Kvalitetsbokslut Akutkliniken MSE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsbokslut 2014. Akutkliniken MSE"

Transkript

1 Kvalitetsbokslut 2014 Akutkliniken MSE

2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 5 Trygga patienter... 7 Patienterfarenheter... 7 Smidig resa genom vården Tillgänglighet Patientsäkerhetsresultat Medicinska resultat Egenkontroll Rätt nyttjade resurser Forskning och utbildning Bilagor Bilaga 1: Sörmlandskartan Akutkliniken MSE, Kvalitetsbokslut (24)

3 Inledning Kvalitetsbokslutet har som syfte att vara en stimulerande och lärande uppföljning av föregående års arbete för alla medarbetare inom verksamheten. Bokslutet innehåller en fördjupad presentation av aktiviteter, resultat och analyser kopplade till det kvalitetsarbete som verksamheten gjort under året. Det ska samtidigt vara ett stöd i det fortsatta arbetet kring dessa frågor, och även vara ett underlag vid genomgångar med ledningen samt vid patientsäkerhetsronder. Rubrikerna i bokslutet är grupperade efter Hälso- och sjukvårdens tre fokusområden (se bild). Alla förbättringar som genomförs i verksamheterna utifrån fokusområdena bidrar till en bättre hälso- och sjukvård i Sörmland har varit ett utmanade år för Akutsjukvården i Eskilstuna, Sörmland, Sverige - ja till och med hela Europa. Artiklar har publicerats med svarta rubriker kring långa väntetider på akuten. Det nationella (och Europeiska) målet med klar inom 4 timmar är i nuläget ej uppnått. Vårdplatser saknas vilket i stor utsträckning påverkar dessa tider och påverkar vår akutvårdsavdelning som får långa vårdtider då avdelningsanmälda patienter blir kvar. Men är allt dystert? Nej naturligtvis inte. Akutkliniken på Mälarsjukhuset har klarat att hålla alla 30 vårdplatser öppna på AVA hela året. Dessutom med en beläggning på över 100 %. Personalen utför ett fantastiskt arbete varje dag både på akuten och AVA. Akuten har hanterat det ökade inflödet samtidigt som det pågått en ombyggnation. I det dagliga arbetet pågår ständiga förbättringsarbeten, små justeringar som påverkar där personalen är de som lyfter idéer i vardagen och inspirerar till förändring. Akutkliniken står inför utmaningar Akutflödesprocessen är i år ett prioriterat område av Hälso- och sjukvårdsledningen. Så låt oss på Akutkliniken presentera en del av vad vi gjort 2014 och vad som är på gång. Akutkliniken MSE, Kvalitetsbokslut (24)

4 Sanna, Dennis och Miran vid ortoped- och kirurgiska nya delen av akuten Akutkliniken MSE, Kvalitetsbokslut (24)

5 Vår verksamhet Verksamhetens vision är - "På Akutkliniken arbetar vi alla tillsammans med patienten i fokus. (Alla - innebär alla som arbetar inom akutklinikens väggar)" Genom att i varje förbättringsarbete utgå från patienten och se patientens väg genom vården behålls detta fokus. Klinikens metodik i sina förbättringsarbeten går ut på att göra små förändringar i vardagen, följa upp dessa genom mätningar och göra justeringar. Vi arbetar för att standardisera, skapa åtgärdskort och checklistor vilket underlättar för den enskilde och skapar trygghet för nyanställda. Ett led i detta är utbildningssköterska och kvalitetssamordnare som tillsatts under året. En stor förändring är den ombyggnation som pågår på akuten - det förbättrar för patienter och personal. De första ytorna togs i bruk i september hela byggnationen beräknas klar i februari. Vi har även påbörjat arbetet med att skapa intermediärvårdsplatser - IMA på vår akutvårdsavdelning, det kommer att ge ökad patientsäkerhet för den kritisk sjuke patienten som inte är i behov av intensivvård men kräver konstant övervakning. Vi behöver arbeta vidare med att förbättra våra ledtider dvs patientens väg genom vården i alla led, för det behövs samverkan tillsammans med alla som arbetar kring den akut sjuke! Akutkliniken MSE, Kvalitetsbokslut (24)

6 Nya övervakningsplatser på akuten efter ombyggnation Akutkliniken MSE, Kvalitetsbokslut (24)

7 Trygga patienter Patienterfarenheter Våra patienter ger oss insikt, det är något vi vill ta vara på. Patientnämndsärenden inkommer kontinuerligt, för den enskilde är vår organisation svår att förstå, det syns i varje ärende som ofta handlar om flera kliniker. Men för patienten är det akuten eller AVA som är föremålet för ärendet. En av dessa beskrev bristen på förhöjda stolar i väntrummet. Har du problem med höften så behövs hjälpmedel. Det är självklart att vi ska ha det, men av någon anledning har vi missat det. Vi skrev och tackade anmälaren och införskaffade snabbt förhöjningar. Information och kommunikation är ständigt aktuellt. Akutens väntrum är nu utrustat med informationsskärm där aktuell information ges till väntande patienter. Vi kommer att fortsätta utveckla konceptet. Våra politiker gav möjlighet till gratis kaffe i väntrummet vilket uppskattas av många. När patienter anländer till akuten skrivs de in och registreras, idag får också alla ett ID-band detta oavsett om de kommer att gå hem eller bli inlagda. Anledningen är att vi haft många avvikelser kring just detta, patienten har kommit upp på avdelningar utan ID-band. Vi arbetar även med att säkra arbetet kring remisser. En patient som kommer från en vårdcentral på remiss, där ska remissen omedelbart visas för läkare så att denne kan avgöra brådskandegrad för just denna patient. Andra patientnämndsärenden som påverkat oss är kring ortopedin och gipsning. För att säkra den processen har verksamheten satsat på att utbilda en gipstekniker som under året gått sin utbildning i Skåne. Han arbetar nu vidare med utbildning av sina kollegor. AVA genomförde under våren 2014 den nationella patientenkäten. De områden som vi fortsätter att bevara är bemötandet som ligger i topp! Patienten upplever sig vara respektfullt behandlad och har förtroende för personalen. Information kring läkemedel och sjukdomen har även höga siffror. Patienten upplever sig bra smärtlindrad och får god omvårdnad. Vi arbetar vidare med förbättra utskrivningsproceduren så att patienten kan känns trygghet och veta vart hen ska vända sig vid behov. Rondarbetet har förtydligats på AVA där alla kliniker nu har kommit överens om gemensamma rondrutiner. Information och delaktighet ingår även de i planerna på förbättringsarbeten. Akuten genomförde sin patientenkät i november dessa resultat är ej ännu presenterade för verksamheten. Akutkliniken MSE, Kvalitetsbokslut (24)

8 Akutkliniken MSE, Kvalitetsbokslut (24)

9 Arbetsplatsträff på AVA Akutkliniken MSE, Kvalitetsbokslut (24)

10 Smidig resa genom vården Tillgänglighet Inflödet till akuten fortsatte att öka under året, den slutliga siffran blev besök vilket är en ökning med 3,5 %. Av dessa är det 128 läkarbesök och 6 sjuksköterskebesök varje dag i snitt. Barnakuten startade kvällsöppet i slutet av februari måndag-torsdag. Det har avlastat akuten vardagar, men tillströmningen fredag-söndag har ökat. Antal besök i snitt per dag på akuten MSE 2014 Utveckling över 5 år på de mest besökta klinikerna Ökning Medicin 13 % Kirurgen 15% Ortopeden 12% Akutkliniken MSE, Kvalitetsbokslut (24)

11 Vistelsetider utveckling medicinpatienter på akuten Utveckling antal besök totalt över fem år = 8 % Det nationella målet för vistelsetiden är att 80 % av alla patienter ska ha lämnat akuten inom 4 timmar, för närvarande har vi långt till detta mål. Tabellen nedan visar utvecklingen över fyra år. Där alla kliniker visar en försämring. Under året har vårdplatssituationen påverkat våra tider. När det saknas vårdplatser blir patienten kvar på akuten i många timmar i väntan på en plats. I ett försök att förbättra tiderna skapades en överenskommelse mellan alla klinker den sk 30-minuters regeln som innebär att patienten alltid är välkommen till avdelning 30 minuter efter att rapport skett. Tyvärr har platssituationen försvårat införandet av rutinen. Akutkliniken MSE, Kvalitetsbokslut (24)

12 Vistelsetider akuten mätt i % av de som lämnar akuten inom 4 timmar Antal ambulanstransporter till akutmottagningar i Sörmland När väl platsen tilldelats är det akutklinikens egen vårdavdelning som många gånger tar emot. Här finns det 30 vårdplatser som servar fyra kliniker. Under året har det varit en mycket hög beläggningsgrad. Då det saknats vårdplatser på kirurgen har det under hösten givits möjlighet för kirurgkliniken att ha ökat antal platser mot avtalat. I och med platsbristen har AVA s medelvårdtider kraftig förlängts. Uppdraget för AVA är en vårdtid på 1-3 dygn (max 5). Akutkliniken MSE, Kvalitetsbokslut (24)

13 Klinikernas beläggning på AVA dygn 1-4 Klinikernas beläggning på AVA dygn 5 och framåt Förskjutningen av vårdtid har skett på medicin och kirurgen. Akutkliniken MSE, Kvalitetsbokslut (24)

14 Beläggning i procent på AVA Ett uppdrag som påverkar vårdtider i positiv riktning har kommunsamordnaren på AVA - uppdraget som utförs av en sjuksköterska innebär samverkan med kommunerna för att vårdplanera och finna en optimal lösning för den enskilde patienten. Patientsäkerhetsresultat Under året som gått har verksamheten deltagit i flera riskanalyser. Det har varit planeringen inför sommaren och jul/nyårshelgen. Ombyggnationen på akutmottagningen, barnakuten på MSE och Akutjouren på Kullbergska bl a. Ett antal händelseanalyser har genomförts i samband med patientnämndsärenden och Lex Maria. Akutkliniken arbetar i nära samverkan med många kliniker både på akuten och AVA men även gällande alla akuta diktat som läkarna producerar i det akuta flödet. Dessa risk- och händelseanalyser har varit utvecklande och givit oss lärdomar och möjlighet att utveckla och förbättra våra rutiner. Avvikelserna som inkommit bearbetas och svaras på inom två månader. Var sjätte månad arbetar ledningsgruppen med att kategorisera i syfte att hitta systemfel, handlingsplan upprättas med prioriterade områden. Akutkliniken MSE, Kvalitetsbokslut (24)

15 Akutklinikens bild vid patientsäkerhetsenkäten. Åtgärder Åtgärdas, senast datum Ansvarigperson Åtgärdat Undersök hur andra landsting hanterar kortinloggning i akut verksamhet Till nästa rond 2015 V-chef Länsgemensamt arbete med flödet på akutmottagningarna (involverar läkarbemanning). Steg 2 nu blir införandet i verksamheten samt dialog med klinikerna Till nästa rond 2015 V-chef Fortsatt arbete med omvårdnadsronder. Mål för 2015 är 80 % utförda omvårdnadsronder Till nästa rond 2015 V-chef BHK. Förbättra resultaten kring korrekta kläd- och hygienregler på akutmottagningen och AVA Till nästa rond 2015 V-chef Trycksår. Införa riskbedömning och utifrån bedömning vidta korrekta åtgärder. Till nästa rond 2015 V-chef Akutkliniken MSE, Kvalitetsbokslut (24)

16 Åtgärder Minska antalet trycksår ( %) Se över madrassituationen Åtgärdas, senast datum Ansvarigperson Åtgärdat Handlingsplan för patientsäkerhetsarbete Vid patientsäkerhetsronden diskuterades Sörmlandskartan som visar att verksamheten arbetar med frågorna och där de prioriterade områdena är ovanstående. BHK mätning AVA Akutkliniken MSE, Kvalitetsbokslut (24)

17 PPM AVA trycksår Det gäller att förbättra våra resultat kring handhygien, vilket nu arbetas med. När det är nått är målet på 100 % inte långt borta. PPM mätningen gällande trycksår visar att det finns en förbättringspotential. På akuten har inköpen av madrasser till britsar anpassats för att förebygga. På AVA registreras inte Senior Alert, målet är att under 2015 utarbeta en rutin för riskmätning och förebyggande arbete gällande trycksår. Översyn sker även över sänginköp och madrasser. Medicinska resultat Akutkliniken är en del i kedjan gällande många kvalitetsregister. Strokekedjan - när ambulansen larmar in eller när en patient kommer till akuten på annat sätt, så är det personalen på akuten som kontaktar radiologen. En akut CT genomförs med akutens personal vid sin sida. Om det blir aktuellt med trombolys så är det akutens sjuksköterska som ger bolusdosen. Efter detta införande har tiderna "door to needle" klart förbättras. För redovisning av tiderna hänvisas till medicinklinikens rapportering. I december startade även ett projekt för direktinläggning gällande misstänkt stroke och TIA. Dessa två diagnoser identifieras och inskrivning sker uppe på avd 72 S. Syftet är att få rätt patient på rätt avdelning från början med optimalt rehabiliteringsstöd. Höftkedja passerar idag akuten men det är akutens personal som ringer radiologen och förbereder administrativt. DVT - stickspår, akuten deltog i ett SKL-projekt som syftade till att få igång förbättringsprocesser. Akutkliniken MSE, Kvalitetsbokslut (24)

18 Här utvecklades i samverkan mellan akutkliniken, radiologen och medicinkliniken ett DVT-spår. Rent konkret innebär det att vi minskar patientens tid på akuten genom att sjuksköterskan inledningsvis träffar och undersöker patienten. Skriver ultraljudsremiss och bokar tid, innan patienten träffar läkare. Processen har följts upp efter sex månader och är nu en införd standardiserad process på kliniken. Utvärderingen visade följande: När detta var klart arbetade vi vidare med radiologen och ortopeden och skapade rutin för röntgenremisser skrivna av sjuksköterskor vid isolerade hand- och fotskador. Möjligheten finns då att röntgenbilder är klara när patienten träffar läkaren. Under våren 2014 provade vi ett test med Geriatrisk riskprofil på akuten. Det innebar att de patienter som var 75 år eller äldre riskprofilerades. Om risker föll ut och patienten åkte hem från akuten så ringde kommunsamordnaren på AVA upp patienten för att försäkra sig om Akutkliniken MSE, Kvalitetsbokslut (24)

19 att denne förstått vad hänt på akuten. Vilka mediciner hade ordinerats? Vem ska kontaktas om försämring sker? Behövs uppföljning? Vid behov kunde då kontakt tas med samordningssköterskan på den listade vårdcentralen. Testet är nu avslutat och en möjlighet att gå vidare kan vara en anslutning till "Webbkollen". På AVA planeras öppnande av Intermediärvårdsplatser - en första start, är mätning och registrering av MEWS 3 gånger/dygn (en gång per pass). En indikator på avdelningen som speglar försämring/förbättring i patientens tillstånd. AVA började registrering i det Palliativa registret i september Karolina och Amanda iordningställer läkemedel på AVA Akutkliniken MSE, Kvalitetsbokslut (24)

20 Egenkontroll Att ständigt genomföra egenkontroller, observationer, mätningar, analyser och uppföljningar är nödvändigt i utvecklingen. Vid journalgranskning på akuten upptäcktes en brist gällande personuppgifter på våra patienter. När läkaren behövde kontakta en patient som lämnat sjukhuset saknades många gånger ett aktuellt telefonnummer. Ett arbetsblad utarbetades av akutläkarna som nu ges till patienten vid ankomst till akuten. Där ställs bl.a. frågor gällande kontaktuppgifter, aktuella mediciner, finns barn under 18 år i hemmet, utlandsvistelse osv. Patienten kan fylla i bladet under tiden de väntar på läkare. Kan vara en hjälp att komma ihåg frågor som patienten vill ställa vid besöket. De administrativa sekreterarna för in personuppgifterna i journalen efter avslutat besök. När sommaren var över var det många diktat som ej var utskrivna. En extra insats gjordes under september samtidigt som sekreterarna ändrade sitt arbetssätt på kliniken. Med dessa åtgärder är det idag en nivå av oskrivna diktat som inte många andra akutkliniker kan matcha! Akutkliniken MSE, Kvalitetsbokslut (24)

21 Gabbi skriver diktat - viktigt att ständigt arbeta ergonomiskt och varierande Tidsmätning av våra ledtider genomfördes våren Vi såg stundtals långa tider till första kontakt med vårdpersonal efter registrering vid ankomst. Direkttriage hade prövats tidigare utan något bra resultat. Till sommaren prövade vi på nytt igen. Arbetssättet i Akutkliniken MSE, Kvalitetsbokslut (24)

22 triagen har ständigt justerats och förbättrats under hösten. Åtgärdskort har skapats för att standardisera processen. Nu har vi även ett nytt triagerum på akuten. Åtgärdskort finns nu för alla funktioner på akuten, nästa steg är att utveckla larmkort. Tillsammans med åtgärdskort infördes även rutin för omprioritering och omvårdnadsrond, det är av stor vikt att det sker kontinuerligt på en akutmottagning. Tidsmätningen visade även ett behov av förändrat arbetssätt på läkarsidan. Sommaren gav oss möjligheten att prova ledningsläkare på medicinsidan, ett test som alla uppskattade. I samverkan med medicinkliniken skrivs nu rutiner för att utveckla funktionen. Egenkontroller visar även ett antal mångbesökare som har ett stort antal besök på akuten. Samverkan mellan kliniker och Primärvård har nu givit en ny rutin att testa. Med hjälp av kurator kan en första kontakt tas med patienten, där även samordningssköterskan blir en sammankallande länk. Diskussion pågår gällande vårdlots i anslutning till akutmottagning. Triageförvaltningen har länge diskuterat ett gemensamma riktlinjer gällande smärtlindring för barn på akuten. En sjuksköterska på akuten NLN har utarbetat ett förslag som nu införs på NLN. Samma förslag är på remiss på MSE. Inom snar framtid bör vi vara i hamn. På akuten finns ett PNA dvs möjlighet att analysera prover på akuten. Det kräver ständig utbildning för personalen som har körkort på apparaterna. Vi fick återkoppling att hanteringen hade förbättringspotential gällande labbandet och provtagningen. I projektform tillsatte vi vår utbildade BMA för att kvalitetssäkra. Vid hösten uppföljning med Unilabs visar kvalitetskontrollerna en mycket tydlig förbättring, alla kurvor är nu mycket bra. På AVA har behovet av tydliga rondrutiner uppmärksammats. Nu finns gemensam rutin för alla kliniker som rondar på AVA, möjlighet finns för läkarna att ha en inplastad manual i fickan som en påminnelse om alla moment som behöver utövas dagligen. Rätt nyttjade resurser Forskning och utbildning Utveckling och forskning ska vara en integrerad del av verksamheten. Under hösten började vår första sjuksköterska att studera akutsjukvård med studielön från landstinget vi hoppas på att det blir många fler. Verksamheten deltar med representanter i rådet för Våld i nära relationer samt STOPP och deltar i ett forskningsprojekt tillsammans med Linnéuniversitetet i ämnet. Akutläkarna fortsätter sin utbildning och samverkan över länet är nu väl etablerad. Gemensamma utbildningsdagar och möten hålls. Utbytet med UIL och akutläkarna fortsätter där våra ST ges möjlighet att delta i deras utbildningsveckor. Akutläkarprojektet kommer under 2015 att utvecklas. Utbildningar blir mycket aktuellt för all personal under året. Vi fortsätter på den inslagna linjen med scenarioövningar som speglar vardagen för teamet. Kompetensstegar ska fastställas så att uppdraget tydliggörs. För AVA finns det spännande uppdraget gällande IMA, där utbildningen kommer att ske med fokus på den "sviktande patienten". Akutkliniken MSE, Kvalitetsbokslut (24)

23 Utbildning i barn-hlr på akuten Ett annat projekt som nu planeras tillsammans med FM är roboten Bärtill som kommer att hjälpa verksamheten med transporter av blododlingar till Unilabs. Detta kan även i framtiden vara reservvägen för blodprover när rörposten är trasig. Det största projekt som varit igång under året är ombyggnationen av akutmottagningen. Det har krävt en personal som ständigt arbetat med att hålla daglig kontakt med byggarna, bevaka inköp av inventarier och material samt mycket mera. Detta är en lärdom inför kommande byggen. Vi ser nu slutet av bygget som beräknas vara klart i mitten av februari. Medarbetarenkäten är en indikator på arbetsmiljön och vår kultur på enheten. Akuten har under året arbetat tillsammans med Springlife kring värdegrunder och vilka spelregler som ska gälla på vår arbetsplats. AVA och administrativa enheten har haft egna handlingsplaner. Ledningsgruppen har haft förmånen att få ta del i ledningsgruppsutveckling där strategiska frågor och planering har varit högt upp på agendan. Akutkliniken MSE, Kvalitetsbokslut (24)

24 Forskning gällande positivism visar sig ge resultat både på arbetsmiljö och ekonomi På akutkliniken har vi viljan att utvecklas och förbättras. Dagligen kommer det förslag från medarbetarna som ibland kan vara lätta att genomföra andra gånger sådant som kräver eftertanke och långsiktigt planering. Vi skulle kunna räkna upp mycket mer av det vi gör i detta bokslut, sådant som är infört eller på gång. Men vi stoppar här och konstaterar att trots att det varit ett tufft år på många sätt, med en påfrestande arbetsmiljö så finns en fantastisk personal inom Akutkliniken som all jobbar för samma mål. Våra patienter. Akutkliniken MSE, Kvalitetsbokslut (24)

25 Patientsäkerhetsarbete Divison Kirurgi Infektionsverktyget blir aktuellt 2014 Resultaten förbättras kontinuerligt inom området antibiotikaförskrivningen? Reslutaten förbättras inom området VRI ( med målet att halvera resultatet från höstmätning 2008) Uppnå målet 80 % för BHK Uppnå målet andelen patient med trycksår mindre än 6% Anestesikliniken Mse/ KSK Anestesikliniken NLN Barn- och ungdomskliniken Kliniken för kirurgi och urologi MSE/KSK Kliniken för kirurgi och urologi NLN Kvinnokliniken MSE/KSK Kvinnokliniken NLN Onkologkliniken Ortopedkliniken MSE/KSK Ortopedkliniken NLN Ögonkliniken Öron-Näsa och halskliniken Arbetar med strukturerad journalgranskning Arbetar med riskanalyser Arbetar aktivt utifrån resultat från händelseanalyser Arbetar med läkemedelsavstämningar Genomför riskbedömningar för trycksår, fall och nutrition (senior alert) Arbetar med resultaten från patientsäkerhetskulturmätningen Arbetar med uppdragen från patientsäkerhetsronden Arbetar med SBAR Jourrapportering Kan påvisa exempel på hur patienter och närstående involveras i patientsäkerhetsarbetet Ja,helt Delvis Nej Ej aktuellt

26 Patientsäkerhetsarbete Divison Närvård Infektionsverktyget blir aktuellt 2014 Reslutaten förbättras kontinuerligt inom området antibiotikaförskrivningen Reslutaten förbättras inom området VRI ( med målet att halvera resultatet från höstmätning 2008) Uppnå målet 80 % för BHK Uppnå målet andelen patient med trycksår mindre än 6% Gerrehabkliniken NLN Infektions- och lungkliniken Hudkliniken Medicinkliniken MSE Medicinkliniken NLN Har ej mätt Medicinkliniken KSK Reumatologkliniken Specialicerad rehabiliteringsklinik Arbetar med strukturerad journalgranskning Arbetar med riskanalyser Arbetar aktivt utifrån resultat från händelseanalyser Arbetar med läkemedelsavstämningar Genomför riskbedömningar för trycksår,fall och nutrition (senoir alert) Arbetar med resultaten från patientsäkerhetskulturmätningen Arbetar med uppdragen från patientsäkerhetsronden Arbetar med SBAR Kan påvisa exempel på hur patienter och närstående involveras i patientsäkerhetsarbetet Ja,helt Delvis Nej Ej aktuellt

27 Patientsäkerhetsarbete Divison Medicinskt service Infektionsverktyget blir aktuellt 2014 Akutkliniken MSE Akutkliniken NLN Ambulanssjukvården Paramedicin Radiologen MSE/KSK Radiologen NLN Vårdplatsenheten MSE Vårdplatsenheten NLN Vårdplats- och mottagnngsenheten KSK Laboratoriemedicin Medicink fysik och teknik Klinisk fysiologi och nukleärmedicin Reslutaten förbättras kontinuerligt inom området antibiotikaförskrivningen Reslutaten förbättras inom området VRI ( med målet att halvera resultatet från höstmätning 2008) Uppnå målet 80 % för BHK Uppnå målet andelen patient med trycksår mindre än 6% Arbetar med strukturerad journalgranskning Arbetar med riskanalyser Arbetar aktivt utifrån resultat från händelseanalyser Endast deltagit i 1 och ej fått några åtgärder där Arbetar med läkemedelsavstämningar Genomför riskbedömningar för trycksår,fall och nutrition (senoir alert) Arbetar med resultaten från patientsäkerhetskulturmätningen Arbetar med uppdragen från patientsäkerhetsronden Arbetar med SBAR Kan påvisa exempel på hur patienter och närstående involveras i patientsäkerhetsarbetet Ja,helt Delvis Nej Ej aktuellt Utför egen enkät Kallelser

28 Patientsäkerhetsarbete Divison Primärvård Infektionsverktyget blir aktuellt 2014 VC Bagaregatan VC City VC Ekensberg VC Flen VC Fröslunda VC Gnesta VC Linden VC Malmköping VC Mariefred VC Nävvertorp VC Oxelösund VC Skiftinge VC Strängnäs VC Torshälla VC Trosa VC Tunafors VC Åsidan Reslutaten förbättras kontinuerligt inom området antibiotikaförskrivningen?? Reslutaten förbättras inom området VRI ( med målet att halvera resultatet från höstmätning 2008) Uppnå målet 80 % för BHK? Uppnå målet andelen patient med trycksår mindre än 6% Arbetar med strukturerad journalgranskning Arbetar med riskanalyser? Arbetar aktivt utifrån resultat från händelseanalyser Arbetar med läkemedelsavstämningar Genomför riskbedömningar för trycksår,fall och nutrition (senoir alert) Arbetar med resultaten från patientsäkerhetskulturmätningen Arbetar med uppdragen från patientsäkerhetsronden Arbetar med SBAR Kan påvisa exempel på hur patienter och närstående involveras i patientsäkerhetsarbetet? Ja,helt Delvis Nej Ej aktuellt

29 Patientsäkerhetsarbete Divison Psykiatri Infektionsverktyget blir aktuellt 2014 Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken Psykiatriska kliniken MSE Psykiatriska kliniken NLN Reslutaten förbättras kontinuerligt inom området antibiotikaförskrivningen Reslutaten förbättras inom området VRI ( med målet att halvera resultatet från höstmätning 2008) Uppnå målet 80 % för BHK Uppnå målet andelen patient med trycksår mindre än 6% Arbetar med strukturerad journalgranskning Arbetar med riskanalyser Arbetar aktivt utifrån resultat från händelseanalyser Arbetar med läkemedelsavstämningar Genomför riskbedömningar för trycksår,fall och nutrition (senr alert) Arbetar med resultaten från patientsäkerhetskulturmätningen Arbetar med uppdragen från patientsäkerhetsronden Arbetar med SBAR Kan påvisa exempel på hur patienter och närstående involveras i patientsäkerhetsarbetet Ja,helt Delvis Nej Ej aktuellt

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdplatsenheten MSE

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdplatsenheten MSE Kvalitetsbokslut 2014 Vårdplatsenheten MSE Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 4 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 7 Tillgänglighet... 7 Patientsäkerhetsresultat...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Ortopedkliniken NLN 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

17/16 Kartläggning av nyttjande av hyrpersonal

17/16 Kartläggning av nyttjande av hyrpersonal Landstingsstyrelsens personalberedning PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-10-05 LS-LED16-0973-4 17/16 Kartläggning av nyttjande av hyrpersonal Diarienummer: LS-LED16-0973 Behandlat

Läs mer

Kvalitetsbokslut VC Flen

Kvalitetsbokslut VC Flen Kvalitetsbokslut 2011 VC Flen Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 5 Organisation / Kompetens... 6 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

God vård för äldre i Sörmland 2015

God vård för äldre i Sörmland 2015 God vård för äldre i Sörmland 2015 Uppföljning av målen Anita Segring, utvecklingsledare 1 Uppföljning av målen God vård för äldre i Sörmland 2015 Innehåll God läkemedelsbehandling... 2 Eskilstuna... 2

Läs mer

Patiensäkerhetsberättelse KIRURGI-, KVINNO- OCH BARNCENTRUM ANNIKA HULL LAINE

Patiensäkerhetsberättelse KIRURGI-, KVINNO- OCH BARNCENTRUM ANNIKA HULL LAINE Patiensäkerhetsberättelse KIRURGI-, KVINNO- OCH BARNCENTRUM 2017-01-26 ANNIKA HULL LAINE Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Övergripande mål och strategier... 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet...

Läs mer

moderaterna SÖRMLANDS FRÄMSTA SJUKVÅRDSPARTI

moderaterna SÖRMLANDS FRÄMSTA SJUKVÅRDSPARTI AN 1"SÖRN1 1.AND Ank.der, 2016-05- 3 ont/j---( /( moderaterna SÖRMLANDS FRÄMSTA SJUKVÅRDSPARTI Interpellation om den akuta sjukvården i Sörmland Landstingsstyrelsens ordförande Monica Johansson Den akuta

Läs mer

Patientsäkerhetslagen, SFS 2010:659 ställer krav på att vårdgivaren varje år upprättar en patientsäkerhetsberättelse.

Patientsäkerhetslagen, SFS 2010:659 ställer krav på att vårdgivaren varje år upprättar en patientsäkerhetsberättelse. Patientsäkerhetsberättelse Sammanfattning Patientsäkerhetslagen, SFS 2010:659 ställer krav på att vårdgivaren varje år upprättar en patientsäkerhetsberättelse. Det här är patientsäkerhetsberättelsen för

Läs mer

www.fou.sormland.se Välkomna till nätverkets konferens 13 mars 2013

www.fou.sormland.se Välkomna till nätverkets konferens 13 mars 2013 www.fou.sormland.se Välkomna till nätverkets konferens 13 mars 2013 Dagens innehåll www.fou.sormland.se Redovisning av kvalitetsuppföljning (Annika) Förbättringsarbete Hur kan vi arbeta med våra resultat

Läs mer

Hjärtsviktsprocessen Landstinget Sörmland. Maria Liljeroos Processledare Christer Magnusson Medicinskt ansvarig

Hjärtsviktsprocessen Landstinget Sörmland. Maria Liljeroos Processledare Christer Magnusson Medicinskt ansvarig Hjärtsviktsprocessen Landstinget Sörmland Maria Liljeroos Processledare Christer Magnusson Medicinskt ansvarig Vårdkontakter Man räknar med att åtminstone 50 60 % av patienterna med hjärtsvikt kontrolleras

Läs mer

Till Hälso och sjukvårdsnämnden

Till Hälso och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvård DATUM DIARIENR 2010-04-05 HN-HOS10-123 Till Hälso och sjukvårdsnämnden RAPPORT åtgärder vidtagna i samband med Lex Maria-ärende samt beskrivning av aktuella generella åtgärder inom

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Akutkliniken NLN Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Ortopedkliniken NLN Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Akutkliniken MSE Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Nya akutkliniken i Växjö. Informationsavdelningen januari Länssjukvården

Nya akutkliniken i Växjö. Informationsavdelningen januari Länssjukvården Nya akutkliniken i Växjö Informationsavdelningen januari 2010 Länssjukvården Modern akutsjukvård Arbetet med att planera en total ombyggnad av akutkliniken i Växjö har pågått sedan 2004. Det är en genomgripande

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdcentralen Malmköping

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdcentralen Malmköping Kvalitetsbokslut 2014 Vårdcentralen Malmköping Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 4 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 5 Tillgänglighet... 5 Patientsäkerhetsresultat...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Ögonkliniken Sörmland Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Ögonkliniken Sörmland 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdplats- och mottagningsenheten KSK

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdplats- och mottagningsenheten KSK Kvalitetsbokslut 2014 Vårdplats- och mottagningsenheten KSK Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 4 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 7 Tillgänglighet...

Läs mer

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM 171227 MAGNUS FRITHIOF Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Övergripande mål och strategier... 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet... 3 Struktur

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Psykiatriska kliniken NLN, KSK

Kvalitetsbokslut 2014. Psykiatriska kliniken NLN, KSK Kvalitetsbokslut 2014 Psykiatriska kliniken NLN, KSK Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 3 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 5 Tillgänglighet...

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Ortopedspecialisterna

Patientsäkerhetsberättelse för Ortopedspecialisterna Patientsäkerhetsberättelse för Ortopedspecialisterna År 2016 Diarienummer: RS160656 2017-01-15 Patrick Överli, verksamhetschef PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE/2017-01-15/PÖ 1. Verksamhetens mål för patientsäkerhetsarbetet

Läs mer

Från sämst till bäst i klassen

Från sämst till bäst i klassen Från sämst till bäst i klassen Genväg till snabbare diagnos vid misstanke om djup ventrombos 1 Sammanfattning Genväg till snabbare diagnos vid misstanke om djup ventrombos är en av tre pilotprocesser som

Läs mer

Kvalitetsbokslut Ögonkliniken

Kvalitetsbokslut Ögonkliniken Kvalitetsbokslut 2011 Ögonkliniken Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska resultat...

Läs mer

Kvalitet och patientsäkerhet. Magnus Persson, utvecklingsdirektör

Kvalitet och patientsäkerhet. Magnus Persson, utvecklingsdirektör Kvalitet och patientsäkerhet Magnus Persson, utvecklingsdirektör Landstingets fokusområden Mål: Sveriges bästa kvalitet, säkerhet och tillgänglighet I vårt fokus: Bra bemötande och delaktighet Främja hälsa

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Ögonkliniken Sörmland

Kvalitetsbokslut 2014. Ögonkliniken Sörmland Kvalitetsbokslut 2014 Ögonkliniken Sörmland Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 4 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 5 Tillgänglighet... 5 Patientsäkerhetsresultat...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdcentralen Gnesta

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdcentralen Gnesta Kvalitetsbokslut 2014 Vårdcentralen Gnesta Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 4 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 5 Tillgänglighet... 5 Patientsäkerhetsresultat...

Läs mer

BESLUT. inspektionenförvård och omsorg Dnr / (5)

BESLUT. inspektionenförvård och omsorg Dnr / (5) TgK1 2017v 1.2 gamma,a. _ gmwwa&,-:szgavw~ w, BESLUT inspektionenförvård och omsorg 2017 11-08 Dnr 8.5-8459/2017-10 1(5) Ert dnr STS-2017-084 Södertälje Sjukhus AB Chefläkaren 152 86 SÖDERTÄLJE Vårdgivare

Läs mer

Plan för reducerat öppethållande inom HoS sommaren 2011 Ledningsbeslut HoS Nr MÄLARSJUKHUSET. Klinik Sektion Sommarplanering

Plan för reducerat öppethållande inom HoS sommaren 2011 Ledningsbeslut HoS Nr MÄLARSJUKHUSET. Klinik Sektion Sommarplanering Plan för reducerat öppethållande inom HoS sommaren 2011 Ledningsbeslut HoS Nr 2011-018 MÄLARSJUKHUSET Klinik Sektion Sommarplanering Akuten Ingen reducering Ambulansen Ingen reducering Anestesi Centraloperation

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2015 2016-02-12 Annika Hull Laine, centrumchef Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet

Läs mer

Kvalitetsbokslut Ortopedkliniken NLN

Kvalitetsbokslut Ortopedkliniken NLN Kvalitetsbokslut 2011 Ortopedkliniken NLN Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48

Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48 Rolf Samuelsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2014-02-17 SN-2014/48 Socialnämnden Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning 1 Övergripande mål och strategier 2 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerheten 3 Struktur för uppföljning och utvärdering 3 Mål för patientsäkerheten 3 Genomförda

Läs mer

2011-04-11. Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen

2011-04-11. Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen 2011-04-11 Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen Inledning Under de senaste åren har akutsjukvården varit i starkt fokus i Västra Götalandsregionen. En av orsakerna till detta är att politiken

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2017 Soltorps Äldreboende

Patientsäkerhetsberättelse 2017 Soltorps Äldreboende Patientsäkerhetsberättelse 2017 Soltorps Äldreboende Mall för patientsäkerhetsberättelse i Sollentuna kommun All text som är inom rutorna är hjälptext och rutor med innehåll ska tas bort när ni skrivit

Läs mer

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE FÖR VÅRDGIVARE

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE FÖR VÅRDGIVARE PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE FÖR VÅRDGIVARE ÅR 2014 DATUM OCH ANSVARIG FÖR INNEHÅLLET 150218 BIRGITTA WICKBOM HSB OMSORG Postadress: Svärdvägen 27, 18233 Danderyd, Vxl: 0104421600, www.hsbomsorg.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Medicinsk fysik och teknik Sörmland

Kvalitetsbokslut 2014. Medicinsk fysik och teknik Sörmland Kvalitetsbokslut 2014 Medicinsk fysik och teknik Sörmland Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 3 Trygga patienter... 4 Kunderfarenheter... 4 Smidig resa genom vården... 4 Tillgänglighet...

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Diarienummer: LOGGA Patientsäkerhetsberättelse År 2014 Rådjurstigens gruppboende Datum och ansvarig för innehållet 150212 Lennart Sandström Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting (reviderad

Läs mer

Patiensäkerhetsberättelse TANDVÅRDSCENTRUM ANNIKA KAHLMETER/ GULL-BRITT FOGELBERG

Patiensäkerhetsberättelse TANDVÅRDSCENTRUM ANNIKA KAHLMETER/ GULL-BRITT FOGELBERG Patiensäkerhetsberättelse TANDVÅRDSCENTRUM 2018-02-01 ANNIKA KAHLMETER/ GULL-BRITT FOGELBERG Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Övergripande mål och strategier... 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet...

Läs mer

Kvalitet och patientsäkerhet. Krister Björkegren, utvecklingsdirektör Sofia Barakat, enhetschef Hälsoval och Folkhälsa

Kvalitet och patientsäkerhet. Krister Björkegren, utvecklingsdirektör Sofia Barakat, enhetschef Hälsoval och Folkhälsa Kvalitet och patientsäkerhet Krister Björkegren, utvecklingsdirektör Sofia Barakat, enhetschef Hälsoval och Folkhälsa Varje dag lite bättre Sveriges bästa kvalitet och säkraste hälso- och sjukvård 2014

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Onkologiska kliniken Sörmland

Kvalitetsbokslut 2014. Onkologiska kliniken Sörmland Kvalitetsbokslut 2014 Onkologiska kliniken Sörmland Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 3 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 5 Tillgänglighet...

Läs mer

Handlingsplan för att minska vårdrelaterade infektioner på Akademiska sjukhuset 2016

Handlingsplan för att minska vårdrelaterade infektioner på Akademiska sjukhuset 2016 Godkänt den: 2016-11-16 Ansvarig: Margareta Öhrvall Gäller för: Akademiska sjukhuset Handlingsplan för att minska vårdrelaterade infektioner på Akademiska sjukhuset 2016 Innehåll Bakgrund...2 Organisation

Läs mer

Vårdgivare Stockholms Läns Landsting med verksamhet vid akutmottagningen på Södersjukhuset AB.

Vårdgivare Stockholms Läns Landsting med verksamhet vid akutmottagningen på Södersjukhuset AB. BESLUT 2017-11-30 Dnr 8.5-8460/2017-13 1(6) Södersjukhuset AB Chefläkaren 118 83 Stockholm Vårdgivare Stockholms Läns Landsting med verksamhet vid akutmottagningen på Södersjukhuset AB. Ärendet Tillsyn

Läs mer

Resultat Akutkliniken

Resultat Akutkliniken KVALITETSREDOVISNING 213 Resultat 65 14-4-1-9:9 213 Översikt patientsäkerhetsarbete 5 Antal anmälda avvikelser Antal anmälda avvikelser 4 3 2 1 31 346 289 Avvikelserapportering är ett viktigt verktyg i

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Nymilen

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Nymilen 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Nymilen Datum och ansvarig för innehållet 2015-01-12 Pia-Maria Bergius Verksamhetschef KVALITETSAVDELNINGEN KA/LF 2014-09-29 Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån

Läs mer

Södra Älvsborgs sjukhus

Södra Älvsborgs sjukhus Södra Älvsborgs sjukhus Kort fakta om SÄS En del av Västra Götalandsregionen Ett av tre stora länssjukhus med alla medicinska specialiteter Ett komplett akutsjukhus i Borås och Skene och med flera öppenvårdsmottagningar

Läs mer

6-5. SKL och Kommunals överenskommelse om kompetensförsörjning i hälso- och sjukvården.

6-5. SKL och Kommunals överenskommelse om kompetensförsörjning i hälso- och sjukvården. LANDSTINGET SÖRMLAND Ank.den 2017-09-0 5 Dnr./ 6-5 INTERPELLATION till Personallandstingsrådet Jacob Sandgren (S) SKL och Kommunals överenskommelse om kompetensförsörjning i hälso- och sjukvården. Rekryteringsbehovet

Läs mer

Patientsäkerhetens dag 2015

Patientsäkerhetens dag 2015 Program Patientsäkerhetens dag 2015 Köping den 15 april Västerås den 16 april Tillsammans gör vi vården säkrare Patientsäkerhetens dag Den 15 och 16 april bjuder vi in alla medarbetare och invånare att

Läs mer

Vårdenhet i Kirurgicentrum. Balanserat styrkort för avd 33

Vårdenhet i Kirurgicentrum. Balanserat styrkort för avd 33 Vårdenhet i Kirurgicentrum Balanserat styrkort för avd 33 1.1 Vision Vår vision är att i ständig utveckling, med stort engagemang och hög kompetens ge den bästa omvårdnaden till patienter med kirurgiska

Läs mer

Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell. Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se

Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell. Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se En del i regeringens äldresatsning 2010-2014 Bättre liv för sjuka äldre Syfte med försöksverksamheten

Läs mer

Södra Älvsborgs Sjukhus

Södra Älvsborgs Sjukhus Kort fakta om SÄS En del av Västra Götalandsregionen Ett av tre stora länssjukhus med alla medicinska specialiteter Ett komplett akutsjukhus i Borås och Skene och med ett flertal öppenvårdsmottagningar

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre

Bättre liv för sjuka äldre Bättre liv för sjuka äldre Handlingsplan 2014 Uppsala län Bättre liv för sjuka äldre 2014 Övergripande mål och resultat Det här vill vi uppnå Bilaga Så här mäter vi förbättringar Sammanhållen vård och

Läs mer

SÅ KOPPLAS STRATEGIN IHOP MED MEDARBETARNAS FÖRBÄTTRINGSARBETE. Peter Häyhänen Utvecklingschef Sjukhusledning

SÅ KOPPLAS STRATEGIN IHOP MED MEDARBETARNAS FÖRBÄTTRINGSARBETE. Peter Häyhänen Utvecklingschef Sjukhusledning SÅ KOPPLAS STRATEGIN IHOP MED MEDARBETARNAS FÖRBÄTTRINGSARBETE Peter Häyhänen Utvecklingschef Sjukhusledning Södra LEAN Älvsborgs FORUM Sjukhus i samarbete med LEAN FORUM Ny strategiprocess Skapa en tydlig

Läs mer

EN CHEFLÄKARES ERFARENHET. Hans Rutberg Professor, ordförande i SLS kommitté för säker vård Tidigare chefläkare, Universitetssjukhuset i Linköping

EN CHEFLÄKARES ERFARENHET. Hans Rutberg Professor, ordförande i SLS kommitté för säker vård Tidigare chefläkare, Universitetssjukhuset i Linköping EN CHEFLÄKARES ERFARENHET Hans Rutberg Professor, ordförande i SLS kommitté för säker vård Tidigare chefläkare, Universitetssjukhuset i Linköping Ett brev som betydde mycket? LEX SÖREN Systemfel eller

Läs mer

Utbildnings- och övningsplan Kris och katastrofmedicin

Utbildnings- och övningsplan Kris och katastrofmedicin HANDLÄGGARE DATUM DIARIENUMMER/DOKUMENTNUMMER Euan Morin, Joakim Strand, Åsa Hessel 2018-03-28 LS-LED18-1486 Utbildnings- och övningsplan 2018-2020 Kris och katastrofmedicin SID 1(11) Bakgrund Hälso- och

Läs mer

För en välfungerande vårdkedja. Patientsäkerhetskonferensen 22 september 2016

För en välfungerande vårdkedja. Patientsäkerhetskonferensen 22 september 2016 För en välfungerande vårdkedja Patientsäkerhetskonferensen 22 september 2016 1 Syftet med arbetet var att öka kunskaperna kring överbeläggningar och utlokaliseringar Syfte Att öka kunskaperna kring hur

Läs mer

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE 2014 OCH PATIENTSÄKERHETSPLAN FÖR 2015 TRYGGHETENS VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE ALERIS OMSORG

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE 2014 OCH PATIENTSÄKERHETSPLAN FÖR 2015 TRYGGHETENS VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE ALERIS OMSORG PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE 2014 OCH PATIENTSÄKERHETSPLAN FÖR 2015 TRYGGHETENS VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE ALERIS OMSORG Inledning Patientsäkerhetslag (2010:659) gäller from 1 januari 2011. Syftet med lagen

Läs mer

Handlingsplan för förbättrad ekonomisk balans. Totalkostnad, prognos 2010: 213 mnkr Besparingspotential: mnkr

Handlingsplan för förbättrad ekonomisk balans. Totalkostnad, prognos 2010: 213 mnkr Besparingspotential: mnkr Hälso- och sjukvård Bilaga 1 DATUM DIARIENR 2010-09-06 HN-HOS10-311 Handlingsplan för förbättrad ekonomisk balans I enlighet med uppdraget från HS-nämnden den 2 september presenteras nedan åtgärder för

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2013 Fagersta 2014-02-28 Lennart Nyman Verksamhetschef Mitt Hjärta i Bergslagen AB Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt

Läs mer

Kvalitetsbokslut VC Strängnäs

Kvalitetsbokslut VC Strängnäs Kvalitetsbokslut 2011 VC Strängnäs Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Årsrapport Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland. Tre planer som hänger ihop 5 gemensamma fokusområden 1.1. SIP- samordnad

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Hälsoringen Osby/Lönsboda

Patientsäkerhetsberättelse för Hälsoringen Osby/Lönsboda Patientsäkerhetsberättelse för Hälsoringen Osby/Lönsboda År 2015 Katharina Martinsson tf verksamhetschef 20150219 Innehållsförteckning Sammanfattning 2 Övergripande mål och strategier 3 Organisatoriskt

Läs mer

Lean Healthcare Överläkare Lars Eurenius Medicinkliniken

Lean Healthcare Överläkare Lars Eurenius Medicinkliniken Lean Healthcare Överläkare Lars Eurenius Medicinkliniken Agenda Lean Healthcare Capio S:t Görans modellen Bakgrund Lean Healthcare principer Lean Healthcare i praktiken, exempel akuten Lean Healthcare

Läs mer

Kvalitetsarbetet på enheten innebär att enheten har en kvalitetsgrupp som månadsvis träffas för att gå igenom föregående månads samtliga händelser.

Kvalitetsarbetet på enheten innebär att enheten har en kvalitetsgrupp som månadsvis träffas för att gå igenom föregående månads samtliga händelser. Patientsäkerhetsberättelse 2015 Attendo Postiljonen Patientsäkerhetsarbetet består till stor del av vårt lokala kvalitetsarbete. Kvalitetsarbetet bedrivs på våra enheter enligt Attendos rutiner och riktlinjer.

Läs mer

Kreativt avbrott Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Kreativt avbrott Sahlgrenska Universitetssjukhuset Kreativt avbrott Sahlgrenska Universitetssjukhuset http://www.youtube.com/watch?v=lxk7phzsias 130426 Ingela Wennman Utvecklingschef SU Kvalitetsbarometern Sahlgrenska Universitetssjukhuset Ing-Marie Bergbrant

Läs mer

Revisionsrapport. Landstinget Gävleborg. Uppföljning höftfrakturer, efterlevnad av nationella riktlinjer. Lars-Åke Ullström

Revisionsrapport. Landstinget Gävleborg. Uppföljning höftfrakturer, efterlevnad av nationella riktlinjer. Lars-Åke Ullström Revisionsrapport Uppföljning höftfrakturer, efterlevnad av nationella riktlinjer Landstinget Gävleborg Lars-Åke Ullström Oktober 2012 1 Innehållsförteckning Sammanfattning och revisionell bedömning...

Läs mer

Verksamhetsområde: Närvård Frostviken

Verksamhetsområde: Närvård Frostviken Patientsäkerhetsberättelse 2012 Verksamhetsområde: Närvård Frostviken Version: 3 Ansvarig: Patientsäkerhetsberättelse 2(13) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av Datum 1. 2012-12-04 Nyutgåva

Läs mer

Trycksår - handlingsplan

Trycksår - handlingsplan Nationella satsningen för ökad patientsäkerhet, indikator 4, 2013 Handlingsplan med mål och förbättringsarbete för att minska andelen trycksår inom Norrbottens läns landsting (NLL). Handlingsplan: NLL;s

Läs mer

Södra Älvsborgs sjukhus

Södra Älvsborgs sjukhus Södra Älvsborgs sjukhus Kort fakta om SÄS En del av Västra Götalandsregionen Ett av tre stora länssjukhus med alla medicinska specialiteter Ett komplett akutsjukhus i Borås och Skene och med flera öppenvårdsmottagningar

Läs mer

Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet

Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet BILAGA TILL GRANSKNINGSRAPPORT DNR: 31 2013 0103 Bilaga 4. Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet Patientsäkerhet har staten gett tillräckliga förutsättningar för en hög patientsäkerhet? (RiR

Läs mer

Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall

Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall 2013-11-12 Dnr 5.3-16761/2013 1(6) Avdelningen för utvärdering och analys Anna-Karin Alvén anna-karin.alven@socialstyrelsen.se Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall Bakgrund

Läs mer

Processoptimering - höftfrakturer

Processoptimering - höftfrakturer Processoptimering - höftfrakturer Ortopedavd 5 i Ljungby Linda Lindgren & Karin Fritzell Vad var målet? Nöjd patient! HUR? Långsiktigt tänkande Utnyttja personalens kunskap Eliminera slöseri Ständigt förbättra

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse S:t Eriks Ögonsjukhus. Stockholm 1/3 2013 Leif Tallstedt, chefläkare Eva Bjarman, kvalitetssamordnare

Patientsäkerhetsberättelse S:t Eriks Ögonsjukhus. Stockholm 1/3 2013 Leif Tallstedt, chefläkare Eva Bjarman, kvalitetssamordnare Patientsäkerhetsberättelse S:t Eriks Ögonsjukhus 2012 Stockholm 1/3 2013 Leif Tallstedt, chefläkare Eva Bjarman, kvalitetssamordnare 2 (13) Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier

Läs mer

Presentation av rapport inom patientsäkerhetsområdet 2017

Presentation av rapport inom patientsäkerhetsområdet 2017 Presentation av rapport inom patientsäkerhetsområdet 2017 Socialstyrelsens rapporter inom patientsäkerhetsområdet I Socialstyrelsen rapporter om patientsäkerhet beskriver vi utvecklingen av patientsäkerheten

Läs mer

Att följa sina resultat. Jeanette VanCura Vårdutvecklare Hallands sjukhus

Att följa sina resultat. Jeanette VanCura Vårdutvecklare Hallands sjukhus Att följa sina resultat Jeanette VanCura Vårdutvecklare Hallands sjukhus Hallands sjukhus Vem är då jag? Hallands sjukhus Varberg Medicinkliniken Medicinkliniken HSV: 109 vårdplatser (varierande) Antal

Läs mer

2012-06-15. Uppföljning av läkemedel och äldre i Sörmland. Läkemedel och äldre MÅL. LMK - satsning på äldre och läkemedel

2012-06-15. Uppföljning av läkemedel och äldre i Sörmland. Läkemedel och äldre MÅL. LMK - satsning på äldre och läkemedel Uppföljning av läkemedel och äldre i Sörmland Leg. apotekare Rim Alfarra Leg. apotekare Cecilia Olvén Läkemedelskommittén Sörmland Läkemedel och äldre LMK - satsning på äldre och läkemedel MÅL Öka kunskapen

Läs mer

Verksamhetsberättelse Patientnämnden Gäller för: 2017 Enhet: Kansliavdelningen Patientnämnden

Verksamhetsberättelse Patientnämnden Gäller för: 2017 Enhet: Kansliavdelningen Patientnämnden Verksamhetsberättelse Patientnämnden 2017 0 Gäller för: 2017 Enhet: Kansliavdelningen Patientnämnden SAMMANFATTNING INVÅNARE De senaste årens ökning av ärenden har planat ut även om några verksamheter

Läs mer

Händelseanalys Tidsfördröjning på akuten.

Händelseanalys Tidsfördröjning på akuten. Datum: 2017-12-20 Händelseanalys Tidsfördröjning på akuten. 1 Sammanfattning Patient som sökte akutmottagningen initialt för trauma fot då hen ramlat. Orsaken till att patienten fallit bedöms vara infektion

Läs mer

Södra Älvsborgs Sjukhus

Södra Älvsborgs Sjukhus Kort fakta om SÄS En del av Västra Götalandsregionen Ett av tre stora länssjukhus med alla medicinska specialiteter Ett komplett akutsjukhus i Borås och Skene och med ett flertal öppenvårdsmottagningar

Läs mer

Hemsjukvård i Hjo kommun

Hemsjukvård i Hjo kommun Hemsjukvård i Hjo kommun Kommunal hälso- och sjukvård Kommunal hälso- och sjukvård/hemsjukvård är till för dig som bor i en särskild boendeform eller i bostad med särskild service vistas på en biståndsbedömd

Läs mer

PPM-trycksår Punktprevalensmätning av trycksår Norrbottens läns landsting Vecka

PPM-trycksår Punktprevalensmätning av trycksår Norrbottens läns landsting Vecka PPM-trycksår Punktprevalensmätning av trycksår Norrbottens läns landsting Vecka 40 2013 1 Trycksår är ett problem inom vården och orsakar ett stort lidande för patienten, ökat arbete för medarbetare och

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. BUP Sörmland

Kvalitetsbokslut 2014. BUP Sörmland Kvalitetsbokslut 2014 BUP Sörmland Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 3 Trygga patienter... 4 Patienterfarenheter... 4 Smidig resa genom vården... 5 Tillgänglighet... 5 Patientsäkerhetsresultat...

Läs mer

Kvalitetsbokslut VC Oxelösund

Kvalitetsbokslut VC Oxelösund Kvalitetsbokslut 2011 VC Oxelösund Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska resultat...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdcentralen Skiftinge Eskilstuna

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdcentralen Skiftinge Eskilstuna Kvalitetsbokslut 2014 Vårdcentralen Skiftinge Eskilstuna Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 3 Trygga patienter... 4 Patienterfarenheter... 4 Smidig resa genom vården... 4 Tillgänglighet...

Läs mer

Standardiserad utskrivningsprocess. - startar på akutmottagningen

Standardiserad utskrivningsprocess. - startar på akutmottagningen Standardiserad utskrivningsprocess - startar på akutmottagningen Landstinget i Värmland Befolkningsmängd Värmland 275 904 Tre akutsjukhus Karlstad, Arvika och Torsby 30 vårdcentraler i länet Standardiserad

Läs mer

Patient berättelse 1

Patient berättelse 1 1 Patient berättelse 2 Vad tänker och känner ni när ni har hört denna patients berättelse? Synpunkter på handläggningen vid första besöket Vad kan skälen vara till att man inte lyssnade på patient och

Läs mer

Äldrevågen en rutin med flyt. Rutin för inläggning direkt på akutgeriatrisk vårdplats.

Äldrevågen en rutin med flyt. Rutin för inläggning direkt på akutgeriatrisk vårdplats. 2014-12-02 4 1(7) Äldrevågen en rutin med flyt. Rutin för inläggning direkt på akutgeriatrisk vårdplats. Definition direktinläggning Inläggning på akutgeriatrisk vårdplats av multisjuk äldre patient i

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut Vårdplats- och mottagningsenheten KSK Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

Delprojektplan. Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar

Delprojektplan. Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar P R O J E K T N A M N U T G Å V A D A T U M D I A R I E N R Delprojektplan Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar Syfte: Skapa möjligheten att använda tekniska lösningar som ett komplement vid vårdplaneringar

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Nävertorp Katrineholm 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens

Läs mer

HANDLINGSPLAN - Öppna jämförelser, 2013

HANDLINGSPLAN - Öppna jämförelser, 2013 Inledning Varje division i Skånevård Kryh har utarbetat ett måldokument med en tillhörande aktivitetsplan. I aktivitetsplanerna beskrivs bland annat åtgärder för att nå målen och vem som är ansvarig. Samtliga

Läs mer

Inte störst men bäst. Det är vår vision.

Inte störst men bäst. Det är vår vision. Inte störst men bäst. Det är vår vision. Förbättringsarbete på Lasarettet i Ystad LEAN Den avgörande frågan är: Hur vill jag som patient bli bemött när jag träder in i detta sjukhus? Matz Widerström, Sjukhuschef

Läs mer

Spridning av säkrare praxis

Spridning av säkrare praxis Spridning av säkrare praxis Arbetsmaterial VEM? VARFÖR? VAD? NÄR? HUR? Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 Stockholm Besöksadress: Hornsgatan 20 Tel: 08-452 70 00 Fax: 08-452 70 50 E-post: info@skl.se

Läs mer

Satsa på omvårdnadsforskning för att förbättra vården

Satsa på omvårdnadsforskning för att förbättra vården Satsa på omvårdnadsforskning för att förbättra vården Produktionsfakta Utgivare Svensk sjuksköterskeförening Sakkunnig i forskningsfrågor: Elisabeth Strandberg Grafisk form Losita Design AB, www.lositadesign.se

Läs mer

Bakgrund 2015-05-07. Deltagare Sjuksköterskor Ambulanssjukvården Karlshamn. Ställs högre krav på ambulanspersonalen. Utlarmningen har ökat

Bakgrund 2015-05-07. Deltagare Sjuksköterskor Ambulanssjukvården Karlshamn. Ställs högre krav på ambulanspersonalen. Utlarmningen har ökat Patient hänvisad enligt beslutstöd Utbildning Potentiella framtida chefer Författare Martin Johansson 2014-12-16 Deltagare Sjuksköterskor Ambulanssjukvården Karlshamn Bakgrund Ställs högre krav på ambulanspersonalen

Läs mer

Patientsäkerhet för Alla Hur jag som arbetar i vården bidrar till en säker vård! Patientsäkerhet för Alla Grundläggande utbildning

Patientsäkerhet för Alla Hur jag som arbetar i vården bidrar till en säker vård! Patientsäkerhet för Alla Grundläggande utbildning Bild 1 Patientsäkerhet för Alla Hur jag som arbetar i vården bidrar till en säker vård! Patientsäkerhet för Alla Grundläggande utbildning Patientsäkerhet för Alla Grundläggande utbildning i patientsäkerhet

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelser 2018 för särskilda boenden i kommunal regi och på entreprenad

Patientsäkerhetsberättelser 2018 för särskilda boenden i kommunal regi och på entreprenad Avdelningen egen regi äldreomsorg, funktionsnedsättning och socialpsykiatri Sida 1 (6) 2019-03-15 Handläggare: Maria Premfors 08 508 18 170 Till Farsta stadsdelsnämnd 2019-04-11 Patientsäkerhetsberättelser

Läs mer

Senior alert ett nationellt kvalitetsregister för vård och omsorg. Joakim Edvinsson och Magnus Rahm Qulturum, Landstinget i Jönköpings län

Senior alert ett nationellt kvalitetsregister för vård och omsorg. Joakim Edvinsson och Magnus Rahm Qulturum, Landstinget i Jönköpings län Senior alert ett nationellt kvalitetsregister för vård och omsorg Det här gör vi ju redan Den verkliga upptäcktsresan består inte av att söka efter nya vyer och platser utan att se det gamla invanda med

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Administration - Ledningssystem för patientsäkerhet - neonatal

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Administration - Ledningssystem för patientsäkerhet - neonatal Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 22158 su/med 2017-04-07 6 Innehållsansvarig: Kerstin Wållgren, Verksamhetsutvecklar, Verksamhet AnOpIva barn (kerwa6) Godkänd av: Ola Hafström,, Verksamhet

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2013 Datum och ansvarig för innehållet 2014-02-28 Eva Axelsson/Donald Casteel Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Innehållsförteckning Sammanfattning

Läs mer