Handlingsplan Våld och hot

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handlingsplan Våld och hot"

Transkript

1 0 (11) Handlingsplan Våld och hot Skolområde Simrislund

2 1 (11) INNEHÅLLSFÖRTECKNING VÅLD OCH HOT INLEDNING 2 FÖREBYGGANDE 3 RISKER 4 Risker elev 4 Risker vuxen 4 MINIMERA RISKER 5 Minimera risker elev 5 Minimera risker vuxen 5 INTRÄFFAD HÄNDELSE 6 Våld mellan elever 6 Våld personal elev 6 Våld/hot vuxna besökare personal 7 Förskoleverksamhet och Skolbarnomsorg 8 BOMBHOT 9 POLISANMÄLAN 9 ANMÄLNINGSSKYLDIGHET ENLIGT SOCIAL- TJÄNSTLAGEN 10

3 2 (11) INLEDNING Simrishamns kommun är arbetsgivare för anställda inom Skolområde Simrislund. Arbetsmiljöansvaret på skolan är delegerat till rektor. Denne ansvarar för att det finns en handlingsplan gällande Våld och hot på arbetsplatsen och att denna följs upp och revideras en gång/läsår (AFS: 1993:2). Rektor informerar personal om att planen finns och om dess innehåll. Det är därefter varje arbetstagares ansvar att ta del av planen och följa den. Arbetstagare skall påtala eventuella brister i planen för arbetsledningen på skolan så att planen kan förbättras. Det är mentor som informerar sina elever om planen. Elevrådsansvarig (alternativt skyddsombud) presenterar planen för elevrådet. Både personal och elever omfattas av arbetsmiljölagen. Alla som arbetar inom Skolområde Simrislund, personal likväl som barn och elever, skall känna både trygghet och trivsel på arbetsplatsen. Det skall vara både positivt och stimulerande att gå till arbetet. Det är viktigt med ett gott arbetsklimat. Planen revideras årligen.

4 3 (11) FÖREBYGGANDE Alla som arbetar i skolan skall aktivt motverka diskriminering och kränkande behandling och förtryck av individer eller grupper och visa respekt för den enskilda individen (Lgr 11, sid. 9). Vi som arbetar inom Skolområde Simrislund, personal, barn och elever, skall känna delaktighet och att vi har möjlighet att påverka vår arbetssituation. Inom Skolområde Simrislund finns arbetslagsmöte och arbetsplatsträffar som fungerar som diskussionsforum. Frågor från arbetslagsmöte och arbetsplatsträffar och tillbudsrapporter redovisas på LOSAM, där förslag på åtgärder beslutas. Att göra SAM Systematiskt arbetsmiljöarbete. Avsikten är att det på varje arbetsplats finns ett SAM- i vardagen. Den kan finnas i pappersform på fikabordet eller på anslagstavla. Den finns också i en excelversion, som med fördel används där datorn är det vanliga arbetsredskapet. Här ska medarbetare i vardagen, kort anteckna de tillbud, avvikelser och risker som upptäcks. I de flesta fall kan åtgärder vidtas omedelbart. Det kan vara en åtgärd, lösning från arbetsgivare och chef. Det kan också leda till beslut om utredning eller omedelbar dokumentation av t.ex. allvarlig incident och tillbud. I de fall ingen åtgärd vidtas kan frågan lyftas till lokal skyddskommitté/samverkansgrupp. I övrigt ska denna sammanställning, månadsvis, utgöra ett underlag för lärande och diskussion i arbetslagen på APT. Inom Skolområde Simrislund gör vi regelbundet en arbetsmiljöenkät bland personalen och trivselenkät bland eleverna. Rektor har regelbundna medarbetarsamtal med de anställda. Vid varje läsårstart informerar rektor om medarbetaransvar och att den anställde skall påtala eventuella missförhållanden för ledningen. Inom Skolområde Simrislund har skyddsrond då både elever och personal har möjlighet att föra fram brister som bör åtgärdas och få dessa protokollförda. Skolområde Simrislund har en plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling som revideras årligen. Personalen har ett ansvar för barnens/elevernas trygghet under hela dagen. Respektive skola inom området har gemensamma ordningsregler för personal och barn/elever. Elever samverkar i klassråd och elevrådsmöten. Personal som upprättar riskbedömningar inom sina skolämnen och vid schemabrytande aktiviteter samt vid aktiviteter på fritidshemmen skall även bedöma riskerna för att någon kan utsättas för våld och hot.

5 4 (11) Det är viktigt att arbetstagare kan känna sig förberedd att hantera en uppdykande våld- eller hotsituation. I dokumentets inledning pekar rektor därför på arbetstagares ansvar att ta del av planen och dess innehåll. Rektor underlättar denna uppgift, genom att systematiskt avsätta tid under varje läsår för genomläsning av dokumentet och för en efterföljande gemensam diskussion. Fotokatalog finns i respektive arbetsrum. RISKER Konflikter kan ha sitt ursprung från icke-skoltid men föras in i skolan. Konflikter kan även byggas upp i skolan. Trots vårt förebyggande arbete kan det ändå hända att någon blir utsatt för våld och hot på skolan. Vi kan ställas inför en mängd olika situationer och vi kan uppfatta våld och hot på olika sätt. Det viktiga är att se hur den drabbade reagerar och ta det som har hänt på allvar. Vi skall se till att alla inblandade får stöd, då ingen mår bra av det inträffade. Hot kan även förkomma via telefon, brev, sms, eller mejl. Risker elev/ barn inom skolbarnsomsorg: Elevs förmåga att kontrollera sina känslor kan brista vid psykiska kränkningar. Störst risk för våld och hot finns under raster i korridorer, på skolgården och i omklädningsrum samt i väntan på buss. Det är alltså vid tillfällen då personal inte vistas i elevens omedelbara närhet. Vårt nya friare sätt att undervisa kan innebära att en elevgrupp arbetar utan att vuxen finns i närheten. Olöst konflikt kan innebära ökad risk för trakasserier. Risker vuxen: Risk för våld och hot finns vid t.ex. tillrättavisning av elev och avvisning av elev. En konflikt lärare elev kan innebära risk för trakasserier från elevhåll. Personal kan också uppleva vissa kontakter med föräldrar som hotfulla och kränkande. Personal kan även uppleva hot från kollega/arbetsledning. MINIMERA RISKER Minimera risker för elev/ barn inom skolbarnsomsorg. Det förebyggande arbetet ligger som en grund för ett gott arbetsklimat. All lärarpersonal/ fritidshemspersonal inom Skolområde Simrislund har schemalagd rastvakt. Lärare/ fritidshemspersonal inom Skolområde Simrislund finns vid bussarna vid skolstart och skolslut. Elev som upplever otrygghet, från vuxen eller elev, skall söka hjälp hos mentor eller annan vuxen.

6 5 (11) Minimera risker för vuxen. Var lugn! Undvik att röra vid eleven, se dock nedan Våld mellan elever! Känner Du att du har svårt att kontrollera dina känslor, lämna platsen och lämna över till kollega eller skolledning. Tillrättavisning/avvisning: Säg till eleven på ett lugnt sätt, utan svordomar eller på något sätt med uttryck som kan upplevas som kränkande för eleven. Upprepa om du inte får gehör. Om Du fortfarande inte har grepp om situationen så skaffa hjälp hos annan vuxen eller skolledning. Olöst konflikt. Om Du inte klarar att lösa konflikt med elev eller vuxen, be kollega(eller skolledning) om hjälp. Risk för hotfulla föräldrakontakter. Upplever Du obehag/känner rädsla inför samtal med förälder/rar, be skolledningen om hjälp. Informera skolledning om Du har haft ett hotfullt samtal med förälder. Lärare skall i möjligaste mån undvika att vara ensam på skolan vid utvecklingssamtal. Hot eller våld från kollega. Informera rektor och skyddsombud. Rektor informerar/rådgör med personalchef. INTRÄFFAD HÄNDELSE Alla inblandade, oberoende av skuldfrågan, mår dåligt och behöver stöd. Vi har alla ansvar för att hjälpa till så att allt kan återgå till det normala. Våld mellan elever. Akut skede: Elever: Kalla på personal. Personal: Uppmana elever att sluta. Säg till övriga elever att gå undan så att de ej riskerar att utsättas för våld. Sära på eleverna om Du bedömer att Du klarar det. Om inte, be någon elev att hämta hjälp. Stanna kvar, observera vad som händer. Försök få stopp på händelsen när Du får ytterligare hjälp. Larma polis om slagsmålet inte upphör! Tänk på första hjälpen! ABC! Skolsköterska/Ambulans. Informera skolledningen så snabbt som möjligt.

7 6 (11) Efteråt: Inblandade elever bryter ordinarie aktivitet, kan behöva vara hos en vuxen och varva ner. Inblandade elevers föräldrar kontaktas i första hand av mentor/ ansvarig pedagog vid behov kurator eller skolledning. Övriga elever kan behöva diskutera det inträffade i klassrummen. Lärare kan eventuellt behöva bryta ordinarie program och inleda klassamtal, kan då behöva hjälp av kollegor. Viktigt att lyfta fram empati. Informera skyddsombud. Rektor ansvarar för information om vad som hänt till personalen. Ge utrymme för frågor! För att undvika missförstånd och ryktesspridning kan det vara aktuellt med snabb skriftlig information till hemmen. Rektor överväger kontakt med förvaltningskontoret. Rektor överväger polisanmälan/anmälan till socialförvaltning. Rektor överväger arbetsskadeanmälan eller anmälan om tillbud. Allvarlig händelse anmäls av rektor till Arbetsmiljöverket. Personskada anmäls som arbetsskada till Försäkringskassan (personal). Elev/målsman anmäler till skolans försäkringsbolag (elev). Registrering sker på blanketten Skada eller tillbud, som finns tillgänglig på Portalen. Blanketten lämnas ifylld till rektor. Massmedia bör hänvisas till rektor eller den rektorn utser. Mentor skall dokumentera händelseförlopp/insatser. Lämnas till rektor för arkivering Stödteamet kopplas in vid behov. Våld personal elev Akut skede: Elever: Kalla på personal Personal: Få slut på det som inträffat. ABC! Sjukhus Allas ansvar att skolledning informeras så snabbt som möjligt.

8 7 (11) Efteråt: Utsatt personal kan behöva avskildhet tillsammans med någon han/hon känner förtrogenhet med. Eventuellt ej arbete med elever, ordna vikarie. Samtal med vuxen. Ev. kontakt med anhörig. Tröst och stöd. Om det gäller personal från annan förvaltning kontakta dennes arbetsledare. Områdets stödteam kan hjälpa till med samtal. Eventuell hjälp av Previa. Personal kontaktas samma kväll (skolledning/stödteam). Elev behöver också avskildhet och någon vuxen i sin närhet. Kontakta hemmet och be dem komma till skolan. Ej skolarbete under dagen! Hemmet kontaktas åter på kvällen. Elever behöver diskutera det inträffade. Lyft fram empati för att få ner upprörda känslor. Informera skyddsombud. Rektor ansvarar för information om vad som hänt till personalen. Personal samling kan vara aktuell efter skoldagen uppföljning och planering framåt. För att undvika missförstånd och ryktesspridning kan det vara aktuellt med snabb skriftlig information till hemmen. Informera förvaltningschef och personalchef. Rektor överväger arbetsskadeanmälan eller anmälan om tillbud. Allvarlig händelse anmäls av rektor till Arbetsmiljöverket. Personskada anmäls som arbetsskada till Försäkringskassan (personal). Elev/målsman anmäler till skolans försäkringsbolag (elev). Registrering sker på blanketten Skada eller tillbud, som finns tillgänglig på Portalen. Blanketten lämnas ifylld till rektor. Utsatt lärare kan själv polisanmäla det som hänt. Rektor kan också polisanmäla. Massmedia bör hänvisas till rektor eller den rektorn utser. Återkoppling och uppföljning med personalen. Våld och hot vuxna besökare personal Akut skede Elever: Kalla på personal. Personal: Försök separera kontrahenterna. Vid ordkrig, skilj dem åt. Vid skada, ABC, larma ambulans. Larma polis. Kollega, eller den som är utsatt, informerar rektor.

9 8 (11) Efteråt Den utsatte behöver tröst och värme. Någon från stödteamet eller nära kollega avsätts för denna uppgift. Ev. kontakt med anhörig. Personal befrias från arbete under dagen. Om det gäller personal från annan förvaltning kontakta dennes arbetsledare. Eventuellt informera elevgrupp. Informera personal. Rektor kontaktar besökare. Stödteam/nära kollega följer upp samma kväll och dagar framöver. Rektor överväger kontakt med Previa. Rektor eller drabbad kan göra polisanmälan. Rektor överväger arbetsskadeanmälan eller anmälan om tillbud. Allvarlig händelse anmäls av rektor till Arbetsmiljöverket. Personskada anmäls som arbetsskada till Försäkringskassan (personal). Elev/målsman anmäler till skolans försäkringsbolag (elev). Registrering sker på blanketten Skada eller tillbud, som finns tillgänglig på Portalen. Blanketten lämnas ifylld till rektor. Massmedia bör hänvisas till rektor eller den rektorn utser. Informera skyddsombud, personalchef. Rektor och skyddsombud diskuterar med förvaltningschef. Återkoppling/uppföljning med personalen - hur förebygga att händelsen inte upprepas? Rutiner för hot via telefon, brev, sms eller mejl: Dokumentera hotet Informera skolledning BOMBHOT Om ett bombhot tas emot via telefon, lyssna noga hur den som pratar låter. Försök bestäm ålder, kön, brytning, upprördhet, bakgrundsljud. Informera närmsta chef. Ring 112. Informera kommunens växel. Utvärdera samtalet i samråd med polisen. Polisen kan fatta beslut om utrymning. Även om polisen inte gör det kan skolledningen på skolan själv besluta att utrymma. Samla och informera all

10 9 (11) personal. Observera att de som särskilt berörts av hotet behöver prata om vad som hänt och hur de reagerat. POLISANMÄLAN Någon lagstadgad skyldighet för kommun eller rektor att polisanmäla redan begångna brott finns inte. En enskild person har alltid rätt att som målsägare göra polisanmälan om man blivit utsatt för övergrepp. Den som bevittnat ett brott har också rätt att göra polisanmälan. Rektor har rätt att polisanmäla brott som har begåtts av anställda i tjänsten. En verksamhet som är obligatorisk för unga ställer extra höga krav på att all personal uppfattas som en förebild. Det kan därför finnas skäl att polisanmäla brott som kan anses som ringa. FN:s konvention om barns rättigheter (artikel 3 punkt 1) säger att barnets bästa skall sättas i främsta rummet vid alla myndighetsåtgärder som rör barn. Polisanmälan av ej straffmyndig elev bör ha föranletts av en noggrann bedömning om barnets bästa. Polisanmälan bör inte ske om det inträffade kan betraktas som ett mindre brott och en engångs-företeelse eller om skolan kan förutse att någon polisutredning inte kommer att ske. Rutiner 1. Berörda parter och, om det gäller elever, dess vårdnadshavare träffas för att beskriva händelsen. Detta ska ske i tid så nära händelsen det är möjligt. Skolledning ska informeras eller deltaga i mötet om så krävs. Rutiner enligt Plan för diskriminering, trakasserier och kränkande behandling följs. 2. Om händelsen bedöms så allvarlig att en polisanmälan ska ske görs detta av rektor. Särskilt beaktande kan tas till särskilda omständigheter. Den fortsatta utredningen handhas av polisen. Polisanmälningen inrapporteras till Arbetsmiljöverket. 3. I samband med polisanmälan informerar skolan snarast polisanmäld elevs vårdnadshavare samt vårdnadshavaren till den för brottet utsatte eleven. I alla händelser följer personalen Rutiner enligt Plan för diskriminering, trakasserier och kränkande behandling följs. En polisanmälan ersätter inte anmälningsskyldigheten enligt socialtjänstlagen. (se nedan). ANMÄLNINGSSKYLDIGHET ENLIGT SOCIALTJÄNSTLAGEN

11 10 (11) Anmälan till socialförvaltning skall göras om personal befarar att barn eller ungdom far illa och kan behöva hjälp eller skydd. Anmälningsskyldighet enligt 14 kap 1 SoL är ovillkorlig och personlig. Skyldigheten gäller alla anställda hos en myndighet. Det är socialtjänsten som utreder om det finns underlag som gör om socialnämnden skall ingripa. Personal kan diskutera en eventuell anmälan med skolledning och elevvårdande personal.

12 11 (11)

PLAN FÖR VÅLD OCH HOT 2007-2008 JONEBERGSSKOLAN SIMRISHAMNS KOMMUN

PLAN FÖR VÅLD OCH HOT 2007-2008 JONEBERGSSKOLAN SIMRISHAMNS KOMMUN PLAN FÖR VÅLD OCH HOT 2007-2008 JONEBERGSSKOLAN SIMRISHAMNS KOMMUN INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING 3 FÖREBYGGANDE 4 RISKER 4 Risker elev 4 Risker vuxen 5 MINIMERA RISKER 5 Minimera risker elev 5 Minimera

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING VÅLD OCH HOT INLEDNING 2 FÖREBYGGANDE 3 RISKER 4. Risker elev 4. Risker vuxen 4 MINIMERA RISKER 5. Minimera risker elev 5

INNEHÅLLSFÖRTECKNING VÅLD OCH HOT INLEDNING 2 FÖREBYGGANDE 3 RISKER 4. Risker elev 4. Risker vuxen 4 MINIMERA RISKER 5. Minimera risker elev 5 Barn- och utbildningsförvaltningen 1 (10) Skolområde Centrum INNEHÅLLSFÖRTECKNING VÅLD OCH HOT INLEDNING 2 FÖREBYGGANDE 3 RISKER 4 Risker elev 4 Risker vuxen 4 MINIMERA RISKER 5 Minimera risker elev 5

Läs mer

Handlingsplan mot hot och våld Hörby Yrkesgymnasium

Handlingsplan mot hot och våld Hörby Yrkesgymnasium Handlingsplan mot hot och våld Hörby Yrkesgymnasium Alla som arbetar på Hörby Yrkesgymnasium, elever såväl som personal, har rätt att vistas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Det förutsätts att

Läs mer

Rektor ansvarar för att vid terminsstart informera samtlig personal om att ta del av dokumentet.

Rektor ansvarar för att vid terminsstart informera samtlig personal om att ta del av dokumentet. Möllegårdens skola 2012-11-30 Handlingsplan vid våld eller hot om våld Rektor ansvarar för att vid terminsstart informera samtlig personal om att ta del av dokumentet. Identifierade risker Konflikt elev

Läs mer

Handlingsplan mot hot och våld

Handlingsplan mot hot och våld 1 Sida 1(10) Handlingsplan mot hot och våld inom, Upprättad 2016-11-15 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3 Ansvar... 3 Förebyggande arbete... 3 Kunskap... 4 Riskbedömning och utvärdering...

Läs mer

Handlingsplan mot hot eller hot om våld Lärcenter

Handlingsplan mot hot eller hot om våld Lärcenter 1 KS/2017:752 617 Handlingsplan mot hot eller hot om våld Sida 1(10) Upprättad 2018-08-01 2 Innehållsförteckning Inledning... 2 Syfte... 2 Ansvar... 3 Förebyggande arbete... 3 Kunskap... 3 Riskbedömning

Läs mer

Utvärdering av föregående plans insatser. Det främjande och förebyggande arbetet

Utvärdering av föregående plans insatser. Det främjande och förebyggande arbetet Likabehandlingsplan för Landeryds skola, förskoleklassen på Landeryds skola och Linnås fritidshem läsåret 2014-2015 1 Utvärdering av föregående plans insatser Under året har föräldrarådet träffats. Vi

Läs mer

Våld och hot RIKTLINJER

Våld och hot RIKTLINJER Våld och hot RIKTLINJER RIKTLINJER 1 Syfte Syftet med riktlinjerna för våld och hot i arbetsmiljön är att skapa förutsättningar för en säker arbetsmiljö samt ett garanterat omhändertagande vid händelse.

Läs mer

Utvärdering av föregående plans insatser. Det främjande och förebyggande arbetet

Utvärdering av föregående plans insatser. Det främjande och förebyggande arbetet Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling för Landeryds skola, förskoleklassen på Landeryds skola och Linnås fritidshem läsåret 2015-2016 1 Utvärdering av föregående plans insatser Under

Läs mer

Område Söder - Nygårdsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN

Område Söder - Nygårdsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN Område Söder - Nygårdsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN Skolan har ett stort ansvar när det gäller att garantera alla barns och elevers trygghet i skolan. Det innebär att diskriminering på grund av kön, etnisk

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015

Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015 POLICY 1(8) Ekhagsskolan Johanna M Carlsson Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015 Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem 2 Vår målsättning är att alla elever skall

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT HOT OCH VÅLD FÖRSKOLEVERKSAMHET, SKOLBARNOMSORGEN SAMT GRUND- OCH SÄRSKOLA

HANDLINGSPLAN MOT HOT OCH VÅLD FÖRSKOLEVERKSAMHET, SKOLBARNOMSORGEN SAMT GRUND- OCH SÄRSKOLA NORDANSTIGS KOMMUN Utbildnings- och kulturförvaltningen Oktober 2008 HANDLINGSPLAN MOT HOT OCH VÅLD FÖRSKOLEVERKSAMHET, SKOLBARNOMSORGEN SAMT GRUND- OCH SÄRSKOLA Mål Policy Alla, oberoende av ålder, kön

Läs mer

Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19

Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling Skolas plan

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

HANDLINGSPLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING HANDLINGSPLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO SKOLA LÄSÅRET 2014-2015 Bakgrund Rätten till likabehandling hör till de grundläggande mänskliga rättigheterna. Alla elever i skolan har

Läs mer

Rutiner för att förebygga och åtgärda hot och våld. Främjande och förebyggande arbete för en god värdegrund och en god arbetsmiljö

Rutiner för att förebygga och åtgärda hot och våld. Främjande och förebyggande arbete för en god värdegrund och en god arbetsmiljö Sida 1 av 4 Rutiner för att förebygga och åtgärda hot och våld Arbetsmiljölagstiftningen ställer krav på att det ska finnas rutiner för att förebygga hot och våld i arbetsmiljön. Den föreskrift som beskriver

Läs mer

Handlingsplan hot och våld, Uddevalla gymnasieskola

Handlingsplan hot och våld, Uddevalla gymnasieskola Handlingsplan hot och våld, Uddevalla gymnasieskola I samhället i stort och på arbetsplatser förekommer idag situationer där arbetstagare och elever utsätts för våld eller hot om våld. Våld och hot i arbetsmiljön

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO SKOLA OCH FRITIDSHEM 2018/2019

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO SKOLA OCH FRITIDSHEM 2018/2019 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO SKOLA OCH FRITIDSHEM 2018/2019 Alla barn och elever har rätt att lära och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Förskolan, skolan,

Läs mer

Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering på Bälinge förskola gäller för 2013/14

Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering på Bälinge förskola gäller för 2013/14 Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering på Bälinge förskola gäller för 2013/14 Syfte Planen ska syfta till att främja barns och elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet,

Läs mer

HANDLINGSPLAN VID HOT OCH VÅLD

HANDLINGSPLAN VID HOT OCH VÅLD Barn- och utbildningsförvaltningen HANDLINGSPLAN VID HOT OCH VÅLD 2014-06-03 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING s. 2 1.1 Handlingsplanens syfte s. 2 1.2 Handlingsplanens uppbyggnad s. 2 1.3 Kvalitetssäkring

Läs mer

HANDLINGSPLAN VID - VÅLD OCH HOT OM VÅLD VIVA 2019

HANDLINGSPLAN VID - VÅLD OCH HOT OM VÅLD VIVA 2019 HANDLINGSPLAN VID - VÅLD OCH HOT OM VÅLD VIVA 2019 INLEDNING Handlingsplanens syfte Denna handlingsplan mot hot och våld ska utgöra ett praktiskt verktyg för att hantera akut uppkomna situationer där hot

Läs mer

Plan mot kränkande behandling samt Riktlinjer och rutiner mot diskriminering

Plan mot kränkande behandling samt Riktlinjer och rutiner mot diskriminering Barn- och utbildningsförvaltningen Plan mot kränkande behandling samt Riktlinjer och rutiner mot diskriminering Centralskolan årskurs 4-9 Läsåret 2017 2018 Innehåll Grunduppgifter... 3 Utvärdering... 5

Läs mer

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk F-6 samt fritidshem Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING UPPSALA KOMMUN VÅRD & BILDNING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Grundskola Ansvarig för planen Rektor: Grundskola Vattholmaskolan F-5 Rektor Katarina Östlund Planens giltighetstid: 160930

Läs mer

Österlengymnasiet. Riskbedömning och handlingsplan för våld- och hotsituationer på Österlengymnasiet.

Österlengymnasiet. Riskbedömning och handlingsplan för våld- och hotsituationer på Österlengymnasiet. Riskbedömning och handlingsplan för våld- och hotsituationer på. 1 Innehåll Skolans policy och förebyggande arbete... 3 Allmänna rutiner och instruktioner vid hot- och våldssituationer på.... 4 Vid kännedom

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Trödje skola 2015-11-30 Ny plan upprättas 2016-11-30 1 Innehåll Inledning... 3 Vision... 3 Definitioner... 3 Sammanfattning... 4 Medverkan av barn

Läs mer

Likabehandlingsplan. Bakgrund. Snösätraskolan. Definition

Likabehandlingsplan. Bakgrund. Snösätraskolan. Definition Snösätraskolan 2012 Likabehandlingsplan Bakgrund Denna likabehandlingsplan utgår från Lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever. 1 Denna lag har till ändamål

Läs mer

Likabehandlingsplan. Alsalamskolan i Örebro 2015/2016. Ansvarig utgivare: Shahin Mahmoud 2015 Alsalamskolan i Örebro

Likabehandlingsplan. Alsalamskolan i Örebro 2015/2016. Ansvarig utgivare: Shahin Mahmoud 2015 Alsalamskolan i Örebro Likabehandlingsplan Alsalamskolan i Örebro 2015/2016 Ansvarig utgivare: Shahin Mahmoud 2015 Alsalamskolan i Örebro 1 Likabehandlingsplan 2015/2016 FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna Alla människor

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2017/2018

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2017/2018 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2017/2018 Alla barn har rätt att lära och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Förskolan, skolan, fritidshem och annan verksamhet

Läs mer

Likabehandlingsplan läsåret 14-15

Likabehandlingsplan läsåret 14-15 Storängsskolan 2014-11-04 Likabehandlingsplan läsåret 14-15 Bakgrund Den 1 april 2006 trädde lagen i kraft som skall främja lika behandling. Lagen syftar till att främja elevers lika rättigheter oavsett

Läs mer

Årlig plan 2012/13. Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling. Gällande för elever och personal på Alingsås Yrkesgymnasium AB

Årlig plan 2012/13. Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling. Gällande för elever och personal på Alingsås Yrkesgymnasium AB Årlig plan 2012/13 Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling. Gällande för elever och personal på Alingsås Yrkesgymnasium AB 1 Innehållsförteckning Inledning sid. 3 Skollagen sid. 3 Vision

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING VEINGEGATANS FÖRSKOLA HUSENSJÖ SKOLOMRÅDE

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING VEINGEGATANS FÖRSKOLA HUSENSJÖ SKOLOMRÅDE LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING VEINGEGATANS FÖRSKOLA HUSENSJÖ SKOLOMRÅDE 2014-2015 september 2014 Utdrag ur Läroplan för förskolan -98 Alla som arbetar i förskolan ska: - visa respekt

Läs mer

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer (

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer ( Varje år upprättar skolan en likabehandlingsplan. Denna plan gäller för läsåret 2013/2014. Den nya likabehandlingsplanen ska förankras; i gruppen, på en arbetsplatsträff på klassråd och elevråd under september

Läs mer

HOT och VÅLD. Handlingsplan för trygghet Västerskolan F-6 skola och fritidshem

HOT och VÅLD. Handlingsplan för trygghet Västerskolan F-6 skola och fritidshem HOT och VÅLD Handlingsplan för trygghet Västerskolan F-6 skola och fritidshem Augusti 2014 Handlingsplanens syfte och giltighet Denna handlingsplan mot hot och våld är ett verktyg för att hantera akut

Läs mer

Likabehandlingsplan för Alunskolan f - år 6

Likabehandlingsplan för Alunskolan f - år 6 1 090928 Likabehandlingsplan för Alunskolan f - år 6 All förskole- och skolverksamhet i Mörbylånga kommun ska vara fri från trakasserier och annan kränkande behandling. Alla barn och elever ska vara trygga

Läs mer

Rutiner vid hot och våld Växjö Islamiska skola

Rutiner vid hot och våld Växjö Islamiska skola Rutiner vid hot och våld Växjö Islamiska skola Inledning I alla arbetssituationer som har en koppling till människor kan våldsamma situationer uppstå. Sannolikheten är högre eller lägre beroende på vilken

Läs mer

Rutiner för att förebygga och åtgärda hot och våld

Rutiner för att förebygga och åtgärda hot och våld Rutiner för att förebygga och åtgärda hot och våld Arbetsmiljölagstiftningen ställer krav på att det ska finnas rutiner för att förebygga hot och våld i arbetsmiljön. Den föreskrift som beskriver kraven

Läs mer

Handlingsplan för hot och våld Segevångsskolan

Handlingsplan för hot och våld Segevångsskolan Kirsebergs Stadsdelsförvaltning Segevångsskolan Datum 11-09-22 Handlingsplan för hot och våld Segevångsskolan Arbetsgivaren skall tillse att arbetstagaren får god kännedom om de förhållanden, under vilka

Läs mer

Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret

Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2017 2018 Innehåll 1. Bakgrund och syfte... 2 2. Definitioner... 2 3. Mål... 2 4. Förebyggande aktiviteter...

Läs mer

Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan

Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan Innehåll INLEDNING... 3 REGELVERK, LAGAR och BEGREPP... 3 Tre viktiga begrepp... 3 Kränkningar... 3 Diskriminering... 3 Mobbing... 4 RUTINER

Läs mer

Yttermalungsskolas och Blomsterbäcksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Yttermalungsskolas och Blomsterbäcksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Yttermalungsskolas och Blomsterbäcksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskolan, Grundskolans fritidshem Syrenen, Nyponrosen och Polstjärnan,

Läs mer

Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga för planen Rektor ansvarar för planen och ser till att all

Läs mer

Rutiner vid hot och våld Växjö Islamiska skola

Rutiner vid hot och våld Växjö Islamiska skola Rutiner vid hot och våld Växjö Islamiska skola Inledning I alla arbetssituationer som har en koppling till människor kan våldsamma situationer uppstå. Sannolikheten är högre eller lägre beroende på vilken

Läs mer

uppdaterat augusti-18 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19

uppdaterat augusti-18 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 1 Bovallstrands skola och fritidshems årliga plan mot kränkande behandling Bovallstrands skolas

Läs mer

Prästholmsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Prästholmsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Prästholmsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, Fritids, Grundskola åk 1 - åk 6 Ansvarig för planen är rektor Vår

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2018/2019

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2018/2019 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2018/2019 Alla barn har rätt att lära och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Förskolan, skolan, fritidshem och annan verksamhet

Läs mer

Förskolan Lammets. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Lammets. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Lammets Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2015-2016 Förskolan Lammets plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Vemdalens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Vemdalens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Vemdalens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem Läsår 2014-2015 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Likabehandlingsplan för Nytorps hästgymnasium

Likabehandlingsplan för Nytorps hästgymnasium 2018-08-20 Likabehandlingsplan för Nytorps hästgymnasium 2018 2019 Bakgrund och syfte Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen ska huvudmannen varje år upprätta en plan med en översikt över de åtgärder som

Läs mer

Riktlinjer mot trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier

Riktlinjer mot trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier Riktlinjer mot trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier Beslutad av Kommunstyrelsen 10 december 2018, 292. Dnr KS2018.0441-2 Innehåll 1 Riktlinje för Skövde kommun...

Läs mer

Lagaholmsskolan Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling

Lagaholmsskolan Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 2016-04-28 Diarienummer: Lagaholmsskolan Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling 1. Uppdrag Kommunen ska bedriva ett målinriktat arbete för att

Läs mer

Birgittaskolans trygghetsplan - handlingsprogram mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling

Birgittaskolans trygghetsplan - handlingsprogram mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling Augusti 2015 Birgittaskolans trygghetsplan - handlingsprogram mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling Vision - Birgittaskolan ska vara en plats där barn, ungdomar och vuxna kan

Läs mer

Bildningsförvaltningen Område Öst

Bildningsförvaltningen Område Öst Bildningsförvaltningen Område Öst 20180815 Handlingsplan mot hot och våld i arbetsmiljön Varje situation som innehåller hot eller våld ska resultera i en reaktion från verksamheternas personal. På område

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING KAROLINERSKOLAN och FRITIDSHEMMET 2018/2019

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING KAROLINERSKOLAN och FRITIDSHEMMET 2018/2019 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING KAROLINERSKOLAN och FRITIDSHEMMET 2018/2019 Alla barn och elever har rätt att lära och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Förskolan, skolan

Läs mer

Likabehandlingsplan. Planen gäller för Montessoriförskolan Paletten

Likabehandlingsplan. Planen gäller för Montessoriförskolan Paletten Likabehandlingsplan Med förebyggande och åtgärdande handlingsplaner mot diskriminering, mobbning och annan kränkande behandling. Planen gäller för Montessoriförskolan Paletten Syfte Inget barn ska ställas

Läs mer

Handlingsplan och arbetsgång för elevhälsan LKC 7-9 2014-2015

Handlingsplan och arbetsgång för elevhälsan LKC 7-9 2014-2015 Handlingsplan och arbetsgång för elevhälsan LKC 7-9 2014-2015 Elevhälsans mål: Elevhälsan ska bidra till att skapa miljöer som främjar elevernas lärande, utveckling och hälsa. I lagen anges att elevhälsan

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING UPPSALA KOMMUN VÅRD & BILDNING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Grundskola: Ansvarig för planen Rektor: Grundskola Skyttorp skola F-5 Rektor Katarina Östlund Planens giltighetstid: 180930

Läs mer

Likabehandlingsplan för Järla skola 15/16

Likabehandlingsplan för Järla skola 15/16 Likabehandlingsplan för Järla skola 15/16 Innehållsförteckning Syfte Vision Lagstiftning Kiva Ansvarsfördelning Förebyggande arbete mot kränkningar, diskriminering och trakasserier Att utreda och åtgärda

Läs mer

Bildningsförvaltningen Kvidinge rektorsområde Box 42 265 71 Kvidinge Rektor 0734-175 400 Bitr. rektor 0734-175 399

Bildningsförvaltningen Kvidinge rektorsområde Box 42 265 71 Kvidinge Rektor 0734-175 400 Bitr. rektor 0734-175 399 Bildningsförvaltningen Kvidinge rektorsområde Box 42 265 71 Kvidinge Rektor 0734-175 400 Bitr. rektor 0734-175 399 Reviderad 141001 Handlingsplan för systematiskt arbetsmiljöarbete RO7 Kvidinge 2 Handlingsplan

Läs mer

HANDLINGSPLAN VÅLD & HOT I ARBETSMILJÖN

HANDLINGSPLAN VÅLD & HOT I ARBETSMILJÖN HANDLINGSPLAN VÅLD & HOT I ARBETSMILJÖN RESURSSKOLAN Arbetsgivaren skall tillse att arbetstagaren får god kännedom om de förhållanden, under vilka arbetet bedrivs, och att arbetstagaren upplyses om de

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning sid Inledning 2 Mål för likabehandlingsarbetet 3 Lagar, styrdokument 4 Definition av begrepp 4 Främjande arbete 5 Förebyggande arbete 6 Rutiner för åtgärder och uppföljning när det

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan 0 (9) Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Skolbyns skola (Diskrimineringslagen 2008:567) (Skollagen 6 kap, 2011) Upprättad 160101 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat

Läs mer

Likabehandlingsplan. Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan. Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Rektor, all personal, elever samt vårdnadshavare

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Eira för trygghet och trivsel Läsåret

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Eira för trygghet och trivsel Läsåret Utbildningsförvaltningen Sida 1 (5) 2015-06-02 I och med att vi arbetar i Plan mot diskriminering och kränkande behandling Eira för trygghet och trivsel Läsåret 2015-2016 Verksamheter som omfattas av planen

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT HOT OCH VÅLD

HANDLINGSPLAN MOT HOT OCH VÅLD Barn- och utbildningsnämnden 2008-01-16 Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad 2016-06-30 HANDLINGSPLAN MOT HOT OCH VÅLD 1 (10) Rinmnagymnasiet TELEFONLISTA Namn Telefonnummer SOS Ambulans/polis/brandkår/

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling OVANÅKERS KOMMUN 2016-09-30 Barn- och utbildning Rotebergs skola Chris Sommar Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Vår målsättning: Alla ska trivas i skolan.

Läs mer

Plan vid hot och våld Ådalsskolan

Plan vid hot och våld Ådalsskolan Plan vid hot och våld Ådalsskolan 2014-09-08 Sida 1 av 8 Innehåll Syfte... 3 Styrdokument... 3 Avgränsning... 3 Definitioner... 3 Ansvar... 3 Polisanmälan... 4 Bryt den akuta situationen.... 4 Våld eller

Läs mer

Handlingsplan- Hot och våld

Handlingsplan- Hot och våld Handlingsplan- Hot och våld Upprättat 2007-09-10 Reviderad 2010-08 -30 Handlingsplan- Hot och våld 2010 Syfte Att ge råd och riktlinjer i arbetet med att förebygga och hantera situationer av våld eller

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yngsjö skola med fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yngsjö skola med fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Yngsjö skola med fritidshem Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Lagens innehåll och syfte: Två gällande lagar skyddar barn och elever från diskriminering, trakasserier och kränkningar. Den ena är Diskrimineringslagen

Läs mer

Montessoriförskolan Paletten

Montessoriförskolan Paletten Montessoriförskolan Paletten Likabehandlingsplan Med förebyggande och åtgärdande handlingsplaner mot diskriminering, mobbning och annan kränkande behandling. Upprättad 16-01-15 1 Innehållsförteckning Mål

Läs mer

Likabehandlingsplan. för. Örsjö skola

Likabehandlingsplan. för. Örsjö skola Madesjö Verksamhetsområde Likabehandlingsplan för Örsjö skola Plan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling Läsåret 2015-16 Inledning Planen mot diskriminering, trakasserier och

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Björke Skola Ny plan upprättas 2019-11-30 1 Innehåll Inledning... 3 Vision... 3 Definitioner... 3 Sammanfattning... 4 Medverkan av barn och elever...

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO SKOLA och FRITIDSHEM 2017/2018

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO SKOLA och FRITIDSHEM 2017/2018 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO SKOLA och FRITIDSHEM 2017/2018 Alla barn och elever har rätt att lära och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Förskolan, skolan,

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Nordalsskolan

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Nordalsskolan PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Nordalsskolan 2018/2019 1 1 2 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING NORDALSSKOLAN 2018 Alla barn och elever har rätt att lära och utvecklas i

Läs mer

Likabehandlingsplan Nyköpings högstadium

Likabehandlingsplan Nyköpings högstadium Likabehandlingsplan Nyköpings högstadium 1. Varför finns likabehandlingsplanen? Enligt skollagen ska alla skolor ha en plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Denna plan kallas

Läs mer

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass och Grundskola upp till årskurs 6 Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Sofiaskolan

Sofiaskolan Sofiaskolan Roine Peimer Direktvalsnr: 021-39 13 85 Mail: roine.peimer@vasteras.se Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Sofiaskolan 2016-2017 För att främja likabehandling och förebygga

Läs mer

Policy mot kränkande särbehandling, sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön

Policy mot kränkande särbehandling, sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön 1 Författningssamling Antagen av kommunstyrelsen: 5 december 2006 Reviderad: Policy mot kränkande särbehandling, sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön Inledning Denna policy med handlingsplan

Läs mer

FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 2019/2020

FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 2019/2020 Bildningsförvaltningen BF 221 1 2019-09-20 FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2019/2020 Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Stenhammarskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling och likabehandlingsplan

Stenhammarskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling och likabehandlingsplan dec 2016 Stenhammarskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling och likabehandlingsplan Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola 7-9 Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR ROSENFELDTSSKOLAN

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR ROSENFELDTSSKOLAN Karlskrona 2007-01-31 LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR ROSENFELDTSSKOLAN LIKABEHANDLINGSPLAN HANDLINGSPLAN FÖR ATT FÖRHINDRA DISKRIMINERING OCH ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING 1 Lagar och andra styrdokument: SFS 2006:67

Läs mer

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2015/2016

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2015/2016 Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2015/2016 Gärsnäs skola Förskoleklass Årskurs 1-6 Skolbarnomsorg Plan mot diskriminering och kränkande behandling Målinriktat arbete

Läs mer

Årlig plan för likabehandling och mot kränkningar.

Årlig plan för likabehandling och mot kränkningar. Årlig plan för likabehandling och mot kränkningar. Hörnefors centralskola, Förskoleklass och Fritidshemmet Ankaret F Ö R E T A G 1 Årlig plan för likabehandling och mot kränkningar. Hörnefors centralskola,

Läs mer

Riktlinje mot kränkande särbehandling, trakasserier och diskriminering

Riktlinje mot kränkande särbehandling, trakasserier och diskriminering Antagen av styrelsen 23 februari 2018 Riktlinje mot kränkande särbehandling, trakasserier och diskriminering Alla medarbetare är skyldiga att motverka kränkande särbehandling och trakasserier. Om du bevittnar

Läs mer

Externt hot och våld. Telefon- och bombhot. Verktygslådan SMART

Externt hot och våld. Telefon- och bombhot. Verktygslådan SMART Verktygslådan SMART Titel Åtgärdsplan vid hot, våld och pågående skadegörelse samt krisstöd i skolan (S) Utgåva 2015-08-03 Nedanstående punkter bör beaktas då någon blir utsatt för våld eller hot, eller

Läs mer

Likabehandlingsplan 2015

Likabehandlingsplan 2015 Likabehandlingsplan 2015 Berghedens skola och fritidshem- Äppelbo VÅR VISION Vi vill att alla ska känna sig trygga och välkomna. Därför ska ingen kränkning fysiskt eller psykiskt få förekomma. Vi vill

Läs mer

Trolldungens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskola

Trolldungens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskola Trolldungens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskola

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Stamgärde skola F-6 2016-17 Revideras v. 44 2017 Inledning Enligt Diskrimineringslagen (2008:567) ska skolan upprätta en Likabehandlingsplan medan det i

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Grundsärskolan 1-6 Grundsärskolan inriktning träningsskolan 1-9

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Grundsärskolan 1-6 Grundsärskolan inriktning träningsskolan 1-9 Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Grundsärskolan 1-6 Grundsärskolan inriktning träningsskolan 1-9 Upprättad januari 2016 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat

Läs mer

Plan mot kränkande behandling. Fagerlidsskolan 2018/2019

Plan mot kränkande behandling. Fagerlidsskolan 2018/2019 Plan mot kränkande behandling Fagerlidsskolan 2018/2019 Fagerlidsskolan handlingsplan hot och våld Skolan är både personal och elevers arbetsplats och alla har rätt att känna sig trygga och säkra på sin

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2019 Skolan ska vara fri från diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Likabehandlingsplanen utgår från att Alla människor är lika

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2016 2017 1. Bakgrund l januari 2009 skärptes kraven på skolan i både skollagen 14 kap och diskrimineringslagen. Den som ansvarar

Läs mer

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2007-2008 JONEBERGSSKOLAN SIMRISHAMNS KOMMUN PLAN FÖR ATT MOTVERKA OCH FÖREBYGGA KRÄNKANDE BEHANDLING PÅ JONEBERGSSKOLAN I skollagen 1 kap. 2 tredje stycket står bland annat

Läs mer

Bjärnums skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Årskurs 7-9 Läsåret 2014-2015

Bjärnums skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Årskurs 7-9 Läsåret 2014-2015 Bjärnums skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Årskurs 7-9 Läsåret 2014-2015 Upprättad 2014-10-03 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Definitioner av centrala begrepp... 3 3. Personalens

Läs mer

Barn- och skolförvaltning Lund Öster Handlingsplan vid risk för våld och hot 1. verksamhetschef Dalby/Torna Hällstad. Dalby/Torna Hällestad

Barn- och skolförvaltning Lund Öster Handlingsplan vid risk för våld och hot 1. verksamhetschef Dalby/Torna Hällstad. Dalby/Torna Hällestad Barn- och skolförvaltning Lund Öster Handlingsplan vid risk för våld och hot 1 Dalby/Torna Hällestads ansvarsområde Fastställd av Skolledningen Fastställd 2014-03-07 Fackliga organisationer Handlingsplan

Läs mer

Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola 7-9 Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola.

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplanen gäller för barn och personal vid Sätuna förskola. Planen

Läs mer

Herrgårdens förskola

Herrgårdens förskola Herrgårdens förskola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Gäller för perioden 100901-110831 Ett krav finns på att en likabehandlingsplan ska tas fram (enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen

Läs mer

Vretaskolans. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2017/2018

Vretaskolans. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2017/2018 Vretaskolans Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2017/2018 Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola åk 1-2 inklusive fritidshem Bakgrund och syfte Vretaskolans

Läs mer

Checklista/Dokumentation för Skolledare/arbetsledare vid hot eller våld

Checklista/Dokumentation för Skolledare/arbetsledare vid hot eller våld Checklista/Dokumentation för Skolledare/arbetsledare vid hot eller våld Berörd medarbetare.. Datum för händelsen. Datum Samtal med arbetsledare (ska ske samma dag) Arbetsskade-/tillbudsanmälan Akuta stödinsatser:

Läs mer