Slutligt förslag till struktur för samverkan och utveckling inom socialtjänsten och delar av hälso- och sjukvården

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Slutligt förslag till struktur för samverkan och utveckling inom socialtjänsten och delar av hälso- och sjukvården"
  • Eva Ek
  • för 5 år sedan
  • Visningar:

Transkript

1

2

3 STYRGRUPPENS FÖRSLAG Datum Dnr Regionstyrelsen Slutligt förslag till struktur för samverkan och utveckling inom socialtjänsten och delar av hälso- och sjukvården Inledning I skrivelse remitterade den av regionstyrelsen utsedda politiska styrgruppen sitt förslag i rubricerade ärende. Vid remisstidens slut hade samtliga 10 huvudmän kommit in med yttranden. De inkomna remissvaren har hanterats på ett möte i styrgruppen Det finns en majoritet bland huvudmännen som i princip tillstyrker styrgruppens förslag med vissa tillägg. Främst vill man att finansieringen av FoU-verksamheten, då det statliga stödet upphör, ska beredas vidare. Dessa huvudmän är Landstinget samt kommunerna Flen, Vingåker, Strängnäs och Oxelösund. Eskilstuna och Katrineholm stöder förslaget, men pekar på ett ökat resursbehov om samverkan ska kunna utvecklas mer. Nyköping vill avvakta med ställningstagande till innehåll och reglemente. Man ser heller inget behov av att tillföra mer resurser i detta läge. Gnesta ser ekonomiska problem och vill inte göra några nya åtaganden eller andra förändringar just nu. Trosa vill avvakta till den kommande översynen av all regional samverkan. De fullständiga remissvaren finns i bilaga 1. Med detta resultat av remissomgången identifierar styrgruppen två handlingsalternativ; 1. Avvakta till en kommande översyn av all regional samverkan under nästa mandatperiod. 2. Genomföra en förändring som majoriteteten av huvudmännen står bakom. Box 325, Nyköping Besöksadress: Storhusqvarn, Västra Kvarngatan 64 Telefon: E-post: info@region.sormland.se Hemsida: Org nr: Sida 1(5)

4 Om man skulle välja alternativ 1 måste ändå en del åtgärder vidtas. Först och främst måste det politiska ansvaret för både FoU-verksamheten och den regionala samverkansfunktionen tydliggöras. Det betyder bl a att verksamhetsplaner, budget och ekonomisk uppföljning ska hanteras av regionstyrelsen. Vidare måste den organisatoriska hemvisten för FoU i Sörmland hanteras då Eskilstuna kommun sagt upp nuvarande avtal om att driva verksamheten på regionförbundets uppdrag. Det finns också en del ekonomiska frågor som måste hanteras i närtid (se avsnittet om ekonomin). Det blir i detta läge även nödvändigt att tydligöra vilken roll den nuvarande gemensamma nämnden ska ha. Om den politiska styrningen sker genom regionstyrelsen blir det omöjligt för den gemensamma nämnden att ha något formellt eller praktiskt inflytande i frågor som rör den samverkan som idag sker genom Länsstyrgruppen, inklusive samverkansstrategens arbete och FoU i Sörmland. Styrgruppen förordar alternativet 2, dvs att genomföra en förändring som majoriteten av huvudmännen förordar. Detta innebär naturligtvis att samtliga huvudmän slutligen måste ställa sig bakom ett sådant kompromissförslag. Skälet till att styrgruppen förordar detta alternativ är att möjligheterna för en utveckling och effektivisering av samverkan inom socialtjänst och vård ökar. Vidare tydliggörs kopplingen till de berörda kärnverksamheterna inom landstinget och kommunerna. Den föreslagna förändringen hindrar eller försvårar inte heller att i ett senare skede göra en översyn av all regional samverkan inklusive dess struktur och styrning. Reglementet Mot bakgrund av det, efter remissomgången, reviderade förslaget, kommer reglementet att få följande utseende (bilaga 2). Bakgrund till de ekonomiska förutsättningarna Samtliga remissvar tar upp frågan om ekonomin och flertalet förordar att detta blir föremål för fortsatt beredning. Det kan därför vara på sin plats att ytterligare beskriva förutsättningarna för den nuvarande verksamheten och hur beslutsläget på nationell nivå ser ut. Grunden för nuvarande samverkansmodell var en överenskommelse mellan huvudmännen från 2007, där man enades om att utveckla det tidigare FoU Äldre till FoU i Sörmland. Ansvaret för verksamheten lades på regionförbundet, som genom ett avtal lade själva driftansvaret på Eskilstuna kommun, Vuxenförvaltningen. Det statliga stöd som utgått under uppbyggnadsperioden var vid denna tid på väg att avvecklas. För att säkerställa fortsatt verksamhet enades huvudmännen om att fr o m 2008 skjuta till egna medel till den nya verksamheten motsvarande 10 kr per Sid 2(5)

5 invånare (kommunerna 6 kr och landstinget 4 kr), d v s totalt 2,7 Mkr per år. Denna basfinansiering betalar huvudmännen fortfarande in till regionförbundet bildades även ett politiskt samrådsorgan för vård- och omsorgsfrågor, SOVIS, vilket skulle fungera som samrådsgrupp för regionförbundets styrning av verksamheten. På initiativ av SKL och indirekt regeringen träffades 2010 överenskommelser i samtliga län angående en avsiktsförklaring från landstinget och kommunerna om att bygga en struktur för stöd till utvecklingsarbete för god kvalitet inom socialtjänsten och angränsande hälso- och sjukvård. Till detta kopplades successivt olika statliga stöd, bl a stöd till en regional samverkansresurs i varje län (i Sörmland kallad samverkansstrateg). Stödet till samverkansresursen skulle lämnas till en gemensam samverkansorganisation i länet och regionförbundet ombeddes påta sig den rollen. Då detta avsågs att vara ett tidsbegränsat stöd träffades en överenskommelse mellan regionförbundet och varje huvudman om att de kostnader som inte täcktes av det statliga stödet skulle fördelas ut på huvudmännen. Regionförbundet Sörmland har aldrig tillskjutit egna medel till den aktuella verksamheten. De statliga stöden i övrigt har riktats till specifika områden och projekt. I Sörmland lades ansvaret för genomförandet av dessa hos FoU i Sörmland/Eskilstuna kommun, dit även de ekonomiska stöden har betalats ut. Utöver de regionala stöden fick även huvudmännen möjlighet till direkta ekonomiska bidrag som oftast kopplades till utförda prestationer. I förutsättningarna för dessa bidrag ingår att medel även ska avsättas för att säkerställa uppbyggnaden av den regionala stödstrukturen. Ekonomin framöver Regeringen har beslutat att fr o m 2014 påbörja en avveckling av de olika regionala stödformerna. Stödet till samverkansstrategen ska t ex trappas ned med 25 % per år fram till Vissa projekt har en fastställd tid för avslut, medan det för andra stimulansbidrag tas årliga beslut. Detta är bakgrunden till de överväganden och förslag som anges i utredningen. Beslutsläget inför 2015 är alltså mycket oklart, särskilt om man beaktar att det är riksdagsval i september i år. När det senare i höst kommer besked om hur den statliga finansieringen kommer att se ut för kommande år måste huvudmännen vara klara över på vilken nivå man är beredd att gå in med egna medel för att täcka eventuellt bortfall av statligt stöd. Huvudmännen behöver därför snarast inleda överläggningar kring vilken samverkan mellan socialtjänsten och delar av hälso- och sjukvården man långsiktigt vill säkerställa. Särskilt fokus bör då läggas på att bedöma vilken uppgift man ser för FoU i Sörmland framöver. Detta behöver ske oavsett vilket av ovan beskrivna handlingsalternativ man väljer. Sid 3(5)

6 Förslag Den nuvarande gemensamma nämnden (VOHJS) byter namn till; Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård. Nämnden får formellt ledningsansvar för hjälpmedelsförsörjningen, FoU i Sörmland och Vård- och omsorgscollege. FoU i Sörmland placeras verksamhetsmässigt i landstinget och fortsätter att finansieras genom dels huvudmännens basfinansiering enligt gällande överenskommelser, dels de statliga medel och andra stöd som kan komma att utgå till berörda verksamheter. Landstinget övertar ansvaret för att ta in huvudmännens basfinansiering. Finansieringen av FoU-verksamheten då statliga medel upphör är en fråga som får beredas vidare när tydliga besked kommit från regeringen. Den gemensamma nämnden övertar arbetet som startade i det nu avslutade projektet Sörmland UPPmärksammar barnen. Samverkansstrategen som idag finns i Regionförbundet Sörmland förs över till landstinget och blir en del av nämndstödet till den gemensamma nämnden tillsammans med nämndsekreteraren som finansieras av landstinget. Samverkansstrategen placeras direkt under nämnden och blir därmed sidoställd chefen för hjälpmedelsverksamheten. Inga ytterligare utredartjänster tillsätts för närvarande. Regionförbundet tar t o m 2015 ansvar för finansiering av samverkansstrategen till den del som inte finansieras av staten. Från och med 2016 övertas ansvaret för finansieringen av huvudmännen. Länsstyrgruppen för närvård samt beredningsgruppen för hjälpmedelsverksamheten är beredningsgrupper till den gemensamma nämnden och befintliga samverkansgrupper, där arbetsgrupper för barn finns, är en viktig resurs för nämnden. Skolchefer bör adjungeras vid behov. Nämnden ska vidare följa upp och föreslå utveckling av samverkansmöjligheter till huvudmännen inom följande gemensamma målgrupper: Barn och unga som behöver särskilt stöd. De delar som återfinns i det avslutade projektet Sörmland UPPmärksammar barnen ingår i uppdraget Riskbruk, missbruks- och beroendevård Äldre Personer med funktionsnedsättning Personer med psykisk ohälsa och sjukdom Sid 4(5)

7 Nämnden bör bestå av ordförandena i kommunernas socialnämnd samt vård- och omsorgsnämnd/motsvarande. Landstingets ledamöter i nämnden bör ha likartade uppdrag. Skolpolitiker adjungeras till nämnden när sådana frågor ska beslutas eller diskuteras. REGIONFÖRBUNDET SÖRMLAND För den politiska styrgruppen Jimmy Jansson (S), Eskilstuna kommun Greger Tidlund (S), Landstinget Sörmland Ann-Sofie Lifvenhage (M), Gnesta kommun Magnus Leivik (M), Landstinget Sörmland Sid 5(5)

8 Kommunstyrelsen (3) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2014:189 Vedad Begovic Regionförbundet Sörmland Eskilstuna kommuns remissyttrande till Förslag till struktur för samverkan och utveckling inom socialtjänst och delar av hälso- och sjukvården i Sörmland Eskilstuna kommun vill i detta remissyttrande betona att för kommunen är det inte hanteringen av statliga medel som är utgångspunkten i förslaget utan ett stärkt behov av regional samordning. FoU-verksamheten startade för att bedriva forskning och utveckling i de länsgemensamma vård- och omsorgsfrågorna. FoU- verksamheten har också övertagit ansvaret för samordning av statliga bidrag. Förslaget om att flytta driftansvaret för FoU Sörmland från Eskilstuna kommun till landstinget och VOHJS är bra och behöver genomföras direkt i samband med årsskiftet då övriga förändringar ska genomföras. Överflyttningen måste omfatta såväl verksamhetsansvaret och alla den personal som är anställda vid tidpunkten för överflyttningen. Eskilstuna kommun vill har starkt poängtera att utvecklade verksamheter med stöd i forskning och evidens är så avgörande att förslaget i förlängningen starkt måste betona vikten av Mälardalens högskola, något som också görs idag av samverkande organisationer som ingår i det s.k. Samhällskontraktet. Utredaren konstaterar att det finns ett omfattande organiserat samarbete rörande allt ifrån kollektivtrafik, vård och omsorgsfrågor och yrkesinriktad rehabilitering som ligger utanför regionförbundet idag och anser att vid en eventuell översyn av regional samverkan i Sörmland bör även dessa samverkansorganisationer inbegripas för att skapa en enklare organisation för styrning i samtliga samverkansfrågor i regionen. Eskilstuna kommun delar denna uppfattning och vill betona att ytterst handlar allt detta om säkring av kunskap och kompetens. Utredaren konstaterar att det inte finns politisk majoritet att samla alla samverkansfrågor under regionstyrelsen. Några ytterligare skäl för en samlad samverkansorganisation redovisas inte. Eskilstuna kommun tror att valet av organisation i VOHJS under landstinget är den bästa lösningen i nuläget. Eskilstuna den stolta Fristaden

9 Eskilstuna kommun / 2 (3) Eskilstuna kommun understödjer därför förslaget att VOHJS i fortsättningen ska vara ansvarig politisk nämnd för samverkan inom socialtjänst och delar av hälsooch sjukvården med ansvar för hjälpmedelsförsörjningen, FoU i Sörmland och vård- och omsorgscollege på regional nivå samt även ha fokus på de målgrupper som finns i överenskommelse mellan staten och SKL. För att stödja VOHJS i sitt uppdrag behövs ett tjänstemannastöd. Förutom den befintliga nämndsekreterarresursen är det tillfredsställande att den idag projektanställda samverkansstrategen föreslås permanentas. För att upprätthålla de i dag viktiga pågående utvecklingsarbetena inom de områden där staten under begränsad tid beviljat bidrag skulle behövas ytterligare utredartjänster. Eskilstuna kommun har observerat att liggande förslag innebär ytterligare finansiering då nuvarande medel är uppbundna i annan pågående samverkan i länet såsom Samordningsförbundet RAR, Vårdförbundet mm. Regionförbundet har också stor andel av de befintliga medel som finns för samverkan/utveckling. Flera av länets tjänstemän ingår på olika nivåer och i olika sammanhang i de olika samverkanskonstellationer som finns (se bilaga). Dessa konstellationer har dock inte heller något kansli till förfogande utan allt som ska hanteras på länsnivå måste göras utifrån den tid som dessa personer kan avsätta från sin respektive grundorganisation. Det betyder att exempelvis att möjligheten att sammanhållet fortsätta utveckla och stödja området de mest sjuka äldre, palliativa området, utbildning vad gäller missbruk, öppna jämförelser med mera problematiseras när de statliga medlen försvinner. Som betonats inledningsvis delar Eskilstuna kommun uppfattningen att driftsansvaret för FoU-verksamheten bör flyttas till landstinget eftersom det är där som VOHJS har sin hemvist. Eventuella fortsatta statliga utvecklingsmedel kommer även fortsättningsvis att hanteras av FoU och Eskilstuna kommun vill här blott markera att det är viktigt att hanteringen av detta prioriteras i den nya organisationen. När det gäller uppdraget kring Projektet Sörmland UPP-märksammar barnen anser Eskilstuna kommun att ytterligare förtydliganden bör göras och utredas vidare som grund för framtida samordning. Även frågor som rör exempelvis elevhälsa, familjecentraler, våld i nära relationer, brottsförebyggande arbete och integrationsfrågor behöver utredas ytterligare. Det är positivt att behovet av utredningsstöd och administrativt stöd för samverkan i länet uppmärksammas och förstärks i utredarens förslag. Av utredarens analys har det framgått att den mest optimala lösningen vore att samordna allt under Regionstyrelsen och Regionförbundet både på det politiska Eskilstuna den stolta Fristaden

10 Eskilstuna kommun / 3 (3) planet och tjänstemannaplanet, som man valt att göra i merparten av länen i riket. En effektivisering skulle då kunna ske både av resurser och av samordning av olika insatser. I rådande läge bedömer Eskilstuna kommun att den föreslagna organisationslösningen är den bästa och tillstyrker därför förslaget med understrykande av ovan givna synpunkter. KOMMUNLEDNINGSKONTORET Pär Eriksson kommundirektör Tryggve Lundh utvecklingsdirektör Beslutet skickas till: Eskilstuna den stolta Fristaden

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32 SN 54 Dnr SN/2014: Yttrande över remiss av förslag till struktur för samverkan och utveckling inom socialtjänsten och delar av hälso- och sjukvården Beslut Socialnämnden beslutar att 1. delegera till socialnämndens ordförande att i samråd med socialchef avge remissvar till Regionförbundet. Beslutsgång Ordförande finner att det endast finns ett förslag och det blir socialnämndens beslut. Bakgrund Regionstyrelsen beslutade i september 2013 att tillsätta en utredning med uppdrag att föreslå en organisation för hållbar samverkan och utveckling mellan den kommunala socialtjänsten och delar av landstingets hälso- och sjukvård. Enligt utredningsdirektivet skall utgångspunkten vara den stödstruktur som sedan 2003 byggts upp för att nå en evidensbaserad praktik som leder till god kvalitet inom socialtjänsten och den angränsande hälso- och sjukvården. Utredningen som letts av en politisk styrgrupp har haft två huvuduppdrag: Att lägga ett förslag om innehållet och omfattningen av den aktuella samverkan mellan kommunernas socialtjänst och landstingets hälso- och sjukvård, inkl formerna för den politiska styrningen Att lämna förslag avseende utformningen av den praktiska stödstrukturen och uppbyggnaden av tjänstemannaorganisationen för samverkansarbetet Utredningen har lett fram till ett förslag som nu är remitterat till landstinget och kommunerna. Remisstiden är satt till Beredning Kommunstyrelsen har överlämnat till socialnämnden att avge kommunens yttrande i frågan. En vägledningsdiskussion har ägt rum i socialnämnden den 27 april. Socialnämnden delegerar därvid till ordförande att avge yttrandet.

33 Beslutsunderlag Utredningen förslag till struktur för samverkan och utveckling inom socialtjänst och delar av hälso- och sjukvården i Sörmland, inkl förslag till reglemente för en gemensam nämnd samt beräkningen av finansieringsbehov. Förslag till verksamhetsplan för FoU Sörmland 2014 Sammanställning av enkätsvar rörande FoU Sörmlands verksamhet Beslutet skickas till Regionförbundet Sörmland Kommunstyrelsen

34 YTTRANDE Regionförbundet Sörmland Remissyttrande Förslag till struktur för samverkan och utveckling inom socialtjänsten och delar av hälso- och sjukvården Strängnäs kommun har erhållit rubricerade ärende för yttrande. I ärendet ingår Förslag till struktur för samverkan och utveckling inom socialtjänst och delar av hälso- och sjukvården, Förslag till nytt reglemente för Den gemensamma nämnden för vård, omsorg och hjälpmedel samt Utvärdering av FOU i Sörmlands verksamhet. Yttrandet är ett förslag till hur samverkan skall organiseras inom de aktuella områdena. Den gemensamma nämnden för vård, omsorg och hjälpmedels (VOHJS) uppdrag är i första hand att hantera situationer där medborgarna kommer i kläm mellan huvudmännen. Det ska finnas beröringspunkter mellan de båda huvudmännen kommun och landsting. Syftet med den gemensamma nämnden är att samverka och utveckla socialtjänst, delar av hälso- och sjukvården och delar av skolan samt att bygga en gemensam struktur för kunskapsstyrning inom dessa verksamheter. Den gemensamma nämnden ska öka effektiviteten och förbättra kvaliteten inom berörda verksamheter genom att tillvarata de synergier som följer av att samverka i hela länet. Nämnden ska också verka för att skapa en så likvärdig service som möjligt i länet. Samverkansstrategen som idag finns i och delvis finansieras av Regionförbundet Sörmland och delvis av staten föreslås få fortsatt finansiering av regionförbundet t o m Fr o m 2016 övertas ansvaret för finansieringen av huvudmännen. Samverkansstrategen utgör en del av nämndstödet till VOHJS tillsammans med nämndsekreteraren som finansieras av landstinget. Inga ytterligare utredartjänster bör tillsättas för närvarande. VOHJS fortsätter att vara ansvarig nämnd för hjälpmedelsförsörjningen, FoU i Sörmland och Vård- och omsorgscollege. FoU i Sörmland placeras verksamhetsmässigt i landstinget men fortsätter att finansieras framgent av Strängnäs kommun Tel kommun@strangnas.se Bankgiro Nygatan 10 Fax Strängnäs

35 YTTRANDE Regionförbundet med de medel som i dag utgår från varje kommun och landstinget enligt tidigare beslutad beräkningsmodell för att finansiera FoU i Sörmland. Finansieringen av FoU-verksamheten i de delar som i dag täcks av statliga medel för olika projekt avseende äldre, barn, missbruk mm är en fråga som får arbetas vidare med när det så blir aktuellt. VOHJS övertar arbetet som startade i det nu avslutade projektet Sörmland UPPmärksammar barnen. Länsstyrgruppen för närvård samt beredningsgruppen för hjälpmedelsverksamheten är beredningsgrupper till VOHJS och befintliga samverkansgrupper, där arbetsgrupper för barn finns, är en viktig resurs för nämnden. Skolchefer bör adjungeras vid behov. Nämnden ska vidare följa upp och föreslå utveckling av samverkansmöjligheter till huvudmännen inom följande gemensamma målgrupper: Barn och unga som behöver särskilt stöd. De delar som återfinns i det avslutade projektet Sörmland UPPmärksammar barnen ingår i uppdraget. Elevhälsan ingår inte. Enskilda barnärenden där elevhälsovården är involverad hanteras på verksamhetsnivå. Riskbruk, missbruks- och beroendevård Äldre Personer med funktionsnedsättning Personer med psykisk ohälsa och sjukdom Nämndens sammansättning bör vara ordförande i socialnämnd samt vård- och omsorgsnämnd. Skolpolitiker adjungeras till VOHJS när sådana frågor ska beslutas eller diskuteras. Landstingets ledamöter i nämnden bör ha likartade uppdrag. Formerna för den regionala samverkan bedöms framöver att bli föremål för en mer heltäckande kartläggning som även inbegriper andra verksamhetsområden i länet. Denna utredning bör då tydliggöra VOHJS framtida placering i samverkansstrukturen i en framtida regionindelning. Förslaget till nytt reglemente för VOHJS bör därför avvaktas med tills beslut om den framtida strukturen för samverkan är fastställd. Tord Tjernström Socialnämndens ordförande Strängnäs kommun Tel kommun@strangnas.se Bankgiro Nygatan 10 Fax Strängnäs

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48 Reglemente för gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård FÖRSLAG TILL REGLEMENTE FÖR NÄMNDEN FÖR SAMVERKAN KRING SOCIALTJÄNST OCH VÅRD Enligt särskild överenskommelse mellan landstinget Sörmland och kommunerna Eskilstuna, Strängnäs, Katrineholm, Vingåker, Flen, Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta (nedan gemensamt kallade huvudmännen) bildades en gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel i Sörmland (VOHJS). Landstinget Sörmland är värdkommun och den gemensamma nämnden ingår i Landstingets organisation. Huvudmännen har nu gemensamt beslutat ändra innehållet i och förutsättningarna för den gemensamma nämnden vilket innebär ett nytt reglemente och byte av namn. Detta reglemente, som antagits av samtliga parters fullmäktige, ersätter tidigare fastställt reglemente och gäller från NÄMNDENS ANSVAR Syftet med en gemensam nämnd för samverkan och utveckling av socialtjänst och delar av hälso- och sjukvården i Sörmland att; Tillvarata de synergier som ligger i att samverka i hela regionen mellan de olika huvudmännen Öka effektivitet inom berörda verksamheter Förbättra kvaliteten inom berörda verksamheter Skapa en region med så likvärdig service som möjligt inom berörda områden I enlighet med de mål, riktlinjer och ekonomiska ramar som fullmäktige i respektive kommun och i landstinget anger, ansvarar den gemensamma nämnden för följande verksamheter: Hjälpmedelsförsörjningen (se särskild bilaga) Nämnden svarar för att tillhandahålla individuella hjälpmedel till personer med funktionsnedsättning. Nämndens uppgift är att trygga en god, effektiv och lättillgänglig hjälpmedelsförsörjning för invånarna i landstinget och kommunerna. FoU Sörmland Avser verksamhet för forskning och utveckling avseende socialtjänst och hälso- och sjukvårdsfrågor inom Sörmland Vård- och omsorgscollege på lokal och regional nivå 1

49

50 Reglemente för gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård 5 ERSÄTTNING TILL LEDAMOT Respektive huvudman betalar ut eventuell ersättning till ledamöter och ersättare i den gemensamma nämnden. 6 ERSÄTTARNAS TJÄNSTGÖRING Om en ledamot är förhindrad att inställa sig till ett sammanträde eller att vidare delta i ett sammanträde ska en ersättare från samma huvudman som ledamoten tjänstgöra i ledamotens ställe. Om ordinarie ledamot infinner sig vid sammanträde där ersättare tjänstgör fullgör denne tjänstgöringen t.o.m. beslut i det ärende som behandlas. En ledamot eller ersättare som avbrutit sin tjänstgöring på grund av jäv får åter tjänstgöra sedan ärendet har handlagts och jäv inte längre föreligger. Ersättare som ej tjänstgör får delta i överläggningarna, men ej i besluten. 7 ERSÄTTARE FÖR ORDFÖRANDEN Om varken ordföranden eller en vice ordförande kan delta i ett helt sammanträde utser nämnden ersättare. Om ordföranden på grund av sjukdom eller av annat skäl är hindrad att fullgöra uppdraget för en längre tid får nämnden utse en annan ledamot att vara ersättare för ordföranden. Ersättaren fullgör ordförandens samtliga uppgifter. 8 ANMÄLAN OM FÖRHINDER En ledamot eller ersättare som är förhindrad att delta i ett sammanträde eller i en del av ett sammanträde, ska snarast anmäla detta till nämndens sekreterare. 9 BESLUTFÖRHET Nämnden får handlägga ärenden bara när fler än hälften av ledamöterna är närvarande. 10 KALLELSE Ordföranden ansvarar för att kallelse utfärdas till sammanträden. Kallelsen ska vara skriftlig och innehålla uppgift om tid och plats för sammanträdet. Kallelsen ska på lämpligt sätt sändas till varje ledamot och ersättare i god tid före sammanträdesdagen. Kallelsen skall också tillhandahållas respektive huvudmans registrator för kännedom via webbpublicering. Kallelsen ska åtföljas av föredragningslista. 3

51 Reglemente för gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård 11 JUSTERING AV PROTOKOLL Protokollet justeras av ordföranden och en ledamot och ska delges samtliga huvudmän i pappersform till dess registrator. Justeringen ska tillkännages på var och en av de samverkande kommunernas och landstingets anslagstavlor. Tillkännagivandet behöver inte införas i någon tidning. Justerat protokoll med underliggande handlingar publiceras på landstingets externa webb och meddelande om detta delges. Nämnden kan besluta att en paragraf i protokollet ska justeras omedelbart. Paragrafen ska redovisas skriftligt innan nämnden justerar den. 12 RESERVATION Om en ledamot har reserverat sig mot ett beslut och ledamoten vill motivera reservationen ska ledamoten göra det skriftligt. Motiveringen ska lämnas före den tidpunkt som har fastställts för justeringen av protokollet. 13 DELGIVNING Delgivning med nämnden sker med ordförande, eller annan som nämnden bestämmer. 14 UNDERTECKNANDE AV HANDLINGAR Avtal, andra handlingar och skrivelser som beslutas av nämnden ska undertecknas av ordföranden eller vid förfall för denne av vice ordförande och kontrasigneras av anställd som nämnden bestämmer. 15 REVISION Nämnden ska granskas av revisorerna i var och en av huvudmännen. Frågan om ansvarsfrihet för nämnden ska prövas av samtliga huvudmäns fullmäktige. 16 BEREDNINGSGRUPPER Nämnden föreslås arbeta med två beredningsgrupper Hjälpmedelscentralens beredningsgrupp och Länsstyrgruppen för närvård (utökad). 4

Reglemente för gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård

Reglemente för gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2015:3 Reglemente för gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-11 133 1 REGLEMENTE FÖR NÄMNDEN FÖR SAMVERKAN KRING SOCIALTJÄNST

Läs mer

Reglemente för Gemensam Nämnd Vård, Omsorg och Hjälpmedel "DEN GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR VARD, OMSORG OCH HJÄLPMEDEL"

Reglemente för Gemensam Nämnd Vård, Omsorg och Hjälpmedel DEN GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR VARD, OMSORG OCH HJÄLPMEDEL KOMMUNSTYRELSENS HANDLING~NR2S/2011 Reglemente för Gemensam Nämnd Vård, Omsorg och Hjälpmedel VOHJS 12/11, Bilaga L FÖRSLAG TILL REGLEMENTE FÖR "DEN GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR VARD, OMSORG OCH HJÄLPMEDEL"

Läs mer

REGLEMENTE FÖR ÖSTRA SKÅNES HJÄLPMEDELSNÄMND

REGLEMENTE FÖR ÖSTRA SKÅNES HJÄLPMEDELSNÄMND A 15 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR HÄSSLEHOLMS KOMMUN REGLEMENTE FÖR ÖSTRA SKÅNES HJÄLPMEDELSNÄMND Antaget av kommunfullmäktige i Hässleholm 2002-12-16, 226 Bromölla, Hässleholm, Kristianstad, Osby,

Läs mer

Den gemensamma nämnden tillsätts i Gävleborgs läns landsting och ingår i dess organisation.

Den gemensamma nämnden tillsätts i Gävleborgs läns landsting och ingår i dess organisation. Reglemente för gemensam nämnd för hjälpmedelsverksamheten, FOU Välfärd, RegNet och HelGe mellan Gävleborgs läns landsting och kommunerna i Gävleborgs län Gäller fr.o.m 1 juni 2015 Kommunerna i Gästrikland

Läs mer

Sala kommun Kommunal författningssamling

Sala kommun Kommunal författningssamling Sala kommun Kommunal författningssamling REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN KFS 074 revision 03 REGLEMENTE ANTAGEN: 2014-12-15 Gäller från och med: 2015-01-01 Ersätter: 431/2008,- 495/2007,- 369/2004,-

Läs mer

Reglemente. Socialnämnden. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad

Reglemente. Socialnämnden. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad Reglemente Socialnämnden Mariestad Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2012-01-30 (Reviderat i socialnämnden 2014-08-19 och komplettering 2015-01-13) Datum: 2012-01-13 Dnr: SN 2011/0062-700 Sida: 2

Läs mer

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 6 / 2017 REGLEMENTE FÖR OMSORGS- OCH SOCIALNÄMNDEN

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 6 / 2017 REGLEMENTE FÖR OMSORGS- OCH SOCIALNÄMNDEN LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 6 / 2017 REGLEMENTE FÖR OMSORGS- OCH SOCIALNÄMNDEN antaget av kommunfullmäktige den 29 november 2016 och gällande från den 1 januari 2017 1 REGLEMENTE FÖR OMSORGS- OCH

Läs mer

REGLEMENTE FÖR OMSORGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR OMSORGSNÄMNDEN U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 2.6 Sid 1 (7) Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 2011/64 2011-05-17 Kf 2011-05-09 45 2014/331 2015-01-01 Kf 2014-12-15 142 REGLEMENTE FÖR OMSORGSNÄMNDEN Sid 2

Läs mer

Reglemente för vård- och omsorgsnämnden

Reglemente för vård- och omsorgsnämnden KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (4) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2018-06-19 Ersätter: 2017-03-01 Gäller fr o m: 2018-07-01 Reglemente för vård- och omsorgsnämnden Utöver det som

Läs mer

Reglemente för vårdoch omsorgsnämnden

Reglemente för vårdoch omsorgsnämnden 1 (8) KOMMUNFULLMÄKTIGE SALA4005, v2.0, 2013-02-25 N:\Administrativa enheten\bokstavsgruppen\författningssamling o styrdokument\nya dokument 2018\word-dokument överflyttade\reviderat Reglemente för VON

Läs mer

Reglemente för gemensam kostnämnd

Reglemente för gemensam kostnämnd REGLEMENTE 1 (5) 1 PARTER Region Uppsala, Landstinget Sörmland och Region Västmanland, nedan kallat parterna, har inrättat en gemensam nämnd som benämns Gemensam Kostnämnd. Region Västmanland är värdlandsting

Läs mer

Reglemente för Viadidaktnämnden

Reglemente för Viadidaktnämnden Flik 4.6.1 Reglemente för Viadidaktnämnden 2016.doc FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 4.6.1 Reglemente för Viadidaktnämnden Dokumenttyp Riktat styrdokument Giltighetstid Tillsvidare Dokumentnamn Reglemente för

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) HÖGANÄS KOMMUN Ersätter KFS KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2009:23 REGLEMENTE FÖR KRISLEDNINGSNÄMNDEN Utöver de bestämmelser i lagen om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära

Läs mer

Reglemente för gemensam kostnämnd år

Reglemente för gemensam kostnämnd år REGLEMENTE 1 (5) 1 PARTER Region Uppsala, Region Sörmland och Region Västmanland, nedan kallat parterna, har inrättat en gemensam nämnd som benämns Gemensam Kostnämnd. Region Västmanland är värdlandsting

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETS- NÄMNDEN I MORA

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETS- NÄMNDEN I MORA REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETS- NÄMNDEN I MORA Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som

Läs mer

REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2016-10-31, KF 166 Dnr: KS 2015/90 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00 www.gullspang.se

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN OLOFSTRÖMS KOMMUN 1 REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Fastställt av kommunfullmäktige 1995-03-06, 27 Reviderat av kommunfullmäktige 1998-05-04, 27 Reviderat av kommunfullmäktige 2000-10-02, 90 Reviderat av

Läs mer

Reglemente för krisledningsnämnden

Reglemente för krisledningsnämnden Föreliggande dokument är antaget av kommunfullmäktige 2015-05-19, 54. Dokumentet ska fastställas på nytt, eller vid behov revideras, dock senast i juni månad året efter det att ny mandatperiod inletts.

Läs mer

REGLEMENTE FÖR VALNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR VALNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR VALNÄMNDEN Gällande från den 1 januari 2015 Fastställt av kommunfullmäktige den 22 september 2014, 112 REGLEMENTE FÖR VALNÄMNDEN VALNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE 1 Huvuduppgifter Valnämnden

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Reglemente för gemensam nämnd för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner Antaget av kommunfullmäktige i Sollentuna 2004-12-06, 176 Reviderat av kommunfullmäktige i Sollentuna

Läs mer

Utöver det som föreskrivs om nämnden i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Utöver det som föreskrivs om nämnden i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. 1 REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 2008-05-26 Utöver det som föreskrivs om nämnden i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. SOCIALNÄMNDENS UPPGIFTER Uppgifter

Läs mer

Reglemente för Nybro, Emmaboda, Torsås och Uppvidinge kommuners gemensamma överförmyndarnämnd

Reglemente för Nybro, Emmaboda, Torsås och Uppvidinge kommuners gemensamma överförmyndarnämnd REGLEMENTE 1 (5) Gäller från och med KF 22.2012 2015-01-01 KF 137.2006 Reglemente för Nybro, Emmaboda, Torsås och Uppvidinge kommuners gemensamma överförmyndarnämnd Antagen av kommunfullmäktige den 30

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN I HAMMARÖ KOMMUN

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN I HAMMARÖ KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige 2002-12-03, 18 Reviderad enl. kommunfullmäktige 76/2005 (bostadsanpassningsbidrag) Reviderad enl. kommunfullmäktige 92/2007 (flyktingfrågor m m) REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) B.6 REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Utöver det som föreskrivs i kommunallagen gäller för socialnämnden bestämmelserna i detta reglemente. SOCIALNÄMNDENS ÖVERGRIPANDE UPPGIFTER 1

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden

Reglemente för omsorgsnämnden KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING A 11 1(6) Gäller från Diarienummer 2011-08-29 2011/577 Antagen: kommunfullmäktige 2005-10-30 154 och ändrad senast 2011-08-29 72 (ersätter: KF 2011-03-28 20) Reglemente för

Läs mer

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN, LÖN

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN, LÖN REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN, LÖN Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En

Läs mer

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR SOCIAL MYNDIGHETSUTÖVNING

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR SOCIAL MYNDIGHETSUTÖVNING REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR SOCIAL MYNDIGHETSUTÖVNING Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning.

Läs mer

REGLEMENTE FÖR MORA ORSA MILJÖNÄMND

REGLEMENTE FÖR MORA ORSA MILJÖNÄMND REGLEMENTE FÖR MORA ORSA MILJÖNÄMND Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell

Läs mer

REGLEMENTE NÄMND FÖR KOSTSAMVERKAN

REGLEMENTE NÄMND FÖR KOSTSAMVERKAN REGLEMENTE NÄMND FÖR KOSTSAMVERKAN Reglemente för nämnd för kostsamverkan Fastställd Kommunfullmäktige 2009-04-21 16 Reviderad - Produktion Kommunledningskontoret Dnr 2009/100 101 Dokument Winess, KS Reglemente

Läs mer

Reglemente och arbetsformer för socialnämnden

Reglemente och arbetsformer för socialnämnden 1/7 FÖRFATTNINGSSAMLING BKFS 2017:8 DIARIENUMMER KS/2017:717-003 Reglemente och arbetsformer för socialnämnden Antaget av kommunfullmäktige 2017-10-30, 100 Utöver det som föreskrivs om nämnd i kommunallagen

Läs mer

Sala kommun Kommunal författningssamling

Sala kommun Kommunal författningssamling Sala kommun Kommunal författningssamling REGLEMENTE FÖR SKOLNÄMNDEN KFS 103 revision 00 REGLEMENTE ANTAGEN: 2014-12-15 Gäller från och med: 2015-01-01 Ersätter: Verksamhetsområden 1. Skolnämnden fullgör

Läs mer

HÖRBY KOMMUN Flik: 6 Författningssamling Sida: 1 (-7)

HÖRBY KOMMUN Flik: 6 Författningssamling Sida: 1 (-7) Författningssamling Sida: 1 (-7) REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Utöver det som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. SOCIALNÄMNDENS ANSVARSOMRÅDE 1 Nämnden fullgör

Läs mer

Reglemente för arbetsmarknads- och socialnämnden

Reglemente för arbetsmarknads- och socialnämnden KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2017-02-16 Ersätter: 2014-12-18 Gäller fr o m: 2017-03-01 Reglemente för arbetsmarknads- och socialnämnden Utöver

Läs mer

REGLEMENTE SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN

REGLEMENTE SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN REGLEMENTE SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell

Läs mer

Dnr. 15/SN069. Socialnämnden administrerar och samordnar aktiviteterna inom kommunens pensionärsråd (KPR) och Rådet för funktionshinderfrågor (RFH).

Dnr. 15/SN069. Socialnämnden administrerar och samordnar aktiviteterna inom kommunens pensionärsråd (KPR) och Rådet för funktionshinderfrågor (RFH). Dnr. 15/SN069 Datum 2015-05-21 Reviderat enl beslut SN 81/15 Antaget av Kommunfullmäktige KF 100/15, 2015-09-14 Sidan 1 av 7 Reglemente för socialnämnden i Torsås kommun NÄMNDENS VERKSAMHET Sakområde 1

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 2.3 Sid 1 (7) Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 2014/327 2016/282 2015-01-01 2017-01-01 Kf 2014-12-15 141 Kf 2016-11-21 135 REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

Läs mer

Reglemente för räddningsnämnden för Gislaveds och Gnosjö kommuner

Reglemente för räddningsnämnden för Gislaveds och Gnosjö kommuner Reglemente för räddningsnämnden för Gislaveds och Gnosjö kommuner Reglementet antogs första gången av kommunfullmäktige i Gislaveds kommun den 21 juni 2010 och av kommunfullmäktige i Gnosjö kommun den

Läs mer

REGLEMENTE FÖR JÄVSNÄMNDEN 1 VANSBRO KOMMUN Fastställt av kommunfullmäktige den , att gälla fr.o.m

REGLEMENTE FÖR JÄVSNÄMNDEN 1 VANSBRO KOMMUN Fastställt av kommunfullmäktige den , att gälla fr.o.m REGLEMENTE FÖR JÄVSNÄMNDEN 1 VANSBRO KOMMUN Fastställt av kommunfullmäktige den 2010-12-13 86, att gälla fr.o.m. 2011-01 -01 REGLEMENTE FÖR JÄVSNÄMND.4 Jävsnämndens ansvar 4 Nämndens arbetsformer 4 Ersättare

Läs mer

REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN. Antaget av kommunfullmäktige den 25 september 2014, att gälla från och med den 1 januari 2015.

REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN. Antaget av kommunfullmäktige den 25 september 2014, att gälla från och med den 1 januari 2015. Dokumentnamn: Reglemente för vård- och omsorgsnämnden Sida: 1 (6) REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige den 25 september 2014, att gälla från och med den 1 januari 2015.

Läs mer

Reglemente. Socialnämnden. Gäller fr.o.m Antaget av kommunfullmäktige /2010:2

Reglemente. Socialnämnden. Gäller fr.o.m Antaget av kommunfullmäktige /2010:2 Reglemente Socialnämnden Gäller fr.o.m. 2011-01-01 Antaget av kommunfullmäktige 2010-12-20 25/2010:2 Reviderad av kommunfullmäktige datum 2013-12-16 81 Innehållsförteckning Verksamhet... 1 Verksamhetsområde...

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden Reglemente för socialnämnden Dorotea kommun Fastställt av kommunfullmäktige 2016-06-07, 44 1(7) FÖR SOCIALNÄMNDEN Socialnämndens verksamhet 1 Socialnämnden fullgör kommunens uppgifter inom socialtjänsten

Läs mer

REGLEMENTE. för Sotenäs, Munkedals och Lysekils kommuners gemensamma lönenämnd

REGLEMENTE. för Sotenäs, Munkedals och Lysekils kommuners gemensamma lönenämnd REGLEMENTE för Sotenäs, Munkedals och Lysekils kommuners gemensamma lönenämnd Gällande från och med 2014-01-01 Antaget av kommunfullmäktige i Lysekils kommun 2013-11-28 160 Antaget av kommunfullmäktige

Läs mer

Reglemente för överförmyndarnämnden för Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner

Reglemente för överförmyndarnämnden för Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner Kommunal författningssamling Reglemente för överförmyndarnämnden för Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige i Motala kommun Diarienummer: 14/KS 0024

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Jokkmokks kommun Dnr 2007:421 003 REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Utöver vad som föreskrivits i särskilda författningar och i kommunallagen om nämnd gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 03:1

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 03:1 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 03:1 Kf 29/2003, Kf 125/2009 Dnr Ks 2012/128 Dnr Ks/K 2003.10052 REGLEMENTE FÖR KRISLEDNINGSNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige den 17 mars 2003. Senaste

Läs mer

Reglemente med allmänna bestämmelser för Vingåker kommuns nämnder

Reglemente med allmänna bestämmelser för Vingåker kommuns nämnder Flik 3.2 Reglemente med allmänna bestämmelser för Vingåkers Flik 3.2 Reglemente med allmänna bestämmelser för Vingåker kommuns nämnder Allmänna uppgifter och bemyndiganden 2 Sammanträden 3 Ersättares tjänstgöring

Läs mer

Reglemente för socialnämnden i Karlsborgs kommun

Reglemente för socialnämnden i Karlsborgs kommun Reglemente för socialnämnden i Karlsborgs kommun Dokumenttyp: Reglemente Diarienummer: Beslutande: 22/2015 (SN) 113/2015 (KF) Kommunfullmäktige Antagen: 2015-05-25 Giltighetstid: Tillsvidare Dokumentet

Läs mer

Samverkansnämnd arbetsmarknad. Svenljunga kommun och Tranemo kommun. Reglementet antogs , 38 av kommunfullmäktige i Svenljunga

Samverkansnämnd arbetsmarknad. Svenljunga kommun och Tranemo kommun. Reglementet antogs , 38 av kommunfullmäktige i Svenljunga REGLEMENTE Samverkansnämnd arbetsmarknad Svenljunga kommun och Tranemo kommun Reglementet antogs 2015-03-23, 38 av kommunfullmäktige i Svenljunga Reglementet antogs 2015-03-30, 21 av kommunfullmäktige

Läs mer

REGLEMENTE 1 (5) Giltigt fr.o.m. Dok.nummer-Utgåva 24749-1 Reglemente för gemensam kostnämnd mellan Landstinget i Uppsala Län och Landstinget Västmanland från och med 2015 1 PARTER Landstinget i Uppsala

Läs mer

REGLEMENTE FÖR KRISLEDNINGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR KRISLEDNINGSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR KRISLEDNINGSNÄMNDEN GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2015-04-29, 86 Dnr: KS 2015/112 Revideras Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00 www.gullspang.se

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 27 Den 2010-12-20 Kommunfullmäktige 2010-12-20 7 Kommunstyrelsen 2010-12-20 3 Kf 27 Ks 193 Dnr 2010.279 003 Reglementen familj- och

Läs mer

Reglemente för samverkansnämnden

Reglemente för samverkansnämnden Reglemente för samverkansnämnden Samverkansnämnden är en gemensam nämnd för Forshaga och Kils kommuner. Nämnden ingår Kils kommuns organisation. Kommunallagens regler om nämnder tillämpas även på gemensamma

Läs mer

Reglemente. socialnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen

Reglemente. socialnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Reglemente för socialnämnden Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: 2015-12-10 237 Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Giltighetstid: tills vidare A: Socialnämndens verksamhet Verksamhetsområde

Läs mer

Bilaga KF 21/2010:2. Reglemente. Valnämnden. Gäller fr.o.m Antaget av kommunfullmäktige /2010:2

Bilaga KF 21/2010:2. Reglemente. Valnämnden. Gäller fr.o.m Antaget av kommunfullmäktige /2010:2 Bilaga KF 21/2010:2 Reglemente Valnämnden Gäller fr.o.m 2011-01-01 Antaget av kommunfullmäktige 2010-12-20 21/2010:2 Valnämnden Innehållsförteckning Valnämndens verksamhet... 1 Valnämndens arbetsformer...

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING. Reglemente för krisledningsnämnd

FÖRFATTNINGSSAMLING. Reglemente för krisledningsnämnd FÖRFATTNINGSSAMLING Reglemente för krisledningsnämnd Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15, 194 1 Krisledningsnämndens ikraftträdande Krisledningsnämnden skall fullgöra dess uppgifter under extraordinära

Läs mer

Reglemente för byggnadsnämnden

Reglemente för byggnadsnämnden Antagen av: kommunfullmäktige Datum: 2015-09-07 86 Ersätter: reglemente antaget 2006-12-04 och komplettering gjord 2010-06-07 för byggnadsnämnden 1 Uppdrag och verksamhet Nämnden ska inom sitt verksamhetsområde

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SUNDSVALL, ÅNGE, NORDANSTIG OCH TIMRÅ KOMMUNERS GEMENSAMMA ÖVERFÖRMYNDARNÄMND

REGLEMENTE FÖR SUNDSVALL, ÅNGE, NORDANSTIG OCH TIMRÅ KOMMUNERS GEMENSAMMA ÖVERFÖRMYNDARNÄMND REGLEMENTE FÖR SUNDSVALL, ÅNGE, NORDANSTIG OCH TIMRÅ KOMMUNERS GEMENSAMMA ÖVERFÖRMYNDARNÄMND Det ursprungliga reglementet och avtalet om samverkan i gemensam nämnd har fastställts av kommunfullmäktige

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Reglemente för omsorgsnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Reglemente Omsorgsnämnden Kommunfullmäktige 2018-11-22 140 Dnr KA 2018/000958 Sid 1/7 Reglemente för omsorgsnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta

Läs mer

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING FLIK 9 REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING FLIK 9 REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN 1 ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING FLIK 9 REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 2002-12-16 107 Reviderat senast 2012-xx-xx Att gälla från och med 2012-xx-xx Utöver vad

Läs mer

DALS-EDS KOMMUN REGLEMENTE. SOCIALNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige Senast reviderat , 117

DALS-EDS KOMMUN REGLEMENTE. SOCIALNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige Senast reviderat , 117 DALS-EDS KOMMUN REGLEMENTE SOCIALNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 1997-12-11 Senast reviderat 2006-11-15, 117 Innehållsförteckning Sid Nämndens verksamhet 3 Nämndens arbetsformer Sammansättning 3 Ersättarnas

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige , 321 Reviderat , 193, , , ,

Antaget av kommunfullmäktige , 321 Reviderat , 193, , , , 1 (5) REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 1991-12-16, 321 Reviderat 1993-09-27, 193, 1998-11-23 141, 2001-02-26 24, 2009-08-31 136, 2011-03-28 56 Utöver vad som föreskrives i kommunallagen

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSAMLING 1 (6) REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSAMLING 1 (6) REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSAMLING 1 (6) Ersätter KFS 2009:33 2016:12 REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN NÄMNDENS ÖVERGRIPANDE UPPGIFTER 1 Nämnden fullgör kommunens uppgifter inom socialtjänsten (socialtjänstlagen,

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden Antagen av: Kommunfullmäktige Datum: 2015-04-20 42 för socialnämnden 1 Uppdrag och verksamhet Nämnden ska inom sitt verksamhetsområde följa vad som anges i lag eller annan författning. Nämnden ska följa

Läs mer

Reglemente för individnämnden i Leksands kommun

Reglemente för individnämnden i Leksands kommun Reglemente för individnämnden i Leksands kommun Antaget av kommunfullmäktige 2013-06-10 69 Gäller från och med 2013-07-01 2 Reglemente för individnämnden i Leksands kommun fr.o.m. 2013-07-01 Antaget av

Läs mer

Reglemente för socialnämnden Detta reglemente gäller från och med 1 april 2015.

Reglemente för socialnämnden Detta reglemente gäller från och med 1 april 2015. Reglemente för socialnämnden Detta reglemente gäller från och med 1 april 2015. Nämndens uppgifter 1 Socialnämnden fullgör kommunens uppgifter inom socialtjänsten. Nämnden utövar också ledningen av den

Läs mer

Samverkansnämnden miljö och bygg. Tranemo kommun och Ulricehamns kommun. Reglementet antogs , 85 av Kommunfullmäktige i Tranemo

Samverkansnämnden miljö och bygg. Tranemo kommun och Ulricehamns kommun. Reglementet antogs , 85 av Kommunfullmäktige i Tranemo REGLEMENTE Samverkansnämnden miljö och bygg Tranemo kommun och Ulricehamns kommun Reglementet antogs 2013-06-17, 85 av Kommunfullmäktige i Tranemo Reglementet antogs 2013-05-27, 101 av Kommunfullmäktige

Läs mer

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015.

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Nämndens uppgifter 1 Barn- och utbildningsnämnden fullgör kommunens uppgifter inom det offentliga skolväsendet

Läs mer

REGLEMENTE MILJÖNÄMND

REGLEMENTE MILJÖNÄMND REGLEMENTE MILJÖNÄMND Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

Reglemente. socialnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen

Reglemente. socialnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Reglemente för socialnämnden Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: 2016-11-24 323 Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Giltighetstid: från 1 januari 2017 tills vidare A: Socialnämndens

Läs mer

Reglemente för vård- och omsorgsnämnden

Reglemente för vård- och omsorgsnämnden 1(5) Gäller från och med den 1 januari 2011 Reglemente för vård- och omsorgsnämnden VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS VERKSAMHET Övergripande verksamhet 1 Vård- och omsorgsnämnden fullgör kommunens uppgifter vad

Läs mer

Reglemente för Vård- och omsorgsnämnden

Reglemente för Vård- och omsorgsnämnden Reglemente för Vård- och omsorgsnämnden Antaget av kommunfullmäktige 2016-09-29 Sidan 2 av 6 REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMND Antaget av kommunfullmäktige 19 januari 2004, senast reviderad KF 26 september

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 95:1

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 95:1 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 95:1 Kf 116/1995 Dnr Ks 2012/132 Dnr 1995.348-102 REGLEMENTE FÖR VALBEREDNINGSNÄMNDEN I TOMELILLA KOMMUN Utöver vad som sägs i kommunallagen för nämnder

Läs mer

Reglemente för Bygg- och miljönämnden Gislaved-Tranemo

Reglemente för Bygg- och miljönämnden Gislaved-Tranemo Reglemente för Bygg- och miljönämnden Gislaved-Tranemo 2018-11-20 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Nämndens uppgifter... 1.1. Avgränsningen av nämndens uppgifter... 1.2. Innehållet i nämndens uppgifter... 1.3.

Läs mer

Dokumentnamn Dokumenttyp Upprättad Beslutsinstans Socialnämndens reglemente Reglemente Kf , 110 Kommunfullmäktige. Reglemente Socialnämnden

Dokumentnamn Dokumenttyp Upprättad Beslutsinstans Socialnämndens reglemente Reglemente Kf , 110 Kommunfullmäktige. Reglemente Socialnämnden Dokumentnamn Dokumenttyp Upprättad Beslutsinstans Socialnämndens reglemente Reglemente Kf 2017-06-19, 110 Kommunfullmäktige Reglemente Socialnämnden REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Utöver det som föreskrivs

Läs mer

REGLEMENTE FÖR KRISLEDNINGSNÄMNDEN I ÄLMHULT KOMMUN

REGLEMENTE FÖR KRISLEDNINGSNÄMNDEN I ÄLMHULT KOMMUN Dokumentsdatum 1 (8) REGLEMENTE FÖR KRISLEDNINGSNÄMNDEN I ÄLMHULT KOMMUN Dokumentsdatum 2 (8) Innehållsförteckning 1 Uppgift... 3 2 Ikraftträdande av krisledningsnämnden... 3 3 Brådskande ärende... 3 4

Läs mer

PROTOKOLL Tillägg till den gemensamma lönenämndens reglemente - sammanträden på distans KS-2015/533

PROTOKOLL Tillägg till den gemensamma lönenämndens reglemente - sammanträden på distans KS-2015/533 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2015-10-19 215 Tillägg till den gemensamma lönenämndens reglemente - sammanträden på distans KS-2015/533 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att

Läs mer

Bilaga KS 2019/24/1 & SALA (116) KOMMUN DNR 2019/ BILAGAVON 2019/2/1 PER STRÖM. Ko SALA, KOMMUN DIREKT: mmunswreisuns forvaltnmg

Bilaga KS 2019/24/1 & SALA (116) KOMMUN DNR 2019/ BILAGAVON 2019/2/1 PER STRÖM. Ko SALA, KOMMUN DIREKT: mmunswreisuns forvaltnmg Bilaga KS 2019/24/1 SALAZIDDO, v 2.0, 2012-08-27 H:\PROT\VON2019\VON 20190124\3 Reglemente missiv.dncx & SALA 2019 01 (116) KOMMUN DNR 2019/ BILAGAVON 2019/2/1 PER STRÖM VÅRD OCH OMSORG Ko SALA, KOMMUN

Läs mer

Reglemente för överförmyndarnämnden i Umeåregionen

Reglemente för överförmyndarnämnden i Umeåregionen REGLEMENTE 1(7) Reglemente för överförmyndarnämnden i Umeåregionen Detta reglemente och tillhörande avtal om samverkan i gemensam överförmyndarnämnd har fastställts av kommunfullmäktige i varje samverkande

Läs mer

Bilaga: Utdrag ur tjänsteutlåtande till Landstingsstyrelsen, Dnr LS-LED15-0577-2 Långsiktigt hållbar finansiering av regionalt stöd inom socialtjänst och vård Sammanfattning Sörmland behöver en långsiktigt

Läs mer

Reglemente för socialnämnden. Antaget av kommunfullmäktige , 49 Dnr KS

Reglemente för socialnämnden. Antaget av kommunfullmäktige , 49 Dnr KS Reglemente för socialnämnden Antaget av kommunfullmäktige 2014-12-15, 49 Dnr KS.2014.44 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Nämndens uppgifter... 3 1.1. Avgränsningen av nämndens uppgifter... 3 1.2. Innehållet i nämndens

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN 1(7)

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN 1(7) REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN 1(7) I anslutning till vad i skollagen och socialtjänstlagen är föreskrivet om den kommunala organisationen för skolan respektive barnomsorgen skall följande gälla

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN FÖRFATTNINGSSAMLING Nr R 6 1 (6) REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Fastställt av kommunfullmäktige 2017-06-12 105 Utöver vad som stadgas i kommunallagen ska följande reglemente gälla för socialnämnden. Organisation

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 2018-01-29 3 Gäller från: 2018-01-01 Ansvarig: Socialchef Revideras: Vid behov REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN NÄMNDENS UPPGIFTER Ansvarsområde 1 Nämnden fullgör kommunens uppgifter

Läs mer

REGLEMENTE FÖR KRISLEDNINGSNÄMND I SUNDSVALLS KOMMUN

REGLEMENTE FÖR KRISLEDNINGSNÄMND I SUNDSVALLS KOMMUN REGLEMENTE FÖR KRISLEDNINGSNÄMND I SUNDSVALLS KOMMUN Fastställt av kommunfullmäktige 2012-02-13 23, reviderat 2015-10-26, 312. Utöver vad som föreskrivs om krisledningsnämnden i lag eller annan författning

Läs mer

Reglemente för socialnämnden i Ljungby kommun

Reglemente för socialnämnden i Ljungby kommun (2015) Reglemente för socialnämnden i Ljungby kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-26 127 Reviderat efter beslut av kommunfullmäktige 2016-06-20 88 2 Reglemente för socialnämnden Utöver det som

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING A 10 1(6) Gäller från Diarienummer 2015-01-01 2014/1404 003 Antagen: kommunfullmäktige 1995-10-30 154 och ändrad senast i kommunfullmäktige 2014-12- 15 140 (ersätter: KF 2011-03-28

Läs mer

Reglemente för valnämnden

Reglemente för valnämnden Styrdokument, reglemente Sida 1(6) Reglemente för valnämnden Utöver vad som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Valnämndens verksamhetsområde 1 Valnämnden fullgör

Läs mer

Reglemente för Socialnämnden

Reglemente för Socialnämnden REGLEMENTE 1(6) Reglemente för Antagen av kommunfullmäktige 2006-12-11, 90 Dnr 2006.197 003 Gäller fr. o m 2007-01-01 Reviderad av kommunfullmäktige 2008-01-28 Nämndens uppgifter 1 Nämnden ansvarar för

Läs mer

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN 1 REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige: 60/2015-06-22 Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen för nämnder och dess verksamhet gäller bestämmelserna i detta reglemente. UTBILDNINGSNÄMNDENS

Läs mer

Regel. modell plan policy. program regel. riktlinje rutin strategi taxa. reglemente för valnämnden ... Beslutat av: Kommunfullmäktige

Regel. modell plan policy. program regel. riktlinje rutin strategi taxa. reglemente för valnämnden ... Beslutat av: Kommunfullmäktige modell plan policy Regel reglemente för valnämnden program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2018-12-17 217 Ansvarig: Valansvarig

Läs mer

Socialnämnden utövar också ledningen av den kommunala hälso- och sjukvården samt svarar för sådan hälso- och sjukvård som erbjuds i särskilt boende

Socialnämnden utövar också ledningen av den kommunala hälso- och sjukvården samt svarar för sådan hälso- och sjukvård som erbjuds i särskilt boende F 1 REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 1991-12-09, 276 Reviderat 1993-05-10, 128 Reviderat 1995-02-27, 44 Reviderat 1997-06-16, 158 Reviderat 1998-12-07, 265 Reviderat 1999-02-15,

Läs mer

REGLEMENTE FÖR NÄMNDEN FÖR ÖVERFÖRMYNDARE I SAMVERKAN - HÄRRYDA, KUNGSBACKA, MÖLNDAL OCH PARTILLE

REGLEMENTE FÖR NÄMNDEN FÖR ÖVERFÖRMYNDARE I SAMVERKAN - HÄRRYDA, KUNGSBACKA, MÖLNDAL OCH PARTILLE Dokumenttyp Reglemente Dokumentansvarig Nämndsekreterare Beslutad av Kommunfullmäktige i samtliga samverkanskommuner Gäller för Nämnden för överförmyndare i samverkan Härryda, Kungsbacka, Mölndal och Partille

Läs mer

Reglemente för Hälsorådet

Reglemente för Hälsorådet Reglemente för Hälsorådet Gäller fr o m 2015-01-01, rev 2017-12-07 Fastställt av Kommunfullmäktige 2014-11-27, dnr KA 2014/846 Reviderat av Kommunfullmäktige 2017-12-07 146 dnr KA 2017/1624 Utgångspunkter

Läs mer

Reglemente för Karlstads och Hammarö kommuners gemensamma gymnasienämnd

Reglemente för Karlstads och Hammarö kommuners gemensamma gymnasienämnd KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2015-12-15 Ersätter: 2006-12-14 Gäller fr o m: 2016-01-01 Reglemente för Karlstads och Hammarö kommuners gemensamma

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BYGGNADSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR BYGGNADSNÄMNDEN U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 2.5 Sid 1 (7) Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 2014/337 2018/321 2015-01-01 2019-01-01 Kf 2014-12-15 144 Kf 2018-11-26 155 REGLEMENTE FÖR BYGGNADSNÄMNDEN Nr

Läs mer

Reglemente för social- och omsorgsnämnden

Reglemente för social- och omsorgsnämnden Reglemente för social- och omsorgsnämnden Antaget av kommunfullmäktige den 21 mars 2018, 30. Reglementet gäller från och med 1 april 2018. 1 Uppdrag och verksamhet 1 Nämnden fullgör kommunens uppgifter

Läs mer

Skellefteå kommun (6) REGLEMENTE FÖR BARN- OCH GRUNDSKOLENÄMNDEN

Skellefteå kommun (6) REGLEMENTE FÖR BARN- OCH GRUNDSKOLENÄMNDEN Skellefteå kommun 2015-10-02 1 (6) REGLEMENTE FÖR BARN- OCH GRUNDSKOLENÄMNDEN 1 Nämnden fullgör kommunens uppgifter inom det offentliga skolväsendet för barn och ungdom inom verksamheterna förskola, fritidshem,

Läs mer

Reglemente för krisledningsnämnden

Reglemente för krisledningsnämnden Datum 11 april 2016 Dnr KS2016/147 Reglemente för krisledningsnämnden Beslutat av Enköpings kommunfullmäktige den 11 april 2016. Ersätter tidigare reglemente från beslutsdagen. Allmänt om krisledningsnämnden

Läs mer

Reglemente för utbildningsnämnden

Reglemente för utbildningsnämnden Dokumentansvarig Jonas Jansson, 0485-471 25 jonas.jansson@morbylanga.se Handbok POLICY Beslutande Kommunfullmäktige 169 2018-09-25 Giltighetstid 2019-01-01 tills vidare 1(7) Beteckning MBLAFS 2018:11 Aktualitetsprövning/revidering

Läs mer

REGLEMENTE FÖR OMSORGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR OMSORGSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR OMSORGSNÄMNDEN Utöver det som stadgas i kommunallagen om kommunal nämnd och dess verksamhet gäller bestämmelserna i detta reglemente samt de bestämmelser i övrigt som kommunstyrelsen har

Läs mer