KRISTINESTAD KRISTINESTADS BOKSLUT 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KRISTINESTAD KRISTINESTADS BOKSLUT 2012"

Transkript

1 KRISTINESTAD KRISTINESTADS BOKSLUT 2012 STADSFULLMÄKTIGE 2013

2

3 Kristinestads stad Bokslut Innehåll Innehållsförteckning 1. Inledning sida 5 2. Bokslut och verksamhetsberättelse enligt KL och BFL sida 6 3. Väsentliga händelser i verksamheten och ekonomin 3.1. Stadsdirektörens översikt sida Den allmänna ekonomiska utvecklingen sida Kristinestads organisationsschema sida Personalrapport sida Bokslutsscheman och totalekonomiska nyckeltal 4.1. Totala intäkter och kostnader sida Resultaträkning med nyckeltal sida Finansieringskalkyl med nyckeltal sida Balansräkning med nyckeltal sida Koncernbokslut 2012 sida Stadsstyrelsens förslag till åtgärder som gäller räkenskapsperiodens resultat samt balansering av ekonomin sida Budgetens utfall 6.1. Driftsekonomidelens utfall sida Förvaltningscentralen sida Vård- och omsorgscentralen sida Utbildningscentralen sida Bildnings- och fritidscentralen sida Tekniska centralen sida Investeringsdelens utfall sida Resultaträkningsdelens utfall sida Finansieringsdelens utfall sida Bokslutets bilagor 7.1. Noter 7.2. Affärsverket KRS-Vattens berättelse 8. Balansbok (skild inbunden bok)

4 Kristinestads stad Bokslut

5 Kristinestads stad Bokslut Inledning I kapitel 2 redogörs för stadgandena kring bokslutet och verksamhetsberättelsen. I det tredje kapitlet framförs stadsdirektörens översikt, stadens organisationsschema för nämnderna och redogörs för utvecklingen i Kristinestad samt stadens personal. I kapitel 4 finns bokslutsscheman med nyckeltal samt koncernbokslutet. Stadsstyrelsens förslag till åtgärder som gäller räkenskapsperiodens resultat samt balansering av ekonomin återfinns i kapitel 5. I kapitel 6 redogörs för budgetens utfall. Driftsekonomidelens utfall redogörs resultatområdesvis och har grupperats enligt central. Utfallet framgår ur jämförelse mellan budget jämte budgetar sammanslaget samt bokslutet. Avvikelse har ett positivt eller negativt förtecken utgående från hur avvikelsen inverkar på verksamhetsbidraget. Budgetarna har ett negativt förtecken om utgifterna eller inkomsterna ökats och ett positivt om anslagen minskats. Samt negativt om inkomsterna minskat. I kap redogörs för utfallet för de av stadsfullmäktige uppställda målsättningarna. I kapitel 7 redogörs för bokslutets bilageuppgifter och kapitel 8 innehåller balansbok.

6 Kristinestads stad Bokslut Bokslut och verksamhetsberättelse enligt KL och BFL Bokföring Kommunlagen 67 Om kommunens bokföringsskyldighet, bokföring och bokslut gäller utöver kommunlagen i tillämpliga delar bokföringslagen (1336/97). Bokföringsnämndens kommunsektion meddelar anvisningar och avger utlåtanden om tillämpningen av bokföringslagen och kommunlagens (68-70 ) stadganden. Bokslut Kommunallagen 68 Kommunens räkenskapsperiod är kalenderåret. Kommunstyrelsen skall upprätta ett bokslut för räkenskapsperioden före utgången av mars månad året efter räkenskapsperioden och lämna det till revisorerna för granskning samt efter revision förelägga fullmäktige bokslutet före utgången av juni. Till bokslutet hör balansräkning, resultaträkning, finansieringsanalys och noter till dem samt en tablå över budgetutfallet och en verksamhetsberättelse. Bokslutet skall ge riktiga och tillräckliga uppgifter om resultatet av kommunens verksamhet och om kommunens ekonomiska ställning. De tilläggsupplysningar som behövs för detta skall lämnas i noterna. Bokslutet undertecknas av ledamöterna i kommunstyrelsen och kommundirektören eller borgmästaren. Kommunallagen 68a En kommun som jämte dottersamfund bildar en kommunkoncern skall upprätta och i sitt bokslut ta in ett koncernbokslut. Koncernbokslutet skall upprättas samma dag som kommunens bokslut. Koncernbokslutet skall upprättas som en sammanställning av koncernsamfundens balansräkningar och resultaträkningar samt noterna till dessa. I koncernbokslutet skall dessutom inkluderas en finansieringsanalys för koncernen, i vilken anskaffningen och användningen av kommunkoncernens medel under räkenskapsperioden utreds. Koncernresultaträkning och finansieringsanalys för koncernen behöver inte upprättas, om dottersamfundens sammanräknade omsättning eller motsvarande avkastning under såväl den räkenskapsperiod som har gått ut som under den omedelbart föregående räkenskapsperioden har understigit euro. Koncernresultaträkning och finansieringsanalys för koncernen skall emellertid alltid upprättas, om det sammanräknade värdet av dottersamfundens balansomslutning för såväl den räkenskapsperiod som har gått ut som den omedelbart föregående räkenskapsperioden har överstigit en tredjedel av kommunkoncernens balansvärde den räkenskapsperiod som föregick den räkenskapsperiod som har gått ut. Bokföringslagen Bokföringslagens stadganden har ändrats genom L (1304/2004) och bokföringsförordningen genom statsrådets förordning (1313/2004). Bokföringsnämndens kommunsektion har ansett att arna börjar tillämpas i kommunernas och samkommunernas bokföring först I bokföringslagens 3 kap. stadgas om innehållet i bokslutet. Innehållet i kommunernas och samkommunernas bokslut har reglerats i kommunallagen (68 2 mom.), så bokföringslagens ändrade bestämmelse om innehållet

7 Kristinestads stad Bokslut Verksamhetsberättelse tillämpas inte på kommunernas och samkommunernas bokslut. Enligt kommunsektionens anvisningar utgör finansieringskalkylen en bilaga till bokslutet. Kommunlagen 69 I verksamhetsberättelsen skall ingå en redogörelse för hur de mål för verksamheten och ekonomin som uppställts av fullmäktige har nåtts i kommunen och kommunkoncernen. I verksamhetsberättelsen skall också ingå uppgifter om sådana väsentliga saker som gäller kommunens och kommunkoncernens ekonomi som inte skall redovisas i kommunens eller kommunkoncernens balansräkning, resultaträkning eller finansieringsanalys. Om kommunens balansräkning visar underskott som saknar täckning, skall det i verksamhetsberättelsen redogöras för hur balanseringen av ekonomin utfallit under räkenskapsperioden samt för den gällande ekonomiplanens och åtgärdsprogrammets tillräcklighet för balanseringen av ekonomin. Kommunstyrelsen skall i verksamhetsberättelsen lägga fram förslag till behandling av räkenskapsperiodens resultat. Intern kontroll De redovisningsskyldiga utför också den interna kontrollen över verksamheten med iakttagande av gällande lagstiftning och de föreskrifter som finns i förvaltningsstadgan samt instruktionen om intern kontroll. Koncerntillsynen utförs likaså av de redovisningsskyldiga med iakttagande av ovan nämnda regelverk även de målsättningar Stadsfullmäktige definierat för koncernen.

8 Kristinestads stad Bokslut Väsentliga händelser i verksamheten och ekonomin 3.1. Stadsdirektörens översikt 2012 Stadens budget för år 2012 utarbetades nationellt sett under osäkra förhållanden då staten fortsatte skära ner kommunernas statsandelar och balansera den offentliga ekonomin. Kommuninvånarnas service producerades enligt planerna men ekonomiskt sett förverkligades verksamhetsåret inte enligt budgeten. Trots att fullmäktige år 2010 på grund av det 3-4-åriga utvecklingsarbetet inom vård- och omsorgscentralen godkände tanken om några år av underskott, är underskottet om 2,2 milj. euro år 2012 för stort 1. Arbetet för att hälso- och sjukvården till följd av den åldrande befolkningen i framtiden inte ska belasta driftsekonomin fortsatte. Välfärdsberättelsen som fullmäktige godkände 2012 och som uppdateras varje fullmäktigeperiod visar de starka sidorna i verksamheten, som har som målsättning att stärka invånarnas välfärd, samt förbättringsobjekten och fungerar som rättesnöre för den fortsatta planeringen. Nämnderna beaktade dokumentet Så formar vi framtiden i Kristinestad - en strategi för i sitt utvecklingsarbete. De väsentligaste avvikelserna Skatteinkomster, budgeterat Skatteinkomster, förverkligat Skillnad euro Statsandelar, budgeterat Statsandelar, förverkligat Skillnad euro Övriga intäkter, budgeterat Övriga intäkter, förverkligat Skillnad euro Driftsekonomins netto var 39,5 milj. euro, ökningen från år 2011 var således 2,9 milj. euro, d.v.s. 7,8 %. Årsbidraget var -0,49 milj. euro (-69 /inv.). Skatteinkomsterna var 21,0 milj. euro (20,3 M ). Driftsbidraget var euro ( ). Nettoinvesteringarna uppgick till 2,3 milj. euro (3,8 M ). Avskrivningarna uppgick till 1,7 milj. euro (1,4 M ). Övriga inkomster uppgick till 7,9 milj. euro (7,97 M ). Uppmärksamhet fästs vid en ökning av inkomsterna och sektorerna lyckades också öka sina inkomster. Övriga inkomster uppgick till 7,9 milj. euro (7,97 M ). Inkomstskatteprocenten år 2012 var för sjunde året i följd 20 % men fastighetsskattesatserna höjdes något. Efter avdragen var den verkliga skattesatsen 16,5 procent. Underskottet för räkenskapsperioden 2012 var ,48 euro (1,4 M ), vilket är euro sämre än målsättningen om underskott på euro. Underskottet ,48 euro minskas från de tidigare årens ackumulerade överskott på 2,9 milj. euro, vilket innebär att det ackumulerade överskottet sålunda har använts och stadens underskott i balansen i slutet av år 2012 är euro. I slutet av år 2011 var överskottet 1,5 milj. euro. 1 Tack vare investeringarna och satsningarna kan kostnadsökningen kontrolleras under kommande år, vilket i sin tur gör att stadens ekonomi kan hållas på en stabil grund under varje planeperiod. Satsningarna inom vård- och omsorgen har under kommande år en inbesparingseffekt om ca 1milj. euro. Kommunernas ekonomi ska vara i balans under planeperioden.

9 Kristinestads stad Bokslut Lån upptogs för 6,1 milj. euro till investeringar, och lånen avkortades totalt med 2,5 milj. euro. Stadens lånesumma uppgår till 19,5 milj. euro (15,9 M ), 2765 euro/invånare (2241 euro/inv.) Lånesumman i kommunerna i Fasta Finland år 2011 var i genomsnitt 2282 euro/inv. (2038 euro/inv.). Ränteutgifterna var euro. Likviditeten var 21 dagar (25 dagar). Stadens invånarantal i slutet av året 2012 var 7055 invånare d.v.s. 41 personer färre än år 2011 (7096). Förverkligad kostnadsfördelning 2012 Sektor Euro Ökning % % av budgeten /invånare Förvaltning 1) ,2 104,8 314 Tekniska ,7 104,9 842 Vård- och omsorg ,4 100, Utbildning ,1 98,3 893 Bildning ,6 97,8 165 Totalt ,6 100, ) I förvaltningscentralens kostnader ingår bl.a. Näringslivscentralens köptjänster samt hela organisationens bokslutsposter inklusive semesterlöneperiodiseringen Korrigerat utgör förbrukningen 94 % av budgeten. Vård- och omsorgscentralen - utveckling i enlighet med strategin och planerna År 2012 fortsatte staden satsningarna på att ändra anstaltsvården så att vården blir mera öppenvårdsbetonad, vilket under de kommande senare kommer att påverka kostnadsstrukturen i positiv riktning. En övergång till öppenvårdsbaserad verksamhet och den personalökning detta medför skulle minska ökningen av specialsjukvårdskostnaderna och denna uppgift gavs till vård- och omsorgssektorn 2. Specialsjukvårdskostnaderna ökade endast med 0,61 % och därför kan konstateras att vård- och omsorgssektorn lyckats i denna målsättning år Seniorrådgivningen, hemvården, nattpatrullen och satsningarna på närståendevården eftersträvade för att möjligast länge upprätthålla funktionsförmågan och möjligheten till eget boende. Centrala tyngdpunktsområdena har varit barn, ungdom och unga vuxna samt den äldre befolkningen. Familjecentret grundades i april 2012 för att sammanföra de aktörer som arbetar med och runt barn, ungdom och unga vuxna. Detta mångprofessionella arbetssätt har effektiverat identifieringen och behandlingen av de problem och utmaningar som uppstår hos denna målgrupp. Tack vare skolkuratorn som anställdes förbättrades kontaktytan till skolvärlden. Strukturförarna i hälsocampuset och investeringarna för att förnya vård- och omsorgssektorns service inverkade också positivt på stadens image. De förbättrade hälsocampusets dragningskraft och underlättade den framtida rekryteringen. Personalen inom vård- och omsorgssektorn ökade med 16 personer år Omstruktureringen av vård- och omsorgen fortsätter och då utvecklas den service som riktas mot hemmet. Planeringen av det regionala geriatriska centret med Kristinestad som placeringsort fortsatte. KristinaMedi Ab, av vilket staden äger 30 %, inledde sin verksamhet i hälsocampuset år Tack vare nya satsningar minskar vård- och omsorgssektorn från år 2012 målinriktat kostnaderna för specialsjukvården.

10 Kristinestads stad Bokslut Attraktionsfaktorerna för framåt Utbildningscentralen (17 % av budgeten) gav fortsättningsvis god undervisning åt eleverna och stadens gymnasierna klarade sig bra i de nationella jämförelserna av resultaten från studentskrivningarna. På grund av elevminskningen var staden tvungen att stänga Dagsmark skola och flytta eleverna till Lappfjärd skola. Skolfastighetsarbetsgruppens rapport om effektiveringen av de skolfastigheter som inte används till full kapacitet ledde ännu inte till konkreta resultat under verksamhetsåret 2012 utan besluten senarelades till följande år. Staten beviljade inte bidrag för grundrenovering av svenskspråkiga högstadiet som beräknats kosta ca 4,5 miljoner. Staden verkade aktivt för att inleda utbildning av vindkraftstekniker i området eftersom underhållet och servicen av vindkraftverken i framtiden kommer att sysselsätta efter byggnadsskedet. Tekniska centralen (14 % av budgeten) förbättrade stadens infrastruktur och fortsatte planeringen av vindkrafts- och andra områden samt åtgärder för att öka energieffektiviteten, effektivera den centraliserade fastighetsskötseln och förverkliga fjärrvärme. De olika energibolagens vindkraftsprojekt framskred. Bildnings- och fritidscentralen (3 % av budgeten) arbetade på ett mångsidigt sätt för att förbättra invånarnas trivsel och välfärd och stärka stadens dragningskraft. Under året ordnades olika populära evenemang, bl.a. Öppna Portar och Romatikveckan. Sektorns verksamhet är en viktig del av den förebyggande verksamheten. Utredningen av tjänste- och befattningsarrangemangen fortsatte. Förvaltningscentralen (5 % av budgeten) skötte på ett målinriktat sätt stadens förvaltning, ekonomi och personalförvaltning. Staden köpte näringslivstjänsterna av stadens näringslivsbolag och bolagets verksamhetsförutsättningar stärktes. Av förnyelserna och projekten kan nämnas koncentreringen av näringslivscentralen, turismen och Cittaslow-byrån under samma tak till en front office/utvecklingsenhet som betjänar företagare, turister och invånare. Staden drog nytta av Cittaslow-statusen i marknadsföringen och antalet turister ökade också betydligt. Marknadsförings- och kommunikationsarbetsgruppen ansvarade för kommuniceringen av stadens strategi och för att göra staden mera känd. Stadens image antas ha förbättrats. Verksamhetens interna effektivitet och produktivitet förbättrades genom att stärka samarbetet mellan sektorerna. Befolkningsminskningen inverkar negativt på utvecklingen och beror till stor del på att mortaliteten är större än nativiteten. Trots att antalet inflyttade glädjande nog ökade, minskade invånarantalet år 2012 med 50 personer och var personer i slutet av år Staden deltog i en mässa i Holland för att locka nya invånare. Enligt stadens strategi 2020 är målsättningen 8000 invånare. Kommunstrukturen och sote-reformen: För att vara stark i framtiden krävs att staden smidigare producerar service på ett effektivare sätt, anpassar servicestrukturerna enligt olika åldergruppers behov och lyckas genomföra framgångsrika åtgärder inom näringslivet d.v.s. bevara och skapa nya arbetsplatser. I fortsättningen blir ett inspirerande samarbete med de viktigaste intressentgrupperna och kommunpartnerna allt viktigare. Kristinestad, Riitta El-Nemr Stadsdirektör

11 Kristinestads stad Bokslut Den allmänna ekonomiska utvecklingen Befolkning Befolkningen var invånare (7 096 per ). Befolkningen minskade med 41 personer eller 0,6 % jämfört med situationen Av befolkningen hade 55,8 % (3 937 inv.) svenska som modersmål och 41,6 % (2 935 inv.) finska som modersmål. 183 personer hade ett annat språk än de ovan nämnda som modersmål. Åldersstrukturen i Kristinestad Antal % Antal % Antal % Antal % Antal % Antal % , , , , , , , , , , , , , , , , , ,8 Sammanlagt , , , , , ,0 Sysselsättning Arbetslöshet i medeltal Kristinestad antal Kristinestad % 8,0 7,4 5,8 5,5 7,4 7,3 6,4 5,5 Österbotten % 7,6 6,6 5,5 5,0 7,3 6,9 6,0 6,6 Hela landet % 10,9 9,5 8,2 7,6 9,8 9,8 9,1 7,7 Näringsliv Befolkning enligt huvudsaklig Antal Antal Antal Antal Antal Antal verksamhet år fyllda Arbetskraften Sysselsatta Arbetslösa år fyllda utanför arbetskraften år fyllda

12 Kristinestads stad Bokslut Arbetsplatsernas antal och andel Antal Andel enligt näringsgren A Jordbruk, skogsbruk och fiske ,1 B, D-E Utvinning av mineral; Försörjning av el, gas, värme och kyla; Vattenförsörjning; avloppsrening 68 2,6 C Tillverkning 255 9,7 F Byggverksamhet 138 5,3 G-I Handel; Transport och magasinering; Hotell- och restaurangverksamhet ,6 J Informations- och kommunikationsverksamhet 18 0,7 K Finans- och försäkringsverksamhet 57 2,2 L Fastighetsverksamhet 12 0,5 M-N Verksamhet inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik ; Uthyrning, fastighetsservice, resetjänster O-Q Offentlig förvaltning och försvar; obligatorisk socialförsäkring; Utbildning; Vård och omsorg; Sociala tjänster 163 6, ,0 R-U De övriga tjänster 97 3,7 X Näringsgrenen okänd 38 1,4 Alla näringsgrenar totalt ,0 Pendling Pendling till och från Kristinestad enligt kommun (över 5 pendlande personer) Inpendling Utpendling Sammanlagt Espoo-Esbo 6 Helsinki - Helsingfors 5 12 Isojoki - Storå Karijoki - Bötom Kaskinen - Kaskö Kauhajoki Korsnäs 2 3 Kurikka 8 Maalahti - Malax 7 3 Merikarvia - Sastmola 18 7 Maarianhamina-Mariehamn 7 Mustasaari - Korsholm 8 9 Närpiö - Närpes Pori - Björneborg Rauma - Raumo 6 Seinäjoki Teuva - Östermark Turku - Åbo 12 Vaasa - Vasa Övriga kommuner 83 69

13 Kristinestads stad Bokslut Kristinestads organisationsschema

14 Kristinestads stad Bokslut Personalrapport Personalens antal Kristinestads personal Central Tjänsteinnehavare Arbetstagare Sammanlagt huvud- bi- tjänster arb.tag. heltid deltid tjänst tjänst totalt totalt Förvaltningscentralen Vård- och omsorgscentralen Utbildningscentralen Bildnings- och fritidscentralen Tekniska centralen Sammanlagt I personalantalet ingår tillsvidare anställda tjänsteinnehavare och arbetstagare samt arbetstagare med arbetsavtal för viss tid, som sträcker sig över årsskiftet Personalstatistik Personalens sjukfrånvaro 2012 Central Med eget meddelande Med intyg av hälsovårdare (4. och 5. dagen) Med läkarintyg Sjukfrånvaro Sjukfrånvarodagar/person Procent Förvaltningscentralen ,6 1,54 Vård- och omsorgscentralen ,8 4,05 Utbildningscentralen ,0 1,63 Bildnings- och fritidscentralen ,3 0,91 Tekniska centralen ,0 4,39 Sammanlagt ,1 3,32 Intyg av sjukskötare, hälsovårdare och fysioterapeut för fjärde och femte kalenderdagen tillämpas för påvisande av arbetsoförmåga först från

15 Kristinestads stad Bokslut Personalens sjukfrånvarodagar per person Central Förvaltningscentralen 11,8 5,9 2, ,3 5,6 Vård- och omsorgscentralen 20,4 19,7 15,1 14,1 15,0 14,8 Utbildningscentralen 10,4 7,1 10,8 5,2 9,7 6,0 Bildnings- och fritidscentralen 17,9 11,4 7,0 3,3 Tekniska centralen 7,2 11,6 20,2 14,8 9,4 16,0 Sammanlagt 14,1 12,3 13,9 11,6 12,0 12,1 Arbetsförmåga och hälsa Totalantalet sjukfrånvarodagar är i stort på samma nivå som år Den har ökat med 0,1 dagar, från 12,0 dagar/person år 2011 till 12,1 dagar/person år Sjukfrånvaron har ökat vid förvaltningscentralen och tekniska centralen men minskat vid vård- och omsorgscentralen, utbildningscentralen samt bildnings- och fritidscentralen. Personalantalet vid en del centraler är ändå på sådan nivå att man inte kan dra långtgående slutsatser utifrån sjukfrånvarouppgifterna. Redan några anställdas sjukfrånvaro längre än en vecka, ofta av orsaker som inte är arbetsrelaterade, syns snabbt i statistiken. I Kristinestads personalstrategi har arbetshälsan lyfts fram som ett mycket viktigt delområde. Arbetshälsan främjas i samverkan mellan arbetsgivaren och personalen. Arbetstillfredsställelsen, hälsan och arbetsförmågan syns i arbetskvaliteten, kundtillfredsställelsen och organisationens resultat. Kristinestad lät Kommunförbundet utföra en enkät och personalanalys för att bl.a. få personalens synpunkter hur staden har genomfört personalstrategin och dess åtgärder framför allt gällande arbetshälsan. Personalanalysen var också avsedd som ett utvecklingsverktyg, som utgör en utgångspunkt för beredning och utarbetande av en ny personalstrategi för åren Enkätens resultat visar att Kristinestads anställda, generellt sagt, har hög arbetslivskvalitet. Arbetsbelastningen är en av de viktigaste kommunala arbetsmiljöfrågorna. 46 % av de anställda tycker att arbetsbelastningen är ganska stor och 15 % att den är mycket stor. 78 % av stadens anställda är överlag nöjda med sitt nuvarande arbete. Särskilt nöjd är man med arbetsuppgifternas innehåll (83 % mycket eller ganska nöjd), människorelationerna och arbetsatmosfären på arbetsplatsen (77 %) samt företagshälsovårdens tillgänglighet och service (77 %). Nio av tio anställda i Kristinestad rekommenderar staden som arbetsgivare och hoppas att staden satsar ännu mera på arbetshälsan under de kommande åren. Med personalanalysens resultat som grund har vi utarbetat en ny personalstrategi för åren Stadsfullmäktige godkände den nya personalstrategin i december Den nya personalstrategin har samma tyngdpunktsområden som de tidigare, d.v.s. personalresurser (personalrekrytering och kompetensutveckling), arbetshälsa, ledarskap samt lön och belöning. Genom verksamhet som upprätthåller arbetsförmågan har vi inverkat på arbetsförhållandena, arbetsmetoderna samt upprätthållande av den egna konditionen. Genom motionsverksamhet har vi försökt öka personalens arbetsförmåga och aktivera intresset för egenvård. Arbetsgivaren subventionerar personalens besök i stadens samtliga konditionssalar (gym) och simhall. Dessutom har personalen möjlighet att delta i medborgarinstitutets gymnastik- och motionskurser, som arbetsgivaren har

16 Kristinestads stad Bokslut subventionerat. Totala antalet besök i gymmen 2012 var 1597, d.v.s. 3,2 besök per anställd. Totala antalet besök i simhallen var 2961, d.v.s. 6,0 besök per anställd. I medborgarinstitutets motionskurser deltog 61 personer på våren och 58 personer på hösten. Arbetshälsovården för stadens personal är ordnad på HVC:s företagshälsovård. Staden erbjuder sina anställda lagstadgad arbetshälsovård och sjukvård på allmänläkarnivå. Arbetshälsovården under 2012 har förverkligats i enlighet med arbetshälsovårdens verksamhetsplan för åren Målet för arbetshälsovårdens verksamhet är en hälsosam och trygg arbetsmiljö, en välfungerande arbetsgemenskap, förebyggande av arbetsrelaterade sjukdomar samt upprätthållande och stödande av arbets- och funktionsförmågan. Verksamhetsplanen innehåller också förfaringssätt för hur upprätthållandet, uppföljningen och ett tidigt stödjande av arbetsförmågan skall förverkligas genom arbetsplatsens och arbetshälsovårdens gemensamma åtgärder. Enligt en av sjukförsäkringslagen från är avtal om dylika förfaringssätt numera villkor för att arbetsgivaren kan erhålla 60 % i ersättning från FPA. Företagshälsovårdens viktiga roll har ytterligare förstärkts genom ar från i Lagen om företagshälsovård (anmälan om sjukfrånvaro) och i sjukförsäkringslagen (utlåtande om återstående arbetsförmåga). Hälsogranskningar och arbetsplatsbesök förverkligades i enlighet med verksamhetsplanen för arbetshälsovården. I rehabilitering, som bekostas av FPA, deltog 12 personer. Rehabiliteringen baserar sig på remiss av arbetshälsovårdsläkaren och staden betalar lön under rehabiliteringstiden. Under 2012 betalade staden lön under rehabilitering för sammanlagt 93 kalenderdagar. Användningen av arbetshälsovårdsservice Hälsoundersökningar Sjukvårds mottagningar Kostnaderna för den lagstadgade arbetshälsovården 2012 var ,66. Kostnaderna för den frivilliga sjukvården var ,50. FPA betalar 60 % av kostnaderna för den lagstadgade arbetshälsovården och 50 % av kostnaderna för sjukvården till arbetsgivaren. Fortbildning Principerna för stadens personalutbildning och fortbildning regleras i Personalutbildningens ABC som godkändes i personalsektionen i slutet av Personalutbildningens ABC är ett styrmedel för hantering av personalutbildningsfrågor i stadens organisation. Målet med fortbildningen är att stöda tjänsteinnehavarna och arbetstagarna så att de orkar med sina arbetsuppgifter och med utvecklingen i arbetet. Personalutbildningen genomförs både som lokal utbildning och regional/riksomfattande utbildning. Medborgarinstitutet ordnar och ansvarar för den lokala utbildningen i samarbete med centralerna. Kristinestad har inte ett centralt personalutbildningsanslag utan varje central reserverar ett utbildningsanslag för genomförandet av den lokala personalutbildningen. Den centrala ledningsgruppen följer upp förverkligandet av personalutbildningen. Utbildningen under 2012 har förverkligats som stadens interna och externa fortbildning. Den lokala personalutbildningen under år 2012 har i huvudsak kunnat förverkligas med hjälp av externa medel inom KUNNIG och OSAAVA programmen. Programmen

17 Kristinestads stad Bokslut Kunnig och Osaava är avsett för hela personalen som arbetar inom undervisningsväsendet. I Kristinestad har utbildningen inom KUNNIG och OSAAVA programmen förverkligats genom det svenskspråkiga kompetensutvecklingsprojektet KUNNIG i Väst och motsvarande finskspråkiga kompetensutvecklingsprojektet OSAAVA K 3. Under vårterminen ordnades kurser som berörde kommunikation, arbetsgemenskap, självkänsla, välbefinnande, röstens bevarande och utvecklande, sisu i skolsamfundet, arbetshälsa och välbefinnande, frigörande ledarskap, mentorskap samt arbetshandledning. Inför höstterminen erhölls ytterligare statsbidrag för OSAAVA K 3 2. Under höstterminen ordnades kurser som berörde en inspirationsdag för kökspersonal i skolor och daghem, arbetshälsa och välbefinnande, Tala är guld riktat till timlärare, Inner Strength, barns och ungas rätt till ett tryggt liv, puhejudo, säkerhet inom skolvärlden, social media samt kvalitet i rengöring. Till utbildningstillfällena har även övrig personal inom staden inbjudits. Under året genomfördes en svensk- och en finskspråkig kurs i rättelseförfarande samt kurser i filhantering och textbehandling för vårdpersonalen. Inför höstens verksamhet inplanerades även hösten 2012 grundkurser i Hälsovårdsadministration som en del av det Öppna Universitetet i samarbete med Närpes vuxeninstitut. Kurserna kunde inte heller denna gång genomföras på grund av för få anmälningar. Medborgarinstitutet hade också tillsammans med vård- och omsorgscentralen del i arrangemanget av en jippodag som berörde hjälpmedel för seniorer i samarbete med projektet Trygghet i hemmet - dygnet runt. Under hösten tillsattes en arbetsgrupp, med uppgift att kartlägga behovet av och planera personalutbildningen inom centralerna. Beviljade pensioner enligt pensionsform Ålderspension Förtida ålderspension Deltidspension Invalidpension Delinvalidpension Individuell förtidspension Rehabiliteringsstöd Rehabiliteringsförmåner Arbetslöshetspension Pensioner sammanlagt

18 INTÄKTER UTGIFTER Egentlig verksamhet Egentlig verksamhet Verksamhetsintäkter ,7% Verksamhetsutgifter ,3% Skatteintäkter ,9% - tillverkn för eget bruk Ränteintäkter ,0% Ränteutgifter ,8% Statsandelar ,2% Övriga finansieringsutgifter ,0% Övriga finansieringsintäkter ,1% Extraordinära utgifter Extraordinära intäkter Inkomstfinansieringens korrektivposter Inkomstfinansieringens korrektivposter +/- förändr av obl. Reserveringar 0,0% -korrektivposter 0,0% -förlust på försäljn. Av anl. Tillgångar Investeringar Investeringar Finansieringsandelar i investeringen ,2% Investeringar i anläggningstillgångar ,8% Försäljningsinkomster av anl.tillg ,5% Finansiering Finansiering Ökning av utlåning Minskning av utlåning Minskning av långfristiga lån ,3% Ökning av långfristiga lån ,3% Minskning av kortfristiga lån ,8% Ökning av eget kapital 0,0% Minskning av eget kapital Ökning av kortfristiga lån Intäkter totalt ,0% Utgifter totalt ,00% - Finansieringskalkylens förändr I kapital för av kassamedel , Kristinestads stad Bokslut Bokslutsschema och totalekonomiska nyckeltal 4.1. Totala intäkter och kostnader

19 Kristinestads stad Bokslut Resultaträkning med nyckeltal Resultaträkning Verksamhetens intäkter Försäljningsintäkter , ,54 Avgiftsintäkter , ,97 Understöd och bidrag , ,83 Övriga intäkter , ,83 Verksamhetens kostnader Personalkostnader Löner och Arvoden , ,02 Personalbikostnader Pensionskostnader , ,32 Övriga lönebikostnader , ,41 Köp av tjänster , ,69 Material, förnödenheter Inköp under räkenskapsperioden , ,50 Ökning (-) el minskning (+) av lager 3 998,45-136,36 Understöd , ,53 Övriga kostnader , ,20 Verksamhetsbidrag , ,14 Skatteinkomster , ,66 Statsandelar , ,94 Finansiella intäkter och kostnader Ränteintäkter ,29 Övriga fin. Intäkter , ,72 Räntekostnader , ,72 Övri. Fin kostnader , ,67 Årsbidrag , ,79 Avskrivningar , ,25 Nedskrivningar Räkenskapsperiodens resultat , ,46 Räkenskapseriodens överskott , ,46 Driftsintäkter / Verksamhetskostnader 16,7% 17,9% Årsbidrag / Avskrivningar -28,1% 14,0% Årsbidrag / Invånare Invånarantal

20 Kristinestads stad Bokslut Finansieringskalkyl med nyckeltal Finansieringsanalys 2012 Kassaström för den ordinarie verksamheten Årsbidrag ,76 Extraordinära poster 0,00 Korrektivposter , ,70 Investeringar Investeringsutgifter ,07 Investeringarnas finansieringsandel ,00 Försäljning av egendom ,26 Övriga investeringsinkomster 8 000, , ,51 Finansieringens kassaström Förar i utlåning Ökning av långivning ,00 Minskning av långivning 0, ,00 För i lånestock Ökning av långfristiga lån ,00 Minskning av långfristiga lån ,70 För av kortfristiga lån 0, ,30 För i eget kapital Övriga förar i bet.beredskap Förar i förvaltade medel o kapital ,06 Förar i omsättningstillgångar ,56 Förar av fordringar ,12 Förar av räntefria skulder , ,18 För i kassamedel ,61 För i kassamedel Kassamedel ,03 Kassamedel , ,61

21 Kristinestads stad Bokslut Balansräkning med nyckeltal BALANSRÄKNING AKTIVA A Bestående aktiva I Immateriella tillgångar 1. Immateriella rättigheter , ,70 II Materiella tillgångar 1. Mark och vattenområden , ,33 2. Byggnader , ,37 3. Fasta konstruktioner och anordningar , ,55 4. Maskiner och inventarier , ,88 5. Övriga materiella tillgångar 6. Förskottsbetalninger och pågående nyanläggningar , ,84 III Placeringar 1. Aktier och andelar , ,15 2. Masskuldebrevsfordringar 3. Övriga lånefordringar 4. Övriga fordringar , ,00 B Förvaltade medel 1. Statens uppdrag , ,92 2. Donationsfondernas särskilda täckning , ,17 3. Övriga förvaltade medel C Rörliga aktiva I Omsättningstillgångar 1. Material och förnödenheter , ,41 2. Varor under tillverkning 3. Färdiga produkter/varor 4. Övriga omsättningstillgångar 5. Förskottsbetalningar II Fordringar Långfristiga fordringar 1. Kundfordringar 2. Lånefordringar , ,00 3. Övriga fordringar , ,69 4. Resultatregleringar Kortfristiga fordringar 1. Kundfordringar , ,28 2.Lånefordringar 3. Övriga fordringar , ,04 4. Resultatregleringar , ,21 III Finansiella värdepapper 1. Aktier och andelar 2. Placeringar i penningmarknadsinstrument , ,00 3. Masskuldebrevsfordringar 4. Övriga värdepapper IV Kassa och bank , ,61 AKTIVA TOTALT , ,15

22 Kristinestads stad Bokslut PASSIVA A EGET KAPITAL I Grundkapital , ,71 II Anslutningsavgiftsfond III Uppskrivningsfond , ,50 IV Övriga egna fonder , ,81 V Överskott från tidigare år , ,51 VI Räkenskapsperiodens över/underskott , ,46 B AVSKRIVNINGSDIFFERENS OCH RESERVER 1. Avskrivningsdifferens 2. Reserver C AVSÄTTNINGAR 1. Avsättningar för pensioner , ,79 2. Övriga avsättningar , ,17 D FÖRVALTAT KAPITAL 1. Statens uppdrag , ,20 2. Donationsfondernas kapital , ,21 3. Övrigt förvaltat kapital 66,85 E FRÄMMANDE KAPITAL I Långfristigt 1. Masskuldebrevslån 2. Lån fr fin. Institut och försäkr.anst , ,95 3. Lån från off. Samfund , ,58 4. Lån från övriga kreditgivar 5. Erhållna förskott 6. Skulder till leverantörer , ,32 7. Övriga skulder , ,40 8. Resultatregleringar 48,80 II Kortfristigt 1. Masskuldebrevslån 2. Lån från fin.institut och försäkr.anst , ,28 3. Lån från off. Samfund , ,91 4. Lån från övriga kreditgivar 5. Erhållna förskott 6. Skulder till leverantörer , ,66 7. Övriga skulder , ,13 8. Resultatregleringar , ,10 PASSIVA TOTALT , ,42 Soliditet 35,4% 37,1% Lånestock Lån / invånare Invånare

23 Kristinestads stad Bokslut Koncernbokslut 2012 KONCERNRESULTATRÄKNING Verksamhetens intäkter , ,09 Verksamhetens kostnader , ,69 Andel av samfundens vinst (förlust) Verksamhetsbidrag , ,60 Skatteintäkter , ,66 Statsandelar , ,94 Finansiella intäkter och kostnader Ränteintäkter , ,32 Övr. fin.intäkter , ,14 Räntekostnader , ,65 Övr. Finkostnader , ,31 Årsbidrag , ,50 Avskrivningar och nedskrivningar Avskrivning enligt plan , ,53 Periodens över- och underparivärden Nedskrivningar Extraordinära intäkter och kostnader , ,11 Räkenskapsperiodens resultat , ,92 Bokslutsdispositioner 9 440, ,77 Minoritetsandelar Räkenskapsperiodens underskott , ,69 Verksamhetsintäkter / Verksamhetskostnader 35,2 % 35,2 % Årsbidrag / Avskrivningar 9,3 % 32,8 % Årsbidrag / Invånare Invånarantal

24 Kristinestads stad Bokslut KONCERNBALANSRÄKNING AKTIVA A Bestående aktiva I Immateriella rättigheter 1. Immateriella rättigheter , ,61 II Materiella tillgångar 1. Mark och vattenområden , ,68 2. Byggnader , ,06 3. Fasta konstruktioner och anordningar , ,82 4. Maskiner och inventarier , ,87 5. Övriga materiella tillgångar , ,56 6. Förskottsbetalningar och pågående , ,29 nyanläggningar III Placeringar 1. Aktier och andelar , ,45 2. Masskuldebrevsfordringar 0,00 3. Övriga lånefordringar , ,81 4. Övriga fordringar , ,73 B Förvaltade medel 1. Statens uppdrag , ,92 2. Donationsfondernas särskilda täckning , ,17 3. Övriga förvaltade medel , ,86 C Rörliga aktiva I Omsättningstillgångar 1. Material och förnödenheter , ,13 2. Varor under tillverkning , ,05 3. Färdiga produkter/varor 4. Övriga omsättningstillgångar 5. Förskottsbetalningar II Fordringar Långfristiga fordringar 1. Kundfordringar 2. Lånefordringar , ,00 3. Övriga fordringar , ,88 4. Resultatregleringar Kortfristiga fordringar 1. Kundfordringar , ,90 2. Lånefordringar 3. Övriga fordringar , ,04 4. Resultatregleringar , ,21 III Finansiella värdepapper 1. Aktier och andelar , ,85 2. Placeringar i penningmarknads , ,00 instrument 3. Masskuldebrevsfordringar 4. Övriga värdepapper IV Kassa och bank , ,75 AKTIVA TOTALT , ,64

25 Kristinestads stad Bokslut PASSIVA A EGET KAPITAL I Grundkapital , ,36 II Anslutningsavgiftsfond III Uppskrivningsfond , ,68 IV Övriga egna fonder , ,40 V Underskott från tidigare år , ,27 VI Räkenskapsperiodens över/underskott , ,70 B AVSKRIVNINGSDIFFERENS OCH RESERVER 1. Avskrivningsdifferens , ,74 2. Reserver , ,50 C AVSÄTTNINGAR 1. Avsättningar för pensioner 0, ,09 2. Övriga avsättningar , ,05 D FÖRVALTAT KAPITAL 1. Statens uppdrag , ,20 2. Donationsfondernas kapital , ,36 3. Övrigt förvaltat kapital , ,61 E FRÄMMANDE KAPITAL I Långfristigt II Kortfristigt 1. Masskuldebrevslån 2. Lån fr. Fin. Institut och försäkr.anst , ,00 3. Lån från off. Samfund , ,94 4. Lån från övriga kreditgivare 5. Erhållna förskott 6. Skulder till leverantörer , ,32 7. Övriga skulder , ,74 8. Resultatregleringar 48,80 1. Masskuldebrevslån 2. Lån fr. Fin. Institut och försäkr.anst , ,56 3. Lån från off. Samfund , ,91 4. Lån från övriga kreditgivare , ,06 5. Erhållna förskott 5 699, ,36 6. Skulder till leverantörer , ,45 7. Övriga skulder , ,04 8. Resultatregleringar , ,90 PASSIVA TOTALT , ,64 Soliditet 32,8 % 41,8 % Relativ skuldsättningsgrad 162,3 % 143,7 % Ackumulerat överskott (underskott), ,1 2022,2 Ackumulerat överskott (underskott), /inv. -50,8 285,0 Lånestock Lån / invånare Lånefordringar Invånarantal

26 Kristinestads stad Bokslut KONCERNENS FINANSIERINGSANALYS 2012 Kassaström för den ordinarie verksamheten Inkomstfinansiering Årsbidrag ,17 Extraordinära poster ,80 Inkomstfin. korrektivposter , ,44 Investeringar Invest. i anläggningstillgångar ,12 Investeringarnas finansieringsandel ,37 Försäljning av anläggningstillgångar ,68 Övriga investeringsinkomster 8 000, ,07 Kassaström för ord.verks. och investeringar ,51 Finansieringens kassaström Förar i utlåning Ökning av långivning ,00 Minskning av långivning 1 200,00 För i lånestock Ökning av långfristiga lån ,21 Minskning av långfristiga lån ,94 För av kortfristiga lån ,02 För i eget kapital ,96 Övriga förar i betalningsberedskapen För av förvaltade medel och förvaltat kapital -2821,17 För av omsättningstillgångar ,66 För av fordringar ,11 För av räntefria skulder ,65 Finansieringens nettokassaström ,88 För i kassamedel ,63 Kassamedel ,98 Kassamedel ,61 För i kassamedel ,63 Intern finansiering av investeringar 4,5 % Intern finansiering av kapitalutgifter 3,0 % Låneskötselbidrag 24,2 % Likviditet, kassadagar 23

27 Kristinestads stad Bokslut Stadsstyrelsens förslag till åtgärder som gäller räkenskapsperiodens resultat samt balansering av ekonomin Underskottet på ,48 euro dras av från eget kapital i balansräkningens passiva. Staden har ett ackumulerat överskott på ,05 euro (214 euro per invånare). 5.1 Intern tillsyn Den interna tillsynen utförs i första hand via en traditionell budgetkontroll samt kvartalsrapporter till stadsstyrelsen. Från och med 2010 har stadsstyrelsen även erhållit en uppföljning per kalendermånad. I samband med budgeten fastställdes också regelverket för kontroll och godkännande av inköpsfakturor. Staden tog ett nytt ekonomiförvaltningssystem i bruk för 2010 och inköpsfakturorna granskas och godkänns elektroniskt av namngivna ansvarspersoner. Riskhanteringen utförs i samband med försäkringsbolaget Aktia. Fastigheterna har fullvärdesförsäkring och staden har förutom lagstadgade försäkringar även frivilliga olycksfallsförsäkringar.

28 Kristinestads stad Bokslut Budgetens utfall 6.1. Driftsekonomidelens utfall Förvaltningscentralen Förvaltningscentralen Ekonomi Bokslut Bokslut Budget Budget Bokslut Verksamhetsinkomster , , , , , ,10 Verksamhetsutgifter , , , , , ,76 Netto , , , , , ,34 Interna inkomster 5 662,50 Interna utgifter ,80 Nyckeltal Bokslut Bokslut Budget Budget Bokslut Nyckeltal /invånare Huvudansvarsområdet CENTRALVALNÄMNDEN Resultatområde 1010 Allmänna val Kostnadsställen Allmänna val Centralvalnämnden Redovisningsskyldiga Medlemmarna i centralvalnämnden Ekonomi Bokslut Bokslut Budget Budget Bokslut Verksamhetsinkomster 0, , ,00 0, ,60-838,40 Verksamhetsutgifter -5, , ,00 0, , ,29 Netto -5, , ,00 0, , ,89 Interna inkomster 0,00 Interna utgifter -624,00 Nyckeltal Bokslut Bokslut Budget Budget Bokslut Nyckeltal /invånare

29 Kristinestads stad Bokslut Beslutsnivå: Vem fattar beslutet om målsättning Målsättningar som berör strategisk position, områden, befolkning, och totalekonomi Målsättningar som berör klienten Produktionsmålsättningar Operativa målsättningar - Centralvalnämnden Röstningsområdesindelningen granskas under året. Samtidigt ökas förhandsröstningsmöjligheterna. Presidentval hålls Kommunalval hålls Uppnådda målsättningar Under året hölls presidentval i 2 omgångar samt kommunalval. Granskningen av röstningsområdena föranledde inga ar i indelningen i röstningsområden. Röstningsaktivitet: Valresultat i kommunalvalet 2012: Förar i Bokslut Bokslut Budget Budget Bokslut strukturer / anslagsbehov Nettoför i anslagsbehov; euro Övrigt Två val under året

30 Kristinestads stad Bokslut Huvudansvarsområdet FÖRVALTNINGSCENTRALEN Resultatområde 505 Revisionsnämnden Kostnadsställen Revisionsnämnden Revisionsnämnden Redovisningsskyldiga Medlemmarna i revisionsnämnden Leif Lundell, Bror Eriksson, Mia Häggblom, Tapio Saari, Kirsi Rantatalo Ekonomi Bokslut Bokslut Budget Budget Bokslut Verksamhetsinkomster 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 Verksamhetsutgifter , , ,00 0, , ,53 Netto , , ,00 0, , ,53 Interna inkomster 0,00 Interna utgifter 0,00 Nyckeltal Bokslut Bokslut Budget Budget Bokslut Nyckeltal /invånare Beslutsnivå: Vem fattar beslutet om målsättning Målsättningar som berör strategisk position, områden, befolkning, och totalekonomi Målsättningar som berör klienten Produktionsmålsättningar Strategiska målsättningar - Fullmäktige - Stadsstyrelsen Nämnden följer den fastställda utvärderingsplanen för åren Utvärderingsberättelse för år 2011 uppgörs inför stadsfullmäktiges behandling av bokslutet för Nämnden följer upp genomförandet av revisionen. Nämnden gör ett svarsbesök till Nyköping för att inhämta erfarenheter och idéer för utvärderingsarbetet. Nämnden ger förslag till stadsfullmäktige huruvida bokslutet kan godkännas och ansvarsfrihet beviljas. Nämnden förbereder upphandlingen av revisionstjänster inför mandatperioden

31 Kristinestads stad Bokslut Uppnådda målsättningar Revisionsnämnden följde den fastställda utvärderingsplanen och gav sin utvärderingsberättelse till stadsfullmäktige. Nämnden föreslog i enlighet med revisorns utlåtande att bokslutet skulle godkännas och ansvarsfrihet beviljas. Nämnden besökte Nyköpings revisorer och fick intressanta erfarenheter, som kan tillämpas i nämndens utvärderingsarbete. Nämnden har förberett upphandlingen av revisionstjänster inför den nya mandatperioden. Huvudansvarsområdet FÖRVALTNINGSCENTRALEN Resultatområde 510 Stadsfullmäktige Kostnadsställen Stadsfullmäktige Ekonomi Bokslut Bokslut Budget Budget Bokslut Verksamhetsinkomster 0, , ,00 0,00 0, ,00 Verksamhetsutgifter , , ,00 0, , ,45 Netto , , ,00 0, , ,45 Interna inkomster 0,00 Interna utgifter -70,00 Beslutsnivå: Vem fattar beslutet om målsättning Målsättningar som berör strategisk position, områden, befolkning, och totalekonomi Målsättningar som berör klienten Produktionsmålsättningar Strategiska målsättningar - Fullmäktige - Stadsstyrelsen Kristinestad Så här ska det bli: Ett ställe som erbjuder livskvalitet och mångfald i sättet att leva, lika rofullt som dynamiskt när gammalt möter nytt. Trähusidyllen i Gamla stan, Finlands bäst bevarade stormaktstida småstad med rutplan, har status av finländskt kulturarv som vi tar till vara i utvecklingsarbetet. Invånarantalet närmar sig Antalet arbetsplatser har under de senaste tio åren ökat med 10 %. Hur kommer vi dit? Med hjälp av Stadens beslutsorganisation ses över inför mandatperioden De pågående detaljplanearna godkänns i stadsfullmäktige. Revideringsbehovet av delgeneralplanen för centrumområdet granskas. Principerna gällande förnyandet av villaarrendekontrakten godkänns under året. Detaljplaneringen av Grannasudden förs vidare. Detaljplaneringen av eganhemsområdena längs Skatavägen påbörjas. De utarrende sommarstugetomterna i Antila kan inlösas av arrendetagarna och stadsfullmäktige fastställer inlösningspriserna och inlösningsvillkoren. Kristinestadsforum främjar samspelet mellan de olika stadsdelarna och bidrar till att förankra och förverkliga strategin.

32 Kristinestads stad Bokslut egen viljekraft, optimism, kreativitet och aktivitet förädlar vi livskvaliteten och mångfalden i stan. Vi gör det genom att: - Utveckla Det goda livet ;- Utveck la och skapa nya lokala företag;- Utveckla vård och omsorg;- Utveck la sk ola och utbildning; - Utveck la turismen. Ge äldrerådet ökade befogenheter och inflytande. Bilda ett barnfamiljeråd. Barnfamiljerna beaktas i det kommunala beslutsfattandet. Staden planerar en trivsam stadsdel i stil med Gamla stan på Grannasudden. Planera bostadsområden som tar hänsyn till barnfamiljernas behov. Sommarboarna erbjuds möjlighet att lösa in sin sommarstugetomt till konkurrenskraftigt pris. Bilda Kristinestadsforum som främjar förverkligandet av denna strategi, samt ger förslag till och idéer om hur invånarna kan utveckla Kristinestad. Kommunalförvaltningen integrerar Kristinestad 2020 i sin verksamhet och sina målsättningar. Dokumentet fungerar som rättesnöre för de kommunala verkens verksamhet. Av disp.anslaget beviljas ett bidrag om euro för lilla parlamentet.

33 Kristinestads stad Bokslut Uppnådda målsättningar Målen har inte uppnåtts helt till alla delar. Principerna gällande de nya villaarrendekontrakten har behandlats i stadsstyrelsen Detaljplanerna för Skatavägen och Grannasudden kommer till behandling under Prissättningen av villatomterna i Antila har påbörjats 2012 och avsikten är att priserna fastställs En ny förvaltningsstadga har godkänts i december Huvudansvarsområdet FÖRVALTNINGSCENTRALEN Resultatområde 530 Stadsstyrelsen Kostnadsställen Stadsstyrelsen Stadsstyrelsen Redovisningsskyldiga Medlemmarna i stadsstyrelsen Hans Nybond, Carina Storhannus, Mikael Perjus, Anna-Lena af Hällström, Sari-Milla Ingves, Hans Ingvesgård, Arvo Jaakkola, Tarja Nummela, Peder Sahl, Marianne Salo-Tuisku, Alexandra Teir Stadsdirektör Riitta El-Nemr Ekonomi Bokslut Bokslut Budget Budget Bokslut Verksamhetsinkomster 0,00 0,00 0,00 0,00 97,56 97,56 Verksamhetsutgifter , , , , , ,62 Netto , , , , , ,18 Interna inkomster 0,00 Interna utgifter -280,35 Beslutsnivå: Vem fattar beslutet om målsättning Målsättningar som berör strategisk position, områden, befolkning, och totalekonomi Målsättningar som berör klienten Produktionsmålsättningar Strategiska målsättningar - Fullmäktige - Stadsstyrelsen Sommarboarna erbjuds möjlighet att lösa in sin sommarstugetomt till konkurrenskraftigt pris. Motverka utflyttning och stimulera inflyttning. Effektiverad marknadsföring av egnahemstomter sker via en nyskapad webplats. Sommarjobbsedel ges åt 100 ungdomar. Effektiverad försäljning av villaarrendetomterna. Alla nyinflyttade får ett inflyttningspaket, som planerats inom ramen för Cittaslow-projektet. Välkomna inflyttade genom att Koncerndirektiven godkänns i januari Projektet Potato 2020 nystartas med

VANTAAN KAUPUNKI VANDA STAD. Bokslut 2008. Bokslut 2008, Stadsfullmäktige 11.5.2009

VANTAAN KAUPUNKI VANDA STAD. Bokslut 2008. Bokslut 2008, Stadsfullmäktige 11.5.2009 Bokslut 2008 Resultaträkning för Vanda stad 2008 2007 2006 milj. milj. milj. Verksamhetsintäkter 196,2 177,3 172,4 Tillverkning för eget bruk 90,1 71,0 71,2 Verksamhetskostnader - 1 072,0-974,6-931,2 Verksamhetsbidrag

Läs mer

Helsingfors stads bokslut för 2012

Helsingfors stads bokslut för 2012 Helsingfors stads bokslut för 2012 25.3.2013 Finansieringsdirektör Tapio Korhonen 28.11.2012 Skatteintäkter och statsandelar (mn euro) BSL 2010 BSL 2011 BDG 2012 BSL 2012 Kommunalskatt 2 064,2 2 218,1

Läs mer

FINANSIERINGSDELEN 2013 2016

FINANSIERINGSDELEN 2013 2016 255 FINANSIERINGSDELEN 2013 2016 256 257 FINANSIERINGSDELEN Finansieringsanalysen består av förändringar i kassaflödet i stadens och affärsverkens ordinarie verksamhet och investeringar samt i finansieringsverksamheten.

Läs mer

FINANSIERINGSDEL 2012 2015

FINANSIERINGSDEL 2012 2015 279 FINANSIERINGSDEL 2012 2015 280 281 FINANSIERINGSDEL Finansieringsanalysen består av förändringar i kassaflödet i stadens och affärsverkens ordinarie verksamhet och investeringar samt i finansieringsverksamheten.

Läs mer

Finansieringsdel 2015-2018

Finansieringsdel 2015-2018 Finansieringsdel 2015-2018 Finansieringsdelen... 212 Finansieringsanalys... 213 Finansieringsplan... 214 Kompletterande uppgifter... 216 211 Finansieringsdelen Finansieringsanalysen består av förändringar

Läs mer

BOKFÖRINGSNÄMNDENS KOMMUNSEKTION Handels- och industriministeriet ALLMÄN ANVISNING OM UPPRÄTTANDE AV FINANSIERINGSKALKYL FÖR KOMMUNER OCH SAMKOMMUNER

BOKFÖRINGSNÄMNDENS KOMMUNSEKTION Handels- och industriministeriet ALLMÄN ANVISNING OM UPPRÄTTANDE AV FINANSIERINGSKALKYL FÖR KOMMUNER OCH SAMKOMMUNER BOKFÖRINGSNÄMNDENS KOMMUNSEKTION Handels- och industriministeriet ALLMÄN ANVISNING OM UPPRÄTTANDE AV FINANSIERINGSKALKYL FÖR KOMMUNER OCH SAMKOMMUNER Helsingfors 1999 BOKFÖRINGSNÄMNDENS KOMMUNSEKTION Handels-

Läs mer

ALLMÄN ANVISNING OM UPPRÄTTANDE AV FINANSIERINGSANALYS FÖR KOMMUNER OCH SAMKOMMUNER

ALLMÄN ANVISNING OM UPPRÄTTANDE AV FINANSIERINGSANALYS FÖR KOMMUNER OCH SAMKOMMUNER Handels- och industriministeriet BOKFÖRINGSNÄMNDENS KOMMUNSEKTION ALLMÄN ANVISNING OM UPPRÄTTANDE AV FINANSIERINGSANALYS FÖR KOMMUNER OCH SAMKOMMUNER Helsingfors 2006 ISBN-10: 952-213-181-4 ISBN-13: 978-952-213-181-2

Läs mer

Kommunernas bokslut 2013

Kommunernas bokslut 2013 ' Iris Åkerberg, statistiker E-post: iris.akerberg@asub.ax Offentlig ekonomi 2014:2 30.6.2014 Kommunernas bokslut 2013 Preliminära uppgifter Räkenskapsperiodens resultat högre för 2013 Våra 16 kommuner

Läs mer

Förslag till behandling av resultatet

Förslag till behandling av resultatet Kommunstyrelsen 123 30.03.2015 Kommunfullmäktige 56 15.06.2015 Godkännande av bokslut 2014 Kommunstyrelsen 30.03.2015 123 Kommunstyrelsen skall enligt kommunallagen upprätta ett bokslut för räkenskapsperioden

Läs mer

ALLMÄN ANVISNING OM UPPRÄTTANDE AV FINANSIERINGSANALYS FÖR KOMMUNER OCH SAMKOMMUNER

ALLMÄN ANVISNING OM UPPRÄTTANDE AV FINANSIERINGSANALYS FÖR KOMMUNER OCH SAMKOMMUNER BOKFÖRINGSNÄMNDENS KOMMUNSEKTION Arbets- och näringsministeriet ALLMÄN ANVISNING OM UPPRÄTTANDE AV FINANSIERINGSANALYS FÖR KOMMUNER OCH SAMKOMMUNER Helsingfors 2018 ISBN 978-952-293-603-5 (pdf) Femte reviderade

Läs mer

Kommunernas bokslut 2014

Kommunernas bokslut 2014 ' Iris Åkerberg, statistiker E-post: iris.akerberg@asub.ax Offentlig ekonomi 2015:2 24.6.2015 Kommunernas bokslut 2014 Preliminära uppgifter Lägre verksamhetsintäkter och -kostnader Från 2013 till 2014

Läs mer

Kommunernas bokslut 2017

Kommunernas bokslut 2017 Elin Sagulin, Statistiker Tel. 018-25495 Offentlig ekonomi 2018:2 14.6.2018 Kommunernas bokslut 2017 Preliminära uppgifter Högre verksamhetskostnader och något lägre intäkter Jämfört med 2016 ökade kommunernas

Läs mer

EKONOMIPLAN

EKONOMIPLAN EKONOMIPLAN 2019 2021 Fastställd av kommunfullmäktige 46/12.12.2018 Innehåll INLEDNING... 3 C10 DRIFTSEKONOMIDEL... 4 C100 ALLMÄN ADMINISTRATION... 5 C200 SOCIALFÖRVALTNING... 6 C300 UNDERVISNING OCH KULTUR...

Läs mer

FINANSIERINGSDEL 2011 2014

FINANSIERINGSDEL 2011 2014 279 FINANSIERINGSDEL 2011 2014 280 281 FINANSIERINGSDEL Finansieringsanalysen består av förändringar i kassaflödet i stadens och affärsverkens ordinarie verksamhet och investeringar samt i finansieringsverksamheten.

Läs mer

Staden ber om svar på följande frågor:

Staden ber om svar på följande frågor: Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 90 7.4.2009 BOKSLUT OCH KONCERNBOKSLUT EFTER KOMMUNSAMMANSLAGNING 1 Begäran om utlåtande Staden ber kommunsektionen ge ett utlåtande om upprättande av stadens

Läs mer

Kommunernas bokslut 2015

Kommunernas bokslut 2015 ' Iris Åkerberg, statistiker E post: iris.akerberg@asub.ax Offentlig ekonomi 2016:2 28.6.2016 Kommunernas bokslut 2015 Preliminära uppgifter Högre verksamhetskostnader och lägre intäkter Jämfört med 2014

Läs mer

Kommunernas bokslut 2016

Kommunernas bokslut 2016 Elin Sagulin, statistiker E-post: elin.sagulin@asub.ax Offentlig ekonomi 2017:2 20.6.2017 Kommunernas bokslut 2016 Preliminära uppgifter Högre verksamhetskostnader och intäkter Jämfört med 2015 ökade kommunernas

Läs mer

Kommunens förvaltning har skötts enligt lag och fullmäktiges beslut. Kommunens och koncernens interna kontroll har ordnats på behörigt sätt.

Kommunens förvaltning har skötts enligt lag och fullmäktiges beslut. Kommunens och koncernens interna kontroll har ordnats på behörigt sätt. REVISIONSBERÄTTELSE 2008 Till Karleby stadsfullmäktige Vi har granskat Kelviå kommuns förvaltning, bokföring och bokslut för räkenskapsperioden 1.1-31.12.2008. Bokslutet omfattar kommunens balansräkning,

Läs mer

Vanda stads bokslut Stadsstyrelsen

Vanda stads bokslut Stadsstyrelsen Vanda stads bokslut 2018 Stadsstyrelsen 25.3.2019 Vanda stads resultaträkning Resultaträkning 2018 2017 2016 2015 2014 milj. milj. milj. milj. milj. Verksamhetsintäkter 243,0 252,0 298,7 274,4 249,1 Verksamhetskostnader

Läs mer

Räkenskapsperiodens resultat

Räkenskapsperiodens resultat Stadsstyrelsen 109 30.03.2015 GODKÄNNANDE AV BOKSLUTET FÖR ÅR 2014 STST 30.03.2015 109 Beredning och tilläggsuppgifter: finansdirektör Raija Vaniala, tfn 520 2260, raija.vaniala@porvoo.fi Enligt 68 i kommunallagen

Läs mer

Ekonomi och stadskoncern Gunilla Höglund Tf. stadskamrer

Ekonomi och stadskoncern Gunilla Höglund Tf. stadskamrer Ekonomi och stadskoncern 4.10.2017 Gunilla Höglund Tf. stadskamrer gunilla.hoglund@jakobstad.fi Kommunens inkomster Statsandelar Skatter Försäljningsintäkter och avgifter Statsandelar Statsandelar milj.

Läs mer

Räkenskapsperiodens resultat

Räkenskapsperiodens resultat Stadsstyrelsen 83 31.03.2016 Stadsfullmäktige 41 29.06.2016 GODKÄNNANDE AV BOKSLUTET FÖR ÅR 2015 STST 31.03.2016 83 Beredning och tilläggsuppgifter: finansdirektör Raija Vaniala, tfn 520 2260, raija.vaniala@porvoo.fi

Läs mer

Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 106 1 (7) 30.10.2012. Värdering av kapitalplaceringar i dotterbolag

Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 106 1 (7) 30.10.2012. Värdering av kapitalplaceringar i dotterbolag 1 Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 106 1 (7) 30.10.2012 Värdering av kapitalplaceringar i dotterbolag 1 Begäran om utlåtande Staden A (nedan sökanden) har bett kommunsektionen ge ett utlåtande

Läs mer

Bilaga 1 RESULTATRÄKNING

Bilaga 1 RESULTATRÄKNING Nr 1259 3403 RESULTATRÄKNING Bilaga 1 Ränteintäkter Leasingnetto Räntekostnader FINANSNETTO Intäkter från investeringar i form av eget kapital I företag inom samma koncern I ägarintresseföretag I övriga

Läs mer

JHS 199 Kommuners och samkommuners budget och ekonomiska planering

JHS 199 Kommuners och samkommuners budget och ekonomiska planering JHS 199 Kommuners och samkommuners budget och ekonomiska planering Version: 1.0 Publicerad: 26.10.2016 Giltighetstid: tills vidare Innehåll 1 Inledning...1 2 Tillämpningsområde...2 3 Referenser...2 4 Termer

Läs mer

Föreningen - Asteri malliyritys (fö04)

Föreningen - Asteri malliyritys (fö04) BALANSRÄKNING Aktiva BESTÅENDE AKTIVA Immateriella tillgånger Materiella tillgånger Placeringar RÖRLIGA AKTIVA Omsättningstillgångar Kundfordringar /långfristiga Övriga fordringar /långfristiga Kundfordringar

Läs mer

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige 23.02.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige 23.02.2015 Sida 1 / 1 Fullmäktige 23.02.2015 Sida 1 / 1 1577/02.02.02/2014 Stadsstyrelsen 63 9.2.2015 32 Förhandsbesked om 2014 års bokslut Beredning och upplysningar: Maria Jyrkkä, tfn 046 877 3025 Vesa Kananen, tfn 046 877

Läs mer

Esbo stad Protokoll 69. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 69. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 23.05.2016 Sida 1 / 1 333/2016 02.02.01.00 Stadsstyrelsen 99 21.3.2016 69 Bokslutet för 2015 och behandling av resultatet Beredning och upplysningar: Maria Jyrkkä, tfn 046 877 3025 Katariina

Läs mer

Nr 89 257. Bilaga 1 KONCERNRESULTATRÄKNING

Nr 89 257. Bilaga 1 KONCERNRESULTATRÄKNING Nr 89 257 KONCERNRESULTATRÄKNING Bilaga 1 I Kalkyl över kreditinstitutsverksamhet och investeringstjänster 1 Ränteintäkter Räntekostnader Finansnetto Intäkter från investeringar i form av eget kapital

Läs mer

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN. Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN. Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153 GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153 GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN

Läs mer

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2004

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2004 Kenth Häggblom, statistikchef Offentliga sektorn 2004:1 Tel. 25497 11.2.2004 Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2004 Ökande investeringar Kommunernas sammanlagda verksamhetskostnader budgeteras

Läs mer

Bilaga 1 RESULTATRÄKNING. I Försäkringsteknisk kalkyl Skadeförsäkring 1)

Bilaga 1 RESULTATRÄKNING. I Försäkringsteknisk kalkyl Skadeförsäkring 1) 1934 Bilaga 1 RESULTATRÄKNING I Försäkringsteknisk kalkyl Skadeförsäkring 1) Premieintäkter Premieinkomst Återförsäkrares andel Förändring av premieansvaret Återförsäkrares andel Andel av placeringsverksamhetens

Läs mer

Bilaga 1 RESULTATRÄKNING. I Försäkringsteknisk kalkyl Skadeförsäkring 1)

Bilaga 1 RESULTATRÄKNING. I Försäkringsteknisk kalkyl Skadeförsäkring 1) 5504 Nr 1340 Bilaga 1 RESULTATRÄKNING I Försäkringsteknisk kalkyl Skadeförsäkring 1) Premieintäkter Premieinkomst Förändring av premieansvaret Andel av placeringsverksamhetens nettointäkt 2) Övriga försäkringstekniska

Läs mer

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2015

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2015 Iris Åkerberg, statistiker iris.akerberg@asub.ax Tel. 018-25496 Offentlig ekonomi 2015:1 21.1.2015 Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2015 Höjda intäkter och kostnader Inför 2015 förväntar sig

Läs mer

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2008

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2008 ' Iris Åkerberg, statistiker Offentliga sektorn 2008:1 Tel 25496 28.1.2008 Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2008 Högre verksamhetskostnader Kommunernas sammanlagda verksamhetskostnader budgeteras

Läs mer

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2006

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2006 Iris Åkerberg, statistiker Tel. 25496 Offentliga sektorn 2006:1 25.1.2006 Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2006 Försämrat resultat Kommunernas sammanlagda verksamhetskostnader budgeteras till

Läs mer

Antal anställda i genomsnitt under räkenskapsperioden 30 26 Antal anställda i slutet av räkenskapsperioden 32 26

Antal anställda i genomsnitt under räkenskapsperioden 30 26 Antal anställda i slutet av räkenskapsperioden 32 26 Moderbolagets NOTER Noter till resultaträkningen: 1.1 1.1 31.12.2012 1) Omsättning Hyror 136 700 145,50 132 775 734,25 Ersättningar för nyttjande 205 697,92 128 612,96 Övrig avkastning på fastigheten 59

Läs mer

Årsredovisning. Resultat och Balansräkning. Byggproduktion

Årsredovisning. Resultat och Balansräkning. Byggproduktion Årsredovisning Resultat och Balansräkning Bokföring eller Redovisning Bokföring Notera affärshändelser på olika konton. Sker löpande under bokföringsåret Redovisning Sammanställning, och värdering av företagets

Läs mer

Årsredovisning. Stiftelsen Sophiaskolan

Årsredovisning. Stiftelsen Sophiaskolan Årsredovisning för Stiftelsen Sophiaskolan Räkenskapsåret 2006-07-01-2007-06-30 Stiftelsen Sophiaskolan 1(8) Styrelsen för Stiftelsen Sophiaskolan får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2006-07-01-2007-06-30.

Läs mer

Aktiebolag Ab - Asteri kirjanpidon tulostusmalli

Aktiebolag Ab - Asteri kirjanpidon tulostusmalli BALANSRÄKNING Aktiva BESTÅENDE AKTIVA Immateriella tillgånger Materiella tillgånger Placeringar RÖRLIGA AKTIVA Omsättningstillgångar Fordringar Långfristiga Kundfordringar Beräknade skattefordringar Övriga

Läs mer

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2009

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2009 Iris Åkerberg, statistiker Tel. 018-25496 Offentlig ekonomi 2009:1 19.1.2009 Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2009 Mindre andel personalkostnader Kommunernas sammanlagda verksamhetskostnader

Läs mer

FINLANDSSVENSKA TECKENSPRÅKIGA R.F. BALANSBOK

FINLANDSSVENSKA TECKENSPRÅKIGA R.F. BALANSBOK FINLANDSSVENSKA TECKENSPRÅKIGA R.F. BALANSBOK 31.12.2013 FO-nummer 1785638-2 Hemort: Helsingfors FINLANDSSVENSKA TECKENSPRÅKIGA R.F. I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G Resultaträkning 1 Balansräkning,

Läs mer

Vanda stads bokslut Stadsstyrelsen

Vanda stads bokslut Stadsstyrelsen Vanda stads bokslut Stadsstyrelsen 23.3.2015 Vanda stads resultaträkning Resultaträkning 2013 2012 2011 2010 milj. milj. milj. milj. milj. Verksamhetsintäkter 249,1 229,3 218,1 208,9 182,9 Tillverkning

Läs mer

STIFTELSEN HELSINGFORS SVENSKA MUSIKINSTITUT

STIFTELSEN HELSINGFORS SVENSKA MUSIKINSTITUT STIFTELSEN HELSINGFORS SVENSKA MUSIKINSTITUT 1936490-4 BALANSBOK 31.12.2013 Innehållsförteckning Verksamhetsberättelse 1 Balansräkning 2 Resultaträkning 3 Noter och underskrifter 4-8 Balansräkningsspecifikation

Läs mer

Direktionen för vattenförsörjningsverket 4 19.01.2011. Direktionen för vattenförsörjningsverkets dispositionsplan för år 2011

Direktionen för vattenförsörjningsverket 4 19.01.2011. Direktionen för vattenförsörjningsverkets dispositionsplan för år 2011 Direktionen för vattenförsörjningsverket 4 19.01.2011 Direktionen för vattenförsörjningsverkets dispositionsplan för år 2011 VATD 4 Enligt kommunallagen utgör den av kommunfullmäktige godkända budgeten

Läs mer

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2018

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2018 Elin Sagulin, statistiker elin.sagulin@asub.ax Tel. 018-25495 Offentlig ekonomi 2018:1 11.1.2018 Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2018 Lägre intäkter och högre kostnader Jämfört med 2017 års

Läs mer

Kommunernas och samkommunernas bokslutsprognoser för 2014 samt budgetar och ekonomiplaner för 2015-2017

Kommunernas och samkommunernas bokslutsprognoser för 2014 samt budgetar och ekonomiplaner för 2015-2017 Kommunernas och samkommunernas bokslutsprognoser för 2014 samt budgetar och ekonomiplaner för 2015-2017 Presskonferens 11.2.2015 Verkställande direktör Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma 8,0 7,0 6,0 Kommunernas

Läs mer

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2019

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2019 Elin Sagulin, Statistiker Tel. 018-25495 Offentlig ekonomi 2019:1 17.1.2019 Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2019 Högre intäkter och högre kostnader Jämfört med 2018 års budget förväntar sig

Läs mer

Noter till resultaträkningen: 1.1 31.12.2014 1.1 31.12.2013

Noter till resultaträkningen: 1.1 31.12.2014 1.1 31.12.2013 14 Finlands Universitetsfastigheter Ab KONCERNENS NOTER Noter till resultaträkningen: 1.1 31.12.2014 1.1 31.12.2013 1) Omsättning Hyror 139 199 578,93 137 267 442,47 Ersättningar för nyttjande 416 079,10

Läs mer

REVISIONS-PM ANGÅENDE VÄSENTLIGA GRANSKNINGSIAKTTAGELSER GJORDA I SAMBAND MED 2015 ÅRS REVISION

REVISIONS-PM ANGÅENDE VÄSENTLIGA GRANSKNINGSIAKTTAGELSER GJORDA I SAMBAND MED 2015 ÅRS REVISION Till stadsstyrelsen i Pargas stad REVISIONS-PM ANGÅENDE VÄSENTLIGA GRANSKNINGSIAKTTAGELSER GJORDA I SAMBAND MED 2015 ÅRS REVISION 1. Granskningens syfte och avgränsning: Revisorerna skall senast före utgången

Läs mer

Kommunernas och samkommunernas ekonomi och verksamhet

Kommunernas och samkommunernas ekonomi och verksamhet Offentlig ekonomi 011 Kommunernas och samkommunernas ekonomi och verksamhet förhandsuppgifter 010 Kommunernas ekonomiska situation förbättrades år 010 Enligt de bokslutsuppgifter som Statistikcentralen

Läs mer

www.qicon.se Årsredovisning 2011

www.qicon.se Årsredovisning 2011 www.qicon.se www.qicon.se Årsredovisning 2011 Styrelsen och verkställande direktören för QI Construction AB (556521-7352) får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2011. Förvaltningsberättelse

Läs mer

Kommunernas och samkommunernas bokslut år 2012

Kommunernas och samkommunernas bokslut år 2012 Kommunernas och samkommunernas bokslut år 2012 Presskonferens 13.2.2013 Verkställande direktör Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma Centrala poster i kommunernas och samkommunernas bokslut åren 2011-2012 (inkl. särredovisade

Läs mer

Årsredovisning. Stiftelsen Sophiaskolan

Årsredovisning. Stiftelsen Sophiaskolan Årsredovisning för Stiftelsen Sophiaskolan 838800-5517 Räkenskapsåret 2009 07 01 2010 06 30 Org.nr 838800-5517 1 (9) Styrelsen för Stiftelsen Sophiaskolan får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret

Läs mer

Kommunalekonomins utveckling till år 2019. Källa: Programmet för kommunernas ekonomi 2.4.2015 samt Kommunförbundets beräkningar

Kommunalekonomins utveckling till år 2019. Källa: Programmet för kommunernas ekonomi 2.4.2015 samt Kommunförbundets beräkningar Kommunalekonomins utveckling till år 2019 Källa: Programmet för kommunernas ekonomi 2.4.2015 samt Kommunförbundets beräkningar Den totalekonomiska utvecklingen, prognoser och antaganden Källa: Åren 2013-2014

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om Forststyrelsens bokföring, bokslut, särskilda bokföring och särskilda bokslut I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 33 4 mom., 41 och 43 i lagen om Forststyrelsen

Läs mer

Arbets- och näringsministeriet UTLÅTANDE 95 Bokföringsnämndens kommunsektion (6) Utlåtande om justering av avskrivningsplanen

Arbets- och näringsministeriet UTLÅTANDE 95 Bokföringsnämndens kommunsektion (6) Utlåtande om justering av avskrivningsplanen Arbets- och näringsministeriet UTLÅTANDE 95 Bokföringsnämndens kommunsektion 17.5.2010 1 (6) Utlåtande om justering av avskrivningsplanen 1 Begäran om utlåtande X förvaltningsdomstol ber kommunsektionen

Läs mer

39 DRIFTSEKONOMIDELEN

39 DRIFTSEKONOMIDELEN 39 DRIFTSEKONOMIDELEN 40 41 VERKSTÄLLANDET AV BUDGETEN 2012 Den av stadsfullmäktige godkända budgeten är en verksamhetsanvisning som är bindande för stadens övriga verksamhetsorgan. De uppgifter som stadsfullmäktige

Läs mer

Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2012

Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2012 1(12) Skellefteå Golfklubb Org nr 894700-4423 Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2012 Styrelsen avger följande årsredovisning och koncernredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse

Läs mer

GRUNDAVTAL FÖR MALMSKA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSOMRÅDET SAMKOMMUN

GRUNDAVTAL FÖR MALMSKA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSOMRÅDET SAMKOMMUN 1 GRUNDAVTAL FÖR MALMSKA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSOMRÅDET SAMKOMMUN Godkänd 23.9.2003 104 stadsfullmäktige, Jakobstads stad Godkänd 1.9.2003 52 kommunfullmäktige, Pedersöre kommun Godkänd 20.8.2003 30 kommunfullmäktige,

Läs mer

RESULTATRÄKNING Överskott/underskott - 2 000

RESULTATRÄKNING Överskott/underskott - 2 000 1 (9) 1 Bokföring av RAY-understöd Penningautomatunderstöden redovisas i bokslutet utifrån användningsändamålet enligt följande: 1. De understöd som beviljats för verksamheten i allmänhet (Ay) redovisas

Läs mer

Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 86 1 (5)

Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 86 1 (5) Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 86 1 (5) 7.10.2008 Tillsyn över kommunens bokföring 1 Begäran om utlåtande Sökanden är ersättare i revisionsnämnden i X stad. Sökanden ber med hänvisning till

Läs mer

4 Bolaget skall ha en styrelse om minst fem (5) och högst åtta (8) ledamöter.

4 Bolaget skall ha en styrelse om minst fem (5) och högst åtta (8) ledamöter. BILAGA 1 BOLAGSORDNING för Ålands Skogsindustrier Ab 1 Bolagets firma är Ålands Skogsindustrier Ab. 2 Bolagets hemort är Finström. 3 Föremålet för bolagets verksamhet är att bedriva industriell bearbetning

Läs mer

GODKÄNNA BOKSLUTET OCH BEVILJA ANSVARSFRIHET FÖR ÅR 2007

GODKÄNNA BOKSLUTET OCH BEVILJA ANSVARSFRIHET FÖR ÅR 2007 Stadsstyrelsen 87 08.04.2008 Stadsstyrelsen 123 06.05.2008 Stadsfullmäktige 43 04.06.2008 GODKÄNNA BOKSLUTET OCH BEVILJA ANSVARSFRIHET FÖR ÅR 2007 918/02/021/2008 SST 87 Bilaga B5 Ekonomidirektören: Utgångsläget

Läs mer

Kommunernas och samkommunernas bokslutsprognoser 2011

Kommunernas och samkommunernas bokslutsprognoser 2011 Offentlig ekonomi 2012 Kommunernas och samkommunernas bokslutsprognoser Kommunernas ekonomiska situation försvagades år Enligt de prognosuppgifter som Statistikcentralen samlat in sjönk det sammanlagda

Läs mer

Bilaga 1 RESULTATRÄKNING. Försäkringsteknisk kalkyl

Bilaga 1 RESULTATRÄKNING. Försäkringsteknisk kalkyl 3225 Bilaga 1 RESULTATRÄKNING Försäkringsteknisk kalkyl Premieintäkter Premieinkomst Förändring av premieansvaret Övriga försäkringstekniska intäkter 1) Ersättningskostnader Utbetalda ersättningar Förändring

Läs mer

Statistik 2003:

Statistik 2003: Statistik 2003:6 Kommunernas och kommunalförbundens ekonomi och verksamhet 2000-2001 Offentliga sektorn I serien Offentliga sektorn publiceras årligen statistik över de åländska kommunernas och kommunalförbundens

Läs mer

STATISTIKBILAGEBLANKETT STATIS

STATISTIKBILAGEBLANKETT STATIS STATISTIKBILAGEBLANKETT STATIS PB 6B, 00022 STATISTIKCENTRALEN Datainsamling Telefon (09) 17341 FÖRETAGSSTRUKTURER, UPPGIFTER OM FÖRETAGET Industri- och byggnadsverksamhet 2012 Företagets namn och postadress:

Läs mer

Kommunernas och samkommunernas ekonomi kvartalsvis

Kommunernas och samkommunernas ekonomi kvartalsvis Offentlig ekonomi 6 Kommunernas och samkommunernas ekonomi kvartalsvis 5, :e kvartalet Ökningen av kommunernas lånestock avtog ytterligare år 5 År 5 uppgick den sammanräknade lånestocken för kommunerna

Läs mer

BALANSBOK 01.01.2013 31.12.2013

BALANSBOK 01.01.2013 31.12.2013 Neptunigatan 23 22100 MARIEHAMN FO nummer: 0842491-6 BALANSBOK 01.01.2013 31.12.2013 Uppgjord av: Ålands Företagsbyrå Ab, auktoriserad redovisningsbyrå Nygatan 9, 22100 Mariehamn, tel 018-29044 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Delårsrapport för Vilhelmina Bostäder AB

Delårsrapport för Vilhelmina Bostäder AB Delårsrapport för Vilhelmina Bostäder AB 2004-01-01-2004-06-30 Vilhelmina Bostäder AB 1(11) Styrelsen och verkställande direktören för Vilhelmina Bostäder AB får härmed avge delårsrapport för perioden

Läs mer

Resultatområdet för extern revision är underställt revisionsnämnden. Stadens externa revision leds av stadsrevisorn.

Resultatområdet för extern revision är underställt revisionsnämnden. Stadens externa revision leds av stadsrevisorn. 1 R E V I S I O N S S T A DG A F Ö R V A N D A S T A D Godkänd av stadsfullmäktige den 28.1.2008. I kraft från och med 1.3.2008 1 Uppgiftsområde Den externa revisionen svarar för ordnandet av den externa

Läs mer

Kommunernas och samkommunernas ekonomi och verksamhet

Kommunernas och samkommunernas ekonomi och verksamhet Offentlig ekonomi 2015 Kommunernas och samkommunernas ekonomi och verksamhet Förhandsuppgifter 2014 Kommunerna anpassade sin ekonomi år 2014 Enligt de bokslutsuppgifter som Statistikcentralen samlat in

Läs mer

3.1 Årsredovisning Bilaga 4, uppdaterad 18.12.2007 KONCERNBOKSLUT KONCERNBALANSRÄKNING FÖR KREDITINSTITUT 1 (9) Dnr 7/120/2005

3.1 Årsredovisning Bilaga 4, uppdaterad 18.12.2007 KONCERNBOKSLUT KONCERNBALANSRÄKNING FÖR KREDITINSTITUT 1 (9) Dnr 7/120/2005 1 (9) KONCERNBALANSRÄKNING FÖR KREDITINSTITUT Enligt 31 1 mom. i finansministeriets förordning (FMF) om bokslut, koncernbokslut och verksamhetsberättelse i kreditinstitut och värdepappersföretag ska kreditinstitut

Läs mer

ÅRSREDOVISNING för. Svenska Orienteringsförbundet Årsredovisningen omfattar:

ÅRSREDOVISNING för. Svenska Orienteringsförbundet Årsredovisningen omfattar: ÅRSREDOVISNING 2007-01-01 -- 2007-12-31 för Årsredovisningen omfattar: Sida Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning 3 Balansräkning 4 Tilläggsupplysningar 6 Sid 2 (9) ÅRSREDOVISNING FÖR SVENSKA ORIENTERINGSFÖRBUNDET

Läs mer

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2017

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2017 Iris Åkerberg, statistiker iris.akerberg@asub.ax Tel. 018-25496 Offentlig ekonomi 2017:1 20.1.2017 Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2017 Högre intäkter och kostnader Jämfört med 2015 års bokslut

Läs mer

Budget för år 2017 och ekonomiplan för åren

Budget för år 2017 och ekonomiplan för åren Budget för år 2017 och ekonomiplan för åren 2017 2019 5.10.2016 Stadsdirektör Jussi Pajunen Aktuella ärenden Vård- och landskapsreformen Helsingfors ledarskapssystem Utgångspunkter för budgetförslaget

Läs mer

FÖRESKRIFT Nr 306.2 Dnr 44/420/98 1 (5)

FÖRESKRIFT Nr 306.2 Dnr 44/420/98 1 (5) 1 (5) NOTER TILL BOKSLUTET I noter till bokslutet skall redovisas följande: Noter angående upprättandet av bokslutet I noterna skall ingå en beskrivning av redovisningsprinciperna för upprättande av sammanslutningens

Läs mer

STATISTIKBILAGEBLANKETT STATIS

STATISTIKBILAGEBLANKETT STATIS PB 6B, 00022 STATISTIKCENTRALEN Datainsamling Telefon (09) 17341 STATISTIKBILAGEBLANKETT STATIS FÖRETAGSSTRUKTURER, UPPGIFTER OM FÖRETAGET Handel och andra tjänstverksamhet 2012 Företagets namn och postadress:

Läs mer

Eckerökoncernen Bokslutskommuniké för 2010

Eckerökoncernen Bokslutskommuniké för 2010 Eckerökoncernen Bokslutskommuniké för 2010 Omsättning 228,9 miljoner euro (214,1 milj. euro föregående år) Rörelseresultat 24,3 miljoner euro (18,8 milj. euro) Affärsverksamhetens kassaflöde 35,1 miljoner

Läs mer

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2016

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2016 Iris Åkerberg, statistiker iris.akerberg@asub.ax Tel. 018-25496 Offentlig ekonomi 2016:1 8.1.2016 Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2016 Lägre intäkter och högre kostnader Kommunerna förväntar

Läs mer

Årsredovisning för Barnens Framtid

Årsredovisning för Barnens Framtid 1 Årsredovisning för Barnens Framtid 802467-1573 Räkenskapsåret 2017-01-01-2017-12-31 Barnens Framtid 3 Org.nr 802467-1573 Ekonomisk översikt Ekonomisk översikt 2017 2016 Verksamhetsintäkter 416 501 736

Läs mer

Kommunernas och samkommunernas ekonomi kvartalsvis

Kommunernas och samkommunernas ekonomi kvartalsvis Offentlig ekonomi 5 Kommunernas och samkommunernas ekonomi kvartalsvis, :e kvartalet Ökningen av kommunernas lånestock avtog år Den sammanräknade lånestocken för kommunerna i Fasta Finland var,9 miljarder

Läs mer

Kommunernas och samkommunernas ekonomi och verksamhet 2009, förhandsuppgifter

Kommunernas och samkommunernas ekonomi och verksamhet 2009, förhandsuppgifter Offentlig ekonomi 2010 Kommunernas och samkommunernas ekonomi och verksamhet 2009, förhandsuppgifter Kommunernas ekonomiska situation åtstramades mindre än väntat år 2009 Ökningen av kommunernas utgifter

Läs mer

Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad

Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad Nr 490/2012 Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad EKONOMI- OCH REVISIONSSTADGA Godkänd av stadsfullmäktige 16.12.1996 9 ändrad i stadsfullmäktige 30.1.2001 12 ändrad i stadsfullmäktige 10.12.2012

Läs mer

Landskapsfullmäktige 10 10.06.2014. Nylands förbunds bokslut 2013; godkännande av bokslutet. Landskapsfullmäktige 10 69/00.00.03.

Landskapsfullmäktige 10 10.06.2014. Nylands förbunds bokslut 2013; godkännande av bokslutet. Landskapsfullmäktige 10 69/00.00.03. Landskapsfullmäktige 10 10.06.2014 Nylands förbunds bokslut 2013; godkännande av bokslutet Landskapsfullmäktige 10 69/00.00.03.00/2014 Landskapsstyrelsen 10.3.2014 17 Enligt 68 i kommunallagen skall bokslutet

Läs mer

Gemensamma kyrkorådet 94 27.3.2014

Gemensamma kyrkorådet 94 27.3.2014 Gemensamma kyrkorådet 94 27.3.2014 239/2014 34 Helsingfors kyrkliga samfällighets verksamhetsberättelse, bokslut och revisionsberättelse för år 2013 samt beviljande av ansvarsfrihet Beslutsförslag Gemensamma

Läs mer

698/2014 15. Bilaga 1 RESULTATRÄKNING FÖR KREDITINSTITUT

698/2014 15. Bilaga 1 RESULTATRÄKNING FÖR KREDITINSTITUT 698/2014 15 Bilaga 1 RESULTATRÄKNING FÖR KREDITINSTITUT Ränteintäkter Nettointäkter från leasingverksamhet Räntekostnader RÄNTENETTO Intäkter från egetkapitalinstrument Företag inom samma koncern Ägarintresseföretag

Läs mer

Källatorp Golf AB

Källatorp Golf AB Årsredovisning för Källatorp Golf AB Räkenskapsåret 2015-01-01-2015-12-31 Fastställelseintyg Undertecknad styrelseledamot i Källatorp Golf AB intygar härmed dels att denna kopia av årsredovisningen överensstämmer

Läs mer

Ekonomi i balans. Relationstal vid bedömning av kommunal ekonomi. Ålands kommunförbund

Ekonomi i balans. Relationstal vid bedömning av kommunal ekonomi. Ålands kommunförbund Ekonomi i balans Relationstal vid bedömning av kommunal ekonomi Ålands kommunförbund FÖRORD Syftet med detta dokument är att föra fram användbara nyckeltal för att underlätta bedömningen av huruvida en

Läs mer

Finansministeriets föreskrift

Finansministeriets föreskrift FINANSMINISTERIET Helsingfors 19.1.2016 TM 1603 VM/23/00.00.00/2016 Finansministeriets föreskrift om scheman för bokföringsenheternas bokslut och de uppgifter som ska ingå i bilagorna till bokslutet Finansministeriet

Läs mer

Årsredovisning. Resultat och Balansräkning. Avdelningen för byggnadsekonomi

Årsredovisning. Resultat och Balansräkning. Avdelningen för byggnadsekonomi Årsredovisning Resultat och Balansräkning Bokföring eller Redovisning Bokföring Notera affärshändelser på olika konton. Sker löpande under bokföringsåret Redovisning Sammanställning, och värdering av företagets

Läs mer

BOKFÖRINGSNÄMNDENS KOMMUNSEKTION Handels- och industriministeriet ALLMÄN ANVISNING OM NOTER TILL BOKSLUTET FÖR KOMMUNER OCH SAMKOMMUNER

BOKFÖRINGSNÄMNDENS KOMMUNSEKTION Handels- och industriministeriet ALLMÄN ANVISNING OM NOTER TILL BOKSLUTET FÖR KOMMUNER OCH SAMKOMMUNER BOKFÖRINGSNÄMNDENS KOMMUNSEKTION Handels- och industriministeriet ALLMÄN ANVISNING OM NOTER TILL BOKSLUTET FÖR KOMMUNER OCH SAMKOMMUNER Helsingfors 2000 HANDELS- OCH INDUSTRIMINISTERIET Bokföringsnämndens

Läs mer

Ekonomiska nyckeltal. Åland 2011 Källa: Finlands Kommunförbund

Ekonomiska nyckeltal. Åland 2011 Källa: Finlands Kommunförbund Ekonomiska nyckeltal Åland 2011 Källa: Finlands Kommunförbund 12.11.2012 1. Årsbidrag och avskrivningar i euro per inv. 2. Årsbidraget i % av avskrivningarna Kommun Årsbidrag / inv Avskrivningar / inv

Läs mer

VASA STADS RISKHANTERINGSPOLICY. Godkänd av Vasa stadsfullmäktige den

VASA STADS RISKHANTERINGSPOLICY. Godkänd av Vasa stadsfullmäktige den VASA STADS RISKHANTERINGSPOLICY Godkänd av Vasa stadsfullmäktige den 7.5.2012 60 VASA STADS RISKHANTERINGSPOLICY 1. Målsättningar och principer för riskhantering... 2 2. Begrepp för riskhantering... 2

Läs mer

Årsredovisning. Sveriges Spannmålsodlare (SpmO) AB

Årsredovisning. Sveriges Spannmålsodlare (SpmO) AB Årsredovisning för Sveriges Spannmålsodlare (SpmO) AB Räkenskapsåret 2008 Sveriges Spannmålsodlare (SpmO) AB Styrelsen för Sveriges Spannmålsodlare (SpmO) AB får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret

Läs mer

43 DRIFTSEKONOMIDELEN

43 DRIFTSEKONOMIDELEN 43 DRIFTSEKONOMIDELEN 44 45 VERKSTÄLLANDET AV BUDGETEN 2011 Den av stadsfullmäktige godkända budgeten är en verksamhetsanvisning som är bindande för stadens övriga verksamhetsorgan. De uppgifter som stadsfullmäktige

Läs mer

Helsingfors stad Föredragningslista 11/2015 1 (10) Stadsfullmäktige Kj/4 17.6.2015

Helsingfors stad Föredragningslista 11/2015 1 (10) Stadsfullmäktige Kj/4 17.6.2015 Helsingfors stad Föredragningslista 11/2015 1 (10) 4 Helsingfors stads bokslut för år 2014 HEL 2015-003253 T 02 06 01 00 Beslutsförslag beslutar i enlighet med stadsstyrelsens förslag: - godkänna stadens

Läs mer

GRUNDAVTAL OPTIMA SAMKOMMUN

GRUNDAVTAL OPTIMA SAMKOMMUN 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 2 1.1 Samkommun... 2 1.2 Medlemskommuner... 2 1.3 Samkommunens uppgifter... 2 1.4 Samkommunens utbildningsenheter... 2 1.5 Undervisningsspråk... 3 2 SAMKOMMUNENS ORGAN... 3 2.1

Läs mer

Årsredovisning. Brunnsvikens Kanotklubb BKK

Årsredovisning. Brunnsvikens Kanotklubb BKK Årsredovisning Styrelsen får härmed avge årsredovisning för avseende räkenskapsåret 2013 (Org nr 802004-7802) Resultaträkning, kr 2013 2012 Rörelsens intäkter Nettoomsättning 2 069 593 1 706 453 Summa

Läs mer