Motion om utveckling av anhörigvården i Västerviks kommun svar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Motion om utveckling av anhörigvården i Västerviks kommun svar"

Transkript

1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen (31) Ks 346 Motion om utveckling av anhörigvården i Västerviks kommun svar Dnr 2018/ Lars-Inge Karlsson (KD) har för Kristdemokraterna i skrivelse 15 januari 2018 lämnat en motion om utveckling av anhörigvården i Västerviks kommun. Motionären yrkar för Kristdemokraterna: Att utöka anhörigvården med en tjänst för att antalet äldre blir allt fler, och stödja anhöriga till personer med beroendeproblematik, ätstörningar och psykisk ohälsa. Att skapa ett anhörigcenter, gärna en lägenhet där det finns kök, samlingsrum och rum för enskilda samtal där anhöriga kan samlas i olika grupper med planerade olika teman, och öppet vardagar där också spontana besök kan tas emot och möjlighet att träffa andra anhöriga. Socialförvaltningen lämnar i skrivelse 12 september 2018 ett yttrande i ärendet och redogör hur anhörigstödet i Västerviks kommun ser ut. Det finns idag en heltidsanställd anhörigkonsulent som bland annat anordnar gruppverksamheter varje termin där anhöriga kan träffa andra anhöriga i liknande situationer. Två gånger per år anordnas även temakvällar för anhöriga kring något aktuellt ämnesområde. Anhörigkonsulenten arbetar också med individuella samtal med anhöriga och hjälper även vid behov anhöriga att komma i kontakt med rätt professionell kompetens. Socialförvaltningen anser att den nuvarande organisationen av anhörigstödet uppfyller de behov som finns idag. Socialnämnden beslutade , 75 att anta socialförvaltningens svar som sitt eget och överlämna det till kommunstyrelsen. Kommunstyrelsens förvaltning meddelar i skrivelse 4 oktober 2018 att de inte har något ytterligare att tillföra ärendet. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att med hänvisning till socialnämndens beslut , 75 med redovisning av att socialförvaltningen anser att den nuvarande organisationen av anhörigstödet uppfyller de behov som finns avslå motionen om utveckling av anhörigvården i Västerviks kommun. Yrkande Ordföranden yrkar bifall till kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut och finner att kommunstyrelsen bifallit yrkandet. Justerandes sign Kommunstyrelsen, Västervik, Besöksadress: Fabriksgatan 21, Växel: E-post: vasterviks.kommun@vastervik.se Webbplats:

2 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen (31) Ks 346 forts. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att med hänvisning till socialnämndens beslut , 75 med redovisning av att socialförvaltningen anser att den nuvarande organisationen av anhörigstödet uppfyller de behov som finns avslå motionen om utveckling av anhörigvården i Västerviks kommun. Handlingar i ärendet: Kommunstyrelsens förvaltnings skrivelse 4 oktober 2018 Socialnämndens beslut , 75 Socialförvaltningens skrivelse 12 september 2018 Kommunfullmäktiges beslut , 6 Motion 15 januari 2018 Expedieras till: Kommunfullmäktige Justerandes sign Kommunstyrelsen, Västervik, Besöksadress: Fabriksgatan 21, Växel: E-post: vasterviks.kommun@vastervik.se Webbplats:

3 Kommunstyrelsens förvaltning Ledningskontoret Kommunsekreterare Mikael Åskog Kommunstyrelsen Motion om utveckling av anhörigvården i Västerviks kommun svar Lars Inge Karlsson (KD) har för Kristdemokraterna i skrivelse 15 januari 2018 lämnat en motion om utveckling av anhörigvården i Västerviks kommun. Motionären yrkar för Kristdemokraterna: Att utöka anhörigvården med en tjänst för att antalet äldre blir allt fler, och stödja anhöriga till personer med beroendeproblematik, ätstörningar och psykisk ohälsa. Att skapa ett anhörigcenter, gärna en lägenhet där det finns kök, samlingsrum och rum för enskilda samtal där anhöriga kan samlas i olika grupper med planerade olika teman, och öppet vardagar där också spontana besök kan tas emot och möjlighet att träffa andra anhöriga. Socialförvaltningen lämnar i skrivelse 12 september 2018 ett yttrande i ärendet och redogör hur anhörigstödet i Västerviks kommun ser ut. Det finns idag en heltidsanställd anhörigkonsulent som bland annat anordnar gruppverksamheter varje termin där anhöriga kan träffa andra anhöriga i liknande situationer. Två gånger per år anordnas även temakvällar för anhöriga kring något aktuellt ämnesområde. Anhörigkonsulenten arbetar också med individuella samtal med anhöriga och hjälper även vid behov anhöriga att komma i kontakt med rätt professionell kompetens. Socialförvaltningen anser att den nuvarande organisationen av anhörigstödet uppfyller de behov som finns idag. Socialnämnden beslutade , 75 att anta socialförvaltningens svar som sitt eget och överlämna det till kommunstyrelsen. Kommunstyrelsens förvaltning har inget ytterligare att tillföra ärendet och gör bedömningen att motionen ska avslås, med hänvisning till socialförvaltningens yttrande 12 september Förslag till svar Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att med hänvisning till socialnämndens beslut , 75 med redovisning av att socialförvaltningen anser att den nuvarande organisationen av anhörigstödet uppfyller de behov som finns avslå motionen om utveckling av anhörigvården i Västerviks kommun. Anders Björlin Kommundirektör Västerviks kommun, Västervik, Besöksadress: Fabriksgatan 21, Växel: E-post: vasterviks.kommun@vastervik.se Webbplats:

4

5 Socialförvaltningen Förvaltningsstab Motion om utveckling av anhörigvården i Västerviks kommun Dnr 2018/ Lars-Inge Karlsson (KD) har för Kristdemokraterna i skrivelse den 15 januari 2018 lämnat en motion om utveckling av anhörigvården i Västerviks kommun. Beskrivning av motionen Motionären anför sammanfattningsvis följande: Anhörigvårdare har oftast en tung och krävande livssituation. De tillhör en generation som, bland annat på grund av samvetskval och skuldkänslor, har svårt att säga ifrån när de själva inte orkar längre. Risken är därmed att de själva blir sjuka. Anhörigkonsulentens uppdrag är därför av stor betydelse för att ge information, rådgivning och stöd till familjen. En viktig del är att motivera den anhörige att ta emot hjälp och stöd. Detta är en process som kan kräva flera samtal för att den anhörige ska orka och ha kraft. Därför är samtalen så viktiga för att avlasta såväl den fysiska vården som att befria från skuldkänslor. Motionären yrkar för Kristdemokraterna: - Att utöka anhörigvården med en tjänst för att antalet äldre blir allt fler, och stödja anhöriga till personer med beroendeproblematik, ätstörningar och psykisk ohälsa. - Att skapa ett anhörigcenter, gärna en lägenhet där det finns kök, samlingsrum och rum för enskilda samtal där anhöriga kan samlas i olika grupper med planerade olika teman, och öppet vardagar där också spontana besök kan tas emot och möjlighet att träffa andra anhöriga. Lars-Inge Karlsson har föredragit sin motion i kommunfullmäktige den 26 februari Kommunfullmäktige beslutade att motionen om utveckling av anhörigvården i Västerviks kommun remitteras till socialnämnden för beredning. Beskrivning av anhörigstödet i Västerviks kommun Socialnämnden har sedan 2009 en skyldighet att enligt 5 kapitlet 10 socialtjänstlagen erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående som har funktionshinder. Anhörigstöd består av direkt anhörigstöd och indirekt anhörigstöd. Direkt anhörigstöd erbjuds av en anhörigkonsulent. I Västerviks kommun finns det idag en heltidstjänst. Anhörigkonsulenten tillhör organisatoriskt socialförvaltningens utredningsenhet för äldre och personer med funktionsnedsättning. Box 22, Västervik, Besöksadress: Fabriksgatan 21, Växel: E-post: socialnamnden@vastervik.se Webbplats: 1

6 Socialförvaltningen Förvaltningsstab Indirekt anhörigstöd ges till den närstående (den person som har behov av hjälp och/eller stöd), men är insatser som underlättar och ger avlastning för den anhörige. Insatserna kan till exempel bestå av avlastningsplats, växelboende och avlösarservice. Anhörigstödets uppdrag är bland annat att: Synliggöra anhörigas situation Ge råd och stöd i den anhöriges situation Erbjuda kontinuerligt stöd i form av olika former av anhöriggrupper Arrangera olika föreläsningar/tematräffar/utbildningar efter behov och efterfrågan Förmedla kontakter mellan anhöriga, kommunala verksamheter, landstinget samt övriga organisationer och föreningar som samverkar kring anhörigstöd Skapa och revidera informationsmaterial Vara tillgänglig på telefon eller telefonsvarare dagtid på vardagar Verksamhetens innehåll planeras tillsammans med styrgruppen för anhörigstöd. Styrgruppen består av utvecklingsledare från förvaltningens stab, chef för utredningsenheten samt anhörigkonsulent. Styrgruppen träffas 4 gånger per år eller utifrån behov. Socialförvaltningens svar på motionen Anhörigkonsulentens uppdrag är att vara en sluss för anhöriga som ringer och inte vet var de ska vända sig kring sin situation. Anhörigkonsulenten ska då slussa vidare till rätt professionell kompetens. För de anhöriga som har behov av att träffa andra anhöriga i liknande situation finns det idag möjligheter att delta i de gruppverksamheter som anhörigkonsulenten anordnar varje termin. Två gånger per år anordnas också temakvällar för anhöriga med någon föreläsare kring aktuellt ämnesområde. Vid dessa temakvällar ges också möjlighet att knyta kontakter med myndigheter, föreningar och intresseorganisationer. Anhörigkonsulenten arbetar också med individuella samtal för anhöriga. Dessa samtal kan hållas antingen i den anhöriges hem eller på anhörigkonsulentens arbetsplats på Kvarngatan i Västervik. Precis som motionären skriver finns också redan idag ett specifikt anhörigstöd på socialförvaltningens vuxenenhet. Där finns det en medarbetare med ansvar för anhörigstöd för anhöriga till personer med någon form av beroendeproblematik. Bland annat ordnas därigenom anhörigträffar en gång per månad samt individuella samtal. Anhörigkonsulenten har ett välfungerande samarbete med anhörigstödet på vuxenenheten. Sammanfattningsvis har anhörigstödet i Västerviks kommun utvecklats mycket positivt de senaste åren och omfattar nu samtliga av socialförvaltningens målgrupper på ett ändamålsenligt sätt. Socialförvaltningen anser därmed att den nuvarande organisationen av anhörigstödet uppfyller de behov som finns idag. Box 22, Västervik, Besöksadress: Fabriksgatan 21, Växel: E-post: socialnamnden@vastervik.se Webbplats: 2

7 Socialförvaltningen Förvaltningsstab Socialchefens förslag till beslut Att socialnämnden antar svaret som sitt eget och lämnar det vidare till kommunstyrelsen. Box 22, Västervik, Besöksadress: Fabriksgatan 21, Växel: E-post: Webbplats: 3

8

9

Motion om konstskola i daglig verksamhet inom LSS svar

Motion om konstskola i daglig verksamhet inom LSS svar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-10-08 23 (31) Ks 345 Motion om konstskola i daglig verksamhet inom LSS svar Dnr 2018/104-109 Peter Johansson (M) har i skrivelse 19 mars 2018 lämnat en motion

Läs mer

Motion om kvalitetssamordnare inom LSSverksamheten

Motion om kvalitetssamordnare inom LSSverksamheten SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-10-08 21 (31) Ks 344 Motion om kvalitetssamordnare inom LSSverksamheten svar Dnr 2018/102-109 Peter Johansson (M) har i skrivelse 16 mars 2018 lämnat en motion

Läs mer

15. Motion om avskaffande av delade turer inom vård och omsorg svar

15. Motion om avskaffande av delade turer inom vård och omsorg svar Kallelse SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2019-10-21 22 (32) Kf Ks 269 15. Motion om avskaffande av delade turer inom vård och omsorg svar Dnr 2019/128 109 Daniel Jonsson (SD) har 22 mars 2019 lämnat

Läs mer

Motion om seniorernas hus svar

Motion om seniorernas hus svar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-11-27 17 (31) Ks 413 Motion om seniorernas hus svar Dnr 2018/180-109 Harald Hjalmarsson (M) och Yvonne Nilsson (M) har den 18 maj 2018 lämnat in en motion om

Läs mer

Motion om att skapa fler träffpunkter för äldre och långtidssjuka förslag till svar

Motion om att skapa fler träffpunkter för äldre och långtidssjuka förslag till svar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-11-12 15 (28) Ks 389 Motion om att skapa fler träffpunkter för äldre och långtidssjuka förslag till svar Dnr 2018/147 109 Bo Karlsson (SD) har 16 april 2018 lämnat

Läs mer

Motion om robotduschar på särskilda boenden förslag till svar

Motion om robotduschar på särskilda boenden förslag till svar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-11-12 12 (28) Ks 386 Motion om robotduschar på särskilda boenden förslag till svar Dnr 2018/121 109 Peter Johansson (M) lämnade 29 mars 2018 in en motion om robotduschar

Läs mer

Motion om finansiering och införande av hygiensköterskor i kommunal vård och omsorg förslag till svar

Motion om finansiering och införande av hygiensköterskor i kommunal vård och omsorg förslag till svar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-06-19 15 (31) Ks 256 Motion om finansiering och införande av hygiensköterskor i kommunal vård och omsorg förslag till svar Dnr 2017/359-109 Peter Johansson (M)

Läs mer

Motion om japanska toaletter förslag till svar

Motion om japanska toaletter förslag till svar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-11-12 13 (28) Ks 387 Motion om japanska toaletter förslag till svar Dnr 2018/130 109 Peter Johansson (M) har 5 april 2018 lämnat in en motion om japanska toaletter.

Läs mer

motion om att Västervik bör arbeta för fler trygghetsboenden och en ökad valfrihet.

motion om att Västervik bör arbeta för fler trygghetsboenden och en ökad valfrihet. Kallelse SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2019-10-21 20 (32) Kf Ks 268 14. Motion om att Västerviks kommun bör arbeta för fler trygghetsboenden och en ökad valfrihet svar Dnr 2019/103 109 Fredrik

Läs mer

Motion om resfria möten svar

Motion om resfria möten svar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-06-19 26 (31) Ks 264 Motion om resfria möten svar Dnr 2017/391-109 Jon Sjölander (M) har i skrivelse inkommen 15 november 2017 lämnat en motion om resfria möten.

Läs mer

Motion om lokalsituationen på Marieborgsskolan svar

Motion om lokalsituationen på Marieborgsskolan svar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-09-11 12 (21) Ks 305 Motion om lokalsituationen på Marieborgsskolan svar Dnr 2018/46 109 Johannes Regell (SV) har i skrivelse 23 januari 2018 lämnat en motion

Läs mer

12. Motion om riktlinjer mot barnäktenskap svar Dnr 2017/27-109

12. Motion om riktlinjer mot barnäktenskap svar Dnr 2017/27-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 23 (46) 2017-10-30 Kf Ks 311 12. Motion om riktlinjer mot barnäktenskap svar Dnr 2017/27-109 Malin Sjölander (M) och Peter Johansson (M) har i skrivelse den 23 januari

Läs mer

19. Motion om riktlinjer mot barnäktenskap svar Dnr 2017/27-109

19. Motion om riktlinjer mot barnäktenskap svar Dnr 2017/27-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 25 (48) 2017-11-27 Kf Kf 237 19. Motion om riktlinjer mot barnäktenskap svar Dnr 2017/27-109 Malin Sjölander (M) och Peter Johansson (M) har i skrivelse den 23 januari

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 4 oktober 2018 kl Ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 4 oktober 2018 kl Ajournering kl Socialnämnden 1 (16) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 4 oktober 2018 kl. 9.00 11.40 Ajournering kl. 11.15 11.20 Ingela Svensson (C), ordf. Susanne Hultman

Läs mer

Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag per 30 september 2018

Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag per 30 september 2018 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-10-08 7 (31) Ks 335 Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag per 30 september 2018 Dnr 2018/122-109 Enligt kommunallagen 5 kap 35 ska en motion

Läs mer

14. Ansökan från Socialnämnden att få disponera medel ur resultatutjämningsfonden

14. Ansökan från Socialnämnden att få disponera medel ur resultatutjämningsfonden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2019-06-17 24 (32) Kf Ks 14. Ansökan från Socialnämnden att få disponera medel ur resultatutjämningsfonden Dnr 2019/31-041 Från och med 2012 införde Västerviks kommun

Läs mer

Motion om högre kvalitet inom äldreomsorgen svar

Motion om högre kvalitet inom äldreomsorgen svar Kommunstyrelsens förvaltning Ledningskontoret Kommunsekreterare Mikael Åskog 0490-25 40 13 mikael.askog@vastervik.se 2019-04-03 Kommunstyrelsen Motion om högre kvalitet inom äldreomsorgen svar Mariann

Läs mer

14. Motion om inrättande av förtroenderåd svar Dnr 2014/

14. Motion om inrättande av förtroenderåd svar Dnr 2014/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 22 (37) 2016-06-20 Kf Ks 202 14. Motion om inrättande av förtroenderåd svar Dnr 2014/387-109 Leif Svensson (V) har 28 juni 2014 väckt en motion om förtroenderåd

Läs mer

Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 7 (28) 2016-11-28 Kf Ks 386 4. Avgifter inom äldreomsorgen, omsorgen om personer med funktionsnedsättning och den kommunala hälsooch sjukvården från 1 januari 2017

Läs mer

Motion om handikappanpassning och eliminering av riskfaktorer på Ellen Key-skolan i Västervik remissvar Dnr 2015/

Motion om handikappanpassning och eliminering av riskfaktorer på Ellen Key-skolan i Västervik remissvar Dnr 2015/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 10 (28) 2015-09-28 Kf Ks 282 Motion om handikappanpassning och eliminering av riskfaktorer på Ellen Key-skolan i Västervik remissvar Dnr 2015/140-109 Mariann Gustafsson

Läs mer

Motion om avskaffande av begränsning av antalet fria besök på återvinningsstationerna svar

Motion om avskaffande av begränsning av antalet fria besök på återvinningsstationerna svar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-10-22 21 (35) Ks 366 Motion om avskaffande av begränsning av antalet fria besök på återvinningsstationerna svar Dnr 2017/341 109 Lars Inge Karlsson (KD) har för

Läs mer

Motion om inrättande av förtroenderåd Dnr 2014/

Motion om inrättande av förtroenderåd Dnr 2014/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 23 (50) 2016-09-26 Kf Kf 127 Motion om inrättande av förtroenderåd Dnr 2014/387-109 Leif Svensson (V) har 28 juni 2014 väckt en motion (se bilaga) om förtroenderåd

Läs mer

Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag per 31 mars 2019

Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag per 31 mars 2019 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2019-04-15 7 (40) Ks 82 Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag per 31 mars 2019 Dnr 2019/143-109 Enligt kommunallagen 5 kap 35 ska en motion eller

Läs mer

Bildande av Kommunförbundet Kalmar län Dnr 2018/

Bildande av Kommunförbundet Kalmar län Dnr 2018/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 29 (49) 2018-06-04 Ks 233 Bildande av Kommunförbundet Kalmar län Dnr 2018/168-100 Primärkommunala nämnden har i skrivelse 8 maj 2018 lämnat förslag till länets kommuner

Läs mer

15. Motion om att sprida goda exempel från Näktergalens skola svar Dnr 2016/

15. Motion om att sprida goda exempel från Näktergalens skola svar Dnr 2016/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 27 (39) 2017-03-27 Kf Ks 65 15. Motion om att sprida goda exempel från Näktergalens skola svar Dnr 2016/324-109 Johannes Regell (SV) har den 9 oktober 2016 väckt

Läs mer

Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 29 (35) 2014-12-01 Ks 26. Medborgarförslag om att flytta kommunala pensionärsrådet (KPR) från socialnämnden till kommunstyrelsen och antagande av nytt reglemente svar

Läs mer

Antalet tillfällen och avgifter för hushåll vid besök till kommunens återvinningscentraler svar på uppdrag

Antalet tillfällen och avgifter för hushåll vid besök till kommunens återvinningscentraler svar på uppdrag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-10-22 19 (35) Ks 365 Antalet tillfällen och avgifter för hushåll vid besök till kommunens återvinningscentraler svar på uppdrag Dnr 2018/59 450 I samband med

Läs mer

Hyra av komfortanläggningar till socialnämndens verksamhetslokaler

Hyra av komfortanläggningar till socialnämndens verksamhetslokaler Kommunstyrelsens förvaltning Ledningskontoret Kommunsekreterare Mikael Åskog 0490-25 40 13 mikael.askog@vastervik.se 2019-02-19 Kommunstyrelsen Hyra av komfortanläggningar till socialnämndens verksamhetslokaler

Läs mer

Överenskommelse om finansiering inför regionbildning 2019

Överenskommelse om finansiering inför regionbildning 2019 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-09-25 10 (21) Ks 320 Överenskommelse om finansiering inför regionbildning 2019 Dnr 2018/254-010 Landstinget i Kalmar län har hos regeringen ansökt om ändring

Läs mer

6. Hyresavtal för utslusslägenheter/stödboende Dnr 2015/

6. Hyresavtal för utslusslägenheter/stödboende Dnr 2015/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 11 (41) 2016-05-23 Kf Ks 159 6. Hyresavtal för utslusslägenheter/stödboende Dnr 2015/368-133 Socialförvaltningen redovisar i skrivelse 3 maj 2016 att under det akuta

Läs mer

Motion om systematiska hälsosamtal i årskurs 1 på gymnasiet förslag till svar Dnr 2017/

Motion om systematiska hälsosamtal i årskurs 1 på gymnasiet förslag till svar Dnr 2017/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 23 (31) 2018-05-07 Ks 194 Motion om systematiska hälsosamtal i årskurs 1 på gymnasiet förslag till svar Dnr 2017/429-109 Elin Landerdahl (M) har i skrivelse 13 december

Läs mer

Förenklad handläggning av serviceinsatser i hemtjänsten dnr 2015/

Förenklad handläggning av serviceinsatser i hemtjänsten dnr 2015/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 19 (36) 2016-01-25 Kf Ks 400 Förenklad handläggning av serviceinsatser i hemtjänsten dnr 2015/515-706 Om en äldre person i Västerviks kommun behöver hemtjänst krävs

Läs mer

3. Antal ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige under mandatperioden Dnr 2016/

3. Antal ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige under mandatperioden Dnr 2016/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 6 (59) 2018-02-26 Kf Ks 54 3. Antal ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige under mandatperioden 2018-2022 Dnr 2016/371-111 Kommunfullmäktige ska enligt kommunallagen

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga

Stockholms stads program för stöd till anhöriga SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-25 Handläggare: Marita Danowsky Kerstin Larsson, Anne Vilhelmsson Tel. 08-508 12 000 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2012-11-22 Stockholms

Läs mer

Motion om att öka tryggheten genom att komplettera trygghetslarm med brandlarm svar

Motion om att öka tryggheten genom att komplettera trygghetslarm med brandlarm svar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-10-22 26 (35) Ks 369 Motion om att öka tryggheten genom att komplettera trygghetslarm med brandlarm svar Dnr 2018/52 109 Harald Hjalmarsson (M) och Peter Johansson

Läs mer

12. Motion om avskaffande av delade turer svar Dnr 2015/

12. Motion om avskaffande av delade turer svar Dnr 2015/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 27 (50) 2016-09-26 Kf Ks 284 12. Motion om avskaffande av delade turer svar Dnr 2015/112-109 Alexandra Isaksson (SV) har väckt en motion om avskaffande av delade

Läs mer

Motion om att ge lärare stöd att hantera sociala problem bland barn och elever förslag till svar Dnr 2017/

Motion om att ge lärare stöd att hantera sociala problem bland barn och elever förslag till svar Dnr 2017/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 22 (31) 2018-05-07 Ks 193 Motion om att ge lärare stöd att hantera sociala problem bland barn och elever förslag till svar Dnr 2017/301-109 Johannes Regell (SV) har

Läs mer

Träffar du anhöriga i ditt arbete? Om anhörigstöd. Enköpings kommun

Träffar du anhöriga i ditt arbete? Om anhörigstöd. Enköpings kommun Träffar du anhöriga i ditt arbete? Om anhörigstöd Enköpings kommun Träffar du i ditt arbete personer som är anhöriga? Den 1 juli 2009 gjordes en ändring i Socialtjänstlagen: Socialnämnden ska erbjuda stöd

Läs mer

6. Hyresavtal för Lilla Ringholmen Dnr 2017/

6. Hyresavtal för Lilla Ringholmen Dnr 2017/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 11 (32) 2017-04-24 Kf Ks 101 6. Hyresavtal för Lilla Ringholmen Dnr 2017/102-282 hemtjänstgrupperna Vapengränd och Ludvigsborg till de nya lokalerna på Midgård 1.

Läs mer

Ändring i kommunstyrelsens och barn- och utbildningsnämndens reglementen från 2016 om kommunens aktivitetsansvar för ungdomar Dnr 2015/487-003

Ändring i kommunstyrelsens och barn- och utbildningsnämndens reglementen från 2016 om kommunens aktivitetsansvar för ungdomar Dnr 2015/487-003 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 21 (31) 2015-11-30 Kf Ks 346 Ändring i kommunstyrelsens och barn- och utbildningsnämndens reglementen från 2016 om kommunens aktivitetsansvar för ungdomar Dnr 2015/487-003

Läs mer

ANHÖRIGPLAN 2012-2015

ANHÖRIGPLAN 2012-2015 ANHÖRIGPLAN 2012-2015 INLEDNING Anhörigplanen för Svedala kommun 2012-2015 är kommunens plattform för anhörigstödet. Planen ska ses som ett uttryck för den politiska synen på verksamheten, övergripande

Läs mer

Ändring av kommunfullmäktiges inriktningsbeslut gällande kostverksamheten för nybyggnation av tillagningskök på Tjustgården

Ändring av kommunfullmäktiges inriktningsbeslut gällande kostverksamheten för nybyggnation av tillagningskök på Tjustgården Kommunstyrelsens förvaltning Ledningskontoret Kommunsekreterare Mikael Åskog 0490-25 40 13 mikael.askog@vastervik.se Kommunstyrelsen 2019-05-02 Ändring av kommunfullmäktiges inriktningsbeslut gällande

Läs mer

Motion om att utveckla en digital medborgarportal svar

Motion om att utveckla en digital medborgarportal svar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-09-11 8 (21) Ks 302 Motion om att utveckla en digital medborgarportal svar Dnr 2018/71 109 Jon Sjölander (M) har i skrivelse inkommen 28 februari 2018 lämnat

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN. Sammanträdesdatum 2014-11-11. Motion om boende för äldre med missbruk i Sala kommun

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN. Sammanträdesdatum 2014-11-11. Motion om boende för äldre med missbruk i Sala kommun l. SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesdatum 2014-11-11 28(36) t:' 2014 214 Motion om boende för äldre med missbruk i Sala kommun Dnr 2014/813 INLEDNING Eva Axelsson (KD) och

Läs mer

14. Motion om anpassning av yrkesprogrammen på Västerviks Gymnasium till verklighetens behov svar Dnr 2017/

14. Motion om anpassning av yrkesprogrammen på Västerviks Gymnasium till verklighetens behov svar Dnr 2017/ Kommunfullmäktige 27 (46) 2017-10-30 Kf Ks 313 14. Motion om anpassning av yrkesprogrammen på Västerviks Gymnasium till verklighetens behov svar Dnr 2017/196-109 Elin Landerdahl (M) har 16 maj 2017 lämnat

Läs mer

13. Motion om giftfri förskola och skola svar Dnr 2017/

13. Motion om giftfri förskola och skola svar Dnr 2017/ Kommunfullmäktige 25 (46) 2017-10-30 Ks 312 13. Motion om giftfri förskola och skola svar Dnr 2017/124-109 Elin Landerdahl (M) har 21 mars 2017 lämnat in en motion om giftfri förskola och skola. Motionären

Läs mer

20. Motion om giftfri förskola och skola svar Dnr 2017/

20. Motion om giftfri förskola och skola svar Dnr 2017/ Kommunfullmäktige 26 (48) 2017-11-27 Kf Kf 238 20. Motion om giftfri förskola och skola svar Dnr 2017/124-109 Elin Landerdahl (M) har 21 mars 2017 lämnat in en motion om giftfri förskola och skola. Motionären

Läs mer

Uppföljning av anhörigstöd för år 2018

Uppföljning av anhörigstöd för år 2018 Älvsjö stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Dnr 1.2.1.227-2018 Sida 1 (5) 2019-02-19 Handläggare Madeleine Peatt Telefon: 08-508 21 506 Sandra Bornlinder Thiborg Telefon: 08-508 21 084 Till Älvsjö

Läs mer

15. Motion om att Västerviks kommun behöver ett skyddat boende för våldsutsatta kvinnor svar Dnr 2016/

15. Motion om att Västerviks kommun behöver ett skyddat boende för våldsutsatta kvinnor svar Dnr 2016/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 33 (51) 2016-10-31 Kf Ks 343 15. Motion om att Västerviks kommun behöver ett skyddat boende för våldsutsatta kvinnor svar Dnr 2016/158-109 Malin Sjölander (M) och

Läs mer

Handlingsplan för anhörigstöd i Strömsunds

Handlingsplan för anhörigstöd i Strömsunds 1 (7) Typ: Plan Giltighetstid: 2015 Version: 1.0 Fastställd: SN 2013-02-21 Uppdateras: 1:a kvartalet 2014 Handlingsplan för anhörigstöd i Strömsunds kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 2. Bestämmelser

Läs mer

6. Inlämnade frågor, interpellationer, motioner

6. Inlämnade frågor, interpellationer, motioner SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2019-06-17 9 (32) Kf 6. Inlämnade frågor, interpellationer, motioner Kommunfullmäktiges ledamöter har rätt att ställa frågor och interpellationer till andra ledamöter

Läs mer

Svar på motion om boende för äldre med missbruk i Sala kommun

Svar på motion om boende för äldre med missbruk i Sala kommun I "" bilaga "" 2014/212/1 SALA KOMMUN 1(2) 2014-10-14 DIARIENR: 2014/813 KOMMUNSTYRELSEN Per-Olov Rapp Ink. 2014-10- 1 5 OJarienr JvIJ I '1 AklbllaQa 4 Svar på motion om boende för äldre med missbruk i

Läs mer

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med Anhörigstöd Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med Senast reviderad 2019-05-06 sid. 1 av 8 Innehåll

Läs mer

16. Motion om valkretsindelning för Västerviks kommun vid valet 2018 svar Dnr 2016/

16. Motion om valkretsindelning för Västerviks kommun vid valet 2018 svar Dnr 2016/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 30 (45) 2017-06-19 Kf Ks 205 16. Motion om valkretsindelning för Västerviks kommun vid valet 2018 svar Dnr 2016/314-109 Lars-Inge Karlsson (KD) för Kristdemokraterna

Läs mer

5. Yttre ramverk för personalförmåner i Västerviks kommun Dnr 2016/

5. Yttre ramverk för personalförmåner i Västerviks kommun Dnr 2016/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 10 (28) 2016-11-28 Kf Ks 371 5. Yttre ramverk för personalförmåner i Västerviks kommun Dnr 2016/199-026 I budget 2016 finns uppdraget att arbeta fram ett yttre ramverk

Läs mer

Dan Nilsson (S), ordf. Malin Wimmerström (S) Marcus Fridlund, (S), tjg. ers. Conny Tyrberg (C)

Dan Nilsson (S), ordf. Malin Wimmerström (S) Marcus Fridlund, (S), tjg. ers. Conny Tyrberg (C) 2019-07-08 1 (10) Plats och tid Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 8 juli 2019 kl. 10.00 10.30 Beslutande Dan Nilsson (S), ordf. Malin Wimmerström (S) Marcus Fridlund, (S), tjg. ers. Conny Tyrberg

Läs mer

17. Motion om fler bostäder nu enligt modellen köp och bygg svar Dnr 2015/

17. Motion om fler bostäder nu enligt modellen köp och bygg svar Dnr 2015/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 35 (50) 2016-09-26 Kf Ks 308 17. Motion om fler bostäder nu enligt modellen köp och bygg svar Dnr 2015/526-109 Den moderata fullmäktigegruppen har genom Harald Hjalmarsson

Läs mer

Stöd till anhöriga, riktlinjer

Stöd till anhöriga, riktlinjer Stöd till anhöriga, riktlinjer Dokumenttyp Riktlinje Fastställd/upprättad Kommunstyrelsen 2017-11-29, 138 Senast reviderad Kommunstyrelsen 2018-10-31, 137 Detta dokument gäller för Vård och Omsorg och

Läs mer

13. Ökade hyreskostnader för skalskydd, lås- och passersystem samt inrymningssystem vid Västerviks gymnasium Dnr 2017/72-282

13. Ökade hyreskostnader för skalskydd, lås- och passersystem samt inrymningssystem vid Västerviks gymnasium Dnr 2017/72-282 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 23 (39) 2017-03-27 Kf Ks 64 13. Ökade hyreskostnader för skalskydd, lås- och passersystem samt inrymningssystem vid Västerviks gymnasium Dnr 2017/72-282 Barn- och

Läs mer

9. Motion om bättre företagsklimat svar Dnr 2016/

9. Motion om bättre företagsklimat svar Dnr 2016/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 15 (32) 2017-04-24 Kf Ks 123 9. Motion om bättre företagsklimat svar Dnr 2016/395-109 Harald Hjalmarsson (M) har för den moderata fullmäktigegruppen den16 december

Läs mer

Arrendeavtal med stiftelsen Marsbäcken förlängning

Arrendeavtal med stiftelsen Marsbäcken förlängning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2019-02-11 13 (24) Ks 505 Arrendeavtal med stiftelsen Marsbäcken förlängning Dnr 2019/17-261 Västerviks kommun arrenderar sedan lång tid ut mark till stiftelsen Marsbäcken.

Läs mer

27. Antalet tillfällen och avgifter för hushåll vid besök till kommunens återvinningscentraler förlängd svarstid Dnr 2018/59-450

27. Antalet tillfällen och avgifter för hushåll vid besök till kommunens återvinningscentraler förlängd svarstid Dnr 2018/59-450 Kommunfullmäktige 45 (59) 2018-02-26 Kf Ks 44 27. Antalet tillfällen och avgifter för hushåll vid besök till kommunens återvinningscentraler förlängd svarstid Dnr 2018/59-450 I samband med att kommunfullmäktige

Läs mer

Sammanträdestider för kommunfullmäktige mandatperioden Dnr 2018/

Sammanträdestider för kommunfullmäktige mandatperioden Dnr 2018/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 24 (49) 2018-06-04 Ks 230 Sammanträdestider för kommunfullmäktige mandatperioden 2018-2022 Dnr 2018/145-006 Kommunfullmäktige beslutade 2017-10-30, 245 att i samband

Läs mer

7. Motion angående start av ett kreativt återanvändningscenter i Västerviks kommun svar Dnr 2015/

7. Motion angående start av ett kreativt återanvändningscenter i Västerviks kommun svar Dnr 2015/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 14 (41) 2016-05-23 Kf Ks 132 7. Motion angående start av ett kreativt återanvändningscenter i Västerviks kommun svar Dnr 2015/452-109 Christin Rampeltin Molin (M)

Läs mer

Återrapport icke verkställda 18 KS

Återrapport icke verkställda 18 KS Återrapport icke verkställda beslut och 2016 18 KS 2016.286 3 Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2017-08-24 123 Återrapport icke verkställda beslut och 2016 (KS 2016.286) Beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

11. Motion om att inrätta en barnombudsman i Västerviks kommun svar Dnr 2016/

11. Motion om att inrätta en barnombudsman i Västerviks kommun svar Dnr 2016/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 22 (28) 2016-11-28 Kf Ks 388 11. Motion om att inrätta en barnombudsman i Västerviks kommun svar Dnr 2016/154-109 Christina Sundsmon (W) har 18 april 2016 väckt

Läs mer

Förslag till beslut Förslag till kommunfullmäktige

Förslag till beslut Förslag till kommunfullmäktige Kommunstyrelsen 2018-02-13 Kommunledningskontoret KSKF/2017:419 1 (3) Kommunstyrelsen Svar på motion - Ta fram riktlinjer för suicidprevention i Eskilstuna kommun och sprid MFHA - första hjälpen till psykisk

Läs mer

24. Hyresavtal Plivit Tradehallen ändring Dnr 2016/

24. Hyresavtal Plivit Tradehallen ändring Dnr 2016/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 41 (59) 2018-02-26 Kf Ks 51 24. Hyresavtal Plivit Tradehallen ändring Dnr 2016/181-821 Kommunstyrelsens förvaltning föreslår i skrivelse 7 februari 2018 att restaurang

Läs mer

7. Granskningsrapport gällande kommunstyrelsens uppsiktsplikt svar 2016/

7. Granskningsrapport gällande kommunstyrelsens uppsiktsplikt svar 2016/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 13 (28) 2016-11-28 Kf Ks 365 7. Granskningsrapport gällande kommunstyrelsens uppsiktsplikt svar 2016/186-007 PwC har på uppdrag av kommunens revisorer granskat kommunstyrelsens

Läs mer

Anhörigstöd. i Älvdalens kommun

Anhörigstöd. i Älvdalens kommun Anhörigstöd i Älvdalens kommun Ett stöd betyder så mycket vi finns till för dig! De allra flesta ställer upp när någon behöver hjälp. Ofta är det självklart att hjälpa en kär vän, ett sjukt barn, en gammal

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga

Stockholms stads program för stöd till anhöriga SOCIALFÖRVALTNINGEN ÄLDREFÖRVALTNINGEN Handläggare: Pia Modin tfn 08-508 25 618 Lotta Burenius tfn 08-508 36 202 Till Socialnämnden Äldrenämnden GEMENSAMT TJÄNSTEUTLÅTANDE SON DNR 3.1-098/2012 ÄN DNR 070303-159/2012

Läs mer

Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående

Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående Socialförvaltningen Vård och Omsorg 2012-04-10 Innehåll 1 Bakgrund 5 2 Direkt stöd till anhöriga i Arboga kommun 6 2.1 Information...

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS. Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen

Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS. Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Diarienr VON 248/17

Läs mer

13. Hyresavtal för särskilda boenden på Dalsgården och kvarteret Nätet Dnr2014/477-723

13. Hyresavtal för särskilda boenden på Dalsgården och kvarteret Nätet Dnr2014/477-723 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 16 (29) 2015-06-15 Ks 13. Hyresavtal för särskilda boenden på Dalsgården och kvarteret Nätet Dnr2014/477-723 Socialnämnden har utrett behovet av platser för särskilt

Läs mer

Anhörig/närståendepolicy för Stockholms stad äldreomsorg

Anhörig/närståendepolicy för Stockholms stad äldreomsorg SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING OMSORGEN OM ÄLDRE OC H STÖD TILL PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Handläggare: Lena Alksten, Therese Lang Telefon: 08-508 24 551, 08-508 24 506 2010 Till Skärholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

7. VA-taxa från 15 maj 2017 Dnr 2016/

7. VA-taxa från 15 maj 2017 Dnr 2016/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 12 (32) 2017-04-24 Kf Ks 111 7. VA-taxa från 15 maj 2017 Dnr 2016/329-450 I tjänsteskrivelse 1 mars 2017 redovisar Västervik Miljö & Energi AB förslag till nya avgifter

Läs mer

Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående

Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående Socialförvaltningen Verksamheten för funktionshinder Antagen i socialnämnd 2013-08-21 Innehåll 1 Bakgrund 5 2 Direkt stöd till anhöriga

Läs mer

Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås.

Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås. Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-03-13 Sida 1(2) 61 Svar på motion - Ta fram riktlinjer för Suicidprevention i Eskilstuna kommun och sprid MHFA- första hjälpen till psykisk hälsa

Läs mer

Dnr 2017/150 Avgiftsbefriad avlösning för anhörigvårdare förslag till politiker

Dnr 2017/150 Avgiftsbefriad avlösning för anhörigvårdare förslag till politiker TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-08-28 Dnr 2017/150 Avgiftsbefriad avlösning för anhörigvårdare förslag till politiker Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Anhörigstöd - en skyldighet

Anhörigstöd - en skyldighet Anhörigstöd Anhörigstöd - en skyldighet Sedan 2009 ska alla socialnämnder erbjuda stöd för att underlätta för de personer som: - vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre - stödjer en närstående

Läs mer

Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås.

Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås. Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-03-13 Sida 1(2) 61 Svar på motion - Ta fram riktlinjer för Suicidprevention i Eskilstuna kommun och sprid MHFA- första hjälpen till psykisk hälsa

Läs mer

8. VA-taxa uppdrag till Västervik Miljö & Energi AB

8. VA-taxa uppdrag till Västervik Miljö & Energi AB SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 19 (51) 2016-10-31 Kf 8. VA-taxa uppdrag till Västervik Miljö & Energi AB Ks 337 Fjärrvärmeavgift, VA-taxa och elnätsavgifter från 1 januari 2017 information och

Läs mer

Information om anhörigstöd 2010

Information om anhörigstöd 2010 SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING STÖD OCH SERVICE TIL L PERSONER MED FUNKT IONSNEDSÄTTNING ANMÄLNINGSÄRENDE SID 1 (5) 2010-11-22 Handläggare: Kerstin Larsson, Ninnie Jonsson och Siv Lundgren Telefon: 08-508

Läs mer

Motion om att skapa surfzoner för allmänheten svar

Motion om att skapa surfzoner för allmänheten svar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-11-27 14 (31) Ks 411 Motion om att skapa surfzoner för allmänheten svar Dnr 2018/197-109 Jon Sjölander (M) har 8 juni 2018 lämnat in en motion om att skapa surfzoner

Läs mer

RIKTLINJE. Syftet med riktlinjen är att ge stöd och vägledning i anhörigperspektiv inom Vård & Omsorg.

RIKTLINJE. Syftet med riktlinjen är att ge stöd och vägledning i anhörigperspektiv inom Vård & Omsorg. RIKTLINJE Gäller från Utfärdat av Godkänt 2017-05-31 Therese Lindén Sas, Anna Gröneberg Mas, Ulrika Ström Mar Förvaltningschef Vård & Omsorg Riktlinje anhörigperspektiv Styrdokument Socialtjänstlagen 2001:453

Läs mer

AU 6:15 Dnr. KS 2012/

AU 6:15 Dnr. KS 2012/ ÖSTERÅKERS KOMMUN KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-03-20 AU 6:15 Dnr. KS 2012/0160-739 Utdrag: akten, KS Rapportering av ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen och lagen

Läs mer

Kartläggning och utveckling av stödet till personer som vårdar eller stödjer närstående

Kartläggning och utveckling av stödet till personer som vårdar eller stödjer närstående ÄLDREFÖRVALTNINGEN UTVÄRDERING OCH ANAL YS SID 1 (5) 2011-10-19 Handläggare: Lotta Burenius Telefon: 08-508 36 210 Till Äldrenämnden Kartläggning och utveckling av stödet till personer som vårdar eller

Läs mer

11. Motion om att Västerviks kommun ska bli medlem i ECAD (European Cities Against Drugs) svar Dnr 2016/

11. Motion om att Västerviks kommun ska bli medlem i ECAD (European Cities Against Drugs) svar Dnr 2016/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 18 (25) 2017-05-22 Kf Ks 147 11. Motion om att Västerviks kommun ska bli medlem i ECAD (European Cities Against Drugs) svar Dnr 2016/307-109 Malin Sjölander (M)

Läs mer

Stockholms stad program för stöd till anhöriga

Stockholms stad program för stöd till anhöriga 159/2012 SoN dnr 3.1-098/2012 ÄN dnr070303- Stockholms stad program för stöd till anhöriga 2012-2016 Förslag maj 2012 SOCIALFÖRVALTNINGEN ÄLDREFÖRVALTNINGEN Inledning Många anhöriga utför ett omfattande

Läs mer

8 oktober 2018 kl ajournering , ,

8 oktober 2018 kl ajournering , , 2018-10-08 1 (31) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 8 oktober 2018 kl. 8.30 14.15 ajournering 09.05-09.30, 11.10-13.00, 13.50-14.00 Dan Nilsson (S), ordf. Gunnar Jansson

Läs mer

Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 29 (39) 2017-03-27 Kf Ks 82 16. Motion om strategi så att upphandling av livsmedel som köps in till Västerviks kommuns verksamheter produceras enligt de krav som

Läs mer

Anhörig-/närståendepolicy för Stockholms stads äldreomsorg, remissvar

Anhörig-/närståendepolicy för Stockholms stads äldreomsorg, remissvar HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNIN GEN Handläggare: Anneli Rydström Telefon: 08-508 22 068 TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr 55-2010-1.5.1 SID 1 (5) 2010-02- 22 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 KF, februari 2013 Dnr 325-1035/2012 www.stockholm.se Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Februari 2013 Stockholms stads program

Läs mer

ANHÖRIGSTÖD PROGRAM HÖSTEN ulricehamn.se

ANHÖRIGSTÖD PROGRAM HÖSTEN ulricehamn.se ANHÖRIGSTÖD PROGRAM HÖSTEN 2019 ulricehamn.se Tar du hand om någon som behöver din hjälp? Kommunen erbjuder anhörigstöd till dig som ger stöd, hjälp eller omsorg till en person i din närhet som är långvarigt

Läs mer

20. Motion om vilda djur på cirkus svar Dnr 2015/

20. Motion om vilda djur på cirkus svar Dnr 2015/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 42 (51) 2016-10-31 Kf Ks 354 20. Motion om vilda djur på cirkus svar Dnr 2015/353-109 Harald Hjalmarsson (M) har väckt en motion där han yrkar att Västerviks kommun

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade vid sitt sammanträde den 13 december 2011, 215, att remittera motionen till socialnämnden.

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade vid sitt sammanträde den 13 december 2011, 215, att remittera motionen till socialnämnden. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 12. Kommunstyrelsen 2012-05-29 Blad 18 Ks 104 Au 109 Dnr 306/2012 101 Svar på motion om guldkant i tillvaron för gammal som ung Från Sandra Åhs, KD, har till kommunfullmäktiges sammanträde

Läs mer

26. Medborgarförslag om trevligare utformning av återvinningsstationer i Västervik svar Dnr 2012/

26. Medborgarförslag om trevligare utformning av återvinningsstationer i Västervik svar Dnr 2012/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 31 (41) 2014-03-24 Ks 26. Medborgarförslag om trevligare utformning av återvinningsstationer i Västervik svar Dnr 2012/360-109 Barbro Bewernick, Västervik har 4 juli

Läs mer

18. Motion om att inrätta en företagslots och ett näringslivsråd svar Dnr 2017/65-109

18. Motion om att inrätta en företagslots och ett näringslivsråd svar Dnr 2017/65-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 35 (45) 2017-06-19 Kf Ks 214 18. Motion om att inrätta en företagslots och ett näringslivsråd svar Dnr 2017/65-109 Harald Hjalmarsson (M) har för den moderata fullmäktigegruppen

Läs mer

Social- och omsorgskontoret. Anhörigstöd

Social- och omsorgskontoret. Anhörigstöd Social- och omsorgskontoret Anhörigstöd Anhörigpolicy Södertälje kommuns policy gällande anhörigstöd innebär att vi ska ha en helhetssyn på människan. Vi inser att alla människor har sina individuella

Läs mer

Vad tycker Du om anhörigstöd?

Vad tycker Du om anhörigstöd? Vad tycker Du om anhörigstöd? Vad är viktigt för att du som anhörig ska känna dig trygg när du vårdar din närstående? Hur tycker du att du blir bemött i din kontakt med kommunens anhörigstöd? Vad är viktigt

Läs mer