av bidraget KREATIVA PLATSER. en del av satsningen Äga rum Guide för sökande av bidraget KREATIVA PLATSER en del av satsningen Äga rum 1 SAMMANFATTNING Vad är Kreativa platser? Vad är syftet med stödet? Vem kan söka? För vad kan man söka? Vilka områden kan söka?

Läs mer

Bildberättandet rullar ut över Sverige hösten 2019 och våren Inbjudan. Till den inledande konferensen i Sundsvall 11 september 2019.

Bildberättandet rullar ut över Sverige hösten 2019 och våren Inbjudan. Till den inledande konferensen i Sundsvall 11 september 2019. Bildberättandet rullar ut över Sverige hösten 2019 och våren 2020. Inbjudan Till den inledande konferensen i Sundsvall 11 september 2019. Anmälan Onsdag 11 september 2019 kl. 09.00 16.30 Folkets Hus/Quality

Läs mer

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor?

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor? Tjänsteskrivelse Datum 2015-04-07 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Handlingsplan för mer och bättre kultur för barn och elever i barn- och utbildningsnämndens verksamheter Handlingsplanen

Läs mer

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti.

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti. Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans och gemenskap. Kultur skapar förutsättningar för både eftertanke

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010 Samverkan Statens kulturråd (Kulturrådet) och Västerbottens läns landsting

Läs mer

Barn lär av barn. Flerspråkighet i fokus, Stockholms universitet, 4 april 2016 Ellinor Skaremyr

Barn lär av barn. Flerspråkighet i fokus, Stockholms universitet, 4 april 2016 Ellinor Skaremyr Barn lär av barn Flerspråkighet i fokus, Stockholms universitet, 4 april 2016 Ellinor Skaremyr Måste inte vara problematiskt Pedagog: Karl: Pedagog: Karl: Pedagog: Karl: Pedagog: Karl: Vad gjorde ni för

Läs mer

PROGRAM 30-1 SEP / OKT UPPSALA SKOLLEDAREN OCH FORSKNINGEN 2014

PROGRAM 30-1 SEP / OKT UPPSALA SKOLLEDAREN OCH FORSKNINGEN 2014 PROGRAM 30-1 SEP / OKT UPPSALA Sid 1 SKOLLEDAREN OCH FORSKNINGEN UPPSALA 30-1 SEP / OKT ARRANGÖRER SKOLLEDAREN OCH FORSKNINGEN En konferensserie för skolans och förskolans ledare. Forskning och vetenskaplighet

Läs mer

Samverkan för ett starkare kulturliv. Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter

Samverkan för ett starkare kulturliv. Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter Samverkan för ett starkare kulturliv Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter 2 SAMVERKAN FÖR ETT STARKARE KULTURLIV Landstinget och kommunerna ska gemensamt skapa förutsättningar för att medborgarna

Läs mer

En kulturskola för alla. umeå. 20 februari 2013

En kulturskola för alla. umeå. 20 februari 2013 En kulturskola för alla umeå 20 februari 2013 Kulturskolan och skolan GöteborG 14 januari 2013 En kulturskola för alla umeå 20 februari 2013 Kulturskolan och samhällsbygget malmö 5 mars 2013 Kulturskolan

Läs mer

Kulturplan för grundskolan

Kulturplan för grundskolan Kulturplan för grundskolan Kulturplan för grundskolan- Norrtälje kommun Planen upprättad av samordnaren för Skapande skola/förskola på Kultur- och fritidskontoret 2019.Planen för kultur i skolan revideras

Läs mer

Kulturplan Kronoberg 2011

Kulturplan Kronoberg 2011 2011-03-14 Kulturplan Kronoberg 2011 Nulägesbeskrivning och utvecklingsområden Kommun Kulturnämnd: Nej, annat: Kommunstyrelsen Kvinnor: 3 antal Män: 8 antal 11 sammanlagt Kulturplan/ kulturstrategi: Antagen

Läs mer

SAMTAL OM EN JÄMSTÄLLD MUSIKSCEN

SAMTAL OM EN JÄMSTÄLLD MUSIKSCEN SAMTAL OM EN JÄMSTÄLLD MUSIKSCEN Under hösten 2015 arrangerades en seminarie- och konsertserie för att uppmärksamma frågor som ovanstående tillsammans med musiker, makthavare och forskare. Kulturjournalisten

Läs mer

PROGRAM SEPTEMBER UMEÅ SKOLLEDAREN OCH FORSKNINGEN 2014

PROGRAM SEPTEMBER UMEÅ SKOLLEDAREN OCH FORSKNINGEN 2014 PROGRAM 29-30 SEPTEMBER UMEÅ Sid 1 SKOLLEDAREN OCH FORSKNINGEN UMEÅ 29-30 SEPTEMBER ARRANGÖRER SKOLLEDAREN OCH FORSKNINGEN En konferensserie för skolans ledare av de lärosäten som anordnar Rektorsprogrammet.

Läs mer

Det här är Kulturrådet. Myndighet under Kulturdepartementet Ca 75 anställda Styrelse Referens- och arbetsgrupper samt sakkunniga

Det här är Kulturrådet. Myndighet under Kulturdepartementet Ca 75 anställda Styrelse Referens- och arbetsgrupper samt sakkunniga Det här är Kulturrådet Myndighet under Kulturdepartementet Ca 75 anställda Styrelse Referens- och arbetsgrupper samt sakkunniga Kulturrådets uppdrag Kulturrådet har till uppgift att, med utgångspunkt i

Läs mer

Presentation vid Länsteatrarnas vårmöte i Växjö 2013. Clas-Uno Frykholm

Presentation vid Länsteatrarnas vårmöte i Växjö 2013. Clas-Uno Frykholm Presentation vid Länsteatrarnas vårmöte i Växjö 2013 Clas-Uno Frykholm Myndighetens uppgifter är! Att med utgångspunkt i de nationella kulturpolitiska målen utvärdera, analysera och redovisa effekter av

Läs mer

18th February 2016, Gothenburg. Handlingsplan för Skapande skola

18th February 2016, Gothenburg. Handlingsplan för Skapande skola 18th February 2016, Gothenburg Handlingsplan för Skapande skola Bakgrund The International School of the Gothenburg Region (ISGR) är en International Baccalaureate (IB)-skola för årskurserna 0-12. Skolan

Läs mer

KREATIVA PLATSER år 1

KREATIVA PLATSER år 1 Guide för sökande 2017 av bidraget KREATIVA PLATSER år 1 en del av satsningen Äga rum 1 SAMMANFATTNING Vad är syftet med stödet? Vem kan söka? Vilka områden kan söka? Hur mycket pengar finns att söka?

Läs mer

Bildberättandet rullar ut över Sverige hösten 2019 och våren Inbjudan. Till konferens i Umeå 9 oktober 2019.

Bildberättandet rullar ut över Sverige hösten 2019 och våren Inbjudan. Till konferens i Umeå 9 oktober 2019. Bildberättandet rullar ut över Sverige hösten 2019 och våren 2020. Inbjudan Till konferens i Umeå 9 oktober 2019. Anmälan Onsdag 9 oktober 2019 kl. 09.00 16.30 Umeå Folkets Hus Lokal: Idun Vasaplan, Umeå

Läs mer

Bildberättandet rullar ut över Sverige hösten 2019 och våren Inbjudan. Till konferens/fortbildningsdag i Umeå 9 oktober 2019.

Bildberättandet rullar ut över Sverige hösten 2019 och våren Inbjudan. Till konferens/fortbildningsdag i Umeå 9 oktober 2019. Bildberättandet rullar ut över Sverige hösten 2019 och våren 2020. Inbjudan Till konferens/fortbildningsdag i Umeå 9 oktober 2019. Onsdag 9 oktober 2019 kl. 09.00 16.30 Umeå Folkets Hus, Lokal: Idun Bildberättandet

Läs mer

Kulturrådets internationella strategi

Kulturrådets internationella strategi Kulturrådets internationella strategi 2016 2018 Kulturrådet har antagit denna strategi för att bidra till att stärka den konstnärliga utvecklingen samt skapa en mångfald och kvalitet i kulturutbudet genom

Läs mer

Kulturrådets strategi för att stärka den professionella dansen 2010 2014

Kulturrådets strategi för att stärka den professionella dansen 2010 2014 2010-06-09 Beslutsbilaga S 2010:21 Kulturrådets strategi för att stärka den professionella dansen 2010 2014 Inledning Kulturrådet överlämnade Handlingsprogrammet för den professionella dansen (KUR 2005/2366)

Läs mer

Kulturskolerådet Hornsgatan 103 S STOCKHOLM

Kulturskolerådet Hornsgatan 103 S STOCKHOLM Kulturskolerådet Hornsgatan 103 S- 117 28 STOCKHOLM www.kulturskoleradet.se Verksamhetsplan 2016 Kulturskolerådet är en ideell, partipolitiskt och fackligt obunden förening där kommuner samverkar för en

Läs mer

JUSTICE FOR SOCIAL EDUCATION. Hur kan vi skapa en likvärdig och demokratisk skola där alla elever har möjlighet att lyckas?

JUSTICE FOR SOCIAL EDUCATION. Hur kan vi skapa en likvärdig och demokratisk skola där alla elever har möjlighet att lyckas? Professor Michael Apple Dr David Rose Professor Caroline Liberg Professor Sally Power Dr Guadalupe Francia Dr Monica Axelsson Dr Philippe Vitale Professor Ninetta Santoro EDUCATION FOR SOCIAL JUSTICE 28-29

Läs mer

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun 1 Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun Markaryds kommun har skrivit en plan om kulturen och biblioteken i kommunen. Planen beskriver hur kommunen vill att det ska bli och vad kommunen ska

Läs mer

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018 Biblioteksplan för Härjedalens kommun 2014-2018 1 Syftet med biblioteksplanen är att formulera en lokal bibliotekspolitik, ta tillvara de biblioteks- och medieresurser som finns i kommunen samt skapa en

Läs mer

Alla barn har rätt till kultur

Alla barn har rätt till kultur Alla barn har rätt till kultur Artikel 31 i FNs barnkonvention erkänner barnets rätt att fritt delta i det kulturella och konstnärliga livet. Denna rätt ska respekteras och främjas. Kulturell och konstnärlig

Läs mer

Strategisk handlingsplan för Skapande skola i Ystads kommun

Strategisk handlingsplan för Skapande skola i Ystads kommun Strategisk handlingsplan för Skapande skola i Ystads kommun 2017-2019 Ystads utbildningsverksamheter vilar på tre ben: det digitala benet, kultur samt utepedagogik. I arbetet med att möjliggöra högre måluppfyllelse

Läs mer

PROGRAM 1-2 OKTOBER KARLSTAD SKOLLEDAREN OCH FORSKNINGEN 2014

PROGRAM 1-2 OKTOBER KARLSTAD SKOLLEDAREN OCH FORSKNINGEN 2014 PROGRAM 1-2 OKTOBER KARLSTAD Sid 1 SKOLLEDAREN OCH FORSKNINGEN KARLSTAD 1-2 OKTOBER ARRANGÖRER SKOLLEDAREN OCH FORSKNINGEN En konferensserie för skolans och förskolans ledare. Forskning och vetenskaplighet

Läs mer

PEC: European Science Teacher: Scientific Knowledge, Linguistic Skills and Digital Media

PEC: European Science Teacher: Scientific Knowledge, Linguistic Skills and Digital Media PEC: Fredagen den 22/9 2006, Forum För Ämnesdidaktik The aim of the meeting A presentation of the project PEC for the members of a research group Forum För Ämnesdidaktik at the University of Gävle. The

Läs mer

Kulturentreprenörskap

Kulturentreprenörskap Kulturentreprenörskap Din väg in i kultursektorn Fotografi: Evelina Liliequist Varför du ska läsa kulturentreprenörskap! Programmet för kulturentreprenörskap riktar sig till dig som vill starta företag

Läs mer

Gävle Kulturhus

Gävle Kulturhus 2015-02-04 Gävle Kulturhus Syfte och mål Gävle Kulturhus ska vara en plats där samverkan är grunden. Gävle Kulturhus ska vara en plats för fler genom att bredda både deltagande och publik som ska spegla

Läs mer

Kulturfakta.

Kulturfakta. Page 1 of 7 Subscribe Past Issues Tra Nyhetsbrev från Kulturanalys Norden View this email in your browser Kulturfakta Välkommen till Kulturanalys Nordens nyhetsbrev Kulturfakta. Här lyfter vi fram nyheter

Läs mer

Musikläraren 2016 kunskap utveckling inspiration

Musikläraren 2016 kunskap utveckling inspiration Musikläraren 2016 kunskap utveckling inspiration Inspirera eleverna med världsmusik ta del av nytänkande exempel att använda i undervisningen Hur kan du nå fram och underlätta undervisningen för elever

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen. Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun

Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen. Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun 2014-2015 Kulturgarantin för Vimmerby kommun I Vimmerby kommun

Läs mer

Vision: God hälsa och tillväxt genom samverkan

Vision: God hälsa och tillväxt genom samverkan 1 (6) Vision: God hälsa och tillväxt genom samverkan Överenskommelse mellan Folkhögskolorna i Västerbottens län och Västerbottens läns landsting 2010-2012 1. Inledning Västerbottens läns landsting och

Läs mer

Ett samarbete mellan Skolverket och Kulturrådet

Ett samarbete mellan Skolverket och Kulturrådet Ett samarbete mellan Skolverket och Kulturrådet Skolan ansvarar för att varje elev efter genomgången grundskola har utvecklat sin förmåga till kreativt skapande och fått ett ökat intresse för att ta del

Läs mer

PROGRAM 2-3 OKTOBER HÄSSLEHOLM SKOLLEDAREN OCH FORSKNINGEN 2014

PROGRAM 2-3 OKTOBER HÄSSLEHOLM SKOLLEDAREN OCH FORSKNINGEN 2014 PROGRAM 2-3 OKTOBER HÄSSLEHOLM Sid 1 SKOLLEDAREN OCH FORSKNINGEN HÄSSLEHOLM 2-3 OKTOBER ARRANGÖRER SKOLLEDAREN OCH FORSKNINGEN En konferensserie för skolans och förskolans ledare. Forskning och vetenskaplighet

Läs mer

Kulturgaranti. för barn och unga

Kulturgaranti. för barn och unga Kulturgaranti för barn och unga Kulturplan för barn och unga I Varbergs kommun samarbetar skolor, förskolor och kulturverksamheter för att göra kultur till en del av barnens vardag. Vi ser kultur som en

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Kulturprogram för barn och ungdom Kulturprogram för barn och ungdom 1 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 16 oktober 2003 Reviderad den:

Läs mer

Etnologi Vänder upp och ner på fördomar!

Etnologi Vänder upp och ner på fördomar! Etnologi Vänder upp och ner på fördomar! Det förändrade för alltid min syn på samhället, vår samtid, vår kultur, kön och inte minst mig själv. Jag fick äntligen verktygen att förstå en massa saker jag

Läs mer

Internal Capacities for School Improvement

Internal Capacities for School Improvement Internal Capacities for School Improvement principals and teachers views in three Swedish schools (A study within a 3 year research and development project: The best Regional School System in the World?

Läs mer

Riktlinjer för statsbidrag till Skapande skola, kulturell verksamhet i skolan

Riktlinjer för statsbidrag till Skapande skola, kulturell verksamhet i skolan Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (6) Riktlinjer för statsbidrag till Skapande skola, kulturell verksamhet i skolan

Läs mer

Kulturskolan och skolan 14 januari 2013

Kulturskolan och skolan 14 januari 2013 Kulturskolan och skolan Göteborg 14 januari 2013 Kulturskola 2030 göteborg 1 Kulturskolan och skolan GöteborG 14 januari 2013 En kulturskola för alla umeå 20 februari 2013 Kulturskolan och samhällsbygget

Läs mer

EN MÅNGFALD AV METODER MATERIAL FÖR DIG SOM ARBETAR MED BARN OCH UNGA

EN MÅNGFALD AV METODER MATERIAL FÖR DIG SOM ARBETAR MED BARN OCH UNGA EN MÅNGFALD AV METODER MATERIAL FÖR DIG SOM ARBETAR MED BARN OCH UNGA SEX PÅ KARTAN Handtecknad upplysningsfilm som bygger på ungdomars frågor. Nio års undervisning på en halvtimme, sa en lärare om filmen.

Läs mer

KOP nätverket för konst och publikfrågor

KOP nätverket för konst och publikfrågor KOP nätverket för konst och publikfrågor På uppdrag av Kultur Skåne, Region Skånes kulturnämnd Utförd under år 2012 Anna Lönnquist, Ystads konstmuseum Innehåll Bakgrund... 1 KOP- nätverket för konst och

Läs mer

Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun

Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun 1 (8) Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun Dokumenttyp: Program Beslutad av: Kultur och fritidsnämnden (2013 09 24 66 ) och barn och utbildningsnämnden (2013 12 11 108) Gäller för: Alla

Läs mer

Kulturskolerådet Hornsgatan 103 S STOCKHOLM

Kulturskolerådet Hornsgatan 103 S STOCKHOLM Kulturskolerådet Hornsgatan 103 S- 117 28 STOCKHOLM www.kulturskoleradet.se Verksamhetsplan 2017 Kulturskolerådet är en ideell, partipolitiskt och fackligt obunden förening där kommuner samverkar för en

Läs mer

Kulturskolan och proffsen. visby. 13 mars 2013

Kulturskolan och proffsen. visby. 13 mars 2013 Kulturskolan och proffsen visby 13 mars 2013 Kulturskolan och skolan GöteborG 14 januari 2013 En kulturskola för alla umeå 20 februari 2013 Kulturskolan och samhällsbygget malmö 5 mars 2013 Kulturskolan

Läs mer

Biblioteksplan 2012-2015 för Vänersborgs kommun

Biblioteksplan 2012-2015 för Vänersborgs kommun Biblioteksplan 2012-2015 för Vänersborgs kommun Antagen av 2012 03 28 Biblioteksplan 2012-2015 Denna biblioteksplan avser folkbibliotekens verksamhet och gäller således inte skoloch gymnasiebibliotek eller

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

Kulturplan

Kulturplan Dokumenttyp och beslutsinstans Plan år Dokumentansvarig Maria Bäckersten Dokumentnamn Kulturplan 2018-2020 Tjörns kommun Dokumentet gäller för [Klicka och skriv] Fastställd/Upprättad /2018-04-2 Giltig

Läs mer

Det kulturella systemet och kulturpolitikens utveckling. Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 september 2016

Det kulturella systemet och kulturpolitikens utveckling. Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 september 2016 Det kulturella systemet och kulturpolitikens utveckling Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 september 2016 Det kulturella systemet Politiskt system Kultur/värdesystem PRODUKTION DISTRIBUTION KONSUMTION

Läs mer

Biblioteksplan för Söderhamns kommun

Biblioteksplan för Söderhamns kommun Biblioteksplan för Söderhamns kommun 2019-2022 Kultur- och samhällsserviceförvaltningen 2(5) Söderhamns folkbibliotek består av huvudbiblioteket i Söderhamn samt biblioteksfilialerna i Bergvik, Ljusne

Läs mer

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Studieförbundens remissyttrande på En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69)

Studieförbundens remissyttrande på En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) Dnr 17, u2017, 6/ds 2017-03-15 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Studieförbundens remissyttrande på En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) Om Studieförbundens remissvar Branschorganisationen

Läs mer

Kultur- och biblioteksplan 2012-2015

Kultur- och biblioteksplan 2012-2015 Storumans kommun Kultur- och biblioteksplan 2012-2015 Fastställt av Kommunfullmäktige 2012-04-24 49 Vision Storumans kommuns kulturpolitik bidrar till ett dynamiskt, öppet och demokratiskt samhälle präglat

Läs mer

Kan vi göra vuxenutbildningen tillgänglig för personer med funktionsnedsättning?

Kan vi göra vuxenutbildningen tillgänglig för personer med funktionsnedsättning? Kan vi göra vuxenutbildningen tillgänglig för personer med funktionsnedsättning? Statsbidrag till utvecklingsprojekt Kenneth Drougge, statsbidragsavdelningen kenneth.drougge@spsm.se 010-473 5387 En likvärdig

Läs mer

Uppdrag, mål och verksamhet

Uppdrag, mål och verksamhet Uppdrag, mål och verksamhet Innehåll: Inledning sid 4, Kulturrådets uppdrag sid 6, Kulturrådets prioriteringar sid 9, Kulturrådets verksamhetsområden sid 10, Kulturrådets övriga uppdrag sid 16, De kulturpolitiska

Läs mer

Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015

Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015 Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015 Barn- och ungdomskulturplan Gullspångs kommun Gullspångs kommun har reviderat sin barn- och ungdomskulturplan och den nya planen sträcker sig

Läs mer

Skolkulturplan. ett gott liv. -ett stöd i förskolan och grundskolan, Oskarshamns kommun. Godkänd av bildningsnämnden nden 2016-03-23, 25

Skolkulturplan. ett gott liv. -ett stöd i förskolan och grundskolan, Oskarshamns kommun. Godkänd av bildningsnämnden nden 2016-03-23, 25 Skolkulturplan ett gott liv -ett stöd i förskolan och grundskolan, Oskarshamns kommun Skolkulturplanen, ett gott liv bygger på: -Barnkonventionen -Förskolan och grundskolans styrdokument -Relevant, en

Läs mer

Kultur i skolan 2012/2013 Kulturutbud för barn och unga

Kultur i skolan 2012/2013 Kulturutbud för barn och unga Kultur i skolan 2012/2013 Kulturutbud för barn och unga är ett regionalt centrum för utveckling och samordning med särskild inriktning på arrangörer inom scenkonsten. Riksteatern Halland arbete utgår från

Läs mer

RÅD FRÅN EN ENAD SCENKONSTBRANSCH TILL EN KOMMANDE KULTURMINISTER

RÅD FRÅN EN ENAD SCENKONSTBRANSCH TILL EN KOMMANDE KULTURMINISTER RÅD FRÅN EN ENAD SCENKONSTBRANSCH TILL EN KOMMANDE KULTURMINISTER TA VARA PÅ SCENKONSTENS MÖJLIGHETER! Kulturen var inte valets viktigaste fråga, men nu är det dags att lyfta fram den. Den kommande regeringen

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige 2004-11-25, 183 PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN

Antaget av kommunfullmäktige 2004-11-25, 183 PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN Värnamo kommun ska genom sin egen verksamhet och genom stöd till föreningslivet verka för en allsidig och rik kulturverksamhet för barn och ungdom

Läs mer

Handlingsplan Skapande skola Borås Stad

Handlingsplan Skapande skola Borås Stad Handlingsplan Skapande skola Borås Stad Barn har rätt till alla sina språk- även sina estetiska. Barn och unga ska ha lika möjligheter att uppleva ett rikt utbud av professionellt utövad kultur och själva

Läs mer

CODEartgroup Cacak - Serbien: Lela Tomasevic, Snezana Pesic, Aleksandra Cosic-Marinkovic, Jovana Cosic, Dragan Dobrosavljevic, Vojislav Nedeljkovic

CODEartgroup Cacak - Serbien: Lela Tomasevic, Snezana Pesic, Aleksandra Cosic-Marinkovic, Jovana Cosic, Dragan Dobrosavljevic, Vojislav Nedeljkovic u n ungrafik u n Vägskäl 2009 Vägskäl 2009 Vägskäl 2009 Falu Konstgrafiska Verkstad: Sofie Berg. Lars Tors. Ylva Nyblom, Hilda Lindris, Nova Juneholm CODEartgroup Cacak - Serbien: Lela Tomasevic, Snezana

Läs mer

SKOLAN - KONTEXT EN DELSTUDIE I PROJEKTET INTERNATIONALISERING SOM EN INTERN FÖRBÄTTRINGSKAPACITET

SKOLAN - KONTEXT EN DELSTUDIE I PROJEKTET INTERNATIONALISERING SOM EN INTERN FÖRBÄTTRINGSKAPACITET INTERNATIONALISERING SOM EN INTERN FÖRBÄTTRINGSKAPACITET Maria Styf, Lektor i pedagogik Susanne Sahlin, Doktorand i pedagogik Avdelningen för utbildningsvetenskap Mittuniversitetet, Härnösand VÄRLDENS

Läs mer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer Humanistiska nämnden Kulturplan för Ånge kommun 2018-2020 Dokumentansvarig: Kulturchef Fastställd av: Kommunfullmäktige Omfattar: Ånge kommunkoncern Fastställd när: 2018-02-26 11 Postadress Besöksadress

Läs mer

Kulturplan för barn och unga i Alingsås kommun

Kulturplan för barn och unga i Alingsås kommun Datum: 16-01-20 Till Kultur- och Fritidsnämnden Handläggare: Birgitta Westergren Lenken Direktnr: 0322 616 364 Beteckning: Uppdaterad Kulturplan för barn och unga 2016-01-20 Kulturplan för barn och unga

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2021 Dnr: KS.2017.0214 Antagen av kommunfullmäktige 2017-05-31, 80 (ersätter Biblioteksplan för Finspångs kommun KF 189, Dnr 2005.0206) Inledning Alla ska kunna ta del av litteratur,

Läs mer

BILAGA 6 Dnr KUR 2008/6116

BILAGA 6 Dnr KUR 2008/6116 BILAGA 6 Dnr KUR 2008/6116 Uppföljning av enkät om tillgängligheten till kulturlivet För att genomföra det aktuella uppdraget skickade Kulturrådet i februari 2009 ut en webbaserad enkät till ett urval

Läs mer

UPPROP FÖR DEN FRIA SCENKONSTEN

UPPROP FÖR DEN FRIA SCENKONSTEN UPPROP FÖR DEN FRIA SCENKONSTEN DEN FRIA SCENKONSTEN ÄR HOTAD Den fria scenkonsten utgör en vital del av kulturlivet i Sverige och bidrar till ett dynamiskt, högklassigt och varierat utbud. Den samspelar

Läs mer

KONSTEN SOM KUNSKAPSVÄG

KONSTEN SOM KUNSKAPSVÄG KONSTEN SOM KUNSKAPSVÄG Studier av konstnärligt seende (Saks) Dokumentation och vetenskapligt seminarium SE OCH LÄRA, ELLER LÄRA ATT SE I en tid av stark målfokusering inom förskola och skola och med samhällets

Läs mer

Förskolebarn och hållbarhetens Vad och Hur

Förskolebarn och hållbarhetens Vad och Hur Förskolebarn och hållbarhetens Vad och Hur Eva Ärlemalm-Hagsér Förskollärare, doktorand vid Göteborgs universitet samt universitetsadjunkt Mälardalens högskola Innehåll Förskolans roll för en hållbar nutid

Läs mer

Swedish Media Festival

Swedish Media Festival Swedish Media Festival Produktionen av professionell film för näringsliv, myndigheter och organisationer har aldrig varit större än idag och branschen spelar en viktig roll vid intern och extern kommunikation.

Läs mer

Framgångsrikt kvalitetsarbete i förskolan - Habo kommun

Framgångsrikt kvalitetsarbete i förskolan - Habo kommun Framgångsrikt kvalitetsarbete i förskolan - Habo kommun Karin Renblad, Docent i pedagogik Kvalitetssamordnare Habo kommun Skolriksdagen 27-28 april 2015 Uppdraget Förskolan ska vara: rolig, trygg och lärorik

Läs mer

Initiativtagare. Helios13 Ett kreativ hus i Hammarby Sjöstad

Initiativtagare. Helios13 Ett kreativ hus i Hammarby Sjöstad Initiativtagare Guido Hildebrand, arbetade under trettio år som internationellt anlitad fotograf. År 2004 skapade han Delight Studios, ett hyrstudiokomplex där stor del av Sveriges största fotoproduktioner

Läs mer

8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik

8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik 1 (8) 8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik Sammanfattning av förslaget om att bygga ett nytt kulturhus 2 (8) Den här rapporten är ett förslag på hur ett nytt kulturhus i Örnsköldsvik kan se ut. Det ska vara Sveriges

Läs mer

KULTURPLAN Åstorps kommun

KULTURPLAN Åstorps kommun KULTURPLAN Åstorps kommun Godkänd av Bildningsnämnden 2012-06-13, 57, dnr 12-86 Antagen av Kommunfullmäktige 2012-11-19, 131 dnr 2012-333 Kulturplan Åstorps kommun Inledning Nationella kulturpolitiska

Läs mer

Fakta om Folkuniversitetet

Fakta om Folkuniversitetet Fakta om Folkuniversitetet Folkbildningstanken alla människors livslånga rätt att fritt söka efter kunskap genomsyrar vår pedagogik, organisation och våra värderingar. Folkuniversitetet är ett studieförbund.

Läs mer

Entreprenöriellt lärande vid Mälardalens

Entreprenöriellt lärande vid Mälardalens Entreprenöriellt lärande vid Mälardalens högskola och UKK Resultat från två studier Eva Insulander, Anna Ehrlin, och Anette Sandberg Perspektiv på entreprenöriellt lärande i yngre åldrar (studie 1) Ehrlin,

Läs mer

diagrambilaga skapande skola

diagrambilaga skapande skola diagrambilaga skapande skola Del 1 Här presenteras resultaten från sammanställningen av redovisningar. 1. Deltagande barn elever per år, antal År 4 År 5 År 6 År 7 År 8 År 9 0 10 000 20 000 30 000 40 000

Läs mer

2. Kulturpolitiska prioriteringar

2. Kulturpolitiska prioriteringar 2. Kulturpolitiska prioriteringar 2A. Stärkt kulturell infrastruktur 2B. Förbättrade villkor för konstnärligt skapande 2C. Kulturlivet med särskilt fokus på barn och unga 2D. Ökad tillgång och tillgänglighet

Läs mer

Bli platschef på West Pride 2014

Bli platschef på West Pride 2014 Bli platschef på West Pride 2014 Foto: Daniel Castro/Regnbågsredaktionen 2 Foto: OLA GUSTAFSSON, HAMPUS HAARA, DANIEL CASTRO, EBBA BRUCE, HAMPUS HAARA, SANNA LINDéN/Regnbågsredaktionen Bli en del av West

Läs mer

Kultur i ögonhöjd - för, med och av barn och unga Strategisk plan för barn- och ungdomskultur i Stockholm

Kultur i ögonhöjd - för, med och av barn och unga Strategisk plan för barn- och ungdomskultur i Stockholm 20 april 2009 Beslut i kommunfullmäktige Kultur i ögonhöjd - för, med och av barn och unga Strategisk plan för barn- och ungdomskultur i Stockholm 2009-2012 Avsikten med planen är att göra hela stadens

Läs mer