Projektet Fossilfria transporter i Jönköpings län

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektet Fossilfria transporter i Jönköpings län"

Transkript

1 Carlos Pettersson Verksamhetsledare Energikontor Norra Småland -en del av Region Jönköpings län Projektet Fossilfria transporter i Jönköpings län Projektbeskrivning Bakgrund till projektet Detta projekt bygger på erfarenheter och input inhämtat från de pågående projekten Kraftsamling biogas II, Bridging the GAP och Hela RESAN. Samtal har hållits med ett stort antal aktörer i Jönköpings län, både privata och offentliga, som utrycker behov av att stärka utveckling för alla förnybara biodrivmedel till fordon med förbränningsmotorer, men även att satsa på laddning för batterifordon och vätgastankning av bränslecellsfordon. Samtidigt finns en önskan om en mer resursoch kostnadseffektiv användning av fordon för transporter av både gods och människor. Projektets mål Projektet har som mål, att både stad och landsbygd i Jönköpings län, har tillgång till en mångfald av förnybara drivmedels- och laddningsalternativ samt effektiva planeringsoch arbetsmodeller. Med syftet att ge samhället bättre förutsättningar att nå prioriteringen om en fossiloberoende fordonsflotta 2030 och med ambitionen att bli ett plusenergilän Primär målgrupp Jönköpings läns kommuner, kommunala bolag, Region Jönköpings län, Länsstyrelsen i Jönköping och deras anställda. Stora och medelstora privata aktörer i Jönköpings län, framförallt de som har egna transporter, köper transporter, egna fordonsparker eller är verksamma inom länets drivmedels- och laddinfrastruktur. Sekundär målgrupp: Små- och medelstora företag samt medborgare i Jönköpings län som framförallt påverkas och kan drar nytta av att de större privata och offentliga aktörerna i den primära målgruppen går före och får saker gjorda - så att det finns förnybar infrastruktur i hela länet och att hållbara transporttjänster efterfrågas. Kontaktuppgifter Telefon: E-post carlos.pettersson@rjl.se Hemsida:

2 Länets problembeskrivning De förnybara alternativen i transportsektorn är inte tillräckligt starka och självklara för att samhället ska kunna leva upp till prioriteringen om en fossiloberoende fordonsflotta Transporter står för 33 procent av länets energianvändning (2015) och är länets största utsläppskälla av växthusgaser, där den 2007 svarade för hälften av länets utsläpp (inkl. arbetsmaskiner). Jönköping är även ett logistikintensivt län med stor tillverkningsindustri där tillgången på pålitliga och kostnadseffektiva transporter utan störningar har stor påverkan på konkurrenskraft och tillväxt. Omställningen av transportsektorn från fossilberoende till förnybart ställer stora krav på att länets aktörer gör sig redo för alla tillgängliga alternativ. Det finns även en viktig förberedelse att minska länets sårbarhet för avbrott, störningar eller prishöjningar på drivmedelsleveranser. Erfarenheter från andra projekt Styrgruppen från Kraftsamling biogas II vill se ett fortsatt stöd för biogasen i länet så att resultaten från projektet etableras långsiktigt och inte faller ihop när projektet tar slut. Samtidigt är intresset för opartisk information och stöd för alla drivmedel stort och att bara prata om ett drivmedel leder inte till samma resultat. Intresset att skapa goda förutsättningar för laddning av elfordon finns för många organisationer. Det framkommer i samtliga projekt att offentliga organisationer tillsammans med större företag har en viktig roll i att gå före och det i sin tur ger påverkan för länets små- och medelstora företag och för medborgarna. Dels för att möjliggöra satsningar för infrastruktur som är alla till gagn men även för att höja kunskapsnivån i stort och skapa intresse. Även offentliga upphandlingar leder det lokala näringslivet framåt Kraftsamling biogas II Bridging the gap Hela RESAN Fossilfria transporter i Jönköpings län Projektet överlappar andra satsningar på området med syfte att komplettera de pågående och ersätta de utgående satsningarna så att det är fullt fokus på att ställa om till transportsektorn i Jönköpings län.

3 Projektfakta Projektorganisation och projektperiod Projektet ägs och leds av Energikontor Norra Småland, som är en del av Region Jönköpings län. Det utreds om Länsstyrelsen i Jönköpings län ska medverka som samerkanspart via klimatrådets budget. Projektet planeras pågå under tre år från till Budget och finansiering Preliminärt är budgeten runt 11 miljoner kronor och sysselsätter fyra till fem heltidstjänster, beroende på omfattningen av medfinansiering och intresse av att delta och bidra i projektets aktiviteter. Ambition är att erbjuda både privata och kommunala energibolag, kommuner, Region Jönköpings län och övrigt näringsliv möjlighet att delta och finansiera projektet o Om en medfinansiär bidrar med kr i pengar så går Europeiska regionala strukturfonden (ERUF) in med ytterligare kr. o En medfinansiär kan även bidra med den tid som aktören medverkar i projektets aktiviteter. För varje timme lägger ERUF in 330 kr i projektets finansiering. Här har parter som vill delta i projektet stor möjlighet att bidra till projektets finansiering utan att använda egna medel. Meddela oss gärna om detta. Projektmedel söks från Europeiska regionala strukturfonden (ERUF) via Tillväxtverket 17 september med beslut i december Medfinansiering på cirka 3 miljoner kronor kommer även att sökas från Region Jönköpings läns 1:1-medel i mitten av september. Projektmedel kommer även att sökas från Energimyndigheten inom programmet för lokal och regional kapacitetsutveckling i augusti. Aktörer som hittills har visat intresse av att delta projektet Region Jönköpings län Kommuner Energi- & avfallsbolag Miljöavdelning Tranås OX2 Regional utveckling Vetlanda EON Jonköpings länstrafik Jönköping & Fordonsgas Sverige Inköpsavdelningen SMUAB Gasum Vaggeryd Jönköping Energi Länsstyrelsen i Jönköpings län Värnamo Njudung energi HZI-JES June Avfall SÅM

4 Övergripande projektbeskrivning Projektmål Projektet har som mål, att både stad och landsbygd i Jönköpings län, har tillgång till en mångfald av förnybara drivmedels- och laddningsalternativ samt effektiva planeringsoch arbetsmodeller. För att lyckas med detta kommer projektet att fokusera på följande områden (delmål) där underliggande arbetspaket beskrivs DELMÅL 1. Aktörsamverkan för utveckling och kunskap Etablera nya och förstärka befintliga nätverk mellan offentliga och privata aktörer för att uppnå en snabbare utveckling av nya arbetsmodeller, transporteffektiva lösningar, tillämpning av befintlig kunskap samt kunskaps- och erfarenhetsutbyte. DELMÅL 2. Kunskap och förmåga för ökad förändringstakt Höja målgruppernas kunskap om alternativen till fossilberoende transporter och hur deras varumärken kan tillföras attraktivitet och intresse från kunder, personal och medborgare. DELMÅL 3. Tanka förnybart och ladda i hela länet Öka antalet tankställen av alla förnybara drivmedel och öka antalet laddpunkter över hela Jönköpings län både i stad och i landsbygd. DELMÅL 4. Klimatsmarta upphandlingar och transporttjänster Offentlig upphandling går före med smarta krav och mervärden på transportköp samtidigt som transportleverantörerna höjer sin förmåga att leverera förnybara alternativ. DELMÅL 5. Produktion av förnybara drivmedel, ladd-el och vätgas Att i Jönköpings län öka förutsättningarna för cirkulär och biobaserad produktion av förnybara drivmedel, framställning av förnybar el för laddning och vätgasproduktion - kopplat till ökad kunskap och utbyggnad av smarta elnät.

5 DELMÅL 1. Aktörsamverkan för utveckling och kunskap Etablera nya eller förstärka befintliga nätverk mellan offentliga och privata aktörer för att uppnå en snabbare utveckling av nya arbetsmodeller, transporteffektiva lösningar, tillämpning av befintlig kunskap samt kunskaps- och erfarenhetsutbyte. Utveckla regional aktörssamverkan Etablera nya eller förstärka befintliga nätverk mellan offentliga och privata aktörer genom att utveckla och förmedla kunskap om strategier, planer och styrmedel för fordon, fordonsplanering, fordonsanvändning, drivmedel och infrastruktur för tankning och laddning. I samverkan med Länsstyrelsen, Region Jönköpings län och de pågående projekten Hela RESAN och Bridging the GAP. Regionala kunskapsunderlag Genomföra regionala analyser som lyfter fram samhällsfördelar av att använda fossiloberoende transporter och sprida informationen om detta. En regional hälsoekonomisk analys av en förändrad fordonsflotta har identifierats som prioriterad i tidigare projekt. Regionalt biogasnätverk Samla aktörer till ett regionalt biogasnätverk och etablera en utvecklingsplan för hur länet kan säkerställa ökad användning, distribution och produktion av biogas. Nationell uppkoppling Delta i nationella samarbeten på området samt utbyta erfarenhet och kunskap med andra regionala projekt och aktörer för att stärka projektets förmåga, kunskapsnivå och kontaktnätverk. Utvärdering och lärande Löpande utvärdering av hela projektet genom extern konsult. Syftet med återkopplingen är att kunna justera aktiviteter och prioriteringar under projektets gång.

6 DELMÅL 2. Kunskap och förmåga för ökad förändringstakt Höja målgruppernas kunskap om alternativen till fossilberoende transporter och hur deras varumärken kan tillföras attraktivitet och intresse från kunder, personal och medborgare. Informationsinsatser offentligt perspektiv Efter genomförd målgruppsanalys ta fram och genomföra informationsinsatser för offentlig sektor som går över till förnybara drivmedel, i samverkan med medverkande kommuner, Länsstyrelsen och Region Jönköpings län. Informationsinsatser medborgarperspektiv Efter genomförd målgruppsanalys genomföra kunskapshöjande insatser och coachning gentemot privatpersoner via exempelvis kommunernas energi- och klimatrådgivning, bilhandlare med flera om fordon och förnybara drivmedel, tankning av biogasfordon, elladdning samt laddinfrastruktur för bostadsrättsföreningar. Informationsinsatser näringslivsperspektiv Ta fram och genomför kunskapshöjande workshops med näringslivet, Ta fram och sprida information och kampanjer både digitalt och tryckt om olika fordon, drivlinor, nyttor m.m. som stödjer andra arbetspaket. Om fordon, infrastruktur, laddning, strategier. Till viss del i samverkan med de pågående projekten Hela RESAN och Regional nod för energikartläggningsstöd där det finns stora kontaktytor till företag i länet. Varumärkeskommunikation Visa att organisationer kan utveckla sin varumärkeskommunikation utifrån att ha en god position inom klimatsmarta transporter. Samverka med intresserade aktörer och utbyta erfarenheter genom bl.a. den redan etablerade biogassymbolen men även i samverkan med andra aktörer nationellt som ligger långt fram på området. Omvärldsbevakning av teknik och spridningsaktiviteter Följa utvecklingen av drivlinor, hållbarhet och produktion genom konferenser, mässor och litteraturstudier samt förmedla nyheterna regionalt genom sociala media, seminarier, studieresor samt i möten med beslutsfattande målgrupper.

7 DELMÅL 3. Tanka förnybart och ladda i hela länet Öka antalet tankställen av alla förnybara drivmedel och öka antalet laddpunkter över hela Jönköpings län både i stad och i landsbygd. Strategier för drivmedelsinfrastruktur Ta fram och etablera strategier för drivmedelsinfrastruktur i samverkan med Länsstyrelsen, Region Jönköpings län, länets kommuner och näringsliv. Ladda i stad och på landsbygd Främja etablering av olika sorters laddinfrastruktur och stödja aktörer i processen inför och efter etablering både i stad och i landsbygd. Tanka biogas i hela länet Främja etablering av nya tankstationer för både flytande (LBG) och gasformig (CNG) biogas och stödja aktörer i processen inför och efter etablering. Vätgas etableras i länet Främja etablering av vätgastankstationer och stödja aktörer i processen inför och efter etablering. Biodiesel HVO100 och RME Främja tillgången på infrastruktur för flytande biodrivmedel, alternativt tillgång till höginblandade drivmedel.

8 DELMÅL 4. Klimatsmarta upphandlingar och transporttjänster Offentlig upphandling går före med smarta krav och mervärden på transportköp samtidigt som transportleverantörerna höjer sin förmåga att leverera förnybara alternativ. Upphandlingsnätverk Utbilda och stötta offentlig sektor i att ställa krav eller mervärden i upphandlingar samt riktlinjer. Starta upp och driva ett regionalt nätverk för hållbara transportupphandlingar. Upphandlare från större länsföretag samt kommunala bolag som har egna transportupphandlingar har värde i att delta. Hållbara drivmedel till transporter och länets logistikområden Främja etablering av drivmedelsinfrastruktur för bl.a. LBG, ED95, HVO100 och ladd för tunga transporter av gods i anslutning till bl.a. länets logistikområden och stödja drivmedelsaktörer i processen inför och efter etablering. Trolig samverkan med VTIs forskning som redan etablerats under Fordon och arbetsmodeller för hållbara transportentreprenörer Sprida kunskap om tillgängliga fordon. Demonstrera fordon och arbetsmodeller som är lämpliga för förnybara drivmedel till länets näringsliv i samverkan med fordonsleverantörer. Förnybart för kollektivtrafik och mobilitetstjänster. Omvärldsbevaka, utveckla och etablera förnybara drivmedelsalternativ för Jönköpings länstrafik. Viktigt vid etablering av biogas som drivmedel för regiontrafik samt vi etablering av elfordon i stadstrafik (laddbart, hybrid, H2).

9 DELMÅL 5. Produktion av förnybara drivmedel, ladd-el och vätgas Att i Jönköpings län, öka förutsättningarna för cirkulär och biobaserad produktion av förnybara drivmedel, framställning av förnybar el för laddning och vätgasproduktion - kopplat till ökad kunskap och utbyggnad av smarta elnät. Mer regional biogas och ökad tillgång på råvarusubstrat Skapa förutsättningar för ökad produktion av biogas som används som drivmedel genom att lyfta vikten av cirkulär ekonomi kopplat till hantering av organiska avfall. Förmedla kunskap om småskalig uppgradering till fordonsgas och verka för fler installationer. Ladda hemma och smart lagring Sprida kunskapen om egen solelsproduktion kopplat till laddning av elfordon och smarta nät. Samverka med Länsstyrelsens projekt om solkraft. Produktion av vätgas Öka kunskaperna och beräkningsmodeller for produktion av vätgas via elektrolys via förnybar el samt även förutsättningar att göra vätgas av biogas. Främja kunskap och kunskapsinhämtning på området.

Bakgrund och omvärld. Projektnamn: Fossilfria och Effektiva Transporter i Östra Mellansverige. Programområde: Östra Mellansverige. Ärende ID:

Bakgrund och omvärld. Projektnamn: Fossilfria och Effektiva Transporter i Östra Mellansverige. Programområde: Östra Mellansverige. Ärende ID: Projektnamn: Fossilfria och Effektiva Transporter i Östra Mellansverige Programområde: Östra Mellansverige Ärende ID: 20201166 Bakgrund och omvärld Bakgrund Transportsektorn är en av de största utmaningarna

Läs mer

Workshop om Infrastruktur för elfordon och förnybara drivmedel , Länsstyrelsen i Dalarnas län

Workshop om Infrastruktur för elfordon och förnybara drivmedel , Länsstyrelsen i Dalarnas län Workshop om Infrastruktur för elfordon och förnybara drivmedel 2018-10-03, Länsstyrelsen i Dalarnas län Agenda för förmiddagen Introduktion och uppvärmning (45 min) Presentations runda Nationella mål samt

Läs mer

Projektpresentation: Fossilfria transporter i norr

Projektpresentation: Fossilfria transporter i norr Projektpresentation: Fossilfria transporter i norr Kontaktperson: Elin Söderberg Klimat- och energisamordnare Länsstyrelsen Västerbotten elin.soderberg@lansstyrelsen.se 010-2254532 I Västerbotten är det

Läs mer

Vad händer i Gävleborg?

Vad händer i Gävleborg? Vad händer i Gävleborg? Rapport från projektet RATT-X (Regionala Alternativa Teknologier för Trafiken i X-län) Söderhamn 2018-10-25 Energi- och miljöstrategi för transporter Om projektet Syftet med projektet:

Läs mer

Energikontor Norra Småland

Energikontor Norra Småland Energikontor Norra Småland Årsredovisning 2015 Carlos Pettersson carlos.pettersson@rjl.se 0725-54 58 41 1. Energikontor Norr AB 2. Energikontoret Jämtland Härjedalen 3. Energikontor Västernorrland 4. Energikontor

Läs mer

Kraftsamling biogas II

Kraftsamling biogas II Kraftsamling biogas II Det är nu det sker Bakgrund miljömål omvärld/teknik - ställningstagande Varför kommer vi inte längre? Vi fixar inte det här själva Osäkerhet Samlat grepp & få mer muskler - kraftsamling

Läs mer

Förstudie för en regional strategi för fossilfria resor och transporter i Östergötland

Förstudie för en regional strategi för fossilfria resor och transporter i Östergötland Förstudie för en regional strategi för fossilfria resor och transporter i Östergötland Kontaktpersoner: Ylva Ek, Kickan Grimstedt och Maria Gungner Energikontoret Östra Götaland Gjuterigatan 1D 582 73

Läs mer

Kraftsamling Biogas II

Kraftsamling Biogas II Tjänsteskrivelse RJL 2015/295 Regionledningskontoret Nämnden för trafik, infrastruktur och miljö Kraftsamling Biogas II Förslag till beslut Kraftsamling Biogas II beviljas 1 662 788 kr i projektmedel för

Läs mer

FFF på FFI. Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor hakan.johansson@trafikverket.se

FFF på FFI. Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor hakan.johansson@trafikverket.se FFF på FFI Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor hakan.johansson@trafikverket.se Klimatmål för transportsektorn Fossiloberoende fordonsflotta till 2030. av Trafikverket och utredningen för

Läs mer

Förslag på matcher Klimatrådet 29 nov

Förslag på matcher Klimatrådet 29 nov Förslag på matcher Klimatrådet 29 nov Förslag till ställningstagande Att Klimatrådet ställer sig bakom en av nedanstående förslag på match Transportmatchen, Platsmatchen eller. Att inventering sker hos

Läs mer

Biogas Väst Programmet för biogasutveckling i Västra Götaland 2014-2016 Kort tillbakablick- vad pågår och vad är på gång?

Biogas Väst Programmet för biogasutveckling i Västra Götaland 2014-2016 Kort tillbakablick- vad pågår och vad är på gång? Biogas Väst Programmet för biogasutveckling i Västra Götaland 2014-2016 Kort tillbakablick- vad pågår och vad är på gång? Petter Kjellgren, Projektledare Biogas Väst, Västra Götalandsregionen Avstamp Jönköping

Läs mer

Den målbild som visionen målar upp behandlar tre aspekter:

Den målbild som visionen målar upp behandlar tre aspekter: Projektnamn: Förnyelsebara drivmedel i Region JH Programområde: Mellersta Norrland Ärende ID: 20201262 Bakgrund och omvärld Bakgrund Ett historiskt klimatavtal slöts vid FN:s klimatmöte i Paris 2015. För

Läs mer

GAME-dagen 14/9 2011. Hållbara transporter (Grön logistik)

GAME-dagen 14/9 2011. Hållbara transporter (Grön logistik) GAME-dagen 14/9 2011 Västsvenska initiativ inom miljöteknikområdet Hållbara transporter (Grön logistik) Bernt Svensén Business Region Göteborg Innehåll Varför hållbara transporter? Förutsättningar & styrkor

Läs mer

Tillsättande av Klimatråd för Jönköpings län

Tillsättande av Klimatråd för Jönköpings län Sida 1/5 Andreas Olsson Utvecklingsavdelningen Tfn. 010 223 64 74 Se sändlista Tillsättande av Klimatråd för Jönköpings län Beslut Länsstyrelsen beslutar efter sedvanlig årlig förfrågan, till ledamöter

Läs mer

Energikontor Gävleborg hösten 2015

Energikontor Gävleborg hösten 2015 Energikontor Gävleborg hösten 2015 Claes Rosengren enhetschef Energikontoren i Sverige - en del av Energieuropa 1. Energikontor Norr AB 2. Jämtlands Läns Energikontor (Regionkommun) 3. Västernorrlands

Läs mer

VAD HÄNDER NU? PROGRAMMET FÖR BIOGASUTVECKLING I VÄSTRA GÖTALAND BIOGAS VÄST

VAD HÄNDER NU? PROGRAMMET FÖR BIOGASUTVECKLING I VÄSTRA GÖTALAND BIOGAS VÄST VAD HÄNDER NU? PROGRAMMET FÖR BIOGASUTVECKLING I VÄSTRA GÖTALAND Hanna Jönsson, Processledare Biogas Väst, Västra Götalandsregionen Göteborg, 26 april 2012 Klimatstrategi för Västra Götaland Bryta beroendet

Läs mer

En fossilfri fordonsflotta till 2030 - hur når vi dit?

En fossilfri fordonsflotta till 2030 - hur når vi dit? En fossilfri fordonsflotta till 2030 - hur når vi dit? Elbilsseminarium på IKEA i Älmhult 24 oktober 2011 Karin Nilsson (C) Riksdagsledamot från Tingsryd, ledamot i Skatteutskottet suppleant i Näringsutskott

Läs mer

Plattformen för fossilfri fordonssektor i Gävleborg och Dalarna. Claes Rosengren ordförande

Plattformen för fossilfri fordonssektor i Gävleborg och Dalarna. Claes Rosengren ordförande Plattformen för fossilfri fordonssektor i Gävleborg och Dalarna Claes Rosengren ordförande www.biodrivmitt.se Snabbare omställning till fossilfria fordon! Vätgas Elbil Personbilar: 150.197 Lastbilar: 17.700

Läs mer

Projektnamn: Utveckling BioDriv Öst. Programområde: Östra Mellansverige. Ärende ID: Bakgrund och omvärld. Bakgrund

Projektnamn: Utveckling BioDriv Öst. Programområde: Östra Mellansverige. Ärende ID: Bakgrund och omvärld. Bakgrund Projektnamn: Utveckling BioDriv Öst Programområde: Östra Mellansverige Ärende ID: 20201329 Bakgrund och omvärld Bakgrund Andelen förnybara drivmedel ökar i transportsektorn, bland annat genom låginblandning,

Läs mer

Jan Malm och Claes Rosengren

Jan Malm och Claes Rosengren Jan Malm och Claes Rosengren Projektledare Gävleborg + P 2-ansvariga GDR 1. Energikontor Norr AB 2. Jämtlands Läns Energikontor (Regionkommun) 3. Västernorrlands Energikontor (KF) 4. Energikontor Gävleborg

Läs mer

AKTUELLT FRÅN KOLLEKTIVTRAFIKEN OCH BIOGASENS FORTSATTA ROLL. Leif Magnusson Avdelningen Kollektivtrafik och Infrastruktur Miljönämnden

AKTUELLT FRÅN KOLLEKTIVTRAFIKEN OCH BIOGASENS FORTSATTA ROLL. Leif Magnusson Avdelningen Kollektivtrafik och Infrastruktur Miljönämnden AKTUELLT FRÅN KOLLEKTIVTRAFIKEN OCH BIOGASENS FORTSATTA ROLL Leif Magnusson Avdelningen Kollektivtrafik och Infrastruktur I princip kan alla nya bussar köras på biodrivmedel Motorteknik Dieselmotor Etanolanpassad

Läs mer

Er storregionala samverkansorganisation. - Vi har kunskapen, stärker samverkan mellan regionala aktörer och underlättar övergången till fossilfrihet.

Er storregionala samverkansorganisation. - Vi har kunskapen, stärker samverkan mellan regionala aktörer och underlättar övergången till fossilfrihet. Er storregionala samverkansorganisation - Vi har kunskapen, stärker samverkan mellan regionala aktörer och underlättar övergången till fossilfrihet. Utmaningen Vad är teknikneutralitet? Vi satsar på teknikneutralt

Läs mer

Omställning av transportsektorn till fossilfrihet vilken roll har biogasen?

Omställning av transportsektorn till fossilfrihet vilken roll har biogasen? Omställning av transportsektorn till fossilfrihet vilken roll har biogasen? Emmi Jozsa Energimyndigheten 26 maj 2016 Agreed headline targets 2030 Framework for Climate and Energy 2020-20 % Greenhouse

Läs mer

Varför ska man bygga regionala gasnät? Per Elfvin, E.ON Gas

Varför ska man bygga regionala gasnät? Per Elfvin, E.ON Gas Varför ska man bygga regionala gasnät? Per Elfvin, E.ON Gas Gasnät för regional utveckling och stärkt konkurrenskraft i en hållbar framtid Vilka? är vi. Swedegas AB Äger, driver och underhåller det svenska

Läs mer

Energikontor Värmland

Energikontor Värmland Energikontor Värmland Olof Edén, Projektledare Regionalt kunskapscentrum för energifrågor Vi arbetar på Energikontoret Dag Hallén verksamhetsledare Pia Gustavsson informatör Siv Jansson projektledare Olof

Läs mer

MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN

MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN Klimatstrategi MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN I Västra Götaland har vi ett ambitiöst klimatmål vi ska vara en fossiloberoende region till år 2030. Det är en utmaning som också innebär många möjligheter.

Läs mer

MÅNGA MÖJLIGHETER REGIONALT KLIMATMÅL RYMS I OMSTÄLLNINGEN

MÅNGA MÖJLIGHETER REGIONALT KLIMATMÅL RYMS I OMSTÄLLNINGEN Klimatstrategi MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN I Västra Götaland har vi ett ambitiöst klimatmål vi ska vara en fossiloberoende region till år 2030. Det är en utmaning som också innebär många möjligheter.

Läs mer

Science Park Gotland Innovationsmiljö Gotland

Science Park Gotland Innovationsmiljö Gotland Science Park Gotland Innovationsmiljö Gotland Om Science Park Gotland Uppdrag Science Park Gotlands uppdrag är att bidra till hållbar* tillväxt på Gotland genom att vara en katalysator för tillväxtorienterat

Läs mer

Regional tillväxt skapar vi tillsammans! Ulrika Geeraedts Regional Utvecklingsdirektör

Regional tillväxt skapar vi tillsammans! Ulrika Geeraedts Regional Utvecklingsdirektör Regional tillväxt skapar vi tillsammans! Ulrika Geeraedts Regional Utvecklingsdirektör Ett samlat utvecklingsansvar I Region Jönköpings län finns flera aktörer som jobbar med utveckling i olika former,

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Sabine Täuber Miljöstrateg Sabine.Tauber@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-08-21 Dnr 1701235 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden ERUF-projekt - Elbilslandet Syd, medfinansiering

Läs mer

Sammanfattande beskrivning. Bakgrund och omvärld. Projektnamn: Kraftsamling Biogas II. Programområde: Småland och Öarna. Ärende ID:

Sammanfattande beskrivning. Bakgrund och omvärld. Projektnamn: Kraftsamling Biogas II. Programområde: Småland och Öarna. Ärende ID: Projektnamn: Kraftsamling Biogas II Programområde: Småland och Öarna Ärende ID: 20200063 Sammanfattande beskrivning Att Jönköpings län har en väl utbyggd distribution och kostnadseffektiv produktion av

Läs mer

Ett laddat projekt kring fossilfria transporter

Ett laddat projekt kring fossilfria transporter Ett laddat projekt kring fossilfria transporter Miljöfordonsdagen 2019 2019-05-23 Ursula Hass, delprojektledare ELS Övergripande mål Andelen transporter som utförs med elfordon eller andra fossilfria drivmedel

Läs mer

Tack så mycket för att ni anordnar denna viktiga konferens.

Tack så mycket för att ni anordnar denna viktiga konferens. Förslag till inledande tal med rubriken Regeringens plan för klimatanpassning vid konferensen Klimatanpassning Sverige 2015 den 23 september 2015. Temat för konferensen är Vem betalar, vem genomför och

Läs mer

PROTOKOLL 14 (27) Sammanträdesdatum 2013-10-15

PROTOKOLL 14 (27) Sammanträdesdatum 2013-10-15 PROTOKOLL 14 (27) KS 148 Dnr 2013/KS214 400 Remiss - Regional strategi och handlingsplan för biogas för Blekinge, Kalmar och Kronobergs län. Biogas Sydost har kommit in med förslag till regional strategi

Läs mer

BIOGAS SYD. - ett nätverk för samverkan

BIOGAS SYD. - ett nätverk för samverkan BIOGAS SYD - ett nätverk för samverkan »Biogas Syd ska med nätverket som plattform vidareutveckla regionens position som ledande biogasregion i Sverige.« Biogas Syd Ett nätverk för samverkan Biogas Syd

Läs mer

Green Drive Region. Projekt inom Interreg Sverige-Norge Juli 2015-juli 2018

Green Drive Region. Projekt inom Interreg Sverige-Norge Juli 2015-juli 2018 Green Drive Region Projekt inom Interreg Sverige-Norge Juli 2015-juli 2018 Framtidsplaner med samma riktning VÄRMLAND Vi står inför utmaningen att utveckla ett resurseffektivt samhälle utan klimatpåverkan.

Läs mer

Sammanfattande beskrivning

Sammanfattande beskrivning Projektnamn: Fossilfria resor och transporter Programområde: Östra Mellansverige Ärende ID: 20200646 Sammanfattande beskrivning Projektet ska lägga en grund till samarbete mellan regionala organisationer

Läs mer

Plattformen för fossilfri fordonssektor i Gävleborg och Dalarna. Claes Rosengren ordförande

Plattformen för fossilfri fordonssektor i Gävleborg och Dalarna. Claes Rosengren ordförande Plattformen för fossilfri fordonssektor i Gävleborg och Dalarna Claes Rosengren ordförande www.biodrivmitt.se Snabbare omställning till fossilfria fordon! Vätgas Elbil Dalarna årsskiftet 2016/2017 Personbilar:

Läs mer

Klimatsynk. Nationellt samarbete för energi och klimat

Klimatsynk. Nationellt samarbete för energi och klimat Klimatsynk Nationellt samarbete för energi och klimat Sverigebilden kräver regionala nyanser 21 län, 290 kommuner, 73 LA-regioner Stort och smått Stora skillnader mellan och inom regioner avseende demografi,

Läs mer

Klimatkommunernas synpunkter till Strategi fo r omsta llning av transportsektorn till fossilfrihet

Klimatkommunernas synpunkter till Strategi fo r omsta llning av transportsektorn till fossilfrihet s synpunkter till Strategi fo r omsta llning av transportsektorn till fossilfrihet Sammanfattning av synpunkter s medlemmar arbetar strategiskt för att minska klimatpåverkan från transporter med ambitiösa

Läs mer

Presidium Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö 11-22

Presidium Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö 11-22 PROTOKOLL 1(7) Diarienummer Plats: Rune Backlunds tjänsterum, Regionens hus Närvarande: ande: Rune Backlund (C) ordf. Per Hansson (FP), Jeanette Söderström (S) Övriga: Ulrika Geeraedts, regional utvecklingsdirektör,

Läs mer

Biogas som drivmedel. Strategi och handlingsplan för införande av biogas som drivmedel i Gotlands kommun

Biogas som drivmedel. Strategi och handlingsplan för införande av biogas som drivmedel i Gotlands kommun Biogas som drivmedel Strategi och handlingsplan för införande av biogas som drivmedel i Gotlands kommun fastställd av Kommunstyrelsen 26 februari 2009 Regional strategi för införande av biogas på Gotland

Läs mer

Fossiloberoende fordonsflotta i Västra Götaland 2030. Tomas Österlund Miljöstrateg

Fossiloberoende fordonsflotta i Västra Götaland 2030. Tomas Österlund Miljöstrateg Fossiloberoende fordonsflotta i Västra Götaland 2030 Tomas Österlund Miljöstrateg Europa 2020 Aim EU Aim 2020 Sweden Aim 2020 Sweden Situation 2012 Västra Götaland Aim 2020 Västra Götaland. Situation 2012

Läs mer

Energikontor Norra Småland

Energikontor Norra Småland Tjänsteskrivelse 2015-03-10 Regional utveckling Nämnden för trafik, infrastruktur och miljö Energikontor Norra Småland Förslag till beslut Projekt Energikontor Norra Småland beviljas 400 000 i projektmedel

Läs mer

Marknaden för biogasdrivna godstransporter. Bo Ramberg

Marknaden för biogasdrivna godstransporter. Bo Ramberg Marknaden för biogasdrivna godstransporter Bo Ramberg bo.ramberg@huv.nu Biogas Väst Biogasens värdekedja Substrat Produktion Distribution Kunder Fordon Marint bruk Produktion - Energi - Process Fordon

Läs mer

Vindkraft Öst. Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 24 april 2013, Laxå

Vindkraft Öst. Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 24 april 2013, Laxå Vindkraft Öst Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 24 april 2013, Laxå Program 24 april 09.30 Samling Deltagarpresentation 10.00 Presentation projekt Vindkraft Öst 10.10 Nulägesbild

Läs mer

Solenergi i byggnader. 10 okt 2017

Solenergi i byggnader. 10 okt 2017 Solenergi i byggnader 10 okt 2017 Program 09.30 Inledning 09.45 Vad påverkar potentialen för solenergi på byggnader? 11.00 Bensträckare 12.30 Lunch 13.30 Ekonomiska förutsättningar, varför ska du satsa

Läs mer

Biogas Väst Programmet för biogasutveckling i Västra Götaland 2014-2016 - vad pågår och vad är på gång?

Biogas Väst Programmet för biogasutveckling i Västra Götaland 2014-2016 - vad pågår och vad är på gång? Biogas Väst Programmet för biogasutveckling i Västra Götaland 2014-2016 - vad pågår och vad är på gång? Petter Kjellgren, projektledare Biogas Väst, Västra Götalandsregionen Inspirationsseminarium 2014-11-19

Läs mer

Framtidens transporter sker med biogas och el

Framtidens transporter sker med biogas och el E.ON Sustainable Mobility Framtidens transporter sker med biogas och el Hållbara transporter kräver ett helhetsgrepp Sustainable Mobility är vår satsning på hållbara transportlösningar. De utgörs av de

Läs mer

Snabbaste vägen till verkstad! Nytt program för energi och klimat i Örebro län. Loka 21 augusti 2012

Snabbaste vägen till verkstad! Nytt program för energi och klimat i Örebro län. Loka 21 augusti 2012 Snabbaste vägen till verkstad! Nytt program för energi och klimat i Örebro län Loka 21 augusti 2012 Snabbaste vägen till verkstad! Välkomna, kort presentation av sessionens bakgrund och syfte Presentationsrunda

Läs mer

Transportutmaningen om att enbart köpa och utföra fossilfria inrikestransporter senast 2030

Transportutmaningen om att enbart köpa och utföra fossilfria inrikestransporter senast 2030 BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Jenny Ivner 2018-10-29 Dnr: RS 2018-469 Regionstyrelsen Transportutmaningen om att enbart köpa och utföra fossilfria inrikestransporter senast 2030 Bakgrund Fossilfritt

Läs mer

Seminarium om elfordon och laddinfrastruktur 13 juni 2012

Seminarium om elfordon och laddinfrastruktur 13 juni 2012 Seminarium om elfordon och laddinfrastruktur 13 juni 2012 Handlingsplan för en fossiloberoende fordonsflotta år 2030 Henrik Wingfors Svensk Energi - Elbranschens samlade röst Innehåll Målet Scenarier och

Läs mer

Motion 2017:47 av Vivianne Gunnarsson m.fl. (MP) om fossilfria bränslen i sjötrafiken

Motion 2017:47 av Vivianne Gunnarsson m.fl. (MP) om fossilfria bränslen i sjötrafiken Landstingsstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE LS 2017-1160 Landstingsstyrelsens förvaltning 2018-04-12 SLL Hållbarhet Christl Kronfeld 1 (3) Landstingsstyrelsen Motion 2017:47 av Vivianne Gunnarsson m.fl. (MP)

Läs mer

Vad gör BioFuel Region och vårt intresse kring tung trafik. arne.smedberg@biofuelregion.se

Vad gör BioFuel Region och vårt intresse kring tung trafik. arne.smedberg@biofuelregion.se Vad gör BioFuel Region och vårt intresse kring tung trafik arne.smedberg@biofuelregion.se En världsledande region i omställningen till drivmedel, energi och produkter från förnybar råvara Alviksgården

Läs mer

TILLVÄXTFAKTOR ENERGIEFFEKTIVT FOSSILBRÄNSLE- FRITT 2030.

TILLVÄXTFAKTOR ENERGIEFFEKTIVT FOSSILBRÄNSLE- FRITT 2030. TILLVÄXTFAKTOR ENERGIEFFEKTIVT FOSSILBRÄNSLE- FRITT 2030. 2002 Hållbar utveckling i Kalmar län 2003 Hållbarhet in i RUPen Första regionala miljömål (lst) 2004 Första läns KLIMP (2004, 2005,2006, 2007,

Läs mer

Presidium Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö

Presidium Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö Tid: 2016-02-09 15:00 Plats: Bella Rosa, Rosenlunds vårdscentrum 5 Projektbeslut Bridging the gap Diarienummer RJL 2015/2559 Vid protokollet

Läs mer

Exempel 15 km zoner i alt 1 personliga zoner

Exempel 15 km zoner i alt 1 personliga zoner Exempel 15 km zoner i alt 1 personliga zoner Exempel 20 km zoner i alt 1 personliga zoner Exempel på möjlig zonindelning i alt 2 fasta cirkelzoner Miljö- och klimatstrategi (12 bilder) Miljö- och klimatstrategi

Läs mer

Förnybara drivmedel Per Wollin

Förnybara drivmedel Per Wollin Förnybara drivmedel Per Wollin 2017-10-25 Transportutmaningen % fossilt Andel fossila bränslen 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 Inrikes

Läs mer

Fossilfria drivmedel vilken strategi ska jag välja? Britt Karlsson Green Regional utveckling, Miljö

Fossilfria drivmedel vilken strategi ska jag välja? Britt Karlsson Green Regional utveckling, Miljö Fossilfria drivmedel vilken strategi ska jag välja? Britt Karlsson Green Regional utveckling, Miljö britt.karlsson-green@skane.se Budskap Huvudsaken är att vi alla i högre utsträckning gör andra val! Att

Läs mer

Transportstöd fossilfria/mer miljöanpassade & kostnadseffektiva fordon i Blekinge län. www.miljofordonsyd.se 2015-02-25

Transportstöd fossilfria/mer miljöanpassade & kostnadseffektiva fordon i Blekinge län. www.miljofordonsyd.se 2015-02-25 Transportstöd fossilfria/mer miljöanpassade & kostnadseffektiva fordon i Blekinge län 2015-02-25 Miljöfordon Syd Förening för alla bil- och miljöintresserade fler miljöbilar fler tankställen med förnybara

Läs mer

Minnesanteckningar arbetsgrupp Energi och klimat 18 mars 2016

Minnesanteckningar arbetsgrupp Energi och klimat 18 mars 2016 Minnesanteckningar arbetsgrupp Energi och klimat 18 mars 2016 Deltagande: Jenny Dahlgren Kaire Ruus Cecilia Larsson Matthias Pfeil Fredrik Wendelstam Kristian Pettersson Kjell Johansson Christoffer Wendel

Läs mer

En sammanhållen klimat- och energipolitik

En sammanhållen klimat- och energipolitik En sammanhållen klimat- och energipolitik Europas mest ambitiösa klimat och energipolitik En strategi ut ur beroendet av fossil energi Resultatet av en bred process Sverige får en ledande roll i den globala

Läs mer

Strategisk plan för omställning av transportsektorn till fossilfrihet

Strategisk plan för omställning av transportsektorn till fossilfrihet Strategisk plan för omställning av transportsektorn till fossilfrihet Ett samordningsuppdrag Alesia Israilava Energimyndigheten 31 maj 2017 Båstad Agenda Samordning: Vilka? Hur? Omställning: Principer?

Läs mer

Ny klimat- och energistrategi för Skåne

Ny klimat- och energistrategi för Skåne Ny klimat- och energistrategi för Skåne Landskrona Miljöforum 4 oktober 2017 Tommy Persson, Länsstyrelsen Skåne Ny klimat- och energistrategi för Skåne Strategin ska ge vägledning och stöd för att utveckla

Läs mer

Kraftsamling Biogas och samverkansplattformem Biogas Väst. Hanna Jönsson Miljöavdelningen, Västra Götalandsregionen 6 sept 2017

Kraftsamling Biogas och samverkansplattformem Biogas Väst. Hanna Jönsson Miljöavdelningen, Västra Götalandsregionen 6 sept 2017 Kraftsamling Biogas 2017-2020 och samverkansplattformem Biogas Väst Hanna Jönsson Miljöavdelningen, Västra Götalandsregionen 6 sept 2017 Samverkan i mer än 15 år! BIOGAS VÄST Kommunerna, energibolag, avfallsbolag,

Läs mer

Motion om att ta initiativ till en regional biogasstrategi

Motion om att ta initiativ till en regional biogasstrategi 1 (6) Handläggare: Elisabeth Mårell Tillväxt- och regionplanenämnden Motion om att ta initiativ till en regional biogasstrategi Ärendebeskrivning Jens Sjöström (S) och Robert Johansson (S) har i december

Läs mer

TRAFIKDAGE 2018, ÅLBORG ÅSE BYE, PROJEKTLEDARE BLUE MOVE

TRAFIKDAGE 2018, ÅLBORG ÅSE BYE, PROJEKTLEDARE BLUE MOVE TRAFIKDAGE 2018, ÅLBORG ÅSE BYE, PROJEKTLEDARE BLUE MOVE Mål The Blue Move for Green Economy skall främja användningen av vätgas från förnybar energi genom att utveckla och öka kunskapen om affärsmodeller

Läs mer

Forskning i GreenCharge Sydost: Elbussar

Forskning i GreenCharge Sydost: Elbussar Forskning i GreenCharge Sydost: Elbussar Sven Borén, doktorand BTH projekt GreenCharge http://www.barometern.se/kalmar/tysta-elbussar-imponerade-pa-passagerarna/ Foto: Stefan Nilsson Hållbarhetsutmaningen

Läs mer

Aktivitetsplan för fokusområde hållbara transporter

Aktivitetsplan för fokusområde hållbara transporter AKTIVITETSPLAN 1(7) Samhällsbyggnad Jörgen Persson 010-2247461 Värmlands klimatråd Värmlands klimatforum Aktivitetsplan för fokusområde hållbara transporter Bakgrund Våren 2017 ställde sig Värmlands klimatråd

Läs mer

Utredning rörande åtgärder för fossilbränslefri sjöfart

Utredning rörande åtgärder för fossilbränslefri sjöfart 8. STOHAB 2017-11-21 Till Stockholms Hamn AB:s styrelse Utredning rörande åtgärder för fossilbränslefri sjöfart Bakgrund Av ägardirektiv till Stockholms Hamn AB 2017-2019 framgår bl.a. att Hamnen ska medverka

Läs mer

Biogas. Klimatcertifikat för biodrivmedel Helena Gyrulf Piteå, 13 november 2013

Biogas. Klimatcertifikat för biodrivmedel Helena Gyrulf Piteå, 13 november 2013 Biogas Klimatcertifikat för biodrivmedel Helena Gyrulf Piteå, 13 november 2013 Dagens presentation Biogasläget idag Produktion och användning av biogas år 2012 Biogas som fordonasgas Hur ser marknaden

Läs mer

Fordonsgas i AC/BD. Strategiska överväganden

Fordonsgas i AC/BD. Strategiska överväganden Fordonsgas i AC/BD Strategiska överväganden Färdplan Biogas AC/BD Mål med projektet En förankrad färdplan för biogas i Norr- och Västerbotten. Tydligt vilka samhällsvinster biogasen ger. Etablerad samverkan

Läs mer

Biogas i framtidens Skåne Anna Hansson Biogas Syd

Biogas i framtidens Skåne Anna Hansson Biogas Syd Biogas i framtidens Skåne Anna Hansson Biogas Syd Trelleborg den 27 september 2012 Biogas Syd arbetar med biogaspusslets olika sektorer Miljömål Ökad sysselsättning Klimatmål Klimatmål Ökad försörjningsgrad

Läs mer

EU-kunskap om olika stödprogram för energi, klimat och miljö

EU-kunskap om olika stödprogram för energi, klimat och miljö EU-kunskap om olika stödprogram för energi, klimat och miljö Enheten för regional tillväxt Energikontor Värmland Dag Hallén 11 tematiska mål 1. Stärka forskning, teknisk utveckling och innovation. 2. Öka

Läs mer

Inledning Biogas Syd. Desirée Grahn Verksamhetsledare, Biogas Syd Lund,

Inledning Biogas Syd. Desirée Grahn Verksamhetsledare, Biogas Syd Lund, Inledning Biogas Syd Desirée Grahn Verksamhetsledare, Biogas Syd desiree.grahn@biogassyd.se Lund, 2016-02-09 Biogas Syd» Ett nätverk som samverkar för att främja produktion, distribution och användning

Läs mer

Björn Isaksson Björn Isaksson

Björn Isaksson Björn Isaksson 2018-04-11 Björn Isaksson 2018-04-11 Björn Isaksson Dags för en diskussion på en ny nivå Hur maximerar vi nyttan av en omställning som ändå måste ske? Nationell strategisk plan Principer som är viktiga

Läs mer

Information. om remiss av ny klimat- och energistrategi

Information. om remiss av ny klimat- och energistrategi Information om remiss av ny klimat- och energistrategi Dagordning Bakgrund Nuläge Förslag på ny strategi o Vision och mål o o Fokusområden Gemensamma satsningar och vägval Remissen Frågor Bakgrund Hur

Läs mer

Mobilitet och bränsle - Bränslebranschens utmaningar Framtiden är vår viktigaste marknad. Helene Samuelsson Kommunikationschef Preem

Mobilitet och bränsle - Bränslebranschens utmaningar Framtiden är vår viktigaste marknad. Helene Samuelsson Kommunikationschef Preem Mobilitet och bränsle - Bränslebranschens utmaningar Framtiden är vår viktigaste marknad Helene Samuelsson Kommunikationschef Preem Preem en viktig samhällsaktör Raffinering Export Marknad Transporter

Läs mer

Portföljanalys 2017:1 Småland och Öarna

Portföljanalys 2017:1 Småland och Öarna Portföljanalys 2017:1 Småland och Öarna 2017-10-19 Utlysningsomgången Utlysningsomgång 2017:1, var öppen 12 december 2016 13 mars 2017 och prioritering skedde den 21 juni samma år Utlysning 2017:1 resulterade

Läs mer

Du får vad du köper. 27 maj 2014 maria.losman@ecoplan.se På uppdrag av Biogas Väst

Du får vad du köper. 27 maj 2014 maria.losman@ecoplan.se På uppdrag av Biogas Väst Du får vad du köper 27 maj 2014 maria.losman@ecoplan.se På uppdrag av Biogas Väst Succépusslet Policy Upphandling Uppföljning internt av avrop/inköp Uppföljning externt hos leverantörer Policy 1. Sitt

Läs mer

Josip Glavas, projektledare Regionala Noder för Energikartläggningsstöd Vad är det viktigaste som hände i ditt projekt under 2016?

Josip Glavas, projektledare Regionala Noder för Energikartläggningsstöd Vad är det viktigaste som hände i ditt projekt under 2016? Energikontor Norra Smålands nyhetsbrev januari 2017 View this email in your browser Vad är det viktigaste som har hänt och som kommer att hända i våra projekt? Fortsätt att läsa så får du svaren. Dessutom,

Läs mer

Projektnamn: Förstudie för regional utveckling av infrastruktur för biogas

Projektnamn: Förstudie för regional utveckling av infrastruktur för biogas Projektnamn: Förstudie för regional utveckling av infrastruktur för biogas Programområde: Östra Mellansverige Ärende ID: 20200663 Sammanfattande beskrivning Projektet ska kartlägga nya tekniska och ekonomiska

Läs mer

Miljöfordon Syd. Vi behöver våra bilar, men även en bra miljö!

Miljöfordon Syd. Vi behöver våra bilar, men även en bra miljö! Energideklaration fordon Analys av fordon som ger lägre kostnader och miljöpåverkan Jonas Lööf Miljöfordon Syd Tylösand 2013-05-14 Miljöfordon Syd Förening för alla bil- och miljöintresserade fler miljöbilar

Läs mer

BIOGAS VÄSTS NÄTVERKSTRÄFF 28 AUGUSTI 2012

BIOGAS VÄSTS NÄTVERKSTRÄFF 28 AUGUSTI 2012 S NÄTVERKSTRÄFF 28 AUGUSTI 2012 Dagens program 9.30 På gång inom Biogas Väst halvtidsrapport Hanna Jönsson, Biogas Väst 10.10 Vad händer egentligen i förgasningsprojektet GoBiGas? Åsa Burman, projektchef/vd

Läs mer

Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi

Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi Vision 2050 I Norrbotten är all produktion och konsumtion resurseffektiv och hållbar ur så väl ett regionalt som globalt perspektiv. Utsläppen av växthusgaser

Läs mer

Presidium Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö

Presidium Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö Tid: 2016-11-03 kl.08.30-12.05 Plats: Regionens hus, sal B 9 Förlängning Kraftsamling Biogas II Diarienummer: RJL 2015/295 Beslut Presidiet

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. VILKEN OMVÄLVANDE TID OCH VILKEN FANTASTISK VÄRLD! Filmer, böcker och rapporter om klimatförändringarna är våra ständiga

Läs mer

Björn Isaksson Tillsammans driver vi omställningen till fossilfrihet!

Björn Isaksson Tillsammans driver vi omställningen till fossilfrihet! Björn Isaksson 2018-09-14 Tillsammans driver vi omställningen till fossilfrihet! Källa: SOU 2016:47 Klimatutmaningen Källa: SOU 2016:47 För Sveriges del - Transportutmaningen Clean Power for transport

Läs mer

TILLVÄXTFAKTOR ENERGIEFFEKTIVT FOSSILBRÄNSLE- FRITT 2030.

TILLVÄXTFAKTOR ENERGIEFFEKTIVT FOSSILBRÄNSLE- FRITT 2030. TILLVÄXTFAKTOR ENERGIEFFEKTIVT FOSSILBRÄNSLE- FRITT 2030. Akko Karlsson (MP) Vice Ordf. Regionförbundet Kalmar län Fossilbränslefritt 2030 (inte 2050) Fossila bränslen, Kalmar län 2008 GWh Drivmedel Eldningsolja

Läs mer

Välkommen! En presentation om Västra Götalandsregionen, Regionservice och Inköp

Välkommen! En presentation om Västra Götalandsregionen, Regionservice och Inköp Välkommen! En presentation om Västra Götalandsregionen, Regionservice och Inköp Det goda livet Presentation om Inköp Innehåll Västra Götalandsregionen Regionservice.... Inköp... Marknadsanalys... Miljökrav

Läs mer

Samordning för omställning till fossilfri transportsektor

Samordning för omställning till fossilfri transportsektor Samordning för omställning till fossilfri transportsektor (SOFT) Infrastruktur- och transportdagen i Örebro 16 mars 2018 Agenda Om samordningsuppdraget Vad behöver hända och varför? Omställning till fossilfri

Läs mer

Gunilla Eitrem Utvecklingsledare Södertörnssamarbetet. Miljödriven gemensam upphandling av godstransporter på Södertörn. Biogas-Tinget 4 december 2013

Gunilla Eitrem Utvecklingsledare Södertörnssamarbetet. Miljödriven gemensam upphandling av godstransporter på Södertörn. Biogas-Tinget 4 december 2013 Gunilla Eitrem Utvecklingsledare Södertörnssamarbetet Miljödriven gemensam upphandling av godstransporter på Södertörn Biogas-Tinget 4 december 2013 Transporter Uppvärmning Vilka är kommunens påverkansmöjligheter?

Läs mer

Projektbeskrivning

Projektbeskrivning Sid 1 (5) Projektbeskrivning 191001 Projektnamn: Möbelriksdagen 2020 Projektägare: Interior Cluster Sweden AB Projektledare: Samverkan med näringslivskontoret Växjö Kommun, Växjö & co och TMF Projektperiod:

Läs mer

Kunskapssammanställning - EURO VI stadsbussar

Kunskapssammanställning - EURO VI stadsbussar Kunskapssammanställning - EURO VI stadsbussar Avgasemissioner Buller Miljöpåverkan Kostnader Lars Eriksson Göteborg den 20 november 2015 - Avgasemissioner är inte längre något stort problem för stadsbussar.

Läs mer

Bioenergin i EUs 2020-mål

Bioenergin i EUs 2020-mål Bioenergin i EUs 2020-mål Preem AB Michael G:son Löw Koncernchef och VD IVA 16 november 2011 Preem leder omvandlingen till ett hållbart samhälle 2 Vi jobbar hårt för att det aldrig mer ska bli bättre förr

Läs mer

Vilken nytta kan Kommunala VA-organisationer ha av Biogas Norr! folke.nystrom@bahnhof.se

Vilken nytta kan Kommunala VA-organisationer ha av Biogas Norr! folke.nystrom@bahnhof.se Vilken nytta kan Kommunala VA-organisationer ha av Biogas Norr! folke.nystrom@bahnhof.se En världsledande region i omställningen till drivmedel, energi och produkter från förnybar råvara Alviksgården Biosling

Läs mer

Tilltänkt projektnamn. Beskrivning av tidig projektidé

Tilltänkt projektnamn. Beskrivning av tidig projektidé Sida 1(5) Tilltänkt projektnamn Beskrivning av tidig projektidé Tidig projektidé version 1.3 160609 Klimatväxling i Skåne Tilltänkt sökande organisation och eventuella samarbetsparter Sökande: Region Skåne

Läs mer

Grön offentlig upphandling i bussektorn: utmaningar och möjligheter

Grön offentlig upphandling i bussektorn: utmaningar och möjligheter Grön offentlig upphandling i bussektorn: utmaningar och möjligheter Malin Aldenius, 2017.11.30 Lunds Universitet, LTH K2 Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik Transportpolitiska mål Tillgänglighetsmål

Läs mer

Fossilfria transporter i Värmland hur lyckas vi med omställningen?

Fossilfria transporter i Värmland hur lyckas vi med omställningen? Fossilfria transporter i Värmland hur lyckas vi med omställningen? Nästan 50% av C02-utsläpp i Värmland kommer från transporter Minska transporter Effektivare transporter Förnybara drivmedel Vad finns

Läs mer

BiodriV ett treårigt projekt om biodrivmedel i Värmland

BiodriV ett treårigt projekt om biodrivmedel i Värmland BiodriV ett treårigt projekt om biodrivmedel i Värmland Christer Pettersson, projektledare Energikontor Värmland Kort om Energikontor Värmland Energikontor Värmland är ett regionalt kunskapscentrum för

Läs mer