Kebabprojekt Datum: Handläggare: Lisa Andersson, Johanna Björck

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kebabprojekt 2014. Datum: 2015-03-25 Handläggare: Lisa Andersson, Johanna Björck"

Transkript

1 Kebabprojekt 2014 : Handläggare: Lisa Andersson, Johanna Björck

2 2 (15) Sammanfattning Syftet med projektet var att informera verksamheterna om hur de kan förbättra sina rutiner. Detta eftersom kebab är ett känsligt livsmedel som hanteras på olika sätt i olika restauranger. Felaktig hantering innebär risk för matförgiftning och det är framförallt nedkylningen som är ett kritiskt moment, men även grillning, varmhållning och grönsaksberedning kan kopplas till misstänkta matförgiftningar. Av de 18 verksamheter som kontrollerades hade de flesta rutiner för sin kebabhantering som bedömdes som säkra. Två verksamheter förelades att ändra sina nedkylningsrutiner. Flertalet av de verksamheter som grillade kebabspett grillade samma spett under två dagar. Informationsmaterial lämnades till verksamheterna.

3 3 (15) Innehållsförteckning Sammanfattning 2 Innehållsförteckning 3 Definitioner 4 Syfte 4 Bakgrund 4 Risker med felaktig hantering 4 Metod 5 Resultat 6 Handhygien 6 Färdiggrillad kebab 6 Kebabspett 7 Övriga iakttagelser 10 Slutsatser 10 Lämplig hantering 11 Färdiggrillad kebab 11 Kebabspett 11 Bilaga 1. Informationsbladet till verksamheterna 13 Bilaga 2. Verksamheter som ingick i urvalet 15

4 4 (15) Definitioner Kebabstock, kebabspett: den köttrulle som pizzeriorna hyvlar ner kebabkött ifrån. Finns i olika storlekar och med olika sorters kött. I grillen tillagas ytan på kebabspettet medan spettets kärna är djupfryst. Döner-, gyros-, kyckling- och shish kebab är de vanligaste sorterna. Färdiggrillad kebab: verksamheterna kan välja att köpa in fryst färdiggrillad kebab. Den behöver värmas upp före servering. Använder man färdiggrillad kebab minskar man svinnet då man lätt kan värma på det antalet portioner man säljer. Man slipper även flera riskfyllda moment i hanteringen. Varmhållning: varm mat ska vara varm. När en verksamhet hyvlat av färdiggrillad kebab läggs den vanligtvis på varmhållning i en kantin som är nedsänkt i ett kärl med varmt vatten på botten. Ångan från vattnet håller kebaben varm. Varmhållningstemperaturen ska vara minst 60 o C. Nedkylning: När man har varm mat som man vill spara till ett senare tillfälle behöver man kyla ner den. Det är viktigt att nedkylningen går fort för att inte bakterier ska börja växa till. Vid nedkylningens början ska maten vara minst 60 o C varm, den ska sedan komma ner till 8 o C inom 4 timmar. Gör den inte det finns risk att bakterier som orsakar matförgiftning har växt till. Syfte Undersöka verksamheternas hantering av kebab. Genom information till verksamheterna samt sanktioner vid bristande hantering förbättra verksamheternas hantering av kebab. Bakgrund Kebab är ett livsmedel som ofta misstänks vid misstänkta matförgiftningar. Olika verksamheter hanterar kebaben på olika vis och det kan vara svårt att bedöma vilken hantering som är acceptabel och vilken hantering som medför risk för matförgiftningar. Få kommuner har gjort liknande projekt. Risker med felaktig hantering Kebab är ett känsligt livsmedel. Detta eftersom kebab består antingen av köttfärs som kryddats och formats eller köttstycken som kryddats och formats till kebabspett. Det finns bakterier på ytan till allt kött, och eftersom kebab är finfördelat kött finns det bakterier i hela kebabstocken. Även de kryddor som används innehåller bakterier.

5 5 (15) Om kebabstocken har hanterats på ett bra sätt dör bakterierna på ytan när kebaben grillas. Om man inte grillar kebaben på tillräckligt hög temperatur eller om man skär för tjocka strimlor av kebaben finns det risk för att bakterier som orsakar matförgiftning har överlevt tillagningen. Kebabstocken är djupfryst när restaurangen sätter den i grillen och börjar grilla. Det är bara ytan som ska vara varm och de yttersta centimetrarna som ska vara tinade. När kebaben grillas under lång tid tinar större delen av spettet och många centimetrar in i köttet är det en temperatur som bakterier gärna växer i. Vissa bakterier bildar sporer kring sig som skydd när det börjar bli för varmt. När det sedan blir lite svalare, kallare än 55 o C, börjar B.cereus att växa och bilda toxin. Det är därför stor risk att man blir matförgiftad om varmhållningstemperaturen är för kall eller om nedkylningen går för sakta. Det finns flera olika sporbildande bakterier och de finns dels i köttet, dels i kryddorna. Det är vanligt att köttet är förorenat av olika tarmbakterier. Det har det oftast blivit i samband med slakt och styckning. Dessa trivs bäst vid 37 o C och är lätta att avdöda vid tillagning. Det finns dock en risk att bli smittad av Salmonella, Campylobacter och Escherichia coli om restaurangen skär för tjocka skivor av kebaben så att den inte har hunnit bli färdiggrillad eller om verksamheten inte är så noga när de diskar sina redskap. En vanlig orsak till matförgiftning är S.aureus. Är det mellan 10 o C och 46 o C bildar den ett toxin som inte förstörs av normal värmebehandling. Den är en risk vid långsam grillning och för låg temperatur på varmhållningen, det är även en risk vid för långsam nedkylning. Förutom att finnas på köttet finns den i en stor del av alla människors näsor. Den hittas ofta kring nagelbanden och i sår. Därför kan en dålig handhygien göra att salladsgrönsakerna blir förorenade. Är kylen för varm växer bakterierna till och bildar toxin. Viruset som orsakar vinterkräksjuka är lätt att avdöda om man hettar upp maten vid tillagning. Norovirus är däremot väldigt smittsamt och en god handhygien är viktigt då det oftast är människan som sprider smitta. Är man själv sjuk får man inte jobbar med livsmedel, med en karens på 72 timmar efter sista symtomet. Har man sjuka familjemedlemmar måste man vara extra försiktig och fundera på om man verkligen ska jobba. Den största risken att bli smittad är från grönsaker och andra livsmedel som har hanterats med händerna och som inte hettats upp. Metod En lista med verksamheter som serverar kebab togs fram. Totalt ingår 18 verksamheter i urvalet. Ett informationsmaterial togs fram och delades ut i samband med kontroll.

6 6 (15) Projektet täcktes av ordinarie kontrolltid. Förutom kebaben kontrollerades andra för verksamheten relevanta kontrollområden. Vid konstaterade brister förelades verksamheterna att vidta åtgärder. Uppföljning har skett genom besök i verksamheten, möte på kontoret och granskning av nya rutiner som skickats in. Vissa mindre brister följs upp vid nästa ordinarie kontroll. Resultat Av de 18 verksamheterna som ingick i urvalet var det en som inte serverade kebab i dagsläget. Den verksamheten funderade på att börja med kebab och fick därför information om säker kebabhantering. Det var 12 verksamheter som endast hade kebabspett. Två verksamheter hade både kebabspett och färdiggrillad kebab och tre verksamheter hade bara färdiggrillad. En av verksamheterna är ambulerande och har strimlad kebab, den verksamheten har inte redovisats nedan. Mängden kebab som köps in och storleken på spetten redovisas inte, då det skulle underlätta identifieringen av de enskilda verksamheterna. Handhygien Det första som kontrollerades var handhygienen. De flesta verksamheter hade möjlighet till god handhygien. Två verksamheter saknade papper på personaltoaletten, och en verksamhet saknade tvål på personaltoaletten. Att kunna tvätta händerna ordentligt efter toalettbesök är avgörande för en god handhygien. Att använda besökstoaletten innebär risk för att bakterier och virus från gästerna sprids till kökspersonalen. I anslutning till livsmedelshanteringen var det en verksamhet som hade handtvättmöjligheten i ett annat rum. För att det ska vara acceptabelt måste de som jobbar komma ihåg att tvätta händerna, i den aktuella verksamheten användes engångshandskar som ett komplement. En verksamhet hade en beröringsfri kran som inspektören bedömde som smutsig. Beröringsfria kranar minskar risken för korskontaminering då man inte behöver vidröra handtag och vred med rena händer. En verksamhet saknade tvål och en annan verksamhet saknade papper vid handfatet i anslutning till mathanteringen. Båda verksamheterna fyllde på vid påpekande. Färdiggrillad kebab 1. Av verksamheterna med färdiggrillad kebab tog en av verksamheterna och la den frysta kebaben på pizzan och tillagade den i ugnen, medan kebab till kebabrullar och kebabtallrikar tillagades i mikrovågsugn.

7 7 (15) 2. En verksamhet tinade kebaben i kylskåp över natten och värmde den sedan på antingen stekbordet eller i klämgrill. 3. En verksamhet med både färdiggrillad och kebabspett lät den färdiggrillade kebaben tina i kylskåp över natten. När verksamheten öppnar kokas kebaben upp med buljong för att sedan varmhållas. Den steks även på stekbordet före serveringen. 4. En annan verksamhet tinar kebaben och lägger sedan den kylskåpskalla kebaben på varmhållning med stekning på stekbordet före servering. Kebaben varmhålls i högst två timmar enligt verksamheten. Detta bedömdes som en osäker hantering då det tar för lång tid för kebaben att bli varm i vattenbadet. Verksamheten har ändrat sina rutiner och de bedöms idag vara säkra. 5. En verksamhet som serverar både färdiggrillad och kebabspett tinar den färdiggrillade kebaben i kylskåp. Den steks sedan tillsammans med lite vatten på stekbordet när den ska serveras. Av verksamheterna som har färdiggrillad kebab hade alla utom en verksamhet bra rutiner för att värma upp kebaben. Den verksamhet som inte värmde upp kebaben på ett säkert sätt har idag ändrat sina rutiner. Kebabspett 1. En av verksamheterna som använder kebabspett lägger den färdiggrillade kebaben på varmhållning. De tider på dagen när verksamheten har lite mindre kunder vrids värmen på grillen ner så att kebaben grillas långsammare. Varje kebabstock används 2 dagar. Ibland sparar verksamheten lite färdiggrillad kebab. Efter att den första dagen är slut får kebaben svalna ca 30 min i grillen innan den läggs i frysen. 2. En verksamhet gör av med ett spett under två dagar. Deras rutin är att grilla spettet och sedan stänga av och låta kebaben svalna 5-10 minuter innan den skärs ned och läggs på varmhållning. Denna rutin gjorde att den nyskurna kebaben höll en temperatur på ca 50 o C. Varmhållningen hade en hög temperatur vilket gjorde att kebaben kom upp till över 60 o C efter 10 minuter. Vid lågt kundtryck sänktes värmen på grillen. Verksamheten stänger av

8 8 (15) grillen två timmar innan de stänger och låter kebaben svalna, de skär även ned det yttersta lagret kebab. Sedan virar de in kebaben i plastfolie och ställer in spettet i frysen. 3. En verksamhet som gör av med mycket kebab köper in ganska stora spett och grillar dem under två dagar. När första dagen är slut låter de spettet stå i grillen 2-3 timmar innan de plastar in spettet och placerar det i frysskåpet. När verksamheten har lite mindre kunder tar de antingen och sänker värmen eller stänger av grillen helt en stund. Den grillade kebaben läggs på varmhållning med hög temperatur. 4. En verksamhet hade två olika sorters kebab och grillade sorterna växelvis olika dagar. Den kebaben som skulle sparas till nästkommande dag fick ligga nedanför spettet på grillbordet och kallna ett tag innan den flyttades in i kylen. Den kebaben som skulle ätas samma dag placerades direkt på varmhållning. Spetten grillades utan uppehåll. Varmhållningen var inställd på hög temperatur. Den sorten som hade grillats föregående dag och kylts ned värmdes upp i vattenbadet. En full kantin sattes ned i vattenbadet vilket gjorde att det tog för lång tid för kebaben att värmas upp. 5. En verksamhet har som rutin att grilla hela spettet, men att sänka värmen på grillen när det är lågt kundtryck. Verksamheten har som mål att anpassa spettets storlek så att det går åt under dagen. Är det kebab kvar på spettet när de ska stänga på kvällen hyvlar de ner kebaben och kyler ner den i kallt vatten, sedan förvaras den i frysen. Den dagen inspektionen skedde hade verksamheten frångått sina rutiner och stängt av spettet efter lunchen, de hade även hunnit linda in det i plast för att påbörja nedkylning av spettet. Bristen åtgärdades omedelbart. 6. I en verksamhet hittades en stor plasthink med kebab i kylskåpet. Kebaben var från föregående dag. Kylskåpets display visade 4,4 o C medan kebabens kärntemperatur var 15,1 o C. Verksamheten hyvlar ner hela kebabspettet på en gång och det tar ca 3 timmar. Den nyskurna kebaben får svalna 1-2timmar i en plasthink innan hinken ställs in i kylskåpet. Hinken går ofta åt under en eller två dagar. Kebaben värms upp genom att verksamheten kokar upp kebaben med lite vatten och buljong. Vid servering steks kebaben på stekbordet. Verksamheten har både kebabspett och färdiggrillad kebab. Vid uppföljande kontroll berättade verksamheten att de slutat kyla ned kebab och istället köper in färdiggrillad kebab.

9 9 (15) 7. En verksamhet köper in kebabspett som grillas under dagen. Efter lunch stängs grillen av fram tills kvällskunderna börjar komma. En del av kebaben som grillats varmhålls i vattenbad. Innan dagen är slut grillas hela spettet och kyls ner i nedkylningsskåpet. Det tar minuter. Den nedkylda kebaben förvaras i kylrummet under 1-2 dagar och värms upp vid beställning. Uppvärmningen sker antingen i mikro eller i pizzaugnen. 8. En av verksamheterna grillar stocken och lägger den grillade kebaben på varmhållning. Ingen färdiggrillad kebab sparas till dagen efter. Är det mycket kött kvar på kebabspettet händer det att verksamheten sparar spettet, man tar då och skär bort det yttersta varma lagret och förvarar sedan stocken i kylen över natten. 9. Verksamheten grillar en stock nästan varje dag. Hela stocken grillas och sedan läggs kebaben på varmhållning. Det sista av stocken slängs. En del av den färdiggrillade kebaben kyls ned. Nedkylningen tar 2 timmar. Dagen efter värms kebaben upp först i mikro och läggs sedan på varmhållning. Uppvärmningen i mikron sker för kort tid för att kebaben ska bli varm. Den nedkylda kebaben sparas i max 2 dagar. 10. En av verksamheterna har grillen påslagen hela tiden, men sänker värmen lite när det är lågt kundtryck. Den hyvlade kebaben varmhålls i vattenbad, fördelade på två kantiner där den ena kantinen är till den helt nyhyvlade kebaben medan den andra kantinen är för kebab som legat på varmhållning ett tag och därför serveras först. På kvällen stängs grillen av, och är det mer än ca 2kg kebab kvar så hyvlas den ner först. Nedkylningen sker i kallt vattenbad minuter för att sedan ställas in i kylskåpet. Återupphettning av kebaben sker genom att verksamheten har kokande vatten i kantinen tills kebaben blivit varm. 11. En verksamhet grillar hela spettet på en gång, det tar ca 3 timmar att grilla ett kebabspett. Ingen kebab varmhålls. Istället kyls all kebab ned och sparas i max 2 dagar. När en kund beställer kebab värms en portion upp i mikron. Nedkylningen sker genom att den grillade kebaben läggs i en plastback, allt eftersom den fylls på blandar verksamheten om kebaben för att skynda på nedkylningen. Man har även satt upp en bordsfläkt som blåser på kebaben för att påskynda nedkylningen. Kebaben står i rumstemperatur i 3-4 timmar. Verksamheten har infört nya nedkylningsrutiner efter inspektionen.

10 10 (15) 12. En av verksamheterna grillar hela spettet och lägger kebaben på varmhållning. Under perioder med lägre kundtryck vrids värmen ner på grillen så att det tar längre tid för kebaben att bli klar, men att den hela tiden håller sig inom ett säkert temperaturintervall. Om lite av kebaben skulle vara kvar vid stängning slängs den, ingenting sparas till dagen efter. 13. I en verksamhet grillas kebab för att sedan läggas på varmhållning. Ibland kyls lite av den varmhållna kebaben ner. Den värms upp i vattenbad. När dagen är slut skärs det yttersta lagret ner på kebabspettet, spettet plastas in och det förvaras sedan i frysen till nästa dag. 14. En verksamhet har nyligen köpt in en gasolgrill för att kunna grilla kebabspett. De har märkt att de måste hyvla ner kebaben hela tiden när de grillar, och det tar för mycket tid. Då det blir stora mängder kebab har de köpt in ett nedkylningsskåp. Tidigare har de kylt ned i kylrummet. Övriga iakttagelser I samband med att verksamheternas kebabhantering har kontrollerats har även andra områden kontrollerats. Det generella intrycket av verksamheterna är att de flesta är bra på att hålla rent och städa. Både arbetsredskap och arbetsytor har varit i bra skick. De flesta lokaler har dessutom underhållits regelbundet och är i bra skick. För att en lokal ska anses vara i bra skick ska den vara lätt att hålla ren. Slutsatser En majoritet av verksamheterna grillar sina spett under två dagar, alternativt grillar hela spettet och sparar en stor del av den färdiggrillade kebaben till nästa dag. Endast en verksamhet slänger den kebaben som är kvar vid dagens slut, och en verksamhet slänger den färdiggrillade och sparar bara spettet om det är mycket kött kvar på det. Kebabspett går vanligtvis att köpa från 10kg och uppåt, beroende på vilken leverantör man har valt. Flera av de verksamheter som grillar spettet under två dagar, alternativt sparar kebab, köper hem större spett. Det är nio verksamheter som ofta eller ibland sparar färdiggrillad kebab. Nedkylningsmetoderna varierar mellan nedkylningsskåp, vanlig kyl, kallt vattenbad och avsvalning i rumstemperatur för att sedan stoppas i kylen. För de verksamheter som kyler ner stora mängder kebab underlättar det att ha ett nedkylningsskåp och några verksamheter har investerat i ett sådant. För de

11 11 (15) verksamheter som kyler ner mindre mängder kan det räcka med vattenbad eller vanlig kyl om man har bra rutiner. Det är upp till verksamheterna att ha rutiner som garanterar säkra livsmedel. Tyvärr var det verksamheter som vid inspektionen inte levde upp till det lagkravet. Efter inspektionen har de verksamheter som förelades att ändra sina rutiner kontrollerats igen och de har då ändrat sina rutiner. Övriga verksamheter som hade rutiner med utrymme för förbättring hoppas vi på självmant ändrar sina rutiner till det bättra då de har tagit del av informationsmaterialet. Lämplig hantering Färdiggrillad kebab Uppvärmning Alternativ 1. Tina i kylskåp för att sedan värma upp snabbt. Kan antingen värmas upp portionsvis vid beställning eller en större mängd som varmhålls. Lämpliga uppvärmningsmetoder är exempelvis stekbord, pizzaugn, mikro eller uppkokning i buljong, men andra lösningar finns. Alternativ 2. Fryst kebab värms upp portionsvis eller i större mängd för att sedan varmhållas. Lämpliga uppvärmningsmetoder är exempelvis stekbord, pizzaugn eller mikro, men andra lösningar finns. Kebabspett Grillning Alternativ 1. Djupfryst spett grillas utan uppehåll. Hyvlad kebab läggs antingen på varmhållning eller kyls ned direkt på lämpligt sätt. Alternativ 2. Djupfryst kebab grillas utan uppehåll, men temperaturen på grillen varierar med kundtrycket. Färdiggrillad kebab varmhålls eller kyls ned direkt. Kebabspett ska helst ta slut så fort som möjligt. Är det mycket kött kvar när verksamheten stänger kan man kyla ned köttet. Nedkylning av kebabspett Alternativ 1. Det yttersta lagret på kebaben hyvlas ned så att det bara är en rå, kall kärna kvar. Köttet lindas in i plastfolie och placeras i frysen. Alternativ 2. All kebab grillas och hyvlas ned för att kylas. Det finns många sätt att kyla ned färdiggrillad kebab. Långtifrån alla metoder ger ett säkert livsmedel. Mängden som ska kylas ned påverkar vilka rutiner verksamheten behöver ha.

12 12 (15) Nedkylning av färdiggrillad kebab Alternativ 1. Till stora mängder kebab är det bra om man har ett nedkylningsskåp. Har man inte det kan man fortfarande kyla ner kebab om man har bra rutiner. Oavsett metod ska köttet komma ned till 8 o C inom 4 timmar för att vara säkert att äta senare. Alternativ 2. Små mängder kebab kan kylas ned på många olika sätt. Nedkylningsskåp, vattenbad, vanlig kyl är några alternativ. Det är upp till verksamheten att visa myndigheten att rutinerna fungerar. Det finns många fler sätt att hantera kebaben på ett säkert sätt än det som beskrivs ovan. Det är upp till verksamheten att visa myndigheten att de rutinerna man har ger säkra livsmedel.

13 Bilaga (15) Kebabhantering Information till restaurangägare i Katrineholms kommun som hanterar och serverar kebab Tips till dig som tillagar kebab! Precis som med alla typer av livsmedel är rätt hantering av kebaben en viktig del för att minska risken för att era kunder ska bli sjuka. Bakterier och virus i maten kan orsaka sjukdom, därför är det viktigt att maten värms och kyls på rätt sätt, så att bakterier inte kan växa till. Det finns många olika typer av bakterier och virus som lätt kan spridas, det är viktigt att veta HUR de kan växa till. Här finns information om hur du kan göra ditt bästa för att minska risken för matförgiftning i din restaurang. Egen hygien En god personlig hygien är en av de viktigaste delarna för att minska risken för bakterie- och virusspridning i köket. - Tvätta händerna noga och ofta med varmt vatten och tvål. Torka med papper. - Tvätta händerna efter varje moment där du har hanterat livsmedel. - Tvätta händerna efter varumottagning. - Tvätta händerna efter rökning. - Tvätta händerna efter toalettbesök. - Tvätta händerna efter städning. - Smycken bör inte användas på underarmar och händer i samband med matlagning. - Har du sår på händerna bör du använda dig av plåster OCH använda engångshandskar, byt dem ofta. - Är någon i din familj sjuk bör du vara extra noga med handhygien och rena kläder. Storlek på kebabstock Det finns olika storlekar på Kebabstockar. - Det är inte lämpligt att spara en överbliven kebabstock till dagen efter, välj därför storleken på kebabstocken efter vad du tror kommeratt gå åt under dagen. Då minskar du risken att bakterier växer till i kebaben. - Överväg om färdigskuren och färdiggrillad kebab är säkrare att servera. Detta kan också minska matsvinnet.

14 14 (15) Redskap Se till att redskapen du använder till kebaben är rena. - Hyvel och kniv ska vara diskade innan grillning och därefter också diskas under dagen. - Grillen ska vara rengjord innan grillning och hållas fräsch. - Har du färdigskuren kebab bör du använda en tång istället för händer vid matlagning. - Du får inte använda samma redskap till olika livsmedel. Risken att bakterier sprids är stor, även allergener kan spridas och orsaka allergiska reaktioner. Värmning Bakterier växer till i köttet när temperaturen på köttet inte är varmt nog. Som med alla livsmedel måste man vara uppmärksam på temperaturerna. - Den färdiglagade kebaben ska ha uppnått minst +70 C eller mer innan den serveras till kunden. - Se till att kebaben inte ligger i rumstemperatur efter värmning. - Varmhållning av köttet bör konstant vara +60 C och varmhållning bör inte vara mer än 2 timmar. - Använd en termometer för att kontrollera temperaturen på köttet. Inför en rutin för hur ofta kontrollen ska ske i ditt egenkontrollprogram. - Stäng inte av grillen vid lågt kundtryck, vrid ner värmen istället. Kylning Förvaras inte kebaben tillräckligt kallt kommer bakterier att växa till. Det finns ett riskmoment med nedkylning av en kebabstock, då olika delar av kebabstocken har olika temperatur. Det är inte lämpligt att kyla ner en hel kebabstock till dagen efter. - Blir det över kebabkött på stocken vid dagens slut bör den slängas. Eller så kan du grilla färdigt köttet och sedan kyla ned det snabbt för att värma upp det nästa dag. - Används inte kebabstocken ska den skäras ner och snabbt kylas och förvaras kallt. - Lämplig temperatur i kyl är +8 C, i frys -18 o C - Nedkylningen ska gå snabbt. På mindre än 4 timmar ska maten ha en temperatur på högst +8 o C. Förvaring Efter grillning av kebabköttet ska det färdiga köttet antingen varmhållas vid minst +60 C eller snabbt kylas ner och förvaras så att bakterier inte kan växa till. - Stäng inte av grillen och lämna stocken kvar i grillen, skär ner hela kebabstocken och förvara i kyl tills det är dags för återuppvärmning. - Förvaring av kebabköttet ska göras så att bakterier inte kan spridas från kebab till andra livsmedel eller tvärtom. Separera kebabköttet till en separat köttkyl/frys. Har du inte möjlighet till detta är rostfria kantiner med lock att föredra, är de kalla när du ska kyla kebabköttet går även det snabbare än i rumstemperatur.

15 Bilaga (15) Verksamheter som ingick i urvalet Verksamhet Adress Amigo Kerstinbodagatan 12 Fredsgrillen Fredsgatan 26 A Gustoso Hantverksaregatan 6 King s pizzeria Sveavägen 40 Nobel pizzeria och grill Nävertorpstorg Nya Maistrogrillen Fredsgatan 11 Nyhemskiosken Ali Baba Vingåkersvägen 14 Pappa-Ninmari Vasavägen 55 Pizzeria La Fiesta Köpmangatan 2, Valla Pizzeria Norr Vallavägen 9 Pizzeria Primavera Storgatan 21 Pizzeria Venezia Drottninggatan 4 Pizzeria Venezia Julita Handelsvägen 3, Julita Restaurang Barken Videvägen 1 Restaurang Stadsparken Tegnèrvägen 25 Tasty grillen Videvägen 5 Vallagrillen Vallabaren Sörmland jakt och vilt, mobil verksamhet, redovisas inte i resultatet

PROJEKT. Kebabprojekt. - Kontroll och provtagning på kebabhantering i Haninge, Tyresö och Nynäshamn. Genomfört 2013

PROJEKT. Kebabprojekt. - Kontroll och provtagning på kebabhantering i Haninge, Tyresö och Nynäshamn. Genomfört 2013 PROJEKT Kebabprojekt - Kontroll och provtagning på kebabhantering i Haninge, Tyresö och Nynäshamn. Genomfört 2013 Projektgrupp: Eva Baggström Luis Carvajal Susanne Tiderman Björkblom 1. Bakgrund Att arbeta

Läs mer

Hur ska livsmedel hanteras?

Hur ska livsmedel hanteras? Hur ska livsmedel hanteras? Hantera maten rätt! Mat är en källa till angenäm samvaro och näring och i detta informationsmaterial ger vi dig lite goda råd på vägen. Alla hanterar vi livsmedel i hemmet,

Läs mer

Rutiner för livsmedelshantering

Rutiner för livsmedelshantering Rutiner för livsmedelshantering När man säljer mat gäller lite andra regler än när man kokar ihop sin matlåda i hemmet. Dels för att betalande gäster förväntar sig en viss kvalité, samt dels för att ett

Läs mer

Bakterier i maten. #AntibiotikaSkolan

Bakterier i maten. #AntibiotikaSkolan Bakterier i maten #AntibiotikaSkolan 2 Bakterier i maten Bakterier i maten Finns det antibiotika i maten? Det är bra att veta att det inte finns antibiotika i köttet som vi köper i butik. Ett djur som

Läs mer

Instruktion för att förhindra livsmedelsburna sjukdomar - hemtjänst och vårdboende med hemtjänstinsatser. 1. Ansvarsfördelning Sid 2

Instruktion för att förhindra livsmedelsburna sjukdomar - hemtjänst och vårdboende med hemtjänstinsatser. 1. Ansvarsfördelning Sid 2 VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Stöd och tillsyn Leg. Dietist Karlstad 2011-05-06 Instruktion för att förhindra livsmedelsburna sjukdomar - hemtjänst och vårdboende med hemtjänstinsatser Bakgrund Primärt

Läs mer

Förslag till: Hygienrutiner för maten på förskolans avdelning

Förslag till: Hygienrutiner för maten på förskolans avdelning Förslag till: Hygienrutiner för maten på förskolans avdelning All personal som hanterar mat på avdelningen ska läsa igenom och följa dessa rutiner. Mat är mer än livsmedelshygien Alla rutiner kring maten

Läs mer

Godkända leverantörer

Godkända leverantörer Hygien H.A.C.C.P Rutiner Vad är HACCP och varför har EU fått detta direktiv, hur ska vi förhålla oss till detta direktiv och jobba så att vi säkerhetsställer livsmedelskedjan från inköp till att den förtärs

Läs mer

Tillfällig hantering av livsmedel

Tillfällig hantering av livsmedel Tillfällig hantering av livsmedel Vad behöver du tänka på vid tillfällig livsmedelshantering? Uppdaterad: juli 2018 Tillfällig hantering av livsmedel I denna broschyr kan du som planerar för tillagning,

Läs mer

PROJEKTRAPPORT MILJÖFÖRVALTNINGEN. Avdelning: Livsmedel Diarienummer: Version: 1.0. Kebab Kontrollprojekt. Edvin Dervovic

PROJEKTRAPPORT MILJÖFÖRVALTNINGEN. Avdelning: Livsmedel Diarienummer: Version: 1.0. Kebab Kontrollprojekt. Edvin Dervovic PROJEKTRAPPORT MILJÖFÖRVALTNINGEN Avdelning: Livsmedel Diarienummer:217-4774 Version: 1. Kebab 217 Kontrollprojekt Edvin Dervovic 217-1-24 Innehåll Sammanfattning...2 Inledning...3 Bakgrund...3 Syfte och

Läs mer

ATT GÖRA ETT EGENKONTROLLPROGRAM

ATT GÖRA ETT EGENKONTROLLPROGRAM ATT GÖRA ETT EGENKONTROLLPROGRAM Om du driver livsmedelsverksamhet är Du ansvarig för att Dina produkter är säkra och uppfyller kraven på hygien och redlighet. Detta gör du genom att ha en fungerande egenkontroll

Läs mer

Hur gör man en faroanalys och tar fram kritiska styrpunkter

Hur gör man en faroanalys och tar fram kritiska styrpunkter 1 (7) Faroanalys och kritiska styrpunkter En faroanalys kartlägger riskerna i din livsmedelshantering och visar vilka steg i livsmedelshanteringen (kritiska styrpunkerna) som måste kontrolleras för att

Läs mer

ABC I TRYGG MATLAGNING. Tips och råd för en jäktad hemmakock en liten bobbabank

ABC I TRYGG MATLAGNING. Tips och råd för en jäktad hemmakock en liten bobbabank ABC I TRYGG MATLAGNING Tips och råd för en jäktad hemmakock en liten bobbabank & Åt föräldrar En kock, som har bråttom glömmer lätt hur livsmedel skall hanteras. Denna broschyr innehåller viktiga råd åt

Läs mer

Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen

Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen www.kristianstad.se Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Provtagning av kebabkött 2017 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Genomförande... 4 Analysparametrar... 5 Resultat och bedömning...

Läs mer

Projekt Bacillus cereus

Projekt Bacillus cereus Projekt Bacillus cereus - provtagning av nedkylda/varmhållna livsmedel i Haninge, Tyresö och Nynäshamn 30 januari 2015 Eva Baggström Luis Carvajal Jytte Gard Timmerfors Sammanfattning Bacillus cereus är

Läs mer

Egenkontrollprogram i Stöd och Service 2016-04-22

Egenkontrollprogram i Stöd och Service 2016-04-22 Säker mat All mat som serveras ska vara säker att äta och våra kunder ska kunna känna sig trygga i att inte bli sjuka av maten. Personalen ska ha kompetens inom livsmedelssäkerhet och det ska finnas rutiner

Läs mer

Information till dig som livsmedelsföretagare - egenkontroll, personlig hygien, separering, tid- och temperaturprocesser samt rengöring

Information till dig som livsmedelsföretagare - egenkontroll, personlig hygien, separering, tid- och temperaturprocesser samt rengöring Information till dig som livsmedelsföretagare - egenkontroll, personlig hygien, separering, tid- och temperaturprocesser samt rengöring Egenkontroll En god egenkontroll tjänar alla på. För dig som driver

Läs mer

Faroanalys. och. sammanställning av kritiska punkter. för. (verksamhetens namn) Samsynsdokument för kommunerna i Sjuhäradsbygden

Faroanalys. och. sammanställning av kritiska punkter. för. (verksamhetens namn) Samsynsdokument för kommunerna i Sjuhäradsbygden Faroanalys och sammanställning av kritiska punkter för.. (verksamhetens namn) Samsynsdokument för kommunerna i Sjuhäradsbygden 2 Inledning och förklaring av begrepp Alla som hanterar mat vill att den ska

Läs mer

Livsmedelshygien. Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska

Livsmedelshygien. Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska Livsmedelshygien Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska Viktig livsmedelshygien Vanligt med livsmedelsburna sjukdomar i Sverige ca 500 000 fall/år Livsmedelsburna sjukdomar kan leda till dödsfall Rapporterade

Läs mer

Revision av pizzerior 2016

Revision av pizzerior 2016 Revision av pizzerior 206 Utförd av miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköpings kommun Skriven av Johanna Hänninen, 206--4 Dnr 206-4307 Sammanfattning Under 206 har miljö- och hälsoskyddskontorets livsmedelsenhet

Läs mer

Egenkontroll för. hemtjänsten i Järfälla kommun. Kostservice 2011, maj

Egenkontroll för. hemtjänsten i Järfälla kommun. Kostservice 2011, maj Egenkontroll för hemtjänsten i Järfälla kommun VERKSAMHETEN Namn Adress Tel E-post Org.nr. Verksamhetens art Antal serverade portioner/dag (ca) Frukost Lunch Middag Kvällsmat Antal portioner tillagade

Läs mer

Exempel 2 av: Christopher Nilsson

Exempel 2 av: Christopher Nilsson Du är en mycket viktig person! Du jobbar ju med livsmedel Livsmedelslagstifning EU förordningen Livsmedelslagen Livsmedelsförordningen Livsmedelsverkets författningar (LIVSFS) Grundförutsättningar Upprättande

Läs mer

Koll på Kungsbacka Rapport 2:2016 Kebabprojekt 2016. Kebabprojekt 2016 Provtagning av kebabkött på pizzerior och restauranger i Kungsbacka kommun

Koll på Kungsbacka Rapport 2:2016 Kebabprojekt 2016. Kebabprojekt 2016 Provtagning av kebabkött på pizzerior och restauranger i Kungsbacka kommun Koll på Kungsbacka Rapport 2:2016 Kebabprojekt 2016 Kebabprojekt 2016 Provtagning av kebabkött på pizzerior och restauranger i Kungsbacka kommun Under januari 2016 genomförde livsmedelsavdelningen på förvaltningen

Läs mer

Säker livsmedelshantering

Säker livsmedelshantering Miljö- och byggnadsförvaltningen informerar Säker livsmedelshantering Det är stora krav på kunskap som krävs för att kunna starta och driva en livsmedelsverksamhet. Du som livsmedelsföretagare är fullt

Läs mer

Restaurangkök TILLSYNSPROJEKT 2009

Restaurangkök TILLSYNSPROJEKT 2009 Restaurangkök TILLSYNSPROJEKT 2009 Restaurangkök 2009 1 Bakgrund Erfarenhet från andra kommuner visar att det finns problem gällande rengöring. Genom ett projekt som både genom visuell- och tryckplattskontroll

Läs mer

Kontrollprojekt Mottagningskök

Kontrollprojekt Mottagningskök Dnr 2015-1223 Kontrollprojekt Mottagningskök Miljö- och byggnadskontoret s kommun Anna Johansson 2015-06-12 1 Sammanfattning Många barn, elever och äldre serveras dagligen mat i verksamheter som är mottagningskök,

Läs mer

Säker livsmedelsverksamhet

Säker livsmedelsverksamhet Säker livsmedelsverksamhet Du som har ett företag som hanterar livsmedel behöver känna till de regler som finns för att driva livsmedelsverksamhet. Här får du råd och information om vilka krav som ställs.

Läs mer

Rutin för hantering av livsmedel inom socialförvaltningen.

Rutin för hantering av livsmedel inom socialförvaltningen. Jennie Terne r Skogsvägen 47 SOCIALFÖRVALTNINGEN Linda Spethz Enhetschef 2015-06-22 Rutin för hantering av livsmedel inom socialförvaltningen. AVDELNINGSKÖK I FÖRVALTNINGEN ENLIGT SOL & LSS Gemensamhetsutrymmet/köket

Läs mer

Egenkontroll. Fastställd den 1 juli 2019, version 1.

Egenkontroll. Fastställd den 1 juli 2019, version 1. Egenkontroll Den här informationen vänder sig till dig som är ansvarig för en livsmedelsverksamhet. Vi vill underlätta för dig genom att informera om de möjligheter du har och de krav som lagen ställer.

Läs mer

Tillsynsprojekt Revision av restauranger

Tillsynsprojekt Revision av restauranger Dnr 2015-2257 Tillsynsprojekt Revision av restauranger Miljö- och byggnadskontoret s kommun Rada Dobriyanova 2015-11-27 1 Sammanfattning Miljö- och byggnadskontoret har genomfört ett kontrollprojekt som

Läs mer

Säker livsmedelshantering för konsumenternas skull

Säker livsmedelshantering för konsumenternas skull Säker livsmedelshantering för konsumenternas skull Du som har ett företag som hanterar livsmedel behöver känna till de regler som finns för att driva livsmedelsverksamhet. Här får du råd och information

Läs mer

Rapport provtagningsprojekt 2010 Vagnar & Restauranger. Miljöförvaltningen

Rapport provtagningsprojekt 2010 Vagnar & Restauranger. Miljöförvaltningen Rapport provtagningsprojekt 2010 Vagnar & Restauranger Miljöförvaltningen RAPPORT 2 (5) Rapport provtagningsprojekt 2010 Dnr 2010.2397.1 Sammanfattning Under maj månad 2010 utförde miljöförvaltningen provtagningar

Läs mer

Ditt ansvar som livsmedelsföretagare

Ditt ansvar som livsmedelsföretagare Ditt ansvar som livsmedelsföretagare Det är ditt ansvar som livsmedelsföretagare att ha kunskap om de regler som gäller för att driva en livsmedelsverksamhet. När du hanterar mat är det viktigt att du

Läs mer

Livsmedelshygien. Inger Andersson, hygiensjuksköterska,

Livsmedelshygien. Inger Andersson, hygiensjuksköterska, Livsmedelshygien Inger Andersson, hygiensjuksköterska, Varför är livsmedelshygien viktig? Vanligt med livsmedelsburna sjukdomar ca 500 000 fall/år i Sverige Dödsfall kan inträffa hos små barn äldre personer

Läs mer

Miljö- och byggnadskontoret Västerviks kommun

Miljö- och byggnadskontoret Västerviks kommun Dnr 2017-1962 Kontrollprojekt Varmhållning på Restaurang Miljö- och byggnadskontoret s kommun Yvonne Andersson 2017-12-04 Sammanfattning I höstens projekt Varmhållning på restaurang har livsmedelsinspektörerna

Läs mer

Kontrollprojekt Temperatur i tillagningskök på skolor, förskolor och särskilda boenden

Kontrollprojekt Temperatur i tillagningskök på skolor, förskolor och särskilda boenden Dnr 2016-2006 Kontrollprojekt Temperatur i tillagningskök på skolor, förskolor och särskilda boenden Miljö- och byggnadskontoret s kommun Anna Johansson 2016-12-01 Sammanfattning I det här projektet har

Läs mer

Kontroll av sushi hantering på restaurang. Projektinriktad livsmedelskontroll 2016 i Örebro län

Kontroll av sushi hantering på restaurang. Projektinriktad livsmedelskontroll 2016 i Örebro län Kontroll av sushi hantering på restaurang Projektinriktad livsmedelskontroll 2016 i Örebro län 1 Länsstyrelsen en samlande kraft Sverige är indelat i 21 län och varje län har en länsstyrelse och en landshövding.

Läs mer

Egenkontroll för äldreboenden i Järfälla kommun

Egenkontroll för äldreboenden i Järfälla kommun Egenkontroll för äldreboenden i Järfälla kommun Kostservice, 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING EGENKONTROLL Flik Dokument Uppgifter om verksamheten 1 Uppgifter om verksamheten Personal 2 Utbildning och kompetens

Läs mer

Grillad kyckling. - Kontrollprojekt om hantering av grillade köttprodukter och märkning av egentillverkade produkter i livsmedelsbutiker

Grillad kyckling. - Kontrollprojekt om hantering av grillade köttprodukter och märkning av egentillverkade produkter i livsmedelsbutiker Grillad kyckling - Kontrollprojekt om hantering av grillade köttprodukter och märkning av egentillverkade produkter i livsmedelsbutiker Miljökontoret 2014 Birgitta Iggland Jennie Söderstedt Tedelid Sammanfattning

Läs mer

Tillfällig hantering av livsmedel

Tillfällig hantering av livsmedel Tillfällig hantering av livsmedel Information från Miljö- och hälsoskyddsenheten Västra Mälardalens Myndighetsförbund (Uppdaterad juli 2012) Sommar i Arboga och Kungsör innebär både Karnevaler och Medeltidsdagar

Läs mer

Hem- och konsumentkunskap år 7

Hem- och konsumentkunskap år 7 Hem- och konsumentkunskap år 7 följa ett recept planera och organisera arbetet vid matlagning (bli färdig med måltidens delar i ungefär samma tid) baka med jäst och bakpulver tillaga en måltid (koka och

Läs mer

FUTURE KITCHEN Introduktion del 1 1

FUTURE KITCHEN Introduktion del 1 1 FUTURE KITCHEN Introduktion del 1 1 Future Kitchen, Introduktion del 1 Introduktion del 1 Vad är Future Kitchen? Offentliga måltider Hygien Specialkost Hållbarhet Måttenheter Del 1 i introduktionsmaterialet

Läs mer

PROJEKT. Östersjöfestivalen. Tillsynsprojekt 2012

PROJEKT. Östersjöfestivalen. Tillsynsprojekt 2012 PROJEKT Östersjöfestivalen Tillsynsprojekt 2012 Besöksadress Klostergatan 1, Sölvesborg Telefon, vxl 0456-816 000 Fax 0456-194 56 E-post miljokontoret@miljovast.se Webbplats www.miljovast.se Miljöförbundet

Läs mer

Vi som jobbar med livsmedelskontroll. Dag Henric Lina Christina Therése

Vi som jobbar med livsmedelskontroll. Dag Henric Lina Christina Therése Vi som jobbar med livsmedelskontroll Dag Henric Lina Christina Therése Detta kommer vi prata om Livsmedelskontrollen Skadedjursprojektet På gång Tips Hur styrs kontrollen EU Livsmedelsverket Kungälvs Kommun

Läs mer

Förslag till: Hygienrutiner för maten på avdelning i äldreomsorgen

Förslag till: Hygienrutiner för maten på avdelning i äldreomsorgen Förslag till: Hygienrutiner för maten på avdelning i äldreomsorgen All personal som hanterar mat på avdelningen ska läsa igenom och följa dessa rutiner. Mat är mer än livsmedelshygien Många äldre är extra

Läs mer

Del 2 Produktbladen Om att laga mat utomhus

Del 2 Produktbladen Om att laga mat utomhus Del 2 Produktbladen Om att laga mat utomhus Foto: Per Nilsson, Profox 7 Produktbladen I produktbladen finns olika verksamheter beskrivna. Du kan kopiera, plasta in dem och ha med dem som checklistor när

Läs mer

Kontrollerna har skett oanmälda. Arbetslagets egen checklista för sprinten, har använts som underlag.

Kontrollerna har skett oanmälda. Arbetslagets egen checklista för sprinten, har använts som underlag. Sprint Butik 2012 Inledning Miljökontorets livsmedelsgrupp har under perioden v.45-47 utfört kontroller av större butiker med manuell hantering, samt en nyregistrering av en butik med förpackande livsmedel.

Läs mer

PERSONAL GÄSTER. Liten handbok FÖR DIG SOM SERVERAR OCH SÄLJER LIVSMEDEL, FOLKÖL, TOBAK OCH RECEPTFRIA LÄKEMEDEL

PERSONAL GÄSTER. Liten handbok FÖR DIG SOM SERVERAR OCH SÄLJER LIVSMEDEL, FOLKÖL, TOBAK OCH RECEPTFRIA LÄKEMEDEL PERSONAL GÄSTER Liten handbok FÖR DIG SOM SERVERAR OCH SÄLJER LIVSMEDEL, FOLKÖL, TOBAK OCH RECEPTFRIA LÄKEMEDEL HUR VAR DET NU IGEN? Du kanske redan känner till vilka regler som gäller för dig som säljer

Läs mer

Krav på livsmedelslokaler

Krav på livsmedelslokaler Krav på livsmedelslokaler En livsmedelslokal ska vara utformad och anpassad efter den verksamhet som bedrivs. Regler om livsmedelslokaler finns i förordning (EG) nr 852/2004 om livsmedels-hygien. I bilaga

Läs mer

Branschtillsyn, 2011 Mottagnings- och serveringskök Rapport nr: 13

Branschtillsyn, 2011 Mottagnings- och serveringskök Rapport nr: 13 Branschtillsyn, 2011 Mottagnings- och serveringskök Rapport nr: 13 En rapport från Miljökontoret, Örebro kommun Rapport nr 13 Kontaktuppgifter Miljökontoret, Örebro kommun Emma Handy, Gerd Holm, Kristina

Läs mer

Turist 2011. Riktad tillsyn av livsmedelshantering under turistsäsong. En rapport från Miljöförvaltningen Linn Oldemar och Alexandra Bernvetter

Turist 2011. Riktad tillsyn av livsmedelshantering under turistsäsong. En rapport från Miljöförvaltningen Linn Oldemar och Alexandra Bernvetter MILJÖFÖRVALTNINGEN Turist 2011 Riktad tillsyn av livsmedelshantering under turistsäsong En rapport från Miljöförvaltningen Linn Oldemar och Alexandra Bernvetter December 2011 www.stockholm.se/miljoforvaltningen

Läs mer

Sprint. Skolmåltid 2012

Sprint. Skolmåltid 2012 Sprint Skolmåltid 2012 Inledning: Miljökontorets livsmedelsgrupp har under perioden v.17-19 utfört kontroller av kök inom skolmåltiden i Uddevalla kommun. Totalt har 27 verksamheter kontrollerats. Fyra

Läs mer

Sammanställning. Redlighet och hygien vid Butiksgrillning 2008

Sammanställning. Redlighet och hygien vid Butiksgrillning 2008 Sammanställning Redlighet och hygien vid Butiksgrillning 2008 DISKUSSION Butiker som grillar ska, i egenkontrollen, bland annat kontrollera de viktiga parmetrarna; värmebehandling, varmhållning, nedkylning

Läs mer

Kontroll av mikrobiologisk kvalitet på mjukglass i Varbergs Kommun, sommaren 2012

Kontroll av mikrobiologisk kvalitet på mjukglass i Varbergs Kommun, sommaren 2012 Kontroll av mikrobiologisk kvalitet på mjukglass i Varbergs Kommun, sommaren 2012 Sammanfattning Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen besökte sammanlagt 21 caféer, restauranger och kiosker under sommaren

Läs mer

Tillsynsprojekt Caféer 2013

Tillsynsprojekt Caféer 2013 Tillsynsprojekt Caféer 2013 Miljö- och byggnadskontoret Västerviks kommun Rapport 2:2013 Miljö 2013-08-09 Dnr: 2013-1650 Inledning Livsmedelsenheten som är en del av Miljö- och byggnadskontoret bedriver

Läs mer

Egentillsyn. med haccp

Egentillsyn. med haccp Egentillsyn med haccp Du som driver ett livsmedelsföretag måste utöva tillsyn på din verksamhet. Den så kallade egentillsynen. Det som ingår i egentillsynen ska finnas beskrivet i ett egenkontrollprogram.

Läs mer

Förslag till: Hygienrutiner för maten på sjukhusavdelningen

Förslag till: Hygienrutiner för maten på sjukhusavdelningen Förslag till: Hygienrutiner för maten på sjukhusavdelningen All personal som hanterar mat på avdelningen ska läsa igenom och följa dessa rutiner. Mat är mer än livsmedelshygien Alla rutiner kring maten

Läs mer

EGENKONTROLLPROGRAM FÖR STORHUSHÅLL

EGENKONTROLLPROGRAM FÖR STORHUSHÅLL 2017-05-23 1 ( 17 ) EGENKONTROLLPROGRAM FÖR STORHUSHÅLL Verksamhetens namn: Organisationsnummer: Fastighetsbeteckning: Telefon: Utdelningsadress: Besöksadress (om annan än ovan): Verksamhetsansvarig: Telefon:

Läs mer

Planering och utformning av livsmedelslokal

Planering och utformning av livsmedelslokal Information Miljönämnden i mellersta Bohuslän 2013-02-13 Sida 1(5 Planering och utformning av livsmedelslokal Innan du startar en livsmedelsverksamhet är det viktigt att tänka på hur lokalen ska vara utformad.

Läs mer

Student 2012. Uppföljning av projektet Student 2011. En rapport från Miljöförvaltningen Robert Wedin MILJÖFÖRVALTNINGEN. Maj 2012

Student 2012. Uppföljning av projektet Student 2011. En rapport från Miljöförvaltningen Robert Wedin MILJÖFÖRVALTNINGEN. Maj 2012 MILJÖFÖRVALTNINGEN Student 2012 Uppföljning av projektet Student 2011 En rapport från Miljöförvaltningen Robert Wedin Maj 2012 www.stockholm.se/miljoforvaltningen BAKGRUND OCH SYFTE År 2011genomförde

Läs mer

Rapport. Restauranger tillsynsprojekt 2013. Åsa Fredriksson Joakim Johansson

Rapport. Restauranger tillsynsprojekt 2013. Åsa Fredriksson Joakim Johansson Rapport Restauranger tillsynsprojekt 2013 Åsa Fredriksson Joakim Johansson SAMMANFATTNING Under år 2013 har miljökontoret i Luleå utfört offentlig livsmedelskontroll på restauranger och pizzerior inom

Läs mer

Hantering av allergikost

Hantering av allergikost 1 (5) Miljökontoret 2011-01-11 Dnr Hantering av allergikost Hösten 2010 Kalle Tegnestedt Besöksadress: Drottninggatan 45 Linköping, Postadress: Linköpings kommun, 581 81 Linköping Växel: 013-20 60 00,

Läs mer

HUR GÖR MAN ETT EGENKONTROLLPROGRAM?

HUR GÖR MAN ETT EGENKONTROLLPROGRAM? 1 HUR GÖR MAN ETT EGENKONTROLLPROGRAM? Ett egenkontrollprogram ska vara en beskrivning över hur man ska sköta och kontrollera sin livsmedelsverksamhet. Med hjälp av egenkontrollprogrammet ska företagaren

Läs mer

Egenkontroll för livsmedelsbranschen. Bättre rutiner i din verksamhet

Egenkontroll för livsmedelsbranschen. Bättre rutiner i din verksamhet Egenkontroll för livsmedelsbranschen Bättre rutiner i din verksamhet Bättre koll med egenkontroll En god egenkontroll tjänar alla på. För dig som driver ett företag i livsmedelsbranschen leder egenkontroll

Läs mer

Öppna restaurang eller kafé

Öppna restaurang eller kafé Öppna restaurang eller kafé I den här broschyren kan du som ska starta, överta eller driva en restaurang eller ett kafé hitta information som är viktig för dig och din verksamhet. Det du serverar ska vara

Läs mer

Vänersborgs kommun. Egenkontrollprogram storhushåll. För

Vänersborgs kommun. Egenkontrollprogram storhushåll. För Vänersborgs kommun Egenkontrollprogram storhushåll För Företagets namn: Organisationsnummer: Fastighet: Besöksadress: Postadress: Kontaktperson: 1 2.1 Utbildning Den som driver verksamhet där livsmedel

Läs mer

Rengöringskontroll på tillagningskök inom skolor, förskolor, äldreboende och sjukhus i Varbergs kommun 2012, uppföljning

Rengöringskontroll på tillagningskök inom skolor, förskolor, äldreboende och sjukhus i Varbergs kommun 2012, uppföljning 1 (7) Rengöringskontroll på tillagningskök inom skolor, förskolor, äldreboende och sjukhus i Varbergs kommun 2012, uppföljning Sammanfattning År 2011 kontrollerades rengöring i tillagningskök inom skolor,

Läs mer

Student 2011. En inblick i livsmedelshantering vid studentfester. En rapport från Miljöförvaltningen Lena Björklund-Stoehr och Camilla Dyrberg

Student 2011. En inblick i livsmedelshantering vid studentfester. En rapport från Miljöförvaltningen Lena Björklund-Stoehr och Camilla Dyrberg MILJÖFÖRVALTNINGEN Student 2011 En inblick i livsmedelshantering vid studentfester En rapport från Miljöförvaltningen Lena Björklund-Stoehr och Camilla Dyrberg Maj 2011 www.stockholm.se/miljoforvaltningen

Läs mer

Butik med manuell hantering Butik med bara förpackade livsmedel

Butik med manuell hantering Butik med bara förpackade livsmedel Miljö- och byggnämnden Box 500 343 23 Älmhult Tfn 0476-550 00 Fax 0476-151 72 UPPGIFTER FÖR 1(4) AVGIFTSKLASSNING FÖR LIVSMEDELSKONTROLL Uppgifter om verksamheten Anläggningens namn Org.nr/personnummer

Läs mer

Öppna kafé. Information för en- och tvåmansföretag

Öppna kafé. Information för en- och tvåmansföretag Öppna kafé Information för en- och tvåmansföretag Öppna kafé I den här broschyren kan du som ska starta, överta eller driva ett litet enkelt kafé hitta information som är viktig för dig och din verksamhet.

Läs mer

Nyheter för dig med livsmedelsverksamhet

Nyheter för dig med livsmedelsverksamhet Nyheter för dig med livsmedelsverksamhet Ny metod för riskklassning av livsmedelsverksamheter 2012 1 av 6 Från och med 2012 börjar vi tillämpa Livsmedelsverkets nya vägledning för riskklassning. Det kan

Läs mer

Öppna kafé. Information för en- och tvåmansföretag

Öppna kafé. Information för en- och tvåmansföretag Öppna kafé Information för en- och tvåmansföretag Öppna kafé I den här broschyren kan du som ska starta, överta eller driva ett litet enkelt kafé hitta information som är viktig för dig och din verksamhet.

Läs mer

Rengörings- och temperaturkontroll på restauranger och caféer i Varbergs kommun 2012

Rengörings- och temperaturkontroll på restauranger och caféer i Varbergs kommun 2012 Rengörings- och temperaturkontroll på restauranger och caféer i Varbergs kommun 2012 Sammanfattning Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen besökte under tiden 4 juli - 9 september 2012 78 st restauranger

Läs mer

Livsmedelshygien. Ingrid Isaksson, hygiensjuksköterska,

Livsmedelshygien. Ingrid Isaksson, hygiensjuksköterska, Livsmedelshygien Ingrid Isaksson, hygiensjuksköterska, Varför är livsmedelshygien viktig? Vanligt med livsmedelsburna sjukdomar ca 500 000 fall/år i Sverige Dödsfall kan inträffa hos små barn äldre personer

Läs mer

Sprint. Restaurang och Café 2, 2012

Sprint. Restaurang och Café 2, 2012 Sprint Restaurang och Café 2, 2012 Inledning Miljökontorets livsmedelsgrupp har under perioden v.47-49 utfört kontroller av restauranger i Uddevalla kommun. Sprinten byggdes upp på restaurang och caféverksamheter

Läs mer

Checklista - Internrevision

Checklista - Internrevision Verktygslådan SMART Titel Utgåva Checklista - Internrevision 2017-08-22 Checklista - Internrevision Ronden gäller för alla enheter som tillagar mat eller mottager mat från annat kök. Använd gärna egenkontrollen

Läs mer

Livsmedelskontroll i Falkenbergs kommun 2014 Miljö- och hälsoskydd

Livsmedelskontroll i Falkenbergs kommun 2014 Miljö- och hälsoskydd Rapport 2015:4 Livsmedelskontroll i Falkenbergs kommun 2014 Miljö- och hälsoskydd Rapportsammanställning: Annika Gustafsson, januari 2015 Postadress Besöksadress Telefon E-postadress Falkenbergs kommun

Läs mer

Livsmedelshygien en vägledning för företag

Livsmedelshygien en vägledning för företag Livsmedelshygien en vägledning för företag Denna vägledning är för restauranger, caféer och andra livsmedelsföretag, liksom butiker och kiosker som säljer och producerar livsmedel. Här kan du läsa om viktiga

Läs mer

Provtagningsprojekt på sushiris 2018

Provtagningsprojekt på sushiris 2018 Provtagningsprojekt på sushiris 2018 Utförd av miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköpings kommun Skriven av Ellen Ahlin, 2019-01-18 Dnr 2019-182 Sammanfattning Miljö- och hälsoskyddskontorets livsmedelsenhet

Läs mer

Sprint 2. Skolmåltid 2012

Sprint 2. Skolmåltid 2012 Sprint 2 Skolmåltid 2012 Inledning: Miljökontorets livsmedelsgrupp har under perioden v.39-42 utfört kontroller av kök inom skolmåltiden i Uddevalla kommun. Totalt har 29 verksamheter kontrollerats. Tre

Läs mer

Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag.

Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag. Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag. Det är lätt att vara energismart, bara man vet hur. Vi vet att många idag vill leva lite energismartare både för den egna hushållskassans och

Läs mer

Risk/faroanalys för hantering av livsmedel, mottagningskök, lagar frukost, mottager varm lunch och kall middag. 1. Förebyggande åtgärd

Risk/faroanalys för hantering av livsmedel, mottagningskök, lagar frukost, mottager varm lunch och kall middag. 1. Förebyggande åtgärd /faroanalys för, mottagningskök, lagar frukost, mottager varm lunch och kall middag. 1 Varumottagning sjukdomsframkalla nde pga av för hög temperatur på kyloch frysvaror Förorening på grund av trasigt

Läs mer

Checklista - Internrevision

Checklista - Internrevision Verktygslådan SMART Titel Utgåva Checklista - Internrevision 2015-03-25 Checklista - Internrevision Ronden gäller för alla enheter som tillagar mat eller mottager mat från annat kök. Använd gärna egenkontrollen

Läs mer

Mat för äldre inom vård och omsorg

Mat för äldre inom vård och omsorg Nr 19 maj 2007 Författare: Niklas Ekman Äldres deltagande i matlagningen på gruppboenden Äldre som bor på gruppboenden får vara i köket och kan delta i matlagningen. Livsmedelsverket får ofta rapporter

Läs mer

Säkra steg för en säker mathantering

Säkra steg för en säker mathantering Säkra steg för en säker mathantering Smittsamma sjukdomar Man ska inte arbeta med mat om man kan misstänkas ha sjukdom, smitta, sår eller annan skada som kan göra att smitta överförs via maten. Om man

Läs mer

TILLSAMMANS MINSKAR VI MATSVINNET

TILLSAMMANS MINSKAR VI MATSVINNET TILLSAMMANS MINSKAR VI MATSVINNET En enkel guide för dig som vill göra och äta gott Var klimatsmart! Släng inte mer än du behöver. Laga god mat på rester! 1 Vad är matsvinn? Matsvinn är livsmedel som framställs

Läs mer

Potatis, Kött och Desserter

Potatis, Kött och Desserter Potatis, Kött och Desserter Lönkan, 12.11 2014 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 3 Bagarpotatis... 5 Vitlökspotatis... 6 Janzons frestelse... 7 Skinklåda... 8 Lammbog... 9 Yttre filé av nöt... 10 Yttre

Läs mer

Egenkontroll för livsmedelsbranschen. Bättre rutiner i din verksamhet

Egenkontroll för livsmedelsbranschen. Bättre rutiner i din verksamhet Egenkontroll för livsmedelsbranschen Bättre rutiner i din verksamhet Bättre koll med egenkontroll En god egenkontroll tjänar alla på. För dig som driver ett företag i livsmedelsbranschen leder egenkontroll

Läs mer

Säker livsmedelshantering. Gör varje dag bättre

Säker livsmedelshantering. Gör varje dag bättre Denna broschyr har tagits fram av Måltidsservice, Sodexho AB för dig som arbetar med livsmedel. Den ger tips, råd och information till dig i ditt dagliga arbete. Säker livsmedelshantering Gör varje dag

Läs mer

Till Dig som har matdistribution.

Till Dig som har matdistribution. Handläggare Datum Karolin Gleisner 2015-04-23 0480-45 35 12 Till Dig som har matdistribution. Du får detta brevet för att du har matportioner levererade hem till din bostad, så kallad matdistribution.

Läs mer

Faroanalys. Exempel på utformning av faroanalys

Faroanalys. Exempel på utformning av faroanalys Faroanalys Exempel på utformning av faroanalys En faroanalys utgör det första steget mot ett HACCP - baserat synsätt (se faktaruta 1) för ett livsmedelsföretag. Analysen gör det möjligt att på ett strukturerat

Läs mer

Kontrollhandbok storhushåll och restaurang Del III

Kontrollhandbok storhushåll och restaurang Del III Kontrollhandbok storhushåll och restaurang Del III Hälsorisker och prioriterade kontrollområden inom olika typer av storhushåll Utkast till kontrollhandbok för storhushåll och restaurang, del III 1 Innehåll

Läs mer

Tips och råd för trygg matlagning

Tips och råd för trygg matlagning Tips och råd för trygg matlagning LÄTTLÄST 1 Innehåll Maten är en njutning... 3 Så här lagar du mat på ett tryggt sätt... 4 Förvara maten i rätt temperatur... 7 Matvaror håller olika länge... 9 Datummärkningen

Läs mer

Egen kontroll i livsmedelsanläggningar Hur fungerar det?

Egen kontroll i livsmedelsanläggningar Hur fungerar det? Egen kontroll i livsmedelsanläggningar Hur fungerar det? 60 C 4 C MILJÖFÖRVALTNINGEN LUND EGEN KONTROLL I LIVSMEDELSANLÄGGNINGAR Enligt livsmedelslagstiftningen ansvarar livsmedelsföretagaren för att de

Läs mer

Kök i skolor och förskolor TILLSYNSPROJEKT 2009

Kök i skolor och förskolor TILLSYNSPROJEKT 2009 Kök i skolor och förskolor TILLSYNSPROJEKT 2009 Skol- och förskoleprojektet 2009 1. Bakgrund Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund har under våren 2009 genomfört ett tillsynsprojekt på köken på skolor

Läs mer

Säker. livsmedelshantering. Information om Sodexos hygienregler för nyanställd personal och deltids-/extrapersonal

Säker. livsmedelshantering. Information om Sodexos hygienregler för nyanställd personal och deltids-/extrapersonal Säker livsmedelshantering Information om Sodexos hygienregler för nyanställd personal och deltids-/extrapersonal INNAN ARBETE FÅR PÅBÖRJAS All nyanställd personal inklusive deltidseller extrapersonal ska

Läs mer

Lokalkrav för livsmedelsföretagare

Lokalkrav för livsmedelsföretagare Lokalkrav för livsmedelsföretagare Södertälje kommun Miljökontoret 151 89 Södertälje Organisationsnr: 212000-0159 www.sodertalje.se Besöksadress: Campusgatan 26 Växel: 08-523 010 00 Lokaler för livsmedelsverksamhet

Läs mer

Sprint. Pizzerior 2012

Sprint. Pizzerior 2012 Sprint Pizzerior 2012 Inledning: Miljökontorets livsmedelsgrupp har under perioden v.6-v8 utfört kontroller av pizzerior i Uddevalla kommun. Totalt har 29 verksamheter kontrollerats. Det ingick 32 pizzerior

Läs mer

Riktad kontroll, hantering av bladgrönsaker

Riktad kontroll, hantering av bladgrönsaker MILJÖFÖRVALTNINGEN Riktad kontroll, hantering av bladgrönsaker Uppföljning av salladsprovtagning 2009 En rapport från Miljöförvaltningen Susann Andersson, Carolina Svavar Illustration av Emma Nordvik Premfors

Läs mer