Äldre portgång. Delar av en vitglaserad kakelugn, förmodligen från 1800-talet, hittad i Stadshuset. Foto: Göteborgs stadsmuseum

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Äldre portgång. Delar av en vitglaserad kakelugn, förmodligen från 1800-talet, hittad i Stadshuset. Foto: Göteborgs stadsmuseum"

Transkript

1 Äldre portgång I detta schakt konstaterades det att Stadshuset ursprungligen haft fem portar mot torget. Här fanns en portgång in till innergården som symmetriskt motsvarade porten in till stadshusgången. Porten sattes igen i början av 1800-talet när den östra längan uppfördes på stadshusgården. rkeologiska undersökningar Stadshuset och övriga kvarteret ligger inom Fornlämning Göteborg 216. Det är stadens största fornlämning och består av stadslager och befästningslämningar från och 1700-talens Göteborg, där även Haga ingår. rkeologiska förundersökningar görs av redan kända fornlämningar. Syftet är oftast att avgöra hur omfattande forn lämningen är och för att uppskatta dess vetenskapliga potential och kulturhistoriska värde. Förundersökningen kan även göras för att avgränsa fornlämningen för att undvika intrång. Kulturminneslagen reglerar hanteringen av våra fornlämningar och det är Länsstyrelsen som beslutar om förundersökning eller slutundersökning behöver göras och i så fall i vilken omfattning. Delar av en vitglaserad kakelugn, förmodligen från 1800-talet, hittad i Stadshuset. Här syns ett infäste för ett skjutreglage för att stänga en kraftigare trä- eller järndörr som hittats i schaktet. Kan detta vara rester efter de arrestrum eller fängelseceller som omtalas i källorna?

2 ebyggelse från före 1746 Här påträffades lämningar efter en mindre knuttimrad byggnad. Närmast byggnaden har en kullerstensbeläggning lagts. Kullerstenen är sannolikt en rest efter en äldre innergård alternativt portgång från torget. Stenbeläggningen har avgrävts i samband med uppförandet av nuvarande stadshusgång. Gången grundlades efter branden 1746 vilket alltså betyder att innergården med bebyggelse kan dateras till före branden. Virke från schaktet är för tillfället under dendrokronologisk analys*, vilket förhoppningsvis ska ge närmare ledtrådar om åldern. Vad letar vi efter? I örsenkvarteret har den centrala frågan varit vad som finns under de nuvarande byggnaderna och hur långt tillbaka lämningarna sträcker sig. Kvarteret har sedan stadens grundläggning varit en del av centrala Göteborg och husen har genom åren varit bostäder för köpmän, ämbetsmän, militärer och biskopar. Här har legat stadshus, militära byggnader, fängelser, odlingar och köpmannabodar. Mycket information om kvarteret och vad som funnits här har gått förlorad genom de stadsbränder som härjade staden under och 1700-talen, exempelvis är ritningarna över det fängelse som om nämns i ett antal källor förlorade. En arkeologisk undersökning kan hitta spåren efter sådana försvunna byggnader och därmed öka kunskapen om hur det gamla Göteborg var uppbyggt och fungerade. *) Dendrokronologisk analys är en metod att datera trä genom att mäta årsringarnas tjocklek. Vid lyckat utfall får man fällningsåret på det träd virket är gjort av. Kritpipsskaft, en skärva ostindiskt porslin, skärvor av glaserat yngre rödgods samt flintgods hittade i stadshusgången. Här syns kullerstensbeläggningen som troligen är en äldre innergård eller kanske en gammal portgång.

3 Lämningar efter de första göteborgarna I det andra schaktet som grävdes på stadshusgården hittade vi på ungefär 1 meters djup vad vi tror varit fundament till en tidigare enklare byggnad i form av stora flata stenar som låg i nord-sydlig riktning. Runt dessa fanns en koncentration av tegel och bruk. På samma nivå fanns även en stenläggning med en ränna som även den löper i nord-sydlig riktning. Stenläggningens östra kant är mycket rak och ligger mot denna enklare byggnad. Vi kom även fram till att Stadshusets grundmur är putsad ner till cirka 1 meter under nuvarande jordmån, vilket tyder på att den förmodligen legat ovan mark ner till detta djup tidigare. Även några murkna plankor hittades som vi tagit dendrokronologiska prover* på för att få fram en ungefärlig tidsperiod då träden fälldes. På 2 meters djup hittade vi ytterligare en stenläggning som låg direkt på lera och på denna stenläggning låg en kraftig ekbjälke i samma riktning som Stadshuset, ungefär 20 cm från grundmuren. Den var kraftigt svedd på ena sidan och har blivit dendrodaterad till cirka En med göteborgsmått mycket tidig datering som visar på lämningar efter de första göteborgarna. Insamling och provtagning Det arkeologerna tittar efter under grävningsarbetet är förändringar i jorden, om nya typer av föremål dyker upp och även rester av tidigare bebyggelse såsom trä-, tegel- eller stenkonstruktioner. Vi samlar in de föremål vi hittar, till exempel porslins- eller keramikskärvor, glas bitar och gammalt matavfall som ben och musslor. Jordprover tas för att titta efter spår av exempelvis fröer, och träprover av trästockar och golvbjälklag för att analysera fällningsår och därmed datera specifika lämningar. Lämningarna ligger så djupt ner som tre meter under golvnivån och schakten blir därmed relativt djupa. Påträffar vi den ursprungliga markhorisonten vet vi att det inte finns mera lämningar därunder. Den ursprungliga markhorisonten består av homogen torv och är en rest efter de strandängar som Göteborg en gång byggdes på. *) Dendrokronologisk analys är en metod att datera trä genom att mäta årsringarnas tjocklek. Vid lyckat utfall får man fällningsåret på det träd virket är gjort av. Skärvor från buteljer och bitar av djurben matavfall hittade på stadshusgården. Här syns grundmuren till Stadshuset och en ekbjälke vars fällningsår daterats till cirka år 1632, vilket är en väldigt tidig datering för att vara i Göteborg.

4 Kakelugnspussel Det tredje schaktet som grävdes på stadshusgården hade i sin södra del en grävd fördjupning som innehöll raseringsmaterial samt fragment av tre olika kakelugnar. En av dem är en svart kakelugn i barock stil där det finns en möjlighet att alla delar finns kvar på gården. I schaktet påträffades även delar av en stänkmålad kakelugn i gult och svart/brunt och en blå/vit fajanskakelugn. Den svarta kakelugnen är från 1600-talet och de andra sannolikt från 1700-talet. Möjligen härrör kakelugnarna från Stadshusets föregångare och kasserades efter branden Vid saneringsarbetet efteråt kan de sedan ha hamnat på innergården som utfyllnad. Här finns en mycket ovanlig möjlighet att kunna sätta ihop en hel kakelugn från 1600-talet. Det finns bara enstaka intakta ugnar från denna tid bevarade i Sverige. Utmaningar under grävningsarbetet Vad som behöver göras under en arkeologisk undersökning är väldigt olika beroende på vilken miljö man gräver i, och detsamma gäller risker och problem man kan stöta på. I örsenkvarteret har vi behövt hålla koll på asbest och andra olika miljöfarliga ämnen som funnits i golv och under marken. När sådana har dykt upp har entreprenören kallat in experter som tagit hand om problemet. tt ta sig ner under marken i Göteborg innebär flera olika sorters utmaningar, exempelvis vatten som sipprar in på några ställen och stiger i schakten om det inte pumpas ut. Vi måste också vara försiktiga med själva schaktväggarna och hålla koll så de fortfarande är stabila medan vi arbetar oss nedåt. Delar av kakelugnarna som påträffades på stadshusgården. Den svartglaserade dateras till 1600-talet medan den blåvita kakelugnen i fajans troligen är från 1700-talet. Fajanskakelugnar verkar ha varit mycket ovanliga i Göteborg under denna tid. Här är fördjupningen som hittades i schaktet och som bland annat visade sig innehålla rester av tre kakelugnar.

5 Hurra, en toalett! I det här schaktet har vi hittat tegelvalv som pelarna från det befintliga huset verkar vila på. Valven vilar i sin tur på murar från ett äldre hus. Konstruktionen är således en okonventionell lösning för att fördela belastningen från den befintliga byggnaden (byggd under sent 1740-tal) ner i den äldre grundläggningen. Den äldre grundläggningen är ännu inte daterad men är som yngst från början av 1700-talet. Sammanlagt har tre tegelmurar som går tvärs över stadshusgången hittats men sannolikt finns det fler. Här har även ett delvis välbevarat trägolv påträffats vilket visat sig blivit utsatt för brand. Sannolikt är det spår efter branden Inne i rummets hörn påträffades även vad vi har tolkat som resterna av en toalett eller latrin. Resterna utgjordes av ett fyrkantigt hål i golvet med en tunna under vars innehåll starkt talade för att det var just en latrin vi hade att göra med. I vårt dagliga liv kanske vi inte är så lockade av att rota i avfallsplatser och toaletter men sådana är ofta värdefulla informationskällor för arkeologer. Resterna kan ge ledtrådar till hur människorna levde och vad de åt. Sortering och analys När själva grävandet och dokumentationen av arbetet är klart flyttas fynden till magasinen på stadsmuseet där de tvättas och sorteras för att sedan registreras in i en fynddatabas så att de går lättare att analysera. Det är även här som allt material som ska skickas vidare för analyser eller konservering sorteras ut. Det är nu vi kan titta mer noggrant på föremålen för att säkerställa dateringar och ursprung, vilket hjälper oss att förstå hur den historiska göteborgaren levt. På många ting, som till exempel ostindiskt porslin, kan vi göra en preliminär datering redan på plats, men mycket spännande kan också framkomma när man i efterhand tittar närmare på ett föremål och har fått bort några hundra år av lera och smuts ifrån dem. Hank från ett kärl i stengods från Westerwald utanför Köln. Skärvor, ben, delar av trefotsgrytor och blyglaserade skärvor av yngre rödgods hittades i schaktet. randskadat trägolv samt tegelmur och valv. Golvet är äldre än nuvarande stadshus och är troligen från eller tidigt 1700-tal. Sannolikt brandskadades det i stadsbranden 1746.

Kvarteret Bikten. JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2009:61 Rickard Wennerberg

Kvarteret Bikten. JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2009:61 Rickard Wennerberg Kvarteret Bikten Arkeologisk förundersökning av stadslager från efterreformatorisk tid inom RAÄ 50, Jönköpings stad inför fjärrvärmedragning, Kristina församling i Jönköpings stad och kommun Jönköpings

Läs mer

Kv Klockaren 6 & Stora Gatan Sigtuna, Uppland

Kv Klockaren 6 & Stora Gatan Sigtuna, Uppland Rapport Arkeologiska förundersökningar Kv Klockaren 6 & Stora Gatan Sigtuna, Uppland 1998-1999 Anders Wikström Sigtuna Museers Uppdrags Verksamhet Sigtuna Museum Stora Gatan 55 S-193 30 Sigtuna Tfn: 08/591

Läs mer

Arkeologisk förundersökning inför uppställning av kraftledningsstolpe samt schaktning intill gravfältet RAÄ Frösunda 46:1, Vallentuna kommun.

Arkeologisk förundersökning inför uppställning av kraftledningsstolpe samt schaktning intill gravfältet RAÄ Frösunda 46:1, Vallentuna kommun. (1/2) Vår beteckning: AL 2014.45 Lst beteckning: 4311-30930-2014 Rapport 2014:29 Arkeologisk förundersökning inför uppställning av kraftledningsstolpe samt schaktning intill gravfältet RAÄ Frösunda 46:1,

Läs mer

Stadsmuseets gård. Undersökning av grundmur 2014, STOCKHOLM

Stadsmuseets gård. Undersökning av grundmur 2014, STOCKHOLM Stadsmuseets gård Undersökning av grundmur 2014, STOCKHOLM ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING SR: 1191 Rapportförfattare: Emmy Kauppinen Ritningar: Emmy Kauppinen Foto: Kerstin Söderlund Omslagsbild: Grundmuren

Läs mer

Schaktning för fjärrkyla i Sturegatan

Schaktning för fjärrkyla i Sturegatan Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2012:19 Schaktning för fjärrkyla i Sturegatan Arkeologisk förundersökning i form av schaktningsövervakning RAÄ 232:1 Kv. Kol 15, Sturegatan Västerås domkyrkoförsamling

Läs mer

Grevagården. Karlskrona socken, Karlskrona kommun. Arkeologisk förundersökning. Blekinge museum rapport 2008:5 Ylva Wickberg

Grevagården. Karlskrona socken, Karlskrona kommun. Arkeologisk förundersökning. Blekinge museum rapport 2008:5 Ylva Wickberg Grevagården Karlskrona socken, Karlskrona kommun Arkeologisk förundersökning Blekinge museum rapport 2008:5 Ylva Wickberg Bakgrund I samband med schaktarbeten för ledningar till ny utomhusbelysning på

Läs mer

Kv Trädgårdsmästaren 11 och Humlegården 3 (tvätten) Sigtuna, Uppland 1988 och 1991

Kv Trädgårdsmästaren 11 och Humlegården 3 (tvätten) Sigtuna, Uppland 1988 och 1991 Rapport Arkeologiska förundersökningar Kv Trädgårdsmästaren 11 och Humlegården 3 (tvätten) Sigtuna, Uppland 1988 och 1991 Anders Wikström Sigtuna Museers Uppdrags Verksamhet Sigtuna Museum Stora Gatan

Läs mer

Schakt på kvarteret Lotsen i Varberg

Schakt på kvarteret Lotsen i Varberg UV VÄST RAPPORT 2002:11 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING Schakt på kvarteret Lotsen i Varberg Halland, Varbergs kommun, Getakärr 3:80, RAÄ 61 Carina Bramstång UV VÄST RAPPORT 2002:11 ARKEOLOGISK FÖ RUNDERSÖ

Läs mer

PM utredning i Fullerö

PM utredning i Fullerö PM utredning i Fullerö Länsstyrelsens dnr: 431-5302-2009 Fastighet: Fullerö 21:66 m fl Undersökare: SAU Projektledare: Ann Lindkvist Inledning Utredningen i Fullerö utfördes under perioden 15 oktober -

Läs mer

Arkeologisk förundersökning 2013. Stadt Hamburg 13 GRUNDUNDERSÖKNING. Malmö stad, Malmö kommun Skåne län. Skånearkeologi Rapport 2013:11.

Arkeologisk förundersökning 2013. Stadt Hamburg 13 GRUNDUNDERSÖKNING. Malmö stad, Malmö kommun Skåne län. Skånearkeologi Rapport 2013:11. Arkeologisk förundersökning 2013 Stadt Hamburg 13 GRUNDUNDERSÖKNING Malmö stad, Malmö kommun Skåne län Skånearkeologi Rapport 2013:11 Per Sarnäs Arkeologisk förundersökning 2013 Stadt Hamburg 13 GRUNDUNDERSÖKNING

Läs mer

Rapport 2015:6. Hove 9, Åhus. Fornlämning nr 23 i Åhus socken, Kristianstad kommun Arkeologisk förundersökning, 2015.

Rapport 2015:6. Hove 9, Åhus. Fornlämning nr 23 i Åhus socken, Kristianstad kommun Arkeologisk förundersökning, 2015. Rapport 2015:6 Hove 9, Åhus Fornlämning nr 23 i Åhus socken, Kristianstad kommun Arkeologisk förundersökning, 2015. Thomas Linderoth Rapport 2015:6 Hove 9, Åhus Fornlämning nr 23 i Åhus socken, Kristianstad

Läs mer

Kvarteret Sjötullen, Norrtälje

Kvarteret Sjötullen, Norrtälje Kvarteret Sjötullen, Norrtälje Arkeologisk förundersökning RAÄ 42, fastigheten Sjötullen 4, Norrtälje stad och kommun, Uppland Rapport PM 2008:6 Kjell Andersson Sammanfattning Stockholms läns museum har

Läs mer

Schakt i kvarteret Jakob Större 13

Schakt i kvarteret Jakob Större 13 Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2012:37 Schakt i kvarteret Jakob Större 13 Arkeologisk förundersökning Fornlämning Stockholm 103:1 Kvarteret Jakob Större 13 Stockholm stad Stockholms kommun Uppland

Läs mer

Humlegården 3 (trädgropar) Sigtuna, Uppland 2000

Humlegården 3 (trädgropar) Sigtuna, Uppland 2000 Rapport Arkeologisk förundersökning Humlegården 3 (trädgropar) Sigtuna, Uppland 2000 Anders Wikström Sigtuna Museers Uppdrags Verksamhet Sigtuna Museum Stora Gatan 55 S-193 30 Sigtuna Tfn: 08/591 266 70

Läs mer

Avslutad arkeologisk förundersökning i avgränsande syfte av fornlämningarna Rasbo 436:1, 436:3 och 451:1, Uppsala kommun, Uppsala län

Avslutad arkeologisk förundersökning i avgränsande syfte av fornlämningarna Rasbo 436:1, 436:3 och 451:1, Uppsala kommun, Uppsala län 2016-01-22 Antikvarie Robin Lucas Dnr: Ar-117-2014 Länsstyrelsen Uppsala län Samhällsutvecklingsenheten 751 86 Uppsala Avslutad arkeologisk förundersökning i avgränsande syfte av fornlämningarna Rasbo

Läs mer

Edebo kyrka, vattenavledning

Edebo kyrka, vattenavledning ARKEOLOGGRUPPEN AB RAPPORT 2016:78 ARKEOLOGISK KONTROLL Edebo kyrka, vattenavledning Edebo kyrka, Edebo socken, Norrtälje kommun, Uppland Tomas Ekman ARKEOLOGGRUPPEN AB RAPPORT 2016:78 ARKEOLOGISK KONTROLL

Läs mer

Elledningar i kvarteret Riksföreståndaren 5

Elledningar i kvarteret Riksföreståndaren 5 uv MITT, rapport 2010:13 arkeologisk förundersökning Elledningar i kvarteret Riksföreståndaren 5 Västmanland; Arboga stad; Riksföreståndaren 5; Arboga 34:1 Helmut Bergold uv MITT, rapport 2010:13 arkeologisk

Läs mer

E4 Uppland. E4 Uppland Motorväg i forntidsland. E4 Uppland 2002

E4 Uppland. E4 Uppland Motorväg i forntidsland. E4 Uppland 2002 2010-01-20 Motorväg i forntidsland Under åren 2002 2005 pågår ett av Sveriges största arkeologiska projekt. Det är följden av att E4:an mellan Uppsala och Mehedeby ska få en ny sträckning. Motorvägen beräknas

Läs mer

Schaktningsövervakning inom fornlämning 195:1 i Sigtuna

Schaktningsövervakning inom fornlämning 195:1 i Sigtuna Schaktningsövervakning inom fornlämning 195:1 i Sigtuna Arkeologisk förundersökning inom fornlämning RAÄ Sigtuna 195:1 i kvarteren Urmakaren, Humlegården m.fl., Sigtuna kommun & stad. Arkeologisk förundersökning

Läs mer

UV SYD RAPPORT 2002:2. Kv. Carl XI Norra 5. Skåne, Helsingborg, Kv. Carl XI Norra 5, RAÄ 42 Bengt Jacobsson. Kv. Carl XI Norra 5 1

UV SYD RAPPORT 2002:2. Kv. Carl XI Norra 5. Skåne, Helsingborg, Kv. Carl XI Norra 5, RAÄ 42 Bengt Jacobsson. Kv. Carl XI Norra 5 1 UV SYD RAPPORT 2002:2 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING Kv. Carl XI Norra 5 Skåne, Helsingborg, Kv. Carl XI Norra 5, RAÄ 42 Bengt Jacobsson Kv. Carl XI Norra 5 1 Riksantikvarieämbetet Avdelningen för arkeologiska

Läs mer

Hur arbetar en arkeolog? Text: Annika Knarrström

Hur arbetar en arkeolog? Text: Annika Knarrström Hur arbetar en arkeolog? Text: Annika Knarrström Man kan bli arkeolog genom att gå på särskilda utbildningar på universitet. Utbildningarna kan hålla på i tre år eller mer. På universiteten lär man sig

Läs mer

Rapport efter en särskild arkeologisk utredning på fastigheten Öninge 1.15 i Västergarn socken, Gotlands region och län

Rapport efter en särskild arkeologisk utredning på fastigheten Öninge 1.15 i Västergarn socken, Gotlands region och län Rapport efter en särskild arkeologisk utredning på fastigheten Öninge 1.15 i Västergarn socken, Gotlands region och län Länsstyrelsens dnr. 431-2790-14 Inledning 3 Tidigare undersökningar 4 Undersökningen

Läs mer

F42 Fynd Kärl Yngre rödgods Trefotsgryta Buk 1 1 Fragment 0 3. F41 Fynd Kärl Yngre rödgods Trefotsgryta Buk 1 1 Fragment 0 12

F42 Fynd Kärl Yngre rödgods Trefotsgryta Buk 1 1 Fragment 0 3. F41 Fynd Kärl Yngre rödgods Trefotsgryta Buk 1 1 Fragment 0 12 Namn Klass Subklass Material Typ Del Antal Antal fragment Fragmenteringsgrad Längd Vikt F1 Fynd Kärl Fajans Skål Botten Buk 1 4 Defekt 0 527 F2 Fynd Kärl Porslin Fat 1 1 Fragment 0 2 F3 Fynd Kärl Fajans

Läs mer

ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2011:20 SCHAKTNINGSÖVERVAKNING. Kungsgatan i Örebro

ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2011:20 SCHAKTNINGSÖVERVAKNING. Kungsgatan i Örebro ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2011:20 SCHAKTNINGSÖVERVAKNING Kungsgatan i Örebro Mellan Stortorget och Engelbrektsgatan Närke, Örebro socken, Örebro kommun, RAÄ Örebro 83 Leif Karlenby ARKEOLOGGRUPPEN AB,

Läs mer

Fjärrvärme i Östra Långgatan, Köping

Fjärrvärme i Östra Långgatan, Köping Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2014:7 Fjärrvärme i Östra Långgatan, Köping Arkeologisk förundersökning i form av schaktningsövervakning Fornlämning Köping 148:1 Östra Långgatan, kv. Gåsen 1 Köpings

Läs mer

Ragvaldsbo 1:1, Sigtuna, Uppland 2007

Ragvaldsbo 1:1, Sigtuna, Uppland 2007 Rapport Arkeologisk utredning Ragvaldsbo 1:1, Sigtuna, Uppland 2007 Anna Arnberg Sigtuna Museers Uppdrags Verksamhet Sigtuna Museum Stora Gatan 55 S-193 30 Sigtuna Tfn: 08/591 266 70 Fax: 08/597 838 83

Läs mer

arkivrapport Inledning Målsättning och syfte Länsstyrelsen i Södermanlands län att; Urban Mattsson Nyköping Sörmlands museum, Peter Berg

arkivrapport Inledning Målsättning och syfte Länsstyrelsen i Södermanlands län att; Urban Mattsson Nyköping Sörmlands museum, Peter Berg Nr 2015:03A KN-SLM14-180 arkivrapport till. Länsstyrelsen i Södermanlands län att; Urban Mattsson 611 86 Nyköping från. Sörmlands museum, Peter Berg datum. 2015-02-03 ang. förenklad rapport över arkeologisk

Läs mer

ARKEOLOGISK RAPPORT 200 9:9. Kaserntorget 8. Göteborg 216 Vallgraven 32:13 Historisk tid Förundersökning Göteborgs kommun.

ARKEOLOGISK RAPPORT 200 9:9. Kaserntorget 8. Göteborg 216 Vallgraven 32:13 Historisk tid Förundersökning Göteborgs kommun. ARKEOLOGISK RAPPORT 200 9:9 Kaserntorget 8 Göteborg 216 Vallgraven 32:13 Historisk tid Förundersökning Göteborgs kommun Mats Sandin ARKEOLOGISK RAPPORT FRÅN GÖTEBORGS STADSMUSEUM ISSN 1651-7636 Göteborgs

Läs mer

Schaktning för fjärrvärme vid Köpings museum

Schaktning för fjärrvärme vid Köpings museum Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2011:38 Schaktning för fjärrvärme vid Köpings museum Arkeologisk förundersökning i form av schaktningövervakning Fornlämning Köping 148:1 Kvarteret Huld Köpings stadsförsamling

Läs mer

Hamnen 21:147, Innestaden 1:14 Malmö stad, Malmö kommun.

Hamnen 21:147, Innestaden 1:14 Malmö stad, Malmö kommun. Rapport 2014:1 Hamnen 21:147, Innestaden 1:14 Malmö stad, Malmö kommun. Arkeologisk förundersökning 2013-2014 Therese Ohlsson Rapport 2014:1 Hamnen 21:147, Innestaden 1:14, Malmö stad, Malmö kommun. Arkeologisk

Läs mer

Ett dräneringsschakt inom kvarteret Gisle på Kyrkbacken i Västerås

Ett dräneringsschakt inom kvarteret Gisle på Kyrkbacken i Västerås Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2014:17 Ett dräneringsschakt inom kvarteret Gisle på Kyrkbacken i Västerås Arkeologisk förundersökning i form av schaktningsövervakning Fornlämning Västerås 232:1 Kvarteret

Läs mer

Stora gatan i Sigtuna

Stora gatan i Sigtuna Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2016:82 Stora gatan i Sigtuna Arkeologisk undersökning i form av schaktningsövervakning Fornlämning Sigtuna 195:1 Stora gatan 28B, Sigtuna 2:152 Sigtuna stad och kommun

Läs mer

BJURS 9. Arkeologisk schaktningsövervakning. vid schaktning för fjärrvärme genom stadslager RAÄ 68 i Falu stad och kommun, Dalarna 2015

BJURS 9. Arkeologisk schaktningsövervakning. vid schaktning för fjärrvärme genom stadslager RAÄ 68 i Falu stad och kommun, Dalarna 2015 Arkeologisk schaktningsövervakning BJURS 9 vid schaktning för fjärrvärme genom stadslager RAÄ 68 i Falu stad och kommun, Dalarna 2015 Arkivrapport dnr 123/14 Joakim Wehlin Lantmäteriet i2014/00618 Dalarnas

Läs mer

1700 1800-tal i Öregrund. Schaktningsarbeten för grundläggning i kv Cedern. Arkeologisk schaktningsövervakning

1700 1800-tal i Öregrund. Schaktningsarbeten för grundläggning i kv Cedern. Arkeologisk schaktningsövervakning Arkeologisk schaktningsövervakning 1700 1800-tal i Öregrund Schaktningsarbeten för grundläggning i kv Cedern Raä 142 Öregrund 23:4, 23:5 och 23:9 Kv Cedern Öregrund Uppland BENT SYSE 2 Arkeologisk schaktningsövervakning

Läs mer

Ett 1700-talslager i Östhammar

Ett 1700-talslager i Östhammar Arkeologisk schaktningsövervakning Ett 1700-talslager i Östhammar Schaktningsarbeten för bergvärme i kv Kopparslagaren Raä 141 Östhammar 30:3 Kv Kopparslagaren Östhammar Uppland ROBIN OLSSON 2 Arkeologisk

Läs mer

Västra Falun 7:32 vid schaktning för stödmur genom stadslager RAÄ 68 i Falu stad och kommun, Dalarnas län 2018

Västra Falun 7:32 vid schaktning för stödmur genom stadslager RAÄ 68 i Falu stad och kommun, Dalarnas län 2018 Arkeologisk schaktningsövervakning Västra Falun 7:32 vid schaktning för stödmur genom stadslager RAÄ 68 i Falu stad och kommun, Dalarnas län 2018 Arkivrapport dnr 116/17 Greger Bennström Lantmäteriet i2014/00618

Läs mer

Ulrika 3 Kungsholms kyrkogård Arkeologisk förundersökning

Ulrika 3 Kungsholms kyrkogård Arkeologisk förundersökning Ulrika 3 Kungsholms kyrkogård STOCKHOLM RAÄ 103 Arkeologisk förundersökning Kerstin Söderlund, John Wändesjö (foto) Kerstin Söderlund (text) Omslagsbild: Karta över Kungsholmens församling 1847. Stadsmuseet

Läs mer

Fiberdragning i kvarteret Koppardosan, Sigtuna

Fiberdragning i kvarteret Koppardosan, Sigtuna Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2017:44 Fiberdragning i kvarteret Koppardosan, Sigtuna Arkeologisk undersökning i form av schaktningsövervakning Fornlämning Sigtuna 195:1 Koppardosan 2 Sigtuna socken

Läs mer

Ny bergvärmeanläggning till Villa Viking

Ny bergvärmeanläggning till Villa Viking Rapport 2013:52 Arkeologisk förundersökning Ny bergvärmeanläggning till Villa Viking RAÄ 14 Söderköping 2:43, Kanalgatan 8 Söderköpings stad och kommun Östergötlands län Marie Ohlsén Ö S T E R G Ö T L

Läs mer

Kulturlager från 1700-talet i Köpmangatan

Kulturlager från 1700-talet i Köpmangatan UV RAPPORT 2014:47 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING I FORM AV SCHAKTKONTROLL Kulturlager från 1700-talet i Köpmangatan Södermanlands län; Södermanland; Eskilstuna kommun; Eskilstuna stad, Eskilstuna 554:1 Katarina

Läs mer

Trädgårdsgatan i Skänninge

Trädgårdsgatan i Skänninge ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2014:17 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING Trädgårdsgatan i Skänninge RAÄ 5:1, Skänninge socken, Mjölby kommun, Östergötlands län Madeleine Forsberg ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2014:17

Läs mer

Bergvärme till Kläckeberga kyrka

Bergvärme till Kläckeberga kyrka Bergvärme till Kläckeberga kyrka Kläckeberga socken, Kalmar Kommun, Småland Förundersökning, 2006 Cecilia Ring Rapport Juni 2007 Kalmar läns museum RAPPORT Datum KLM obj nr 06/26 KLM dnr 33-724-05 Lst

Läs mer

Kyrkogården 1:1, Prästgården 1:1 Vamlingbo socken Gotland. Länsstyrelsen i Gotlands län dnr 431-4938-06. Ann-Marie Pettersson 2007

Kyrkogården 1:1, Prästgården 1:1 Vamlingbo socken Gotland. Länsstyrelsen i Gotlands län dnr 431-4938-06. Ann-Marie Pettersson 2007 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING Kyrkogården 1:1, Prästgården 1:1 Vamlingbo socken Gotland Länsstyrelsen i Gotlands län dnr 431-4938-06 Ann-Marie Pettersson 2007 2 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING Kyrkogården 1:1,

Läs mer

Stadt Hamburg 13, fornlämning nr 20

Stadt Hamburg 13, fornlämning nr 20 Arkeologisk förundersökning 2014 Stadt Hamburg 13, fornlämning nr 20 KÄLLARDRÄNERING Malmö stad, Malmö kommun Skåne län Skånearkeologi Rapport 2014:9 Per Sarnäs Arkeologisk förundersökning 2014 Stadt

Läs mer

Kvarteret vågskålen 8 Norrköpings socken och kommun, Östergötlands län

Kvarteret vågskålen 8 Norrköpings socken och kommun, Östergötlands län PM ANG. ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING INOM RAÄ 96:1 SAMT 109:1 Kvarteret vågskålen 8 Norrköpings socken och kommun, Östergötlands län Arkeologisk förundersökning Rapporter från Arkeologikonsult 2014:2816

Läs mer

Kv. Diskonten och Östergatan

Kv. Diskonten och Östergatan Arkeologisk förundersökning i form av schaktningsövervakning Kv. Diskonten och Östergatan Dokumentation i samband med ledningsdragning inom RAÄ 20 Malmö stad Skåne län Malmö Kulturmiljö Enheten för Arkeologi

Läs mer

. M Uppdragsarkeologi AB B

. M Uppdragsarkeologi AB B C. M Uppdragsarkeologi AB B 2 C. M Uppdragsarkeologi AB B 3 Med anledning av beslut från Länsstyrelsen i Skåne län inför vatten- och avloppsarbete inom fastigheterna Fulltofta 33:19, 36:1 och Osbyholm

Läs mer

Mynttorget och Kanslikajen

Mynttorget och Kanslikajen Mynttorget och Kanslikajen GAMLA STAN, STOCKHOLMS STAD Arkeologisk förundersökning 2013 Kerstin Söderlund och Anders Vikström SR 623 Omslagsbild: Vy över Mynttorget från Helgeandsholmen. Del av färglitografi

Läs mer

Stockholms läns museums rapporter finns i pdf:

Stockholms läns museums rapporter finns i pdf: Stockholms läns museums rapporter finns i pdf: www.stockholmslansmuseum.se Norrtälje badhus Rapport 2015:30 Arkeologisk förundersökning i form av schaktövervakning, RAÄ Norrtälje 42:1, fastighet Tälje

Läs mer

Under en dryg månad hösten 2003 var en del av Stortorget i Örebro avstängt. Sydkraft Mälarvärme AB skulle lägga om fjärrvärmenätet.

Under en dryg månad hösten 2003 var en del av Stortorget i Örebro avstängt. Sydkraft Mälarvärme AB skulle lägga om fjärrvärmenätet. 2010-01-21 Ett titthål på i Under en dryg månad hösten 2003 var en del av i avstängt. Sydkraft Mälarvärme AB skulle lägga om fjärrvärmenätet. Från början var det planerat som ett omfattande arbete med

Läs mer

Geschwornern 8. Arkeologisk schaktningsövervakning. vid schaktning för fjärrvärme genom stadslager RAÄ 68 i Falu stad och kommun, Dalarna 2014

Geschwornern 8. Arkeologisk schaktningsövervakning. vid schaktning för fjärrvärme genom stadslager RAÄ 68 i Falu stad och kommun, Dalarna 2014 Arkeologisk schaktningsövervakning Geschwornern 8 vid schaktning för fjärrvärme genom stadslager RAÄ 68 i Falu stad och kommun, Dalarna 2014 Arkivrapport dnr 59/14 Greger Bennström 1 Lantmäteriet i2014/00618

Läs mer

Schaktkontroll Spånga

Schaktkontroll Spånga Arkeologisk förundersökning Schaktkontroll Spånga Arkeologisk förundersökning i form av schaktkontroll, RAÄ Spånga 79:1 och 192:1, Akalla 4:1, respektive Bromsten 8:1 och 9:2, Stockholms kommun, Uppland.

Läs mer

. M Uppdragsarkeologi AB B

. M Uppdragsarkeologi AB B C. M Uppdragsarkeologi AB B 2 C. M Uppdragsarkeologi AB B 3 CMB Uppdragsarkeologi AB har i enlighet med Länsstyrelsen i Skåne läns beslut genomfört en arkeologisk förundersökning i samband med anläggande

Läs mer

Hellmanska gården. Michél Carlsson. Nyköpings socken och kommun, RAÄ 231 (stadslager) Södermanland. Förundersökning i form av schaktningsövervakning

Hellmanska gården. Michél Carlsson. Nyköpings socken och kommun, RAÄ 231 (stadslager) Södermanland. Förundersökning i form av schaktningsövervakning Hellmanska gården Nyköpings socken och kommun, RAÄ 231 (stadslager) Södermanland Förundersökning i form av schaktningsövervakning Rapporter från Arkeologikonsult 2011:2442 Michél Carlsson Allmänt kartmaterial:

Läs mer

Arkeologisk förundersökning. inom RAÄ Umeå stad 128:1, på tomt Heimdal 1 inom kv Heimdal i centrala Umeå, Västerbottens län.

Arkeologisk förundersökning. inom RAÄ Umeå stad 128:1, på tomt Heimdal 1 inom kv Heimdal i centrala Umeå, Västerbottens län. Arkeologisk förundersökning inom RAÄ Umeå stad 128:1, på tomt Heimdal 1 inom kv Heimdal i centrala Umeå, Västerbottens län. Västerbottens museum/uppdragsverksamheten Nina Granholm 2011 Innehållsförteckning

Läs mer

Rapport angående förundersökning i form av schaktkontroll inom fornlämning Eskilstuna 557:1 och fastighet Fristaden 1:6, Eskilstuna socken och kommun

Rapport angående förundersökning i form av schaktkontroll inom fornlämning Eskilstuna 557:1 och fastighet Fristaden 1:6, Eskilstuna socken och kommun Rapport angående förundersökning i form av schaktkontroll inom fornlämning Eskilstuna 557:1 och fastighet Fristaden 1:6, Eskilstuna socken och kommun Sammanfattning I samband med anläggandet av en fontän

Läs mer

Utredning vid Kulla. Arkeologisk utredning. Östra Ryds socken Österåkers kommun Stockholms län Uppland. Jonas Ros

Utredning vid Kulla. Arkeologisk utredning. Östra Ryds socken Österåkers kommun Stockholms län Uppland. Jonas Ros Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2015:69 Utredning vid Kulla Arkeologisk utredning Östra Ryds socken Österåkers kommun Stockholms län Uppland Jonas Ros Utredning vid Kulla Arkeologisk utredning Östra

Läs mer

. M Uppdragsarkeologi AB B

. M Uppdragsarkeologi AB B C. M Uppdragsarkeologi AB B 2 C. M Uppdragsarkeologi AB B 3 Med anledning av beslut från Länsstyrelsen i Skåne län har CMB Uppdragsarkeologi AB i samband med markarbeten inför uppförande av ekonomibyggnad

Läs mer

Ekbackens gård. Arkeologisk förundersökning. Om- och tillbyggnation vid fd. Vångdalens kriminalvårdsanstalt. Uppsala-Näs socken Uppsala kommun Uppland

Ekbackens gård. Arkeologisk förundersökning. Om- och tillbyggnation vid fd. Vångdalens kriminalvårdsanstalt. Uppsala-Näs socken Uppsala kommun Uppland Arkeologisk förundersökning Ekbackens gård Om- och tillbyggnation vid fd. Vångdalens kriminalvårdsanstalt Uppsala-Näs socken Uppsala kommun Uppland Robin Olsson Rapport 2005:21, avdelningen för arkeologisk

Läs mer

RAÄ 557: 1, Eskilstuna socken och kommun, Södermanland. Arkeologisk förundersökning i form av schaktningsövervakning

RAÄ 557: 1, Eskilstuna socken och kommun, Södermanland. Arkeologisk förundersökning i form av schaktningsövervakning STRÖMSHOLMEN 1:6 RAÄ 557: 1, Eskilstuna socken och kommun, Södermanland Arkeologisk förundersökning i form av schaktningsövervakning Rapporter från Arkeologikonsult 2010: 2433 Michel Carlsson Kartor ur

Läs mer

FALU GRUVA vid schaktning för VA och elledning inom RAÄ 109:1 i Falu stad och kommun, Dalarnas län 2016

FALU GRUVA vid schaktning för VA och elledning inom RAÄ 109:1 i Falu stad och kommun, Dalarnas län 2016 Arkeologisk schaktningsövervakning FALU GRUVA vid schaktning för VA och elledning inom RAÄ 109:1 i Falu stad och kommun, Dalarnas län 2016 Arkivrapport dnr 10/16 Författare: Jimmy Axelsson Karlqvist Lantmäteriet

Läs mer

Kvarteret mercurius 12 Hus 2, Stockholms socken och kommun, Stockholms län

Kvarteret mercurius 12 Hus 2, Stockholms socken och kommun, Stockholms län PM ANG. ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING INOM RAÄ STOCKHOLM 103:1 Kvarteret mercurius 12 Hus 2, Stockholms socken och kommun, Stockholms län Arkeologisk förundersökning Rapporter från Arkeologikonsult 2014:2819

Läs mer

Skepptuna RAPPORT 2015:14. Arkeologisk förundersökning i form av schaktövervakning, RAÄ 207:1, Skepptuna socken, Sigtuna kommun, Uppland.

Skepptuna RAPPORT 2015:14. Arkeologisk förundersökning i form av schaktövervakning, RAÄ 207:1, Skepptuna socken, Sigtuna kommun, Uppland. RAPPORT 2015:14 PDF: www.stockholmslansmuseum.se Skepptuna Arkeologisk förundersökning i form av schaktövervakning, RAÄ 207:1, Skepptuna socken, Sigtuna kommun, Uppland Tove Stjärna Stockholms läns museum

Läs mer

Flera markisfundament på Stora Torget i Linköping

Flera markisfundament på Stora Torget i Linköping Rapport 2011:34 Arkeologisk förundersökning Flera markisfundament på Stora Torget i Linköping RAÄ 153 Innerstaden 1:23 Linköpings stad Linköpings kommun Östergötlands län Mats Magnusson Ö S T E R G Ö T

Läs mer

Gyllenstjärna 7, fornlämning 20

Gyllenstjärna 7, fornlämning 20 Arkeologisk förundersökning 2014 Gyllenstjärna 7, fornlämning 20 SCHAKT FÖR HISSGROP Malmö stad, Malmö kommun Skåne län Skånearkeologi Rapport 2014:3 Per Sarnäs Arkeologisk förundersökning 2014 Gyllenstjärna

Läs mer

Schakt i Rådstugan 6 och 10 i Strängnäs

Schakt i Rådstugan 6 och 10 i Strängnäs Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2015:25 Schakt i Rådstugan 6 och 10 i Strängnäs Arkeologisk förundersökning Fornlämning Strängnäs 314:1 Rådstugan 6 och 10 Strängnäs domkyrkoförsamling Strängnäs kommun

Läs mer

Hammarängen. Särskild arkeologisk utredning inom Skogs-Ekeby 6:53 och 6:54, Västerhaninge socken, Haninge kommun, Södermanland

Hammarängen. Särskild arkeologisk utredning inom Skogs-Ekeby 6:53 och 6:54, Västerhaninge socken, Haninge kommun, Södermanland Hammarängen Särskild arkeologisk utredning inom Skogs-Ekeby 6:53 och 6:54, Västerhaninge socken, Haninge kommun, Södermanland Rapport 2007:21 Åsa Berger Hammarängen Särskild arkeologisk utredning inom

Läs mer

Balder Arkeologi och Kulturhistoria

Balder Arkeologi och Kulturhistoria PM Balder Arkeologi och Kulturhistoria Arkeologisk schaktövervakning Ny energibrunn och rörledning Njutångers kyrka Hälsingland 2014 Katarina Eriksson Bild 1. Schaktets sträckning inom kyrkogården i Njutånger.

Läs mer

Europa 1. Gamla Stan, Stockholm. Arkeologisk undersökning 2016 SR 1199 John Wändesjö

Europa 1. Gamla Stan, Stockholm. Arkeologisk undersökning 2016 SR 1199 John Wändesjö Europa 1 Gamla Stan, Stockholm Arkeologisk undersökning 2016 SR 1199 John Wändesjö Stadsmuseet Box 15025 104 65 Stockholm Rapportförfattare: John Wändesjö ISBN: 978-91-87287-70-1 Publicering: 2016 Stadsmuseet

Läs mer

En arkeologisk undersökning av gravar och boplatslämningar i Remmene socken

En arkeologisk undersökning av gravar och boplatslämningar i Remmene socken En arkeologisk undersökning av gravar och boplatslämningar i Remmene socken Populärvetenskaplig sammanfattning Johanna Lega Västarvet kulturmiljö 2018 En arkeologisk undersökning av gravar och boplatslämningar

Läs mer

Stiftelsen Kulturmiljövå. ård Rapport 2012:35. Fornlämning. Ripsa 127 2:6 Ripsa socken

Stiftelsen Kulturmiljövå. ård Rapport 2012:35. Fornlämning. Ripsa 127 2:6 Ripsa socken Stiftelsen Kulturmiljövå ård Rapport 2012:35 Ett schakt för elkabel vid Tova, Ripsa Arkeologisk förundersökning Fornlämning Ripsa 127 Ripsa-Edeby 2:6 Ripsa socken Södermanland Jonas Ros Innehåll Inledning...

Läs mer

Kv. Skepparen 8, Strömstads stad och kommun. Arkeologisk utredning. Tom Wennberg

Kv. Skepparen 8, Strömstads stad och kommun. Arkeologisk utredning. Tom Wennberg Kv. Skepparen 8, Strömstads stad och kommun Arkeologisk utredning Tom Wennberg Kv. Skepparen 8, Strömstads stad och kommun Arkeologisk utredning Tom Wennberg Kv. Skepparen 8, Strömstads stad och kommun

Läs mer

Parkdepån i Gamla stan

Parkdepån i Gamla stan Parkdepån i Gamla stan Gamla stan 2:4 Fornlämning 94, Kalmar socken, Kalmar kommun, Småland Förundersökning, 2007 Cecilia Ring Rapport Maj 2007 Kalmar läns museum RAPPORT Datum 2007 KLM obj nr 07/06 KLM

Läs mer

Arkeologisk rapport från Göteborgs Stadsmuseum 2016:16

Arkeologisk rapport från Göteborgs Stadsmuseum 2016:16 Arkeologisk rapport från Göteborgs Stadsmuseum 2016:16 Undersökning: Schaktningsövervakning Lst:s dnr: 431-2501-2016 Ansvarig institution: Göteborgs stadsmuseum Eget dnr: 531/16 Ansvarig för undersökningen:

Läs mer

Fjärrvärmeanslutningar i Arboga

Fjärrvärmeanslutningar i Arboga Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2006:57 Fjärrvärmeanslutningar i Arboga Förundersökning i form av schaktningsövervakning RAÄ 34 Soopiska gården 2, Fältskären 2 och 3 samt Storgatan Arboga stadsförsamling

Läs mer

Schaktningar i kvarteret Banken i Kungsbacka

Schaktningar i kvarteret Banken i Kungsbacka UV VÄST RAPPORT 2001:23 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING Schaktningar i kvarteret Banken i Kungsbacka Halland, Kungsbacka stad, kvarteret Banken 7 och 8, RAÄ 10 Carina Bramstång UV VÄST RAPPORT 2001:23 ARKEOLOGISK

Läs mer

Kornhamnstorg Typhon 17 GAMLA STAN

Kornhamnstorg Typhon 17 GAMLA STAN Kornhamnstorg Typhon 17 GAMLA STAN 2016, STOCKHOLM ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING SR 1198 Text: Emmy Kauppinen Foto: Emmy Kauppinen Omslagsbild: Utsnitt från Vädersolstavlan över på Kornhamnstorg och Kvienäbben.

Läs mer

DAGVATTENLEDNING I KV BASFIOLEN

DAGVATTENLEDNING I KV BASFIOLEN RAPPORT 2016:7 ARKEOLOGISK UNDERSÖKNING DAGVATTENLEDNING I KV BASFIOLEN RAÄ 153 KV BASFIOLEN LINKÖPINGS STAD OCH KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN HELÉN ROMEDAHL Dagvattenledning i kv Basfiolen Innehåll Sammanfattning.........................................................

Läs mer

Kv. Björnen 18 och 21

Kv. Björnen 18 och 21 Arkeologisk förundersökning i form av schaktningsövervakning 1998 Kv. Björnen 18 och 21 Dokumentation i samband med nybyggnation inom RAÄ 20 Malmö stad Skåne län Malmö Kulturmiljö Enheten för Arkeologi

Läs mer

DRÄNERING OCH DAGVATTENLEDNINGAR VID LILLA STENHUSET PÅ TUNA KUNGSGÅRD

DRÄNERING OCH DAGVATTENLEDNINGAR VID LILLA STENHUSET PÅ TUNA KUNGSGÅRD RAPPORT 2015:36 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING DRÄNERING OCH DAGVATTENLEDNINGAR VID LILLA STENHUSET PÅ TUNA KUNGSGÅRD RAÄ 182:1 TUNA KUNGSGÅRD RYSTAD SOCKEN LINKÖPINGS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN FREDRIK SAMUELSSON

Läs mer

Domherren 18. Fornlämning 93, Kalmar stad, Kalmar kommun, Småland Arkeologisk förundersökning 2001

Domherren 18. Fornlämning 93, Kalmar stad, Kalmar kommun, Småland Arkeologisk förundersökning 2001 Domherren 18 Fornlämning 93, Kalmar stad, Kalmar kommun, Småland Arkeologisk förundersökning 2001 1 . Kartor publicerade i enlighet med tillstånd 507-98-2848 från Lantmäteriverket. Utgiven av Kalmar läns

Läs mer

Malin Lucas Dnr: Ar Länsstyrelsen Samhällsutvecklingsenheten Uppsala

Malin Lucas Dnr: Ar Länsstyrelsen Samhällsutvecklingsenheten Uppsala 2017-06-02 Malin Lucas Dnr: Ar-787-2016 Länsstyrelsen Samhällsutvecklingsenheten 751 86 Uppsala ANGÅENDE FÖRUNDERSÖKNING AV FAST FORNLÄMNING BÖRSTIL 141:1, INFÖR BYGGNATION INOM FASTIGHETEN ÖSTHAMMAR 36:1,

Läs mer

Akacian 8. RAÄ 94, Akacian 8, Gamla Stan, Kalmar stad & kommun, Småland Arkeologisk förundersökning Veronica Palm Magnus Petersson

Akacian 8. RAÄ 94, Akacian 8, Gamla Stan, Kalmar stad & kommun, Småland Arkeologisk förundersökning Veronica Palm Magnus Petersson Akacian 8 RAÄ 94, Akacian 8, Gamla Stan, Kalmar stad & kommun, Småland Arkeologisk förundersökning 1988 Veronica Palm Magnus Petersson Rapport december 2007 Kalmar läns museum Nationella rapportprojektet

Läs mer

Riddarhusgränd Arkeologisk förundersökning 2012 SR 1177

Riddarhusgränd Arkeologisk förundersökning 2012 SR 1177 Riddarhusgränd GAMLA STAN, STOCKHOLM Arkeologisk förundersökning 2012 SR 1177 Rapportförfattare: John Wändesjö Omslagsbild: Balustraden mot Riddarhusgränd, Kungl. hovfotograf Johannes Jaeger, 1880-talet

Läs mer

Hercules 1:1 Arkeologisk förundersökning 2013 SR 1180

Hercules 1:1 Arkeologisk förundersökning 2013 SR 1180 Hercules 1:1 GAMLA STAN, STOCKHOLM Arkeologisk förundersökning 2013 SR 1180 Rapportförfattare: Ezequiel Pinto-Guillaume och John Wändesjö Omslagsbild: Riddarhuset. Västra delen vid Riddarholmskanalen.

Läs mer

Kv Citadellet 3-6, stg 101-102 samt 578

Kv Citadellet 3-6, stg 101-102 samt 578 Kv Citadellet 3-6, stg 101-102 samt 578 Arkeologisk förundersökning inom fornlämning 50, Jönköpings stad, Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2010:64 Ann-Marie Nordman Rapportsammanställning

Läs mer

Rapport 2014:02. Tove Stjärna. Arkeologisk förundersökning, Broby 1:1, Husby-Ärlinghundra socken, Sigtuna kommun, Uppland.

Rapport 2014:02. Tove Stjärna. Arkeologisk förundersökning, Broby 1:1, Husby-Ärlinghundra socken, Sigtuna kommun, Uppland. Rapport 2014:02 broby 1:1 Arkeologisk förundersökning, Broby 1:1, Husby-Ärlinghundra socken, Sigtuna kommun, Uppland Tove Stjärna Läs rapporten i PDF www.stockholmslansmuseum.se Järnvägsgatan 25, 131 54

Läs mer

Kvarteret Artilleristallet 32:8

Kvarteret Artilleristallet 32:8 UV VÄST RAPPORT 2000:1 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING Kvarteret Artilleristallet 32:8 Västergötland, Göteborg, fornlämning 216, inom Vallgraven Göte Nilsson Schönborg UV VÄST RAPPORT 2000:1 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING

Läs mer

Trummenäs udde. Ramdala socken, Karlskrona kommun. Särskild arkeologisk utredning. Blekinge museum rapport 2008:4 Ylva Wickberg

Trummenäs udde. Ramdala socken, Karlskrona kommun. Särskild arkeologisk utredning. Blekinge museum rapport 2008:4 Ylva Wickberg Trummenäs udde Ramdala socken, Karlskrona kommun Särskild arkeologisk utredning Blekinge museum rapport 2008:4 Ylva Wickberg Bakgrund Med anledning av VA-arbeten gränsande till fornlämning RAÄ Ramdala

Läs mer

Rapport 2013:25. En schaktkontroll vid Kvarteret Kyrkogärdet 4 Sigtuna

Rapport 2013:25. En schaktkontroll vid Kvarteret Kyrkogärdet 4 Sigtuna Rapport 2013:25 En schaktkontroll vid Kvarteret Kyrkogärdet 4 Sigtuna Arkeologisk förundersökning i form av schaktkontroll inom Sigtuna stadslager RAÄ 195, Sigtuna socken och kommun, Uppland. Johan Runer

Läs mer

Innerstaden 1:62 Peter Lundbergsgatan, fornlämning nr 19

Innerstaden 1:62 Peter Lundbergsgatan, fornlämning nr 19 Arkeologisk förundersökning 2014 Innerstaden 1:62 Peter Lundbergsgatan, fornlämning nr 19 KABELSCHAKT Trelleborgs stad, Trelleborgs kommun Skåne län Skånearkeologi Rapport 2014:4 Per Sarnäs Arkeologisk

Läs mer

Fredsgatan 11 i Sala. Schaktning i samband med oljesanering. Arkeologisk förundersökning i form av schaktningsövervakning

Fredsgatan 11 i Sala. Schaktning i samband med oljesanering. Arkeologisk förundersökning i form av schaktningsövervakning Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2013:46 Fredsgatan 11 i Sala Schaktning i samband med oljesanering Arkeologisk förundersökning i form av schaktningsövervakning Fornlämning Sala stad 62:1 Bergmästaren

Läs mer

Arkeologisk förundersökning. Stora Torget. RAÄ 153 Linköpings stad och kommun Östergötlands län. Clas Ternström 2003

Arkeologisk förundersökning. Stora Torget. RAÄ 153 Linköpings stad och kommun Östergötlands län. Clas Ternström 2003 Arkeologisk förundersökning Stora Torget RAÄ 153 Linköpings stad och kommun Östergötlands län Clas Ternström 2003 Rapport 22:2003 Ö S T E R G Ö T L A N D S L Ä N S M U S E U M Tekniska uppgifter Fastighet:

Läs mer

Hus i gatan Akut vattenläcka

Hus i gatan Akut vattenläcka Rapport 2012:60 Arkeologisk förundersökning Hus i gatan Akut vattenläcka RAÄ 5 och 16 Järntorgsgatan Skänninge stad Mjölby kommun Östergötlands län Mats Magnusson Ö S T E R G Ö T L A N D S M U S E U M

Läs mer

Två små schakt vid rådhuset i Söderköping

Två små schakt vid rådhuset i Söderköping ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2015:28 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING I FORM AV SCHAKTNINGSÖVERVAKNING Två små schakt vid rådhuset i Söderköping RAÄ 14:1, Söderköping 2:84, Söderköpings kommun och stad, Östergötland

Läs mer

Västerlånggatan 66. Murverk i gatan RAÄ 103:1 STOCKHOLM. Arkeologisk förundersökning SR 1194

Västerlånggatan 66. Murverk i gatan RAÄ 103:1 STOCKHOLM. Arkeologisk förundersökning SR 1194 Västerlånggatan 66 Murverk i gatan RAÄ 103:1 STOCKHOLM Arkeologisk förundersökning SR 1194 Omslagsbild: Fotografi från schaktningsarbetena för fjärrvärme mellan fastigheten Typhon 16, 19 och Latona 8 &

Läs mer

Schakt vid Rudbeckianska skolan

Schakt vid Rudbeckianska skolan Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2007:36 Schakt vid Rudbeckianska skolan Arkeologisk förundersökning i form av schaktningsövervakning RAÄ 232 Kv Domkyrkan 2 Västerås domkyrkoförsamling Västmanland Kristina

Läs mer

Stadsgården och Birkaterminalen

Stadsgården och Birkaterminalen Stadsgården och Birkaterminalen RAÄ 103, STOCKHOLM Arkeologisk förundersökning 2014-2015 SR 1210 John Wändesjö Stadsmuseet Box 15025 104 65 Stockholm Rapportförfattare: John Wändesjö ISBN: 978-91-87287-88-6

Läs mer

Kvarteret Indien i Ulricehamn

Kvarteret Indien i Ulricehamn UV VÄST R AP PORT 2000:2 ARKEOLOGI SK U N DER SÖKN I NG Kvarteret Indien i Ulricehamn en arkeologisk undersökning på tomt 7. Västergötland, Ulricehamns stad, kvarteret Indien, RAÄ 65 Carina Bramstång UV

Läs mer

Fjärrvärme i kv. Färgaren, Sala

Fjärrvärme i kv. Färgaren, Sala Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2012:54 Fjärrvärme i kv. Färgaren, Sala Arkeologisk förundersökning i form av schaktningsövervakning Fornlämning Sala 62:1 Färgaren 8 Sala stadsförsamling Västmanlands

Läs mer