Översyn av föreskrifter för länsstyrelsens beslut om licensjakt efter björn - konsekvensutredning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Översyn av föreskrifter för länsstyrelsens beslut om licensjakt efter björn - konsekvensutredning"

Transkript

1 Naturvårdsverket Diarienummer NV Översyn av föreskrifter för länsstyrelsens beslut om licensjakt efter björn - konsekvensutredning A Allmänt Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Sammanfattning Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd (NFS 2010:7) för länsstyrelsens beslut om licensjakt efter björn reglerar länsstyrelsernas handläggning av frågan om licensjakt efter björn. Av föreskrifterna framgår vad länsstyrelsens beslut ska innehålla. Mot bakgrund av den nya propositionen En hållbar rovdjurspolitik (prop. 2012/13:191) bedömer Naturvårdsverket att en generell översyn av NFS 2010:7 behöver göras. Den största förändringen är att det nu införs en möjlighet för länsstyrelserna att besluta om licensjakt efter björn med hjälp av åtel Gällande reglering av länsstyrelsens beslut om licensjakt Av 24 a jaktförordningen (1987:905) följer att Naturvårdsverket får överlämna till länsstyrelserna i ett rovdjursförvaltningsområde att besluta om licensjakt efter björn med stöd av 23 d samma förordning, under förutsättning att antalet föryngringar i rovdjursförvaltningsområdet överstiger de fastställda miniminivåerna. I den nya propositionen uttalas att det bör räcka med att miniminivån uppnås på förvaltningsområdesnivå för att alla länsstyrelser inom området ska få ta ansvar för licensjakt utan att Naturvårdsverket anger det högsta antal djur som får fällas. Delegation bör alltså även kunna ske till de län inom området som inte har nått sin miniminivå (se prop. 2012/13:191, s. 52). I NFS 2010:7 anges att länsstyrelsens beslut om licensjakt efter björn ska föreskriva att jakt inte får bedrivas med hjälp av åtel. Vidare framgår i föreskrifterna att länsstyrelsens beslut om licensjakt endast får gälla perioden från och med den 21 augusti till och med den 15 oktober (respektive 30 september i delar av Norrbottens län). I föreskrifterna klargörs vidare vilket ansvar som ska föreskrivas jaktledaren samt hur eftersök och avräkning av påskjutna djur ska genomföras. 1 (9)

2 Syftet med översynen Nu gällande föreskrifter är framtagna utifrån tidigare beslut om förvaltningen av björnpopulationen. Sedan år 2010 är den svenska rovdjursförvaltningen regionaliserad. I den nya propositionen anges att ytterligare steg bör tas för att regionalisera förvaltningen. Den nya propositionen medför därför ett ökat behov av en adaptiv och regional förvaltning av björnpopulationen. Följden av detta är att det krävs ändringar av de aktuella föreskrifterna. Syftet med översynen är dels att uppdatera föreskrifterna i enlighet med den nya propositionen och ändrade bestämmelser i jaktförordningen (1987:905), dels att öka länsstyrelsernas möjligheter att besluta om, och effektivisera genomförandet av, licensjakt efter björn. Beskrivning av alternativa lösningar för det man vill uppnå och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd Olika sätt att reglera länsstyrelsernas beslut om licensjakt Naturvårdsverket har som framgått ovan givits en möjlighet att överlämna rätten att fatta beslut om licensjakt efter björn till länsstyrelserna. Naturvårdsverket har år 2010 valt att ta fram föreskrifter för länsstyrelsens licensjaktsbeslut avseende björn. Utan framtagandet av föreskrifterna år 2010 hade Naturvårdsverket endast haft möjlighet att påverka utformningen av länsstyrelsernas beslut om licensjakt i delegationsbeslut avseende detta samt genom vägledning och informationsinsatser. Då björnpopulationens status i Sverige är gynnsam och licensjakt därmed är ett återkommande inslag i förvaltningen av björn är det alternativ att föredra som bäst tillgodoser krav på förutsebarhet och tydlighet. Genom att Naturvårdsverket utnyttjat möjligheten att ta fram föreskrifter för länsstyrelsernas beslut tillgodoses dessa krav. Vidare skapar föreskrifterna en förutsättning till enhetlighet för utformningen av de olika länsstyrelsernas beslut om licensjakt, vilket är positivt. Alla de nu föreslagna ändringarna av föreskrifterna kan inte genomföras på frivillig väg. Den nu föreslagna ändringen gällande möjligheten att bedriva licensjakt med hjälp åtel kan inte genomföras utan att ändra föreskrifterna. Även om vissa av de mindre ändringarna (som t.ex. definitioner av påskjutning och åtel) skulle kunna förmedlas genom tydliga informationsinsatser är det enligt Naturvårdsverkets mening bäst att vid ett och samma tillfälle genomföra en samlad översyn av föreskrifterna. Mot bakgrund av ovanstående anser Naturvårdsverket att det nu inte finns något bättre sätt att reglera länsstyrelsernas beslut om licensjakt än att behålla och justera NFS 2010:7. Nollalternativ Nollalternativet vore att bibehålla nuvarande reglering (NFS 2010:7) utan justeringar. Utan dessa ändringar krävs t.ex. att Naturvårdsverket även framöver beviljar undantag från föreskrifterna för att licensjakt med hjälp av åtel ska kunna bedrivas i någon 2 (9)

3 omfattning. Då det som ovan nämnts är önskvärt att ge alla berörda länsstyrelser utökade möjligheter att besluta om licensjakt efter björn (genom t.ex. åtel) är detta alternativ inte att föredra. De föreslagna ändringarna Tillämpningsområde 1 På grund av att 24 b jaktförordningen nu är upphävd finns det ett behov av att uppdatera 1 och ta bort hänvisningen till 24 b. Denna ändring är endast redaktionell och medför inga konsekvenser för länsstyrelsens beslut. Definitioner 2 Föreskrifterna inleds med en lista där vissa begrepp definieras. Naturvårdsverket ser ett behov av att förtydliga begreppet påskjutning. Ändringen bedöms inte ha några andra konsekvenser för länsstyrelsens beslut eller licensjaktens genomförande än att det blir tydligare vad som avses. Ett annat begrepp som Naturvårdsverket tidigare har sett ett behov av att definiera är åtel. Förutom definitionen i föreskrifterna har Naturvårdsverket utvecklat vad som menas med åtel i enskilda beslut. Det finns nu ett behov av att ytterligare förtydliga den definitionen och då i form av föreskrift. Den nuvarande definitionen av åtel har bedömts kunna ge utrymme för missförstånd. Genom rekvisitet iordningställts har framkommit att läsaren/användaren kan få uppfattningen att det krävs någon form av preparering av materialet för att det ska vara fråga om åtel. En åtel kan utgöras av en kropp från ett vilt djur, utan att kroppen på något sätt preparerats. Det är tillräckligt att kroppen placerats på ett visst ställe i syfte att locka till sig vilt för att det ska vara fråga om en åtel. En åtel som används vid björnjakt är som regel iordningställd, liksom en rävåtel eller åtel för vildsvin, för en viss tid. En sådan åtel avvecklas i regel i samband med avslutad jakt. Denna ändring görs i syfte att tydliggöra vad som är en björnåtel. Ändringen bedöms inte ha några konsekvenser för länsstyrelsens beslut eller licensjaktens genomförande utan bekräftar det som tidigare har förmedlats via vägledning. Begränsningar av jaktmedel med mera 6 Ändringen av denna bestämmelse är den mest centrala i förslaget till ändringar av föreskrifterna. Licensjakt efter björn med hjälp av åtel var tillåten i Sverige fram till år Åteljakten reglerades då i enskilda beslut. Under åren efter 2001 pågick diskussioner mellan jägare och myndigheter om vilka för respektive nackdelar som jaktmetoden medför samt möjligheten att återinföra åteljakten. En arbetsgrupp med uppdraget att utreda frågan inrättades därför vid Naturvårdsverket år Hösten 2009 påbörjades diskussionerna med Skandinaviska björnprojektet om ett forskningsprojekt som skulle kunna belysa problemställningen. Projektet finansierades av Naturvårdsverket (samt i mindre omfattning av Länsstyrelsen i Västerbottens län) och bedrevs under perioden år Syftet med forskningsprojektet var att utreda om åteljakt återigen skulle kunna bli tillåten. Projektet avlutades inom ramen av två seminarier i maj/juni Under samma period tillät också några länsstyrelser på 3 (9)

4 försök användning av åtel under licensjakt efter björn efter tillstånd från Naturvårdsverket. Det har förts diskussioner mellan förvaltningen, forskningen och jägarkåren under forskningsprojektets gång. Samarbetet har varit intensivt, utvärderingar har gjorts och seminarier med olika berörda aktörer har hållits. Våren 2013 var man i princip överens om att åteljakt skulle kunna tillåtas, om än med särskilda villkor. Detta förslag kom för sent för att möjliggöra en ändring av Naturvårdsverkets föreskrifter innan det var dags för länsstyrelserna att fatta sina licensjaktsbeslut för år Några länsstyrelser fortsatte då med licensjakt med hjälp av åtel på försök även det året. Under diskussionerna kring regeringens senaste rovdjursproposition och kring jaktlagsutredningen har det förts fram av både Naturvårdsverket och av riksdagens miljö- och jordbruksutskott att en möjlighet till åteljakt efter björn är på gång. Beträffande värdet av användande av åtel vid licensjakt efter björn så är uppfattningarna enligt Naturvårdsverkets bedömning delade. Möjligheten att använda åtel framhålls från flera jägare som en viktig förutsättning för att kunna genomföra björnjakten. Den allmänna uppfattningen är att det bl.a. bidrar till större säkerhet och minskat lidande för de här aktuella björnarna genom säkrare skott. Genom de föreslagna föreskrifterna ger Naturvårdsverket länsstyrelserna möjligheten att, i de fall och i de län där intresse för åtling finns och där det anses viktigt för björnförvaltningen, utnyttja denna jaktmetod. I de föreslagna föreskrifterna anges ett antal villkor som ska gälla för länsstyrelsernas beslut om användande av åtel vid licensjakt. Dessa villkor ska säkerställa krav på förutsebarhet och tydlighet. Beroende på var i landet beslut om licensjakt fattas kan det dock finnas vissa behov av att ha med delvis olika villkor. Därför kan länsstyrelserna, om det finns särskilda skäl för det, förena sina beslut med de ytterligare villkor som behövs. Detta kan få till följd att länsstyrelsernas beslut om licensjakt med hjälp av åtel delvis kommer att se olika ut. Naturvårdsverket bedömer inte att det är något problem utan befogat på grund av olika geografiska förutsättningar och markägarförhållanden i landet. En björnåtel ska anmälas. Den anmälningsplikt som föreslås medför inte något undantag från kravet på tillstånd från länsveterinär vid användandet av animaliska produkter som material. 6 a Denna bestämmelse är endast en hänvisning till kompletterande föreskrifter om vad som får användas som åtelmaterial. 6 b Det finns en mängd material som kan användas vid åtling. Erfarenheter från försöksverksamheten med åtel i Västerbottens län visar att vissa hjälpmedel inte är lämpliga att använda. Vidare kan konstateras att vid utläggning av foder till vilt i allmänhet medför stora volymer flera olägenheter, exempelvis kommer delar av fodermaterialet att ruttna. En annan olägenhet är att stora mängder foder/åtelmaterial lockar till sig flera viltarter än avsett. I syfte att säkerställa vilket material samt mängd därav som används vid åtling krävs därför reglering i länsstyrelens beslut. Frågan om när en åtel får påbörjas inför höstens licensjakt är viktig. En för tidigt påbörjad åtel kan öka risken för s.k. problembjörnar. Vidare inleds björnens brunstperiod i slutet av maj och pågår fram till början av juli, varför en tidigare åtelstart än mitten av juli skulle kunna påverka björnarna negativt. 4 (9)

5 Jaktledaren 7 Naturvårdsverket bedömer att det av flera skäl är angeläget att tydliggöra jaktledarens ansvar vid licensjakt efter björn. Särskilt mot bakgrund av de tragiska olyckorna under de senaste åren i samband med jakt efter andra arter. Den föreslagna ändringen innebär att jaktledarens ansvar vid licensjakten skärps. Från att tidigare endast ha varit ansvarig för att kommunikationsvägarna under jakten säkerställer att villkoren efterlevs föreslås jaktledaren ansvara för att alla deltagare i jakten känner till villkoren för hur jakten får bedrivas. Det föreslagna kravet på att hunden ska vara särskilt tränad i att spåra just skadad björn i stället för vilt i allmänhet är motiverat av att det numera finns ett betydande antal hundar (med förare) som är särskilt tränade i att spåra skadad björn. Genom att använda en sådan hund minskar lidandet hos den skadade björnen och de risker som finns med en skadad björn förebyggs då björnen förhoppningsvis kan spåras upp och avlivas snabbare. Platsundersökning och eftersök 10 Det har framförts synpunkter från både jaktledare och intresseorganisationer om att det finns ett behov av att klargöra vad som gäller vid påskjutning av björn. Kritiken består i att det är orimligt att behöva avbryta jakten, och riskera att inte hinna skjuta eventuell återstående tilldelning, när det är uppenbart att björnen inte träffats av kulan. Det kan t.ex. vara så att kulan anträffas i ett träd som är närmare skytten än den plats björnen befann sig på vid skottillfället. Den föreslagna ändringen innebär att det klargörs hur eftersök ska genomföras. Ändringen förväntas bidra till att främja samarbetet mellan jägare och myndigheter vid licensjakt i deras olika roller. Avräkning och avlysning 11 Ändringen av punkt 1 är föranledd av önskemål från såväl jägare som länsstyrelser på grund av svårigheten att i fält tillämpa idag gällande bestämmelse. Genom ändringen tydliggörs vad som gäller vid avräkning. Allmänna råd till 11 Naturvårdsverket föreslår att det införs ett kort förtydligande allmänt råd till denna bestämmelse i syfte att exemplifiera hur man kan konstatera att djuret är oskadat. Hantering av kropp från fällt djur och återrapportering 12 a Hittills har krav och rekommendationer avseende hanteringen av fälld björnkropp i första hand reglerats genom Naturvårdsverkets delegationsbeslut avseende licensjakt efter björn. Naturvårdsverket bedömer att det även finns ett behov av att införa den föreslagna bestämmelsen i syfte att säkerställa att övervakningen av björnpopulationens 5 (9)

6 utveckling och tillstånd omhändertas i länsstyrelsernas beslut. Det är viktigt att DNAprover tas för populationsövervakning samt att annan provtagning görs för hälsotillståndsövervakning. Naturvårdsverket ansvarar tillsammans med övriga myndigheter för övervakning av och kontroll på björnpopulation så att inte felaktig beskattning sker. 12 b Även krav på återrapportering har hittills reglerats genom Naturvårdsverkets delegationsbeslut. I den nya propositionen betonas vikten av ett kvalitetssäkrat uppföljningssystem (a.a. s. 52). Den föreslagna ändringen syftar till att säkerställa återrapportering från licensjakten vad gäller antal fällda djur. Det finns nu särskilda databaser för rapporteringen av detta. Vidare är det viktigt att erfarenheter från användandet av åtel rapporteras. Naturvårdsverket kommer att följa utvecklingen av åteljakten efter björn. Uppgifter om vilka som berörs av regleringen Redan idag är i första hand de länsstyrelser som fattar beslut om licensjakt efter björn berörda av NFS 2010:7. Därutöver berörs jaktledare och andra jägare som deltar i licensjakt efter björn. Då licensjakten till en del är skadeförebyggande berörs även tamdjursägare. Med de föreslagna föreskriftsändringarna kan denna krets komma att vidgas till de jägare som nu kommer att kunna bedriva licensjakt med hjälp av åtel. Indirekt kommer även markägare att beröras genom att åtling kommer att tillåtas och regleras. De företag som arbetar med jaktturism kan genom föreskriftsändringarna ges större möjligheter till jakt genom möjligheten till åteljakt. Uppgifter om vilka kostnadsmässiga och andra konsekvenser regleringen medför och en jämförelse av konsekvenserna för de övervägda regleringsalternativen De nuvarande föreskrifterna om licensjakt efter björn behålls utan ändringar Genom att inte införa möjligheten till licensjakt genom åtling blir kostnaderna för länsstyrelserna inte större än vad de är idag. Däremot går de företag som arbetar med jaktturism med inriktning mot björnjakt miste om möjligheter till eventuellt ökade intäkter då förutsättningarna för licensjakt efter björn inte ändras. Föreskrifterna om licensjakt efter björn ändras delvis med avseende på åtling. Övriga ändringar förmedlas genom vägledning Detta alternativ medför sannolikt vissa ökade kostnader för länsstyrelserna. Administration, och tillsyn, av åteljakt tar resurser i anspråk vid länsstyrelserna. Därtill kommer vägledningsbehovet av de övriga ändringar som då endast skulle förmedlas 6 (9)

7 genom tydlig information och därmed kräva vägledningsresurser vid länsstyrelserna. Det skulle även medföra ökade kostnader för Naturvårdsverket som då vid sidan av översynen av föreskrifterna skulle behöva lägga ökade resurser på vägledning. Möjligheten till åteljakt kan förväntas medföra ökade möjligheter till intäkter för de företag som sysslar med jaktturism i samband med licensjakt efter björn. De föreslagna ändringarna införs genom en översyn av föreskrifterna om licensjakt efter björn Detta förslag medför i viss utsträckning ökade kostnader för länsstyrelserna om de utnyttjar möjligheten till licensjakt med hjälp av åtel. Administration och tillsyn av åteljakt tar resurser i anspråk vid länsstyrelserna. Genom att föreskrifterna ses över generellt är dock förhoppningen att den ökade tydligheten i föreskrifterna samtidigt ska minska behovet av vägledningsresurser vid länsstyrelserna. Sannolikt medför förslaget således både minskade och ökade kostnader. Möjligheten till åteljakt kan förväntas medföra ökade möjligheter till intäkter för de företag som sysslar med jaktturism i samband med licensjakt efter björn. Slutsats Naturvårdsverket bedömer sammantaget att inget av alternativen har någon större kostnadsmässig påverkan. I syfte att uppnå syftet med översynen av föreskrifterna är det sistnämnda alternativet att föredra. Bedömning av om regleringen överensstämmer med eller går utöver de skyldigheter som följer av Sveriges anslutning till Europeiska unionen De aktuella ändringarna i föreskrifterna och de tillhörande allmänna råden bedöms inte påverka möjligheterna att uppfylla de uppställda krav på rapportering som följer av Sveriges anslutning till Europeiska unionen och till andra internationella konventioner. I detta fall bedömer Naturvårdsverket att det inte finns något behov av att föreskrifterna notifieras Kommissionen innan de beslutas. Bedömning av om särskilda hänsyn behöver tas när det gäller tidpunkten för ikraftträdande och om det finns behov av speciella informationsinsatser De föreslagna föreskriftsändringarna skickas under våren 2014 ut på remiss till berörda myndigheter och intresseorganisationer. Tidpunkten för när de ändrade föreskrifterna träder i kraft är viktig i detta fall då det finns ett stort intresse bland länsstyrelser och jägare av att kunna tillämpa dem redan inför 2014 års licensjaktbeslut. Föreskrifterna kommer därför träda i kraft i slutet av juni 7 (9)

8 2014 i syfte att öka möjligheterna för länsstyrelserna att tillämpa de nya, reviderade föreskrifterna inför årets jakt. Information kommer löpande att publiceras på Naturvårdsverkets hemsida och ett utskick i samband med publiceringen kommer att göras. B Företag Med företag avses här en juridisk eller en fysisk person som bedriver näringsverksamhet, det vill säga försäljning av varor och/eller tjänster yrkesmässigt och självständigt. Att yrkesmässigt bedriva näringsverksamhet bör tolkas brett. Markera med x ( x )Regleringen bedöms inte få effekter av betydelse för företags arbetsförutsättningar, konkurrensförmåga eller villkor i övrigt. Konsekvensutredningen innehåller därför inte någon beskrivning av punkterna i avsnitt B. ( ) Regleringen bedöms få effekter av betydelse för företags arbetsförutsättningar, konkurrensförmåga eller villkor i övrigt. Konsekvensutredningen innehåller därför en beskrivning av punkterna i avsnitt B. C Samråd Beskrivning av ett eventuellt tidigt samråd Det har inte skett något specifikt tidigt samråd med avseende på just dessa föreskrifter. Däremot har det ju de senaste åren pågått en löpande diskussion gällande åtelfrågan mellan Naturvårdsverket, länsstyrelser och berörda intresseorganisationer, vilket har lett till de ovan föreslagna förändringarna av NFS 2010:7. 8 (9)

9 D Kontaktpersoner Dessa kan kontaktas vid eventuella frågor Hanna Ek, Naturvårdsverket, , Christer Pettersson, Naturvårdsverket, , 9 (9)

Översyn av Naturvårdsverkets föreskrifter om förvaltning av björn, varg, järv, lo och kungsörn - konsekvensutredning

Översyn av Naturvårdsverkets föreskrifter om förvaltning av björn, varg, järv, lo och kungsörn - konsekvensutredning Naturvårdsverket Diarienummer NV-03359-14 Översyn av Naturvårdsverkets föreskrifter om förvaltning av björn, varg, järv, lo och kungsörn - konsekvensutredning A Allmänt Beskrivning av problemet och vad

Läs mer

Naturvårdsverket förslag till ändrade föreskrifter för länsstyrelsens beslut om licensjakt efter björn

Naturvårdsverket förslag till ändrade föreskrifter för länsstyrelsens beslut om licensjakt efter björn Naturvårdsverket förslag till ändrade föreskrifter för länsstyrelsens beslut om licensjakt efter björn Författningsförslag Med stöd av 24 c jaktförordningen (1987:905) föreskriver Naturvårdsverket följande.

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd för länsstyrelsens beslut om licensjakt efter björn beslutade den 27 maj 2010. NFS 2010:7 Utkom från

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Föreskrifter om ändring i Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd (NFS 2010:7) för länsstyrelsens beslut om licensjakt efter björn; Utkom från

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd för NFS 2014:X länsstyrelsens beslut om licensjakt efter lo; Utkom från trycket den beslutade den 2

Läs mer

Överlämnande av rätten att besluta om licensjakt efter lodjur till länsstyrelserna i Norra rovdjursförvaltningsområdet

Överlämnande av rätten att besluta om licensjakt efter lodjur till länsstyrelserna i Norra rovdjursförvaltningsområdet 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Skog, Mimmi Tel: 010-698 1771 mimmi.skog @naturvardsverket.se BESLUT 2014-01-31 Ärendenr: NV-00742-14 Enligt sändlista Överlämnande av rätten att besluta om

Läs mer

Ändringar i Presstödsförordningen (1990:524) kommer att träda i kraft den 1 januari Ändringarna innebär bl.a. en namnändring av nämnden.

Ändringar i Presstödsförordningen (1990:524) kommer att träda i kraft den 1 januari Ändringarna innebär bl.a. en namnändring av nämnden. Myndighet Myndigheten för press, radio och tv Diarienummer 18/04050 Rubrik Föreskrifter om ändring i föreskrifter om presstöd (MPRTFS 2016:1) A Allmänt Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Regeringen

Läs mer

Framtagande av föreskrifter för länsstyrelsens beslut om licensjakt efter varg - konsekvensutredning

Framtagande av föreskrifter för länsstyrelsens beslut om licensjakt efter varg - konsekvensutredning Naturvårdsverket Diarienummer NV-04119-14 Framtagande av föreskrifter för länsstyrelsens beslut om licensjakt efter varg - konsekvensutredning A Allmänt Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

Läs mer

NV-01829-14 Jägareförbundets remissvar på Naturvårdsverkets förslag till ändrade föreskrifter för länsstyrelsens beslut om licensjakt efter björn

NV-01829-14 Jägareförbundets remissvar på Naturvårdsverkets förslag till ändrade föreskrifter för länsstyrelsens beslut om licensjakt efter björn Naturvårdsverket Registrator Öster Malma 14 05 09 NV-01829-14 Jägareförbundets remissvar på Naturvårdsverkets förslag till ändrade föreskrifter för länsstyrelsens beslut om licensjakt efter björn Svenska

Läs mer

Delegering av beslut om licensjakt efter varg till länsstyrelserna i mellersta rovdjursförvaltningsområdet

Delegering av beslut om licensjakt efter varg till länsstyrelserna i mellersta rovdjursförvaltningsområdet 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY BESLUT 2014-10-30 Ärendenr: NV-06561-14 Enligt sändlista Delegering av beslut om licensjakt efter varg till länsstyrelserna i mellersta rovdjursförvaltningsområdet

Läs mer

Konsekvensutredning inför ändring av SJVFS 2013:19 Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer för frukt och grönsaker

Konsekvensutredning inför ändring av SJVFS 2013:19 Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer för frukt och grönsaker KONSEKVENS- Dnr 3.5.16-11350/14 UTREDNING 2014-11-10 Stödkommunikationsenheten Konsekvensutredning inför ändring av SJVFS 2013:19 Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer för frukt

Läs mer

Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2015:49)

Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2015:49) 2016-05-04 Dnr 4.4.16-1619/16 Miljöregelenheten Magnus Sandström Tfn: 036-15 89 34 E-post: magnus.sandstrom@jordbruksverket.se Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks

Läs mer

A Allmänt / Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

A Allmänt / Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Datum Dnr 2014-01-21 131 257081-12/111 Konsekvensutredning av att Skatteverket meddelar nya föreskrifter om säkerhet enligt lagen (1994:1563) om tobaksskatt, lagen (1994:1564) om alkoholskatt och lagen

Läs mer

Överklaganden av Länsstyrelsens i Norrbottens län beslut om licensjakt efter björn 2015, länsstyrelsens dnr 218-6057-2015

Överklaganden av Länsstyrelsens i Norrbottens län beslut om licensjakt efter björn 2015, länsstyrelsens dnr 218-6057-2015 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Henriksson, Nils Tel: 010-698 11 41 Nils.henriksson@naturvardsverket.se BESLUT 2015-08-20 Ärendenr: NV-04974-15 Jägareförbundet Norrbotten Att: ordf. Mikael

Läs mer

Delegering av rätten att fatta beslut om licensjakt efter lo till länsstyrelserna i Norra rovdjursförvaltningsområdet

Delegering av rätten att fatta beslut om licensjakt efter lo till länsstyrelserna i Norra rovdjursförvaltningsområdet 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y BESLUT 2015-11-05 Ärendenr: NV-05762-15 Länsstyrelsen i Norrbottens län Länsstyrelsen i Västerbottens län Länsstyrelsen i Västernorrlands

Läs mer

Beskrivning av alternativa lösningar för det man vill uppnå och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd

Beskrivning av alternativa lösningar för det man vill uppnå och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2018-03-15 Diarienr 2017-8758 Enheten för säker hantering av farliga ämnen Jan Nilsson 010-240 52 11 jan.nilsson@msb.se Konsekvensutredning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i jaktförordningen (1987:905) Utfärdad den 31 maj 2018 Publicerad den 5 juni 2018 Regeringen föreskriver i fråga om jaktförordningen (1987:905) 1 dels att

Läs mer

Överlämnande av rätten att besluta om licensjakt efter lodjur

Överlämnande av rätten att besluta om licensjakt efter lodjur 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Wallén, Mikael Tel: 010-698 13 39 Mikael.wallen@naturvardsverket.se BESLUT 2018-06-15 Ärendenr: NV-04673-18 Överlämnande av rätten att

Läs mer

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter björn, varg, lodjur och järv till vissa länsstyrelser

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter björn, varg, lodjur och järv till vissa länsstyrelser 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Dittrich Söderman, Hanna Tel: 010-698 1517 hanna.dittrich.soderman @naturvardsverket.se BESLUT 2015-06-25 Ärendenr: NV-04080-15 Enligt sändlista Överlämnande

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till ändring i följande föreskrifter:

Konsekvensutredning av förslag till ändring i följande föreskrifter: Statens Jordbruksverk Diarienummer 19-11947/12 Konsekvensutredning av förslag till ändring i följande föreskrifter: - Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2011:16) om rutiner

Läs mer

Fastställande av miniminivåer för varg och björn gällande rovdjursförvaltningsområden och län

Fastställande av miniminivåer för varg och björn gällande rovdjursförvaltningsområden och län 1 (9) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY BESLUT 2014-10-30 Dnr NV-00552-14 Fastställande av miniminivåer för varg och björn gällande rovdjursförvaltningsområden och län Beslut Naturvårdsverket fastställer

Läs mer

Boverket. Konsekvensutredning /2012

Boverket. Konsekvensutredning /2012 Boverket Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Konsekvensutredning Datum Diarienummer 2012-09-04 1393-3161/2012 Konsekvensutredning - Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2012:10)

Läs mer

Näringsdepartementet Rättssekretariatet. Ändringar i jaktförordningen när det gäller beslut om antalet patroner vid björnjakt

Näringsdepartementet Rättssekretariatet. Ändringar i jaktförordningen när det gäller beslut om antalet patroner vid björnjakt Näringsdepartementet Rättssekretariatet Ändringar i jaktförordningen när det gäller beslut om antalet patroner vid björnjakt Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Författningsförslag... 4 3 Bakgrund...

Läs mer

Konsekvensutredning av ny föreskrift om säkerheter för jordbruksprodukter

Konsekvensutredning av ny föreskrift om säkerheter för jordbruksprodukter KONSEKVENS- Dnr 2.3.16-5762/13 UTREDNING 2016-09-08 EU-fondsenheten Konsekvensutredning av ny föreskrift om säkerheter för jordbruksprodukter A Allmänt Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Statens

Läs mer

Föreslagna ändringar i föreskriften Nedan presenteras de föreslagna ändringarna i föreskriften.

Föreslagna ändringar i föreskriften Nedan presenteras de föreslagna ändringarna i föreskriften. 2016-10-13 Diarienummer 3.6.16-7754/16 Rubrik Konsekvensutredning avseende Statens jordbruksverk föreskrifter (2017:XX) om ändring i föreskrifterna (SJVFS 1995:90) om certifiering m.m. av utsädespotatis

Läs mer

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6-8 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6-8 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. Bilaga 3 2016-07-01 1 (4) Dnr 6.1.2-2016:1067 Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om obligatoriska bedömningsstöd i svenska, svenska som andraspråk och matematik i årskurs 1 i grundskolan

Läs mer

Delegering av rätten att fatta beslut om licensjakt efter lo till samtliga länsstyrelser utom Länsstyrelsen i Gotlands län

Delegering av rätten att fatta beslut om licensjakt efter lo till samtliga länsstyrelser utom Länsstyrelsen i Gotlands län 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hanna Dittrich Söderman Tel: 010-698 15 17 hanna.dittrich-soderman @naturvardsverket.se BESLUT 2016-09-29 Ärendenr: NV-06586-16 Samtliga länsstyrelser Delegering

Läs mer

Konsekvensutredning förslag till föreskrifter om nationell högspecialiserad vård

Konsekvensutredning förslag till föreskrifter om nationell högspecialiserad vård Konsekvensutredning 2018-06-26 Dnr 4.1-15563/2018 1(5) Rättsavdelningen Jonas Widell jonas.widell@socialstyrelsen.se Konsekvensutredning förslag till föreskrifter om nationell högspecialiserad vård Den

Läs mer

Yttrande över förslag till ändrade föreskrifter för länsstyrelsens beslut om licensjakt efter lo (NV-04787-14)

Yttrande över förslag till ändrade föreskrifter för länsstyrelsens beslut om licensjakt efter lo (NV-04787-14) 1/6 Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Stockholm 2014-09-10 Yttrande över förslag till ändrade föreskrifter för länsstyrelsens beslut om licensjakt efter lo (NV-04787-14) Svenska Rovdjursföreningen (SRF)

Läs mer

SAKSKÄL FÖR LICENSJAKT

SAKSKÄL FÖR LICENSJAKT BJÖRNJAKT DELOMRÅDEN TILLDELNING SAKSKÄL FÖR LICENSJAKT Älgförvaltning Det totala rovdjurstrycket på klövvilt är högt i Dalarnas län sett ur ett nationellt perspektiv. Detta på grund av att länet har alla

Läs mer

Felicia Strid Skickat: den 22 oktober :25

Felicia Strid Skickat: den 22 oktober :25 Från: Skickat: den 22 oktober 2018 09:25 Till: Ämne: Remiss förslag på upphävande av SJVFS 2012:22 Bifogade filer: Särskild konsekvensanalys SJVFS 2012-22.pdf; SJVFS

Läs mer

BESLUT. Skyddsjakt på varg i delar av Karlstads, Storfors, Filipstad och Kristinehamns Kommuner, Värmlands län

BESLUT. Skyddsjakt på varg i delar av Karlstads, Storfors, Filipstad och Kristinehamns Kommuner, Värmlands län BESLUT 1 (7) Djurskydd & Vilt Maria Falkevik 010-2247235 Skyddsjakt på varg i delar av Karlstads, Storfors, Filipstad och Kristinehamns Kommuner, Värmlands län Beslut Länsstyrelsen beslutar på eget initiativ

Läs mer

Konsekvensutredning av Jordbruksverkets förslag till ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2009:13) om växtskyddsavgifter m.m.

Konsekvensutredning av Jordbruksverkets förslag till ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2009:13) om växtskyddsavgifter m.m. Diarienummer 6.4.16 5851/13 Konsekvensutredning av Jordbruksverkets förslag till ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2009:13) om växtskyddsavgifter m.m. A Allmänt Beskrivning av problemet

Läs mer

Konsekvensutredning Myndigheten för tillgängliga mediers föreskrifter om taltidningar och mottagarutrustning

Konsekvensutredning Myndigheten för tillgängliga mediers föreskrifter om taltidningar och mottagarutrustning Myndigheten för tillgängliga medier Diarienummer A2013/119 Konsekvensutredning Myndigheten för tillgängliga mediers föreskrifter om taltidningar och mottagarutrustning Konsekvensutredningen utgår från

Läs mer

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter järv till vissa länsstyrelser

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter järv till vissa länsstyrelser 1(7) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Mikael Wallén Tel: 010-6981339 mikael.wallen @naturvardsverket.se BESLUT 2017-12-20 Ärendenr: NV-08303-17 Enligt sändlista Överlämnande

Läs mer

Remiss av förslag till föreskrift

Remiss av förslag till föreskrift 2013-05-15 Dnr 15279/2013 1(1) Avdelningen för regler och tillstånd monica.jacobson@socialstyrelsen.se Enligt sändlista Remiss av förslag till föreskrifter om ändring i Socialstyrelsens föreskrifter och

Läs mer

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter björn, varg, lo och järv till vissa länsstyrelser

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter björn, varg, lo och järv till vissa länsstyrelser 1(7) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Mikael Wallén Tel: 010-6981339 mikael.wallen@naturvardsverket.se BESLUT 2016-12-22 Ärendenr: NV-08042-16 Enligt sändlista Överlämnande

Läs mer

Delegeringen gäller från och med den 4 december 2014 till och med den 30 november 2017.

Delegeringen gäller från och med den 4 december 2014 till och med den 30 november 2017. 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Skog, Mimmi Tel: 010-698 1771 mimmi.skog @naturvardsverket.se BESLUT 2014-12-04 Ärendenr: NV-06889-14 Enligt sändlista Delegering av beslut om licensjakt efter

Läs mer

Bemyndigande för föreskriftsändringen återfinns i 9 och 23 förordningen (2006:84) om foder och animaliska biprodukter.

Bemyndigande för föreskriftsändringen återfinns i 9 och 23 förordningen (2006:84) om foder och animaliska biprodukter. Jordbruksverket Diarienummer 6.7.16-9902/14 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2006:84) om befattning med animaliska biprodukter och införsel av andra produkter, utom

Läs mer

Konsekvensutredning på förslaget till revision av MSBFS 2016:3 om hantering av explosiva varor

Konsekvensutredning på förslaget till revision av MSBFS 2016:3 om hantering av explosiva varor samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Enheten för säker hantering av farliga ämnen Shulin Nie 0102404211 shulin.nie@msb.se Konsekvensutredning på förslaget till revision av MSBFS 2016:3

Läs mer

Begäran om förslag till miniminivåer för björn, varg, järv och lo för rovdjursförvaltningsområden och län.

Begäran om förslag till miniminivåer för björn, varg, järv och lo för rovdjursförvaltningsområden och län. 1(9) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Lindahl, Helene Tel: 010-698 1051 Helene.lindahl @naturvardsverket.se BEGÄRAN 2014-03-20 Ärendenr: NV-00552-14 Sändlista Begäran om förslag till miniminivåer

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd för länsstyrelsens beslut om licensjakt efter lo; beslutade den 2 december 2010. Utkom från trycket

Läs mer

Konsekvensutredning för upphävande av Statens räddningsverks föreskrifter (SVRFS 2007:3) om erkännande av utländska yrkeskvalifikationer

Konsekvensutredning för upphävande av Statens räddningsverks föreskrifter (SVRFS 2007:3) om erkännande av utländska yrkeskvalifikationer samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (6) Rättsenheten Lisa Svensson 010-240 5187 lisa.svensson@msb.se Konsekvensutredning för upphävande av Statens räddningsverks föreskrifter (SVRFS 2007:3)

Läs mer

Naturvårdsverket principer: Punkt 1: Naturvårdsverket ska fastställa miniminivåer inom ramen för de nationella målen för varje art.

Naturvårdsverket principer: Punkt 1: Naturvårdsverket ska fastställa miniminivåer inom ramen för de nationella målen för varje art. Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM e-post: registrator@naturvardsverket.se Öster Malma 14 februari 2017 Svenska Jägareförbundets yttrande över förslag till principer och process för fastställande av miniminivåer

Läs mer

Överlämnande av rätt att besluta om skydds- och licensjakt efter björn till länsstyrelserna i Mellersta rovdjursförvaltningsområdet

Överlämnande av rätt att besluta om skydds- och licensjakt efter björn till länsstyrelserna i Mellersta rovdjursförvaltningsområdet 1 (8) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Ola Larsson Tel: 010-698 17 08 Ola.Larsson @naturvardsverket.se BESLUT 2011-05-12 Ärendenummer: NV-04919-11 Enligt sändlista Överlämnande av rätt att besluta

Läs mer

Skyddsjakt på varg i Kristinehamns Kommun, Värmlands län

Skyddsjakt på varg i Kristinehamns Kommun, Värmlands län 2014-09-10 218-6246-2014 1(7) Djurskydd & Vilt Skyddsjakt på varg i Kristinehamns Kommun, Värmlands län Beslut Länsstyrelsen beslutar på eget initiativ att skyddsjakt på en (1) varg i Kristinehamns kommun,

Läs mer

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning Avdelningen för juridik och inre marknad Emma Wirf Direktnr: 033-17 77 39 E-post: emma.wirf@swedac.se Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering Inledning

Läs mer

YTTRANDE Ärendenr: NV Näringsdepartementet. med e-post Näringsdepartementet

YTTRANDE Ärendenr: NV Näringsdepartementet. med e-post Näringsdepartementet 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y YTTRANDE 2017-10-16 Ärendenr: NV-05332-17 Näringsdepartementet med e-post Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Yttrande

Läs mer

A Allmänt. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

A Allmänt. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Dnr 6.4.16.5005/14 2014-05-19 Konsekvensutredning av Jordbruksverkets föreskrifter (SJVFS 2014:15) om ändring i Statens Jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2013:38) om växtskadegörare som omfattas av Europeiska

Läs mer

Konsekvensutredning förslag till föreskrifter om extemporeapotek

Konsekvensutredning förslag till föreskrifter om extemporeapotek Kenneth Nordback Rättsenheten Datum: 2010-xx-xx Dnr: 581:2010/509521 Konsekvensutredning förslag till föreskrifter om extemporeapotek En konsekvensutredning ska enligt 6 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning

Läs mer

A Allmänt. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå 1 (6) Vad innebär kvotpliktssystemet? Vad reglerar Energimyndighetens föreskrifter?

A Allmänt. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå 1 (6) Vad innebär kvotpliktssystemet? Vad reglerar Energimyndighetens föreskrifter? Myndighet Statens energimyndighet Diarienummer 2013-005729 Rubrik Föreskrifter om inblandning av biodrivmedel i bensin och diesel. A Allmänt Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Energimyndigheten

Läs mer

Yttrande över Naturvårdsverkets förslag till föreskrifter om användande av fångstredskap

Yttrande över Naturvårdsverkets förslag till föreskrifter om användande av fångstredskap Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om gemensamt avgiftsutjämningssystem för säkerhetskontroll av passagerare och deras bagage.

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om gemensamt avgiftsutjämningssystem för säkerhetskontroll av passagerare och deras bagage. TSL 2011-5241 Konsekvensutredning 1(5) Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om gemensamt avgiftsutjämningssystem för säkerhetskontroll av passagerare och deras bagage. 1. Vad är problemet

Läs mer

Lodjursjakt i Värmlands län 2013

Lodjursjakt i Värmlands län 2013 1(2) Djurskydd o Vilt Maria Falkevik Lodjursjakt i Värmlands län 2013 Beslut Länsstyrelsens beslutar om jakt på högst 5 lodjur i Värmlands län. Jakten får endast ske med vapen. Villkor För att uppfylla

Läs mer

A Allmänt. KONSEKVENS- Dnr 3.4.16-9306/13 UTREDNING 2013-11-06. Stödkommunikationsenheten

A Allmänt. KONSEKVENS- Dnr 3.4.16-9306/13 UTREDNING 2013-11-06. Stödkommunikationsenheten KONSEKVENS- Dnr 3.4.16-9306/13 UTREDNING 2013-11-06 Stödkommunikationsenheten Konsekvensutredning med anledning av ändringar i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2009:90) om ansökan om vissa jordbrukarstöd

Läs mer

Konsekvensutredning rörande föreskrifter och allmänna råd om statliga myndigheters rapportering av it-incidenter

Konsekvensutredning rörande föreskrifter och allmänna råd om statliga myndigheters rapportering av it-incidenter samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Ingela Darhammar Hellström Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Verksamheten för samhällets informations- och cybersäkerhet 072-233

Läs mer

Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring i Statens Jordbruksverks (SJVFS 2007:77) och allmänna råd om slakt och avlivning

Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring i Statens Jordbruksverks (SJVFS 2007:77) och allmänna råd om slakt och avlivning Jordbruksverket Diarienummer 31-6484/12 Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring i Statens Jordbruksverks (SJVFS 2007:77) och allmänna råd om slakt och avlivning 1. Beskrivning av problemet och

Läs mer

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om statligt stöd till solceller

Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om statligt stöd till solceller Energimyndigheten 2018-10-05 Diarienummer 2018-14133 Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om statligt stöd till solceller 1. Uppgifter om de bemyndiganden som myndighetens beslutanderätt grundar

Läs mer

Remiss - förslag till föreskrifter om anmälan av allvarliga vårdskador (lex Maria)

Remiss - förslag till föreskrifter om anmälan av allvarliga vårdskador (lex Maria) 2015-09-28 Dnr 2.8-19505/2015 1(1) Avdelningen för verksamhetsstöd och styrning Marie Hansson marie.hansson@ivo.se Enligt sändlista Remiss - förslag till föreskrifter om anmälan av allvarliga vårdskador

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens nya föreskrifter (TSFS 2019:XX) om registrering av fordon med mera i vägtrafikregistret

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens nya föreskrifter (TSFS 2019:XX) om registrering av fordon med mera i vägtrafikregistret Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Louise Hagström Fordonsinformation Stabsenheten Konsekvensutredning av Transportstyrelsens nya föreskrifter (TSFS 2019:XX) om registrering av

Läs mer

Förslag till ändring i Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:22) om kontroll vid handel med animaliska livsmedel inom den Europeiska unionen

Förslag till ändring i Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:22) om kontroll vid handel med animaliska livsmedel inom den Europeiska unionen 1 (5) PM Enligt sändlista Förslag till ändring i Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:22) om kontroll vid handel med animaliska livsmedel inom den Europeiska unionen Livsmedelsverkets förslag Det

Läs mer

Fastställande av miniminivåer för varg gällande rovdjursförvaltningsområden och län

Fastställande av miniminivåer för varg gällande rovdjursförvaltningsområden och län 1 (8) SWE D IS H E NV IR O NME N T A L P R OTE C T IO N A GE N C Y BESLUT 2019-05-09 Dnr NV-01525-18 Fastställande av miniminivåer för varg gällande rovdjursförvaltningsområden och län Beslut Naturvårdsverket

Läs mer

Rubrik Ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2001:33) om intagning av växtsorter i den svenska sortlistan,

Rubrik Ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2001:33) om intagning av växtsorter i den svenska sortlistan, Myndighet Statens jordbruksverk Diarienummer Dnr 3.6.16-07875/2019, Dnr 3.6.16-07876/2019. Rubrik Ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2001:33) om intagning av växtsorter i den svenska

Läs mer

Ni inbjuds att senast den 28 mars lämna synpunkter på förslag till föreskrifter och tillhörande konsekvensutredning.

Ni inbjuds att senast den 28 mars lämna synpunkter på förslag till föreskrifter och tillhörande konsekvensutredning. Från: Agås Joakim Skickat: den 13 mars 2018 10:23 Till: arbetsmiljoverket@av.se; registraturen@boverket.se; registrator@elsakerhetsverket.se; info@energigas.se; kemi@kemi.se; kommerskollegium@kommers.se;

Läs mer

Licensjakt efter varg 2017

Licensjakt efter varg 2017 PM 1 (6) NATURVÅRDSENHETEN Viltvård Tobias Hjortstråle Telefon 010-22 49 277 tobias.hjortstrale@lansstyrelsen.se Licensjakt efter varg 2017 Länsstyrelsens samlade bedömning är att inte ta ett beslut om

Läs mer

Som svar på uppdraget hänvisar Skolverket till bilagorna och bedömer att uppdraget därigenom är slutfört.

Som svar på uppdraget hänvisar Skolverket till bilagorna och bedömer att uppdraget därigenom är slutfört. Beslut Datum Diarienummer 2017:1627 Sidor 1(1) Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet) 103 33 Stockholm Beslut om regeringsuppdrag Skolverket beslutar att besvara regeringsuppdrag kring ändring av

Läs mer

och Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:14) om examensmål för yrkesdansarutbildningen i gymnasieskolan.

och Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:14) om examensmål för yrkesdansarutbildningen i gymnasieskolan. 2017-05-22 1 (7) Dnr 6.1.2-2017:708 Konsekvensutredning avseende förslag till ändring av Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:48) om ämnesplan för ämnet svenska för döva i gymnasieskolan och av Skolverkets

Läs mer

Konsekvensutredning - Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter

Konsekvensutredning - Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Maria Åkerlund Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion regler Konsekvensutredning - Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om registrering och märkning av järnvägsfordon

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om registrering och märkning av järnvägsfordon Konsekvensutredning 1 (11) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Mikael Hägg Väg och järnväg Spårtrafik Teknik spårtrafik Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om registrering och märkning

Läs mer

SKOLFS. beslutade den XXX.

SKOLFS. beslutade den XXX. SKOLFS 2018-05-18 1 (2) Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2017:49) om ämnesplan för ämnet tillämpad programmering i gymnasieskolan, inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå

Läs mer

Innehåll Dnr: (5)

Innehåll Dnr: (5) 2018-04-09 Konsekvensutredning om Post- och telestyrelsens förslag till föreskrifter om ändring i Post- och telestyrelsens föreskrifter (PTSFS 2008:1) om spektrumauktioner PROMEMORIA Datum Vår referens

Läs mer

PTS redovisar härmed sin utredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning avseende upphävandet av de allmänna råden.

PTS redovisar härmed sin utredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning avseende upphävandet av de allmänna råden. Konsekvensutredning Datum Vår referens Sida 2015-01-26 Dnr: 14-13006 1(14) Nätsäkerhetsavdelningen Karin Lodin 08-678 56 04 karin.lodin@pts.se Konsekvensutredning avseende upphävande av Post- och telestyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2012:98) om avgifter inom järnvägsområdet

Konsekvensutredning föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2012:98) om avgifter inom järnvägsområdet Konsekvensutredning 1 (6) Datum Diarienummer TSF 2013-53 Handläggare Maria Wärnevall Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2012:98)

Läs mer

Detta beslut gäller utan hinder av att det överklagas. Hur beslutet kan överklagas framgår av bilaga 1.

Detta beslut gäller utan hinder av att det överklagas. Hur beslutet kan överklagas framgår av bilaga 1. 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Per Risberg Tel: 08-698 85 34 per.risberg@naturvardsverket.se BESLUT 2004-12-09 Dnr 411-6604-04 Nf Barbro Ericson Grelsgårdsvägen 13 833 35 Strömsund Ang ansökan

Läs mer

Rubrik Föreskrifter om utvecklingsstöd för tryckta allmänna nyhetstidningar

Rubrik Föreskrifter om utvecklingsstöd för tryckta allmänna nyhetstidningar Myndighet Myndigheten för press, radio och tv Diarienummer 16/01253 Rubrik Föreskrifter om utvecklingsstöd för tryckta allmänna nyhetstidningar A Allmänt Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter om tillstånd för försöksverksamhet med självkörande fordon

Konsekvensutredning av föreskrifter om tillstånd för försöksverksamhet med självkörande fordon Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Yvonne Wärnfeldt Väg och järnväg Konsekvensutredning av föreskrifter om tillstånd för försöksverksamhet med självkörande fordon Transportstyrelsens

Läs mer

Beslut om skyddsjakt på skadegörande lodjur

Beslut om skyddsjakt på skadegörande lodjur 2018-11-05 Sid 1 (6) Länsstyrelsen Kalmar län Beslut om skyddsjakt på skadegörande lodjur Beslut Länsstyrelsen beslutar med stöd av 23 a och b Jaktförordningen (1987:905) om skyddsjakt på ett lodjur i

Läs mer

Detta beslut gäller utan hinder av att det överklagas. Hur beslutet kan överklagas framgår av bilagan.

Detta beslut gäller utan hinder av att det överklagas. Hur beslutet kan överklagas framgår av bilagan. 1 (8) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Klas Allander Tel: 08-698 85 39 klas.allander @naturvardsverket.se BESLUT 2009-07-02 Dnr 411-4828-09 Sirges sameby Bertil Kielatis Västergatan 24 962 33 JOKKMOKK

Läs mer

Konsekvensutredning avseende Energimyndighetens föreskrifter för registret för utsläppsrätter

Konsekvensutredning avseende Energimyndighetens föreskrifter för registret för utsläppsrätter Myndighetens namn Energimyndigheten 079-11-1461 Konsekvensutredning avseende Energimyndighetens föreskrifter för registret för utsläppsrätter En konsekvensutredning ska innehålla följande 1. A Beskrivning

Läs mer

Svensk rovdjursförvaltning - Regional förvaltning, vem gör vad? Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare, Länsstyrelsen i Jämtlands län

Svensk rovdjursförvaltning - Regional förvaltning, vem gör vad? Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare, Länsstyrelsen i Jämtlands län Svensk rovdjursförvaltning - Regional förvaltning, vem gör vad? Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare, Länsstyrelsen i Jämtlands län Rovdjursförvaltning Rovdjursförvaltningen är ordnad i flera lager, som en

Läs mer

I samband med ovanstående ändring av MSBFS 2010:4 föreslås även redaktionella ändringar av denna föreskrift vilka uteslutande handlar om

I samband med ovanstående ändring av MSBFS 2010:4 föreslås även redaktionella ändringar av denna föreskrift vilka uteslutande handlar om samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Ert datum Er referens Utveckling av samhällsskydd Säker hantering av farliga ämnen Dr. Lorens van Dam 010-2404344 lorens.van.dam@msb.se Sändlista Konsekvensutredning

Läs mer

Denna konsekvensutredning följer Tillväxtverkets mall.

Denna konsekvensutredning följer Tillväxtverkets mall. 1(5) KONSEKVENS- UTREDNING Dnr 19-5984/12 2012-07-09 Miljöersättningsenheten Konsekvensutredning med anledning av förslag till ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2007:42) om kompensationsbidrag,

Läs mer

Konsekvensutredning. förslag till nya föreskrifter om exportkarantän för hästar för export till tredjeland. A Allmänt

Konsekvensutredning. förslag till nya föreskrifter om exportkarantän för hästar för export till tredjeland. A Allmänt 1(5) 2017-03-06 Dnr 6.2.17-9724/16 Avdelningen för djurskydd och hälsa Konsekvensutredning förslag till nya föreskrifter om exportkarantän för hästar för export till tredjeland Enligt förordning (2007:1244)

Läs mer

Svenska Rovdjursföreningen (SRF) har tagit del av rubricerade remiss från Naturvårdsverket och lämnar här våra synpunkter.

Svenska Rovdjursföreningen (SRF) har tagit del av rubricerade remiss från Naturvårdsverket och lämnar här våra synpunkter. 1/6 Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Stockholm 140827 Svenska Rovdjursföreningen Yttrande över Remiss med förslag till föreskrifter for länsstyrelsens beslut om licensjakt efter varg, Ärendenr: NV- 04119-14.

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter järv i Tuorpons sameby

Ansökan om skyddsjakt efter järv i Tuorpons sameby 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Robert Franzén Telefon: 08-698 13 67 robert.franzen@naturvardsverket.se BESLUT 2005-05-23 Dnr 411-3032-05 Nf Tuorpons sameby Nils Petter Pavval Tårrajaur 1075

Läs mer

Beskrivning av alternativa lösningar för det man vill uppnå och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd

Beskrivning av alternativa lösningar för det man vill uppnå och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Hantering av brandfarliga vätskor A. Allmänt Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå De idag gällande föreskrifterna är beslutade när tidigare

Läs mer

Grunderna för skyddsjakt

Grunderna för skyddsjakt Grunderna för skyddsjakt SÅ FUNKAR DET Konventioner Varför samarbeta om naturen? Naturvårdsdirektiv Jaktlagstiftningen Undantag från fredning Skyddsjakt Delegering av beslutanderätt till Länsstyrelserna

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter björn i Mala sameby

Ansökan om skyddsjakt efter björn i Mala sameby Västerbotten Datum 2012-05-07 Ärendebeteckning 218-3758-2012 Arkivbeteckning 1(8) Mala Sameby Börje Stenlund Släppträsk 11 930 70 MALA Ansökan om skyddsjakt efter björn i Mala sameby Länsstyrelsen beslutar

Läs mer

Motiv och konsekvensutredning

Motiv och konsekvensutredning 1(11) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E N C Y Clara Cordemans Tel: 010-698 11 89 clara.cordemans@naturvardsverket.se KONSEKVENSUTREDNING 2016-11-07 Ärendenr: NV-06688-13 Motiv

Läs mer

1. En beskrivning av problemet och vad man vill uppnå 2014-07-04 1 (8) Bakgrund. Myndighet. Statens Energimyndighet, Energimyndigheten.

1. En beskrivning av problemet och vad man vill uppnå 2014-07-04 1 (8) Bakgrund. Myndighet. Statens Energimyndighet, Energimyndigheten. 2014-07-04 1 (8) Myndighet Statens Energimyndighet, Energimyndigheten Diarienummer 2014-4020 Rubrik Konsekvensutredning över förslag till föreskrifter som meddelas i anslutning till lagen (2014:266) om

Läs mer

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter björn, varg, lo och järv till vissa länsstyrelser

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter björn, varg, lo och järv till vissa länsstyrelser 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Göte Hamplin Tel: 010-698 13 16 gote.hamplin @naturvardsverket.se 2014-06-02 Ärendenr: NV-03681-14 Se sändlista Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt

Läs mer

1. Inspektionen för vård och omsorg 2. Polismyndigheten 3. Rättsmedicinalverket 4. Skatteverket

1. Inspektionen för vård och omsorg 2. Polismyndigheten 3. Rättsmedicinalverket 4. Skatteverket 2016-04-14 Dnr 6152/2016 1(1) Avdelningen för regler och behörighet jenny.gaudio@socialstyrelsen.se Sändlista Remiss - Förslag till ändring av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2015:15)

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhet i vägtunnlar

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhet i vägtunnlar Konsekvensutredning 1 (5) Datum Dnr Handläggare Åke Larsson Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafik och infrastruktur Sektion vägtrafik Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhet

Läs mer

Skyddsjakt på varg i Kristinehamns Kommun, Värmlands län

Skyddsjakt på varg i Kristinehamns Kommun, Värmlands län 2014-06-05 218-4323-2014 1(7) Djurskydd & Vilt Maria Falkevik Skyddsjakt på varg i Kristinehamns Kommun, Värmlands län Beslut Länsstyrelsen i Värmlands län beslutar på eget initiativ att skyddsjakt på

Läs mer

Diarienummer Dokumenttyp Sida. TSL Konsekvensutredning 1(6) Tomas Åkerlund

Diarienummer Dokumenttyp Sida. TSL Konsekvensutredning 1(6) Tomas Åkerlund TSL 2011-3767 Konsekvensutredning 1(6) Konsekvensutredning Revidering av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:155) om markering av föremål som kan utgöra en fara för luftfarten

Läs mer

Konsekvensutredning. Boverkets föreskrifter om stöd till utvecklingsprojekt för jämställda offentliga miljöer i städer och tätorter

Konsekvensutredning. Boverkets föreskrifter om stöd till utvecklingsprojekt för jämställda offentliga miljöer i städer och tätorter Konsekvensutredning Boverkets föreskrifter om stöd till utvecklingsprojekt för jämställda offentliga miljöer i städer och tätorter Boverket december 2013 Titel: Konsekvensutredning - Boverkets föreskrifter

Läs mer

konsekvensutredning Datum Vår beteckning Sid 2014-05-27 RP 2014/106653 1 (8)

konsekvensutredning Datum Vår beteckning Sid 2014-05-27 RP 2014/106653 1 (8) 2014-05-27 RP 2014/106653 1 (8) Enheten för processäkerhet och rörligt arbete Peter Wikström, 010-730 9798 arbetsmiljoverket@av.se Konsekvensutredning av Arbetsmiljöverkets förslag till upphävande av Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Naturvårdsverket medger att jakten får bedrivas på annans jaktområde.

Naturvårdsverket medger att jakten får bedrivas på annans jaktområde. 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Edgren, Jen Tel: 010-698 11 56 jen.edgren @naturvardsverket.se BESLUT 2018-02-19 Ärendenr: NV-01402-18 Mårdhundsprojektet P-A Åhlén

Läs mer

Yttrande. Remiss från Miljö- och energidepartementet - Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet

Yttrande. Remiss från Miljö- och energidepartementet - Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet Malmö stad Kommunstyrelsens arbetsutskott 1 (6) Datum 2018-02-09 Adress August Palms Plats 1 Diarienummer STK-2017-1402 Yttrande Till Miljö- och energidepartementet Remiss från Miljö- och energidepartementet

Läs mer