Remissvar gällande förslag till MKN för vattenförekomster inom Bottenvikens, Botten- och Västerhavets vattendistrikt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remissvar gällande förslag till MKN för vattenförekomster inom Bottenvikens, Botten- och Västerhavets vattendistrikt"

Transkript

1 Author Stéphanie Nicolin Phone Mobile 0046(0) Date Project ID Statkraft Sverige AB Remissvar gällande förslag till MKN för vattenförekomster inom Bottenvikens, Botten- och Västerhavets vattendistrikt Del 1- ificering av hydrologisk regim med bedömning av status KMV ÅF Industry AB Vattenkraft ÅF Industry AB, Stockholm Sweden Phone , Registered office in Stockholm, Corp. id , VAT SE

2 Innehållsförteckning 1 Introduktion Metodbeskrivning Bedömningsgrunder Datainsamling Avgränsning och antaganden Brister i metod och indata Resultat Bottenviken Skellefteälven Umeälven Bottenhavet Gideälven Moälven Nätraån Faxälven Åseleälven Fjällsjöälven Indalsälven Ljungan Västerhavet Lagan Nissan Referenser Remissvar gällande förslag till MKN för vattenförekomster inom Bottenviken, Botten- och Västerhavets vattendistrikt, april 2015.

3 1 Introduktion Inför upprättande av Statkraft Sveriges remissvar till Vattenmyndigheterna, gällande förslag till MKN för ytvatten, har underlag avseende ekologisk status och hydrologisk regim (kopplat till definitionen av Kraftigt Modifierade Vatten) sammanställts och analyserats. Arbetet har utförts för samtliga vattenförekomster i direkt anslutning till Statkrafts vattenkraftsanläggningar inom de tre vattendistrikten Bottenviken, Botten- och Västerhavet. Uppdraget är indelat i två delar där del I omfattar klassificering av hydrologisk regim med bedömning av status KMV (Kraftigt Modifierade Vatten) för respektive vattenförekomst. Sammanställningen av del I levereras i huvudsak excel-format. Följande rapport är en beskrivning av tillvägagångssätt, indata samt en sammanfattning av resultat för del I. Del I har i huvudsak omfattat följande moment: Identifiering av arbetskriterier för bedömning av KMV (Kraftigt Modifierade Vatten). Analys av samtliga vattenförekomster mot identifierade KMV-kriterier. Sammanfattning av bristande underlag för bedömning av KMV i första skede. Sammanfattning av eventuella förslag till preliminära KMV (pkmv) samt förslag till fortsatt KMV utifrån tillgänglig data. 2 Metodbeskrivning 2.1 Bedömningsgrunder Syftet med del I har varit att granska tidigare bedömningar av KMV (förvaltningscykel ) för aktuella vattenförekomster samt att utföra nya bedömningar utifrån tillgänglig information och vägledning inom området. Arbetet har utgått från den vägledning som Havs- och Vattenmyndigheten tagit fram och lagt ut på remiss- Vägledning för kraftigt modifierade vatten- 2014: XX. Utifrån vägledningens beskrivna process har den preliminära identifieringen av KMV begränsats till att besvara huruvida vattenförekomstens fysiska karaktär väsentligt förändrats på grund av mänsklig verksamhet (i detta ärende enbart m.a.p. vattenkraft). Som ett första steg har arbetsgången handlat om att undersöka påverkan på kvalitetsfaktorn hydrologisk regim för respektive vattenförekomst, med stöd av vägledningens beskrivning för preliminär identifiering. Nedan stycke återfinns i vägledningen gällande relationen mellan påverkan på hydrologisk regim och vattendragets fysiska karaktär. Om hydrologisk regim är klassificerad som otillfredsställande eller sämre kan det i de flesta fall förutsättas vara fråga om en väsentligt förändrad karaktär. Kvalitetsfaktorn hydrologisk regim har bedömts m.h.a. HaVs upprättade bedömningsgrunder för hydromorfologiska kvalitetsfaktorer (Bilaga 3: Bedömningsgrunder för Hydromorfologiska kvalitetsfaktorer i sjöar, vattendrag, kustvatten och vatten i övergångszon) och har sedermera Remissvar gällande förslag till MKN för vattenförekomster inom Bottenviken, Botten- och Västerhavets vattendistrikt, april 2015.

4 klassificerats, med utgångspunkt i de fyra parametrarna som i ovan nämnda bedömningsgrunder beskrivs utgöra hydrologisk regim, nedan angivna: Specifik flödesenergi i vattendrag Volymavvikelse i vattendrag Flödets i vattendrag Vattenståndets i vattendrag [m/h] 2.2 Datainsamling Beräkningarna av de fyra parametrarna inom hydrologisk regim har gällande oreglerade förhållanden baserats på data från SMHIs vattenweb, bestående av tidsserier simulerade med SMHIs modell S-HYPE (SMHI Vattenweb, 2015). Övrig data avseende reglerade förhållanden (så som medelvattenföring och vattenstånd) har inhämtats från Statkraft. Utöver ovan nämnda data baseras resultaten på generell information om status per vattenförekomst, inhämtat från VISS (VattenInformationsSystem Sverige), samt på geografisk och teknisk information om vattenkraftsanläggningar inhämtat från vattenkraftinfo ( och Statkraft. 2.3 Avgränsning och antaganden Att klassificera de fyra parametrarna inom hydrologisk regim för samtliga vattenförekomster, enligt bedömningsgrunder för hydromorfologiska kvalitetsfaktorer, är ett tidskrävande arbete. Detta främst med tanke på de indata som krävs, i synnerhet gällande bedömningen av specifik flödesenergi innan utbyggnad av vattenkraft (indata består exempelvis av vattenytans medellutning vid medelvattenföring innan utbyggnad samt av vattendragfårans medelbredd i ytvattenförekomsten vid medelvattenföring innan utbyggnad). På grund av begränsad tid inom uppdraget har således uppgiften avgränsats till att beräkna resultat för två av de fyra parametrarna inom hydrologisk regim (flödets volymavvikelse och flödets ). Denna avgränsning är utförd med stöd av HaVs klassificering av hydrologisk regim, nedan stycke återfinns i Bilaga 3 HVMFS 2013:19: Vid sammanvägning av parametrarna specifik flödesenergi, volymavvikelse, flödets samt vattenståndets till kvalitetsfaktorn hydrologisk regim i vattendrag ska den parameter vara utslagsgivande som har sämst status. Då beräkning av parametrarna volymavvikelse och flödets för de flesta vattenförekomsterna visade sig vara utslagsgivande (erhöll klass otillfredsställande eller sämre) avgränsades uppdraget till beräkning av endast dessa två parametrar. Detta eftersom beräkning av resterande parametrar inte skulle komma att dra ner status på hydrologisk regim ytterligare. För de vattenförekomster där hydrologisk regim klassas till bättre än otillfredsställande (d.v.s. måttlig eller bättre) utifrån volymavvikelse och flödets, kvarstår ytterligare arbete med att beräkna Remissvar gällande förslag till MKN för vattenförekomster inom Bottenviken, Botten- och Västerhavets vattendistrikt, april 2015.

5 resterande parametrar för en slutlig och komplett bedömning av hydrologisk regim. 2.4 Brister i metod och indata Avseende hydrologiska indata för vattenförekomsterna, med syfte att representera reglerande förhållanden, har data inhämtats från Statkraft. Verksamhetens mätstationer intill anläggningarna bedöms utgöra de mest tillförlitliga källorna för den typen av data. För några av Statkrafts vattenkraftstationer saknas dock komplett indata, vilket har medfört att beräkningar inte kunnat utföras för intilliggande vattenförekomster. Komplett data saknas i dagsläget för Ivarsfors och Värmeshult (Lagan) samt för Gustavsberg (Nissan). Det ska även tilläggas att brister kan förekomma i indata hämtat från de mätstationer som finns intill vattenkraftstationerna. Vidare bör tilläggas att data från vattenweben, med syfte att representera oreglerade förhållanden, endast är simulerade värden utifrån SMHIs modell S- HYPE. Således förekommer brister även i dessa data jämfört med verkliga förhållanden. Dock bedöms källan idag vara den mest förankrade och tillförlitliga för ändamålet. Under detta avsnitt ska också nämnas att vid beräkningar av de två parametrarna volymavvikelse och flödets har hänsyn ej tagits till den ekologiska påverkan vattenkraftens korttidsreglering medför på ekosystemet. Befintlig upplaga av bedömningsgrunder för hydromorfologiska kvalitetsfaktorer (HVMFS 2013:19- Bilaga 3) hänvisar endast till nyttjandet av dygnsmedelvattenföringen, vid beräkning av volymavvikelse och flödets. Detta är man enligt Havs- och Vattenmyndigheten medveten om men i dagsläget är det likväl befintlig vägledning som gäller vid klassificering av hydrologisk regim (Kling, J. 2015, pers. komm.) Slutligen, i resultatet för volymavvikelsen och flödets förekommer i vissa fall avvikande värden, i form av mycket höga siffror. Exempelvis uppvisar vattenförekomster intill anläggningen Bergvattnet i Fjällsjöälven en förändring i volymavvikelsen på flera 1000 % samt en förändring av flödets på ännu en tiopotens (se ). Värden som dessa uppstår vanligen då man tittar på en vattenförekomst med relativt låga oreglerade vattenföringsdata och sedan ska jämföra med reglerade vattenföringsdata för samma vattenförekomst, vilka endast finns att tillgå från mätstationen intill närmaste vattenkraftsanläggning (se beskrivning av ekvationer i HVMFS 2013:19- Bilaga 3, avsnitt 3, för detaljer och ökad förståelse för beräkningar). 3 Resultat I kommande avsnitt presenteras resultatet av de bedömningar som gjorts av status för KMV för samtliga vattenförekomster, indelade per vattendistrikt och vattendrag. Resultat av utförda beräkningar redovisas för de två parametrarna Volymavvikelse och Flödets med tillhörande Remissvar gällande förslag till MKN för vattenförekomster inom Bottenviken, Botten- och Västerhavets vattendistrikt, april 2015.

6 klass, baserat på klassificering för bedömning av hydrologisk regim (HVMFS 2013:19- Bilaga 3). ificeringen följer enligt nedan och är förtydligad med färgkod i kommande avsnitt: Tabell 1. gränser för volymavvikelse- och flödets i vattendrag. 1= Dålig status 2= Otillfredsställande status 3= Måttlig status 4= God status 5= Hög status I kommande tabeller redovisar Status KMV det slutliga resultatet av utförda beräkningar, vilket inte bara baseras på beräknad status för hydrologisk regim utan också på tidigare utförda bedömningar av KMV (förvaltningscykel , information hämtad i VISS). Nedan fyra alternativ presenteras i kommande tabeller under Status KMV: Fortsatt KMV (Kraftigt Modifierat Vatten) innebär att vattenförekomsten i VISS är klassad som kraftigt modifierad och att hydrologisk regim klassats till otillfredsställande eller sämre, utifrån beräkning av volymavvikelse och flödets. Förslag på pkmv (Preliminärt Kraftigt Modifierat Vatten) innebär att vattenförekomsten är klassad som naturlig i VISS men att resultatet av beräkning av volymavvikelse och flödets klassar hydrologisk regim till otillfredsställande eller sämre. Detta innebär att man har en indikation på att vattenförekomstens karaktär är väsentligt förändrad m.a.p. vattenföring och att det kan röra sig om ett kraftigt modifierat vatten. Naturligt i VISS, beräkning av 2 parametrar ger ej pkmv innebär att vattenförekomsten är klassad som naturlig i VISS och att resultat av beräkning av volymavvikelse och flödets klassar hydrologisk regim till måttlig eller bättre, d.v.s. man kan inte påvisa en väsentlig förändring av vattenförekomstens karaktär m.a.p. vattenföring. Vidare arbete krävs således för en komplett bedömning av hydrologisk regim (beräkning av vattenståndets och specifik flödesenergi). KMV i VISS, beräkning av 2 parametrar ger ej pkmv innebär att vattenförekomsten är klassad som kraftigt modifierad i VISS men att resultatet av beräkningar av volymavvikelse och flödets klassar hydrologisk regim till måttlig eller bättre, d.v.s. man kan inte påvisa en väsentlig förändring av vattenförekomstens karaktär m.a.p. vattenföring. Vidare arbete krävs således för en komplett bedömning av hydrologisk regim (beräkning av vattenståndets och specifik flödesenergi). Remissvar gällande förslag till MKN för vattenförekomster inom Bottenviken, Botten- och Västerhavets vattendistrikt, april 2015.

7 3.1 Bottenviken Skellefteälven KVALITETSFAKTORER OCH KLASSNING Älv Anläggning Vattenförkomst (us-ns) Volymavvikelse volymavvikelse Flödets flödets hydrologisk regim Fortsatt KMV Skellefteälven Kvistforsen krv us SE % 2 403% 1 1 X Skellefteälven Kvistforsen krv ns SE % 2 400% 1 1 X Förslag på pkmv Status KMV Naturligt i VISS, beräkning av 2 parametrar ger ej pkmv KMV i VISS, beräkning av 2 parametrar ger ej pkmv Skellefteälven Kvistforsen krv gamla åfåran SE % 2 408% 1 1 X Umeälven KVALITETSFAKTORER OCH KLASSNING Älv Anläggning Vattenförkomst (us-ns) Volymavvikelse volymavvikelse Flödets flödets hydrologisk regim Fortsatt KMV Umeälven Harrsele krv us SE % 2 493% 1 1 X Umeälven Harrsele krv ns SE % 2 493% 1 1 X Umeälven Bjurfors nedre krv us SE % 2 428% 1 1 X Umeälven Bjurfors nedre krv ns SE % 2 429% 1 1 X Umeälven Bjurfors övre krv us SE % 2 409% 1 1 X Umeälven Bjurfors övre krv ns SE % 2 409% 1 1 X Förslag på pkmv Status KMV Naturligt i VISS, beräkning av 2 parametrar ger ej pkmv KMV i VISS, beräkning av 2 parametrar ger ej pkmv ÅF Industry AB, Stockholm Sweden Phone , Registered office in Stockholm, Corp. id , VAT SE

8 3.2 Bottenhavet Gideälven KVALITETSFAKTORER OCH KLASSNING Status KMV Flödets hydrologisk regim Naturligt i VISS, beräkning av 2 parametrar ger ej pkmv Älv Anläggning Vattenförkomst (us-ns) Volymavvikelse volymavvikelse flödets Fortsatt KMV Förslag på pkmv Gideälven Stennäs krv us SE % 2 28% 3 2 X Gideälven Stennäs krv ns spillfåra SE % 2 28% 3 2 X Gideälven Stennäs krv ns SE % 2 19% 3 2 X Gideälven Gammelby krv us SE % 3 45% 3 3 X Gammelby krv ns gamla SE % 3 45% 3 3 Gideälven åfåran X Gideälven Gammelby krv ns SE % 3 26% 3 3 X KMV i VISS, beräkning av 2 parametrar ger ej pkmv Gideälven Björna krv us SE % 3 30% 3 3 X Gideälven Björna krv ns 1 SE % 3 30% 3 3 X Gideälven Björna krv ns Björna by SE % 3 19% 3 3 X Gideälven Gideå krv us SE % 3 83% 2 2 X Gideälven Gideå krv ns SE % 3 83% 2 2 X Gideälven Gidböle krv us SE % 3 93% 2 2 X Gideälven Gidböle krv ns SE % 3 93% 2 2 X Gideälven Gideåbacka krv us SE % 3 111% 1 1 X Gideåbacka krv ns gamla 35% 3 111% 1 1 Gideälven åfåran SE X Gideälven Gideåbacka krv ns SE % 3 111% 1 1 X Remissvar gällande förslag till MKN för vattenförekomster inom Bottenviken, Botten- och Västerhavets vattendistrikt, april Page 8 (16)

9 3.2.2 Moälven KVALITETSFAKTORER OCH KLASSNING Älv Anläggning Vattenförkomst (us-ns) Volymavvikelse volymavvikelse Flödets flödets hydrologisk regim Fortsatt KMV Förslag på pkmv Moälven Anundsjö krv us SE % 3 53% 2 2 X Moälven Anundsjö krv ns SE % 3 52% 2 2 X Status KMV Naturligt i VISS, beräkning av 2 parametrar ger ej pkmv KMV i VISS, beräkning av 2 parametrar ger ej pkmv Nätraån KVALITETSFAKTORER OCH KLASSNING Älv Anläggning Vattenförkomst (us-ns) Volymavvikelse volymavvikelse Flödets flödets hydrologisk regim Fortsatt KMV Förslag på pkmv Nätraån Sidensjö krv us SE % 2-89% 2 2 X Nätraån Sidensjö krv ns SE % 2-89% 2 2 X Brynge krv us SE Nätraån Drömmesjön 51% 2 100% 2 2 X Brynge krv ns gamla SE Nätraån åfåran 51% 2 100% 2 2 X Nätraån Brynge krv us SE % 2 100% 2 2 X Nätraån Brynge krv ns Lillån SE % % 1 1 X Nätraån Nyfors krv us SE % 2-76% 2 2 X Nätraån Nyfors krv ns SE % 2-76% 2 2 X Nätraån Fors krv us SE % 2-83% 2 2 X Fors krv ns gamla SE Nätraån åfåran 94% 2-85% 2 2 X Nätraån Fors krv ns SE % 2-85% 2 2 X Nätraån Drömme krv us SE % 2-69% 2 2 X Status KMV Naturligt i VISS, beräkning av 2 parametrar ger ej pkmv KMV i VISS, beräkning av 2 parametrar ger ej pkmv Remissvar gällande förslag till MKN för vattenförekomster inom Bottenviken, Botten- och Västerhavets vattendistrikt, april Page 9 (16)

10 3.2.4 Faxälven Älv Anläggning Vattenförkomst (us-ns) Volymavvikelse KVALITETSFAKTORER OCH KLASSNING volymavvikelse Flödets flödets hydrologisk regim Fortsatt KMV Förslag på pkmv Status KMV Naturligt i VISS, beräkning av 2 parametrar ger ej pkmv KMV i VISS, beräkning av 2 parametrar ger ej pkmv Faxälven Gäddede krv us SE % 1 74% 2 1 X Gäddede krv ns Faxälven gamla åfåran SE % 1 74% 2 1 X Faxälven Gäddede krv ns SE % 2 14% 4 2 X Åseleälven KVALITETSFAKTORER OCH KLASSNING Älv Anläggning Vattenförkomst (us-ns) Volymavvikelse volymavvikelse Flödets flödets hydrologisk regim Fortsatt KMV Åseleälven Malgomaj krv us SE % 2 466% 1 1 X Åseleälven Malgomaj krv ns SE % 2 196% 1 1 X Förslag på pkmv Status KMV Naturligt i VISS, beräkning av 2 parametrar ger ej pkmv KMV i VISS, beräkning av 2 parametrar ger ej pkmv Åseleälven Åseleälven Volgsjöfors krv us SE % 2 355% 1 1 Volgsjöfors krv ns SE % 2 358% 1 1 X X Remissvar gällande förslag till MKN för vattenförekomster inom Bottenviken, Botten- och Västerhavets vattendistrikt, april Page 10 (16)

11 3.2.6 Fjällsjöälven Älv Anläggning Vattenförkomst (us-ns) Volymavvikelse KVALITETSFAKTORER OCH KLASSNING volymavvikelse Flödets flödets hydrologisk regim Fortsatt KMV Förslag på pkmv Status KMV Naturligt i VISS, beräkning av 2 parametrar ger ej pkmv KMV i VISS, beräkning av 2 parametrar ger ej pkmv Fjällsjöälven Dabbsjö krv us SE % 1 788% 1 1 X Fjällsjöälven Dabbsjö krv ns SE % 1 788% 1 1 X Fjällsjöälven Bergvattnet krv us SE % % 1 1 X Bergvattnet krv ns Fjällsjöälven Bergattensbäcken SE % % 1 1 X Fjällsjöälven Bergvattnet krv us Nåsjön SE % % 1 1 X Bergvattnet krv ns Fjällsjöälven Nåsjöbäcken SE % % 1 1 X Fjällsjöälven Korsselbränna krv us SE % % 1 1 X Fjällsjöälven Korsselbränna krv ns SE % 2 800% 1 1 X Fjällsjöälven Tåsjö krv us SE % 1 709% 1 1 X Fjällsjöälven Tåsjö krv ns gamla åfåran SE % 1 710% 1 1 X Fjällsjöälven Tåsjö krv ns SE % 1 712% 1 1 X Fjällsjöälven Klingerforsens krv us SE % 1 377% 1 1 X Klingerforsens krv ns gamla Fjällsjöälven åfåran SE % 1 377% 1 1 X Fjällsjöälven Klingerforsens krv ns Flåsjöån SE % 1 376% 1 1 X Fjällsjöälven Hoting krv us SE % 2 744% 1 1 X Fjällsjöälven Hoting krv ns gamla åfåran SE % 2 744% 1 1 X Fjällsjöälven Hoting krv ns SE % 2 745% 1 1 X Remissvar gällande förslag till MKN för vattenförekomster inom Bottenviken, Botten- och Västerhavets vattendistrikt, april Page 11 (16)

12 3.2.7 Indalsälven Älv Anläggning Vattenförkomst (us-ns) Volymavvikelse KVALITETSFAKTORER OCH KLASSNING volymavvikelse Flödets flödets hydrologisk regim Fortsatt KMV Förslag på pkmv Status KMV Naturligt i VISS, beräkning av 2 parametrar ger ej pkmv KMV i VISS, beräkning av 2 parametrar ger ej pkmv Indalsälven Hammarforsens krv us SE Indalsälven Hammarforsens krv ns SE Indalsälven Indalsälven Indalsälven Olden krv Övre lilla Mjölkvattnet Olden krv Nedre fisklössjön (överledningstunnel) Olden krv Utlopp yttre Oldsjön SE SE SE % 3 187% 1 1 X 42% 3 188% 1 1 X 162% % 1 1 X 907% % 1 1 X 93% 2 791% 1 1 X Indalsälven Oldens krv Oldån vid kraftstationen SE % % 1 1 X Remissvar gällande förslag till MKN för vattenförekomster inom Bottenviken, Botten- och Västerhavets vattendistrikt, april Page 12 (16)

13 3.2.8 Ljungan Älv KVALITETSFAKTORER OCH KLASSNING Flödets hydrologisk regim Anläggning Vattenförkomst (us-ns) Volymavvikelse volymavvikelse flödets Järnvägsforsens krv us SE % 2 122% 1 1 X Ljungan Järnvägsforsens krv Ljungan ns 2 Råsjöån SE % % 1 1 X Ljungan Nederede krv us SE % 2 214% 1 1 X Fortsatt KMV Ljungan Nederede krv ns SE % 2 215% 1 1 X Nederede krv ns Ljungan Stödesjön SE % 2 202% 1 1 X Ljungan Skallböle krv us SE % 2 103% 1 1 X Ljungan Skallböle krv ns SE % 2 103% 1 1 X Ljungan Matfors krv us SE % 2 109% 1 1 X Ljungan Matfors krv ns SE % 2 110% 1 1 X Ljungan Matfors krv ns Marmen SE % 2 103% 1 1 X Ljungan Viforsen Krv us SE % 3 52% 2 2 X Ljungan Viforsen Krv ns SE % 3 53% 2 2 X Förslag på pkmv Status KMV Naturligt i VISS, beräkning av 2 parametrar ger ej pkmv KMV i VISS, beräkning av 2 parametrar ger ej pkmv Remissvar gällande förslag till MKN för vattenförekomster inom Bottenviken, Botten- och Västerhavets vattendistrikt, april Page 13 (16)

14 3.3 Västerhavet Lagan Vattenförkomst (usns) Volymavvikelse KVALITETSFAKTORER OCH KLASSNING volymavvikelse Flödets flödets hydrologisk regim Älv Anläggning Lagan Långö krv us SE % 3 64% 2 2 X Lagan Långö krv ns SE % 3 65% 2 2 X Lagan Åby krv us och ns SE % 3 74% 2 2 X Lagan Bro krv SE % 3 117% 1 1 X Lagan Skeen krv us SE % % 1 1 X Lagan Skeen krv ns SE % % 1 1 X Lagan Traryd krv us SE % 3 249% 1 1 X Lagan Traryd krv ns SE % 3 237% 1 1 X Lagan Kvarnaholm krv us SE % 3 230% 1 1 X Lagan Timsfors Krv us SE % 3 175% 1 1 X Lagan Ängabäck Krv us SE % 3 360% 1 1 X Lagan Ängabäck Krv ns SE % 3 357% 1 1 X Lagan Bassalt krv SE % 3 389% 1 1 X Lagan Knäred övre krv us SE % 3 412% 1 1 X Lagan Knäred övre krv ns SE % 3 380% 1 1 X Lagan Knäred övre krv ns gamla åfåra SE % % 1 1 X Lagan Knäred nedre krv us SE % 3 320% 1 1 X Lagan Skogaby krv us SE % 3 493% 1 1 X Lagan Karsefors krv us SE % % 1 1 X Lagan Karsefors krv gamla åfåran SE % 3 380% 1 1 X Lagan Karsefors krv ns SE % 3 380% 1 1 X Lagan Laholm krv us SE % 3 518% 1 1 X Lagan Laholm krv ns SE % 3 510% 1 1 X Fortsatt KMV Förslag på pkmv Status KMV Naturligt i VISS, beräkning av 2 parametrar ger ej pkmv KMV i VISS, beräkning av 2 parametrar ger ej pkmv Saknad station: För Värmeshult och Ivarsfors kraftstationer saknas komplett indata över vattenföring varför beräkningar inte har utförts för intilliggande vattenförekomster i detta skede. Remissvar gällande förslag till MKN för vattenförekomster inom Bottenviken, Botten- och Västerhavets vattendistrikt, april Page 14 (16)

15 3.3.2 Nissan KVALITETSFAKTORER OCH KLASSNING Flödets Saknad station: Intill Gustavsberg kraftstation finns ingen mätstation i dagsläget varför indata saknas för intilliggande vattenförekomster och beräkningar inte har utförts i detta skede. hydrologisk regim Status KMV Vattenförkomst (usns) Volymavvikelse flödets Fortsatt Förslag på Naturligt i VISS, beräkning av Älv Anläggning volymavvikelse KMV pkmv 2 parametrar ger ej pkmv Nissan Hylte krv us SE % 1 2% 5 1 X Nissan Hylte krv ns SE % 2 0% 5 2 X Nissan Nyebro krv us SE % 3 25% 3 3 X Nissan Fröslida krv us SE % 3-6% 4 3 X Nissan Nissaström krv us SE % 3 42% 3 3 X Nissan Nissaström krv ns SE % 3 42% 3 3 X KMV i VISS, beräkning av 2 parametrar ger ej pkmv Remissvar gällande förslag till MKN för vattenförekomster inom Bottenviken, Botten- och Västerhavets vattendistrikt, april Page 15 (16)

16 4 Referenser Digitala SMHI Vattenweb., 2015.( Statkraft Sveriges hemsida, 2015.( Vattenkraft.info Vattenkraften i Sverige. ( Vattenmyndigheternas hemsida Skriftliga Havs- och vattenmyndigheten (HaV) Havs- och Vattenmyndighetens föreskrifter om klassificering av miljökvalitetsnormer avseende ytvatten HVMFS 2013:19 [1]. Havs- och vattenmyndigheten (HaV) Bedömningsgrunder för hydromorfologiska kvalitetsfaktorer i sjöar, vattendrag, kustvatten och vatten i övergångszon HVMFS 2013:19- Bilaga 3. Kling, J., Vartia, K., Svensson, J., Wall, K Remiss vägledning för kraftigt modifierade vatten 2014:XX. Kling, J Vägledning för Kraftigt modifierade vatten med tillämpning på vattenkraft 2014:XX. Svenska Kraftverksföreningen, Hydropower in Sweden. ISBN Personlig kommunikation Kling, J och Avdelning för havs- och vattenförvaltningen, Havs- och vattenmyndigheten (HaV). Remissvar gällande förslag till MKN för vattenförekomster inom Bottenviken, Botten- och Västerhavets vattendistrikt, april Page 16 (16)

17 REPORT Author Inger Poveda Björklund Phone Mobile Date Project ID Statkraft Sverge AB Remissvar gällande förslag till MKN för vattenförekomster inom Bottenvikens, Botten- och Västerhavets vattendistrikt Del 2 Resonemang om undantag ÅF-Industry AB, Frösundaleden 2 (goods 2E), SE Stockholm Sweden Phone , Registered office in Stockholm, Corp. id , VAT SE Page 1 (10)

18 Innehåll 1 Introduktion Metod Avgränsning Förutsättningar Möjlighet till undantag Vattenförekomster med God ekologisk Potential Avrinningsområden i Grupp Avrinningsområden i Grupp Avrinningsområden i Grupp Vattenförekomster med God ekologisk status Avrinningsområden i Grupp Avrinningsområden i Grupp Slutsatser Referenser... 9 Page 2 (10)

19 1 Introduktion Inför upprättande av Statkraft Sveriges remissvar till Vattenmyndigheterna, gällande förslag till MKN för ytvatten, har möjligheten till att tillämpa undantag utifrån Vattenmyndigheternas förslag till MKN analyserats. Uppdraget, som är del II i ÅFs uppdrag omfattar att ta fram ett generellt resonemang avseende när undantag i form av hand tidsfrist till 2027 eller mindre stränga krav skulle kunna gälla. Resonemanget underbyggs med exempel på vattenförekomster från respektive vattendistrikt som påverkas av Statkrafts vattenkraftanläggningar. 2 Metod 2.1 Avgränsning Uppdraget avgränsas till att omfatta vattenförekomster uppströms och nedströms Statkrafts anläggningar i Umeälven, Indalsälven och Lagan enligt nedan. I tabellen nedan redovisas vilka vattenförekomster samt nytt förslag och tidigare bedömning av MKN (VISS, 2015). Indalsälven Bottenhavets vattendistrikt US/NS Vattenförekomst Nytt förslag MKN MKN 2009 US Hammarforsens krv NS Hammarforsens krv NS Oldens krv US damm övre Lill- Mjölkvattnet NS damm övre Lilla Mjölkvattnet NS damm övre Lilla Mjölkvattnet US damm Övre Oldsjön NS damm Övre Oldsjön US damm Fisklössjön NS damm Fisklössjön NS damm Fisklössjön SE , Indalsälven SE , Indalsälven SE , Yttre Oldsjön SE , Övre-Lill Mjölkvattnet SE , Långån SE , Långan SE , Övre Oldsjön SE , Övre Oldån SE , Nedre Fisklössjön SE , Fisklösån SE , Fisklösån GES 2021 GES 2021 GES 2021 GES 2021 GEP 2027 GES 2015 GEP 2027 GES 2021 GEP 2027 GES 2021 GEP 2027 GES 2021 GEP 2027 GEP 2021 GEP 2027 GES 2021 GES 2021 GES 2021 GES 2021 GES 2021 GEP 2027 GEP 2021 Page 3 (10)

20 Umeälven Bottenhavets vattendistrikt Vattenförekomst Namn Nytt förslag MKN MKN 2009 US Bjurfors övre krv NS Bjurfors övre krv NS Bjurfors nedre krv NS Harrsele krv NS Fällforsdammen SE , Bjurfors övre dämningsområde SE , Bjurfors nedre dämningsområde SE , Harrsele dämningsområde SE , Fällforsdammens dämningsområde SE , Sjö GEP 2027 GEP 2021 GEP 2027 GEP 2021 GEP 2027 GEP 2021 GEP 2027 GEP 2021 GEP 2027 GEP 2021 Lagan (sekvens av älven) Västerhavets vattendistrikt Vattenförekomst Namn Nytt förslag MKN MKN 2009 US Åby krv Skålån_ Lagan-Flåren, SE GES GES NS Åby krv NS Bro krv US Skeen krv US Bolmaryd damm US Sunnerborg damm N+S Sunnerborg damm US Traryd krv NS Traryd krv, Kvarnholm kvr, US Timsfors krv US Ängabäck krv Hallsjön, SE Skålån-Hallsjön, SE Bolmen, SE Kösen, SE Bolmån-Skålån, SE Bolmån: Exen-Kösen, SE Tarydsmagasinet, SE Lillån- Tarydsmagasinet, SE Ängabäck dämningsområde, SE GES 2015 GES 2015 GES GES 2021 GES GES 2015 GES Hög 2015 GES GES 2021 GES GES 2021 GES Hög 2015 GES GES 2021 GES GES 2015 Page 4 (10)

21 Bedömningen avgränsas till att beakta de åtgärder som Vattenmyndigheten har föreslagit i VISS, vilka omfattas av utredning av vandringshinder, fiskväg eller utrivning av vandringshinder samt miljöanpassade flöden. 2.2 Förutsättningar Till grund för denna generella bedömning om undantag i form av tidsfrist till 2027 eller mindre stränga krav ligger Havs- och vattenmyndighetens rapport 2014:12. I handledningen är stegen, till att bedöma om undantag är tillämpbart och bedömning om fastställande av mindre stränga krav, tydligt beskrivna. Stegen har i möjligaste mån följts, särskilt när det gäller följande frågeställningar: Är det tekniskt möjligt att göra ytterligare förbättringar i tid för att uppnå god status/potential till 2027? Bedömning om vad som är teknist möjligt tar stöd av fyra kriterier, varav ett kriterie utgörs av praktiska begränsningar (t.ex. tillståndsprövning, förberedande arbeten och bristande finansiering). Innebär det orimliga kostnader att färdigställa förbättringarna i tid för att uppnå god status/potential till 2027? Undantag på grund av orimliga kostnader har stöd av tre olika kriterier varav påtagligt höga kostnader än nyttor och en betydande risk för påtagligt höga kostnader än nyttor har beaktats. Enligt rapporten finns ingen tydlig kvantifiering av vad som är rimliga kostnader utan en sådan bör baseras på en samhällsekonomisk analys. Tillåter de naturliga förhållandena återhämtning till god status/potential till eller efter 2027? Naturliga förhållanden syftar på de förhållanden som avgör takten för en naturlig återhämtning. Är det omöjligt att göra ytterligare förbättringar av vattenförekomstens status? Begreppet omöjligt definieras i vägledningen som om att det inte finns någon möjlig lösning för att uppnå god status/potential. Övrigt som är beaktat i bedömningen är: Resultatet av del I av detta uppdrag som omfattar klassificering av hydrologisk regim med bedömning av status KMV (Kraftigt Modifierade Vatten) för respektive vattenförekomst. Den nationella strategin för hållbar vattenkraft (Havs- och vattenmyndigheten och Energimyndigheten, 2014) där alla avrinningsområden har indelats i sex grupper. Indalsälven tillhör Grupp 2, Umeälven tillhör Grupp 3 och Lagan tillhör Grupp 4. Kriterier för KMV-klassade vattenförekomster 3 Möjlighet till undantag 3.1 Vattenförekomster med God ekologisk Potential 2027 För de vattenförekomster som har förklarats som kraftigt modifierade vatten (KMV) finns krav på att uppnå God Ekologisk Potential (GEP) istället för God Ekologisk Status (GES). Det innebär att vattenförekomsten är föremål för stora fysiska förändringar, för Page 5 (10)

22 att möjliggöra samhällets nyttjande av vattenresurser (Havs- och Vattenmyndigheten, 2014) Det innebär också att den nytta som följer av att vattenförekomsten är kraftigt modifierad av tekniska skäl eller att den med rimliga kostnader inte kan uppnås på något annat sätt som är bättre för miljön. Grunden till att vattenförekomster uppströms och nedströms vattenkraftanläggningar är klassificerade till KMV beror på att någon av de hydromorfologiska kvalitetsfaktorerna, konnektivitet eller hydrologiska regim, har bedömts ha dålig status. Att miljökvalitetsnormen GEP till 2027 tillämpas innebär att det inte är tekniskt möjligt att göra ytterligare förbättringar i tid för att uppnå GEP till Det behöver emellertid inte innebära att det är möjligt att uppnå GEP till 2027, utan att snararare att en sådan bedömning skjuts upp till nästa förvaltningscykel. Förslag på åtgärder i form av fiskväg/utrivning av vandringshinder, miljöanpassat flöde och behov av åtgärdsutredningar, finns föreslagna för flertalet av vattenförekomsterna uppströms och nedströms Statkrafts anläggningar i KMV-klassade vattenförekomster. Ett möjligt skäl till att förbättringar inte skulle kunna uppnås till 2027 är svårigheten att miljöanpassa flödet i nedströmsliggande torrfåror på så sätt att de naturliga förhållandena återhämtas tills dess. I Havs- och vattenmyndighetens rapport om ekologiska flöden (Ekologiska flöden och ekologiskt anpassad vattenreglering, 2013) nämns bristen på universell definition av vad miljöanpassat flöde är, trots att begreppet har använts under en lång tid. Det refereras emellertid till en konferens om miljöanpassat flöde 2007 där en deklaration togs fram för att belysa vikten av att upprätthålla miljöanpassade flöden i vattendrag. Här definieras miljöanpassat flöde som ett flöde som speglar den magnitud, timing och kvalitet av vattenflöde som behövs för att upprätthålla fungerande ekosystem i sjöar, vattendrag och estuarier och de människor som är beroende av dessa. Av rapporten framgår dock att den existerande litteraturen om miljöanpassat flöde tydligt visar att antropogena flödesförändringar är negativa för ekosystemet men den är inte ett tillräckligt bra underlag för att sätta generella riktlinjer. Rapporten tar också upp svårigheten att sätta en lämplig nivå på miljöanpassat flöde och redovisar ett antal olika typer av modeller och metoder för detta. I särskilt korttidsreglerade vattendrag är det svårt att applicera modeller baserade på en naturlig flödesregim eftersom det påverkar den samhällsekonomiska aspekten och energiproduktionen (Havs- och vattenmyndigheten, 2013). Rapportens slutsats är att det miljöanpassade flödet böra vara adaptivt och att det är viktigt att följa upp responsen både i den abiotiska och biotiska miljön oavsett typ av metod och modell. Avrinningsområden i Grupp 2 Oldens kraftverk i Indalsälven är en effektstation med vissa restriktioner i flödet nedströms. I VISS föreslås fiskväg vid Fisklössjöns damm (se avsnitt 4.2) däremot inte vid dammarna som dämmer upp Övre Oldsjön och Övre Lilla Mjölkvattnet. Orsaken till det är sannolikt att fiskpopulationen i de nedströmsliggande vattenförekomsterna Långan, Långån (VISS, SE ) och Övre Oldån bedöms vara allvarligt skadade och att möjligheten till en återuppbyggnad och ett upprätthållande av ekologin skulle kräva både fiskvägar och ett miljöanpassat flöde. Beräkningar med ett miljöanpassat flöde på 3 m 3 /s visar att fiskväg vid alla tre dammarna skulle medföra en produktionsförlust på drygt 180 GWh/år (Vattenfall, 2014), vilket är ca 53 % av årsproduktionen vid Oldens kraftverk. Därtill tillkommer produktionsförluster på grund av ändrade regleringsrutiner till en mer miljöanpassad reglering, om de naturliga förhållandena ska ha en möjlighet att på längre sikt kunna återhämta sig. Det är tveksamt om denna typ av åtgärder med gällande förutsättningar skulle kunna ge en Page 6 (10)

23 väsentlig positiv effekt på hydromorfologiska och ekologiska kvalitetsfaktorerna, utan att påtagligt påverka verksamheten, vilket är ett kriterium för KMV. Detta skulle kunna vara ett skäl till att fastställa mindre stränga krav. Därtill har Indalsälven, enligt strategin för hållbar vattenkraft (Havs- och vattenmyndigheten och Energimyndigheten, 2014) bedömts tillhöra avrinningsområden i Grupp 2 som har både höga värden för energisystemet och för miljömålet Levande sjöar och vattendrag. Dessa avrinningsområden har störst andel KMV-klassade vattenförekomster och ökning av reglering kan därför bli aktuellt för att klara mer oreglerbar förnybar energi. Av den anledningen är strategin att förlägga eventuella fiskvägar vid dammar utan torrfåror, där det endast behövs tappas tillräckligt med lockvatten i fiskvägen men inte för att också nyetablera ekologin i en torrfåra. Avrinningsområden i Grupp 3 Statkraft har anläggningar i Umeälven, som tillhör en grupp avrinningsområden med en annan strategi, Grupp 3. Till skillnad från Grupp 2 har Grupp 3 en relativt stor andel vattendrag som har bedömts värdefulla ur naturvärde, eller vattendrag/ delsträckor som skyddas enligt 4 kap miljöbalken (Havs- och vattenmyndigheten och Energimyndigheten, 2014). Strategin för denna grupp avrinningsområden är därför att ta fram mer detaljerade strategier som kan påvisa vilka åtgärder som ger mest värde för miljömålet relativt energivärdet. Statkraft tre anläggningar, Bjurfors Övre och Nedre samt Harrsele kraftverk ligger i en kaskad med mellanliggande dämningsområden. Vid Bjurfors Nedre och Harrsele kraftverk finns torrfåror. I VISS föreslås fiskväg eller utrivning av vandringshinder vid samtliga anläggningar med effekt på dämningsområden och två biflöden, Rackbäcken i Bjurfors nedre dämningsområde och Ramsån i Harrsele dämningsområde. Förutsatt att det är tekniskt möjligt att anlägga fiskvägar vid alla tre dammarna kan det innebära en total produktionsförlust på 20,2 GWh/år, med en antagen tappning av 3 m 3 /s i fiskvägen förbi Bjurfors Nedre och Harrsele kraftverk (Vattenfall, 2014). Vid Bjurfors Nedre och Harrsele kraftverk erfordras, förutom lockvatten i fiskvägen, också att ett mer miljöanpassat flöde tillämpas. Detta innebär sannolikt att korttidsreglering inte kan utföras fullt ut vilket medför ytterligare påverkan på vattenkraftproduktionen. I havs- och vattenmyndighetens rapport om ekologiska flöden (2013) diskuteras svårigheten med att få en översyn ur ett avrinningsområdesperspektiv och att se hela flödesdynamiken för att kunna ta ett samlat grepp om ekologiskt anpassade flöden, där konsekvensanalys upprättas och avvägningar görs mellan olika intressen. Även den juridiska processen utgör ett hinder för att tillämpa miljöanpassat flöde, en process som även kan medföra krav på regleringsförändringar vid fler anläggningar. Detta skulle kunna vara ett skäl till att GEP inte uppnås till Om ovan resonemang inte är tillräckligt är nästa steg orimliga kostnader relevant att resonera om. Det finns risk för att kostnader för åtgärder överstiger nyttan för olika intressen med att åtgärder vidtas, som t.ex. den ekologiska nyttan, men inte att de är påtagligt högre, vilket är ett kriterium för att säga att åtgärderna medför orimliga kostnader. På grund av detta och med bakgrund av strategin för avrinningsområde i Grupp 3 går det inte att säga om mindre stränga krav är tillämpligt utan en sådan bedömning behöver baseras på en samhällsekonomisk analys (Havs- och vattenmyndigheten, 2014). Page 7 (10)

24 Avrinningsområden i Grupp 4 Avrinningsområdena i Grupp 4, enligt den nationella strategin, har ett begränsat värde för energiproduktionen och en begränsad reglerförmåga. En av dessa älvar är Lagan där vattenförekomster som påverkas av de kraftverk som producerar mest energi är KMV-klassade, i enlighet med den nationella strategin. Miljömålet är av mindre betydelse i detta sammanhang på grund av andra miljöproblem med försurning och övergödning. Ett exempel på en KMV-klassad vattenförekomst i Lagan finns nedströms Ängabäck kraftverk, SE (VISS, 2015), vilken har bedömts till måttlig status p.g.a. den hydromorfologiska kvalitetsfaktorn och den biologiska kvalitetsfaktorn fisk. Ingen av de fyra parametrar som utgör hydrologisk regim är bedömda i VISS för denna vattenförekomst. Resultatet av beräkningar för del 1 inom detta uppdrag hävdar emellertid att, den hydrologiska regimen är dålig på grund av dålig status på flödets. De befintliga miljöproblemen, som kan ta lång tid att åtgärda, och det, enligt VISS, sannolikt kraftigt påverkade fisksamhället, medger en tveksamhet till att några åtgärder skulle kunna ha en väsentlig positiv effekt på hydromorfologiska och ekologiska kvalitetsfaktorerna, utan att påtagligt påverka verksamheten. Detta skulle kunna motivera till mindre stränga krav. 3.2 Vattenförekomster med God ekologisk status 2021 I detta kapitel ingår ett resonemang om huruvida det är tillämpbart med undantag i form av förlängd tidsfrist till 2027 för vattenförekomster som enligt förslag ska uppnå GES till Avrinningsområden i Grupp 2 Som nämnts ovan föreslås i VISS anläggande av fiskväg vid en av de tre dammarna tillhörande Oldens kraftverk i Indalsälven, för att förbättra konnektiviteten i Fisklösån (SE ) som har sitt utlopp i Yttre Oldsjön. Den dåliga statusen beror enbart på att kvalitetsfaktorn konnektivitet är dålig, övriga hydrologiska kvalitetsfaktorer har bedömts till höga. De biologiska kvalitetsfaktorerna har inte bedömts för vattendraget men enligt Länsstyrelsen (2012) finns fiskarter som bl.a. öring och röding i vattendraget. Ett skäl till tidsfrist fram till 2027 skulle i detta fall kunna vara att de krävs erforderliga utredningar för att bestämma om fiskväg är en åtgärd som inte medför orimliga kostnader, jämfört med erhållen nytta samt eventuellt ett upprätthållande av tillståndsansökan etc. för att slutligen kunna bygga. Dessa moment är tidskrävande. Ännu ett exempel på vattenförekomster i Indalsälven med GES till 2021 är de som finns uppströms och nedströms Hammarforsens kraftverk (SE och SE ). Även där föreslås en fiskväg. I del I inom detta uppdrag bedöms den hydrologiska regimen till dålig, istället för otillfredsställande som i VISS och vattenförekomsten identifieras således som preliminärt kraftigt modifierad. Detta talar för att MKN bör ändras från GEP 2021 till GEP I likhet med ovan exempel kan det ta tid att ta fram erforderliga underlag för att kunna göra bedömningen om det är en rimlig åtgärd och om det går att göra en förbättring utan att påverka de samhällsekonomiska behoven. Installering och upprättande av en fiskväg kan medföra en produktionsförlust på 4,6 GWh/år, antaget en 3 m 3 /s tappning i fiskvägen (Vattenfall, 2014). Villkor om mintappning finns men en tappning skulle eventuellt behöva miljöanpassas, vilket kan påverka fler anläggningar i älven enligt ovan resonemang. Mindre stränga krav skulle eventuellt kunna motiveras för båda dess vattenförekomster med den föreliggande strategin för avrinningsområdet. Page 8 (10)

25 Avrinningsområden i Grupp 4 I södra Sverige ser förutsättningarna, som nämnt ovan, annorlunda ut för de vattenförekomster som ska uppnå GES 2021, då miljöproblem med föroreningar är ett större problem där än i de norra vattendistrikten. För de vattenförekomster som ingår som exempel i Grupp 4 förslås i del 1 preliminärt KMV-klassning, på grund av dålig status gällande flödets och volymavvikelse. Emellertid följer detta inte strategin för hållbar vattenkraft för Grupp 4 (se ovan) där KMV endast bör tillämpas för de vattenkraftverk med högst energivärde. Å andra sidan har beräkningarna av flödets och volymavvikelse utförts enligt HaVs föreskrifter och vägledningar inom ämnet, vilket innebär att strategin skulle behöva ses över gällande denna grupp avrinningsområden. Det finns emellertid skäl som skulle kunna motivera undantag i form av tidsfrist till 2027 för dessa vattenförekomster inom Grupp 4. I VISS föreslås att vandringshinder ska utredas för i princip alla kraftverk som ingår som exempel. Vid Skeen kraftverk föreslås också miljöanpassat flöde. Då den ekologiska statusen varierar vid de olika vattenförekomsterna är det rimligt att en utredning görs ur ett holistiskt perspektiv, för att kunna bedöma var åtgärder bäst gör nytta och även för att kunna göra en prioritering av åtgärder. Ett första generellt skäl kan, i likhet med ovan, vara att det inte kommer att vara möjligt att ta fram erforderligt underlag och därefter tillämpa åtgärderna till Slutsatser I detta kapitel har slutsatser från ovan resonemang sammanställts: Underlaget i VISS är bristfälligt för flertalet vattenförekomster vilket medför svårigheter att göra en bedömning av när undantag är tillämpligt, och vilken typ av undantag som bör föreslås. Det bör framgå i VISS vilka underlag som behöver tas fram innan åtgärder föreslås. Undantag i form av mindre stränga krav bör kunna tillämpas för vattenförekomster i avrinningsområden i Grupp 2, där det är mycket tveksamt om åtgärder skulle kunna ge en väsentlig positiv effekt på hydromorfologiska och ekologiska kvalitetsfaktorerna, utan att påtagligt påverka verksamheten. De vattenförekomster, som i VISS bedöms som naturliga men enligt klassning av hydrologisk regim i del 1 inom detta uppdrag istället föreslås till pkmv, för ses över när det gäller undantag. Eftersom åtgärder vid en vattenkraftanläggning kan medföra konsekvenser för driften av andra anläggningar bör hänsyn tas till möjligheten att beakta det, både ur ett framtida tidsperspektiv och ur ett kraftproduktionsperspektiv. 5 Referenser Havs- och vattenmyndigheten, Vägledning för 4 kap vattenförvaltningsförordningen om förlängd tidsfrist och mindre stränga krav undantag från att nå en god stuts/potential till Rapport 2014:12. Havs- och vattenmyndigheten, Vägledning för kraftigt modifierade vatten. Rapport 2014:XX. Havs- och vattenmyndigheten och Energimyndigheten, Strategi för åtgärder i vattenkraften. Avvägning mellan energimål och miljökvalitetsmålet Levande sjöar och vattendrag. Rapport 2014:14. Page 9 (10)

26 Havs- och vattenmyndigheten, Ekologiska flöden och ekologisk anpassad vattenreglering Underlag till vägledning om lämpliga försiktighetsmått och bästa möjliga teknik för vattenkraft. Länsstyrelsen Jämtlands län, Långans vattensystem en samlad beskrivning och prioriterade miljöåtgärder. Åtgärdsplan Drnr Vattenfall, Konsekvensanalys Förbättringsåtgärder som kan bli aktuella för att uppnå God Ekologisk Potential (GEP) i Kraftigt Modifierade Vattendrag (KMV). Page 10 (10)

27

28

29

30

31

32

33

34

Remissvar gällande förslag till MKN för vattenförekomster inom Bottenvikens, Botten- och Västerhavets vattendistrikt

Remissvar gällande förslag till MKN för vattenförekomster inom Bottenvikens, Botten- och Västerhavets vattendistrikt Author Stéphanie Nicolin Phone +46 10 505 00 00 Mobile 0046(0)72 718 22 68 E-mail stephanie.nicolin@afconsult.com Date 2015-04-15 Project ID 6054235 Statkraft Sverige AB Remissvar gällande förslag till

Läs mer

Appendix 1 1 (5) Environment/Birgitta Adell 2015-04-29

Appendix 1 1 (5) Environment/Birgitta Adell 2015-04-29 Appendix 1 1 (5) Bilaga 1- Åtga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Fortum ställer sig bakom de kommentarer som framförts av Vattenregleringsföretagen i deras bilaga till remissvar angående

Läs mer

Nationell strategi för hållbar vattenkraft

Nationell strategi för hållbar vattenkraft Nationell strategi för hållbar vattenkraft Bakgrund Sveriges regering och riksdag har fastställt nationella mål inom vattenmiljöområdet och energiområdet. Sverige har även förbundit sig att genomföra olika

Läs mer

STATKRAFT SVERIGE AB ISPROBLEM VID LUCKOR, INTAGSGRINDAR, INTAG FÖR VATTENKRAFTVERK

STATKRAFT SVERIGE AB ISPROBLEM VID LUCKOR, INTAGSGRINDAR, INTAG FÖR VATTENKRAFTVERK STATKRAFT SVERIGE AB ISPROBLEM VID LUCKOR, INTAGSGRINDAR, INTAG FÖR VATTENKRAFTVERK AGENDA Fakta om Statkraftkoncernen Fakta om Statkraft Sverige AB Vattenkraft i Sverige Isproblem vid vattenkraftverken

Läs mer

- underlag till vattenmyndigheternas förslag till åtgärdsprogram

- underlag till vattenmyndigheternas förslag till åtgärdsprogram - underlag till vattenmyndigheternas förslag till åtgärdsprogram Länsstyrelsen Norrbottens län Länsstyrelsen Västernorrlands län Länsstyrelsen Västmanlands län Länsstyrelsen Kalmar län Länsstyrelsen Västra

Läs mer

Bilaga 2 Sammanfattande tabeller över grundinformation och resultat för samtliga huvudavrinningsområden med KMV på grund av vattenkraft.

Bilaga 2 Sammanfattande tabeller över grundinformation och resultat för samtliga huvudavrinningsområden med KMV på grund av vattenkraft. Bilaga 2 Sammanfattande tabeller över grundinformation och resultat för samtliga huvudavrinningsområden med KMV på grund av vattenkraft. Tabell 1. Samtliga huvudavrinningsområden som innehåller KMV på

Läs mer

Samrådsmöte. Miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vattenförekomster - vattenkraft

Samrådsmöte. Miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vattenförekomster - vattenkraft Samrådsmöte Miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vattenförekomster - vattenkraft 1 Välkomna! Vilka är vi? Praktikaliteter 2 Vad ska vi göra idag? Om samrådet - inledning och bakgrund Presentation

Läs mer

Kraftigt modifierade vatten vattenkraft Andreas Bäckstrand

Kraftigt modifierade vatten vattenkraft Andreas Bäckstrand Kraftigt modifierade vatten vattenkraft Andreas Bäckstrand Syfte Ta fram förslag på miljökvalitetsnormer för de vattenförekomster som idag är utpekade som Kraftigt modifierade vatten på grund av vattenkraft.

Läs mer

Principer för miljökvalitetsnormer och undantag

Principer för miljökvalitetsnormer och undantag Principer för miljökvalitetsnormer och undantag 2016-2021 Ekologisk Vad är god status vattenstatus? Bedöms enligt HaV:s föreskrifter 2013:19 Hög God Måttlig Otillfredsställande Dålig Olika kvalitetsfaktorer

Läs mer

Miljökvalitetsnormer och miljöundersökningar

Miljökvalitetsnormer och miljöundersökningar Miljökvalitetsnormer och miljöundersökningar Johan Kling Havs- och vattenmyndigheten JOHAN KLING Johan.kling@havochvatten.se Två typer av miljökvalitetsnormer men också möjlighet för undantag God ekologisk

Läs mer

Dalälvens vattenkraftssystem naturvärden och åtgärdspotentialer

Dalälvens vattenkraftssystem naturvärden och åtgärdspotentialer Hållbar vattenkraft i Dalälven Dalälvens vattenkraftssystem naturvärden och åtgärdspotentialer 20 oktober 2016 Gysinge Dalälvens avrinningsområde Pilotprojekt Hållbar vattenkraft i Dalälven Bakgrund organisation

Läs mer

Klassning av ekologisk potential och möjliga åtgärder i Kraftigt modifierade vatten

Klassning av ekologisk potential och möjliga åtgärder i Kraftigt modifierade vatten Klassning av ekologisk potential och möjliga åtgärder i Kraftigt modifierade vatten Miljökvalitetsnormer: De kraftigt modifierade och konstgjorda vattnen ska uppnå god ekologisk potential och god kemisk

Läs mer

På gång inom Vattenförvaltningsarbetet. Ann-Louise Haglund

På gång inom Vattenförvaltningsarbetet. Ann-Louise Haglund På gång inom Vattenförvaltningsarbetet Ann-Louise Haglund Vattenförvaltningsarbetet under 2015 Remiss från Vattenmyndigheterna Förslag till Åtgärdsprogram Förvaltningsplan Miljökvalitetsnormer Miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

PM HYDROMORFOLOGISK PÅVERKAN

PM HYDROMORFOLOGISK PÅVERKAN 8 1 Syfte Denna PM avser att beskriva den planerade verksamheten vid Lövstas eventuella påverkan på de hydromorfologiska kvalitetsfaktorerna enligt vattendirektivet. 2 Planerad verksamhet I Mälaren planeras

Läs mer

Miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vattenförekomster vattenkraft

Miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vattenförekomster vattenkraft Miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vattenförekomster vattenkraft Utgiven av vattenmyndigheterna Diarienummer: 537-14769-2017 (Vattenmyndigheten Bottenviken) 537-3521-2016 (Vattenmyndigheten

Läs mer

Förvaltningsplan. Vattenmyndigheten Bottenhavet

Förvaltningsplan. Vattenmyndigheten Bottenhavet Ragnar Asklund 2015-04-30 Dnr Jämt: 063-149346 ragnar.asklund@jamtkraft.se YTTRANDE Ert dnr 537-7197-14 Vattenmyndigheten Bottenhavet Förvaltningsplan Karakterisering och statusklassning Det är svårt att

Läs mer

Bilaga 1:50 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:50 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:50 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till för Bottenhavets internationella gränsvattenområden i Jämtlands län Detta är en sammanställning

Läs mer

Appendix 1 1 (5) Environment/Birgitta Adell 2015-04-29 Bilaga 1 - Sammanställning per åtgärdsområde Fortum lämnar i det följande synpunkter på de avrinningsområden där företaget bedriver reglering och

Läs mer

Samhällsekonomisk kostnadsanalys MKN-KMV

Samhällsekonomisk kostnadsanalys MKN-KMV Samhällsekonomisk kostnadsanalys MKN-KMV Samhällsekonomisk kostnadsanalys Vad har vi gjort? Vi har kostnadsberäknat åtgärder och konsekvenser av åtgärder: i vattenkraft i KMV som ska uppnå God Ekologisk

Läs mer

Bilaga 1:22 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:22 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:22 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till för Övre Ljungans åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de som föreslås för Övre Ljungans

Läs mer

Statusklassning och vattendirektivet i Viskan

Statusklassning och vattendirektivet i Viskan Statusklassning och vattendirektivet i Viskan EU s ramdirektiv för vatten och svensk vattenförvaltning VARFÖR EN NY VATTENFÖRVALTNING? Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas,

Läs mer

Bilaga 1:17 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:17 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:17 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till för Övre Indalsälvens åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de som föreslås för Övre Indalsälvens

Läs mer

Miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vattenförekomster vattenkraft

Miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vattenförekomster vattenkraft Miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vattenförekomster vattenkraft Miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vattenförekomster vattenkraft Utgiven av vattenmyndigheterna Diarienummer: 537-14769-2017

Läs mer

Hur långt når åtgärderna i åtgärdsplanen i förhållande till miljökvalitetsnormerna för vatten?

Hur långt når åtgärderna i åtgärdsplanen i förhållande till miljökvalitetsnormerna för vatten? PM Hur långt når åtgärderna i åtgärdsplanen i förhållande till miljökvalitetsnormerna för vatten? Beredningssekretariatet i Dalarnas län Förord Vattenkraften svarar för 40 50 % av Sveriges årliga elproduktion.

Läs mer

Projekt: Vattenkraften i genomförandet av Ramdirektivet för vatten Vattenmyndigheten, Västerhavets vattendistrikt

Projekt: Vattenkraften i genomförandet av Ramdirektivet för vatten Vattenmyndigheten, Västerhavets vattendistrikt Projekt: Vattenkraften i genomförandet av Ramdirektivet för vatten 2011-03-11 Vattenmyndigheten, Västerhavets vattendistrikt 1 Målsättning Förtydliga kopplingen mellan vattenkraftverk och ekologiskt status

Läs mer

Bilaga 3: Fortums kommentarer som rapporterats i VISS-webbverktyg

Bilaga 3: Fortums kommentarer som rapporterats i VISS-webbverktyg Bilaga 3: Fortums kommentarer som rapporterats i VISS-webbverktyg Kommentarer Dalälven Österdalälven Hösthån: Hösthån regleras av kraftverket Båthusströmmen, ett kraftverk som bidrar med så pass mycket

Läs mer

Nya statusklassningar vattendrag nov 2013

Nya statusklassningar vattendrag nov 2013 Nya statusklassningar vattendrag nov 2013 Renate Foks 12 nov 2013 Hagbyån och Halltorpsån Utdrag från VISS, 12 nov 2013 Hagbyån Hagbyån Hagbyån Halltorpsån Halltorpsån gul = måttlig ekologisk status, grön=

Läs mer

SAMRÅD OM DOKUMENTEN FÖRSLAG TILL FÖRVALTNINGSPLAN, FÖRSLAG TILL MILJÖKVALITETSNORMER OCH FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM FÖR

SAMRÅD OM DOKUMENTEN FÖRSLAG TILL FÖRVALTNINGSPLAN, FÖRSLAG TILL MILJÖKVALITETSNORMER OCH FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM FÖR REMISSYTTRANDE Ert Dnr: 537-34925-2014 537-5346-2014 537-5058-14 537-7197-14 537-9859-2014 Vårt Dnr: 2015_010 2015-04-30 Vattenmyndigheten för Västerhavet Vattenmyndigheten för Södra Östersjön Vattenmyndigheten

Läs mer

Nya MKN-vatten och förändringar jämfört med de som fastställdes Uppsala Sabine Lagerberg Vattenmyndigheten för Västerhavet

Nya MKN-vatten och förändringar jämfört med de som fastställdes Uppsala Sabine Lagerberg Vattenmyndigheten för Västerhavet Nya MKN-vatten och förändringar jämfört med de som fastställdes 2009 Uppsala 2016-04-07 Sabine Lagerberg Vattenmyndigheten för Västerhavet Miljökvalitetsnormer Generellt Alla vattenförekomster ska uppnå

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 18. Ickåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-28 2 18. Ickåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Yttrande över samråd inom vattenförvaltning i Bottenvikens vattendistrikt

Yttrande över samråd inom vattenförvaltning i Bottenvikens vattendistrikt Vattenmyndigheten för Bottenvikens distrikt diarienummer 537-9859-2014 vattenmyndigheten.norrbotten@lansstyrelsen.se Date: 2015-04-29 Contact: Claes Hedenström Phone: 070 695 2958 Email: Claes.hedenstrom@vattenfall.com

Läs mer

Miljökvalitetsnormer och undantag. Mats Wallin, Norra Östersjöns vattendistrikt

Miljökvalitetsnormer och undantag. Mats Wallin, Norra Östersjöns vattendistrikt Miljökvalitetsnormer och undantag Mats Wallin, Norra Östersjöns vattendistrikt Syftet med vattenförvaltningen God yt- och grundvattenstatus senast 2015. Vatten med sämre status än god och utan utveckling

Läs mer

HVMFS 2016:31 BILAGA 3: BEDÖMNINGSGRUNDER FÖR HYDROMORFOLOGISKA KVALITETSFAKTORER I SJÖAR, VATTENDRAG, KUSTVATTEN OCH VATTEN I ÖVERGÅNGSZON

HVMFS 2016:31 BILAGA 3: BEDÖMNINGSGRUNDER FÖR HYDROMORFOLOGISKA KVALITETSFAKTORER I SJÖAR, VATTENDRAG, KUSTVATTEN OCH VATTEN I ÖVERGÅNGSZON Bilaga 3 BILAGA 3: BEDÖMNINGSGRUNDER FÖR HYDROMORFOLOGISKA KVALITETSFAKTORER I SJÖAR, VATTENDRAG, KUSTVATTEN OCH VATTEN I ÖVERGÅNGSZON HVMFS 2016:31 3 Hydrologisk regim i vattendrag 3.1 Kvalitetsfaktor

Läs mer

Synpunkter på miljökvalitetsnorm i enskilda vattenförekomster, Bottenhavets Vattendistrikt

Synpunkter på miljökvalitetsnorm i enskilda vattenförekomster, Bottenhavets Vattendistrikt 1(8) Bilaga till Vattenregleringsföretagens svar på Samråd, dnr 537-7197-14 Synpunkter på miljökvalitetsnorm i enskilda vattenförekomster, Bottenhavets Vattendistrikt VRF samordnar årsreglering i sex av

Läs mer

Vattenförvaltning. Ris och ros från kommissionen och aktuella ytvattenfrågor. Lennart Sorby

Vattenförvaltning. Ris och ros från kommissionen och aktuella ytvattenfrågor. Lennart Sorby Vattenförvaltning Ris och ros från kommissionen och aktuella ytvattenfrågor Lennart Sorby lennart.sorby@havochvatten.se EU:s Blueprint Strategi för att åtgärda vattenproblemen Analys av status och problem

Läs mer

Statkra~ , 'III II 02. S37-!S67b og i

Statkra~ , 'III II 02. S37-!S67b og i Statkra~ Vatlenmyndigheten i Botlenvikens vatlendistrikt Vatlenmyndigheten i Botlenhavets vatlendistrikt Vatlenmyndigheten i Västerhavet vatlendistrikt S37-!S67b og i, 'III II 02. Statkraft SverIge AB

Läs mer

Dalälvens vattenkraftssystem

Dalälvens vattenkraftssystem Hållbar vattenkraft i Dalälven Dalälvens vattenkraftssystem Claes Kjörk, Fortum Anna Hedström-Ringvall, DVF Kent Pettersson, Fortum Nicklas Hjerdt, SMHI Per-Erik Sandberg, Länsstyrelsen Dalarna 15 september

Läs mer

Miljöförbättringar i utbyggda älvar en arbetsgång för att prioritera mellan åtgärder PRIOKLIV Roland Jansson, Birgitta Malm Renöfält och Åsa Widén

Miljöförbättringar i utbyggda älvar en arbetsgång för att prioritera mellan åtgärder PRIOKLIV Roland Jansson, Birgitta Malm Renöfält och Åsa Widén Miljöförbättringar i utbyggda älvar en arbetsgång för att prioritera mellan åtgärder PRIOKLIV Roland Jansson, Birgitta Malm Renöfält och Åsa Widén (Umeå universitet), Erik Degerman (SLU), Dag Wisaeus (ÅF

Läs mer

Er referens Vår referens Datum Bottenviken: Dnr 537-9859-2014 2015-04-28 Bottenhavet: Dnr 537-7197-14

Er referens Vår referens Datum Bottenviken: Dnr 537-9859-2014 2015-04-28 Bottenhavet: Dnr 537-7197-14 1(10) Vattenmyndigheten i Bottenvikens Vattendistrikt Vattenmyndigheten i Bottenhavets Vattendistrikt Er referens Vår referens Datum Bottenviken: Dnr 537-9859-2014 2015-04-28 Bottenhavet: Dnr 537-7197-14

Läs mer

Älvräddarna. Älvräddarnas Samorganisation

Älvräddarna. Älvräddarnas Samorganisation Älvräddarna Christer Borg, ordförande Älvräddarna, en av 27 experter i Vattenverksamhetsutredningen Stopp för ny vattenkraft Restaurering av de vattendrag som är vattenkraftsskadade Småskaliga kraftverk

Läs mer

Hydromorfologi. Foto: Anders Larsson. Anders Larsson

Hydromorfologi. Foto: Anders Larsson. Anders Larsson Hydromorfologi Foto: Anders Larsson Anders Larsson Hydromorfologi Konnektivitet Samtliga vattenförekomster bedömts Hydrologisk regim De vattenförekomster som skulle påverka ekologisk status. Morfologi

Läs mer

Havs- och vattenmyndighetens författningssamling

Havs- och vattenmyndighetens författningssamling Havs- och vattenmyndighetens författningssamling Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter och allmänna råd om förvaltningsplaner och åtgärdsprogram för ytvatten enligt förordningen (2004:660) om förvaltning

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 14. Våmåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-01 2 14. Våmåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Begäran om samråd om förslag till miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vatten - vattenkraft

Begäran om samråd om förslag till miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vatten - vattenkraft Yttrande 1(9) Vattenmyndigheten i Västerhavet c/o Länsstyerelsen Västra Götalands län Begäran om samråd om förslag till miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vatten - vattenkraft Er beteckning:

Läs mer

Rimlighets- och expertedo mning av ekologisk status med sto d av hydromorfologi.

Rimlighets- och expertedo mning av ekologisk status med sto d av hydromorfologi. VMHyMo Mottagare: Sveriges fem vattenmyndigheter Kartläggning och Analys-gruppen Rimlighets- och expertedo mning av ekologisk status med sto d av hydromorfologi. Sammanställt av Katarina Vartia och Sara

Läs mer

Statusklassning Bohuskusten. Anna Dimming Ragnar Lagergren

Statusklassning Bohuskusten. Anna Dimming Ragnar Lagergren Statusklassning Bohuskusten Anna Dimming Ragnar Lagergren Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett sådant. EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

Läs mer

Havs- och vattenmyndighetens författningssamling

Havs- och vattenmyndighetens författningssamling Havs- och vattenmyndighetens författningssamling Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter och allmänna råd om kartläggning och analys av ytvatten enligt vattenförvaltningsförordningen (2004:660); Utkom

Läs mer

STATKRAFT SVERIGE. SAMRÅDSMÖTE Alby

STATKRAFT SVERIGE. SAMRÅDSMÖTE Alby STATKRAFT SVERIGE SAMRÅDSMÖTE Alby 2011-08-31 Dagordning Presentation, inledning och bakgrund Tillståndsprocessen för vattenverksamhet Utrivning teknisk beskrivning Värden och konsekvenser för vattenmiljö

Läs mer

Piteälvens vattenrådsområde VRO 6. Älvsbyn 2009-03-31 Sofia Perä

Piteälvens vattenrådsområde VRO 6. Älvsbyn 2009-03-31 Sofia Perä Piteälvens vattenrådsområde VRO 6 Älvsbyn 2009-03-31 Sofia Perä Vad är målet för våra vatten? - God status - God tillgång - Ingen försämring - Hållbart utnyttjande - Framtida generationer ska få uppleva

Läs mer

Hållbar vattenkraft i Dalälven EID styrgrupp 8 december 2015

Hållbar vattenkraft i Dalälven EID styrgrupp 8 december 2015 Hållbar vattenkraft i Dalälven EID styrgrupp 8 december 2015 Per-Erik Sandberg Vatten påverkade av vandringshinder Underlag till vattenförvaltningens åtgärdsprogram 2015-2021 Vi behöver prioritera våra

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 16. Ryssåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-10 2 16. Ryssåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Först - vattenförvaltning light ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT. Varför vattenförvaltning?

Först - vattenförvaltning light ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT. Varför vattenförvaltning? ÅTGÄRDSPROGRAM 2016-2021 VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT Josefin Levander Vattenmyndigheten Västerhavet Länsstyrelsen Västra Götalands län Först - vattenförvaltning light Hur mår våra vatten? Vilken miljökvalitetsnorm

Läs mer

ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT

ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT ÅTGÄRDSPROGRAM 2016-2021 VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT Vattenrådens dag 22 mars 2017 Hanna Tornevall Vattenvårdsdirektör Vattenmyndigheten Västerhavet Förvaltningsplan inklusive miljökvalitetsnormer beslutade

Läs mer

BILAGA 1 KLASSNING ENLIGT HVMFS 2013:19

BILAGA 1 KLASSNING ENLIGT HVMFS 2013:19 UPPDRAG Stensjö Dämme UPPDRAGSNUMMER 1321069000 UPPDRAGSLEDARE C-G Göransson UPPRÄTTAD AV Jonatan Larsson, C-G Göransson DATUM 01 Klassificering av vattenförekomster påverkade av nuvarande och framtida

Läs mer

Sammanfattning YTTRANDE 1 (7)

Sammanfattning YTTRANDE 1 (7) SVENSK ENERGI Produktion Gun Åhrling-Rundström 08-677 28 12, 073-433 82 45 gun.ahrling-rundstrom@svenskenergi.se Lennart Sandebjer 08 677 26 53, 070 550 77 81 lennart.sandebjer@svenskenergi.se YTTRANDE

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 17. Limåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-10 2 17. Limåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Umeälven. Beskrivning av vattendraget

Umeälven. Beskrivning av vattendraget Umeälven Denna värdebeskrivning är en del av det underlagsdata som definierar Energimyndighetens förslag på riksintressen för Vattenkraft. Förutom värdebeskrivningen finns GIS-data som visar dels kraftverkens

Läs mer

Veckomedelflöde vid Viforsen Veckonummer

Veckomedelflöde vid Viforsen Veckonummer m3/s Ljungan Denna värdebeskrivning är en del av det underlagsdata som definierar Energimyndighetens förslag på riksintressen för Vattenkraft. Förutom värdebeskrivningen finns GIS-data som visar dels kraftverkens

Läs mer

Miljökvalitetsnormer för vatten Vad säger lagen? Arvid Sundelin

Miljökvalitetsnormer för vatten Vad säger lagen? Arvid Sundelin Miljökvalitetsnormer för vatten Vad säger lagen? 2017-09-28 Arvid Sundelin Disposition Vad är en miljökvalitetsnorm? Ramdirektivet för vatten Genomförandet i Sverige Weserdomen Näckådomen Kommande lagstiftning

Läs mer

Innehåll Inledning Processbeskrivning arbetsgång... 1

Innehåll Inledning Processbeskrivning arbetsgång... 1 Innehåll Innehåll... 1 1 Inledning... 1 2 Processbeskrivning arbetsgång... 1 2.1 Utgångspunkter och prioriteringar i arbetet... 1 2.2 MKN för ytvattenförekomster... 2 2.3 MKN för grundvattenförekomster...

Läs mer

Fyrkantens vattensrådsområde

Fyrkantens vattensrådsområde Fyrkantens vattensrådsområde VRO 5 Klöverträsk 2009-03-24 Maria Widmark Vad är målet för våra vatten? - God status - God tillgång - Ingen försämring -Hållbartutnyttjande - Framtida generationer ska få

Läs mer

VATTENKRAFT. Information om. renovering av Långforsens vattenkraftstation INFORMATION FR ÅN JÄMTKR AF T

VATTENKRAFT. Information om. renovering av Långforsens vattenkraftstation INFORMATION FR ÅN JÄMTKR AF T VATTENKRAFT INFORMATION FR ÅN JÄMTKR AF T 2017 Information om renovering av Långforsens vattenkraftstation 1 LÅNGFORSEN IDAG KRAFTVERK 33M3/S 8M3/S Oförändrad vattenmängd Vi vill renovera stationen där

Läs mer

M2016/01062/R

M2016/01062/R Promemoria 2016-04-13 M2016/01062/R Miljö- och energidepartementet Rättssekretariatet Departementssekreterare Ulrika Gunnesby Telefon 08-405 22 46 E-post ulrika.gunnesby@regeringskansliet.se Ändring i

Läs mer

Den praktiska nyttan med åtgärdsprogram. Åke Bengtsson Vattenmyndigheten för Bottenhavets vattendistrikt

Den praktiska nyttan med åtgärdsprogram. Åke Bengtsson Vattenmyndigheten för Bottenhavets vattendistrikt Den praktiska nyttan med åtgärdsprogram Åke Bengtsson Vattenmyndigheten för Bottenhavets vattendistrikt Att gå från byråkrati till handling Kartläggning och analys Identifiera vattenförekomster, bedöma

Läs mer

Tekniska verken i Linköping ABs (publ) synpunkter i samrådet för vattenförvaltningen i Södra Östersjöns vattendistrikt

Tekniska verken i Linköping ABs (publ) synpunkter i samrådet för vattenförvaltningen i Södra Östersjöns vattendistrikt Tekniska verken Datum 2015-04-29 1/1 Referens Kristina Appleby Telefonnummer 013-20 92 87 Länsstyrelsen i Kalmar län Att: Vattenmyndigheten 39186 Kalmar Märke / Diarienummer 537-5346-2014 Tekniska verken

Läs mer

2. Välj avancerad sökning (det enda sökalternativ som fungerar ännu).

2. Välj avancerad sökning (det enda sökalternativ som fungerar ännu). Att söka information i VISS, VattenInformationsSystem Sverige VISS är en databas där man samlar information om alla större sjöar, vattendrag, grundvatten och kustvatten i Sverige. Här finns förutom allmän

Läs mer

Underlag till Åtgärdsprogram för nya prioriterade ämnen i ytvatten och PFAS i grundvatten

Underlag till Åtgärdsprogram för nya prioriterade ämnen i ytvatten och PFAS i grundvatten Underlag till Åtgärdsprogram 2018-2021 för nya prioriterade ämnen i ytvatten och PFAS i grundvatten Bilagor A-E för Sveriges fem vattendistrikt Länsstyrelsen Norrbottens län Länsstyrelsen Västernorrlands

Läs mer

För att ändra/uppdatera/ta bort Presentationsnamn och Namn i foten, gå in på Infoga - Sidhuvud/sidfot

För att ändra/uppdatera/ta bort Presentationsnamn och Namn i foten, gå in på Infoga - Sidhuvud/sidfot Presentation Niklas Egriell (M.Sc) Utredare och ansvarig för HaV:s arbete med frågor kring vattenkraft och vattenreglering Niklas.egriell@havochvatten.se 010-698 60 86 9/28/12 1 9/28/12 2 Pågående arbeten

Läs mer

MKN-vatten i detaljplanering AB län

MKN-vatten i detaljplanering AB län MKN-vatten i detaljplanering AB län Susann Jonsson Länsstyrelsen Stockholm Barkarbystaden II, Järfälla 1 Bällstaåns förutsättningar Status otillfredsställande ekologisk status. avgörande för bedömningen

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Remissvar angående åtgärdsprogram vattendirektivet

TJÄNSTESKRIVELSE. Remissvar angående åtgärdsprogram vattendirektivet Öckerö 2015-03-30, rev. 2015-04-10 TJÄNSTESKRIVELSE Kommunstyrelsen Handläggare: Anna Skrapste, Lisette Larsson, Susanne Härenstam Ärende: Samråd åtgärdsplaner 2015-2021, vattendirektivet Diarienummer:

Läs mer

Vatten ett arv att skydda och förvalta. Lisa Lundstedt vattensamordnare

Vatten ett arv att skydda och förvalta. Lisa Lundstedt vattensamordnare Vatten ett arv att skydda och förvalta Lisa Lundstedt vattensamordnare Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett sådant. Ramdirektivet för vatten

Läs mer

Hur svårt kan det vara?

Hur svårt kan det vara? Hur svårt kan det vara? Slutseminarium projekt Umeälven Umeå, 21-2 maj 2015 Lisa Lundstedt Vattenmyndigheten Bottenviken Foto: Andreas Broman WFD Torrfåra GEP Svämplan Morfologi Reglerkraft Produktionsförlust

Läs mer

Lilla Å (Mynningen-Musån)

Lilla Å (Mynningen-Musån) 20120412 Vattenförekomst Lilla Å (MynningenMusån) EU_CD Vattenkategori Distriktsindelning Huvudavrinningsområde Delavrinningsområde Kommuner Övervakningsstationer SE632093131112 Vattendrag 5. Västerhavet

Läs mer

Sida 1 (18) Förvaltande Enhet /Upphandlingsnu mmer. Stora Projekt, Projekt Mälarbanan 2012/27198 Handläggare/upprättad av (projektör)

Sida 1 (18) Förvaltande Enhet /Upphandlingsnu mmer. Stora Projekt, Projekt Mälarbanan 2012/27198 Handläggare/upprättad av (projektör) Sida 1 (18) Förvaltande Enhet Diarie- /Upphandlingsnu mmer Stora Projekt, 2012/27198 Handläggare/upprättad av (projektör) Simon Lelie, WSP Handläggare namn/sign. (beställare) Granskad(proj ektör) Anders

Läs mer

UNDANTAG ENLIGT VATTENFÖRVALTNINGSFÖRORDNINGEN, MINDRE STRÄNGA KVALITETSKRAV OCH TIDSFRISTER SAMT STATUSFÖRSÄMRING

UNDANTAG ENLIGT VATTENFÖRVALTNINGSFÖRORDNINGEN, MINDRE STRÄNGA KVALITETSKRAV OCH TIDSFRISTER SAMT STATUSFÖRSÄMRING SHMF101 v 1.0 2007-03-19, \\web02\inetpub\insyn.stockholm.se\work\miljo\2008-10-21\dagordning\tjänsteutlåtande\8.doc MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-09-16 MHN 2008-10-21 p 8 Stina Thörnelöf

Läs mer

Del 4 Åtgärdsplan för Gideälvens avrinningsområde

Del 4 Åtgärdsplan för Gideälvens avrinningsområde Innehållsförteckning Förslag på åtgärder för att följa föreslagna miljökvalitetsnormer... 3 1. Inledning... 7 2. Beskrivning av Gideälvens avrinningsområde... 8 2.1. Vattenkraft inom Gideälvens avrinningsområde...

Läs mer

Beslut Lägesrapport KMV vattenkraft Miljögifter

Beslut Lägesrapport KMV vattenkraft Miljögifter Beslut 2018 Lägesrapport KMV vattenkraft Miljögifter Bakgrunden till kraftigt modifierade vatten Tillkom pga. vattenkraft Erkännande av att många vattenförekomster i Europa har för stora fysiska förändringar

Läs mer

Remissvar avseende förslag till nationell plan för omprövning av vattenkraft och den strategiska miljökonsekvensbeskrivningen.

Remissvar avseende förslag till nationell plan för omprövning av vattenkraft och den strategiska miljökonsekvensbeskrivningen. Staff Function Communications Public & Regulatory Affairs Sweden 169 92 Stockholm Havs- och vattenmyndigheten vattenmiljoochvattenkraft@havochvatten.se Datum: 2019-06-28 Kontakt: Claes Hedenström Telefon:

Läs mer

Vatten ett arv att skydda och förvalta. Lisa Lundstedt vattensamordnare

Vatten ett arv att skydda och förvalta. Lisa Lundstedt vattensamordnare Vatten ett arv att skydda och förvalta Lisa Lundstedt vattensamordnare Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett sådant. Ramdirektivet för vatten

Läs mer

Bilaga 1:4 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:4 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:4 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till för Långseleåns åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de som föreslås för Långseleåns åtgärdsområde.

Läs mer

Vattenkraft möjligheter till miljöhänsyn. 2012-10-24 Dialogprojektet Anders Skarstedt 1

Vattenkraft möjligheter till miljöhänsyn. 2012-10-24 Dialogprojektet Anders Skarstedt 1 Vattenkraft möjligheter till miljöhänsyn 2012-10-24 Dialogprojektet Anders Skarstedt 1 Dialogprojektet Vattendagarna Uppdraget Havs- och vattenmyndigheten får i uppdrag att i samråd med berörda myndigheter

Läs mer

Föreskrifter om miljökvalitetsnormer

Föreskrifter om miljökvalitetsnormer Föreskrifter om miljökvalitetsnormer 22 FS 2015:xx Utkom från trycket den xx december 2015 Länsstyrelsen i X läns (Vattenmyndigheten i Y vattendistrikts) föreskrifter om kvalitetskrav för vattenförekomster

Läs mer

Bilaga 1:21 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:21 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:21 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till för Mellan Ljungans åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de som föreslås för Mellan Ljungans

Läs mer

Sportfiskarnas synpunkter på samråd om miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vatten på grund av vattenkraft, dnr

Sportfiskarnas synpunkter på samråd om miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vatten på grund av vattenkraft, dnr 2018-09-26 sid 1 (8) Länsstyrelsen Västernorrland Vattenmyndighetens kansli 871 86 Härnösand Sportfiskarnas synpunkter på samråd om miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vatten på grund av vattenkraft,

Läs mer

Suswater. Working Paper (Short version) Challenges of Implementing the EU Water Framework in relation to Sustainable Hydropower in Sweden

Suswater. Working Paper (Short version) Challenges of Implementing the EU Water Framework in relation to Sustainable Hydropower in Sweden Suswater Working Paper (Short version) Challenges of Implementing the EU Water Framework in relation to Sustainable Hydropower in Sweden - Reflections around current political processes Andreas Lindström,

Läs mer

Bilaga 1:2 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:2 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:2 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till för Malgomaj och Kultsjödalens åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de som föreslås för åtgärdsområdet

Läs mer

Ordlista 100-årsflöde: akvatisk antropogen avrinningsområde balanskraft bedömningsgrunder betydande påverkan biota biotopvård: efterfrågan:

Ordlista 100-årsflöde: akvatisk antropogen avrinningsområde balanskraft bedömningsgrunder betydande påverkan biota biotopvård: efterfrågan: Bilaga 3 Ordlista Ordlista Här följer förklaringar på vanliga begrepp som används i dokumenten. De utgör inte legala definitioner och ersätter heller inte eventuella andra definitioner som kan finnas på

Läs mer

Hej! Med vänlig hälsning. Fredrik Stjernholm. Du hittar information om hur länsstyrelsen behandlar personuppgifter på

Hej! Med vänlig hälsning. Fredrik Stjernholm. Du hittar information om hur länsstyrelsen behandlar personuppgifter på Från: Stjernholm Fredrik Till: Länsstyrelsen Västernorrland Ärende: Yttrade över samråd miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vatten - vattenkraft Datum: den 13 september 2018 15:23:52 Bilagor:

Läs mer

Yttrande avseende samråd. samrådsunderlag som anges ovan. Av denna anledning vill Arvika Kraft AB inkomma med yttrande.

Yttrande avseende samråd. samrådsunderlag som anges ovan. Av denna anledning vill Arvika Kraft AB inkomma med yttrande. ARVIKA KRAFT AB 1(6) Datum 2018-09-14 Dnr AK 2018/30 Detta yttrande översänds endast som epost till vasternorrland@lansstyrelsen. se Yttrande avseende samråd Miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade

Läs mer

Ny vattenlag kan få långtgående konsekvenser för samhällsutvecklingen Christer Jansson

Ny vattenlag kan få långtgående konsekvenser för samhällsutvecklingen Christer Jansson Ny vattenlag kan få långtgående konsekvenser för samhällsutvecklingen Christer Jansson Sid 2 Lantbrukarnas Riksförbund Sid 3 Lantbrukarnas Riksförbund Varför ny lagstiftning? Vattenverksamhetsutredningen

Läs mer

Weserdomen EU-domstolens dom i mål C 461/13. Foto: Martina Nolte, Creative Commons

Weserdomen EU-domstolens dom i mål C 461/13. Foto: Martina Nolte, Creative Commons Weserdomen EU-domstolens dom i mål C 461/13 Foto: Martina Nolte, Creative Commons Bakgrund till målet Genom planfastställelsebeslut godkände vatten- och sjöfartsförvaltningen för nordvästra Tyskland tre

Läs mer

Miljökvalitetsnormer för vatten

Miljökvalitetsnormer för vatten Miljökvalitetsnormer för vatten Joakim Kruse Vattenmyndigheten för Bottenhavets vattendistrikt Umeå den 30 september 2015 Miljökvalitetsnormer för vatten 5 kap 2 första stycket MB - fyra slags MKN Gränsvärdesnormer

Läs mer

Vattenförvaltningens samråd 1 nov april 2015

Vattenförvaltningens samråd 1 nov april 2015 Vattenförvaltningens samråd 1 nov 2014 30 april 2015 Förslag till ny förvaltningsplan (FP), nytt åtgärdsprogram (ÅP) och nya miljökvalitetsnormer (MKN) för Norra Östersjöns vattendistrikt för perioden

Läs mer

Yttrande över samråd inom vattenförvaltning för Bottenhavets

Yttrande över samråd inom vattenförvaltning för Bottenhavets YTTRANDE 1 (8) Yttrande över samråd inom vattenförvaltning för Bottenhavets vattendistrikt (Vattenmyndighetens dnr 537-7197-14) Förutsättningar för yttrandet Eftersom förslaget är mycket omfattande har

Läs mer

Återrapportering av Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering av Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Återrapportering av Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Niklas Holmgren, vattenmyndigheten Södra Östersjön SKL:s miljöchefsnätverksträff 28 september 5 beslut om Förvaltningsplaner Förslag till statens

Läs mer

Sötvattenanknutna Natura 2000-värden och Hymo

Sötvattenanknutna Natura 2000-värden och Hymo Sötvattenanknutna Natura 2000-värden och Hymo Niklas Egriell Eddie von Wachenfeldt Niklas Egriell, Avd för havs- och vattenförvaltning niklas.egriell@havochvatten.se Eddie von Wachenfeldt, ArtDatabanken,

Läs mer

Sammanfattning av Ulf Bjällås och Magnus Fröbergs rapport till Miljömålsberedningen

Sammanfattning av Ulf Bjällås och Magnus Fröbergs rapport till Miljömålsberedningen Sammanfattning av Ulf Bjällås och Magnus Fröbergs rapport 2013-03-29 till Miljömålsberedningen Är målen i EU-direktiven som rör vatten genomförda på ett juridiskt korrekt sätt i svensk rätt och kan genomförandet

Läs mer

Hur mår Södra Östersjöns vattendistrikt? Niklas Holmgren Vattendagen Kristianstad

Hur mår Södra Östersjöns vattendistrikt? Niklas Holmgren Vattendagen Kristianstad Hur mår Södra Östersjöns vattendistrikt? Niklas Holmgren 2017-04-20 Vattendagen Kristianstad Södra Östersjön Miljökvalitetsnormer Anger den kvalitet vattnen ska ha och vid vilken tidpunkt normen ska vara

Läs mer

Förslag till Åtgärdsprogram innehåll, formuleringar och röda tråden

Förslag till Åtgärdsprogram innehåll, formuleringar och röda tråden Förslag till Åtgärdsprogram 2016 2021 - innehåll, formuleringar och röda tråden Innehåll Kap 5 Åtgärder som behöver vidtas av myndigheter och kommuner i Norra Östersjöns vattendistrikt Kap 6 Åtgärder per

Läs mer

Tällberg Gun Åhrling-Rundström

Tällberg Gun Åhrling-Rundström Tällberg 2016-12-07 Gun Åhrling-Rundström Energiöverenskommelsen Sverige ska ha ett robust elsystem med en hög leverenssäkerhet, en låg miljöpåverkan och el till konkurrenskraftiga priser Vattenkraften

Läs mer