EMT NO Mikrobølgeovn SV Mikrobølgeovn. Bruksanvisning Bruker Manual

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "EMT 38409. NO Mikrobølgeovn SV Mikrobølgeovn. Bruksanvisning Bruker Manual"

Transkript

1 EMT NO Mikrobølgeovn SV Mikrobølgeovn Bruksanvisning Bruker Manual 2 34

2 2 INNEHÅLL INSTALLATIONSANVISNINGAR... 3 SÄKER ANVÄNDNING AV MIKROVÅGSUGN ED... 4 FÖRDELARNA MED MIKROVÅGOR... 6 BESKRIVNING AV UGNEN... 7 VIKTIGA FUNKTIONER... 9 GRUNDFUNKTIONER SPECIALFUNKTIONER NÄR UGNEN ÄR I GÅNG UPPTINING TILLAGNING MED EN MIKROVÅGSUGN TILLAGNING MED GRILLEN STEKA OCH BAKA VILKEN TYP AV UGNSKÄRL KAN ANVÄNDAS? RENGÖRING OCH UNDERHÅLL AV UGNEN VAD SKA JAG GÖRA OM UGNEN INTE FUNGERAR? TEKNISKA EGENSKAPER MILJÖSKYDD INSTALLATION VI TÄNKER PÅ DIG Tack för att du köpt en Electrolux-produkt. Du har valt en produkt som för med sig årtionden av yrkeserfarenhet och innovation. Genial och snygg har den utformats med dig i åtanke. Så när du än använder den kan du känna dig trygg med att veta att du får fantastiska resultat varje gång. Välkommen till Electrolux. Besök vår webbplats för att: Få tips om användning, broschyrer, felsökare, serviceinformation: Registrera din produkt för bättre service: Köp tillbehör, förbrukningsvaror och originalreservdelar till din produkt: KUNDTJÄNST OCH SERVICE Vi rekommenderar att originalreservdelar används. Ha följande uppgifter till hands när du kontaktar serviceavdelningen. Informationen finns på typskylten. Modell, PNC, serienummer. Varnings-/viktig säkerhetsinformation. Allmän information och tips. Miljöinformation. Vi förbehåller oss rätten till ändringar utan föregående meddelande.

3 SVENSKA 3 INSTALLATIONSANVISNINGAR FÖRE INSTALLATION Kontrollera att den ingående spänning som anges på märkplattan är samma som spänningen i det eluttag du kommer att använda. Öppna ugnsluckan och ta ur alla tillbehör och ta bort förpackningsmaterialet. Ta inte bort isoleringsplattan i taket inuti utrymmet! Denna platta förhindrar att fett och bitar av mat skadar mikrovågsgeneratorn. VARNING! Ugnens front kan vara täckt av skyddsfilm. Innan du använder ugnen för första gången ska denna film tas bort försiktigt, med början på insidan. Se till att ugnen inte är skadad på något sätt. Kontrollera att ugnsluckan kan stängas ordentligt och att insidan av luckan och framsidan på ugnsöppningen inte är skadade. Om du hittar några skador kontaktar du teknisk servicepersonal. ANVÄND INTE UGNEN om nätsladden eller kontakten är skadade, om ugnen inte fungerar korrekt eller om den har skadats eller tappats. Kontakta teknisk servicepersonal. Placera ugnen på en plan och stabil yta. Ugnen får inte stå nära värmekällor, radioapparater eller TVapparater. Under installation ser du till att nätsladden inte kommer i kontakt med fukt eller föremål med skarpa kanter bakom ugnen. Höga temperaturer kan skada sladden. Varning: Efter att ugnen har installerats måste du se till att du kommer åt kontakten. EFTER INSTALLATION Ugnen är utrustad med en nätsladd och en kontakt för enfasström. Om ugnen ska installeras permanent ska det göras av en kvalificerad tekniker. I sådana fall ska ugnen anslutas till en krets med en kretsbrytare för alla poler med ett minsta avstånd på 3 mm mellan kontakterna. VARNING: UGNEN MÅSTE VARA JORDAD. Tillverkaren och återförsäljarna påtar sig inget ansvar för skador som orsakas på människor, djur eller egendom om dessa installationsanvisningar inte följs. Ugnen fungerar endast om luckan är ordentligt stängd. Efter första användningen rengör du ugnens insida och tillbehören, enligt anvisningarna i avsnittet Rengöring och underhåll av ugnen. Sätt fästet för den roterande tallriken (1) i mitten av ugnsutrymmet och lägg ringen (2) och den roterande tallriken (3) ovanpå. Se till att de sitter korrekt. När mikrovågsugnen används måste alltid den roterande tallriken och tillbehören sitta korrekt på plats. Den roterande tallriken kan snurra i båda riktningarna Under installation ska de separat medföljande anvisningarna följas..

4 4 SVENSKA SÄKER ANVÄNDNING AV MIKROVÅGSUGN VARNING! Lämna aldrig ugnen oövervakad, särskilt när du använder papper, plast eller annat brännbart material. Dessa material kan brännas och ta eld. BRANDRISK! VARNING! Om du ser rök eller eld ska luckan hållas stängd så att flammorna kvävs. Stäng av ugnen och dra ur kontakten ur eluttaget eller stäng av strömtillförseln. VARNING! Värm inte ren alkohol eller alkoholhaltiga drycker i mikrovågsugnen. BRANDRISK! VARNING! Värm inte vätskor eller andra livsmedel i stängda behållare eftersom dessa kan explodera snabbt. VARNING! Barn får endast använda ugnen utan vuxens uppsikt om de har fått anvisningar om hur ugnen används på ett säkert sätt och om de känner till farorna med att använda ugnen på ett felaktigt sätt. VARNING! Om ugnen har ett kombinerat funktionsläge (mikrovågor och en annan uppvärmningsmetod) får barn inte använda ugnen utan vuxens uppsikt på grund av de höga temperaturer som uppstår. VARNING! Ugnen får inte användas om: luckan inte är ordentligt stängd, luckans gångjärn är skadade, kontaktytorna mellan luckan och ugnens front är skadade, glaset i ugnsluckan är skadat, det förekommer täta elektriska blixtar inuti ugnen trots att det inte finns något metallföremål i ugnen. Ugnen får endast användas igen efter att den har reparerats av teknisk servicepersonal. SE UPP! Värm aldrig barnmat eller -drycker i flaskor med nappen eller locken på. Efter att maten har värmts ska den röras om eller skakas väl så att värmen sprids jämnt. Kontrollera matens temperatur innan den ges til barnet. RISK FÖR BRÄNNSKADOR! För att undvika att maten blir för varm eller bränns är det mycket viktigt att inte välja långa tider eller effektnivåer som är för höga när små mängder mat värms. Småfranska kan exempelvis brännas efter 3 minuter om den valda effekten är för hög. Använd endast grillfunktionen vid rostning och håll uppsikt över ugnen hela tiden. Om du använder en kombinerad funktion för att rosta bröd tar det eld på mycket kort tid. Se till att sladdar till andra elektriska apparater aldrig fastnar i den varma luckan eller ugnen. Sladdens isolering kan smälta. Risk för kortslutning! VAR FÖRSIKTIG NÄR VÄTSKOR VÄRMS! Når væsker (vand, kaffe, te, mælk osv.) er tæt på kogepunktet inde i ovnen, og de tages ud pludseligt, kan de boble ud over deres beholdere. När vätskor (vatten, kaffe, te, mjölk osv.) närmar sig kokpunkten inuti ugnen och sedan plötsligt tas ut, kan de skvätta upp ur behållaren. RISK FÖR PERSONSKADA OCH BRÄNNSKADA! För att undvika detta vid uppvärmning av vätskor kan du sätta en tesked eller en glasstav i behållaren. Denna ugn är endast för hushållsbruk!

5 SVENSKA 5 Använd endast ugnen till att förbereda mat. Undvik skador på ugnen och andra farliga situationer genom att följa dessa anvisningar: Sätt inte på ugnen utan att fästet för den roterande tallriken, ringen för den roterande tallriken och respektive tallrik är på plats. Sätt aldrig på mikrovågsugnen när den är tom. Om det inte finns någon mat inuti kan en elektrisk överladdning uppstå och ugnen kan skadas. RISK FÖR SKADA! Om du vill utföra programmeringstester kan du ställa ett glas vatten i ugnen. Vattnet absorberar mikrovågorna och ugnen skadas inte. Se till att ventilationsöppningarna inte täcks över eller blockeras. Använd endast kärl som tål mikrovågor. Innan du använder kärl och behållare i mikrovågsugnen kontrollerar du att de är lämpliga (se avsnittet om typer av kärl). Ta aldrig bort isoleringsplattan i taket inuti ugnsutrymmet! Denna platta förhindrar att fett och bitar av mat skadar mikrovågsgeneratorn. Förvara inte något lättantändligt föremål inuti ugnen eftersom det kan börja brinna om ugnen sätts på. Använd inte ugnen som ett skafferi. Ägg med skal på och hela kokta ägg får inte värmas i mikrovågsugnar eftersom de kan explodera. Använd inte ugnen för fritering eftersom det är omöjligt att kontrollera temperaturen på olja som värms med mikrovågor. Undvik att bränna dig genom att alltid använda grytlappar för att ta i kärl och behållare samt vidröra ugnen. Luta dig inte emot och sitt inte på den öppna ugnsluckan. Det kan skada ugnen, särskilt kring gångjärnen. Dörren tål en högsta vikt på 8 kg. Den roterande tallriken och grillgallren tål en maximal belastning på 8 kg. Undvik att skada ugnen genom att inte överstiga denna belastning. VARNING! RENGÖRING: Mikrovågsugnen måste rengöras regelbundet. Alla matrester måste tas bort (se avsnittet om rengöring av ugnen). Om mikrovågsugnen inte hålls ren kan det hända att ytan försämras, vilket kan förkorta ugnens hållbarhetstid och kan till och med leda till fara. Dörrens kontaktytor (framsidan på ugnsutrymmet och den inre delen av dörrarna) måste hållas mycket rena för att ugnen ska fungera korrekt. Följ anvisningarna om rengöring i avsnittet Rengöring och underhåll av ugnen. VARNING! REPARATIONER: Mikrovågor! Ugnens yttre skydd får inte tas bort. Det är farligt för alla som inte auktoriserats av tillverkaren att utföra någon typ av reparations- eller underhållsarbete. Om nätsladden skadas ska den bytas ut av tillverkaren, auktoriserad agent eller tekniker som kvalificerats för detta för att undvika fara. Dessutom krävs särskilda verktyg för denna uppgift. Reparations- och underhållsarbete, särskilt på strömförande delar, får endast utföras av tekniker som auktoriserats av tillverkaren.

6 6 SVENSKA FÖRDELARNA MED MIKROVÅGOR I traditionella ugnar penetrerar värme som utstrålas från elektriska element eller gasbrännare långsamt maten från ut- till insida. Till följd av detta går stora mängder energi till spillo i luften, ugnens komponenter och i matkärlen. I en mikrovågsugn genereras värme av själva maten och värmen förflyttar sig från insidan till utsidan. Ingen värme försvinner i luften, ugnsutrymmets väggar eller kärlen och behållarna (om dessa lämpar sig för användning i mikrovågsugn). Med andra ord värms endast maten. Mikrovågsugnar har följande fördelar: Kortare tillagningstid, den är i allmänhet upp till 3/4 kortare än den tid som krävs för traditionell tillagning. Mycket snabb upptining av livsmedel, vilket minskar risken för att bakterier frodas. Energibesparing Näringsvärdet i maten bevaras tack vare den kortare tillagningstiden. Lätt att rengöra. Så fungerar en mikrovågsugn? I en mikrovågsugn finns det en högspänningsventil som kallas för en magnetron, som omvandlar elektrisk energi till mikrovågsenergi. Dessa elektromagnetiska vågor leds till ugnens inre genom en vågledare och distribueras av en metallspridare eller genom en roterande tallrik. Inuti ugnen rör sig mikrovågorna i alla riktningar och reflekteras av metallväggarna, så att de penetrerar maten jämnt Varför maten blir varm Nästan alla livsmedel innehåller vatten och vattenmolekyler vibrerar när de utsätts för mikrovågor. Friktionen mellan molekylerna producerar värme som höjer livsmedlets temperatur, tinar den, tillagar den eller håller den varm. Eftersom värmen uppstår inuti livsmedlet: kan det tillagas med lite eller ingen vätska eller fett/oljor, går upptining, uppvärmning eller tillagning i en mikrovågsugn snabbare än i en traditionell ugn, bevaras vitaminerna, mineralerna och näringsämnena i maten, ändras inte matens naturliga färg och arom.. Mikrovågor går igenom porslin, glas, kartong och plast, men går inte igenom metall. Av denna anledning får metallbehållare eller behållare med metalldelar inte användas i en mikrovågsugn. Mikrovågor reflekteras av metall men går igenom glas och porslin......och absorberas av mat.

7 SVENSKA 7 BESKRIVNING AV UGNEN Kontrollpanel Ugnsluckans glas Sidostöd Spärrar Varmluftsutmatning Stöd för roterande platta Hållare för roterande platta Roterande platta Rektangulär glasbricka Rektangulärt gallerrack Knappen Bekräfta (OK) Knappen Start/Snabbstart Inställningsknappar Plus- och minusknappar Funktionsknappar KnappenAvbryt/Säkerhetsspärr Temperaturlampa Driftlampor Lampor för klocka/drifttid Lampor för effekt/vikt

8 8 SVENSKA BESKRIVNING AV FUNKTIONER Symbol Funktion Mikrovågseffekt Livsmedel 200 Långsam upptining för känsliga livsmedel, varmhållning av mat 400 Tillagning på låg värme, koka ris Snabb upptining, värma barnmat Mikrovågor Mikrovågor + grill Grill 600 Värma och tillaga mat 800 Tillaga grönsaker och mat Tillaga och värma försiktigt Värma och tillaga små portioner 1000 Snabb uppvärmning av vätskor --- Steka mat 200 Grilla fågel och kött Grilla mat Tillaga pajer och rätter med osttäcke Grill + fläkt --- Grilla kött och fisk Varmluft 600 Grilla fågel Mikrovågor + varmluft --- Tina och steka djupfryst potatis Steka och baka Snabb stekning av kött, fisk och fågel Baka kakor

9 SVENSKA 9 VIKTIGA FUNKTIONER INSTÄLLNING AV KLOCKAN Displayen med klockan blinkar för att signalera att tiden som visas inte är korrekt. Gör enligt följande för att ställa in klockan: 1. Välj symbolen för klocka med hjälp av knapparna för inställning (krävs inte om det är första gången mikrovågsugnen kopplas in eller efter ett strömavbrott) Ställ in timmarna med plus- och minusknapparna Godkänn inställningen med knappen Bekräfta Ställ in minuterna med plus- och minusknapparna Godkänn inställningen med knappen Bekräfta 1. VISA/DÖLJA KLOCKAN Om klockan stör dig kan du välja att dölja den genom att göra följande: 1. Tryck in och håll kvar knappen Bekräfta 1 sekunder. Klockan döljs medan prickarna som skiljer timmarna och minuterna blinkar en gång i sekunden. 2. Upprepa proceduren för att visa klockan igen

10 10 SVENSKA SÄKERHETSSPÄRR Man kan spärra ugnens funktion (för att till exempel hindra barn från att använda ugnen). Gör på följande sätt: 1. Håll in knappen Avbryt 6 i 3 sekunder för att spärra ugnen. En signal ljuder och klockdisplayen visar texten SAFE. Ugnen är spärrad och kan inte användas. 2. Håll in knappen Avbryt 6 igen i 3 sekunder för att stänga av spärren. En signal ljuder och klockdisplayen visar tiden igen. STOPPA DEN ROTERANDE PLATTAN 1. Tryck in och håll kvar knapparna Bekräfta 1 och Avbryt 6 i 3 sekunder tills texten PLAt OFF försvinner från displayen. 2. Upprepa proceduren för att starta plattans rotation igen.. OBS: Se till att trycka in knappen Bekräfta innan du trycker in knappen Avbryt.

11 SVENSKA 11 GRUNDFUNKTIONER MIKROVÅGOR Använd denna funktion för att tillaga och värma grönsaker, potatis, ris, fisk och kött. 1. Välj mikrovågsfunktionen med hjälp av funktionsknapparna 5 2. Välj effektnivå med hjälp av inställningsknapparna 3. Symbolen och displayen för effektnivå börjar blinka. Om man inte ändrar effektnivån startar mikrovågsugnen med standardeffekten, 800 W. 3. Ställ in effektnivån med hjälp av knapparna Plus- och minusknappar Tryck på knappen Bekräfta 1 för att godkänna effektnivån. Displayen och symbolen slutar blinka. 5. Välj drifttid med hjälp av inställningsknapparna 3. Symbolen och displayen för drifttid börjar blinka. 6. Ställ in drifttiden med hjälp av knapparna Plus- och minusknappar Tryck på knappen Bekräfta 1 för att godkänna drifttiden. Displayen och symbolen slutar blinka. 8. Starta tillagningen genom att trycka på knappen Start 2. OBS : När man väljer 1000 W begränsas drifttiden till max 15 minuter. MIKROVÅGSUGN SNABBSTART Använd denna funktion för att snabbt värma mat som innehåller mycket vätska, som vatten, kaffe, te eller tunna soppor. 1. Tryck på knappen Start 2. Mikrovågsugnen kör på maximal effekt i 30 sekunder. 2. Om man vill öka drifttiden ska man trycka på knappen Start 2 igen. Varje gång man trycker på den här knappen ökar drifttiden med 30 sekunder. OBS: När man väljer 1000 W begränsas drifttiden till max 15 minuter.

12 12 SVENSKA GRILL Använd denna funktion för att snabbt få en stekyta på maten. 1. Välj grillfunktionen med hjälp av funktionsknapparna 5 2. Välj drifttid med hjälp av inställningsknapparna 3. Symbolen och displayen för drifttid börjar blinka. 3. Ställ in drifttiden med hjälp av knapparna Plus- och minusknappar Tryck på knappen Bekräfta 1 för att godkänna drifttiden. Displayen och symbolen slutar blinka. 5. Starta tillagningen genom att trycka på knappen Start 2. MIKROVÅGOR + GRILL Använd denna funktion för att tillaga lasagne, kyckling, rostad potatis och annan rostad mat. 1. Välj mikrovågs- och grillfunktionen med hjälp av funktionsknapparna Välj effektnivå med hjälp av inställningsknapparna 3. Symbolen och displayen för effektnivå börjar blinka. Om man inte ändrar effektnivån startar mikrovågsugnen med standardeffekten, 600 W. 3. Ställ in effektnivån med plus- och minusknapparna 4 4. Tryck på knappen Bekräfta 1 för att godkänna effektnivån. Displayen och symbolen slutar blinka. 5. Välj drifttid med hjälp av inställningsknapparna 3. Symbolen och displayen för drifttid börjar blinka. 6. Ställ in drifttiden med plus- och minusknapparna Tryck på knappen Bekräfta 1 för att godkänna drifttiden. Displayen och symbolen slutar blinka. 8. Starta tillagningen genom att trycka på knappen Start 2.

13 SVENSKA 13 VARMLUFT Använd denna funktion för bakning och rostning. 1. Välj varmluftsfunktionen med hjälp av funktionsknapparna Välj temperatur med hjälp av inställningsknapparna 3. Symbolen och displayen för temperatur börjar blinka. Om man inte ändrar temperaturen startar ugnen med standardtemperaturen, 160 ºC. 3. Ställ in temperaturen med plusoch minusknapparna Tryck på knappen Bekräfta 1 för att godkänna temperaturen. Displayen och symbolen slutar blinka. 5. Välj drifttid med hjälp av inställningsknapparna 3 Symbolen och displayen för drifttid börjar blinka. 6. Ställ in drifttiden med plus- och minusknapparna Tryck på knappen Bekräfta 1 för att godkänna drifttiden. Displayen och symbolen slutar blinka. 8. Starta tillagningen genom att trycka på knappen Start 2. MIKROVÅGOR + VARMLUFT Använd denna funktion för bakning och rostning.. 1. Välj varmlufts- och mikrovågsfunktionen med hjälp av funktionsknapparna Välj temperatur med hjälp av inställningsknapparna 3. Symbolen och displayen för temperatur börjar blinka. Om man inte ändrar temperaturen startar ugnen med standardtemperaturen, 160 ºC. 3. Ställ in temperaturen med plusoch minusknapparna Tryck på knappen Bekräfta 1 för att godkänna temperaturen. Displayen och symbolen slutar blinka. 5. Välj effektnivå med hjälp av inställningsknapparna 3. Symbolen och displayen för effektnivå börjar blinka. Om man inte ändrar effektnivån startar

14 14 SVENSKA mikrovågsugnen med standardeffekten, 600 W. 6. Ställ in effektnivån med plus- och minusknapparna Tryck på knappen Bekräfta 1 för att godkänna effektnivån. Displayen och symbolen slutar blinka. 8. Välj drifttid med hjälp av inställningsknapparna 3. Symbolen och displayen för drifttid börjar blinka. 9. Ställ in drifttiden med plus- och minusknapparna Tryck på knappen Bekräfta 1 för att godkänna drifttiden. Displayen och symbolen slutar blinka. 11. Starta tillagningen genom att trycka på knappen Start 2. GRILL MED FLÄKT Använd denna funktion för att få en knaprig yta på kött, fisk, kyckling och pommes frites. 1. Välj funktionen för grill med fläkt med hjälp av funktionsknapparna Välj temperatur med hjälp av inställningsknapparna 3. Symbolen och displayen för temperatur börjar blinka. Om man inte ändrar temperaturen startar ugnen med standardtemperaturen, 160 ºC. 3. Ställ in temperaturen med plusoch minusknapparna Tryck på knappen Bekräfta 1 för att godkänna temperaturen. Displayen och symbolen slutar blinka. 5. Välj drifttid med hjälp av inställningsknapparna 3. Symbolen och displayen för drifttid börjar blinka. 6. Ställ in drifttiden med plus- och minusknapparna Tryck på knappen Bekräfta 1 för att godkänna drifttiden. Displayen och symbolen slutar blinka. 8. Starta tillagningen genom att trycka på knappen Start 2.

15 SVENSKA 15 UPPTINING EFTER VIKT (AUTOMATISK) Använd denna funktion för att snabbt tina kött, kyckling, fisk, frukt och bröd. 1. Välj funktionen för upptining efter vikt med hjälp av funktionsknapparna Välj program med hjälp av inställningsknapparna 3. Symbolerna för drifttid och klocka börjar blinka. 3. Ställ in programmet med hjälp av plus- och minusknapparna 4 (se tabell nedan). 4. Tryck på knappen Bekräfta 1 för att godkänna programmet. Displayen och symbolerna slutar blinka. 5. Välj vikten med hjälp av inställningsknapparna 3. Symbolen och displayen för vikt börjar blinka. 6. Ställ in vikten med plus- och minusknapparna Tryck på knappen Bekräfta 1 för att godkänna vikten. Displayen och symbolen slutar blinka. 8. Starta tillagningen genom att trycka på knappen Start 2. Följande tabell visar programmen för funktionen upptining efter vikt, med viktintervall och upptinings- och vilotider (för att se till att maten får en jämn temperatur). Program Mat Vikt (g) Tid (min.) Vilotid (min.) Pr 01 Kött Pr 02 Kyckling Pr 03 Fisk Pr 04 Frukt Pr 05 Bröd

16 16 SVENSKA Viktig information: se Allmänna anvisningar för upptining. UPPTINING EFTER TID (MANUELL) Använd denna funktion för att snabbt tina kött, kyckling, fisk, frukt och bröd. 1. Välj funktionen för upptining efter tid med hjälp av funktionsknapparna Välj drifttid med hjälp av inställningsknapparna 3. Symbolen och displayen för drifttid börjar blinka. 3. Ställ in drifttiden med plus- och minusknapparna Tryck på knappen Bekräfta 1 för att godkänna drifttiden. Displayen och symbolen slutar blinka. 5. Starta tillagningen genom att trycka på knappen Start 2. SPECIALFUNKTIONER SPECIALFUNKTION F1: VÄRMA MAT Använd denna funktion för att värma olika typer av mat. 1. Välj specialfunktionen F1 med hjälp av funktionsknapparna Välj program med hjälp av inställningsknapparna 3. Symbolerna för drifttid och klocka börjar blinka. 3. Ställ in programmet med hjälp av plus- och minusknapparna 4 (se tabell nedan). 4. Tryck på knappen Bekräfta 1 för att godkänna programmet. Displayen och symbolerna slutar blinka. 5. Välj vikten med hjälp av inställningsknapparna 3. Symbolen och displayen för vikt börjar blinka. 6. Ställ in vikten med plus- och minusknapparna Tryck på knappen Bekräfta 1 för att godkänna vikten. Displayen och symbolen slutar blinka.

17 SVENSKA Starta tillagningen genom att trycka på knappen Start 2. Följande tabell visar programmen för specialfunktionen F1, med viktintervall Program F1 A F1 B F1 C3 F1 D Mat Soppa Tillagad mat, fasta livsmedel Tillagad mat som t.ex. gulasch Grönsaker Vikt (g) Viktig information Använd alltid kärl som är avsedda att användas i mikrovågsugn samt ett lock eller skydd som förhindrar vätskan från att avdunsta. Rör om i maten flera gånger under uppvärmningen, i synnerhet när ugnen piper och displayen blinkar enligt följande:. Den tid det krävs för maten att värmas upp beror på dess ursprungliga temperatur. Det tar längre tid att värma mat som kommer från kylskåpet än och upptinings- och vilotider (för att se till att maten får en jämn temperatur). Tid (min.) Vilotid (min.) Vänd 1-2 ggr, håll 3 15 övertäckt, 1-2 min Vänd 1-2 ggr, håll 3 20 övertäckt, 1-2 min Vänd 1-2 ggr, håll 3 18 övertäckt, 1-2 min Vänd 1-2 ggr, håll 2,6 14 övertäckt, 1-2 min rumstempererad mat. Om matens temperatur inte är den önskade ska man välja en högre eller lägre vikt nästa gång man ska värma mat. Efter uppvärmning ska man röra om maten eller skaka om kärlet och sedan låta maten vila en stund så att temperaturen blir densamma för hela maträtten. VARNING! Kärlet kan vara mycket varmt efter uppvärmning. Även om mikrovågorna oftast inte värmer upp själva kärlet kan dock maten ha denna effekt. SPECIALFUNKTION F2: TILLAGNING Använd denna funktion för att tillaga färsk mat. 1. Välj specialfunktionen F2 med hjälp av funktionsknapparna Välj program med hjälp av inställningsknapparna 3. Symbolerna för drifttid och klocka börjar blinka. 3. Ställ in programmet med hjälp av plus- och minusknapparna 4 (se tabell nedan). 4. Tryck på knappen Bekräfta 1 för att godkänna programmet. Displayen och symbolerna slutar blinka.

18 18 SVENSKA 5. Välj vikten med hjälp av inställningsknapparna 3. Symbolen och displayen för vikt börjar blinka. 6. Ställ in vikten med plus- och minusknapparna Tryck på knappen Bekräfta 1 för att godkänna vikten. Displayen och symbolen slutar blinka. 8. Starta tillagningen genom att trycka på knappen Start 2. Följande tabell visar programmen för specialfunktionen F2, med viktintervall Program Mat Vikt (g) VIKTIG INFORMATION: Använd alltid kärl som är avsedda att användas i mikrovågsugn samt ett lock eller skydd som förhindrar vätskan från att avdunsta. Rör om i maten flera gånger under uppvärmningen, i synnerhet när ugnen piper och displayen blinkar enligt följande:. VARNING! Kärlet kan vara mycket varmt efter uppvärmning. Även om mikrovågorna oftast inte värmer och upptinings- och vilotider (för att se till att maten får en jämn temperatur). Tid (Min.) OBS F2 A Potatis Vänd 1 2 ggr, håll övertäckt F2 B Grönsaker Vänd 1 2 ggr, håll övertäckt F2 C Ris En del ris, två delar vatten, håll övertäckt F2 D Fisk Håll övertäckt upp själva kärlet kan dock maten ha denna effekt. Anvisningar för tillagning: Bitar av fisk Tillsätt 1-3 matskedar vatten eller citronsaft. Ris Tillsätt två eller tre gånger så mycket vatten som mängden ris. Oskalad potatis Använd potatis av samma storlek. Tvätta potatisen och perforera skinnet på flera ställen. Tillsätt inte vatten. Skalad potatis och färska grönsaker Skär i lika stora bitar. Tillsätt en matsked vatten per 100 g grönsaker och salta efter behag. SPECIALFUNKTION F3: UPPTINING & ROSTNING Använd denna funktion för att tillaga och rosta olika typer av mat. 1. Välj specialfunktionen F3 med hjälp av funktionsknapparna Välj program med hjälp av inställningsknapparna 3.

19 SVENSKA 19 Symbolerna för drifttid och klocka börjar blinka. 3. Ställ in programmet med hjälp av plus- och minusknapparna 4 (se tabell nedan). 4. Tryck på knappen Bekräfta 1 för att godkänna programmet. Displayen och symbolerna slutar blinka. 5. Välj vikten med hjälp av inställningsknapparna 3. Symbolen och displayen för vikt börjar blinka. 6. Ställ in vikten med plus- och minusknapparna Tryck på knappen Bekräfta 1 för att godkänna vikten. Displayen och symbolen slutar blinka. 8. Starta tillagningen genom att trycka på knappen Start 2. Följande tabell visar programmen för specialfunktionen P3, inklusive viktintervall och upptinings- och Program Mat Vikt (g) vilotider (för att maten ska få en jämn temperatur). Tid (Min.) F3 A Pizza F3 B F3 C Djupfryst mat Djupfrysta potatisrätter VIKTIG INFORMATION: Använd alltid kärl som är avsedda att användas i mikrovågsugn samt ett lock eller skydd som förhindrar vätskan från att avdunsta. Rör om i maten flera gånger under uppvärmningen, i synnerhet när ugnen piper och displayen blinkar enligt följande: VARNING! Kärlet kan vara mycket varmt efter uppvärmning. Även om mikrovågorna OBS Föruppvärm bakunderlaget Vänd 2 ggr, håll övertäckt Vänd 1 g oftast inte värmer upp själva kärlet kan dock maten ha denna effekt. Anvisningar för tillagning: Djupfryst pizza Använd förgräddade djupfrysta pizzor och pizzabullar. Djupfryst mat Använd djupfryst mat som t.ex. lasagne, cannelloni, räksufflé. Täck över. Djupfrysta potatisrätter Pommes frites, kroketter och stekt potatis som är avsedda för tillagning i ugn NÄR UGNEN ÄR I GÅNG... AVBRYTA EN TILLAGNINGSCYKEL I båda fallen: 1. Utstrålningen av mikrovågor stoppas omedelbart. 2. Grillen avaktiveras men är fortfarande mycket varm. Risk för brännskador! 3. Timern stannar och displayen visar återstående driftstid. Om du så önskar kan du nu: 1. Vända eller röra om i maten för att se till att den blir jämnt tillagad. 2. Ändra processens inställningar. 3. Avbryta processen genom att trycka på Stopp-knappen. 4. Om du vill starta processen igen stänger du luckan och trycker på Start-knappen.

20 20 SVENSKA ÄNDRA INSTÄLLNINGAR Användningsinställningarna (tid, vikt, effekt osv.) kan ändras när ugnen är i gång eller när tillagningen har avbrutits på följande sätt: 1. Om du vill ändra tiden trycker du på plus- och minusknappar. Den nya tiden gäller direkt. 2. Om du vill ändra effekten trycker du på knappen för val av effekt. Displayen och respektive lampa börjar blinka. Ändra inställningen genom att trycka på Plus- och minusknappar, och bekräfta genom att trycka på knappen för val av effekt igen. AVBRYTA EN TILLAGNINGSCYKEL Om du vill avbryta tillagningen trycker du på Stopp-knappen i 3 sekunder. En ljudsignal hörs och tiden visas på displayen. SLUTET PÅ EN TILLAGNINGSCYKEL Vid slutet av processen hörs tre ljudsignaler och displayen visar ordet End. Ljudsignalerna upprepas var 30:e sekund tills dörren öppnas eller Stoppknappen trycks in.

21 SVENSKA 21 UPPTINING Tabellen nedan visar olika tider för upptining och vila (för att se till att maten har en jämn temperatur) för Livsmedel Vikt Bitar av kött, kalv, nöt, fläsk olika typer och vikter på livsmedel, tillsammans med rekommendationer. (g) Upptiningstid (min) Vilotid (min) Rekommendation Vänd en gång Vänd en gång Vänd två gånger Vänd två gånger Vänd två gånger Vänd tre gånger Köttgryta Vänd två gånger Vänd tre gånger Köttfärs Vänd en gång Vänd två gånger Korv Vänd en gång Vänd två gånger Fågel (bitar) Vänd en gång Kyckling Vänd två gånger Höns Vänd tre gånger Fiskfilé Vänd en gång Öring Vänd en gång Räkor Vänd en gång Vänd två gånger Frukt Vänd en gång Vänd en gång Vänd två gånger Bröd Vänd en gång Vänd en gång Vänd två gånger Smör Mjukost Gräddprodukter ALLMÄNNA ANVISNINGAR FÖR UPPTINING 1. Använd endast kärl som är lämpliga för mikrovågsugn vid upptining (porslin, glas, lämplig plast) 2. Upptiningsfunktionen enligt vikt och tabellerna syftar på upptining av råvaror. 3. Upptiningstiden beror på livsmedlets mängd och tjocklek. Tänk på upptiningen när du fryser in mat. Fördela maten jämnt i behållaren. 4. Fördela maten på bästa sätt i ugnen. De tjockaste delarna av fisk eller kyckling ska vara vända utåt. Du kan skydda de känsligaste delarna av maten med aluminiumfolie. Viktigt! Aluminiumfolien får inte komma i kontakt med insidan på ugnsutrymmet eftersom detta kan orsaka elektriska blixtar. 5. Tjocka matportioner bör vändas flera gånger.

22 22 SVENSKA 6. Fördela den djupfrysta maten så jämnt som möjligt, eftersom smala och tunna bitar tinar snabbare än tjocka och breda delar. 7. Fet mat som smör, mjukost och grädde bör inte tinas helt. Om de får stå i rumstemperatur är de färdiga att servera inom några minuter. Om du hittar små isbitar i grädde som har varit djupfryst bör du röra om så att dessa försvinner före servering. 8. Lägg fågel på en upp och ned-vänd tallrik så att köttsafterna lätt kan rinna av. 9. Bröd bör slås in i lite hushållspapper så att det inte blir för torrt. 10. Vänd maten när ugnen avger en ljudsignal och displayen blinkar med ordet. 11. Ta bort emballaget från djupfryst mat och glöm inte att ta bort eventuella metalklämmor. Om du har behållare för djupfryst mat i frysen och som även kan användas för uppvärmning och tillagning behöver du bara ta av locket. I alla andra fall bör maten läggas i behållare som är lämpliga för mikrovågsugn. 12. Vätskan som kommer från upptining, särskilt vid upptining av fågel, ska hällas bort. Sådana vätskor får inte under några omständigheter komma i kontakt med andra livsmedel. 13. Glöm inte att när du använder upptiningsfunktionen måste du låta maten vila en stund så att den blir helt upptinad. TILLAGNING MED EN MIKROVÅGSUGN VARNING! Läs avsnittet Säker användning av mikrovågsugn innan du lagar mat med mikrovågsugnen. Följ dessa revkommendationer när du lagar mat med mikrovågsugnen: 1. Innan du värmer eller tillagar livsmedel med skinn eller skal (t.ex. äpplen, tomater, potatis, korv) bör du sticka hål på dem så att de inte spricker. Skär maten i bitar innan du börjar tillaga den. 2. Innan du använder en behållare eller ett kärl ser du till att det är lämpligt för användning i mikrovågsugn (se avsnittet om typer av ugnskärl). 3. Om du tillagar mat som innehåller mycket lite fukt (t.ex. vid upptining av bröd eller poppning av popcorn) sker avdunstningen mycket fort. Ugnen arbetar sedan som om den var tom och maten kan brännas. I en sådan situation kan ugnen och behållaren skadas. Du bör därför endast ställa in den tillagningstid som behövs och hålla noggrann uppsikt över tillagningen. 4. Det går inte att värma stora mängder olja (för fritering) i mikrovågsugnen. 5. Ta bort färdiglagad mat från behållarna som den levereras i, eftersom dessa inte alltid är värmetåliga. Följ tillverkarens anvisningar. 6. Om du har flera behållare, t.ex. koppar, placerar du dem med jämna avstånd på den roterande tallriken. 7. Stäng inte plastpåsar med metallklämmor. Använd plastklämmor i stället. Stick flera

23 SVENSKA 23 hål på påsarna så att ångan lätt kommer ut. 8. Vid uppvärmning eller tillagning av mat bör du kontrollera att maten uppnår en temperatur på minst 70 C. 9. Under tillagningen kan det hända att ånga bildas på ugnsluckans fönster och börjar droppa. Detta är normalt och kan bli mer märkbart om rumstemperaturen är låg. En säker användning av ugnen påverkas inte av detta. När tillagningen är färdig torkar du upp vattnet som kommer från kondenseringen. 10. Vid uppvärmning av vätskor bör du använda behållare med en stor öppning, så att ångan lätt kan avdunsta. 11. Tänk på att siffrorna som anges endast är ungefärliga och kan variera beroende på ursprungsstadium, temperatur, fukt och livsmedelstyp. Vi rekommenderar att du justerar tiden och effektnivån efter olika situationer. Beroende på livsmedlets exakta egenskaper kan du behöva öka eller minska tillagningstiden eller öka eller minska effektnivån. NEDKYLNING MED MIKROVÅGOR... Ju större mängd mat som tillagas, desto längre tid tar det. Tänk på följande: 1. Dubbla mängden» dubbla tiden 2. Halva mängden» halva tiden 3. Ju lägre temperatur, desto längre tillagningstid. 4. Livsmedel som innehåller mycket vätska värms snabbare. 5. Tillagningen blir jämnare om maten är jämnt fördelad på den roterande tallriken. Omdu lägger kompakt mat längs den yttre delen av tallriken och mindre kompakt mat mot mitten kan du värma olika typer av livsmedel samtidigt. 6. Du kan öppna ugnsluckan när som helst. När du gör det stängs ugnen av automatiskt. 7. Mikrovågsugnen sätter igång igen när du stänger luckan och trycker på startknappen. 8. Livsmedel som är övertäckta kräver kortare tillagningstid och bibehåller sina egenskaper bättre. Locken måste släppa igenom mikrovågorna och ha små hål som släpper ut ånga.

24 24 SVENSKA Tabeller och förslag tillaga grönsaker Livsmedel Blomkål Broccoli Svamp Ärtor och morötter Djupfrysta morötter Mängd (g) Tillsatt vätska 100ml 50ml 25ml 100ml 25ml Effekt (watt) Tid (min) Vilotid (min) Potatis ml Paprika Purjolök Djupfryst brysselkål ml 50ml ml Surkål ml Tabeller och förslag tillaga fisk Anvisningar Skär i skivor. Täck över Vänd en gång Skär i bitar eller skivor. Täck över Vänd en gång Skala och skär i bitar med samma storlek. Täck över Vänd en gång Skär i bitar eller skivor. Täck över Vänd en gång Täck över Vänd en gång Täck över Vänd en gång Livsmedel Mängd (g) Effekt (watt) Effekt nivå Fiskfiléer Hel fisk Vilotid (min) 2-3 Anvisningar Täck över vid tillagning. Vänd efter halva tillagningstiden. Täck över vid tillagning. Vänd efter halva tillagningstiden. Det kan vara bra att täcka över fiskens tunnare delar.

25 SVENSKA 25 TILLAGNING MED GRILLEN Använd grilljärnet som medföljer ugnen för att få bästa resultat med grillen. Passa in grilljärnet så att det inte kommer i kontakt med ugnsutrymmets metallytor, eftersom det då finns risk för elektriska blixtar som kan skada ugnen. VIKTIGA PUNKTER: 1. När mikrovågsugnens grill används för första gången kan det komma rök och lukt från de oljor som används när ugnen tillverkas. 2. Ugnsluckan blir mycket varm när grillen är igång. Håll barn på avstånd. 3. När grillen är igång blir ugnsutrymmets väggar och Tabeller och förslag grilla utan mikrovågor e Livsmedel Fisk Havsabborre Sardiner Kött Mängd (g) fiskar. Tid (min) Korv 6-8 korvar Djupfrysta hamburgare Revbensspjäll (ca 3 cm tjocka) 3 hamburgare grilljärnet mycket varma. Använd grytlappar. 4. Om grillen används under en längre tid är det normalt att säkerhetstermostaten stänger av elementen tillfälligt. 5. Viktigt! När mat ska grillas eller tillagas i behållare måste du kontrollera att behållaren är lämplig för användning i mikrovågsugn. Se avsnittet om typer av ugnskärl! 6. När grillen används kan det hända att fettstänk hamnar på elementen och bränns. Detta är normalt och innebär inte att det är något fel. 7. När tillagningen är klar rengör du ugnens inre och tillbehören så att matrester inte torkar in. Anvisningar Bred lite smör på. Vänd och krydda efter halva tillagningstiden. Stick hål på korven efter halva tillagningstiden och vänd. Stick hål på hamburgarna efter halva tillagningstiden. Pensla med olja. Ös revbensspjällen och vänd efter tillagningstiden. Annat Rostat bröd 4 skivor 1½-3 Håll ett öga på rostningen. Vänd Varma mackor 2 skivor 5-10 Håll ett öga på rostningen Förvärm grillen i 2 minuter. Använd grilljärnet såvida inget annat anges. Placera gallret på en skål så att vatten och fett kan droppa ned. Tiderna som visas är ungefärliga och kan variera till följd av livsmedlets sammansättning och mängd, samt det slutresultat som önskas. Fisk och kött smakar utmärkt om du före grillning penslar dem med vegetabilisk olja, kryddor och örtkryddor och låter dem marineras några timmar. Tillsätt salt först efter grillning. Korvar spricker inte om du sticker hål på dem med en gaffel före grillning. När halva tillagningstiden har gått kontrollerar du hur tillagningen har fortskridit och vänder vid behov maten eller penslar med lite olja. Grillen lämpar sig särskilt väl för att tillaga tunna bitar av kött och fisk. Tunna bitar av kött behöver endast vändas en gång, men tjockare bitar bör vändas flera gånger. Vid tillagning

26 26 SVENSKA av fisk bör du sätta samman fiskens ändar, så att stjärten är i fiskens mun, och sedan lägga fisken på grilljärnet.. Tabeller och förslag mikrovågor + grill Funktionen med mikrovågor + grill är perfekt för att laga mat snabbt och samtidigt ge maten färg. Dessutom kan du grilla och tillaga mat som är täckt med ost. Livsmedel Mängd (g) Pasta med osttäcke Potatis med osttäcke Kärl 500 Lågt kärl 800 Lågt kärl Mikrovågorna och grillen arbetar samtidigt. Mikrovågorna tillagar och grillen rostar. Effekt (watt) Tid (min) Vilotid (min) Lasagne ca 800 Lågt kärl Grillad mjukost ca 500 Lågt kärl färska kycklinglår 200 vardera Lågt kärl (grillade) Kyckling ca Lågt och brett kärl Löksoppa med 2 x 200 g Soppskålar osttäcke skålar Innan du använder ett kärl i mikrovågsugnen kontrollerar du att det är lämpligt för användning i mikrovågsugn. Använd endast kärl och behållare som lämpar sig för mikrovågsugn. Det kärl som ska användas för den kombinerade Om tiden inte räcker till för att ge maten fin färg kan du sätta den under grillen i ytterligare 5 till 10 minuter.följ vilotiderna och glöm inte att vända köttbitarna. Såvida inget annat anges ska den roterande tallriken användas vid tillagning. Värdena i tabellen gäller när ugnsutrymmet är kallt (det är inte nödvändigt att förvärma ugnen). funktionen måste vara lämpligt för både mikrovågsugn och grill. Se avsnittet om typer av ugnskärl! Tänk på att siffrorna som anges endast är ungefärliga och kan variera beroende på ursprungsstadium, temperatur, fukt och livsmedelstyp.

27 SVENSKA 27 STEKA OCH BAKA TABELL OCH RÅD TILLAGA KÖTT OCH KAKOR Mikrovågor Livsmedel Mängd (g) Effekt (W) Temperatur ºC Tid (min) Vilotid (min) Rostbiff Fläskkarré/kotlett eller ben Fläskstek Hel kyckling 1000/ Halv kyckling Kalvstek 1500/ Nötinnanlår Mikrovågor/bakning Bakverk Choklad- och körsbärspaj Cheesecake med frukt Effekt (W) Temperatur ºC Tid (min) Vilotid (min) Äppelpaj Gräddtårta med frukt Cheesecake med strössel Anvisningar Roterande tallrik, liten grill, springform, Ø 28 cm Roterande tallrik, liten grill, springform, Ø 28 cm Roterande tallrik, liten grill, springform, Ø 28 cm Roterande tallrik, liten grill, springform, Ø 28 cm Roterande tallrik, liten grill, springform, Ø 26 cm

28 28 SVENSKA Råd vid stekning och bakning Vänd köttbitarna efter halva tillagningstiden. När det stekta köttet är färdigt bör du låta det stå i 20 minuter i ugnen, med ugnen avstängd och luckan stängd. Det gör att köttsafterna fördelas jämnt. Stektemperaturen och tiden som krävs beror på den typ och mängd med kött som tillagas. Om vikten på köttet som ska stekas inte finns med i tabellen väljer du inställningarna för vikten direkt under och förlänger tillagningstiden. Råd om ugnskärl Kontrollera att ugnskärlet får plats i ugnen. Varma glasbehållare ska ställas på en torr kökshanduk. Om sådana behållare ställs på en kall eller blöt yta kan glaset spricka och gå sönder. Använd grytlappar för att ta ut ugnskärlen ur ugnen. Viktigt När du använder funktionen varmluft/mikrovågor ska du alltid använda den lilla runda grillen. Sätt grillen på den roterande tallriken. Sätt alltid springformar, kakformar och skålar på den runda grillen.undantag: sätt bakformar av springformstyp direkt på den roterande tallriken. Tabeller och råd bakning/varmluft Valnötskaka Mördegstårta med frukt Kaka i ringform Matbakverk, t.ex. pizza lagad med potatis Sockerkaka Typ Behållare Nivå Temperatur Bakform av springformstyp Bakform av springformstyp Ø 28 cm Bakform av springformstyp Rund glasform Bakform av springformstyp Ø 26 cm Roterande tallrik Roterande tallrik Roterande tallrik Roterande tallrik Roterande tallrik Tid (min) 170/180 30/35 150/160 35/45 170/190 30/45 160/180 50/70 160/170 40/45 Rulltårta Glasgrill /45 Körsbärspaj Glasgrill 1 170/180 35/45

29 SVENSKA 29 RÅD OM KAKFORMAR De vanligaste bakformarna är svarta metallformar. Om du tänker använda formarna i mikrovågsugnen ska du välja formar av glas, keramik eller plast. De måste tåla temperaturer på upp till 250 ºC. Om du använder dessa typer av kakformar får kakorna inte lika mycket färg. RÅD OM ATT BAKA KAKOR Olika mängder och typer av smet/deg kräver olika temperaturer och baktider. Prova först en låg inställning och använd sedan en högre temperatur nästa gång, om så behövs. En lägre temperatur ger en jämnare bakning. Ställ alltid kakformen på mitten av den roterande tallriken. FÖRSLAG FÖR BAKNING Kontrollera att kakan är färdig Börja sticka en provsticka i kakans högsta del 10 minuter innan baktidens slut. Om ingen deg fastnar på provstickan är kakan färdig. Kakan blir mycket mörk: Välj en lägre temperatur nästa gång och låt kakan bakas längre. Kakan blir mycket torr Gör små hål i kakan med en provsticka efter att den har bakats färdigt. Fukta sedan kakan med lite fruktjuice eller en alkoholhaltig dryck. Nästa gång ökar du temperaturen med ca 10º och minskar baktiden. Kakan lossnar inte när du vänder på den Låt kakan svalna 5 till 10 minuter efter bakning så lossnar den lättare ur formen. Om kakan fortfarande inte lossnar kan du försiktigt skära med en kniv runt kanterna. Smörj formen noggrant nästa gång. RÅD OM ATT SPARA ENERGI Om du bakar mer än en kaka kan det vara bra att baka dem efter varandra, medan ugnen fortfarande är varm. På så sätt blir baktiden för de efterföljande kakorna kortare. Vi rekommenderar att du använder färgade bakformar, målade eller med svart emalj, eftersom sådana formar absorberar värmen bättre. Vid långa baktider kan du stänga av ugnen 10 minuter innan tidens slut och utnyttja restvärmen för att baka färdigt. VILKEN TYP AV UGNSKÄRL KAN ANVÄNDAS? FUNKTION MED MIKROVÅGOR Vid mikrovågsfunktionen ska du tänka på att mikrovågorna reflekteras av metallytor. Glas, porslin, keramik, plast och papper släpper igenom mikrovågor. Av denna anledning kan inte formar eller kärl i metall eller med metalldekoration användas i mikrovågsugnen. Kärl av glas eller keramik med metalldekoration eller - innehåll (t.ex. blykristaller) kan inte användas i mikrovågsugnar. De bästa materialen att använda i mikrovågsugnar är glas, eldfast porslin eller keramik, eller värmetålig plast. Mycket tunt och ömtåligt glas eller porslin bör endast användas under korta tidsperioder (t.ex. vid uppvärmning). Varm mat överför värme till kärlen som kan bli mycket varma. Du bör därför alltid använda grytlappar! Testa ugnskärlen du vill använda Ställ det föremål du vill använda i ugnen i 20 sekunder på högsta mikrovågseffekt. Om det därefter är

30 30 SVENSKA kallt eller bara något varmt är det lämpligt att använda. Om det däremot blir mycket varmt eller orsakar elektriska blixtar är det inte lämpligt för användning i mikrovågsugn. FUNKTION MED GRILL OCH VARMLUFT När du använder grillfunktionen måste ugnskärlen tåla temperaturer på minst 300 C. Plastkärl är inte lämpliga att användas i grillen. FUNKTION MED MIKROVÅGOR + GRILL När funktionen med mikrovågor + grill används måste ugnskärlen vara lämpliga för både mikrovågsugn och grill. ALUMINIUMBEHÅLLARE OCH FOLIE Färdiglagad mat i aluminiumbehållare eller i aluminiumfolie kan sättas i mikrovågsugnen om följande riktlinjer följs: Läs tillverkarens rekommendationer på förpackningen. Aluminiumbehållarna får inte vara mer än 3 cm höga eller komma i kontakt med ugnsutrymmets väggar (minsta avstånd 3 cm). Eventuella lock eller överdelar i aluminium måste tas bort. Ställ aluminiumbehållaren direkt på den roterande tallriken. Om du använder grilljärnet ställer du behållaren på en porslinstallrik. Ställ aldrig behållaren direkt på grilljärnet! Tillagningstiden blir längre eftersom mikrovågorna endast går in i maten från ovansidan. Om du är osäker är det bäst att bara använda kärl som är lämpliga för mikrovågsugn. Aluminiumfolie kan användas för att reflektera mikrovågor under upptining. Känsliga livsmedel, t.ex. fågel eller köttfärs, kan skyddas från för stark värme genom att extremiteterna/kanterna täcks. VIKTIGT! Aluminiumfolien får inte komma i kontakt med ugnsutrymmets väggar, eftersom det kan leda till elektriska blixtar. LOCK Vi rekommenderar att du använder lock av glas eller plast eller plastfolie eftersom: det hindrar allt för stor avdunstning (särskilt under mycket långa tillagningstider), tillagningstiden blir kortare, maten blir inte torr, aromen bevaras. Locket måste ha hål eller öppningar så att inget tryck bildas. Plastpåsar måste vara öppna. Nappflaskor eller barnmatsburkar och liknande behållare får endast värmas utan överdel/lock eftersom de annars kan sprängas.

31 SVENSKA 31 Tabell över ugnskärl Tabellen nedan ger en översikt över vilka typer av ugnskärl som passar för olika situationer. Driftläge Typ av ugnskärl Glas och porslin 1) Hushållsbruk, ej eldfast, kan diskas i diskmaskin Glaserat porslin Eldfast glas och porslin Porslin, stengods 2) Glaserad eller ej glaserad utan metalldekoration Keramikkärl 2) Glaserade Ej glaserade Plastkärl 2) Värmetåliga till 100 C Värmetåliga till 250 C Plastfilm 3) Plastfilm för mat Cellofan Papper, kartong, pergament 4) Metall Aluminiumfolie Aluminiumomslag 5) Tillbehör (grilljärn)) Mikrovågor Upptining/ uppvärmni ng Tillagning Grill Mikrovågor + grill Ja Ja Nej Nej Ja Ja Ja Ja Ja Ja Nej Nej Ja Nej Ja Ja Nej Ja Ja Nej Nej Ja Nej Ja Nej Nej Nej Nej Nej Nej Nej Nej Nej Nej Nej Nej Ja Nej Nej Nej Ja Nej Nej Ja 1. Utan guld- eller silverkanter, inga blykristaller. 2. Läs tillverkarens anvisningar! 3. Använd inte metallklämmor för att stänga påsar. Gör hål i påsarna. Använd endast filmen till att täcka maten. Nej Ja Nej Ja Ja Ja Ja Ja Nej Ja Ja Ja 4. Använd inte papperstallrikar. 5. Använd endast grunda aluminiumbehållare utan lock/överdelar. Aluminiumet får inte komma i kontakt med ugnsutrymmets väggar.

32 32 SVENSKA RENGÖRING OCH UNDERHÅLL AV UGNEN Rengöring är normalt det enda underhåll som behövs. VARNING! Mikrovågsugnen bör rengöras regelbundet, så att alla matrester tas bort. Om mikrovågsugnen inte hålls ren kan ytorna försämras, vilket förkortar ugnens hållbarhetstid och kan eventuellt leda till fara. VARNING! Rengöring ska genomföras med ugnens ström avstängd. Koppla bort kontakten från eluttaget eller stäng av ugnens strömkrets. Använd inte starka eller slipande rengöringsprodukter, skursvampar som repar ytorna eller vassa föremål, eftersom det kan leda till fläckar. Använd inte rengöringsapparater med högt tryck eller jetström. FRONTENS YTA Ugnen behöver normalt endast rengöras med en fuktig trasa. Om den är mycket smutsig kan du tillsätta några droppar diskmedel i vattnet som används för rengöringen. Torka sedan av ugnen med en torr trasa. Ta genast bort fläckar från kalk, fett, stärkelse eller äggvita. Sådana fläckar kan orsaka korrosion. Låt inget vatten komma in i ugnen. UGNENS INRE Torka av de inre väggarna varje gång efter att ugnen har använts, eftersom detta är det lättaste sättet att ta bort stänk eller matfläckar som kan ha fastnat på insidan. Om du vill ta bort smuts som är svår att få bort använder du en rengöringsprodukt som inte är stark. Använd inte ugnssprayer eller andra starka eller slipande rengöringsprodukter. Se alltid till att luckan och ugnens front är mycket rena så att luckan kan öppnas och stängas ordentligt. Se till att inget vatten kommer in i mikrovågsugnens ventilationshål. Ta regelbundet ut den roterande plattan och dess fäste och rengör ugnsutrymmets botten, särskilt om vätska har spillts ut. Sätt inte på ugnen utan att den roterande tallriken och dess fäste är på plats. Om ugnsutrymmet är mycket smutsigt kan du ställa ett glas med vatten på den roterande tallriken och sätta på mikrovågsugnen i 2 eller 3 minuter på högsta effekt. Ångan som avges löser upp smutsen som sedan enkelt kan tas bort med en mjuk trasa. Otrevliga lukter (t.ex. efter tillagning av fisk) går lätt att ta bort. Häll några droppar citronsaft i en kopp med vatten. Ställ en sked i koppen för att förhindra att vattnet kokar över. Värm vattnet i 2 till 3 minuter på högsta mikrovågseffekt. UGNENS TAK Om ugnens tak är smutsigt kan grillen sänkas ned för att förenkla rengöringen. Vänta tills grillen har svalnat innan du sänker ned den, för att undvika att bränna dig. Gör på följande sätt: 1. Vrid grillstödet 180º (1). 2. Sänk försiktigt ned grillen (2). Ta inte i, eftersom det kan orsaka skada. 3. När du har rengjort taket sätter du tillbaka grillen (2) på sin plats, på samma sätt som du tog bort den.

33 SVENSKA 33 VIKTIGT Grillelementets fäste (1) kan falla ned när du vrider på det. Om detta inträffar sätter du tillbaka fästet (1) i hålet i taket och vrider det 180 º så att det hamnar i linje med grillelementet (2). Isoleringsplattan (3) som sitter i taket måste alltid hållas ren. Eventuella matrester som samlas på isoleringsplattan kan orsaka skador eller gnistor. Använd inte slipande rengöringsmedel eller vassa föremål. Ta inte bort isoleringsplattan, eftersom det kan leda till fara. Lampskyddet i glas (4) sitter i ugnens tak och kan lätt tas bort vid rengöring. Det enda du behöver göra är att skruva loss det och rengöra det med vatten och diskmedel. TILLBEHÖR Rengör tillbehören efter varje användning. Om de är mycket smutsiga blötlägger du dem först och använder sedan en diskborste och svamp. Tillbehören kan diskas i diskmaskin. Se till att den roterande tallriken och dess fäste alltid är rena. Sätt inte på ugnen utan att den roterande tallriken och dess fäste är på plats. VAD SKA JAG GÖRA OM UGNEN INTE FUNGERAR? VARNING! Alla typer av reparationer måste utföras av en specialutbildad tekniker. Reparationer som utförs av en person som inte auktoriserats av tillverkaren är farliga. Du behöver inte kontakta teknisk personal för att lösa följande problem: Displayen visar ingenting! Kontrollera om: Tidsvisningen har stängts av (se avsnittet Grundläggande inställningar). Ingenting händer när jag trycker på knapparna! Kontrollera om: Säkerhetslåset är aktiverat (se avsnittet Grundläggande inställningar). Ugnen fungerar inte! Kontrollera om: Kontakten sitter korrekt i uttaget. - Ugnens ström är på. - Luckan är helt stängd. Luckan ska stängas med ett hörbart klickljud. - Det finns främmande föremål mellan luckan och ugnens front. Konstiga ljud hörs när ugnen är igång! Kontrollera om: Det uppstår elektriska blixtar i ugnen till följd av främmande metallföremål (se avsnittet om ugnskärl).

34 34 SVENSKA Ugnskärlet vidrör ugnens väggar. Det finns lösa bestick eller hushållsredskap inuti ugnen. Maten blir inte varm eller värms mycket långsamt! Kontrollera om: Du har råkat använda ugnskärl i metall. Du har valt rätt driftstid och effektnivå. Maten som har satts in i ugnen är en större mängd eller kallare än du normalt sätter in. Maten är för varm, torkad eller bränd! Kontrollera att du har valt rätt driftstid och effektnivå. Ljud hörs efter att tillagningen är klar! Detta är inget fel. Kylfläkten fortsätter arbeta en stund. När temperaturen har sjunkit tillräckligt stängs fläkten av automatiskt. Ugnen sätts igång men den inre lampan tänds inte! Om alla funktioner fungerar korrekt har troligtvis lampan gått sönder. Du kan fortsätta använda ugnen. ENGLS H 34 BYTA UT GLÖDLAMPA Byt ut glödlampan på följande sätt: 1. Koppla bort ugnens strömtillförsel. Koppla bort kontakten från eluttaget eller stäng av ugnens strömkrets. 2. Skruva loss och ta bort lampskyddet (1). 3. Ta bort halogenlampan (2). Varning! Lampan kan vara mycket varm. 4. Sätt in en ny G4/12 V/10-20W halogenlampa. Varning! Vidrör inte glödlampans yta direkt med fingrarna, eftersom det kan skada lampan. Följ lamptillverkarens anvisningar. 5. Skruva fast lampskyddet igen (1). 6. Anslut ugnen till strömtillförseln igen.

35 SVENSKA 35 TEKNISKA EGENSKAPER SPECIFIKATIONER Växelström (se märkplatta) Nödvändig ström 3400 W Grilleffekt 1500 W Varmluftseffekt 1600W Mikrovågseffekt 1000 W Mikrovågsfrekvens 2450 MHz Yttermått (B H D) mm Innermått (B H D) mm Ugnskapacitet 32 liter Vikt 35 kg MILJÖSKYDD Återvinn material med symbolen. Återvinn förpackningen genom att placera den i lämpligt kärl. Bidra till att skydda vår miljö och vår hälsa genom att återvinna avfall från elektriska och elektroniska produkter. Släng inte produkter märkta med symbolen med hushållsavfallet. Lämna in produkten på närmaste återvinningsstation eller kontakta kommunkontoret.

36 36 INNHOLD INSTALLASJONSINSTRUKSJONER RÅD OM SIKKERHET FOR MIKROBØLGEOVNEN FORDELER VED MIKROBØLGEOVNER BESKRIVELSE AV OVNEN GRUNNLEGGENDE BETJENING SPESIALFUNKSJONER NÅR OVNEN ER I BRUK TINING TILBEREDNING I MIKROBØLGEOVN TILBEREDNING MED GRILL STEKING OG BAKING HVA SLAGS ILDFASTE FAT KAN BRUKES? RENGJØRING OG VEDLIKEHOLD AV OVNEN HVA GJØR JEG HVIS OVNEN IKKE FUNGERER? TEKNISKE EGENSKAPER MILJØBESKYTTELSE INSTALLASJON VI TENKER PÅ DEG Takk for at du har kjøpt et produkt fra Electrolux. Du har valgt et produkt som bringer fler tiår med erfaring og innovasjon med seg. Genial og stilig, og den er designet med tanke på deg. Du kan være trygg på at du får gode resultater hver gang du bruker den. Velkommen til Electrolux. Gå inn på nettstedet vårt for å: Få råd om bruk, finne brosjyrer, feilsøking, serviceinformasjon: Registrere produktet ditt for å få bedre service: Kjøpe tilbehør, forbruksvarer og originale reservedeler til produktet ditt: KUNDESTØTTE OG SERVICE Vi anbefaler at du bruker originale reservedeler. Når du kontakter serviceavdelingen, må du sørge for å ha følgende data for hånden. Informasjonen finner du på typeskiltet. Modell, PNC (produktnummer), serienummer. Advarsel/Forsiktig - Sikkerhetsinformasjon. Generell informasjon og tips Miljøinformasjon. Med forbehold om endringer.

37 NORSK 37 INSTALLASJONSINSTRUKSJONER FØR INSTALLASJONEN Kontroller at inngangsspenningen som står angitt på typeskiltet, er den samme som spenningen i strømuttaket du har tenkt å bruke. Åpne ovnsdøren, ta ut alt tilbehør og fjern emballasjen. Fjern ikke mika-dekselet i taket på innsiden. Dette dekselet hindrer at fett og mat skader mikrobølgegeneratoren. ADVARSEL! Forsiden av ovnen kan være dekket med beskyttelsesfilm. Begynn å fjerne denne filmen forsiktig innenfra før du bruker ovnen for første gang. Pass på at ovnen ikke er skadet på noen måte. Kontroller at ovnsdøren går igjen på riktig måte, og at innsiden av døren og forsiden av ovnsåpningen ikke er skadet. Kontakt teknisk kundeservice hvis du finner eventuelle skader. BRUK IKKE OVNEN hvis strømledningen eller støpselet er skadet, hvis ovnen ikke fungerer som den skal, eller hvis den er blitt skadet eller mistet på bakken. Kontakt teknisk kundeservice. Plasser ovnen på et flatt og stabilt underlag. Plasser ikke ovnen i nærheten av varmekilder, radioer eller TV-er. Pass på under installasjonen at strømledningen ikke kommer i berøring med fukt eller skarpe gjenstander bak ovnen. Høye temperaturer kan skade ledningen. ETTER INSTALLASJON Ovnen er utstyrt med en strømledning og et støpsel beregnet på enfaset strøm. Hvis ovnen skal installeres permanent, bør den installeres av en faglært tekniker. I slike fall bør ovnen kobles til en krets med skillebryter for alle polene med en minsteavstand på 3 mm mellom kontaktene. ADVARSEL OVNEN MÅ JORDES. Produsenten og forhandlerne påtar seg ikke noe ansvar for eventuelle skader på mennesker, dyr eller eiendom hvis disse installasjonsinstruksjonene ikke følges. Ovnen fungerer bare når døren er lukket som den skal. Rengjør innsiden av ovnen og tilbehøret etter første gangs bruk. Følg rengjøringsinstruksjonene i avsnittet "Rengjøring og vedlikehold av ovnen". Monter festet til glassfatet (1) midt i ovnsrommet, plasser valseringen (2) og det roterende glassfatet (3) oppå og pass på at de knepper på plass. Når du bruker ovnen, må det roterende glassfatet og alt tilbehør være riktig montert inne i ovnen. Det roterende glassfatet kan rotere i begge retninger. Følg instruksjonene som leveres separat under installasjonen.

38 38 NORSK RÅD OM SIKKERHET FOR MIKROBØLGEOVNEN ADVARSEL! La aldri ovnen være uten tilsyn, særlig ikke når du bruker papir, plast eller andre brennbare materialer. Disse materialene kan forkulle og ta fyr. BRANNFARE! ADVARSEL! Hvis du ser røyk eller ild, må du holde døren lukket for å kvele flammene. Slå av ovnen og trekk støpselet ut av kontakten eller bryt strømtilførselen til ovnen. ADVARSEL! Varm ikke opp ren alkohol eller alkoholholdige drikker i ovnen. BRANNFARE! ADVARSEL! Varm ikke opp væsker eller annen mat i lukkede beholdere. Disse kan lett eksplodere. ADVARSEL! Barn bør bare få bruke ovnen uten at en voksen er til stede, hvis de har fått instrukser om hvordan de skal bruke ovnen på en trygg måte, og om hvordan de skal gjenkjenne farene ved feil bruk av ovnen. ADVARSEL! Hvis ovnen har en kombinert funksjonsmodus (mikrobølger med andre metoder til oppvarming), bør ikke barn få bruke ovnen uten at en voksen er til stede, på grunn av de høye temperaturene. ADVARSEL! Ovnen kan ikke brukes hvis: døren ikke er lukket skikkelig dørhengslene er skadet kontaktflatene mellom døren og ovnen er skadet dørvindusglasset er skadet det dannes hyppige lysbuer inne i ovnen, selv om det ikke er noen metallgjenstand der. Ovnen kan brukes igjen bare etter at den er blitt reparert av en tekniker fra teknisk kundeservice. FORSIKTIG! Varm aldri opp babymat eller drikke i flasker eller glass med sutten eller lokket på. Bland eller rist maten godt etter at du har varmet den opp, slik at varmen brer seg jevnt. Kontroller temperaturen på maten før du gir den til barnet. FARE FOR BRANNSKADER! Skal du unngå å overopphete eller svi maten, er det svært viktig at du ikke velger lange tidsrom eller altfor høye effektnivå når du varmer opp små mengder mat. Du kan for eksempel svi rundstykker etter tre minutter hvis den valgte effekten er for høy. Bruk bare grillfunksjonen og hold øye med ovnen hele tiden når du skal riste brød. Hvis du bruker en kombinert funksjon til å riste brød, kommer det til å ta fyr innen kort tid. Pass på at strømledningene fra andre elektriske apparater ikke setter seg fast i den varme døren eller ovnen. Ledningsisolasjonen kan smelte. Fare for kortslutning! Vær forsiktig når du varmer opp væsker! Når væsker (vann, kaffe, te, melk osv.) nesten har nådd kokepunktet inne i ovnen og plutselig tas ut, kan de sprute ut av beholderen. FARE FOR SKADER OG BRANNSKADER! Legg en teskje eller en glasstang inne i beholderen for å unngå slike situasjoner når du varmer opp væsker. Denne ovnen er bare beregnet på husholdningsbruk! Bruk ovnen bare til å tilberede måltider.

39 NORSK 39 Unngå skade på ovnen eller andre farlige situasjoner ved å følge anvisningene nedenfor: Slå ikke på ovnen uten at festet til glassfatet, valseringen og fatet er på plass. Slå aldri på mikrobølgeovnen når den er tom. Hvis det ikke er mat i ovnen, kan det oppstå elektrisk overladning og skade på ovnen. SKADERISIKO! Når du skal utføre programmeringstester, setter du et glass vann i ovnen. Mikrobølgene absorberes av vannet slik at det ikke oppstår skader på ovnen. Ikke dekk til eller blokker ventilasjonsåpningene. Bruk bare kokekar som er egnet for bruk i mikrobølgeovn. Kontroller at kokekar og beholdere er beregnet på mikrobølgeovn før du tar dem i bruk (se avsnittet om ulike typer kokekar). Fjern ikke mika-dekselet i taket innvendig i ovnen. Dette dekselet hindrer at fett og mat skader mikrobølgegeneratoren. Ikke oppbevar lettantennelige gjenstander i ovnen. Slike gjenstander kan brenne hvis ovnen slås på. Ovnen må ikke brukes som oppbevaringssted for mat. Egg med skall og hardkokte egg må ikke varmes opp i mikrobølgeovn. De kan eksplodere. Ovnen må ikke brukes til frityrsteking. Det er ikke mulig å kontrollere temperaturen på olje som varmes opp med mikrobølgeenergi. Unngå brannskader bruk alltid grytekluter når du tar i kokekarene eller i selve ovnen. Ikke len deg mot eller sitt på ovnsdøren når denne er åpen. Dette kan forårsake skade på ovnen, særlig på hengslene. Maksimumsbelastningen på døren er 8 kg. Maksimumsbelastningen på glassfatet og ristene er 8 kg. Du unngår skade på ovnen ved ikke å overskride denne belastningsgrensen. ADVARSEL! RENGJØRING: Mikrobølgeovnen må rengjøres med jevne mellomrom. Alle matrester må fjernes (se avsnittet om rengjøring av ovnen). Hvis mikrobølgeovnen ikke holdes ren, kan overflaten forringes. Dette kan forkorte ovnens levetid eller til og med føre til at det oppstår farlige situasjoner. Dørens kontaktoverflater (ovnsrommets forside og dørens innside) må holdes helt rene for at ovnen skal fungere optimalt. Følg instruksjonene om rengjøring i avsnittet Rengjøring og vedlikehold av ovnen. ADVARSEL! REPARASJONER: mikrobølger! Den utvendige beskyttelsen på ovnen må ikke fjernes. Det er ikke forsvarlig at personer som ikke er autorisert av produsenten, utfører reparasjoner eller vedlikehold. Ved skade på strømkabel skal denne skiftes ut av produsenten, autoriserte forhandlere eller fagfolk som er kvalifisert for oppgaven. Dette for å unngå farlige situasjoner. Det må dessuten benyttes spesialverktøy under dette arbeidet. Reparasjon og vedlikehold, særlig på strømførende deler, skal bare utføres av fagfolk som er autorisert av produsenten.

40 40 NORSK FORDELER VED MIKROBØLGEOVNER I vanlige ovner stråler varmen fra elektriske elementer eller gassbrennere og trenger sakte gjennom maten. Varmen går fra utsiden og videre innover. Mye av energien går dermed med til å varme opp luften, ovnens komponenter og matbeholderne. I en mikrobølgeovn blir varmen generert av selve maten og utvikler seg fra innsiden og videre utover. Det avgis ikke varme til luften, veggene i ovnsrommet eller kokekarene og beholderne (hvis disse er egnet for bruk i mikrobølgeovn). Det er altså bare maten som blir oppvarmet. Mikrobølgeovner har følgende fordeler: Kortere tilberedningstid, vanligvis opptil 3/4 kortere enn ved vanlig tilberedning. Svært rask tining av mat, noe som reduserer risikoen for at det skal utvikles bakterier. Energibesparende. Bevarer matvarenes næringsverdi på grunn av kortere tilberedningstid. Enkel å rengjøre. Slik fungerer mikrobølgeovner Mikrobølgeovner har et elektronrør, en såkalt magnetron som omformer elektrisk energi til mikrobølgeenergi. De elektromagnetiske bølgene kanaliseres til innsiden av ovnen via en bølgeleder og distribueres av en metallgitter eller via et glassfat. Mikrobølgene overføres i alle retninger inne i ovnen og reflekteres av metallveggene og trenger jevnt inn i maten. Slik varmes maten opp De fleste matvarer inneholder vann, og vannmolekyler vibrerer når de utsettes for mikrobølger. Friksjonen mellom molekylene produserer varme som øker matens temperatur, tiner den, koker den eller holder den varm. Resultat av at varmen oppstår innvendig i matvaren: Maten kan tilberedes med lite eller ingen væske eller fett/olje Det går raskere å tine, varme eller tilberede mat i en mikrobølgeovn enn i en vanlig ovn Innholdet av vitaminer, mineraler og næringsstoffer bevares Matens naturlige farge og aroma er uendret. Mikrobølger passerer gjennom porselen, glass, papp eller plast, men ikke metall. Metallbeholdere eller beholdere med metalldeler må derfor ikke brukes i mikrobølgeovn. Mikrobølger reflekteres av metall men går gjennom glass og porselen og absorberes av matvarene.

41 NORSK 41 BESKRIVELSE AV OVNEN Glasset i døren Stekeplater Tallerkenstøtte Tallerkenring Glasstallerken Riller Nedfellbar grill Glimmerplate Kontrollpanel Stekebrett Knappen Bekräfta (OK) Knappen Start/Snabbstart Inställningsknappar Plus- och minusknappar Funktionsknappar KnappenAvbryt/Säkerhetsspärr Temperaturlampa Driftlampor Lampor för klocka/drifttid Lampor för effekt/vikt

42 42 NORSK BESKRIVELSE AV FUNKSJONER Symbol Funksjon Mikrobølgeutgangseffekt Mikrobølge Mattype Langsom tining av mat som må behandles forsiktig; holde maten varm Lav varme; koking av ris Hurtig tining, oppvarming av matglass 600 Oppvarming og tilberedning av mat 800 Tilberedning av grønnsaker og mat Varsom tilberedning og oppvarming Oppvarning og tilberedning av små porsjoner med mat 1000 Hurtigoppvarming av væske Grill --- Grillmat Mikrobølge + Grill 200 Bruning av mat 400 Grilling av fjærkre og kjøtt 600 Steking av paier og retter med smeltet ost på toppen Varmluft --- Steking og baking Mikrobølge + Varmluft 600 Hurtigsteking av kjøtt, fisk og fjærkre Baking av kaker Grill + Vifte --- Grilling av kjøtt og fisk Grilling av fjærkre Poteter frosne, tining og steking

43 NORSK 43 GRUNNLEGGENDE BETJENING STILLE KLOKKEN Klokkedisplayet blinker for å indikere at klokkeslettet ikke er korrekt. Slik stiller du klokken: 1. Velg klokkesymbolet med knappene for parametervalg ikke nødvendig hvis mikrobølgeovnen er tilkoblet eller etter et strømbrudd) Still inn timene med pluss- og minusknappene Bekreft med å trykke OK Still inn minuttene med pluss- og minusknappene Bekreft med å trykke OK 1. SKJULE/VISE KLOKKEN Hvis klokkedisplayet forstyrrer deg, kan du skjule det ved å gjøre følgende: 1. Trykk på og hold OK-knappen inne i 1 3 sekunder. Klokken skjules, men punktene mellom timene og minuttene blinker hvert sekund. 2. Gjenta beskrevet prosedyre for å vise klokken igjen.

44 44 NORSK SIKKERHETSLÅS Ovnens funksjoner kan låses (for eksempel som barnesikring). Slik setter du på sikkerhetslåsen: 1. Trykk på knappen Avbryt i 6 3 sekunder for å sette på sikkerhetslåsen. Du hører et lydsignal og klokkedisplayet vil vise ordet SAFE. Nå er ovnen låst og kan ikke brukes. 2. Trykk på knappen Avbryt i 3 6 sekunder for å slå av sikkerhetslåsen. Du hører et lydsignal og klokkedisplayet vil vise klokkeslettet igjen SLIK STOPPER DU DEN ROTERENDE TALLERKENEN 3. Trykk på knappene OK og Avbryt i 1 3 sekunder for å stoppe 6 den roterende tallerkenen og ordet PLATE OFF vises i displayet 4. Gjenta prosedyren over for å starte den roterende tallerkenen igjen.

45 NORSK 45 HOVEDFUNKSJONEN MIKROBØLGEOVN Bruk denne funksjonen for å tilberede og varme grønnsaker, poteter, ris, fisk og kjøtt. 1. Velg funksjonen mikrobølgeovn med knappene for funksjonsvalg 5 2. Velg effekt med knappene for parametervalg. 3. Effektsymbolet og displayet begynner å blinke. Hvis du ikke endrer effekten har mikrobølgeovnen 800 W som standardeffekt. 3. Still effekten med knappeneplusoch minusknappar Trykk på OK for å bekrefte effekten 1 Displayet og symbolet slutter å blinke. 5. Velg tiden med knappene for parametervalg 3. Symbolet for tid og displayet begynner å blinke. 6. Still tiden med knappeneplus- och minusknappar Trykk OK for å bekrefte tiden 1 Displayet og symbolet slutter å blinke. 8. Start tilberedingsprosessen ved å trykke på Start 2. MERK: Når du velger 1000 W er tiden begrenset til maksimum 15 minutter. MIKROBØLGEOVN HURTIGSTART Bruk denne funksjonen til å varme matvarer med høyt vanninnhold hurtig, slik som vann, kaffe, te eller tynn suppe. 1. Trykk på Start 2. Mikrobølgeovnen er virksom i. 30 sekunder på maksimal effekt. 2. Trykk på Start igjen om du vil øke tiden 2 Hver gang du trykker på Start økes tiden med 30 sekunder. MERK: Når du velger 1000 W er tiden begrenset til maksimum 15 minutter.

46 46 NORSK GRILL Funksjonen brukes til å brune overflaten på matvarer hurtig. 1. Velg grillfunksjonen med knappene for funksjonsvalg 5 2. Velg tiden med knappene for parametervalg 3. Symbolet for tid og displayet begynner å blinke. 3. Still tiden med knappeneplus- och minusknappar Trykk OK for å bekrefte tiden 1 Displayet og symbolet slutter å blinke. 5. Start tilberedingsprosessen ved å trykke på Start 2. MIKROBØLGEOVN + GRILL Funksjonen brukes ved tilbereding av lasagne, fjærfe, stekte poteter og brunede matvarer. 1. Velg funksjonen mikrobølgeovn + grill med knappene for funksjonsvalg Velg effekt med knappene for parametervalg 3. Effektsymbolet og displayet begynner å blinke. Hvis du ikke endrer effekten har mikrobølgeovnen 600 W som standardeffekt. 3. Still effekten med knappeneplusoch minusknappar 4 4. Trykk på OK for å bekrefte effekten 1 Displayet og symbolet slutter å blinke. 5. Velg tiden med knappene for parametervalg 3. Symbolet for tid og displayet begynner å blinke. 6. Still tiden med knappeneplus- och minusknappar Trykk OK for å bekrefte tiden 1 Displayet og symbolet slutter å blinke. 8. Start tilberedingsprosessen ved å trykke på Start 2.

47 NORSK 47 VARMLUFT Bruk funksjonen for steking og bruning. 1. Velg varmluft med knappene for funksjonsvalg Velg temperatur med knappene for parametervalg 3. Symbolet for temperatur og displayet begynner å blinke. Ovnen fungerer på en standard temperatur på 160 ºC hvis du ikke endrer temperaturen. 3. Still temperaturen med knappeneplus- och minusknappar 4. MIKROBØLGEOVN + VARMLUFT Bruk funksjonen for steking og bruning. 4. Trykk på OK for å bekrefte temperaturen 1 to Displayet og symbolet slutter å blinke. 5. Velg tiden med knappene for parametervalg 3. T Symbolet for tid og displayet begynner å blinke. 6. Still tiden med knappeneplus- och minusknappar Trykk OK for å bekrefte tiden 1 Displayet og symbolet slutter å blinke. 8. Start tilberedingsprosessen ved å trykke på Start Velg varmluft + mikrobølger med knappene for funksjonsvalg Velg temperatur med knappene for parametervalg 3. Symbolet for temperatur og displayet begynner å blinke. Ovnen fungerer på en standard temperatur på 160 ºC hvis du ikke endrer temperaturen. 3. Still temperaturen med knappeneplus- och minusknappar Trykk på OK for å bekrefte temperaturen 1 Displayet og symbolet slutter å blinke. 5. Velg effekt med knappene for parametervalg 3. Effektsymbolet og displayet begynner å blinke. Hvis du ikke endrer effekten har mikrobølgeovnen 600 W som standardeffekt. 6. Still effekten med knappeneplusoch minusknappar Trykk på OK for å bekrefte effekten 1 Displayet og symbolet slutter å blinke. 8. Velg tiden med knappene for parametervalg 3. Symbolet for tid og displayet begynner å blinke.

48 48 NORSK 9. Still tiden med knappeneplus- och minusknappar Trykk OK for å bekrefte tiden 1 Displayet og symbolet slutter å blinke. 11. Start tilberedingsprosessen ved å trykke på Start 2. GRILL MED VIFTE Funksjonen brukes til sprøstekt kjøtt, fisk, fjærfe og pommes frites. 1. Velg grill med vifte med knappene for funksjonsvalg Velg temperatur med knappene for parametervalg 3. Symbolet for temperatur og displayet begynner å blinke. Ovnen fungerer på en standard temperatur på 160 ºC hvis du ikke endrer temperaturen. 3. Still temperaturen med knappeneplus- och minusknappar Trykk på OK for å bekrefte temperaturen 1 to Displayet og symbolet slutter å blinke. 5. Velg tiden med knappene for parametervalg 3. Symbolet for tid og displayet begynner å blinke. 6. Still tiden med knappeneplus- och minusknappar Trykk OK for å bekrefte tiden 1 Displayet og symbolet slutter å blinke. 8. Start tilberedingsprosessen ved å trykke på Start 2. TINING ETTER VEKT (AUTOMATISK) Funksjonen brukes til å tine kjøtt, fjærfe, fisk, frukt og brød hurtig. 1. Velg tining etter vekt med knappene for funksjonsvalg Velg programmet med knappene for parametervalg 3. Symbolene for tid og klokke samt displayet begynner å blinke. 3. Velg programmet med knappeneplus- och minusknappar 4 (se tabellen nedenfor). 4. Trykk OK for å bekrefte programmet 1 to Displayet og symbolet slutter å blinke. 5. Velg vekt med knappene for parametervalg 3 Symbolet for vekt og displayet begynner å blinke.

49 NORSK Still vekt med knappeneplus- och minusknappar Trykk på OK for å bekrefte vekten 1 Displayet og symbolet slutter å blinke. 8. Start tilberedingsprosessen ved å trykke på Start 2. Følgende tabell viser funksjoner for tining etter vekt, indikerer vektintervaller og tining og hviletid (for å sikre at maten har en jevn temperatur). Program Matvare Vekt (g) Tid (min.) Hviletid (min.) Pr 01 Kjøtt Pr 02 Fjærfe Pr 03 Fisk Pr 04 Frukt Pr 05 Brød Viktige anmerkninger: se "Generell informasjon for tiner. TINING PÅ TID (MANUELL) Funksjonen brukes til å tine kjøtt, fjærfe, fisk, frukt og brød hurtig. 1. Velg tining på tid med knappene for funksjonsvalg Velg tiden med knappene for parametervalg 3. Symbolet for tid og displayet begynner å blinke. 3. Still tiden med knappeneplus- och minusknappar Trykk OK for å bekrefte tiden 1 Displayet og symbolet slutter å blinke. 5. Start tilberedingsprosessen ved å trykke på Start 2.

50 50 NORSK SPESIALFUNKSJONER SPESIALFUNKSJON F1: VARMING AV MATVARER Funksjonen brukes til å varme forskjellige typer matvarer. 1. Velg F1 med knappene for funksjonsvalg Velg programmet med knappene for parametervalg 3. Symbolene for tid og klokke samt displayet begynner å blinke. 3. Velg programmet med knappeneplus- och minusknappar 4 (se tabellen nedenfor). 4. Trykk OK for å bekrefte programmet 1 to Displayet og symbolene slutter å blinke. The following table shows the Special Function F1 programmes, indicating Program F1 A F1 B F1 C F1 D Matvare Suppe Vorgekochte Gerichte, feste Gerichte Vorgekochte Gerichte, z. B. Gulasch Gemüse VIKTIGE ANMERKNINGER: Bruk alltid servise som er beregnet for mikrobølgeovn og et lokk eller deksel for å unngå tap av væske. Rør i matvarene flere ganger under oppvarming, spesielt når ovnen gir fra seg et pip og displayet blinker som følger:. Tiden som trengs for å varme maten avhenger av dens opprinnelige Vekt (g) Velg vekt med knappene for parametervalg 3. Symbolet for vekt og displayet begynner å blinke. 6. Still vekt med knappeneplus- och minusknappar Trykk på OK for å bekrefte vekten 1 Displayet og symbolet slutter å blinke. 8. Start tilberedingsprosessen ved å trykke på Start 2. weight intervals, and defrosting and standing times (in order to ensure the food is of a uniform temperature). Tid (min.) Hviletid (min.) 1 2 x umdrehen, 3 15 abdecken, 1 2 Min. 1 2 x umdrehen, 3 20 abdecken, 1 2 Min. 1 2 x umdrehen, 3 18 abdecken, 1 2 Min. 1 2 x umdrehen, 2,6 14 abdecken, 1 2 Min. temperatur. Mat som som tas rett fra kjøleskapet trenger lenger tid på å varmes opp enn mat som har romtemperatur. Hvis temperaturen på maten ikke er tilfredsstillende, velg høyere eller lavere vekt neste gang du varmer maten. Etter oppvarming må maten røres i eller beholderen rystes, og deretter lar du maten stå en stund for å la

51 NORSK 51 temperaturen bli jevn gjennom hele maten. ADVARSEL! Etter oppvarming kan beholderen være veldig varm. Selv om mikrobølger vanligvis ikke varmer beholdere, kan de bli oppvarmet via varmeforplantning fra maten SPESIALFUNKSJON F2: TILBEREDING Bruk denne funksjonen ved tilbereding av fersk mat. 1. Velg F2 med knappene for funksjonsvalg Velg programmet med knappene for parametervalg 3. Symbolene for tid og klokke samt displayet begynner å blinke. 3. Velg programmet med knappene Plus- och minusknappar 4 (se tabellen nedenfor). 4. Trykk OK for å bekrefte programmet 1 to Displayet og symbolet slutter å blinke. 5. Velg vekt med knappene for parametervalg 3. Symbolet for vekt og displayet begynner å blinke. 6. Still vekt med knappene Plus- och minusknappar Trykk på OK for å bekrefte vekten 1 Displayet og symbolet slutter å blinke. 8. Start tilberedingsprosessen ved å trykke på Start 2. Følgende tabell viser spesialfunksjonene F2, indikerer vektintervaller og tining og hviletid (for Program Matvare Vekt (g) å sikre at maten har en jevn temperatur). Tid (min.) Merk F2 A Poteter Drei 1 2 x holdes tildekket F2 B Grønnsaker Drei 1 2 x holdes tildekket F2 C Ris Én del ris, to deler vann, holdes tildekket F2 D Fisk Holdes tildekket

52 52 NORSK VIKTIGE ANMERKNINGER: Bruk alltid servise som er beregnet for mikrobølgeovn og et lokk eller deksel for å unngå tap av væske.rør i matvarene flere ganger under oppvarming, spesielt når ovnen gir fra seg et pip og displayet blinker som følger. ADVARSEL! Etter oppvarming kan beholderen være veldig varm. Selv om mikrobølger vanligvis ikke varmer beholdere, kan de bli oppvarmet via varmeforplantning fra maten. Forberedelser: Fisk i biter: Tilsett 1 til 3 spiseskjeer vann eller sitronsaft. Ris: Tilsett vann tilsvarende to eller tre ganger mengden av ris. Poteter med skall: Bruk poteter av samme størrelse. Vask potetene og prikk skallet flere ganger. Ikke tilsett vann. Skrellede poteter og friske grønnsaker: Deles i like store biter. Tilsett en spiseskje vann per100gr grønnsaker. Salt etter smak. SPESIALFUNKSJON F3: TINING OG BRUNING Use Funksjonen brukes til å tilberede og brune forskjellige typer matvarer. 1. Velg F3 med knappene for funksjonsvalg Velg programmet med knappene for parametervalg 3. Symbolene for tid og klokke samt displayet begynner å blinke. 3. Velg programmet med knappeneplus- och minusknappar 4 (se tabellen nedenfor). 4. Trykk OK for å bekrefte programmet 1. Displayet og symbolet slutter å blinke. 5. Velg vekt med knappene for parametervalg 3. Symbolet for vekt og displayet begynner å blinke. 6. Still vekt med knappeneplus- och minusknappar Trykk på OK for å bekrefte vekten 1 Displayet og symbolet slutter å blinke. 8. Start tilberedingsprosessen ved å trykke på Start 2.

53 NORSK 53 Følgende tabell viser P3- spesialfunksjonsprogrammene, og indikerer vektintervaller, tine- og Program Matvare Vekt (g) ADVARSEL! Etter oppvarmingen kan beholderen være svært varm. hviletider (for å sikre at maten har jevn temperatur). Tid (Min.) Merk F3 A Pizza Forhåndsvarme pannen F3 B Dypfrosset mat Snu 2 x, hold tildekket F3 C Potetretter, frosne Snu 1 x Selv om mikrobølgene vanligvis VIKTIG MERKNAD: Du må alltid bruke fat som er beregnet til bruk i mikrobølgeovn, og et lokk eller tildekking, slik at du unngår væsketap. Rør eller bland maten flere ganger under oppvarming, spesielt når ovnen gir fra seg et lydsignal og skjermen blinker på følgende måte ikke varmer opp beholderne, kan de bli varme via varmeoverføring fra maten. Instrukser om tilbereding: Frossen pizza Bruk ferdiglaget frossen pizza eller pizzasnurrer. Dypfrosset mat - Bruk lasagne, cannelloni, rekesufflé, alle frosne. Hold tildekket. Potetretter, frosne - pommes frites, potetkroketter og stekte poteter må være egnet for tilbereding i ovnen. NÅR OVNEN ER I BRUK... AVBRYTE TILBEREDNINGSPROSESSEN Du kan når som helst stanse tilberedningsprosessen ved å trykke på stoppknappen én gang eller ved å åpne døren. I begge tilfeller: 1. Mikrobølgestrålingen stoppes umiddelbart. 2. Grillen slås av, men er fortsatt svært varm. Fare for brannskader! 3. Tidsuret stopper og resterende tilberedningstid vises i displayet. Du kan nå: Snu eller rør i maten slik at den holder jevn temperatur. Endre tilberedningsparameterne. Avbryt tilberedningen ved å trykke på stoppknappen. Du kan starte tilberedningen på nytt ved å lukke døren og trykke på startknappen. ENDRE PARAMETERE Nedenfor ser du hvordan tilberedningsparameterne (tid, vekt, effekt osv.) kan endres når ovnen er i bruk eller når tilberedningen er avbrutt: 1. Du kan endre tilberedningstiden ved å trykke på Plus- och minusknappar. Den nye tilberedningstiden gjelder umiddelbart etter at den er angitt. 2. Du kan endre effekten ved å trykke på effektinnstillingsknappen.

54 54 NORSK TINING Displayet og den aktuelle indikatoren begynner å blinke. 3. Endre parameteren ved å trykke på Plus- och minusknappar, og bekreft valget ved å trykke på effektinnstillingsknappen på nytt. STANSE TILBEREDNINGSPROSESSEN Hvis du vil avbryte tilberedningsprosessen, trykker du på og holder nede stoppknappen i 3 Tabellen nedenfor viser ulike tine- og hviletider (for å få mest mulig jevn temperatur på maten) for ulike Mattype Stykker av kjøtt, kalv, oksekjøtt, svinekjøtt sekunder. Du hører et lydsignal (en pipetone), og tilberedningstiden vises i displayet. SLUTTEN AV TILBEREDNINGSTIDEN Mot slutten av tilberedningstiden høres et lydsignal (tre pipetoner), og End vises i displayet. Lydsignalet gjentas hvert 30. sekund til døren åpnes eller til du trykker på stoppknappen. mattyper. Du finner også matens vekt samt anbefalinger. Vekt (g) Opptinetid (min) Hviletid (min) Anbefaling Snu én gang Snu én gang Snu to ganger Snu to ganger Snu to ganger Snu tre ganger Gulasj Snu to ganger Snu tre ganger Kjøttdeig Snu én gang Snu to ganger Pølser Snu én gang Snu to ganger Fjærkre (i stykker) Snu én gang Kylling Snu to ganger Høne Snu tre ganger Fiskefilet Snu én gang Ørret Snu én gang Reker Snu én gang Snu to ganger Snu én gang Frukt Snu én gang Snu to ganger Snu én gang Brød Snu én gang Snu to ganger Smør Fløteost Fløte

55 NORSK 55 GENERELLE INSTRUKSJONER FOR TINING 1. Bruk bare kokekar som er beregnet på mikrobølgeovn ved tining (porselen, glass, egnet plast). 2. Tinefunksjonen etter vekt og tabellene refererer til tinging av rå mat. 3. Opptinetiden avhenger av mengde og tykkelse på maten. Ha opptiningen i tankene når du fryser mat. Fordel maten jevnt utover i beholderen. 4. Fordel maten så godt det lar seg gjøre i ovnen. Den tykkeste delen på fisk eller kyllinglår vendes mot utsiden. Du kan beskytte de mest utsatte delene med aluminiumsfolie. VIKTIG: Aluminiumsfolien må ikke komme i berøring med det innvendige ovnsrommet da dette kan forårsake gnistoverslag. 5. De tykkeste stykkene må snus flere ganger. 6. Fordel den frosne maten så jevnt utover som mulig siden smale, tynne stykker tiner raskere enn tykkere, bredere stykker. 7. Fettholdig mat som smør, fløteost og fløte må ikke tines helt opp. Hvis de får stå i romtemperatur, er de ferdig tint i løpet av få minutter. Du kan finne isbiter i fløte som har vært kraftig nedfrosset. Bland disse godt inn før du serverer. 8. Legg fjærkre på en tallerken som ligger opp ned slik at kjøttsaften lettere renner av. 9. Brød pakkes inn i en papirserviett slik at det ikke blir for tørt. 10. Snu maten når det piper i ovnen og displayet viser. 11. Fjern frossen mat fra emballasjen, og glem ikke å fjerne eventuelle metallklips. Hvis du bruker en beholder som både er beregnet på oppbevaring av frossen mat i fryseren og på oppvarming og koking, trenger du bare ta av lokket. Hvis ikke legger du maten i en beholder som er beregnet på mikrobølgeovn. 12. Tøm av væsken som oppstår under tining, først og fremst ved tining av fjærkre. Slik væske må ikke komme i kontakt med andre matvarer. 13. Husk at når du bruker tinefunksjonen, skal maten hvile før den er ferdig tint. TILBEREDNING I MIKROBØLGEOVN ADVARSEL! Les avsnittet Råd om sikkerhet for mikrobølgeovn før du starter tilberedning i mikrobølgeovnen. Følg anbefalingene når du tilbereder mat i mikrobølgeovnen: 1. Før du varmer opp eller tilbereder mat med skall eller skinn (f.eks. epler, tomater, poteter, pølser), stikker du hull i dem slik at de ikke sprekker. Skjær opp maten før du begynner. 2. Før du tar i bruk en beholder eller et kokekar, må du forsikre deg om at gjenstanden er beregnet på mikrobølgeovn (se avsnittet om ulike typer ildfaste fat). 3. Når du tilbereder mat med svært lavt væskeinnhold (f.eks. tining av brød, popping av popkorn osv.), fordamper vann svært raskt. Ovnen fungerer da som om den var tom

56 56 NORSK og maten kan bli brent. I slike situasjoner kan det oppstå skade på ovnen og beholderen. Angi derfor ikke lenger tilberedningstid enn nødvendig, og hold øye med tilberedningsprosessen. 4. Du kan ikke varme opp store mengder olje (frityrsteking) i mikrobølgeovnen. 5. Fjern ferdig tilberedt mat fra beholderne de er pakket i, da disse ikke nødvendigvis er varmebestandige. Følg instruksjonene fra matprodusenten. 6. Hvis du bruker flere beholdere, for eksempel kopper, plasserer du dem jevnt utover på det roterende glassfatet. 7. Ikke bruk metallklemmer når du skal lukke plastposer. Bruk i stedet plastklemmer. Stikk flere hull i posene slik at dampen forsvinner. 8. Når du varmer opp eller tilbereder mat, kontrollerer du at temperaturen er minst 70 C. 9. Når du koker mat, kan det begynne å dryppe hvis det legger seg damp på ovnsdørvinduet. Dette er helt normalt og er mer merkbart ved lav romtemperatur. Sikkerheten i ovnen påvirkes ikke av dette. Når maten er ferdig tilberedt, tørker du opp dette vannet. 10. Når du varmer opp væske, må beholderen ha stor åpning slik at dampen lett kan forsvinne. 11. Klargjør maten i henhold til instruksjonene, og ta hensyn til tilberedningstiden og effektnivået som er angitt i tabellene. 12. Husk at tallene bare er veiledende og varierer i henhold til matens opprinnelige tilstand, temperatur, væskeinnhold og type. Juster tilberedningstid og effektnivå i hvert enkelt tilfelle. Avhengig av matens nøyaktige egenskaper, kan det være at du må forlenge eller forkorte tilberedningstiden eller øke eller redusere effektnivået. TILBEREDNING I MIKROBØLGEOVN... Jo større mengder mat, jo lenger tilberedningstid. Husk: 1. Dobling av mengden dobler tilberedningstiden 2. Halvering av mengden halverer tilberedningstiden 3. Jo lavere temperatur, jo lenger tilberedningstid. 4. Matvarer med høyt væskeinnhold, varmes raskere opp. 5. Maten kokes jevnere hvis den fordeles utover på det roterende glassfatet. Hvis du legger tunge matvarer ytterst på fatet og mindre tunge matvarer i midten, kan du varme opp ulike typer mat samtidig. 6. Du kan når som helst åpne ovnsdøren. Når du gjør dette, slår ovnen seg automatisk av. Mikrobølgeovnen gjenopptar tilberedningen bare hvis du lukker døren og trykker på startknappen. 7. Matvarer som tildekkes, har kortere tilberedningstid og holder bedre på sine egenskaper. Mikrobølgene må kunne passere gjennom lokket, som må ha små hull slik at dampen kan forsvinne.

57 NORSK 57 Tabeller og tips Tilberedning av grønnsaker Mattype Blomkål Brokkoli Sjampinjong Erter og gulrøtter Frosne gulrøtter Mengde (g) Væsketillegg 100ml 50ml 25ml 100ml 25ml Effekt (Watt) Tid (min) Hviletid (min) Poteter ml Paprika Purre Frossen rosenkål ml 50ml ml Surkål ml Tabeller og tips Tilberedning av fisk Instruksjoner Skjær i skiver. Tildekkes Snu én gang Skjær i biter eller skiver. Tildekkes Snu én gang Skrell og skjær i like store biter. Tildekkes Snu én gang Skjær i biter eller skiver. Tildekkes. Snu én gang Tildekkes Snu én gang Tildekkes Snu én gang Mattype Meng de (g) Effekt (Watt) Effekt nivå Tid (min) Fiskefileter Hel fisk Instruksjoner Tilberedes tildekket. Snu midt i tilberedningstiden. Tilberedes tildekket. Snu midt i tilberedningstiden. Du kan dekke kantene på fisken. TILBEREDNING MED GRILL For best mulig grillresultat bruker du grillristen som følger med ovnen. Sett i grillristen, og påse at den ikke berører metalloverflatene i ovnsrommet slik at ovnen ikke utsettes for skade på grunn av elektrisk gnist. VIKTIGE MOMENTER: 1. Når du bruker grillen i mikrobølgeovnen for første gang, vil det oppstå noe røyk og lukt fra oljen som ble brukt i produksjonen av ovnen. 2. Ovnsdørvinduet blir svært varmt når grillen er i bruk. Hold barn på avstand. 3. Når grillen er i bruk, blir veggene i ovnsrommet og grillristen svært varme. Bruk grytekluter. 4. Hvis grillen brukes over en lengre periode, kan elementene slå seg av midlertidig på grunn av sikkerhetstermostaten. 5. Viktig! Når du skal steke eller koke mat i beholdere, må du forsikre deg

58 58 NORSK om at beholderen er beregnet på mikrobølgeovn. Se avsnittet om ulike typer ildfaste fat. 6. Når grillen er i bruk, kan det sprute og brenne fast fett på elementene. Dette er normalt og betyr ikke at Tabeller og tips Grill uten mikrobølge det er problemer med mikrobølgeovnen. 7. Når du er ferdig med tilberedningen, rengjør du ovnen innvendig med alle dens deler for å unngå at matrester fester seg. Fisk Fisk Havabbor Sardiner/knurr Kjøtt Mengde (g) fisker. Tid (min) Pølser 6-8 enheter Frosne hamburgere Ribbe (ca. 3 cm tykk) Annet Toast 4 enheter 1½-3 Følg med. Snu. Ristet sandwich 2 enheter 5-10 Følg med. Forvarm grillen i 2 minutter før bruk. Med mindre annet er angitt, bruker du grillristen. Sett risten på en skål slik at vann og fett drypper av seg. De angitte tidene er bare veiledende og varierer i henhold til kvalitet og sammensetning av maten, i tillegg til hvilket sluttresultat du ønsker. Du oppnår best smak når du pensler kjøtt og fisk med vegetabilsk olje, krydder og urter og legger dem i marinade noen timer før grilling. Tilsett salt etter grillingen. Du unngår at pølser sprekker ved å stikke hull i dem før grilling. Instruksjoner Påfør litt smør. Midt i tilberedningstiden snur du og krydrer. Stikk hull midt i tilberedningstiden og snu.. 3 enheter Stikk hull midt i tilberedningstiden. Pensle på olje. Dryppe og snu midt i tilberedningstiden.. Etter halve steketiden sjekker du hvordan det går med tilberedningen og snur eventuelt maten eller pensler med olje. Grillen er spesielt egnet når du skal tilberede tynne kjøtt- og fiskestykker. Snu tynne kjøttstykker bare én gang, mens tykkere stykker snus flere ganger. Når du griller fisk, binder du de to endene sammen ved å stikke halen i munnen før du legger fisken på grillristen.

59 NORSK 59 Tabeller og tips Mikrobølge + Grill Funksjonen for mikrobølge + grill er ideell når du skal tilberede maten raskt og samtidig gi den en gyllen overflate. Du kan dessuten grille og tilberede mat med smeltet ost på toppen. Mattype Mengde Pasta med smeltet ost på toppen Poteter med smeltet ost på toppen (g) Kokekar 500 Lavt kokekar 800 Lavt kokekar Mikrobølgene og grillen fungerer samtidig. Mikrobølgene koker og grillen bruner. Effekt (Watt) Tid (min) Hviletid (min) Lasagne Cirka 800 Lavt kokekar Smeltet fløteost Cirka 500 Lavt kokekar kyllinglår som ikke er frosne 200 hver Lavt kokekar (grillet) Kylling Cirka 1000 Lavt og vidt kokekar Løksuppe med 2 kopper x Suppeskåler smeltet ost 200 g Før du bruker et kokekar i mikrobølgeovnen, forsikrer du deg om at det er egnet for bruk i mikrobølgeovn. Bruk bare kokekar eller beholdere som er egnet for bruk i mikrobølgeovn. Kokekaret som brukes ved kombinert funksjon, må være beregnet både på mikrobølge og grill. Se avsnittet om ulike typer ildfaste fat. Husk at tallene bare er veiledende og varierer i henhold til matens Hvis angitt tid ikke er tilstrekkelig til at maten blir godt brunet, legger du maten i grillen i ytterligere 5 til 10 minutter. Følg angitt hviletid, og glem ikke å snu kjøttstykkene. Med mindre annet er angitt bruker du det roterende glassfatet under tilberedningen. Tallverdiene som er oppgitt i tabellene, er beregnet på et kaldt ovnsrom (det er ikke nødvendig å forvarme mikrobølgeovnen). opprinnelige tilstand, temperatur, væskeinnhold og type.

60 60 NORSK STEKING OG BAKING TABELL OG TIPS TILBEREDE KJØTT OG KAKER Mikrobølge/varmluft Mattype Mengde (g) Effekt (W) Temperatur ºC Tid (min) Oksestek Svinemørbrad /kotelett eller med ben Svinestek Hviletid (min) Hel kylling 1000/ Halv kylling Kalvenyrestek 1500/ Oksekjøtt, innerlår Mikrobølge/baking Bakverk Sjokolade- /kirsebærpai Ostekake med frukt Effekt (W) Temperatur ºC Tid (min) Hviletid (min) Eplepai Ostekake med strø Nøttekake Instruksjoner Glassfat, liten rist Springform, Ø 28 cm Glassfat, liten rist Springform, Ø 28 cm Glassfat, liten rist Springform, Ø 28 cm Glassfat, liten rist Springform, Ø 26 cm Glassfat Kakeform Steke-/baketips Snu kjøttstykkene halvveis i tilberedningstiden. Når det stekte kjøttet er klart, lar du det hvile i 20 minutter i avslått ovn med lukket dør. Dette for å sikre at kjøttsaften fordeles jevnt. Steketemperatur og tilberedningstid avhenger av type og mengde kjøtt som tilberedes. Hvis tabellen ikke viser vekten på kjøttet du skal steke, velger du innstillingene for vekten like nedenfor og utvider tilberedningstiden. Tips om ildfaste fa Forsikre deg om at det ildfaste fatet passer i ovnen. Sett varme glassbeholdere på et tørt kjøkkenhåndkle. Hvis du setter slike beholdere på kalde eller våte overflater, kan glasset slå sprekker eller gå i stykker. Bruk gryteklutene når du skal ta ildfaste fat ut av ovnen. VIKTIG: Bruk alltid den lille runde risten ved driftsmodusen for varmluft/mikrobølge. Legg risten på glassfatet. Legg alltid springformene, kakeformene og skålene på den runde risten. Unntak: Sett små springformer direkte på glassfatet.

61 NORSK 61 Tabell og tips baking/varmluft Type Beholder Nivå Temperatur Tid (min) Valnøttkake Springform Glassfat 170/180 30/35 Fruktterte Springform, Ø 28 cm Glassfat 150/160 35/45 Ringkake Springform Glassfat 170/190 30/45 Diverse bakverk, f.eks. Runde pizza med potet glassformer Glassfat, 160/180 50/70 Sukkerbrødkake Springform, Ø 26 cm Glassfat, 160/170 40/45 Rullekake Glasspanne /45 Kirsebærpai Glasspanne 1 170/180 35/45 TIPS OM BRUK AV KAKEBAKINGSUTSTYR Det er mest vanlig å bruke svarte metallformer ved baking. Hvis du skal bruke mikrobølgeovnen, bruker du bakeutstyr i glass, keramikk eller plast. Utstyret må tåle temperaturer på opptil 250ºC. Hvis du bruker slikt bakeutstyr, blir ikke kakene så brune. TIPS OM BAKING AV KAKER Ulike mengder og typer av bakverk krever ulike temperaturer og steketid. Forsøk først med lave innstillinger og bruk eventuelt høyere temperaturer neste gang. Lavere temperaturer gir jevnere steking. Sett alltid kakefatet midt på det roterende glassfatet. BAKETIPS Slik finner du ut om kaken er ferdig stekt Stikk en tannpirker i den høyeste delen av kaken 10 minutter før steketiden er ute. Kaken er ferdigstekt hvis det ikke setter seg deig på tannpirkeren. Hvis kaken blir svært mørk Velg en lavere temperatur neste gang, og utvid steketiden. Hvis kaken blir svært tørr Stikk små hull i kaken med en tannpirker etter at kaken er ferdig stekt. Dynk kaken med litt fruktjuice eller en alkoholholdig drikk. Neste gang øker du temperaturen med cirka 10º og reduserer steketiden. Hvis kaken ikke slipper formen når den snus La kaken avkjøles i 5 til 10 minutter etter steking. Dette gjør at kaken lettere slipper formen. Hvis kaken fortsatt ikke slipper formen, løser du den ved å skjære forsiktig langs kantene med en kniv. Smør kakeformen godt inn neste gang. STRØMSPARINGSTIPS Hvis du lager mer enn én kake, bør du steke dem etter hverandre mens ovnen fortsatt er varm. Slik kan du redusere steketiden for den andre og eventuelt tredje kaken, osv. Bruk helst mørkt bakeutstyr, det vil si former som er lakkert eller med svart emalje. Slike kakeformer absorberer varme bedre. Ved lange steketider kan du slå av ovnen 10 minutter før steketiden er ute og bruke restvarmen til å steke ferdig.

62 62 NORSK HVA SLAGS ILDFASTE FAT KAN BRUKES? MIKROBØLGEFUNKSJON Husk at når mikrobølgefunksjonen brukes, reflekteres mikrobølgene av metalloverflater. Glass, porselen, leire, plast og papir slipper mikrobølgene gjennom. Dette er årsaken til at gryter, kokekar og beholdere av metall eller med metalldeler eller pynt, ikke kan brukes i mikrobølgeovn. Glass og leire med metallpynt eller metalldeler (f.eks. blykrystall) kan ikke brukes i mikrobølgeovn. Ideelle materialer for mikrobølgeovn er glass, ildfast porselen eller leire, eller varmebestandig plast. Svært tynt, skjørt glass eller porselen må bare brukes i en kort periode (f.eks. oppvarming). Varm mat overfører varme til kokekarene, som kan bli svært varme. Bruk derfor alltid en gryteklut! Slik tester du hvilke ildfaste fat du skal bruke Sett utstyret i ovnen i 20 sekunder med maksimal mikrobølgeeffekt. Hvis utstyret fortsatt er kaldt eller bare litt varmt, kan det brukes. Hvis det derimot blir svært oppvarmet eller forårsaker elektrisk gnist, er det ikke egnet for bruk i mikrobølgeovn. ADVARSEL! Hvis mikrobølgeovn brukes, er det viktig å forsikre seg om at det ikke befinner seg objekter i ovnen som ikke skal brukes i mikrobølgeovn, inkludert brett, rister eller panner som er del av ovnenes tilbehør, men kun må brukes med grill- eller ovnsfunksjoner. GRILL- OG VARMLUFTSFUNKSJON Når du skal bruke grillfunksjonen, må de ildfaste fatene tåle minst 300 C. Kokekar i plast er ikke egnet for bruk i grillen. KOMBINERTE FUNKSJONER Når du bruker mikrobølge- og grillfunksjonen, må de ildfaste fatene være egnet både for mikrobølge og grilling. ALUMINIUMSBEHOLDERE OG -FOLIE Ferdig tilberedt mat i aluminiumsbeholdere eller i aluminiumsfolie kan brukes i mikrobølgeovnen hvis det tas hensyn til følgende: Les produsentens anbefalinger på pakken. Aluminiumsbeholdere kan ikke være mer enn 3 cm høye eller berøre ovnsrommet (minsteavstanden er 3 cm). Aluminiumslokk eller -beskyttelse må fjernes. Sett aluminiumsbeholderen direkte på det roterende glassfatet. Hvis du bruker grillristen, setter du beholderen på et porselensfat. Sett aldri beholderen direkte på grillristen! Tilberedningstiden er lengre fordi mikrobølgene bare trenger gjennom maten fra oversiden. Hvis du er usikker, bør du bare bruke kokekar som er egnet for bruk i mikrobølgeovn. Aluminiumsfolie kan brukes til å reflektere mikrobølger ved tining. Mat som må behandles forsiktig, for eksempel fjærkre og kjøttdeig, kan beskyttes mot for sterk varme ved å dekke endene/kantene. VIKTIG: Aluminiumsfolie må ikke berøre veggene i ovnen, da dette kan føre til gnistoverslag. LOKK Du bør bruke glass- eller plastlokk eller plastfolie, fordi: dette hindrer sterk fordamping (hovedsakelig ved lang tilberedningstid)

63 NORSK 63 tilberedningstiden blir kortere maten ikke blir tørr aromaen bevares Lokket må ha hull eller åpninger slik at det ikke oppstår trykk. Plastposer må Tabell ildfaste fat dessuten åpnes. Tåteflasker eller matglass og tilsvarende beholdere skal bare varmes opp uten lokk, ellers kan de sprekke. Tabellen nedenfor angir hva slags ildfaste fat som er egnet i ulike situasjoner. Funksjonsmodus Mikrobølge Grill- og Tining/opp varmluftsfunksjo Type ildfast fat Koking varming n Glass og porselen 1) Vanlig bruk, ikke flammehemmende, kan vaskes i oppvaskmaskin Glasert porselen Flammehemmende glass og porselen Porselen, steintøy 2) Uglasert eller glasert uten metalldekorasjoner Kokekar av leire 2) Glasert Uglasert Kokekar av plast 2) Varmebestandig til 100 C Varmebestandig til 250 C Plastfolie 3) Plastfolie for mat Cellofan Papir, papp, pergament 4) Metall Aluminiumsfolie Aluminiumsinn pakning 5) Tilbehør (Rektangulære rack og backing skuffen) Kombiner te funksjone r ja ja nei nei ja ja ja ja ja ja nei nei ja nei ja ja nei ja ja nei nei ja nei ja nei nei nei nei nei nei nei nei nei nei nei nei ja nei nei nei ja nei nei 1) Ikke gull- eller sølvkanter; ikke blykrystall. 2) Følg produsentens anvisninger! 3) Ikke bruk metallklemmer når du skal lukke poser. Stikk hull i nei ja nei ja ja ja nei ja nei posene. Bruk plastfolie bare til å dekke til maten. 4) Ikke bruk papirfat. 5) Bruk bare lave aluminiumsbeholdere uten lokk. Aluminium må ikke være i kontakt med veggene i ovnsrommet.

64 64 NORSK RENGJØRING OG VEDLIKEHOLD AV OVNEN Rengjøring er vanligvis det eneste vedlikeholdet som kreves. ADVARSEL! Mikrobølgeovnen må rengjøres regelmessig og alle matrester fjernes. Hvis mikrobølgeovnen ikke holdes ren, kan overflatene forringes. Dette kan forkorte ovnens levetid eller til og med føre til at det oppstår farlige situasjoner. ADVARSEL! Rengjøringen utføres når du har slått av strømtilførselen til ovnen. Trekk støpselet ut av kontakten eller slå av hovedstrømkretsen for ovnen. Ikke bruk rengjøringsprodukter som er svært sterke eller som har slipende effekt, avfettingsmiddel som lager riper i overflaten, eller skarpe gjenstander, da det kan oppstå flekker.rensjørrrikke bruk høytrykks- eller damprengjøringsapparater. FORSIDEN AV OVNEN Det er vanligvis tilstrekkelig å rengjøre ovnen med en fuktig klut. Hvis den er svært skitten, heller du et par dråper oppvaskmiddel i vaskevannet. Tørk deretter av ovnen med en tørr klut. Hvis ovnens forside er i aluminium, bruker du et rengjøringsprodukt for glass og en myk klut som ikke legger igjen fibre eller tråder. Tørk lett fra side til side på overflaten. Fjern øyeblikkelig flekker fra lime, fett, stivelse eller eggehvite. Det kan oppstå rust i slike flekker. Du må ikke få vann innvendig i ovnen. INNVENDIG I OVNEN Hver gang du bruker ovnen, rengjør du veggene innvendig med en fuktig klut. Dette er den enkleste måten å fjerne matsprut eller matflekker som har satt seg fast. Hvis du skal fjerne skitt som sitter godt fast, bruker du et rengjøringsprodukt som ikke er for sterkt. Ikke bruk ovnsspray eller andre sterke eller slipende rengjøringsprodukter. Hold alltid døren og forsiden av ovnen helt ren slik at døren kan åpnes og lukkes uten problemer. Forsikre deg om at det ikke kommer vann i ventilasjonshullene i mikrobølgeovnen. Ta med jevne mellomrom ut det roterende glassfatet og tilhørende deler og rengjør bunnen, særlig hvis det er sølt væske. Slå ikke på ovnen uten at det roterende glassfatet med tilhørende deler, er på plass. Hvis det er svært skittent i ovnsrommet, setter du et glass vann på det roterende glassfatet og slår på mikrobølgeovnen i 2 eller 3 minutter med maksimal effekt. Dampen som frigjøres, løser opp skitten slik at det blir enklere å rengjøre med en fuktig klut. Du kan lett fjerne ubehagelig lukt (f.eks. etter tilberedning av fisk). Hell noen få dråper sitronsaft i en kopp med vann. Ta en skje kaffe i koppen for å unngå at det koker over. Varm vannet i 2 til 3 minutter med maksimal mikrobølgeeffekt. TAKET INNVENDIG I OVNEN Hvis det er skittent i taket innvendig i ovnen, kan du senke grillelementene for å lette rengjøringen. Du unngår brannskader ved å vente til grillelementene er kalde før du senker dem. Gjør slik: 1. Vri grillfestet 180º (1). 2. Senk grillen forsiktig (2). Ikke bruk makt, det kan forårsake skade. 3. Når du har rengjort taket, setter du grillen (2) tilbake på plass og utfører forrige trinn på nytt.

65 NORSK 65 VIKTIG ADVARSEL Opphengsmekanismen til grillen (1) kan falle ned når den dreies. Hvis det skulle skje, stikker du opphengsmekanismen (1) inn i åpningen i ovnstaket og dreier den 180º i forhold til posisjon (2). Mika-dekselet (3) i taket må alltid holdes rent. Eventuelle matrester som samler seg på mika-dekselet, kan forårsake gnister og skade. Ikke bruk svært kraftige rengjøringsprodukter eller skarpe gjenstander. Du unngår enhver risiko ved ikke å fjerne mika-dekselet. Lampeglassdekselet (4) i taket på ovnen kan lett fjernes for rengjøring. Du skrur det simpelthen av og rengjør med vann og oppvaskmiddel.. TILBEHØR Rengjør tilhørende deler hver gang de har vært i bruk. Hvis delene er svært skitne, bløtlegger du dem og bruker deretter børste og svamp. Delene kan vaskes i oppvaskmaskin. Forsikre deg om at det roterende glassfatet og tilhørende utstyr alltid er rent. Slå ikke på ovnen uten at det roterende glassfatet med tilhørende deler er på plass. HVA GJØR JEG HVIS OVNEN IKKE FUNGERER? ADVARSEL! Alle typer reparasjoner skal utelukkende utføres av fagfolk. Reparasjoner som utføres av en person som ikke er autorisert av produsenten, er farlig. Du trenger ikke å kontakte teknisk kundeservice for å løse problemene nedenfor: Displayet vises ikke. Kontroller om: tidsindikatoren er avslått (se avsnittet om grunninnstillinger) Det skjer ikke noe når jeg trykker på knappene. Kontroller om: sikkerhetssperren er aktiv (se avsnittet om grunninnstillinger) Ovnen virker ikke. Kontroller om: støpselet er satt riktig i kontakten strømmen er slått på døren er helt lukket. Det skal høres et klikk når døren lukkes det er fremmedelementer mellom døren og forsiden av ovnsrommet Jeg hører merkelige lyder når ovnen er i bruk. Kontroller om: det er gnistoverslag i ovnen som er forårsaket av fremmedlegemer i metall (se avsnittet om ulike typer ildfaste fat) de ildfaste fatene berører veggene i ovnsrommet

66 66 NORSK det er løse gjenstander som bestikk eller kokeredskap i ovnen Maten blir ikke varm eller varmes sakte opp. Kontroller om: du har kommet i skade for å bruke ildfaste fat med metall du har valgt riktig tilberedningstid og effektnivå du har lagt i mer eller kaldere mat enn du vanligvis gjør Maten er altfor varm, tørr eller brent. Kontroller om du har valgt riktig tilberedningstid og effektnivå. Jeg hører merkelige lyder etter at tilberedningen er ferdig Dette er ikke et problem. Kjøleviften vil fortsatt gå en stund. Når temperaturen har sunket tilstrekkelig, slår viften seg av selv. Ovnen slår seg på, men den innvendige belysningen virker ikke. Hvis alle funksjonene fungerer som de skal, betyr dette trolig at pæren er gått. Du kan fortsette å bruke ovnen. ENGLS H 66 SKIFTE LYSPÆRE Slik skifter du lyspæren: 1. Koble ovnen fra strømuttaket. Trekk støpselet ut av kontakten eller slå av hovedstrømkretsen for ovnen. 2. Skru av og fjern glassdekselet (1). 3. Ta ut halogenlyspæren (2). Advarsel! Lyspæren kan være svært varm. 4. Sett inn en ny G4 /12V / 10W halogenpære. Advarsel! Ikke rør overflaten på lyspæren direkte med fingrene, da dette kan skade pæren. Følg instruksjonene fra lampeprodusenten. 5. Skru glassdekselet på plass (1). 6. Koble ovnen til strømuttaket igjen.

67 TEKNISKE EGENSKAPER NORSK 67 SPESIFIKASJONER Vekselspenning (se egenskapsplaten) Effekt 3400 W Grilleffekt 1500 W Varmluftseffekt 1600W Mikrobølgeutgangseffekt 1000 W Mikrobølgefrekvens 2450 MHz Ytre mål (B H D) mm Indre mål (B H D) mm Kapasitet i ovnen 32 l Vekt 35 kg MILJØBESKYTTELSE Resirkuler materialer som er merket med symbolet. Legg emballasjen i riktige beholdere for å resirkulere det. Bidrar til å beskytte miljøet, menneskers helse og for å resirkulere avfall av elektriske og elektroniske produkter. Ikke kast produkter som er merket med symbolet sammen med husholdningsavfallet. Produktet kan leveres der hvor tilsvarende produkt selges eller på miljøstasjonen i kommunen. Kontakt kommunen for nærmere opplysninger.

68 68 INSTALLASJON / INSTALLATION mín. 450 mín mín SV Skjut in ugnen helt i skåpet och centrera den. Öppna mikrovågsugnens lucka och fäst enheten i skåpet med de fyra medföljande skruvarna. Sätt in skruvarna genom de främre hålen NO Skyv ovnen helt inn og midt i skapet. Åpne døren på mikrobølgeovnen og fest ovnen til skapet med de fire skruene som følger med. Sett inn skruene i hullene foran.

Din manual SAMSUNG MW102P-S http://sv.yourpdfguides.com/dref/785630

Din manual SAMSUNG MW102P-S http://sv.yourpdfguides.com/dref/785630 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för SAMSUNG MW102P-S. Du hittar svar på alla dina frågor i SAMSUNG MW102P-S instruktionsbok

Läs mer

Bruksanvisning Mikrovågsugn. Brugervejledning Mikrobølgeovn BOC 5322 AX

Bruksanvisning Mikrovågsugn. Brugervejledning Mikrobølgeovn BOC 5322 AX Bruksanvisning Mikrovågsugn Brugervejledning Mikrobølgeovn BOC 5322 AX SV Kära kund! Innan vi går vidare skulle vi vilja tacka dig för att du valt vår produkt. Vi är säkra på att denna moderna, funktionella

Läs mer

Miwell-Combi XSL Inställningstips. Mikrovågsugn

Miwell-Combi XSL Inställningstips. Mikrovågsugn Miwell-Combi XSL Inställningstips Mikrovågsugn Innehållsförteckning Förklaring av symboler 3 Driftsätt 4 Lämpligt tillbehör 5 Inställningar 7 Värma upp... 7 Tina... 8 Tina och tillaga samtidigt... 9 Tillagning

Läs mer

Bruksanvisning Brugervejledning

Bruksanvisning Brugervejledning Bruksanvisning Brugervejledning SV Kära kund! Innan vi går vidare skulle vi vilja tacka dig för att du valt vår produkt. Vi är säkra på att denna moderna, funktionella och praktiska mikrovågsugn, tillverkad

Läs mer

AMW 450 AMW 460 AMW 461

AMW 450 AMW 460 AMW 461 Bruksanvisning AMW 450 AMW 460 AMW 461 www.whirlpool.com 1 INSTALLATION INNAN MIKROVÅGSUGNEN ANSLUTS Kontrollera att spänningen på typskylten överensstämmer med spänningen i ditt hem. Avlägsna aldrig skyddsplattorna

Läs mer

EPM4040AOX... SV KONTROLLPANELEN BRUKSANVISNING

EPM4040AOX... SV KONTROLLPANELEN BRUKSANVISNING EPM4040AOX...... SV KONTROLLPANELEN BRUKSANVISNING 2 www.electrolux.com INNEHÅLL 1. SÄKERHETSINFORMATION................................................ 3 2. PRODUKTBESKRIVNING..................................................

Läs mer

DAGLIG IN OR ATIONSBOK

DAGLIG IN OR ATIONSBOK DAGLIG INORATIONSBOK TACK FÖR ATT DU KÖPT EN PRODUKT FRÅN WHIRLPOOL www. whirlpool. eu/ register WWW D S A docs. whirlpool. eu SV Läs säkerhetsinstruktionerna noga innan du använder produkten. BESKRIVNING

Läs mer

TRYCKKOKARE Bruksanvisning

TRYCKKOKARE Bruksanvisning TRYCKKOKARE Bruksanvisning INNEHÅLLSFÖRTECKNING Fördelar med din nya tryckkokare... 4 Säkerhetsinformation... 5 Beskrivning... 8 Använd tryckkokaren... 9 Rengöring och underhåll... 12 Vanliga frågor...

Läs mer

INTRODUKTION BESKRIVNING AV BAKMASKINENS DELAR

INTRODUKTION BESKRIVNING AV BAKMASKINENS DELAR Bakmas ki n model lxbm1129 Svens kbr uks anvi s ni ng SE INTRODUKTION För att du ska få ut så mycket som möjligt av din nya bakmaskin är det lämpligt att du läser igenom denna bruksanvisning innan du tar

Läs mer

BESKRIVNING AV APPARATEN

BESKRIVNING AV APPARATEN SV Läs igenom denna instruktionsbok noggrant innan du installerar och använder apparaten. Det är enda sättet att uppnå optimala resultat och maximal driftssäkerhet. BESKRIVNING AV APPARATEN (se ritning

Läs mer

WS 55/162 WS 55/220 WS 60/144 WS 60/162 WS 60/220 WS 60/283

WS 55/162 WS 55/220 WS 60/144 WS 60/162 WS 60/220 WS 60/283 V-ZUG Ltd Värmelåda WS 55/162 WS 55/220 WS 60/144 WS 60/162 WS 60/220 WS 60/283 Bruksanvisning Tack för att du valt att köpa en av våra produkter. Din ugn uppfyller höga krav och är lätt att använda. Ta

Läs mer

Riskokare 1,5L. Rostfritt stål Varmhållningsfunktion 500W. Instruktionsmanual Engelska Svenska. Modell: RE100

Riskokare 1,5L. Rostfritt stål Varmhållningsfunktion 500W. Instruktionsmanual Engelska Svenska. Modell: RE100 Riskokare 1,5L Rostfritt stål Varmhållningsfunktion 500W Instruktionsmanual Engelska Svenska Modell: RE100 INLEDNING Med din nya riskokare kan du nu koka det perfekta riset, på ett enkelt och problemfritt

Läs mer

Din manual DELONGHI EO 1837

Din manual DELONGHI EO 1837 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för DELONGHI EO 1837. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok (information,

Läs mer

Inbyggnadsugn. bruksanvisning. föreställ dig möjligheterna

Inbyggnadsugn. bruksanvisning. föreställ dig möjligheterna BF64-RIEN Inbyggnadsugn bruksanvisning föreställ dig möjligheterna Tack för att du har valt att köpa en produkt från Samsung. Registrera din produkt på adressen www.samsung.com/global/register Använda

Läs mer

Hem- och konsumentkunskap år 7

Hem- och konsumentkunskap år 7 Hem- och konsumentkunskap år 7 följa ett recept planera och organisera arbetet vid matlagning (bli färdig med måltidens delar i ungefär samma tid) baka med jäst och bakpulver tillaga en måltid (koka och

Läs mer

V-ZUG Ltd. Ugn. Combair SEP. Bruksanvisning Tips om inställningar

V-ZUG Ltd. Ugn. Combair SEP. Bruksanvisning Tips om inställningar V-ZUG Ltd Ugn Combair SEP Bruksanvisning Tips om inställningar Tips om inställningar Förklaring av symboler C Min. Tim. Driftsätt Ugnstemperatur Förvärm tills ugnstemperaturen har uppnåtts Tid i minuter

Läs mer

Whirlpool mikrovågsugn.

Whirlpool mikrovågsugn. KOKBOK MIKROVÅGSUGN Gratulerar till ditt köp av en Whirlpool mikrovågsugn. Med denna receptbok kommer du att upptäcka och smaka på de goda möjligheterna som din nya produkt erbjuder. Du kommer att förvånas

Läs mer

V-ZUG Ltd. Ångugn. Steam S. Bruksanvisning Tips om inställningar

V-ZUG Ltd. Ångugn. Steam S. Bruksanvisning Tips om inställningar V-ZUG Ltd Ångugn Steam S Bruksanvisning Tips om inställningar Tips om inställningar Förklaring av symboler Tim. Driftsätt Ugnstemperatur Förvärm tills ugnstemperaturen har uppnåtts Tid i minuter Tid i

Läs mer

Förbered livsmedlen TILLAGNING

Förbered livsmedlen TILLAGNING SV TILLAGNING Kör aldrig apparaten tom. Överlasta inte fatet, utan håll dig till de mängder som rekommenderats. Denna produkt är inte avsedd för klassisk frityrmatlagning (fyll inte behållaren med olja).

Läs mer

Bruksanvisning Gasolspis

Bruksanvisning Gasolspis Bruksanvisning Gasolspis 860089 Läs igenom manualen innan användning! Kära kund, Vi önskar att du får ut det mesta av våra produkter som tillverkas i moderna faciliteter med noggrann kvalitetskontroll.

Läs mer

OPTIGRILL INDIKATOR BLI BEKANT MED PERFEKTA GRILLRESULTAT FRÅN RARE TILL WELL-DONE ÅRET RUNT!

OPTIGRILL INDIKATOR BLI BEKANT MED PERFEKTA GRILLRESULTAT FRÅN RARE TILL WELL-DONE ÅRET RUNT! BLI BEKANT MED OPTIGRILL PERFEKTA GRILLRESULTAT FRÅN RARE TILL WELL-DONE ÅRET RUNT! Möt Optigrill, vår ultimata innovation. Tefal har uppfunnit den första riktigt hälsosamma grillen som tillagar mat automatiskt

Läs mer

V-ZUG Ltd. Ugn. Combair XSLP. Bruksanvisning Tips om inställningar, bakautomatik, mörstekning

V-ZUG Ltd. Ugn. Combair XSLP. Bruksanvisning Tips om inställningar, bakautomatik, mörstekning V-ZUG Ltd Ugn Combair XSLP Bruksanvisning Tips om inställningar, bakautomatik, mörstekning Tips om inställningar Förklaring av symboler C A Driftsätt Ugnstemperatur Förvärm tills ugnstemperaturen har uppnåtts

Läs mer

1. Viktigt till att börja med din spis.

1. Viktigt till att börja med din spis. HETA TIPS 1 Ett kök kan se ut nästan hur som helst. Ljust eller mörkt, gammalt eller nytt spelar ingen roll där finns nästan alltid en spis. Har du sedan en stekpanna eller två, några kastruller och grytor

Läs mer

Tillverkaren reserverar sig för rätten att införa förändringar till produkten för att förbättra den.

Tillverkaren reserverar sig för rätten att införa förändringar till produkten för att förbättra den. 1 Bästa kund För det första vi är mycket tacksamma att det är just vår produkt som väckte ditt intresse. Vi är säkra på att den moderna, funktionella och praktiska mikrovågsugnen tillverkad av de bästa

Läs mer

VATTENKOKARE BRUKSANVISNING

VATTENKOKARE BRUKSANVISNING VATTENKOKARE BRUKSANVISNING MODELL: BKE1700 Läs bruksanvisningen noggrant innan du börjar använda kokaren och spara den för framtida behov. SÄKERHET! 1. Läs anvisningarna före användning. 2. Kontrollera

Läs mer

R-15AM 1000W (IEC 60705)

R-15AM 1000W (IEC 60705) Professionell mikrovågsugn R-15AM 1000W (IEC 60705) Innehåll DELARNAS BENÄMNINGAR... 1 VIKTIGA SÄKERHETSINSTRUKTIONER... 2 INSTALLATIONSANVISNINGAR... 4 TILLBEHÖR... 4 ÅTGÄRDER FÖRE START... 4 EFFEKTNIVÅER...

Läs mer

Mikrovågsugn BRUKSANVISNING MODELL: MM720CTL-PM

Mikrovågsugn BRUKSANVISNING MODELL: MM720CTL-PM Mikrovågsugn BRUKSANVISNING MODELL: MM720CTL-PM Läs noggrant igenom de här instruktionerna innan du använder mikrovågsugnen och spara dem för framtida bruk. Om du följer instruktionerna kommer du att ha

Läs mer

AMW 492 INSTALLATION, QUICK START

AMW 492 INSTALLATION, QUICK START AMW 492 INSTALLATION, QUICK START INSTALLATION, DÉMARRAGE RAPIDE AUFSTELLUNG, KURZANLEITUNG INSTALLAZIONE, GUIDA RAPIDA INSTALLATIE, SNEL AAN DE SLAG INSTALACIÓN, GUÍA DE INICIO RÁPIDO INSTALAÇÃO, GUIA

Läs mer

UNDERHÅLL OCH RENGÖRING AV APPARATEN

UNDERHÅLL OCH RENGÖRING AV APPARATEN VID FÖRSTA ANVÄNDNING Anslut stickkontakten till eluttaget. På vissa modeller kan en ljudsignal höras, detta betyder att temperaturlarmet har aktiverats: Tryck på knappen som tystar ljudlarmet. Anmärkning:

Läs mer

RÖKNING. Den goda röksmaken inomhus

RÖKNING. Den goda röksmaken inomhus RÖKNING Den goda röksmaken inomhus Röksetet består av: 1 Stekpanna 28cm 2 Högt lock 28cm 3 Rökplatta 22cm x 2cm 4 Galler till rökning/ångkokning 5 Rökflis, säljs separat. Se punkt 3. 1 2 3 4 5 1. Varför

Läs mer

BRUKSANVISNING WD 142 WD 150

BRUKSANVISNING WD 142 WD 150 BRUKSANVISNING WD 142 WD 150 VIKTIG INFORMATION INSTALLATION AV PRODUKTEN PRODUKTEN får endast användas när den har byggts in (monterats) korrekt. FÖLJ BIFOGADE separata monteringsanvisningar för att installera

Läs mer

Innehållsförteckning. Miljöskydd Beskrivning av värmelådan Säkerhetstips Installation Inneslutning Använda värmelådan Rengöring och underhåll

Innehållsförteckning. Miljöskydd Beskrivning av värmelådan Säkerhetstips Installation Inneslutning Använda värmelådan Rengöring och underhåll SE Innehållsförteckning Miljöskydd Beskrivning av värmelådan Säkerhetstips Installation Inneslutning Använda värmelådan Rengöring och underhåll MILJÖSKYDD Förpackningsmaterialen som används för denna apparat

Läs mer

Bruksanvisning. Spis ETH 8080 med varmluftsugn GN1/1. Elektrotermo

Bruksanvisning. Spis ETH 8080 med varmluftsugn GN1/1. Elektrotermo Bruksanvisning Spis ETH 8080 med varmluftsugn GN/ Elektrotermo Användningsområde Spisen är avsedd för beredning av mat. Uppackning Emballaget avlägsnas och skyddsplasten tas bort. De rostfria ytorna torkas

Läs mer

EVY6600AO SV MIKROVÅGSUGN BRUKSANVISNING

EVY6600AO SV MIKROVÅGSUGN BRUKSANVISNING EVY6600AO SV MIKROVÅGSUGN BRUKSANVISNING 2 www.electrolux.com INNEHÅLL 1. SÄKERHETSINFORMATION...3 2. SÄKERHETSFÖRESKRIFTER...5 3. PRODUKTBESKRIVNING...7 4. INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN... 7 5.

Läs mer

IM 80 L. Bruksanvisning

IM 80 L. Bruksanvisning IM 80 L Bruksanvisning 1 I INSTALLATION 4 INSTALLATION AV PRODUKTEN 4 INNAN PRODUKTEN NÄTANSLUTS 4 EFTER ANSLUTNING 4 VIKTIGA SÄKERHETSINSTRUKTIONER 5 VIKTIGA FÖRSIKTIGHETSÅTGÄRDER 6 TILLBEHÖR 7 STARTSKYDD

Läs mer

Ugn med mikrofunktion och tillsatt ånga rostfritt stål, svart HN 878G4S1

Ugn med mikrofunktion och tillsatt ånga rostfritt stål, svart HN 878G4S1 svart/rostfri 30989 kr* *Rekommenderat cirkapris inkl. moms och miljöavgift Miljöavgift ingår med 5 kr (exklusive moms) Produktegenskaper Ugnstyp / Ugnsfunktioner k Ugnsvolym: 67 l k 15 ugnsfunktioner:

Läs mer

VARNING. Bruksanvisning. Slow Juicer Modell nr: ZZI-802 DRA ALLTID UR KONTAKTEN EFTER ANVÄNDANDET LÅT INTE BARN LEKA MED MASKINEN ADESSO AB

VARNING. Bruksanvisning. Slow Juicer Modell nr: ZZI-802 DRA ALLTID UR KONTAKTEN EFTER ANVÄNDANDET LÅT INTE BARN LEKA MED MASKINEN ADESSO AB VARNING Slow Juicer Modell nr: ZZI-802 DRA ALLTID UR KONTAKTEN EFTER ANVÄNDANDET LÅT INTE BARN LEKA MED MASKINEN Bruksanvisning Endast för hushållsbruk ADESSO AB Denna slowjuicer är endast avsedd för hushållsbruk.

Läs mer

QCK6438. inbyggnadsugn

QCK6438. inbyggnadsugn QCK6438 Bruksanvisning Elektrisk inbyggnadsugn 2 Vi vill skapa de bästa produktlösningar som du kan hitta på marknaden idag. Lösningar där du upplever en perfekt balans mellan form och funktion och där

Läs mer

SF4604PMCNR Nyheter. Funktioner. Tillbehör. Versioner. Dolce Stil Novo

SF4604PMCNR Nyheter. Funktioner. Tillbehör. Versioner. Dolce Stil Novo SF4604PMCNR Nyheter 60 CM KOMPAKT KOMBINATIONSMIKROVÅGSUGN MED MOTORDRIVET HANDTAG, SVART GLAS MED DETALJER I KOPPAR, SOFT CLOSE EAN13: 8017709223625 SÄLJES ENDAST AV UTVALDA ÅTERFÖRSÄLJARE BESTÄLLNINGSVARA

Läs mer

Inför provet årskurs 8

Inför provet årskurs 8 Inför provet årskurs 8 Näringsämnena: Protein, kolhydrater, fett, vitaminer, mineraler och vatten Koka potatis: Koktid: 20-30 minuter Använd salt för att få smak och för att vattnet ska koka bättre. Behåll

Läs mer

Manual och skötselinstruktioner.

Manual och skötselinstruktioner. Manual och skötselinstruktioner. KitchenFriend Sous Vide Cirkulator SV 1300 VIKTIGA SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Vid användning av elektriska apparater skall grundläggande säkerhetsföreskrifterna alltid följas,

Läs mer

Popcornmaskin. Poppar med smör eller olja. Behållare fungerar som serveringsskål 700W effekt. Instruktionsmanual Engelska. Svenska.

Popcornmaskin. Poppar med smör eller olja. Behållare fungerar som serveringsskål 700W effekt. Instruktionsmanual Engelska. Svenska. Popcornmaskin Poppar med smör eller olja. Behållare fungerar som serveringsskål 700W effekt Instruktionsmanual Engelska Svenska Modell: PN120 ALLMÄNNA SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs alla instruktioner och spara

Läs mer

FR... P. 5 EN... P. 8 DE... P. 11 NL... P. 15 DA... P. 18 SV... P. 21 NO... P. 24 FI... P. 27 FR EN DE NL DA SV. www.krups.com F233 WWW.KRUPS.

FR... P. 5 EN... P. 8 DE... P. 11 NL... P. 15 DA... P. 18 SV... P. 21 NO... P. 24 FI... P. 27 FR EN DE NL DA SV. www.krups.com F233 WWW.KRUPS. KR_EGG-COOKER_F_Mise en page // : PageC www.krups.com FR...................... P. EN..................... P. 8 DE..................... P. NL...................... P. DA..................... P. 8 SV......................

Läs mer

ELVISP BRUKSANVISNING

ELVISP BRUKSANVISNING ELVISP BRUKSANVISNING Modell: BBR1000 Läs bruksanvisningen noggrant innan du börjar använda vispen och spara den för framtida behov. SÄKERHET! Tänk på att alltid sätta säkerheten främst när du använder

Läs mer

Din manual AEG-ELECTROLUX MC143EUW http://sv.yourpdfguides.com/dref/604229

Din manual AEG-ELECTROLUX MC143EUW http://sv.yourpdfguides.com/dref/604229 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för AEG- ELECTROLUX MC143EUW. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok (information,

Läs mer

SMAKSAK SE Receptbok

SMAKSAK SE Receptbok SE SMAKSAK Receptbok SVENSKA 3 Innehåll Tricks och tips 3 Med reservation för ändringar. Tricks och tips VARNING! Se säkerhetsavsnitten. erna och gräddningstiderna i tabellerna är endast riktvärden. De

Läs mer

Användarmanual HN1254

Användarmanual HN1254 R Användarmanual HN1254 Mikrovågsugn med grill AG823ATN Läs denna användarmanual noggrant innan du tar mikrovågsugnen i bruk, och följ instruktionerna noga. Förvara manualen så att du alltid kan hitta

Läs mer

Användarmanual. Great Northern Popcorn - Little Bambino

Användarmanual. Great Northern Popcorn - Little Bambino Användarmanual Great Northern Popcorn - Little Bambino För manual på Danska, Finska, Norska och Engelska vänligen besök vår hemsida. For manual in Danish, Finnish, Norwegian or English, please visit our

Läs mer

MIKROVÅGSUGN IM 18 VIT

MIKROVÅGSUGN IM 18 VIT MIKROVÅGSUGN IM 18 VIT Bruksanvisning IM 18 VIT Mikrovågsugn Svenska Bästa kund För det första vi är mycket tacksamma att det är just vår produkt som väckte ditt intresse. Vi är säkra på att den moderna,

Läs mer

SFP140. linea 60 CM MULTIFUNKTIONSUGN MED PYROLYS TOUCH SCREEN I FÄRG ROSTFRITT STÅL MED SILVERGLAS ENERGIKLASS: A

SFP140. linea 60 CM MULTIFUNKTIONSUGN MED PYROLYS TOUCH SCREEN I FÄRG ROSTFRITT STÅL MED SILVERGLAS ENERGIKLASS: A SFP140 60 CM MULTIFUNKTIONSUGN MED PYROLYS TOUCH SCREEN I FÄRG ROSTFRITT STÅL MED SILVERGLAS ENERGIKLASS: A EAN13: 8017709172015 Ugnsvolym: Netto: 70 liter Brutto: 79 liter Temperatur: 30-280ºC Digital

Läs mer

HARLEQUIN Svenk bruksanvisning

HARLEQUIN Svenk bruksanvisning Gelato HARLEQUIN Svenk bruksanvisning Delar Motorenhet Till och från knapp Lock Axel Omrörare Kylbehållare Figurer Stäng Öppna 1 2 3 4 5 6 Arbetssätt Glass tillverkas genom att de tillredda ingredienserna

Läs mer

SF4920VCX Nyheter. Funktioner. Tillbehör. Versioner. Victoria 60 CM KOMPAKT KOMBINATIONSÅNGSUGN ROSTFRITT STÅL SOFT CLOSE ENERGIKLASS: A+

SF4920VCX Nyheter. Funktioner. Tillbehör. Versioner. Victoria 60 CM KOMPAKT KOMBINATIONSÅNGSUGN ROSTFRITT STÅL SOFT CLOSE ENERGIKLASS: A+ SF4920VCX Nyheter 60 CM KOMPAKT KOMBINATIONSÅNGSUGN ROSTFRITT STÅL SOFT CLOSE ENERGIKLASS: A+ EAN13: 8017709211073 Anti fingerprint 45 cm hög kompaktugn 15 funktioner Ugnsvolym: Netto: 41 liter Brutto:

Läs mer

Elektronisk timer. Ställa in aktuell tid. Inställning av vinter-/sommartid. Använda klockan tillsammans med ugnen. Ställa in tillagningstiden

Elektronisk timer. Ställa in aktuell tid. Inställning av vinter-/sommartid. Använda klockan tillsammans med ugnen. Ställa in tillagningstiden Elektronisk timer SE 1 aktuell tid/normalläge (manuellt) 2 minus (-) 3 plus (+) När apparaten har anslutits till elnätet visas siffrorna 0 00 i displayen. Tryck på knapp 1. Du ställer in aktuell tid genom

Läs mer

www.whirlpool.com SE 1

www.whirlpool.com SE 1 www.whirlpool.com 1 INSTALLATION INNAN MIKROVÅGSUGNEN ANSLUTS KONTROLLERA ATT SPÄNNINGEN på typskylten överensstämmer med spänningen i ditt hem. TA INTE BORT SKYDDSPLATTORNA som sitter på ugnsutrymmets

Läs mer

SKÖTSELRÅD

SKÖTSELRÅD www.lecabfastigheter.se SKÖTSELRÅD FÖNSTER INDUKTIONSHÄLL DINA FÖNSTER DIN INDUKTIONSHÄLL ÖPPNING BESKRIVNING AV HÄLL BESKRIVNING AV KONTROLLPANEL 1. Tryck in knapparna i över och underkant handtag. 1.

Läs mer

DAGLIG INFORMATIONSBOK

DAGLIG INFORMATIONSBOK DAGLIG INFORMATIONSBOK TACK FÖR ATT DU KÖPT EN PRODUKT FRÅN WHIRLPOOL För att få en mer omfattande kundservice, registrera din produkt på www. whirlpool. eu / register WWW SV Du kan ladda ner handböckerna

Läs mer

Straightener. Register your product and get support at HP8297. Användarhandbok

Straightener. Register your product and get support at   HP8297. Användarhandbok Register your product and get support at www.philips.com/welcome Straightener HP8297 SV Användarhandbok a b cd e g f h i Svenska Gratulerar till din nya produkt och välkommen till Philips! Genom att registrera

Läs mer

BRUKSANVISNING EEH 600.0. i monteringanvisningar 07 22 88 FB

BRUKSANVISNING EEH 600.0. i monteringanvisningar 07 22 88 FB BRUKSANVISNING i monteringanvisningar EEH 600.0 07 22 88 FB För din information Läs noggrant igenom denna bruksanvisning. Den innehåller viktig information beträffande säkerhet, montering, användning och

Läs mer

12502 SWE - 2007 JA Monteringsanvisning el-grill 12502 Läs noggrant igenom monterings- och bruksanvisningen innan Du tar Din LANDMANN-kvalitetsgrill i bruk. Vid användning enligt föreskrifterna är funktionsstörningar

Läs mer

Din manual SAMSUNG M1618N http://sv.yourpdfguides.com/dref/788299

Din manual SAMSUNG M1618N http://sv.yourpdfguides.com/dref/788299 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för SAMSUNG M1618N. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok (information,

Läs mer

B R U K S A N V I S N I N G. Mikrovågsugn med grill Artikelnummer 9010-1059, 9010-1060

B R U K S A N V I S N I N G. Mikrovågsugn med grill Artikelnummer 9010-1059, 9010-1060 B R U K S A N V I S N I N G Mikrovågsugn med grill Artikelnummer 9010-1059, 9010-1060 1 Mikrovågsugn med grill Artikelnummer 9010-1059, 9010-1060 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs bruksanvisningen noggrant före

Läs mer

Käyttöoppaasi. SIEMENS HBC86Q620N http://fi.yourpdfguides.com/dref/3545435

Käyttöoppaasi. SIEMENS HBC86Q620N http://fi.yourpdfguides.com/dref/3545435 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Läs mer

ANVÄNDNING AV KYLDELEN OCH DESS FUNKTIONER

ANVÄNDNING AV KYLDELEN OCH DESS FUNKTIONER ANVÄNDNING AV KYLDELEN OCH DESS FUNKTIONER För att sätta på produkten Påslagning av apparaten Sätt in stickkontakten i eluttaget. Belysningen, som är placerad under kontrollpanelen eller inuti apparaten

Läs mer

MIKROVÅGSUGN Bruksanvisning

MIKROVÅGSUGN Bruksanvisning MIKROVÅGSUGN Bruksanvisning Ugn...2 M197DF Tillbehör...2 Kontrollpanel...2 Använda bruksanvisningen...3 Säkerhetsåtgärder...3 Installera mikrovågsugnen...5 Ställa in tiden...5 Om du är osäker eller har

Läs mer

EFTERSMAK. Receptbok

EFTERSMAK. Receptbok SE EFTERSMAK Receptbok SVENSKA 3 Innehåll Tricks och tips 3 Med reservation för ändringar. Tricks och tips VARNING! Se säkerhetsavsnitten. erna och gräddningstiderna i tabellerna är endast riktvärden.

Läs mer

SÄKERHETSANVISNINGAR CC9632

SÄKERHETSANVISNINGAR CC9632 CC9632 Kära kund, Tack för att du har valt den här valitetsprodukten från ASKO. Vi hoppas att den kommer att motsvara dina förväntningar och uppfylla dina behov under mĺnga år framöver. Skandinavisk design

Läs mer

Straightener. Register your product and get support at HP8361/00. SV Användarhandbok

Straightener. Register your product and get support at   HP8361/00. SV Användarhandbok Register your product and get support at www.philips.com/welcome Straightener HP8361/00 SV Användarhandbok a b c d e + -- --- f g h i j k l Svenska Gratulerar till din nya produkt och välkommen till Philips!

Läs mer

A2PYID-6 100 CM OPERA SPIS MED DUBBELUGN (EN PYROLYTISK) OCH INDUKTIONSHÄLL, ROSTFRITT STÅL ENERGIKLASS: A STORA UGNEN - A LILLA UGNEN

A2PYID-6 100 CM OPERA SPIS MED DUBBELUGN (EN PYROLYTISK) OCH INDUKTIONSHÄLL, ROSTFRITT STÅL ENERGIKLASS: A STORA UGNEN - A LILLA UGNEN A2PYID-6 100 CM OPERA SPIS MED DUBBELUGN (EN PYROLYTISK) OCH INDUKTIONSHÄLL, ROSTFRITT STÅL ENERGIKLASS: A STORA UGNEN - A LILLA UGNEN EAN13: 8017709145804 Induktionshäll med 5 induktionszoner Vänster

Läs mer

WUB5511 Elektrisk Värmefilt

WUB5511 Elektrisk Värmefilt WUB5511 Elektrisk Värmefilt Svensk Bruksanvisning Läs alltid först igenom bruksanvisningen och spara den för framtida hänvisningar Sid 2 VIKTIGA anvisningar! Spara för framtida bruk! VARNING: EJ avsedd

Läs mer

Bruksanvisning. Mikrovågsugn MI177

Bruksanvisning. Mikrovågsugn MI177 Bruksanvisning Mikrovågsugn MI177 Innehåll Säkerhetsinformation _ 2 Säkerhetsföreskrifter _ 4 Produktbeskrivning 5 Innan maskinen används första gången _ 5 Daglig användning 5 Använda tillbehören 7 Säkerhetsinformation

Läs mer

Din manual CONSTRUCTA CH232250 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3543338

Din manual CONSTRUCTA CH232250 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3543338 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok (information, specifikationer,

Läs mer

Bruksanvisning. Vattenkokare. Instruktioner för användning. Spara bruksanvisningen för framtida referens.

Bruksanvisning. Vattenkokare. Instruktioner för användning. Spara bruksanvisningen för framtida referens. Bruksanvisning Vattenkokare Instruktioner för användning. Spara bruksanvisningen för framtida referens. 1. Viktiga instruktioner Vänligen läs dessa instruktioner noggrant innan du använder apparaten första

Läs mer

60 CM KOMPAKT KOMBINATIONSMIKROVÅGSUGN, ROSTFRITT STÅL, SOFT CLOSE

60 CM KOMPAKT KOMBINATIONSMIKROVÅGSUGN, ROSTFRITT STÅL, SOFT CLOSE SF4390MCX 60 CM KOMPAKT KOMBINATIONSMIKROVÅGSUGN, ROSTFRITT STÅL, SOFT CLOSE EAN13: 8017709191443 45 cm hög kompaktugn 13 funktioner Ugnsvolym: Netto: 40 liter Brutto: 50 liter Temperatur: 50-250 C Dubbel

Läs mer

Bruksanvisning. Brödrost. Instruktioner för användning. Spara bruksanvisningen för framtida referens.

Bruksanvisning. Brödrost. Instruktioner för användning. Spara bruksanvisningen för framtida referens. Bruksanvisning Brödrost Instruktioner för användning. Spara bruksanvisningen för framtida referens. 1. Viktiga instruktioner 1. Läs instruktionerna innan du använder apparaten och spara dem för framtida

Läs mer

Rutiner för livsmedelshantering

Rutiner för livsmedelshantering Rutiner för livsmedelshantering När man säljer mat gäller lite andra regler än när man kokar ihop sin matlåda i hemmet. Dels för att betalande gäster förväntar sig en viss kvalité, samt dels för att ett

Läs mer

Register your product and get support at Straightener HP8339. Användarhandbok

Register your product and get support at   Straightener HP8339. Användarhandbok Register your product and get support at www.philips.com/welcome Straightener HP8339 SV Användarhandbok l a b c d e f g h i j k Svenska 1 Introduktion Gratulerar till din nya produkt och välkommen till

Läs mer

Fisk Lönkan,

Fisk Lönkan, Fisk Lönkan, 15.5 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Mousse på laxrom... 3 Fiskfärs... 4 Ångkokt laxfilérulle... 6 Chevice... 8 Olivoljeposherad fisk... 9 Lönkan, Fisk, 15.5 2013 Sida 2/9 Mousse på laxrom (8-10

Läs mer

Mikrovågsugn AC925BVW

Mikrovågsugn AC925BVW Mikrovågsugn AC925BVW HN 7502 Användarmanual Läs denna manual noggrant innan mikrovågsugnen tas i bruk och spara den för framtida användning. Var försiktig vid användning av mikrovågsugnen Försök aldrig

Läs mer

MSS 5572 Elektrisk Knivslip

MSS 5572 Elektrisk Knivslip MSS 5572 Elektrisk Knivslip Svensk Bruksanvisning Läs alltid först igenom bruksanvisningen och spara den för framtida hänvisningar 2 Bruksanvisning Tack för att du valt en av våra produkter! Hoppas du

Läs mer

SFP6102TVS Nyheter. Funktioner. Tillbehör. linea 60 CM MULTIFUNKTIONSUGN MED PYROLYS SILVERGLAS

SFP6102TVS Nyheter. Funktioner. Tillbehör. linea 60 CM MULTIFUNKTIONSUGN MED PYROLYS SILVERGLAS SFP6102TVS Nyheter 60 CM MULTIFUNKTIONSUGN MED PYROLYS SILVERGLAS EAN13: 8017709252960 20% lägre energiklass än A-klass Ugnsvolym: Netto: 70 liter Brutto: 79 liter Temperatur: 30-280ºC Digital display

Läs mer

GRANDE. GRANDE elgrill MONTERINGS - OCH BRUKSANVISNING

GRANDE. GRANDE elgrill MONTERINGS - OCH BRUKSANVISNING GRANDE GRANDE elgrill MONTERINGS - OCH BRUKSANVISNING LÄS ALLA ANVISNINGAR NOGGRANT, ÄVEN OM DU TROR ATT DU ÄR BEKANT MED DEN ELEKTRISKA GRILLEN OCH HUR DU SKA ANVÄNDA DEN. SÄKERHETSINFORMATION! VIKTIGA

Läs mer

IM 80 M RF. Bruksanvisning

IM 80 M RF. Bruksanvisning IM 80 M RF Bruksanvisning 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INSTALLATION 4 INSTALLATION AV PRODUKTEN 4 INNAN MIKROVÅGSUGNEN NÄTANSLUTS 4 EFTER NÄTANSLUTNING 4 VIKTIGA SÄKERHETSINSTRUKTIONER 5 LÄS NOGGRANT OCH SPARA

Läs mer

BEVARA DETTA HÄFTE FÖR FRAMTIDA BRUK

BEVARA DETTA HÄFTE FÖR FRAMTIDA BRUK S LÄS DENNA BRUKSANVISNING NOGGRANT INNAN DU ANVÄNDER AP- PARATEN. DET ÄR ENDA SÄTTET ATT UPPNÅ OPTIMALA RESULTAT OCH MAXIMAL DRIFTSSÄKERHET. SÄKERHETSANVISNINGAR - Ta ut apparaten ur förpackningen och

Läs mer

Din manual SMEG CX66EMS5 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3534046

Din manual SMEG CX66EMS5 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3534046 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för SMEG CX66EMS5. Du hittar svar på alla dina frågor i SMEG CX66EMS5 instruktionsbok (information,

Läs mer

Bruksanvisning. Bordsgrill. Stora värmeplattor. Svenska. Räfflat järn som ger fin grillyta Non-stick beläggning 2000W.

Bruksanvisning. Bordsgrill. Stora värmeplattor. Svenska. Räfflat järn som ger fin grillyta Non-stick beläggning 2000W. Bordsgrill Bruksanvisning Stora värmeplattor. Svenska Räfflat järn som ger fin grillyta Non-stick beläggning 2000W Modell: SL300 ALLMÄNNA SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs alla instruktioner och spara dem. Följ

Läs mer

INNEHÅLL. Din spisfläkt. Säkerhet. Användning. Underhåll. Installation. Bilaga. Beskrivning 4 Inledning 4

INNEHÅLL. Din spisfläkt. Säkerhet. Användning. Underhåll. Installation. Bilaga. Beskrivning 4 Inledning 4 INNEHÅLL Din spisfläkt Beskrivning 4 Inledning 4 Säkerhet Användning Underhåll Installation Försiktighetsåtgärder som du måste vidta 5 Utsugningssystem 6 Reglage 7 Rengöring 9 Fettfilter 10 Kolfilter 10

Läs mer

A2BL CM OPERASPIS MED DUBBLA UGNAR VARAV EN MULTIFUNKTIONSUGN, GASHÄLL, HÖGBLANK SVART, ENERGIKLASS STORA UGNEN: A LILLA UGNEN: B

A2BL CM OPERASPIS MED DUBBLA UGNAR VARAV EN MULTIFUNKTIONSUGN, GASHÄLL, HÖGBLANK SVART, ENERGIKLASS STORA UGNEN: A LILLA UGNEN: B A2BL-8 100 CM OPERASPIS MED DUBBLA UGNAR VARAV EN MULTIFUNKTIONSUGN, GASHÄLL, HÖGBLANK SVART, ENERGIKLASS STORA UGNEN: A LILLA UGNEN: B EAN13: 8017709155100 Gashäll med 6 brännare Vänster bak: extra snabb

Läs mer

VIKTIG SÄKERHETSINFORMATION

VIKTIG SÄKERHETSINFORMATION VIKTIG SÄKERHETSINFORMATION En mer detaljerad och uttömmande bruksanvisning kan hämtas på www.whirlpool.eu DIN OCH ANDRAS SÄKERHET ÄR MYCKET VIKTIG I denna bruksanvisning och på själva produkten ges viktiga

Läs mer

D C E L BESKRIVNING AV APPARATEN VIKTIGA UPPLYSNINGAR

D C E L BESKRIVNING AV APPARATEN VIKTIGA UPPLYSNINGAR BESKRIVNING AV APPARATEN A termostat B timer C signallampa D funktionsväljare E glaslucka F nedre värmeelement G plant galler H långpanna I profilerat galler (om sådant ingår) L smulbricka M övre värmeelement

Läs mer

bruksanvisning IM 80 M IM 80 S

bruksanvisning IM 80 M IM 80 S bruksanvisning IM 80 M IM 80 S 1 I INSTALLATION 4 INSTALLATION AV PRODUKTEN 4 INNAN MIKROVÅGSUGNEN NÄTANSLUTS 4 EFTER NÄTANSLUTNING 4 VIKTIGA SÄKERHETSINSTRUKTIONER 5 LÄS NOGGRANT OCH SPARA FÖR FRAMTIDA

Läs mer

Användarsäkerhet. Elektrisk säkerhet. Phaser 5500 Laserskrivare

Användarsäkerhet. Elektrisk säkerhet. Phaser 5500 Laserskrivare Användarsäkerhet Skrivaren och de rekommenderade förbrukningsartiklarna har utformats och testats för att uppfylla strikta säkerhetskrav. Genom att uppmärksamma följande instruktioner ser du till att skrivaren

Läs mer

Straightener. Register your product and get support at HP8342/00. Användarhandbok

Straightener.  Register your product and get support at HP8342/00. Användarhandbok Register your product and get support at www.philips.com/welcome Straightener HP8342/00 SV Användarhandbok a b c k d e f g h i j Svenska Gratulerar till din nya produkt och välkommen till Philips! Genom

Läs mer

SE 1

SE 1 www.whirlpool.com 1 INSTALLATION INNAN MIKROVÅGSUGNEN ANSLUTS KONTROLLERA ATT SPÄNNINGEN på typskylten överensstämmer med spänningen i ditt hem. TA INTE BORT SKYDDSPLATTORNA som sitter på ugnsutrymmets

Läs mer

DAGLIG INFORMATIONSBOK

DAGLIG INFORMATIONSBOK DAGLIG INFORMATIONSBOK SV TACK FÖR ATT DU KÖPT EN PRODUKT FRÅN WHIRLPOOL För att få en mer omfattande kundservice, registrera din produkt på www. whirlpool. eu / register WWW Du kan ladda ner handböckerna

Läs mer

Instruktioner för att använda MathackareN

Instruktioner för att använda MathackareN Instruktioner för att använda MathackareN Innehållsförteckning Säkerhet när det gäller MathackareN...86 Viktiga säkerhetsföreskrifter...87 Elektriska krav...88 Avfallshantering av elektrisk utrustning...88

Läs mer

Bruksanvisning. Mjölkskummare

Bruksanvisning. Mjölkskummare Bruksanvisning Mjölkskummare 423008 SV Bruksanvisning och säkerhetsföreskrifter. Läs igenom den här bruksanvisningen noggrant. Endast för hushållsbruk. g SVENSKA SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs den här handboken

Läs mer

VIKTIG SÄKERHETSINFORMATION

VIKTIG SÄKERHETSINFORMATION VÄRM INTE UPP OCH ANVÄND INTE BRANDFARLIGA MATERIAL i eller nära ugnen. Ångor kan skapa brandrisk eller orsaka explosion. ANVÄND INTE DIN MIKROVÅGSUGN för att torka textilier, papper, kryddor, örter, trä,

Läs mer

Din manual SIEMENS HE100450 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3555759

Din manual SIEMENS HE100450 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3555759 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för SIEMENS HE100450. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok (information,

Läs mer

HD9216 HD9217. Användarhandbok

HD9216 HD9217. Användarhandbok HD9216 HD9217 Användarhandbok 120 160 1 80 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Innehåll Introduktion 5 Allmän beskrivning (Bild 1) 5 Viktigt 5 Före första användningen 8 Förberedelser inför användning 8 Använda

Läs mer

DANSK Brugervejledning Side 4 SUOMI Käyttöohje Sivu 10 NORSK Bruksanvisning Side 16 SVENSKA Bruksanvisning Sidan 22

DANSK Brugervejledning Side 4 SUOMI Käyttöohje Sivu 10 NORSK Bruksanvisning Side 16 SVENSKA Bruksanvisning Sidan 22 DANSK Brugervejledning Side 4 SUOMI Käyttöohje Sivu 10 NORSK Bruksanvisning Side 16 SVENSKA Bruksanvisning Sidan 22 3 VID FÖRSTA ANVÄNDNING Anslut apparaten till elnätet. På modeller med elektroniskt övervakningssystem

Läs mer