FACIT till kurskompendiet, del 2

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FACIT till kurskompendiet, del 2"

Transkript

1 1 FACIT till kurskompendiet, del 2 Ta fram ur texten adverb och uttryck med adjektiv: En artikel i Ny Teknik blev startskottet för svensk vindkraft En artikel i Ny Teknik blev startskottet för svensk vindkraft. Det skriver vindkraftsnestorn Staffan Engström i en ny bok. "Historien om den svenska vindkraften" berättar om vindkraftens utveckling från tidigt 1970-tal till idag. Ny Teknik ställer fem frågor till författaren Staffan Engström. Du skriver att den svenska vindkraftsutvecklingen startade i Ny Teknik. Hurdå? - Man kan säga att den startade med en artikel som jag skrev i Ny Teknik 1972, när vindkraften hade börjat dyka upp i energidebatten. Efter en veckas räknande kom jag till min egen förvåning fram till att det såg tekniskt rimligt ut. Samma år lyckades jag få in några positiva sidor om vindkraft i en bok om energisituationen som jag skrev tillsammans med några kolleger. De uppgifterna dök nästa år upp i en statlig utredning, som föregick det svenska vindkraftprogrammet, säger Staffan Engström.. Varför kallar du Sverige för en pionjärnation? - Efter oljekrisen 1973 satte många länder fart, men vi kom igång snabbare än exempelvis Danmark och Tyskland som senare blev stora vindkraftsnationer. Redan på 1970-talet byggde vi fullskaleprototyper på 2-3 (2 till 3) megawatt, den storlek som i dag är vanligast på land, säger Staffan Engström. Hur kom vi sedan på efterkälken? - Efter kärnkraftsomröstningen 1980 bestämdes det att kärnkraften skulle avvecklas till Det uppfattades som så långt fram i tiden att man inte behövde börja bygga ut vindkraften än. -Utbyggnaden tog fart först senare infördes subventioner för utbyggnad och tio år senare kom certifikatsystemet. Idag har Sverige större vindkraftsproduktion än Danmark, säger Staffan Engström. Varför fick vi ingen vindkraftsindustri? - De länder som lyckades skapa en inhemsk industri hade en stark politisk uppslutning bakom vindkraften och skyddade sin hemmamarknad. I Danmark fanns exempelvis en dansk standard som måste uppfyllas medan spanjorerna krävde att vindkraftverken skulle tillverkas i den egna regionen, inte bara i Spanien. Så gjorde vi inte i Sverige, säger Staffan Engström. Vad tror du om framtiden för svensk vindkraft?

2 2 - Det skulle vara fullt möjligt att ersätta dagens kärnkraft med vindkraft om man även installerar 5000 megawatt gasturbiner som reservkraft när det inte blåser tillräckligt. Merkostnaden är liten. -Det som är helt avgörande är vad energikommissionen ger för besked om kärnkraften. I till min egen förvåning fastställer politikerna en tidtabell för avveckling som investerare kan förhålla sig till. Men jag misstänker att det inte blir någon plan utan att kärnkraftverken drivs så länge det går. Då saknas incitament för att investera i andra energislag och vi riskerar att plötsligt hamna i en farlig situation med brist på både energi och effekt. I stället borde vi få en tidtabell för den ersättande produktionen, säger Staffan Engström. En artikel i Ny Teknik blev startskottet för svensk vindkraft startskottet för svensk vindkraft Hurdå? från tidigt 1970-tal till idag dyka upp i energidebatten subventioner för utbyggnad spanjorerna krävde efter kärnkraftsomröstningen 1980 Hur heter det på svenska: viikon laskettuani päädyin siihen, että vuoden 1972 öljykriisin jälkeen samana vuonna ydinvoima lakkautettaisiin Suunnitelma pisti vauhtia moniin maihin. Laajennus pääsi vauhtiin vasta myöhemmin. Ydinvoimalat ovat toiminnassa niin pitkään kuin mahdollista. Mutta epäilen, ettei tule mitään suunnitelmaa. Niin onnistuin saamaan artikkeliin muutamia tuulivoiman hyviä puolia.

3 3 vuonna 1990 Investoijat saattavat suhtautua kielteisesti kannustimiin. Se on aivan ratkaisevaa. ne maat, jotka Jotkut halusivat suojella kotimarkkinoitaan. viikon laskettuani päädyin siihen, että efter en veckas räknande kom jag fram till att vuoden 1972 öljykriisin jälkeen efter oljekrisen 1973 samana vuonna samma år ydinvoima lakkautettaisiin kärnkraften skulle avvecklas Suunnitelma pisti vauhtia moniin maihin. Planen satte fart på många länder. Laajennus pääsi vauhtiin vasta myöhemmin. Utbyggnaden tog fart först senare. Ydinvoimalat ovat toiminnassa niin pitkään kuin mahdollista. Kärnkraftverken drivs så länge det går. Mutta epäilen, ettei tule mitään suunnitelmaa. Men jag misstänker att det inte blir någon plan. Niin onnistuin saamaan artikkeliin muutamia tuulivoiman hyviä puolia. Så lyckades jag få in några positiva sidor om vindkraften i artikeln. vuonna 1990 år 1990 (nittonhundra ) Investoijat saattavat suhtautua kielteisesti kannustimiin. Investerare kan förhålla sig till negativt till incitamenten Se on aivan ratkaisevaa. Det är helt avgörande. ne maat, jotka de länder som Jotkut halusivat suojella kotimarkkinoitaan. Några ville skydda sin hemmamarknad I Vilka tre energiformer vore de bästa för Finland, vad tycker du? De här nere eller några andra? Motivera!

4 4 Lathund om vindkraft Siffror 1 TWh = GWh = MWh = kwh Ett modernt 3 MW-verk på land producerar i ett normalt vindläge kwh vilket räcker till hushållsel för cirka hushåll à kwh/år. VINDKRAFTVERKETS DELAR II Skriv på svenska. 1) omaksi hämmästyksekseni till min egen förvåning 2) Asia näytti teknisesti kohtuulliselta. Det såg tekniskt rimligt ut. Källa: Skånes vindkraftsakademi 3) Ne tiedot ilmestyivät erääseen selontekoon. De uppgifterna dök nästa år upp i en statlig utredning. 4) vuoteen 2010 mennessä till ) täysimittainen 2 MW:n prototyyppi

5 5 en fullskaleprototyp på 2 megawatt 6) Sen käsitettiin olevan niin kaukana tulevaisuudessa, että Det uppfattades som så långt fram i tiden att 7) investoida muihin energialajeihin investera i andra energislag 8) joutua vaaralliseen tilanteeseen, jossa on puute energiasta ja tehosta hamna i en farlig situation med brist på både energi och effekt. III Fyll i med hjälp av tipsen inom parentes. Några ord: behandla I käsitellä ett elelement 5 ett energilager 5 energiavarasto en förändring 2 muutos handla I (om ngt) olla kyseessä huvudsakligen pääasiassa ett koldioxidutsläpp 5 hiilidioksidipäästö ett miljömål 5 ympäristötavoite stabil, -t, -a vakaa en värmepump 2 lämpöpumppu vindkraft, -en Torbjörn Wahlborg behandlar (käsittelee) temat Smarta nät. Smarta elnät är nödvändigt för att leva upp till EU:s miljömål (EU:n ympäristötavoitteet). De gäller (käsittelevät koskevat) energieffektivisering, en större andel förnybar elproduktion och minskade koldioxidutsläpp (hiilidioksidipäästöt). I Sverige handlar det huvudsakligen (pääasiassa) om att ta emot mera vindkraft (enemmän tuulivoimaa) medan det i Tyskland handlar om såväl (både) vindkraft som och lokalt producerad el från solpaneler. Den nya tekniken kommer att betyda förändringar (tarkoittaa muutoksia), främst för kunderna. Det är i högsta grad för kunden som det behövs ett enkelt och stabilt sätt (yksinkertainen ja vakaa tapa) att mata in och ta ut förnyelsebar energi, att göra vindkraften tillgängligare och hantera (käsitellä) tillfälliga stora utbud av billig el (halpaa sähköä), säger Torbjörn Wahlborg.

6 6 Ett vanligt exempel (Tavallinen esimerkki) är att elanvändning (sähkön käyttö) kan styras till tider när elen är billig (halpaa) eller den baserar på förnyelsebar energi. Till exempel kan man köra värmepumpar (lämpöpumppuja), bilvärmare eller elelement (sähköpattereita) eller ladda elbilar och hybridbilar när det finns (olla [olemassa]) mycket vindkraft. Då fungerar bilbatterierna som energilager (energiavarastona). Källa: 5 poäng En icke-förnyelsebar energikälla som utgör 25 procent av Finlands energiförsörjning. Den har varit en av de mest betydande energikällorna i hela världen från och med 1960-talet. 4 poäng Den har bildats ur rester av växter och djur som tillsammans med sand och slam har bildat avlagringar på botten av sjöar och hav. 3 poäng Det finns två olika slags kraftverk. Det ena producerar enbart el och kallas för kondenskraftverk. Sådana här kraftverk kommer så småningom att tas ur drift. Det andra producerar både el och värme och kallas för värmekraftverk eller mottryckskraftverk. 2 poäng Med nuvarande konsumtion uppskattas de nuvarande reserverna räcka i 40 år och därför måste man börja söka efter nya fyndigheter. Fyndigheterna finns på många platser på jorden men de är mycket ojämnt fördelade. 1 poäng Den används vid framställning av till exempel plast, asfalt och läkemedel samt också för att värma upp hus och som bränsle i bilar och flygplan. 5 poäng En förnyelsebar energikälla vars andel i den totala energiproduktionen är försvinnande liten. I Finland motsvarar den bara en promille av all elproduktion. 4 poäng Ett ledande land i Europa är Danmark där den står för 12 procent av landets energiförsörjning. I USA finns det största antalet kraftverk i hela världen. 3 poäng Kraftverken har hittills byggts med statliga stöd på land. I framtiden planerar man att bygga dem till havs fast det är dyrare och kostnaderna för drift och underhåll ökar. 2 poäng Ett kraftverk är egentligen en snurra där rörelseenergin omvandlas till rotation. Rotorn är direkt kopplad till en generator som omvandlar rotationen till elektricitet. 1 poäng Eftersom den är så beroende av väderomständigheterna kan man inte i förväg veta när och hur mycket el verken kommer att producera. Därför behöver den samspela med annan elproduktion.

7 7 5 poäng Spelar en viktig roll i Finlands energiförsörjning nu och i framtiden. Dess andel av all energi är 16 procent i Finland och den står för ungefär en sjättedel av elproduktionen i hela världen. 4 poäng Började utvecklas på 1950-talet och tekniken har utvecklats stadigt hela tiden. Vidare utveckling av den här energiformen leder till mera konkurrenskraftiga priser såväl för konsumenten som för industrin. 3 poäng Dess starka sidor är den höga graden av arbete, kostnadsstrukturen och minskade utsläpp av svaveloxid, kväveoxider och koldioxid. 2 poäng Problemen med den här energikällan är t. ex. olyckor, sabotage och förvaringen av avfallet. Säkerheten höjs hela tiden och är betydligt högre än för tio år sedan. 1 poäng I kraftverken används uran som bränsle. Uranmalmen bryts i gruvor och krossas, renas och anrikas i ett uranverk. Uran finns i alla världsdelar och Finland köper sitt uran t. ex. från Australien och Kanada. 5 poäng Motsvarar för över 20 procent av Finlands totala energiproduktion, vilket är större jämfört med andra länder. 4 poäng Kan genom förbränning omvandlas till varmvatten eller till ånga. Ångan kan driva en turbin och på så sätt generera el och avge värme till ett fjärrvärmenät. 3 poäng Kan bli ett hållbart alternativ till t.ex. dieselolja i framtiden. Dess fördelar är att det inte finns stora problem med lukt eller utsläpp. 2 poäng Bränslet är i form av flis, hoppressade pellets, spån eller pulver. Det finns också särskilt odlad energiskog som består av snabbväxande vide. 1 poäng Det finns stora tillgångar på den här energikällan i Finland. Vår skogsindustri är mycket långt utvecklad och vi satsar mycket på fjärrvärmeproduktionen. Arkivbild från 2013 på Shells flytande oljerigg i Kiliuda Bay, Alaska. Foto: TT / James Brooks / Kodiak Daily Mirror via AP ANALYTIKER: OLJEPRISET STOPPAR SHELL I ARKTIS Intjäningspotentialen Situationen skapar en osäkerhet en viss skepsis om potentialen

8 8 miljörörelsen besked nära produktionsstart självklart positivt för miljöaspekterna ett projekt är igång Huvudorsaken till att Shell slutar leta efter olja i Alaska är att oljepriset är lågt. Det säger Thina Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea i Norge. Shell meddelade under måndagen att borrningarna efter olja i Alaska ska avbrytas. I ett pressmeddelande angavs att mängden olja och gas som har hittats inte är tillräckligt stor för att fortsätta med provborrningarna. Thina Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea i Norge, är inte särskilt förvånad. - Shell har inte funnit olja, och oljepriset är lågt. Det är huvudorsakerna till att man inte kommer att testa mer. Intjäningspotentialen är osäker med de låga oljepriserna, det har varit en utmaning länge i takt med att kostnaderna har ökat. Så dessa dyra projekt väljer man att dra sig ur, säger hon. Situationen skapar en osäkerhet även för andra bolag som intresserar sig för oljeborrning i Arktis. - Det gör nog att fler vill vänta i dag. Det skapar en viss skepsis om potentialen där, i varje fall med dagens oljepriser. Oljebolagen kommer att titta på andra områden, Iran är spännande, där vet man att kostnaderna är lägre, säger hon. Enligt Thina Saltvedt kan kostnaderna för att ta upp olja i Arktis ligga mellan 55 och 100 dollar per fat, medan siffran för Iran ligger närmare dollar per fat. Orsakerna är flera. I Arktis måste utvinningen till stora delar göras i havet, där isflak kan ställa till problem och det tuffa klimatet kan innebära att produktion bara kan pågå under vissa delar av året. Shells borrningar i Arktis har kritiserats hårt av miljörörelsen, men under lång tid har Shell försvarat verksamheten. Måndagens besked kom därför som en överraskning för många. - Beslutet har nog suttit långt inne. De var nära produktionsstart, kommenterar Thina Saltvedt. Ska beslutet ses som en seger för miljörörelsen? - Beslutet är självklart positivt för miljöaspekterna, men huvudorsaken har inte med miljön utan med oljepriset att göra, säger Thina Saltvedt. Det ryska bolaget Gazproms oljeutvinning i Prizlomniya i Arktis, som kom igång 2013, kommer sannolikt inte att påverkas av att Shell drar sig ut ur området.

9 9 - När ett projekt är igång stoppar man det inte, kommenterar Thina Saltvedt. ett pressmeddelande 4 lehdistötiedote osäker, -t, osäkra epävarma en utmaning 2 haaste en provborrning 2 koeporaus ett bolag 5 yhtiö en olja 1 öljy en gas 3 kaasu en kostnad 3 kustannukset en potential 3 potentiaali ett beslut 5 päätös leta I etsiä meddela I ilmoittaa, antaa tiedoksi avbryta (avbryter,avbröt,avbrutit) keskeyttää särskilt erityisen, etenkin innebära (innebär,innebar,inneburit) merkitä, tarkoittaa ett hav 5 meri ett projekt 5 projekti en miljöaspekt 3 ympäristönäkökulma ett fat 5 tynnyri ett beslut 5 päätös syy siihen, että... etsiä oljyä Nordean öljyanalyytikko Öljynporaukset täytyy lopettaa. öljyn ja kaasun määrä erityisen hämmästynyt Öljynhinta on alhainen. kauan samaan tahtiin kustannusten lisääntymisen kanssa dollaria tynnyriltä Öljyä etsitään merestä.

10 10 Yhtiö käynnistyi vuonna 2013 todennäköisesti Jäälautat voivat aiheuttaa ongelmia. vaikuttaa tuotantoon syy siihen, että... etsiä oljyä Nordean öljyanalyytikko orsaken till att leta efter olja oljeanalytiker på Nordea Öljynporaukset täytyy lopettaa. Borrningarna efter olja ska avbrytas. öljyn ja kaasun määrä erityisen hämmästynyt Öljynhinta on alhainen. mängden olja och gas särskilt förvånad Oljepriset är lågt. kauan samaan tahtiin kustannusten lisääntymisen kanssa länge i takt med att kostnaderna har ökat dollaria tynnyriltä dollar per fat Öljyä etsitään merestä. Oljeutvinningen görs i havet. Yhtiö käynnistyi vuonna Bolaget kom igång todennäköisesti sannolikt Jäälautat voivat aiheuttaa ongelmia. Isflak kan ställa till problem. vaikuttaa tuotantoon påverka produktionen

11 11 SÅ HÄR SLÄPPER VOLVO RATTEN Volvobilar kör själva hantera alla mer eller mindre komplicerade situationer Knappa in destinationen, starta bilen och köra iväg Skärmen bekräftar övertagandet. Paddlarna lyser med ett stadigt sken. Under tiden anpassar bilen körningen till trafiken och kan även hantera omkörningar dåvarande kommunikationsminister ett försök med 100 självkörande bilar på infartsvägarna till Göteborg år 2017 ett nätverk av sensorer, molnbaserade positioneringssystem plus intelligenta broms- och styrtekniker bland annat utan mötande trafik och oskyddade trafikanter Rent praktiskt ska systemet kunna hantera alla mer eller mindre komplicerade situationer, från pendlartrafik till hög trafikintensitet och kritiska lägen. Redan 2017 ska 100 Volvobilar köra själva på infartsvägarna till Göteborg. Två paddlar på ratten i kombination med bilder på instrumentbrädan ska hantera överlämningen av ansvaret mellan förare och fordon i Drive Me, som projektet döpts till. Knappa in destinationen, starta bilen och kör iväg. När du kommer in på en sträcka där bilen kan köra själv markeras det på kartan samtidigt som de två paddlarna på ratten börjar blinka. För att överlämna körningen till bilen håller du paddlarna intryckta en kort stund. Skärmen bekräftar övertagandet genom att de dubbla strecken som symboliserar motorvägen blir ett enda samtidigt som paddlarna lyser med ett stadigt sken.

12 12 På skärmen kan du hela tiden se hur lång tid det är kvar innan du måste ta över körningen igen. Under tiden anpassar bilen körningen till trafiken och kan även hantera omkörningar. När det börjar bli dags att fatta ratten startar en nedräkning och paddlarna börjar blinka. Trycker du inte in dem för att konfirmera att du tar över så stannar bilen av sig självt. Det var i december 2013 under överinseende av dåvarande kommunikationsminister Catharina Elmsäter-Svärd som Volvo avslöjade att företaget skulle göra ett försök med 100 självkörande bilar på infartsvägarna till Göteborg år Med jämna mellanrum kommer rapporter om olika framsteg i projektet. I februari rapporterade Volvo exempelvis att ett nätverk av sensorer, molnbaserade positioneringssystem plus intelligenta broms- och styrtekniker fanns på plats. Till att börja med kommer bilarna bara att köra autonomt på vissa vägar med lämpliga förutsättningar, bland annat utan mötande trafik och oskyddade trafikanter. Rent praktiskt ska systemet kunna hantera alla mer eller mindre komplicerade situationer, från pendlartrafik till hög trafikintensitet och kritiska lägen. köra ( IIa ) själv en infartsväg ( 2 ) döpa ( IIb ) en överlämning, -en en instrumentbräda ( 1 ) en skärm (2) bekräfta ( I ) stadig, -t, -a ett sken (5) en skärm (2) en omkörning ( 2 ) en ratt ( 2 ) en nedräkning ( 2 ) dåvarande avslöja ( I ) ett försök ( 5 ) ett framsteg ( 5 ) ett mellanrum ( 5 ) en förutsättning ( 2 ) oskydd/ad, -at, -ade hantera ( I ) hög trafikintensitet ohjata itseään sisäänajoramppi antaa nimeksi / kastaa siirtyminen kojelauta kuvaruutu vahvistaa vankka paiste, loiste näyttö ohitus ratti lähtölaskenta silloinen paljastaa kokeilu, koe, testi edistys(askel) väli edellytys suojaamaton / avoin käsitellä paljon liikennettä I Ta fram ur texten ord och uttryck kring temat självkörande bilar.

13 13 hantera alla mer eller mindre komplicerade situationer två paddlar på ratten bilder på instrumentbrädan överlämningen av ansvaret mellan förare och fordon Knappa in destinationen markera på kartan blinka paddlarna är intryckta en kort stund de dubbla strecken som symboliserar motorvägen skärmen bekräftar ett stadigt sken. hur lång tid det är kvar ta över körningen anpassa till trafiken omkörningar dags att fatta ratten en nedräkning konfirmera bilen av sig självt ett försök med 100 självkörande bilar år 2017 framsteg i projektet ett nätverk av sensorer, molnbaserade positioneringssystem plus intelligenta broms- och styrtekniker vissa vägar med lämpliga förutsättningar utan mötande trafik och oskyddade trafikanter alla mer eller mindre komplicerade situationer, från pendlartrafik till hög trafikintensitet och kritiska lägen NASA AVSLÖJAR SENSATIONELL UPPTÄCKT PÅ MARS OSSI CARP DAGENS NYHETER

14 14 Heli Nasa har gjort en betydande vetenskaplig upptäckt på Mars. Vad den rör sig om avslöjar rymdfartsstyrelsen först på måndag, men spekulationerna lutar mot bevis för flytande vatten på vår grannplanet. Människan har i århundraden spekulerat och fantiserat om liv på Mars. I modern tid har Nasa varit den mest drivande aktören och man har två undersökande fordon Opportunity sedan 2004 och Curiosity sedan 2012 på planetens yta. betydande huomattava, merkittävä en upptäckt 3 havainto, huomio, löytö avslöjas I paljastua, tulla ilmi en rymdfartsstyrels3 3 avaruuslennon hallitus luta I olla kallellaan en grannplanet 3 naapuriplaneetta ett århundrade 4 vuosisata drivande johtava en aktör 3 toimija undersökande tutkimus- ett fordon 5 ajoneuvo en yta 1 pinta Niko Den rymdintresserade publiken följer strövarnas rapporter med stort intresse och när Nasa nu meddelar att man avser att berätta om a major science finding är spänningen stor. Mycket tyder på att det handlar om bevis för att det verkligen finns flytande vatten som kommer från planetens egen atmosfär vilket skulle kunna ge stöd för satsningar på att hitta levande organismer. en rymdintresserad, den rymdintresserade, rymdintresserade, de rymdintresserade avaruusharrastaja intresse, -t, -n, -na mielenkiinto meddel/a, -ar, -ade, -at ilmoittaa spänning, -en, -ar, -arna jännitys atmosfär, -en, -er, -erna ilmakehä planet, -en, -er, -erna planeetta organism-en, -er, -erna eliö, organismi

15 15 Tuomas H. Den främsta ledtråden för detta finns i deltagarlistan för måndagens presskonferens. En av dem är 25-åriga doktoranden Lujendra Ohja som 2011, då han bara var kandidat, presenterade processade bilder som talade för eventuella saltvattenflöden på Mars. Varför skulle en så färsk forskare närvara om det inte handlar om flytande vatten? frågar sig rymdbloggare. främst, -a ensimmäinen, tärkein ledtråd -en,-ar,-arna 2 johtolanka deltagarlist/a -an,-or,-orna 1 osallistujalista ett flöde, -t, -n, -na 4 virta färsk -t -a kokematon, tuore forskare -n, =, -arna 5 tutkija närvar/a -ar -ade -at I olla läsnä rymd en avaruus Tuomas J. Närvarar gör också Alfred McEwen, Ohjas handledare och medförfattare till en rad rapporter, och Mary Beth Wilhelm som arbetar tillsammans med Ohja på Georgia Tech. Ytterligare ett tecken som talar för att Nasas avslöjande handlar om vatten är att klockan 17 på måndag, just före den planerade presskonferensen, börjar European Planetary Science Congress ett samtal om Recurring Slope Lineae on Mars: Atmospheric Origin?, en rapport signerad bland andra just Ohja och McEwen. en handledar/e en, =, arna 5 ohjaaja, kouluttaja en medförfattar/e, en, =, arna 5 yhteiskirjailija ytterligare lisäksi ett tecken 5 tunnusmerkki ett avslöjande 4 paljastus ett samtal 5 keskustelu I Skriv frågor till textens sakinnehåll. 1) Finns det vatten på Mars? Motivera ditt svar! 2) Tror du att Nasa verkligen har hittat flytande vatten på Mars? Motivera! 3) Varför är det kanske intressant att man kanske kan hitta vatten på Mars? 4) Vad skulle det leda till om man hittade vatten på Mars? 4) Hur många undersökande fordon har Nasa skickat till Mars? 5) Varför avslöjade Nasa sin upptäckt om vatten på Mars strax inför kongressen European Planetary Science? Motivera! 6) Finns det förutsättningar för levande organismer på Mars? Hur motiverar du ditt

16 16 svar? 7) Vad annat än vatten förväntar man sig hitta på Mars? 8) Vad gjorde den 25 åriga teknologie doktoranden Lujendra Ohja år 2011? 9) Vilken roll spelade Alfred McEwen gällande Ohjas studier? Packa pappas kappsäck olla kyseessä jkn betydande aktiivisin toimija ett bevis 5 (på/ för ngt) uudella ajalla avslöja I tarkoittaa (jlkn) sedan 2012 tärkein johtolanka i århundraden useita raportteja tyda IIa (på ngt) kulkija, vaeltaja ytterligare ett tecken juokseva handla I (om ngt) nojata, kallistua jhk först på måndag tukea jtk ett intresse 4 (för ngt) kaksi tutkivaa ajoneuvoa meddela I löydös, havainto fantisera I (om ngt) Ett yxskaft av kvistfritt trä merkittävä röra I sig (om) todiste jstkn den mest drivande aktören paljastaa i modern tid vuodesta 2012 avse IV ( med ngt) vuosisatojen ajan den främsta ledtråden viitata jhkn en rad rapporter lisämerkki en strövare 5 olla kyseessä jkn flytande vasta ensi maanantaina luta I (mot ngt) mielenkiinto jhk ge IV stöd för ngn/ngt ilmoittaa två undersökande fordon

17 17 haaveilla jstk en upptäckt 3 Mörka linjer visar var Nasa tror att vatten kan ha runnit nedför väggarna på Garni-kratern. Foto: Nasa BEHÖVER INGET VATTEN PÅ RESAN TILL MARS Helen Ahlbom 29 september Det finns vatten på Mars, så då kan kanske den första bemannade resan ske tidigare än planerat. Det menar Henrik Hartman, forskare i astrofysik på Malmö Högskola. Henrik Hartman är intresserad av spektroskopi av astronomiska objekt och de labbmätningar som görs för att tolka astronomiska spektra. Så han lyssnade förstås på Nasas presskonferens i går, där man berättade att spektroskopiska mätningar visat att det finns vatten på Mars. Men det har talats om vatten på Mars flera gånger tidigare. Varför ska vi tro på det den här gången? - Tack vare de spektroskopiska mätningarna. Med hjälp av ljuset som (har) fångats upp av satelliter som fångats upp av satelliter som flyger runt Mars har man kunnat göra högupplösta spektroskopiska mätningar. Så nu är det säkert?

18 18 - Ja, det kan nog inte bli så mycket säkrare än så här. Spektroskopiska mätningar är ju säkrare än bilder. Det skulle i så fall vara mätningar på plats. Nasa har kunnat göra mätningar på samma ställe vid olika tidpunkter, och en gång hittat vattenbärande salt, en annan gång inte. Och vad beror uttorkningen på? - Den stora temperaturskillnaden, som bland annat beror på den tunna atmosfären. Så ibland är vattnet fruset, och ibland förångat. Var kommer vattnet ifrån? - Det vet man väl inte riktigt. Det kan komma inifrån berget eller ha kondenserats från atmosfären på bergsväggen som dagg. Vad tycker du själv är det mest spännande med den här upptäckten? - Att man inte behöver ha vatten med sig på den bemannade resan till Mars. Och då blir förstås resan betydligt enklare, så den kan kanske bli av tidigare. Tror du själv att det finns liv på Mars? - Att det finns vatten behöver inte betyda att det finns liv, men nu vet vi att det finns förutsättningar. Men tror du det finns liv? - Jag hoppas, det vore ju mycket roligare. Om det finns liv på mars - var befinner de sig? Under de mörka rännorna? - Ja, de finns förstås där vattnet finns. Men det handlar ju knappast om gröna gubbar, utan om bakterier. en förutsättning, -en, -ar, -arna 2 befinna, -finner, -fann, -funnit en ränn/a, -an, -or, -orna 1 knappast en grön gubb/e, -en, -ar, -arna 2 en mätning, -en, -ar, -arna 2 en tidpunkt, -en, - er, -erna 3 bero, -r, -dde, -tt en uttorkning, -en, -ar, -arna 2 bemann/a, -ar, -ade, -at högupplöst, -, -a förång/ad, -at, -ade upptäck/a, -er, -te, -t = edellytys, ehto = havaita, oleskella = kouru = tuskin = vihreä ukko = mittaus = ajankohta, aika, hetki = olla riippuvainen jstk = kuivuminen = miehittää = korkearesoluutioinen = haihtunut = huomata

19 19 flö/da, -der, -dde, -tt en brant, -en, -er, -erna 3 = virrata = jyrkänne I Skriv på svenska. 1) olla kiinnostunut jstk vara intresserad, -at, -ade av ngt intressera I sig för ngt 2) ne laboratoriomittaukset, jotka de laboratoriemätningar som 3) tietysti förstås, naturligtvis 4) jkn ansiosta tack vare ngt på grund av ngt = jkn takia med anledning av ngt = jkn johdosta 5) vesi voi olla tiivistynyt vattnet kan vara kondenserat 6) huomattavasti yksinkertaisempi betydligt enklare 7) ehkä se voi onnistua aikaisemmin kanske kan det lyckas tidigare 8) on kyseessä jtk det gäller ngt / det är fråga om ngt II Skriv om intervjun till textform.

20 20 III Vilket material är det fråga om? 1. Det är ett byggnadsmaterial som består av bergmaterial (ballast) sammanbundet av cementpasta (cement och vatten). Hållfasthet är dess viktigaste egenskap näst efter beständighet. cement 2. Det är ett vanligt förekommande metalliskt grundämne med många användningsområden. Man kan t.ex. armera betong med det, legeras med många grundämnen t.ex. kol, krom, nickel och mangan. stål 3. Det är ett samlingsnamn för syntetiska eller halvsyntetiska konstruktionsmaterial bestående av organiska föreningar. De är initialt formbara i mjukt tillstånd för att därefter hårdna. plast 4. Det är material som fås vid avverkning och bearbetning av träd. Det är lätt och billigt som byggmaterial och dess miljöfördelar är många. ved 5. Det är en lättmetall och den vanligaste metallen i jordskorpan och det tredje vanligaste grundämnet på jorden efter syre och kisel. aluminium 6. Det är ett oorganiskt, icke-metalliskt och transparent material. Dessutom är det värmebeständigt, kemiskt relativt inert, hårt och skört. glas ett gift, -et, -er, -erna giftig, -t, -a toxisk, -t, -a förgifta I giftas/ gifta sig IV Några grundämnen, hur heter de på svenska? Och dessa föreningar? C Si Fe N CO H Al NaCl Hg Cl Sn H 2SO 4 O 3 Cu P Au Zn O S Ag Pb

21 21 Fe järn, -et Co kolmonoxid 3 H väte, -t NaCl koksalt,-et,-er,-na C kol, -et H2SO4 svavelsyra 1 O syre, -t O3 ozon, -en/ -et P fosfor, -n Au guld, -et S svavel, svavlet Sn tenn, -et Al aluminium, aluminiet Ag silver, silvret Cl klor, -en Hg kvicksilver, -silvret Si kisel, kislen/kislet Cu koppar, -n Zn zink, -en N kväve, -t Pb bly, -(e)t

22 22 Grammatik Adjektiv Adjektiivit voivat olla lauseessa predikatiivina, attribuuttina ja adverbina. 1) Predikatiivi on pääsanansa välillinen (pääsanan ja adjektiivin välissä on verbi) määre. Predikatiivina adjektiivi taipuu aina pääsanansa suvun ja luvun mukaan. Hans terrängcykel är fin, dyr och elegant. Den blev tyvärr stulen i går. Systemet är svårt och obegripligt. De där flervåningshusen blev färdiga i våras. subj. subj. subj. Poikkeus: Matematik är svårt. Golf är roligt. Slalomåkning är trevligt. Subjekti on epämääräisessä muodossa ilman artikkelia ja määreitä. 2) Attribuutti on välittömästi pääsanansa edessä. Attribuuttina adjektiivi taipuu pääsanansa luvun ja pääsanan edessä olevan sanan artikkeli, pronomini- mukaan. Hans fina terrängcykel är dyr. Den eleganta cykeln blev tyvärr stulen. Han har lagt ut en annons om sin stulna cykel på nätet. Han berättade on några svåra och obegripliga system. De nya flervåningshusen har byggts i trä. 3) Adverbi ilmaisee miten ja on aina t-muodossa. Husen blev färdiga otroligt snabbt. Materialen valdes noggrant. Invånarna ska vara väldigt nöjda med sitt mycket vackert planerade. hus. ADJEKTIV I Yhdistä vastakohdat. billig... dyr stark... svag arbetsam... lat (lättjefullt, lata) lång... kort vacker... ful tråkig... skojig modig... feg ljus # mörk

23 23 II Käännä ruotsiksi: hungrig... mätt generös... snål trendig... gammaldags lätt tung snäll... elak hög... låg smal... bred porös tät grov slät full tom rakennusjäte ett byggavfall, -et / byggskräp, -et pölyinen dammig, -t, -a (damm, -et en dammsugare 5) äly-, älykäs smart, -, -a lajitella sortera I (sorterade, sorterat) terävä skarp, -t, -a esine ett föremål, -et, -, -en 5 hoitaa sköta IIb (skötte, skött) yritys ett företag, -et, -, -en 5 kehittää utveckla I varustettu försedd, försett, försedda med ngt skanneri en skanner, -n, skannrar, -na 2 tunnistin en detektor, -n, -er, -erna 3 1) Byggnadsavfall är tungt och dammigt men med hjälp av en smart robot är det lätt att sortera det. 2) Bland avfallet/ skräpet kan det finnas också skarpa och farliga föremål. 3) Roboten sköter sorteringen betydligt snabbare än människan. 4) Det finska företaget Zen Robotics har utvecklat en sådan här smart robot. 5) De här smarta robotarna är vanliga industrirobotar, som är försedda med laserskannrar och metalldetektorer. Artikeln finns på: III Täydennä aukot adjektiivin oikeilla muodoilla. Lars Berg är en en flitig (flitig, -t, -a) möbelrenoverare. I dag har han lagat sju gamla (gammal, -t, gamla) soffor. Hans egen lilla (liten, litet, lilla) soffa står nu i verkstadens mörka, ostädade (mörk, -t, -a, ostäd/ad, -at, -ade) hörna.

24 24 Den lilla (liten, litet, lilla) soffan köpte han på en auktion till ett otroligt trevligt (otrolig, -t, -a trevlig, -t, -a) pris. Han börjar med sin kära och dyrbara (kär, t, -a och dyrbar, -t, -a) soffa först senare. Den är väldigt fint (väldig, -t, -a fin, -t, -a) dekorerad (dekorer/ad, -at, -ade). Det är jobbigt (jobbig, -t, -a) med små ( liten, litet, lilla, små) detaljer. Nu ska han renovera grannens slitna (slit/en, -et, -na) köksmöbler. Det fyrkantiga (fyrkantig, -t, -a) bordet blir vitt (vit, -t, -a), de tunga, gråa (tung, -t, -a, grå, -tt, -a) stolarna blir lackade (lack/ad, -at, -ade). Allt ska vara färdigt (färdig, -t, -a) om en dryg (dryg, -t, -a) vecka. Då börjar hans efterlängtade (efterlängt/ad, -at, -ade) semester. Han tänker tillbringa sin korta (kort, -,-a) semester på det vackra (vack/er, -t, -ra) Åland. Visst hoppas han på att det skulle vara varmt och soligt (varm, -t, -a och solig, -t, -a). Några noggranna (noggrann, -t, -a) planer har han inte gjort. Men på regniga (regnig, -t, -a) dagar kommer han kanske att besöka några berömda (beröm/d, -t, -da) sevärdheter. På soliga (solig, -t, -a) dagar ligger han slö (slö, -tt, -a velttona ) på de kala (kal, -t, -a) klipporna vid stranden. Sin urgamla (urgam/mal, -t, -la) bil lämnar han hemma och tar i stället den splitternya (splitterny, -tt, -a) cykeln med. Han tänker inte ta det jäktigt (jäktig, -t, -a, sanonta ta det jäktigt pitää kiirettä, olla kiireinen ) utan njuta av det härliga (härlig, -t, -a) landskapet. Det kommer säkert (säker, -t, -a) att bli väldigt (väldig, -t, -a) många oförglömliga (oförglömlig, -t, -a) minnen. Men nu måste han jobba flitigt (flitig, -t, -a) för att bli färdig (färdig, -t, -a) med de slitna (slit/en, -et, -na) köksmöblerna med större (stor, komparativ) och mindre (liten, komparativ) skador. IV Selitä, miksi alleviivatut kohdat taipuvat juuri noin.. Äldreboende Schwarzwald, Tyskland. Foto: Christian Richter. 1) Den arkitektoniska utformningen blev väldigt fin. arkitektoniska= pääsana utformningen määräisessä muodossa väldigt =adverbi valtavan aina t-muodossa fin= pääsana utformningen= en-sukuinen, yksikössä 2) Träbyggnationen är hundra år gammal. gammal= pääsana träbyggnationen= en-sukuinen, yksikössä 3) Projektering är viktigt. =predikatiivi pääsana projektering =subjektina, artikkeliton muoto, joten tässä predikatiivi taipuu poikkeuksellisesti t-muodossa, vaikka pääsana on en-sukuinen 4) Träbyggnader kräver särskild omsorg vid projekteringen.

25 25 särskild= pääsana omsorg= en-sukuinen, yksikössä ja epämääräisessä muodossa 5) Dagens hårda konkurrens drabbar särskilt kvaliteten. hårda= aina omistusmuodon jäljessä adjektiivi määräisessä muodossa 6) Detta nya fasadmaterial har blivit populärt bland trähusbyggare. nya= denna, detta, dessa jälkeen adjektiivi aina määräisessä muodossa populärt= pääsana fasadmaterial on ett-sukuinen 7) Träets relativt goda värmeisolerande förmåga värderas högt. relativt= =adverbi suhteellisen aina t-muodossa goda= = aina omistusmuodon jäljessä adjektiivi määräisessä muodossa 8) Dagens hårda konkurrens drabbar särskilt kvaliteten. hårda= = aina omistusmuodon jäljessä adjektiivi määräisessä muodossa 9) Samma gamla metod används ännu i dag. gamla= samma jälkeen adjektiivi aina määräisessä muodossa 10) Varje liten detalj är viktig. liten= varje jälkeen adjektiivi aina epämääräisessä muodossa, taipuu pääsanan suvun mukaan varje nytt system Lite till: Täydennä adjektiivit ja adverbit oikeissa muodoissaan. Lyfter och landar (kohtisuoraan) med elmotor De. (pieni) elmotorerna kan.. (nopeasti) vinklas om från lyft till framåtflygning. Nasa har utvecklat en.. (sähkökäyttöinen) flygfarkost som kan hovra som en helikopter och flyga som ett plan. Elmotorerna får kraften från batterier som laddas av två dieselmotorer. Förra veckan provflög Nasa en. (uusi) typ av flygfarkost, enligt ett från den. (amerikkalainen) rymdstyrelsen. Den är (nimeltään) till GL-10 Greased Lightning och är. (varustettu) med tio.. (sähkökäyttöinen) propellrar. De kan vinklas både framåt och uppåt vilket gör att planet kan startas och landas. (kohtisuoraan) och sedan flygas som ett.. (tavanomainen) plan. Men eldriften har inga.... (varsinainen) miljöaspekter. Motorerna får sin kraft från batterier som. (jatkuvasti) laddas av två dieselmotorer ombord på det (ohjaajaton) planet. Det gör att GL-10 får samma räckvidd som. (tavanomainen) plan.

26 26 Att elmotorer används beror på att de kan göras.. (pieni) och placeras för.. (maksimaalinen) flygprestanda vilket inte är. (mahdollinen) när.. (tavanomainen) motorer används på... (niin kutsuttu) VTOL-plan. Det går bland annat.. (nopeasti) att skifta mellan.... (kohti- ja vaakasuora) flygning med den.. (uusi) tekniken, skriver Nasa i en.planet som provflögs är en skalmodell med tre meters vingbredd. När det lyfte var det.. (varmistettu) med en vajer men senare i år ska även friflygning testas, skriver Nasa i sitt pressmeddelande. amerikansk, -t, -a döpt, -t, -a =nimetty egentlig, -t, -a= varsinainen eldriv/en, -et, -na =sähkökäyttöinen förarlös, -t, -a = ilman kuljettajaa förse/dd, -tt, -dda= varustettu horisontell, -t, -a kontinuerlig, -t, -a = jatkuva konventionell, -t, -a = perinteinen liten, litet, lilla, små maximal, -t, -a möjlig, -t, -a= mahdollinen ny, -tt, -a snabb, -t, -a=nopea så kall/ad, -at, -ade= niin sanottu säkr/ad, -at, -ade= varmistettu vertikal, -t, -a=pystysuora Ny Teknik 26 augusti 2014 Foto:Nasa Lyfter och landar vertikalt (kohtisuoraan) med elmotor De små (pieni) elmotorerna kan snabbt (nopeasti) vinklas om från lyft till framåtflygning. Nasa har utvecklat en eldriven (sähkökäyttöinen) flygfarkost som

27 27 kan hovra som en helikopter och flyga som ett plan. Elmotorerna får kraften från batterier som laddas av två dieselmotorer. Förra veckan provflög Nasa en ny (uusi) typ av flygfarkost, enligt ett från den amerikanska (amerikkalainen) rymdstyrelsen. Den är kallad (nimeltään) till GL-10 Greased Lightning och är försedd (varustettu) med tio eldrivna (sähkökäyttöinen) propellrar. De kan vinklas både framåt och uppåt vilket gör att planet kan startas och landas vertikalt (kohtisuoraan) och sedan flygas som ett konventionellt (tavanomainen) plan. Men eldriften har inga egentliga (varsinainen) miljöaspekter. Motorerna får sin kraft från batterier som kontinuerligt (jatkuvasti) laddas av två diesel-motorer ombord på det förarlösa (ohjaajaton) planet. Det gör att GL-10 får samma räckvidd som ett konventionellt (tavanomainen) plan. Att elmotorer används beror på att de kan göras små (pieni) och placeras för maximal (maksimaalinen) flygprestanda vilket inte är möjligt (mahdollinen) när konventionella (tavanomainen) motorer används på så kallade (niin kutsuttu) VTOL-plan. Det går bland annat snabbt (nopeasti) att skifta mellan vertikal och horisontell (kohti- ja vaakasuora) flygning med den nya (uusi) tekniken, skriver Nasa i en forskningsrapport. Planet som provflögs är en skalmodell med tre meters vingbredd. När det lyfte var det säkrat (varmistettu) med en vajer men senare i år ska även friflygning testas, skriver Nasa i sitt pressmeddelande. Adjektiivien ja adverbien vertailumuodot Adjektivens och adverbens komparation a) säännöllisesti taipuvat adjektiivit: POSITIIVI KOMPARATIIVI SUPERLATIIVI på finska -, -t, -a -are -ast määräinen muoto -aste viktig, -t, -a viktigare viktigast / (den) viktigaste tärkeä mjuk, -t, -a mjukare mjukast / (den) mjukaste pehmeä nära närmare närmast / (den) närmaste läheinen b) Joukko adjektiiveja saa vokaalinmukauksen ja seuraavat päätteet: POSITIIVI KOMPARATIIVI SUPERLATIIVI på finska -, -t, -a -re -st määräinen muoto -sta tung, -t, -a tyngre tyngst / (den) tyngsta painava ung, -t, -a yngre yngst / (den) yngsta nuori stor, -t, -a större störst / (den) största suuri grov, -t, -a grövre grövst / (den) grövsta karkea låg, -t, -a lägre lägst / (den) lägsta matala

28 28 lång, -t, -a längre längst /(den)) längsta pitkä trång, -t, -a trängre trängst / (den) trängsta ahdas få harvat färre små pieniä smärre, pienehkö hög, -t, -a högre högst / (den) högsta korkea c) Muutamilla adjektiiveilla on epäsäännöllinen vertailumuoto: POSITIIVI KOMPARATIIVI SUPERLATIIVI på finska dålig, -t, -a sämre sämst / (den) sämsta huono bra bättre god, -t, -a (godare) bäst / (den) bästa godast /(den) godaste, (hyvänmakuinen) illa värre värst / (den) värsta paha, huono gammal, -t, -a äldre äldst / (den) äldsta liten, -t, små mindre minst / (den) minsta många fler(a) flest / (den) flesta monet d) Mera ja mest + positiivi (taipuu!): isk-päätteiset adjektiivit ja partisiipit (adj. ja part. perf. taipuvat) POSITIIVI KOMPARATIIVI mera+ SUPERLATIIVI den/det/de mest + praktisk, -t, -a mera praktisk, -t, -a mest praktisk, -t, -a den mest praktiska spännande mera spännande mest spännande den mest spännande förvån/ad, -at, -ade mera förvån/ad, -at, -ade mest förvån/ad, -at, -ade den mest förvånade på finska käytännöllinen jännittävä hämmastyttävä I Kirjoita ilmaukset positiivissa, komparatiivissa ja superlatiivissa: 1) en dålig belysning en sämre belysning den sämsta belysningen 2) en omtyckt stadsdel en mera omtyckt stadsdel den mest omtyckta stadsdelen 3) en hög skyskrapa en högre skyskrapa den högsta skyskrapan 4) en spännande gåta en mera spännande gåta den mest spännande gåtan 5) en trång bostad en trängre bostad den trängsta bostaden e) Adverbien vertailumuotoja: POSITIIVI KOMPARATIIVI SUPERLATIIVI på finska gärna hellre helst mielellään ofta oftare oftast usein sällan mera sällan - harvoin mycket mera mest paljon långt längre längst pitkälle länge längre längst kauan många fler(a) flest / (den) flesta useat, monet energiskt mera energiskt mest energiskt energisesti motiverat mera motiverat mest motiverat motivoidusti

29 29 II Fyll i luckorna med adjektiven på svenska. Med en väldigt fin motor som vapen. Alfa 156 var en signal om att det italienska märket fortfarande är att räkna med. Modellen bekräftade klart att Alfa Romeo är en av bilvärldens finaste på design. Med sin nya 166 tar Alfa Romeo ytterligare ett steg i samma moderna riktning. Bilens design är verkligen läcker. Några kanske anser att den äldre modellen är en aning vackrare än den nyare. Den fiffiga/ smarta/ intelligenta designen gäller också interiören. Kupén är sportig. Instrumentpanelen fungerar väl med några små undantag. Framsätena är mera ergonomiska än tidigare men det tycks vara svårt att hitta den mest ergonomiska körställningen. Baksätet är mera ergonomiskt. Sittställningen är nog tämligen låg. Men det är bakom ratten som Alfa 188 ska avnjutas. Denna sportiga bil kan kommunicera med föraren. Det som imponerar mest är V6-motorn. För några är motorn den mest lockande detaljen. Prestanda är också ett av de mest omtyckta samtalsämnena. Vilken Alfa Romeo är mest omtyckt? Alfa 166 är bekväm! Men bränslekostnaderna är inte de lägsta i denna storleksklass och värdet blir snabbare sämre än för andra prestigebilar. Man kan alltid diskutera hur mycket man låter förnuftet råda, när det gäller en sådan bekväm/ trevlig bil. Den är en av de mest sympatiska bilarna, eller hur. Adjektiv/ Adverb. I a) Adjektiv eller adverb? Välj rätt alternativ och motivera. I Adjektiv eller adverb? 1) Din bil ser fin ut. 2) TV är tråkigt. 3) Olle talar tydligt, men litet långsamt. 4) Bertil har säkert hemskt mycket pengar på banken. 5) Vi kände oss väldigt trötta. 6) Fisk är gott men dyrt. 7) Gräddtårtan smakade läckert även om den verkade gammal. 8) Lisa gör allt otroligt noggrant. 9) Har du hunnit göra någonting = något roligt på sistone? 10) I matbutiken: Är det säkert att fisken är färsk? 11) Det ser fint ut i hans lägenhet. 12) Finland är vackert.

30 30 II Översätt till svenska. 1. Du kan lämna skorna här. 2. De lär / ska bygga sitt nya hus på landet. 3. Jag letade efter mina nycklar överallt och slutligen / äntligen hittade jag dem sittande i låset i ytterdörren. 4. Här är boken som du nyligen frågade efter. 5. Vart ska (gå, åka) vi härifrån? 6. Mycket bra/ väl gjort! 7. Anna åker på utbyte utomlands för ett halvt år. 8. Tomas svarade i telefon ovanligt trött. 9. Men Lars laptop måste ju vara någonstans! 10. Jag skickade Nina ett sms/ textmeddelande ett sms/ textmeddelande till Nina för en stund sedan. Tidsuttryck Jag har inte sett Lisa på många veckor. (moneen viikkon) I går kväll (Eilen illalla) mötte jag henne på gatan. Hon berättade att hon har varit jäktad på sistone/. (viime aikoina) under de senaste tiderna Lisa far till Köpenhamn i morgon bitti. (huomisaamuna) I övermorgon (Ylihuomenna) fortsätter hon sin resa till Island. Hon kommer tillbaka nästa måndag /på måndag (ensi maanantaina) Om/ Efter ett par veckor (Parin viikon kuluttua) tar hon vintersemester. Hon brukar ta en lång promenad på söndagarna. (sunnuntaisin) I söndags/ Förra söndagen/ Senaste söndag (Viime sunnuntaina) gick hon 27 km. Hon spelar tennis två gånger i veckan. (viikossa) På sommaren (Kesällä) cyklar hon ofta. I vintras/förra vintern/senaste vinter (viime talvena) åkte hon också slalom. I sommar / Nästa sommar (Ensi kesänä) åker hon till Schweiz. Hon tänker ta semester i början av juni. (kesäkuun alussa) I fjol/förra året/senaste år (Viime vuonna) tog hon hela semestern mitt på sommaren/ i mitten av sommaren. (keskellä kesää)

31 31 I år (Tänä vuonna) reser hon kanske till södern. Vartannat år (Joka toinen vuosi) gör hon någon längre resa. Nuförtiden/ I dag (Nykyään) arbetar Lisa på ABB. Hon har gjort en snabb karriär på några år. (muutamassa vuodessa) I detta nu (Tätä nykyä) är hon marknadschef. Hennes lön är säkert hundratusen euro om året.(vuodessa) För några decennier /årtionden sedan (Muutamia vuosikymmeniä sitten) kunde man inte ens drömma om sådana löner i månaden/ per månad. (kuukaudessa) Första gången anställdes hon där år (vuonna 1995) Ytterligare: under de närmaste dagarna en gång om året två gånger i veckan tre gånger om dagen fyra gånger om dygnet I Fyll i luckorna med verben i presens. Verben står nedan, tyvärr inte i rätt ordning. Man tar (ottaa) spel med i undervisningen enligt Hbl Nu kallar/ bjuder (kutsua) man in guruer från spelbranschen. Man utvecklar (kehittää) på detta sätt undervisningen i matematik i skolan. Utbildningsstyrelsen presenterar (esitellä) nu en undersökning som visar (osoittaa) att elevernas intresse för matematik minskar (vähetä) ju längre de går (käydä) i skola. När intresset minskar (vähetä) blir (tulla jksk) också inlärningsresultaten sämre. Det framgår (tulla esille) ändå av undersökningen att elevernas kunskaper i matematik fortfarande är (olla) goda. Undervisningsministern vill (haluta) vända utvecklingen. En arbetsgrupp planerar (suunnitella) matematikundervisningen och ändrar den (muuttaa) så att den faktiskt intresserar (kiinnostaa) allt flera. Toppförmågor från spelbranschen kommer (tulla) att bidra med sitt kunnande. Man ökar (lisätä) elementen av spel i undervisningen, vilket kanske lockar (houkutella) och gör (tehdä) matematiken roligare och intressantare. Guruerna ger (antaa) tips hur man använder (käyttää) olika spel på ett inspirerande sätt. Undersökningen utfördes åren bland elever från årskurs 3 till årskurs 9.

32 32 Träna verb Fyll i luckorna med verben i rätt form. Min första skidtur Hela mitt liv har jag bott i stadskärnan. I påskas åkte jag skidor för första gången i mitt liv. Vid slalom har jag nog vant mig tidigare men nu gällde det längdåkning. Jag hade blivit bekant med en flicka som heter/ hette Mona. Hon hade hyrt en lägenhet uppe i Sälen, vid norska gränsen, och hon hade bjudit mig dit. Något som gladde oss också mycket var det fina vädret: solen sken på den molnfria himlen och temperaturen som steg 5-6 grader över noll. Jag fick hyra ett par skidor, långa, smala saker som nästan inte vägde någonting. Mona såg mycket proffsig ut i en gul och vit overall och röda pjäxor. Jag bar en träningsoverall, en tjock tröja och en stor yllemössa som gled ner över glasögonen hela tiden. Det fanns flera spår för oss längdåkare. Mona hade valt Guldspåret 15 km åt oss. Det gick över fält och bredvid vägar, marken bredde sig jämn. Snart höll jag balansen som ett proffs. Uppförsbackarna föreföll inte alls svåra: Jag gjorde såsom Mona och klev uppåt bredbent med fötterna. I nedförsbackarna viftade jag med stavarna men jag lät mig inte falla. Jag hade redan fått ont i ena armen. Och i benen. Och ryggen värkte. Så stod en lång, lång nedförsbacke framöver. Jag hade glidit i rasande fart, ögonen hade tårats, spåret hade svängt åt höger. Plötsligt hade skidorna gått i kors och som korken ur en flaska hade jag flugit och hamnat i snön. Tystnad. Där låg jag. Mössan hängde på en buske. Glasögonen? Jag letade i den djupa snön men kunde inte hitta dem. Till slut gav jag upp. Jag satt på snön och tänkte. Efter en stund fortsatte vi att åka skidor vidare. Jag hade inte vetat att skidåkning är så svårt. Äntligen hade vi kommit hem. Efter att ha ätit varma soppa och druckit en öl hade jag satt mina våta kläder i tvättmaskinen. Glasögonen! Dem drog jag fram ur ena byxfickan, de hade legat där hela tiden. Jag lade mig och sov dåligt. Sedan dess har jag föredragit slalom framom längdåkning. Modaaliset apuverbit: språknät/ verbit/ modaalisuus infinitiv presens imperfekt supinum på finska bör borde pitää, pitäisi få får fick fått saada kunna kan kunde kunnat voida, osata lär kuuluu, sanotaan måste måste täytyy, täytyi ska/ skall skulle aikoo, pitää, -isi, piti vilja vill ville velat haluta, tahtoa

33 33 Jag vill haluan jobba vid något större finskt företag utomlands någon tid. Vi ville ha en kopp kaffe med detsamma. Borde man åka på utbyte utomlands redan i gymnasiet? Får jag sjunga? Hur får vi honom att sjunga? Förra året måste jag jobba vid sidan av studierna. var jag tvungen att jobba Måste man ta laptopen med? Nej, det behöver man inte. Vi måste inte återuppfinna hjulet. Vi kan börja utveckla det gamla hjulet. Lisa ska/ tänker resa till USA. Menneessä ajassa: Jag skulle åka piti lähteä, olin juuri lähdössä men telefonen ringde. Jag borde ha kommit med. Lisa måste ha glömt mötet i dag. Hon skulle ha antecknat tiden i kalendern. Ehtolauseet: Om jag köpte en ny laptop skulle jag inte längre välja det här märket. Om jag hade köpt en ny laptop skulle jag inte ha valt samma märke. Verbejä, jotka voivat olla sekä pää- että apuverbinä: behöva II, bruka I olla tapana, hinna IV ehtiä, hoppas I toivoa, låta IV antaa tehdä, orka I jaksaa, råka I sattua tekemään, tänka II aikoa, våga I uskaltaa ofta också: börja I, sluta I lopettaa, försöka II yrittää Man behöver inte göra allt själv. Joitakin niistä voi käyttää myös pääverbinä: Man behöver nya material. Huom. s-passiivi: Nya material börjar utvecklas. Att komma ihåg: 1) pääverbin edessä ei att-partikkelia 2) pääverbi on perusmuodossa I Översätt till svenska. 1) Några av mina studiekompisar tänker åka på utbyte utomlands. 2) Det borde vara obligatoriskt att jobba utomlands någon tid, vad tycker du om det?

34 34 3) Jag vill utexamineras snarast möjligt och kanske söker jag sedan jobb utomlands/ i utlandet. 4) Om jag hade tid, skulle jag motionera mera. 5) Om jag inte hade sommarjobbat / jobbat under sommaren, skulle jag ha kunnat vila lite mera. 6) Jag och mina kompisar har brukat träffas på söndagarna men nu har vi brist på tid att träffas. 7) Nu har vi börjat whatsappa i stället allt oftare men ibland orkar jag svara bara ett par smilisar. Ehtolauseet: päälause nyt: skulle + infinitiivi Jag skulle köpa en ny smartmobil ostaisin om-(sivu)lause imperfekti om jag vann på lotto. jos voittaisin mennyt: skulle + ha + supiini Jag skulle ha köpt en olisin ostanut pluskvamperfekti om jag hade vunnit på lotto. jos olisin voittanut tai: om-(sivu)lause nyt: imperfekti Om jag vann på lotto Om jag inte vann på lotto päälause skulle + infinitiivi skulle jag köpa en etta i centrum. skulle jag inte köpa någonting. mennyt: pluskvamperfekti Om jag hade vunnit på lotto Om jag inte hade vunnit på lotto skulle + ha + supiini skulle jag ha köpt en terrängcykel. Skulle jag inte ha köpt en så dyr cykel. S-PÄÄTTEISET, AKTIIVISET (s-passiivia ei näistä voi muodostaa) VERBIMUODOT a) deponentit esim. lyckas I (lyckas, lyckas, lyckades, lyckats) onnistua misslyckas I epäonnistua vistas I oleskella latas I laiskotella andas I hengittää` svettas I hikoilla hoppas I toivoa åldras I vanheta synas (synas, syns, syntes, synts), tyckas II, näyttää, tuntua trivas II viihtyä minnas II (minns, mindes, mints) muistaa kännas II tuntua finnas IV (finns, fanns, funnits) olla olemassa : det finns

35 35 b) merkitys toisensa esim. c) refleksiivinen merkitys = sig A Tulos vaikutti olevan hieno. Lisa lyckades få en arbetsplats inom sin bransch. Muistatko ensimmäisen työpaikkasi? Jag trivs utmärkt.på mitt jobb Työhuoneessani on kaikki tarvittavat työvälineet. Det kändes trevligt att jobba i en så trivsam miljö. Laiskottelin ja nautin elämästä. Hauska tavata! Soitellaan ja meilaillaan! Rakennusjäte ei hajoa luonnossa. Spänn dig inte, andas djupt och koncentrera dig! Vi ses om ett par veckor! Tekniken utvecklas otroligt snabbt. Tiderna förändras, det finns också självkörande bilar. B Lisa onnistui saamaan alansa työpaikan. Viihdyn työssäni erinomaisesti. Tuntui mukavalta työskennellä niin viihtyisässä ympäristössä. Resultatet tycktes vara fint. Minns du din första arbetsplats? I mitt arbetsrum finns alla nödvändiga arbetsredskap / verktyg. Älä jännitä, hengitä syvään ja keskity! Nähdään parin viikon kuluttua! Tekniikka kehittyy uskomattoman nopeasti. Ajat muuttuvat, on jopa itseajavia autoja. Jag latades och njöt av livet. Trevligt att träffas! Vi rings och mejlas! Byggavfallet bryts inte ned i naturen.

!!! Några verb är oregelbundna vara är var!!!

!!! Några verb är oregelbundna vara är var!!! 1 VERB I PRESENS Svenska verb har fem olika böjningsformer: presens, infinitiv, preteritum (imperfekt), supinum och imperativ. Presens använder man om nutid. Man kan också använda det om framtid om det

Läs mer

ämnen omkring oss bildspel ny.notebook October 06, 2014 Ämnen omkring oss

ämnen omkring oss bildspel ny.notebook October 06, 2014 Ämnen omkring oss Ämnen omkring oss 1 Mål Eleverna ska kunna > Kunna förklara vad en atom och molekyl är. > Vet a vad ett grundämne är och ge exempel > Veta vad en kemisk förening är och ge exempel > Veta att ämnen har

Läs mer

Min bok om hållbar utveckling

Min bok om hållbar utveckling Min bok om hållbar utveckling av: Emilia Nordstrand från Jäderforsskola Energianvändning När jag såg filmen så tänkte jag på hur mycket energi vi egentligen använder. Energi är det som gör att te.x. lamporna

Läs mer

Uppgift: 1 På spaning i hemmet.

Uppgift: 1 På spaning i hemmet. Julias Energibok Uppgift: 1 På spaning i hemmet. Min familj tänker redan ganska miljösmart, men det finns såklart saker vi kan förbättra. Vi har redan bytt ut alla vitvaror till mer energisnåla vitvaror.

Läs mer

Förnybara energikällor:

Förnybara energikällor: Förnybara energikällor: Vattenkraft Vattenkraft är egentligen solenergi. Solens värme får vatten från sjöar, älvar och hav att dunsta och bilda moln, som sedan ger regn eller snö. Nederbörden kan samlas

Läs mer

Lycka till. EnergiGeni är E.ONs energiutställning för elever i årskurs 4-9. Frågor för ett EnergiGeni.

Lycka till. EnergiGeni är E.ONs energiutställning för elever i årskurs 4-9. Frågor för ett EnergiGeni. EnergiGeni är E.ONs energiutställning för elever i årskurs 4-9. Frågor för ett EnergiGeni. Lycka till och ha så kul på din upptäcktsresa - ta gärna hjälp av ugglan Elvis på vägen! Namn station 1 Fotosyntesen

Läs mer

Klimat, vad är det egentligen?

Klimat, vad är det egentligen? Klimat, vad är det egentligen? Kan man se klimatet, beröra, höra eller smaka på det? Nej, inte på riktigt. Men klimatet påverkar oss. Vi känner temperaturen, när det regnar, snöar och blåser. Men vad skiljer

Läs mer

Min matematikordlista

Min matematikordlista 1 Min matematikordlista Namn 2 ADJEKTIV STORLEK Skriv en mening om varje ord. Stor Större Störst 3 Liten Mindre Minst Rita något litet! Rita något som är ännu mindre! Rita något som är minst! 4 ANTAL Skriv

Läs mer

Ämnen runt omkring oss åk 6

Ämnen runt omkring oss åk 6 Ämnen runt omkring oss åk 6 Begrepp att kunna Atom Avdunstning Basisk Blandning Brännbarhet Egenskaper Fast form Flytande form Fotosyntes Gasform Grundämne Kemisk förening Kemisk reaktion Kondensering

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack KAPITEL 6 Verb: preteritum Imperativ Tala +de Ring +de Läs* +te Må +dde preteritum talade ringde läste mådde *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex:

Läs mer

Instuderingsfrå gor el och energi å k5

Instuderingsfrå gor el och energi å k5 Instuderingsfrå gor el och energi å k5 1.Vad uppfann Thomas Alva Edison? Glödlampan, men han hade också över 1000 patent på andra uppfinningar. 2. Ungefär när visades glödlamporna upp för vanligt folk

Läs mer

Utveckling och hållbarhet på Åland

Utveckling och hållbarhet på Åland Lätt-Läst Utveckling och hållbarhet på Åland Det här är en text om Åland och framtiden. Hur ska det vara att leva på Åland? Nätverket bärkraft.ax har ett mål. Vi vill ha ett hållbart Åland. Ett Åland som

Läs mer

Materien. Vad är materia? Atomer. Grundämnen. Molekyler

Materien. Vad är materia? Atomer. Grundämnen. Molekyler Materien Vad är materia? Allt som går att ta på och väger någonting är materia. Detta gäller även gaser som t.ex. luft. Om du sticker ut handen genom bilrutan känner du tydligt att det finns något där

Läs mer

Solceller Fusion Energin från solen kommer från då 2 väteatomer slås ihop till 1 heliumatom, fusion Väte har en proton, helium har 2 protoner Vid ekvatorn ger solen 3400 kwh/m 2 och år I Sverige ger solen

Läs mer

Adjektiivi attribuuttina (ennen substantiivia: en fin bil) Tiettyjen pronominen vaikutus adjektiivin ja substantiivin muotoon

Adjektiivi attribuuttina (ennen substantiivia: en fin bil) Tiettyjen pronominen vaikutus adjektiivin ja substantiivin muotoon Svar s. 12 17 Kongruenssi (adjektiivin ja substantiivin yhteistaivutus): Adjektiivi attribuuttina (ennen substantiivia: en fin bil) Tiettyjen pronominen vaikutus adjektiivin ja substantiivin muotoon Adjektiivi

Läs mer

ENKEL Geografi 7-9 ~ del 2 25

ENKEL Geografi 7-9 ~ del 2 25 ENKEL Geografi 7-9 ~ del 2 25 Icke förnybara energikällor Fossila bränsle Olja, kol och gas är fossila bränslen. De bildades för väldigt lång tid sedan av döda växter och djur, som pressats ihop i jordskorpan.

Läs mer

Biobränsle. Biogas. Effekt. Elektricitet. Energi

Biobränsle. Biogas. Effekt. Elektricitet. Energi Biobränsle X är bränslen som har organiskt ursprung, biomassa, och kommer från de växter som lever på vår jord just nu. Exempel på X är ved, rapsolja, biogas och vissa typer av avfall. Biogas Gas som består

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Vindenergi. Holger & Samuel

Vindenergi. Holger & Samuel Vindenergi Holger & Samuel Hur utvinns elenergi ur vinden? Ett vindkraftverk består av ett torn med rotorblad samt en generator. Vinden får rotorbladen att snurra, varpå rotationen omvandlas till el i

Läs mer

Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Dina val gör skillnad

Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Dina val gör skillnad Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Dina val gör skillnad www.nyavagvanor.se Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Om du ännu inte har börjat fundera på växthuseffekten kan det vara dags

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK This is a document containing all the grammar explanations and examples from the website www.svenska.digital ADJEKTIV A - Normal konstruktion: en X ett X + t många X + a den X

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer

runt innan vi blev körda till vårt boende. I Kessel blev vi mötta av Emile Hendrix och hans fru Hilda som hälsade och var jättetrevliga.

runt innan vi blev körda till vårt boende. I Kessel blev vi mötta av Emile Hendrix och hans fru Hilda som hälsade och var jättetrevliga. STAL HENDRIX När jag blev uppkallad bland de andra tjejerna för att höra om vi fått utlandspraktik eller inte var jag väldigt förhoppningsfull men samtidigt nervös. Så fort vi klivit in i rummet fick vi

Läs mer

25 Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Bild Kristina Digman Rabén & Sjögren 2006

25 Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Bild Kristina Digman Rabén & Sjögren 2006 Zackarina hade målat en tavla, med vattenfärger. Den hade inget namn, men den var stor och fin och lysande blå, med stänk och prickar i gult och rött, och nu ville hon sätta upp den på väggen. Jag måste

Läs mer

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2 De gröna demonerna Jorden i fara, del 2 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-35-4 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Grupp : Arvid och gänget. Av: Hedda, Dante, Julia G, William L och Arvid

Grupp : Arvid och gänget. Av: Hedda, Dante, Julia G, William L och Arvid Grupp : Arvid och gänget Av: Hedda, Dante, Julia G, William L och Arvid Växthuseffekten Atmosfären Växthuseffekten kallas den uppvärmning som sker vid jordens yta och som beror på atmosfären. Atmosfären

Läs mer

Elförsörjning med hjälp av solceller

Elförsörjning med hjälp av solceller Elförsörjning med hjälp av solceller Av: Hanna Kober 9B Datum: 2010-05-20 Handledare: Olle & Pernilla 1 Innehållsförteckning Inledning sid 3 Bakgrund sid 3 Syfte/Frågeställning sid 3 Metod sid 3 Resultat

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer

Svar: Extra många frågor Energi

Svar: Extra många frågor Energi Svar: Extra många frågor Energi 1. Vad menas med arbete i fysikens mening? En kraft flyttar något en viss väg. Kraften är i vägens riktning. 2. Alva bär sin resväska i handen från hemmet till stationen.

Läs mer

Är luftkvalitén i Lund bättre än i Teckomatorp?

Är luftkvalitén i Lund bättre än i Teckomatorp? Är luftkvalitén i bättre än i? Namn: Katarina Czabafy 9c. Datum: 20.05.2010. Mentor: Olle Nylén Johansson. Innehållsförtäckning: INLEDNING.S 3. SYFTE/FRÅGESTÄLLNING.S 3. BAKGRUND.S 3. METOD... S 3-4. RESULTAT...S

Läs mer

Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.

Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer. Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer. Värme är alltså en form av energi. En viss temperatur hos ett ämne motsvara alltså en viss inre energi. Vatten

Läs mer

Kapitel 1 - skeppet. Jag är en 10 - årig tjej som heter Melissa.

Kapitel 1 - skeppet. Jag är en 10 - årig tjej som heter Melissa. Kapitel 1 - skeppet Jag är en 10 - årig tjej som heter Melissa. Jag och min bästa kompis skulle åka flygplan till Madagaskar, men de flygplanet hade kraschat. Så vi var tvungna att åka med ett skepp, så

Läs mer

Biobränsle. Effekt. Elektricitet. Energi. Energianvändning

Biobränsle. Effekt. Elektricitet. Energi. Energianvändning Biobränsle X är bränslen som har organiskt ursprung, biomassa, och kommer från de växter som lever på vår jord just nu. Exempel på X är ved, rapsolja, biogas och vissa typer av avfall. Effekt Beskriver

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert 3. Naturens konsert På våren och försommaren sjunger fågelhanarna. De lockar till sig honor och hävdar revir genom att sjunga. Honorna väljer kräset den som sjunger mest och bäst. Senare på sommaren tystnar

Läs mer

Min bok om hållbar utveckling

Min bok om hållbar utveckling Min bok om hållbar utveckling När jag såg filmen tänkte jag på hur dåligt vi tar hand om vår jord och att vi måste göra något åt det. Energi är ström,bensin och vad vi släpper ut och det är viktigt att

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Energikällor Underlag till debatt

Energikällor Underlag till debatt Energikällor Underlag till debatt Vindkraft Vindkraft är den förnybara energikälla som ökar mest i världen. År 2014 producerade vindkraften i Sverige 11,5 TWh el vilket är cirka 8 procent av vår elanvändning.

Läs mer

Enkätundersökning. Villaägarnas Riksförbund 2010-04-20

Enkätundersökning. Villaägarnas Riksförbund 2010-04-20 Enkätundersökning Villaägarnas Riksförbund 2010-04-20 Pronto Communication AB Kammakargatan 48 111 60 Stockholm T +46 8 23 01 00 F +46 8 23 01 05 info@prontocommunication.se Bakgrund Pronto har på uppdrag

Läs mer

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Filmer och diktamen Till detta häfte finns en internetsida. Där hittar du filmer om vokalerna. Du kan också träna diktamen. vokalprogrammet.weebly.com Titta

Läs mer

Materien. Vad är materia? Atomer. Grundämnen. Molekyler

Materien. Vad är materia? Atomer. Grundämnen. Molekyler Materien Vad är materia? Allt som går att ta på och väger någonting är materia. Detta gäller även gaser som t.ex. luft. Om du sticker ut handen genom bilrutan känner du tydligt att det finns något där

Läs mer

Tehtävä 1. Kongruenssi. Valitse oikea vaihtoehto.

Tehtävä 1. Kongruenssi. Valitse oikea vaihtoehto. Tehtävä 1. Kongruenssi. Valitse oikea vaihtoehto. 1. Över hälften av finländare/ Över hälften av finländarna använder internet. 2. Unga vuxna surfar på nätet flera timmar per dag/ per dagen. 3. Också små

Läs mer

ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa

ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa 40 mil på cykel låter himla långt när man börjar fundera på det. Det tycker jag också och bara fram till i fjol så skulle det varit något som vore

Läs mer

Fysik. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Fysik. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2012/2013 Fysik Delprov B Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov återanvänds t.o.m.

Läs mer

Göran Stenman. Syror och Baser. Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken

Göran Stenman. Syror och Baser. Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken Göran Stenman Syror och Baser Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken www.lektion.se Syror och baser är frätande, det viktigaste att komma ihåg då vi laborerar är.. Skyddsglasögon Göran Göran Stenman

Läs mer

Upwind beating med Celeste. foto Max Alm-Norell. Färöarna. foto Bengt Tarre

Upwind beating med Celeste. foto Max Alm-Norell. Färöarna. foto Bengt Tarre search 18 Med lust att upptacka Bengt Tarre har seglat sedan barnsben och alltid lockats av långa distanser och nya platser. Längtan efter äventyr och öppna hav resulterade så småningom i några längre

Läs mer

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg Lilla Sju små sagor i urval av Annika Lundeberg Bockarna Bruse Med bilder av Christina Alvner Det var en gång tre bockar, som skulle gå till sätern och äta sig feta och alla tre hette de Bruse. Vägen till

Läs mer

Suurin osa adjektiiveista taipuu komparatiivissa ja superlatiivissa seuraavasti:

Suurin osa adjektiiveista taipuu komparatiivissa ja superlatiivissa seuraavasti: RUB2 ADJEKTIIVIN VERTAILUMUODOT vaikea, vaikeampi, vaikein 1) Komparatiivi ja superlatiivi substantiivin jälkeen Kysymys on vaikeampi / vaikein. Suurin osa adjektiiveista taipuu komparatiivissa ja superlatiivissa

Läs mer

Earth Hour krysset! Bilden: Natt över jorden - massor av lampor som är påslagna, är det en bra idé och ser det ut att vara lika mycket ljus överallt?

Earth Hour krysset! Bilden: Natt över jorden - massor av lampor som är påslagna, är det en bra idé och ser det ut att vara lika mycket ljus överallt? Earth Hour krysset! Energi är det i den mat vi äter, värmen i ett hus, bensinen som driver bilen framåt och elen vi måste ha för att våra mobiltelefoner och lampor ska fungera. Energi som vi kan använda

Läs mer

Materia Sammanfattning. Materia

Materia Sammanfattning. Materia Materia Sammanfattning Material = vad föremålet (materiel) är gjort av. Materia finns överallt (består av atomer). OBS! Materia Något som tar plats. Kan mäta hur mycket plats den tar eller väga. Materia

Läs mer

FORMULÄR FOR ELEKTRISKE APPARATER. En del av verktyget: www.seeeffect.se

FORMULÄR FOR ELEKTRISKE APPARATER. En del av verktyget: www.seeeffect.se FORMULÄR FOR ELEKTRISKE APPARATER En del av verktyget: www.seeeffect.se SeeEffect har utvecklats i samarbete mellan Interactive Institute - Swedish ICT och Håll Sverige Rent. Projektet finansieras av Energimyndigheten.

Läs mer

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det.

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det. Veckobrev v. 3 Hej! Äntligen är vi tillbaka i vardagen och rutinerna igen. Nog för att det kan vara väldigt skönt med lite ledigt och göra det som faller en in, så är det ändå skönt när det väl är dags

Läs mer

Repetition energi. OBS. repetitionen innehåller inte allt Mer info finns på

Repetition energi. OBS. repetitionen innehåller inte allt Mer info finns på Repetition energi OBS. repetitionen innehåller inte allt Mer info finns på www.naturenergi.pbworks.com Solceller Fusion Energin från solen kommer från då 2 väteatomer slås ihop till 1 heliumatom + energi,

Läs mer

1. Förklara på vilket sätt energin från solen är nödvändig för alla levande djur och växter.

1. Förklara på vilket sätt energin från solen är nödvändig för alla levande djur och växter. FACIT Instuderingsfrågor 1 Energi sid. 144-149 1. Förklara på vilket sätt energin från solen är nödvändig för alla levande djur och växter. Utan solen skulle det bli flera hundra minusgrader kallt på jorden

Läs mer

Svenska 2 ANSWER KEY MÅL 1. 1 -Fraser. 1. förr 2. gör 3. Trevligt 4. länge. 2 - Preteritum. 1. tyckte 2. bodde 3. arbetade 4. var 5. började 6.

Svenska 2 ANSWER KEY MÅL 1. 1 -Fraser. 1. förr 2. gör 3. Trevligt 4. länge. 2 - Preteritum. 1. tyckte 2. bodde 3. arbetade 4. var 5. började 6. Svenska 2 ANSWER KEY In some cases several alternatives are possible. The answers are arranged beginning with the best alternative, then the second best etc. MÅL 1 1 -Fraser 1. förr 2. gör 3. Trevligt

Läs mer

Rymdresan. Äventyret börjar.

Rymdresan. Äventyret börjar. 1 Rymdresan Äventyret börjar. Isac är en helt vanlig kille på 15 år och är trött på morgonen och han älskar äpplen. Han har en katt som heter Snawboll 2. Han har ett kompisgäng också. I kompisgänget så

Läs mer

Checklistor och exempeltexter. Naturvetenskapens texttyper

Checklistor och exempeltexter. Naturvetenskapens texttyper Checklistor och exempeltexter Naturvetenskapens texttyper checklista argumenterande text Checklista för argumenterande text Tes Vilken åsikt har du? eller vilken fråga vill du driva? Argument För att motivera

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Sol, ved, vind, muskelkraft och strömmande vatten var de enda större energikällor människan hade tillgång till, ända fram till 1700-talet.

Sol, ved, vind, muskelkraft och strömmande vatten var de enda större energikällor människan hade tillgång till, ända fram till 1700-talet. 3 Utgåva KÄRN KRAFT Sol, ved, vind, muskelkraft och strömmande vatten var de enda större energikällor människan hade tillgång till, ända fram till 1700-talet. Med ångmaskinens hjälp utvecklades industrisamhället

Läs mer

ENERGIKÄLLOR FÖR- OCH NACKDELAR

ENERGIKÄLLOR FÖR- OCH NACKDELAR ENERGIKÄLLOR Vindkraft släpper i stort sett inte ut någon koldioxid alls under sin livscykel Har inga bränslekostnader. Påverkar det omgivande landskapet och ger upphov till buller Beroende av att det

Läs mer

Svensk grammatik Ordklasser!

Svensk grammatik Ordklasser! Svensk grammatik Ordklasser! Grammatik är läran om ett språk, hur detta språk är uppbyggt och hur det fungerar i tal/skrift. Alla ord betyder något och kan delas in i olika ordklasser. Det finns 9 olika

Läs mer

B) Du ska kunna förklara vad energiprincipen är. C) Du ska kunna vilka former av energi som elektricitet kan omvandlas till.

B) Du ska kunna förklara vad energiprincipen är. C) Du ska kunna vilka former av energi som elektricitet kan omvandlas till. Instuderingsfrågor inför provet om elektricitet ht-2018 Hej! vecka 46 är det dags för prov om elektricitet. I detta dokument hittar du instuderingsuppgifter. Du hittar svaren antingen i texterna nedan

Läs mer

Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008

Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008 Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008 Farten med min vackra bräda Är obeskrivlig Men ändå så är det synen Som fångade mina ögon. Jag kollar på de andra. Så ser vilken fart de åker med. Men ändå

Läs mer

*) P.g.a. den låga tillväxttakten kan torven inte betraktas som förnybar trots att den brukar räknas till gruppen biobränslen.

*) P.g.a. den låga tillväxttakten kan torven inte betraktas som förnybar trots att den brukar räknas till gruppen biobränslen. Så tillverkas el Elproduktionen i Sverige består främst av vattenkraft och kärnkraft. Dessa svarar tillsammans för över 90 procent av elproduktionen. Resten produceras främst med fossila bränslen genom

Läs mer

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR This is a document containing all the grammar exercises and answers from the website www.svenska.digital ADJEKTIV ÖVNINGAR: Alla mina (fin) saker Jag har många

Läs mer

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006 En solig dag mitt i sommaren satt Zackarina på stranden och frös så att tänderna skallrade. Här, ta på dig badrocken, sa pappa. Han frös också. De hade varit i vattnet i säkert en timma, för Zackarina

Läs mer

Svenska inplaceringstest 4 (självdiagnostiskt)

Svenska inplaceringstest 4 (självdiagnostiskt) Svenska inplaceringstest 4 (självdiagnostiskt) Följande test är avsett för att du själv ska kunna bedöma vilken nivå/kurs i Svenska för utbytesstudenter som är lämplig för dig. I slutet av testet kan du

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Lektion 6, måndagen 15 februari, Svenska för internationella studenter, kurs 1

Lektion 6, måndagen 15 februari, Svenska för internationella studenter, kurs 1 Lektion 6, måndagen 15 februari, 2016 Svenska för internationella studenter, kurs 1 I går var det? Alla hjärtans dag! Det är Dagens dikt Lina och Oskar på restaurang Servitören: "Hejsan! Välkomna!" Oskar:

Läs mer

Lektion 3. Anteckningar

Lektion 3. Anteckningar Lektion 3 Anteckningar Den här lektionen: Vi pratar om: egenskaper utseende fraser med adjektiv Grammatik Adjektivkomparation + repetition av adjektiv i grundform Fraser + ord Negativa egenskaper: Snål

Läs mer

2-1: Energiproduktion och energidistribution Inledning

2-1: Energiproduktion och energidistribution Inledning 2-1: Energiproduktion och energidistribution Inledning Energi och energiproduktion är av mycket stor betydelse för välfärden i ett högteknologiskt land som Sverige. Utan tillgång på energi får vi problem

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Vem vinkar i Alice navel. av Joakim Hertze

Vem vinkar i Alice navel. av Joakim Hertze Vem vinkar i Alice navel av Joakim Hertze c 2006 Joakim Hertze. Detta verk är licensierat under Creative Commons Erkännande- Ickekommersiell-Inga bearbetningar 3.0 Unported licens. För att se en kopia

Läs mer

Vad har du gjort på semestern?

Vad har du gjort på semestern? Vad har du gjort på semestern? Joanna, vad har du gjort på din semester? Min semester har varit lite ovanlig för vi hade inte så mycket tid att planera den. Vi visste inte riktigt hur det skulle bli med

Läs mer

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Barn kan be! Men de måste ibland få veta att deras böner är lika viktiga som vuxna krusidullböner. När vi ber med barn, brukar vi sätta upp enkla böneregler.

Läs mer

Svenska från början 3

Svenska från början 3 Svenska från början 3 1 Fyll i rätt ord Höger patienten studenten hämta vann hjälp CV Viktigt 1. Här kan du få att sluta röka. 2. Bilar ska köra på sida i Sverige. 3. Det är att ha ett körkort. 4. Läkaren

Läs mer

Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram

Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram Stockholms stad behöver hjälp De senaste 20 åren har Stockholms luft och vatten blivit mycket renare. Ändå är miljöfrågorna viktigare än någonsin. Alla

Läs mer

Jakten på färgpiraterna

Jakten på färgpiraterna Jakten på färgpiraterna SÅNGTEXTER SEXÅRSKÖREN 2016 01 INTRO/REGNRAMSA Regn regn regn regn Det har regnat här i flera år Regn, regn mera regn Regn och mera regn ändå Och mera regn Välkommen sol, välkommen

Läs mer

Spöket i Sala Silvergruva

Spöket i Sala Silvergruva Spöket i Sala Silvergruva Hej! Jag har hört att du jobbar som smådeckare och jag skulle behöva hjälp av dig. Det är bäst att du får höra vad jag behöver hjälp med. I Sala finns Sala Silvergruva, den har

Läs mer

Innehållsförteckning. Introduktion. Kapitel 1Introduktion. sid 1. Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3. Kapitel 3Döskallemasken. sid 5

Innehållsförteckning. Introduktion. Kapitel 1Introduktion. sid 1. Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3. Kapitel 3Döskallemasken. sid 5 Innehållsförteckning Kapitel 1Introduktion. sid 1 Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3 Kapitel 3Döskallemasken. sid 5 Kapitel 4 De misstänkta. sid 7 Kapitel 5 Förhöret. sida 9 Kapitel 6 Den splitternya bilen. sida

Läs mer

Naturpedagogiskt Centrums TIPSRUNDA KRING

Naturpedagogiskt Centrums TIPSRUNDA KRING Naturpedagogiskt Centrums TIPSRUNDA KRING KLIMAT och KRETSLOPP. Kopplingar till kursplanernas mål SO Förstå vad som utgör resurser i naturen, kunna se samband mellan naturresurser och människors verksamheter,

Läs mer

Arbetslös men inte värdelös

Arbetslös men inte värdelös Nina Jansdotter & Beate Möller Arbetslös men inte värdelös Så behåller du din självkänsla som arbetssökande Karavan förlag Box 1206 221 05 Lund info@karavanforlag.se www.karavanforlag.se Karavan förlag

Läs mer

Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går?

Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går? Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går? Vår ide är en E-pad som får dig att hålla koll på kostnaderna. Den räknar

Läs mer

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från Reslust Tulugaq tycker att det är tråkigt att öva bokstäverna på tavlan. De gör det så ofta. Varje dag faktiskt! Så han ser ut genom fönstret istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv

Läs mer

ADJEKTIV. En cykel kan t ex vara: stor, svart, snabb, gammal, bra, fin flerväxlad och rostig. Alla dessa ord är adjektiv.

ADJEKTIV. En cykel kan t ex vara: stor, svart, snabb, gammal, bra, fin flerväxlad och rostig. Alla dessa ord är adjektiv. ADJEKTIV Adjektiv beskriver hur något är eller ser ut. En cykel kan t ex vara: stor, svart, snabb, gammal, bra, fin flerväxlad och rostig. Alla dessa ord är adjektiv. När du jämför din cykel med en kompis

Läs mer

Ord och fraser. Vi pratar om väder. Uttal. Väder-kommentarer. Grammatik:

Ord och fraser. Vi pratar om väder. Uttal. Väder-kommentarer. Grammatik: Lektion 5 Ord och fraser Vi pratar om väder Uttal Väder-kommentarer Grammatik: När ska vi använda obestämd och bestämd form? När ska vi säga går och åker Reflexiva, possessiva pronomen (sin, sitt, sina)

Läs mer

söndag den 11 maj 2014 Vindkraftverk

söndag den 11 maj 2014 Vindkraftverk Vindkraftverk Vad är ursprungskällan? Hur fångar man in energi från vindkraftverk? Ett vindkraftverk består utav ett högt torn, högst upp på tornet sitter en vindturbin. På den vindturbinen sitter det

Läs mer

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista Kapitel 1 I full galopp Sol Hästarna galopperade så snabbt att Sol fick tårar i ögonen. Hon hann knappt ducka för ett par lågt

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

Författare: Can. Kapitel1

Författare: Can. Kapitel1 Ön Författare: Can Kapitel1 Jag heter Johnny Depp och är 37 år. Jag. bor i Madagaskar. Min mamma är svårt sjuk och jag måste försöka se min mamma innan hon dör.hon bor i Australien och jag har lånat en

Läs mer

PRONOMINIT 1. KÄYTETÄÄN SUBST. TILALLA 2. MÄÄRITTÄVÄT SUBSTANTIIVEJA 3. VOIVAT OLLA SUBSTANTIIVIN EDESSÄ TAI ITSENÄISESTI

PRONOMINIT 1. KÄYTETÄÄN SUBST. TILALLA 2. MÄÄRITTÄVÄT SUBSTANTIIVEJA 3. VOIVAT OLLA SUBSTANTIIVIN EDESSÄ TAI ITSENÄISESTI PRONOMINIT 1. KÄYTETÄÄN SUBST. TILALLA 2. MÄÄRITTÄVÄT SUBSTANTIIVEJA 3. VOIVAT OLLA SUBSTANTIIVIN EDESSÄ TAI ITSENÄISESTI INTERROGATIVA PRONOMEN =KYSYVÄT PRONOMINIT Voivat aloittaa suoran- tai epäsuoran

Läs mer

UR-val svenska som andraspråk

UR-val svenska som andraspråk AV-nr 101196tv 3 4 UR-val svenska som andraspråk Klimatet och växthuseffekten och Klimatet vad kan vi göra? Handledning till två program om klimat och växthuseffekten av Meta Lindberg Attlerud Förberedelse

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter

Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter Innehåll Spår på CDn Titel Sidnummer 01 Alla är så ensamma här 2 02 Vi har letat 2 03 Rymdramsa 3 04 Raketbyggarna 4 05 Vi är på väg till rymden 5 06 Rymdvals

Läs mer

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia Namn: Klass: Din uppgift: Ni kommer att arbeta med detta vecka 39 till vecka 43. Ni har svensklektionerna till ert förfogande. Uppgifterna ska lämnas in, allt tillsammans, senast måndag vecka 45. Då blir

Läs mer

Vindkraft Anton Repetto 9b 21/5-2010 1

Vindkraft Anton Repetto 9b 21/5-2010 1 Vindkraft Anton Repetto 9b 21/5-2010 1 Vindkraft...1 Inledning...3 Bakgrund...4 Frågeställning...5 Metod...5 Slutsats...7 Felkällor...8 Avslutning...8 2 Inledning Fördjupningsveckan i skolan har som tema,

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Olle

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Olle Innehållsförteckning Kap 1 Olle sida 2 Kap 2 Blomplockning i nationalparken sida 3 och 4 Kap 3 Bankrånet sida 5 Kap 4 Rättegången sida 6 Kap 5 videogranskningen sida 7 Kap 6 Den rätta rättegången sida

Läs mer