VÄLKOMMEN TILL NATURUM STORE MOSSE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VÄLKOMMEN TILL NATURUM STORE MOSSE"

Transkript

1 VÄLKOMMEN TILL NATURUM STORE MOSSE PROGRAM & ÖPPETTIDER 2015

2 VÄLKOMMEN TILL NATURUM STORE MOSSE På västsidan av Småländska höglandet ligger Store Mosse nationalpark med fågelrika sjöar, kärr och en av Sydsveriges största högmossar. Landskapet lockar med en känsla av ödslighet och okuvad vildmark. Markerade vandringsleder och spänger leder dig till leende kulturlandskap och över bottenlösa sankmarker. Vintertid är Store Mosse en upplevelse för skidåkare. För rullstolsburna och familjer med barnvagnar rekommenderas Svartgölsleden, Wibecksleden och stora fågeltornet. ÖPPETTIDER 2015 Söndagar klockan Måndagar och tisdagar klockan 9 13 Sommaröppet dagligen 22 juni till 31 augusti klockan För höstens öppettider se vår webbplats Övriga tider är naturum bokningsbart och är du i området och vill komma in så knacka på dörren så släpper vi in dig om vi är på plats. Vi ger miniguidningar under ordinarie öppettider. Guidningen tar cirka 10 minuter. Säg till personalen. Det finns alltid en tipsrunda i naturum. Foto: Länsstyrelsen om inget annat anges. NÅGRA VIKTIGA REGLER I NATIONALPARKEN Eldning är tillåten på iordningställda platser. Där är du välkommen att grilla.tänk på brandfaran. Hundar ska hållas kopplade. Det är inte tillåtet att tälta eller ställa upp husvagn i nationalparken. Det finns soptunnor vid varje entré som gärna tar emot ditt skräp. Allemansrättens gyllene regel: Inte störa, inte förstöra!

3 ROVDJURSAVVISANDE STAKET Det finns 10 meter rovdjursavvisande staket uppsatt intill parkeringen vid naturum i visningssyfte. Mera information om hur det går att skydda boskap mot rovdjur finns i naturum. I JÖNKÖPINGS LÄN FINNS DRYGT 120 NATURRESERVAT Vill du veta mera om dessa så kom in i naturum, här finns informationen tillgänglig. Du finner även mer information på jonkoping VILL DU BO MITT I EN NATIONALPARK? Då finns alla möjligheter här. I Store Mosse national park finns det vandrarhem på två olika platser. Det är Lövö i södra delen och Svänö i norra delen. Bägge platserna är gamla gårdar från 1600-talet. Det är garanterat fritt från TV, diskmaskiner och övriga elberoende maskiner. God 1800-talsstandard. Vatten finns i brunn och torrdass ute. Vedspis och vedkaminer inne. Boka online på: eller prata med oss på naturum där receptionen är belägen. Funktionsnedsatta besökare har möjlighet att övernatta på Kittlakull mitt i nationalparken. Kittlakull är helt anpassat för rullstol. Kontakta naturum för mer information. Vandrarhemmet på Svänö. TORVMOSSE BLIR HÖGMOSSE IGEN Det finns en utställning i naturum om Addmireprojektet, som ska återställa torvtäktsområdena i nationalparken till högmosse igen. Från gångbron över järnvägen vid Kittlakull har du utsikt över det aktuella området.

4 JANUARI FEBRUARI MARS ÅRETS PANDABOK 18 januari klockan Felix Heintzenberg är författare till WWF:s Årets Pandabok år 2013 med boken Nordiska nätter och år 2014 med boken I skuggan av träden. Böckerna finns till försäljning i naturum. Samarrangemang med Värnamo Fågelklubb. HIGH CHAPARRAL 21 januari klockan Denna kväll får vi besök av High Chaparral som är ett av Smålands största besöksmål och en våra grannar. Emil Erlandsson, sheriff på High Chaparral, och barnbarn till den legendariske Big Bengt Erlandsson berättar om High Chaparral, dess framtidsplaner och dess nya inrikning mot barnfamiljer. Foto: Smålandsbilder.se SPORTLOVSÖPPET 8 15 februari klockan Traditionsenligt bygger vi holkar på sportlovet. Självkostnadspris: Fladdermusholk 60 kronor, fågelholk 40 kronor. Har du ingen egen plats att sätta upp holken så kan vi hänga upp den i skogen runt naturum. På sportlovet kan du också grilla ute på grillplatsen, spana på örnar och kanske åka skidor eller skridskor. Du kan också testa snöskor på vintersnön! HURTIGRUTTEN VÄRLDENS VACKRASTE SJÖRESA 18 mars klockan Föreningen Store Mosse nationalpark. I juli 2014 åkte Egert Fransson med båten Nordlys genom Norges vackra kust- och fjordlandskap till Tromsö. Följ med på resan genom ett bildspel av Egert.

5

6 APRIL MAJ PÅSKLOVSÖPPET Utställning om tranor och tipsrunda. NY SKÖTSELPLAN FÖR NATIONALPARKEN 9 april kl Information om nya skötselplanen för nationalparken. Det går att lämna synpunkter på remissen till och med 28 april. Patrik Wandin berättar. ANTARKTIS OCH SYDATLANTEN 15 april klockan Föreningen Store Mosse nationalpark. Peter Berglin från Jönköpings fågelklubb berättar om en resa till sydliga men kalla områden. BLOMSTERARRANGEMANG INFÖR VÅREN 22 april klockan Föreningen Store Mosse nationalpark. Lär dig att arrangera blommor. Tina från Stjärnflox i Hillerstorp visar och berättar. Foto: Lars Petersson DVÄRGBECKASINKVÄLL 29 april klockan Dvärgbeckasinkväll, samling vid naturum. Vi går ut till stora fågeltornet och lyssnar på spökhästen som dvärgbeckasinen också kallas, varför? Kom så får du höra! Ta med fika och varma kläder. Lämpligt för rörelsehindrade, det är lättillgängligt. Bengt Andersson guidar.

7 SMÅSPOVSVANDRING 26 maj klockan Småspoven är en raritet i dessa trakter då den hör hemma i norra Sverige. Men eftersom Store Mosse är en bit av Lappland mitt i Småland finns den även här. Vi går utmed leden mot Lilla Lövö. Ta med eget fika. Bengt Andersson guidar. TRÄDET EK 27 maj klockan OBS! på Svänö Föreningen Store Mosse nationalpark. Denna kväll blir det föredrag i det fria. Bengt K.R. Johansson från Ekfrämjandet berättar om eken. Föreningen bjuder på nygrillad korv. Ta med egen dryck. BLI MEDLEM I FÖRENINGEN STORE MOSSE NATIONALPARK. Medlemsavgift för 2015 betalas in på bankgironr: Årsavgiften är 100 kronor inklusive familje medlemmar. (Glöm inte att ange namn/ namnen).

8 JUNI JULI AUGUSTI NATURNATTA 5 juni klockan Samling vid Gnosjö station för samåkning klockan för samling vid Lövö klockan Vi vandrar ut mot Blådöpet och under natten lyssnar vi till ljud ridån av fågelsång. Tag med fika och korv och varma kläder. Samarrangemang med Naturskyddsför eningen i Gnosjö. DE VILDA BLOMMORNAS DAG. 14 juni klockan på Svänö Guidning av Johan Rova, Länsstyrelsen. Samarbete med Gislaved och Gnosjö Naturskyddsförening. SNÖSKOVANDRING Snöskovandring med lunchpaket i samklang med naturen och bad i mossegöl. Vandringen tar 4 timmar och kostar 550 kronor per person. Ett barn under 12 år gratis i sällskap med en betalande vuxen. Bokningsbara datum: 23 juni, 2, 7, 16, 21 och 30 juli, 4, 13, 18 och 27 augusti. Bokas senast dagen innan. Start och samling klockan vid Östra Rockne parkeringen.

9

10 TEMAGUIDNING I NATURUMS NÄROMRÅDE Klockan Samling vid naturum. Lämpligt för rörelsehindrade. Datum 24 juni, 1, 8, 15 och 29 juli, 12, 19 och 26 augusti. Behöver inte förbokas utan kom om du vill. Det kostar 50 kronor per vuxen, barn gratis i vuxens sällskap. ÄVENTYRSVANDRING Äventyrsvandringen tar 4 timmar och kostar 550 kronor per person. Lunchpaket i samklang med naturen ingår. Ett barn under 12 år gratis i sällskap med betalande vuxen. Delvis med snöskor och till platser dit besökare sällan kommer till själva. Bokningsbara datum: 25 och 30 juni, 9, 14, 23 och 28 juli, 6, 11 och 25 augusti. Bokas senast dagen innan. Vandringen äger rum på olika platser i parken beroende på antal och lämplighet. Start och samling på plats enligt överenskommelse klockan FLADDERMUSSPANING 10 juli klockan Start i naturum klockan med information om kvällens övningar. Vi får lära oss om fladdermössens liv och vad vi kan förvänta oss under kvällen. Sofia Blanck som är expert på fladdermöss berättar. Vid niotiden förflyttar vi oss till Svänö. Där väntar vi in skymningen och fladdermössen vid brasan. Tag med fika och korv och dryck. Fladdermössen kommer fram tidigast efter klockan 22. Kostnad 100 kronor för alla som fyllt tolv år.

11 NATUR- OCH KULTUR- VANDRING PÅ SVÄNÖ 15 juli klockan Peter Thorén guidar bland blommor och kulturlämningar i markerna runt den gamla gården Svänö. Foto: Lars Petersson TROLLSLÄNDOR I STORE MOSSE 5 augusti klockan Trollsländorna är naturens helikoptrar. Extrema flygspecialister och alltid på jakt. På Store Mosse finns det många olika arter och vi ska lära oss lite om dem idag. Vi fångar in trollsländor med hov som du får låna av oss. Vi artbestämmer och berättar mer om dessa mästerflygare. Peter Mattiasson guidar. Det är bra att ha stövlar på sig. Kostnad: 100 kronor för vuxna, (fyllda 12 år), och 50 kronor för barn. STENUGNSBAKNING PÅ SVÄNÖ 20 augusti klockan Bakugnen i raststugan på Svänö fungerar och idag ska vi försöka få till lite gott bröd i ugnen. Det kommer att finnas deg och guide med instruktioner hur du ska göra. Kulturvandring i närområdet på Svänö under tiden. Fika och tillbehör ingår i priset. Försäljning av lokalproducerad ost och honung. Kostnad: 400 kronor per person. Max 15 deltagare. Bokas senast 18 augusti. SLÅTTER I BJÖRNEKULLAKÄRRET 29 augusti klockan 10 Kom och hjälp till att slå gräset och hjälpa orkidéerna. Nationalparken bjuder på korv och fika. Parkera vid P-plats Andersberg.

12 SEPTEMBER OKTOBER POLISTOVSKI STATE NATURE RESERVE, RYSSLAND 1 september (klockslag meddelas senare) Store Mosse nationalpark har påbörjat ett kunskaps ut byte om förvaltning av stora myrmarker, ekoturism och lokal samverkan. Personal från Polistovski State Nature Reserve i västra Ryssland är på besök och håller ett föredrag för allmänheten. Kom och hör hur man förvaltar Europas största myrmarksområde och hur man organiserat verksam heten vid deras besökscentrum. SVAMPENS DAG 6 september klockan Svamputställning och svampexpert på plats. Ta gärna med svamp du inte kan och är nyfiken på. Vår svampexpert är Max Koschatsky som hjälpt oss i många år på svampens dag. ÄPPLETS DAG 11 oktober klockan Äpplets dag med äppelutställning och äppelexpert Magnus Engstedt, trädgårdskonsulent, Länsstyrelsen. Ta med minst 5 äpplen av varje sort om du vill ha hjälp med sortbestämning. DANSKT HÖSTLOVSÖPPET oktober Naturum Store Mosse är öppet hela veckan klockan Vi hälsar alla danska höstlovsfirare välkomna. HÖSTLOVSÖPPET 26 oktober 1 november Naturum Store Mosse är öppet hela veckan klockan För mera information om höstlovsaktiviteter se: OKTOBER UTSTÄLLNING OCH FÖRE- LÄSNING OM ADDMIRE-PROJEKTET Restaureringen av Store Mosse är nu klar och resultatet och erfarenheterna presenteras i naturum. Datum ännu ej satt men se vår webbplats för mer information när det närmar sig.

13

14 NOVEMBER DECEMBER KALENDERAKTIVITETER För mer information om vad som händer i november och december se vår webbplats ÖVRIGA AKTIVITETER I LÄNETS NATURRESERVAT RÖDINGENS OCH ÖRINGENS DAG 24 oktober Under hösten simmar Vätterns rödingar in till de grunda stränderna för att leka. Kom till hamnen i Huskvarna söndag den 24 oktober, så kan vi lära dig mer om rödingen i Vättern. Samtidigt vandrar öringar upp i Vätterns tillflöden. Mer information om vilka åar vi finns på plats vid hittar du på Länsstyrelsens webbplats. NATURVÅRDSBRÄNNING Sedan urminnes tider har blixten tänt eld på skogar och hedar. Men de naturliga bränderna i skog och mark har minskat sedan 1700-talet. Därför är många brandgynnade arter och naturmiljöer idag hotade. Genom väl planerade och noga kontrollerade naturvårdsbränningar finns det fortfarande möjlighet att rädda de sista spillrorna av brandberoende flora och fauna. Under sommaren kommer det genomföras två bränningar i länet. Mer information hittar du på Länsstyrelsens webbplats.

15 KONTAKTUPPGIFT NATURUM STORE MOSSE Webbplats Där finns mer information om naturum Store Mosse och våra aktiviteter. Telefon: E-post: Postadress: Naturum Store Mosse Nationalpark, Hillerstorp Martha Wägéus, Naturumföreståndare Telefon: E-post: Hans Fransson, Naturumguide Telefon: E-post: Arne Andersson, Nationalparksförvaltare Telefon: E-post: Peter Mattiasson, Nationalparksförvaltare Telefon: E-post: Gilla oss på Facebook Med reservation för ändringar.

16 VÄGBESKRIVNING Tryckt på Länsstyrelsen i Jönköpings län 2015/06. Naturum Store Mosse ligger vid väg 151 två km från rondellen i Hillerstorp mot Värnamo. Buss 201 stannar vid stora parkeringsplatsen, hållplats Store Mosse nationalpark. Följ skyltning till naturum.

VÄLKOMMEN TILL NATURUM STORE MOSSE PROGRAM & ÖPPETTIDER (Tryckt )

VÄLKOMMEN TILL NATURUM STORE MOSSE PROGRAM & ÖPPETTIDER (Tryckt ) VÄLKOMMEN TILL NATURUM STORE MOSSE PROGRAM & ÖPPETTIDER 2014 (Tryckt 20140916) VÄLKOMMEN TILL NATURUM STORE MOSSE På västsidan av Småländska höglandet ligger Store Mosse nationalpark med fågelrika sjöar,

Läs mer

Information till skolor om naturum Store Mosse

Information till skolor om naturum Store Mosse Information till skolor om naturum Store Mosse Naturum Store Mosse har en permanent utställning om Store Mosses tillkomst, lab-rum för undersökningar av naturalier, bra referensbibliotek, mysig björnlya

Läs mer

PROGRAM 2011 Jönköpings Fågelklubb

PROGRAM 2011 Jönköpings Fågelklubb PROGRAM 2011 Jönköpings Fågelklubb Jönköpingsfågelklubbs program för 2011 Detta program gäller för Jönköpings fågelklubbs aktiviteter under året 2011. Om man vill delta i någon aktivitet är det viktigt

Läs mer

Allemansrätten en unik möjlighet

Allemansrätten en unik möjlighet 1 Allemansrätten en unik möjlighet Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Du använder dig av allemansrätten

Läs mer

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige?

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige? Känner du dig hemma i naturen? Finns det allemansrätt i landet du kommer från? Vad vill du göra på stranden? Vilken plats är din favoritplats? Varför? Är du rädd för djur i skogen? Är du rädd för djur

Läs mer

Produkter och priser på Gammplatsen i Lycksele Priserna gäller tom 14 juni 2012

Produkter och priser på Gammplatsen i Lycksele Priserna gäller tom 14 juni 2012 Produkter och priser på Gammplatsen i Lycksele Priserna gäller tom 14 juni 2012 Öppettider och priser: 15 juni 25 aug, kl 11.00 17.00, alla dagar Hela Gammplatsen inklusive Skogsmuseet, Textilmuseet, Jaktmuseet,

Läs mer

Station Sågen erbjuder dig een all inclusive höstlov vecka (måndag t.om. lördag) i Dalarnas vildmark.

Station Sågen erbjuder dig een all inclusive höstlov vecka (måndag t.om. lördag) i Dalarnas vildmark. Aktiv outdoor höstlovsvecka i Dalarna. Klar höstluft, vacker natur och roliga aktiviteter erbjuder en innehållsrik höstlovsvecka för dig som älskar outdoor och äventyr. Vi trampar dressin på Inlandsbanan,

Läs mer

Naturaktiviteter 2016

Naturaktiviteter 2016 Naturaktiviteter 2016 www.eskilstuna.se/natur UPPTÄCK NATUREN I ESKILSTUNA! För att hjälpa dig att upptäcka naturen i fortsätter kommunen att satsa på att öka tillgänligheten till naturområden. Under 2016

Läs mer

Guideprogram 2015. Guidningar och utflykter i natur och parkmiljöer i Motala kommun

Guideprogram 2015. Guidningar och utflykter i natur och parkmiljöer i Motala kommun Guideprogram 2015 Guidningar och utflykter i natur och parkmiljöer i Motala kommun Välkommen ut i naturen! Årets program innehåller som vanligt en härlig blandning av guidningar och utflykter runt om i

Läs mer

Program 2013

Program 2013 Program 2013 www.naturumtakern.se Välkommen till naturum Tåkern - Sveriges vassaste naturum Till naturum Tåkern är det alltid fri entré och besöksområdet är tillgängligt för alla. Här nedan kan du läsa

Läs mer

Ett Sverige i miniatyr. Sommarprogram

Ett Sverige i miniatyr. Sommarprogram Ett Sverige i miniatyr. Sommarprogram 2012 Kullens fyr på Kullaberg är Sveriges högst belägna och ljusstarkaste fyr med 4,2 miljoner candela och en lysvidd på 27,5 nautiska mil. naturum Kullaberg alltid

Läs mer

Jönköpings fågelklubbs program för 2010

Jönköpings fågelklubbs program för 2010 PROGRAM 2010 Jönköpings fågelklubbs program för 2010 Detta program gäller för Jönköpings fågelklubbs aktiviteter under året 2010. Om man vill delta i någon aktivitet är det viktigt att man någon dag innan

Läs mer

Allemansrätten en unik möjlighet

Allemansrätten en unik möjlighet Allemansrätten en unik möjlighet Felix Oppenheim/Folio 1 Allemansrätten Sime/Folio Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra

Läs mer

Välkommen in önskar naturumvärdarna! FRI ENTRÈ ÖPPETTIDER Nyheter för säsongen 2018 Tävla mot skogens djur 28 april 10 juni: 11 juni -19 aug:

Välkommen in önskar naturumvärdarna! FRI ENTRÈ ÖPPETTIDER Nyheter för säsongen 2018 Tävla mot skogens djur 28 april 10 juni: 11 juni -19 aug: Naturum Sommen ligger vackert beläget mitt i sjön Sommen. Området har en fängslande och varierande natur med branta klippväggar som störtar rakt ner i sjön men även grundare vikar som passar bra för bad.

Läs mer

Höstlov Aktiviteter. Vecka 43/44 28/10-5/11

Höstlov Aktiviteter. Vecka 43/44 28/10-5/11 Grästorps kommun Höstlov 2017 Aktiviteter Vecka 43/44 28/10-5/11 Höstlovsprogrammet finns även på www.grastorp.se Evenemangskalendern har aktiviteter under hela året. LÖRDAG 28 OKTOBER Vi arrangerar en

Läs mer

Allemansrätten en unik möjlighet

Allemansrätten en unik möjlighet 1 Allemansrätten en unik möjlighet Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Du använder dig av allemansrätten

Läs mer

1. Vad är allemansrättens

1. Vad är allemansrättens 1. Vad är allemansrättens huvudregel? 1. Inte störa & inte förstöra X. Bara störa & förstöra 2. Det finns inga regler 2. Vad ska du göra när du råkar komma nära ett djur i skogen? 1. Jag går fram och klappar

Läs mer

Göteborgs. Scoutdistrikts

Göteborgs. Scoutdistrikts Göteborgs Scoutdistrikts Arrangemang Hösten 2013 2 KALENDARIET September Oktober 1 S 1 T 2 M Mandalay kv.segl. 2 O 3 T 3 T 4 O 4 F Vandringen 2013 5 T 5 L Vandringen 2013 6 F Mandalay ny.segl. 6 S Vandringen

Läs mer

Allemansrätten på lätt svenska

Allemansrätten på lätt svenska EriK lindvall/folio Allemansrätten på lätt svenska ANNiKA ridington-brodén/folio Upptäck naturen du också Det finns mycket att upptäcka och uppleva i naturen. Lyssna på fåglarna. Plocka blommor att ta

Läs mer

Naturaktiviteter 2017

Naturaktiviteter 2017 Naturaktiviteter 2017 www.eskilstuna.se/natur BESÖK OSS I NATURSTUGAN! Naturstugan ligger i Årby naturreservat, i direkt anslutning till motionsspår, grillplats och lekplats. Naturstugan är en mötesplats

Läs mer

Naturcentrum Guideprogram våren 2018

Naturcentrum Guideprogram våren 2018 Naturcentrum Guideprogram våren 2018 Översiktskarta Söndag 11 februari 10:00-13:00 Här hittar du evenemangen: 1. Isfiske på Måsnaren 2. Uggleäventyr i skogen 3 5. Floraguidning i Öbacken-Bränninge 1 5

Läs mer

Upptäck lederna i. Biskopstorp!

Upptäck lederna i. Biskopstorp! Upptäck lederna i Biskopstorp! Välkommen till våra vandringsleder i Biskopstorp Det finns för närvarande sex slingor i naturreservatet. Ytterligare tre planeras vara klara 2014. Längs fyra av slingorna

Läs mer

JÄVERÖN EN SKÄRGÅRDSPÄRLA

JÄVERÖN EN SKÄRGÅRDSPÄRLA JÄVERÖN EN SKÄRGÅRDSPÄRLA OM JÄVERÖN Jäverön, som är en 900 hektar stor ö i Vänern, ligger cirka 1 mil öster om Karlstad. Ön är till största del bevuxen med barrskog men här finns även sand- och klippstränder,

Läs mer

Store Mosse, Jönköpings län

Store Mosse, Jönköpings län Sida 1 av 6 Store Mosse, Jönköpings län Store Mosse ligger på småländska höglandet och är det största svenska myrområdet söder om Lappland. Den väldiga myren breder ut sig över tiotusen hektar och bildar

Läs mer

NATURUM TROLLSKOGEN. Grupper och skolor kan boka sitt besök för en bättre upplevelse!

NATURUM TROLLSKOGEN. Grupper och skolor kan boka sitt besök för en bättre upplevelse! NATURUM TROLLSKOGEN Nyfiken på naturen i Trollskogen på norra Öland? Börja i naturum, här matar vi myrlejon, går på småkrypsjakt eller håvar vid stranden. Hos oss är du alltid välkommen, liten som stor!

Läs mer

Upptäck lederna i. Biskopstorp!

Upptäck lederna i. Biskopstorp! Upptäck lederna i Biskopstorp! Välkommen till Biskopstorp och våra vandringsleder! Det är inte bara osten som gjort Kvibille vida omtalat och omtyckt. Bland biologer är de lövskogsbeklädda bergen ovanför

Läs mer

Naturcentrum Guideprogram våren 2018

Naturcentrum Guideprogram våren 2018 Naturcentrum Guideprogram våren 2018 Översiktskarta Här hittar du evenemangen: 2 4 1. Isfiske på Måsnaren 1 2. Uggleäventyr i skogen 3 5 3. Naturvecka på Södertäljebyrån 4. Naturupplevelsedag med kosläpp

Läs mer

SVAMPENS DAG. 6 september 2009

SVAMPENS DAG. 6 september 2009 SVAMPENS DAG 6 september 2009 Svampens Dag den 6 september 2009. Första söndagen i september arrangeras årligen Svampens Dag i Danmark, Norge och Sverige. Då ordnas vandringar, exkursioner, barnaktiviteter,

Läs mer

Program Onsdag Månadsmöte 7 mars Sedvanliga mötesförhandlingar Kl Föredrag hålles. Fika Hyresgästföreningens lokal, Sturegatan 8

Program Onsdag Månadsmöte 7 mars Sedvanliga mötesförhandlingar Kl Föredrag hålles. Fika Hyresgästföreningens lokal, Sturegatan 8 Program 2018 Fredag Årsmöte 2 februari Sedvanliga mötesförhandlingar. Ingela Wallin berättar och visar bilder Kl.19.00 från en resa med Hurtigrutten Fika Hyresgästföreningens lokal, Sturegatan 8 7 mars

Läs mer

Invigning av naturreservaten. Vedåsa och Marsholm. 9 September 2012. Kl 9-15

Invigning av naturreservaten. Vedåsa och Marsholm. 9 September 2012. Kl 9-15 Invigning av naturreservaten Vedåsa och Marsholm Samling Vedåsaguidning, Parkering 9 September 2012 Marsholms gård, Parkering Vägbeskrivning: Från väg 124 mellan Liatorp och Ljungby, sväng söderut mot

Läs mer

SÖDRA HYN VANDRA I VACKERT NATURLANDSKAP

SÖDRA HYN VANDRA I VACKERT NATURLANDSKAP SÖDRA HYN VANDRA I VACKERT NATURLANDSKAP VANDRINGSLED RUNT SÖDRA HYN Vandringsleden vid Södra Hyn är cirka 11 kilometer lång och ligger i ett vackert kulturlandskap. Den startar vid Grava Hembygdsförening

Läs mer

Skuleberget. Endagsbesökaren är troligtvis mer förberedd och har planerat en rutt att vandra eller tänker spendera en dag på. plats för.

Skuleberget. Endagsbesökaren är troligtvis mer förberedd och har planerat en rutt att vandra eller tänker spendera en dag på. plats för. informationsplatser vid E4:an Köpmanholmen Gärden Näske Skulesjön Skule NORRA ENTRÉN VÄSTRA ENTRÉN SKULESKOGENS NATIONALPARK gen sko kule till S inje båtl E4 Östersjön Slåttdalsskrevan Ingången till Skuleskogen

Läs mer

GÖTEBORGSUDDEN ANPASSAD VÄNERNATUR FÖR ALLA

GÖTEBORGSUDDEN ANPASSAD VÄNERNATUR FÖR ALLA GÖTEBORGSUDDEN ANPASSAD VÄNERNATUR FÖR ALLA OM GÖTEBORGSUDDEN Göteborgsudden är en av få obebyggda Väneruddar på cykelavstånd från Karlstads centrum. Här finns härliga klippstränder med utsikt mot Vänerskärgården

Läs mer

FRILUFTSGRUPPENS VANDRINGSPROGRAM VT-2015

FRILUFTSGRUPPENS VANDRINGSPROGRAM VT-2015 FRILUFTSGRUPPENS VANDRINGSPROGRAM VT-2015 FRISKIS PÅ GÅNG På Vinterstigar i Skrylle, lördag 17/1 Följ med på en frisk vintervandring med F&S Friluft i naturreservatet Skrylle. Vi vandrar in på den smala

Läs mer

NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN VÄSTRA LÅNGHOLMEN EN DEL AV NATURRESERVATET VÄRMLANDSSKÄRGÅRDEN

NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN VÄSTRA LÅNGHOLMEN EN DEL AV NATURRESERVATET VÄRMLANDSSKÄRGÅRDEN NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN VÄSTRA LÅNGHOLMEN EN DEL AV NATURRESERVATET VÄRMLANDSSKÄRGÅRDEN NATURRESERVAT Naturreservatet Värmlandsskärgården bildades 1980 med syfte att bevara skärgårdens naturvärden

Läs mer

Program för hösten 2019

Program för hösten 2019 Program för hösten 2019 Medlemsinformation. Vi vill att så många som möjligt anmäler sin e-postadress. Då sänder vi utskicken via den. Vi bidrar också alla till att minska miljöbelastningen genom minskad

Läs mer

Stockholm Nordost Nyhetsbrev Februari 2015

Stockholm Nordost Nyhetsbrev Februari 2015 Stockholm Nordost Nyhetsbrev Februari 2015 Hej! God fortättning på det nya året som nu inte är helt nytt utan en månad gammalt. Under denna månad har STF Stockholm Nordost haft två välbesökta aktiviteter,

Läs mer

Aktivitetsguide för norra Öland 2015

Aktivitetsguide för norra Öland 2015 Aktivitetsguide för norra Öland 2015 Fyren Långe Erik Böda Skogsjärnväg Fyren Långe Erik ÖPPETTIDER 5 juli - 16 augusti 11.00-16.00 Lördagar stängt Entré till fyren Vuxna 40 kr Barn 20 kr FYRSHOPEN Försäljning

Läs mer

Fritidskatalog Våren 2010

Fritidskatalog Våren 2010 Fritidskatalog Våren 2010 HEJ! I denna katalog hittar du vårens fritidsaktiviteter. Hoppas att du ska hitta något som du tycker är roligt. Vi ser fram emot att så många som möjligt kan komma och ha kul

Läs mer

Program 2010 Trikumo MED RESERVATION FÖR ÄNDRINGAR! Hälso- och klimatjakten Fortsätter under våren och avslutas den 16 maj.

Program 2010 Trikumo MED RESERVATION FÖR ÄNDRINGAR! Hälso- och klimatjakten Fortsätter under våren och avslutas den 16 maj. Trikumo Hej! vänder sig till dig som är anställd på minst 40% inom kommunen, Borgholm Energi samt Ölands Kommunalförbund. Vi har planerat mycket inför 2010! Här kan ni läsa om alla våra aktiviteter, resor

Läs mer

Program För Naturskyddsföreningen i Karlshamn Vinterhalvåret

Program För Naturskyddsföreningen i Karlshamn Vinterhalvåret Program För Naturskyddsföreningen i Karlshamn Vinterhalvåret 2018-2019 Att tänka på inför utflykter: Medtag fika om inget annat anges. Ha kläder och skor som passar årstiden och vädret och eventuellt något

Läs mer

Allemansrätten paddling

Allemansrätten paddling Allemansrätten paddling Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Allemansrätten gäller både på land och

Läs mer

PROGRAM NATURUM FALSTERBO MAJ AUGUSTI INKL. FALSTERBO BIRD SHOW ÖPPET MAJ: ONS SÖN KL 11 16 JUNI JULI AUGUSTI: ALLA DAGAR KL 10 17

PROGRAM NATURUM FALSTERBO MAJ AUGUSTI INKL. FALSTERBO BIRD SHOW ÖPPET MAJ: ONS SÖN KL 11 16 JUNI JULI AUGUSTI: ALLA DAGAR KL 10 17 FOTO NATURUM FALSTERBO PROGRAM NATURUM FALSTERBO ÖPPET MAJ: ONS SÖN KL 11 16 JUNI JULI AUGUSTI: ALLA DAGAR KL 10 17 MAJ AUGUSTI INKL. FALSTERBO BIRD SHOW Välkommen till naturum Falsterbo. Naturum är en

Läs mer

Din aktivitetsguide för. norra Öland 2014

Din aktivitetsguide för. norra Öland 2014 Din aktivitetsguide för norra Öland 2014 Böda Skogsjärnväg Fyren Långe Erik Fyren Långe Erik ÖPPETTIDER 29 maj - 19 juni 11.00-16.00 Midsommarafton stängt 21 juni - 17 augusti 10.00-18.00 18 augusti -

Läs mer

Naturcentrum Guideprogram hösten 2018

Naturcentrum Guideprogram hösten 2018 Naturcentrum Guideprogram hösten 2018 Översiktskarta Lördag 25 augusti kl. 20-22 Här hittar du evenemangen: 4 1 2 1. Fladdermuskväll vid Linasjön 2. Tvetadagen 3. Svampguidning, Farstanäs 4. Svampguidning,

Läs mer

Styrelse i Jönköpings Fågelklubb

Styrelse i Jönköpings Fågelklubb Program 2016 Tidskrift utgiven av: Jönköpings Fågelklubb Lyckås 15, 561 92 Huskvarna Hemsida: www.jonkopingsfagelklubb.se Styrelse i Jönköpings Fågelklubb Ordförande: Leif Jansson, tel. 070-625 80 43 e-post

Läs mer

Grytåsa rullande kullar och betade backar

Grytåsa rullande kullar och betade backar VANDRINGSLEDER 1(11) Örkelljunga kommun turism@orkelljunga.se Hitta till Grytåsa parkeringar med gps: Grytåsa centrum: N 56 15.335 E 013 13.648 X: 1340249 Y: 6239380 Flinka sjö: N 56 15.320 E 013 15.283

Läs mer

NATURRESERVAT I HALLANDS LÄN. Upptäck. Biskopstorp

NATURRESERVAT I HALLANDS LÄN. Upptäck. Biskopstorp NATURRESERVAT I HALLANDS LÄN Upptäck Biskopstorp Välkommen till Biskopstorp och våra vandringsleder Det är inte bara osten som gjort Kvibille vida omtalat och omtyckt. Bland biologer är de lövskogsbeklädda

Läs mer

NYGÅRDSKÄLLAN VANDRA TILL NATURLIG KÄLLA

NYGÅRDSKÄLLAN VANDRA TILL NATURLIG KÄLLA NYGÅRDSKÄLLAN VANDRA TILL NATURLIG KÄLLA OM NYGÅRDSKÄLLAN Nygårdskällan är en naturlig artesisk källa med kristallklart vatten. Förr i tiden vallfärdade människor till källan för att dricka av källvattnet

Läs mer

MARS APRIL. Hemsidor och adresser se baksidan.

MARS APRIL. Hemsidor och adresser se baksidan. Hemsidor och adresser se baksidan. MARS Onsdag 5 mars KLIMATGRUPPSTRÄFF Brinner du för klimatfrågor? Klimatgruppen håller sitt första möte kl. 18.30 på Studiefrämjandet, där vi diskuterar hur vi vill engagera

Läs mer

FJÄLLNORA 5 6 0 8 3 014 7 un 2 m om ppsala k roduktion: U un P m om ppsala k ch U atarra o urin B era B na V sidan: A ram Foto f

FJÄLLNORA 5 6 0 8 3 014 7 un 2 m om ppsala k roduktion: U un P m om ppsala k ch U atarra o urin B era B na V sidan: A ram Foto f FJÄLLNORA VÄLKOMNA till fjällnora! Fjällnora är ett mångsidigt naturområde som erbjuder spännande aktiviteter såväl som stillsamma utflykter året om! Naturen Naturen kring Fjällnora utgörs främst av blandskog

Läs mer

Under perioden 15 juli 15 augusti erbjuder vi tio guidade turer. Fyra dagar i veckan, Onsdag-Lördag.

Under perioden 15 juli 15 augusti erbjuder vi tio guidade turer. Fyra dagar i veckan, Onsdag-Lördag. Guidade turer 2015 Under perioden 15 juli 15 augusti erbjuder vi tio guidade turer. Fyra dagar i veckan, Onsdag-Lördag. Heldag Ellen Key i författarinnans fotspår 10.00-16.00 570 kr Heldag Alvastra kloster

Läs mer

- 5 - Johan Nilsson Alf-Rune Sandberg

- 5 - Johan Nilsson Alf-Rune Sandberg Estland 2012 Under vintern/våren 2012 hölls en studiecirkel om Estland och i mitten av maj begav sig 18 av föreningens medlemmar dit under en nio dagar lång resa. Redan från bussfönstret på väg mot Stockholm

Läs mer

Rikslägerträff på äventyrsbanan i Ryssby söndagen den 17 maj kl. 16:00-20:00 Rikslägerträff och korvgrillning 26 maj kl.

Rikslägerträff på äventyrsbanan i Ryssby söndagen den 17 maj kl. 16:00-20:00 Rikslägerträff och korvgrillning 26 maj kl. På G i Kronoberg Riksläger i Stockholm 17-24 juli 2015 För alla som fyller 13 eller är äldre så finns möjligheten att följa med på årets riksläger där 4H:are från hela Sverige träffas och umgås. Lägret

Läs mer

Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger!

Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger! Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger! Handbok för lärare och elever som vill lära mer om trä, trähus och hållbart byggande. - ett samarbete mellan Västarvet och Kultur i Väst Tycker du

Läs mer

Kära medlem i Naturskyddsföreningens Örebrokrets!

Kära medlem i Naturskyddsföreningens Örebrokrets! Kära medlem i Naturskyddsföreningens Örebrokrets! Vi samkör i höst med Hopajolas/Länsstyrelsens månadens reservat, samt Karlskogakretsen. Info om höstprogrammet hittar du här, och på vår facebooksida.

Läs mer

Kommunbladet maj 2014

Kommunbladet maj 2014 Kommunbladet maj 2014 Information från Norsjö kommun på lättläst svenska. Val till EU-parlamentet Den 25 maj 2014 är det val till EU-parlamentet (Europa-parlamentet). Då väljer du vilka 20 svenska politiker

Läs mer

FRI PARKERING OCH FRI ENTRÉ TILL PARKEN 2019 ZIPLINE

FRI PARKERING OCH FRI ENTRÉ TILL PARKEN 2019 ZIPLINE FRI PARKERING OCH FRI ENTRÉ TILL PARKEN 2019 ZIPLINE Välkommen till Europas längsta zipline med 16 linor och över fyra kilometer linor djupt inne i skogen på rasbranten till det Småländska höglandet. Ett

Läs mer

Upptäck Torsö Vänerns största ö!

Upptäck Torsö Vänerns största ö! Ta bussen eller tåget till natur och kultur. Tur nr 2 (10) Upptäck Torsö Vänerns största ö! Torsö är den största ön i Mariestads skärgård. Torsö består av två delar som hänger samman, Torsö och Fågelö.

Läs mer

Vandring på Maria Island

Vandring på Maria Island Vandring på Maria Island Den tasmanska naturen är något helt speciellt och upplevs allra bäst på plats i någon av nationalparkerna. Önskar ni några avkopplande dagar omgivna av en natur i en klass för

Läs mer

Påsklov 2015. Påsklov. Hörby 30 mars-6 april 2015

Påsklov 2015. Påsklov. Hörby 30 mars-6 april 2015 Påsklov 2015 Hörby 30 mars-6 april 2015 Bada och lek på Lågedammsbadet Vi kommer ha vår populära leksak, bläckfisken, i vattnet måndag-torsdag 11.00-15.00 (ingen motionssimning denna tid). Skärtorsdag

Läs mer

Stockholm Nordost Nyhetsbrev December 2014

Stockholm Nordost Nyhetsbrev December 2014 Stockholm Nordost Nyhetsbrev December 2014 Hej! Tiden går fort. Nu har vi snart lagt höstterminen 2014 med alla dess aktiviteter bakom oss. Men nu ser vi framåt. Vi har ytterligare en aktivitet kvar i

Läs mer

Kommunbladet november 2015

Kommunbladet november 2015 Kommunbladet november 2015 Det här är några av artiklarna i kommunbladet nummer 8 2015. Har du frågor eller vill veta mer om vad som händer i Norsjö under november månad? Ring växeln, telefon 0918-140

Läs mer

ALLMÄNHETENS ÅKNING PÅ IP

ALLMÄNHETENS ÅKNING PÅ IP SPORTLOVS AKTIVITETER 2017 ALLMÄNHETENS ÅKNING PÅ IP På IP kan du åka skridskor hela veckan. Det är öppet för allmänheten följande der: Må to kl. 10 16, fre 11 16 Ingen kostnad! Du kan låna skridskor och

Läs mer

På gång i din krets Program för hösten och vintern 2019/2020

På gång i din krets Program för hösten och vintern 2019/2020 På gång i din krets Program för hösten och vintern 2019/2020 Från skjutfält till naturreservat Stuidebesök på SEOM Hållbar hantering av dagvatten Geologins dag Svampvandring Naturkaféet Vandring på Fornstigen

Läs mer

FRÄMJAR NYTT. Nr Jursla-Åby

FRÄMJAR NYTT. Nr Jursla-Åby FRÄMJAR NYTT Hej främjare, Härligt, äntligen är hösten här. Vi väntar nu på svampen och hoppas på ett super år. Hoppas alla haft en underbar sommar, i år har det varit mycket sol och värme. Vad händer

Läs mer

Din Fritid Våren 2016

Din Fritid Våren 2016 Vård- och omsorgsförvaltningen Stöd och aktivering för personer med funktionsnedsättning Fritidsverksamhet Din Fritid Våren 2016 Fritidsverksamhet för ungdomar och vuxna Innehåll Information Fritidsverksamheten....

Läs mer

Adress LSS Funktionsstöd- Fritid. Fritidsprogram Maj- Augusti 2015. NÄR DU SKA ANMÄLA DIG! Ring, skriv, faxa eller skicka e-post till:

Adress LSS Funktionsstöd- Fritid. Fritidsprogram Maj- Augusti 2015. NÄR DU SKA ANMÄLA DIG! Ring, skriv, faxa eller skicka e-post till: Adress LSS Funktionsstöd- Fritid Fritidsprogram Maj- Augusti 2015 NÄR DU SKA ANMÄLA DIG! Ring, skriv, faxa eller skicka e-post till: Fritidskonsulent Christer Holmström 013-20 67 44 E-post: chrhol@linkoping.se

Läs mer

Safaris og dyr. Torsby och Sunne

Safaris og dyr. Torsby och Sunne Safaris og dyr Torsby och Sunne BÄVERSAFARI I BÅT Guidad tur 2,5-3 timmar Följ med vår utbildade guide på en stämningsfull bäversafari i båt. Turen är anpassad till 2-4 personer och går kvällstid under

Läs mer

Allemansrätten SVENSKA

Allemansrätten SVENSKA SVENSKA Allemansrätten Foto: Johnér/Hans Bonnevier Inte störa inte förstöra det är huvudregeln i allemansrätten. Den tillåter inte vad som helst. Läs här vad som gäller om allemansrätten. Miljöbalken ställer

Läs mer

Välkommen till AKC Årsmöte

Välkommen till AKC Årsmöte Nr 127, mars 2015 Välkommen till AKC Årsmöte Datum: söndag den 15 mars 2015 Tid: 14:00 Plats: Föreningens lokaler I och med detta meddelas följande: 1- Kallelse, dagordning, verksamhetsrapport * Du kallas

Läs mer

Utflyktsprogram 31 maj - 3 juni

Utflyktsprogram 31 maj - 3 juni 31 maj - 3 juni 1. Matresa med ekolunch på Osaby 2. Skogsbruk och stormskog på Osaby 3. Gökotta i hagarna på Höö 4. Söndagmorgon i Bokhultet 5. Huseby bruk och nationalparken Åsnen 6. Biparadiset i Bokhultet

Läs mer

PROGRAM 2015. Mattias Ibbe

PROGRAM 2015. Mattias Ibbe PROGRAM 2015 Mattias Ibbe Naturum Tåkerns evenemang 2015 Naturum Tåkern ordnar många roliga evenemang, ofta i samarbete med andra. Entré till naturum är alltid gratis. De flesta aktiviteter är tillgängliga

Läs mer

Alla är välkomna till

Alla är välkomna till Alla är välkomna till Smultronställen på Falbygden 2013 Blåsippor i Mössebergsparken Onsdag 20 mars 17.30 Samling Kurortens parkering (till höger) Vandring i Mössebergsparken, kommunekolog Carin Fransson

Läs mer

SOMMARKALENDERN LJUNGBY KOMMUN. Information om fritid, kultur och rekreation för personer med funktionsnedsättning

SOMMARKALENDERN LJUNGBY KOMMUN. Information om fritid, kultur och rekreation för personer med funktionsnedsättning SOMMARKALENDERN LJUNGBY KOMMUN Information om fritid, kultur och rekreation för personer med funktionsnedsättning MAJ, JUNI, JULI OCH AUGUSTI 2013 Socialförvaltningen Barn och utbildningsförvaltningen

Läs mer

FLEXTRAFIK FALKÖPING. 1 januari 2012 och tills vidare

FLEXTRAFIK FALKÖPING. 1 januari 2012 och tills vidare FLEXTRAFIK FALKÖPING 1 januari 2012 och tills vidare Flextrafik är allmän kollektivtrafik som körs med mindre fordon inom Falköpings kommuncentrum. Resorna samordnas så flera resenärer åker i samma fordon.

Läs mer

Naturskolan Taberg. Information och tips till lärare och grupper inför besöket

Naturskolan Taberg. Information och tips till lärare och grupper inför besöket Naturskolan Taberg Information och tips till lärare och grupper inför besöket Inledning Denna information är framtagen för Dig som besöker Naturskolan i Taberg för att besöket ska bli lyckat. Här finns

Läs mer

SUNNERSTAÅSEN. Välkommen! Uppsalas närmaste friluftsområde.

SUNNERSTAÅSEN. Välkommen! Uppsalas närmaste friluftsområde. SUNNERSTAÅSEN SUNNERSTAÅSEN Uppsalas närmaste friluftsområde. Sunnerstaåsens friluftsområde ligger i södra delen av det vackra naturområdet Årike Fyris, med en av Mälarens vikar inom räckhåll. Det är lätt

Läs mer

Vattudalens Naturskyddsförening. Program Kallelse till årsmöte 28 februari. facebook.com/vattudalensnaturskyddsforening 1

Vattudalens Naturskyddsförening. Program Kallelse till årsmöte 28 februari. facebook.com/vattudalensnaturskyddsforening 1 Vattudalens Naturskyddsförening Program 2019 Kallelse till årsmöte 28 februari 1 Årsmöte Torsdag 28 februari kl. 18.00 i Strömsunds Folkets Hus. Förutom sedvanliga årsmötesförhandlingar skall vi anta nya

Läs mer

Frågesport om allemansrätten

Frågesport om allemansrätten 1. FÅR DU GÅ VAR DU VILL NÄR DU ÄR UTE PÅ LANDET? 1. Nej, du får inte gå närmare ett boningshus än maximalt 20 meter. 2. Nej, du får inte passera över någons tomt. 3. Ja, du får passera över annans tomt

Läs mer

Sommarlovsprogram 2018

Sommarlovsprogram 2018 Sommarlovsprogram 2018 Fritidsgårdarna Parkour i Färjestaden Prova på Parkour på banan nere vid Smaragdskolan. Aktiviteten vänder sig till er mellan åk 5 och 2:a året på gymnasiet och är helt kostnadsfri.

Läs mer

Fritidsnytt. Nr 2/2013

Fritidsnytt. Nr 2/2013 Fritidsnytt Nr 2/2013 Här kommer höstens program! Här kommer en del av de aktiviteter som erbjuds denna termin. Det finns aktiviteter som du känner igen sedan innan, och vi erbjuder nya cirklar som vi

Läs mer

AKTIVITETS- GUIDE SE OCH GÖRA PÅ NORRA ÖLAND 2018 FYREN LÅNGE ERIK NATURUM TROLLSKOGEN BÖDA SKOGSJÄRNVÄG SKÄFTEKÄRR JÄRNÅLDERSGÅRD

AKTIVITETS- GUIDE SE OCH GÖRA PÅ NORRA ÖLAND 2018 FYREN LÅNGE ERIK NATURUM TROLLSKOGEN BÖDA SKOGSJÄRNVÄG SKÄFTEKÄRR JÄRNÅLDERSGÅRD AKTIVITETS- GUIDE SE OCH GÖRA PÅ NORRA ÖLAND 2018 FYREN LÅNGE ERIK NATURUM TROLLSKOGEN BÖDA SKOGSJÄRNVÄG SKÄFTEKÄRR JÄRNÅLDERSGÅRD NATURUM TROLLSKOGEN Nyfiken på naturen i Trollskogen på norra Öland? Börja

Läs mer

Kalendarieinformation Det händer på Naturhistoriska riksmuseet sommaren 2016 (juni-augusti)

Kalendarieinformation Det händer på Naturhistoriska riksmuseet sommaren 2016 (juni-augusti) Stockholm 31/5 Häng med oss i Odla staden vår sommarutställning på innergården. Kort familjevisning varje dag och för alla småspanare är årets nyhet Miniexpedition. Fram med förstoringsglaset och följ

Läs mer

Tack för din bokning!

Tack för din bokning! Tack för din bokning! Singel i Salto 9-14 juli 2017 I det här informationsbrevet vill vi berätta lite mer om vad veckan innebär och ge dig svar på saker du undrar över. Vill du ha ytterligare information

Läs mer

Fritidsprogram. Maj augusti 2017

Fritidsprogram. Maj augusti 2017 Fritidsprogram Maj augusti 2017 Disco på Berget. Fredag 5 maj. DJ: Jajja KOSTNAD 50 kronor Personal går in gratis! Fika och godisförsäljning finns! TID OCH PLATS Fredag 5 maj Klockan: 18.30-21.00 Kvällsverksamheten

Läs mer

Svar till spelkorten

Svar till spelkorten Svar till spelkorten Svaren står i ordning efter siffran överst på varje kort 1. Var får du elda? På säkra platser och färdiga grillplatser. Du får inte tända eld på en klippa eller om det är förbud mot

Läs mer

I Simrishamns kommun finns det mycket kul att göra för sportlovslediga barn och ungdomar. Vi tackar alla sportlovsarrangörer och ledare.

I Simrishamns kommun finns det mycket kul att göra för sportlovslediga barn och ungdomar. Vi tackar alla sportlovsarrangörer och ledare. Sportlov 2014 Vecka 8 17-23 februari I Simrishamns kommun finns det mycket kul att göra för sportlovslediga barn och ungdomar. Vi tackar alla sportlovsarrangörer och ledare. Kultur- och fritidsförvaltningen

Läs mer

Sommarkul med Fritidsgården Fenix!

Sommarkul med Fritidsgården Fenix! snämnden Sommarkul med! Anmäl dig idag till sommarens roligaste veckor! Fredagen den 17/2 Postadress Box 500, 343 23 Älmhult Besöksadress Stortorget 1 Telefon 0476-550 00 (vx) Fax 0476-552 00 Organisationsnr

Läs mer

Avfärd: Klockan 8:00 från fritids (samling senast 7:45) Hemkomst: Ca klockan 16:00 (vi åker från Höör ca 15:00)

Avfärd: Klockan 8:00 från fritids (samling senast 7:45) Hemkomst: Ca klockan 16:00 (vi åker från Höör ca 15:00) Utflykt till Skånes Djurpark 28 juni Avfärd: Klockan 8:00 från fritids (samling senast 7:45) Hemkomst: Ca klockan 16:00 (vi åker från Höör ca 15:00) Ströva i djurparken (kolla matningen av vissa djur)

Läs mer

Stödverksamhetens. Sommaraktiviteter

Stödverksamhetens. Sommaraktiviteter Stödverksamhetens Sommaraktiviteter 2012 Vem kan anmäla sig till aktiviteterna? Du som har en funktionsnedsättning är välkommen att anmäla dig. Så här anmäler du dig om du bor på gruppbostad: Tala om för

Läs mer

Verksamhetsberättelse för VIF:s Friluftssektion år 2011.

Verksamhetsberättelse för VIF:s Friluftssektion år 2011. Verksamhetsberättelse för VIF:s Friluftssektion år 2011. Styrelsen i VIF:s Friluftssektion har efter avslutat årsmöte 2011 konstituerat på följande vis. Ordf. Mikael Bernsten V. Ordf. Anders Abrahamsson

Läs mer

Höstlov 2015. Höstlov. Hörby 26 oktober 1 november 2015

Höstlov 2015. Höstlov. Hörby 26 oktober 1 november 2015 Höstlov 2015 Hörby 26 oktober 1 november 2015 Prova på karate med Hörby Karateklubb Kom och prova karate med oss på Älvdalsskolan. 7-12 år tisdag 27/10 och torsdag 29/10 18.00-19.00. 13 år och uppåt tisdag

Läs mer

Nyhetsbrev Nr 2 2014

Nyhetsbrev Nr 2 2014 Innehåll 1. Höstträff Store Mosse 2. Utställningar Vårgårda och Stockholm 3. Höstens fototävling 4. Medlemsregister Webben 5. Inlägg o bilder på webben Hur gör man? 6. Nya medlemmar 7. Samarbete med Biofoto

Läs mer

FÄLTGRUPPENS SOMMARAKTIVITETER

FÄLTGRUPPENS SOMMARAKTIVITETER FÄLTGRUPPENS SOMMARAKTIVITETER 2009 Fältgruppens sommaraktiviteter är till för ungdomar mellan 13 18 år!!! Vill du åka med på någon aktivitet så sker anmälan via blanketten längst bak i broschyren, eller

Läs mer

Sportlov. Hörby 16-20 februari 2015

Sportlov. Hörby 16-20 februari 2015 Sportlov 2015 2015 Hörby 16-20 februari 2015 Skapa på museet och se den fantastiska utställningen Undrien Kom till Undrien, hälsa på i Trottoarien! Se den fantastiska utställningen och låt fantasin flöda

Läs mer