Bärfisnyheter. Hej igen! Sedan sist. Nr. 4 April 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bärfisnyheter. Hej igen! Sedan sist. Nr. 4 April 2014"

Transkript

1 BÄRFIS Bärfisnyheter Hej igen! Visst är det dags att berätta vad som händer i Bärfis i vår?! Sedan förra nyhetsbrevet i januari har vi sått och planterat på Holma och i Mullbärsbacken med våra klasser från Högaholm, Augustenborg, Sofielund och Höör. Vi har haft elddag med våra pedagoger och vi har haft en spännande utflykt till Kalkbrottet. Mer om detta blandat med tips, tankar och planer framåt tycker vi att ni ska läsa om här: Sedan sist Sedan sist har våra klasser hunnit besöka både Mullbärsbacken och Holma skogsträdgård. Alla är igång med sina respektive miniprojekt: Det byggs på jordobservatoriet och insektsmuren, planteras i kryddlunden och på ängen, sås i fjärilsrabatten och i pumpalunden... Men vi ska kanske inte redogöra för alla besöken just här? Vi illustrerar med ett exempel; Den 26 februari var fyran från Enebackeskolan i Höör första klassen ut för våren att besöka Holma. Klassen arbetar med djur och slöjd, och grupperna påbörjade projekt som de kan fortsätta med på träslöjden: Arne bygger ett fågelskådartorn, så en grupp fick hjälpa till både med att barka av stolparna till tornet, och rita och designa fågelrestauranger och skyltar (tornet döptes till Pipitipitornet ) som de kan arbeta vidare på i träslöjden. En annan grupp gjorde humlebon och fick med ritningar på bon hem, en tredje grupp arbetade med fladdermusholkar och en fjärde med vattenkikare... Den 24 april kom klassen tillbaks med de saker som hunnit bli klara i slöjden, och fortsatte med sina teman. Det blev till exempel fågelskådarpromenader, men också plantering för att locka humlor och stigbyggande i dammen. Klassen kommer hinna med ett besök till i juni innan terminens slutar. En nergrävd kruka som hoppas bli humlelogi. Träd avbarkas för att bli påle till det nya fågelskådartornet.

2 Tankar om förankring Under våren har vi i Bärfis tänkt en del kring förankring. Vi har en väl fungerande verksamhet på Holma, men det är långt från Malmö till Höör. Så frågan är: Hur gör vi malmöbarnen handlingskraftiga i sin närmiljö? Vi tänker på hur klasserna kan få möjlighet att uppleva och arbeta med permakultur och odling i sin vardag, samt hur Bärfis kan förankras så att permakultur och dess pedagogik fortsätter att spridas vidare efter projekttidens slut. Hej nyfödda kolkritor! Att leka med elden.., igen! Den 21 mars träffade vi våra pedagoger för att ännu en gång varva eldworkshop med djupare pedagogiska samtal. Att leka med elden är ju vår underrubrik för dessa elddagar, och det fick vi verkligen göra! Eldexperten Mattias Norberg lärde oss göra kolkritor genom att sätta en plåtburk med småpinnar i öppen eld. Vi fick samla material och prova hur olika saker brann. Vi fick lära oss göra röksignaler. Och sannerligen mycket mer. Därför har vi varit i kontakt med skolorna och frågat dem ifall vi kan börja med att bygga upp skogsträdgårdsmiljöer i mindre format på deras skolgårdar. Responsen har varit positiv och vi är redan igång med odlingsplaner för Sofielundsskolan och Högaholmskolan. I höst hoppas vi komma igång på Augustenborg också. Härunder en bild från en annan slags förankring: Johannorna åker ut till klasserna inför deras besök på Holma, och pratar om skogsträdgården och hur allt i den hänger ihop i naturen. De pedagogiska samtalen inleddes kring barnens möte med naturen och hur de ska få med sig så mycket som möjligt från sina besök. Vi slog fast att vi behöver bli bättre på delgivning; att barnen berättar för varandra vad de gör i sina grupper - inte minst för att själva kunna formulera vad det är de gör. Men att upplevelsen är det som spelar störst roll: att bli förtrogen med naturen, att få lov att använda redskap och göra saker på riktigt och att mötas på ett annat sätt och känna gemenskapen. Vi pratade också om hur vi ska främja nyfikenhet, tillit och förtroende hos oss själva och barnen. En konkret åtgärd kring tillit är att upprätta gemensamma förhållningssätt för olika säkerhetsrisker i Skogsträdgården, så att alla barn får samma regler. 2.

3 Odlingstäppan blir projekt! Som vi berättat förut blev vi erbjudna odlingslotter i Slottsträdgården i höstas. Här berättar vi hur initiativet nu utvecklats till ett eget projekt: Men hjälp av den nystartade föreningen Växtvärket Malmö har klasserna i projektet (som går under namnet Bland busfrön och bärfisar ) besökt sina odlingslotter och börjat bekanta sig med verktyg och frön. Tanken är att de ska hinna komma tre gånger per termin. John Taylor och Johan som är trädgårdsmästare i Slottsträdgården är med och hjälper till. Vissa klasser har fått besök av John, som håller hårt på reglerna. Gå endast i gångarna, trampa inte på växterna, manar han barnen. Titta på videon om projektet som ligger på Malmö stads hemsida (se fliken Förskola & utblidning): Projektet har också en webbsida på busfrona.se. Läs mer om både projekt och förening där! Varje klass får sin odlingsruta i Slottsträdgården. APPTIPS - våra favoriter just nu Krax är en fågelapp som vi tipsades om av pedagogerna. Den innehåller bilder och ljud för 104 av de vanligaste svenska fåglarna. Ljuden är uppdelade i tre kategorier: vanlig fågelsång, lockläte och varningsläte. För oss har Krax blivit som memory på hög nivå. Du går runt i naturen och lyssnar på läten och försöker gissa vilken fågel det är, och appen blir facit. Krax har också blivit ett sätt att prata med fåglarna. Eftersom det är såpass svårt att lista ut fåglar efter deras läten, blir det mycket lyssnande på läten. Och när vi lyssnar på fågelläten hör fåglarna att någon pratar med dem, och börjar svara! Plötsligt är appen en kommunikationskanal och vi har vi skapat en fågelorkester i skogen! 3.

4 Smartaste blomappen! MyFlora är en hjälpsam följeslagare att ha i fickan när du upptäcker och lär dig nya blommor. Appen omfattar 310 arter i Sverige som blommar under vår, sommar och höst. Det som är trevligt med den är att det är lätt att hitta blomman du undrar över. Det finns många olika sätt att söka, många bilder och bra information. Testa hur skönt det är att ha ett stort blomlexikon i bakfickan på nästa tur till skogen! BOKTIPS Humlans blomsterbok Denna vackra bok skriven av Stefan Casta och illustrerad av Maj Fagerberg berättar om det komplexa samspel som sker mellan humlor och blommor. Läsaren/vi får följa humlans liv och alla de blommor humlan besöker. I boken beskrivs ett femtiotal av våra vanligaste vilda växter och vi får veta att det finns olika sorters humlor, stenhumla, hushumla, jordhumla m.f. Att dessa bor på olika ställen men att de flesta bor i små hål i marken. Vi får följa med när humlan besöker skogens blommor, ängens blommor och blommorna i dikeskanten. Vi får veta att humlan är en betydelsefull insekt genom att fumla. När humlan fumlar hjälper den till att sprida blommans pollen till en annan blomma. Humlan pollinerar blomman. Vackra och välgjorda illustrationer av humlor och blommor gör att vi stannar upp vid varje sida och tittar på underverken. Varje vuxen humla har fått en krona, varje humla är unika, varje blomma. Vi vänder blad försiktigt, försiktigt. Boken fångar läsare från 3 år och uppåt. Avslutar med ett favoritcitat från boken: Tänk att få sitta i en blåklocka och höra sommarregnet smattra mot taket.. (sid.30) 4.

5 Nr. Nr. 3 4 Januari April 2014 Kalkbrottet I ett varmt hav för längesen... Kaklbrottet i Limhamn har egentligen inte så mycket med permakultur att göra, men vi kunde inte stå emot att bjuda in våra bärfispedagoger på en guidning i brottet när vi fick chansen. Samtidigt som vi upptäckte platsen fick vi chans att prata med pedagogerna om hur vi går vidare med förankring av permakulturtankar i skolornas egna närmiljö. Med Sofielundskolans pedagoger spånar vi kring odling på skolträdgården, och med Högaholmsskolan pratar vi om en kulle på skolan där vi ska bygga upp en slags miniskogsträdgårdsmiljö. Men nu till Kalkbrottet! Kalkbrottet är nästan 1,5 km långt och sägs kunna rymma alla Malmös hus. Kalken i Limhamns kalkbrott har bildats i ett varmt hav för mellan miljoner år sedan (under tidig tertiär, när Skåne låg ungefär där Portugal ligger nu. Det är alltså som att gå runt under en förhistorisk havsbotten.) Kalken består i huvudsak av avlagringar från alger, mossdjur och koraller. I vissa kalklager finns det gott om hajtänder. Eftersom det är ett naturreservat (kommunalt naturreservat sedan 2010) får naturen ta över. Men eftersom jorden är såpass näringsfattig går det långsamt. Trots det finns nu över 1400 olika djur- och växtarter i kalkbrottet. Flera av arterna är sällsynta eller speciella på något sätt. Mest uppmärksammad är förekomsten av den akut utrotningshotade grönfläckiga paddan och kalkkrassingen..

6 Tips för våren! FAMILJEDAG PÅ HOLMA 18/5 Minns ni familjedagen i höstas? Nu är det dags igen! Aktiviteterna kommer det mer info om, men boka in den 18 maj redan nu, så ses vi på Holma (eller på gratisbussen dit kanske!?) FAMILJEDAG PÅ MULLBÄRSBACKEN 24/5 Lördagen den 24 maj bjuder vi in allmänheten till en dag på Mullbärsbacken. Barn och deras föräldrar är välkomna att delta i de aktiviteter som lockar mest. Vi bärfisar kommer leda aktiviteter på olika stationer. Några saker som vi tänkt ut än så länge är: fläta vindskydd, göra eld och grilla pinnbröd, smaka på och prata om Mullbär, plantera, marktäcka och samla örter och grenar. MALMÖ GARDEN SHOW 30/5-2/6 Tillsammans med Barnens Designbyrå och Busfrön kommer Bärfis bygga upp ett kojland med barn på Malmö Garden Show! Hjälp oss bygga kojor och plantera, gör papperskrukor, pyssla och rita, eller bara kom och lek i kojorna! ELDDAG DEN 16/6 För våra pedagoger: Vi kommer försöka hinna med ännu en elddag innan sommarledigheten tar vid. När vi tänker framåt tänker vi mycket förankring - hur kan vi förankra permakulturtänket på våra samarbetsskolor? Under våren har vi som sagt börjat planera för miniskogsträdgårdsmiljöer på skolgårnarna, och den här dagen tänker vi oss spåna vidare på förankringsmöjligheterna. Följ oss på facebook! facebook.com/barfisen Läs vår blogg! barfis.se Vill ni undgå att få nyhetsbrev från oss i framtiden, eller vet ni någon som skulle vilja vara med på vår utskickslista? Skriv till oss på info@barfis.se. Några av våra samarbetspartners Malmö museer: malmo.se/museer Hidde: hiddeiyodhaqan.com Byalaget: byalagetsofia.se Stadsarkivet: malmo.se/stadsarkivet Mkb: mkbfastighet.se Malmö Stad: malmo.se Allmänna Arvsfonden: arvsfonden.se Glokala Folkhögskolan: glokala.se 6.

Bärfisnyheter. Hej i vinterkylan! Mullbärsbacken. Nr. 3 Januari 2014

Bärfisnyheter. Hej i vinterkylan! Mullbärsbacken. Nr. 3 Januari 2014 BÄRFIS Bärfisnyheter Hej i vinterkylan! I det här numret tänkte vi värma upp er med inspiration inför våren. Vi börjar med att ta med er till Mullbärsbacken - en skogsträdgård i vardande här i Malmö (att

Läs mer

Bärfisnyheter BÄ R F I S. Go jul på er alla bärfisar! Vad gör vi sista året? Nr. 6 December 2014

Bärfisnyheter BÄ R F I S. Go jul på er alla bärfisar! Vad gör vi sista året? Nr. 6 December 2014 BÄ R F I S Bärfisnyheter Go jul på er alla bärfisar! Vi i projektet flaggar ut för året genom en välfylld julhälsning - Bärfis sista nyhetsbrev för detta året innan ledigheten kickar igång. 2014 har varit

Läs mer

Bärfisnyheter BÄ R F I S. Hej alla bärfisar! Sedan sist. Nr. 5 September 2014

Bärfisnyheter BÄ R F I S. Hej alla bärfisar! Sedan sist. Nr. 5 September 2014 BÄ R F I S Hej alla bärfisar! Visst längtar ni ut i naturen?! Vi längtar efter att se er i Skogsträdgården. Där har ett segeltak spänts fast över köket, en padda gjort sig hemmastadd i jordobservatoriet,

Läs mer

Tranbärets månadsbrev maj 2015

Tranbärets månadsbrev maj 2015 Tranbärets månadsbrev maj 2015 Maj månad försvann med en hiskelig fart och även om vi haft en del dagar med sol och värme, så har den ändå varit ganska kall. Vi får trösta oss med att vårblommorna har

Läs mer

Tegelstugans förskola, rapport Gröna skolgårdar 2016

Tegelstugans förskola, rapport Gröna skolgårdar 2016 Växter och stubbar Tegelstugans förskola, rapport Gröna skolgårdar 2016 Tegelstugans Förskola ligger i Veberöd och består av åtta avdelningar. Förskolan har en stor grön gård med många outnyttjade möjligheter

Läs mer

Gröna skolgårdar, rapport 2013

Gröna skolgårdar, rapport 2013 Gröna skolgårdar, rapport 2013 Sinnenas trädgård, Förskolan Blomman Förskolan Blomman ligger i Nilstorp i Lund och består av två avdelningar. Det är en ganska liten men personlig förskola som har ett nära

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2012

Kvalitetsredovisning 2012 Kvalitetsredovisning 2012 Läsåret 2011/2012 Klöverträsk förskola Ansvarig rektor: 2:1 Normer och värden Kvalitetsredovisning 2011-2012 Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar respekt för att

Läs mer

Låt barnen leka och lära om barns rättigheter och miljö med Retoys pedagogiska Lekväskor!

Låt barnen leka och lära om barns rättigheter och miljö med Retoys pedagogiska Lekväskor! 1 Låt barnen leka och lära om barns rättigheter och miljö med Retoys pedagogiska Lekväskor! Introduktion till Barnkonventionen Jag har rättigheter 1 2 Retoys pedagogiska och giftfria Lekväska Jag har rättigheter

Läs mer

Målarstugans förskola i Lund Gröna skolgårdar projekt

Målarstugans förskola i Lund Gröna skolgårdar projekt Målarstugans förskola i Lund Gröna skolgårdar projekt En plats med biologisk mångfald Förskolan Målarstugan ligger i västra Lund och är för tillfället omlokaliserad till paviljonger. Du hittar vår förskola

Läs mer

Reggio Emilia, en stad med ca invånare i norra Italien. Den är känd för sin pedagogiska filosofi som växte fram efter andra världskriget.

Reggio Emilia, en stad med ca invånare i norra Italien. Den är känd för sin pedagogiska filosofi som växte fram efter andra världskriget. Reggio Emilia Reggio Emilia, en stad med ca 150 000 invånare i norra Italien. Den är känd för sin pedagogiska filosofi som växte fram efter andra världskriget. Kärnan i verksamheten är ca 35 förskolor

Läs mer

Grön Flagg Tema Närmiljö 2011-2012

Grön Flagg Tema Närmiljö 2011-2012 Grön Flagg Tema Närmiljö 2011-2012 Våra 5 mål Vi ska lära oss vad som gäller Allemansrätt Vi ska kunna hitta med hjälp av kartor och GPS Vi ska lära oss om vad man kan göra i naturen Vi ska lära oss vad

Läs mer

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige?

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige? Känner du dig hemma i naturen? Finns det allemansrätt i landet du kommer från? Vad vill du göra på stranden? Vilken plats är din favoritplats? Varför? Är du rädd för djur i skogen? Är du rädd för djur

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Plåstrets Förskola Lund Maj 2017 - November 2018 VÅR RESA GICK I MÅL 02 NOVEMBER 2018 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Tack för fin läsning av er Grön Flagg-resa och härliga bilder som speglar ert arbete

Läs mer

BJÄLBOTULLNYTT Nyhetsbrev juni 2014 Redaktör Nina Engelke

BJÄLBOTULLNYTT Nyhetsbrev juni 2014 Redaktör Nina Engelke BJÄLBOTULLNYTT Nyhetsbrev juni 2014 Redaktör Nina Engelke I huvudet på Linda Hej igen, Det är med stor förundran jag inser att det redan nalkas sommar och terminsavslut. Ett tydligt tecken är att det snart

Läs mer

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11:

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: SIDAN 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som är ute med sin pappa i skogen. Noa får syn på en död hjort, och plötsligt upptäcker de en varg mellan träden. Vargen ser

Läs mer

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla i Sverige att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare

Läs mer

SKOGSLEKAR I TYRESTA

SKOGSLEKAR I TYRESTA SKOGSLEKAR I TYRESTA I DET HÄR HÄFTET FINNS NÅGRA ÖVNINGAR SOM HANDLAR OM SKOGEN OCH ÄR ANPASSADE FÖR BARN I FÖRSKOLAN. TANKEN ÄR ATT BARNEN SKA UPPTÄCKA OCH LÄRA KÄNNA SKOGEN GENOM ATT BEKANTA SIG MED

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Läsårsredovisning Läsår: 2014/2015 Organisationsenhet: Forngårdens Förskola User: solarna, Printdate: 2015-09-21 11:02 1 Verksamhetsbeskrivning User: solarna, Printdate: 2015-09-21

Läs mer

1. Vad är allemansrättens

1. Vad är allemansrättens 1. Vad är allemansrättens huvudregel? 1. Inte störa & inte förstöra X. Bara störa & förstöra 2. Det finns inga regler 2. Vad ska du göra när du råkar komma nära ett djur i skogen? 1. Jag går fram och klappar

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Karika Förskola

Rapport. Grön Flagg. Karika Förskola Rapport Grön Flagg Karika Förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-09-21 15:26: En mycket inspirerande rapport! Genom ert förhållningssätt och era aktiviteter stärker ni förmågor i barnen som är

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013 Kommentar från Håll Sverige Rent 2013-02-06 11:43: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat

Läs mer

Förslag på inledning. Att göra i trädgården. Studera fjärilens livscykel. Undersök bikupan. Artrally

Förslag på inledning. Att göra i trädgården. Studera fjärilens livscykel. Undersök bikupan. Artrally Syfte: Skapa intresse och förståelse för olika småkryp. Visa att insekterna fyller flera viktiga funktioner och är avgörande för att våra ekosystem ska fungera och vi människor få mat. Mål: Att skapa fler

Läs mer

Kretsloppsprojektet år 2012

Kretsloppsprojektet år 2012 Malmö stad Södra innerstaden stadsdelsförvaltning Medborgarservice Kretsloppsprojektet år 2012 Lärande för hållbar utveckling ett odlingsprojekt i samarbete med Miljöförvaltningen Uppföljning och utvärdering

Läs mer

Häckebergaskolans skolgårdsprojekt 2016

Häckebergaskolans skolgårdsprojekt 2016 Häckebergaskolans skolgårdsprojekt 2016 Skolan har nu varit igång några år och vi ser att utemiljön behöver utvecklas för mer lek. Vi har tidigare haft utedag en dag i veckan, samtliga klasser, men detta

Läs mer

Veckobrev för Opalen 1 v 18-20

Veckobrev för Opalen 1 v 18-20 Veckobrev för Opalen 1 v 18-20!!! Hej alla barn och föräldrar! 7 maj 2015 Tänk vad fort tiden går! Det gäller att stanna upp nu och njuta av det långa, ljusa och härliga dagarna. Vi startar inte upp så

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: på läger Lärarmaterial. Författare: Kirsten Ahlburg

Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: på läger Lärarmaterial. Författare: Kirsten Ahlburg sidan 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som ska på läger med scouterna. När de kommer fram till stugan går alla ut i skogen för att samla ved. Noa kommer ifrån de

Läs mer

MED LÄROPLANEN UTE OCH INNE I VÄXELVERKAN

MED LÄROPLANEN UTE OCH INNE I VÄXELVERKAN MED LÄROPLANEN UTE OCH INNE I VÄXELVERKAN FORTBILDNING FÖR PEDAGOGER 2018 Norrtälje Naturcentrum erbjuder fortbildning på Färsna gård i Norrtälje gällande utomhuspedagogik och möjligheterna kring naturen

Läs mer

Det Lilla Världslöftet

Det Lilla Världslöftet Filmfakta Ämne: Livskunskap/Levnadslära, Miljö Ålder: Från 6 år (L, M) Speltid: 8 x 5 minuter Svenskt tal Producent: Little Animation, Kanada Syfte/strävansmål att på ett enkelt sätt förmedla grundläggande

Läs mer

Underlag för systematiskt kvalitetsarbete

Underlag för systematiskt kvalitetsarbete Underlag för systematiskt kvalitetsarbete Enhet: Kobjer Ansvarig: Gunilla Cederholm LÄSÅRETS VERKSAMHETSPLAN Mål/Åtgärder/Resultat/Analys för läsåret 2012-13 Målen för detta läsår har handlat om årskalender,

Läs mer

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt.

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. TORGET, RINKEBY DRÖMHUSET Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. Traktorerna i området är fortfarande det mest intressanta för barnen. För att utöka

Läs mer

KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter!

KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter! KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter! Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med

Läs mer

Skutans prioriterade mål våren 2017, med fokus på natur och teknik

Skutans prioriterade mål våren 2017, med fokus på natur och teknik Skutans prioriterade mål våren 2017, med fokus på natur och teknik Normer och värden Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: o förståelse för att alla människor har lika värde oberoende av

Läs mer

Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3

Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3 Storyline Hjulius Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3 Eleverna får träffa Hjulius som är en hasselmus. Han bor i området och har helt plötsligt

Läs mer

Projekt sinneslabyrinten. Rapport Gröna skolgårdar Äppellunden hösten 2018

Projekt sinneslabyrinten. Rapport Gröna skolgårdar Äppellunden hösten 2018 Projekt sinneslabyrinten Rapport Gröna skolgårdar Äppellunden hösten 2018 Vad ville vi? Vi önskade göra ett större projekt i trädgården som kunde berika vår utemiljö. Målet var att göra något tillsammans

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

VT-16. Missa inte vårens nyheter eller gamla favoriter!

VT-16. Missa inte vårens nyheter eller gamla favoriter! VT-16 Missa inte vårens nyheter eller gamla favoriter! Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med SIKTA

Läs mer

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det.

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det. Veckobrev v. 3 Hej! Äntligen är vi tillbaka i vardagen och rutinerna igen. Nog för att det kan vara väldigt skönt med lite ledigt och göra det som faller en in, så är det ändå skönt när det väl är dags

Läs mer

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag 2014-08-10 Svenska Web Voice Annika Elgeskog www.webvoice.se +46 725 861010 presenterar Företagarens guide till framgång på Instagram.

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

Känslor och tankar om naturen

Känslor och tankar om naturen Känslor och tankar om naturen I Ur och Skur i skola och på fritidshem är en av Friluftsfrämjandets verksamheter och har utvecklats sedan 1995. Med utgångspunkt från Läroplan grundar sig pedagogiken och

Läs mer

Handlingsplan för Logen, Båset och Spiltan

Handlingsplan för Logen, Båset och Spiltan Månsagårdens förskola Handlingsplan för Logen, Båset och Spiltan Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som

Läs mer

Normer & värden. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Ugglan Barn- och utbildningsförvaltningen

Normer & värden. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Ugglan Barn- och utbildningsförvaltningen Normer & värden En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Ugglan Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål Förskolan ska sträva efter

Läs mer

du verkligen tycker om!

du verkligen tycker om! Din guide till rekryteringstips, nya idéer och ett smakprov på alla de häftiga och roliga aktiviteter som du och din kår kan genomföra tillsammans med en konsulent eller själva när det kommer till rekrytering!

Läs mer

Grön Flagg Stadionparkens förskola

Grön Flagg Stadionparkens förskola Grön Flagg Stadionparkens förskola Handlingsplanen godkänd 2012-04-10 Handlingsplanen godkänd 2012-05-01 Stadionparkens förskola Det demokratiska arbetet och hela skolans eller förskolans delaktighet är

Läs mer

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö.

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. - Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. Vår grupp var ny, med 3-åringar som kom från olika förskolor och med olika erfarenheter. Vi började

Läs mer

Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt!

Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt! Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt! Tänk ändå vad fort ett verksamhetsår går och vad mycket som hänt på förskolan. Vi har haft två pedagoger iväg till Italien på fortbildning

Läs mer

Program För Naturskyddsföreningen i Karlshamn Vinterhalvåret

Program För Naturskyddsföreningen i Karlshamn Vinterhalvåret Program För Naturskyddsföreningen i Karlshamn Vinterhalvåret 2018-2019 Att tänka på inför utflykter: Medtag fika om inget annat anges. Ha kläder och skor som passar årstiden och vädret och eventuellt något

Läs mer

Höjdens förskola avd. Ugglebo Kvalitetsberättelse Läsåret 2012/2013

Höjdens förskola avd. Ugglebo Kvalitetsberättelse Läsåret 2012/2013 Projekt: NO med inriktning på experiment och kroppen. Höjdens förskola avd. Ugglebo Kvalitetsberättelse Läsåret 2012/2013 Varför: Vi valde att även denna hösttermin arbeta med NO och olika experiment med

Läs mer

4.2 Vad är träd bra för?

4.2 Vad är träd bra för? AGROFORESTRY 4.2 Vad är träd bra för? Dela upp eleverna i grupper och tilldela varje grupp varsin del av trädet som de får tillverka förslagsvis i papper eller kartong. Dela upp trädet i delarna; stammen,

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Fridhems årshjul När närmiljö blir lärmiljö. Hållbar utveckling där kretsloppet går som en röd tråd genom uteverksamheten.

Fridhems årshjul När närmiljö blir lärmiljö. Hållbar utveckling där kretsloppet går som en röd tråd genom uteverksamheten. Fridhems årshjul När närmiljö blir lärmiljö Hållbar utveckling där kretsloppet går som en röd tråd genom uteverksamheten. Odlingsbäddar Dessa använder vi för att avgränsa och skapa ridåer, men framförallt

Läs mer

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer.

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. R I F T A M N IO N 0 O 2 K 5 1 0 2 6 1 SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. Så mycket mer än

Läs mer

Berättarstunden. Termin 1: Tidsresan. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 1: Tidsresan. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 1: Tidsresan Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 1: Tidsresan Pernilla Kans, Elin Ulander, 2008 Illustrationer

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Junibacken Nyckelpigan Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

ÖPPEN FÖRSKOLA Vårterminen 2014

ÖPPEN FÖRSKOLA Vårterminen 2014 ÖPPEN FÖRSKOLA Vårterminen 2014 Kontakt: Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38 Hemsida: www.lund.se/kulan E-post: kulansoppnaforskola@live.se Blogg : www.kulanbloggen.se

Läs mer

Kvalitetsarbete. Naturvetenskap. Kungshöjdens förskola Lingonriset 2013-2014

Kvalitetsarbete. Naturvetenskap. Kungshöjdens förskola Lingonriset 2013-2014 Kvalitetsarbete Naturvetenskap Kungshöjdens förskola Lingonriset 2013-2014 Förskolor Syd Munkedals kommun Anette Dahlqvist Ann-Louise Johansson Laila Källman Sofia Thorin Innehåll Grundfakta och förutsättningar...

Läs mer

Årsta 2 förskolor. Vi som arbetar i Årsta 2 strävar efter att verksamheten i våra förskolor ska vara trygg, rolig och lärorik.

Årsta 2 förskolor. Vi som arbetar i Årsta 2 strävar efter att verksamheten i våra förskolor ska vara trygg, rolig och lärorik. K V A L I T E T S G A R A N T I 1 (7) Årsta 2 förskolor Vi som arbetar i Årsta 2 strävar efter att verksamheten i våra förskolor ska vara trygg, rolig och lärorik. Pedagogisk verksamhet, omvårdnad och

Läs mer

Minifakta om djurungar i staden

Minifakta om djurungar i staden ANN-CHARLOTTE EKENSTEN SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? En del djur lämnar skogen och flyttar in till staden. I den här boken får vi möta några djur som lever med sina ungar i staden. Hare,

Läs mer

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Enheter Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Geten 1-3 år Gurkan 3-5 år Leoparden 3-5 år Kantarellen 1-5 år Blåsippan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn från 1-5 år Förutsättningar Inskrivna

Läs mer

Namn/Arbetslag/Enhet: Förskolan Tvingeling, avd.blåbäret FÖRSKOLA OCH HEM

Namn/Arbetslag/Enhet: Förskolan Tvingeling, avd.blåbäret FÖRSKOLA OCH HEM Namn/Arbetslag/Enhet: Förskolan Tvingeling, avd.blåbäret FÖRSKOLA OCH HEM Arbetslaget skall föra fortlöpande samtal med barnens föräldrar om trivsel, utveckling och lärande både i och utanför förskolan

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 En vanlig vecka på Blomman: Vi går ut varje morgon efter frukost, kl.9.30 äter vi frukt tillsammans ute. Efter detta går vi in i våra grupper och arbetar till 10.45.

Läs mer

Minifakta om djurungar vid vatten

Minifakta om djurungar vid vatten SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken presenteras några djurungar som har sina bon i närheten av vatten. Vi lär oss bland annat att tumlaren är en liten val och att bävern bygger hyddor av

Läs mer

Kommunikationsplan för ICA Student 2015-06-01. Caroline Ullman & Johanna Lundberg

Kommunikationsplan för ICA Student 2015-06-01. Caroline Ullman & Johanna Lundberg Kommunikationsplan för ICA Student 2015-06-01 Caroline Ullman & Johanna Lundberg i i i Hej! Vi har pratat med studenter som har gett oss tips på hur de vill bli informerade och kommunicera med er på ICA

Läs mer

Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren

Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren Långhultamyren är ett naturreservat på nästan 800 hektar. Det är först och främst det stora myrarna som vi vill skydda. Men du är självklart välkommen att

Läs mer

Ett av barnen hittade en grov gren på marken som han knäckte av. Grenen visade sig vara blå inuti.

Ett av barnen hittade en grov gren på marken som han knäckte av. Grenen visade sig vara blå inuti. Hitta fel-leken Utvecklar intresse och förståelse för naturen olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra - Naturvetenskap och teknik, Förskola Bakgrund Jag följde med några

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han huvudet längre och nästan dubbelt så bred. Springer Med

Läs mer

Rapport från Stiftelsen BMSL-förskola

Rapport från Stiftelsen BMSL-förskola Rapport från Stiftelsen BMSL-förskola Planering och ansökan Stiftelsen BMSL- förskola har en stor och varierande utegård där barnen vistas varje dag. Gården har utvecklats och förändrats genom åren. Som

Läs mer

Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig.

Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig. Av: Minhua Wu Ön Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig. Vi pratar med varandra, efter en lång

Läs mer

Verksamhetsplan Stretereds och Vommedalens förskolor.

Verksamhetsplan Stretereds och Vommedalens förskolor. Verksamhetsplan 2013-2015 Stretereds och Vommedalens förskolor. Tillsammans skapar vi utveckling" Bakgrund och syfte Av stadens styrprinciper framgår att samtliga nämnder ska upprätta verksamhetsplaner

Läs mer

Bonusmaterial Hej Kompis!

Bonusmaterial Hej Kompis! Bonusmaterial Hej Kompis! Innehåll Min bok om vänskap framsida i färg 2 Hur man kan bli sams igen skylt i färg 3 Den gyllene regeln skylt i färg 4 Vi är alla olika boktips och uppgifter 5 7 Att känna sig

Läs mer

Arbetsplan 2018/2019. Sjöängens förskola. Avdelning Lingon. Förskolechef Thomas Edström. Upprättad Utvärderad:

Arbetsplan 2018/2019. Sjöängens förskola. Avdelning Lingon. Förskolechef Thomas Edström. Upprättad Utvärderad: Sjöängens förskola Avdelning Lingon Förskolechef Thomas Edström Upprättad 2018-09-13 Utvärderad: 2019-05-17 5.1. Normer och vä 1. NORMER OCH VÄRDEN Förskolans mål Vi strävar efter: att varje barn utvecklar

Läs mer

Hos oss förverkligar barn och unga sina drömmar. S:t Jörgens skolområde

Hos oss förverkligar barn och unga sina drömmar. S:t Jörgens skolområde Hos oss förverkligar barn och unga sina drömmar S:t Jörgens skolområde Ditt barn har 100 språk. Alla barn är nyfikna. Nyfikenhet ger inspiration. Inspiration väcker lusten att lära. Ditt barn har 100 språk.

Läs mer

Läs och lär kära elev. Pollinering. Pollinering är namnet på blommornas fortplantning.

Läs och lär kära elev. Pollinering. Pollinering är namnet på blommornas fortplantning. I det här arbetsområdet ska du få lära dig en del om några olika biologiska samband. Du ska få läsa om hur blommor blir till frukter, repetera det där med kretslopp och lära dig om jordens kanske viktigaste

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

MIN FÖRSTA FLORA Ängens blommor. Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal

MIN FÖRSTA FLORA Ängens blommor. Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal MIN FÖRSTA FLORA Ängens blommor Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal Lindskog Förlag Tack till alla ängar och hagar som ständigt välkomnade oss med sin blomsterprakt. Tack till kossan Rosa och alla

Läs mer

Bevara barnens skogar. lek och lär i skogen runt knuten

Bevara barnens skogar. lek och lär i skogen runt knuten Bevara barnens skogar lek och lär i skogen runt knuten Foto: Fredrik Ericsson Skogen ger friska och smarta barn Skogen är ett favorittillhåll för många barn, det är kul att se växter och djur på riktigt

Läs mer

SIKTA IKT Viveka Gulda Annika Möl er Larsson Lisa Stenström

SIKTA IKT Viveka Gulda Annika Möl er Larsson Lisa Stenström Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med SIKTA är att "pedagoger lär pedagoger - att lära av varandra".

Läs mer

- Precis, det är det jag tänker! Att man har lite sallad, morötter, och bara kunna gå ut och plocka. - Som det är nu så har jag krukor...

- Precis, det är det jag tänker! Att man har lite sallad, morötter, och bara kunna gå ut och plocka. - Som det är nu så har jag krukor... Trädgårdsarbete - Nu är det ju snart sommar och jag har precis köpt ett hus med en ganska stor trädgård. Och jag vet inte så mycket om det här med trädgårdsarbete. Jag tycker det verkar ganska spännande

Läs mer

Lokal arbetsplan. för. Föräldrakooperativet Krokodilen

Lokal arbetsplan. för. Föräldrakooperativet Krokodilen Lokal arbetsplan för Föräldrakooperativet Krokodilen vårterminen 2010 Inledning Läroplanen för förskolan, Lpfö -98 All verksamhet utgår från Läroplanen för förskolan, Lpfö -98. Förskolan skall lägga grunden

Läs mer

Ali, Sara och Allemansråttan. - En saga om allemansrätten

Ali, Sara och Allemansråttan. - En saga om allemansrätten Ali, Sara och Allemansråttan - En saga om allemansrätten Stiftelsen Håll Sverige Rent Juni 2014 Författare: Ann-Christin Björnfot, Håll Sverige Rent Illustrationer: Fia Sjögren Grafisk form: Ida Holmberg,

Läs mer

Guideprogram 2015. Guidningar och utflykter i natur och parkmiljöer i Motala kommun

Guideprogram 2015. Guidningar och utflykter i natur och parkmiljöer i Motala kommun Guideprogram 2015 Guidningar och utflykter i natur och parkmiljöer i Motala kommun Välkommen ut i naturen! Årets program innehåller som vanligt en härlig blandning av guidningar och utflykter runt om i

Läs mer

Mångfunktionella förskolegårdar. som främjar hälsa, inlärning och hållbarhet. 2017

Mångfunktionella förskolegårdar. som främjar hälsa, inlärning och hållbarhet. 2017 Mångfunktionella förskolegårdar som främjar hälsa, inlärning och hållbarhet. 2017 Mångfunktionella förskolegårdar som främjar hälsa, inlärning och hållbarhet Teamet: Helén Carlsson, Pernilla Anehagen,

Läs mer

RÄVEN TECKEN SOM STÖD FAKTA OM RÄVEN

RÄVEN TECKEN SOM STÖD FAKTA OM RÄVEN VÅRA VILDA DJUR RÄVEN TECKEN SOM STÖD FAKTA OM RÄVEN Rävens ungar föds på våren. Det blir mellan 3-6 ungar och ibland ända upp till 12 ungar i grytet. Rävar bor i skogen i ett hål i marken som kallas gryt.

Läs mer

Öppen förskola. Kontakt : Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38. E-mail : kulansoppnaforskola@live.

Öppen förskola. Kontakt : Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38. E-mail : kulansoppnaforskola@live. Öppen förskola Kontakt : Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38 E-mail : kulansoppnaforskola@live.se Blogg : www.kulanbloggen.se Facebook: www.facebook.com/kulansoppnaforskola

Läs mer

Nyhetsbrev Maj 2015. och Snövit har varsina stora hagar att skutta runt i. Katterna Misse, Shim och O boy njuter i solen och vi med.

Nyhetsbrev Maj 2015. och Snövit har varsina stora hagar att skutta runt i. Katterna Misse, Shim och O boy njuter i solen och vi med. Nyhetsbrev Maj 2015 Våren är här, underbart! Fåren är på betet, hönsen går ut fritt på dagarna, Gotlandskaninerna Guldnos och Snövit har varsina stora hagar att skutta runt i. Katterna Misse, Shim och

Läs mer

Appar vi arbetat med. ipad projekt 2013 appar vi jobbat med. Nina Lundell Sida "1

Appar vi arbetat med. ipad projekt 2013 appar vi jobbat med. Nina Lundell Sida 1 Appar vi arbetat med ipad projekt 2013 appar vi jobbat med. Nina Lundell Sida "1 Vårterminen 2013 Rönnbäcksskolan 2013 ipad projekt 2013 appar vi jobbat med. Nina Lundell Sida "2 Choiceboard Creator Vi

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bullerbyn. Avdelning Svanen

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bullerbyn. Avdelning Svanen Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn Avdelning Svanen Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen

Läs mer

mhtml:file://q:\safsk\grön flagg\rapport.mht

mhtml:file://q:\safsk\grön flagg\rapport.mht Sida 1 av 7 Skolans namn: Salvägens förskola Kommun: Eskilstuna Kategori: Förskola Kontaktperson: Inga Bergström Tema: Närmiljö Rapporten godkänd: 2010-03-30 13:04:21 Mål 1: Lära barnen att trivas och

Läs mer

NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS. !Vi bjuder på fika och informerar om vårt möte och vem som kommer att bo hos vem.

NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS. !Vi bjuder på fika och informerar om vårt möte och vem som kommer att bo hos vem. av 5 1 NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS Vårt första nyhetsbrev Jag hoppas att ni alla vet vid detta laget vad era ungdomar håller på med här i skolan efter lektionstid. Annars är det kanske tid att ni

Läs mer

Ring eller maila vid sjukfrånvaro, schemaändringar mm. Den mailen ser all personal.

Ring eller maila vid sjukfrånvaro, schemaändringar mm. Den mailen ser all personal. Kom ihåg vecka 40 Rasmus och Olle får ta med något att visa och berätta om. Idrott ute, kom ihåg att ta springvänliga skor. Vi jobbar vidare med hösten. F-klassen Bra vecka igen. Barnen är så duktiga på

Läs mer

Arbetsplan Äppelbo förskola

Arbetsplan Äppelbo förskola Arbetsplan 2016-2017 Äppelbo förskola 1 Vår syn på uppdraget Vi ser ett barn med stor kompetens, ett barn som vill och kan. Vi ser ett barn som utforskar och undersöker omvärlden och som lär i samspel

Läs mer

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter. (SV åk 4 6)

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter. (SV åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Neda var sjuk dagen då de andra lärde sig att galoppera. Nu vågar hon inte och det börjar bli ett stort problem. Hennes ridlärare Kalle säger att hon måste byta

Läs mer

Rapport Gröna skolgårdar: Odlingslådor, bollplank mm. Projektnr ÖSS Österskolan 2016

Rapport Gröna skolgårdar: Odlingslådor, bollplank mm. Projektnr ÖSS Österskolan 2016 Rapport Gröna skolgårdar: Odlingslådor, bollplank mm. Projektnr ÖSS-2016-15000 Österskolan 2016 I februari 2016 började vi på skolan planera för ett Gröna Skolgårdsprojekt. En solficka som anlades 2006

Läs mer

Syfte På ett handfast sätt få förståelse för arternas betydelse för ekosystemets/naturens överlevnad.

Syfte På ett handfast sätt få förståelse för arternas betydelse för ekosystemets/naturens överlevnad. Övningar för små barn (källa http://jämtnatur.se/) Naturens väv På ett handfast sätt få förståelse för arternas betydelse för ekosystemets/naturens överlevnad. Passar för 1, 2 och 3. Ett nät (fotbollsnät

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? I boken får vi lära oss en massa om älgar. Vi får bland annat veta vad de äter, hur de ser ut samt varför tjurarna har horn. Men vem är Skogens konung? Och finns

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Idala förskola

Rapport. Grön Flagg. Idala förskola Rapport Grön Flagg Idala förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-11-29 11:51: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat med ert tema. Det är inspirerande att läsa er rapport och se

Läs mer