Angående regionövergripande analys och handlingsplan, PRIO 2016 Skåne

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Angående regionövergripande analys och handlingsplan, PRIO 2016 Skåne"

Transkript

1 Angående regionövergripande analys och handlingsplan, PRIO 2016 Skåne Då det har varit kort om tid att inkomma med synpunkter kommer vi att koncentrera oss på handlingsplanen och endast kort nämna ett stycke i analysen. Analysen En tätare samverkan med brukarrörelsen har varit givande, inte alltid enkel, och erfarenheter har utbytts. Region Skåne arbetar aktivt med att hitta former för utvecklingen av samverkan med brukarrörelsen och kan komma att testa nya vägar för att genom samverkan med brukarföreningarna i Skåne öka patienternas delaktighet och inflytande. Skrivningen ovan kan uppfattas som att det samarbete som utvecklats mellan den organiserade brukarrörelsen, genom NSPH Skåne, och det offentliga kan komma att överges för nya former av samverkan. Vi tror att det vore olyckligt att lämna den inslagna vägen. Samarbetet kan givetvis både utvecklas och förbättras, men reducerade resurser kommer att få flera oönskade konsekvenser. En effekt av att den organiserade brukarrörelsen fått mer resurser är att brukarstyrda brukarrevisioner fått fäste i Skåne. En annan är Utskrivningsguiden, ett Arvsfondsprojekt som drivs av NSPH Skåne. Båda dessa verksamheter lyfts också fram i analys och handlingsplan som fortsatt viktiga. Om regionen överger finansieringen av den organiserade brukarrörelsen riskeras både revisionerna och Utskrivningsguiden. Den organiserade brukarrörelsens resurser är också en förutsättning för att kunna säkerställa ett långsiktigt attitydarbete i Skåne. Utvärdering föregår rimligen större förändring och den organiserade brukarrörelsen vill naturligtvis delta i utvärderingen av satsningen. Det finns en antydan om kortsiktighet skrivningen ovan såväl som i handläggningen av delaktighetsärendet. Vikten av förståelse för sambandet mellan inflytande på olika nivåer vid handläggning av delaktighetsärendet kan inte nog understrykas.

2 En organiserad brukarrörelse är en förutsättning för brukarinflytande på systemnivå. Utveckling av inflytandearbetet på systemnivå kräver ett samarbete med den organiserade brukarrörelsen. NSPH Skåne menar att förståelse för dessa sammanhang, och för vilka förutsättningar som krävs för att kunna organiserade brukarrörelsen, är en nödvändighet för en fungerande samverkan mellan det idéburna och det offentliga. Handlingsplanen Handlingsplanen innehåller många målsättningar och vi kommer att koncentrera oss på våra kärnfrågor inflytande och delaktighet på olika nivåer. Viktigt att poängtera i sammanhanget är såklart att dessa nivåer hänger ihop. Ett par avsticker från inflytandefrågor kommer vi att unna oss. Fokusområde 1 När det gäller suicidprevention fokuserar handlingsplanen oroväckande starkt på den egenutvecklade utbildningen SPISS. Den kan för all del vara bra, men vi hoppas att Region Skåne och KFSK inte glömmer bort de nationella satsningar som görs och de utbildningar med god evidens som finns. Anslut till det nationella suicidpreventiva programmet. NASP är en auktoritet på området. Skolorna behöver komma med i satsningarna. YAM och Första hjälpen - unga (MHFA Ungdom) borde prioriteras. Händelseanalyser av alla självmord. Riktade insatser är förmodligen bättre en mer generella. Angående attitydarbete så omnämns endast Skåneveckan för psykisk hälsa. Den är för all del bra och något som flera län vill ta efter. Vi tycker dock att det är närmast självklart att både Region Skåne och Kommunförbundet skall vara med och ta ansvar för ett långsiktigt attitydarbete. Att (H)järnkoll Skåne inte alls nämns i handlingsplanen upplever vi som problematiskt. En fortsatt satsning på långsiktigt attitydarbete behövs.

3 Den fortsatta satsningen bör göras i samverkan med den organiserade brukarrörelsen. Att demokratiskt förankrade företrädare ges företräde framför enskilda personer med egen erfarenhet är viktigt, såväl ur ett utvecklingsperspektiv som i ett demokratiskt perspektiv. Angående Anställda med egen erfarenhet bör naturligtvis mentorsprogrammet utvärderas innan Skåne binder upp sig för en fortsättning. Vi är övertygade om att den nationella satsningen på PEER support är mer genomtänkt och på sikt bättre för både patienter och personal, såväl som för de egenerfarna som skall utföra arbetet. Att alternativen inte ens tycks övervägas är också det problematiskt. Anslut till den nationella satsningen. En PEER Support-utbildning i Skåne kostar omkring Anslå medel för detta. Fokusområde 2 Vi föreslår att En väg in utvärderas genom brukarenkät. Det ger också en möjlighet till uppföljning över tid. Fokusområde 3 Att handlingsplanen tappar bort den organiserade brukarrörelsen i avsnittet om brukarinflytande på systemnivå är olyckligt. Att bara lista de fora för inflytande som myndigheterna själva skapat utan att lägga fokus på hur brukarrörelsens organisation skall finansieras är kortsiktigt. En utgångspunkt för PRIO 2016 är långsiktighet. Vi ser det som en självklarhet att det förs in skrivningar i handlingsplanen om att ge ekonomiska förutsättningar för NSPH Skåne att vara en samtalspart för fortsatt utveckling inom området psykisk ohälsa, en fortsatt organisering av de modeller för brukarinflytande som framtagits (exempelvis Brukarrevision och Utskrivningsguiden som tas upp i denna handlingsplan), implementering av dessa, samt framtagande och utvecklande av fler modeller och samverkansytor för organiserat brukarinflytande. Skriv in en långsiktig satsning på den organiserade brukarrörelsen i handlingsplanen. Finansiering av den organiserade brukarrörelsen är en förutsättning för demokratiskt förankrad egenerfarenhet.

4 Utan en sådan satsning faller Utskrivningsguiden till marken. Utan en sådan satsning kommer brukarrevisionerna i Skåne att dö ut. Utan en sådan satsning blir det aldrig någon kvalitet i det Skånska peer support-arbetet. Utan en sådan satsning kommer patientforumen inte att ge den utväxling vi alla hoppas på. Utan en sådan satsning finns det inte möjlighet till ett långsiktigt och demokratiskt förankrat attitydarbete i Skåne. Angående utskrivningsguiden så förutsätter det fortsatta arbetet finansiering till den organiserade brukarrörelsen. Se till att satsa på den organiserade brukarrörelsen. Samma sak gäller brukarrevisioner En finansiering av den organiserade brukarrörelsen är en förutsättning för att kunna genomföra brukarstyrda brukarrevisioner. Brukarstyrd är ett ord som olyckligtvis föll bort i handlingsplanen. Se till att satsa på den organiserade brukarrörelsen. När det gäller SIP är ett kvalitetsmått minst lika viktigt som antalet registrerade planer. Har brukaren fått rimlig möjlighet att själv sätta de mål som insatserna skall hjälpa till att nå? Kvalitetssäkra SIP-arbetet När det gäller delaktighetsmodellen så låter arbetssättet intressant. Vi tror dock att det enkelt och billigt kan göras ännu bättre. Genomför pilotförsök där en av processledarna är en demokratiskt förankrad egenerfaren. Angående Psykiatri Skånes Dialogutbildning tror vi att en bredare satsning på (H)järnkolls etikcaféer vore ett gott alternativ och ett ovärderligt komplement. Detta

5 då insatsen inte begränsas till en organisation utan med fördel kan användas på skolor och på professionens utbildningar. Se till att satsa på långsiktigt attitydarbete i Skåne genom (H)järnkoll Skåne. Fokusområde 4 Bland annat hbtq-frågor är styvmoderligt behandlat här. Det finns flera studier som visar att gruppen riskerar ohälsa och på att den har lågt förtroende för vården. Vi hade föreställt oss att intresseskulle vara större då hbtq-ungdomar har förhöjd risk för psykisk ohälsa och då söktryck till könsidentitetsmottagningen ökat, men nya utvecklingsmål har ofta svårt att slå sig fram. Vi tror också att det saknas en hel del när det gäller hbtq-kompetens inom brukarorganisationerna. Arbete kring jämlik vård för gruppen saknas helt, trots lagkrav. Könsidentitetsmottagningen i Lund är den enda i Södra Sverige, men den har ett ganska dåligt rykte. Det finns för lite hbtq-kompetens och ett ointresse för målgruppen. Ett utökat samarbete med exempelvis RFSL vore önskvärt. Fokusområde 5 NSPH Skåne är paraplyorganisation för 11 föreningar inom området psykisk ohälsa. NSPH Skåne är samtalspart i flera av de samverkansytor mellan det offentliga och det idéburna för brukarinflytande som skapats i Skåne, exempelvis Fördjupad dialog och Regional samverkan psykiatri. NSPH Skåne tar också fram och organiserar ett flertal av de modeller för brukarinflytande som används i Skåne och som nämns i denna handlingsplan. Två exempel på sådana är Brukarrevision och Utskrivningsguiden. För att NSPH Skåne ska kunna fortsätta vara samtalspart och organisatör av dessa, och andra, modeller för brukarinflytande måste ekonomiska förutsättningar för arbetet säkerställas. Om de samverkansytor, och de möjligheter till ömsesidig utveckling, som byggts upp under en kort tid ska kunna fortsätta att utvecklas måste meningsfulla ekonomiska förutsättningar ges till NSPH Skåne för det interna arbetet och utvecklingen av organisationen.

6 NSPH Skåne är dessutom övertygade om att skifte i fokus från enskilda brukare i brukarrörelsen till den organiserade brukarrörelsen avsevärt kan förbättra arbetsmiljön för systemnivåns tjänstemän och politiker. Dessa skulle slippa många potentiellt obehagliga och osunda påtryckningar från enskilda brukare, då de kan hänvisa till en transparent och demokratiskt förankrad process. I extremfallet kan det motsatta förhållningssättet leda till att viktiga demokratiska principer sätts ur spel till förmån för enskilda individers intresse. Detta är naturligtvis något som med fördel måste förebyggas redan i handlingsplanen, och i andra styrande dokument. Pontus Eriksson NSPH Skåne

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA HANDLINGSPLAN

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA HANDLINGSPLAN DEN 1 OKTOBER 2018 SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA HANDLINGSPLAN ÖVERENSKOMMELSEN PSYKISK HÄLSA 2018 Kommunförbundet Skåne Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress: Box 53, 221 00 Lund Webbadress: kfsk.se

Läs mer

Skånes länsgemensamma Handlingsplan, Överenskommelsen psykisk hälsa 2016

Skånes länsgemensamma Handlingsplan, Överenskommelsen psykisk hälsa 2016 Datum: 2016-06-23 Skånes länsgemensamma Handlingsplan, Överenskommelsen psykisk hälsa 2016 Region Skåne och kommunerna i Skåne genom Kommunförbundet Skåne har tillsammans med brukarföreningarna inom psykiatrin

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Anna-Karin Ekman Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 30 87 Anna-Karin.Ekman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-14 Dnr 1702381 1 (7) Beredningen för

Läs mer

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA HANDLINGSPLAN

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA HANDLINGSPLAN DEN 3 OKTOBER 2017 SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA HANDLINGSPLAN ÖVERENSKOMMELSEN PSYKISK HÄLSA 2017 Kommunförbundet Skåne Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress: Box 53, 221 00 Lund Webbadress: kfsk.se

Läs mer

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA FÖRDJUPADE HANDLINGSPLAN GÄLLANDE BARN OCH UNGA 0-24 ÅR

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA FÖRDJUPADE HANDLINGSPLAN GÄLLANDE BARN OCH UNGA 0-24 ÅR DEN 1 OKTOBER 2018 SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA FÖRDJUPADE HANDLINGSPLAN GÄLLANDE BARN OCH UNGA 0-24 ÅR ÖVERENSKOMMELSEN PSYKISK HÄLSA 2018 Kommunförbundet Skåne Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress:

Läs mer

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA FÖRDJUPADE HANDLINGSPLAN GÄLLANDE BARN OCH UNGA 0-24 ÅR

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA FÖRDJUPADE HANDLINGSPLAN GÄLLANDE BARN OCH UNGA 0-24 ÅR DEN 28 SEPTEMBER 2017 SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA FÖRDJUPADE HANDLINGSPLAN GÄLLANDE BARN OCH UNGA 0-24 ÅR ÖVERENSKOMMELSEN PSYKISK HÄLSA 2017 Kommunförbundet Skåne Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress:

Läs mer

Koordinatorer för att stärka Brukarmakten

Koordinatorer för att stärka Brukarmakten Koordinatorer för att stärka Brukarmakten Koordinera, synliggöra & stärka De ska tillsammans utveckla arbetssätt, strukturer och rutiner kring systematisk brukarmedverkan. Samverkan ska skapas utifrån

Läs mer

Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna

Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna I 2014 års PRIO-överenskommelse vill Regeringen och SKL att patienters, brukares och anhörigas delaktighet ökar individuellt och på organisationsnivå. Det

Läs mer

ÅTERRAPPORTERING INFLYTANDE OCH DELAKTIGHETSÄRENDET 2017

ÅTERRAPPORTERING INFLYTANDE OCH DELAKTIGHETSÄRENDET 2017 Malmö 2017-09-15 ÅTERRAPPORTERING INFLYTANDE OCH DELAKTIGHETSÄRENDET 2017 Nedan redovisning avser projektet Delaktighet och inflytande som utgör en del av ärendet Delaktighet, inflytande och attityder

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen Närsjukvårdsberedningen Bim Soerich Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 27 bim.soerich@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-10-13 Dnr 1402153 1 (5) Närsjukvårdsberedningen Delaktighet, inflytande och

Läs mer

Projekt Utskrivningsguiden. Med stöd av Allmänna Arvsfonden

Projekt Utskrivningsguiden. Med stöd av Allmänna Arvsfonden Projekt Utskrivningsguiden Med stöd av Allmänna Arvsfonden Medlemmar Stadgar Att organisera samverkan mellan patient-, brukar- och anhörigorganisationer. Att arbeta för öka inflytandet för personer med

Läs mer

Sammandrag inspirationsdag för ökat brukarinflytande på verksamhets- och organisationsnivå, av Sofia Wange. 6 oktober 2016 i Wilandersalen

Sammandrag inspirationsdag för ökat brukarinflytande på verksamhets- och organisationsnivå, av Sofia Wange. 6 oktober 2016 i Wilandersalen Sammandrag inspirationsdag för ökat brukarinflytande på verksamhets- och organisationsnivå, av Sofia Wange 6 oktober 2016 i Wilandersalen Moderator Elisabet Norlinder Välkomsttal av Marie-Louise Forsberg

Läs mer

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA HANDLINGSPLAN

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA HANDLINGSPLAN DEN 20 SEPTEMBER 2016 SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA HANDLINGSPLAN ÖVERENSKOMMELSEN PSYKISK HÄLSA 2016 Kommunförbundet Skåne Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress: Box 53, 221 00 Lund Webbadress: kfsk.se

Läs mer

NSPH Skånes vision. Med Brukarkunskap blir vården bättre

NSPH Skånes vision. Med Brukarkunskap blir vården bättre NSPH Skånes vision Med Brukarkunskap blir vården bättre Conny Allaskog Socionom Anhörig Ordförande SHEDO Representant i NSPH Skåne NSPH Skåne står för Nationell samverkan för Psykisk Hälsa i Skåne Paraplyorganisation

Läs mer

Beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård

Beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård Beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård Marcela Adamsson Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 11 Marcela.Adamsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-11-06 Dnr 1503257 1 (9) Beredningen för

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Bim Soerich Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 27 bim.soerich@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-03-20 Dnr 1700551 1 (9) Beredningen för primärvård,

Läs mer

Peer Support. Personlig egenerfaren resurs inom psykiatri och socialpsykiatri

Peer Support. Personlig egenerfaren resurs inom psykiatri och socialpsykiatri Peer Support Personlig egenerfaren resurs inom psykiatri och socialpsykiatri Kort information om NSPH 13 patient-, brukar- och närståendeorganisationer inom området psykisk ohälsa Arbetar med utvecklande

Läs mer

Uppföljning och inventering av behov - psykisk hälsa. Hösten Charlotta Wilhelmsson, processledare

Uppföljning och inventering av behov - psykisk hälsa. Hösten Charlotta Wilhelmsson, processledare Uppföljning och inventering av behov - psykisk hälsa Hösten 2016 Enkäten skickades till kontaktpersonerna för kommunerna Västra Götaland den 10 oktober. Den 25 oktober, då underlaget sammanställdes, hade

Läs mer

Handlingsplan inom området psykisk hälsa i samverkan mellan kommunerna i norra Örebro län och Region Örebro län

Handlingsplan inom området psykisk hälsa i samverkan mellan kommunerna i norra Örebro län och Region Örebro län ~ LJUSNARSBERGS ~ KOMMUN KOMMUNSTYRELSENS BILDNINGS OCH SOCIALA UTSKOTT SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 20171114 8 (20) Bos 119 Dnr KS 0038/2017 Handlingsplan inom området psykisk hälsa i samverkan

Läs mer

En samarbetsorganisation för patient-, brukar- och anhörigföreningar inom det psykiatriska området.

En samarbetsorganisation för patient-, brukar- och anhörigföreningar inom det psykiatriska området. En samarbetsorganisation för patient-, brukar- och anhörigföreningar inom det psykiatriska området. VAD ÄR NSPHiG? Nationell samverkan för psykisk hälsa i Göteborg/Västra Götaland, startade 2008 och är

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2016-11-21 1 (12) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Handlingsplan för ökad patient-/brukarmedverkan

Handlingsplan för ökad patient-/brukarmedverkan Handlingsplan för ökad patient-/brukarmedverkan Uppdrag via den första överenskommelsen om samverkan mellan psykiatrin, socialtjänsten och NSPH Handlingsplan för ökad patient-/ brukarmedverkan inom vård

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Bim Soerich Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 27 bim.soerich@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-04 Dnr 1700551 1 (8) Beredningen för primärvård,

Läs mer

Hur tillvaratas brukares röster? NSPH:s Kvalitetsdokument och idéer om framtida kvalitetsarbete

Hur tillvaratas brukares röster? NSPH:s Kvalitetsdokument och idéer om framtida kvalitetsarbete Hur tillvaratas brukares röster? NSPH:s Kvalitetsdokument och idéer om framtida kvalitetsarbete Seminarium i Göteborg 22 november 2011 FoU i Väst Kjell Broström Bakgrund NSPH Nätverk under Nationell psykiatrisamordning

Läs mer

NSPH. Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa

NSPH. Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa NSPH Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa Lägesrapport till Socialdepartementet i februari 2014 Med verksamhetsrapport för bidraget under 2013 utifrån Regeringsbeslutet 2013-01-24 I:2 S2013/608/FS (delvis)

Läs mer

Länsgemensam handlingsplan psykisk hälsa

Länsgemensam handlingsplan psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan psykisk hälsa Västra Götaland Presentation för Styrgrupp närvård 2017-03-03 Malin Camper, Charlotta Wilhelmsson Bakgrund Staten och SKL har under de senaste åren slutit överenskommelser

Läs mer

Regeringsuppdraget - Första hjälpen till psykisk hälsa med fokus på unga

Regeringsuppdraget - Första hjälpen till psykisk hälsa med fokus på unga Regeringsuppdraget - Första hjälpen till psykisk hälsa med fokus på unga Margit Ferm Ordförande SPES kretsen i Jönköpings län Medarbetare NASP/KI Bildades 1987 SPES kretsen i Jönköpings län 1997 SPES avdelningen

Läs mer

Folkhälsokommitténs handlingsplan för befolkningsinriktad suicidprevention 2018

Folkhälsokommitténs handlingsplan för befolkningsinriktad suicidprevention 2018 Folkhälsokommitténs handlingsplan för befolkningsinriktad suicidprevention 2018 Diarienummer FHK 2017-00110 Suicidprevention ett fokusområde i Västra Götalandsregionen Suicidprevention är ett uppmärksammat

Läs mer

Länsgemensam handlingsplan psykisk hälsa. Västra Götaland

Länsgemensam handlingsplan psykisk hälsa. Västra Götaland Länsgemensam handlingsplan psykisk hälsa Västra Götaland Bakgrund Staten och SKL har under de senaste åren slutit överenskommelser inom området psykisk ohälsa för att utveckla vården för personer med psykisk

Läs mer

Handlingsplan för länsgemensamt arbete för minskad psykisk ohälsa i Värmland framtagen inom ramen för Nya Perspektiv

Handlingsplan för länsgemensamt arbete för minskad psykisk ohälsa i Värmland framtagen inom ramen för Nya Perspektiv Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2017 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting Handlingsplan för länsgemensamt arbete för minskad psykisk ohälsa i Värmland

Läs mer

Jag lever mitt liv mellan stuprören. Brukarrevision av Samordnad Individuell Plan (SIP) i Västra Götaland 2018

Jag lever mitt liv mellan stuprören. Brukarrevision av Samordnad Individuell Plan (SIP) i Västra Götaland 2018 Jag lever mitt liv mellan stuprören Brukarrevision av Samordnad Individuell Plan (SIP) i Västra Götaland 2018 BAKGRUND Statlig satsning Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa Regional handlingsplan

Läs mer

satsning från kunskap till praktik Brukare utvecklar missbruksoch beroendevården

satsning från kunskap till praktik Brukare utvecklar missbruksoch beroendevården satsning från kunskap till praktik Brukare utvecklar missbruksoch beroendevården nationell satning på brukarmedverkan Brukares krav på förändring och förbättring är den viktigaste kraften för att utveckla

Läs mer

FRAMTIDENS PSYKAITRI ur ett patient-, brukar- och anhörigperspektiv

FRAMTIDENS PSYKAITRI ur ett patient-, brukar- och anhörigperspektiv FRAMTIDENS PSYKAITRI ur ett patient-, brukar- och anhörigperspektiv NSPH ett dynamiskt nätverk NSPH är ett nätverk av 13 patient-, brukaroch anhörigorganisationer inom psykiatrin. Vi delar ett antal grundläggande

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Bim Soerich Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-6753127 bim.soerich@skane.se HANDLINGSPLAN Datum 2015-06-12 1 (7) s Handlingsplan till Ramöverenskommelse

Läs mer

PRIO-satsning för ökat brukarinflytande i Västra Götaland

PRIO-satsning för ökat brukarinflytande i Västra Götaland PRIO-satsning för ökat brukarinflytande i Västra Götaland Bakgrund Regeringen beslutade i maj 2012 om en handlingsplan, PRIO psykisk ohälsoplan för riktade insatser inom området psykisk ohälsa 2012 2016.

Läs mer

Projekt Patientforum. En del av NSPH Skåne MICHELLE NILSSON, PROJEKTLEDARE LINDA MALTERIUS, PROJEKTMEDARBETARE

Projekt Patientforum. En del av NSPH Skåne MICHELLE NILSSON, PROJEKTLEDARE LINDA MALTERIUS, PROJEKTMEDARBETARE Projekt Patientforum En del av NSPH Skåne MICHELLE NILSSON, PROJEKTLEDARE LINDA MALTERIUS, PROJEKTMEDARBETARE Bakgrund Ett liknande arbetssätt används i egen regi i Stockholm, liksom det tidgare har gjorts

Läs mer

Lokal handlingsplan enligt Måldokument (lokal överenskommelse) 2016

Lokal handlingsplan enligt Måldokument (lokal överenskommelse) 2016 Lokal handlingsplan enligt Måldokument (lokal överenskommelse) 2016 Bästa möjliga vård och omsorg ska erbjudas den enskilde med utgångspunkt från personens behov Genomförd Inventering 2015 Sammanställning

Läs mer

UPPFÖLJNING 2018 SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA FÖRDJUPADE HANDLINGSPLAN ÖVERENSKOMMELSEN PSYKISK HÄLSA 2017 DEN 1 OKTOBER 2018

UPPFÖLJNING 2018 SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA FÖRDJUPADE HANDLINGSPLAN ÖVERENSKOMMELSEN PSYKISK HÄLSA 2017 DEN 1 OKTOBER 2018 DEN 1 OKTOBER 2018 UPPFÖLJNING 2018 SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA FÖRDJUPADE HANDLINGSPLAN GÄLLANDE BARN OCH UNGA 0-24 ÅR FÖR ÖVERENSKOMMELSEN PSYKISK HÄLSA 2017 Kommunförbundet Skåne Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

Regional kvalitetsregisterkonferens

Regional kvalitetsregisterkonferens Göteborg den 5 oktober 2014 Regional kvalitetsregisterkonferens Patientmedverkan i kvalitetsregisterarbetet Kjell Broström, NSPH Kan reflektionerna kring psykiatrins register vara av intresse för andra

Läs mer

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016-2018 Gemensamt ansvarstagande Samverkan och samordning Tillit och förtroende 290 kommuner 21 landsting/regioner 2016-11-24 Avdelningen för vård

Läs mer

UPPFÖLJNING 2018 SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA HANDLINGSPLAN FÖR ÖVERENSKOMMELSEN PSYKISK HÄLSA 2017 DEN 1 OKTOBER Kommunförbundet Skåne

UPPFÖLJNING 2018 SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA HANDLINGSPLAN FÖR ÖVERENSKOMMELSEN PSYKISK HÄLSA 2017 DEN 1 OKTOBER Kommunförbundet Skåne DEN 1 OKTOBER 2018 UPPFÖLJNING 2018 SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA HANDLINGSPLAN FÖR ÖVERENSKOMMELSEN PSYKISK HÄLSA 2017 Kommunförbundet Skåne Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress: Box 53, 221 00 Lund

Läs mer

Exempelsamling Logikmodeller

Exempelsamling Logikmodeller Exempelsamling Logikmodeller Ett sätt att åskådliggöra kopplingen mellan övergripande mål, delmål, aktiviteter och mätpunkter (indikatorer) är att strukturera i en logikmodell (tabell 1). För att nå tillräcklig

Läs mer

Samarbete kring personer med psykiska funktionsnedsättningar. Överenskommelser Marie Gustafsson

Samarbete kring personer med psykiska funktionsnedsättningar. Överenskommelser Marie Gustafsson Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-06-08 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Marie Gustafsson Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Uppdrag psykisk hälsa 2017 års reviderade handlingsplan som avser utvecklingsarbetet inom socialpsykiatrin 2018

Uppdrag psykisk hälsa 2017 års reviderade handlingsplan som avser utvecklingsarbetet inom socialpsykiatrin 2018 uppdrag psykisk hälsa 2017 års handlingsplan Uppdrag psykisk hälsa 2017 års reviderade handlingsplan som avser utvecklingsarbetet inom socialpsykiatrin 2018 Inom ramen för Uppdrag psykisk hälsa 2016, valde

Läs mer

Brukarinflytande - NSPHiG i samverkan med VG-regionen

Brukarinflytande - NSPHiG i samverkan med VG-regionen Brukarinflytande - NSPHiG i samverkan med VG-regionen 2016-07-05 Bakgrund NSPHiG (Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa i Göteborg) är en samverkansorganisation för 19 patient-, brukar- och anhörigföreningar

Läs mer

Inflytande och delaktighetsprojektet, 2015 (Dnr )

Inflytande och delaktighetsprojektet, 2015 (Dnr ) 150922 Ansvarig: Inflytandestrateg, Division psykiatri, Skånevård Sund Katarina Kina Andersen Marie Gassne Rapport: Inflytande och delaktighetsprojektet, 2015 (Dnr 1402153) Innehållsförteckning 1. Uppdraget

Läs mer

Brukarinflytandet i Örebro har lyft både människor och kvalitet i vården

Brukarinflytandet i Örebro har lyft både människor och kvalitet i vården 3 INTERVJU Brukarinflytandet i Örebro har lyft både människor och kvalitet i vården Carina Dahl har jobbat med brukarfrågor från två perspektiv, som politiker och som ombudsman i Verdandi. Är det inte

Läs mer

Brukarrörelsens synpunkter 2015

Brukarrörelsens synpunkter 2015 Brukarrörelsens synpunkter 2015 Analys av arbetet som följer av Länsövergripande överenskommelse om samverkan för kommuner och landsting i Dalarnas län kring personer med psykiska funktionsnedsättningar

Läs mer

Stimulansmedel inom ramen för överenskommelsen om insatser inom psykisk hälsa-området BILAGA 2

Stimulansmedel inom ramen för överenskommelsen om insatser inom psykisk hälsa-området BILAGA 2 BILAGA 2 Stimulansmedel inom ramen för överenskommelsen om insatser inom psykisk hälsa-området KOMMUNERNA OCH LANDSTINGEN/REGIONERNAS REDOVISNINGAR AV 2018 ÅRS STIMULANSMEDEL 1 Innehåll Analyser och handlingsplaner...

Läs mer

PRIO psykisk ohälsa. Regeringens satsning på psykiatrin - vad händer med miljarderna? Kerstin Evelius, ämnessakkunnig, PRIO. Socialdepartementet

PRIO psykisk ohälsa. Regeringens satsning på psykiatrin - vad händer med miljarderna? Kerstin Evelius, ämnessakkunnig, PRIO. Socialdepartementet PRIO psykisk ohälsa Regeringens satsning på psykiatrin - vad händer med miljarderna? Kerstin Evelius, ämnessakkunnig, PRIO Målsättning 2007-2011 Barn, vuxna och äldre med psykisk sjukdom eller psykisk

Läs mer

Överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap STÖDVERKSAMHET, UTBILDNINGSINSATSER SAMT MEDVERKAN I KVALITETS- OCH UTVECKLINGSARBETE

Överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap STÖDVERKSAMHET, UTBILDNINGSINSATSER SAMT MEDVERKAN I KVALITETS- OCH UTVECKLINGSARBETE Överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap STÖDVERKSAMHET, UTBILDNINGSINSATSER SAMT MEDVERKAN I KVALITETS- OCH UTVECKLINGSARBETE 1 Bakgrund... 3 2 Parter... 3 3 Period för partnerskapet... 3 4

Läs mer

PRIO Hur gick det i Skåne?

PRIO Hur gick det i Skåne? PRIO 2015 Hur gick det i Skåne? Tabell 5. Kommuner som inte uppfyller grundkraven Kommuner Grundkrav 1 Grundkrav 2 Bjurholm Ej skickat underlag Ej skickat underlag Båstad Ej skickat underlag Ej skickat

Läs mer

Överenskommelsen följer ramöverenskommelsen för Regionen (se punkt 25 i Ramöverenskommelsen).

Överenskommelsen följer ramöverenskommelsen för Regionen (se punkt 25 i Ramöverenskommelsen). Bilaga 2 Lokal överenskommelse rörande samverkan kring personer under 18 år med psykisk funktionsnedsättning/psykisk sjukdom eller riskerar utveckla psykisk ohälsa. Region Skåne har tecknat ramöverenskommelse

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

m e d s t a r k a r e r ö s t s t u d i e m a t e r i a l ➌ Att representera Att föra någons talan är en förmån. Tillsammans får vi en starkare röst.

m e d s t a r k a r e r ö s t s t u d i e m a t e r i a l ➌ Att representera Att föra någons talan är en förmån. Tillsammans får vi en starkare röst. ➌ Att representera 20 Att föra någons talan är en förmån. Tillsammans får vi en starkare röst. Det här avsnittet handlar om dig och ditt engagemang. Om hur personer med erfarenhet av psykisk ohälsa, psykiska

Läs mer

Regionstyrelsens handlingsplan för befolkningsinriktad suicidprevention 2019

Regionstyrelsens handlingsplan för befolkningsinriktad suicidprevention 2019 Regionstyrelsens handlingsplan för befolkningsinriktad suicidprevention 2019 Diarienummer RS 2018-06823 Suicidprevention ett fokusområde i Västra Götalandsregionen Suicidprevention är ett uppmärksammat

Läs mer

Lokal handlingsplan enligt Måldokument (lokal överenskommelse) 2017

Lokal handlingsplan enligt Måldokument (lokal överenskommelse) 2017 Lokal handlingsplan enligt Måldokument (lokal överenskommelse) 2017 Bästa möjliga vård och omsorg ska erbjudas den enskilde med utgångspunkt från personens behov Inventering 2019 Länsgemensam inventering

Läs mer

Sammanfattning från inspirationsdagen om ökad patient- /brukarmedverkan, av Sofia Wange. 20/4 2016

Sammanfattning från inspirationsdagen om ökad patient- /brukarmedverkan, av Sofia Wange. 20/4 2016 Sammanfattning från inspirationsdagen om ökad patient- /brukarmedverkan, av Sofia Wange. 20/4 2016 Vilka möjligheter att vara delaktig och Brukarråd SIP, vårdplaner Integrerad psykiatri Delaktighetsmodellen

Läs mer

Ny webb och inrapportering av redovisning

Ny webb och inrapportering av redovisning PROGRAM 10.00-10.10 Välkomna Ing-Marie Wieselgren 10.10-10.30 Varför gör vi det här? Ing-Marie Wieselgren 10.30-11.00 Arbetet med handlingsplanerna 2017 Ing-Marie Wieselgren och Marit Grönberg Eskel 11.00-11.30

Läs mer

Kan ett normkreativt förhållningssätt bidra till att främja ungas hälsa? Aktuell skolpolitik 2017

Kan ett normkreativt förhållningssätt bidra till att främja ungas hälsa? Aktuell skolpolitik 2017 Kan ett normkreativt förhållningssätt bidra till att främja ungas hälsa? Aktuell skolpolitik 2017 Linda Moestam, genusvetare och processledare Folkhälsocentrum Region Norrbotten Normkreativt förhållningssätt:

Läs mer

Ansökan om tidsbegränsat bidrag för arbete med peer support

Ansökan om tidsbegränsat bidrag för arbete med peer support Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor, Kompetenscenter vuxna Tjänsteutlåtande 1.5.1-750/2017 Sida 1 (5) 2018-01-18 Handläggare Lisa Gagnerud Telefon: 08-508 25 121 Till Socialnämnden

Läs mer

PEER support i Stockholms stads socialpsykiatri- utvärdering år två och inriktning för arbetet 2020

PEER support i Stockholms stads socialpsykiatri- utvärdering år två och inriktning för arbetet 2020 Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (7) 2019-06-27 Handläggare Emma Fredriksson Till Socialnämnden 2019-08-20 PEER support i Stockholms stads socialpsykiatri- utvärdering

Läs mer

Redovisning av planerade aktiviteter i Stockholms stad inom Uppdrag Psykisk hälsa

Redovisning av planerade aktiviteter i Stockholms stad inom Uppdrag Psykisk hälsa Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Dnr: 1.5.4-666/2016 Sida 1 (9) 2016-10-26 Handläggare Maria Saario och Elin Fischer Telefon: 08-508 25 403 Till Socialnämnden

Läs mer

Pilotprojektet Första hjälpen till psykisk hälsa YMHFA i Jönköpings län

Pilotprojektet Första hjälpen till psykisk hälsa YMHFA i Jönköpings län Pilotprojektet YMHFA i Jönköpings län Margit Ferm Projektledare Ordförande SPES kretsen V ordförande NSPH Jönköpings län Socionom Emma Asserholt Första hjälpare Ungdomsutvecklare Kultur & Fritidsförvaltningen

Läs mer

ANALYS OCH HANDLINGSPLAN INOM OMRÅDET PSYKISK HÄLSA 2017

ANALYS OCH HANDLINGSPLAN INOM OMRÅDET PSYKISK HÄLSA 2017 ANALYS OCH HANDLINGSPLAN INOM OMRÅDET PSYKISK HÄLSA 2017 2 (8) KUNSKAPSUNDERLAG OM PSYKISK HÄLSA Arbetet med att ta fram handlingsplan började med att samla in kunskapsunderlag om psykisk hälsa i Västmanland.

Läs mer

Handlingsplan för suicidprevention och minskad psykisk ohälsa

Handlingsplan för suicidprevention och minskad psykisk ohälsa POLICY Antagen av Reviderad datum Paragraf 1(6) Lotta Österlund Jansson Socialchef 0555-422 77 lotta.osterlund-jansson@grums.se Handlingsplan för suicidprevention och minskad psykisk ohälsa 2(6) Handlingsplan

Läs mer

Efternamn. Lindberg. Telefon Adress. Ort. Malmö

Efternamn. Lindberg. Telefon Adress. Ort. Malmö Enkät Kontaktuppgifter Förnamn Åsa E-post asa.lindberg@malmo.se Avdelning/enhet/motsvarande Stadskontoret Postnummer 205 80 Ytterligare kontaktperson Efternamn Lindberg Telefon 040-34 77 35 Adress August

Läs mer

Utifrån socialstyrelsens grundkrav 1 inom Plan för riktade insatser inom området psykisk ohälsa (PRIO)

Utifrån socialstyrelsens grundkrav 1 inom Plan för riktade insatser inom området psykisk ohälsa (PRIO) 2015-08-25 Regional uppföljning samt handlingsplan för det gemensamma arbetet kring personer med psykisk sjukdom och psykisk funktionsnedsättning- Kommunerna i Stockholms län och Stockholms läns landsting

Läs mer

Fokus barn och unga. Anne-Charlotte Blomqvist. Stadsledningskontoret Fokus barn och unga

Fokus barn och unga. Anne-Charlotte Blomqvist. Stadsledningskontoret Fokus barn och unga Fokus barn och unga Anne-Charlotte Blomqvist Stadsledningskontoret Fokus barn och unga Barnperspektiv och barnets perspektiv i budget 2015 I Sundbyberg ska alla barn oavsett förutsättningar få en bra start

Läs mer

Regional samverkan kring ungas uppväxt

Regional samverkan kring ungas uppväxt 2016-11-16 Styrelsen Regional samverkan kring ungas uppväxt 2017-2019 Förslag till beslut Styrelsen föreslås besluta i enlighet med arbetsutskottet att under åren 2017-2019 erbjuda kommunerna: Samordning

Läs mer

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA ANALYS

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA ANALYS DEN 1 OKTOBER 2018 SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA ANALYS ÖVERENSKOMMELSEN PSYKISK HÄLSA 2018 Kommunförbundet Skåne Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress: Box 53, 221 00 Lund Webbadress: kfsk.se Telefon:

Läs mer

SKL:s arbete för att stödja utvecklingen av vården och omsorgen för personer med psykisk funktionsnedsättning och sjukdom

SKL:s arbete för att stödja utvecklingen av vården och omsorgen för personer med psykisk funktionsnedsättning och sjukdom SKL:s arbete för att stödja utvecklingen av vården och omsorgen för personer med psykisk funktionsnedsättning och sjukdom 2015-08-25 Sektionen för vård och socialtjänst 1 Knivdåd i Norrköping kunde ha

Läs mer

B r u k a r i n f l y t a n d e d o k u m e n t a t i o n f r å n e t t d i a l o g c a f é d e n 9 n o v 2 0 1 0

B r u k a r i n f l y t a n d e d o k u m e n t a t i o n f r å n e t t d i a l o g c a f é d e n 9 n o v 2 0 1 0 B r u k a r i n f l y t a n d e d o k u m e n t a t i o n f r å n e t t d i a l o g c a f é d e n 9 n o v 2 0 1 0 Det regionala brukarrådet med inriktning på missbruk och beroende 1 bjöd, den 9 november

Läs mer

Yttrande över remiss- Eskilstunas kommuns plan för jämlik folkhälsa och social uthållighet

Yttrande över remiss- Eskilstunas kommuns plan för jämlik folkhälsa och social uthållighet Kultur och fritidsnämnden 2016-05-25 1 (5) Kultur- och fritidsförvaltningen Förvaltningskontoret KFN/2016:109 Sara Nordlund 016 710 7032 Kultur och fritidsnämnden Yttrande över remiss- Eskilstunas kommuns

Läs mer

Som. satsning på. Socialstyrelsen. inom. Inom. visass senast den I:4. implementering. Postadress Stockholm

Som. satsning på. Socialstyrelsen. inom. Inom. visass senast den I:4. implementering. Postadress Stockholm Regeringsbeslut 2012-05-24 I:4 S2012/3905/FS (delvis) Socialdepartementet 106 30 Stockholm Uppdrag om insatser inom området psykisk ohälsa Regeringens beslut Som ett led i regeringens satsning på insatser

Läs mer

Vårdsamverkan Lerum och Alingsås

Vårdsamverkan Lerum och Alingsås Vårdsamverkan Lerum och Alingsås Lena Arvidsson Processledare http://www.vardsamverkan.se/samla Närvårdssamverkan kännetecknas av helhetssyn, kontinuitet och samverkan med ett hälsofrämjande förhållningssätt.

Läs mer

Datum för upprättande: Datum för uppföljning: Psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan 2018

Datum för upprättande: Datum för uppföljning: Psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan 2018 Datum för upprättande: 2017-10-31 Datum för uppföljning: Psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan 2018 0 TML HSVO Tjänstemannaledning för hälsa, stöd, vård och omsorg. (Länsgemensam). HSO Handikappförbundens

Läs mer

Kartläggning och analys av området psykisk hälsa i Uppsala län. Statlig satsning på psykisk hälsa SKL, analysseminarium 26 april 2017

Kartläggning och analys av området psykisk hälsa i Uppsala län. Statlig satsning på psykisk hälsa SKL, analysseminarium 26 april 2017 Kartläggning och analys av området psykisk hälsa i Uppsala län Statlig satsning på psykisk hälsa SKL, analysseminarium 26 april 2017 Innehåll Bakgrund Processen och tillvägagångssätt Prioriterade delområden

Läs mer

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa (Överenskommelse mellan staten och SKL)

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa (Överenskommelse mellan staten och SKL) Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2017 (Överenskommelse mellan staten och SKL) ANALYS OCH HANDLINGSPLAN INOM OMRÅDET PSYKISK HÄLSA GÄLLANDE BARN, UNGA OCH UNGA VUXNA 0-24 ÅR 2018 INLEDNING

Läs mer

PRIO - analys och handlingsplan

PRIO - analys och handlingsplan Protokoll Sammanträdesdatum 2015-09-03 Sida 13(25) Socialnämndens arbetsutskott Sn/2015:240 SNau 102 PRIO - analys och handlingsplan Arbetsutskottets förslag till beslut Socialnämnden tackar för informationen

Läs mer

Underlag för diskussion om brukarrörelsen uppfattning om hur Socialstyrelsens arbete med Nationella riktlinjer bör utvecklas

Underlag för diskussion om brukarrörelsen uppfattning om hur Socialstyrelsens arbete med Nationella riktlinjer bör utvecklas Bilaga till skrivelse 2015-09-30 Underlag för diskussion om brukarrörelsen uppfattning om hur Socialstyrelsens arbete med Nationella riktlinjer bör utvecklas Nationell samverkan för psykisk hälsa, NSPH

Läs mer

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE Innehåll Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne

Läs mer

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre i Örebro län

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre i Örebro län Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre i Örebro län Åbytorp 4 februari 2016 Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre HANDLINGSPLAN FÖR ÖREBRO LÄN 2014-2015 Framtagen av kommunerna

Läs mer

GRUNDKRAV 1, SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE: LOKAL HANDLINGSPLAN Datum 30 oktober 2014

GRUNDKRAV 1, SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE: LOKAL HANDLINGSPLAN Datum 30 oktober 2014 1 ( 12 ) GRUNDKRAV 1, SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE: LOKAL HANDLINGSPLAN Datum 30 oktober 2014 1 (13) Darienr/Dplankod LOKAL HANDLINGSPLAN Utifrån Överenskommelse om samverkan kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Handlingsplan Länsstyrgruppen för psykiatri. 2013-2016 för uppföljning av landstingets och kommunernas samverkansöverenskommelse

Handlingsplan Länsstyrgruppen för psykiatri. 2013-2016 för uppföljning av landstingets och kommunernas samverkansöverenskommelse Följande handlingsplan kommer att diskuteras och förankras, i länsstyrgruppen för och i Region Dalarna i chefsgruppen, under augusti september 2013. Handlingsplan 2013-2016 för uppföljning av landstingets

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen DAGORDNING Datum 2014-01-16 1 (12) Sammanträde i närsjukvårdsberedningen Ledamöter och ersättare i närsjukvårdsberedningen kallas till sammanträde. Tid: 2014-01-22 09.30 Plats: Skånehuset, Kristianstad,

Läs mer

Överenskommelsen Värmland

Överenskommelsen Värmland Överenskommelsen Värmland för samverkan inom det sociala området mellan Region Värmland och den idéburna sektorn i Värmland 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Vision... 4 Syfte och Mål... 4 Värdegrund...

Läs mer

Nationell överenskommelse Psykisk hälsa

Nationell överenskommelse Psykisk hälsa Styrande måldokument Överenskommelse Sida 1 (6) Nationell överenskommelse 2018 - Psykisk hälsa Sida 2 (6) Bakgrund Psykisk hälsa har de senaste åren varit en av statens mest prioriterade områden inom hälso-

Läs mer

Överenskommelse psykisk hälsa 2018

Överenskommelse psykisk hälsa 2018 Överenskommelse psykisk hälsa 2018 2018-04-06 Yvonne Witzöe, GR Identifierade utvecklingsområden: Primärvård och första linjen Specialistpsykiatrin och beroendevård Kommunal hälso-och sjukvård och socialtjänst

Läs mer

PRIO psykisk ohälsa Kommunerna och Landstinget i Kalmar län

PRIO psykisk ohälsa Kommunerna och Landstinget i Kalmar län PRIO psykisk ohälsa Kommunerna och Landstinget i Kalmar län 2014-08-25 (Slutgiltig) Handlingsplan 2014-2015 för utveckling av samverkan mellan kommunerna och Landstinget i Kalmar län kring personer med

Läs mer

Stöd för analys och handlingsplan

Stöd för analys och handlingsplan Stöd för analys och handlingsplan En central del av Regeringen och SKL:s överenskommelse inom området psykisk o-/hälsa för 2016-2018 utgörs av att huvudmännen (landstingen och kommunerna) får medel för

Läs mer

Regional handlingsplan för suicidprevention och minskad psykisk ohälsa

Regional handlingsplan för suicidprevention och minskad psykisk ohälsa Bilaga 4 kommunstyrelsen 2017-06-07 107 Regional handlingsplan för suicidprevention och minskad psykisk ohälsa Handläggare: Karin Haster, Folkhälsa och samhällsmedicin Datum: 2017-04-24 Dokumenttyp: Diarienummer:

Läs mer

Handlingsplan Minska behovet av Tvångsåtgärder,

Handlingsplan Minska behovet av Tvångsåtgärder, Handlingsplan Minska behovet av Tvångsåtgärder, 2015-11-01 Inledning. Varför en handlingsplan? Statens överenskommelse med SKL om stöd till riktade insatser inom områden psykisk ohälsa (PRIO) för åren

Läs mer

Från ord till handling

Från ord till handling Innehållet under denna timme Från ord till handling vad är brukarinflytande och hur kan man göra? Vad är inflytande och delaktighet Argument för Lite modeller Vad bidrar och hindrar Brukarinflytande Medborgarnas

Läs mer

Peer Support. En ny resurs inom hälso- och sjukvård!

Peer Support. En ny resurs inom hälso- och sjukvård! Peer Support En ny resurs inom hälso- och sjukvård! Vad är Peer Support? Peer support bygger väsentligen på samma speglingseffekt som kamratstöd. Att möta någon som i praktiken gjort samma resa skapar

Läs mer

Socialtjänsternas bemötande av personer med psykisk funktionsnedsättning

Socialtjänsternas bemötande av personer med psykisk funktionsnedsättning Socialtjänsternas bemötande av personer med psykisk funktionsnedsättning - en enkätundersökning genomförd av NSPH, Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. Inledning Alla har rätt till ett liv utan diskriminering,

Läs mer

NATIONELL SAMVERKAN FÖR PSYKISK HÄLSA

NATIONELL SAMVERKAN FÖR PSYKISK HÄLSA NATIONELL SAMVERKAN FÖR PSYKISK HÄLSA Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa NSPH är samarbetsorganisation för patient-, brukar- och anhörigorganisationer inom det psykiatriska området Nationell Samverkan

Läs mer

Övergripande mål Verksamhetsplan 2017 Kommunförbundet Västernorrland Social hållbarhet och FoU

Övergripande mål Verksamhetsplan 2017 Kommunförbundet Västernorrland Social hållbarhet och FoU Övergripande mål 2017-2018 Verksamhetsplan 2017 Kommunförbundet Västernorrland Social hållbarhet och FoU Social omsorg, vård och stöd De kommunala välfärdssystemen står inför stora utmaningar. För att

Läs mer

Suicidpreventiva åtgärder

Suicidpreventiva åtgärder Enskild motion Motion till riksdagen 2017/18:2071 av Markus Wiechel (SD) Suicidpreventiva åtgärder Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ekonomiskt stöd

Läs mer

Handlingsplan för befolkningsinriktad suicidprevention 2019

Handlingsplan för befolkningsinriktad suicidprevention 2019 Handlingsplan för befolkningsinriktad suicidprevention 2019 Befolkningsinriktad suicidprevention Att höja förståelsen för, kunskapen om och kompetensen inom suicidprevention. Att bygga strukturer för ett

Läs mer