Samverkan Ridsport-Hästavel Tränaren som förmedlare av den Svenskfödda hästen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samverkan Ridsport-Hästavel Tränaren som förmedlare av den Svenskfödda hästen."

Transkript

1 Samverkan Ridsport-Hästavel Tränaren som förmedlare av den Svenskfödda hästen. Introduktion. Sigrid Bergåkra. Med dessa nedskrivna tankar vill jag belysa att ridsportens tränare kan ha olika sätt att närma sig hästaveln och verka som marknadsförare för den svenskfödda hästen. Tränar rollen är, i synnerhet i specialgrenarna hoppning och dressyr, sällan begränsad till enbart undervisning av ekipage. I sportens utveckling har tränarrollen i många fall utvidgats till vad man kallar en hästförmedlare, dvs en kordinator som i vissa fall förmedlar kontakten med hästägare och hästköpare som redan är dess kund i form av elev, och i vissa fall även medverkar vid inköp/försäljning som rådgivare och mentor. Problemområdets beskrivning. Då vi under de senaste åren upplevt lågkonjuktur i stora delar av Europa har hästaveln minskat markant och vi hör talas om allt fler uppfödare som drar ner på hästantalet, samt vill försälja sina ännu outbildade unghästar för mkt låga priser som dumpar marknadspriserna. Vi har också numer flera utländska aktörer på den svenska marknaden som konkurerar med låga priser med hästar uppfödda i lågavlönade länder. Tränaren har kompetens att ta en av de mest seriösa rollerna av alla i att marknadsföra den svenska hästen om denne, tränaren dvs, blir rätt informerad och håller sig ajour med svensk hästavel och dessutom är delaktig i dess mål. Syfte. En god kommunikation mellan tränaren och uppfödaren kan inverka positivt för kommande medaljhopp. Vi har idag en tendens tlll två olika sorters hästavel, speceillt inom dressyr- en kortsiktig och en långsiktig. Uppfödaren ser en dålig lönsamhet i att föda upp Grand Prix hästar, dvs hästar som har rörelser och fallenhet för samling och mental styrka men som tar minst 6-8 år innan de är i sin fulla blommning då de är starka nog att starta Psg- Int I. Uppfödaren behöver få tillbaka ekonomin i tidigt skede för att ha råd att betäcka om sina ston o få dem meriterade. Den kortsiktiga aveln är inrikitad på gångarts hästar som vinner föl- 3,4,5,6 års championat med stora,luftiga gångarter men är inte alltid de som är mest hållbara och lätta att samla. Medaljer i mästerskap torde vara avelsmålet, men då krävs långsiktiga samarbeten!

2 Frågeställningar. Vidareutbildning/förädling av den unga hästen är det mest kostsamma för en uppfödare och den praktiskt lagda uppfödaren är i behov av en hjälpande hand när det gäller att marknadsföra sin produkt. Hur kan tränaren närma sig detta på ett seriöst sätt? Matrial och Metoder. Jag har haft förmånen att fått interjuvat flera utav Sveriges ridpsorts eldsjälar samt uppfödare och kunder, elever. Har själv även praktisk och teoretisk erfarenhet från flera olika tillfällen som tränare/förmedlare och rådgivare vid hästförsäljning av både egna uppfödda- samt kunders hästar, importerade och exporterade. Förlade lägligt nog en kundresa till Portugal och arbetade själv där under några dagar i början av januari 2012 som förmedlare/tränare och besökte ett tiotal Lusitano uppfödare för egen kunds räkning och fick både interjuver samt inblick i tränarrollen i Portugal. Har samlat intryck från tyska tränares arbetsmetoder gentemot kund i samband med hingstproven i Schlieckau samt fått via mail korrespondans flera råd och tips även från den Amrikanska marknaden. Resultat. Vi ser en stor efterfrågan på hästar från Psg (Prix St.George) och uppåt och behöver importera ett stort antal svårklass hästar för att representera Sverige vid mästerskap. Med ett större tränar samarbete och samverkan sport-avel kan det bli en vändning för den svenska uppfödaren. Tränarrollen kan som i Portugisen Ricardo Reis fall, vara i form av en ansvarig beridar chefsroll där han sammanför och kordinerar elev/beridare med uppfödaren. Tränaren verkar då som Ricardo i detta fall som kvalitetsansvarig och följer upp elevens utveckling hos respektive uppfödare, samt ger råd och vidare utvecklande instruktioner veckovis.

3 Tränare kan ge avelsråd i nära samarbete med uppfödaren för utveckling av temprament, ridbarhet samt extriöra förbättringar. Ridbarhet i vissa härstamningskombinationer kan efterfrågas. Symposium i samarbete med avelsföreningar och ridsportförbund verkar till nätverk och nya kontakter knyts för båda parter. Tränaren håller sig ajour med hästsportens utveckling på tävlingar och i sportsammanhang där kunder vistas, uppfödaren kan då ha tränaren som spåkrör, marknadsförare. Tips på ett pilotprojekt som drar igång i januari 2012 är Talent 2 talent, skåne-smålands ridsportförbund i samverkan med Asvh. Fler liknande samarangemang i övriga Sverige kan föra sporten vidare. (se även Trojka mfl) Förmedling av saluhästar kan ske med tex provision eller liknande uppgörelse. Export förmedling främjas via tränarens ev internationlla kontakter, då verkar tränaren ibland även som guide/reseledare och kan i många lyckade fall planlägga en uppfödar rutt i samma region och kunden får då tillfälle att provrida och möta flera hästar och uppfödare. Turism främjas! Uppfödarens val att samarbeta med en tränare, som kan både rekommendera och förmedla kundkontakter kan vara gynnsamma, samt framförallt förse uppfödaren med goda samarbeten med talangfulla ryttare som förädlar hästen till en mer värdefull tävlingshäst i god och hållbar form med överinseende av tränaren. Att få hästen såld är inte det svåra, att inte få den tillbaka, utan förbli välförvaltad som harmonisk individ är det trixiga för varje säljare. Tränaren känner sin elevs talang och begränsningar samt mentala status. Matchningen med rätt häst kan ske i samverkan med tränaren utifrån nedan belysta aspekter: Ålder, storlek, utbildningsnivå, avelsvärde Ridbarhet / mental styrka

4 Ekonomiskt upplägg Mål och visioner Uppstallnings förutsättningar Träningsintensitet Team/uppbackning Tillgång till välanpassad utrustning. Vad kan gå fel? Resa, Ny miljö, uppstallning, foder, hovslagare, vetrinär, utrustning, träningsmetoder o intinsitet. Ekonomiska förehavande, familjeförhållanden mm mm. Reflektion över dagens avelsmål: den moderna sporthästen. Den moderna sporthästen avlas att bli reaktios snabb med stora luftiga gångarter i uppförsbacke, samt inneha stor hoppkapacitet och snabb benteknik, försiktighet och god ryggverkan. Det medför naturligt en mer svårmanövrerad individ som mentalt inte är i alltid i balans, i synnerhet som unghäst.de stora rörliga och kvicka gångarterna gör den ej helt bekväm för den obalanserade ryttaren samt mentalt behöver mkt support för att arbeta spänstigt utan spänning. Kortfattat-en bra häst, dvs mentalt stabil och välutbildad individ kan klara en sämre ryttare och en sämre häst, dvs en svagare individ som behöver mer fysisk o psykisk support kräver en bra ryttare. Ridhästar som ponnyer, alla behöver rätt förmedling och vidareutbildning! Diskussion.

5 Hur arbetar en bra tränare som hästförmedlare? Förslag: Är seriös och realistisk. Neutral ekonomiskt. Inget egetintresse i affären. Är rak och öppen i kommunikation,lätt att nå samt tillitsfull moraliskt. Har goda kontakter som är förprövade.god efterforskning innan kund anländer. Paketerar produkten rätt, broschyr,internet,film och information. Vad kan förmedlaren ej inverka på: Impulsköp. Känslor, "falling in love" syndromet. Ekonomin. Trender, influenser utifrån, kompistryck, familjeanlägenheter. Konsmentköplagen, Sverige är i stort sett ensam om en snårig "Dolda fel" lag. Att vara varse! Personlig reflektion, förslag till åtgärd. Tränaren kan skola eleven till en bra kund, hur man provrider och agerar ödmjukt inför säljaren samt ge råd angående prissättning. Ge tips till uppfödaren/hästägaren hur denne presenterar/förbereder sin häst på bästa sätt. Uppfödarna bör samla sig, tex annonsera mer på internationella internetsidor, nätverka, efterfrågan på just sin individ. tänka igenom Skapa en egen efterfrågan, framhålla den svenska hästens hållbarhet, sunda uppväxt, välavvägda och humana tränings metoder som ger förutsättningar för ett långt liv inom toppsport. Vara stolt för Nordiskt uppfött med internationellt gångbara blodslinjer! Hållbarhet och god mental stabilitet, den svenska hästens starkaste varumärke. Tränaren följer med sin elev att provrida, ser på film o ger råd,kanske känner till hästar som finns till salu i närområdet, vidarbefodrar säljryktet mellan sina elever. Export/import lagar, att hålla sig uppdaterad. Se till hästens välfärd, alla individer klarar tex inte en export. Export av hästar från varmare länder till kyligare kontinent bör beaktas. Hälsostatus, olika typer av vetrinära besiktningar beroende på lokalitet.gott samarbete med vetrinär. Provisioner, olika ekonomiska upplägg. Tydliga avtal.

6 Interjuver Danielle Malmberg, dressyrryttare och ägare till Breeders trophy hästar. "Ge förslag att som många tränaren redan nu gör, påverkar uppfödarna genom sin kunskapsbank om hingstarnas och avkommornas ridbarhet,och hittar en individ som lyfter elvernas strykor snarare än kompetens. Påtalar även dess brister. Uppfödarna måste samla sig,tänka på vad det är för efterfrågan,hitta/följa internationella trender. Bli mer säljare och prata för sin produkt så den blir mer attraktiv på marknaden."/danielle. Lena Nyström, uppfödare mm. " Jag tycker att det är kul och intressant med ASVH s satsning Talent2Talent, men det gäller ju bara i Skåne, vi blir ju lite priviligierade här nere pga att ASVH har sitt säte här... Dock är det något för lokalföreningarna att ta efter, ganska vettigt att göra i perioden januari -mars då det inte händer så våldsamt mycket i övrigt i vårt mörka kalla land.positivt är även att vid den här tiden är de nyblivna 3-åringarna sannolikt inridna. Ett hinder för samlig är dock vädret, men det är ju inte oöverstigligt. Som uppfödare har du ett ansvar gentemot dig själv att marknadsföra dina produkter, man kan inte bara gnälla på ASVH för att man tycker att de gör för lite, de har en väldigt svår uppgift på grund av geografin i Sverige, det är betydligt lättare för de flesta tyska avelsförbund, vilka verkar inom ett betydligt mera begränsat geografiskt område. Därför bör man filma sina lovande unghästar och marknadsföra dem på olika forum, tex hemsida och facebook, vilket faktiskt når ut till många. En annan sak som man kan göra vid den här årstiden då varje helg inte är uppbokad av tävlingar, 3-årstest och dylikt är att arrangera unghästvisningar på olika ställen och då bjuda in tränare, ryttare samt uppfödare som anser sig har lovande unghästar i stallet för visningar i ridhus

7 någonstans. De är raggiga och långhåriga vid den här årstiden, men det spelar ingen roll då deras gångartsmässiga kvaliteer syns i alla fall. En förutsättning för att detta ska fungera är att både uppfödare och ryttare/tränare ansluter, det kräver alltså aktivt intresse från alla involverade. Det är betydligt lättare att åka till Tyskland/Danmark/Holland och kunna prova hästar på en unghästauktion, men vi har fina hästar i Sverige och vi måste börja någonstans!!!!"/lena. Caroline de Champs, Grand Prix ryttare. "Hur ska vi optimera tränarens roll som förmedlare av rätt häst till rätt ryttare>? Jag tror att lyhördhet är ett ledord för tränaren och att lite vara en "matchmaker". Vad är det som gör att vissa ryttare passar bättre för en viss typ av hästar? Att häst och ryttare passar bra ihop är en viktig förutsättning för att ridningen ska vara säker, rolig, långsiktig och framgångsrik och att ryttarens mål och förväntningar identifieras. Dagens hästavel har gett många hästar med mer nerv och temperament än tidigare och de kan inte ridas av alla. Där har tränaren en viktig uppgift att ta reda på om hästens temperament/utbildningsståndpunkt motsvarar ryttarens förmåga och förväntningar innan en förmedling/hästköp. Hästens temperament och ryttarens personlighet har betydelse för ett gott samspel. Utbildning, matchning och uppföljning av equipaget och att hästens hälsa är i ording är naturligtvis viktigt för både häst, ryttare och tränare."/caroline Referenslista, Källor,länkar : Ett stort Tack till alla som inspirerar mig och som deltagit i mina diskussioner i ämnet! Ricardo Reis, dressyr tränare. Christina Ohlsson, domare Asvh samt Avn och Stc. Vikestallet AB,uppfödare. Jan- Ove Olsson, tränare samt Asvh domare. Carolin de Champs, GP ryttare. Lena Nyström, uppfödare. Görel Nyman, seminvetrinär och uppfödare, Maria Viggedal, dressyrryttare och hästköpare. Margretha Svensson, dressyrryttare och elev. Danielle Malmberg, dressyrryttare och praktikelev. Cecilia, Emila, Olivia Bergåkra. mfl Av: Sigrid Bergåkra, Bergåkra Gård 1/ Alla bilder ägs av Sigrid Bergåkra.

8

Presentationerna skrevs av ryttarna under hösten 2012 och har kompletterats med kommentar till mål 2013 av ryttarna själva under hösten 2013.

Presentationerna skrevs av ryttarna under hösten 2012 och har kompletterats med kommentar till mål 2013 av ryttarna själva under hösten 2013. Presentationerna skrevs av ryttarna under hösten 2012 och har kompletterats med kommentar till mål 2013 av ryttarna själva under hösten 2013. Sandra Nilsson Född 95 Meriter : Lag-SM medaljer på ponny Startat

Läs mer

Hur kan vi rida hästen friskare och förebygga belastnings skador?

Hur kan vi rida hästen friskare och förebygga belastnings skador? Hur kan vi rida hästen friskare och förebygga belastnings skador? Examens arbete B-tränar utbildning Hoppning 2015 av Caroline Johansson Innehållsförteckning 1.Introduktion Problemområdesbeskrivning Syfte

Läs mer

Swedish Warmblood Den svenska vägen till internationell framgång

Swedish Warmblood Den svenska vägen till internationell framgång Swedish Warmblood Den svenska vägen till internationell framgång Den svenska varmblodiga hästen KUNGLIGT ARV. Bra saker tar tid. högkvalitativ hästuppfödning och framgångar på tävlingsarenorna är ingenting

Läs mer

Företagande mot sporten

Företagande mot sporten Företagande mot sporten Att driva företag och samtidigt fokusera på hoppsporten Fredrik Spetz 2015-01-06 Innehåll Inledning och syfte... 3 Metod... 4 Insamlad data från intervjuer... 5 Analys... 7 Slutsats...

Läs mer

Sundsmåla gård ligger några mil söder om Linköping. Här bor familjen Rinné, en riktig hästfamilj, där mamma Gunnel ridit i hela sitt liv, pappa Claes

Sundsmåla gård ligger några mil söder om Linköping. Här bor familjen Rinné, en riktig hästfamilj, där mamma Gunnel ridit i hela sitt liv, pappa Claes Sundsmåla gård ligger några mil söder om Linköping. Här bor familjen Rinné, en riktig hästfamilj, där mamma Gunnel ridit i hela sitt liv, pappa Claes har ridit och sen Jonas som är hoppryttare och systern

Läs mer

Unghästchampionat, en led i utbildningen eller det enda målet?

Unghästchampionat, en led i utbildningen eller det enda målet? Petra Aittola Unghästchampionat, en led i utbildningen eller det enda målet? Inledning I Sverige finns det årligen två olika stora championat för de unga hästarna. Den ena har blivit kallad som utomhuschampionat

Läs mer

Är man dressyrryttare så ska det väl framgå eller hur?

Är man dressyrryttare så ska det väl framgå eller hur? LFK har ju inte bara hoppryttare som tävlar för klubben utan även några duktiga dressyrryttare så vi har besökt Sofia Möller för att få veta lite mer om hennes liv. Om vi börjar från allra första början

Läs mer

RIDNING OCH KÖRNING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

RIDNING OCH KÖRNING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet RIDNING OCH KÖRNING Ämnet ridning och körning behandlar träning i att rida och köra olika typer av hästar i olika åldrar och utbildningsstadier. I arbetet som hästskötare ingår att motionera och träna

Läs mer

tema avelsstoet Kulltorps stuteri har en tanke bakom varje nytt föl 52 hästfocus #

tema avelsstoet Kulltorps stuteri har en tanke bakom varje nytt föl 52 hästfocus # 52 hästfocus #1 2012 www.hastfocus.se Kulltorps stuteri har en tanke bakom varje nytt föl R På Kulltorps stuteri har det i många år fötts upp vackra och framgångsrika welshponnyer sektion B, som har hävdat

Läs mer

Vi vill, vi kan, vi ska med hästen i centrum

Vi vill, vi kan, vi ska med hästen i centrum Vi vill, vi kan, vi ska med hästen i centrum Kunskapsdagar kring hästar och ridsport 14-16 november 2014 Västmanlands- och Södermanlands Ridsportförbund tillsammans med SISU Idrottsutbildarna, hälsar dig

Läs mer

3. Hur var maten som ingick i resans pris?: mycket bra Kommentar maten: -Jättegod mat och mycket trevligt att det ingick gott vin (på flaska).

3. Hur var maten som ingick i resans pris?: mycket bra Kommentar maten: -Jättegod mat och mycket trevligt att det ingick gott vin (på flaska). Namn: Anna Maria Lidström Resa: Alentejo - dressyr Datum: 24/4-3/5-14 Kommentar mottagande: - 2. Hur var boendet jämfört med dina förväntningar?: bra Kommentar boende: -Helt OK. Jag sov på en bäddsoffa

Läs mer

Jan Brink: Hur blir man bäst? - Göteborg Horse Show 2008 - Häst - Agria Djurförsäkr...

Jan Brink: Hur blir man bäst? - Göteborg Horse Show 2008 - Häst - Agria Djurförsäkr... Sida 1 av 7 Jan Brink: Hur blir man bäst? På ovanstående tema höll Jan Brink sin uppskattade clinic i Scandinavium. Han ställde sig frågan vad som krävs för att nå toppen? Och om det räcker med talang

Läs mer

Sista dagen kommer lägret att avslutas med en kombinationstävling i både hoppning och dressyr.

Sista dagen kommer lägret att avslutas med en kombinationstävling i både hoppning och dressyr. VÄLKOMMEN TILL SOMMARLOVET OCH RIDLÄGER - BOLLNÄS RIDSÄLLSKAP! LÄGER 1 TRÄNINGSLÄGER MED TÄVLINGSINRIKTNING VECKA 25, 17-20/6 2019, 09.00-16.00, KARIN FREDRIKSSON/MICHAELA HELLSTRÖM Ett träningsläger i

Läs mer

Generell hjälpreda framtagen av Svenska Lusitanosällskapet

Generell hjälpreda framtagen av Svenska Lusitanosällskapet Guide för Avelsvärdering och utställning av lusitano Generell hjälpreda framtagen av Svenska Lusitanosällskapet De flesta lusitanos avelsvärderas runt fyra års ålder. Ston visas för hand och hingstar uppsuttet

Läs mer

Är jag i rätt klass? B tränarkurs Strömsholm. Namn: Emma Emanuelsson. Handledare: Elisabeth Lundholm, Pether Markne

Är jag i rätt klass? B tränarkurs Strömsholm. Namn: Emma Emanuelsson. Handledare: Elisabeth Lundholm, Pether Markne Är jag i rätt klass? B tränarkurs Strömsholm Namn: Emma Emanuelsson Handledare: Elisabeth Lundholm, Pether Markne 2016-2017 1 Innehållsförteckning Inledning Syfte/Frågeställning Metoder/Material Slutsats/Analys

Läs mer

Gruppindelning JUNIOR

Gruppindelning JUNIOR GRUNDKURS JUNIOR Grundkursen vänder sig till barn från 6 år och uppåt. Inga förkunskaper krävs. Lektionen är 45 min och består av en hälft ridning med vuxen som ledare och en hälft teori. GRUND2KURS Här

Läs mer

Storeglemente Svenskt halvblod 2004 Fastställda av SH Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen

Storeglemente Svenskt halvblod 2004 Fastställda av SH Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen Storeglemente Svenskt halvblod 2004 Fastställda av SH 2003-12-11 Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen Svenskt halvblod (fastställda 031211) ALLMÄNT För att en häst skall få tillgodoräkna sig

Läs mer

Samband mellan tidig prestation och senare elit i fälttävlan

Samband mellan tidig prestation och senare elit i fälttävlan Samband mellan tidig prestation och senare elit i fälttävlan Ponnylaget EM 005 Pratoni del Vivaro, Italien Hannes Melin Frida Andersén Louise Svensson Jädhe Therese Persson Maria Bredberg av 5 red egenutbildade

Läs mer

Som tävlingsryttare så kom vi som var på träffen fram till dessa önskemål.

Som tävlingsryttare så kom vi som var på träffen fram till dessa önskemål. Vi hade på dressyrarrangörsträffen på Huseby 17 juni frågeställningar som utgick ifrån två olika perspektiv: Du som tävlingsryttare Du som arrangör En del hade erfarenhet och inblick ifrån båda sidor.

Läs mer

Programridning! Dressyrkurs för rutinerade storhästekipge!

Programridning! Dressyrkurs för rutinerade storhästekipge! Programridning! Dressyrkurs för rutinerade storhästekipge! Cicki bjuder in till PROGRAMKURS Lördag 23 november med start 13.00 Söndag 24 november med start 08.00 Lördag: Kursen börjar kl 13.00 på lördagen

Läs mer

RID- OCH KÖRKUNSKAP. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

RID- OCH KÖRKUNSKAP. Ämnets syfte. Kurser i ämnet RID- OCH KÖRKUNSKAP Ämnet rid- och körkunskap behandlar träning i att rida och köra olika typer av hästar i olika åldrar och utbildningsstadier. I arbetet som hästskötare ingår att motionera och träna

Läs mer

Avel och uppfödningsenkät - ej företag

Avel och uppfödningsenkät - ej företag Avel och uppfödningsenkät - ej företag Bilaga 2a Syfte Hästavel och uppfödning med kvalitet Bakgrund Hästnäringens Avelskommitté bildades hösten 2007 genom beslut i styrelsen för Hästnäringens Nationella

Läs mer

WRK Ungdomssektions. Sits- och balanskurs. Höstlovet 2013

WRK Ungdomssektions. Sits- och balanskurs. Höstlovet 2013 WRK Ungdomssektions Sits- och balanskurs Höstlovet 2013 Under höstlovet anordnade Ungdomssektionen en sits och balanskurs för klubbens medlemmar. Syftet med veckan var att informera om hur viktigt det

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen Det ska vara ryttaren som tänker en tanke, ryttarens huvud som ger en signal till kroppen, ryttarens kropp som ger en signal till hästen, och

Läs mer

Program & Deltagarmeddelande Kvalitetsbedömning (SWB) Kvalitetsbedömning & 3-årstest ponny samt fölbedömning (SWB) 2015-08-29

Program & Deltagarmeddelande Kvalitetsbedömning (SWB) Kvalitetsbedömning & 3-årstest ponny samt fölbedömning (SWB) 2015-08-29 Program & Deltagarmeddelande Kvalitetsbedömning (SWB) Kvalitetsbedömning & 3-årstest ponny samt fölbedömning (SWB) 2015-08-29 Mellersta Norrlands Hästavelsförening 1 Domare: Kvalitets häst (SWB): Exteriör:

Läs mer

Följ med Gunilla i hennes vardag med hästen i centrum

Följ med Gunilla i hennes vardag med hästen i centrum Följ med Gunilla i hennes vardag med hästen i centrum Presentation: Gunilla Persson Berg: Uppfödare, hästägare, ryttare, hovslagare och tränare. Jag har hållit på med hästar hela livet och haft förmånen

Läs mer

Sofia Bengtsson Mitt namn år Sofia Bengtsson, jag är 18år gammal. Jag går sista året på Plönningegymnasiet, med inriktning NIU.

Sofia Bengtsson Mitt namn år Sofia Bengtsson, jag är 18år gammal. Jag går sista året på Plönningegymnasiet, med inriktning NIU. Sofia Bengtsson Mitt namn år Sofia Bengtsson, jag är 18år gammal. Jag går sista året på Plönningegymnasiet, med inriktning NIU. Där bor jag tillsammans med min häst Pilot. När vi inte går i skolan bor

Läs mer

Ett lyckat hästköp. Söderåsens Islandshästar Telefon: +46-(0)435 44 24 00 Mobil: +46-(0)709-54 24 00 Email: katarina@turridning.com www.turridning.

Ett lyckat hästköp. Söderåsens Islandshästar Telefon: +46-(0)435 44 24 00 Mobil: +46-(0)709-54 24 00 Email: katarina@turridning.com www.turridning. Söderåsens Islandshästar Telefon: +46-(0)435 44 24 00 Mobil: +46-(0)709-54 24 00 Email: katarina@turridning.com www.turridning.com Ett lyckat hästköp Av Katarina Lagerbäck, B-instruktör i SIF. Eftertryck

Läs mer

Utbildningsplan Vimmerbyortens ryttarförening

Utbildningsplan Vimmerbyortens ryttarförening Utbildningsplan Vimmerbyortens ryttarförening På Ryttargården tar vi emot elever på alla nivåer från nybörjare till tävlingsryttare. Vårt motto är att erbjuda en hög kvalité på ridutbildningen med utbildade

Läs mer

Talangutveckling. Examensarbete Pernilla Bjuhr

Talangutveckling. Examensarbete Pernilla Bjuhr Talangutveckling Examensarbete 2014-2015 Pernilla Bjuhr Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1Syfte... 1 2. Upplägg med Östgötateamet... 2 2.1Kriterier för att vara med i Östgötateamet fälttävlan...

Läs mer

SIF-avel Allmöte i Östanskär Sundsvall lördagen den 6 april 2013

SIF-avel Allmöte i Östanskär Sundsvall lördagen den 6 april 2013 SIF-avel Allmöte i Östanskär Sundsvall lördagen den 6 april 2013 SIF-avel Allmöte i Östanskär Sundsvall lördagen den 6 april 2013 Tre punkter på agendan: 1. Vad fokuserar SIF-avel på just nu? 2. Varför

Läs mer

R I D S P O R T S AT S N I N G

R I D S P O R T S AT S N I N G Young Riders Academy RIDSPORTS AT SNI NG 2013 Young Riders Academy Young Riders Academy ger unga ryttartalanger en unik chans till utvecklingsmöjligheter inom hoppning eller dressyr på ett såväl sportsligt

Läs mer

Anmälan sker till kontoret eller via kundinloggningen på hemsidan. Kurserna kommer att faktureras, ingen kontant

Anmälan sker till kontoret eller via kundinloggningen på hemsidan. Kurserna kommer att faktureras, ingen kontant Översikt (mer info om varje kurs hittar ni nedanför): 27-29 dec: 13.00-15.15 Träningsläger J4+tävlingsgrupp +halvfodervärdar 6 st 950:- 14.30-16.30 Ridläger för de minsta barnen 11 st 600:- 16.00-17.15

Läs mer

En grå och mulen novemberdag åkte Karin och jag till Siri Swärd för en intervju.

En grå och mulen novemberdag åkte Karin och jag till Siri Swärd för en intervju. En grå och mulen novemberdag åkte Karin och jag till Siri Swärd för en intervju. Siri har i princip ridit i hela sitt liv. Hon började på ett gotlandsruss, fortsatte med en shetlandsponny och sen en B-ponny.

Läs mer

Det här nyhetsbrevet kommer handla om stortävling i dressyr, biljettsläpp, teorivecka, dressyrclinic, nya hästar och lunchservering.

Det här nyhetsbrevet kommer handla om stortävling i dressyr, biljettsläpp, teorivecka, dressyrclinic, nya hästar och lunchservering. 2017-10-16 Linköping Det här nyhetsbrevet kommer handla om stortävling i dressyr, biljettsläpp, teorivecka, dressyrclinic, nya hästar och lunchservering. Håll tillgodo Hej! Just nu städas och fixas det

Läs mer

Kurser i Parelli Natural Horsemanship sommarhalvåret 2016

Kurser i Parelli Natural Horsemanship sommarhalvåret 2016 Kurser i Parelli sommarhalvåret 2016 Maj Börja med Parelli 30 april-1 maj Vill du få en ännu bättre relation med din häst? Vill du känna dig säker i hanteringen av din häst? Vill du förbereda din unghäst

Läs mer

- enligt stadgarna är en sammanslutning av för ridsporten

- enligt stadgarna är en sammanslutning av för ridsporten VÄRDEGRUND Uppsala Ponnyklubbs värdegrund utgår i huvudsak från Svenska Ridsportförbundets värdegrund och idéprogram, vilket vi känner är en stabil grund för föreningen att stå på. Uppsala Ponnyklubb är

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Man ska vara positiv för att skapa något gott. Ryttare är mycket känslosamma med hänsyn till resultatet. Går ridningen inte bra, faller

Läs mer

Trav vid H längs spåret, trava diagonalt från M till K, skritt vid A.

Trav vid H längs spåret, trava diagonalt från M till K, skritt vid A. Engelsk Ridklass I Engelska ridklasser bedöms exteriör & ridbarhet. Ponny med ett gott temperament och en harmonisk ridning eftersöks. Ridning sker i grupp, därefter uppvisning och visning av häst vid

Läs mer

Egen undersökning 6 Material och metoder 6 Resultat 6

Egen undersökning 6 Material och metoder 6 Resultat 6 Innehållsförteckning Referat 2 Inledning 2 Litteraturstudie 3 Kvalitetsbedömning 3 Bakgrund 3 Målsättning 3 Genomförande 3 Forskningsresultat 4 BLUP-index 5 Stokvalitet inom svensk halvblodsavel 6 Egen

Läs mer

Medlemsenkät 2015. Bakgrund lyssna på medlemmarna

Medlemsenkät 2015. Bakgrund lyssna på medlemmarna Medlemsenkät 2015 Medlemsenkät 2015 Bakgrund lyssna på medlemmarna Vi vill locka ännu fler medlemmar till vår klubb. För att lyckas med detta arbete behöver vi din hjälp! Vi hoppas att du vill fylla i

Läs mer

Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014

Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014 Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: - Personligt välkomnande av Will, som sköter hotellet.

Läs mer

PRESENTATION AV PERSONER SOM KANDIDERAR TILL POSTER I STYRELSEN VID ÅRSMÖTET 20100320

PRESENTATION AV PERSONER SOM KANDIDERAR TILL POSTER I STYRELSEN VID ÅRSMÖTET 20100320 PRESENTATION AV PERSONER SOM KANDIDERAR TILL POSTER I STYRELSEN VID ÅRSMÖTET 20100320 Frågor ställda till nominerade personer 1. Har du tidigare erfarenhet från föreningsarbete 2. Om ja, hade du någon

Läs mer

Voltigen vill 2024. En fantastisk sport

Voltigen vill 2024. En fantastisk sport Voltigen vill 2024 En fantastisk sport Voltige är en unik kamratsport där flickor och pojkar, kvinnor och män, ponnyer och hästar tävlar tillsammans på lika villkor och i samma klasser. 1. Voltigen vill

Läs mer

UTVECKLANDE» förbättra ditt ledarskap genom ridningen

UTVECKLANDE» förbättra ditt ledarskap genom ridningen UTVECKLANDE» förbättra ditt ledarskap genom ridningen Ridpasset på ledarskapskursen leds av en ridinstruktör. Eftersom hästar är så tydliga och ärliga i sin feedback kräver dom en anpassning och lyhördhet

Läs mer

Enkätsvar. Tack till alla som tog sig tid att svara och fortsätt gärna komma med förbättringsförslag eller nya idéer!

Enkätsvar. Tack till alla som tog sig tid att svara och fortsätt gärna komma med förbättringsförslag eller nya idéer! Enkätsvar Under hösten 2013 skickades en enkät ut till de som valt att inte förnya sin B-licens vid Solängets travsällskap mellan åren 2000-2010. Detta för att försöka förstå anledningen till varför man

Läs mer

SOMMAR I VIARP 2015. Jump Camp 27-29 juli 300 kr + beroende på tränare Dressage Camp 28-30 juli 300 kr + beroende på tränare

SOMMAR I VIARP 2015. Jump Camp 27-29 juli 300 kr + beroende på tränare Dressage Camp 28-30 juli 300 kr + beroende på tränare Hej alla hästvänner! SOMMAR I VIARP 2015 Nu är det dags att anmäla sig till sommarens olika kurser och läger. I år har vi något för alla så fortsätt läsa och skynda er att anmäla på bifogad blankett till

Läs mer

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel JAG SAMSPELAR JAG VILL LYCKAS JAG SKAPAR VÄRDE JAG LEDER MIG SJÄLV MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel sid 1 av 8 Medarbetar- och ledarpolicy Medarbetare och ledare i samspel Syfte

Läs mer

Svenska Brottningsförbundet Swedish Wrestling Federation

Svenska Brottningsförbundet Swedish Wrestling Federation Mästerskapsutvärdering För att ta lärdom av årets alla mästerskap har förbundet sammanställt en enkät som vi ber dig besvara. SBF har haft liknande enkäter tidigare år, men dock inte de senaste 5-6 åren,

Läs mer

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA En guide till dig som ska ha en LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1 INNEHÅLL 2 Hur guiden kan användas... 2 3 Mentorprogrammets upplägg... 3 3.1 Mål med mentorprogrammet... 3 3.2 Utformning av mentorprogrammets...

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Vad krävs för en lyckad undervisning Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Vad krävs för en lyckad undervisning Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Vad krävs för en lyckad undervisning Av Henrik Johansen Det är viktigt som tränare att vi förstår vår uppgift fullständigt och på så sätt har de bästa möjliga förutsättningarna

Läs mer

Stilhoppningens betydelse i hästens utveckling. Av: Anneli Wetterström B-tränarutbildning

Stilhoppningens betydelse i hästens utveckling. Av: Anneli Wetterström B-tränarutbildning Stilhoppningens betydelse i hästens utveckling Av: Anneli Wetterström B-tränarutbildning 2016-2017 1 Innehållsförteckning: Inledning sid 3 Syftet med arbetet sid 3 Metod och material sid 4 Frågeställningar

Läs mer

1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: bra Kommentar mottagande: -Fick bara vänta 30 minuter på flygplatsen,helt OK

1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: bra Kommentar mottagande: -Fick bara vänta 30 minuter på flygplatsen,helt OK Namn: Kerstin Berghman Resa: Dressyr andalusier Mallorca Datum: 18-25 /5 2014 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: bra Kommentar mottagande: -Fick bara vänta 30 minuter på flygplatsen,helt OK 2. Hur

Läs mer

Adeptguide. Handledning för adepter i mentorprogram på Chalmers

Adeptguide. Handledning för adepter i mentorprogram på Chalmers Adeptguide Handledning för adepter i mentorprogram på Chalmers 1 Innehåll 1. Så här används guiden... 4 2 Översikt över mentorprogrammet... 5 2.1 Syfte och mål med mentorprogrammet... 5 2.2 Mentorprogrammets

Läs mer

INFORMATIONSBLAD! LERK. Lilla Edets Ridklubb är en klubb som håller till i Göta strax utanför

INFORMATIONSBLAD! LERK. Lilla Edets Ridklubb är en klubb som håller till i Göta strax utanför LERK Lilla Edets Ridklubb är en klubb som håller till i Göta strax utanför Lilla Edet. Vi har funnits sedan 1981 och har ridskoleverksamhet samt anordnar tävlingar från klubb nivå upp till nationell nivå.

Läs mer

TRÄNARFILOSOFI OCH SJÄLVVÄRDERING FoU-rapport 2006:7. På basen av detta och den erfarenhet som du har av dig själva, i din gren

TRÄNARFILOSOFI OCH SJÄLVVÄRDERING FoU-rapport 2006:7. På basen av detta och den erfarenhet som du har av dig själva, i din gren TRÄNARFILOSOFI OCH SJÄLVVÄRDERING FoU-rapport 2006:7 Distansuppgift 2. Egen tränarfilosofi? På basen av detta och den erfarenhet som du har av dig själva, i din gren 1. skriv en förteckning på dina starka

Läs mer

Handbok för A, B & C tränare! Samt anvisningar för tränarutbildning

Handbok för A, B & C tränare! Samt anvisningar för tränarutbildning Handbok för A, B & C tränare! Samt anvisningar för tränarutbildning Utgåva 7 Handbok för tränare! Tränarutbildningens bakgrund Tränarutbildningen startade 1991, bakgrunden till bildandet var då att de

Läs mer

Vision. Värderingar. Professionalism - Alla aktiviteter präglas av att vi jobbar utifrån ett brett kompetensregister och lyssnar på varandra

Vision. Värderingar. Professionalism - Alla aktiviteter präglas av att vi jobbar utifrån ett brett kompetensregister och lyssnar på varandra Vision - En galoppör i varje stall Värderingar Professionalism - Alla aktiviteter präglas av att vi jobbar utifrån ett brett kompetensregister och lyssnar på varandra Respekt Vi tillåter olika åsikter,

Läs mer

Johan Arneng har haft en lång. Uppfödarprofilen. Uppfödarprofilen: Johan Arneng kombinerar fotboll med trav

Johan Arneng har haft en lång. Uppfödarprofilen. Uppfödarprofilen: Johan Arneng kombinerar fotboll med trav TEXT OCH FOTO: Anne Adre-Isaksson 22 Det var fascinationen för stammar och avel som lockade Johan Arneng in i travet. Idag är han avelsansvarig på Stall Zet och har egen uppfödning tillsammans med hustrun

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Hur fort kan vi gå fram? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hur fort kan vi gå fram? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hur fort kan vi gå fram? Av Henrik Johansen Att utbilda en häst är som en lång spännande resa, med inslag av lärorika upplevelser. För att komma från en punkt till en annan måste

Läs mer

Andelsstall unghästar anno 2016

Andelsstall unghästar anno 2016 Honey Badger Racing i samarbete med galopptränaren Marie Lustig presenterar Andelsstall unghästar anno 2016 Andel i tre unghästar Spelskola Besök på träningscampen och tävlingsbanor Livesändningar på internet

Läs mer

VÄSTERGÖTLANDS RIDSPORTFÖRBUND

VÄSTERGÖTLANDS RIDSPORTFÖRBUND VÄSTERGÖTLANDS RIDSPORTFÖRBUND Informationsblad och inbjudan till Körmöte i Vartofta den 20/10 2012 Efter bollracet. Här med inbjuds alla kuskar och groomar till en höst träff där vi tackar för året som

Läs mer

TEMADAGAR. KOSTNAD alla temadagar ingår i ridavgiften, gå på så många du vill. (gäller även för anhöriga)

TEMADAGAR. KOSTNAD alla temadagar ingår i ridavgiften, gå på så många du vill. (gäller även för anhöriga) TEMADAGAR RIDSKOLAN INFORMERAR TEMADAGAR - teori På Jutagårdens Ridskola vill vi inte bara prioritera och värdesätta ridning utan även teorin som vi anser är minst lika viktig för att få en värdefull utbildning.

Läs mer

UPPLANDS-BRO RYTTARFÖRENING EN PLATS FÖR ALLA

UPPLANDS-BRO RYTTARFÖRENING EN PLATS FÖR ALLA UPPLANDS-BRO RYTTARFÖRENING EN PLATS FÖR ALLA AFFÄRSPLAN 2015-2018 1 VISION 3 2 VÄRDEGRUND 3 3 VERKSAMHETSBESKRIVING 3 3.1 UTBUD 3 3.2 SÄKERHET 4 3.3 GOD HÄSTHÅLLNING 4 3.4 UTBILDNING 4 3.5 PERSONAL 4

Läs mer

Det låter underbart! Och hur gör man? Om jag vill träffa en ny kompis? Ja, då får man komma till oss och då gör vi en kort intervju.

Det låter underbart! Och hur gör man? Om jag vill träffa en ny kompis? Ja, då får man komma till oss och då gör vi en kort intervju. Kompis Sverige Kan du berätta lite om Kompis Sverige? Absolut! Kompis Sverige vi jobbar med kompis förmedling. Ok! Vi vill att folk ska träffas och vi tycker idag att det är jättesvårt i Sverige att få

Läs mer

Hej! Då var det dags för 2019 års första medlemsblad. Det som står näst på tur för klubben är så klart årsmötet.

Hej! Då var det dags för 2019 års första medlemsblad. Det som står näst på tur för klubben är så klart årsmötet. --Medlemsblad 1, Januari 2019-- Hej! Då var det dags för 2019 års första medlemsblad. Medlemsbladet har gått ut var tredje månad under ett års tid och jag hoppas det är något ni uppskattat. För mig blir

Läs mer

3-årstest 12 april 2013 Kungsgården i Flyinge. Arrangör: Flyinge Hästsportklubb & Varmblodsklubben Malmöhus

3-årstest 12 april 2013 Kungsgården i Flyinge. Arrangör: Flyinge Hästsportklubb & Varmblodsklubben Malmöhus 3-årstest 12 april 2013 Kungsgården i Flyinge Arrangör: Flyinge Hästsportklubb & Varmblodsklubben Malmöhus Välkommen till årets 1:a treårstest 12 april 2013 på Kungsgården i Flyinge Ändringar/avanmälan

Läs mer

SPONSORBLAD FÖR VKRK

SPONSORBLAD FÖR VKRK SPONSORBLAD FÖR VKRK Hur vill ni stötta och synas i en av Landskronas största idrottsföreningar och Sveriges bästa ridskola? Viarps kör- och ridklubb är en ideell förening som grundades 1972. Under åren

Läs mer

TALANG TILL TOPP TIPs från coachen TANkAr från dig 1

TALANG TILL TOPP TIPs från coachen TANkAr från dig 1 TALANG TILL TOPP Tips från coachen tankar från dig 1 Innehåll Förord 3 Du är en del av svensk ridsport 4 En idrott med hästen i centrum 6 Tillsammans 8 Vad är talang? 10 Vad motiverar dig? 12 Sätta mål!

Läs mer

Välkommen att stödja Väsby Ridklubb

Välkommen att stödja Väsby Ridklubb Välkommen att stödja Väsby Ridklubb RIDKLUBBEN SOM SÄTTER HÄSTEN OCH ELEVEN I CENTRUM Väsby Ridklubb erbjuder ridutbildning i naturskön miljö vid Mälaren. Vi vänder oss till alla åldrar på olika nivåer.

Läs mer

UPPLANDS-BRO RYTTARFÖRENING EN PLATS FÖR ALLA

UPPLANDS-BRO RYTTARFÖRENING EN PLATS FÖR ALLA UPPLANDS-BRO RYTTARFÖRENING EN PLATS FÖR ALLA AFFÄRSPLAN 2013-2015 1 VISION 3 2 VÄRDEGRUND 3 3 VERKSAMHETSBESKRIVING 3 3.1 PRODUKTPORTFÖLJ 3 3.2 SÄKERHET 4 3.3 GOD HÄSTHÅLLNING 4 3.4 UTBILDNING 4 3.5 PERSONAL

Läs mer

Proposition för Bruksprovet 2015 Flyinge Kungsgård 9-14 mars

Proposition för Bruksprovet 2015 Flyinge Kungsgård 9-14 mars Särskilda bestämmelser Anmälan och betalning Anmälan och betalning sker via Tävlingsdatabasen (TDB) och öppnas 19 december 2014. Ordinarie anmälningstid utgår den 12 februari 2014 kl 18. Efteranmälan tas

Läs mer

Idrott och hälsa. Emma Holström Borås

Idrott och hälsa. Emma Holström Borås Idrott och hälsa Emma Holström Borås Dylan Williams fem nyckelsstrategier 1. Tydliggör mål och kunskapskrav 2. Skapa aktiviteter som synliggör lärandet 3. Återkoppling som för lärandet framåt 4. Aktivera

Läs mer

Equestrian is our passion. Bli sponsor eller samarbetspartner

Equestrian is our passion. Bli sponsor eller samarbetspartner Equestrian is our passion Bli sponsor eller samarbetspartner med Skönabäck Vi söker sponsorer och samarbetspartners som vill växa med oss Vi vill tillsammans med våra sponsorer och samarbetspartners utveckla

Läs mer

Kurser i Parelli Natural Horsemanship sommarhalvåret 2015

Kurser i Parelli Natural Horsemanship sommarhalvåret 2015 Kurser i Parelli Natural sommarhalvåret April Börja med Parelli Natural 11-12 april Kursbeskrivning Vill du få en ännu bättre relation med din häst? Vill du känna dig säker i hanteringen av din häst? Vill

Läs mer

TÄVLINGSREGLEMENTE FÖR UNGHÄSTCHAMPIONAT OCH FJORD-SM FÖR JUNIORER

TÄVLINGSREGLEMENTE FÖR UNGHÄSTCHAMPIONAT OCH FJORD-SM FÖR JUNIORER TÄVLINGSREGLEMENTE FÖR UNGHÄSTCHAMPIONAT OCH FJORD-SM FÖR JUNIORER SVENSKA SVENSKA FJORDHÄSTFÖRENINGEN Detta tävlingsreglemente ägs av Svenska Fjordhästföreningen (SFF). Det är SFF:s styrelse som äger

Läs mer

SVENSK DRESSYR Vision 2024

SVENSK DRESSYR Vision 2024 SVENSK DRESSYR Vision 2024 av SvRFs Dressyrkommitté 1. Innehållsförteckning 1. Innehållsförteckning... 1 2. Målbilden Visionen 2024... 3 3. Fyra hörnstenar i utvecklingen av SVENSK DRESSYR... 3 Vi har

Läs mer

Stall Flitige Lise. Resan. Boende

Stall Flitige Lise. Resan. Boende Stall Flitige Lise Jag hade min praktik med Klara Winkler, vi åkte ner till Holland, till stall Flitige Lise. Stall Flitige Lise är ett försäljnings och tillridningsstall. De flesta av hästarna ägs av

Läs mer

Svenska Ridsportförbundet Yrkesprov Beridare, reviderad 2012 KOMPETENSBESKRIVNING FÖR. Diplomerad Beridare

Svenska Ridsportförbundet Yrkesprov Beridare, reviderad 2012 KOMPETENSBESKRIVNING FÖR. Diplomerad Beridare KOMPETENSBESKRIVNING FÖR Diplomerad Beridare 1 RIDSPORTENS YRKESPROV OCH DIPLOM Yrkesdiplomet är ridsportens kompetensbeskrivning och bekräftelse på yrkesmässighet avseende personlig färdighet och tillämpad

Läs mer

Nina Unkuri ställer sitt brev till Avelsstiftelsen ( SIFavel ) och det är SIFavels anställda avelsledare Heimir Gunnarsson som svarar:

Nina Unkuri ställer sitt brev till Avelsstiftelsen ( SIFavel ) och det är SIFavels anställda avelsledare Heimir Gunnarsson som svarar: Nina Unkuri ställer sitt brev till Avelsstiftelsen ( SIFavel ) och det är SIFavels anställda avelsledare Heimir Gunnarsson som svarar: Heimir tillträde sin befattning som anställd på halvtid 1. januari

Läs mer

Sportlov 2012. 20-26 februari. Program. Torsås. Torsås

Sportlov 2012. 20-26 februari. Program. Torsås. Torsås Torsås kommun Sportlov 2012 20-26 februari Program Det är något alldeles speciellt med Sportlov. Ett lov då det erbjuds så mycket trevliga aktiviteter. Det är bara att välja! Testa något nytt eller ägna

Läs mer

Svenska landslaget i Working. Equitation tar sikte mot. VM i Wien 5-8 juni 2014!

Svenska landslaget i Working. Equitation tar sikte mot. VM i Wien 5-8 juni 2014! Svenska landslaget i Working Equitation tar sikte mot VM i Wien 5-8 juni 2014! År 2014 är det VM i Wien 5-8 juni och fyra ekipage har kvalat dit och blivit uttagna att ingå i det svenska landslaget i Working

Läs mer

SUNDBYS JULLOVSPROGRAM

SUNDBYS JULLOVSPROGRAM SUNDBYS JULLOVSPROGRAM ANMÄLAN TILL JULLOVSKURSERNA För att göra det så rättvist som möjligt: Sön 11.12 kl 14.30 delar vi ut KÖLAPPAR (= lottad ordning) och 14.45 16.00 tar vi emot anmälningar. Därefter

Läs mer

Du har en tom tomt. Vi får köparen att betala för mer än så.

Du har en tom tomt. Vi får köparen att betala för mer än så. Du har en tom tomt. Vi får köparen att betala för mer än så. Vi fyller din tomt med värde Som säljare av en tomt har du förmodligen ett mål som är viktigare än alla andra: att få så mycket betalt som

Läs mer

Ligger sadeln rätt? Så går en sadelutprovning till

Ligger sadeln rätt? Så går en sadelutprovning till 1 av 6 2011-03-25 10:03 Utrustning Publicerad: 2007-01-29 Ligger sadeln rätt? Så går en sadelutprovning till En illa tillpassad sadel kan försämra hästens prestationsförmåga och i förlängningen ge både

Läs mer

SPONSORBLAD FÖR VKRK

SPONSORBLAD FÖR VKRK SPONSORBLAD FÖR VKRK Hur vill ni synas i en av Landskronas största idrottsföreningar och Sveriges bästa ridskola? Viarps kör- och ridklubb är en ideell förening som grundades 1972. Under åren har föreningen

Läs mer

SVENSKA RIDSPORTFÖRBUNDET

SVENSKA RIDSPORTFÖRBUNDET SVENSKA RIDSPORTFÖRBUNDET Den nya grenen under SvRF Working Equitation WE - kommittéen Helena Wiklund och Jan Gustafsson Här är en gren som gör att alla kan mötas över gränserna oavsett hästeller ponnyras,

Läs mer

Jóhann F ś Ridresor. Jóhann Fri geirsson inbjuder dig att vara med om en exklusiv Islandshästupplevelse.

Jóhann F ś Ridresor. Jóhann Fri geirsson inbjuder dig att vara med om en exklusiv Islandshästupplevelse. Jóhann F ś Ridresor Jóhann Fri geirsson inbjuder dig att vara med om en exklusiv Islandshästupplevelse. Nu välkomnar han alla oss, som han har lärt känna under sina år i Sverige, att komma hem till honom

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Lomma Ridklubb Verksamhetsplan 2014 Lomma Ridklubb Lomma Ridklubb är en aktiv ideell förening som i år firar 40-årsjubileum. Föreningen bedriver en av Svenska Ridsportförbundet certifierad ridskola, för

Läs mer

Mental träning termin 2 HT-10 Sida 1 av 1

Mental träning termin 2 HT-10 Sida 1 av 1 1 av 11 2010-12-13 16:22 Mental träning termin 2 HT-10 Sida 1 av 1 Antal besvarade enkäter: 15 1 Hur tycker du att målen för momentet har uppfyllts? Vi har väl uppfyllt de delarna bra. Jag tycker det känns

Läs mer

Namn: Program: Studieår: Kontakt: Lycka till med studierna!

Namn: Program: Studieår: Kontakt: Lycka till med studierna! Kompetensloggboken Namn: Program: Studieår: Kontakt: Lycka till med studierna! Att använda din kompetensloggbok Under hela din studietid kommer du att samla på dig en mängd värdefull kompetens i form av

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? Sida 1/7 BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du sparar halva reklamfilmskostnaden Vad det är som kostar i en film Vad du måste berätta

Läs mer

Utvärdering inspirationsträff #2 Fokus: Göra skillnad tillsammans

Utvärdering inspirationsträff #2 Fokus: Göra skillnad tillsammans Ungas sätt att göra skillnad Utvärdering inspirationsträff #2 Fokus: Göra skillnad tillsammans Den 18-19 maj 2013 anordnade Nytänk den andra av de 4 inspirationsträffar som projektet kommer att hålla under

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Diskussion om hållbarhet Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Diskussion om hållbarhet Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Diskussion om hållbarhet Av Henrik Johansen En häst som har det bra presterar mycket bättre. Alla vinner därför på att vi med förenade krafter arbetar för att förbättra hästens

Läs mer

ridläger Sveriges trevligaste ridklubb

ridläger Sveriges trevligaste ridklubb ridläger 2019 Sveriges trevligaste ridklubb Välkommen på ridläger hos oss! Vår vision är att vara Sveriges trevligaste ridklubb. Vi ordnar ridläger för alla intresserade ryttare på alla nivåer på vår anläggning

Läs mer

Ridlekis. Lektionerna: 30 min ridning och 15 min teori.

Ridlekis. Lektionerna: 30 min ridning och 15 min teori. UTBILDNINGSPLAN Ridlekis Förkunskaper: Du behöver inte ha provat på ridning innan men du måste ha en hästvan förälder eller ledare med dig. Gruppen består av barn mellan 4 och 6 år. Lektionerna: 30 min

Läs mer

Hopphästklubbens övergripande mål är att i samverkan med andra aktörer stärka svensk hoppsports och hopphästavels internationella konkurrenskraft

Hopphästklubbens övergripande mål är att i samverkan med andra aktörer stärka svensk hoppsports och hopphästavels internationella konkurrenskraft Hopphästklubben, är en ideell förening, ö som bildades 2002 och som nu har ca 400 medlemmar Hopphästklubbens övergripande mål är att i samverkan med andra aktörer stärka svensk hoppsports och hopphästavels

Läs mer

FALSTERBO HORSE SHOW 5-13 juli 2013 2014-01-27 14:14

FALSTERBO HORSE SHOW 5-13 juli 2013 2014-01-27 14:14 FALSTERBO HORSE SHOW 5-13 juli 2013 2014-01-27 14:14 Folksam Scandinavian Open 2014 Särskilda bestämmelser Dressyr Samarbetspartner: Folksam Deltagare Öppet för 5- och 6-åriga hästar såväl svenskfödda

Läs mer

Protokoll fört vi TS-möte den 24 september 2012 på Skultagårdens Ryttarförening, Varberg.

Protokoll fört vi TS-möte den 24 september 2012 på Skultagårdens Ryttarförening, Varberg. Protokoll fört vi TS-möte den 24 september 2012 på Skultagårdens Ryttarförening, Varberg. Närvarande: Helen Larsson, Yvonne Johansson, Ingela Lindgren, Jeanette Sande, Karin Nylander, Glenn J Unger, Ulrika

Läs mer

Norrlandsmästerskap Hoppning för ponny

Norrlandsmästerskap Hoppning för ponny Norrlandsmästerskap Hoppning för ponny NM består av tre mästerskap, NM för kategorierna B, C och D. Ryttare får deltaga med max 2 ponnyer per kategori i klass 1 och 2, men i NM-klass 3 med endast 1 ponny

Läs mer