Redovisning/inventering av insatser inom området Psykisk ohälsa i Alingsås kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Redovisning/inventering av insatser inom området Psykisk ohälsa i Alingsås kommun"

Transkript

1 Arbetsgrupp Psykisk ohälsa Dat Tid: /2, 29/2. 4/4, 16/5. 27/6. 29/8, 2/11, 14/12, /1, 4/5, 24/5, 17/6, 30/8, 23/9, 4/10 och 23/10 Plats: ÖVM Alingsås Närvarande: Tina Modén Närhälsan Micael Gustafsson, tom feb 2013 Soc Anders Hjälm Soc Sonny Johansson SÄS, ÖVM Alingsås Uppdrag Ledningsgruppens uppdrag till arbetsgruppen psykisk ohälsa : arbetsgruppen ser över verksamhetsplanen i de delar som handlar om psykisk ohälsa och funderar på hur Närvårdsområde Alingsås arbetar med de olika delarna. Sedan kommer de med ett förslag på vad som behöver satsas på, dvs. rangordning på de aktiviteter som föreslås. Definition Psykisk ohälsa. Definition av psykisk ohälsa definieras enligt Västra Götalandsregionens vertikala prioriteringar. Redovisning/inventering av insatser inom området Psykisk ohälsa i Alingsås kommun Alingsås kommuns insatser Beskrivning av insatser: Myndighetsutövning Boendestöd Gruppbostäder Boende med särskild service Särskilt anpassat boende Grindgatans HVB Kurator beroendefrågor Case manager Daglig sysselsättning (SoL) Daglig verksamhet (LSS) Personligt ombud Return (tolvstegsbehandling mm) Föräldrarådgivning Familjerådgivning Myndighetsutövning

2 2(7) Två socialsekreterare arbetar för personer med psykiatriskt diagnostiserade sjukdomar med samtidigt behov av insatser enligt SoL. För Alingsås kommun handlar det om ca 120 personer. På beroendesidan arbetar 3,5 socialsekreterare med personer där flertalet har en kombination av psykisk ohälsa kopplat till sitt beroende. För Alingsås kommun handlar det om ca 130 aktuella ärenden. Inom området LSS handlägger 4 socialsekreterare ca 400 personer med funktionsnedsättning där ett flertal även har psykisk ohälsa. Boendestöd Boendestödet ett individuellt anpassat stöd i vardagen som bygger på ett pedagogiskt och vägledande förhållningssätt. Boendestödet identifierar och stärker förmågor. Därigenom skapas möjligheter till att leva ett mera självständigt liv. Den enskildes delaktighet står i fokus. Det kan handla om motivationsarbete, hitta individuella lösningar för att få struktur i vardagslivet, bryta social isolering eller kort sagt minimera de olika funktionsnedsättningarnas påverkan i varje unik livssituation. Boendestöd kan också vara en mera habiliterande insats där bevarande och upprätthållande av olika funktioner är en del av målet. Boendestöd kan alltså vara en insats där funktionsnedsättningen i sig skapar behov av att få saker gjorda åt sig och vara en insats över längre tid. Huvuddelen av stödbehovet skall dock ha utveckling och resursfrigörelse som mål. I vissa fall kan hemtjänst i kombination vara aktuellt. Boendestödsinsatsen skall alltid ha fokus på att bevara och skapa möjligheter för enskilda, oavsett funktionshinder, att leva ett självständigt liv. Boendestödsinsatsen skall underlätta vardagslivet genom pedagogisk planering, individuella strategier och motivationsarbete, inte genom rena serviceinsatser. Antal personer som erbjuder boendestöd är en st stödpedagog, sju st stödassistenter. Cirka 70 st brukare erhåller stöd med sammanlagt ca 600 tim/månad. Gruppbostäder Kommunen har 10 gruppbostäder med sammanlagt 53 boendeplatser för personer med fysisk, psykisk och intellektuell funktionsnedsättning. Antal boendeplatser för personer i gruppbostad är13 st. Boende med särskild service Kommunen har tio boendeenheter med stöd enligt SoL och LSS. Erbjudande till bostad kan ske både som insats enligt LSS eller som bistånd enligt SoL, verkställigheten erbjuds vanligtvis i en form med gemensamhetslokal för personal och brukare med satelitlägenheter i närområdet. Stödinsatser erbjuds utifrån upprättad individuell plan. Tillgång finns till personal dygnet runt. Kombinationen av insatserna innebär att man erbjuder biståndinsatser enligt SoL på motsvarande nivå som LSS-insatsen utförs.

3 3(7) Särskilt anpassat boende Biståndet innebär ett boende som anpassats för den enskilde efter dennes behov. I boendet ingår inte bistånd enligt SoL eller LSS för detta krävs tilläggsbeslut. Inga personer har utifrån psykiatrisk diagnos insatsen i Alingsås kommun. Grindgatans HVB Grindgatan tillhandahåller för närvarande 6 boendeplatser inom institutionen. Kopplat till HVB verksamheten finns 13 st träningslägenheter och 11 st andrahandslägenheter som erbjuder boende för personer under rehabilitering för sitt beroende. Boendeformen bostad först har under 2013 införts med för närvarande fyra lägenheter. Kurator beroendefrågor Kommunens kurator erbjuder årligen samtalsstöd till ca 100 personer med missbruksproblematik många i kombination med psykisk ohälsa. Case Manager Stöd erbjuds till personer med allvarlig psykisk störning och samtidigt tungt beroende. Arbetet utförs av 2 personer och är en samverkan mellan Alingsås kommun och regionens öppenvårdspsykiatri. Antal klienter/patienter i pågående stöd är mellan st. Insatsen är för närvarande under översyn och beslut fattas senare under året. Daglig sysselsättning Alingsås kommun upphandlar daglig sysselsättning via Svenska Kyrkan (Arken). Daglig verksamhet Finns inte riktad mot målgruppen i något sammanhang förutom ett fåtal personer med psykisk sjukdom i kombination med utvecklingsstörning. Personligt ombud Personligt ombud är en från myndighetsutövning fristående funktion med uppdrag att stödja vuxna personer med psykisk funktionsnedsättning. Stödet innebär att krav och kostnadsfritt bistå den enskildes önskemål, behov och lagliga rättighet i det allmänna samhällslivet. Arbetet i Alingsås kommun utförs gemensamt med Lerums kommun och bedrivs av två personer. Return Vid Return som är kommunens beroendebehandling erbjuder 2 personal tolvstegsbehandling i grupp, enskilda samtal, haschavvänjningsprogram samt stöd i substitutionsbehandling. Anhörigprogram och återfallsprevention erbjuds regelbundet. Verksamheten når ca 50 personer/år.

4 4(7) Sammanfattning/slutsats Alingsås kommuns insatser Förbättringsområden: Sysselsättning för personer som inte bedöms kunna stå till arbetsmarknadens förfogande. Uppföljning av gemensamma arbetsplaner/samordnad individuell plan. Viktigt att kommunala och regionala beslut/överenskommelser samordnas. Framtida behov: Tillgång till alternativa bostäder för socialtjänstens behov. Gemensam beroendemottagning i Alingsås, inklusive avgiftning och substitutionsbehandling. Sysselsättningsåtgärder. Kompetensutveckling avseende nya droger. Utökade resurser avseende insatser och behov för personer med neuropsykiatriska funktionshinder. Verka för att samordnad individuell plan alltid upprättas när insatser ges från olika huvudmän. Utverka fungerande modell för kostnadsfördelning vid behov av extern köpt vård. Närhälsans insatser Samtalsbehandling på stöd, jagstärkande och psykoterapeutisk nivå. Medicinbehandling. Telefonrådgivning. Hälsoenheten Livslinjen Ungdomsmottagning Närrehab Behandling bedrivs för patienter som inte kräver specialistpsykiatrisk vård/behandling i enlighet med regional medicinsk riktlinje, Ansvarsfördelning och konsultationer mellan primärvård och specialistpsykiatri. Beskrivning av samtalsbehandling på VC I samband med redovisning/kartläggning ställdes följande frågor till varje vårdcentral. 1. Finns det någon samtalsfunktion på din vårdcentral och i så fall hur stor är den tjänsten i % räknat? 2. Hur många patienter årligen får möjlighet till samtalsbehandling? 3. Hur lång är en genomsnittlig samtalsbehandling hos er (antal gånger/patient)? 4. Vilka är de vanligaste problemen/diagnoserna hos dem ni behandlar? 5. Har ni kö till samtalsbehandling och i så fall hur lång är väntetiden?

5 5(7) Inkomna svar från VC Närhälsan Ängabo vårdcentral 1. Just nu bara 50%, under feb-okt 2012 har vi haft 100% och vi söker psykolog/psykoterapeut på 50-60% 2. ca 220 st 3. I snitt 8 samtal 4. Depression, ångest, relationsproblem, krisreaktioner, samtal kring egen eller anhörigs svårare sjukdom inkl kronisk värk månader. Till KBT lite längre eftersom vi inte har någon med den kompetensen just nu. Bräcke Diakoni vårdcentral Har en kurator/kbt-terapeut som jobbar 40% samt en psykolog som arbetar med Brief Intervention=kort psykologisk rådgivning 20%. Hur många enskilda individer som erbjuds hjälp har jag inte fått svar på, men de har sammanlagt 350 besök/år. Snittet är 6 samtal hos kurator och 2-3 samtal hos psykologen. De vanligaste diagnoserna är stress, kris, ångest, nedstämdhet och sömnproblem. Ingen väntetid till psykologen och ca 2 veckors kötid för kuratorskontakt. Carema vårdcentral Carema har svarat att de har en 60% tjänst, men ej angivit vilken profession den personen har. De har heller inte svarat på hur många enskilda individer som får hjälp, men de har ca 500 patientbesök/år. Varje patient får i genomsnitt 6 samtal. Depression och ångest är de vanligaste diagnoserna och de har ca 3 veckors väntetid. Nötkärnan vårdcentral Nötkärnan har två konsulter i kbt-terapi som sammanlagt jobbar ca 25-30% och de har ca 250 patientbesök/år. En genomsnittlig behandling är mellan 5-10 ggr och de vanligaste diagnoserna är ångest och depression. Väntetid 1-2 veckor f.n. Närhälsan Sörhaga vårdcentral Sörhaga har för närvarande 100 socionom/kurator med psykodynamisk och kbt-kompetens och 40 % leg psykoterapeut/socionom med psykodynamisk kompetens. Statistiken är för 2011 då vi tillsammans hade 100 % tjänst. Vi träffade då 165 unika patienter och sammanlagt har vi haft 850 patientbesök/år. (Denna statistik, 100% tjänst ca patientbesök, har varit stabil under 10 år). Genomsnittlig behandling är ca 7,5 ggr/patient. De vanligaste diagnoserna är depression, ångest, panikångest, GAD, stressrelaterade sjukdomar som t ex utmattningssyndrom och krisreaktioner och sorg. Vi möter även människor med tvångssyndrom, ätstörningar, sexuella problem, relationsproblem och olika missbruksrelaterade bekymmer. En viktig del i patientarbetet är samverkan med andra aktörer. Det kan innebära att vi deltar i och där behov finns initierar rehabiliteringsmöten tillsammans med patient, försäkringskassa, arbetsförmedling, arbetsgivare, läkare och andra. Vi ansvarar och planerar även för de psykiatrikonsultationsronder som vi har 3 ggr/termin på vct. Vi remitterar eller hänvisar även patienterna till andra instanser såsom familjerådgivningen, psykiatrin, socialtjänsten, beroendeenheten, företagshälsovården, föräldrarådgivningen eller ger förslag på privata

6 6(7) terapialternativ. Väntetid för icke prioriterade ärenden ca 6-8 månader. Småbarnsföräldrar, akuta kriser och andra prioriterade ärenden brukar vi försöka ta emot inom några veckor. Närhälsan Sollebrunns vårdcentral Sollebrunns VC har 50% terapeut som tar emot ca 350 patientbesök per år. Övriga insatser Medicinbehandling Insättning och uppföljning av medicinering. Telefonrådgivning Hälsoenheten Verksamhet bedrivs på Närhälsans vårdcentraler i form av enskild/gruppbehandling med hälsosamtal, fysisk aktivitet, sömnskola, tobaksavvänjning och övervikt. Ungdomsmottagning, år. På ungdomsmottagningen i Alingsås kan man få hjälp av barnmorska, undersköterska, kurator, psykolog och allmänläkare med frågor avseende, matproblem, ångest, nedstämdhet, stress, osäkerhet kring identitet och självkänsla, akut kris eller livskris, relationsproblem samt funderingar om livet i allmänhet. Närrehab Närrehab arbetar med stress och ångesthantering via sjukgymnast. Råd och stöd (RoS) Stöd till unga ensamstående mammor. Spädbarnsgruppen Stöd till mammor och barn upp till ett år. Sammanfattning/slutsats primärvårdsinsatser Förbättringsområden Utökade resurser avseende kurator/terapeut/psykolog med anledning av ständigt ökat efterfrågan/behov. Fortsatt utvecklingsbehov för arbetet med tidig upptäckt. Verka för att samordnad individuell plan skall upprättas vid behov när insatser ges från olika huvudmän. Framtida behov: Då en allt större del av efterfrågad vård rör området psykisk ohälsa krävs utökade resurser avseende terapeuter, kuratorer och psykologer. Informera om regelverk, insatser och åtgärder som kan erbjudas av respektive instans inom arbetsrehabilitering Gemensam beroendemottagning med möjlighet till utdelning av Antabus, samtalsstöd i form av motiverande samtal. Närhälsans samverkan med övriga aktörer som socialtjänst och specialistpsykiatri behöver förbättras. Utveckla och förbättra konsultationsarbetet med specialistpsykiatrin.

7 7(7) Redovisning/inventering av insatser inom området psykisk ohälsa vid psykiatrisk öppenvårdsmottagning Alingsås Psykiatriska öppenvårdsmottagningens i Alingsås Öppenvårdsmottagningen i Alingsås är bemannad med Läkare, sjuksköterskor, psykologer, skötare, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, socionomer och administrativ personal. Sammanlagt består öppenvårdsmottagningen av ca 35 st anställda personer. Psykiatriska öppenvårdsmottagningens insatser i Alingsås. Psykiatrikonsultationer till Närhälsa samt konsultationer för Alingsås lasaretts upptagningsområde. Neuropsykiatriska utredningar och bedömningar. Terapeutiska behandlingar som stöd/psykodynamisk/kognitiv terapi. Anhörigstöd individuellt och anhörigutbildning grupp. Nätverksarbete. Sjukgymnastisk behandling i form av kroppskännedom, fysisk aktivitet på recept. Arbetsterapeutiska utredningar enskilt och i grupp. Telefonrådgivning Medicinsk behandling/uppföljning. Gruppbehandling i form av Mentaliserings- behandlande terapi (MBT), Dialektisk- behandlande terapi (DBT), sömn och ångestgrupper, ADHD skola mm. Förbättringsområden Verka för att samordnad individuell plan alltid upprättas när insatser ges från olika huvudmän. Arbeta fram en fungerande modell för kostnadsfördelning vid behov av extern köpt vård. Ökad tillgänglighet till konsultationer för samtliga vårdcentraler. Utveckla former för att kommunala och regionala beslut/överenskommelser bättre synkroniseras. Framtida behov: Att kunna möta patienters bedömda behov av specialiserad vård och behandling tidigare. Lokal behandling mot ätstörningar. Gemensamt beroendearbete/mottagning tillsammans med kommun, Närhälsa och Alingsås lasarett. Korttidsplats för personer som behöver tillfällig omvårdnad på grund av sin psykiska hälsa där det inte krävs sjukhusvård.

Psykisk ohälsa Alingsås

Psykisk ohälsa Alingsås Psykisk ohälsa Alingsås Redovisning/inventering av insatser inom området Psykisk ohälsa i Alingsås kommun Kommun Närhälsa och övriga vårdcentraler Psykiatrisk öppenvårdsmottagning Alingsås Beskrivning

Läs mer

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Fastställda av vård- och omsorgsnämnden 2015-05-13, 45, Dnr VON 2015/103 Innehållsförteckning

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen

Fastställd av kommunstyrelsen VANSBRO KOMMUN RIKTLINJER för Boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Fastställd av kommunstyrelsen 2014-01-14 Inledning Riktlinjernas syfte är att vara en vägledning för handläggare i

Läs mer

Guide för personer med psykiska funktionshinder

Guide för personer med psykiska funktionshinder Guide för personer med psykiska funktionshinder Information och vägledning till Dig som bor i Orsa kommun. Informationsansvarig: Åsa Lundin Reviderad: 2013-06-17 E-post: asa.lundin@orsa.se Innehållsförteckning

Läs mer

Läkare, psykolog, arbetsterapeut, sekreterare... En rad yrkeskategorier samarbetar för att ge hallänning arna bästa tänkbara psy kiat risk vård.

Läkare, psykolog, arbetsterapeut, sekreterare... En rad yrkeskategorier samarbetar för att ge hallänning arna bästa tänkbara psy kiat risk vård. Läkare, psykolog, arbetsterapeut, sekreterare... En rad yrkeskategorier samarbetar för att ge hallänning arna bästa tänkbara psy kiat risk vård. De har många olika sorters kunskap och erfarenheter, vilket

Läs mer

RIKTLINJER. särskilda insatser enligt socialtjänstlagen till psykiskt funktionshindrade. Beslutade av socialnämnden

RIKTLINJER. särskilda insatser enligt socialtjänstlagen till psykiskt funktionshindrade. Beslutade av socialnämnden SOCIALFÖRVALTNINGEN 2010-06-22 RIKTLINJER särskilda insatser enligt socialtjänstlagen till psykiskt funktionshindrade Beslutade av socialnämnden 2010-08-31 2(7) Riktlinjer för särskilda insatser enligt

Läs mer

Samverkande verksamheters ansvarsområden

Samverkande verksamheters ansvarsområden Bilaga till överenskommelse 8 Samverkande verksamheters ansvarsområden Hälso- och sjukvård Primärvården För primärvården åvilar medicinskt ansvar enligt primärvårdens basåtagande. Den familjeläkare som

Läs mer

Riktlinjer för psykiatrisk öppenvård. PSYKIATRIFÖRVALTNINGEN Box 601, Kalmar

Riktlinjer för psykiatrisk öppenvård. PSYKIATRIFÖRVALTNINGEN Box 601, Kalmar Riktlinjer för psykiatrisk öppenvård V U X E N P SYKIATRI SÖDER F A S TSTÄL L T 2011-06-16 V E R S I O N 2011:1 PSYKIATRIFÖRVALTNINGEN Box 601, 391 26 Kalmar Innehåll Inledning 2 Definition av öppenvård,

Läs mer

Psykiatrin Halland har drygt 600 anställda, där den största yrkesgruppen är sjuksköterskor.

Psykiatrin Halland har drygt 600 anställda, där den största yrkesgruppen är sjuksköterskor. Läkare, psykolog, arbetsterapeut, sekreterare... En rad yrkeskategorier samarbetar för att ge hallänning ar na bästa tänkbara psy kiat risk vård. De har många olika sorters kunskap och erfarenheter, vilket

Läs mer

Expansionsplan Bostad med Särskild Service

Expansionsplan Bostad med Särskild Service Datum: 2016-02-22 Handläggare: Tanja Mattsson Direktnr: Beteckning: Expansionsplan Bostad med Särskild Service Ärendet För att säkerställa att vi kan möta nuvarande och kommande behov när det gäller bostad

Läs mer

LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS

LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS HAGFORS KOMMUN MÅLET MED LAGEN OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE, LSS, ÄR ATT DEN ENSKILDE FÅR MÖJLIGHET ATT LEVA SOM ANDRA LSS

Läs mer

Hjälp och stöd vid psykisk ohälsa. upplandsvasby.se

Hjälp och stöd vid psykisk ohälsa. upplandsvasby.se upplandsvasby.se 08-590 970 00 Hjälp och stöd vid psykisk ohälsa Hjälp och stöd vid psykisk ohälsa Av olika skäl kan människor ibland behöva stöd i sitt dagliga liv. Du som har funktionsnedsättning har

Läs mer

Leva som andra. Stöd för dig som har en funktionsnedsättning

Leva som andra. Stöd för dig som har en funktionsnedsättning Leva som andra Stöd för dig som har en funktionsnedsättning Stöd att leva ett självständigt liv Du som har en funktionsnedsättning kan få stöd och hjälp i vardagen. Med hjälp kan du leva som andra och

Läs mer

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade www.filipstad.se LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ger rätt till särskilt stöd och service som människor kan behöva

Läs mer

Riktlinjer boendestöd för vuxna

Riktlinjer boendestöd för vuxna Riktlinjer boendestöd för vuxna Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Riktlinjer antagna av Socialnämnden den 18 december 2012 219 Innehållsförteckning Bakgrund...2 Lagstiftning...2 Målsättning...2

Läs mer

KRISTIANSTAD - STATISTIK 2010

KRISTIANSTAD - STATISTIK 2010 KRISTIANSTAD - STATISTIK 2010 Bilden visar klientflödet i PO - verksamheten. Totalt under 2010 handlade det om 1 98 klienter 2010-01-01 = Totalt antal pågående ärende Pågående från tidigare år = Ärenden

Läs mer

Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS

Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS Stöd och service till personer med funktionsnedsättning 2 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) har kommit till

Läs mer

Ansvarsfördelning och konsultationer mellan primärvård och specialistpsykiatri. Ulf Svensson, chefläkaravdelningen

Ansvarsfördelning och konsultationer mellan primärvård och specialistpsykiatri. Ulf Svensson, chefläkaravdelningen Ansvarsfördelning och konsultationer mellan primärvård och specialistpsykiatri. Förtydliga vårdnivåer Syfte Underlag för konsultationsarbetet mellan primärvård och vuxenpsykiatri. Effektivare remissflöden

Läs mer

Riktlinjer för myndighetsutövning missbruk och socialpsykiatri

Riktlinjer för myndighetsutövning missbruk och socialpsykiatri POLICY PLAN l RIKTLINJER STRATEGI l HANDLINGSPLAN RUTIN ANVISNING Riktlinjer för myndighetsutövning missbruk och socialpsykiatri Beslutad av: Antagen av Socialnämnd, den 24-04-2019 58 Dokumentansvarig:

Läs mer

Riktlinje för boendestöd

Riktlinje för boendestöd Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler >> Styrdokument Riktlinje för boendestöd ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2016-05-04, 143 ANSVAR UPPFÖLJNING: Socialchef GÄLLER TILL OCH MED: 2019 Våra

Läs mer

VI ARBETAR I TEAM PÅ VÅRDCENTRALEN

VI ARBETAR I TEAM PÅ VÅRDCENTRALEN VI ARBETAR I TEAM PÅ VÅRDCENTRALEN fysioterapeut läkare distriktssköterska kurator eller psykolog distriktssköterska Landstinget i Värmland, mars 2018. TEAM FÖR DITT BEHOV Nu utvecklar vi vården och våra

Läs mer

Stöd i Sundbyberg. För dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN

Stöd i Sundbyberg. För dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Stöd i Sundbyberg För dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Vem kan få stöd? Det finns en lag som kallas LSS. Det står för Lagen om stöd och service till

Läs mer

Tjörnmodellen, helhetstänk Beroendevård och stöd Öppenvård Vuxenenhet och AME i Samverkan med Närhälsan Tjörn

Tjörnmodellen, helhetstänk Beroendevård och stöd Öppenvård Vuxenenhet och AME i Samverkan med Närhälsan Tjörn Tjörnmodellen, helhetstänk Beroendevård och stöd Öppenvård Vuxenenhet och AME i Samverkan med Närhälsan Tjörn Integrerad Socialmedicinsk mottagning på Tjörn Högkonsumtion, Riskkonsumtion, Substans-och

Läs mer

Riktlinjer för boendestöd i Gullspångs kommun enligt socialtjänstlagen SOL och lagen om särskilt stöd och service, LSS

Riktlinjer för boendestöd i Gullspångs kommun enligt socialtjänstlagen SOL och lagen om särskilt stöd och service, LSS Riktlinjer för boendestöd i Gullspångs kommun enligt socialtjänstlagen SOL och lagen om särskilt stöd och service, LSS Antagen av Vård- och omsorgsnämnden 2016-08-10, 330 Dnr: KS 2016/480 Kommunledningskontoret

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Psykosocial resurs vid hälsocentral

Uppdragsbeskrivning för Psykosocial resurs vid hälsocentral Beskrivning Diarienr: Ej tillämpligt 1(6) Dokument ID: 04-62379 Fastställandedatum: 2015-11-10 Upprättare: Charlotte G Agnevik Jonsson Giltigt t.o.m.: 2017-11-10 Fastställare: Roger Olof Nilsson Uppdragsbeskrivning

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av ärenden avseende socialpsykiatri

Riktlinjer för handläggning av ärenden avseende socialpsykiatri Sida 1 Vård, omsorg och IFO Datum 2017-09-13 Antagen av Kommunstyrelsen Diarienummer Dnr KSN 2017 000745 Paragraf KS 198 Riktlinjer för handläggning av ärenden avseende socialpsykiatri 2 Inledning Socialtjänstlagen

Läs mer

Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos

Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos Information om Habilitering & Hälsas stöd till dig som har en autismspektrumdiagnos (ASD) utan intellektuell funktionsnedsättning. Det kan vara autism, Aspergers

Läs mer

Boendestöd och case manager, slutrapport

Boendestöd och case manager, slutrapport HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-03-12 DNR 100-09-500 SDN 2009-03-19 Handläggare: Lena Ahlsén Telefon: 508 23 303 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015

VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015 VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015 Upprättad 2013-01-23 2(7) INLEDNING Omsorgen om funktionshindrade riktar sig till personer med fysiska och psykiska funktionshinder och deras familjer.

Läs mer

Vuxenhabilitering i Norrbottens läns landsting

Vuxenhabilitering i Norrbottens läns landsting 20-05-0 (6) Vuxenhabilitering i Norrbottens läns landsting Uppdrags- och ansvarsfördelning mellan vårdcentralerna och Länsenheten Särskilt stöd/funktionshinder Vägledningsdokument Luleå 20-04-28 Anneli

Läs mer

➎ Om kommuner, landsting och beslutsfattare. Kunskap kan ge makt och inflytande. Vem bestämmer vad?

➎ Om kommuner, landsting och beslutsfattare. Kunskap kan ge makt och inflytande. Vem bestämmer vad? ➎ Om kommuner, landsting och beslutsfattare 32 Kunskap kan ge makt och inflytande. Vem bestämmer vad? Så mycket har skrivits och sagts om långtidssjukskrivna den senaste tiden. Man kan känna sig utpekad.

Läs mer

BILAGA 2 : STATISTISK ANALYS

BILAGA 2 : STATISTISK ANALYS BILAGA 2 : STATISTISK ANALYS Fördelningen av klienter per kommun (sedan start) 2003 Enligt verksamhetsberättelsen för den personliga ombudsverksamheten år 2003 såg fördelningen av klienter per kommun (sedan

Läs mer

Upprättad: 2015-05-19 Framtagen av: Desiré Törnqvist Fastställd av: Socialutskottet

Upprättad: 2015-05-19 Framtagen av: Desiré Törnqvist Fastställd av: Socialutskottet Riktlinjer boendestöd för vuxna Upprättad: 2015-05-19 Framtagen av: Desiré Törnqvist Fastställd av: Socialutskottet Socialförvaltningen Område: FO, IFO Bakgrund Den svenska psykiatrireformen trädde i kraft

Läs mer

det psykologiska perspektivet

det psykologiska perspektivet För den som lider av psykisk ohälsa finns en rad behandlingsmetoder, främst olika former av samtalsoch läkemedelsbehandling. Ofta används en kombination. Grundläggande är att man har med sig både det medicinska,

Läs mer

Insatser enligt Socialtjänstlagen

Insatser enligt Socialtjänstlagen SOCIAL- OCH OMSORGSKONTORET Myndigheten för personer med funktionsnedsättning Insatser enligt Socialtjänstlagen - för personer med funktionsnedsättning under 65 år Vem vänder sig insatserna till?... 3

Läs mer

Psykisk ohälsa under graviditet

Psykisk ohälsa under graviditet Godkänt den: 2017-12-03 Ansvarig: Masoumeh Rezapour Isfahani Gäller för: Kvinnosjukvård; Mödrahälsovårdsenheten; Region Uppsala Bakgrund Psykisk ohälsa är vanligt, lika vanlig hos gravida kvinnor som hos

Läs mer

Projekt Tidig Samverkan

Projekt Tidig Samverkan Projekt Tidig Samverkan Bakgrund Försäkrings - kassan Hälso- och sjukvården Långa väntetider för patienten Målsättning Projekt mål: Ta fram en arbetsmodell för en effektivare rehabilitering och sjukskrivningsprocess

Läs mer

Ungas psykiska hälsa i primärvården - Elevhälsan Nätverksmöte Göteborg 28 februari 2018

Ungas psykiska hälsa i primärvården - Elevhälsan Nätverksmöte Göteborg 28 februari 2018 Ungas psykiska hälsa i primärvården - Elevhälsan Nätverksmöte Göteborg 28 februari 2018 Bakgrund till beslut Fler RMR pekar på primärvårdsnivåns ansvar Förändringar hos vårdgrannar, ex. elevhälsan Specialistnivån

Läs mer

Boendestöd enligt SoL

Boendestöd enligt SoL Uppdrag och kvalitetskrav Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-09-19 Ärendenr SON 2018/107 Version [1.0] Innehållsförteckning... 1 Inledning... 2 Beskrivning av insatsen...

Läs mer

För den som lider av psykisk ohälsa finns en rad behandlingsmetoder, främst olika former av samtalsoch läkemedelsbehandling.

För den som lider av psykisk ohälsa finns en rad behandlingsmetoder, främst olika former av samtalsoch läkemedelsbehandling. Om behandling För den som lider av psykisk ohälsa finns en rad behandlingsmetoder, främst olika former av samtalsoch läkemedelsbehandling. Ofta används en kombination. Grundläggande är att man har med

Läs mer

Behöver ditt barn stöd från samhället?

Behöver ditt barn stöd från samhället? Behöver ditt barn stöd från samhället? Den här broschyren riktar sig till dig som har ett barn med funktionsnedsättning. I den finns information om vilket stöd du och barnet kan få från samhället. Här

Läs mer

Information om hjälp i hemmet och valfrihet

Information om hjälp i hemmet och valfrihet Information om hjälp i hemmet och valfrihet Version 9.0 20150203 Vård- och omsorg Information om hemtjänst Vad är hemtjänst? Hemtjänst är ett samlat begrepp för olika former av stöd, service och omvårdnad

Läs mer

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med Anhörigstöd Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med Senast reviderad 2019-05-06 sid. 1 av 8 Innehåll

Läs mer

att jobba på socialförvaltningen

att jobba på socialförvaltningen att jobba på socialförvaltningen Socialförvaltningen Socialförvaltningen ansvarar för insatser till barn, ungdomar, familjer samt personer med funktionsnedsättning eller någon form av beroende. Socialförvaltningen

Läs mer

Ku 1 i. Tillämpning av LOV under 65 år BESLUTSFÖRSLAG

Ku 1 i. Tillämpning av LOV under 65 år BESLUTSFÖRSLAG Ku 1 i BESLUTSFÖRSLAG Tillämpning av LOV under 65 år Sociala omsorgsnämnden beslutade 2015-04-21 att tillämpa hemtjänstvalet för personer 18-64 år, enligt uppdrag i budget, för de personer som har hemtjänst

Läs mer

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN Stöd & Service STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN STÖD OCH SERVICE till dig som har en psykisk funktionsnedsättning -Team Psykiatri- STÖD OCH SERVICE till dig som har en intellektuell funktionsnedsättning

Läs mer

Yttrande över motion 2017:31 av Karin Michal (MP) om utökade psykiatriska resurser

Yttrande över motion 2017:31 av Karin Michal (MP) om utökade psykiatriska resurser Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Marina Skarbövik TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 1 (3) HSN 2017-1299 Yttrande över motion 2017:31 av Karin Michal (MP)

Läs mer

Hur samverkar kommuner och landsting utifrån personens behov? Vem ansvarar för vad?

Hur samverkar kommuner och landsting utifrån personens behov? Vem ansvarar för vad? Hur samverkar kommuner och landsting utifrån personens behov? Vem ansvarar för vad? 13:00 Inledning Birgitta Jervinge 13:15 Samverkansavtalet i Halland 14:00 Paus 14:15 Samordnade planer hur går det till?

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS. Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen

Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS. Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Diarienr VON 248/17

Läs mer

Lever du nära någon med psykisk ohälsa?

Lever du nära någon med psykisk ohälsa? Lever du nära någon med psykisk ohälsa? Du behöver inte vara ensam om ansvaret. Kontakta oss på Anhörigcentrum. Vi har stöd att erbjuda och kan lotsa dig vidare om så behövs. Människor är lojala och ställer

Läs mer

Stöd i Sollentuna. Information till dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning. Senast uppdaterad:

Stöd i Sollentuna. Information till dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning. Senast uppdaterad: Stöd i Sollentuna Information till dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning Senast uppdaterad: 2016-09-08 Innehåll Vem kan få hjälp och stöd enligt LSS Så här gör du för att ansöka Ledsagarservice

Läs mer

Agneta Ahlström Beatrice Larsson Carl-Johan Bexell Hösten 2009

Agneta Ahlström Beatrice Larsson Carl-Johan Bexell Hösten 2009 Agneta Ahlström Beatrice Larsson Carl-Johan Bexell Hösten 2009 Din nya granne Två bostäder med särskild service för personer med psykisk funktionsnedsättning Mentalsjukhus 1826 skapades det första Mentalsjukhuset

Läs mer

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Information om LSS

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Information om LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Information om LSS Vård- och omsorgsförvaltningen Enköpings kommun, november 2017 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Lagen

Läs mer

Inventering av samlade behov för personer med psykisk funktionsnedsättning, 2013.

Inventering av samlade behov för personer med psykisk funktionsnedsättning, 2013. Inventering av samlade behov för personer med psykisk funktionsnedsättning, 2013. - PRIO (Plan för riktade insatser inom området psykisk hälsa. - Målgrupp: Vuxna med diagnos om psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Överenskommelse om samverkan

Överenskommelse om samverkan 23 april 2004 1(8). Överenskommelse om samverkan Parter Överenskommelsen gäller samverkan mellan nedanstående enheter inom Gotlands kommun Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) Psykiatriska kliniken Primärvården

Läs mer

Information om hjälp i hemmet och valfrihet

Information om hjälp i hemmet och valfrihet Information om hjälp i hemmet och valfrihet Version 10.2 2018-05-25 Vård- och omsorg Information om hemtjänst Vad är hemtjänst? Hemtjänst är ett samlat begrepp för olika former av stöd, service och omvårdnad

Läs mer

ANVISNINGAR OCH RUTINER FÖR F100

ANVISNINGAR OCH RUTINER FÖR F100 Fastighetskontoret ANVISNINGAR OCH RUTINER FÖR F100 www.goteborg.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING Målgrupp 3 Rutiner 4 Erbjudande om lägenhet 5 Kontraktskrivning 5 Stöd i boendet och uppföljning 5 Hyror 6 Övertagande

Läs mer

Ramavtal kring personer över 18 år med psykisk funktionsnedsättning/ psykisk sjukdom

Ramavtal kring personer över 18 år med psykisk funktionsnedsättning/ psykisk sjukdom Datum 2008-08-06 Ramavtal kring personer över 18 år med psykisk funktionsnedsättning/ psykisk sjukdom Mellan Region Skåne och.. kommun har träffats följande ramavtal om samverkan kring personer över 18

Läs mer

i Kristianstad - Statistik 2008 Antal klienter 88r

i Kristianstad - Statistik 2008 Antal klienter 88r i Kristianstad - Statistik 28 Antal klienter 88r Bilden visar klientflödet i PO - verksamheten. Totalt under 28 handlar det om 88 klienter Antal 28-1-1 Pågående Föreg. Pågående Bild 1 25 26 51 Avslutade

Läs mer

Vår ätstörningsvård är åldersobunden och länsövergripande: patientens bostadsort eller ålder ska inte vara ett hinder för en god, sammanhållen vård.

Vår ätstörningsvård är åldersobunden och länsövergripande: patientens bostadsort eller ålder ska inte vara ett hinder för en god, sammanhållen vård. I samtliga sex kommuner i Halland be driver vi öppenvård för både barn och vuxna. Dessutom har vi heldygnsvård för vuxna i Varberg och Halmstad, samt hel dygnsvård för barn och ungdomar i Halmstad. I Kungsbacka,

Läs mer

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Datum Nämnd, förvaltning 2016-02-29 Socialnämnden Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Beslutad av socialnämnden 2010-06-22 Reviderad 2014-05-20, 55 Reviderad

Läs mer

Multimodal smärtrehabilitering

Multimodal smärtrehabilitering Smärtenheten NU-sjukvården 2018-03-12 Multimodal smärtrehabilitering Smärtenheten, NU-sjukvården 2 Om multimodal rehabilitering Smärtenheten på Uddevalla sjukhus bedriver multimodal rehabilitering som

Läs mer

Rehabiliteringsplan. Maria Hellbom Leg. Psykolog, fil dr Enheten för rehabilitering och stöd Skånes Onkologiska Klinik Skånes universitetssjukhus

Rehabiliteringsplan. Maria Hellbom Leg. Psykolog, fil dr Enheten för rehabilitering och stöd Skånes Onkologiska Klinik Skånes universitetssjukhus Rehabiliteringsplan Maria Hellbom Leg. Psykolog, fil dr Enheten för rehabilitering och stöd Skånes Onkologiska Klinik Skånes universitetssjukhus 1 Varför rehabiliteringsplan? Sammanfattar bedömning, åtgärder,

Läs mer

HJÄLP OCH STÖD. för dig som är äldre eller har funktionsnedsättning

HJÄLP OCH STÖD. för dig som är äldre eller har funktionsnedsättning HJÄLP OCH STÖD för dig som är äldre eller har funktionsnedsättning 1 Lomma kommun har ansvar för att du som bor eller vistas i kommunen, får det stöd och den hjälp du behöver, allt enligt Socialtjänstlagen

Läs mer

Habilitering och rehabilitering

Habilitering och rehabilitering Överenskommelse Fastställd av Hälso- och sjukvårdsnämnden och Socialnämnden Framtagen av Leif Olsson, Cecilia Persson Beslutsdatum 2017-03-22 (revidering) SON 34 HSN 347 Upprättad 2015-05-13 Ärendenr SON

Läs mer

Komplettering och förtydligande av samarbetsavtal

Komplettering och förtydligande av samarbetsavtal BILAGA 1 Komplettering och förtydligande av samarbetsavtal Psykiatri för vuxna Syfte Huvudavtalet mellan Region Skåne och Hässleholms kommun avseende psykiatri reglerar hur samverkan ska ske mellan parterna.

Läs mer

Boendestöd VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Boendestöd VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Boendestöd VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är boendestöd? Här får du information om vad boendestöd är och hur det kan fungera att få stöd av boendestödet. Det är svårt att beskriva exakt hur

Läs mer

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8)

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8) Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2019-05-27 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Ingmar Ångman Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Schizofreniföreningen i Skåne i samarbete med respektive lokal förening.

Schizofreniföreningen i Skåne i samarbete med respektive lokal förening. Schizofreniföreningen i Skåne i samarbete med respektive lokal förening. Inventering (Husesyn) rörande situationen för de allvarligt psykiskt sjuka/funktionshindrade och deras anhöriga i respektive kommun.

Läs mer

Lerums kommun. Förstudie av hur det kommunala ansvaret för psykiatrin är organiserat. z!l ERNST ÅYOUNG

Lerums kommun. Förstudie av hur det kommunala ansvaret för psykiatrin är organiserat. z!l ERNST ÅYOUNG Revisionsrapport 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna Januari 2011 Lerums kommun Förstudie av hur det kommunala ansvaret för psykiatrin är organiserat H" z!l ERNST ÅYOUNG MlERNSTÅYOUNG Innehåll Sammanfattning

Läs mer

När vänder du dig till vårdcentralen? Vad är uppdraget? Charlotte Barouma Wästerläkarna. Krav och Kvalitetsboken (KoK boken)

När vänder du dig till vårdcentralen? Vad är uppdraget? Charlotte Barouma Wästerläkarna. Krav och Kvalitetsboken (KoK boken) KONFERENS PSYKISK OHÄLSA OCH DEPRESSION HOS ÄLDRE När vänder du dig till vårdcentralen? Vad är uppdraget? Charlotte Barouma Wästerläkarna PSYKISK OHÄLSA OCH DEPRESSION HOS ÄLDRE GÖTEBORG 2017-03-02 NÄR

Läs mer

Att vägleda kring psykisk hälsa med hjälp av 1177 Vårdguiden, UMO/YOUMO, Hjälplinjen och Rådgivningsstödet webb

Att vägleda kring psykisk hälsa med hjälp av 1177 Vårdguiden, UMO/YOUMO, Hjälplinjen och Rådgivningsstödet webb Att vägleda kring psykisk hälsa med hjälp av 1177 Vårdguiden, UMO/YOUMO, Hjälplinjen och Rådgivningsstödet webb Emma Holmér, 1177 Vårdguiden, emma.holmer@inera.se Emma Frid, Rådgivningsstödet webb, emma.frid@inera.se

Läs mer

Motioner. med förbundsstyrelsens yttranden. och förslag till beslut

Motioner. med förbundsstyrelsens yttranden. och förslag till beslut Motioner med förbundsstyrelsens yttranden och förslag till beslut FUB:s förbundsstämma 9-10 maj 2015 Motioner inför förbundsstämman 2014 Nr Sid 1 Ny insats i LSS-boendestöd och hemtjänst, LL 3 2 Bra hälso-

Läs mer

Bistånd och insatser enligt SoL och LSS

Bistånd och insatser enligt SoL och LSS Bistånd och insatser enligt SoL och LSS Vad innehåller broschyren? I denna broschyr finner du information om det stöd och de insatser Strängnäs kommun har att erbjuda enligt socialtjänstlagen (SoL) för

Läs mer

Välkommen till STÖD & SERVICE. - insatser enligt LSS i Landskrona stad

Välkommen till STÖD & SERVICE. - insatser enligt LSS i Landskrona stad Välkommen till STÖD & SERVICE - insatser enligt LSS i Landskrona stad STÖD & SERVICE - ger dig med funktionsnedsättning en möjlighet att leva som andra Här hittar du information om vilket stöd och vilken

Läs mer

Stöd och service till dig som har en funktionsnedsättning

Stöd och service till dig som har en funktionsnedsättning Stöd och service till dig som har en funktionsnedsättning Foto: Anna Hahn von Dorsche, Sollentuna kommun www.sollentuna.se Innehållsförteckning Vård- och omsorgsnämnden och kontor Stöd i vardagen Lagen

Läs mer

Ansvarsfördelning och konsultationer mellan primärvård och specialistpsykiatri

Ansvarsfördelning och konsultationer mellan primärvård och specialistpsykiatri Regional medicinsk riktlinje Ansvarsfördelning och konsultationer mellan primärvård och specialistpsykiatri Fastställd av Hälso- och sjukvårdsdirektören (HSD-D 25-2012) Utarbetad av Sektorsråden allmänmedicin

Läs mer

Vård och omsorgsförvaltningens organisation

Vård och omsorgsförvaltningens organisation Vård och omsorgsförvaltningens organisation Organisationen vof Förvaltningschef Marita Edlund Stab, IT Per Thulin, Förvaltningssekreterare/utredare Sangrid vvon Zedtwitz-Liebenstein Områdeschefer Område

Läs mer

Tabell 1 - GAP analys Preliminära Nationella riktlinjer Missbruk och beroende 2014, Södra Älvsborg

Tabell 1 - GAP analys Preliminära Nationella riktlinjer Missbruk och beroende 2014, Södra Älvsborg Tabell 1 - GAP analys Preliminära Nationella riktlinjer Missbruk och beroende 2014, Södra Älvsborg Kmn= kommunerna, Pv= primärvården, Spv=Specialistvården Närvårdsområde Alingsås Alkohol Narkotika Långvarigt

Läs mer

Information om LSS. (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade)

Information om LSS. (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade) Information om LSS (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade) Vad är LSS? LSS är en rättighetslag som genom tio olika insatser ska garantera personer, som har omfattande och varaktig funktionsnedsättning,

Läs mer

UTVECKLING VÄSTERNORRLAND OMVÅRDNAD

UTVECKLING VÄSTERNORRLAND OMVÅRDNAD UTVECKLING VÄSTERNORRLAND OMVÅRDNAD info@solplacering.se 060-61 55 00 BRUKSGÅRDEN KVINNOBEHANDLING Välkommen till Bruksgården HVB kvinnobehandling! Bruksgården HVB ligger beläget i Norrlands huvudstad

Läs mer

Svar på skrivelse från Vänsterpartiet (V) om vård för sexuellt traumatiserade

Svar på skrivelse från Vänsterpartiet (V) om vård för sexuellt traumatiserade Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Andreas Falk TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-12-19 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2018-01-30 1 (4) HSN 2017-1967 Svar på skrivelse från Vänsterpartiet (V) om vård för

Läs mer

Vuxenpsykiatrin finns de med i de lokala Västbusgrupperna? Svar: Vuxenpsykiatrin finns inte med i lokala Västbusgrupper. Det gäller hela regionen.

Vuxenpsykiatrin finns de med i de lokala Västbusgrupperna? Svar: Vuxenpsykiatrin finns inte med i lokala Västbusgrupper. Det gäller hela regionen. BUP efterfrågar en regional utbildning med uppföljningar som ska vara obligatoriska för våra familjehem. Svar: Socialstyrelsen har under år 2013 anordnat en utbildning för familjehemsutbildare med utgångspunkt

Läs mer

Riktlinjer för stöd till anhöriga

Riktlinjer för stöd till anhöriga Riktlinjer för stöd till anhöriga Upprättad 2014-08-28 1 Innehåll Riktlinjer för anhörigstöd/stöd till närstående... 2 Inledning... 2 De som omfattas av stöd till anhöriga... 2 Syftet med stöd till anhöriga...

Läs mer

uidenpsykiatriguidenp

uidenpsykiatriguidenp sykiatriguidenpsykiatri uidenpsykiatriguidenp ykiatriguidenpsykiatrig idenpsykiatriguidenpsy iatriguidenpsykiatrigui enpsykiatriguidenpsyki Psykiatriguiden Denna broschyr är till för dig som är psykiskt

Läs mer

Information om Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Information om Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Information om Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Vem har rätt till LSS För att ha rätt till LSS-insatser måste din funktionsnedsättning omfattas av någon av följande punkter, vilket

Läs mer

Rehabiliteringsgarantin

Rehabiliteringsgarantin Rehabiliteringsgarantin Rehabiliteringsgarantin sätter fart på vården mot ont i ryggen och själen Rehabiliteringsgarantin ska ge snabbare och bättre hjälp till patienter med psykiska besvär eller långvarig

Läs mer

Stöd till dig som söker Socialpsykiatrin. i Danderyds kommun

Stöd till dig som söker Socialpsykiatrin. i Danderyds kommun Stöd till dig som söker Socialpsykiatrin i Danderyds kommun 1 Individ- och familjeomsorgens vuxenavdelning Hos oss arbetar två socialsekreterare och en gruppledare som beslutar om bistånd till personer

Läs mer

Gränsdragningsproblem

Gränsdragningsproblem Gränsdragningsproblem Ellinor Englund ellinor.englund@skl.se 1 Kommunernas och landstingens allmänna kompetens 2 kap. 1 kommunallagen Kommuner och landsting får själva ha hand om sådana angelägenheter

Läs mer

2011-05-24. Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV

2011-05-24. Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2011-05-24 Socialnämnden Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialförvaltningens

Läs mer

Personkrets 1: Personer med utvecklingsstörning (IQ under 70), autism eller autismliknande tillstånd. Tex. Aspergers syndrom.

Personkrets 1: Personer med utvecklingsstörning (IQ under 70), autism eller autismliknande tillstånd. Tex. Aspergers syndrom. För vem? För att omfattas av lagen måste man tillhöra en viss personkrets, alla funktionshindrade omfattas alltså inte av LSS. Med hjälp av medicinskt underlag gör LSS-handläggaren bedömning av om man

Läs mer

STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Du som har en funktionsnedsättning har möjlighet att ansöka om insatser för att kunna få leva ett så självständigt

Läs mer

INFORMATION FRÅN HÖGANÄS KOMMUN OM I HÖGANÄS

INFORMATION FRÅN HÖGANÄS KOMMUN OM I HÖGANÄS INFORMATION FRÅN HÖGANÄS KOMMUN OM LSS-verksamheten I HÖGANÄS LSS - LAGEN OM STÖD & SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE Personer med funktionsnedsättning har möjlighet att ansöka om tio olika insatser

Läs mer

- Anhörigstöd - Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet

- Anhörigstöd - Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet - Anhörigstöd - Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet Introduktionsutbildning 2017-02-07 Louise Odengard avdelning för individ och familjeomsorg samt funktionshinder Stadsledningskontoret Denna

Läs mer

LSS Information för personer med funktionsnedsättning

LSS Information för personer med funktionsnedsättning LSS Information för personer med funktionsnedsättning Information från Socialkontoret i Danderyd om insatser enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS LSS Lagen om stöd och service

Läs mer

Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal

Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal 2018-07-04 Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal Presentation av Verksamhetsförlagd utbildning för fysioterapeutprogrammet Hemsjukvårdsenheten i Mölndals stad är till för personer som av olika orsaker inte kan

Läs mer

-Anhörigstöd -Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet

-Anhörigstöd -Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet -Anhörigstöd -Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet Introduktionsutbildning 2017-10-12 Katarina Hedberg SDF Centrum Funktionshinderenheten Denna presentation skall handla om Göteborgs stad riktlinjer

Läs mer

Information om Insatser för vuxna Individ- och familjeomsorgen. Åstorps Kommun

Information om Insatser för vuxna Individ- och familjeomsorgen. Åstorps Kommun Information om Insatser för vuxna Individ- och familjeomsorgen i Åstorps kommun Mottagningssekreterare kontaktuppgiter Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den

Läs mer

Stöd & Service. Funktionsstödsförvaltningen

Stöd & Service. Funktionsstödsförvaltningen Stöd & Service Funktionsstödsförvaltningen STÖD OCH SERVICE FRÅN FUNKTIONSSTÖDSFÖRVALTNINGEN Vi vill att denna broschyr ska ge dig en bild av de insatser som Funktionsstödsförvaltnigen kan erbjuda dig

Läs mer

Bilaga 1. Ansvar för boende, sociala insatser och hälso- och sjukvård i andra boendeformer än ordinärt boende

Bilaga 1. Ansvar för boende, sociala insatser och hälso- och sjukvård i andra boendeformer än ordinärt boende Bilaga 1 Bilaga 1 Ansvar för boende, sociala insatser och hälso- och sjukvård i andra boendeformer än ordinärt boende Psykiskt funktionshindrade kan ibland behöva stödinsatser i form av annat boende än

Läs mer