J v EKONOM ISTYRN INGSVERKET

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "J v EKONOM ISTYRN INGSVERKET"

Transkript

1 J v EKONOM ISTYRN INGSVERKET Remissvar l/l Datum ESV D nr /2015 Handläggare Tomas Kjerf Ertdatum Er beteckning N2015/219/J Attraktiv, innovativ och hållbar- strategi för en konkurrenskraftig jordbruks- och trädgårdsnäring Ekonomistyrningsverket (ESV) svarar på remissen Attraktiv, innovativ och hållbar -strategi för en konkurrenskraftigjordbruks-och trädgårdsnäring (SOU 2015 :15) inom vår uppgift att utveckla och förvalta den ekonomiska styrningen av statlig verksamhet. ESV avgränsar sitt remissvar till området för statlig resultatstyrning och finansiering. Vårt remissvar avser utredningens förslag och konsekvensutredning. Vi har inga synpunkter på hur innehållet förhåller sig till kommande livmedelsstrategi eller på innehållet i övrigt. Utredningens förslag till etappmål 3, Jordbruks- och trädgårdsnäringens produktion ska på ett tydligt sätt bidra till de nationella miljökvalitetsmålen, är en hänvisning till ett annat målsystem som i sin tur bygger på många fler mål och än fler etappmål. Förslaget till etappmål 3 blir mycket omfattande och är mer av ett uppdrag och mindre av ett mål som konkretiserar och kvantifierar. Utredningens etappmål l och 2 konkretiserar strategins första fokusområde medan det inte är lika tydligt hur etappmål 3 om miljökvalitetsmål och etappmål 4 om sysselsättning konkretiserar strategins fokusområden. Övriga fokusområden i strategin konkretiseras inte på ett direkt sätt av etappmålen. Konsekvensutredningen redovisar inte de samhällsekonomiska konsekvenserna av förslagen. Däremot förekommer hänvisningar till samhällsekonomiska bedömningar i andra utredningar men de avser inte direkt utredningens förslag. I detta ärende har GD Mats Wikström beslutat. Utredare Tomas Kjerf har varit föredragande. I den slutliga handläggningen har också avdelningschef Eva Lindblom och enhetscheftina J Nilsson deltagit. -~ ~ Mats Wikström r ~ \ ~K~. Tomas Kjerf l \ Drottninggatan 89 Box Tfn oo Fax Bankgiro Postgiro Org.nr/F-skattebevis Faktureringsadress Ekonomistyrningsverket Stockholm SE (EU) FE27 registrator@esv.se Strömsund

2

3 Underlagspromemoria till remissvaret om jordbruks- och trädgårdsnäringarna Remissen är inom vår kompetens som expertmyndighet för ekonomisk styrning inom staten. Förslagen påverkar dock inte förutsättningarna för ekonomisk styrning i staten eller sunda statsfinanser. Däremot berör förslagen: - styrning och organisering av den statliga verksamheten med förslag om att införa mål och råd samt - den statliga verksamheten med förslag om att tillföra statliga myndigheter nya uppgifter. Vi har yttrat oss tidigare Vi avstod från att lämna synpunkter oss över etappmål i Naturvårdsverkets förslag till nya etappmål /2014 men lämnade synpunkter om etappmål i Boverkets rapport Etappmål i miljömålssystemet /2015. Vi är där negativa till både utformningen av och användandet av etappmål i miljömålssystemet Vi kan i detta remissvar, utan att ändra uppfattning mot tidigare remissvar, avstå från att lämna synpunkter i likhet med remissvaret om etappmål för Naturvårdsverket. Vi lämnade synpunkter över betänkandet Utvärdering för utveckling - om utvärdering av skolpolitiska reformer /2014. Vi är där positiva till att inrätta ett råd för utvärdering av skolan. Vi kan i detta remissvar, utan att ändra uppfattning mot tidigare remissvar, avstå från att lämna synpunkter på råd i statlig styrning. Förslag till yttrande över förslagen i remissen Förslag som gäller statlig styrning och organisering ESV har inga synpunkter på förslagen som gäller statlig styrning och organisering. Alternativt kan vi lämna synpunkten att vi är för mål i styrningen, både fler mål och mål i hierarki samt råd i styrningen av statlig verksamhet om jordbruks- och trädgårdsnäringen. Utredningen föreslår: - att regeringen till riksdagen lägger fram ett förslag till en vision för 2030 om en hållbar, attraktiv och innovativ jordbruks- och trädgårdsnäring som en del av en nationelllivsmedelsstrategi (2.2)

4 att ett övergripande nationellt mål beslutas om en hållbar, attraktiv och innovativ jordbruks- och trädgårdsnäring som konkretiseras med etappmål som kontinuerligt följs upp och utvärderas. (2.2) Utredningen föreslår etappmål: l. Det samlade produktionsvärdet för jordbruket respektive trädgårdsnäringen ska öka i förhållande till 2015 i reala termer. Produktionsvärdet ses här som ett mått på värdeökningen i primärproduktionen. Det samlade produktionsvärdet för jordbruks- respektive trädgårdsnäringen uppgår i dag (20 13 till 44,7 respektive 4,5 miljarder kronor.) Produktionsvärdets utveckling ska ävenjämföras med övriga EU-länder. 2. Lönsamheten inomjordbruket respektive trädgårdsnäringen ska öka i förhållande till 2015 så att en större andel av företagen når en vinstmarginal likvärdig den i andra delar av näringslivet. 3. Jordbruks- och trädgårdsnäringens produktion ska på ett tydligt sätt bidra till de nationella miljökvalitetsmålen. 4. Antalet sysselsatta inom jordbruks- och trädgårdsnäringen, i heltidsekvivalenter, ska öka i förhållande till2015. Större volymer genom förbättrad produktivitet, konkurrenskraft och värdeskapande genom ökad förädlingsgrad i livsmedelsföretagen, bör skapa förutsättningar för ökad sysselsättningjämfört med Det tredje etappmålet, produktionen ska bidra till, är allmännare och kan vara vad som helst som myndigheten finner motiverat. Övriga etappmål: produktionsvärdet ska öka, lönsamheten ska öka och antalet sysselsatta ska öka innehåller i sig vad som mäts. Nästa steg i att bedöma etappmålen är om de överensstämmer med strategin. Men jag är inte säker på om det så behöver vara. En strategi kan vara med och utan etappmål och är lika giltig ändå. a) En konkurrenskraftig näring med ökad produktion och tillväxt förutsätter lönsamma företag. För att näringen ska kunna anpassa sin produktion till marknaden krävs god företagsledning samt förmåga till anpassning och strukturomvandling. (Etappmål l och 2 tror jag passar som hand i handske.) b) Samhällets styrning av företagen ska vara relevant, förutsägbar och transparent samtidigt som administrationen ska minimeras. En tydlig styrning skapar förutsättningar för investeringar. En konkurrenskraftig och hållbar produktion inom jordbruks- och trädgårdsföretagen förutsätter att villkor och regler utformas i takt med konkurrentländerna. En ökad målstyrning ska göra det möjligt att leva upp till samhällets krav till minsta möjliga företagsekonomiska kostnad. (Inget etappmål tycker jag mig se passar in)

5 c) Marknaden för livsmedel samt jordbruks- och trädgårdsråvaror är global och svenska företag konkurrerar med företag från övriga världen. Det finns även ett behov av att hitta nya exportmarknader. Det ställer stora krav på företagen vad gäller marknadsorientering, effektivitet och innovation. Utvecklingen på marknaderna avgör inriktningen på den svenska produktionen. Detta ställer stora krav på lyhördhet och anpassningsförmåga. (inga etappmål ser jag passa här) d) En ökad global konkurrens, klimatförändringar, ökat tryck på naturresurserna samt ett ökat behov av anpassning av produktionen efter konsumenters efterfrågan ställer krav på hög kompetens och innovation inom hela livsmedelskedjan. Forskning, utbildning, rådgivning och näringsliv behöver samverka för att komma till nytta i företagen. Detta fokusområde, tillsammans med fokusområdet kring produktion och företagande, spelar en avgörande roll för att på lång sikt nå målet om konkurrenskraft. Samtidigt bör alla aktörer vara medvetna om att utvecklingen fortskrider i snabb takt i viktiga konkurrentländer vilket innebär att kraven på framsteg inom svensk primärproduktion och förädlingsindustri i relativt hänseende blir ännu stön e. (inget etappmål ser jag som passar) Utanför strategin faller etappmål 3 om miljö och 4 om sysselsättning. De har inget direkt med strategin att göra. 4 kan dock uppstå samtidiget med etappmål l och 2. I skriften I have a dream, från 2005, är vi positiva till visioner i statlig styrning och i skriften Att få rätt saker att hända, från 2014, är vi positiva till mål i styrningen. Utredningen föreslår: - ett nationellt råd för att genomföra strategin för tillväxt och värdeskapande med syftet att stärka samarbetet mellan berörda myndigheter, jordbruks- och trädgårdsnäringens branscher, livmedelsindustrin, handeln, forskarsamhället, utbildningsväsendet och andra berörda intressen (2.4) - rådet bör löpande informera regeringen om näringens prioriteringar samt om vilka åtgärder som behövs (2.4) - rådet ska även arbeta för att berörda aktörer åtar sig att bidra till genomförandet av strategin (2.4) ESV har inte utvecklat råd som en del i statlig styrning i någon publikation. Utredningen föreslår: - att myndigheter ska samverka och medverka till förbättrad konkurrenskraft inom sektorn i berörda myndigheters instruktion eller regleringsbrev (2.4) I myndighetsförordningen framgår att myndigheter ska verka för samarbete och i förvaltningslagen framgår att myndigheter ska hjälpa varandra. Mellan myndigheter behövs ingen ytterligare reglering för samarbete. Myndighetsförordningen gäller även samarbete med andra. Samverka och medverka kan dock ses som högre krav än samarbete varför en reglering kan vara motiverad som då inte behöver begränsas av myndighetsförordningens villkor att ta till vara fördelar som kan vinnas. Utredningen föreslår:

6 - att dagens organisation för exportfrämjande åtgärder inom livsmedelsområdet utvärderas i syfte att öka effektiviteten (5.3) - en analys av det svenska kunskaps- och innovationssystemet inom jordbruks- och trädgårdssektorn, där även SLU :s framtida roll analyseras. (6.1.5) Vi har i skriften Effektivistering av kärn verksamheter, från 2014, sagt att regeringen bör tydligare intressera sig för och uppmärksamma effektiviseringssträvanden. Förslag so m gä ller statlig verksamhet ESV har inga synpunkter på förslagen som gäller statlig verksamhet. Alternativt kan vi lämna synpunkten att vi är för att staten tillförs nya uppgifter om j ordburksoch trädgårdsnäringen. Flertalet av förslagen innebär ett utökat statligt åtagande för jordbruks- och trädgårdsnäringen. Uppgifterna som sådana ligger inte inom vårt område för expertis. Jordbruksverket får nya uppgifter: - att ta fram nyckeltal utifrån etappmål (2.3) löpande följa och redovisa nyckeltalen (2.3) sammanställa kunskap och identifiera kunskapsluckor om byggnation och byggnadsinventarier inom j ord bruks- och trädgårdssektorn. (3.3 föreslå åtgärder för att långsiktigt stärka kompetensutvecklingen när det gäller byggteknik (3.3) insatser för att stärka företagares processkunskap gällande upphandlingar vid omfattande investeringar (3.3) insatser för att öka kunskapen om riskhantering på marknadens villkor och hur exponeringen för risk kan minskas vid företagsexpansion genom utbildningsinsatser (3.4) redogöra för modeller för olika former av ägarbyten samt för vinstdelning mellan fastighetsägare och driftsansvariga (3.5) arbetsgivarutbildning och ledarutbildning erbjuds företagare inom jordbruks- och trädgårdsnäringen ( 4.1) ta fram en ny vägledning för handläggning av tillstånd och anmälan av verksamheter med animalieproduktion ( 4.5) informations- och kompetensutvecklingsinsatser, riktade till små och medelstora företag som är intresserade av export (5.3) viktiga kunskapsområden för att stärka konkurrenskraften prioriteras inom ramen för kompetensutveckling och rådgivning inom Landsbygdsprogrammet (6.4) Livsmedelsverket får nya uppgifter: - livsmedelsattacheer placeras på strategiskt viktiga marknader för svensk livsmedelsexport (5.3) Livsmedelsverket och Jordbruksverket får nya uppgifter: - sammanställa och tillgängliggöra fakta om säkra livsmedel och svensk livsmedelsproduktion (5.5)

7 Kemikalieinspektionen får en ny uppgift: - redovisa: hur handläggningen av ärenden om godkännande av växtskyddsmedel kan förenklas, en jämförande analys av tillämpningen i ett antal andra EU-länder och en analys utifrån ett konkun-enskrafts- och miljö/hälsoperspektiv ( 4. 4 l) Konkun-ensverket får en ny uppgift: - löpande analysera utvecklingen inom livsmedelskedjan med avseende på marknadskoncentration (5.4) Forma får nya uppgifter: - verka för att forskningen bidrar till ökad konkun-enskraft ( 6.1.1) - redovisa vilken andel som går till behovsdriven forskning samt vilka behov denna forskning svarar mot ( 6.l. l) SLU får nya uppgifter: - redovisa hur stor andel som går till behovsdriven forskning samt vilka behov som denna forskning svarar mot ( 6.1.1) redovisa omfattningen och effekten av samverkansinsatserna (6.1.3) arbeta fram ett särskilt program för industridoktorander (6.1.4) redovisa vilka institutsuppgifter man genomför samt hur de påverkar jordbruks- och trädgårdssektorns konkun-enskraft. (6.1.4) analysera och lämna förslag till hur kompetensförsörjningen för primärproduktionen kan stärkas genom högre utbildning (6.4) Förslag till yttrande över konsekvensutredningen Beräkning kostnader eller intäkter av förslagen ESV har inga synpunker på beräkningen av kostnader eller intäkter. S a m h ä Il s e k o 11 o m i s!w k o 11 s e k v e n s e r i ö v r i g t Utredningen redovisar inga samhällsekonomiska konsekvenser av förslagen. Förslag t ill finansiering av åtgärder ESV har inga synpunkter på förslagen till finansiering. Utredningen förslår i huvudsak att finansieringen sker inom ramen. I vissa fall kan finansieringen vara en annan: - medel för kompetensutveckling inom Landsbygdsprogrammet allokeras till insatser för att stärka företagares processkunskap gällande upphandlingar vid omfattande investeringar (3.3) - medel arbetsgivarutbildning och ledarutbildning erbjuds företagare inom jordbruks- och trädgårdsnäringen som finansieras via Landsbygdsprogrammet och genom deltagaravgifter ( 4.1)

8 - genom en omfördelning inom befintliga resurser få ökade medel för att arbeta med landsgodkännanden och för att göra det möjligt för företag att bli godkända för export (5.3) - informations- och kompetensutvecklingsinsatser, riktade till små och medelstora företag som är intresserade av export, genomförs med delfinansiering från Landsbygdsprogrammet (5.3) Ytterligare krav om konsekvensanalys i kommitu!direk t iven Komrnittedirektiven anger att konsekvensanalysen ska innehålla samhällsekonomiska konsekvenser, konsekvenser för små och mellanstora företag samt möjligheterna att bo och verka på landsbygden. Det är inga tillkommande krav jämfört med kommitteförordningen. Direktiven har ett ytterligare krav om miljön som också behandlas i utredningen.

Kajsa Berggren

Kajsa Berggren Kajsa Berggren 2017-12-08 En livsmedelsstrategi för Sverige - fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet Näringsdepartementet 2 Strategi med sikte mot år 2030 Näringsdepartementet 3 Därför behövs en

Läs mer

REMISS 1 (6) Länsstyrelsen i Stockholms län lämnar följande svar på remissen.

REMISS 1 (6) Länsstyrelsen i Stockholms län lämnar följande svar på remissen. 1 (6) Enheten för lantbruksfrågor Anders Larsson n.registrator@regeringskansliet.se Svar på remiss slutbetänkanden av konkurrenskraftsutredningen, SOU 2015:15 Attraktiv, innovativ och hållbar strategi

Läs mer

Naturbrukets Rikskonferens Västerås 20150416

Naturbrukets Rikskonferens Västerås 20150416 SLU utvecklar kunskapen om de biologiska naturresurserna och människans förvaltning och hållbara nyttjande av dessa Naturbrukets Rikskonferens Västerås 20150416 Kunskap för landets framtid Utifrån min

Läs mer

Handledning Samarbete om risker i verksamheten

Handledning Samarbete om risker i verksamheten Handledning Samarbete om risker i verksamheten ESV:s handledningar är till stöd för hur föreskrifter och allmänna råd kan tolkas och användas inom områden där ESV är normerande. Publikationen kan laddas

Läs mer

Betänkandet SOU 2015:43 Vägar till ett effektivare miljöarbete

Betänkandet SOU 2015:43 Vägar till ett effektivare miljöarbete EM1003 W-4.2, 2012-02-09 YTTRANDE 1 (5) Datum Ert datum Ert dnr 2015-06-29 M2015/1539/S Analysavdelningen Enheten för miljöanalys Linda Kaneryd linda.kaneryd@energimyndigheten.se Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Fördjupad översyn av Försvarsmaktens logistikförsörjning i fråga om vidmakthållande och upphandling (Fö 2017:B)

Fördjupad översyn av Försvarsmaktens logistikförsörjning i fråga om vidmakthållande och upphandling (Fö 2017:B) 1/5 Remissvar Datum Ert datum 2018-04-25 2018-03-29 Försvarsdepartementet ESV dnr Er beteckning Enheten för materiel, forskning och utveckling 2018-00322 Fö2018/00471/MFU 103 33 Stockholm Handläggare Carina

Läs mer

Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrategin

Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrategin e Regeringen Regeringsbeslut 2017-02-09 N2017/01029/SUN IV3 Näringsdepartementet Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrategin Regeringens beslut

Läs mer

Remissvar. Ekonomistyrningsverkets remissvar över digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) 1/7

Remissvar. Ekonomistyrningsverkets remissvar över digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) 1/7 1/7 EKONOM ISTYRN INGSVERKET Remissvar Datum Ert datum 2017-06-14 2016-03-22 Finansdepartementet ESVdnr Er beteckning 3.4-327/2017 Fi2017/01289/DF Handläggare Kristina Lundqvist Ekonomistyrningsverkets

Läs mer

Slutbetänkande Konkurrenskraftsutredningen. Attraktiv, innovativ och hållbar, - strategi för en konkurrenskraftig jordbruks- och trädgårdsnäring

Slutbetänkande Konkurrenskraftsutredningen. Attraktiv, innovativ och hållbar, - strategi för en konkurrenskraftig jordbruks- och trädgårdsnäring Remissvar Slutbetänkande Konkurrenskraftsutredningen 2015-06-17 1(8) Landsbygdsavdelningen Mirja Hjers Funktionschef 010-22455 14 070 620 5514 mirja.hjers@lansstyrelsen.se Näringslivsdepartementet 103

Läs mer

Vad är livsmedelsstrategin?

Vad är livsmedelsstrategin? Livsmedelsstrategin Vad är livsmedelsstrategin? 1. 1+3 övergripande mål som 7 partier är överens om 2. En proposition till riksdagen med 24 punkter, beslut den 20 juni 3. Regeringens handlingsplan, 49

Läs mer

Uppdrag och senaste nytt om Livsmedelsstrategin

Uppdrag och senaste nytt om Livsmedelsstrategin Uppdrag och senaste nytt om Livsmedelsstrategin Andreas Davelid, Åsa Lannhard Öberg och Karin Lindow Vad ska vi berätta? Uppdrag om att följa upp och utvärdera livsmedelsstrategin Tillväxtverkets och Jordbruksverkets

Läs mer

Landsbygdsprogrammet 2014-2020

Landsbygdsprogrammet 2014-2020 Landsbygdsprogrammet 2014-2020 Smart och hållbar ekonomi för alla Alla EU-stöd i Sverige ska bidra till smart och hållbar tillväxt för alla, det är det övergripande målet i den långsiktiga strategin Europa

Läs mer

Remiss Miljömålsrådets fördjupade utvärdering av Sveriges miljömål 2008 Nu är det bråttom!

Remiss Miljömålsrådets fördjupade utvärdering av Sveriges miljömål 2008 Nu är det bråttom! Remiss 2008-07-23 Diarienummer 013-2008-2666 Ert Diarienummer M2008/1443/Mk Miljödepartementet 103 33 Stockholm registrator@environment.ministry.se Remiss Miljömålsrådets fördjupade utvärdering av Sveriges

Läs mer

SpmO. Föreningen Sveriges Spannmålsodlare

SpmO. Föreningen Sveriges Spannmålsodlare Glanshammar 14 juni 2015. SpmO Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Ert Dnr: N2015/2191/J Remiss gällande slutbetänkande av Konkurrenskraftsutredningen, SOU 2015:15 Attraktiv, innovativ

Läs mer

KONKURRENSKRAFTSUT- REDNINGEN SOM UTGÅNGSPUNKT FÖR FRAMTIDA POLITIK. KSLA, 2015-04-09 Annika Åhnberg

KONKURRENSKRAFTSUT- REDNINGEN SOM UTGÅNGSPUNKT FÖR FRAMTIDA POLITIK. KSLA, 2015-04-09 Annika Åhnberg KONKURRENSKRAFTSUT- REDNINGEN SOM UTGÅNGSPUNKT FÖR FRAMTIDA POLITIK KSLA, 2015-04-09 Annika Åhnberg Bra i konkurrenskraftsutredningen Konkurrenskraftsutredningen lägger grunden för en verklighetsbaserad

Läs mer

Länsstyrelsen i Västerbotten lämnar yttrande över Konkurrenskraftsutredningen.

Länsstyrelsen i Västerbotten lämnar yttrande över Konkurrenskraftsutredningen. Yttrande 1(6) Regeringen Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Slutbetänkande av Konkurrenskraftsutredningen, SOU 2015:15, Attraktiv, innovativ och hållbar strategi för en konkurrenskraftig jordbruks-

Läs mer

ESV invänder däremot mot några av utredningens författningsförslag:

ESV invänder däremot mot några av utredningens författningsförslag: 1/5 Remissvar Datum Ert datum 2016-03-08 2015-11-26 Kulturdepartementet ESV dnr Er beteckning 3.4-1091/2015 Ku2015/02515/KL Handläggare Elisabeth Perntz 103 33 Stockholm Betänkande Ny museipolitik (SOU

Läs mer

Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrateg in

Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrateg in e Regeringen Regerings beslut 2017-03-23 N2017/02366/SUN IV8 Sveriges lantbruksuniversitet Box 7070 750 07 Uppsala Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrateg in Regeringens beslut

Läs mer

En livsmedelsstrategi för Sverige

En livsmedelsstrategi för Sverige En livsmedelsstrategi för Sverige fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet Regeringens handlingsplan Bakgrund Den nationella livsmedelsstrategin utgörs av en proposition och en handlingsplan. Propositionen

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets remissvar över betänkandena Med tillit växer handlingsutrymmet (SOU 2018:47 och En lärande tillsyn (SOU2018:48)

Ekonomistyrningsverkets remissvar över betänkandena Med tillit växer handlingsutrymmet (SOU 2018:47 och En lärande tillsyn (SOU2018:48) 1/5 Remissvar Datum Ert datum 2018-10-29 2018-06-28 Finansdepartementet ESV dnr Er beteckning 2018/00702 Fi2018/02431 Handläggare Eva Lindblom Ekonomistyrningsverkets remissvar över betänkandena Med tillit

Läs mer

En sammanhållen politik för Sveriges landsbygder. För ett Sverige som håller ihop (2017/18:179)

En sammanhållen politik för Sveriges landsbygder. För ett Sverige som håller ihop (2017/18:179) En sammanhållen politik för Sveriges landsbygder För ett Sverige som håller ihop (2017/18:179) Övergripande mål En livskraftig landsbygd med likvärdiga möjligheter till företagande, arbete, boende och

Läs mer

Innovationskraft i hela landet

Innovationskraft i hela landet Innovationskraft i hela landet Forum för hållbar regional tillväxt 19 maj 2017 Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht Näringsdepartementet 1 Foto: Julia Sjöberg/Folio Det ska vara attraktivt att bo och jobba

Läs mer

Effektiv vård (SOU 2016:2)

Effektiv vård (SOU 2016:2) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2016-02-19 S2016/00212/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Effektiv vård (SOU 2016:2) Sammanfattning av Statskontorets remissvar Statskontoret delar

Läs mer

Strategiska åtgärder för tillväxt i svenskt lantbruk

Strategiska åtgärder för tillväxt i svenskt lantbruk Strategiska åtgärder för tillväxt i svenskt lantbruk åtgärder som lantbrukarna själva inte har inflytande över Seminarium KSLA den 25 april 2012 KSLA Fri och oberoende organisation som arbetar med frågor

Läs mer

De mest framgångrika lantbruksföretagarna i länet väljer allt oftare en utveckling för sitt företag som innebär direktkontakt med marknaden, dvs

De mest framgångrika lantbruksföretagarna i länet väljer allt oftare en utveckling för sitt företag som innebär direktkontakt med marknaden, dvs YTTRANDE 1 (6) Länsstyrelsen i Gävleborgs läns yttrande avseende betänkande SOU 2015:15 Attraktiv, innovativ och hållbar -strategi för en konkurrenskraftig jordbruks- och trädgårdsnäring Länsstyrelsen

Läs mer

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende 28 RS 2015-09-23 28 DestinationHalland2020 - beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende Projektet syfte är att skapa en attraktiv och innovativ samverkansarena för utveckling av den

Läs mer

Forskning för ett hållbart och konkurrenskraftigt livsmedelssystem

Forskning för ett hållbart och konkurrenskraftigt livsmedelssystem Forskning för ett hållbart och konkurrenskraftigt livsmedelssystem Strategisk agenda för det nationella forskningsprogrammet för livsmedel Formas Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande

Läs mer

Turismkonsumtionen. ca 300 miljarder kronor 2,7 procent av BNP ca sysselsatta ca 120 miljarder i exportvärde (ca 17 miljarder i moms)

Turismkonsumtionen. ca 300 miljarder kronor 2,7 procent av BNP ca sysselsatta ca 120 miljarder i exportvärde (ca 17 miljarder i moms) SOU 2017:95 1 Turismkonsumtionen ca 300 miljarder kronor 2,7 procent av BNP ca 170 000 sysselsatta ca 120 miljarder i exportvärde (ca 17 miljarder i moms) SOU 2017:95 2 Besöksnäringen inte en bransch utan

Läs mer

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36)

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2017-05-23 Ju2017/03997/L4 Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) Statskontoret

Läs mer

Regeringskansliet Socialdepartementet Stockholm

Regeringskansliet Socialdepartementet Stockholm REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2016-10-06 S2016/04598/FST Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle Myndigheten för delaktighets

Läs mer

Landsbygdsdepartementet. Europadagen 2012

Landsbygdsdepartementet. Europadagen 2012 Europadagen 2012 Den nya landsbygdspolitiken i EU EU-processen Råds- och parlamentsarbetet rådsarbetsgrupper under 2012, beslut (förhoppningsvis) under första halvåret 2013 (gäller flera relevanta råds-

Läs mer

20 Bilagor kort om programmen

20 Bilagor kort om programmen BILAGOR KORT OM PROGRAMMEN KAPITEL 20 20 Bilagor kort om programmen 241 KAPITEL 20 BILAGOR KORT OM PROGRAMMEN Innehåll Bilaga 1 Kort om landsbygdsprogrammet 2014 2020... 243 Bilaga 2 Kort om havs- och

Läs mer

Forskning och innovation inom livsmedel en framtidssatsning

Forskning och innovation inom livsmedel en framtidssatsning Forskning och innovation inom livsmedel en framtidssatsning Christina Nordin Departementsråd och avdelningschef Näringsliv och villkor Näringsdepartementet 1 Övergripande mål livsmedelsstrategin En konkurrenskraftig

Läs mer

Landsbygdsprogrammet

Landsbygdsprogrammet Landsbygdsprogrammet 2014-2020 1 Upplägg 1. Mål, struktur, budget, m.m. 2. Åtgärder och delåtgärder 3. Uppföljning och utvädering 4. Stödprocesserna vad möter kunden och vad händer efter ansökan skickats

Läs mer

Förslag till inriktning för Nationell maritim strategi vision och åtgärdsområden

Förslag till inriktning för Nationell maritim strategi vision och åtgärdsområden Förslag till inriktning för Nationell maritim strategi vision och åtgärdsområden Foto Charlotte Gawell/Folio Produktion Näringsdepartementet Tryck Elanders Artikelnummer N2015.22 Maritim strategi Inriktning

Läs mer

Yttrande över slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén SOU 2017:1

Yttrande över slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén SOU 2017:1 Regeringskansliet Näringsdepartementet Yttrande över slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén SOU 2017:1 För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd

Läs mer

Miljardsatsningar på FoI inom samhällsbyggandet

Miljardsatsningar på FoI inom samhällsbyggandet Miljardsatsningar på FoI inom samhällsbyggandet Sammanfattning 2016-09-21 I budgetpropositionen för 2017 har regeringen aviserat stora satsningar på forskning och innovation inom samhällsbyggandet. I november

Läs mer

Kommittédirektiv. Utveckling i staten genom systematiska. jämförelser, Dir. 2014:120. Beslut vid regeringssammanträde den 21 augusti 2014

Kommittédirektiv. Utveckling i staten genom systematiska. jämförelser, Dir. 2014:120. Beslut vid regeringssammanträde den 21 augusti 2014 Kommittédirektiv Utveckling i staten genom systematiska jämförelser Dir. 2014:120 Beslut vid regeringssammanträde den 21 augusti 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska utreda hur utveckling och effektivisering

Läs mer

RUS i korthet. Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län. Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft

RUS i korthet. Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län. Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft RUS i korthet Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft Tre utmaningar för Uppsala län Att fortsätta växa och vara en tillgänglig

Läs mer

Aktuellt från Näringsdepartementet

Aktuellt från Näringsdepartementet Aktuellt från Näringsdepartementet ÖK för LLU 24/4 2018 Asa.Wolgast.Broberg@regeringskansliet.se Näringsdepartementet 1 En sammanhållen politik för Sveriges landsbygder för ett Sverige som håller ihop

Läs mer

Politiska initiativ med bäring på bioekonomi KSLA 12 dec

Politiska initiativ med bäring på bioekonomi KSLA 12 dec Politiska initiativ med bäring på bioekonomi KSLA 12 dec Christina Nordin Avdelningschef Fossilfritt Sverige! Samverkansprogrammet cirkulär och biobaserad ekonomi Nationella skogprogrammet Smart industri

Läs mer

Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49

Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49 REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2014-07-04 Ju2014/4445/KRIM Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49 Remissen till Statskontoret omfattar

Läs mer

Uppdrag att inom ramen för livsmedelsstrategin, genomföra en förstärkt satsning på livsmedelsexport (rskr. 2016/17:338)

Uppdrag att inom ramen för livsmedelsstrategin, genomföra en förstärkt satsning på livsmedelsexport (rskr. 2016/17:338) 8 Regeringen Regerings beslut 2017-12-07 N2017/07503/JM N2017/06252/JM (delvis) IV 10 Näringsdepartementet Sveriges export- och investeringsråd Box 240 101 24 Stockholm Uppdrag att inom ramen för livsmedelsstrategin,

Läs mer

Utveckling av livsmedelskontrollen - ett inspel från Swedac till regeringens arbete med att forma en livsmedelsstrategi.

Utveckling av livsmedelskontrollen - ett inspel från Swedac till regeringens arbete med att forma en livsmedelsstrategi. Peter Strömbäck, Generaldirektör Borås 2015-05-21 Utveckling av livsmedelskontrollen - ett inspel från till regeringens arbete med att forma en livsmedelsstrategi. 1. Bakgrund och utgångspunker 1 är en

Läs mer

Framtidens valfrihetssystem inom socialtjänsten (SOU 2014:2)

Framtidens valfrihetssystem inom socialtjänsten (SOU 2014:2) REMISSVAR ERT ER BETECKNING 2014-02-10 S2014/420/FST Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Framtidens valfrihetssystem inom socialtjänsten (SOU 2014:2) Statskontoret avstyrker utredningens

Läs mer

Årligt yttrande 2013 socialfonden. Europeiska socialfonden (ESF) ESV 2014:23

Årligt yttrande 2013 socialfonden. Europeiska socialfonden (ESF) ESV 2014:23 Årligt yttrande 2013 socialfonden Europeiska socialfonden (ESF) ESV 2014:23 ESV:s rapporter innehåller regeringsuppdrag, uppdrag från myndigheter och andra instanser eller egeninitierade utredningar. Publikationen

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 En sammanhållen politik för hållbar utveckling Viktiga vägval för att nå miljömålen Sverige kan påverka den globala utvecklingen Förebild hantera våra nationella

Läs mer

Betänkandet Vägar till ett effektivare miljöarbete (SOU 2015:43)

Betänkandet Vägar till ett effektivare miljöarbete (SOU 2015:43) YTTRANDE Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Datum: 2015-10-10 Vårt diarienummer: 2015-1755 Ert diarienummer: M2015/1539/S Betänkandet Vägar till ett effektivare miljöarbete (SOU 2015:43) Sammanfattning

Läs mer

Kommittédirektiv. Skatt på skadliga kemikalier i kläder och skor. Dir. 2019:15. Beslut vid regeringssammanträde den 18 april 2019

Kommittédirektiv. Skatt på skadliga kemikalier i kläder och skor. Dir. 2019:15. Beslut vid regeringssammanträde den 18 april 2019 Kommittédirektiv Skatt på skadliga kemikalier i kläder och skor Dir. 2019:15 Beslut vid regeringssammanträde den 18 april 2019 Sammanfattning En särskild utredare ska analysera och lämna förslag på hur

Läs mer

Yttrande över slutbetänkande Reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114)

Yttrande över slutbetänkande Reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114) Datum 2018-04-13 Dokumenttyp Yttrande Diarienummer 2018/0022 Ert diarienummer Fi2018/00106/DF Handläggare Andreas Richter Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över slutbetänkande Reboot omstart

Läs mer

Utgiftsområde 23 Areella näringar, landsbygd och livsmedel

Utgiftsområde 23 Areella näringar, landsbygd och livsmedel Kommittémotion Motion till riksdagen 2017/18:3865 av Jonas Jacobsson Gjörtler m.fl. (M) Utgiftsområde 23 Areella näringar, landsbygd och livsmedel Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen anvisar anslagen

Läs mer

Kommittédirektiv. Inrättande av en ny myndighet för hållbar tillväxt i företag och ökad nationell och regional konkurrenskraft. Dir.

Kommittédirektiv. Inrättande av en ny myndighet för hållbar tillväxt i företag och ökad nationell och regional konkurrenskraft. Dir. Kommittédirektiv Inrättande av en ny myndighet för hållbar tillväxt i företag och ökad nationell och regional konkurrenskraft Dir. 2008:69 Beslut vid regeringssammanträde den 22 maj 2008 Sammanfattning

Läs mer

Attraktiv, innovativ och hållbar

Attraktiv, innovativ och hållbar 2015-06-18 1 (6) Verksamhetschef Torben Ericson 010-2247204 Näringsdepartementet Regeringskansliet 103 33 Stockholm Attraktiv, innovativ och hållbar Slutbetänkande av Konkurrenskraftsutredningen, SOU 2015:15.

Läs mer

Pågående processer i Regeringskansliet, uppdrag och satsningar. Med anknytning till det nordsvenska kulturlandskapet

Pågående processer i Regeringskansliet, uppdrag och satsningar. Med anknytning till det nordsvenska kulturlandskapet Pågående processer i Regeringskansliet, uppdrag och satsningar Med anknytning till det nordsvenska kulturlandskapet 1 Gemensam beredning av regeringens beslut Regeringen tar kollektiva beslut. Ett ärende

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Från Arjeplog till Malmö Bildades 2009 Finns på 9 orter Drygt 370 medarbetare Vi arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft Bättre förutsättningar för företagande Attraktiva regionala miljöer

Läs mer

Remissvar; SOU 2015:15 Attraktiv, innovativ och hållbar strategi för en konkurrenskraftig jordbruks- och trädgårdsnäring

Remissvar; SOU 2015:15 Attraktiv, innovativ och hållbar strategi för en konkurrenskraftig jordbruks- och trädgårdsnäring Remissvar; SOU 2015:15 Attraktiv, innovativ och hållbar strategi för en konkurrenskraftig jordbruks- och trädgårdsnäring Som utgångspunkt är Svensk Dagligvaruhandel och dess medlemmar positiva till initiativet

Läs mer

Sammanfattning av uppföljningsrapport 2010/11:RFR1 Miljö- och jordbruksutskottet. Uppföljning av ekologisk produktion och offentlig konsumtion

Sammanfattning av uppföljningsrapport 2010/11:RFR1 Miljö- och jordbruksutskottet. Uppföljning av ekologisk produktion och offentlig konsumtion Sammanfattning av uppföljningsrapport 2010/11:RFR1 Miljö- och jordbruksutskottet Uppföljning av ekologisk produktion och offentlig konsumtion Uppföljning av ekologisk produktion och offentlig konsumtion

Läs mer

Remissvar Ökat värdeskapande ur immateriella tillgångar (SOU 2015:16)

Remissvar Ökat värdeskapande ur immateriella tillgångar (SOU 2015:16) Näringsdepartementet Enheten för innovation och forskning 103 33 Stockholm Stockholm Vår referens Dnr 2015-06-08 Ulrica Dyrke N2015/2421/IF Remissvar Ökat värdeskapande ur immateriella tillgångar (SOU

Läs mer

SOU 2017:4 För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket

SOU 2017:4 För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket 1 (5) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar från Länsstyrelsen i Stockholms län, dnr 700-5233-2017 SOU 2017:4 För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska

Läs mer

LRFs synpunkter på livsmedelsstrategin

LRFs synpunkter på livsmedelsstrategin 1 LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRFs synpunkter på livsmedelsstrategin Proposition 2016/17:104 En livsmedelsstrategi för Sverige fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet Sammandrag LRF tycker att det övergripande

Läs mer

Kemikalieinspektionens förslag till Miljömålsrådets gemensamma åtgärdslista

Kemikalieinspektionens förslag till Miljömålsrådets gemensamma åtgärdslista 4.2.2.a H15-00127 Utveckling av lagstiftning och andra styrmedel Helena Bergström Senior utredare Kemikalieinspektionens förslag till Miljömålsrådets gemensamma åtgärdslista 2017-2019 Kemikalieinspektionens

Läs mer

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun 2019-01-14 KS 2018.327 1.4.5.3 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2019-01-14 11 Avdelning/enhet med ansvar för revidering: Kommunledningskontoret/Ekonomiavdelningen

Läs mer

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin 1(5) Datum Diarienummer Region Västerbotten 2013-09-13 Vårt dnr 1.6.2-2013-2621 Box 443 Ert dnr 12RV0136-16 Dokumenttyp 901 09 UMEÅ REMISSVAR Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län 2014-2020

Läs mer

För Sveriges landsbygder

För Sveriges landsbygder s slutbetänkande För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd SOU 2017:1 Kommitténs uppdrag Regeringen tillsatte i juni 2015 en Parlamentarisk Landsbygdskommitté

Läs mer

Handlingsplan

Handlingsplan Handlingsplan 2019-2021 Regional livsmedelsstrategi Rapport 2014:XX Titel: Regional Livsmedelsstrategi Utgiven av: Länsstyrelsen Utgivningsår: 2018 Handläggare: Karin Larsson Foto: Diarienr: Rapportnr:

Läs mer

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Christina Nordin Avdelningschef Näringsliv och villkor Industrins betydelse för tillväxt, samhällsutveckling och välstånd i förnyat fokus Industrin

Läs mer

Fosforförluster från åkermark vad har hänt och hur går vi vidare?

Fosforförluster från åkermark vad har hänt och hur går vi vidare? Fosforförluster från åkermark vad har hänt hur går vi vidare? Hur är anslutningen till stöd i landsbygdsprogrammet? Emma Svensson, EU-programenheten, Jordbruksverket 24 april 2018 Åtgärder med koppling

Läs mer

Yttrande över Statens jordbruksverks förslag till ändrade föreskrifter (SJVFS 2015:2) om ansökan om jordbruksstöd

Yttrande över Statens jordbruksverks förslag till ändrade föreskrifter (SJVFS 2015:2) om ansökan om jordbruksstöd Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2603 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft

Motion till riksdagen 2015/16:2603 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2603 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa

Läs mer

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Christina Nordin Avdelningschef Näringsliv och villkor Industrins betydelse för tillväxt, samhällsutveckling och välstånd i förnyat fokus Industrin

Läs mer

Uppdrag respektive erbjudande att göra insatser för livsmedelsstrategins genomförande på regional nivå

Uppdrag respektive erbjudande att göra insatser för livsmedelsstrategins genomförande på regional nivå e Regeringen Regerings beslut 2017-10-05 N2017 /06143/RTS IV 10 Näringsdepartementet Länsstyrelsen i Stockholms län Box 22067 104 22 Stockholm m.fl. Uppdrag respektive erbjudande att göra insatser för

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Uppföljning regionala projektmedel

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Uppföljning regionala projektmedel Uppföljning regionala projektmedel 1 Regleringsbrev Tillväxtverket senast den 16 april 2012, redovisa en regional och nationellt aggregerad redovisning med utgångspunkt från insatser som finansieras från

Läs mer

Grogrund SLUs Centrum för förädling av Livsmedelsgrödor. Lena Åsheim Ordförande för Styrgruppen

Grogrund SLUs Centrum för förädling av Livsmedelsgrödor. Lena Åsheim Ordförande för Styrgruppen Grogrund SLUs Centrum för förädling av Livsmedelsgrödor Lena Åsheim Ordförande för Styrgruppen Styrgrupp Ordf. Lena Åsheim, LRF Eva Johansson, Programchef Torleif Härd, SLU Håkan Schroeder, SLU Peter Annas,

Läs mer

Remissvar Högskolestiftelser en ny verksamhetsform för ökad handlingsfrihet (Ds 2013:49)

Remissvar Högskolestiftelser en ny verksamhetsform för ökad handlingsfrihet (Ds 2013:49) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-06-25 U2013/4153/UH Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar Högskolestiftelser en ny verksamhetsform för ökad handlingsfrihet (Ds 2013:49)

Läs mer

Med miljömålen i fokus

Med miljömålen i fokus Bilaga 2 Med miljömålen i fokus - hållbar användning av mark och vatten Delbetänkande av Miljömålsberedningen Stockholm 2014 SOU 2014:50 Begrepp som rör miljömålssystemet Miljömålssystemet Generationsmålet

Läs mer

Mat för hälsa och hållbarhet

Mat för hälsa och hållbarhet Populärversion Mat för hälsa och hållbarhet handlingsplan för ökad livsmedelsproduktion i Örebro län 2018 2023 1 Mat för hälsa och hållbarhet Vårt mål är en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala

Läs mer

Kommittédirektiv. Konkurrenskraft och utvecklingsmöjligheter för svensk jordbruks- och trädgårdsproduktion. Dir. 2013:20

Kommittédirektiv. Konkurrenskraft och utvecklingsmöjligheter för svensk jordbruks- och trädgårdsproduktion. Dir. 2013:20 Kommittédirektiv Konkurrenskraft och utvecklingsmöjligheter för svensk jordbruks- och trädgårdsproduktion Dir. 2013:20 Beslut vid regeringssammanträde den 21 februari 2013 Sammanfattning En särskild utredare

Läs mer

Remissyttrande över slutbetänkande (SOU 2001:44) Jämställdhet transporter och IT från Rådet för jämställdhetsfrågor. Sammanfattning 1 (5)

Remissyttrande över slutbetänkande (SOU 2001:44) Jämställdhet transporter och IT från Rådet för jämställdhetsfrågor. Sammanfattning 1 (5) 1 (5) 2001-10-26 0210-0102105 Petra Thunegard, 011-19 11 29 2001-07-11 N2001/6498/TP Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Remissyttrande över slutbetänkande (SOU 2001:44) Jämställdhet transporter och

Läs mer

Kommittédirektiv. Finansmarknadsråd. Dir. 2006:44. Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006.

Kommittédirektiv. Finansmarknadsråd. Dir. 2006:44. Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006. Kommittédirektiv Finansmarknadsråd Dir. 2006:44 Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006. Sammanfattning av uppdraget Ett råd bestående av ledamöter - kunniga i finansmarknadsfrågor - från akademi,

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av miljömålssystemet. Dir. 2008:95. Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2008

Kommittédirektiv. Översyn av miljömålssystemet. Dir. 2008:95. Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2008 Kommittédirektiv Översyn av miljömålssystemet Dir. 2008:95 Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska utreda och föreslå förändringar i miljömålssystemets

Läs mer

Innovation i södra Småland

Innovation i södra Småland Innovation i södra Småland Vad är INNOVATION? Införandet eller genomförandet av en ny eller väsentligt förbättrad vara, tjänst eller process, nya marknadsföringsmetoder, eller nya sätt att organisera affärsverksamhet,

Läs mer

Remissvar om rapportering av regeringsuppdrag N2018/00721/DL, Att inleda arbetet med att inrätta ett nationellt dricksvattenråd

Remissvar om rapportering av regeringsuppdrag N2018/00721/DL, Att inleda arbetet med att inrätta ett nationellt dricksvattenråd Er referens N2018/00721/DL Livsmedelsverket heidi.pekar@slv.se Remissvar om rapportering av regeringsuppdrag N2018/00721/DL, Att inleda arbetet med att inrätta ett nationellt dricksvattenråd Sammanfattning

Läs mer

Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3)

Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2016-01-12 N2016/00179/TIF Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella

Läs mer

Yttrande över PSI-utredningens betänkande Ett steg vidare - nya regler och åtgärder för att främja vidareutnyttjande av handlingar (SOU 2014:10)

Yttrande över PSI-utredningens betänkande Ett steg vidare - nya regler och åtgärder för att främja vidareutnyttjande av handlingar (SOU 2014:10) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-06-11 LS 1403-0354 Landstingsstyrelsen Yttrande över PSI-utredningens betänkande Ett steg vidare - nya regler och åtgärder för att

Läs mer

Förvaltningspolitiken BP2015 Välkommen till ESV

Förvaltningspolitiken BP2015 Välkommen till ESV Förvaltningspolitiken BP2015 Välkommen till ESV 08.35 09.00 Förvaltningspolitiken Torkel Nyman 09.00 09.25 e-förvaltning Anders Nyström 09.25 09.30 Utvecklingen av Charlotta Eriksson resultatstyrningen

Läs mer

Så fixar vi enkelt en hållbar politik

Så fixar vi enkelt en hållbar politik Så fixar vi enkelt en hållbar politik Följ instruktionerna så har vi inom nio månader monterat ihop en hållbar politik, lagom till höstens statsbudget Hjälp på vägen från Sveriges bönder till Sveriges

Läs mer

Landsbygds- och skärgårdsstrategi för Stockholmsregionen

Landsbygds- och skärgårdsstrategi för Stockholmsregionen PM 2017:213 RI (Dnr 111-1133/2017) Landsbygds- och skärgårdsstrategi för Stockholmsregionen Remiss från Stockholms läns landsting Remisstid den 19 oktober 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Regional livsmedelsstrategi för Västernorrland: Dokumentation från workshop 2

Regional livsmedelsstrategi för Västernorrland: Dokumentation från workshop 2 Regional livsmedelsstrategi för Västernorrland: Dokumentation från workshop 2 30 mars 2015 I workshop 1 fann vi 36 betydelsefulla trender till 2025 Betydelsen av bilaterala avtal ökar Bönder uppmärksammas

Läs mer

Skapa tilltro Generell tillsyn, enskildas klagomål och det allmänna ombudet inom socialförsäkringen (SOU 2015:46)

Skapa tilltro Generell tillsyn, enskildas klagomål och det allmänna ombudet inom socialförsäkringen (SOU 2015:46) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-06-30 S2015/3232/SF Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Skapa tilltro Generell tillsyn, enskildas klagomål och det allmänna ombudet inom socialförsäkringen

Läs mer

NÄRINGSLIVSSTRATEGI STRÖMSUNDS KOMMUN

NÄRINGSLIVSSTRATEGI STRÖMSUNDS KOMMUN SAMMANFATTNING Strömsunds Kommun skall präglas av framtidstro och goda förutsättningar för ett rikt och mångfacetterat näringsliv. NÄRINGSLIVSSTRATEGI Strömsunds kommun 2016 STRÖMSUNDS KOMMUN Innehåll

Läs mer

Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen (SOU 2018:82)

Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen (SOU 2018:82) REMISSVAR 1 (6) DATUM 2019-03-27 ERT DATUM 2018-12-20 DIARIENR 2019/1-4 ER BETECKNING Ju2018/05292/L4 Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen

Läs mer

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion ÄT UPPsala län En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion Ät Uppsala län - handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

Läs mer

En dag om livsmedelsforskning och -innovation 23 januari 2019

En dag om livsmedelsforskning och -innovation 23 januari 2019 En dag om livsmedelsforskning och -innovation 23 januari 2019 Program 10.00 Välkomna Ingrid Petersson, Formas generaldirektör och Inger Andersson, ordförande i Nationella kommittén för livsmedelsforskning

Läs mer

Betänkandet SOU 2017:23 digital forvaltning.nu

Betänkandet SOU 2017:23 digital forvaltning.nu Yttrande 851 81 Sundsvall 2017-06-20 0771-670 670 www.bolagsverket.se Ärendenummer AD 524/2017 1 (5) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet SOU 2017:23 digital forvaltning.nu (Fi2017/01289/DF)

Läs mer

Yttrande över Livsmedelsverkets förslag till föreskrifter (LIVSFS 2018:XX) om planering av kontroll vid slakt

Yttrande över Livsmedelsverkets förslag till föreskrifter (LIVSFS 2018:XX) om planering av kontroll vid slakt Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Förvaltningskommitténs slutbetänkande: Styra och ställa - förslag till en effektivare statsförvaltning (SOU 2008:118)

Förvaltningskommitténs slutbetänkande: Styra och ställa - förslag till en effektivare statsförvaltning (SOU 2008:118) TSG 2009-196 Fi2008/7973 REMISSVAR 1(7) Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Förvaltningskommitténs slutbetänkande: Styra och ställa - förslag till en effektivare statsförvaltning (SOU

Läs mer

Kommittédirektiv. En expertgrupp för digitala investeringar. Dir. 2017:62. Beslut vid regeringssammanträde den 8 juni 2017.

Kommittédirektiv. En expertgrupp för digitala investeringar. Dir. 2017:62. Beslut vid regeringssammanträde den 8 juni 2017. Kommittédirektiv En expertgrupp för digitala investeringar Dir. 2017:62 Beslut vid regeringssammanträde den 8 juni 2017. Sammanfattning En särskild expertgrupp i form av en kommitté ges i uppdrag att stödja

Läs mer

Landsbygdsprogrammet

Landsbygdsprogrammet Landsbygdsprogrammet 2014-2020 1 Varför dessa stöd? Landsbygdsprogrammet 2014-2020 ska bidra till att nå målen i Europa 2020-strategin genom att främja: Miljö och klimat Jordbrukets konkurrenskraft inklusive

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken

Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken Anna Olofsson, Enhetschef Regional Tillväxt, Politikens inriktning Jämställdhetsperspektivet Aktörer och regeringens styrning Ansvaret för regionalt

Läs mer