Gör beräkningarna för fåmansföretag enklare!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gör beräkningarna för fåmansföretag enklare!"

Transkript

1 Gör beräkningarna för fåmansföretag enklare! Varje år behöver du som har ett aktiebolag korrekt information om löneuttag. Skattereglerna ändras varje år. Ibland är ändringen bara en justering av inkomstbasbelopp och ränta. Ibland införs större förändringar, detta år har reglerna ändrats på många sätt. Det är viktigt att exakt räkna ut hur stort löneuttag som krävs för att huvudregeln ska kunna utnyttjas. Stora pengar kan missas eller förloras om du gör en felaktig beräkning. Att räkna ut exakt löneuttagskrav är den ena av två viktiga delar i programmet "3:12-analys". De beräkningar du gör varje år för att bestämma löneuttagskrav kan förefalla ganska enkla att göra om det bara finns en enda ägare till bolaget, om inga dotterbolag finns, och om inga lönebidrag har erhållits. Men beräkningarna kan bli mycket knepiga. Ofta vill aktieägaren ta ut i lön precis så mycket som krävs för att uppfylla "löneuttagskravet". Detta belopp ändras varje år eftersom beloppet baseras på basbeloppets. Om det finns flera ägare till bolaget och/eller att bolaget äger dotterbolag och/eller att dessutom lönebidrag erhållits blir det synnerligen komplexa kalkyler att utföra. Det har från tax 2013 tillkommit bestämmelser som gör det ännu knepigare: I ett försök att försvåra vissa skatteupplägg har införts en bestämmelse om att om man köpt aktierna under året får man endast utnyttja lönesumma under den tid på året man ägt aktierna. Lagstiftningen ändras ofta men "3:12-analys" ger dig alltid en korrekt beräkning. I programmet kan du snabbt simulera utfallet för olika år. Du behöver bara ändra i ett årtal så ser du på ett ögonblick hur kalkylen ändras. Du ser i nedanstående exemplet ett ganska enkelt fall där en person äger 100 procent av bolaget och där ägaren är ensam anställd. I regel behöver man göra var sin beräkning för de var och en av delägarna. OBS att en beräkning av löneuttagskrav bör göras i god tid före årsskiftet. Problemet är så att det finns flera okända faktorer, som: - Hur hög kommer total lönesumma att vara per 31 december? - Hur hög kommer ägarens lön att vara, ifall han/hon tar ut samma månadslön hela året? Det är viktigt att i osäkra fall ha en viss marginal vid bestämmandet av total lön för hela året. Den marginalen kan du med programmet minimera. Ägaren vill slippa ta ut högre lön ur bolaget än vad som behövs. Hur fungerar det? Du ser nedan tre skärmbilder ur programmet STEG 1 Du registrerar först bas-data för bolaget och ägaren och sedan den utdelning som ägaren kommer att ta ut 2013, samt löner m m för Den kalkyl som detta år ska göras avser K10 för tax Detta beror på att de löner som man ska räkna efter avser året före utdelningsåret. Det gäller alltså att vara ute i god tid.

2 Om en löneprognos behöver göras. Oftast görs beräkningen 1-3 månader före årsskiftet. Då är "Löneprognos" ett bra verktyg. Du anger först den lön som hittills betalats i år. Sedan fyller du i, till vänster om "löneprognos", det antal månader lönerna avser. Klickar nu på "Löneprognos" så beräknas vad lönen beräknas bli efter 12 månader (vid oförändrade månadslöner). Nu kan du se om den beräknade årslönen uppfyller kraven på lönesumma. Se nedanstående omräknade kalkyl.

3 STEG 2 Beräkna hur högt lönebelopp som räcker för att uppfylla löneuttagskravet. Om företagaren vill slippa ta ut "onödigt hög lön" utan önskar kombinera lön med utdelning på ett optimalt sätt får man nu göra en beräkning av optimal lön. Detta är den lön som precis räcker till för att löneuttagskravet ska tillfredsställas. Klicka på knappen "optimera lön". Gränsbeloppen för schablonregeln och huvudregeln räknas ut direkt och den mest förmånliga regeln bestäms automatiskt. I detta exempel visar det sig att förenklingsregeln ger det högsta gränsbeloppet. Detta är ofta fallet om ägaren är den enda anställda personen.

4 STEG 3 Se resultatet av kalkylen Du klickar nu på fliken Nästa för att se resultatet, och du kan sedan omedelbart skriva ut detta, i en blankett K10 Du kan även jämföra total skatt mellan olika företagsformer! Som du säkert vet har 3:12-reglerna gjort det förmånligare att driva företaget som AB, Det förslag som Anders Borg presenterat om en sänkning av bolagsskatten från 26.3 till 22% gör det skattemässigt billigare att driva företaget som aktiebolag. Skillnaden i total beskattning kan bli överraskande stor. Även i de fall man använder kompletteringsregeln. Du kan med 3:12-analys direkt se hur stor skatteskillnaden blir mellan att driva företaget som enskild firma eller HB eller som AB. Detta är ingen enkel kalkyl. Resultatet varierar avsevärt mellan olika inkomstnivåer. I detta exempel visas en skatteskillnad som är betydande, över kr. Denna skillnad beror på flera saker som:

5 -du kan sänka den statliga inkomstskatten -du kan ta ut betydande del av inkomsten till 20% skatt -den skatt bolaget betalar kommer sannolikt att sänkas. Du kan snabbt simulera hur mycket sänkningen av bolagsskatten betyder. Den beräkningsmetod vi använder är unik och innehåller alla delar som översätter en inkomst i bolaget i form av lön och utdelning till vad inkomsten av näringsverksamhet skulle vara. Det finns därför inget råd om bästa företagsform som passar alla. Men i de flesta fall är aktiebolag numera en skattemässigt förmånligare form än att driva som firma eller HB. "3:12-analys" är ett oumbärligt verktyg, både för dig som är redovisningskonsult och för dig som är företagare.

6 Du kan snabbt och exakt räkna ut skatteeffekterna för en företagare genom att simulera med olika nivåer på löneuttag och utdelning. Du är inte begränsad till ett visst års bestämmelser: När du fyller i ett annat årtal räknar programmet direkt ut nya beräkningar. På några sekunder ser du skillnaden mellan tax 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 och framåt. Nu kanske du tänker att "sådana där kalkyler kan jag göra i mitt skatteprogram". Det är sant att om du har ett skatteprogram med "fåmansbolagsmodul" finns en del av de funktioner som "3:12analys" hjälper dig utföra. Men de kunder som jämfört säger att det tar mycket längre tid och är mycket omständigare att göra denna typ av kalkyler i skatteprogrammet. "3:12-analys" är specialiserat på detta och är därför effektivare. Du får i programmet snabbt svar på exempelvis följande frågor: - Hur stort löneuttag behövs 2012 för att få utnyttja huvudregeln? - Vad är skillnaden i skatt och utdelning 2012 jämfört med tidigare år? - Vad blir det för skatt vid en viss ändring av lön eller utdelning? - Hur stor blir skattelättnaden för dig vid byte från enskild firma eller handelsbolag till aktiebolag - Hur stor blir skatten vid försäljning av bolaget? Hur kan jag prova programmet? Kontakta DPR Systemservice så får du en användaridentitet för att logga in på vår webbserver. Du behöver alltså inte installera programmet. Prova även vårt skatteprogram! De skatteprogram som finns på marknaden liknar varandra i ganska hög grad. Därför har vi gjort ett nytt skatteprogram, som vi tycker är enklare att använda, och som är överskådligare än andra skatteprogram. Och som kostar betydligt mindre. Du arbetar snabbare i DPR Skatt. -mer överskådligt genom att vi designat formulären så att ingen scrollning behövs uppåt och nedåt i någon blankett.

7 Tänk vad detta sparar tid! -mer komplett vad gäller import av bokföringsdata: Inte bara räkenskapsschemat överförs från bokföringen utan även övriga kontosaldon som utgör skattemässiga justeringar, till exempel saldouppgifter för ej avdragsgilla konton, för periodiseringsfond och för de uppgifter som behövs för räntefördelningen kommer automatiskt med från bokföringen. Summan av de egenskaper DPR Skatt har innebär att det går betydligt snabbare att göra en deklaration än i andra skatteprogram. Om du tvivlar: Ring så kan du få bevis på detta! Testa vårt nya skatteprogram på samma sätt: Kontakta oss så får du an användar-id. Kostnaden för DPR Skatt är endast 2500 kr för redovisningsbyrå, 800 kr för företagare med max 5 företag. Detta pris avser HELA företagets alla medarbetare. Du inser att du helt klart kan spara många tusenlappar på att byta skatteprogram! DPR Skatt är ett snabbt, prisbilligt, funktionellt och smart utformat. Du kommer att gilla programmet. F-skatteanalys Detta är ett viktigt program som hjälper företagaren att se bl a: Hur ligger jag till med F-skatten? Betalar jag kanske för mycket eller för lite? Nedanstående bild visar hur programmet med stor exakthet visar hur man ligger till med F-skatten. F-skatteanalys kostar endast 900 kr/år om du har andra DPR-program. Maila och be om mer information!

8 Övriga DPR-program som du kan använda på webben: DPR Dokument: Med detta program kan du skapa alla de dokumentationer som behövs för en byrå som tillämpar REKO. Här ser du vilka dokument som för närvarande ingår.

9 Om du loggar in på vår Webbserver kommer du att märka att det finns ett mycket stort antal snabba, funktionella och praktiska program -Kontantfakturering För dig som tar emot betalning på kort eller kontanter men INTE har butik De företag som programmet passar bäst för är: Akupressur, Akupunktur, Bilreparationer, Bilvård, Coachning (mentorskap), Dietist, Djurvård, Däckservice, Fotograf, Fotvård, Friskvård, Frisör, Golftränare, Gårdsbutik, Hudvård, Kiropraktor, Kroppsterapeut, Läkare, Massör, Nagelvård, Naprapat, Personlig tränare, Sjukgymnast, Skönhetssalong, SPA, Tandhygienist, Tandläkare, Veterinär, VVS-butik, Yogalärare, Zonterapeut. -Redovisning Ett enastående bra redovisningssystem som "har allt" -Bokslut/årsredovisning Ett användarvänligt och mycket komplett system för alla företagsformer -Tidredovisning Ett mycket lättskött och snabbt system, kopplat till fakturering -Fakturering Marknadens smidigaste, snabbaste och smartaste fakturering -Anläggningsregister Ett vettigt program som inte är överarbetat. Importerar via SIE alla inköp/försäljningar -Leverantörsreskontra Ett komplett, lättskött och snabbt system för att administrera leverantörsfakturor -Lön Ett löneprogram som är snabbt och enkelt, men ändå komplett -Körjournal För dig som har tjänstebil Alla dessa kan du använda genom att logga in Kör programmen i molnet eller på lokal dator.. Om du vill redan nu beställa "3:12-analys" gör du så här: Ring eller besvara detta mail och skriv vilka program du vill testa eller maila till Kostnad: Programmet 3:12-analys kostar 1295 kr för ett års abonnemang. För detta har du rätt att använda programmet på VALFRITT antal datorer på ditt företag. Kunder som köpt programmen tidigare år och uppdaterar erhåller 30% rabatt således är kostnaden för förlängning 895 kronor DPR Systemservice

10 Havsvägen FURUVIK Tel E--post

11

12

Du behöver kanske INTE skaffa ett nytt kassaregister.

Du behöver kanske INTE skaffa ett nytt kassaregister. Läs vad jag har att säga dig: Du behöver kanske INTE skaffa ett nytt kassaregister. Företag som berörs av den nya kassaregisterlagen kan delas in i tre grupper: Den första gruppen är de som måste ha ett

Läs mer

DPR Skatt ett enklare sätt att deklarera

DPR Skatt ett enklare sätt att deklarera DPR Skatt ett enklare sätt att deklarera DPR Skatt är ett skatte- och deklarationsprogram som främst är konstruerat för redovisningskonsulter. Men eftersom programmet är så enkelt använda går det bra att

Läs mer

Skattenyheter. Visma Skatteprogram. Tantiem kan ge rejäl skattevinst när bolagsskatten sänks. Kräver vinst före bolagsskatt för 2012

Skattenyheter. Visma Skatteprogram. Tantiem kan ge rejäl skattevinst när bolagsskatten sänks. Kräver vinst före bolagsskatt för 2012 Visma Skatteprogram Skattenyheter Av Jan-Erik W Persson Tantiem kan ge rejäl skattevinst när bolagsskatten sänks Låt aktiebolaget med kalenderår som räkenskapsår sätta av till tantiem i årsredovisningen

Läs mer

Visma Skatteprogram Fler skattetips: www.vismaspcs.se

Visma Skatteprogram Fler skattetips: www.vismaspcs.se Visma Skatteprogram Fler skattetips: www.vismaspcs.se Skatt 2014 sänk skatten 2013 och 2014 Av Jan-Erik W Persson Beräkna löneuttag i fåmansbolag 2013 med Visma Skatt Allt talar för att regeringen får

Läs mer

SKA DU BYTA FIRMAN TILL AKTIEBOLAG

SKA DU BYTA FIRMAN TILL AKTIEBOLAG SKA DU BYTA FIRMAN TILL AKTIEBOLAG och hur du i så fall byter på lättaste sättet Av Jan-Erik W Persson Senast uppdaterad 2012-04-03 1 FIRMA ELLER AKTIEBOLAG? Det finns stora skillnader när det gäller regler

Läs mer

FIRMA ELLER AKTIEBOLAG?

FIRMA ELLER AKTIEBOLAG? FIRMA ELLER AKTIEBOLAG? Av Jan-Erik W Persson Senast uppdaterad 2010-11-10 1 FIRMA ELLER AKTIEBOLAG? Det finns stora skillnader när det gäller regler för skatter, förmåner etc för dig som driver ditt företag

Läs mer

Koll på nya löneunderlagsreglerna? Samarbeta i molnet med din redovisningsbyrå Avdrag för lokal i egna bostaden Okej att bokföra året därpå?

Koll på nya löneunderlagsreglerna? Samarbeta i molnet med din redovisningsbyrå Avdrag för lokal i egna bostaden Okej att bokföra året därpå? Kundtidning från Björn Lundén Information AB Koll på nya löneunderlagsreglerna? Samarbeta i molnet med din redovisningsbyrå Avdrag för lokal i egna bostaden Okej att bokföra året därpå? Du och jag i det

Läs mer

Visma Skatt. Skriv skatteexpert på visitkortet. företagarens skatterådgivare. Skatteplanering med råd, analyser och kalkyler

Visma Skatt. Skriv skatteexpert på visitkortet. företagarens skatterådgivare. Skatteplanering med råd, analyser och kalkyler Visma Skatt. Pris från 1.790:- (frakt och moms tillkommer). Skriv skatteexpert på visitkortet. Visma Skatt företagarens skatterådgivare Visma Skatt är ett suveränt hjälpmedel för den som är egen företagare

Läs mer

Moderna program- och informationslösningar för redovisningsbyrån

Moderna program- och informationslösningar för redovisningsbyrån Moderna program- och informationslösningar för redovisningsbyrån program kurser böcker nyhetstjänster helhetslösningar Har du koll på K3-reglerna? Se vår nya bok på sid 3. Moderna och kostnadseffektiva

Läs mer

Visma Skatt Proffs. Proffsens verktyg för deklaration och skatteplanering. företagarens skatterådgivare. Komplett verktyg för proffsen

Visma Skatt Proffs. Proffsens verktyg för deklaration och skatteplanering. företagarens skatterådgivare. Komplett verktyg för proffsen Visma Skatt Proffs. Pris från 4.400:- (frakt och moms tillkommer). Proffsens verktyg för deklaration och skatteplanering. Visma Skatt Proffs företagarens skatterådgivare Visma Skatt Proffs är det mest

Läs mer

Visma Skatt Proffs. Proffsens verktyg för deklaration och skatteplanering. företagarens skatterådgivare. Komplett verktyg för proffsen

Visma Skatt Proffs. Proffsens verktyg för deklaration och skatteplanering. företagarens skatterådgivare. Komplett verktyg för proffsen Visma Skatt Proffs. Pris från 4.400:- (frakt och moms tillkommer). Proffsens verktyg för deklaration och skatteplanering. Visma Skatt Proffs företagarens skatterådgivare Visma Skatt Proffs är det mest

Läs mer

Inför deklarationen 2013

Inför deklarationen 2013 Inför deklarationen 2013 för dig som bedriver näringsverksamhet eller är delägare i fåmansföretag I detta dokument har vi sammanställt information som kan vara till hjälp när du ska upprätta din inkomstdeklaration.

Läs mer

Nyhetsbrev från Visma Spcs

Nyhetsbrev från Visma Spcs Av Jan-Erik W Persson och Anders Andersson Innehåll Lönsamma extraknäck för pensionärer 2 Tjäna 64 000 kr med låg skatt 2 Jobbavdraget är en skattereduktion 2 Komplicerat samspel avgör jobbavdragets storlek

Läs mer

Skatteregler för delägare i fåmansföretag

Skatteregler för delägare i fåmansföretag SKV 292 utgåva 16 Skatteregler för delägare i fåmansföretag med deklarationsanvisningar Inkomstår 2007 taxeringsår 2008 Den här broschyren vänder sig till dig som är delägare i fåmansföretag och till dig

Läs mer

Skatteregler för delägare i fåmansföretag

Skatteregler för delägare i fåmansföretag SKV 292 utgåva 15 Skatteregler för delägare i fåmansföretag INKOMSTÅR 2006 TAXERINGSÅR 2007 Den här broschyren vänder sig till dig som är delägare i fåmans företag och till dig som är närstående till delägare.

Läs mer

Så här enkelt fixar du finansiering till ditt företag

Så här enkelt fixar du finansiering till ditt företag Så här enkelt fixar du finansiering till ditt företag Magnus Nilselid, VD SpeedLedger Se till att det blir roligare att driva företag! Jag har drivit småföretag vid två olika tillfällen och tvärtemot vad

Läs mer

special tema Deklaration Deklaration TEMA

special tema Deklaration Deklaration TEMA special tema Deklaration Avspark Sparpengar. Genom att deklarera smart går det att spara en slant. TEMA Deklaration Vad är skillnaden mellan taxeringsår och beskattningsår? Hur fungerar de nya reglerna

Läs mer

Visma Enskild Firma. Bokföring utan kontoplan, debet eller kredit enklare kan det inte bli! allt för den enskilda firman!

Visma Enskild Firma. Bokföring utan kontoplan, debet eller kredit enklare kan det inte bli! allt för den enskilda firman! Visma Enskild Firma. Pris från 890:- (frakt och moms tillkommer). Bokföring utan kontoplan, debet eller kredit enklare kan det inte bli! Visma Enskild Firma allt för den enskilda firman! Nu kan du som

Läs mer

Förhandling. Du kan tjäna cirka 10.000 kronor per år på en lyckad förhandling (räknat på bolån på 2 miljoner kronor)

Förhandling. Du kan tjäna cirka 10.000 kronor per år på en lyckad förhandling (räknat på bolån på 2 miljoner kronor) BOLÅNEBOK #1 Förhandling Du kan tjäna cirka 10.000 kronor per år på en lyckad förhandling (räknat på bolån på 2 miljoner kronor) En lyckad förhandling kräver: o Att du har en någorlunda god privatekonomi

Läs mer

Skatt för nyföretagare frågor och svar

Skatt för nyföretagare frågor och svar Skatt för nyföretagare frågor och svar Skatt för nyföretagare frågor och svar Att bli egen företagare innebär......många förändringar. Både som näringsidkare i en enskild firma och som delägare i ett handelsbolag

Läs mer

Bye Bye manuell attestering

Bye Bye manuell attestering Whitepaper Bye Bye manuell attestering Ett whitepaper om automatisk fakturamatchning och inköp-till-betalning-system. 15 gånger billigare att hantera leverantörsfakturor digitalt jämfört med manuellt.

Läs mer

Inför deklarationen 2012

Inför deklarationen 2012 Inför deklarationen 2012 för dig som bedriver näringsverksamhet eller är delägare i fåmansföretag I detta dokument har vi sammanställt information som kan vara till hjälp när du ska upprätta din inkomstdeklaration.

Läs mer

Skatt för nyföretagare frågor och svar

Skatt för nyföretagare frågor och svar Skatt för nyföretagare frågor och svar Innehåll Räkenskapsår och bokslutsdatum Fråga 1 Kostnader före start Fråga 2 Flera verksamheter Fråga 3 Gåva Fråga 4 Egen insättning och eget uttag Fråga 5, 6 och

Läs mer

Skatteregler för delägare i fåmansföretag med deklarationsanvisningar

Skatteregler för delägare i fåmansföretag med deklarationsanvisningar 2014 Skatteregler för delägare i fåmansföretag med deklarationsanvisningar Inkomstår 2013 deklaration 2014 Den här broschyren vänder sig till dig som är delägare i fåmans företag och till dig som är närstående

Läs mer

Bokföring för nybörjare.

Bokföring för nybörjare. Bokföring för nybörjare. Har du precis startat företag och vill sköta din egen bokföring? Den här bokföringsguiden är till för dig! Senast uppdaterad: 2015-05-22 Vi tar ditt företagande personligt Innehåll.

Läs mer

Allt för redovisningsbyrån

Allt för redovisningsbyrån Allt för redovisningsbyrån moderna verktyg & program program kurser böcker nyhetstjänster helhetslösningar Kostnadseffektiva helhetslösningar för redovisningsbyrån Vi är glada över att som enda leverantör

Läs mer

E-räkenskap. Kännedomsundersökning i målgruppen redovisningskonsulter. Datum: oktober 2008. Upprättad av: Catharina Öhman

E-räkenskap. Kännedomsundersökning i målgruppen redovisningskonsulter. Datum: oktober 2008. Upprättad av: Catharina Öhman E-räkenskap Kännedomsundersökning i målgruppen redovisningskonsulter Datum: oktober 2008 Upprättad av: Catharina Öhman Innehållsförteckning Syfte...1 Metod...1 Sammanfattning...2 Resultat frågor...3 1.

Läs mer

Visma Avendo Ekonomi 40

Visma Avendo Ekonomi 40 Visma Avendo Ekonomi 40. Pris från 4.990:- (frakt och moms tillkommer). Det moderna ekonomiprogrammet Visma Avendo Ekonomi 40 Visma Avendo Ekonomi 40 passar lika bra för handelsföretag som för tjänsteföretag.

Läs mer

Versionsnyheter från Visma Spcs. Visma Skatt 2011.11. Innehåll

Versionsnyheter från Visma Spcs. Visma Skatt 2011.11. Innehåll Versionsnyheter från Visma Spcs Visma Skatt 2011.11 Innehåll Visma Skatt 2011.11... 1 Justeringar som gjorts i version 2011.11... 3 Blanketten för Skatte- och avgiftsanmälan är uppdaterad... 3 Markering

Läs mer

SÅ HÄR ENKELT FIXAR DU FINANSIERINGEN TILL DITT FÖRETAG

SÅ HÄR ENKELT FIXAR DU FINANSIERINGEN TILL DITT FÖRETAG SÅ HÄR ENKELT FIXAR DU FINANSIERINGEN TILL DITT FÖRETAG Magnus Nilselid, VD SpeedLedger INNEHÅLL Förord...3 5 konkreta tips hur du enklare får kredit hos banken...4-15 Tips nr 1: Ha koll på verksamhet

Läs mer