Regler för fraktbidrag 2010 och tills vidare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Regler för fraktbidrag 2010 och tills vidare"

Transkript

1 Thomas Ney Regionplane- och trafiknämnden Regler för fraktbidrag 2010 och tills vidare Förslag till beslut Kontoret föreslår att Regionplane- och trafiknämnden beslutar att befintliga regler för fraktbidrag till butikers livsmedelstransporter och för transporter av tungt och skrymmande gods behålls tills vidare att kontoret uppdras att utveckla underlaget för att följa upp och utvärdera fraktbidrag till transporter av tungt och skrymmande gods genom ytterligare specificeringar av utförda transporter att uppdraget att utreda möjligheterna att främja skärgården är genomfört med redovisningen i tjänsteutlåtandet att uppdraget att utreda möjligheterna att förklara skärgården som stödområde är genomfört med redovisningen i tjänsteutlåtandet och i bilaga 1. Ärendet Mellan 2000 och 2007 ökade utbetalningarna av fraktbidrag drastiskt, från 1,5 till 3,8 miljoner kronor. Med detta uppmärksammades utformningen av reglerna för fraktbidrag som också begränsades så att bidrag inte utgår till byggtransporter från och med år Även behovet av förbättrade former för kostnadskontroll blev tydligare. Föreningen Företagarna Skärgården har framfört kritik mot utformningen av fraktbidraget, särskilt avseende transporter av tungt och skrymmande gods. Företagarna menar att landstinget inte behandlar företag likställigt och att regelverket ger möjlighet till fusk, och därmed snedvrider konkurrensvillkoren. Regionplane- och trafikkontoret Telefon: Org.nr: Box 4414 Fax: Stockholm E-post: registrator@rtk.sll.se Besök oss: Västgötagatan 2. T-bana Medborgarplatsen, Pendeltåg Stockholms Södra, Buss 59 & 66

2 2 (6) I december 2008 beslutade RTN (RTN ) att under år 2009 utgår fraktbidrag till livsmedelstransporter enligt 2008 års regler. Nämnden beslutade även att fraktbidrag till transporter av tungt och skrymmande gods utgår fortsättningsvis enligt 2008 års regler. Samtidigt uppdrog nämnden till kontoret att utreda hur skärgården kan främjas i enlighet med kommunallagen och att överväga formerna för uppföljning och kontroll. RTN uppdrog även att kontoret ska utreda möjligheterna att förklara skärgården som stödområde. Kontorets kommentar Bakgrund Under 2008 genomförde kontoret en utvärdering av den regelförändring som skedde från 1 januari Utvärderingen skedde i form av enkät- och intervjuundersökning. Utvärderingen indikerar att livsmedelsbutiker och företag inom areella näringar har svårt att klara sig utan fraktbidrag medan byggföretag gav varierande svar. Flera företag inom restaurang- och konferensnäringen hävdar att de förändrade reglerna inneburit att de undvikit investeringar. Det har dock framkommit att företag inte känner till att stöd för investeringar och tillhörande frakter oavsett näring kan sökas från Landsbygdsprogrammet som administreras av Länsstyrelsen. De totala utbetalningarna av fraktbidrag har minskat från 3,8 miljoner kronor 2007 till cirka 2 miljoner kronor Den del som gäller utbetalningar till livsmedelsbutikers transporter har ökat från kr till en miljon. En stor del av ökningen kan hänföras till högre taxor för frakter. Tidigare juridiska analyser av regelverk har visat att det finns behov av att förtydliga regler samt uppföljning och kontroll av bidraget, i synnerhet för bidrag till tungt och skrymmande gods. Den kritik som Företagarna Skärgården framfört ger också anledning till en översyn av hanteringen av bidraget. Möjligheterna att ge skattefinansierade bidrag till företag regleras i kommunallagen och i EG-rätten. Offentliga bidrag till investeringar kan ske inom ramen för Landsbygdsprogrammet. Fraktbidraget är dock en form av driftstöd som i princip inte är tillåtet inom EU. De fyra nordligaste länen i Sverige utgör stödområde där driftstöd till företag är tillåtet enligt överenskommelse mellan regeringen och EU-kommissionen.

3 3 (6) Fraktbidrag till livsmedelsbutikers transporter Fraktbidrag till livsmedelstransporter är juridiskt godtagbart om syftet är att säkerställa en minimistandard av kommersiell service. Utöver nuvarande kriterier om sortiment, har konsumenters tillgänglighet till butiker betydelse. Exakta tillgänglighetsmått i form av restid till butik kan, förutom betydande mätsvårigheter, dock ge orimliga konsekvenser genom att några minuters skillnad i åktid kan avgöra om en butik ska få bidrag till sina transporter eller ej. Kontoret föreslår därför att befintliga regler gäller även fortsättningsvis. Fraktbidrag till transporter av tungt och skrymmande gods Fraktbidrag till transporter av tungt och skrymmande gods är mer tveksamt eftersom transporternas syfte inte är tillräckligt tydliga. I tidigare analyser dras slutsatsen att bidraget kan vara motiverat med syfte att upprätthålla skärgårdens kultur- och naturlandskap. För att avgöra om det finns ytterligare transporter som är av allmänt intresse och som det finns synnerliga skäl att stödja, behövs det mer specificerad information om syftet med transporterna. En årlig uppföljning och utvärdering av fraktbidrag till tungt och skrymmande gods, baserat på ett mer specificerat underlag, behöver genomföras före eventuella förändringar av regelverket. Uppföljning, utvärdering och kontroll För att möjliggöra uttömmande årliga analyser av fraktbidrag till transporter av tungt och skrymmande gods och för att förbättra kontrollmöjligheterna anser kontoret att det behövs ett bättre underlag beträffande vad som fraktas och varför, det vill säga syftet med transporten. Kontoret anser att ansökande företag tydligt ska ange vad som transporteras och i vilket syfte. På faktura ska befraktaren anges vad som har fraktats. Det ansökande företaget ska lämna in aktuellt F-skattebevis i samband med ansökan. Det finns anledning att tydliggöra att fraktbidrag till tungt och skrymmande gods endast lämnas när det inte är möjligt att utföra transporten med reguljär trafik. Kontoret anser att varje företag som har verksamhet på ö som trafikeras av Waxholmsbolaget och som ska frakta tungt och skrymmande gods alltid ska fråga Waxholmsbolagets godsbokning i god tid om de har möjlighet att utföra transporten. Om Waxholmsbolaget inte kan erbjuda transporttjänst kan företaget anlita annan transportör och kan då erhålla fraktbidrag. Företaget ska ange på ansökningsblanketten för fraktbidrag att kontakt har tagits med Waxholmsbolagets godsbokning samt ange datum för kontakten.

4 4 (6) Budgetkontroll Nuvarande system för budget och utgiftskontroll innebär att landstinget kan neka utbetalningar om budget överskrids. Det skulle dock kunna missgynna företag med transporter i slutet av året och konsekvenserna av detta är inte möjligt att bedöma. I realiteten har detta inte skett utan ytterligare medel har tillförts. Tidigare förslag om takbelopp är tveksamt eftersom det missgynnar företag med omfattande transporter och långa transportavstånd. Inte heller med takbelopp är det möjligt att garantera att budgeten inte överskrids. För livsmedelstransporter är utgiftsvariationen begränsad över tid. På grund av regelförändringar och bristande underlagsmaterial är det inte möjligt att göra motsvarande bedömning för transporter av tungt och skrymmande gods. Med en fördjupad årlig uppföljning förbättras möjligheterna att analysera utgiftsförändringar och därmed möjligheterna att justera regelverket successivt om det skulle behövas. Därigenom kan en okontrollerad ökning av utgiftsnivån undvikas. Med anledning av ovanstående föreslår kontoret inga förändringar avseende styrning av utgiftsnivån. Administration och beslutsfattande Kontoret anser att befintliga rutiner för beslut om fraktbidrag och dess administration samt ansökningsförfarande bör behållas i enlighet med vad som framkommit i tidigare ärende RTN (RTN ). I regelverket bör det dock tydligt framgå hur och till vilka instanser beslut kan överklagas. Landstingets möjligheter att främja skärgården Landstingets direkta möjligheter att främja skärgården utgörs i första hand av att upprätthålla kollektivtrafik med betydande skattefinansiering, samt offentlig service och bidrag till skärgårdsstiftelsen. Landstinget är dock endast i begränsad omfattning delaktig i direkta ekonomiska bidrag till skärgårdens verksamheter, och då enbart när det gäller verksamheter av allmänt intresse och där det finns synnerliga skäl. Upprätthållande av en minimistandard av kommersiell service är ett sådant synnerligt skäl som möjliggör landstingsbidrag till företag. Utöver fraktbidrag lämnar RTN bidrag ur skärgårdsanslaget till investeringar i infrastruktur samt andra projekt av allmänt intresse. RTN medfinansierar även investeringar i drivmedelsanläggningar för att upprätthålla en struktur för drivmedelsförsörjningen. I det skärgårdspolitiska programmet hanteras landstingets insatser i skärgården. Detta avser både landstingets kärnverksamheter samt särskilda insatser för att främja skärgården.

5 5 (6) Investeringsbidrag till företag kan ske via Landsbygdsprogrammet som administreras av Länsstyrelsen. Det finns även möjligheter att söka medel från tillämpliga EU-program, men dessa är inte tillgängliga för företag. Ett regionalt skärgårdsråd har nyligen bildats. Deltagande aktörer är landstinget, länsstyrelsen, kommuner, SIKO och Företagarna Skärgården. Rådets uppgift är att samordna de ingående aktörernas insatser för att främja utvecklingen i skärgården. Förutsättningar för att förklara skärgården som stödområde. Möjligheterna att lämna direkta stöd till företag i Sverige styrs av EGs statsstödsregler. Dessa regler styr också omfattningen och utseendet av stödområden. Sverige får ha stödområden som omfattar 15,3% av befolkningen, och indelningen i stödområden är godkänd av Europeiska kommissionen för perioden Nuvarande stödområde inkluderar 15,288% av befolkningen. Teoretiskt sett kan två tredjedelar av befolkningen på öar utan fast förbindelse inrymmas i det återstående utrymmet på 0,022%. Stödområde för transportstöd bedöms från fall till fall efter anmälan till kommissionen från medlemsstat. I Sverige kan transportstöd ges till företag i de fyra nordligaste länen. Bidrag får lämnas till godstransporter i yrkesmässig trafik där transportsträckans längd är minst 401 km. Transportbidrag får lämnas för frakter till och från orter inom stödområdet för varor som bearbetas inom stödområdet. Bidrag ges inte till transporter av konsumtionsvaror till området. Transportbidrag får inte lämnas till jordbruksverksamhet, verksamhet inom fiske och vattenbrukssektorn eller verksamhet inom syntetfiber, varv, kol- eller stålindustrin. Regionala investeringsstöd och sysselsättningsbidrag kan ges till stödområde A och B som omfattar nästan hela Norrland samt delar av länen Dalarna, Värmland, Örebro, Västmanland, Kalmar och västra Götaland. Stöd ges för investeringar i till exempel byggnader, maskiner, utbildning och konsulttjänster. En individuell prövning av stödets storlek görs i alla ärende. Sysselsättningsbidrag kan ges om sysselsättningen vid ett företag ökar och om bidraget bedöms vara avgörande för att denna sysselsättningsökning ska kunna komma till stånd. I stödområde B lämnas bidrag enbart om det finns särskilda skäl och om investeringar anses vara av strategisk betydelse samt vid nyetablering avseende sysselsättningsbidrag. Formellt sett finns vissa möjligheter att inkludera öar i stödområdet, men detta kräver omförhandling mellan regeringen och EU. Regionalt bidrag för företagsutveckling kan ges till privatägda små och medelstora företag i glesbygd och landsbygd (Landsbygdsprogrammet). Bidraget avser investeringar, utbildning och informationskampanjer. Skärgårdsföretagen kan söka denna typ av bidrag från Länsstyrelsen.

6 6 (6) Transportstöd ges endast till frakter av tillverkade produkter inom stödområdet och som transporteras längre sträckor. Skärgårdsområdet uppfyller inte gällande kriterier. Även om avståndskriteriet skulle kunna kompletteras med något annat kriterium som är mer relevant för skärgårdsmiljön skulle enbart varutillverkande företag kunna få bidrag. För regionala företagsstöd finns möjlighet att inkludera skärgårdsöar i stödområde. Möjligheterna att förklara skärgården som stödområde är avhängigt förhandlingar som sker på europeisk nivå. Efter kontakt med näringsdepartementet bedöms det osannolikt att regeringen skulle initiera sådana förhandlingar. Med hänvisning till tidigare juridiska utredningar i ärendet (RTN ) konstateras att möjligheten för landstinget att vara involverad i stödgivning till företag begränsas av kommunallagen och att de stöd som ges till företag ska handhas av statlig aktör även om skärgården skulle vara stödområde. Förutsättningarna för skärgården som stödområde utvecklas ytterligare i bilaga 1. Kontorets slutsatser är att: Det saknas förutsättningar för att förklara skärgården som stödområde för transportstöd. Fraktbidrag för att upprätthålla en minimistandard av kommersiell service är dock fortfarande möjlig. Detta är ett undantag från huvudregeln att bidrag till företag är förbehållet staten. Det är inte troligt att regeringen skulle initiera en omfattande europeisk förhandlingsprocess för att förklara skärgården som stödområde för regionala investeringsstöd och sysselsättningsbidrag. Denna slutsats bygger också på att investeringsstöd redan i dagsläget kan erbjudas via Landsbygdsprogrammet. Sven-Inge Nylund Thomas Ney Bilaga: 1. Förutsättningar för skärgården som stödområde.

Återremiss: Beslut med anledning av utvärdering av fraktbidraget

Återremiss: Beslut med anledning av utvärdering av fraktbidraget Thomas Ney Regionplane- och trafiknämnden Återremiss: Beslut med anledning av utvärdering av fraktbidraget Förslag till beslut Kontoret föreslår att Regionplane- och trafiknämnden beslutar att fraktbidraget

Läs mer

Stockholms läns landsting kan medfinansiera projekt avsedda att skydda eller förbättra miljön inom Stockholmsregionen genom bidrag ur miljöanslaget.

Stockholms läns landsting kan medfinansiera projekt avsedda att skydda eller förbättra miljön inom Stockholmsregionen genom bidrag ur miljöanslaget. Riktlinjer för landstingets miljöanslag 2015 Stockholms läns landsting kan medfinansiera projekt avsedda att skydda eller förbättra miljön inom Stockholmsregionen genom bidrag ur miljöanslaget. Utgångspunkten

Läs mer

Bilaga 1: Förutsättningar för skärgården som stödområde

Bilaga 1: Förutsättningar för skärgården som stödområde Thomas Ney 1: Förutsättningar för skärgården som stödområde Inledning Bakgrunden till denna promemoria är att det, med hänvisning till de särskilda geografiska förutsättningarna i skärgårdar, har argumenterats

Läs mer

Länsstyrelsens organisation

Länsstyrelsens organisation Länsstyrelsens organisation Insynsråd Insynsråd Internrevisor Internrevisor Länsledning Länsledning -landshövding -landshövding - - länsråd länsråd Stab Stab Näringsliv Näringsliv Tillväxt Tillväxt kommunik.

Läs mer

Regionala företagsstöd och de nya förordningarna

Regionala företagsstöd och de nya förordningarna Regionala företagsstöd och de nya förordningarna katalin.frydenlund@tillvaxtverket.se 08-6819297 1 Regionala företagsstöd Tillåtet statsstöd enligt EU:s regelverk i syfte att utjämna regionala skillnader.

Läs mer

Bilaga 1: Utvärdering av fraktbidrag 2008

Bilaga 1: Utvärdering av fraktbidrag 2008 Bilaga 1: Utvärdering av fraktbidrag 2008 Utvärdering av fraktbidrag 2008 2 Regionplane- och trafikkontoret (RTK) ansvarar för regionplanering, översiktlig trafikplanering och regionala utvecklingsfrågor

Läs mer

Ekonomiska stöd till företag 2013

Ekonomiska stöd till företag 2013 Ekonomiska stöd till företag 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Ekonomiska stöd till företag s. 2 Stöd beviljade av Länsstyrelsen s. 3 Regionala företagsstöd s. 3 Kommersiell service s. 8 Landsbygdsprogrammet s.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2007:61) om regionalt investeringsstöd; SFS 2009:204 Utkom från trycket den 31 mars 2009 utfärdad den 12 mars 2009. Regeringen föreskriver

Läs mer

2007-01-18. Promemoria. Näringsdepartementet. Faktablad Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013

2007-01-18. Promemoria. Näringsdepartementet. Faktablad Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013 Promemoria 2007-01-18 Näringsdepartementet Enheten för regional utveckling och turism Faktablad Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013 Bakgrund Den europeiska

Läs mer

Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49

Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49 REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2014-07-04 Ju2014/4445/KRIM Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49 Remissen till Statskontoret omfattar

Läs mer

Alternativa lösningar och effekter av om ingen reglering kommer till stånd

Alternativa lösningar och effekter av om ingen reglering kommer till stånd Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Ansökan om bidrag till förstärkning av ångbåtsbryggan på Särsö, Österåkers kommun

Ansökan om bidrag till förstärkning av ångbåtsbryggan på Särsö, Österåkers kommun Tjänsteutlåtande 0 Österåker ^ Samhällsbyggnadsförvaltningen Datum 2015-04-06 Dnr KS 2015/0226-048 Till Kommunstyrelsen Ansökan om bidrag till förstärkning av ångbåtsbryggan på Särsö, Sammanfattning har

Läs mer

SKNT -Orsa. Den 3 oktober 2014

SKNT -Orsa. Den 3 oktober 2014 SKNT -Orsa Den 3 oktober 2014 Information från Länsstyrelsen Mikael Selander, chef Näringslivenheten Kirsten Berlin, Projektledare för processtöd Björn Forsberg, chef Landsbygdsenheten Vad är på gång 2014

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statligt stöd till regionala investeringar; utfärdad den 26 mars 2015. SFS 2015:211 Utkom från trycket den 14 april 2015 Regeringen föreskriver följande. Syfte

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1998:996) om sysselsättningsbidrag; SFS 2005:528 Utkom från trycket den 27 juni 2005 utfärdad den 16 juni 2005. Regeringen föreskriver i

Läs mer

Kommersiell service åtgärd 7.4 investering

Kommersiell service åtgärd 7.4 investering Kommersiell service åtgärd 7.4 investering Nationell serviceträff 2018-11-27 Fördjupad uppföljning Service & fritid på landsbygden Sammanfattning 181 miljoner kr beviljats till 457 ärenden inom Kommersiell

Läs mer

Syftet är att stimulera en ökad efterfrågan på FoU-insatser för små och medelstora företag

Syftet är att stimulera en ökad efterfrågan på FoU-insatser för små och medelstora företag Syfte Syftet är att stimulera en ökad efterfrågan på FoU-insatser för små och medelstora företag Programmet ska stärka de små och medelstora företagens möjligheter att: konkurrera på globala marknader

Läs mer

uppföljning inom havs- och fiskeriprogrammet

uppföljning inom havs- och fiskeriprogrammet Beredning av fiskerioch vattenbruksprodukter en uppföljning inom havs- och fiskeriprogrammet Uppgifterna gäller stöd inom havs- och fiskeriprogrammet fram till och med den 3 december 2018 Uppföljningen

Läs mer

Ekonomiska stöd till företag

Ekonomiska stöd till företag Ekonomiska stöd till företag 2014 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Ekonomiska stöd till företag s. 2 Stöd beviljade av Länsstyrelsen s. 3 Regionala företagsstöd s. 3 Kommersiell service s. 7 Avslutande kommentarer

Läs mer

Revisionens granskning av investeringsbidrag och idrottsbonus

Revisionens granskning av investeringsbidrag och idrottsbonus Idrottsförvaltningen Tjänsteutlåtande Dnr 01.04/435/2017 Sida 1 (6) 2017-04-18 IDN 2017-05-16 Handläggare Bo Andersson Telefon: 08-508 28 374 Till idrottsnämnden Revisionens granskning av investeringsbidrag

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statligt stöd för att regionalt främja små och medelstora företag; SFS 2015:210 Utkom från trycket den 14 april 2015 utfärdad den 26 mars 2015. Regeringen föreskriver

Läs mer

Kommittédirektiv. Stöd till kommersiell service i särskilt utsatta glesbygdsområden. Dir. 2014:4. Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014

Kommittédirektiv. Stöd till kommersiell service i särskilt utsatta glesbygdsområden. Dir. 2014:4. Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014 Kommittédirektiv Stöd till kommersiell service i särskilt utsatta glesbygdsområden Dir. 2014:4 Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska undersöka förutsättningarna

Läs mer

Varuförsörjningsplan - dagligvaruhandel för landsbygd och glesbygd inom Nordmalings Kommun

Varuförsörjningsplan - dagligvaruhandel för landsbygd och glesbygd inom Nordmalings Kommun NORDMALINGS KOMMUN 1 (5) Varuförsörjningsplan - dagligvaruhandel för landsbygd och glesbygd inom Nordmalings Kommun Fastställd av kommunfullmäktige den 24 april 2006, 13 Bakgrund Strukturomvandlingen inom

Läs mer

Yttrande över laglighetsprövning avseende Waxholmsbolagets tillfälliga upphandlingar av skärgårdstrafik

Yttrande över laglighetsprövning avseende Waxholmsbolagets tillfälliga upphandlingar av skärgårdstrafik 1(1) Juridik och internrevision Handläggare Daniel Angermann TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-17 Version Trafiknämnden 2014-02-11, punkt 14 Yttrande över laglighetsprövning avseende Waxholmsbolagets tillfälliga

Läs mer

2 Startstöd till unga företagare

2 Startstöd till unga företagare 2 Startstöd till unga företagare En uppföljning av stöd inom landsbygdsprogrammet 2014 2020 baserad på uppgifter fram till och med den 2 april 2018 Uppföljningen är gjord av Sofia Riedmüller 9 KAPITEL

Läs mer

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 2016-02-2323 Er ref: N2015/4305/TIF Vår ref: 2014/606-544 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 Regionförbundet

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Ny förordning RIS. Fredrik Olofsson

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Ny förordning RIS. Fredrik Olofsson Ny förordning RIS Fredrik Olofsson 1 Gruppundantaget RIS-förordningen ej notifierad Begränsningarna i gruppundantaget gäller (Europeiska Kommissionens förordning nr 651/2014 ) Olagligt stöd 2 Strategiskt

Läs mer

Uppdrag respektive erbjudande att göra insatser för livsmedelsstrategins genomförande på regional nivå

Uppdrag respektive erbjudande att göra insatser för livsmedelsstrategins genomförande på regional nivå e Regeringen Regerings beslut 2017-10-05 N2017 /06143/RTS IV 10 Näringsdepartementet Länsstyrelsen i Stockholms län Box 22067 104 22 Stockholm m.fl. Uppdrag respektive erbjudande att göra insatser för

Läs mer

Regionala handlingsplaner samt process för fördelning av pengar och mål

Regionala handlingsplaner samt process för fördelning av pengar och mål 1 2013-05-07 Landsbygdsavdelningen Regionala handlingsplaner samt process för fördelning av pengar och mål Handlingsplaner istället för regionala genomförandestrategier I nästa programperiod kommer länen

Läs mer

Alla livsmedelsbutiker i skärgården med verksamhet året runt.

Alla livsmedelsbutiker i skärgården med verksamhet året runt. 6.7 Bidrag till detaljhandeln i skärgården Rättsgrund: Självstyrelselag för Åland (1991:71) Landskapslag om lån, räntestöd och understöd ur landskapets medel samt om landskapsgaranti (1988:50). Landskapslag

Läs mer

Statligt stöd N 203/2004 Sverige Volvo regionalstöd till transport utvidgning av stödordningen till att även omfatta färdiga förarhytter

Statligt stöd N 203/2004 Sverige Volvo regionalstöd till transport utvidgning av stödordningen till att även omfatta färdiga förarhytter EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 08.09.2004 C(2004)3346fin Ärende: Statligt stöd N 203/2004 Sverige Volvo regionalstöd till transport utvidgning av stödordningen till att även omfatta färdiga förarhytter

Läs mer

Frågor och svar Region i Örebro län

Frågor och svar Region i Örebro län Projekt Region 2015 Frågor och svar Region i Örebro län Vad är poängen med att bilda en region inom Örebro län? Erfarenheter från tidigare regionbildningar i Sverige visar bland annat på följande positiva

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret Dnr KS/2014:419-032 Stab 2014-09-11 1/3 Handläggare Lennart Nilsson Tel. 0152-292 76 Regionförbundet Sörmland Box 325 611 27 Nyköping Remiss: Rapporter från Trafikverket och Transportstyrelsen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:43 1 (19) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Överförande av trafikplanerande verksamhet från regionplane- och trafiknämnden till AB Storstockholms Lokaltrafik Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Riktlinjer för bidrag till organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för bidrag till organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning Landstingsstyrelsens förvaltning LSF Administration LSF Kansli 2012-06-11 1 (5) Riktlinjer för bidrag till organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning Ärendet Stockholms läns landsting

Läs mer

Yttrande över Samråd om ÖP 2010 - förslag till ny översiktsplan för Upplands-Bro kommun

Yttrande över Samråd om ÖP 2010 - förslag till ny översiktsplan för Upplands-Bro kommun Michael Viehhauser TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: 2009-09-02 RTN 2009-0121 Regionplanenämnden Yttrande över Samråd om ÖP 2010 - förslag till ny översiktsplan för Upplands-Bro kommun Förslag till beslut

Läs mer

Service i glesbygd. Överlämning av betänkande till statsrådet Sven-Erik Bucht 31 mars Catharina Håkansson Boman

Service i glesbygd. Överlämning av betänkande till statsrådet Sven-Erik Bucht 31 mars Catharina Håkansson Boman 1 Service i glesbygd Överlämning av betänkande till statsrådet Sven-Erik Bucht 31 mars 2015 Catharina Håkansson Boman Utredningens uppdrag Utreda stöd till en grundläggande nivå av kommersiell service

Läs mer

Ledningskontoret 2014-01-30. Regionalt serviceprogram Gotlands län 2014-2018

Ledningskontoret 2014-01-30. Regionalt serviceprogram Gotlands län 2014-2018 Ledningskontoret 2014-01-30 Regionalt serviceprogram Gotlands län 2014-2018 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Bakgrund... 3 3 Avgränsning... 4 4 Kopplingar till andra program... 4 5 Partnerskap...

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2000:283) om landsbygdsstöd; SFS 2005:529 Utkom från trycket den 27 juni 2005 utfärdad den 16 juni 2005. Regeringen föreskriver i fråga

Läs mer

Vilka bidrag kan jag söka som företagare? Senast uppdaterad

Vilka bidrag kan jag söka som företagare? Senast uppdaterad Vilka bidrag kan jag söka som företagare? 2014-02-12 Senast uppdaterad 2014-02-13 En av de vanligaste frågorna vi får på Driftig.nu är om det finns några bidrag att söka för företagare och om det finns

Läs mer

xstockholms läns landsting i (G)

xstockholms läns landsting i (G) Stockholms läns landsting i (G) Handläggare: David Schubert Tillvät- och regionplanenämnden Landsbygd- och skärgårdsstrategi - inriktningsbeslut för fortsatt arbete Ärendebeskrivning Tillvät- och regionplanenämnden

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende anslag 1:1 Regionala tillväxtåtgärder inom utgiftsområde 19 Regional tillväxt

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende anslag 1:1 Regionala tillväxtåtgärder inom utgiftsområde 19 Regional tillväxt Regeringsbeslut IV 5 Näringsdepartementet 2018-12-20 N2018/05847/RTS N2018/05795/KLS (delvis) N2018/05726/RTS m.fl. Se bilaga 1 Tillväxtverket Box 4044 102 61 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2019

Läs mer

Framtida arbete med Regionalt utvecklingsprogram (RUP) - när regionkommun bildats i Västmanland

Framtida arbete med Regionalt utvecklingsprogram (RUP) - när regionkommun bildats i Västmanland 1 (9) 1 BAKGRUND 1.1 Förordningen om regionalt tillväxtarbete Detta dokument beskriver hur den framtida regionkommunen i Västmanland kan hantera det styrande strategidokumentet Regionalt utvecklingsprogram

Läs mer

Minnesanteckningar dialogträff den 23 november 2011 om flyktingmottagandet i Fyrbodal

Minnesanteckningar dialogträff den 23 november 2011 om flyktingmottagandet i Fyrbodal Minnesanteckningar 2011-10-06 Diarienummer 851-14658-2010. 1(5) Minnesanteckningar dialogträff den 23 november 2011 om flyktingmottagandet i Fyrbodal Inledning Linda Karlsson och Margaretha Johnsson hälsade

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende anslag 1:1 Regionala tillväxtåtgärder inom utgiftsområde 19 Regional tillväxt

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende anslag 1:1 Regionala tillväxtåtgärder inom utgiftsområde 19 Regional tillväxt Regeringsbeslut IV 1 Näringsdepartementet 2016-12-20 N2016/08009/RTS N2016/07825/KLS(delvis) N2016/02594/RTS m.fl. Se bilaga 1 Tillväxtverket Box 4044 102 61 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2017

Läs mer

Pengar riktade till hembygdsgårdar en uppföljning inom landsbygdsprogrammet

Pengar riktade till hembygdsgårdar en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Pengar riktade till hembygdsgårdar en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Uppgifterna gäller stöd inom landsbygdsprogrammet 2014 2020 fram till och med den 30 oktober 2018 Uppföljningen är gjord av Sofia

Läs mer

Länsstyrelsernas handläggningstider. skl granskar

Länsstyrelsernas handläggningstider. skl granskar Länsstyrelsernas handläggningstider skl granskar Förord Den 2 maj 2011 fick Sverige en ny plan- och bygglag. Målet var att reglerna för bygglov och planering skulle förenklas. Man ville snabba upp bygglovsprocessen

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende anslag 1:1 Regionala tillväxtåtgärder inom utgiftsområde 19 Regional tillväxt

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende anslag 1:1 Regionala tillväxtåtgärder inom utgiftsområde 19 Regional tillväxt Regeringsbeslut IV 1 Näringsdepartementet 2016-06-30 N2016/04640/RTS N2016/04426/KLS(delvis) Tillväxtverket Box 4044 102 61 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende anslag 1:1 Regionala tillväxtåtgärder

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Tillväxtverket; SFS 2009:145 Utkom från trycket den 24 mars 2009 utfärdad den 12 mars 2009. Regeringen föreskriver följande. Uppgifter 1 Tillväxtverket

Läs mer

Tillsyn enligt lagen om Bostadsanpassning - svar på beslut från Boverket

Tillsyn enligt lagen om Bostadsanpassning - svar på beslut från Boverket 1 (2) 2009-10-19 Tjänsteskrivelse Dnr 09/124 Kontor Äldreomsorgskontoret Handläggare Ann-Christine Falck Brännström 08-5230 6038 ann-christine.falckbrannstrom@sodertalje.se Äldreomsorgsnämnden Tillsyn

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Från Arjeplog till Malmö Bildades 2009 Finns på 9 orter Drygt 370 medarbetare Vi arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft Bättre förutsättningar för företagande Attraktiva regionala miljöer

Läs mer

Svar på remiss från Stockholms läns landsting - Förslag att ansöka om regionbildning i Stockholms län, LS

Svar på remiss från Stockholms läns landsting - Förslag att ansöka om regionbildning i Stockholms län, LS Kommunkansliet Till Kommunstyrelsen Datum 2016-02-09 Dnr KS 2015/0380 Svar på remiss från Stockholms läns landsting - Förslag att ansöka om regionbildning i Stockholms län, LS 2015-0997 Sammanfattning

Läs mer

Stöd till småskalig infrastruktur en uppföljning inom landsbygdsprogrammet

Stöd till småskalig infrastruktur en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Stöd till småskalig infrastruktur en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Uppgifterna gäller stöd inom landsbygdsprogrammet 2014 2020 fram till och med den 28 mars 2018. Uppföljningen är gjord av Sanna

Läs mer

att överlämna yttrande till Näringsdepartementet enligt förvaltningens förslag

att överlämna yttrande till Näringsdepartementet enligt förvaltningens förslag Stockholms läns landsting 1(4) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-06-22 TRN 2015-0113 Handläggare: Anette Jansson Tillväxt- och regionplanenämnden Ankom Stockholms läns landsting

Läs mer

Landsbygds- och skärgårdsstrategi för Stockholmsregionen

Landsbygds- och skärgårdsstrategi för Stockholmsregionen PM 2017:213 RI (Dnr 111-1133/2017) Landsbygds- och skärgårdsstrategi för Stockholmsregionen Remiss från Stockholms läns landsting Remisstid den 19 oktober 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Attesträtt och utanordnare för patientnämndens förvaltning år 2015

Attesträtt och utanordnare för patientnämndens förvaltning år 2015 Handläggare: Louise Skantze 1 (2) PAN 2015-09-17 P 11 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-08-11 PaN A1411-00276-55 Attesträtt och utanordnare för patientnämndens förvaltning år 2015 Ärendet Patientnämnden utser varje

Läs mer

2011-03-30 LS 1102-0286

2011-03-30 LS 1102-0286 Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(2) 2011-03-30 LS 1102-0286 LANDSTINGSSTYRELSEN Dnr. Landstingsstyrelsen 11-04-12 040 Yttrande över departementspromemorian Ökad konkurrens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2000:283) om regionalt bidrag till företagsutveckling; SFS 2005:741 Utkom från trycket den 1 november 2005 Omtryck utfärdad den 20 oktober

Läs mer

EG:s regler om statligt stöd

EG:s regler om statligt stöd EG:s regler om statligt stöd 1 Definition av statligt stöd Principerna 1 för statligt stöd till företag definieras i artiklarna 87 och 88 i EG-fördraget. Fastän statliga stöd i princip är förbjudna kan

Läs mer

Yttrande över Ansvarskommitténs slutbetänkande: Hållbar samhällsorganisation med utvecklingskraft (SOU 2007:10)

Yttrande över Ansvarskommitténs slutbetänkande: Hållbar samhällsorganisation med utvecklingskraft (SOU 2007:10) 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektören Handläggare: Börje Wredén Landstingsstyrelsen Yttrande över Ansvarskommitténs slutbetänkande: Hållbar samhällsorganisation med utvecklingskraft

Läs mer

Att söka EU-pengar 1

Att söka EU-pengar 1 1 Att söka EU-pengar Varför söka EU-pengar? 2 Marknadsutveckling Kompetensutveckling Produktutveckling Samverkan Internationellt nätverk 3 EUs organisation Europaparlamentet - det folkvalda organet Ministerrådet

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till ändring i följande föreskrifter:

Konsekvensutredning av förslag till ändring i följande föreskrifter: Statens Jordbruksverk Diarienummer 19-11947/12 Konsekvensutredning av förslag till ändring i följande föreskrifter: - Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2011:16) om rutiner

Läs mer

Parkeringstillstånd för rörelsehindrade Remiss från Näringsdepartementet med uppdrag till Vägverket Remisstid 25 januari 2006

Parkeringstillstånd för rörelsehindrade Remiss från Näringsdepartementet med uppdrag till Vägverket Remisstid 25 januari 2006 Bilaga 2:5 till kommunstyrelsens protokoll den 25 januari 2006, 15 PM 2006 RIII (Dnr 314-4097/2005) Parkeringstillstånd för rörelsehindrade Remiss från Näringsdepartementet med uppdrag till Vägverket Remisstid

Läs mer

Förbättring av enskilda avlopp inom Norrtälje kommuns skärgårdsområde

Förbättring av enskilda avlopp inom Norrtälje kommuns skärgårdsområde Förbättring av enskilda avlopp inom Norrtälje kommuns skärgårdsområde Stockholm Västra Götaland Skåne Förbättring av enskilda avlopp inom Norrtälje kommuns skärgårdsområde För mer information kontakta:

Läs mer

Avsiktsförklaring avseende utveckling av den regionala tågtrafiken i östra Sverige

Avsiktsförklaring avseende utveckling av den regionala tågtrafiken i östra Sverige LANDSTINGET I UPPSALA LÄN FÖREDRAGNINGSPROMEMORIA Sammanträdesdatum Sida Landstingsstyrelsen 2012-10-29 6 (34) Dnr CK 2012-0356 178 Avsiktsförklaring avseende utveckling av den regionala tågtrafiken i

Läs mer

11 Stöd till småskalig infrastruktur

11 Stöd till småskalig infrastruktur STÖD TILL SMÅSKALIG INFRASTRUKTUR KAPITEL 11 11 Stöd till småskalig infrastruktur En uppföljning av stöd inom landsbygdsprogrammet 2014 2020 baserad på uppgifter fram till och med den 28 mars 2018 Uppföljningen

Läs mer

Sammanställning av Länsstyrelserna bredbandsrapportering avseende 2011

Sammanställning av Länsstyrelserna bredbandsrapportering avseende 2011 PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2012-04-27 PTS-ER-2012:18 1(6) Konsumentmarknadsavdelningen Anna Wibom Tina Stukan Bilaga 1 Sammanställning av Länsstyrelserna bredbandsrapportering avseende 2011 Följande

Läs mer

Uppdrag att ta fram förslag till ramverk för stadsmiljöavtal med fokus på hållbara transporter i städer

Uppdrag att ta fram förslag till ramverk för stadsmiljöavtal med fokus på hållbara transporter i städer Regeringsbeslut III 1 2015-01-08 N2015/532/TS Näringsdepartementet Trafikverket 781 89 Borlänge Uppdrag att ta fram förslag till ramverk för stadsmiljöavtal med fokus på hållbara transporter i städer Regeringens

Läs mer

Utvärdering av fraktbidragets. konstruktion

Utvärdering av fraktbidragets. konstruktion Utvärdering av fraktbidragets konstruktion Konsult: Helene Norberg Konsult & Analys RTN 2004-0228 2 Innehåll Sammanfattning...4 Fraktbidrag och godstrafik i skärgården... 4 Fraktbidrag i andra skärgårdar...

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende anslag 1:1 Regionala tillväxtåtgärder inom utgiftsområde 19 Regional tillväxt

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende anslag 1:1 Regionala tillväxtåtgärder inom utgiftsområde 19 Regional tillväxt Regeringsbeslut IV 6 Näringsdepartementet 2014-12-18 N2014/5285/RT N2014/5297/KLS(delvis) N2014/727/RT m.fl. Se bilaga 1 Tillväxtverket Box 4044 102 61 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende

Läs mer

Nyheter i Nyps handläggning

Nyheter i Nyps handläggning Nyheter i Nyps handläggning Nyps användarmöte 2015 Henrik Hedlund 1 Framtid - Nyps handläggning 2 Framtid - Nyps handläggning Vad händer med företagsstöden? Utvecklingstakt Förslag på prioriterade förbättringar!

Läs mer

Den svenska lanthandeln. Om situationen för butiker på landsbygden och intresset för att bilda en förening

Den svenska lanthandeln. Om situationen för butiker på landsbygden och intresset för att bilda en förening Den svenska lanthandeln Om situationen för butiker på landsbygden och intresset för att bilda en förening Inledning Sveriges lanthandlare har och har haft en viktig funktion. Lanthandeln har bidragit till

Läs mer

Redovisning av kompletteringsuppgifter till regeringsuppdrag avseende Apoteksombud (Dnr: S 2013/2702/FS)

Redovisning av kompletteringsuppgifter till regeringsuppdrag avseende Apoteksombud (Dnr: S 2013/2702/FS) f/% LÄKEMEDELSVERKET Missiv i (i) T /y' MEDICAL PRODUCTS AGENCY VO Utveckling Kristina Rissler Maier Datum: 2014-09-29 Dnr: 1.1-2013-104194 Regeringen Socialdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av

Läs mer

Avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar under sommaren

Avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar under sommaren Kalmar Länstrafik Stab och sekretariat TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-04-17 Landstingsstyrelsen Sida 1 (2) Avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar under sommaren Förslag till beslut 1. Landstingsstyrelsen,

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för tvärförbindelse mellan Stockholms norra och södra skärgård

Beslut om allmän trafikplikt för tvärförbindelse mellan Stockholms norra och södra skärgård 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-03-11, punkt 11 Beslut om allmän trafikplikt för tvärförbindelse mellan Stockholms norra och södra skärgård Ärendebeskrivning

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende anslag 1:1 Regionala tillväxtåtgärder inom utgiftsområde 19 Regional tillväxt

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende anslag 1:1 Regionala tillväxtåtgärder inom utgiftsområde 19 Regional tillväxt Regeringsbeslut IV 2 2018-11-01 N2018/05319/RTS Näringsdepartementet Tillväxtverket Box 4044 102 61 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende anslag 1:1 Regionala tillväxtåtgärder inom utgiftsområde

Läs mer

Kommunal medfinansiering av statlig sjöfartsinfrastruktur Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 20 mars 2013

Kommunal medfinansiering av statlig sjöfartsinfrastruktur Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 20 mars 2013 PM 2013:47 RI (Dnr 001-118/2013) Kommunal medfinansiering av statlig sjöfartsinfrastruktur Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 20 mars 2013 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Regional miljöstrategi för vatten

Regional miljöstrategi för vatten 1 (6) Regional miljöstrategi för vatten Stockholms läns landstings miljöstrategiska arbete med vatten Beslutad av landstingsfullmäktige 17 september 2013 2 (6) Regional miljöstrategi för vatten Stockholms

Läs mer

Förslag till Skärgårdspolitiskt program för Stockholms läns landsting Remiss från Stockholms läns landsting, regionplane- och trafikkontoret

Förslag till Skärgårdspolitiskt program för Stockholms läns landsting Remiss från Stockholms läns landsting, regionplane- och trafikkontoret PM 2009:119 RII (Dnr 304-736/2009) Förslag till Skärgårdspolitiskt program för Stockholms läns landsting Remiss från Stockholms läns landsting, regionplane- och trafikkontoret Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Foto: Janne Danielsson. Information för dig som vill sälja SL-biljetter

Foto: Janne Danielsson. Information för dig som vill sälja SL-biljetter Foto: Janne Danielsson Information för dig som vill sälja SL-biljetter Foto: Marcus Kurn 2 Att bli återförsäljare eller ombud för SL Vi är glada att du är intresserad av att sälja vårt sortiment. Det är

Läs mer

EU:s regler om statligt stöd

EU:s regler om statligt stöd EU:s regler om statligt stöd 1 Definition av statligt stöd Principerna för statligt stöd till företag 1 definieras i artiklarna 107 och 108 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.* Fastän statliga

Läs mer

STÖD TILL KOMMERSIELL SERVICE enligt förordning SFS 2000:284

STÖD TILL KOMMERSIELL SERVICE enligt förordning SFS 2000:284 STÖD TILL KOMMERSIELL SERVICE enligt förordning SFS 2000:284 Stöd till kommersiell service kan lämnas till dagligvarubutiker och försäljningsställen för drivmedel på landsbygden i hela länet där försörjningen

Läs mer

Företagarombudsmannen

Företagarombudsmannen Företagarombudsmannen Den Nya Välfärden, Box 5625, 114 86 Stockholm, www.dnv.se Prel. version Ärendenummer: FO 2009-01 Datum: 2009-01-25 Utredare: Micha Velasco Utredning avseende försäljning av sjönära

Läs mer

Extrema vädersituationer i Stockholms län Risk- och sårbarhetsanalys samt förmågeanalys

Extrema vädersituationer i Stockholms län Risk- och sårbarhetsanalys samt förmågeanalys 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning Regionala enheten för Kris- och katastrofberedskap 2008-12-11 LS 0801-0055 Bilaga 2 Extrema vädersituationer i Stockholms län Risk- och sårbarhetsanalys samt förmågeanalys

Läs mer

Rapport Bemyndigandesystemet under anslaget Regionala tillväxtåtgärder

Rapport Bemyndigandesystemet under anslaget Regionala tillväxtåtgärder Regeringsuppdrag Rapport Bemyndigandesystemet under anslaget Regionala tillväxtåtgärder ESV:s rapporter innehåller regeringsuppdrag, uppdrag från myndigheter och andra instanser eller egeninitierade utredningar.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om stöd till kommuner för etablering av telenät m.m. på orter och i områden där telenätet är eftersatt; SFS 2004:619 Utkom från trycket den 28 juni 2004 utfärdad den

Läs mer

Genomförande av Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen

Genomförande av Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen TJÄNSTEUTLÅTANDE Regionplane- och trafikkontoret Jan-Ove Östbrink Regionplane- och trafiknämnden Genomförande av Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen (RUFS 2001) FÖRSLAG TILL BESLUT Kontoret

Läs mer

Granskning av verksamhetsavtal mellan Region Jönköpings län och länets kommuner Region Jönköpings län Revisorerna

Granskning av verksamhetsavtal mellan Region Jönköpings län och länets kommuner Region Jönköpings län Revisorerna Granskning av verksamhetsavtal mellan Region Jönköpings län och länets kommuner Region Jönköpings län Revisorerna Göteborg den 24 mars 2015 Attensum AB Jur.kand. Joakim Eriksson Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Utveckling av landsbygden i Nyland 2014 2020

Utveckling av landsbygden i Nyland 2014 2020 Utveckling av landsbygden i Nyland 2014 2020 Maria Konsin-Palva NTM-centralen i Nyland Sivu 1 Landsbygdsprogrammet 2014-2020 Ett delvis EU finansierat utvecklingsprogram, EU andelen betalas ur landsbygdsfonden

Läs mer

Stödberättigande kostnader

Stödberättigande kostnader Västra Götalandsregionen Koncernstab regional utveckling 2018-03-08 Stödberättigande kostnader Syftet med regelverket är att förtydliga Västra Götalandsregionens bedömningsgrunder för sökande och projektägare/stödmottagare

Läs mer

Uppföljning av regionala företagsstöd och stöd till projektverksamhet

Uppföljning av regionala företagsstöd och stöd till projektverksamhet Uppföljning av regionala företagsstöd och stöd till projektverksamhet Budgetåret 2013 Frida Karlman Tillväxtverket 1 Uppföljning av regionala företagsstöd och stöd till projektverksamhet Syfte Anslagsmedel

Läs mer

Regionala företagsstöd

Regionala företagsstöd Regionala företagsstöd till företag i Västerbotten Storuman 2018-03-02 Företagsstöd Främja hållbar tillväxt och ökad konkurrenskraft! Förordningar (SFS 2015:210, 2015:211 och 2000:284) Tillväxtverkets

Läs mer

Köpings kommun. Verkställighet och återrapportering av uppdrag givna av fullmäktige Förstudie. Advisory KPMG AB 8 september 2015 Antal sidor: 5

Köpings kommun. Verkställighet och återrapportering av uppdrag givna av fullmäktige Förstudie. Advisory KPMG AB 8 september 2015 Antal sidor: 5 Verkställighet och återrapportering av uppdrag givna Förstudie Advisory KPMG AB 8 september 2015 Antal sidor: 5 Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Syfte 1 3. Avgränsning 1 4. Revisionskriterier 2 5. Ansvarig nämnd/styrelse

Läs mer

Sysselsättningsbidrag

Sysselsättningsbidrag Sysselsättningsbidrag Ska du starta ett nytt företag eller behöver ditt företag ny personal? Då kanske sysselsättningsbidrag kan delfinansiera nyanställningarna. Sysselsättningsbidrag Sysselsättningsbidraget

Läs mer

Lägesrapport för landsbygdsprogrammet

Lägesrapport för landsbygdsprogrammet Lägesrapport för landsbygdsprogrammet per den 2 maj 2016 Ansökningar om stöd Statistiken bygger på ansökningar som har kommit in till den 2 maj 2016. Drygt 6 100 ansökningar kommit in, totalt ansökt belopp

Läs mer

Nominering - årets miljösatsning Med checklista

Nominering - årets miljösatsning Med checklista Nominering - årets miljösatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till årets miljösatsning på landsbygden. Namn på förslaget: Energieffektivisering i landsbygdsbutiker i Örebro län Journalnummer:

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:39 1 (10) LS 0812-1177 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Beviljande av låneram för 2008-2011 för Skärgårdsstiftelsen i Stockholms län Föredragande landstingsråd: Catharina Elmsäter-Svärd

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om flygplatsavgifter; SFS 2011:866 Utkom från trycket den 30 juni 2011 utfärdad den 22 juni 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. Inledande bestämmelser

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om statligt stöd till solceller

Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om statligt stöd till solceller Energimyndigheten 2018-10-05 Diarienummer 2018-14133 Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om statligt stöd till solceller 1. Uppgifter om de bemyndiganden som myndighetens beslutanderätt grundar

Läs mer

Mars Skärgårdsrådet hur kan vi utveckla arbetet? Jan Lindquist chef Tillväxtavdelningen Stockholms läns landsting

Mars Skärgårdsrådet hur kan vi utveckla arbetet? Jan Lindquist chef Tillväxtavdelningen Stockholms läns landsting 1 Skärgårdsrådet hur kan vi utveckla arbetet? Jan Lindquist chef Tillväxtavdelningen Stockholms läns landsting 2 Enkäten generella slutsatser..är få, deltagarna representerar självklart lite olika intressen

Läs mer