Verksamhetsplan med budget

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan med budget"

Transkript

1 2012 Verksamhetsplan med budget

2

3 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Innehållsförteckning Ärende...3 Organisation...3 Landstingsdirektören...3 Funktioner knutna till landstingets huvuduppdrag...4 Funktionsområde Hälso- och sjukvård...4 Funktionsområde Forskning...5 Funktionsområde Regional utveckling...5 Generella funktioner...6 Funktionsområde Ekonomi...6 Funktionsområde Personal...7 Funktionsområde Kommunikation...7 Funktionsområde Miljö...8 Funktionsområde Juridik och nämndadministration...8 Funktionsområde Planering och uppföljning...9 Vision och värdegrund...10 Syfte...10 Framgångsfaktorer...11 Mål...11 Mål relaterade till fullmäktiges målsättningar...11 Övriga förvaltningsmål...31 Uppföljning...32 Bilagor Bilaga 1: Aktivitetsplaner (AKRO) för Ledningskansliets funktioner Bilaga 2: Budget för Landstingets ledningskansli och projekt 2012 Bilaga 3: Verksamhetsplan 2012 för Läkemedelskommittén vid Örebro läns landsting Bilaga 4: Verksamhetsplan för Etikrådet 2012 Bilaga 5: Verksamhetsplan för Patientnämnden och dess kansli 2 (74)

4 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ärende Landstingets ledningskansli presenterar nedan en verksamhetsplan med budget för Utgångspunkten är Örebro läns landstings övergripande verksamhetsplan med budget 2012 samt planeringsförutsättningar för Organisation Landstingsdirektören Landstingsdirektören är landstingets högsta tjänsteman, direkt underställd landstingsstyrelsens ordförande. Denne har alltså det övergripande verksamhetsansvaret och ska omsätta de politiska besluten i handling genom att leda och styra verksamheterna mot de mål som ställts upp i den årliga verksamhetsplanen. Landstingdirektören har till sitt stöd Landstingets ledningskansli. Kansliet har i uppdrag att stödja förtroendemannaorganisationen, men också landstingsdirektören genom att medverka i styrning och ledning av landstingets verksamhet. Varje funktion vid kansliet har en chef/direktör som ansvarar för ett sakområde och de IT-system som stödjer sakområdet. Till detta kommer samordning av ledningskansliet som egen arbetsplats/förvaltning. Landstingsdirektören har i linjen förvaltningscheferna/-direktörerna inom hälso- och sjukvården. Tillsammans svarar de för landstingets samlade hälso- och sjukvårdsproduktion. I linjen finns också förvaltningsdirektören för Lednings- och verksamhetsstöd, samt chefen för Landstingshälsan, Patientnämndens kansli, Läkemedelskommittén och smittskyddsläkaren. Kansliets funktioner speglar förtroendemannaorganisationen och verksamhetsplanens olika målområden. Funktioner knutna till landstingets huvuduppdrag: Hälso- och sjukvård inklusive folkhälsa Forskning Regional utveckling Generella funktioner: Ekonomi Personal Kommunikation Miljö Juridik och nämndadministration Planering och uppföljning 3 (74)

5 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Funktioner knutna till landstingets huvuduppdrag Funktionsområde Hälso- och sjukvård Ansvar Funktionen för Hälso- och sjukvård ansvarar för övergripande och strategiska folkhälsofrågor samt hälso- och sjukvårdsfrågor i landstinget. Funktionen ansvarar för att nämnderna för Folkhälsa, Somatisk specialistvård, Psykiatri, habilitering och hjälpmedel samt Primärvård och folktandvård samt hälso- och ekonomiutskottet, landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige får det underlag som krävs för att fatta väl underbyggda beslut inom sakområdet för hälso- och sjukvård inklusive folkhälsa. Funktionen leds av två ledande tjänstemän, hälso- och sjukvårdsdirektören och direktören vid folkhälso- och samhällsmedicinska frågor samt uppdragsenheten. Den senare svarar för nämnden för folkhälsa och i nämnden för psykiatri, habilitering och hjälpmedel. Hälso- och sjukvårdsdirektören ansvarar för samordningen av landstingets hälso- och sjukvårdsfrågor ur ett verksamhetsperspektiv, dvs. för de senare fem enheterna inom funktionen och är tillika objektägare för de IT-system som stödjer hälso- och sjukvårdsområdet. Hälso- och sjukvårdsdirektören är ledande tjänsteman i nämnden för somatisk specialistvård och nämnden för primärvård och folktandvård. Funktionen tar gemensamt fram underlag till behovs-, efterfråge- och utbudsanalyser i hälso- och sjukvårdsfrågor inför landstingsfullmäktiges årliga verksamhetsplanering. Funktionen ansvarar för tjänstemannastöd och sekreterarskap till Länshandikapprådet, Pensionärsrådet och Etikrådet. Funktionen ansvarar också för tillämpning av vårdförmåner och vårdens ersättningsfrågor, tandvårdsstödet och samhällsmedicinska enhetens kunsskapsoch metodstöd till kommunernas och övriga samverkanspartners folkhälsoarbete. Hälso- och sjukvårdsdirektören har ansvaret för Rådet för medicinsk kunskapsstyrning, CAMTÖ, Utvecklings- och kvalitetsgruppen, Sjukskrivningskommittén samt Gruppen för anmälningsansvariga läkare. Dessa grupper har alla som främsta uppgift att vara beredande till landstingets ledningsgrupp. De har ett ansvar att utveckla landstingets hälso- och sjukvård i gemensam riktning samt befogenhet att föreslå landstingsgemensamma lösningar i dessa frågor. Alla medlemmar i respektive grupp har förutom ett förvaltningsuppdrag också ett landstingsgemensamt uppdrag oberoende av vart anställningen är knuten. Sakområden Landstingets hälso- och sjukvårdsfrågor inklusive folkhälsa kan delas upp i nio delområden: Folkhälsa Epidemiologi och samhällsmedicin Hälsoval, tandvård och externa vårdgivare Bidrag, särskilda medel och fonder 4 (74)

6 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Hälso- och sjukvårdens samordning, utredning, uppföljning, analys och återkoppling Kvalitet och patientsäkerhet Samverkan med andra vårdgivare i hälso- och sjukvårdsfrågor Beredskap och säkerhet Läkemedelsenhet Funktionsområde Forskning Ansvar Funktionen Forskning ansvarar för övergripande och strategiska forskningsfrågor inom landstinget. Funktionen ansvarar för att nämnden för forskning får det underlag som krävs för att fatta väl underbyggda beslut. Forskningsdirektören är ansvarig för landstingets forskningsfrågor och ledande tjänsteman i nämnden för forskning. Funktionen tar fram underlag till överenskommelser om forskning med respektive förvaltning. Funktionens ansvarar för högre utbildning delas med personalfunktionen. Sakområde Landstingets forskningsfrågor kan delas upp i tre delområden: Beställning och uppföljning av forskning Utförande av landstingsgemensam verksamhet Samverkan med andra aktörer Forskningsfunktionen ansvarar för beställarrollen och därmed också uppföljning och rapportering till nämnden för forskning. I forskningsutredningen föreslås att forskningskansliet eller den kommande forskningsfunktionen bör ansvara för ett antal landstingsgemensamma verksamheter. I landstingsstyrelsens beslut uppdras till forskningsdirektören att analysera hur forskningsorganisationen skall se ut, och genomföra de förändringar som befinnes lämpliga. Funktionsområde Regional utveckling Ansvar En funktion för Regional utveckling har bildats under Funktionen ansvarar för övergripande och strategiska regionala utvecklingsfrågor i landstinget. Funktionen består av tre enheter: Folkhögskolor och regional tillväxt, Kultur och Trafik. Funktionen ansvarar för att nämnden för Tillväxt, kultur och bildning får det underlag som krävs för att fatta väl underbyggda beslut. Nämndens ärenden samordnas inom funktionen för regional utveckling av enhetschefen för Folkhögskolor och regional tillväxt. Sakområdet Trafik rapporterar till nämnden för Trafik, miljö och service. 5 (74)

7 ÖREBRO LÄNS LANDSTING När det gäller nämnden för Trafik, miljö och service är nämndsekreteraren samordnare för nämndens ärenden medan föredragande inom respektive sakområde är utvecklingsstrateg i trafikfrågor, miljöchef samt förvaltningsdirektören för Lednings- och verksamhetsstöd. Planeringsdirektören är sedan 1 december 2012 ansvarig för funktionen och de tre enheterna. Sakområde Landstingets regionala utvecklingsfrågor kan delas upp i tre delområden: Tillväxt o Bildning inkl folkhögskoleverksamhet o Samarbete med civilsamhället o Regionförstoring o Internationellt engagemang Kultur Trafik Generella funktioner Funktionsområde Ekonomi Ansvar Funktionen Ekonomi ansvarar för övergripande och strategiska ekonomifrågor inom landstinget. Funktionen ansvarar för att hälso- och ekonomiutskottet och landstingsstyrelsen får det underlag som krävs för att fatta väl underbyggda beslut. Ekonomidirektören ansvarar för landstingets ekonomi- och finansfrågor och är tillika objektägare för de IT-system som stödjer funktionens sakområde. Funktionen organiserar samtliga ekonomer vid ledningskansliet inklusive ekonom åt förvaltningen Ledningskansliet. En läkemedelsekonom tjänstgör vid funktionen för Hälsooch sjukvård. Sakområde Landstingets ekonomi- och finansfrågor kan delas upp i fem delområden: Redovisning och system Budget och uppföljning Finans Inköp och försäkringar Bolagsstyrning 6 (74)

8 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Varje delområde styrs från Landstingets ledningskansli, med undantag från Inköp och försäkringar. För detta ansvarar förvaltningsdirektören vid Lednings- och verksamhetsstöd. För delområde Finans finns ett samarbete med Västmanland och Sörmland för att säkra stabiliteten i processen. Funktionsområde Personal Ansvar Funktionen Personal ansvarar för övergripande och strategiska arbetsgivar- och personalfrågor inom landstinget. Funktionen ansvarar för att personalpolitiska utskottet och landstingsstyrelsen får det underlag som krävs för att fatta väl underbyggda beslut. Personaldirektören ansvarar för landstingets personalfrågor och är tillika objektägare för de IT-system som stödjer funktionens sakområde samt ledande tjänsteman i personalpolitiska utskottet. Funktionen organiserar samtliga personalstrateger vid ledningskansliet inklusive utbildningssamordnare. Sakområde Landstingets personalfrågor kan delas upp i fem delområden: Kompetensförsörjning Lönebildning Chefs- och ledarskap Hälsofrämjande arbetsliv Arbetsgivarfrågor Varje delområde styrs från Landstingets ledningskansli. Funktionsområde Kommunikation Ansvar Funktionen Kommunikation ansvarar för övergripande och strategisk extern och intern kommunikation i landstinget. Funktionen ansvarar för att landstingsstyrelse, landstingsråd och landstingsdirektör får det underlag som krävs för att fatta väl underbyggda beslut inom sakområdet. Kommunikationsdirektören ansvarar för landstingets kommunikationsfrågor och är tillika objektägare för de IT-system som stödjer funktionens sakområde. Funktionen organiserar samtliga kommunikationsstrateger vid ledningskansliet samt resurser för webb och tidningen Tebladet. Sakområde Landstingets kommunikationsfrågor kan delas upp i sex delområden: 7 (74)

9 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Policyfrågor inom kommunikationsområdet Landstingets grafiska profil Intern kommunikation Extern kommunikation Mediafrågor Anpassad information Marknadsföring och sponsring, representation och relationer Varje delområde styrs från landstingets ledningskansli. Funktionsområde Miljö Ansvar Funktionen Miljö ansvarar för övergripande och strategiska miljöfrågor och tillsammans med andra funktioner för en långsiktig hållbar utveckling av landstingets verksamheter. Funktionen ansvarar för att nämnden för Trafik, miljö, och service får det underlag som krävs för att fatta väl underbyggda beslut. Miljöchefen ansvarar för planering, utveckling och uppföljning av landstingets miljöfrågor och är tillika objektsansvarig för de IT-system som stödjer funktionens sakområde. Funktionen organiserar miljöstrateger och miljöcontroller vid ledningskansliet. Sakområde Landstingets miljöarbete omfattar följande nio delområden: Klimat Energi Transporter Kemikalier Läkemedel Livsmedel Sociala/etiska krav vid upphandling Produkter/Avfall Hållbar organisation Varje delområde styrs från Landstingets ledningskansli. Funktionsområde Juridik och nämndadministration Ansvar Funktionen Juridik och nämndadministration ansvarar för övergripande och strategiska juridiska frågor samt nämndadministration inom landstinget. Funktionen ansvarar för att 8 (74)

10 ÖREBRO LÄNS LANDSTING landstingets förtroendemannaorganisation får det underlag och administrativa stöd som krävs för att fatta väl underbyggda beslut. Chefsjuristen ansvarar för landstingets juridik och nämndadministration. Funktionen organiserar samtliga jurister och nämndsekreterare vid ledningskansliet. Ärende- och dokumenthanteringsgruppen har som främsta uppgift att vara beredande till landstingets ledningsgrupp. Gruppen har ett ansvar att utveckla landstingets ärende- och dokumenthanteringsprocess i gemensam riktning samt befogenhet att föreslå landstingsgemensamma lösningar i dessa frågor. Alla medlemmar i ärende- och dokumenthanteringsgruppen har förutom ett förvaltningsuppdrag också ett landstingsgemensamt uppdrag oberoende av vart anställningen är knuten. Som en del av landstingets ledningskansli ska funktionen för juridik och nämndadministration stödja förtroendemannaorganisationen, men också landstingsdirektören genom att medverka i verkställighet, styrning och ledning av och rapportering och uppföljning av landstingets verksamhet. Funktionen för juridik och nämndadministration är en av de generella funktionerna på ledningskansliet som också ska leda, styra och stödja processer på tvärs över verksamhetsorganisationen. Funktionens huvudsakliga uppgifter är att stödja landstingsdirektören och de förtroendevalda i juridiska frågor, hantera nämndadministrationen inom landstinget samt att leverera övrigt administrativt stöd till landstingsledningen. Genom att ge juridiskt stöd till politik, ledningskansli, förvaltningar och verksamheter samt att arbeta för en politisk beslutsprocess och nämndadministration som är rättssäker, transparant, tydlig, effektiv och av hög kvalitet bidrar vi till att landstingets verksamheter uppnår utsatta mål. Sakområde Landstingets frågor vad gäller juridik och nämndadministration kan delas upp i tre delområden: Juridisk rådgivning och stöd Nämndadministration Ärendehantering Samtliga delområde styrs från Landstingets ledningskansli. Funktionsområde Planering och uppföljning Ansvar Funktionen Planering och uppföljning ansvarar för övergripande och strategiska planeringsoch uppföljningsfrågor i landstinget samt att landstingsdirektören får det stöd och den service som krävs för att denne skall kunna fullgöra sitt uppdrag. Funktionen ansvarar för att 9 (74)

11 ÖREBRO LÄNS LANDSTING landstingets ledningsgrupp får det underlag som krävs för att fatta väl underbyggda beslut. Planeringsdirektören ansvarar för landstingets planering och uppföljning och är tillika objektägare för de IT-system som stödjer funktionens sakområde. Arbetsgruppen för planering och uppföljning har som främsta uppgift att vara beredande till landstingets ledningsgrupp. Gruppen har ett ansvar att utveckla landstingets planerings- och uppföljningsprocess i gemensam riktning samt befogenhet att föreslå landstingsgemensamma lösningar i dessa frågor. Alla medlemmar i arbetsgruppen för planering och uppföljning har förutom ett förvaltningsuppdrag också ett landstingsgemensamt uppdrag oberoende av vart anställningen är knuten. Analysenheten är en virtuell struktur där samtliga mätetal bereds inför delårsrapporter och årsredovisningar samt till muntliga verksamhetsuppföljningar. Som stöd för dessa analyser används en uppföljningsportal och en resultattavla. Sakområde Funktionen ansvarar för fyra delområden: Planering och uppföljning Integrerat ledningssystem Administrativ service Samordning av landstingets ledningskansli Den administrativa servicen riktar sig till samtliga funktioner vid ledningskansliet samt till landstings- och oppositionsråd. Vision och värdegrund Vår ledstjärna är landstingets vision och värdegrund: Hälsa och livskraft genom trygghet, kvalitet och hållbar utveckling. Vi skapar förtroende genom att vara lyhörda, öppna, samspelta och engagerade i en utveckling för människors bästa. Vi visar respekt för allas lika värde och delaktighet, Vi finns nära medborgarna under hela livet. Vi ser behoven hos varje person. Syfte Ledningskansliets övergripande syfte är att bidra till att hälsan hos länsinvånarna främjas genom att ta fram faktabaserat underlag och ge administrativt stöd till den politiska berednings- och beslutsprocessen. Vi ska stödja landstingsdirektören genom att vara en del i 10 (74)

12 ÖREBRO LÄNS LANDSTING verkställighet, planering, styrning, ledning och uppföljning av landstingets verksamhet så att medborgare och patienter, förtroendevalda och medarbetare är nöjda med landstingets verksamhet. Framgångsfaktorer Insatserna från Landstingets ledningskansli skall vara strategiska och dialoginriktade och kännetecknas av följande aspekter: Faktabaserade och ändamålsenliga Rättsäkra Fokuserade på förtroendevalda, verksamhet och allmänhet Effektiva I rimlig tid Landstingsfullmäktiges horisontella perspektiv: jämställdhet, barnkonventionen, ekologisk hållbar utveckling samt ekonomi Mål I Verksamhetsplan med budget 2012 och planeringsförutsättningar för 2013 och 2014 framgår mål och uppdrag för landstingets verksamhet. Varje sådant mål och uppdrag är också ledningskansliets uppdrag att medverka till utifrån sitt syfte. Funktionsansvariga stödjer landstingsdirektören i verkställigheten genom att ha rollen som samordnare, processägare, av verksamhetens samlade insatser för att nå de uppsatta målen och att de preciserade uppdragen genomförs. Det formella ansvaret ligger i linjen från landstingsdirektören till förvaltningsdirektörerna. Mål relaterade till fullmäktiges målsättningar Fullmäktiges mål 1: Landstinget ska bedriva ett aktivt arbete för jämlik och jämställd hälsa samt i samverkan med andra aktörer. Förvaltningens mål: Landstinget ska bedriva ett aktivt arbete för jämlik och jämställd hälsa samt i samverkan med andra aktörer. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Folkhälsonämndens och hälso- och sjukvårdsnämndernas uppföljningar av överenskommelser och avtal LK-HOS med stöd av LK- REGUTV Utförande förvaltning Samtliga sjukvårdsförvaltningar Rapportering Folkhälsonämndens och hälso- och sjukvårdsnämndernas rapporter till landstingsstyrelsen 11 (74)

13 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Fullmäktiges mål 2: Hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete ska ingå som en naturlig del i hälso- och sjukvårdens arbete med levnadsvanorna framför allt rökning, kost, alkohol och fysisk aktivitet. Förvaltningens mål: Hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete ska ingå som en naturlig del i hälso- och sjukvårdens arbete med levnadsvanorna framför allt rökning, kost, alkohol och fysisk aktivitet. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Hälso- och LK-HOS sjukvårdsnämndernas uppföljningar av Berör alla överenskommelserna Utförande förvaltning Samtliga sjukvårdsförvaltningar Rapportering Hälso- och sjukvårdsnämndernas rapporter till landstingsstyrelsen Fullmäktiges mål 3: Invånarna i Örebro län ska höra till de tre mest nöjda länsbefolkningarna i landet i Vårdbarometerns mätningar av hur vården upplevs. Förvaltningens mål: Invånarna i Örebro län ska höra till de tre mest nöjda länsbefolkningarna i landet i Vårdbarometerns mätningar av hur vården upplevs. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Upplevd nöjdhet av vård Bland de tre mest nöjda länsbefolkningarna Utförande förvaltning Vårdbarometern LK-HOS Samtliga hälso- och sjukvårdsförvaltningar Rapportering Politisk/tjänstemannaledning Fullmäktiges mål 4: Inga omotiverade skillnader får finnas utifrån Örebro läns landstings grundprinciper för jämlik och jämställd vård och behandling utifrån resultat i kvalitetsregistren. Förvaltningens mål: Inga omotiverade skillnader får finnas utifrån Örebro läns landstings grundprinciper för jämlik och jämställd vård och behandling utifrån resultat i kvalitetsregistren. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Patientenkäter LK-HOS och öppna jämförelser. All verksamhets- Utförande förvaltning Samtliga hälso- och sjukvårdsförvaltningar Rapportering Politisk/tjänstemannaledning 12 (74)

14 ÖREBRO LÄNS LANDSTING statistik skall redovisas på kön, där så är möjligt. Fullmäktiges mål 5: Vid utgången av 2012 ska föreslagna områden inom nationella cancerstrategin vara införda i ordinarie verksamhet. Förvaltningens mål: Vid utgången av 2012 ska föreslagna områden inom nationella cancerstrategin vara införda i ordinarie verksamhet. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Kontinuerlig LK-HOS verksamhetsuppföljning, avstämning i nätverket för cancerstrategiarbetet inom Örebro läns landsting. Utförande förvaltning Rapportering Politisk/tjänstemannaledning Fullmäktiges mål 6: Vid utgången av 2012 ska den skärpta vårdgarantin för Barn- och ungdomspsykiatrin, kontakt inom 30 dagar/behandling inom 30 dagar, vara uppfylld. Förvaltningens mål: Vid utgången av 2012 ska den skärpta vårdgarantin för Barn- och ungdomspsykiatrin, kontakt inom 30 dagar/behandling inom 30 dagar, vara uppfylld. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Kontakt med vården Behandling av vården Inom 30 dagar Inom 30 dagar Kontinuerlig verksamhetsuppföljning (resultattavlan) Kontinuerlig verksamhetsuppföljning (resultattavlan) LK-HOS LK-HOS Utförande förvaltning Alla vårdförvaltningar Alla vårdförvaltningar Rapportering Politisk/tjänstemannaledning Politisk/tjänstemannaledning Fullmäktiges mål 7: Vid utgången av år 2012 ska vårdgarantin, , vara uppfylld inom alla områden. Förvaltningens mål: Vid utgången av år 2012 ska vårdgarantin, , vara uppfylld inom alla områden. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Utförande förvaltning Rapportering Uppfylld Kontinuerlig LK-HOS Politisk/tjänstemannaledning 13 (74)

15 ÖREBRO LÄNS LANDSTING vårdgaranti 90 verksamhetsuppföljning (resultattavlan) Fullmäktiges mål 8: Minst 90 procent av alla patienter på landstingets akutmottagningar ska ha en total genomströmningstid på mindre än 4 timmar. Förvaltningens mål: Minst 90 procent av alla patienter på landstingets akutmottagningar ska ha en total genomströmningstid på mindre än 4 timmar. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Total genomströmningstid Minst 90 % inom 4 tim. Kontinuerlig verksamhetsuppföljning (resultattavlan) LK-HOS Utförande förvaltning Rapportering Politisk/tjänstemannaledning Fullmäktiges mål 9: Minst 90 procent av patienterna ska ha fått återbesök inom planerad tid. Förvaltningens mål: Minst 90 procent av patienterna ska ha fått återbesök inom planerad tid. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Återbesök inom planerad tid Minst 90% Kontinuerlig verksamhetsuppföljning (resultattavlan) LK-HOS Utförande förvaltning Alla vårdförvaltiningar Rapportering Politisk/tjänstemannaledning Fullmäktiges mål 10: Minst 80 procent av de medicinska underlagen till Försäkringskassan ska vara godkända. Förvaltningens mål: Minst 80 procent av de medicinska underlagen till Försäkringskassan ska vara godkända. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Andel godkända läkarintyg per vårdcentral Minst 80% godkända Via sjukskrivningskommittén, verksamhetsuppföljning och inom Hälsoval. LK-HOS Utförande förvaltning Rapportering Politisk/tjänstemannaledning 14 (74)

16 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Fullmäktiges mål 11: Vid utgången av 2012 ska rehabiliteringsgarantin vara uppfylld. Förvaltningens mål: Vid utgången av 2012 ska rehabiliteringsgarantin vara uppfylld. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Antal utförda KBT- och MMR behandlingar per kvartal Verksamheternas kvartalsvisa inrapportering av antal påbörjade behandlingar (multimodal rehabilitering/kbt) till Försäkringskassan. LK-HOS Utförande förvaltning Rapportering Politisk/tjänstemannaledning Fullmäktiges mål 12. Alla verksamheter tillämpar senaste evidens avseende diagnos, vård och behandling. Förvaltningens mål: Alla verksamheter tillämpar senaste evidens avseende diagnos, vård och behandling. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Grad av tillämpning 2012: 100% Sker i samband med verksamhetsuppföljningarna enligt beslutad plan LK-HOS Utförande förvaltning Rapportering Politisk/tjänstemannaledning Fullmäktiges mål 13: Alla medarbetare ges möjlighet till att upprätthålla och utveckla sin kompetens för att ge god och patientsäker vård. Förvaltningens mål: Alla medarbetare ges möjlighet till att upprätthålla och utveckla sin kompetens för att ge god och patientsäker vård. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Upplevd kompetens 2012: 100% Sker i samband med verksamhetsuppföljningarna enligt beslutad plan. LK-HOS Samt personal Utförande förvaltning Rapportering Politisk/tjänstemannaledning Fullmäktiges mål 14: Vid utgången av 2012 ska användningen av tjänsterna i Mina vårdkontakter ökat från 2011 års nivå. 15 (74)

17 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Förvaltningens mål: Vid utgången av 2012 ska användningen av tjänsterna i Mina vårdkontakter ökat från 2011 års nivå. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Beräknad användning av Mina vårdkontakter Verksamhetsuppföljning via vårdprocesstöd. LK-HOS samt kommunikation Utförande förvaltning Rapportering Politisk/tjänstemannaledning Fullmäktiges mål 15: Alla verksamheter ger patienterna information om hur de själva kan påverka sin hälsa för att förebygga sjukdom eller skada. Förvaltningens mål: Alla verksamheter ger patienterna information om hur de själva kan påverka sin hälsa för att förebygga sjukdom eller skada. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Via Nationell patientenkät. LK-HOS samt kommunikation Utförande förvaltning Rapportering Politisk/tjänstemannaledning Fullmäktiges mål 16: Nollvision inga undvikbara vårdskador eller dödsfall ska uppkomma i samband med vård och behandling. Förvaltningens mål: Nollvision inga undvikbara vårdskador eller dödsfall ska uppkomma i samband med vård och behandling. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Uppföljning via LK-HOS patientsäkerhetsdialoger, verksamhetsuppföljningar och vid uppföljningar av överenskommelser med respektive nämnd. Uppföljning av vårdrelaterade infektioner, följsamhet till basala hygien- och klädrutiner och statistik ur hjärtstoppsregistret. Utförande förvaltning Alla vårdförvaltningar Rapportering Politisk/tjänstemannaledning 16 (74)

18 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Fullmäktiges mål 17: Örebro läns landsting har enhetliga, tydliga och effektiva vårdprocesser. Förvaltningens mål: Örebro läns landsting har enhetliga, tydliga och effektiva vårdprocesser. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Verksamhetsuppföljningarna LK-HOS samt i samband med kvalitetsoch patientsäkerhetsdialoger Utförande förvaltning Alla vårdförvaltningar Rapportering Politisk/tjänstemannaledning Fullmäktiges mål 18: Under år 2012 ska en barn- och ungdomsakut tas i drift på Universitetssjukhuset Örebro. Förvaltningens mål: Under år 2012 ska en barn- och ungdomsakut tas i drift på Universitetssjukhuset Örebro. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Utförande förvaltning Barn- och ungdomsakut i drift Klar 2012 Rapportering Verksamhetsuppföljningarna. LK-HOS USÖ Politisk/tjänstemannaledning Fullmäktiges mål 19: Örebro läns landsting ska tillsammans med Örebro universitet bedriva ett starkt och högkvalitativt forskningsarbete, med fokus på klinisk patientnära forskning. Förvaltningens mål: Örebro läns landsting ska tillsammans med Örebro universitet bedriva ett starkt och högkvalitativt forskningsarbete, med fokus på klinisk patientnära forskning. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion Utförande Rapportering vid LK förvaltning Forskningsstrategi Strategin färdig Forskningsfunktionen LK Till LS ff färdig Överenskommelser Överenskommelserna om forskning 2013 färdiga Forskningsfunktionen FF + sjukvårdande förvaltningar Till LS + sjukvårdande förvaltningar Fullmäktiges mål 20: Det medicinska vetenskapsområdet ska stärkas ytterligare för att läkarutbildningen i Örebro ska få en god vetenskaplig förankring. 17 (74)

19 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Förvaltningens mål: Det medicinska vetenskapsområdet ska stärkas ytterligare för att läkarutbildningen i Örebro ska få en god vetenskaplig förankring. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid Utförande Rapportering LK förvaltning Affiliering av ÖLL-forskare till ÖU Avtalet klart Forskningsfunktionen LK Presidiegruppen ÖU-ÖLL Fullmäktiges mål 21: Landstingets verksamhetsförlagda utbildning ska vara väl integrerad med Örebro universitets utbildningsprogram. Förvaltningens mål: Landstingets verksamhetsförlagda utbildning ska vara väl integrerad med Örebro universitets utbildningsprogram. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Avtal om ÖUs ersättning för VFU till ÖLL Avtalet klart FF Samt LKPers Utförande förvaltning Rapportering LK Lt-Dir + förvaltningar som utför VFU Fullmäktiges mål 22: Specialisttandvårdens roll som nationellt och regionalt centrum ska stärkas genom intensifierad forskningsverksamhet och specialistutbildning knuten till Örebro universitet. Förvaltningens mål: Specialisttandvårdens roll som nationellt och regionalt centrum ska stärkas genom intensifierad forskningsverksamhet och specialistutbildning knuten till Örebro universitet. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Plan för hur Folktandvården ska utveckla sin forskning kopplad till Örebro universitet Planen klar Plan + VB från Folktandvården Utförande förvaltning FF Folktandvården LT-dir Rapportering Fullmäktiges mål 23: Landstinget har ingått en överenskommelse med berörda län om den geografiska omfattningen av en framtida regionkommun. Förvaltningens mål: Ledningskansliet har tillsammans med berörda aktörer utarbetat underlag för beslut inför en framtida regionkommun. 18 (74)

20 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Förvaltningsmålet uppfyllt Utförande förvaltning Rapportering Fullmäktiges mål 24: Kvaliteten och resandet i kollektivtrafiken ska öka samtidigt som restiderna minskar. Förvaltningens mål: Kvaliteten och resandet i kollektivtrafiken ska öka samtidigt som restiderna minskar. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Nöjd-kund-index Restider med kollektivtrafik Antal resande med kollektivtrafik 80% ska vara nöjda Ökning med 1% jämfört 2011 Länstrafikens telefonintervjuer Avstämning med Länstrafiken Avstämning med Länstrafiken Regional utveckling Regional utveckling Regional utveckling Utförande förvaltning Länstrafiken Länstrafiken Länstrafiken Rapportering Kontinuerlig rapportering till nämnd, ÅR Kontinuerlig rapportering till nämnd, ÅR Kontinuerlig rapportering till nämnd, ÅR Fullmäktiges mål 25: Landstinget är en aktiv part inom den storregionala tågtrafiken. Förvaltningens mål: Landstinget är en aktiv part inom den storregionala tågtrafiken. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Deltagande i RKTM-gruppen ÅR Regional utveckling Utförande förvaltning LK, trafikenheten Rapportering Kontinuerlig rapportering till nämnd, ÅR Fullmäktiges mål 26: Landstinget är regional kollektivtrafikmyndighet och ensam ägare av Länstrafiken. Förvaltningens mål: Landstinget är regional kollektivtrafikmyndighet och ensam ägare av Länstrafiken. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Utförande förvaltning Rapportering 19 (74)

21 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Regional kollektivtrafikmyndighet Ägande av Länstrafiken Landstinget är regional kollektivtrafikmyndighet Landstinget är ensam ägare av länstrafiken ÅR ÅR Regional utveckling Regional utveckling LK, trafikenheten LK, trafikenheten ÅR ÅR Fullmäktiges mål 27: Landstinget är en av huvudaktörerna i den regionala utvecklingsstrategin och har ett stort ansvar för att jobba för hela länets utveckling. Förvaltningens mål: Landstinget är en av huvudaktörerna i den regionala utvecklingsstrategin och har ett stort ansvar för att jobba för hela länets utveckling Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Flera aktiva utvecklingsprocesser har genomförts inom målområde Sprudlande kulturliv. Målområdesans varig inom området Aktiv regionförstoring Inom ramen för uppföljning av RUS, regional kulturplan samt i årsredovisning Inom ramen för uppföljning av RUS, samt i ÅR LK-REGUTV i samverkan med LK-FORSK, LK-Personal samt LK-Miljö LK-REGUTV Utförande förvaltning LK LK, LK-REGUTV trafikenheten Rapportering RUS, regional kultuplan samt i årsredovisning ÅR Fullmäktiges mål 28: Landstinget har ett intern system för att tillvarata innovationer. Förvaltningens mål: Landstinget har ett intern system för att tillvarata innovationer. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Indikator och mått tas fram i uppdragsbeskrivning LK-REGUTV i samverkan med LK- FORSK Utförande förvaltning LK Rapportering ÅR Fullmäktiges mål 29: Landstinget har en överenskommelsemodell för samarbete med föreningsliv och organisationer i länet för att främja samhällsutvecklingen och för att skapa ett mervärde för människors hälsa. Förvaltningens mål: Landstinget har en överenskommelsemodell för samarbete med föreningsliv och organisationer i länet för att främja samhällsutvecklingen och för att skapa ett mervärde för människors hälsa. 20 (74)

22 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK En modell för samarbetet har utarbetats Beslut i LS i dec 2012 Årliga dialogmöten LK-REGUTV med stöd av LK-HoS Utförande förvaltning LK Rapportering ÅR Reviderade riktlinjer Beslut i LS i dec 2012 LK-REGUTV med stöd av LK-HoS LK ÅR Fullmäktiges mål 30: Örebro läns landsting ska bidra till ökad produktion av lokal förnybar el. Förvaltningens mål: Örebro läns landsting ska bidra till ökad produktion av lokal förnybar el. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Ökad produktion av lokal förnybar el LK-Miljö samt LK-RegUtv Utförande förvaltning LoVS Rapportering Årsredovisning Fullmäktiges mål 31: En organisation för det nya regionala kulturpolitiska uppdraget har utvecklats med fungerande arbetsformer. Förvaltningens mål: En kulturenhet har organiserats inom funktionen Regional utveckling. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK En kulturenhet har etablerats inom funktionen Regional utveckling och är känd av kommunerna och andra aktörer inom kultursektorn Kulturenheten driver processer för den regionala kulturplanens genomförande I årsredovisning. Enkät till kulturens aktörer i Örebro län senast Årlig uppföljning av kulturplanen till Statens kulturråd och landstingsfullmäktige. Regional utveckling Regional utveckling Utförande förvaltning LK LK Rapportering ÅRSREDOVISNING ÅRSREDOVISNING Kulturplanen 21 (74)

23 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Fullmäktiges mål 32: Samverkansmodellen är etablerad i Örebro län med fungerande struktur för dialog och samarbeten över sektorsgränser. Förvaltningens mål: Samverkansmodellen är etablerad i Örebro län med fungerande struktur för dialog och samarbeten över sektorsgränser. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK En modell och årsplan för dialogoch samverkansforum finns framtagen. Dialog kring revidering av kulturplanens utvecklingsområden har genomförts. En modell för tvärsektoriellt samarbete har tagits fram och prövats under året. Uppföljning av Kulturplan samt årsredovisning Uppföljning och revidering av Kulturplan samt årsredovisning Uppföljning av Kulturplan samt årsredovisning Utförande förvaltning Rapportering LK-REGUTV LK Kulturplan samt årsredovisning LK-REGUTV LK Kulturplan samt årsredovisning LK-REGUTV I samverkan med LK-HoS LK Kulturplan samt årsredovisning Fullmäktiges mål 33: Landstinget arbetar aktivt för att utveckla insatser där kulturen blir en resurs inom hälso- och sjukvården. Förvaltningens mål: En inventering av aktörer och insatser inom kultur och hälsa har skapat en god kunskap över området. Ett regionalt nätverk har skapats och minst ett nytt projekt har initierats. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Ett länsövergripande nätverk för kultur och hälsa har etablerats med bred delaktighet. Plan för minst ett projekt inom kultur och hälsa finns framtaget. Aktiv omvärldsbevakning Ett nätverk finns med delaktighet från aktörer inom vård och omsorgssektorn i hela länet. Idéskiss alternativt projektplan finns dokumenterad. Information och omvärldskunskap Uppföljning av Kulturplan samt årsredovisning Uppföljning av Kulturplan samt årsredovisning Uppföljning av Kulturplan LK-REGUTV LK LK-REGUTV samt LK-HoS LK-REGUTV samt LK-HoS Utförande förvaltning LK LK Rapportering Kulturplan samt årsredovisning Kulturplan samt årsredovisning Kulturplan samt 22 (74)

24 ÖREBRO LÄNS LANDSTING bedrivs inom området. sprids genom nätverk och via informationsmaterial samt årsredovisning årsredovisning Fullmäktiges mål 34: Samverkan med andra regioner har fördjupats genom fler konkreta samarbeten inom kulturområdet. Förvaltningens mål: Samverkan med andra regioner har fördjupats genom fler konkreta samarbeten inom kulturområdet. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Ett entreprenörskapsprojekt inom hemslöjdsfrämjande arbete har inletts. Ytterligare ett nytt samarbete över länsgränserna inom Mälardalen har initierats och påbörjas senast Projektrapport till styrgrupp inom 4- länssamarbetet. Uppföljning i kulturplanen. LK-REGUTV LK-REGUTV Utförande förvaltning Rapportering Kulturplanen Årsredovisning Fullmäktiges mål 35: Modeller för medborgardialoger har utvecklats med hjälp av bland annat digitala medier. Förvaltningens mål: Modeller för medborgardialoger har utvecklats med hjälp av bland annat digitala medier. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Kommunikation HoS Reg utv Utförande förvaltning Rapportering Årsredovisning Fullmäktiges mål 36: Landstinget ska förbättra kommunikationen med underrepresenterade grupper, särskilt viktigt är arbetet att ge barn- och ungdomar möjlighet att forma sin egen åsikt och uttrycka den. 23 (74)

25 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Förvaltningens mål: Landstinget ska förbättra kommunikationen med underrepresenterade grupper, särskilt viktigt är arbetet att ge barn- och ungdomar möjlighet att forma sin egen åsikt och uttrycka den. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Landstinget har en överenskommelsemodell Kommunikation HoS Regutv Utförande förvaltning Rapportering Årsredovisning Fullmäktiges mål 37: Landstingets verksamheter ska aktivt och systematiskt arbeta med att genomföra Miljö- och hållbarhetsprogrammet (MHP) samt säkerställa att medarbetare har kunskap och engagemang kring miljöfrågor som berör de egna arbetsuppgifterna. Förvaltningens mål: Integrera relevanta delar av det reviderade miljöledningssystemet i landstingets övergripande ledningssystem Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Reviderat miljöledningssystem, MLS Integrerat ledningssystem, ILS Vidareutveckla miljöuppföljningen på landstingsövergripande och förvaltningsnivå samt nyckeltal till delårsbokslut för att tydligare kunna följa utvecklingen Utförande förvaltning Rapportering MLS reviderat MLS godkänt LK/Miljö LK Delårsrapporter samt årsredovisning Framtagna nyckeltal LKs styrande rutiner i ILS är identifierade LK/Plan o Uppf LK Landstingsdirektören LK/Miljö LK Årsredovisning Fullmäktiges mål 38: Miljökrav ska ställas i samtliga upphandlingar. Förvaltningens mål: Fördelning av ansvar och avgränsningar avseende Miljöfunktionens stöd till LoVS/Upphandlingsenhet i samband med miljökrav vid upphandling finns. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid Utförande förvaltning Rapportering 24 (74)

26 ÖREBRO LÄNS LANDSTING % upphandlingar där miljökrav ställts Rutin för hållbar upphandling Rutin upprättad Genom uppföljning av ställda miljökrav i avtal tecknade genom samtliga upphandlande enheter Redovisning rutin LK LK/Miljö LK/Miljö LK/Miljö LoVS Miljöredovisning Till KSO Fullmäktiges mål 39: Andelen ekologisk och etiskt producerad mat ska öka. Förvaltningens mål: Uppföljning av klimatpåverkan från livsmedel påbörjas Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK % ekologiska LK-Miljö inköp, kr Klimatpåverkan från livsmedel Utförande förvaltning Rapportering Delårsbokslut Miljöredovisning LK-Miljö LoVS MoH-program ÅR Fullmäktiges mål 40: Energiförbrukningen, kemikalieanvändning och användning av förbrukningsmaterial till följd av verksamhetens IT-stöd ska minska. Förvaltningens mål: Miljö utgör en aspekt vid framtagande av en strategi för Grön IT Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Minskad LK-Miljö energiförbrukning Utförande förvaltning LoVS LandstingsIT Rapportering MoH-program ÅRSREDOVISNING Fullmäktiges mål 41: Energiförbrukningen och klimatbelastningen från landstinget ska minska. Förvaltningens mål: Effekten av genomförda åtgärder för att minska klimatpåverkan enligt MHP (Miljö- och hållbarhetsprogram) bedöms Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Utförande förvaltning Rapportering 25 (74)

27 ÖREBRO LÄNS LANDSTING El och värmeförbrukning per sjukhusfastighet samt totalt (kwh/m 2 ) Klimatpåverkan per sjukhusfastighet samt totalt (kg CO 2 ) LK-Miljö LK-Miljö Miljöredovisning MoH-program ÅRSREDOVISNING Fullmäktiges mål 42: Det ska finnas attraktiva och tillgängliga grönytor i anslutning till samtliga sjukhus. Förvaltningens mål: Att tillhandahålla miljöstöd om det efterfrågas. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Uppskattning av miljönytta och hälsoeffekter LK-Miljö samt LK-HoS Utförande förvaltning LoVS Rapportering Årsredovisning Fullmäktiges mål 43: Avfall och materialförbrukning ska minska i landstingets verksamheter. Förvaltningens mål: Metod finns för uppföljning av avfall och produktval Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Avfallsmängder från ett urval produkter (kg avfall per produktslag Utförande förvaltning Rapportering LK-Miljö Alla Miljöredovisning Fullmäktiges mål 44: Arbets- och miljömedicin ska under 2012 ha utåtriktade aktiviteter för att informera allmänheten och föra en dialog med arbetsmarknadens parter och vården om miljögifters påverkan på hälsa. Förvaltningens mål: Ett informationsmaterial till föräldrar om risker kring kemikaliers påverkan finns framtaget Indikator Mått Uppföljning Ansvarig Utförande Rapportering 26 (74)

28 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ta fram informationsmaterial funktion vid LK LK-Miljö förvaltning Årsredovisning Fullmäktiges mål 45: Landstinget är en attraktiv arbetsplats för utvecklingsinriktade ledare och medarbetare. Förvaltningens mål: Ledningskansliet är en attraktiv arbetsplats för utvecklingsinriktade ledare och medarbetare Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Utförande förvaltning Rapportering Nöjd medarbetarindex Nöjd chefsindex 2012: 2013: Medarbetarenkät personal Medarbetarsamtal och årlig uppföljning Fullmäktiges mål 46: Örebro läns landsting erbjuder en hållbar och hälsofrämjande arbetsplats. Förvaltningens mål: Ledningskansliet erbjuder en hållbar och hälsofrämjande arbetsplats Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Utförande förvaltning Rapportering Nöjd medarbetarindex Nöjd chefsindex 2012: 2013: Medarbetarsamtal Medarbetarenkät personal Medarbetarsamtal och årlig uppföljning Fullmäktiges mål 47: Långtidsfrånvaron är fortsatt låg och korttidsfrånvaron fortsätter att minska. Förvaltningens mål: Låg sjukfrånvaro i det som är påverkbart Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Sjukfrånvaro och frisknärvaro uppföljning 2012: 2013: Personalstatistik personal Utförande förvaltning Rapportering Delårsbokslut, årsredovisning Fullmäktiges mål 48: Jämställdhetsarbetet resulterar i en jämnare könsfördelning. Förvaltningens mål: Ledningskansliet har jämn könsfördelning i antalet medarbetare fördelat i kategorier chefer, handläggare, assistenter 27 (74)

29 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Andelen män och kvinnor 2012: 2013: Personalstatistik personal Utförande förvaltning Rapportering Årlig uppföljning Fullmäktiges mål 49: Samtliga medarbetare som vill ha heltid ska erbjudas detta, under de förutsättningar som preciseras under personalavsnittet. Förvaltningens mål: Inga oönskade deltider eller ofrivilliga deltidstjänster på ledningskansliet Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Andel heltidstjänster tv, vt 2012: 2013: Personalstatistik personal Utförande förvaltning Rapportering Medarbetarsamtal och årlig uppföljning Fullmäktiges mål 50: Landstingets externa information och kommunikation ska nå kontakt med länsinvånarna så att de som medborgare blir delaktiga i den demokratiska processen. Informationen ska stimulera till interaktivitet, delaktighet och engagemang. Förvaltningens mål: Landstingets externa information och kommunikation ska nå kontakt med länsinvånarna så att de som medborgare blir delaktiga i den demokratiska processen. Informationen ska stimulera till interaktivitet, delaktighet och engagemang. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Medborgarna ska känna till att de kan vara delaktiga i, och vara med och påverka, landstingets verksamhet. Medborgarnas kännedom om viktiga beslut i landstinget Tittare på webb-tv av landstingsfullmäktige 75 % ska känna till att de på något sätt kan påverka frågor inom landstinget. 75 % ska känna till för medborgarna viktiga beslut 2012: 50 externa per sändning Utförande förvaltning Rapportering Enkät Kommunikation LK Årsredovisning Enkät LK Årsredovisning Statistik via webbverktyg Kommunikation LK Årsredovisning Fullmäktiges mål 51: Landstingets externa information och kommunikation ska vara anpassad för målgruppen. Informationen ska stimulera till interaktivitet, delaktighet och engagemang. 28 (74)

30 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Förvaltningens mål: Landstingets externa information och kommunikation ska vara anpassad för målgruppen. Informationen ska stimulera till interaktivitet, delaktighet och engagemang. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Att landstingets/1177 webbplats ska uppfattas så bra att den är en naturlig källa till information om hälso- och sjukvården. Andel som använder Landstingskatalogen som källa. Andel som känner till webbplatsen 1177.se Antal följare på Facebook (landstingets övergripande sida) Antalet besökare som tycker att landstingets webbplats motsvarar deras förväntningar (35 % idag) 50 procent ska använda sig av landstingets/1177 webbplats när de söker kontaktuppgifter eller information om hälso- och sjukvården. (52 %) 60 procent ska använda katalogen som källa. (28 %) 50 procent ska känna till webbplatsen. (89 st) Vårdbarometern Utförande förvaltning Kommunikation Ledningskansliet Mätning av SKL Rapportering Årsredovisning Vårdbarometern Kommunikation LK Årsredovisning Vårdbarometern Kommunikation LK Årsredovisning Statistik från Facebook Kommunikation LK 90 % är nöjda Statistikverktyg webbplatsundersökning Kommunikation LK Årsredovisning Årsredovisning Fullmäktiges mål 52: Landstingets medarbetare ska vara medvetna om informationens roll och betydelse i organisationen. De ska vara bra på att informera och kommunicera, så att patienter och andra upplever delaktighet och är nöjda med information och delaktighet. Förvaltningens mål: Landstingets medarbetare ska vara medvetna om informationens roll och betydelse i organisationen. De ska vara bra på att informera och kommunicera, så att patienter och andra upplever delaktighet och är nöjda med information och delaktighet. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Andel som kände sig delaktiga i beslut om sin vård 90 % ska känna sig helt eller delvis delaktiga Nationell patientenkät Kommunikation Hälso- och sjukvård Utförande förvaltning Alla Rapportering Årsredovisning 29 (74)

31 ÖREBRO LÄNS LANDSTING och behandling. Fick du tillräcklig information om ditt tillstånd? 90 % ska hålla helt eller delvis med om detta Nationell patientenkät Kommunikation Hälso- och sjukvård Alla Årsredovisning Fullmäktiges mål 53: Landstingets resultat ska uppgå till minst 16 miljoner kronor. Förvaltningens mål: Landstingets resultat ska uppgå till minst 16 miljoner kronor. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Landstingets resultat Resultat 16 mnkr Ekonomisystemet Utförande förvaltning Rapportering Verksamheterna Period- o delårsrapport Fullmäktiges mål 54: Samtliga nämnder och förvaltningar driver verksamheten kostnadseffektivt och ändamålsenligt så att verksamhetsplanens mål och det budgeterade resultatet uppnås. Förvaltningens mål: Samtliga nämnder och förvaltningar driver verksamheten kostnadseffektivt och ändamålsenligt så att verksamhetsplanens mål och det budgeterade resultatet uppnås. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Balans mellan Resultat > Ekonomisystemet Funktionsansvariga kostnader o 0 intäkter i verksamheterna Utförande förvaltning Rapportering Period- o delårsrapport Fullmäktiges mål 55: Investeringar för landstingets egen verksamhet ska finansieras med egna medel. Förvaltningens mål: Investeringar för landstingets egen verksamhet ska finansieras med egna medel. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Självfinansierad Ingen Ekonomisystemet Ekonomifunktionen investering upplåning Utförande förvaltning Rapportering Period- o delårsrapport Fullmäktiges mål 56: Landstinget ska avsätta minst 100 miljoner kronor för pensionsändamål, i enlighet med beslut om pensionsplan. 30 (74)

32 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Förvaltningens mål: Landstinget ska avsätta minst 100 miljoner kronor för pensionsändamål, i enlighet med beslut om pensionsplan. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Avsättning av 100 mnkr Ekonomisystemet Ekonomifunktionen likvida medel för placeras i pensionsändamål pensionsmedelsförvaltningen Utförande förvaltning Rapportering Period- o delårsrapport Fullmäktiges mål 57: Likviditetsberedskapen uppgår till 30 betalningsdagar. Förvaltningens mål: Likviditetsberedskapen uppgår till 30 betalningsdagar. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Likviditetsberedskap Uppgår Ekonomisystemet Ekonomifunktionen till 30 dagar Utförande förvaltning Rapportering Period- o delårsrapport Övriga förvaltningsmål Förvaltningens mål: Vi har en tydlig bild av förvaltningens syfte och vårt bidrag till landstingsfullmäktiges vision. Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Fråga i medarbetarsamtal Utförande förvaltning Rapportering Medarbetarsamtal Alla LK Redovisning till landstingsdirektören Förvaltningens mål: Vi är en förvaltning med ett värdeskapande värdskap Indikator Mått Uppföljning Ansvarig funktion vid LK Utförande förvaltning Rapportering Ej fastställt Ej fastställt Ej fastställt Redovisning till landstingsdirektören 31 (74)

Dnr 14OLL28 Verksamhetsberättelse 2013 Nämnden för folkhälsa ÖREBRO LÄNS LANDSTING Inledning Nämnden för folkhälsa ska känna till dagens livsvillkor, levnadsvanor och hälsoläget i befolkningen för att

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Region Dalarnas verksamhet och organisation. Landstingsdirektör Karin Stikå Mjöberg

Region Dalarnas verksamhet och organisation. Landstingsdirektör Karin Stikå Mjöberg Region Dalarnas verksamhet och organisation Landstingsdirektör Karin Stikå Mjöberg Landstinget Dalarna Landstinget Dalarna är 28 183 km2 och till ytan den fjärde största landsting/region i Sverige I Dalarna

Läs mer

Verksamhetsplan HSF 2014

Verksamhetsplan HSF 2014 Verksamhetsplan HSF 2014 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00 Datum: 2013-10-21 Diarienummer: Innehållsförteckning HSF Verksamhetsplan 2014... 3 1. Utgångspunkter... 3 1.1 Målbild för framtidens

Läs mer

Landstingsfullmäktiges mätplan 2018

Landstingsfullmäktiges mätplan 2018 Landstingsfullmäktiges mätplan Om mätplanen Utgår strikt från landstingsplan Avser uppföljningen till landstingsfullmäktige Innehåller främst resultatmått (visar resultatet av insatser) Innehåller även

Läs mer

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2019-08-29 Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Regionstyrelsen är Region Västernorrlands ledande politiska förvaltningsorgan.

Läs mer

Bilaga 39 Årsredovisning 2012 1

Bilaga 39 Årsredovisning 2012 1 Årsredovisning 2012 1 2 Örebro läns landsting Årsredovisning 2012 Beslutad av landstingsfullmäktige den 25 april 2013 3 Innehåll Förord 6 Sammanfattande resultat av 2012 och framtida utmaningar 8 Mål 2012

Läs mer

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2016-05-12 Dnr 16LS3265 BALANSERAT STYRKORT 2017 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen är Landstinget Västernorrlands ledande

Läs mer

Granskning av Delårsrapport

Granskning av Delårsrapport Landstingets revisorer 2014-10-20 Rev/14040 Revisionskontoret Susanne Kangas Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av Delårsrapport 2 2014 Rapport 9-14 1 Granskning av måluppfyllelsen i Delårsrapport

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören inför 2008 Hälso- och sjukvårdsnämnden ger följande uppdrag till landstingsdirektören som ytterst ansvarig tjänsteman för hälso- och sjukvården.

Läs mer

Folkhälsostrategi 2012-2015. Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132

Folkhälsostrategi 2012-2015. Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132 Folkhälsostrategi 2012-2015 Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132 Inledning En god folkhälsa är av central betydelse för tillväxt, utveckling och välfärd. Genom att förbättra och öka jämlikheten i

Läs mer

I ärendet redovisas följande dokument: a) Beslutsunderlag b) Framtidsplan för Landstinget Dalarna 2025

I ärendet redovisas följande dokument: a) Beslutsunderlag b) Framtidsplan för Landstinget Dalarna 2025 I ~ II Landstinget DALARNA Central förvaltning Ledningsenhet nllagra AU 6 3;lA BESLUTSUNDERLÄG Landstingsstyrelsens arbetsutskott Datum 2013-05-06 Sida 1 (2) Dnr LD11/01660 Uppdnr 522 2013-05-06 Landstingsstyrelsens

Läs mer

Ledningssystem för samverkan

Ledningssystem för samverkan 1(5) Ledningssystem för samverkan Utgångspunkt/bakgrund Ledningsgruppen för samverkan mellan kommun och landsting (KOLA-gruppen) har på uppdrag av Läns-LAKO att utveckla ett ledningssystem för samverkan

Läs mer

Dnr 13OLL2134 Delårsrapport januari-augusti 2013 Nämnden för folkhälsa

Dnr 13OLL2134 Delårsrapport januari-augusti 2013 Nämnden för folkhälsa Dnr 13OLL2134 Delårsrapport januari-augusti 2013 Nämnden för folkhälsa ÖREBRO LÄNS LANDSTING Delårsbokslut och prognos per augusti 2013 Enligt direktiv från landstingsstyrelsen ska nämnden för folkhälsa

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting 2016 2021 BESLUTAD AV LANDSTINGSFULLMÄKTIGE 2016-11-15 (LS 2015-0998) Långsiktig och hållbar kompetens försörjning är en förutsättning för att

Läs mer

Sammanställning av återrapporteringar utifrån styr- och ledningsperspektivet

Sammanställning av återrapporteringar utifrån styr- och ledningsperspektivet Sammanställning av återrapporteringar utifrån styr- och ledningsperspektivet 2013- Perspektiv Arbetsområde Projekt, aktivitet m.m. Vårdorganisation Styr- och ledningsperspektivet Jämlik hälsa Organisation

Läs mer

Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting

Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting 1 (9) Ledning och styrning Strategisk enhet Handläggare Henrik Gaunitz Telefon 08-123 132 92 E-post henrik.gaunitz@sll.se Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i

Läs mer

Granskning av Delårsrapport 2 2015

Granskning av Delårsrapport 2 2015 Landstingets revisorer 2015-10-14 Rev/15036 Revisionskontoret Karin Selander Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av Delårsrapport 2 2015 Rapport 4-15 1 Granskning av måluppfyllelsen i Delårsrapport

Läs mer

Folktandvårdens VP-arbete för Lägesrapport

Folktandvårdens VP-arbete för Lägesrapport Folktandvårdens VP-arbete för 2016 Lägesrapport 2015-10-19 Utmaningar Folktandvårdens VP 2016 Asyltandvården Rekrytering Arbetsmiljö Vårdprocesserna Ekonomin Hållbar utveckling Folktandvårdens mål: Minskad

Läs mer

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli 1(7) Förvaltningsnamn Avsändare Verksamhetsplan 2019 2020 för patientnämnden och patientnämndens kansli Inledning Tanken med denna verksamhetsplan är att den ska skapa fokus och riktning för de två kommande

Läs mer

Regionens verksamhetsram

Regionens verksamhetsram Regionens verksamhetsram Detta ska jag prata om Övergripande om Västra Götalandsregionens styrning av verksamheten Styrelsers och nämnders roller, framför allt i styrningen av hälso- och sjukvården Uppgifter

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

Nämndplan Hjälpmedelsnämnden

Nämndplan Hjälpmedelsnämnden Nämndplan Hjälpmedelsnämnden INNEHÅLL SYFTE...2 VISION, VÄRDEGRUND OCH MÅL...2 NÄMNDENS MÅL...2 FÖRUTSÄTTNINGAR SOM ÄR STYRANDE FÖR NÄMNDENS ANSVARSOMRÅDE...2 NÄMNDENS UPPDRAG OCH FOKUS FÖR VERKSAMHETSÅRET

Läs mer

Budget 2014 Landstingets kansli

Budget 2014 Landstingets kansli Budget 2014 Landstingets kansli Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé: Genom ledning, stöd och service skapar vi tillsammans förutsättningar för största möjliga välfärd för invånarna.

Läs mer

STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD 2018-2024 REGIONALA FORSKNINGSRÅDET SAMVERKANSNÄMNDEN, UPPSALA-ÖREBRO SJUKVÅRDSREGION Upprättare: Katarina Wijk, föreståndare RFR Strategi för forskning

Läs mer

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans 1 Bakgrund Juni 2012 ansöker landstingsfullmäktige om att få bilda region i Östergötland Maj 2013 startar Utveckling Östergötland arbetet med att:

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Riktlinjer för internationellt engagemang 2011-2014 2 Riktlinjer för internationellt engagemang Inledning Landstingsfullmäktige antog i juni 2003 en policy för Örebro

Läs mer

Folkhälsopolitiskt program

Folkhälsopolitiskt program 1(5) Kommunledningskontoret Antagen av Kommunfullmäktige Diarienummer Folkhälsopolitiskt program 2 Folkhälsa Att ha en god hälsa är ett av de viktigaste värdena i livet. Befolkningens välfärd är en betydelsefull

Läs mer

POLICY. Folkhälsa GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

POLICY. Folkhälsa GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING POLICY Folkhälsa 2017 2021 GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte och bakgrund... 3 1.1 Utmaningar och möjligheter för en god hälsa... 3 2. Definition... 4 3. Vision... 4 4. Mål... 4 5.

Läs mer

Bilaga 14 1 (1) Datum 2015-09-29 Uppdragsbeskrivning kanslifunktion för samverkansnämnden Uppdrag Samordna och administrera samverkansnämndens sammanträden inklusive tjänstemannaberedningar. Administrera

Läs mer

Fortsatt medlemskap i WHO-nätverket Healthy Cities

Fortsatt medlemskap i WHO-nätverket Healthy Cities 1 (2) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-11-07 HSN 1311-1216 Handläggare: Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Söderlund 2013-12-11, p 10 Fortsatt medlemskap i WHO-nätverket Healthy Cities

Läs mer

Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013

Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013 Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013 Introduktion Gullspångs kommun och hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skaraborg har ingått ett avtal om folkhälsoarbetet

Läs mer

Ekonomiskt utfall och prognos

Ekonomiskt utfall och prognos 1 Ekonomiskt utfall och prognos Utfall per augusti +62,6 mnkr +51,5 mnkr i förhållande till budget Prognos +1,4 mnkr -15,3 mnkr i förhållande till budget Finansiella intäkter och AFA genererar positivt

Läs mer

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Till Landstingsdirektören CIRKULÄR E1213 Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé: Vår verksamhetsidé är att genom samverkan tillgänglighet och

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Norrbottningen ska leva ett rikt och utvecklande liv i en region med livskraft och tillväxt. En fungerande och effektiv kompetensförsörjning

Läs mer

Verksamhetsplan år 2018 för folkhälsorådet i Gullspångs kommun

Verksamhetsplan år 2018 för folkhälsorådet i Gullspångs kommun Verksamhetsplan år 2018 för folkhälsorådet i Gullspångs kommun 1 Introduktion Gullspångs kommun och östra hälso- och sjukvårdsnämnden har ingått ett avtal om folkhälsoarbetet i kommunen. Syftet med avtalet

Läs mer

Region Blekinge

Region Blekinge Region Blekinge 2019 På väg mot en ny region Den 1 januari 2019 går nuvarande Region Blekinge samman med Landstinget Blekinge Olika viktiga samhällsfunktioner samlas i en och samma organisation som blir

Läs mer

Detta är Landstinget i Kalmar län En presentation av organisationen

Detta är Landstinget i Kalmar län En presentation av organisationen Detta är Landstinget i Kalmar län En presentation av organisationen Vi utgår från medborgarnas behov och erbjuder vår samlade kompetens och våra tjänster inom hälso- och sjukvård, folktandvård, kollektivtrafik,

Läs mer

Verksamhetsplan patientnämnden och patientnämndens kansli

Verksamhetsplan patientnämnden och patientnämndens kansli 1(8) Förvaltningsnamn Avsändare Verksamhetsplan 2017 2018 patientnämnden och patientnämndens kansli Inledning Den bärande tanken med en verksamhetsplan är att skapa fokus och riktning för kommande år.

Läs mer

Ärende 4 - bilaga. Verksamhetsplan Lokal nämnd i Kungsbacka

Ärende 4 - bilaga. Verksamhetsplan Lokal nämnd i Kungsbacka Ärende 4 - bilaga Verksamhetsplan 2017 Lokal nämnd i Kungsbacka Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2017 1 Inledning 3 Social hållbarhet 4 Invånarnarnas hälsa och behov 5 Kunskap om invånarna 5 Dialog

Läs mer

Folkhälsopolicy för Stockholms läns landsting

Folkhälsopolicy för Stockholms läns landsting Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-10-28 1 (3) Handläggare: Cecilia Lindvall Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-11-22 Folkhälsopolicy 2017-2021 för Stockholms läns landsting Ärendebeskrivning

Läs mer

Politiskt ledarskap. Landstingsstyrelsens ordförande Ulf Berg

Politiskt ledarskap. Landstingsstyrelsens ordförande Ulf Berg Politiskt ledarskap Landstingsstyrelsens ordförande Ulf Berg Det här är vårt uppdrag Fullmäktige är regionens högsta beslutande organ som har det yttersta ansvaret för ekonomin och verksamhetens inriktning.

Läs mer

Övergripande samarbetsavtal mellan Region Östergötland och Linköpings universitet

Övergripande samarbetsavtal mellan Region Östergötland och Linköpings universitet BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Richard Widén 2016-11-30 Dnr: RS 2016-843 Regionstyrelsen Övergripande samarbetsavtal mellan Region Östergötland och Linköpings universitet Bakgrund Region Östergötland

Läs mer

Detta är Landstinget i Kalmar län En presentation av organisationen

Detta är Landstinget i Kalmar län En presentation av organisationen Detta är Landstinget i Kalmar län En presentation av organisationen Vi utgår från medborgarnas behov och erbjuder vår samlade kompetens och våra tjänster inom hälso- och sjukvård, folktandvård, kollektivtrafik,

Läs mer

Presentation av landstingets ledningsgrupp. Utbildning för landstingets förtroendevalda Landsstingssalen 2015-01-21

Presentation av landstingets ledningsgrupp. Utbildning för landstingets förtroendevalda Landsstingssalen 2015-01-21 1 Presentation av landstingets ledningsgrupp Utbildning för landstingets förtroendevalda Landsstingssalen 2015-01-21 2 Landstinget Blekinge Livskvalitet för dig, vårdkvalitet för oss 3 4 Blekingesjukhuset

Läs mer

Av reglementet kan följande uppdrag/ansvar lyftas fram:

Av reglementet kan följande uppdrag/ansvar lyftas fram: Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden Intern styrning och kontroll Inledning Styrelser och nämnder har ett ansvar för att tillse att verksamheten bedrivs med en tillräcklig intern kontroll. Detta regleras

Läs mer

Uppföljningsplan 2017

Uppföljningsplan 2017 Uppföljningsplan 2017 Styrande för uppföljning i samband med Region Skånes samlade delårsrapport och årsredovisning samt nämndernas verksamhetsberättelser. Beslutad av regionstyrelsen den 8 dec 2016 Inledning

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Norrbottens läns landsting 2014-2016

Kommunikationsstrategi för Norrbottens läns landsting 2014-2016 Kommunikationsstrategi för Norrbottens läns landsting 2014-2016 Kommunikation är en av ledningsprocesserna i landstinget. Landstinget ska vara en organisation med ett aktivt kommunikationsarbete och en

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2019 Budget 2017 Överförmyndarnämnden Budgetberedningens förslag till Kommunstyrelsen Innehåll Planerings- och uppföljningsprocessen -----------------------------------------------------------------

Läs mer

Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i årsredovisningen 2013

Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i årsredovisningen 2013 Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i årsredovisningen 2013 Rapport nr 37/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Inledning...

Läs mer

Hälso och sjukvårdsnämnden Balanserat styrkort 2015

Hälso och sjukvårdsnämnden Balanserat styrkort 2015 1 (6) Hälso och sjukvårdsnämnden Fastställt i Hälso och sjukvårdsnämnden 2014 05 22 Dnr 14HSN372 Hälso och sjukvårdsnämnden 2 (6) Hälso och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) är ansvarig

Läs mer

Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner

Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner BESLUTSUNDERLAG 1/2 2015-04-15 Dnr: RS 2015-277 Regionstyrelsen Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner Bakgrund Enligt lag (2010:630) om regionalt utvecklingsansvar i vissa län

Läs mer

Regionalt cancercentrum väst

Regionalt cancercentrum väst Ärende 8 2011-03-07 UTKAST 13 februari 2011 Regionalt cancercentrum väst Mål, uppdrag, organisation och reglementen Detta dokument innehåller en beskrivning av mål, uppdrag, organisation och reglementen

Läs mer

Skattekronans fördelning: 10,77 kr

Skattekronans fördelning: 10,77 kr Skattekronans fördelning: 10,77 kr Kultur, utbildning och friluftsliv (0,16kr) Habilitering o hjälpmedel (0,21kr) Tandvård (0,30kr) Läkemedel (1,37kr) Kollektivtrafik och övrig reg verk (0,63kr) Politisk

Läs mer

Kompletterande handlingar till landstingsfullmäktiges sammanträde den 25 april 2013 i sessionssalen, Rådhuset i Örebro

Kompletterande handlingar till landstingsfullmäktiges sammanträde den 25 april 2013 i sessionssalen, Rådhuset i Örebro TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM BETECKNING Ledningskansliet, Monica Fyrhammar 2013-04-25 Till Fullmäktiges ledamöter och ersättare m.fl. Kompletterande handlingar till landstingsfullmäktiges sammanträde

Läs mer

Landstinget Västernorrlands utmaningar

Landstinget Västernorrlands utmaningar Fempunktsprogrammet Landstinget Västernorrlands utmaningar Landstinget i Västernorrland har under senare år genomgått en rad förändringar. Det har bland annat gällt förändringar i organisation, i lednings-

Läs mer

Medicinsk stab. Patientsäkerhet. Samverkan mellan kommun och landsting

Medicinsk stab. Patientsäkerhet. Samverkan mellan kommun och landsting Patientsäkerhet Samverkan mellan kommun och landsting 2011-11-21 Nationell satsning för ökad patientsäkerhet Nollvision avseende undvikbara vårdskador Patientsäkerhetsmiljarden 2011-2014 Målsättning att

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi LANDSTINGET I VÄRMLAND PM Ulla Höglund 2011-11-0306-14 LK/110273 Internationell strategi 2011 2014 Landstinget i Värmland påverkas alltmer av sin omvärld. EU-direktiv och förordningar, rörligheten för

Läs mer

norrstyrelsen Informationsfrågor vid bildandet av Region Norrland etapp 2

norrstyrelsen Informationsfrågor vid bildandet av Region Norrland etapp 2 norrstyrelsen rapport 2009: 32 Informationsfrågor vid bildandet av Region Norrland etapp 2 Förord Norrstyrelsen har bildats för att förbereda sammanslagningen av landstingen i Norrbottens, Västerbottens

Läs mer

Majoritetsprogram för Landstinget i Norrbottens län 2015-2018

Majoritetsprogram för Landstinget i Norrbottens län 2015-2018 Majoritetsprogram för Landstinget i Norrbottens län 2015-2018 Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet de Gröna kommer att ta majoritetsansvar för landstingets samtliga verksamheter under mandatperioden

Läs mer

1 Landstingsstyrelsens förvaltning. Strategisk IT i SLL. Vad ska vi vara för vem och vad ska vi göra för dem?

1 Landstingsstyrelsens förvaltning. Strategisk IT i SLL. Vad ska vi vara för vem och vad ska vi göra för dem? 1 Landstingsstyrelsens förvaltning Strategisk IT i SLL Vad ska vi vara för vem och vad ska vi göra för dem? 2 Landstingsstyrelsens förvaltning Ytterligare samordning av landstingets IT-verksamhet LS 1308-1045

Läs mer

Ledningssystem för samverkan inom regionens och kommunernas hälsa, vård och omsorg

Ledningssystem för samverkan inom regionens och kommunernas hälsa, vård och omsorg 2016-02-04 1(6) Ledningssystem för samverkan inom regionens och kommunernas hälsa, vård och omsorg Där invånarna behöver oss tillsammans! Utgångspunkt/bakgrund Ledningssystemet för samverkan tar sin utgångspunkt

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden. Hälso- och sjukvårdsnämnden; Paragrafen förklarades omedelbart justerad.

Hälso- och sjukvårdsnämnden. Hälso- och sjukvårdsnämnden; Paragrafen förklarades omedelbart justerad. Hälso- och sjukvårdsnämnden FÖRSLAG DATUM 2010-10-27 74 Styrtal till budget 2011 - Hälso- och sjukvården Beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden; 1. Antar hälso- och sjukvårdens förslag på styrtal till budget

Läs mer

Bokslut 2014 Landstinget Blekinge

Bokslut 2014 Landstinget Blekinge Bokslut 2014 Landstinget Blekinge 1 2 Resultat 2014 Årets resultat + 49,2 mnkr Nettokostnadsutveckling 4,0 % 3 Engångskostnader 2014 Nedskrivningar fastigheter 48,6 mnkr Komponentredovisning 20,6 mnkr

Läs mer

Intern kontroll förslag till plan 2017

Intern kontroll förslag till plan 2017 Handläggare Dahl Jessica (OMF) Sporrong Anna-Terese (OMF) Rev Datum 206--25 206-2-07 Diarienummer OSN-206-0337 Omsorgsnämnden Intern kontroll förslag till plan 207 Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås

Läs mer

Budget 2013 Regional utveckling Utbildning

Budget 2013 Regional utveckling Utbildning Budget 2013 Regional utveckling Utbildning Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé Genom kultur och kunnande, lust och lärande skapa ett rikt liv i en kreativ region Perspektiv med strategiska

Läs mer

Uppföljningsplan 2018

Uppföljningsplan 2018 Uppföljningsplan 2018 Styrande för uppföljning i samband med Region Skånes samlade delårsrapport och årsredovisning samt nämndernas verksamhetsberättelser. Beslutad av regionstyrelsen den 7 dec 2017 1

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Patientnämndens kansli. Verksamhetsplan 2014. Patientnämnden och Patientnämndens kansli 13OLLPN1166-1

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Patientnämndens kansli. Verksamhetsplan 2014. Patientnämnden och Patientnämndens kansli 13OLLPN1166-1 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Patientnämndens kansli Verksamhetsplan 2014 Patientnämnden och Patientnämndens kansli 13OLLPN1166-1 Uppdrag och styrdokument Patientnämnden och dess kansli har ett tydligt och avgränsat

Läs mer

LANDSTINGSPLAN KORTVERSION

LANDSTINGSPLAN KORTVERSION 2017 LANDSTINGSPLAN KORTVERSION Landstinget ansvarar för hälsooch sjukvård, tandvård och regional utveckling i Värmland. Vården ska vara förebyggande, effektiv och behovsanpassad samt utföras på lika

Läs mer

Patientmiljarden Patientkontrakt och handlingsplan

Patientmiljarden Patientkontrakt och handlingsplan Patientmiljarden Patientkontrakt och handlingsplan Landstingsstyrelsen 21 mars 2018 Anette Aronsson & Ragnhild Holmberg Patientmiljarden 2018 Överenskommelsens två utvecklingsområden Förstärkt vårdgaranti

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

Yttrande över revisorernas granskning av landstingets budgetprocess

Yttrande över revisorernas granskning av landstingets budgetprocess Landstingsdirektörens stab Ekonomienheten TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Datum 2018-01-22 Diarienummer 170267 Landstingsfullmäktige Yttrande över revisorernas granskning av landstingets budgetprocess Förslag

Läs mer

Framtidens hälso- och sjukvårdsorganisation

Framtidens hälso- och sjukvårdsorganisation Framtidens hälso- och sjukvårdsorganisation Framtidens arbetssätt och organisation av vården i Blekinge Lars Almroth Hälso - och sjukvårdsdirektör Ronneby 17 september 2018 En vanlig dag: 1 783 patienter

Läs mer

Yttrande över Landstingsrevisorernas rapport 8/2013 Prehospital vård vårdkedjans första insats

Yttrande över Landstingsrevisorernas rapport 8/2013 Prehospital vård vårdkedjans första insats Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Anki Eriksson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-27 Hälso- och sjukvårdsnämnden, 2014-03-04 P 9 1 (5) HSN 1312-1443 Yttrande över Landstingsrevisorernas rapport 8/2013

Läs mer

Folkhälsoplan för Strängnäs kommun

Folkhälsoplan för Strängnäs kommun 1/5 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-06-16 73 Gäller fr o m: 2015-01-01 Myndighet: Diarienummer: Nämnden för hållbart samhälle KS/2013:43-0092 Ersätter: Folkhälsoplan beslutad av kommunfullmäktige 2010-02-22

Läs mer

FÖRSLAG. 28 Åtagande styrtal 2011

FÖRSLAG. 28 Åtagande styrtal 2011 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2010-09-20 KN-KUS10-004 28 Åtagande styrtal 2011 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut 1. Nämnden för

Läs mer

Löpande granskning av intern kontroll Utveckling av styrkort

Löpande granskning av intern kontroll Utveckling av styrkort Revisionsrapport Löpande granskning av intern kontroll Utveckling av styrkort Landstinget Gävleborg Lars-Åke Ullström Hanna Franck Oktober 2011 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1. Inledning...

Läs mer

Nu bildar vi region i Dalarna. Vi samarbetar för regionbildning

Nu bildar vi region i Dalarna. Vi samarbetar för regionbildning P Nu bildar vi region i Dalarna Vi samarbetar för regionbildning Dalarna är redo för en ny regionorganisation Genom att samla kraft och kompetens i en gemensam organisation blir vi starkare och tillsammans

Läs mer

Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i delårsrapporten 2012

Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i delårsrapporten 2012 Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i delårsrapporten 2012 Rapport nr 04/2012 September 2012 Richard Norberg, Certifierad kommunal revisor, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattning...

Läs mer

Mätplan 2017 Inledning Förändringar jämfört med 2016 års mätplan

Mätplan 2017 Inledning Förändringar jämfört med 2016 års mätplan Mätplan Inledning Mätplan för utgår strikt från Landstingsplan och avser uppföljningen till Landstingsfullmäktige. Så långt det är möjligt föreslås i första hand resultatmått, d.v.s. mått som visar resultatet

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND DATUM DIARIENR 1999-03-26 VOS 99223 KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND Inledning Denna policy utgör en gemensam grund för att beskriva, följa upp och utveckla kvaliteten,

Läs mer

Revidering av reglemente avseende patientnämnden med anledning av ny lag 4 LS

Revidering av reglemente avseende patientnämnden med anledning av ny lag 4 LS Revidering av reglemente avseende patientnämnden med anledning av ny lag 4 LS 2017-1185 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-22 LS 2017-1185 Landstingsstyrelsen Revidering av reglemente avseende

Läs mer

Nu bildar vi region i Dalarna

Nu bildar vi region i Dalarna Nu bildar vi region i Dalarna Den 1 januari 2019 bildar vi region Då förenas Landstinget Dalarna och Region Dalarna i en ny regionorganisation. Sammanslagningen gör att kopplingen mellan hälsa, välfärd

Läs mer

Miljö- och klimatprogram för Landstinget Sörmland

Miljö- och klimatprogram för Landstinget Sörmland Miljö- och klimatprogram för Landstinget Sörmland 2014-2018 Innehållsförteckning Landstinget Sörmlands Miljöprogram 2014-2018 3 Landstinget Sörmlands miljöarbete 3 Landstinget Sörmlands Vision 4 Miljöcertifierat

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019-2021 2019 ARVIKA STADSHUS AB /Moderbolaget/ ARVIKA LOKAL OCH MARK AB FASTIGHETS AB NYA ARVIKA GJUTERI Innehåll Kommunövergripande styrning erings- och uppföljningsprocessen -------------------------------------------------------------------

Läs mer

Personalpolitiskt Program

Personalpolitiskt Program Personalpolitiskt Program Landskrona kommuns personalpolitiska målsättning Kommunens personalpolitik är ett strategiskt medel för att kunna ge kommunens invånare omvårdnad, utbildning och övrig samhällsservice

Läs mer

2017 Strategisk plan

2017 Strategisk plan 2017 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Samverkansnämnden Uppsala Örebro regionen

Samverkansnämnden Uppsala Örebro regionen Samverkansnämnden Uppsala Örebro regionen En samgranskning mellan revisionskollegier inom regionen Revisionsrapport Februari 2011 Hans Gåsste Lars-Åke Ullström Innehållsförteckning Sammanfattning... 3

Läs mer

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård 2018-2024 Forskning och utveckling en förutsättning för god hälso- och sjukvård Landsting och regioner bedriver en kunskapsintensiv verksamhet. De behöver

Läs mer

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård 2018-2024 Forskning och utveckling en förutsättning för god hälso- och sjukvård Landsting och regioner bedriver en kunskapsintensiv verksamhet. De behöver

Läs mer

Granskning av Delårsrapport

Granskning av Delårsrapport Landstingets revisorer 2016-10-18 Rev/16032 Revisionskontoret Karin Selander Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av Delårsrapport 2 2016 Rapport 11-16 1 Granskning av måluppfyllelsen i Delårsrapport

Läs mer

Fakta Stockholms läns landsting

Fakta Stockholms läns landsting 1 Fakta 2 Ansvar, mål och omfattning 3 ansvarar för länets: hälso- och sjukvård inklusive tandvård samt kollektivtrafik och regionplanering landstinget bidrar även till kulturen i länet. 4 Långsiktiga

Läs mer

att Modell för samverkan mellan Stockholms läns landsting och pensionärsorganisationer

att Modell för samverkan mellan Stockholms läns landsting och pensionärsorganisationer Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2012-08-15 LS 1109-1161 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 2-08- 28 0 0 03 3 " Reviderad modell för samverkan mellan Stockholms

Läs mer

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat Avdelningen för förskola Avdelningen egen regi Sida 1 (6) 2018-09-27 Handläggare: Katarina Höök 08 508 18 138 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-11-15 Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat Svar på

Läs mer

Uppdragsbeskrivning Framtidens kvalitetsregister Uppdragsbeskrivning. Framtidens kvalitetsregister

Uppdragsbeskrivning Framtidens kvalitetsregister Uppdragsbeskrivning. Framtidens kvalitetsregister Uppdragsbeskrivning Framtidens kvalitetsregister 1 1 Bakgrund Statens och landstingens femåriga satsning på Nationella Kvalitetsregister avslutas 2016. Styrgruppen för Nationella Kvalitetsregister behöver

Läs mer

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE Plan för Rehabiliteringspolicy miljöarbetet med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-09-13 1 2 OMSLAGSFOTO: PAUL SUNDELIN. INFORMATIONSAVDELNINGEN NOVEMBER 2010. Plan för miljöarbetet

Läs mer

Överenskommelsen Värmland

Överenskommelsen Värmland Överenskommelsen Värmland för samverkan inom det sociala området mellan Region Värmland och den idéburna sektorn i Värmland 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Vision... 4 Syfte och Mål... 4 Värdegrund...

Läs mer

Organisationsförändring

Organisationsförändring Beredningen Allmänna utskottet 2007-12-05 74 24 Socialnämnden 2007-12-14 170 29 Dnr 2007/450-70 Organisationsförändring Bilagor: Organisationsskisser; nuvarande samt förslag till förändringar Ärendebeskrivning

Läs mer

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna Detaljbudget 2019 Patientnämnderna UTKAST Beslutsunderlag 181101Patientnämnderna Dnr: PNN 2018-00089 Dnr: PNG 2018-00066 Dnr: PNS 2018-00065 Dnr: PNV 2018-00064 Dnr: PNÖ 2018-00066 Detaljbudget 2019 2019

Läs mer