Ett arbete om kamratskap

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ett arbete om kamratskap"

Transkript

1 Ett arbete om kamratskap ITiS-projekt av Helgedalskolans arbetslag Gunnel Skoogh Karlolof Lundgren Carin Birgersson Hans Wall Pia Granqvist

2 Bakgrund I Helgedalskolans planering för verksamheten 99/00 bestämdes att samtliga 0-5 klasser skulle arbeta med temat Kamratskap under hela läsåret. När vårt ITiS- arbetslag skulle välja ett tema för ITiS-projektet var det naturligt att spinna vidare på detta tema. Vi som skulle arbeta med detta projekt, var tre klasslärare för åk 3,4,5. En lärare undervisar halvtid i två av klasserna. En lärare är specialpedagpog och har elever från alla tre klasserna, men har också elever från skolans övriga 0-5 klasser. Vi lärare ingår i samma arbetslag, men har också andra parallellklasser som vi samarbetar med. Projektidé Vår plan var att söka komma i kontakt med skolor lokalt, regionalt och förhoppningsvis även med skolor i vår vänort Köge i Danmark. Vårt projekt gick ut på att vi skulle undersöka våra egna regler och värderingar på skolan, bolla dessa gentemot de andra skolorna och ur svaren från dem göra jämförelser. Vi valde följande uppdelning: Helgedalskolans ordningsregler åk3 Elevernas regler inom familj och föreningsliv åk4 Stöd och hjälp i skola och hem åk5 Projektplan Med detta arbete var vår önskan att vi skulle göra eleverna mer medvetna om vikten av goda relationer som grund för ett gott kamratskap. Genom att jämföra olika skolors regler hoppades vi att eleverna skulle förstå varför vi ha regler, diskutera dem och förhoppningsvis också respektera dem. I arbetet med stöd och hjälp ville vi ge eleverna kunskap om vart man vänder sig om problem uppstår i skola eller hem. Vi ville också öka elevernas förmåga att använda datorerna så att de alla utan problem skulle behärska works, mailfunktion i FC, kunskapssökning på Internet, filhantering (spara dokument på diskett, hårddisk, server), scanner, digitalkamera. Lärarna hade också som mål att öka sina egna kunskaper inom de olika funktionerna. För att vara väl förberedda gick samtliga i laget den knapptryckarkurs som erbjöds. Vi hoppades att om vår kunskap ökade skulle vi därmed kunna förändra arbetssättet för våra elever.

3 Tidsplan Projektet skulle starta månadsskiftet nov/dec och avslutas i april, men Kamratskapsprojektet löper bara vidare

4 Genomförandet i klass H3A. Projektet presenterades för eleverna onsdagen den 1/12. De visade stor entusiasm och såg mycket fram emot att få använda datorerna och att få maila. Som inledning genomfördes en enkät rörande elevernas befintliga datorvana. ( Se bilaga 1 ) Härefter vidtog introduktion i Buf-online och First Class samt en grundlig genomgång av de regler som gäller då man använder Buffen. Jag gick enskilt igenom varje elevs användarnamn och lösenord och de fick kontrollera att dessa fungerade för dem. Jag skickade sedan ett mail till alla elever med ett antal frågor. Då de skickat svar till mig fick de klartecken att använda Buffen. Här uppstod problemet att de första som svarade mig, oavsiktligt skickade sina svar till alla som fått mitt mail. Detta fick snabbt rättas till med ny genomgång. Alla fick nu uppgiften att göra sin presentation på Buffen. Tursamt nog fanns deras bilder att tillgå på cdrom-skiva så att bild också kunde läggas in där för var och en. Efter en hel del övning vid datorerna i ordbehandling och filhantering vidtog så en Brainstorm angående det mail som vi skulle skicka till andra skolor. Klassen delades också in i fem grupper som var och en fick sin skola att maila. Resultatet blev nedanstående: Hej. Vi går på Helgedalskolan i åk.3. Helgedalskolan ligger i utkanten av Kristianstad. Här går omkr. 280 elever och här finns 35 vuxna. Här finns 5 barnskoleavdelningar där barnen i 0:an,1:an och 2:an går. Dessutom har vi 2 3:or, 2 4:or och 2 5:or.Under läsåret har vi arbetat med kamratskap bl.a. genom lekar som t.ex. hemlig kompis. Dessutom är skolan med i ITIS-projektet. ITIS betyder infomtionsteknologi i skolan.vi i vår klass har i uppgift att undersöka ordningsregler på olika skolor.vi är indelade i 5 grupper och vår grupp skall ha kontakt med Er. Om Ni vill se vilka vi är så skickar vi med bilder på oss. Vi skickar också med våra ordningregler om de kan vara till nån glädje för Er.Vi skulle nu vilja att Ni skickar Era ordningsregler till oss.vi fick välja vilka tre regler vi ville ha om skolan bara fick ha tre regler. Vi blir glada om NI också gör det och talar om för oss vilka regler som vann.vi skickar också med regler till en rolig lek att ha på gymnastiken. Har Ni någon rolig lek kan Ni väl också skicka den till oss. Tack så hemskt mycket för att Ni hjälper oss. H3A. Innan mailen skickades hade vi i klassen en givande diskussion runt våra egna ordningsregler. Den regel som klassen tyckte var viktigast var regeln om förbud mot snöbollskastning. Detta gladde mig mycket. Initiativet att skicka med en rolig lek och därmed hoppet att få en tillbaka, kom glädjande nog från eleverna.

5 Nu vidtog en lång väntan på svaren och tyvärr blev väntan på svar från Köge förgäves. Under väntetiden använde vi den tid vi anslagit åt ITIS till övning vid datorerna. Här kom den, till skolan nyanskaffade videokanonen till mycket stor glädje. Vi passade också på att använda och öva med skolans digitalkamera. Då vi sedan sammanställt de svar vi fått och tillsammans gått igenom dem var det dags att diskutera hur vi skulle avsluta projektet. En naturlig avslutning fick bli att vi i klassen formulerar ett förslag till uppgradering av vår skolas regler och att denna presenteras för skolan på skärmar i matsalen. (se bil. 2) Har vi tur så kan det kanske komma ett förslag från elevrådet om att uppgraderingen genomförs. Nu mot slutet är det också dags att i klassen genomföra samma enkät som inledde projektet. I mailet efterlyste vi ju också mail-kompisar men utfallet har varit magert. Däremot har vi, via en förälder fått förfrågan från en lärare i USA om mailkontakt med en skola där. Detta kan kanske bli en mycket spännande fortsättning på projektet.

6 Genomförande 4 A Vi avsatte det första passet till att arbeta med en enkät som rörde barnens datorvana, skapa mappar i utforskaren samt prata om FC (hur man loggar in, byter lösenord samt vilka regler som gäller). Sedan presenterade vi kamratskapsprojektet och de olika inriktningar vi valt att arbeta med. Vi gjorde en brainstorming på tavlan där barnens idéer om regler i hemmet och föreningslivet kom fram. Några elever fick i uppdrag att vara sekreterare och att föra in detta i 4 A ITiS-mapp. Dessa förslag kom nu att ligga till grund för fortsatt arbete. Andra passet fick barnen skapa en egen presentation med tillhörande foto i FC.Sedan fortsatte vi arbetet med regler som vi inledde veckan innan. Alla regler som då kom fram benade vi upp och rangordnade. Barnen fick i små grupper (baserade på deras föreningsintresse) välja ut de fem viktigaste reglerna i hemmet och i föreningslivet. Tredje passet fick Gunnel ha själv eftersom Pia var i Thailand. Klassen fick öppna upp ett mail från Pia, vilket passade bra in i projektet. Svar skrev de med en gång. Klassen bearbetade hemmareglerna och enades om de fem viktigaste. 1: Lämna ett meddelande om man går hemifrån 2: Läsa sina läxor 3: Sköta om sina djur 4: Inte tända ljus om man är ensam hemma 5: Inte springa över gatan. Efter det formulerades reglerna om med olika svarsalternativ. Dessa blev utgångspunkt för undersökningen på andra skolor. Klassen arbetade också en del med ordbehandling. Fjärde passet arbetade vi med att skriva en text och sedan redigera den; fetstil, textstorlek och att centrera texten. Barnen fick sedan spara texten i en egen mapp under ITiS-mappen. Barnen fick även skriva en presentation av skolan och klassen som senare skulle mailas till våra kontaktskolor. Femte passet fick barnen lära sig att maila och att bifoga en fil till sitt mail. Vi fotograferade med digitalkameran och fick iväg en presentation av skolan och klassen med bifogade bilder till våra tre kontaktskolor i Småland, Gärds Köpinge och Köge.

7 Sjätte passet fick barnen utforma frågorna kring de regler de ville ha svar på ifrån våra kontaktskolor. Dessa mailades iväg och dessutom var det många som var intresserade av att få egna mailvänner. Inom ordbehandlingen gick vi igenom hur man klipper ut, klistrar in och kopierar en text på olika sätt. Sjunde passet. Idag kom det svar från skolan i Köge. De hade rangordnat de tre viktigaste reglerna och också skrivit tre nya, precis som vi hade bett dem att göra. Elevernas förslag på hur vi skulle bearbeta dessa regler var att göra teaterpjäser, som sedan skulle spelas upp för föräldrar. Alla skickade också iväg varsitt mail med önskan om en egen mailkompis. Barnen fick den här gången lära sig att spara på diskett och att formatera den. Åttonde passet. Barnen satte igång med att skriva pjäser om de olika regler vi arbetat med. De fick även lära sig hur man arbetar med Wordart och Clipart. Detta skulle de sedan få använda sig av när de gjorde teateraffischer och inbjudningskort till föräldrarna. Vi fick även svar från Kristvallabrunn i Småland. Nionde passet ägnades åt att träna på pjäserna. Vid sidan av det hann vi med att scanna in bilder och foton till affischer. Tionde passet. Idag fortsatte vi att scanna, ta bilder med digitalkameran samt att träna på teaterpjäserna. Vi presenterade dessutom vår nya startsida för eleverna med hjälp av videokanonen. Startsidan innehåller många intressanta länkar som kan vara till stor nytta och glädje för barnen.

8 Helgedalskolan Gärds Köpinge Regler hemma: Skriva lapp var man är. Inte tända levande ljus När man är själv hemma. Hemma i viss tid. Läsa läxan. Sköta sina djur. Regler för föreningen: Inte fuska. Lyda tränaren. Samarbeta. Ha tålamod. Passa tider. Regler hemma: Läsa läxan. Skriva lapp var man är. Sköta sina djur. Regler för föreningen: Samarbeta Inte fuska Lyda tränaren Kristvallabrunn, Nybro Köge, Danmark Regler hemma: Sköta sina djur. Läsa läxan. Skriva lapp om var man är. Hålla ordning på rummet. Hjälpa till. Regler för föreningen: Samarbeta. Inte fuska. Lyda tränaren. Vara schyssta mot varandra. Ha skojigt. Regler hemma: Hjälpa till och rymma upp. Se upp med farliga saker. Inte kivas. Regler för föreningen: Vara en god kamrat. Vara rädd om saker. Uppföra sig ordentligt.

9 Genomförandet av Kamratskapsprojektet i åk.5 Barnen i Kalles klass åk 5, fick vid första tillfället vi träffades i ItiSsammanhang fylla i en enkät om sina datorvanor. Denna enkät har barnen senare fått besvara igen, när projektet avslutades. Vi startade vårt arbete med att stimulera barnen till frågeställningar angående vilka problem barn kan möta i skola och hem. Brainstormingen på tavlan blev givande, och resultatet skrevs ned, för att vid senare tillfälle sammanställas till en enkät om kamratskap.vi gick igenom First Class och tittade igenom reglerna för BUF-användaren. Dessa två gånger ägnades åt att repetera hur man skapar en mapp och hur den används. I ItiS-pärmen(som förvaras i bänken) fick barnen sätta in sin första lathund angående detta arbete. Barnen fick även denna gång Brainstorma. Nu gällde det vad de är intresserade av på Internet. Vad barnen då inte visste, var att de så småningom skulle få en alldeles egen och fantastisk startsida, med intressanta adresser och fina länktips. Nu skapades nästa lathund,nämligen om hur man hanterar Paint Shop Pro. Digitalkameran presenterades för eleverna och det blev fotografering. Bilderna sattes in i presentationen på Buf-online. Vi är inne på det nya milleniet och kamratskapsenkäten med 10 frågor gjordes klar, efter en fin diskussion om hur viktigt det är att vara lyhörd för kamraters problem, för att rätt förstå varandra. Rasmus var sekreterare. Medan kamraterna formulerade frågor,skrev Rasmus dem på datorn och sedan var det bara att kopiera ut dessa. Enkäten sparades som guest och bifogades till breven, som sedan skickades till Köge, Gärds Köpinge och Kristvallabrunn i Nybro. Lathund skrevs ned igen. Denna gång om hur det går till att bifoga fil. Eleverna delades in i tre grupper, som var och en skulle ha hand om sitt område. Diskussionerna i grupperna ledde till enkäter med följande rubriker: 1 Stöd och hjälp i skolan. 2 Hur känns det att börja 6:an? 3 Hur tror du att det är att vara invandrare i Sverige? 4 Kamratskap. Kalle fick barnen att reflektera över hur vi behandlar våra invandrare och vad vi kan göra åt dessa problem. Internetadresser talade vi om och hur man skriver ut en del av en text därifrån. Inga mail från de kontaktade skolorna kunde vi notera tyvärr.

10 I dag fanns det däremot svar på en!! Det gick emellertid inte att öppna upp den bifogade filen. Det var tydligen en kollision mellan Works och Words! Så det blev att arbeta vidare med de nya enkäterna i grupperna. De tre enkäterna blev klara så de har sänts iväg. Datakunskap i form av att bifoga filer,att skriva ut en del av en internettext, fick eleverna bl.a. tillfälle att öva sig på resten av detta pass. Eftersom vi i dag väntade besök av en förälder, P-O Lindgren, som skulle delge oss en startsida med internetadresser, så inledde vi passet med att få barnen medvetna om att Internet innehåller mer än bara positiva fakta. Detta kände de allra flesta till, men vi startade upp en nyttig diskussion! Excellprogrammet fick eleverna lära sig,för att kunna sammanställa enkäterna till överskådliga diagram. Skolan i Nybro hade nämligen skickat sitt enkätsvar om kamratskap. Eleverna skulle skicka mail till några elever i Nybro, vilket stötte på problem. Efternamnen på eleverna var vi ju tvungna att ha! Det blev ett nytt brev till läraren om detta. Carl med flera kamrater sammanställde enkätsvaren om kamratskap från Nybro.Detta gjordes på Excell. Tre av de 10 frågorna fick följande utfall: 5( av 11) hade blivit utsatta för mobbing någon gång, 4(av 11) hade blivit hånade av kamrater, 4(av 11) har blivit störda av kamraters prat i klassen. Ännu en lathund för datoranvändning skrevs ned, nämligen att just göra diagram på detta program Excell. Jacob var chef över detta. Ny enkät färdigställdes, nämligen den om hur det känns att vara invandrare umgås du med invandrare? känner du några invandrare som blivit utsatta för razistiska hot?, var några av formuleringarna. Till Cathrine Bolinder på Vilans skola,skickades mail bestående av klassfoto, kort presentation av alla eleverna och två enkäter om invandrarfrågor och om hur det känns att börja i årskurs 6. Spontant rollspel om hur det känns att vara utsatt för mobbing avslutade detta pass. I dag fick eleverna själv svara på de 4 enkäter vi sammanställt och fortfarande väntar svar på, från någon skola. Eftersom frågorna aktualiserat det vi arbetat med under vår projekttid,tog vi tillfället i akt för aktivitet med hela kroppen. Eleverna spelade upp små korta situationer rollspel i grupper och en del grupper valde att sedan spela upp det för hela klassen. Inspirationskällan var Att undervisa för utveckling! Denna bok kan vi rekommendera. Här följer 4 enkäter som blev resultatet av elevernas grupparbete:

11 1. Hur tror du det känns att vara invandrare? 2. Umgås du med invandrare? 3.Tycker du det finns för många invandrare här? 4.Tycker du att vi borde ha fler invandrarei landet? 5.Känner du någon invandrare som har blivit utsatt för razistiskt hot? 6.Skulle du göra något för att hjälpa en kamrat som utsätts för hot? 7.Tror du att invandrare känner sig pressade i detta land? 8.Känner du någon invandrare som säger att han trivs i detta land? Bra Ja dåligt Nej 1.Har du blivit mobbad någon gång? 2.Känner du någon som har blivit mobbad? 3.Har du någon gång blivit tvingad till något för att få vara med kompisarna? 4.Har du blivit slagen av dina föräldrar? 5.Har du någon gång blivit hånad av kompisar? 6.Känner du någon vars föräldrar har problem med alkohol eller droger? 7.Om du känner till detta skulle du i så fall göra något? 8.Blir du störd av någon klasskamrat när du arbetar? 9.Är det vanligt med läs och skriv svårigheter i din klass? 10.Får eleverna hjälp och stöd med detta?

12 Bra dåligt sådär 1.Hur känns det inför 6:an? 2. Är du rädd för nånting inför 6:an? ja nej vet ej 3. Kommer det bli roligt att börja 6:an? 4. Tror du att det kommer bli en stor skillnad? 5. Tror du att det kommer gå bra för dig? 6.Tror du det kommer bli mer plugg? 7. Kommer det bli längre skolväg för dig? 8. Tror du lärarna blir strängare? 9. Kommer du att byta skola när du ska börja 6: an? 10. Hur känns det då att få nya kompisar? Bra dåligt sådär

13 Tankar i genomförande Vi valde att arbeta åldershomogent, då uppgifterna krävde olika mogenhet och då elevernas färdigheter, såväl språkligt som vad gäller datorer, skiljde sig för mycket. Vi befarade att treorna i annat fall inte skulle få komma till sin rätt. Vi arbetade en fm/vecka under 14 veckor. Slutförandet och redovisningar går nu in under ordinarie schematid. Vi har i de tre klasserna (66 elever) haft tillgång till 10 datorer. För elevernas del initierades projektet genom en enkät där vi ville få ett mått på deras datorkunskap och datorvana. Vid projektets avslutning ges samma enkät. Genom denna kan vi enkelt avläsa den förändring av datorvana som förväntas. (se bil. 1) Reflektioner och tankar om framtiden Eleverna har i detta arbete varit väldigt aktiva. De har själva kommit med idéer, formulerat frågeställningar och lett arbetet vidare utifrån de yttre ramar vi har skapat. Frågorna har berört eleverna och väckt diskussioner. Många av de etiska samtalen om hur vi fungerar tillsammans har rört om i grytan och reaktionerna har inte alltid varit positiva. Datorkunskapen har förbättrats både bland elever och lärare, men i enkäten framkom att det fortfarande finns osäkerhet i vissa moment. Dessa kommer vi att arbeta vidare med. Dessutom har vi upptäckt att våra datorer inte har den kapacitet vi hade förväntat oss. Det har varit ett kompakt arbete som har tagit mycket tid. Många gånger har andra arbetslag fått göra delar av vårt övriga arbete, då tiden inte har räckt till för annan planering än ITiS. I åk 4-5 har vi varit två lärare i varje klass, medan det i åk 3 endast har varit en lärare. Vi är helt överens om att det är ett alldeles för stort arbete att utföra ensam i en klass.

14 ITiS har varit värdefullt för oss lärare utifrån den synvinkeln att man under ett sådant här projekt arbetar sig samman i arbetslaget kring ett gemensamt arbetssätt och ett gemensamt mål. Det främjar lagandan och samarbetet i gruppen. Elever och lärare i ITiS projektet kommer att vara en resurs till arbetslag som önskar hjälp. ITiS projektet har öppnat för nya arbetsformer

15 Undersökning om din datorvana Bilaga 1 1. Hur många gånger under den senaste veckan har du skrivit i MS Works? 0 ggr ggr ggr 7 8 fler ggr Jag känner mig säker på att spara dokument på: diskett hårddisk server Har du skickat ? ja nej Har du tagit emot ? ja nej Kan du, i FirstClass, bifoga ett dokument till ditt mail? ja nej Har du, på internet, någon gång tagit reda på något du undrat över? ja nej Får du i skolan, vid något tillfälle, disponera en dator i lugn och ro? ja nej Har du tillgång till dator hemma? ja nej Har du tillgång till internet hemma? ja nej 16 12

16 Resultat vid första tillfället Resultat vid andra tillfället Bilaga 2

Konstverket Air av Curt Asker

Konstverket Air av Curt Asker Konstverket Air av Curt Asker 1 Innehållsförteckning 1 Bakgrund...s 1 2 Syfte och mål...s 2 3 Genomförande...s 3 4 Resultat...s 4 5 Diskussion...s 5 2 1 Bakgrund Kulltorpsskolan ligger i ett villaområde

Läs mer

ITiS-projekt 99/00 Helgedalskolan Barnskola Lärk KAMRATSKAP

ITiS-projekt 99/00 Helgedalskolan Barnskola Lärk KAMRATSKAP ITiS-projekt 99/00 Helgedalskolan Barnskola Lärk KAMRATSKAP Maria Jönsson Åsa Jönsson Kicki Wemmenborn Bakgrund Vi jobbar på Helgedalskolan i Kristianstad. Helgedalskolan är en 0-5-skola med ca 280 elever.

Läs mer

ITIS-rapport Önnestad skola Vt-02. Djuren på bondgården. Lena Johnsson Stina Ljunggren Linda Pålsson

ITIS-rapport Önnestad skola Vt-02. Djuren på bondgården. Lena Johnsson Stina Ljunggren Linda Pålsson ITIS-rapport Önnestad skola Vt-02 Djuren på bondgården Lena Johnsson Stina Ljunggren Linda Pålsson Innehållsförteckning Inledning s.3 Syfte..s.3 Mål s.4 Genomförande..s.4 Resultat.s.6 Diskussion s.8 2

Läs mer

Carin Wändal Anita Jakobsson Susanne Andersson. Kristianstads kommun ITIS-rapport Hösten 2001. Hammars skola barnskola 1

Carin Wändal Anita Jakobsson Susanne Andersson. Kristianstads kommun ITIS-rapport Hösten 2001. Hammars skola barnskola 1 Kristianstads kommun ITIS-rapport Hösten 2001 Carin Wändal Anita Jakobsson Susanne Andersson Hammars skola barnskola 1 Handledare: Elisabeth Banemark Sammanfattning Den här rapporten handlar om vårt arbete

Läs mer

Rapport om ITiS projektet. Världsdelarna. Karlshamns Montessoriskola. Pehrnilla Berger Maria Johnsson Eva Ottosson

Rapport om ITiS projektet. Världsdelarna. Karlshamns Montessoriskola. Pehrnilla Berger Maria Johnsson Eva Ottosson Rapport om ITiS projektet Världsdelarna Karlshamns Montessoriskola 2001 Marie Andersson Pehrnilla Berger Maria Johnsson Eva Ottosson Handledare: Ulf Ivarsson Innehållsförteckning Innehållsförteckning..

Läs mer

Innehåll. Ansvariga för projektet 3 Bakgrund 4 Projektidé 5 Genomförande 6 Reflektion 7

Innehåll. Ansvariga för projektet 3 Bakgrund 4 Projektidé 5 Genomförande 6 Reflektion 7 Innehåll Ansvariga för projektet 3 Bakgrund 4 Projektidé 5 Genomförande 6 Reflektion 7 Framtid 8 Bilagor 9 Projektredovisning av arbetslag Måsart på Villaskolan Åhus ht 2000 Ansvariga för projektet har

Läs mer

ITiS- RAPPORT. Barn utforskar världen med hjälp av IT. Karin Altmark Solvig Bildt 2001-06-05

ITiS- RAPPORT. Barn utforskar världen med hjälp av IT. Karin Altmark Solvig Bildt 2001-06-05 ITiS- RAPPORT Barn utforskar världen med hjälp av IT Karin Altmark Solvig Bildt 2001-06-05 BARN UTFORSKAR VÄRLDEN MED HJÄLP AV IT. Bakgrund Vi i ITiS-laget består av en förskollärare och en fritidspedagog,

Läs mer

Norretullskolan 7b. Ett försök att använda IT i skolan

Norretullskolan 7b. Ett försök att använda IT i skolan Norretullskolan 7b Ett försök att använda IT i skolan Hemsida First Class Klasskonferens Scanner Digitalkamera Susanne Dehn Anders Isaksson Niklas Nilsson Lena Tengheden ITiS 7B Norretullskolan Hösten

Läs mer

BARN I VÄRLDEN. Bakgrund. Projektidé SLUTREDOVISNING AV PROJEKTET HUARÖDS SKOLA VT 2000. Deltagare: 55 elever i åldrarna 6år 11år och 7 pedagoger

BARN I VÄRLDEN. Bakgrund. Projektidé SLUTREDOVISNING AV PROJEKTET HUARÖDS SKOLA VT 2000. Deltagare: 55 elever i åldrarna 6år 11år och 7 pedagoger SLUTREDOVISNING AV PROJEKTET BARN I VÄRLDEN HUARÖDS SKOLA VT 2000 Deltagare: 55 elever i åldrarna 6år 11år och 7 pedagoger Bakgrund Under HT-99 började en del av de äldre eleverna tala om att skaffa ett

Läs mer

Utveckla skrivprocess/kommunikation för elever med inlärningssvårigheter och låg motivation

Utveckla skrivprocess/kommunikation för elever med inlärningssvårigheter och låg motivation Itis-projekt Nymö Resursskola Utveckla skrivprocess/kommunikation för elever med inlärningssvårigheter och låg motivation Bakgrund Vi är tre lärare på Nymö Resursskola. Vi arbetar i två elevgrupper med

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning 2012-09-07 Kvalitetsredovisning Folkasboskolans Fritidshem ansvar lärande, språket, miljö, beteende kommunikati on läsa, skriva, tala, lyssna, diskutera, muntligt framföra, argumentera, förklara Generella

Läs mer

Informationsbrev oktober 2015

Informationsbrev oktober 2015 Informationsbrev oktober 2015 Hej alla föräldrar! Nu har terminen varit igång i några veckor och vi börjar lära känna varandra i de olika grupperna. Eftersom föräldramötet inte blev av så bifogar vi ett

Läs mer

ITiS arbete. Trafiken i skolan

ITiS arbete. Trafiken i skolan ITiS arbete Trafiken i skolan Vilans skola Våren-02 Klass F-2 B Malin Persson Annika Dahl-Persson Sigbrit Holmén Staffan Andreasson 2 Innehållsförteckning: Introduktion 3 Syfte och mål 4 Tillvägagångssätt

Läs mer

Tollarpsskola Sofie Frank Ove Strömvall Anette Berg Jonas Friberg Matts Premberg Yvonne Svensson Anna-Karin Karlsson

Tollarpsskola Sofie Frank Ove Strömvall Anette Berg Jonas Friberg Matts Premberg Yvonne Svensson Anna-Karin Karlsson Tollarpsskola ITiS projekt Ht 2000 ITiS handledare: Anette Berg Ansvarig skolledare: Matts Premberg Vi som har utfört arbetet är: Sofie Frank Ove Strömvall Jonas Friberg Yvonne Svensson Anna-Karin Karlsson

Läs mer

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER Den här handledningen är till för dig som vill

Läs mer

ITiS Våren - 2001. Projektet gjort av: Cathrine Bolinder Lena Christensen Mattias Helander

ITiS Våren - 2001. Projektet gjort av: Cathrine Bolinder Lena Christensen Mattias Helander ITiS Våren - 2001 Projektet gjort av: Cathrine Bolinder Lena Christensen Mattias Helander 2 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Sammanfattning 3 Introduktion 3 Bakgrund 3 Mål 4 Genomförande 4 Resultat

Läs mer

Ett Itis-projekt av Ingela Dahlby Ingrid Nilsson Maria Nilsson Karina Arnkvist Rönnowsskolan i Åhus

Ett Itis-projekt av Ingela Dahlby Ingrid Nilsson Maria Nilsson Karina Arnkvist Rönnowsskolan i Åhus Ett Itis-projekt av Ingela Dahlby Ingrid Nilsson Maria Nilsson Karina Arnkvist Rönnowsskolan i Åhus Sammanfattning: Denna rapport berättar om hur vi har jobbat med barns tankar om framtida yrke. Barnen

Läs mer

Datorn som Pedagogiskt Verktyg

Datorn som Pedagogiskt Verktyg Lätt-fil för Kortkommandon första hjälpen för att effektivisera arbetet vid datorn Datorn som Pedagogiskt Verktyg Lär dig koppla ihop Internet, MS Word och Paint Shop Pro 6.0 Sammanställd av Peter Essen

Läs mer

2A och 2B PerOlsskolan nn

2A och 2B PerOlsskolan nn 2A och 2B PerOlsskolan nn Innehållsförteckning: Inledning...s.2 Bakgrund...s.2 Syftet med försöket...s.2 Tillvägagångssätt...s.3 Resultat...s.3 Diskussion...s.4 Litteraturförteckning...s.5 Appendix...

Läs mer

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN Författare:Tove Andersson Innehåll Inledning:... 2 Syfte:... 2 Frågeställningar:...

Läs mer

Rindö skolas förskoleklass Nyckelpigan

Rindö skolas förskoleklass Nyckelpigan Rindö skolas förskoleklass Nyckelpigan När vi tar emot nya barn på hösten kommer de från flera olika ställen. Vår viktigaste uppgift då är att få ihop gruppen och introducera barnen sakta men säkert i

Läs mer

Vallhovskolan. IT-handlingsplan för Vallhovskolan

Vallhovskolan. IT-handlingsplan för Vallhovskolan Vallhovskolan IT-handlingsplan för Vallhovskolan Övergripande information Under läsåret 12-13 sker flera förändringar i skolans IT-arbete. First Class systemet Källan som alla elever och lärare använt

Läs mer

Barn och elevenkäter genomförda i Värnamo kommun 2015

Barn och elevenkäter genomförda i Värnamo kommun 2015 Barn och elevenkäter genomförda i Värnamo kommun 2015 Förskolan 2015 Får alla barn vara med att bestämma vad ni skall göra på förskol Får du vara med och bestämma vad ni skall göra på din förskola? Får

Läs mer

Projektmaterial. Birkagårdens folkhögskola

Projektmaterial. Birkagårdens folkhögskola Projektmaterial EN REFLEKTION ÖVER DATAUNDERVISNING OCH SAMARBETE Birkagårdens folkhögskola Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser Folkbildningsrådet Box 730 101 34 Stockholm 08-412 48 00 www.resurs.folkbildning.net

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Jojo, som är tillsammans med Ivar. Ivar gillar att ta bilder av Jojo, när hon är lättklädd eller naken. Han lovar Jojo, att

Läs mer

Kristianstads kommun ITiS-rapport Maj 2001. ett temaarbete av 3-5 Parkskolan. Agneta Andrée Karin Falkå Eva Nordahl Caroline Nilsson Johan Rönndahl

Kristianstads kommun ITiS-rapport Maj 2001. ett temaarbete av 3-5 Parkskolan. Agneta Andrée Karin Falkå Eva Nordahl Caroline Nilsson Johan Rönndahl Kristianstads kommun ITiS-rapport Maj 2001 ett temaarbete av 3-5 Parkskolan Agneta Andrée Karin Falkå Eva Nordahl Caroline Nilsson Johan Rönndahl Sammanfattning Projektet vi och våra fyra årskurser (två

Läs mer

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se VÄRDERINGSÖVNINGAR Värderingsövningar är ett pedagogiskt sätt att träna sig i att stå för en åsikt och ett bra sätt att inleda samtal i frågor som saknar givna svar. Deltagarna ges tillfälle att tänka

Läs mer

Projektrapport-ITiS Spängerskolan

Projektrapport-ITiS Spängerskolan Projektrapport-ITiS Spängerskolan Lägesbeskrivning Spängerskolan är en F-9 skola som arbetar åldersintegrerat, F-2, 3-6 och 7-9. Vår målsättning med arbetet i klasserna är att individualisera och konkretisera

Läs mer

Projektmaterial INFORMATIONSSAMHÄLLET. Strömbäcks folkhögskola

Projektmaterial INFORMATIONSSAMHÄLLET. Strömbäcks folkhögskola Projektmaterial DATORKUNSKAP EN NYCKEL TILL INFORMATIONSSAMHÄLLET Strömbäcks folkhögskola Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser Folkbildningsrådet Box 730 101 34 Stockholm 08-412 48 00 www.resurs.folkbildning.net

Läs mer

Inledning. Övning 1: Frågestund

Inledning. Övning 1: Frågestund Kamratskap Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Värsta hälsan typ. Foto: Filip Lendahls

Värsta hälsan typ. Foto: Filip Lendahls Foto: Filip Lendahls Ett diskussionmaterial för elever, föräldrar och personal utifrån rapporten Barns och ungdomars hälsa i Kronobergs län 2006 Välkommen till Värsta! Barns och ungdomars hälsa är en viktig

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Kåre Bluitgen Vad handlar boken om? Boken handlar om Axel, som inte har råd att ha de dyra märkeskläderna som många i klassen har. Han blir retad för hur hans kläder ser ut. Axel fyller

Läs mer

ItiS Väskolan HT 2002. Din Kropp. Projekt av Arbetslag D / Väskolan

ItiS Väskolan HT 2002. Din Kropp. Projekt av Arbetslag D / Väskolan Din Kropp Projekt av Arbetslag D / Väskolan DIN KROPP Introduktion Vårt arbetslag hör hemma på Väskolan utanför Kristianstad. Vi undervisar dagligen elever i åk 6-9, men har i detta projekt valt att arbeta

Läs mer

INFORMATIONSBREV VECKA 45-46 HEJ PÅ ER DÄRHEMMA!

INFORMATIONSBREV VECKA 45-46 HEJ PÅ ER DÄRHEMMA! INFORMATIONSBREV VECKA 45-46 HEJ PÅ ER DÄRHEMMA! Hoppas att allt är bara bra med er inför den stundande All Helgonahelgen. Dagen idag bjuder ju på ett härligt höstväder. Vi får hoppas det håller i sig

Läs mer

Att be om hjälp. 6-8 elever 90 min SF

Att be om hjälp. 6-8 elever 90 min SF Att be om hjälp Syfte med lektionen Förberedelser 6-8 elever 90 min SF Syftet är att medvetandegöra att alla människor behöver hjälp ibland både i stort och i smått och förstå vinsterna med att be om hjälp.

Läs mer

Digitala verktyg! Spaning Bölets förskola!

Digitala verktyg! Spaning Bölets förskola! Digitala verktyg Spaning Bölets förskola Vi fick i uppdrag att undersöka hur man använder olika digitala hjälpmedel på vår förskola. På vår förskola är vi fem avdelningar med två yngre avdelningar och

Läs mer

LPP för Fritidshem BILDCIRKELN

LPP för Fritidshem BILDCIRKELN LPP för Fritidshem BILDCIRKELN Yvonne Engberg Innehållsförteckning Elevgrupp... 1 Syfte... 1 Långsiktigt mål... 1-2 Konkreta mål... 2 Arbetssätt.2-3 Bedömning... 3 Dokumentation....3 Analys av bedömning

Läs mer

BILAGA 1. FRÅGEFORMULÄR gällande skolelevers datorvanor (åk 3-9) 1. Kön Pojke Flicka. 2. Årskurs

BILAGA 1. FRÅGEFORMULÄR gällande skolelevers datorvanor (åk 3-9) 1. Kön Pojke Flicka. 2. Årskurs BILAGA 1. FRÅGEFORMULÄR gällande skolelevers datorvanor (åk 3-9) 1. Kön Pojke Flicka 2. Årskurs Kryssa för endast ett svarsalternativ per fråga om inget annat nämns! 3. Hur länge sitter du vid datorn i

Läs mer

Carl von Linné 300 år

Carl von Linné 300 år Carl von Linné 300 år Foto: Tommy Westberg Lena Carlstedt, Falköping, 2007 Innehåll INNEHÅLL...2 BAKGRUND...3 MÅL...4 RESURSER...4 Freemind...5 Nationellt resurscentrum för biologi och bioteknik...6 Växten

Läs mer

Lärarmaterial. Tarik och Ida hjälps åt. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial. Tarik och Ida hjälps åt. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: SIDAN 1 Författare: Hanne Fredsted Boken handlar om: Tarik kommer till skolan och vill gärna vara med och spela fotboll, men det är så många nya, och svåra, ord att hålla reda på. Att läsa går bra, och

Läs mer

Illustration: Louise Winblad/Hej hej vardag. vänliga veckan. lärarhandledning årskurs 1 6

Illustration: Louise Winblad/Hej hej vardag. vänliga veckan. lärarhandledning årskurs 1 6 Illustration: Louise Winblad/Hej hej vardag vänliga veckan lärarhandledning årskurs 1 6 vänliga veckan Årets tema: Hur är jag vänlig mot någon som inte tycker som jag? Målgrupp: Årskurs 1 6 Koppling till

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg sidan 1 Författare: Gertrud Malmberg Vad handlar boken om? Saras mamma ska ut och handla och Sara har inget att göra. Mamma föreslår att Sara ska ringa Maja som hon har sällskap med till skolan. Men mamma

Läs mer

Slutrapport och utvärdering av Folkuniversitetets projekt Digital delaktighet för personer i digitalt utanförskap i Uppsala

Slutrapport och utvärdering av Folkuniversitetets projekt Digital delaktighet för personer i digitalt utanförskap i Uppsala Slutrapport och utvärdering av Folkuniversitetets projekt Digital delaktighet för personer i digitalt utanförskap i Uppsala 1. Inledning Som en del av vår integrationssatsning samarbetar Folkuniversitetet

Läs mer

Måste alla på skolan/förskolan börja arbeta med StegVis samtidigt?

Måste alla på skolan/förskolan börja arbeta med StegVis samtidigt? Frågor och svar on StegVis: Måste alla på skolan/förskolan börja arbeta med StegVis samtidigt? På sikt är det viktigt att alla som arbetar i förskolan/skolan känner väl till arbetssättet. Då talar till

Läs mer

PIM-examinatorer ger sina synpunkter via en enkät.

PIM-examinatorer ger sina synpunkter via en enkät. PIM-examinatorer ger sina synpunkter via en enkät. I mitten på höstterminen 2011 svarade PIM-examinatorerna på några frågor om hur de upplevt PIM-arbetet hitintills på sin skola. Det var frågor riktade

Läs mer

Din Pednet-adress är. Ditt Användarnamn är. Ditt lösenordord är.. ( detta ändrar du ju!! )

Din Pednet-adress är. Ditt Användarnamn är. Ditt lösenordord är.. ( detta ändrar du ju!! ) Din Pednet-adress är Ditt Användarnamn är.. Ditt lösenordord är.. ( detta ändrar du ju!! ) Har du inte PedNet hemma? Gå in på www.pedc.se - Där kan du tanka ner programmet! Så börjar vi med att klicka

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

E-post för nybörjare

E-post för nybörjare E-post för nybörjare Innehåll: Inledning 1 E-post 2 Att skapa ett e-postkonto 3 Skicka och ta emot e-post 5 Övningar 7 1 Inledning Välkommen till steg 4 av Internetkursen för nybörjare! Vid det förra kurstillfället

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT VILL DU ATT DINA BARN SKA GÅ LÅNGT? LÄS DÅ DET HÄR. Det är med resvanor precis som med matvanor, de grundläggs i tidig ålder. Både de goda och

Läs mer

Inspiration till Bamses må bra tidning

Inspiration till Bamses må bra tidning Inspiration till Bamses må bra tidning Inspirationen är sammanställd av personal vid Förskolorna i Dals-Eds kommun. Förslag till arbetsgång Informera föräldrar om projektet och Bamses må bra tidning och

Läs mer

Vem är jag i skolan? Om elevers sökande efter identitet. Hur uppfattas jag av andra genom mitt kroppsspråk och attityd?

Vem är jag i skolan? Om elevers sökande efter identitet. Hur uppfattas jag av andra genom mitt kroppsspråk och attityd? Vem är jag i skolan? Om elevers sökande efter identitet. Hur uppfattas jag av andra genom mitt kroppsspråk och attityd? Ju mer vi lär barnen om det icke- verbala språket, kroppsspråket, desto skickligare

Läs mer

1 Vilket år är du född? 2 Går du i grundskolan eller gymnasieskolan? Grundskolan. 3 Hur trivs du. 4 Vad tycker du om följande i din skola?

1 Vilket år är du född? 2 Går du i grundskolan eller gymnasieskolan? Grundskolan. 3 Hur trivs du. 4 Vad tycker du om följande i din skola? 1 Vilket år är du född? 2 Går du i grundskolan eller gymnasieskolan? Grundskolan Gymnasieskolan Går inte i grund- eller gymnasieskola. Du behöver inte svara på fler frågor. Viktigt, skicka ändå in blanketten!

Läs mer

Johanna, Yohanna. -lärarhandledning Tage Granit 2004

Johanna, Yohanna. -lärarhandledning Tage Granit 2004 Johanna, Yohanna -lärarhandledning Tage Granit 2004 Syfte Syftet med lärarhandledningen är att skapa olika sätt att bearbeta filmen och teaterföreställningens tema; mobbing och utanförskap. Genom olika

Läs mer

PBL Hållbar utveckling. HT 2015. Vecka 35-36

PBL Hållbar utveckling. HT 2015. Vecka 35-36 PBL Hållbar utveckling. HT 2015. Vecka 35-36 Uppgift Arbetet ska vara datorskrivet och varje grupp ska skriva 5-6 A4 sidor. Texten ska vara skriven i Times new roman storlek 12. Normalt radavstånd och

Läs mer

Pedagogiska bilder med hjälp av datorn

Pedagogiska bilder med hjälp av datorn Utvecklingsprojekt ITiS Ht-02/Vt-03 Pedagogiska bilder med hjälp av datorn Rut Holmström Åsa Klinthage Susanne Kittel Victoria Nilsson Annette Norling 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Bakgrund 3 2. Syfte.5 3.

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Innehåll En introduktion för att bekanta sig med O365... 2 Skapa din profil... 2 Övning:... 3 2. Kontakter... 4 Lägg till kontakt och grupp... 4 Övning:...

Läs mer

Tro på dig själv Lärarmaterial

Tro på dig själv Lärarmaterial sidan 1 Författare: Eva Robild och Mette Bohlin Vad handlar boken om? Den här boken handlar om hur du kan få bättre självkänsla. Om du har bra självkänsla så blir du mindre stressad. I boken får du tips

Läs mer

Enkät i grundskolan. Rapporten innehåller totalresultaten för åk 2, 5 och 8. STADSLEDNINGSKONTORET SIDAN 1 6/10/2011

Enkät i grundskolan. Rapporten innehåller totalresultaten för åk 2, 5 och 8. STADSLEDNINGSKONTORET SIDAN 1 6/10/2011 Enkät i grundskolan Rapporten innehåller totalresultaten för åk, och. //0 SIDAN 1 Fakta om undersökningen En undersökning inom skolans område har genomförts våren 0. Undersökningen är en totalundersökning

Läs mer

Nya tankar om meningsfulla föräldramöten. Skolan förebygger 2 101201

Nya tankar om meningsfulla föräldramöten. Skolan förebygger 2 101201 Nya tankar om meningsfulla föräldramöten Skolan förebygger 2 101201 Program för dagen Bakgrund till Tematiska föräldramöten Vikten av bra relationer skola hem Dialogspelet Självvärdering kvalitetssäkring

Läs mer

Utvärdering av Att skriva sig till läsning läsåret 2012-13

Utvärdering av Att skriva sig till läsning läsåret 2012-13 Utvärdering av Att skriva sig till läsning läsåret 2012-13 Vilka förändringar har utvecklingsarbetet medfört gällande undervisning och/eller klassrumsorganisation? Jag tycker att eleverna har kommit igång

Läs mer

Aktivitetskort på nätet

Aktivitetskort på nätet Aktivitetskort på nätet Nu kan du använda "Aktivitetskort på nätet". Det kommer att förenkla föreningens hantering och redovisning av Lokalt aktivitetsstöd. All närvaro som föreningen registrerar sparas

Läs mer

Stencilerat och elektroniskt publicerat material tillkommer. Nedan följer en lista över vem på LITU som ansvarar för vad.

Stencilerat och elektroniskt publicerat material tillkommer. Nedan följer en lista över vem på LITU som ansvarar för vad. Datorn i skolan, 4 p Mål och innehåll Kursen avser att ge kunskaper om hur datorn kan användas som ett personligt hjälpmedel och som stöd vid pedagogiskt arbete. Moment: 1. Datorn som ett personligt inlärningshjälpmedel.

Läs mer

Maha Said. Samling: Normer och värdegrund LPP LOKAL PEDAGOGISK PLANERING

Maha Said. Samling: Normer och värdegrund LPP LOKAL PEDAGOGISK PLANERING Maha Said Samling: Normer och värdegrund LPP LOKAL PEDAGOGISK PLANERING LPP Samling på fritidshem tema normer och värdegrund - Årskurs 2 På fritids har vi 26 andraklasselever. Det finns en del konflikter

Läs mer

Elevenkät F-klass t o m år 5 ATTITYDER TILL MATEMATIK - innan invigning av Matematikverkstaden

Elevenkät F-klass t o m år 5 ATTITYDER TILL MATEMATIK - innan invigning av Matematikverkstaden OBS! Detta är ett utdrag ur rapporten Sammanställning av elevenkätsvaren på Nybyholmsskolan F klass t o m år 5 skriven av Lillie Eiriksdottir Bäckwall. Hela rapporten är på totalt 17 sidor. I nedanstående

Läs mer

PROJEKTRAPPORT. Att dokumentera processer med datorns hjälp enligt portfoliomodellen samt kommunikation i en förberedelseklass

PROJEKTRAPPORT. Att dokumentera processer med datorns hjälp enligt portfoliomodellen samt kommunikation i en förberedelseklass Sidan 1 av 7 PROJEKTRAPPORT Att dokumentera processer med datorns hjälp enligt portfoliomodellen samt kommunikation i en förberedelseklass Kristianstad, i maj 2001 Birgitta Ericson, Centrala stödteamet

Läs mer

FYSISK AKTIVITETVECKA I SKOLAN

FYSISK AKTIVITETVECKA I SKOLAN FYSISK AKTIVITETVECKA I SKOLAN Till dig som arbetar i skolan med barn F-5! Här kommer tips och idéer för en hälsovecka med fysisk aktivitet som tema. Vi hoppas att Ni under denna vecka upptäcker nya sätt

Läs mer

Bilaga 2. 1. Har du använt projektet Träd och trä i din vardagliga undervisning? - Svar ja, fått en större kunskap kring natur.

Bilaga 2. 1. Har du använt projektet Träd och trä i din vardagliga undervisning? - Svar ja, fått en större kunskap kring natur. Lärarintervjuer Bilaga 2 DROTTNINGHÖG- nr 1 - Svar ja, fått en större kunskap kring natur. - Att vi jobbat med projektet har de varit positiva över. Men föräldrarna har inte fördjupat sig i att vi jobbar

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig.

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. 2 Skriv och berätta om vad du kan, vad du vill och om annat som finns i ditt inre rum. Jag är rädd (sidan 4) 1 Läs sidan 4.

Läs mer

Allmän information: Fritidsinformation: Aktivitetstisdag: Tre lekar inne/ ute. Veckans pyssel: Krympplattor

Allmän information: Fritidsinformation: Aktivitetstisdag: Tre lekar inne/ ute. Veckans pyssel: Krympplattor Kom ihåg vecka 43 Förskoleklassen Inneidrott, ta med ombyte, inneskor och handduk. No-tema. Meja får visa och berätta om en bok eller en sak hon tagit med hemifrån. Barnens show kl 12:30. Återigen en bra

Läs mer

Ett projekt med syfte att motverka främlingsfientlighet och rasism. Genomfört av och med elever i åk 3-5 på Färlövs skola hösten 2000

Ett projekt med syfte att motverka främlingsfientlighet och rasism. Genomfört av och med elever i åk 3-5 på Färlövs skola hösten 2000 Färlövs skola Kristianstad kommun ITiS-rapport November 2000 INGEN ÄR FRÄMLING Ett projekt med syfte att motverka främlingsfientlighet och rasism. Genomfört av och med elever i åk 3-5 på Färlövs skola

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Jönåkers skola Förskoleklass Grundskola Fritidshem 2013/14 Vi Lyckas tillsammans! Syftet med planen är: Syftet är att skydda elever mot diskriminering och

Läs mer

Diskussionsmaterial till Landslagets fotbollsskola 2009. Handledning. Nolltolerans

Diskussionsmaterial till Landslagets fotbollsskola 2009. Handledning. Nolltolerans Handledning Vi hoppas att materialet ska stimulera både dig som ledare och barnen i din grupp att tillsammans hitta på egna ledstjärnor som passar er grupp. I en barnkulturgrupp är alla barn med och alla

Läs mer

Välkommen till edwise - Elev

Välkommen till edwise - Elev Välkommen till edwise - Elev 2011 Tieto Corporation Inloggning Skriv www.edwise.se i webbläsarens adressfönster. Ditt användarnamn samt lösenord får du av edwiseansvarige på skolan. Har du haft ett konto

Läs mer

Sammanfattning av enkäten en till en projektet

Sammanfattning av enkäten en till en projektet Sammanfattning av enkäten en till en projektet Tack för att ni tog er tid att svara på enkäten. Vi på 4-6 har sammanställt resultatet, och även gjort små förklaringar och svar till frågor, eller kommentarer

Läs mer

Idéproduktion. Klassificering av idéer

Idéproduktion. Klassificering av idéer Vi kommer att presentera lösningsidéer för en individualiserad undervisning i gymnasieskolan. Idéproduktion färre elever per lärare homogena grupper Klassificering av idéer inlärningspedagogiska fysisk

Läs mer

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig.

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Som vuxen och ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i Scoutkåren prioriteras högt. Med studier

Läs mer

Itis projekt Ht 2000 Särskolan Kulltorp Särskolan Norretull BUF

Itis projekt Ht 2000 Särskolan Kulltorp Särskolan Norretull BUF Itis projekt Ht 2000 Särskolan Kulltorp Särskolan Norretull BUF Särskolan Kulltorp Nina Lind Ewa Niklasson Yvonne Sukel-Wendel Daniel Östlund Särskolan Norretull Chatarina Björklund Barbro Hansson Eva

Läs mer

Stöd för genomförandet

Stöd för genomförandet Till varje fråga anges ett syfte, utom i de fall där frågan är självförklarande. Utöver detta finner du exempel på hur ett resonemang kring ett alternativ kan se ut. Dessa exempel kan du använda som stöd

Läs mer

Veckobrev för Opalen2 v.35-37

Veckobrev för Opalen2 v.35-37 Veckobrev för Opalen2 v.35-37 Hej alla barn och föräldrar!! 3 september 2015 Nu har vi satt igång på riktigt med skolarbetet och det är underbart att se hur engagerade och flitiga era barn är! Vi har haft

Läs mer

Tilla ggsrapport fo r barn och unga

Tilla ggsrapport fo r barn och unga Tilla ggsrapport fo r barn och unga 25 mars 2014 Vad berättar barn för Bris om hur de mår? Hur har barn det i Sverige? Jag har skilda föräldrar och vill så gärna bo hos min pappa. Mamma har ensam vårdnad

Läs mer

HANDLINGSPLAN AMT Arbete mot mobbning och annan kränkande behandling vid Bodals skola F-9

HANDLINGSPLAN AMT Arbete mot mobbning och annan kränkande behandling vid Bodals skola F-9 HANDLINGSPLAN AMT Arbete mot mobbning och annan kränkande behandling vid Bodals skola F-9 Reviderad 2009-09-30 av rwk Sidan 1 av 23 Innehållsförteckning HANDLINGSPLAN - AMT...3 Åtgärdstrappan en handlingsplan

Läs mer

Nu inför det nya läsåret vill vi att ni läser igenom vad som är Vikeneskolans värdegrund och samtalar med era barn om vad det innebär.

Nu inför det nya läsåret vill vi att ni läser igenom vad som är Vikeneskolans värdegrund och samtalar med era barn om vad det innebär. Under läsåret 2010-2011 diskuterade vi olika begrepp som värdegrund, respekt, demokrati, inflytande och ansvar med eleverna och tillsammans med elever och vårdnadshavare arbetade vi fram en gemensam värdegrund

Läs mer

Kan du beskriva vilken relation ditt barn har till sociala medier och internet? Hur hanterar du besvikelser gentemot din familj?

Kan du beskriva vilken relation ditt barn har till sociala medier och internet? Hur hanterar du besvikelser gentemot din familj? Hur har ni det ordnat med skola/barnomsorg i er familj? Kan du beskriva vilken relation ditt barn har till sociala medier och internet? Kan du beskriva vilken relation ditt barn har till TV-spel och dataspel?

Läs mer

Klassens aktivitet. Inställningar

Klassens aktivitet. Inställningar Klassens aktivitet Inställningar Förslag till struktur på klassens aktivitet Jag föreslår att vi till en början väljer att ha ganska lite att välja på i aktiviteten, så att det inte blir för rörigt för

Läs mer

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin INTRODUKTION Välkommen att ta i bruk uppdateringsverktyget DigiStoff. För att använda verktyget behöver du en Internetuppkoppling och en webbläsare. Det rekommenderas att du använder webbläsaren Firefox.

Läs mer

Pedagogiskt material till föreställningen

Pedagogiskt material till föreställningen Pedagogiskt material till föreställningen Pucko vs Milan Detta är ett material vars huvudsyfte är att fånga upp de teman och situationer som är en del av föreställningen. Målet är att skapa reflektion

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

Grundkurs 1 IKT Filhantering

Grundkurs 1 IKT Filhantering Filhantering Dan Haldin Ålands lyceum I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G Innehållsförteckning... 2 Filhantering med Windows... 3 Skapa Mappar... 4 Spara rätt... 5 Öppna sparade filer... 7 Flytta och

Läs mer

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA Här kommer några intervjutips till dig som gör skoltidning eller vill pröva på att arbeta som reporter. Bra ord att känna till: Journalisten kan ha olika uppgifter:

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Läroplanens riktlinjer (i sammanfattning)

Läroplanens riktlinjer (i sammanfattning) Läroplanens riktlinjer (i sammanfattning) Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att uttrycka sina tankar och åsikter och därmed få möjlighet att påverka sin situation, utvecklar

Läs mer

Så här kommer du igång med din elevdator Årskurs 4

Så här kommer du igång med din elevdator Årskurs 4 Så här kommer du igång med din elevdator Årskurs 4 Din utrustning: Dator, laddare, ryggsäck och enkla hörlurar som du får om några dagar Stöldskydd, nummer och namn Datorn är stöldmärkt och har ett nummer.

Läs mer

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång!

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Som ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i scoutkåren prioriteras

Läs mer

Hur kommer jag igång?

Hur kommer jag igång? 2015-01-12 Hur kommer jag igång? Hej och välkommen till Eftermarknadsutbildningen inom Konsumenträtt! Börja med att läsa igenom denna instruktion (i utskriftslayout). Den är till hjälp för att du snabbt

Läs mer