Hästpresentation 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hästpresentation 2013"

Transkript

1 Hästpresentation 2013 Neisti: Född 2004 efter Frami från Häringe. Klemmas första avkomma här på Ösjönäs. Mycket arbetsvillig, trygg, stabil, lugn på alla sätt och positiv i all hantering. Neisti är stor och viktbärande. Bär sig själv i alla gångarter. Han har bra trav, fin klockren tölt, kan läggas i pass även om den inte brukar tränas, en rund mjuk galopp samt en vägvinnande skritt. Vi hoppas mycket på hans utveckling men är framför allt överlyckliga över hans underbara temperament. Tävlad lite grann av Ida och Jessica, mest som miljöträning. Flockledare som kan ridas av alla. Speciellt lämplig för dig som vill lära dig skilja på tölt- och travhjälper. Viska: Viska var en liten tunn häst när hon kom som 4-åring i maj -09 och fick gå och äta upp sig. Hon rör sig fint och är uppmärksam, lättlärd och arbetsvillig. Extremt okomplicerad i all hantering. Under ryttare är hon lättöltad med klockren takt. Hon har även fin trav, bra galopp och skritt. Lagd i pass i grimma för skojs skull. Viska är ljust rödblack och sommartid har hon samma färg som apelsinglass ungefär. Pigg och vaken men aldrig dum. Den av hästarna som flest ryttare velat köpa med sig hem trots att de aldrig tänkt tanken att bli hästägare. Rids av alla utom de allra största ryttarna. Tycker inte om att ha någon nära bakom men går utmärkt som handhäst.

2 Bjarmi: Stor vacker rödskäck med fina rumsliga gångarter. Bjarmi är efter Haleggur från Oskarslund och en häst som utvecklas för varje dag. Han har musklat sig fint och han bär sig i form i alla gångarter. Traven är mycket bra som den är, galoppen likaså. Skritten är vägvinnande men när han kommer för långt framför de andra stannar han och väntar. Tölten är en upplevelse - fin och taktren men vi tror att han kan utvecklas ännu mer. Mycket lätt att samla. Mjuk, lättlärd och positiv, väldigt lite riden för sin ålder. Flyttade hit i april Bjarmi betyder sken, glans eller skimmer. Född Bjarmi är pigg och glad och rids främst av lite vana ryttare. Oskadis: Ännu en häst vacker som en saga. Klemmas andra avkomma a med samma fina lynne som sin mor och bror. Silversvart och stor. Söt att se på när hon är stilla men helt underbar när hon rör sig. Döpt efter önskningarnas gudinna eftersom hon har allt man kan önska sig. Pappa är Gaukur frá Innri-Skeljabrekku. Född Födde Aradis efter Kongur från Knutshyttan i juni Rids och styrketränas nu under vintern/våren för att byggas upp. Har alla 5 gångarter men väljer tölten först och den är redan bra men inte lika spektakulär som brorsans (som blev världens högst bedömda 4-åring någonsin). Eftersom hon är så vacker både i uttrycket och rörelserna och trevlig i lynnet har hon varit med en hel del på olika jippon. Utbildas just nu i grimma och har ett par år kvar innan hon helt rids på bett. Helt okomplicerad, lugn och trygg, vi ser fram emot att hon börjar jobba i verksamheten 2013.

3 Skuggaveldur: Han har fem bra gångarter, är mycket välskolad, mjuk och pigg. Vi trodde att Bjarmi alltid skulle vara snabbast i skritten men här har han mött sin överman. Skugga använder sin ganska långa mjuka svarta kropp föredömligt och med ett rejält undertramp kliver han på i snabb takt. Fem mycket fina gångarter som bara kommer bli bättre med träning. Stabil i sinnet, helt orädd för allt men otroligt arbetsvillig och trivs därför med en trygg ryttare med koll på sin kropp. Skugga och Viska kom tillsammans från Skåne och hann bli bästisar på vägen hit i transporten, maj Skuggaveldur betyder skuggornas härskare, han är efter Dugur frá Mosfellsbae och är född Tävlas av Jessica när tid finns men eftersom den tiden är mycket begränsad så kommer han framöver att bjuda även våra gäster på härliga ridupplevelser. Reifur: Reifur kom hit som 4-åring sommaren -11. Han har visat sig vara en trygg stabil herre med alla 4 hovar på marken. Han går fram överallt utan att tveka och är helt okomplicerad i all hantering. Han har gått med i verksamheten lite smått och kommer göra det för fullt nu under Han är helt okomplicerad men väldigt rolig att rida. Han har fin skritt, mjuk stark trav och finfin tölt med mycket rörelse. Ur domarperspektiv skulle nog galoppen ge högst poäng, den är gungande härlig. Han har inte gått med så mycket men är redan en storfavorit bland de duktiga ryttare som kommer hit ofta och som lärt känna honom som ganska oerfaren unghäst. Reifur betyder glad och livfull. Född Reifur är efter Solfari från Kvarnbacka gård.

4 Runa: Runa är en fantastisk liten prinsessa med mycket tölt och energi. Hon töltar i alla tempon och går gärna först och mest. Hon trivs med att ridas på grimma och är väl tränad i den men har ridits mycket på bett också. Runa är ganska liten men tämligen viktbärande. Nedan tillsammans med Moa. Även om hon alltid väljer tölt så finns de andra gångarterna där med. Hon är positiv till allt utom möjligen crosshojar. Född 1995, efter Hödur frá Hvoli. Hon kom till Ösjönäs vintern 2012 och blev snabbt en storfavorit. Daladis: Vi har flera hästar som är mycket vackra men många av våra gäster tycker att det är något alldeles speciellt just med Daladis. Och det är inte så konstigt hon har allt man kan önska sig av en häst. Hon är fortfarande under utbildning/uppbyggnad och vi vet ännu inte hur mycket hon kommer användas i verksamheten men vi kommer prova oss fram. Hon rids för tillfället av familjen men har också gått med på tur med erfarna ryttare. Daladis är född på Island 2003och kom hit som föl men är väldigt lite riden för sin ålder. Även om hon inte är vår mest erfarna häst går hon fram överallt, är trygg och modig. Hon

5 visar alla fem gångarter men blandar dem en smula fortfarande och behöver stöd av ryttaren. Hon kan beskrivas som ett nordiskt femväxlat fullblod när man sitter på men som en nallebjörn när man står bredvid. Hon är högrest med fin exteriör. Färgen kallas silvermusblack. Katla: Katla är en stor häst i liten förpackning. Hon har mycket mjuk gång och brukar med fördel bära våra ryttare som har stök med ryggen av någon anledning. Hon är cool i alla lägen. Hon rids också av en hel del barn. Katla är efter Atli frá Sydra-Skördugili som är Elit-premierad med hela 9 poäng för sin pass. Katla visar emellanåt att hon är sin fars dotter och bjuder då på vacker kraftfull pass. Men det är inte alla dagar hon känner för att sväva fram i så högt tempo ofta tar hon det lilla lugna. Hon är lättväxlad mellan gångarterna och är mycket lättöltad. Runa, Katla och Daladis kom mer eller mindre samtidigt i början av 2012.

6 Minning: Det är fyra år sedan hon var här senast men nu är hon tillbaka, till många trogna ryttares stora glädje och denna gång för gott. Minning är stor, svart med mycket bra gångarter. Hon är inte rädd för någonting utom möjligen att bli lämnad ensam. Sist hon bodde här tävlades hon lite av Ida och vem vet om det blir så igen kapacitet finns det kvar i alla fall. Annars är hon den ultimata verksamhetshästen som aldrig suckar över något och som verkligen kan bjuda på härlig stor tölt i alla tempon. Aradis: Föddes här på gården 3 juni Mamma heter Oskadis och är också född här på gården. Pappa heter Kongur från Knutshyttan och är den högst bedömda svenskfödda 5 år gamla hingsten genom tiderna, med en totalbedömning på Aradis visar mycket tölt, är modig, har bra vinklar och ett vaket uttryck. Vi ser verkligen fram emot att få följa hennes uppväxt och utveckling.

7 Paso peruano Vi har fått förtroendet att få köpa och förvalta två svenskuppfödda Paso Peruano hästar och nedan finns lite information om rasen hämtad från Cathrine som har fött upp Noble och Opus: Paso Peruano är en karismatisk hästras som utstrålar energi, elegans och styrka. Det är en vacker och kraftfull häst som anses ha en av världens mjukaste gångarter, sk. Paso llano Natural som är en ren, fyrtaktig tölt i arbetstempo där hästen sänker lårpartiet och håller haserna väl ansatta under kroppen. Den peruanska Pasons rygg är helt stilla i denna gångart. Det är önskvärt med en luftig frambensaktion och stolt hållning, gärna i kombination med den för rasen unika egenskapen termino; en utåtgående frambensrörelse som kan liknas med simmarens armar i crawl. Paso Llano är naturlig för rasen och i Peru så rids hästarna endast i denna gångart, även under långa ritter i svår terräng. Paso Peruanon har en fin trav med vackert sväv och en snabb och kraftfull galopp. Man rider alltid med lösa tyglar och enhandsfattning. Den ökade tölten kallas Sobreandando och kan hållas i ett snabbt och jämnt tempo. En annan eftertraktad egenskap hos rasen är Brio, en kombination av samarbetsvilja, lyhördhet, uthållighet, elegans, stolthet och exceptionella gångarter. En häst med Brio värderas högt i Peru. Den här länken visar prov på en Paso Peruano med fina rörelser och brio. Den peruanska Pasons säregna utstrålning och rörelsemönster återspeglas även i hagen; den ska röra sig som den går på parad även utan ryttare. Man lägger stor vikt på ett gott lynne och hästarna är oftast mycket lyhörda och samarbetsvilliga. Paso Peruanon är ofta känslig och mycket lättlärd med bra framåtanda. ' Bilderna ovan: Copyright Lisa Mörtberg Paso Peruano klassas som varmblodhäst. En typisk Paso Peruano skall ha en kraftfull och stolt utstrålning. Kroppen skall vara kvadratiskt byggd, ha en vacker överlinje och en naturlig fallenhet för samling. Huvudet skall vara torrt och uttrycksfullt med stora näsborrar och stora mörka ögon. Det har ofta ett iberiskt utseende med lätt konvex eller rak noslinje. Den väl ansatta halsen skall vara av medellängd, vackert välvd med djup bas och avsmalnande mot nacken. Bogarna skall vara långa, sluttande och välmusklade. Ryggen skall vara av medellängd eller något kortare och mycket stark och muskulös. Manken skall vara

8 väldefinierad med moderat längd. Länden skall vara vid och välmusklad med en rundad, relativt långt och sluttande, takat kors. Svansen skall vara lågt ansatt och hålls tätt intill bakdelen. Paso Peruanon är en bergsras med stora lungor,stort hjärta med en djup, vid och välbalanserad bål. Rasen har mycket starka, smäckra ben med relativt vinklade leder. Lårpartiet skall vara kraftigt och mycket välmusklat. Haserna är välvinklade, starka och torra och idealiskt byggda för Paso llano. Hovarna är enormt starka och hårda och behöver sällan skos. Man- och svanstagel skall vara riklig och kan vara lockig eller rak. Paso Peruanon är representerad i princip samtliga färger, även alla slags skäckar och blackar är godkända - dock är dessa ovanliga. Vanligaste färgerna är fux, isabell, brun och svart. Mankhöjden ligger på ca cm. Paso Peruanon är lättfödd och skall utfodras som sådan. Paso Peruano rids traditionellt in med en peruansk bosal och man eftersträvas så mjuk mun som möjligt. Efterhand så inprovas lämplig bett, oftast någon typ av stångbett, och under en period så rids hästen med en peruansk ridgrimma och bett (4 tyglar) för att låta hästen vänjas försiktigt med stål och tygelkontakt i munnen. Man eftersträvar en lugn, konsekvent och varsam inridning och man är mycket noggrann med att få hästen mjuk och följsam innan man kräver något av den. I gengäld för man en fantastisk ridhäst som är villig att göra allt för sin ryttare. Noble och Opus är ännu unga och kommer inom sinom tid ridas in. Vi ser verkligen fram emot att få lära känna dem och rasen. Stort tack för förtroendet vi ska göra vårt bästa med dem. Noble Opus

9 Lite större hästar: På gården och i ridningen kan du också stöta på Herkules. Han kommer hjälpa oss med de större ryttarna samt köra grupper med vagn och släde. Han är rutinerad och har erfarenhet av de flesta miljöer och situationer. Att mixa ridning med häst & vagn är ett mycket uppskattat alternativ för de som har deltagare i gruppen som inte vill eller kan rida. Blir du sugen på att komma så mailar du ridning@osjonas.se eller ringer på VÄLKOMMEN!

Hästpresentation 2014

Hästpresentation 2014 Hästpresentation 2014 Ösjönäs är omgivet av fantastiska skogar och vi har valt att samla olika raser i vår flock som just är framavlade för att bära människor bekvämt i all slags terräng. Så följ med osss

Läs mer

Vi har två stycken Paso Peruano Opus och Noble. Noble (född 2011) och Opus (född sent 2010) är halvbröder och kom båda till Ösjönäs i början av 2013.

Vi har två stycken Paso Peruano Opus och Noble. Noble (född 2011) och Opus (född sent 2010) är halvbröder och kom båda till Ösjönäs i början av 2013. Hästpresentation När du bokar din ridning hos oss är det viktigt att du meddelar vikt och längd samt erfarenhet. Det ingår alltid fika eller lunch beroende på vilken tur du har valt, därför är det också

Läs mer

Rasstandard. Welsh Mountain sektion A A x A = A

Rasstandard. Welsh Mountain sektion A A x A = A Rasstandard Welsh Mountain sektion A A x A = A Höjd: Maximalt: 121,9 cm (12 h.h.) Färg: Alla färger utom skäck är tillåtna. Typ: Kompakt, väl sluten, full av liv och utpräglad ponnykaraktär. Huvud: Väl

Läs mer

HIDRA VI. Sto f. 2005. e. Abad III u. Alhaja VI ue. Odre. Fux, bläs, vvb, 170 cm. Uppfödare: Valdevita

HIDRA VI. Sto f. 2005. e. Abad III u. Alhaja VI ue. Odre. Fux, bläs, vvb, 170 cm. Uppfödare: Valdevita HIDRA VI Sto f. 2005 e. Abad III u. Alhaja VI ue. Odre Fux, bläs, vvb, 170 cm Uppfödare: Valdevita Hidra är ett unikt PRE-sto ur flera aspekter. Först och främst är hennes härstamning intressant, hon har

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Hur fort kan vi gå fram? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hur fort kan vi gå fram? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hur fort kan vi gå fram? Av Henrik Johansen Att utbilda en häst är som en lång spännande resa, med inslag av lärorika upplevelser. För att komma från en punkt till en annan måste

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Arbetar min häst korrekt? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Arbetar min häst korrekt? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Arbetar min häst korrekt? Av Henrik Johansen Detta test på hur din häst arbetar tar ca tre minuter och bör ingå i uppvärmningen varje dag. Du måste veta vad du vill när du sitter

Läs mer

Friendship 1094 f ,0 cm e. Florestan I u. Domäne e. Diamantino u. Gracia e. Goldlack Uppf: Josef Wierling Ägare: York Stutteri

Friendship 1094 f ,0 cm e. Florestan I u. Domäne e. Diamantino u. Gracia e. Goldlack Uppf: Josef Wierling Ägare: York Stutteri Friendship 1094 f 1997 168,0 cm e. Florestan I u. Domäne e. Diamantino u. Gracia e. Goldlack Uppf: Josef Wierling Ägare: York Stutteri Godk 39 8 8 8 8 7 Godkänd med AB t.o.m. 2010 Omdöme exteriör: Maskulin

Läs mer

Inofficiell översättning Domarhandledning FEIF 2014. Medelprestation. Harmoniskt, väldigt Sits och inverkningar /

Inofficiell översättning Domarhandledning FEIF 2014. Medelprestation. Harmoniskt, väldigt Sits och inverkningar / Långsam TÖLT Dålig prestation låg hög kontakt frekvent, väldigt ojämna steg elastisk, platta/markbundna rörelser, tydliga fel i formen, saknar energi luftiga och höga rörelser, energiskt, god pådrivning,

Läs mer

Ridhästprofil, genömförd av FEIF certifierad tränare

Ridhästprofil, genömförd av FEIF certifierad tränare Ridhästprofil, genömförd av FEIF certifierad tränare Beskrivning Ridhästprofilen är framtagen av FEIF för att hjälpa hästköpare att skaffa sig mera djupgående information om den tilltänkta hästen. Profilen

Läs mer

Lite om westerntävlingar

Lite om westerntävlingar Lite om westerntävlingar Western Horsemanship Klassen börjar med ett individuellt program, och därefter rider alla deltagarna i klassen samtidigt för bedömning. Ryttaren bedöms för sin sits, hållning och

Läs mer

Protokoll vid bedömning av HOPPNING. Kat.nr. Reg. Bedömn.plats: År Klass

Protokoll vid bedömning av HOPPNING. Kat.nr. Reg. Bedömn.plats: År Klass Protokoll vid bedömning av HOPPNING 3 = ganska dålig; 2 = dålig; 1 = mkt dålig; 0 = ej utförd. A. TEKNIK OCH FÖRMÅGA FÖRTJÄNSTER OCH BRISTER BETYG Kapacitet Rytm Taxering Ryggverkan Benteknik Reaktionsförmåga

Läs mer

STANDARD FÖR KNABSTRUPPERHÄSTEN AV RIDSPORTTYP, KNABSTRUPPERHÄSTEN AV KLASSISK TYP KNABSTRUPPERPONNYN, OCH MINIATYRKNABSTRUPPERPONNYN 2011

STANDARD FÖR KNABSTRUPPERHÄSTEN AV RIDSPORTTYP, KNABSTRUPPERHÄSTEN AV KLASSISK TYP KNABSTRUPPERPONNYN, OCH MINIATYRKNABSTRUPPERPONNYN 2011 STANDARD FÖR KNABSTRUPPERHÄSTEN AV RIDSPORTTYP, KNABSTRUPPERHÄSTEN AV KLASSISK TYP KNABSTRUPPERPONNYN, OCH MINIATYRKNABSTRUPPERPONNYN 2011 2 Standard för Knabstruppern 2011 Knabstruppern är en oftast tigrerad

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Berit Härd

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Berit Härd SIDAN 1 Författare: Berit Härd Vad handlar boken om? Boken handlar om Saga som går på ridskola. Hon ska äntligen få galoppera med hästen Billy. Mamma och lillebror Noel är också där och tittar på. De börjar

Läs mer

Program 21/4 2014. Islandshästovalen Tingsryds travbana. Besök hästarnas paradis

Program 21/4 2014. Islandshästovalen Tingsryds travbana. Besök hästarnas paradis Besök hästarnas paradis Tänk dig att tölta fram på en äkta gæðingur en solig sommardag... Du är uppe i de Isländska fjällen, med utsikt över hela Skagafjörður, Atlanten och bergen. Följ med oss till Island

Läs mer

UPPSALA PONNYKLUBB TEORI För Ryttarmärke 1

UPPSALA PONNYKLUBB TEORI För Ryttarmärke 1 UPPSALA PONNYKLUBB TEORI För Ryttarmärke 1 HÄSTENS DELAR Nosrygg Ganash Hals Manke Länd Rygg Kors Svansrot Bringa Bog Bakknä Underarm Framknä Kastanj Has Skenben Kota Krona Skenben Karled Hov Så här är

Läs mer

Riddagbok för Lucky 2002-03

Riddagbok för Lucky 2002-03 Riddagbok för Lucky 2002-03 020919 Blev beordrad att vara med på lektion. Red på Lucky. Det gick alldeles utmärkt. Lyckades få honom att arbeta i rätt form i hela 45 min! Får mycket beröm av min ridlärare

Läs mer

Publicerat med tillstånd Märtas hästbok Text och bild Erika Eklund Wilson Bonnier Carlsen 2011

Publicerat med tillstånd Märtas hästbok Text och bild Erika Eklund Wilson Bonnier Carlsen 2011 Jag heter Märta. Jag älskar hästar! Det här är min bästa häst Julia. Hon bor på ridskolan. Där finns ridläraren Kattis, alla hästarna och mina ridkompisar. Jag rider där varje vecka. 7 Använd skänklarna!

Läs mer

Kapitel 10: Sidvärtsrörelser

Kapitel 10: Sidvärtsrörelser Kapitel 10: Den här övningen (öppna) har så många förtjänster att jag räknar den som alpha och omega bland alla övningar för hästen som syftar till att utveckla fullständig lösgjordhet och perfekt rörlighet

Läs mer

TRÄNING Arbete på långa tyglar del 3

TRÄNING Arbete på långa tyglar del 3 TRÄNING Arbete på långa tyglar del 3 88 HÄSTFOCUS #3/2016 Arbete på långa tyglar del 3 TRÄNING Arbete på långa tyglar Arbete på långa tyglar kan beskrivas som ridning från marken. Det är ett roligt komplement

Läs mer

BRUKSPROVSVINNARE 2010 HOPPNING

BRUKSPROVSVINNARE 2010 HOPPNING BRUKSPROVSVINNARE 2010 HOPPNING Bleckert Boy f 2001 166,0 cm e. Colman u. Gilda I e. Rocco u. Hawai 3 e. Rhadames Uppf: Juergen Bestmann Ägare: Stall Lagerfelt AB Godk. 36 8 6 8 7 7 7,7 8 7 8 9,1 9 9 9+10

Läs mer

FCI-standard fastställd av FCI General Committee 2003-03-25

FCI-standard fastställd av FCI General Committee 2003-03-25 Grupp 7 FCI-nummer 224 FCI-standard på engelska publicerad 2003-05-05 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 2003-03-25 Översättning fastställd av SKKs Standardkommitté 2010-03-23 STANDARD FÖR

Läs mer

Storlek Medelstorlek: 152 cm i mankhöjd. Variation mellan 140 162 cm förekommer.

Storlek Medelstorlek: 152 cm i mankhöjd. Variation mellan 140 162 cm förekommer. BILAGA 9 RAS American Curly Horse A. RASBESKRIVNING. Storlek Medelstorlek: 152 cm i mankhöjd. Variation mellan 140 162 cm förekommer. Färg Alla färger är tillåtna. Päls, man och svans Karaktäristiskt för

Läs mer

Kallblodig unghästutställning På Gävletravet, söndagen den 6/9-2015

Kallblodig unghästutställning På Gävletravet, söndagen den 6/9-2015 Kallblodig unghästutställning På Gävletravet, söndagen den 6/9-2015 Arrangörer: Sleipner Gävle Dagens Domare är Camilla Röste Pris 10kr TIDSPROGRAM FÖR DAGEN 08:00 Inskrivningen öppnar 2014 års Best In

Läs mer

BILAGA 14. RAS Clydesdale A. RASBESKRIVNING

BILAGA 14. RAS Clydesdale A. RASBESKRIVNING BILAGA 14 RAS Clydesdale A. RASBESKRIVNING Färger att föredra är de traditionella färgerna, mörkbrun eller brun med vit strimbläs och fyra vita helstrumpor. Vanligt förekommande är fux, svart, ljusbrun

Läs mer

Ligger sadeln rätt? Så går en sadelutprovning till

Ligger sadeln rätt? Så går en sadelutprovning till 1 av 6 2011-03-25 10:03 Utrustning Publicerad: 2007-01-29 Ligger sadeln rätt? Så går en sadelutprovning till En illa tillpassad sadel kan försämra hästens prestationsförmåga och i förlängningen ge både

Läs mer

Fördjupningsarbete Steg 3. Kissing Spines

Fördjupningsarbete Steg 3. Kissing Spines Fördjupningsarbete Steg 3 HT 2010 Kissing Spines Av: Jessica Ohlson Inledning Jag har valt att skriva mitt fördjupningsarbete om kissing spines. Min huvudsakliga fråga är om den hästskötsel som normalt

Läs mer

GRIFFON D ARRET À POIL DUR / KORTHALS

GRIFFON D ARRET À POIL DUR / KORTHALS Grupp 7 FCI-nummer 107 Originalstandard 1964-05-06; franska FCI-Standard 2000-03-03; franska SKKs Standardkommitté 2002-03-20 GRIFFON D ARRET À POIL DUR / KORTHALS Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub

Läs mer

ÄNGHAGA ISLANDSHÄSTAR

ÄNGHAGA ISLANDSHÄSTAR ÄNGHAGA ISLANDSHÄSTAR Amanda frá Ingólfsholti f.1998,fux med ljus man och svans, sto, femgångare, blup 110 bedömd till 7,87 e. Gustur frá Hóli 8,57 ee. Gáski frá Hofsstöðum 8,32 - eee. Hrímnir frá Vilmundarstöðum

Läs mer

AMERICAN STAFFORDSHIRE TERRIER

AMERICAN STAFFORDSHIRE TERRIER Grupp 3 FCI-nummer 286 FCI-standard på engelska publicerad 1997-12-01 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 1996-09-03 Översättning fastställd av SKKs Standardkommitté 2011-11-29 AMERICAN STAFFORDSHIRE

Läs mer

Tösen bor i första boxen i magasinet. Hon är en kallblodstravare, cirka 147 cm i mankhöjd. Hon ägs av Anna och Astrid.

Tösen bor i första boxen i magasinet. Hon är en kallblodstravare, cirka 147 cm i mankhöjd. Hon ägs av Anna och Astrid. Stallets hästar Den 4 september 2011 Ann-Tösen Tösen bor i första boxen i magasinet. Hon är en kallblodstravare, mörkbrun och cirka 147 cm i mankhöjd. Hon ägs av Anna och Astrid. Alice Alice bor i lösdriften,

Läs mer

HÄLLEFORSHUND (interimistisk standard)

HÄLLEFORSHUND (interimistisk standard) Grupp 5 FCI-nummer - Interimistisk standard HÄLLEFORSHUND (interimistisk standard) Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundarxktarfélag Íslands Norsk Kennel Klub Svenska Kennelklubben Suomen Kennelliitto

Läs mer

Avelsvisarkurs med Barbara Frische och Ísólfur Líndal. vid Gandurs nya ovalbanor i Helsingborg

Avelsvisarkurs med Barbara Frische och Ísólfur Líndal. vid Gandurs nya ovalbanor i Helsingborg Avelsvisarkurs med Barbara Frische och Ísólfur Líndal vid Gandurs nya ovalbanor i Helsingborg Ett mycket intressant och spännande kursupplägg arrangerades av Skeppargården och familjen Hegart måndagen

Läs mer

träna utan tyglar Förbättra din kommunikation -

träna utan tyglar Förbättra din kommunikation - TRÄNING Förbättra din kommunikation - träna utan tyglar Förbättra din kommunikation - träna utan tyglar Visst är det något alla drömmer om? Att rida barbacka på en strand med vinden i håret och inget på

Läs mer

Saluhästar från Skáneyland

Saluhästar från Skáneyland Saluhästar från Skáneyland Stemma från Skáneyland - SÅLD! Född 2005 Musblack E: Segull frá Skarði U: Skerpla fra EgemoseGård Pris 85 000 inkl moms Stemma är en häst för dig som vill tävla, avla eller bara

Läs mer

Lär hästen sänka huvudet!

Lär hästen sänka huvudet! Lär hästen sänka huvudet! Text: Sven Forsström Foto: Inger Lantz Som ryttare vill man också att hästen ska tugga på bettet och skumma kring munnen, eftersom det är ett tydligt tecken på att hästen är avspänd

Läs mer

Utvärdering Målsman 2011

Utvärdering Målsman 2011 Utvärdering Målsman 2011 Var informationen innan kollot tillräcklig? (76 svar) 80 60 40 20 0 Ja (100%, 76 st) Nej (0%, 0st) Om nej, vad tycker ni saknades? Informativ hemsida. Mycket bra info hemskickad.

Läs mer

Stall Flitige Lise. Resan. Boende

Stall Flitige Lise. Resan. Boende Stall Flitige Lise Jag hade min praktik med Klara Winkler, vi åkte ner till Holland, till stall Flitige Lise. Stall Flitige Lise är ett försäljnings och tillridningsstall. De flesta av hästarna ägs av

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

HÄSTENS FORM. När vi talar om hästens form menar vi den del av utbildningen där hästen ska lära sig att arbeta på mest ändamålsenliga sätt.

HÄSTENS FORM. När vi talar om hästens form menar vi den del av utbildningen där hästen ska lära sig att arbeta på mest ändamålsenliga sätt. HÄSTENS FORM När vi talar om hästens form menar vi den del av utbildningen där hästen ska lära sig att arbeta på mest ändamålsenliga sätt. Med ändamålsenlig form menas den form där just den här hästen

Läs mer

JAPANSK SPETS (Nihon Supittsu)

JAPANSK SPETS (Nihon Supittsu) Grupp 5 FCI-nummer 262 Originalstandard 1987 FCI-Standard 1999-06-16; engelska SKKs Standardkommitté 2004-09-01 JAPANSK SPETS (Nihon Supittsu) Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundaræktarfélag Íslands

Läs mer

Generell hjälpreda framtagen av Svenska Lusitanosällskapet

Generell hjälpreda framtagen av Svenska Lusitanosällskapet Guide för Avelsvärdering och utställning av lusitano Generell hjälpreda framtagen av Svenska Lusitanosällskapet De flesta lusitanos avelsvärderas runt fyra års ålder. Ston visas för hand och hingstar uppsuttet

Läs mer

CESKYTERRIER (Cesky Terrier)

CESKYTERRIER (Cesky Terrier) Grupp 3 FCI-nummer 246 Originalstandard 1996-02-19 FCI-standard 1996-02-19; engelska SKKs Standardkommitté 1997-05-28 CESKYTERRIER (Cesky Terrier) Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundaræktarfélag

Läs mer

PLAN OCH RIKTLINJER FÖR SVENSKA ISLANDSHÄSTFÖRBUNDETS STIFTELSE FÖR AVEL VERKSAMHET SOM AVELS OCH STAMBOK FÖRANDE ORGANISATION

PLAN OCH RIKTLINJER FÖR SVENSKA ISLANDSHÄSTFÖRBUNDETS STIFTELSE FÖR AVEL VERKSAMHET SOM AVELS OCH STAMBOK FÖRANDE ORGANISATION 1 PLAN OCH RIKTLINJER FÖR SVENSKA ISLANDSHÄSTFÖRBUNDETS STIFTELSE FÖR AVEL VERKSAMHET SOM AVELS OCH STAMBOK FÖRANDE ORGANISATION Antagna av Svenska Islandshästförbundets Stiftelse för Avel 2012-12-21.

Läs mer

PETIT BLEU DE GASCOGNE

PETIT BLEU DE GASCOGNE Grupp 6 FCI-nummer 31 FCI-standard på franska publicerad 1998-02-02 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 1996-01-24 Översättning fastställd av SKKs Standardkommitté 2011-04-27 PETIT BLEU DE

Läs mer

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson LISAS DAGBOK när autismen tar över Thomas Filipsson Barnläkaren var tydlig och korrekt Det är något som inte stämmer. Orden är hämtade från den 8 maj 1995. På avdelning 15 på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Läs mer

SVENSK VIT ÄLGHUND. Grupp 5. FCI-nummer - Originalstandard SKKs Standardkommitté

SVENSK VIT ÄLGHUND. Grupp 5. FCI-nummer - Originalstandard SKKs Standardkommitté Grupp 5 FCI-nummer - Originalstandard 1993-08-30 SKKs Standardkommitté 1993-08-30 SVENSK VIT ÄLGHUND Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundarxktarfélag Íslands Norsk Kennel Klub Svenska Kennelklubben

Läs mer

superviktig hos både dig och hästen

superviktig hos både dig och hästen UTVECKLANDE» förbättra din och hästens balans RYTTARE: Johanna Blomdahl ÅLDER: 29 NIVÅ: LA HÄST: Wilma STAM: Bugatti Hilltop- 1778 Nonius -14 ÅLDER: 10 år NIVÅ: LA Är du inte själv i balans är det väldigt

Läs mer

Läsnyckel Glimma Långritten av Marie Helleday Ekwurtzel illustrerad av Lena Furberg

Läsnyckel Glimma Långritten av Marie Helleday Ekwurtzel illustrerad av Lena Furberg Läsnyckel Glimma Långritten av Marie Helleday Ekwurtzel illustrerad av Lena Furberg Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka

Läs mer

CESKOSLOVENSKÝ VLCIAK

CESKOSLOVENSKÝ VLCIAK Grupp 1 FCI-nummer 332 FCI-standard på tyska publicerad 1999-09-03 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 1999-09-03 Översättning fastställd av SKKs Standardkommitté 2009-02-19 CESKOSLOVENSKÝ

Läs mer

En isländsk Mästare som lär av hästarna unghästträning på Hólarvis Text och Fotograf: Christina Rohdin-Alm.

En isländsk Mästare som lär av hästarna unghästträning på Hólarvis Text och Fotograf: Christina Rohdin-Alm. En isländsk Mästare som lär av hästarna unghästträning på Hólarvis Text och Fotograf: Christina Rohdin-Alm. Avelsföreningen Idunn anordnade den 13 oktober i samarbete med Stuteri Stenholmen en mycket välbesökt

Läs mer

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011 En olydig valp Det var en varm dag fram på höstkanten. I en bil satt den lilla jack russell-valpen Puzzel. Hon var en terrier och rätt så envis av sig. När dörren öppnades slank hon snabbt ut. Tyst som

Läs mer

3. Hur var maten som ingick i resans pris?: mycket bra Kommentar maten: -Över all förväntningar, fantastisk inblick i det ungerska köket

3. Hur var maten som ingick i resans pris?: mycket bra Kommentar maten: -Över all förväntningar, fantastisk inblick i det ungerska köket Namn: Katarina Höök Resa: Långritt Pustan Datum: 2 aug 2014 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: - 2. Hur var boendet jämfört med dina förväntningar?: mycket bra Kommentar

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

GOLDEN RETRIEVER. Grupp 8

GOLDEN RETRIEVER. Grupp 8 Grupp 8 FCI-nummer 111 FCI-standard på engelska publicerad 2009-10-28 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 2009-07-28 Översättning fastställd av SKKs Standardkommitté 2010-05-17 GOLDEN RETRIEVER

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Hästens form Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hästens form Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hästens form Av Henrik Johansen Hästen ska alltid arbeta i en form, där det är fysiskt möjligt för den att utföra det vi ber om. Hästen ska alltså inte på något sätt känna sig

Läs mer

AUSTRALIAN KELPIE. Grupp 1

AUSTRALIAN KELPIE. Grupp 1 Grupp 1 FCI-nummer 293 Originalstandard 1989-09-11 FCI-Standard 1997-04-21; engelska SKKs Standardkommitté 2001-09-26, ändrad 2006-08-21 AUSTRALIAN KELPIE Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundaræktarfélag

Läs mer

Att visa häst vid hand 2011 Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen

Att visa häst vid hand 2011 Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen Att visa häst vid hand 2011 Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen ATT VISA HÄST VID HAND Unga hästar visas vid hand många gånger under uppväxten: som föl, vid rådgivande bedömning av unga hingstar,

Läs mer

WELSH SPRINGER SPANIEL

WELSH SPRINGER SPANIEL Grupp 8 FCI-nummer 126 FCI-standard på engelska publicerad 2009-10-28 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 2009-07-28 Översättning fastställd av SKKs Standardkommitté 2010-11-17 WELSH SPRINGER

Läs mer

3. Hur var maten som ingick i resans pris?: mycket bra Kommentar maten: - God mat och mycket mat, vi behövde aldrig gå hungriga!

3. Hur var maten som ingick i resans pris?: mycket bra Kommentar maten: - God mat och mycket mat, vi behövde aldrig gå hungriga! Namn: Kristina Palm Resa: Balkan Trail Datum: 12-19 juli 2014 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: bra Kommentar mottagande: - 2. Hur var boendet jämfört med dina förväntningar?: mycket bra Kommentar

Läs mer

KOOIKERHONDJE. Grupp 8. FCI-nummer 314 Originalstandard FCI-Standard ; engelska SKKs Standardkommitté

KOOIKERHONDJE. Grupp 8. FCI-nummer 314 Originalstandard FCI-Standard ; engelska SKKs Standardkommitté Grupp 8 FCI-nummer 314 Originalstandard 1989-03-10 FCI-Standard 1990-01-31; engelska SKKs Standardkommitté 1995-09-12 KOOIKERHONDJE Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundaræktarfélag Íslands Norsk

Läs mer

Kallblodig unghästutställning På Gävletravet, lördagen den 20/9-2014

Kallblodig unghästutställning På Gävletravet, lördagen den 20/9-2014 Kallblodig unghästutställning På Gävletravet, lördagen den 20/9-2014 Arrangörer: Sleipner Gävle och Sleipner UV Dagens Domare är Camilla Röste Pris 10kr 2013 års Best In Show Kattens fimp TIDSPROGRAM FÖR

Läs mer

JACK RUSSELL TERRIER

JACK RUSSELL TERRIER Grupp 3 FCI-nummer 345 Originalstandard 2000-10-25 FCI-Standard 2004-08-09; engelska SKKs Standardkommitté 2001-09-26, ändrad 2004-09-01 JACK RUSSELL TERRIER Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundaræktarfélag

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Diskussion om hållbarhet Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Diskussion om hållbarhet Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Diskussion om hållbarhet Av Henrik Johansen En häst som har det bra presterar mycket bättre. Alla vinner därför på att vi med förenade krafter arbetar för att förbättra hästens

Läs mer

STAFFORDSHIRE BULLTERRIER (Staffordshire Bull Terrier)

STAFFORDSHIRE BULLTERRIER (Staffordshire Bull Terrier) Grupp 3 FCI-nummer 76 Originalstandard 1987-06-24 FCI-Standard 1998-01-20; engelska SKKs Standardkommitté 2003-04-25 STAFFORDSHIRE BULLTERRIER (Staffordshire Bull Terrier) Nordisk Kennel Union Dansk Kennel

Läs mer

TRÄNING Arbete på långa tyglar

TRÄNING Arbete på långa tyglar TRÄNING Arbete på långa tyglar 72 HÄSTFOCUS #1/2016 Arbete på långa tyglar TRÄNING Arbete på långa tyglar Arbete på långa tyglar kan beskrivas som ridning från marken. Det är ett roligt komplement till

Läs mer

AZAWAKH. Grupp 10. FCI-nummer 307 Originalstandard 1994-08-22 FCI-Standard 1998-06-03; franska SKKs Standardkommitté 2005-06-09

AZAWAKH. Grupp 10. FCI-nummer 307 Originalstandard 1994-08-22 FCI-Standard 1998-06-03; franska SKKs Standardkommitté 2005-06-09 Grupp 10 FCI-nummer 307 Originalstandard 1994-08-22 FCI-Standard 1998-06-03; franska SKKs Standardkommitté 2005-06-09 AZAWAKH Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundaræktarfélag Íslands Norsk Kennel

Läs mer

FLATCOATED RETRIEVER

FLATCOATED RETRIEVER Grupp 8 FCI-nummer 121 Originalstandard 1988-09-08 FCI-standard 1999-01-29; engelska SKKs Standardkommitté 1991-03-20 e.ä. FLATCOATED RETRIEVER Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundaræktarfélag Íslands

Läs mer

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 Alla ryttares och hästälskares dröm besannas på denna resa Galoppera i vattenbrynet omgiven av vita stränder och turkosa dyningar som rullar in. Detta

Läs mer

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Hunter Klasser Snabb och enkel förklaring av klasserna. wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui

Läs mer

SUNE Tidningen Hästfynd nr 5, 2004

SUNE Tidningen Hästfynd nr 5, 2004 SUNE Tidningen Hästfynd nr 5, 2004 (utdrag ur en horsemanshiptränares dagbok) Text: Sven Forsström Foto: Inger Lantz En vinterdag för ungefär ett år sedan ringde min telefon. Som så många andra gånger

Läs mer

Program för den Kallblodig unghästutställning på Gävletravet, Söndag den 16/9-2018

Program för den Kallblodig unghästutställning på Gävletravet, Söndag den 16/9-2018 Program för den Kallblodig unghästutställning på Gävletravet, Söndag den 16/9-2018 Arrangör: Travklubben Sleipner Gävle Dagens domare är Camilla Röste Förra årets Best In Show L.Q. Widde CIRKATIDER FÖR

Läs mer

Sundsmåla gård ligger några mil söder om Linköping. Här bor familjen Rinné, en riktig hästfamilj, där mamma Gunnel ridit i hela sitt liv, pappa Claes

Sundsmåla gård ligger några mil söder om Linköping. Här bor familjen Rinné, en riktig hästfamilj, där mamma Gunnel ridit i hela sitt liv, pappa Claes Sundsmåla gård ligger några mil söder om Linköping. Här bor familjen Rinné, en riktig hästfamilj, där mamma Gunnel ridit i hela sitt liv, pappa Claes har ridit och sen Jonas som är hoppryttare och systern

Läs mer

Kundutvärdering (Simone Lindsten)

Kundutvärdering (Simone Lindsten) 2017-07-26 Kundutvärdering Simone Lindsten Kundutvärdering (Simone Lindsten) Avresedatum: 2017-07-06 Destination: Danmark - Ridweekend på Nordjylland Hur blev du mottagen vid ankomsten? Hur var boendet

Läs mer

BRUKSPROVSVINNARE DRESSYR 2005

BRUKSPROVSVINNARE DRESSYR 2005 BRUKSPROVSVINNARE DRESSYR 2005 Figaro 1085 f 2001 168,00 cm e. Friendship u. Florida e. Feiner Stern u. Wendy e. Werther Uppf: Michael Schenk Ägare: Rose Mathisen och Gränsbo stuteri Vet.bes. Exteriör

Läs mer

Från valp till jakthund valpar födda 24/6-11

Från valp till jakthund valpar födda 24/6-11 Från valp till jakthund valpar födda 24/6-11 TJH MANDYLIKE S LOADSTAR TWIGG S TOLTEK Valparna är nu 9 månader och jag har fått in så många fina rapporter om dem som jag vill delge Er alla. TWIGG S AND

Läs mer

LAPSK VALLHUND (Lapinporokoira)

LAPSK VALLHUND (Lapinporokoira) Grupp 5 FCI-nummer 284 Originalstandard 1997-05-08 SKKs Standardkommitté 2002-06-05 LAPSK VALLHUND (Lapinporokoira) Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundarxktarfélag Íslands Norsk Kennel Klub Svenska

Läs mer

Rasbeskrivning av Morganhästen, SMHF

Rasbeskrivning av Morganhästen, SMHF Rasbeskrivning av Morganhästen, SMHF är en direkt översättning av avsnitt I. TYPE AND CONFORMATION i The Morgan Horse Judging Standards utgiven av American Morgan Horse Assocation (AMHA) Svenska Morganhästföreningen

Läs mer

Skruttans badträning

Skruttans badträning Skruttans badträning Skruttans badträning Skruttan, flickan med en mage som luras. En saga om och för barn med Prader-Willi syndrom. Skruttan måste varje vecka gå till sjukhuset för att träna i den stora

Läs mer

DEN V A V RMBL ODIGA RMBL TRA TRA ARENS EXTERIÖR Anders Järnerot

DEN V A V RMBL ODIGA RMBL TRA TRA ARENS EXTERIÖR Anders Järnerot DEN VARMBLODIGA TRAVARENS EXTERIÖR Anders Järnerot Avelsmålet AVELSMÅLET FÖR DEN SVENSKA VARMBLODIGA TRAVAREN Svensk travsport skall ha en avel och uppfödning, som skapar förutsättningar för en högkvalitativ

Läs mer

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011 Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta var i klassrummet Emilia satt.

Läs mer

FLATCOATED RETRIEVER

FLATCOATED RETRIEVER Grupp 8 FCI-nummer 121 FCI-standard på engelska publicerad 2009-10-28 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 2009-07-28 Översättning fastställd av SKKs Standardkommitté 2010-07-14 FLATCOATED

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Ett lyckat hästköp. Söderåsens Islandshästar Telefon: +46-(0)435 44 24 00 Mobil: +46-(0)709-54 24 00 Email: katarina@turridning.com www.turridning.

Ett lyckat hästköp. Söderåsens Islandshästar Telefon: +46-(0)435 44 24 00 Mobil: +46-(0)709-54 24 00 Email: katarina@turridning.com www.turridning. Söderåsens Islandshästar Telefon: +46-(0)435 44 24 00 Mobil: +46-(0)709-54 24 00 Email: katarina@turridning.com www.turridning.com Ett lyckat hästköp Av Katarina Lagerbäck, B-instruktör i SIF. Eftertryck

Läs mer

GOLDEN RETRIEVER. Grupp 8. FCI-nummer 111 Originalstandard FCI-Standard ; engelska SKKs Standardkommitté

GOLDEN RETRIEVER. Grupp 8. FCI-nummer 111 Originalstandard FCI-Standard ; engelska SKKs Standardkommitté Grupp 8 FCI-nummer 111 Originalstandard 1987-06-24 FCI-Standard 1999-01-29; engelska SKKs Standardkommitté 2003-10-08 GOLDEN RETRIEVER Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundarxktarfélag Íslands Norsk

Läs mer

PATRULLTID & PYJAMASBÖN

PATRULLTID & PYJAMASBÖN PATRULLTID & PYJAMASBÖN Till dig ledare Det viktigaste under lägret är kanske samlingen i den lilla gruppen/patrull? Här finns möjligheten att varje morgonen och kväll på ett särskilt sätt se varandra,

Läs mer

PULI. Grupp 1. FCI-nummer 55 Originalstandard 2000-04-06 FCI-Standard 2000-09-13; tyska SKKs Standardkommitté 2003-10-08, ändrad 2004-03-29

PULI. Grupp 1. FCI-nummer 55 Originalstandard 2000-04-06 FCI-Standard 2000-09-13; tyska SKKs Standardkommitté 2003-10-08, ändrad 2004-03-29 Grupp 1 FCI-nummer 55 Originalstandard 2000-04-06 FCI-Standard 2000-09-13; tyska SKKs Standardkommitté 2003-10-08, ändrad 2004-03-29 PULI Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundaræktarfélag Íslands

Läs mer

Utvärdering 2014 målsman

Utvärdering 2014 målsman Utvärdering 2014 målsman 209 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Mycket väl anordnat och bra information. - Seriöst! Utförlig

Läs mer

PINSCHER. (Deutscher Pinscher)

PINSCHER. (Deutscher Pinscher) Grupp 2 FCI-nummer 184 Originalstandard 2007-03-06 FCI-Standard 2007-04-18; tyska SKKs Standardkommitté 2007-06-13, ändrad 2008-08-26 PINSCHER (Deutscher Pinscher) Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub

Läs mer

URSPRUNGSLAND: Tibet HEMLAND: England

URSPRUNGSLAND: Tibet HEMLAND: England GRUPP 9 (Tibetan Spaniel) FCI 231 C 1987-06-24 STANDARD FÖR TIBETANSK SPANIEL SKK:s STANDARDKOMMITTÉ 1994-11-22-e ä URSPRUNGSLAND: Tibet HEMLAND: England OMRÅDE: Sällskapshund BAKGRUND/ ÄNDAMÅL: Tibetansk

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Jan Brink: Hur blir man bäst? - Göteborg Horse Show 2008 - Häst - Agria Djurförsäkr...

Jan Brink: Hur blir man bäst? - Göteborg Horse Show 2008 - Häst - Agria Djurförsäkr... Sida 1 av 7 Jan Brink: Hur blir man bäst? På ovanstående tema höll Jan Brink sin uppskattade clinic i Scandinavium. Han ställde sig frågan vad som krävs för att nå toppen? Och om det räcker med talang

Läs mer

NORSK ÄLGHUND GRÅ (gråhund)

NORSK ÄLGHUND GRÅ (gråhund) Grupp 5 FCI-nummer 242 Originalstandard 1997-09-18 SKKs Standardkommitté 1998-05-26 (Ändrad nov. 2000) NORSK ÄLGHUND GRÅ (gråhund) Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundarxktarfélag Íslands Norsk

Läs mer

Är man dressyrryttare så ska det väl framgå eller hur?

Är man dressyrryttare så ska det väl framgå eller hur? LFK har ju inte bara hoppryttare som tävlar för klubben utan även några duktiga dressyrryttare så vi har besökt Sofia Möller för att få veta lite mer om hennes liv. Om vi börjar från allra första början

Läs mer

Tävlingen. Marie Helleday Ekwurtzel. Illustrerad av Lena Furberg

Tävlingen. Marie Helleday Ekwurtzel. Illustrerad av Lena Furberg Tävlingen Marie Helleday Ekwurtzel Illustrerad av Lena Furberg 1 EN HÄRLIG KÄNSLA Måste hästar bajsa så mycket? suckade Lilly. Hon skakade bort det långa, bruna håret ur ansiktet. Köp en guldfisk i stället,

Läs mer

GORDONSETTER (Gordon Setter)

GORDONSETTER (Gordon Setter) Grupp 7 FCI-nummer 6b FCI-Standard 1987-06-14; engelska SKKs Standardkommitté 1995-11-30 GORDONSETTER (Gordon Setter) Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundaræktarfélag Íslands Norsk Kennel Klub Svenska

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen Det ska vara ryttaren som tänker en tanke, ryttarens huvud som ger en signal till kroppen, ryttarens kropp som ger en signal till hästen, och

Läs mer

Hur kan vi rida hästen friskare och förebygga belastnings skador?

Hur kan vi rida hästen friskare och förebygga belastnings skador? Hur kan vi rida hästen friskare och förebygga belastnings skador? Examens arbete B-tränar utbildning Hoppning 2015 av Caroline Johansson Innehållsförteckning 1.Introduktion Problemområdesbeskrivning Syfte

Läs mer

Braque Français Pyrenée & Gascogne

Braque Français Pyrenée & Gascogne Braque Français Pyrenée & Gascogne Braque Français - bakgrund Den franska rasen Braque Français är en stående fågelhund som funnits sedan 1400-talet. Den finns i två varianter där typen Pyrenée är den

Läs mer

Hur man använder ordböcker och andra hjälpmedel för stavning och ordförståelse. (SV åk 4 6)

Hur man använder ordböcker och andra hjälpmedel för stavning och ordförståelse. (SV åk 4 6) PIA HAGMAR SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Klara drömmer om att rida. Varje gång hon ser en häst växer längtan inuti henne. Men hennes mamma har inte råd att betala för ridlektioner. En dag

Läs mer

Stress hos hästar i träning

Stress hos hästar i träning Stress hos hästar i träning Stress är något som ofta hör till vardagen hos en galoppör. De tränas tidigt att bli explosiva, reagera snabbt och springa fort. De vi använder oss av är deras naturliga flyktinstinkter.

Läs mer