VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016"

Transkript

1 ST inom Migrationsverket Sektion Nord VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 Verksamhetsberättelse för ST inom Migrationsverket, sektion Nord för tiden Årsmötet ägde rum den 16 februari På årsmötet valdes följande ledamöter: Styrelse Catharina Backelund ordförande Jenny Jonsson vice ordförande Mikael Lidberg studieorganisatör ledamot Ewelina Edenbrink ledamot Rosie Molin ledamot Johan Juhlén ledamot Hannalis Nilsson Anita Nyberg ersättare ersättare Revisorer Michael Kling ordinarie Marie Tenbäck ordinarie Madeleine Lindvall ersättare Valberedning Liz Lovag ordinarie/sammankallande Thomas Lind ordinarie Margreth Schefström ordinarie Ingen ersättare valdes Vid konstituerande styrelsemöte gjordes följande fördelning av uppdrag Catharina Backelund postmottagare Jenny Jonsson postmottagare kassör Catharina Backelund firmatecknare* firmatecknare* * Alltid två i förening. Uppdrag utsett av styrelsen Sekreterare Ewelina Edenbrink Bevakningsansvarig i: - Distributions- och FUP-listor Catharina Backelund - Jämställdhetsfrågor Ewelina Edenbrink - Rekryteringsansvarig Jenny Jonsson - Arbetsmiljöfrågor Mats Skytt ST inom Migrationsverket Sektion Nord ST Direkt: Webbplats:

2 Adjungerade till styrelsen Mats Skytt huvudarbetsmiljöombud Förändringar i styrelsen under året Jenny Jonsson gick på föräldraledighet under året och Mikael Lidberg gick in som vice ordförande. Hannalis Nilsson lämnade sitt styrelseuppdrag under sommaren på grund av personliga skäl. Anita Nyberg gick in som ordinarie ledamot efter sommaren. Rosie Molin lämnade sitt styrelseuppdrag under hösten på grund av personliga skäl. Under det gångna året har styrelsen därför varit tre personer färre än planerat. Styrelsen har haft 13 stycken protokollförda möten under Sektionsdagar Sektionsstyrelsen har deltagit vid de sektionsdagar som avdelningen har anordnat. Avdelningsråd Avdelningsråd hölls i Norrköping per videokonferens den 6 oktober för val av 2 st. ersättare till avdelningsstyrelsen. Sektion Nord deltog med 1 st. ombud. Regionkonferens 2016 Sektion Nord inom Migrationsverket deltog med en representant. Val till regionalt råd genomfördes. Framtidskongressen 2016 Avdelningen deltog med 5 ombud varav ett ombud från sektion Nord. Verksamhetsmål Sektionens verksamhetsmål utgår ifrån förbundets och avdelningens mål- och utvecklingsplaner samt verksamhetsplaner. Förbundet och avdelningen har under ett flertal år fokuserat på att värva medlemmar (nya medlemmar), upprätthålla medlemsgraden (nöjda medlemmar) och öka det fackliga engagemanget (engagerade förtroendevalda). Värvning Vid årsskiftet 2016/2017 uppgick sektionens medlemsantal gällande aktiva medlemmar i tjänst till totalt 524 personer, vilket är en ökning med 124 medlemmar jämfört med föregående period. Under verksamhetsåret har styrelsen regelbundet arbetat med uppföljning av värvningsarbetet genom särskilt utsedd rekryteringsansvarig och aktiviteter. Det huvudsakliga arbetet har dock legat på de förtroendevalda i den dagliga verksamheten, vilka återigen har gjort ett fantastiskt värvningsarbete under Nöjda medlemmar 2016 var ett år med hög arbetsbelastning för samtliga anställda och styrelsen uppmanade återkommande arbetsplatsombuden att regelbundet hålla lokala medlems- och fikamöten för att på så vis fånga upp frågor och sprida facklig information. Utöver lokala medlemsmöten har sektionen arrangerat medlemsmöten med varierande innehåll på olika orter och enheter. Styrelsen har besökt samtliga orter inom regionen förutom kontoret i Sveg. ST inom Migrationsverket Sidan 2 (6)

3 Engagerade förtroendevalda Sektionens arbetsplatsombud har informerats om och erbjudits den grundutbildning för förtroendevalda, som STs kanslier löpande anordnar. Sektionen har anordnat återkommande arbetsplatsombudsträffar vilka har behandlat frågor om bland annat personalrekrytering, förtroendemannarollen, Medbestämmandelagen (MBL), arbetsmiljökommitté (AMK) och arbetsmiljöfrågor. Närvaron vid dessa möten har varit hög. Inom sektionen har vi en god representation av arbetsplatsombud på enheterna. En särskild utbildningsdag i MBL anordnades av Sektionen för arbetsplatsombuden under våren. Styrelsen noterade under hösten en ökad svårighet bland arbetsplatsombuden, att i god tid kunna planera för deltagande i fackliga möten och aktiviteter, på grund av att flertalet förtroendevalda i sina roller som arbetstagare hade mindre möjligheter att förfoga över fördelningen av sin egen arbetstid. Övriga Mål Anställningstrygghet ST fortsatte under 2016 att ha anställningstrygghet som ett övergripande bevakningsområde. ST arbetar för att minska andelen visstidsanställningar till förmån för tillsvidareanställningar på myndigheten. Lönepolitik Lönerevisionen för 2016 avslutades under januari när det gäller de traditionella förhandlingarna. Oenighetsförhandlingarna beräknas avslutas under februari Arbetsgivaren brister fortfarande, i strid mot våra centrala avtal, i att lämna information till ST om tillsättningar och lönesättningar, trots framtagna rutiner för detta. Samsyn saknas också tyvärr mellan ST och arbetsgivaren beträffande frågan om nylönesättning med anledning av väsentligt mer kvalificerade arbetsuppgifter. Arbetsmiljö Arbetsbelastningen ökade lavinartat under hösten 2015 inom så gott som alla verksamheter vilket medförde följdeffekter under hela Arbetsmiljöfrågor av varierande dignitet uppmärksammades under året av både ST och skyddsorganisationen. ST fortsatte sitt arbete, tillsammans med skyddsorganisationen, för att bedriva ett systematiskt och långsiktigt arbetsmiljöarbete. Genom huvudskyddsombudet följdes arbetsmiljöfrågorna kontinuerligt upp på sektionens styrelsemöten. Under december 2015 genomfördes äntligen den centrala medarbetarundersökningen vilkens resultat analyserats och omhändertagits under Vissa svårigheter med att ta fram handlingsplaner och göra uppföljningar har dock förekommit. Se huvudskyddsombudets arbetsmiljöberättelse i särskild bilaga. (bilaga 1). Mångfald STs uppfattning är att alla arbetsplatser ska spegla samhället i stort. Arbetsplatser som motverkar diskriminering och tar vara på mångfaldens möjligheter skapar inspiration, väcker nya idéer och öppnar nya möjligheter till utveckling. Styrelsen utsåg Ewelina Edenbrink till att särskilt bevaka jämställdhets- och mångfaldsfrågor under ST inom Migrationsverket Sidan 3 (6)

4 Övriga Uppdrag Styrelsens arbetssätt Sektionen har under verksamhetsåret fortsatt sitt arbete med utveckling av mötesformer, både inom styrelsen och i den medlemsnära kontakten. Styrelsen har arbetat efter en årsplanering som har reviderats under året efter behov. Styrelsen har följt upp verksamhetsplanen på sektionsstyrelsemöten och på det gångna årets arbetsplatsombudsträffar. Styrelsen har under året besökt, och hållit medlemsmöten på flertalet enheter inom sektionen. Styrelsen har arbetat för att samtliga enheter inom sektionen ska ha arbetsplatsombud Representanter från styrelsen har också varit på plats under introduktionsutbildning för nyanställda som hållits i Norrköping. Samverkan och inflytande Förhandlingar gällande ett nytt samverkansavtal strandade i början av året och från och med den 1 maj regleras förhållandet mellan arbetstagarorganisationerna och arbetsgivaren genom MBL och arbetsmiljökommitté utifrån Arbetsmiljölagen. Representanter från styrelsen har under året deltagit i regional samverkan, MBL och arbetsmiljökommitté. På de flesta enheter har samverkan hållits regelbundet fram till sista april. Gällande MBL och arbetsmiljökommittéer ute på enheterna så har det fungerat väldigt olika och på många enheter inte alls. Hemsidan Avdelningens hemsida har utvecklats genom att förbundet har lanserat en ny hemsida. Styrelsens mål är att hemsidan ska bli en naturlig plats för medlemmarna att ta del av facklig information och kontaktuppgifter. Slutord Styrelsen tackar samtliga medlemmar för förtroendet under det gånga året. Vidare vill vi i sektionen rikta ett särskilt tack till alla arbetsplatsombud, ersättare och arbetsmiljöombud för deras insatser under ännu ett tufft år. Medlemmarna och förtroendevalda utgör grunden till det goda fackliga arbetet. Catharina Backelund Ordförande Jenny Jonsson Vice ordförande Ewelina Edenbrink Mikael Lidberg Vice ordförande /Studieorganisatör Johan Juhlén Anita Nyberg ST inom Migrationsverket Sidan 4 (6)

5 Bilaga 1 Huvudskyddsombudets Årsberättelse Region Nord Arbetsmiljö År 2016 bestod av efterdyningar från 2015 års rekordstora inströmning av asylsökande. Migrationsverket gick från att lösa akuta kriser till att försöka organisera sig för att hantera den enorma mängd ärende och med det obalanser som uppstått. I och med att det blev ett nytt fokus på att lösa den nya uppgiften. Uppdraget som Huvudskyddsombud blev under 2016 omdöpt till Huvudarbetsmiljöombud (HAMO) Under mitt fjärde år som HSO/HAMO har jag deltagit i olika arbetsmiljökommittéer (AMK) som ägt rum på enhets-, region- samt verksnivå för att vaka över att arbetsmiljöfrågorna finns med på agendan och hanteras på ett riktigt sätt. På regionnivå har mitt uppdrag bestått i att delta på arbetsmiljökommittéer och MBLförhandlingar, något som är nytt efter att Migrationsverket gått från samverkansmodell till MBL-modell. Jag har även funnits tillgänglig i regionen för de lokala arbetsmiljöombuden (AMO). På nationell nivå har jag varit ordinarie för förvaltningsprocess (FvP), ersättare på Kvalitetsavdelningen samt processen Att komma till Sverige samt deltagit en aning i enheten för Nationell Samordning. Insatser har även skett på andra regioner, sektioner och naturligtvis enheter där det saknats AMO eller där HAMO s närvaro önskats. Vilket medfört att det även under 2016 blivit ett för stort antal övernattningar med tillhörande resor. Skyddsombudsträffar Under det gångna året har jag som HAMO försökt att träffat alla AMO, dels vid fysiska besök på deras enheter samt att det har genomförts en gemensam 2-dagarsträff i Boden för områdets skyddsombud. Vid träffar och besök har huvudfrågorna varit att det inte fungerar med AMK, frågor kring kränkande behandling och rehabiliteringsprocesser. Sjukfrånvaro Sjukfrånvaron inom Region Nord har inte avvikit från Migrationsverkets övriga statistik, vilket innebär att ökande ohälsa är ett faktum också i regionen. HAMO-träffar Samtliga HAMO har träffats flertalet gånger under 2016 för att lägga upp strategier, diskutera svårare och generella frågor. Vi har arbetat med att utveckla vårt arbetssätt som vi började med under HAMO-gruppen har fortsatt att ha videomöten inbokade en gång per månad. Under 2016 hade vi en viss rotation bland oss och en debut som HAMO gjordes eftersom att en skulle bli pensionär under hösten. Samarbetet mellan oss sex fungerar fantastiskt bra. Slutord 2016 har varit anstängande, men samtidigt lärorikt år. Jag hoppas dock att vi under 2017 ser en utveckling som underlättar i vårt arbete där arbetsmiljön blir en naturlig del i arbetet. Vi ska vända trenden med ökad sjukfrånvaro och enda sättet är att prioritera arbetsmiljön. ST inom Migrationsverket Sidan 5 (6)

6 Vår egen organisation påverkar oss fortfarande på ett sätt som inte alltid känns som bästa lösningen. Under våren 2016 upphörde samverkansavtalet och fungerande AMK har tyvärr inte varit den naturliga fortsättningen efter att samverkansavtalet upphörde. HAMO kommer göra vad vi kan för att hjälpa till med att kartlägga behovet av utbildning inom området för både chefer och AMO. Skyddsorganisationen ska fortsätta sitt förebyggande arbete för att uppnå arbetsmiljömålen, vi ska fortsätta trycka på vikten av att genomföra riskbedömningar i enighet med AFS2001:1 Mats Skytt Huvudarbetsmiljöombud Region Nord ST inom Migrationsverket Sidan 6 (6)

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2017

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2017 ST inom Migrationsverket Sektion Nord VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2017 Verksamhetsberättelse för ST inom Migrationsverket, sektion Nord för tiden 2017-01-01 2017-12-31. Årsmötet ägde rum den 16 februari 2017.

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 ST inom Migrationsverket Sektion Väst VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 Verksamhetsberättelse för ST inom Migrationsverket, sektion Väst, för tiden 2016-01-01 2016-12-31. Årsmötet ägde rum den 18 mars i Norges

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 ST inom Migrationsverket Sektion Väst VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 Verksamhetsberättelse för ST inom Migrationsverket, Sektion Väst, för tiden 2014-03-01 2014-12-31. Årsmötet ägde rum den 28 februari 2014

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2018

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2018 ST inom Migrationsverket Sektion Väst VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2018 Verksamhetsberättelse för ST inom Migrationsverket, sektion Väst, för tiden 2018-01-01 2018-12-31. Årsmötet ägde rum den 23 mars i Migrationsverkets

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 ST inom Migrationsverket Avdelningsstyrelsen VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 ST inom Migrationsverket avger följande berättelse för verksamhetsåret 2014. Denna berättelse utgör tillsammans med verksamhetsberättelserna

Läs mer

Verksamhetsberättelse Migrationsverket ST sektion Stockholm Perioden

Verksamhetsberättelse Migrationsverket ST sektion Stockholm Perioden Verksamhetsberättelse Migrationsverket ST sektion Stockholm Perioden 2016-01-01-2016-12-31 SAMMANFATTNING Året 2016 har präglats av efterdyningarna av hösten 2015 med den då extremt höga inströmningen

Läs mer

Delegationsordning och uppdragsbeskrivningar

Delegationsordning och uppdragsbeskrivningar 2016-04-27 Avdelning 229 Delegationsordning och uppdragsbeskrivningar Delegationsordning (Sidorna 41-54 i STs stadgar) Sektionsstyrelsen (Sidorna 55-65 i STs stadgar) Vid eventuella oklarheter ska avdelningsstyrelsen

Läs mer

Vision Stockholms stads avdelningsstyrelse är motpart till arbetsgivaren på kommunövergripande

Vision Stockholms stads avdelningsstyrelse är motpart till arbetsgivaren på kommunövergripande / Sektion 01/ Rinkeby-Kista Verksamhetsberättelse 2016 Vision Rinkeby-Kista Avdelning 300 sektion 01 Vision är en vertikal fackförening som i första hand organiserar tjänstemän på alla nivåer i stadens

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011

Verksamhetsberättelse 2011 Vision Bromma sdf INLEDNING Den 2 september 2011 bytte SKTF namn till Vision och sektionen i Bromma bytte därmed även namn till Vision Bromma sdf vid ett medlemsmöte den 9 november 2011. Under 2011 har

Läs mer

Så här går det till att välja förtroendevalda till uppdrag inom ST inom Sveriges Domstolar

Så här går det till att välja förtroendevalda till uppdrag inom ST inom Sveriges Domstolar ST inom Sveriges Domstolar Så här går det till att välja förtroendevalda till uppdrag inom ST inom Sveriges Domstolar För att tydliggöra hur valen i vår fackliga organisation går till på olika nivåer och

Läs mer

ST inom Migrationsverket Sektion Syd

ST inom Migrationsverket Sektion Syd ST inom Migrationsverket Sektion Syd Tid: 22 januari 2019 kl. 13.00-16.00 23 januari 2019 kl. 9.00-15.00 Plats: Kalmar 22 januari 2019 och Högsby 23 januari 2019 Närvarande: Kent Helgesson, Anna Ahnlund,

Läs mer

Inlämningsuppgift. Fråga 1

Inlämningsuppgift. Fråga 1 Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Andreas! g heter Lena Danås och rättar dina uppgifter! På fråga 5a vill jag att du tar reda på lite mer om SACO-förneingar på din arbetsplats. Frågorna 7 a) och

Läs mer

Dnr 2014/4 ST inom Arbetsförmedlingen Sektion Göteborg Halland. Protokoll nr 4. konstitueringsmöte 140408-10 Plats: Hotel Grand Borås

Dnr 2014/4 ST inom Arbetsförmedlingen Sektion Göteborg Halland. Protokoll nr 4. konstitueringsmöte 140408-10 Plats: Hotel Grand Borås Protokoll nr 4 konstitueringsmöte 140408-10 Plats: Hotel Grand Borås Ordförande Anders Wikström Af Bygg/Fackexp Vice ordförande Lotta Andersson Af Bygg, förhinder Kassör Christina Vari Af Hylte Sekreterare

Läs mer

Verksamhetsplan 2014 Sektion Södra Mälardalen Östergötland

Verksamhetsplan 2014 Sektion Södra Mälardalen Östergötland Verksamhetsplan 2014 Sid 2(6) Verksamhetsplan 2014 Förslag till verksamhetsplan verksamhetsåret 2014 Verksamhetsplanen för sektion Södra Mälardalen Östergötland tar sin utgångspunkt i förbundets verksamhetsplan,

Läs mer

Förhandling vs samverkan

Förhandling vs samverkan Förhandling vs samverkan MBL- förhandling Arbetsgivaren förhandlar med arbetstagarorganisationen. Förhandling ska ske inför beslut. Verksamhetsfrågor och arbetsmiljöfrågor hanteras separat via MBL respektive

Läs mer

Verksamhetsberättelse. ST Umeåsektionen. ST inom Arbetsförmedlingen, Umeåsektionen.

Verksamhetsberättelse. ST Umeåsektionen. ST inom Arbetsförmedlingen, Umeåsektionen. Verksamhetsberättelse 2011 ST Umeåsektionen ST inom Arbetsförmedlingen, Umeåsektionen. VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2011 Styrelse, revisorer och parts- och arbetsgrupper. Styrelsen har haft 9 protokollförda sammanträden

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEKTION STOCKHOLM MITT

VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEKTION STOCKHOLM MITT VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEKTION STOCKHOLM MITT 2015 Organisation Sektionen omfattar stadsdelarna Östermalm, Norrmalm, Kungsholmen, Bromma, Hässelby-Vällingby, Spånga-Tensta, Rinkeby-Kista, Temabo, privat

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 sektion 37 idrottsförvaltningen

Verksamhetsplan 2017 sektion 37 idrottsförvaltningen Stockholms stad Sekt: idrottsförvaltningen Verksamhetsplan 2017 sektion 37 idrottsförvaltningen INLEDNING Sektion 37 inom Vision Stockholmsavdelningen verkar för att öka medlemmarnas själv- och medbestämmande

Läs mer

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg.

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Emilie! Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Hoppas att du har anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det

Läs mer

ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb

ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb 2019-03-04 Innehållsförteckning Arbetsplatsombud 3-4 Värvningshandboken 5-6 Checklista 7 Förberedande

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018

Verksamhetsberättelse 2018 Verksamhetsberättelse 2018 Sektion 15 Landstingsavdelningen i Stockholm 2018-02-06 Sektion 15 har medlemmar vid Hälso- och sjukvårdsförvaltningen (HSF), Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF), Patientnämndens

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2018

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2018 ST inom Migrationsverket Sektion Syd VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2018 Verksamhetsberättelse för ST inom Migrationsverket, sektion Syd, för tiden 2018-01-01 2018-12-31. Årsmötet ägde rum den 20 mars 2018 i Sensus

Läs mer

ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb

ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb 2019-03-04 Innehållsförteckning Arbetsplatsombud 3-4 Värvningshandboken 5-7 Checklista 8 Förberedande

Läs mer

Plats: Borlänge, Blå rummet Tid: 10.00-15.00 Lämnat återbud: Helena, Lennart, Herman, Joakim och Linda

Plats: Borlänge, Blå rummet Tid: 10.00-15.00 Lämnat återbud: Helena, Lennart, Herman, Joakim och Linda Protokoll styrelsemöte 2013-04-23 Plats: Borlänge, Blå rummet Tid: 10.00-15.00 Lämnat återbud: Helena, Lennart, Herman, Joakim och Linda 1) Mötets öppnande Mikke förklarar mötet öppnat 2) Närvarande Staffan,

Läs mer

Verksamhetsplan Vision Farsta-Skarpnäck Farsta Skarpnäck Sektion 15 INLEDNING

Verksamhetsplan Vision Farsta-Skarpnäck Farsta Skarpnäck Sektion 15 INLEDNING Verksamhetsplan 2013 Vision Farsta-Skarpnäck INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision Stockholms Stad är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster

Läs mer

FAS-avtal för Hässleholms kommun Tillämpningsföreskrifter

FAS-avtal för Hässleholms kommun Tillämpningsföreskrifter 1(5) 2011-06-15 FAS-avtal för Hässleholms kommun Tillämpningsföreskrifter Dessa tillämpningsföreskrifter har tillkommit för att förtydliga vad som framgår av FAS-avtalet. Till tillämpningsföreskrifterna

Läs mer

Förhandling vs samverkan

Förhandling vs samverkan Förhandling vs samverkan MBL- förhandling Arbetsgivaren förhandlar med arbetstagarorganisationen. Förhandling ska ske inför beslut. Verksamhetsfrågor och arbetsmiljöfrågor hanteras separat via MBL respektive

Läs mer

Årsberättelse 2014. Antal medlemmar Lokalavdelningen har under året haft 158 medlemmar samt 44 pensionärsmedlemmar.

Årsberättelse 2014. Antal medlemmar Lokalavdelningen har under året haft 158 medlemmar samt 44 pensionärsmedlemmar. Årsberättelse 2014 ORGANISATION Antal medlemmar Lokalavdelningen har under året haft 158 medlemmar samt 44 pensionärsmedlemmar. Styrelsen: Liisa Karlsson Siv Arnström Yvonne Töyrylä Ordförande. Förhandlare.

Läs mer

Regel för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Umeå universitet

Regel för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Umeå universitet Regel för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Umeå universitet Beslutad av rektor 13 maj 2014 Marguerite Olofsson, Personalenheten 2014-06-12 Utmaningar inom arbetsmiljöområdet Kvinnor oftare sjuka än män

Läs mer

LOs frågor till skyddsombuden 2012 OBS ska bli webb enkät, ska testas på 15 skyddsombud

LOs frågor till skyddsombuden 2012 OBS ska bli webb enkät, ska testas på 15 skyddsombud LOs frågor till skyddsombuden 2012 OBS ska bli webb enkät, ska testas på 15 skyddsombud 1. Är du skyddsombud eller huvudskyddsombud? g är ensamt skyddsombud, då det inte finns något huvudskyddsombud fråga

Läs mer

Bromma sdf Verksamhetsplan 2012

Bromma sdf Verksamhetsplan 2012 Vision INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision är en del av Vision Stockholms Stad som är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster eller

Läs mer

Verksamhetsberättelse för år 2016

Verksamhetsberättelse för år 2016 Inom Tillväxtverket Verksamhetsberättelse för år 2016 Årsmöte Avdelning ST inom Tillväxtverket, hade sitt årsmöte den 17 februari 2016. Vid mötet deltog 28 medlemmar i Arjeplog, Luleå, Östersund, Örebro,

Läs mer

Vice ordförande, ersätter ordföranden som sammankallande eller förhandlare.

Vice ordförande, ersätter ordföranden som sammankallande eller förhandlare. LOKAL AKADEMIKERFÖRENING - FÖRTROENDEVALD Att ha ett uppdrag som förtroendevald innebär att du fått medlemmarnas förtroende att företräda dem på arbetsplatsen. Din viktigaste uppgift är därför att ta tillvara

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016 Alingsåsavdelningen

Verksamhetsberättelse 2016 Alingsåsavdelningen Verksamhetsberättelse 2016 Alingsåsavdelningen Vision 2016 Avdelning 094 Avdelningens förtroendevalda arbetade under året med att förnya och förbättra det lokala fackliga arbetet. Styrelsen har tagit fram

Läs mer

FAS. Samverkansgrupper. Mötesplatser

FAS. Samverkansgrupper. Mötesplatser FAS Samverkansgrupper Mötesplatser Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan KÖSAM FÖSAM LOSAM APT Verksamhetsmöte Utvecklingssamtal 1 Samverkansavtalet FAS Samverkansavtalet FAS är ett kollektivavtal som undertecknats

Läs mer

påverka? Vill du vara med och

påverka? Vill du vara med och Vill du vara med och påverka? Som förtroendevald har du en viktig möjlighet att påverka din och dina kollegors arbetssituation. Här hittar du beskrivningar på ett antal roller i föreningen. Samtliga foton

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015 Alingsåsavdelningen

Verksamhetsberättelse 2015 Alingsåsavdelningen Verksamhetsberättelse 2015 Alingsåsavdelningen Vision 2015 Avdelning 094 Avdelningens förtroendevalda arbetade under året med att förnya och förbättra det lokala fackliga arbetet. Styrelsen har tagit fram

Läs mer

Verksamhetsberättelse sektion SUS 2017

Verksamhetsberättelse sektion SUS 2017 Verksamhetsberättelse sektion SUS 2017 Sektionen har att ansvara för medlemmarna inom förvaltning Skånes Universitetssjukvård. Styrelsen har under verksamhetsåret 2017 haft följande sammansättning: Ordinarie

Läs mer

Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet

Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Använd checklistan så här: Syftet med den årliga uppföljningen är att undersöka om arbetsmiljöarbetet bedrivs enligt föreskriften

Läs mer

Information ges och lokal förhandling förs på tre nivåer i Samhall AB, företagsnivå, marknadsområdesnivå och distriktsnivå/lokal nivå.

Information ges och lokal förhandling förs på tre nivåer i Samhall AB, företagsnivå, marknadsområdesnivå och distriktsnivå/lokal nivå. ÖVERENSKOMMELSE Bilaga till förhandlingsprotokoll 2018-08-22 Ärende: Parter: Medbestämmandets form i Samhall Samhall AB Fastighetsanställdas Förbund GS Handelsanställdas förbund Hotell- och Restaurangfacket

Läs mer

Lärarförbundet. Arboga U10. Verksamhetsberättelse

Lärarförbundet. Arboga U10. Verksamhetsberättelse Lärarförbundet Arboga U10 Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse för år 2015 Styrelsen för 2015 och andra funktioner Ordförande Helena Kindberg 2015 V. ordförande Susanne Skyllkvist 2015-2016

Läs mer

Arbetsmiljö. Riktlinjer för. Syfte. Bakgrund. Antagna av Kommunstyrelsen 2001-09-19.

Arbetsmiljö. Riktlinjer för. Syfte. Bakgrund. Antagna av Kommunstyrelsen 2001-09-19. Kommunledningskontorets personalavdelning Kontaktperson: Boel Steén, tfn 13 56 87 Riktlinjer för Arbetsmiljö Antagna av Kommunstyrelsen 2001-09-19. Syfte Syftet med dessa riktlinjer är att visa Kristianstads

Läs mer

Arbetsmiljö INNEHÅLL. Ansvaret är arbetsgivarens. Du som förtroendevald kan

Arbetsmiljö INNEHÅLL. Ansvaret är arbetsgivarens. Du som förtroendevald kan Arbetsmiljö 3 INNEHÅLL Arbetsmiljö 3 Jobba systematiskt 4 Jobba förebyggande 4 Skyddsombud/arbetsmiljöombud 5 Brister arbetsmiljön - checklista 6 Ditt stöd 7 Arbetsmiljö Arbetsgivare som satsar på en god

Läs mer

ST inom arbetsförmedlingen Karlstadssektionen. Sammanfattning av styrelsemöte för ST inom Arbetsförmedlingen Karlstadsektionen 2010-05-12

ST inom arbetsförmedlingen Karlstadssektionen. Sammanfattning av styrelsemöte för ST inom Arbetsförmedlingen Karlstadsektionen 2010-05-12 ST inom arbetsförmedlingen Karlstadssektionen Sammanfattning av styrelsemöte för ST inom Arbetsförmedlingen Karlstadsektionen 2010-05-12 Plats: Arbetsförmedlingen Karlstad Närvarande: Susanne Linde Husbom

Läs mer

Riktlinjer fastställda av avdelningsstyrelsen 2008-01-23.

Riktlinjer fastställda av avdelningsstyrelsen 2008-01-23. ST inom migrationsområdet Avdelningsstyrelsen Skyddsombud inom ST Riktlinjer fastställda av avdelningsstyrelsen 2008-01-23. Uppdraget som skyddsombud är ett fackligt uppdrag och ett skyddsombud har förtroendemans

Läs mer

Utvärderingen av samverkansarbetet bör ske på respektive samverkansnivå. Ansvarig för utvärderingen är centrala samverkansgruppen.

Utvärderingen av samverkansarbetet bör ske på respektive samverkansnivå. Ansvarig för utvärderingen är centrala samverkansgruppen. Mars 2019 Samverkan och arbetsmiljö Det centrala avtalet för samverkan och arbetsmiljö är utgångspunkten för de lokala avtal som tecknas. Som centrala parter uppmanar vi lokala parter att teckna samverkansavtal,

Läs mer

Inlämningsuppgift. Hoppas att du anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det dags för det nu.

Inlämningsuppgift. Hoppas att du anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det dags för det nu. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej igen Daniel! Nu är din inlämningsuppgift rättad och godkänd! Du svarade mycket bra på de frågor som du kompletterade och du har överlag bra koll på det fackliga

Läs mer

Verksamhetsberättelse sektion 06 2013

Verksamhetsberättelse sektion 06 2013 Region Skåne Verksamhetsberättelse sektion 06 2013 Region Skåne Sektionen har att ansvara för medlemmarna inom förvaltningarna Skånes Universitetssjukhus, lasarettet i Landskrona och lasarettet i Trelleborg.

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet Ett väl fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete leder till god arbetsmiljö som gynnar alla.

Läs mer

Verksamhetsberättelse sektion

Verksamhetsberättelse sektion Verksamhetsberättelse sektion 06 2016 Sektionen har att ansvara för medlemmarna inom förvaltning Skånes Universitetssjukvård förutom vårdcentralerna inom division 5, medlemmarna inom förvaltning Sund som

Läs mer

Samverkansavtal för Landstinget i Östergötland

Samverkansavtal för Landstinget i Östergötland 1(6) Samverkansavtal för Landstinget i Östergötland Medbestämmandeavtal 2002 har här, av parterna gemensamt, utvecklats utifrån FAS 05. 1. Utgångspunkter för samverkan Medbestämmandelagen (MBL), arbetsmiljölagen

Läs mer

ST inom Arbetsförmedlingen Sektion Västra Svealand

ST inom Arbetsförmedlingen Sektion Västra Svealand ST Arbetsförmedlingen Protokoll 2013-11-28 Tid: 09:00-15:00 Plats: Videokonferens Lämnat återbud: Mikke Sandberg, Jonas Hed 1) Mötets öppnande 2) Närvarande: Johan Eklund, Ann-Kristin Kallesgården, Marita

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal

Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal 1 Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal De centrala parterna har ett gemensamt synsätt om samverkan och kompetens inom hälso- och arbetsmiljöområdet i kommuner och landsting.

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Lärarförbundets lokalavdelning i Gnesta

Verksamhetsberättelse för Lärarförbundets lokalavdelning i Gnesta Gnesta lokalavdelning 2015-02-17 Verksamhetsberättelse 2015-01-01 2015-12-31 för Lärarförbundets lokalavdelning i Gnesta Styrelsen (ordförande) (studieorganisatör) Karin Gustavsson-Rydberg (sekreterare)

Läs mer

Arbetsmiljöprocess. Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Kommunstyrelsen ( )

Arbetsmiljöprocess. Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Kommunstyrelsen ( ) Arbetsmiljöprocess Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Kommunstyrelsen (2015-08-24) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2015-08-24 Dokumentansvarig: HR-avdelningen Senast reviderad:

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ST inom Försäkringskassan Sektion Västra Götaland/Halland VERKSAMHETSBERÄTTELSE Styrelsen för ST-FK sektion 14 Västra Götaland/Halland lämnar följande verksamhetsberättelse för 2014 Verksamheten i Västra

Läs mer

Dagordning vid årsmötet med Fackförbundet ST avd 221, sektion 01 Onsdagen den 14 mars 2018 kl 15.30, sal L, Undervisningshuset, Ultuna

Dagordning vid årsmötet med Fackförbundet ST avd 221, sektion 01 Onsdagen den 14 mars 2018 kl 15.30, sal L, Undervisningshuset, Ultuna FACKFÖRBUNDET ST Avdelning 221 Sektion 01 Dagordning vid årsmötet med Fackförbundet ST avd 221, sektion 01 Onsdagen den 14 mars 2018 kl 15.30, sal L, Undervisningshuset, Ultuna 1 Mötets öppnande 2 Fråga

Läs mer

Inlämningsuppgift. Lycka till! Hälsningar Lena Danås Jättebra Dennis, nu kan du gå vidare till Steg 2! Lycka till! Hälsn Lena.

Inlämningsuppgift. Lycka till! Hälsningar Lena Danås Jättebra Dennis, nu kan du gå vidare till Steg 2! Lycka till! Hälsn Lena. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Dennis! Nu har jag rättat dina svar och önskar kompletteringar på några frågor. Det är 1a), 5 a) och b) samt lite beskrivning av värvning och synlighet på sista

Läs mer

Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet

Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Använd checklistan så här: Syftet med den årliga uppföljningen är att undersöka om arbetsmiljöarbetet bedrivs enligt föreskriften

Läs mer

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Ksenija,

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Ksenija, Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Ksenija, Genomgående mycket bra svar. Väl genomtänkta resonemang kring fackliga grundtankar såväl som bra koll på regelverket. Du hade bara ett par smärre missar

Läs mer

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun PERSONALENHETEN 2009-09-28 1 (5) Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun Detta dokument fastställer rutiner samt reder ut ansvarsförhållanden för arbetsmiljöarbetet inom Enköpings

Läs mer

Bra kompletterat! Nu är jag nöjd och då får såklart godkänt på inlämningsuppgiften.

Bra kompletterat! Nu är jag nöjd och då får såklart godkänt på inlämningsuppgiften. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej igen Edin, Bra kompletterat! Nu är jag nöjd och då får såklart godkänt på inlämningsuppgiften. Hörde att du drillats av Lena och Krille i veckan så det klart att

Läs mer

POLICY FÖR ARBETSMILJÖN I HÄRJEDALENS KOMMUN

POLICY FÖR ARBETSMILJÖN I HÄRJEDALENS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 150 2015-10-05 Ks 12 1 POLICY FÖR ARBETSMILJÖN I HÄRJEDALENS KOMMUN God arbetsmiljö ska prägla Härjedalens kommun i dess tjänster, i utrustningar, lokaler,

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Inom Praktikertjänstkoncernen 1 (5) ID-begrepp L17_1

Arbetsmiljöpolicy. Inom Praktikertjänstkoncernen 1 (5) ID-begrepp L17_1 1 (5) Arbetsmiljöpolicy Inom Praktikertjänstkoncernen Antagen vid styrelsemöte 31 januari 2014 2 (5) Innehåll 1 Arbetsmiljö 3 1.1 Ansvar... 3 1.2 Arbetsmiljömål... 3 1.3 Inköp... 3 1.4 Kompetens... 3 1.5

Läs mer

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde Vårdförbundet avdelning Halland Antagen av styrelsen Sida 1 av 5 Inledning Vårdförbundet avdelning Halland

Läs mer

FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN 2015/16

FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN 2015/16 FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN 2015/16 SACO-S lokalförening vid KTH Kommunikation, delaktighet och kunskapsutbyte Kommunikationen med potentiella medlemmar och medlemmar måste förbättras och formerna förnyas.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016

VERKSAMHETSPLAN 2016 VERKSAMHETSPLAN 2016 INRIKTNING AV VISIONS VERKSAMHET fastställd av förbundsmötet 2014 Vision driver rätten till kollektivavtal som medel för ett starkt inflytande över villkoren för våra medlemmar. Vision

Läs mer

Arbetsmiljöavtal Infranord 2012

Arbetsmiljöavtal Infranord 2012 AVTAL Arbetsmiljöavtal Infranord 2012 1 Avtalets omfattning Avtalet omfattar de enheter inom Infranord som utgör Infranord Sverige. 2 Inledning Arbetsmiljöarbetet ska utgå från en helhetssyn där fysiska,

Läs mer

Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret 2010.

Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret 2010. VERKSAMHETSBERÄTTELSE DISTRIKT NORRBOTTENS Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret. Årets som gick 2 Distriktsverksamheten 3 Distriktstyrelsens

Läs mer

FAS 05. Lokalt kollektivavtal. Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan. Munkedals kommun. Antagen 2010-03-09, Dnr KS 2010-64 Reviderad 2013-03-18, 5

FAS 05. Lokalt kollektivavtal. Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan. Munkedals kommun. Antagen 2010-03-09, Dnr KS 2010-64 Reviderad 2013-03-18, 5 FAS 05 Lokalt kollektivavtal Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan Munkedals kommun Antagen 2010-03-09, Dnr KS 2010-64 Reviderad 2013-03-18, 5 Sida 2 av 9 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 3 2. Gemensamma åtaganden

Läs mer

Policy för arbetsmiljö, likabehandling och mångfald

Policy för arbetsmiljö, likabehandling och mångfald 2018-08-27 KS 2017.508 1.3.6.4 P O LICY Policy för arbetsmiljö, likabehandling och mångfald HR-avdelningen Fastställd av kommunfullmäktige 2016-12-12 191, reviderad av kommunfullmäktige 2018-08-27 104

Läs mer

Årsmöte i Fackförbundet STs sektion vid Karolinska Institutet

Årsmöte i Fackförbundet STs sektion vid Karolinska Institutet Handlingar Årsmöte ST vid KI 2016 ST inom Universitet och Högskola FÖREDRAGSNINGSLISTA Sektion 214/03 Karolinska Institutet 2016-03-17 Årsmöte i Fackförbundet STs sektion vid Karolinska Institutet Dag/tid:

Läs mer

KOLLEKTIVAVTAL FÖR SAMVERKAN

KOLLEKTIVAVTAL FÖR SAMVERKAN ORSA KOMMUN KOLLEKTIVAVTAL FÖR SAMVERKAN 1 (6) INLEDNING Allmänt Arbetsgivaren och de fackliga organisationerna är genom detta samverkansavtal överens om att gemensamt sträva efter att främja den kommunala

Läs mer

Kallelse till årsmöte för Företagarna Åtvidaberg

Kallelse till årsmöte för Företagarna Åtvidaberg 1 (8) Kallelse till årsmöte för Företagarna Åtvidaberg Åtvidaberg 2014-02-12 Dag: 2014-03-08 Tid: 17.00 Plats: Åtvidabergs Hotell & Restaurang, Klinta Förslag till dagordning 1. Årsmötets öppnande 2. Val

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ST inom Försäkringskassan Sektion Västra Götaland/Halland VERKSAMHETSBERÄTTELSE Styrelsen för ST-FK sektion 14 Västra Götaland/Halland lämnar följande verksamhetsberättelse för 2012 Verksamheten i Västra

Läs mer

Verksamhetsberättelse för år 2015

Verksamhetsberättelse för år 2015 Verksamhetsberättelse för år 2015 Vision Trelleborg 007 Verksamhetsåret 2015-01-01-2015-12-31 Styrelsen Styrelsen har under år 2015 bestått av: Sanja Culjak, Ordförande Pia Caräng, Vice ordförande Martin

Läs mer

Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa

Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Diarienr: Beslutsdatum: Ansvarig: HR-direktör Senast reviderad: Ansvar och roller Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige ansvarar för

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Mullsjö kommun

Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Mullsjö kommun Namn på dokumentet: Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Mullsjö kommun Version: 1.0 Dokumenttyp: Riktlinje Gäller: Tillsvidare Dokumentansvarig: Personalchef Revideras: Senast vart fjärde

Läs mer

Bli förtroendevald! Valberedningen har ett särskilt ansvar att beakta jämställdhetsperspektivet i nyrekrytering av förtroendevalda.

Bli förtroendevald! Valberedningen har ett särskilt ansvar att beakta jämställdhetsperspektivet i nyrekrytering av förtroendevalda. Västra Skaraborg IF Metall ska aktivt arbeta med att rekrytera fler kvinnor till fackliga uppdrag i hela organisationen. Valberedningen har ett särskilt ansvar att beakta jämställdhetsperspektivet i nyrekrytering

Läs mer

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Peter, Strålande! Nu är din inlämningsuppgift godkänd.

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Peter, Strålande! Nu är din inlämningsuppgift godkänd. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Peter, Strålande! Nu är din inlämningsuppgift godkänd. Lycka till med ditt fortsatta fackliga uppdrag och glöm inte att anmäla dig till steg 2 - du hittar tid och

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete Uppgiftsfördelning av arbetsmiljöuppgifter

Systematiskt arbetsmiljöarbete Uppgiftsfördelning av arbetsmiljöuppgifter Systematiskt arbetsmiljöarbete sfördelning av arbetsmiljöuppgifter 1(7) Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter Institutionen för Tema (reviderad 26 april 2010) Dnr Tema-2010-00082 På Institutionen för

Läs mer

SAMVERKANSAVTAL. Avtal om samverkan och medarbetarinflytande för Lernia. Lernia Samverkansavtal Sid 1 (16)

SAMVERKANSAVTAL. Avtal om samverkan och medarbetarinflytande för Lernia. Lernia Samverkansavtal Sid 1 (16) SAMVERKANSAVTAL Avtal om samverkan och medarbetarinflytande för Lernia Lernia Samverkansavtal Sid 1 (16) Innehåll 1. Gemensamma utgångspunkter... 3 2. Samverkan... 3 3. Arbetsplatsträff... 4 4. Samverkansgrupp...

Läs mer

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet 1 (12) Årlig av det systematiska arbetsmiljöarbetet Enligt Föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1) 11 ska arbetsgivaren följa upp det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) en gång

Läs mer

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Fastställd av förbundsstyrelsen 12 november 2015 2 [11] Innehållsförteckning Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser... 3 I Lärarförbundets

Läs mer

arbetsgivarens och arbetstagarnas samverkan för en bättre arbetsmiljö

arbetsgivarens och arbetstagarnas samverkan för en bättre arbetsmiljö arbetsgivarens och arbetstagarnas samverkan för en bättre arbetsmiljö Arbetsgivaren och de anställda ska samarbeta för att skapa en god arbetsmiljö. Det är fastslaget i arbetsmiljölagen. Arbetsgivaren

Läs mer

Instruktioner för förtroendevalda inom Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna 1

Instruktioner för förtroendevalda inom Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna 1 Högskolan Dalarna Instruktioner för förtroendevalda inom Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna 1 Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna ska i sin verksamhet driva Saco-S fackliga politik och fullgöra

Läs mer

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd Välkommen som skyddsombud En bra arbetsmiljö kräver både samverkan och engagemang. Arbetslivet och arbetsuppgifterna förändras i allt

Läs mer

AVTAL. Samverkansavtal. Hudiksvalls kommun

AVTAL. Samverkansavtal. Hudiksvalls kommun AVTAL Samverkansavtal 2006 Hudiksvalls kommun Inledning Med FAS 05 (Förnyelse, Arbetsmiljö, Samverkan i kommuner, landsting och regioner) som utgångspunkt har parterna inom Hudiksvalls kommun träffat denna

Läs mer

Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun

Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun Gällande från och med 2011-04-01 1 Innehållsförteckning Utgångspunkter... 3 Åtagande... 3 Samverkansgruppen det representativa inflytandet... 4 Arbetsplatsträffen

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2016-12-15, 197 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och

Läs mer

Kriminalvården lyder under regeringen (11 kap 6 regeringsformen).

Kriminalvården lyder under regeringen (11 kap 6 regeringsformen). 1(5) Anne-Chatrine Älgevik 2006-014810 Samverkansavtal 1. Avsikt Alla chefer, medarbetare och personalorganisationer har ansvar för Kriminalvårdens verksamhet, dess utveckling, värdegrund och vision Bättre

Läs mer

ARBETSMILJÖPOLICY Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Upprättad Version Sida Dokumentägare Dokumentansvarig Reviderad Giltighetstid

ARBETSMILJÖPOLICY Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Upprättad Version Sida Dokumentägare Dokumentansvarig Reviderad Giltighetstid ARBETSMILJÖPOLICY 1 av 6 INNEHÅLL GOD ARBETSMILJÖ... 3 EN GOD ARBETSMILJÖ FÖRUTSÄTTER... 3 VARJE MEDARBETARE SKA... 3 KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING... 4 ARBETSMILJÖARBETE I PRAKTIKEN... 4 ANSVAR OCH ROLLER...

Läs mer

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels. Välkommen som skyddsombud

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels. Välkommen som skyddsombud Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Välkommen som skyddsombud Skyddsombuden har verkat i över 100 år med att förbättra arbetsmiljön i Sverige. En bra arbetsmiljö kräver både samverkan och

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter i Härjedalens kommun

Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter i Härjedalens kommun FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 150 2015-10-05 Ks 12 1 Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter i Härjedalens kommun Inledning Huvudansvaret för arbetsmiljön vilar enligt arbetsmiljölagen

Läs mer

Skyddsombud. arbetsgivarens och arbetstagarnas samverkan för en bättre arbetsmiljö

Skyddsombud. arbetsgivarens och arbetstagarnas samverkan för en bättre arbetsmiljö Skyddsombud arbetsgivarens och arbetstagarnas samverkan för en bättre arbetsmiljö Arbetsgivaren och de anställda ska sam arbeta för att skapa en god arbetsmiljö. Det är fastslaget i arbetsmiljölagen. Arbetsgivaren

Läs mer

ARBETSMILJÖAVTAL. för försäkringsbranschen FAO FÖRSÄKRINGSBRANSCHENS ARBETSGIVAREORGANISATION FTF FÖRSÄKRINGSTJÄNSTE- MANNAFÖRBUNDET

ARBETSMILJÖAVTAL. för försäkringsbranschen FAO FÖRSÄKRINGSBRANSCHENS ARBETSGIVAREORGANISATION FTF FÖRSÄKRINGSTJÄNSTE- MANNAFÖRBUNDET ARBETSMILJÖAVTAL för försäkringsbranschen FAO FÖRSÄKRINGSBRANSCHENS ARBETSGIVAREORGANISATION FTF FÖRSÄKRINGSTJÄNSTE- MANNAFÖRBUNDET ARBETSMILJÖAVTAL för försäkringsbranschen (från och med 1 januari 1995)

Läs mer

Organisatorisk och social arbetsmiljö

Organisatorisk och social arbetsmiljö Organisatorisk och social arbetsmiljö En del av det systematiska arbetsmiljöarbetet Roger Edsand Ny föreskrift - anledning Människor ska inte behöva bli sjuka på grund av ohälsosam arbetsbelastning eller

Läs mer