Marcus Lundgren (m) Maria Grönskog (m) Åke T Carlestam (mp) BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Myndighetsnämnden för teknik och miljö

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Marcus Lundgren (m) Maria Grönskog (m) Åke T Carlestam (mp) BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Myndighetsnämnden för teknik och miljö"

Transkript

1 Myndighetsnämnden för teknik och miljö Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 10 juni 2008 kl Lars Filipoff (m) ordförande Anne-Marie Karlsson (c) vice ordförande Ulla Lid (m) Lars Nauclér (m) Hans Sahlström (m) ersättare för vakant (m) Andreas Fischer (fp) ersättare för Ragnar Glav (fp) Eleanor Rydén (kd) Sven-Olof Ekström (s) ersättare för Kenneth Bylund (s) Anette Karlsson (s) Marcus Lundgren (m) Maria Grönskog (m) Åke T Carlestam (mp) Anna von Axelson, chef för Miljö- och bygglov, Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare, Lennart Adamajtis, miljökonsulent, Charlotta Skoglund, SÖRAB, 34 Anette Karlsson Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna 17 juni 2008 Sekreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer Ordförande Lars Filipoff Justerande Anette Karlsson BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Myndighetsnämnden för teknik och miljö Sammanträdesdatum 10 juni 2008 Datum för anslags uppsättande 18 juni 2008 Datum för anslags nedtagande 10 juli 2008 Förvaringsplats för protokollet Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna Underskrift 1 (24)

2 Innehållsförteckning: Yttrande över förslag till gemensam avfallsplan för kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och Vallentuna...3 Redovisning av va-situationen för bebyggelse kring Långsjön...9 Orkesta-Söderby 2:1, Söderby gård - Föreläggande om anläggande av gödselvårdsanläggning...11 Studiebesök och sammanträde på Käppala torsdag 30 oktober Svar på skrivelse angående etablering av sändarantenner för mikrovågor vilka betjänar trådlös kommunikation...15 Revisionsrapport: Myndighetsutövning på delegation samt tillgänglighet och service remiss18 Tertialuppföljning nr 1 för samhällsbyggnadsnämnden och myndighetsnämnden för teknik och miljö...20 Information om restauranginspektioner...22 Anmälningslista...24 Sid 2 (24)

3 Yttrande över förslag till gemensam avfallsplan för kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och Vallentuna MTM 34 Dnr Beslut Myndighetsnämnden för teknik och miljö beslutar att tillstyrka förslaget till plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle och översänder yttrandet till Samhällsbyggnadsnämnden. Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har 20 maj föreslagit nämnden besluta att tillstyrka förslaget till plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle och översända yttrandet till Samhällsbyggnadsnämnden. Ärendet Charlotta Skoglund från SÖRAB föredrar ärendet muntligen på nämndens sammanträde 10 juni Samtliga SÖRAB- kommuner har som mål att samtidigt ställa ut förslaget för yttrande från april till och med 31 juli Efter utställningen bearbetas inkomna synpunkter. SÖRABs styrelse beslutar om antagande av avfallsplanen den 29 augusti 2008 och därefter översänds den tillbaka till kommunerna för antagande av den avfallsansvariga nämnden, vidare till kommunstyrelsen. Söderhalls Renhållningsverk AB, SÖRAB, och dess ägarkommuner (exklusive Stockholms stad), har beslutat att göra en gemensam avfallsplan. Avfallsplanen sätter upp mål för avfallshanteringen till år 2020 samt delmål till år Mål och åtgärder har signifikantbedömts. Förslaget till avfallsplanen omfattar ett huvuddokument med mål, strategier och konsekvenser. I arbetet med avfallsplanen och miljöbedömningen har stor vikt lagts vid samråd och kommunikation om innehållet. Samråd om avfallsplanens övergripande mål har genomförts mellan den 1 november 2007 till den 31 januari Totalt har 40 samrådsmöten hållits och 24 skrivelser inkommit. Miljökonsekvensbedömning (MKB) har genomförts. I bilaga 5 beskrivs och bedöms den betydande miljöpåverkan som genomförandet av planen kan ge. Bakgrund Avfallsplan För varje kommun ska det finnas en renhållningsordning med föreskrifter om avfallshantering samt en avfallsplan. En avfallsplan är det styrande dokumentet för hur avfallshanteringen ska gåt till. Under 3 (24)

4 de senaste åren har avfallshanteringen förändrats och det finns behov av ytterligare förändringar till följd av nya lagar och regler samt nationella miljömål. Nya föreskrifter om innehållet i en avfallsplan trädde i kraft 1 augusti Sammantaget innebär detta att avfallsplanerna måste uppdateras. SÖRAB har erbjudit kommunerna att ta fram en ny avfallsplan som ska gälla i samtliga delägarkommuner. Detta för att kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och Vallentuna (SÖRAB-kommunerna) och SÖRAB ska få gemensamma mål att arbeta efter, vilket samtliga kommuner ställt sig positiva till. SÖRABs uppgift är att på ett miljöriktigt sätt ta hand om det avfall som uppkommer i samtliga ägarkommuner förutom Stockholm. Kommunerna ansvarar för insamling av hushållsavfallet och SÖRAB ansvarar för behandling och omhändertagande. Avfallsplanen ska vara vägledande i alla delar av avfallshanteringen. Från planering av nya bostads- eller verksamhetsområden, vid prövning av bygglov, för tillsyn och även för hur invånarna och verksamheterna i samhället ska hantera sitt avfall. Den beskriver vilka utmaningar SÖRAB och kommunerna står inför och vilka delmål och strategier SÖRAB-regionen ska arbeta efter för att nå en Avfallshantering i ett hållbart samhälle. Syftet med avfallsplanen är: att anpassa planen till nuvarande lagstiftning att vara ett aktivt planeringsinstrument för SÖRAB och kommunernas avfallshantering att sätta upp mål för avfallshanteringen till år 2020 Förslag till övergripande mål arbetades fram under hösten Förslaget till avfallsplanen har tagits fram av SÖRABs kontaktmannagrupp där varje kommun representeras av två tjänstemän, varav en tjänsteman representerar miljö- och hälsoskydd och en representeras av beställaren hos kommunen. Som konsultstöd har Grontmij AB anlitats. Samråd Ett omfattande samrådsarbete har genomförts. I arbetet med avfallsplanen och miljöbedömningen har stor vikt lagts vid samråd och kommunikation om innehållet. Samråd om avfallsplanens övergripande mål har genomförts mellan den 1 november 2007 till den 31 januari Samråd har hållits med sådana grupper som särskilt berörs av planen, till exempel Länsstyrelsen, fastighetsägare, entreprenörer och politiker, fysiska planerare samt Förpacknings- och Tidningsinsamlingen AB. Delägarkommunerna, Länsstyrelsen med flera har hållits informerade om processen fortlöpande via ett nyhetsbrev m.m. Totalt har 40 samrådsmöten hållits och 24 skrivelser inkommit. Resultatet av samråden finns i en särskild samrådsredogörelse. De förslag till övergripande mål som presenterades vid samråden har 4 (24)

5 därefter omarbetats med anledning av de synpunkter som framkommit vid samråden. Samråd med allmänheten utfördes via en kundenkät där 1350 hushåll fick svara på vad de har för syn på avfallshanteringen i framtiden. Resultatet av kundenkäten redovisas i rapporten Hushållens syn på vad som är viktigt för avfallshanteringen i framtiden. Nedan redovisas de övergripande målen vilka beskrivs mer utförligt i avfallsplanen. Till dessa mål har delmål och strategier kopplats. Avsikten är att varje kommun ska utarbeta en handlingsplan kopplat till den regionala avfallsplanen. Förslag till de övergripande målen är följande: Människan i centrum Avfallshantering ska utgå från människans behov och vara anpassad både till den som lämnar och den som hämtar avfall. Det innebär att insamlingen ska vara enkel, lätt att förstå och erbjuda den service som efterfrågas i syfte att uppfylla planens mål. Insamling och behandling ska vara anpassad så att arbetsmiljön för dem som hanterar avfallet är god. Kvalitet Allt avfall ska vara rätt sorterat. Det innebär att avfall ska sorteras efter hur det ska tas omhand. Det sorterade avfallet ska uppfylla de krav som respektive behandlingsanläggning ställer. Minska avfallets mängd Resurshushållning ska stimuleras för att minska avfallets mängd. Det innebär att på olika sätt visa människor hur livsstil och konsumtionsmönster kan förändras så att avfallsmängden minskar. Minska avfallets farlighet Inget farligt avfall ska finnas blandat med annat avfall. Det innebär att människor ska vara medvetna om vad som är farligt avfall och hur det ska hanteras. Det ska vara lätt att sortera rätt. Uppkomsten av farligt avfall ska förebyggas genom dialog med producenter för att undvika att farliga ämnen byggs in i varor och produkter. Öka återanvändningen Återanvändning av varor och produkter ska stimuleras. Det innebär att återanvändning ska stimuleras genom nyttjande av ny teknik och samarbete med företag/organisationer. System för att återanvända varor och produkter ska vara lättillgängliga. Öka materialåtervinningen Minst 50 procent av hushållsavfallet ska materialåtervinnas och materialåtervinningen från verksamheter ska öka. 5 (24)

6 Det innebär att minst 50 procent av hushållsavfallet ska återvinnas genom materialåtervinning, inklusive biologisk behandling. Varje verksamhet ska källsortera så att minst ett avfallsslag kan materialåtervinnas. Det innebär också att minst 35 procent av matavfallet från hushåll, restauranger, storkök och butiker ska återvinnas genom biologisk behandling. Resterna vid behandlingen ska vara så rena att de går att återföra till åker- eller skogsmark. Energiutvinning Brännbart avfall som inte kan återanvändas eller återvinnas ska användas som bränsle. Det innebär att icke brännbart avfall ska sorteras bort. Bränslet ska vara så rent att aska och slagg till största del kan återvinnas. Vid förbränningen ska el och värme produceras. Vid rötning av matavfall ska biogas utvinnas och användas som fordonsbränsle eller på annat sätt ersätta fossilt bränsle. Deponering Deponering ska bara ske om det inte finns andra behandlingsmöjligheter. Nedlagda deponier ska inte vara någon risk för människors hälsa eller miljön. Det innebär att bara avfall som det inte finns några andra behandlingsmetoder för ska deponeras. Endast deponier som uppfyller högt ställda krav ska användas. Det innebär även att nedlagda deponier ska vara inventerade och undersökta. Deponier som utgör en risk för människors hälsa eller miljön ska åtgärdas. Uppföljning En mer omfattande uppföljning och förslag till nya delmål tas fram 2012 och Dessutom ska slutuppföljningen ske vid planperiodens slut. Uppföljning sker framförallt genom: Att mäta avfallsmängderna och ange behandlingssätt Plockanalyser av avfallet Kundenkäter Uppföljning av vilka åtgärder som vidtagits I årliga handlingsplaner kopplade till kommunens verksamhetsplaner läggs kommande års arbete fast. För framtagandet av handlingsplanerna ansvarar kontaktmannagruppen. Överväganden Genom en gemensam avfallsplan i SÖRAB-regionen kommer den samverkan som redan i dag sker inom avfallshanteringen förstärkas ytterligare. I jämförelse med alternativet enskilda kommunala avfallsplaner uppnås troligen inte den önskade samordningen av resurser i samband med informations- och utvecklingssatsningar med 6 (24)

7 alternativet att varje kommun gör sin egen avfallsplan istället för den regionala avfallsplanen. De övergripande målen i avfallsplanen riktar sig mot all verksamhet inom kommunen det vill säga till företag, organisationer, innevånare med flera. Delmålen avser kommunernas interna verksamheter, dock inte enbart den del som rör insamling av hushållsavfall utan även annan kommunal verksamhet som fysisk planering, tillsyn enligt miljöbalken, inköp m.m. Detta innebär att fler av kommunens verksamhetsområden blir berörda av målen i planen. En intern samordning i kommunen är därför nödvändigt för att se till att planens mål uppfylls. Miljökonsekvensbeskrivningen (MKB) är den rapport som tas fram i miljöbedömningsprocessen. I den beskrivs och bedöms den betydande miljöpåverkan som genomförandet av planen kan ge. Tanken med MKB-dokumentet är att det ska vara ett underlag för kommunfullmäktige vid beslut om avfallsplanen. Ekonomiska konsekvenser För att nå de mål och genomföra de åtgärder som redovisas i avfallsplanen krävs att resurser avsätts från SÖRAB och kommunerna. Även enskilda medborgare, fastighetsägare och övriga aktörer kan komma att påverkas. Resurser som kan behöva tas i anspråk kan vara i form av pengar, resurser tid för befintlig personal, tillkommande personal, konsulttjänster, naturresurser, ytor, maskinella resurser m.m. Resursåtgången kan optimeras om SÖRAB och kommunerna arbetar gemensamt när det är motiverat. En av de större omställningarna som den föreslagna avfallsplanen anger inriktning för gäller insamling och biologisk behandling av matavfall. För att skapa behandlingskapacitet och insamlingssystem för detta bedöms det vara en fördel att samarbeta vilket underlättas av samarbetet kring en regional avfallsplan. Samhällsbyggnadsförvaltningens bedömning Hanteringen av avfall är en fråga som berör alla som bor och verkar i Vallentuna kommun. Frågan har också blivit mer och mer komplex med åren. Samhällsbyggnadsförvaltningen bedömer att en gemensam avfallsplan inom SÖRAB-kommunerna är ett bra sätt att genom samverkan med andra kunna komma längre i arbetet med att minska miljöbelastningen från avfallshanteringen. För att få ut mesta möjliga av avfallsplanen och SÖRAB samarbetet är det viktigt att Vallentuna kommun har möjlighet att delta i det framtida arbetet med årliga handlingsplaner. Arbetet med avfallsfrågor inom enheten TuFa kommer att förstärkas något i samband med nyrekrytering av avfallhandläggare. Flera av de aviserade delmålen berör också Myndighetsnämnden för teknik och miljös ansvarsområden. En del av delmålen berör sådana arbetsuppgifter som idag inte utförs av nämnden. Det kan därför bli 7 (24)

8 aktuellt med en översyn dels av målen i nämndens verksamhetsplan för perioden och dels av hur förvaltningens resurser ska fördelas. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Myndighetsnämnden för teknik och miljö beslutar att tillstyrka förslaget till plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle och översänder yttrandet till Samhällsbyggnadsnämnden. Handlingar i ärendet 1. Sammanfattning av avfallsplan 2. Mål för avfallshanteringen i Sörab-regionen med delmål för avfallshanteringen (24)

9 Redovisning av va-situationen för bebyggelse kring Långsjön MTM 35 Dnr Beslut Myndighetsnämnden för teknik och miljö beslutar att Rapporten WSP PM Yttrande i VA-fråga, Stångberga fritidshusområde, Vallentuna kommun daterad ska ingå i bedömningsmaterialet för bedömningen av enskilda avloppsanläggningar kring Långsjön samt att överlämna rapporten till styrgruppen för översiktsplanen samt samhällsbyggnadsnämnden. Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har 20 maj beslutat överlämna ärendet till nämnden utan eget ställningstagande. Ärendet Konsultföretaget WSP har på uppdrag av samhällsbyggnadsförvaltningen utrett förutsättningarna för anläggande av enskilda avlopp runt Långsjön. Utredningen gällande förutsättningarna för enskilda avlopp runt Långsjön visar på att sjön idag är tydligt påverkad av närsaltsbelastning från bebyggelsen, och att en ökad belastning måste undvikas för att förhållandena i sjön inte ska försämras. Det som framförallt noteras är att fosforhalterna är höga dels i vattenmassan, och dels i bottensedimenten. En stor möjlighet är att det beror på de enskilda avlopp som belastar sjön. Utredningen redovisar vidare att områdets naturliga förutsättningar är generellt sett dåliga för infiltration eller ett lokalt omhändertagande av avloppsvatten. På höjderna är jordlagren för tunna och i lägre terräng är grundvattennivån (åtminstone tidvis) mycket höga. Samhällsbyggnadsförvaltningens bedömning Förvaltningen bedömer med stöd av utredningen att förutsättningarna för att anordna ytterligare enskilda avlopp runt Långsjön är mycket begränsade. För att inte ytterligare öka närsalthalterna i Långsjön bör inga tillkommande enskilda avloppsanläggningar tillåtas. Det finns ett antal tidigare avstyckade tomter som ännu inte bebyggts. I och med att styckningarna tidigare skett finns det idag en outnyttjad byggrätt som inte tagits i anspråk. Dessa tomter bör kunna anlägga enskilda avloppsanläggningar i det fall det finns förutsättningar för det. 9 (24)

10 Förvaltningen anser vidare man enligt de allmänna hänsynsreglerna (MB 2 kap 3 ch 7 ) kan kräva att man vidtar de skyddsåtgärder, iakttar de begränsningar och vidtar de försiktighetsmått i övrigt som behövs för att skydda miljön i den utsträckning det inte kan anses orimligt att uppfylla dem. Nämnden bör som en del av bedömningen av tillkommande ansökningar om enskilda avloppsanläggningar ta hänsyn föreliggande rapport. Långsjön ingår i Bergshamraåns avrinningsområde och enligt de utredningar som tagits fram inom vattenmyndigheten framgår att vattendragen i området har höga naturvärden, men också att det finns flera fritidshusområden med bristfälliga avloppslösningar. Av vattenmyndighetens riskbedömning framgår att man idag bedömer att det finns en risk att Långsjön inte kommer att kunna nå den vattenstatus/potential som är önskvärd till Förvaltningen föreslår därför nämnden att också besluta att överlämna rapporten som ett underlag till kommunens arbete med översiktsplanen och till samhällsbyggnadsnämnden för kännedom. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Myndighetsnämnden för teknik och miljö beslutar att Rapporten WSP PM Yttrande i VA-fråga, Stångberga fritidshusområde, Vallentuna kommun daterad ska ingå i bedömningsmaterialet för bedömningen av enskilda avloppsanläggningar kring Långsjön samt att överlämna rapporten till styrgruppen för översiktsplanen samt samhällsbyggnadsnämnden. Handlingar i ärendet 1. PM Yttrande i VA-fråga, Stångberga fritidshusområde, Vallentuna kommun, (24)

11 Orkesta-Söderby 2:1, Söderby gård - Föreläggande om anläggande av gödselvårdsanläggning MTM 36 Dnr Beslut Myndighetsnämnden för teknik och miljö (MTM) beslutar med stöd av 26 kap. 9 och 14 med hänvisning till 2 kap. 3 miljöbalken (SFS 1998:808) samt 6 3, 7 1 och 8 förordning (1998:915) om miljöhänsyn i jordbruket,att förelägga verksamhetsutövarna XXXXX XXXXXX (XXXXXXXXXX) och XXXXXX XXXXX (XXXXXXXXXX) att: Före anlägga en gödselvårdsanläggning som medför tät lagring av gödsel för fastighetens hela gödselproduktion under minst 6 månader. Föreläggandet är förenat med ett vite om sammanlagt kr, varav - XXXXX XXXXXX (XXXXXXXXXX) föreläggs med vite om kr - XXXXX XXXXX (XXXXXXXXXX) föreläggs med ett vite om kr Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har 20 maj föreslagit nämnden att besluta enligt samhällsbyggnadsnämndens förslag. Ärendet Under 2006 och 2007 har det vid ett flertal tillfällen inkommit klagomål avseende gödselhanteringen på fastigheten Orkesta-Söderby 2:1. Då gödselhanteringen är så omfattande och hanteringen av gödseln riskerar att förorena närliggande vattendrag och mark kallade förvaltningen till ett möte med XXXXX och XXXXXX för att komma överens om en plan för gödselhanteringen vilket också gjordes. Verksamhetsutövarna förelades därefter att ordna gödselhanteringen bland annat genom att anlägga en gödselvårdsanläggning med tät förvaring. Föreläggandet rörde även tät lagring av gödseln som producerades på fastigheten under den period som en korrekt gödselvårdsanläggning inte hunnit uppföras. Under perioden fram till har kraven för punkt 1 och 3 i föreläggandet från uppfyllts. Punkt 4 är delvis uppfyllt genom att viss projektering har genomförts. Punkterna i föreläggandet från redovisas nedan. 1. Före inkomma med gödselavtal eller liknande skriftlig överenskommelse med entreprenör som ska forsla bort överflödig och felplacerad gödsel från fastigheten Orkesta- Söderby 2:1. 11 (24)

12 2. Före ha ordnat tät förvaring i container eller liknande för den gödsel som produceras på fastigheten idag. 3. Före ha fått all överflödig och felplacerad gödsel bortförd från fastigheten med mottagarkvitto eller liknande skriftlig överenskommelse med entreprenör. 4. Före påbörjat projektering och markarbete för gödselplatta av tillräcklig volym på fastigheten. 5. Före påbörjat gjutning av platta med stödmurar för tät lagring av gödsel. Bedömning Enligt 2 kap. 3 miljöbalken (SFS 1998:808) Ska alla som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd skall utföra de skyddsåtgärder, iaktta de begränsningar och vidta de försiktighetsmått i övrigt som behövs för att förebygga, hindra eller motverka att verksamheten eller åtgärden medför skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. I samma syfte skall vid yrkesmässig verksamhet användas bästa möjliga teknik. Dessa försiktighetsmått skall vidtas så snart det finns skäl att anta att en verksamhet eller åtgärd kan medföra skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. Enligt 6 3 stycket Förordning (1998:915) om miljöhänsyn i jordbruket ska en jordbruksfastighet med djurhållning omfattande fler än tio djurenheter (en häst = en djurenhet) ha utrymme för lagring av stallgödsel som minst motsvarar en gödselproduktion under sex månader vid djurhållning som omfattar nötkreatur, hästar, får eller getter. Enligt 7 1 Förordning (1998:915) om miljöhänsyn i jordbruket skall vid lagring av stallgödsel sådana lagringsutrymmen som avses i 6 vara så utformade att avrinning eller läckage till omgivningen inte sker. Enligt 8 Förordning (1998:915) om miljöhänsyn i jordbruket gäller bestämmelserna i 7 1 för jordbruksföretag i hela landet. Ovanstående bestämmelser har inte följts av verksamhetsutövarna på Söderby gård trots att beslut om föreläggande tidigare har utfärdats varför förvaltningen anser att nämnden bör besluta om att förelägga med vite för att förmå verksamhetsutövarna att uppfylla de krav som miljöbalken med dess förordningar ställer på ett jordbruksföretag. Verksamhetsutövarna XXXXX XXXXX och XXXXX XXXXX bedriver idag en inackorderingsverksamhet med hästar och har 33 hästar uppstallade på fastigheten. En häst beräknas producera 7,2 kubikmeter gödsel under en period om 6 månader vilket är minsta 12 (24)

13 godtagbara lagringskapacitet i Stockholms län. Beroende på vilken typ av strö man använder i hästarnas boxar kan volymen dock vara något större per häst. Gödselvårdsanläggningen på Söderby gård ska alltså kunna ta emot minst 238 kubikmeter gödsel för en 6-månaders period. Det vanligaste sättet att lagra gödsel från hästar är på en gjuten platta med stödmurar. Om man väljer denna typ av lagringsplats för gödseln uppgår kostnaden för materialet för gödselvårdsanläggningen till ca kr. En tillsynsmyndighet får enligt 26 kap. 9 och 14 miljöbalken meddela de förelägganden, och förbud, med eller utan vite som behövs i ett enskilt fall för att denna balk samt föreskrifter, domar och andra beslut som har meddelats med stöd av balken skall efterlevas. Mer ingripande åtgärder än vad som behövs i det enskilda fallet får inte tillgripas. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Myndighetsnämnden för teknik och miljö (MTM) beslutar med stöd av 26 kap. 9 och 14 med hänvisning till 2 kap. 3 miljöbalken (SFS 1998:808) samt 6 3, 7 1 och 8 förordning (1998:915) om miljöhänsyn i jordbruket,att förelägga verksamhetsutövarna XXXXX XXXXX (XXXXXXXXXX) och XXXXX XXXXX (XXXXXXXXXX) att: Före anlägga en gödselvårdsanläggning som medför tät lagring av gödsel för fastighetens hela gödselproduktion under minst 6 månader. Föreläggandet är förenat med ett vite om sammanlagt kr, varav - XXXXX XXXXX (XXXXXXXXXX) föreläggs med vite om kr - XXXXX XXXXX (XXXXXXXXX) föreläggs med ett vite om kr Handlingar i ärendet 1. Mötesprotokoll daterat Föreläggande daterat Inspektionsprotokoll daterat (24)

14 Studiebesök och sammanträde på Käppala torsdag 30 oktober 2008 MTM 37 Dnr Beslut Myndighetsnämnden för teknik och miljö beslutar att 1. Studiebesök på Käppala äger rum torsdag 30 oktober 2008 kl Myndighetsnämndens för teknik och miljö sammanträde hålls härefter i en lokal på Käppala kl Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har 20 maj föreslagit nämnden besluta om studiebesök kl på Käppala och påföljande sammanträde med nämnden i lokal på Käppala kl (24)

15 Svar på skrivelse angående etablering av sändarantenner för mikrovågor vilka betjänar trådlös kommunikation MTM 38 Dnr Beslut Myndighetsnämnden för teknik och miljö (MTM) beslutar att inte genomföra någon typ av kommunegen miljöövervakning av de master inklusive sändare som finns uppsatta i Vallentuna kommun. MTM har noterat de synpunkter och önskemål som framkommit i skrivelsen och beslutar att lämna den utan vidare åtgärd. Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har 20 maj föreslagit nämnden besluta att inte genomföra någon typ av kommunegen miljöövervakning av de master inkl. sändare som finns uppsatta i Vallentuna kommun. MTM har noterat de synpunkter och önskemål som framkommit i skrivelsen och beslutar att lämna den utan vidare åtgärd. Ärendet En skrivelse angående etablering av sändarantenner för mikrovågor vilka betjänar trådlös kommunikation har inkommit till miljö & bygglovsenheten. I skrivelsen framförs synpunkter på hur strålning från dessa master med sändare påverkar människors- och djurs hälsa samt naturen. Personen som lämnat in skrivelsen vill att kommunen yttrar sig om hur den tänker agera när det gäller att: - följa upp hur master med mobilsändare påverkar invånarna i kommunen - dokumentera den strålning som invånarna utsetts för - arbeta för att spara området kring vid Kusta norr om Angarnssjöängen som en strålningsfri zon - ställa krav på dem som avser att sätta upp sändare för mikrovågor - driva inställningen till att alltid använda ledningsbunden kommunikation - utbilda kommunens tjänstemän och kommunens invånare i ämnet för att de ska få förståelse för problemen kring och konsekvenserna av olika former av strålning - låta eventuella bygglov för sändarmaster vara tidsbegränsade och dra in tillståndet om befolkningen får besvär Bedömning Samhällsbyggnadsförvaltningens miljö & bygglovsenhet får ibland samtal från personer som är oroliga för strålning. Kraftledningar, mobilmaster och mobiltelefoni oroar många människor. När det gäller allmänhetens skydd för elektromagnetiska 15 (24)

16 fält finns idag inget vetenskapligt stöd för skadliga effekter vid exponeringsnivåer under de rekommenderade värden som lagts fast av Statens strålskyddsinstitut (SSI). Det är Statens strålskyddsinstitut som är tillsynsmyndighet när det gäller elektromagnetisk strålning och dess påverkan på människor och djur. Enligt uppgifter från SSI finns det för radio- och mikrovågor gränsvärden som bygger på resultat från forskning som bedrivits under mer än trettio år. Gränsvärdena är baserade på den uppvärmningseffekt som vågorna ger upphov till i människor. Under årens lopp har det diskuterats om det även finns andra effekter som kan vara skadliga. Det finns ännu inga forskningsresultat som visar detta, men utvecklingen på mobiltelefonområdet gör att forskarna ständigt får nya frågor att besvara. Strålskyddsinstitutet har under de senaste åren gjort flera utredningar om strålningsförhållandena kring basstationsantenner. SSI gör den sammanfattande bedömningen att basstationsantenner för mobiltelefoni inte innebär någon risk ur strålskyddssynpunkt. De referensvärden som används i de flesta länder runt om i världen överskrids inom några enstaka meters avstånd mitt framför antennen. I de fall då antennerna är placerade på master eller husfasader innebär det att man inte överhuvudtaget kan utsättas för nivåer över referensvärdena. Socialstyrelsen delar SSI:s uppfattning om att det utifrån dagens kunskap inte finns skäl att anta att etablering av mobilbasstationer kan orsaka olägenhet för människors hälsa. Miljö & bygglovsenheten arbetar utifrån de rekommendationer och råd som Socialstyrelsen och SSI tillsammans lämnar när det gäller strålning från master och mobilsändare. SSI:s bedömning är att strålningen från mobilsändare är ofarlig, och miljö & bygglovsenheten anser inte att det i dagsläget finns någon anledning att ifrågasätta det. Med stöd av ovanstående bedömer samhällsbyggnadsförvaltningen att det inte finns skäl att genomföra någon kommunegen miljöövervakning med avseende på strålning från sändarantenner. SBF har noterat de synpunkter och önskemål som framkommer i skrivelsen och följer forskningsläget fortlöpande. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Myndighetsnämnden för teknik och miljö (MTM) beslutar att inte genomföra någon typ av kommunegen miljöövervakning av de master inkl. sändare som finns uppsatta i Vallentuna kommun. MTM har noterat de synpunkter och önskemål som framkommit i skrivelsen och beslutar att lämna den utan vidare åtgärd. 16 (24)

17 Handlingar i ärendet 1. Skrivelse angående etablering av sändarantenner för mikrovågor vilka betjänar trådlös kommunikation Delges Göran Lundberg Akt 17 (24)

18 Revisionsrapport: Myndighetsutövning på delegation samt tillgänglighet och service remiss MTM 39 Dnr Beslut Myndighetsnämnden för teknik och miljö överlämnar förvaltningens skrivelse daterad som svar på remissen. Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har 20 maj föreslagit nämnden besluta att överlämna förvaltningens skrivelse daterad som svar på remissen. Ärendet Nämnden har erhållit ärendet på remiss för svar till kommunstaben med önskat svar senast Ärendet har även erhållits från kommunens revisorer som önsar svar på vilka åtgärder som kommer att vidtas med anledning av de i rapporten lämnade rekommendationerna i rapporten. Vallentuna kommuns revisorer har uppdragit åt Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers att granska: Är det säkerställt att den delegerade beslutanderätten utförs på så sätt att den uppfyller kommunallagens krav? Uppfyller kommunen förvaltningslagens krav när det gäller service, tillgänglighet, handläggningstider och information? Samhällsbyggnadsnämnden och Myndighetsnämnden för teknik och miljö har i revisionsrapporten behandlats som en nämnd då de har gemensam förvaltning med gemensam chef och nämndsekreterare. Inga anmärkningar har framförts mot hantering av delegationsbeslut eller på tillgänglighet och service inom SBN/MTM. I revisionsrapporten rekommenderas att kommunens förvaltningar tar ett samlat grepp om sina handläggningstider genom att kontinuerligt granska dem och sätta upp mål för vad som är rimlig handläggningstid där det är möjligt. I gällande kommunplan för myndighetsnämnden för teknik och miljö finns upptaget som nämndens mål att under periden ska tjänstedeklarationer tas fram för hantering av anmälningar/ansökningar om värmepumpar och enskilda avlopp. I deklarationerna ska det framgå handläggningstid, kostnader samt krav på anmälningarna/ansökningarna. Arbetet med tjänstedeklarationer ska också omfatta enkätundersökningar avseende nämndens 18 (24)

19 handläggning av anmälningar/ansökningar om värmepumpar och enskilda avlopp. Inom förvaltningen påbörjas en genomgång av processer inom projektet Vallentuna direkt vilket kan utgöra underlag för målsättningar och tjänstedeklarationer. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Myndighetsnämnden för teknik och miljö överlämnar förvaltningens skrivelse daterad som svar på remissen. Handlingar i ärendet 1. Revisionsrapport 19 (24)

20 Tertialuppföljning nr 1 för samhällsbyggnadsnämnden och myndighetsnämnden för teknik och miljö MTM 40 Dnr Beslut Myndighetsnämnden för teknik och miljö godkänner för sina verksamheter förvaltningens tertialuppföljning. Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har 20 maj föreslagit nämnden besluta att godkänna för sina verksamheter förvaltningens tertialuppföljning. Ärendet Samhällsbyggnadsförvaltningen har följt upp årets budget och gjort en prognos över utfallet efter fyra månader av verksamhetsåret. Helårsprognosen visar på ett underskott för myndighetsnämnden för teknik och miljö på 100 tkr, där arvoden beräknas bli högre än budgeterat. I prognosen har inte hänsyn tagits till eventuell ombudgetering av överskottet från år 2007 med undantag av verksamheten Avfallshantering där förutsatt att överskott ombudgeteras. Resultatprognos för året: I den samlade prognosen för samhällsbyggnadsnämnden exklusive resultatenheter beräknas verksamheterna kunna bedrivas enligt budget. Verksamheten förvaltningsgemensam administration förväntas ge ett överskott på ca 250 tkr på grund av vakanser och längre sjukskrivning. Verksamheten miljöskydd ger ett prognostiserat underskott på ca 250 tkr, då verksamheten saknar handläggare i nuläget förväntas intäkterna bli lägre än budgeterat från inspektioner. Prognosen utgår från att inte reserverade medel för höjda elpriser för belysning kommer att behöva utnyttjas. Budget för snöröjning visar även på ett positivt resultat. Kommer elpriserna att stiga och snöröjning att öka under slutet av året får åtgärder vidtagas. Vägunderhåll kan då komma att senareläggas för året för att få budget i balans. Resulatprognos för året för resultatenheterna: Resultatprognosen för TunaFastigheter visar på ett totalt underskott med ca 700 tkr mot budget. Mediaförsörjningen ger överskott med ca 400 tkr, på grund av en varm inledning på året. Personalkostnaderna och kostnaderna för skötsel och tillsyn minskar med ca 400 tkr, bland annat på grund av vakans. Underhållskostnaderna däremot, liksom kostnaderna för försäkringsskador och bevakning ökar, sammanlagt med ca 1,5 mnkr. I helårsprognosen har hänsyn inte tagits till eventuell ombudgetering av överskottet från år (24)

21 För att balansera det prognostiserade underskottet kommer det utvändiga tak- och fasadunderhållet på Röda skolan att flyttas fram till tidigast år Efter vidtagna åtgärder beräknas resultatet för verkamheterna bli noll. Resultatenheten Avfallshantering beräknas kunna bedriva sin verksamhet enligt budget. Verksamheten har med sig ett överskott från 2007 på 396 tkr, som ännu inte är ombudgeterat. Verksamheten har att balansera under- och överskott över åren och finansierar helt sin verksamhet med avgifter från kunderna. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag: Myndighetsnämnden för teknik och miljö godkänner för sina verksamheter förvaltningens tertialuppföljning. Handlingar i ärendet 1.Tjänsteskrivelse daterad Bilagor: 2. Sid 1-3 Nämndens mål SBN 3. Sid 4 Styrkort, sammanställning av bilaga Sid 5-9 Styrkort per verksamhet 5. Sid Uppföljning av driftekonomi per verksamhet 6. Sid Investeringsbeskrivning 7. Sid 15 Investeringsredovisning 8. Sid Nämndensmål MTM 9. Sid styrkort och uppföljning av ekonomin MTM 10. Sid 21 Prognos graddagskorrigerad värmeförbrukning 11. Sid 22 Prognos verklig värmeförbrukning 21 (24)

22 Information om restauranginspektioner MTM 41 Dnr Beslut Myndighetsnämnden för teknik och miljö noterar informationen. Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har 20 maj föreslagit nämnden att notera informationen. Ärendet Som tidigare informerats startade år 2008 med inspektioner av restauranger som krävde uppföljande inspektioner. Detta blev upptakten till inspektioner av samtliga restauranger i Vallentuna för att kontrollera livsmedelssäkerheten. Under våren har huvuddelen av livsmedelskontrollen därför varit av restauranger, och då främst de som ligger i de högre riskklasserna (stora volymer eller hantering av rått kött). Mindre verksamheter, såsom caféer, kommer istället att inspekteras under nästa år. Syftet med inspektionerna har varit att: 1. Säkerställa att ingen hälsovådlig verksamhet pågår. 2. Presentera oss (de nya inspektörerna) för verksamhetsutövarna. 3. Omgodkänna verksamheter enligt den nya lagstiftningen. 4. Utföra ordinär livsmedelskontroll enligt plan. Resultat Det som brister i en del fall är att lokalerna kan vara gamla och slitna, och i några fall ha en ganska svårarbetad planlösning. Detta har vi löst genom att vara tydliga med information om att underhåll måste ske med viss regelbundenhet samt vid behov, och att godkännandet kan återkallas om lokalen blir så sliten att livsmedelssäkerheten riskeras. I ett fåtal fall förs diskussioner om total eller delvis ombyggnation för att kunna få ett nytt godkännande. Andra vanliga brister är att nedskrivna system för egenkontroll saknas. I dessa fall brukar vi genom intervjuer (utfrågningar) kunna ta reda på om rutinerna för egenkontroll verkar tillräckliga, och samtidigt föreslå nedskrivning av rutinerna samt dokumentation. Faroanalyser är något annat som ofta saknas, men här ser vi att det finns en hel del att vinna på genom att inte tvinga fram någon pappersprodukt snabbt, utan att ge företagarna tid att systematiskt och noggrant gå igenom sin verksamhet för att få den insikt och kunskap vi efterfrågar. Det betyder att vi kommer att kräva mer omfattande faroanalyser allt eftersom. 22 (24)

23 Besöken har också resulterat i justering av de årliga avgifterna. I några fall har anläggningarna legat i fel riskklass, vilket har korrigerats inför detta års avgifter. En del inspektioner har även lett till att några företag kommer att hamna i en annan erfarenhetsklass nästkommande år. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Myndighetsnämnden för teknik och miljö noterar informationen. 23 (24)

24 Anmälningslista MTM 42 Dnr Meddelas och läggs till handlingarna. 1. Protokoll Kommunfullmäktige 26 maj , 38. Kommunstyrelsen den 10 mars och 37 Kommunstyrelsen den 28 april och Delegationsbeslut Chefen för samhällsbyggnadsförvaltningen Vidaredelegation av delegationsordning antagen av myndighetsnämnden för teknik och miljö 6 maj Beslut fattade under tiden (48 st) Förteckning över delegationsbeslut har tagits fram. 24 (24)

PROTOKOLL. Myndighetsnämnden för teknik och miljö arbetsutskott 2008-05-20

PROTOKOLL. Myndighetsnämnden för teknik och miljö arbetsutskott 2008-05-20 arbetsutskott 2008-05-20 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 20 maj 2008

Läs mer

Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 14 oktober 2008 kl. 17.00

Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 14 oktober 2008 kl. 17.00 Myndighetsnämnden för teknik och miljö arbetsutskott Myndighetsnämnden för teknik och miljö Plats och tid för sammanträdet Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den

Läs mer

Effektivt resursutnyttjande

Effektivt resursutnyttjande Nu sorterar vi mer! Avfallsplan för dig som bor och arbetar i kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och Vallentuna i samarbete med SÖRAB. Effektivt

Läs mer

Människan i centrum Avfallshanteringen ska utgå från människans behov och vara anpassad både till den som lämnar och den som hämtar avfall.

Människan i centrum Avfallshanteringen ska utgå från människans behov och vara anpassad både till den som lämnar och den som hämtar avfall. Människan i centrum Avfallshanteringen ska utgå från människans behov och vara anpassad både till den som lämnar och den som hämtar avfall. Det innebär att insamlingen ska vara enkel, lätt att förstå och

Läs mer

Det ska vara lätt att göra rätt

Det ska vara lätt att göra rätt Det ska vara lätt att göra rätt Nedbrutna slutmål för den gemensamma avfallsplanen för dig som bor och arbetar i kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby

Läs mer

Käppalaförbundet, S:a Kungsvägen 315, Lidingö torsdagen den 30 oktober 2008 kl Jan-Erik Jansson (c) Åke T Carlestam (mp)

Käppalaförbundet, S:a Kungsvägen 315, Lidingö torsdagen den 30 oktober 2008 kl Jan-Erik Jansson (c) Åke T Carlestam (mp) Myndighetsnämnden för teknik och miljö 2008-10-30 Plats och tid för sammanträdet ande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Käppalaförbundet, S:a Kungsvägen 315, Lidingö

Läs mer

Bilaga 1, Samrådsredogörelse Presentationsmaterial Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle

Bilaga 1, Samrådsredogörelse Presentationsmaterial Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle Bilaga 1, Samrådsredogörelse Presentationsmaterial Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle Nu gör vi en gemensam avfallsplan för SÖRAB kommunerna Ett nytt angreppssätt som är kraftfullt och berör

Läs mer

Bilaga 9 Aktuella uppgifter till Länsstyrelsen

Bilaga 9 Aktuella uppgifter till Länsstyrelsen Bilaga 9 Aktuella uppgifter till Länsstyrelsen 2 (20) 3 (20) Innehåll 1. SÖRAB-REGIONEN... 5 1.1. Administrativa uppgifter... 5 1.2. SÖRAB-regionens befolkning och struktur... 5 1.3. Avfall som SÖRAB-regionen

Läs mer

Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare

Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare arbetsutskott 22 augusti 2005 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 22 augusti 2006 kl 17.00 17:40.

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-15.55 Beslutande Ledamöter Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Stefan Åström (S) Eva Svensson (S) Mats Johansson (S) Eva

Läs mer

Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare

Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare Myndighetsnämnden för teknik och miljö 20 februari 2007 Plats och tid för sammanträdet ande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2,

Läs mer

Gemensam handlingsplan 2013

Gemensam handlingsplan 2013 handlingsplan 2013 Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle 1 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 3 3. Organisation och ansvarsområden... 6 3.1. Kontaktmannagruppen...

Läs mer

Förslag till antagande av ny avfallsplan för Norrtälje kommun

Förslag till antagande av ny avfallsplan för Norrtälje kommun TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-12-07 Handläggare: Jan Paymer, tf. renhållningschef Telefon: 0176-716 97 E-post: jan.paymer@norrtalje.se Dnr: Till kommunstyrelsens arbetsutskott Förslag till antagande av ny avfallsplan

Läs mer

PROTOKOLL. Myndighetsnämnden för teknik och miljö arbetsutskott. 27 april 2006

PROTOKOLL. Myndighetsnämnden för teknik och miljö arbetsutskott. 27 april 2006 arbetsutskott 27 april 2006 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna torsdagen den 27 april

Läs mer

Myndighetsnämnden för teknik och miljö Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna Torsdagen den 3 juni 2010 kl 18.00

Myndighetsnämnden för teknik och miljö Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna Torsdagen den 3 juni 2010 kl 18.00 Myndighetsnämnden för teknik och miljö Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Myndighetsnämnden för teknik och miljö Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna Torsdagen den 3 juni 2010

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden 1 (5) Plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset, Vallentuna. Kl 18.00-18.40 ande Ersättare Övriga närvarande Elwe Nilsson (M), ordförande, Erika Nordell (C), Lage Jansson (M), Ewa Thorin (M), Ragnar Dahl

Läs mer

Gemensam handlingsplan 2013

Gemensam handlingsplan 2013 handlingsplan 2013 Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle 1 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 3 3. Organisation och ansvarsområden... 6 3.1. Kontaktmannagruppen...

Läs mer

Sortera ännu mera? Förslaget utgår från EUs avfallshierarki avfallstrappan

Sortera ännu mera? Förslaget utgår från EUs avfallshierarki avfallstrappan Sortera ännu mera? Förslag till nya delmål för den gemensamma avfallsplanen för dig som bor och arbetar i kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida 1 (5) Miljönämnden Plats och tid: Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl.

Sammanträdesprotokoll Sida 1 (5) Miljönämnden Plats och tid: Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl. Sammanträdesprotokoll Sida 1 (5) Omfattning: 25 Plats och tid: Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl. 13:00-16:15 Beslutande: Bengt Ferm (M) Ragnar Nilsson (C) Thomas Larsson (MP) Elise Arnell

Läs mer

Ingrid Olsson Miljö- och utvecklingschef SÖRAB

Ingrid Olsson Miljö- och utvecklingschef SÖRAB FÖRORD Är avfallshantering en viktig fråga? Kanske inte den allra viktigaste, men den engagerar många och har också betydelse i såväl klimatdebatten som för samhällets infrastruktur. Den är också så viktig

Läs mer

Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare. Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna

Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare. Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna arbetsutskott 17 oktober 2006 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 17 oktober

Läs mer

Åke Morin (KV) ordförande Bengt-Åke Torhall (FP)

Åke Morin (KV) ordförande Bengt-Åke Torhall (FP) Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott 2013-09-24 1 (10) Plats och tid Räddningstjänsten i Hyltebruk, kl. 15:20-16:30 Beslutande Åke Morin (KV) ordförande Bengt-Åke Torhall (FP) Övriga deltagare Mats Andresen,

Läs mer

Budget 2019 med plan Avfall

Budget 2019 med plan Avfall Budget 2019 med plan 2020-2021 Avfall Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Mål...3 2.1 Danderyds kommun genomför en väl utförd och trafiksäker hämtning av avfall samt erbjuder ett tillfredställande avfallstjänsteutbud...3

Läs mer

Gunilla Nordén (S), 1:e v ordf Anna af Sillén (M), 2:e v ordf Staffan Folke (V) Martina Hallström (C) Ylva Franzén (MP) tj ers.

Gunilla Nordén (S), 1:e v ordf Anna af Sillén (M), 2:e v ordf Staffan Folke (V) Martina Hallström (C) Ylva Franzén (MP) tj ers. 140609 Plats och tid Stadshuset Sal B, Måndagen den 9 juni 2014, kl 13.30-16.30 Ledamöter och ersättare Beslutande Gunilla Nordén (S), 1:e v ordf Anna af Sillén (M), 2:e v ordf Staffan Folke (V) Martina

Läs mer

kreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 1 2 omedelbar justering BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Samhällsbyggnadsnämnden

kreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 1 2 omedelbar justering BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Samhällsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadsnämnden 2010-01-26 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (6)

Sammanträdesprotokoll 1 (6) Sammanträdesprotokoll 1 (6) Plats och tid Stadshuset, Skive, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 13.15 15.15 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande (S) Gerd Karlsson, vice

Läs mer

HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten

HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten Dnr: 2014/0229-12 HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten Förslag till beslut Samhällsbyggnadschef föreslår Allmänna utskottet att enligt delegationspunkt M. 10.4

Läs mer

Anna von Axelson, chef för Miljö- och bygglov Birgitta Gunolf, sekreterare. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Anna von Axelson, chef för Miljö- och bygglov Birgitta Gunolf, sekreterare. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Myndighetsnämnden för teknik och miljö 2008-12-09 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2,

Läs mer

Myndighetsnämnden för teknik och miljö Arbetsutskott

Myndighetsnämnden för teknik och miljö Arbetsutskott 1 (9) Plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset, Vallentuna. Kl 09.00-10.00 ande Lars Filipoff (M) ordförande, Patrik Lundholm (C) vice ordförande, Anette Karlsson (S) Övriga Anna von Axelson, miljö- och

Läs mer

Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle 2009-2020

Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle 2009-2020 Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle 2009-2020 Avfallsplan för Danderyds kommun, Järfälla kommun, Lidingö stad, Sollentuna kommun, Solna stad, Sundbybergs stad, Täby kommun, Upplands Väsby

Läs mer

Musik, sport och matsmarta tips

Musik, sport och matsmarta tips Företag Musik, sport och matsmarta tips 64 Företag Avfall, en fråga som berör alla 65 Organisation och ansvar Organisation och ansvar Avfallsfrågor berör alla i samhället. Många aktörer arbetar med avfallsfrågor

Läs mer

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan 2 / Avfallsplan Vem ansvar för vad? Kommunens ansvar Det är kommunen som ansvarar för att samla in och

Läs mer

Sekreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 27,28 omedelbar justering Ordförande. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sekreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 27,28 omedelbar justering Ordförande. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2008-03-25 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 25 mars 2008 kl.

Läs mer

Bilaga 3 Miljöbedömning av avfallsplanen

Bilaga 3 Miljöbedömning av avfallsplanen Bilaga 3 Miljöbedömning av avfallsplanen Innehåll 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund, syfte...3 1.2 Nollalternativ, om planen inte realiseras...3 1.3 Planalternativet...3 2 Nationella, regionala och lokala miljömål

Läs mer

Mats Melin byggnadsinspektör Sofi Hjelte miljö- och hälsoskyddsinspektör Lena Högfeldt sekreterare

Mats Melin byggnadsinspektör Sofi Hjelte miljö- och hälsoskyddsinspektör Lena Högfeldt sekreterare 1(11) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 14:00-15.30 Beslutande Britt Marie Öjstrand (M) ordförande Patric Carlsson (V) Bo Guldbrandsson (S) ersättare för Jan-Erik Nilsson

Läs mer

VafabMiljö - Våra anläggningar

VafabMiljö - Våra anläggningar VafabMiljö - Våra anläggningar Omhändertagna avfallsmängder Försäljning, Nm3/år (tusental) Biogas som fordonsbränsle!! 10 000 9 000 8 000 7 000 6 000 5 000 4 000 Publikt Sopbilar Bussar 3 000 2 000 1 000

Läs mer

KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR ASKERSUND, HALLSBERG, LAXÅ, LEKEBERG

KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR ASKERSUND, HALLSBERG, LAXÅ, LEKEBERG KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR ASKERSUND, HALLSBERG, LAXÅ, LEKEBERG 2017-2020 FÖRORD Denna avfallsplan är framtagen av Sydnärkes kommunalförbund för alla medverkande kommuner i enlighet med 41 15 kap miljöbalken

Läs mer

Om kommunal avfallsplanering. för dig som är politiskt förtroendevald eller förvaltningschef

Om kommunal avfallsplanering. för dig som är politiskt förtroendevald eller förvaltningschef Om kommunal avfallsplanering för dig som är politiskt förtroendevald eller förvaltningschef För varje kommun ska det finnas en renhållningsordning som ska antas av kommunfullmäktige. Renhållningsordningen

Läs mer

2. MILJÖKONSEKVENSER AV MÅL I AVFALLSPLANEN

2. MILJÖKONSEKVENSER AV MÅL I AVFALLSPLANEN Bilaga till avfallsplaneförslag 2009-09-07 Miljökonsekvensbeskrivning Avfallsplan för Skellefteå kommun BAKGRUND Enligt bestämmelser i miljöbalken (1998:808), kap 6 samt föreskrifter från Naturvårdsverket

Läs mer

Marianne Högberg (S), ordförande Lenny Karlsson (M) Mauri Sukuvaara (V)

Marianne Högberg (S), ordförande Lenny Karlsson (M) Mauri Sukuvaara (V) Servicenämndens 2009-01-30 1. ( 12 ) Plats och tid: Centralförrådet Industrigatan kl 13.00-14.00 Beslutande: Marianne Högberg (S), ordförande Lenny Karlsson (M) Mauri Sukuvaara (V) Övriga deltagande: Jörgen

Läs mer

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 24 april 2001 kl 19.00 20.40

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 24 april 2001 kl 19.00 20.40 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 24 april 2001 kl 19.00 20.40 Lars Rundgren

Läs mer

Budget 2017 med plan Avfall

Budget 2017 med plan Avfall 2017 med plan 2018-2019 Avfall Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Mål... 3 2.1 Danderyds kommun genomför en väl utförd och trafiksäker hämtning av avfall samt erbjuder ett tillfredställande avfallstjänsteutbud...

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Miljönämnden 2012-06-20 1 Plats och tid Kommunalkontoret 14.00-16.30 Beslutande Lisa Johansson (V), ordförande Lars-Göran Gustavsson (S) Jörgen Norén (S) Lars Björlin (S) Ulf Andersson (M) Conny Sivertsen

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Carl-Johan Fredriksson

Handläggare Datum Ärendebeteckning Carl-Johan Fredriksson Handläggare Datum Ärendebeteckning Carl-Johan Fredriksson 2015-08-31 2015-3909 0480-45 03 17 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Sökande: Ärende: *Remiss Näringsdepartementet REMISS, Generella

Läs mer

Information om inkomna delgivningar

Information om inkomna delgivningar 2 MHN 2016/ 45 Information om inkomna delgivningar 1. BESLUT OM AVSLAG; Länsstyrelsen avslår ett överklagande av beslut om föreläggande och förbud som Miljö- och beslutade den 151124, gällande inomhusmiljö

Läs mer

BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER

BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER I denna bilaga presenteras aktiviteter för att uppnå målen i avfallsplanen. Syftet med aktiviteterna är bland annat att minska mängden avfall och att omhändertagandet

Läs mer

Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Datum 2003-04-22 Plats och tid för sammanträdet Barn- och ungdomsförvaltningen, Tuna torg 2, 1 tr, Vallentuna tisdagen den 22 april 2003 kl 17:00-19:00 Jerker Sjögren

Läs mer

Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 24 augusti 2004 kl 17.00

Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 24 augusti 2004 kl 17.00 Myndighetsnämndens för teknik och miljö AU Myndighetsnämnden för teknik och miljö Plats och tid för sammanträdet Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 24 augusti

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Myndighetsnämnden för teknik och miljö

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Myndighetsnämnden för teknik och miljö Myndighetsnämnden för teknik och miljö 13 oktober 2005 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg

Läs mer

Stora sessionssalen, Kommunhuset i Lomma

Stora sessionssalen, Kommunhuset i Lomma Sammanträdesdatum s. 1 (10) Plats Stora sessionssalen, Kommunhuset i Lomma Tid Tisdagen den 24 januari 2012, kl. 18.30-20.10 Beslutande se bifogad närvarolista Ajournering 19.05-19.30,19.35-19.40 Övriga

Läs mer

Dick Andersson, t f socialchef Ulla-Britt Ahlin, utredare Agneta Sandström, ekonom. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna

Dick Andersson, t f socialchef Ulla-Britt Ahlin, utredare Agneta Sandström, ekonom. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna Socialnämnden 2000-01-11 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdag den 11 januari 2000 kl 18 30 20 00. Leif Öhman (m),

Läs mer

Remissynpunkter RUFS 2050"

Remissynpunkter RUFS 2050 Stockholms läns landsting Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Remissynpunkter RUFS 2050" Dnr: TRN 2016-0047 SÖRAB är ett regionalt avfallsbolag i norra Stockholms län som ägs av kommunerna Danderyd,

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden Sbn 069 Yttrande över budget

Samhällsbyggnadsnämnden Sbn 069 Yttrande över budget Samhällsbyggnadsnämnden 2014-04-23 Sbn 069 Yttrande över budget 2015...2 Samhällsbyggnadsnämnden 2014-04-23 1 Plats och tid Tekniska kontoren sammanträdesrum kl 10.30-10.55 Beslutande Lotta Bergstrand

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum Skölden Kommunhuset, plan 1, kl. 19:00 20:00 Gill Brodin (C), ordförande Lars Lagerdahl (M), vice ordförande Abir Karademir (S), andre vice ordförande Gunnar

Läs mer

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av Föreläggande om åtgärd på

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av Föreläggande om åtgärd på Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 12 Ärendeförteckning 22 Föreläggande om åtgärd på 23 Ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus och garage på 24 Ansökan om bygglov för

Läs mer

VAD FINNS I SOPPÅSEN? SÖRAB:s

VAD FINNS I SOPPÅSEN? SÖRAB:s VAD FINNS I SOPPÅSEN? SÖRAB:s PLOCKANALYS 2016 En metod för att utvärdera den gemensamma avfallsplanen för Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och Vallentuna.

Läs mer

Gemensam handlingsplan 2014

Gemensam handlingsplan 2014 Gemensam handlingsplan 2014 Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle 1 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 3 3. Organisation och ansvarsområden... 6 3.1. Kontaktmannagruppen...

Läs mer

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, rum 6, , kl. 09:00 09:20. Förvaltningsbyggnaden, , kl. 14:00

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, rum 6, , kl. 09:00 09:20. Förvaltningsbyggnaden, , kl. 14:00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, rum 6,, kl. 09:00 09:20 Utses att justera Justeringens plats och tid Jan-Erik Apelqvist Förvaltningsbyggnaden, 2018-06-04, kl. 14:00 Underskrifter

Läs mer

Samrådsredogörelse Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle

Samrådsredogörelse Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle Samrådsredogörelse Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle avseende SÖRAB samt Danderyds kommun, Järfälla kommun, Lidingö stad, Sollentuna kommun, Solna stad, Sundbybergs stad, Täby kommun, Upplands

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2018-2019 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2009-12-16. Jan Emtenäs Hans Hedström Björn Johansson

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2009-12-16. Jan Emtenäs Hans Hedström Björn Johansson Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Plats och tid kommunhuset rum 293 kl 13.15 14.45 Beslutande Catharina Fredriksson (S) Torbritt Bökman (M) Berit Karlsson (S) Birgitta Luoto (S) Arne Algothsson (S) Jan

Läs mer

Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg. Anna Isberg och Pendar Behnood

Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg. Anna Isberg och Pendar Behnood Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg Anna Isberg och Pendar Behnood Översiktlig genomgång av miljöbalkens krav och vilka juridiska verktyg tillsynsmyndigheten har för sitt arbete Verksamhetsutövare

Läs mer

Fredrik Berlin, enhetschef Viktoria Cadle, enhetschef Marita Gustafsson, sekreterare. Underskrifter Sekreterare. Marita Gustafsson.

Fredrik Berlin, enhetschef Viktoria Cadle, enhetschef Marita Gustafsson, sekreterare. Underskrifter Sekreterare. Marita Gustafsson. Sida 1(13) Plats och tid Mölndals stadshus, rum 214, klockan 17.30 18.10. Beslutande Elpida Georgitsi (S) Kåre Widenqvist (S) Emil Forsberg (S) tjänstgör för Lars Möglebust (S) My Högfeldt (MP), ordförande

Läs mer

Ett samarbete mellan Skånes 33 kommuner Kommunförbundet Skåne Länsstyrelsen Skåne Region Skåne

Ett samarbete mellan Skånes 33 kommuner Kommunförbundet Skåne Länsstyrelsen Skåne Region Skåne Ett samarbete mellan Skånes 33 kommuner Kommunförbundet Skåne Länsstyrelsen Skåne Region Skåne www.miljosamverkanskane.se Affärsmodeller Olika verksamheter integreras med varandra för att dra nytta av

Läs mer

Utbildnings- och arbetsmarknadschef Roland Beijer Administrativ chef Anna Liss-Daniels. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Utbildnings- och arbetsmarknadschef Roland Beijer Administrativ chef Anna Liss-Daniels. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag 5 movember 2002 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den Lars Rundgren (m), ordförande Erik Sköldeberg (kd) Lars Hasselcrona (m) Hans Temrin (fp)

Läs mer

VAD FINNS I SOPPÅSEN? SÖRAB:s

VAD FINNS I SOPPÅSEN? SÖRAB:s VAD FINNS I SOPPÅSEN? SÖRAB:s PLOCKANALYS 2016 En metod för att utvärdera den gemensamma avfallsplanen för Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och Vallentuna.

Läs mer

Tekniska nämnden 2004-08-19 1-7. torsdagen den 19 augusti, kl 09.00-11.50

Tekniska nämnden 2004-08-19 1-7. torsdagen den 19 augusti, kl 09.00-11.50 Tekniska nämnden 2004-08-19 1-7 Plats och tid Ånge kommunkontor, Flataklocken, rum 563 torsdagen den 19 augusti, kl 09.00-11.50 Beslutande Hanne Soukas (s), ordförande Erhard Lundqvist (s) Kristina Erhardsson

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2014-09-04. Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2014-09-04. Miljönämnden 41 Yttrande till Mark- och miljödomstolen - Målnummer M 2188-14, Klahrs Byggnads AB, Mullsjö kommun... 75 42 Beslut om föreläggande med vite att mäta radon i flerbostadshus, Mullsjö Kommun... 76 43 Tertialuppföljning

Läs mer

45 omedelbar justering Ordförande. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Myndighetsnämnden för teknik och miljö

45 omedelbar justering Ordförande. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Myndighetsnämnden för teknik och miljö Myndighetsnämnden för teknik och miljö 21 augusti 2007 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:40

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:40 Miljönämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2016-03-14 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:40 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Dan Larson (M), ordförande

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 20 maj 2008

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 20 maj 2008 Socialnämnden 20 maj 2008 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 20 maj 2008 kl 18.30. Genomgång av handlingar kl 17.30

Läs mer

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel.

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 Miljöbalken SFS 1998:808 Tillämpning på tandklinikers verksamhet. Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 kap. Miljöbalkens mål Miljöbalken syftar

Läs mer

Elisabet Sandin, bygg- och miljöchef Arto Koivumaa, räddningschef. Elisabet Sandin. Gunnar Johansson. Magnus Mörtling. Samhällsbyggnadsförvaltningen

Elisabet Sandin, bygg- och miljöchef Arto Koivumaa, räddningschef. Elisabet Sandin. Gunnar Johansson. Magnus Mörtling. Samhällsbyggnadsförvaltningen Sidan 1 av 5 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, torsdag 27 mars 2014, kl 08.30 11.00 Beslutande Gunnar Johansson (s), ordf Bo Goding (v) Magnus Mörtling (s) Närvarande ersättare Övriga deltagare Utses

Läs mer

Matavfallsinsamling i butiker, restauranger och storhushåll

Matavfallsinsamling i butiker, restauranger och storhushåll SHMF100 v 1.0 2007-03-14 MILJÖFÖRVALTNINGEN HÄLSOSKYDD DELRAPPORT SID 1 (5) 2011-01-19 Eva-Britt Andersson & Eva Cedergren Miljö- och hälsoskyddsinspektörer Telefon 08-508 28 800 miljoforvaltningen@stockholm.se

Läs mer

Bilaga 5 Miljökonsekvensbeskrivning till regional avfallsplan för Danderyds kommun, Järfälla kommun, Lidingö stad, Sollentuna kommun, Solna stad,

Bilaga 5 Miljökonsekvensbeskrivning till regional avfallsplan för Danderyds kommun, Järfälla kommun, Lidingö stad, Sollentuna kommun, Solna stad, Bilaga 5 Miljökonsekvensbeskrivning till regional avfallsplan för Danderyds kommun, Järfälla kommun, Lidingö stad, Sollentuna kommun, Solna stad, Sundbybergs stad, Täby kommun, Upplands Väsby kommun och

Läs mer

Avfallsplan

Avfallsplan Renhållningsordning Avfallsplan 2018-2022 Bilaga 1. Miljöbedömning Datum: 2018-04-20 1 Innehåll Bakgrund... 3 Bedömningsgrunder och avgränsning... 3 Alternativ... 5 Nollalternativ... 5 Planalternativ...

Läs mer

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott 1 Miljöskyddsnämndens arbetsutskott 2 Miljöskyddsnämndens arbetsutskott Plats och tid Gesällen, Sveagatan 12 Paragrafer 21-27 kl. 14:30-16:41 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens

Läs mer

På väg in i framtidens återvinning och återbruk

På väg in i framtidens återvinning och återbruk Söderhalls Renhållningsverk AB, SÖRAB, org.nr 556197-4022 Torggatan 11, plan 2, Box 63, 18621 Vallentuna Tel: 08-505 804 00 info@sorab.se www.sorab.se På väg in i framtidens återvinning och återbruk Idag

Läs mer

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15-10.50 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Tobias Hellberg

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN. Sammanträdesprotokoll. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid Angarnsrummet kl 19:00-20:00

VALLENTUNA KOMMUN. Sammanträdesprotokoll. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid Angarnsrummet kl 19:00-20:00 1 (1) Plats och tid Angarnsrummet kl 19:00-20:00 Beslutande närvarande Ej tjänstgörande ersättare Ylva Mozis (L) (ordförande), Bengt-Åke Grip (M) (vice ordförande), Ewa Thorin (M), Per-Everth Staff (C),

Läs mer

Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 22 augusti 2006, kl

Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 22 augusti 2006, kl Myndighetsnämnden för teknik och miljö AU Myndighetsnämnden för teknik och miljö Plats och tid för sammanträdet Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 22 augusti

Läs mer

Yttrande över promemoria om Mer fastighetsnära insamling av förpackningsmaterial och returpapper utveckling av producentansvaren. Ärende M2018/00852/R

Yttrande över promemoria om Mer fastighetsnära insamling av förpackningsmaterial och returpapper utveckling av producentansvaren. Ärende M2018/00852/R m.registrator@regeringskansliet.se Yttrande över promemoria om Mer fastighetsnära insamling av förpackningsmaterial och returpapper utveckling av producentansvaren. Ärende M2018/00852/R Söderhalls renhållningsverk

Läs mer

Överklagande av beslut om föreläggande för Brunkebergs bageri, Regeringsgatan 86

Överklagande av beslut om föreläggande för Brunkebergs bageri, Regeringsgatan 86 MILJÖFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR HÄLSOSKYDD TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2012-11-06 Handläggare: Linda Maria Vonstad Telefon: 08-508 28 824 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012-11-20 p. 11 Överklagande

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Protokoll

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Protokoll Tid och plats Tisdagen den 21 februari 2012, kl 18.00 19.45 i Dialogen Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Lena Gerby (M), ordförande Mats Ahlbom (M) Gunnel Bergström (FP) Ove Wallin (C) Hanna

Läs mer

Underlag till Länsstyrelsens sammanställning

Underlag till Länsstyrelsens sammanställning Bilaga 7 Underlag till Länsstyrelsens sammanställning 1(5) 1 Administrativa uppgifter Kommuner: Nyköping och Oxelösund År: 2010 Datum när planen antogs: 2012-XX-XX (Nyköping) och 2012-XX-XX (Oxelösund)

Läs mer

Antalet hästar ökar stadigt i Stockholmsområdet. Olika informationsinsatser har tidigare vänt sig till hästägare, gällande den miljöpåverkan som

Antalet hästar ökar stadigt i Stockholmsområdet. Olika informationsinsatser har tidigare vänt sig till hästägare, gällande den miljöpåverkan som Antalet hästar ökar stadigt i Stockholmsområdet. Olika informationsinsatser har tidigare vänt sig till hästägare, gällande den miljöpåverkan som hästhållningen ger upphov till. Som en del i Oxundaåns vattenvårdsprojekt

Läs mer

Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) Anita Thörn von Rosen (MP) John-Erik Pettersson (M) vice ordf. Håkan Karlsson (S)

Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) Anita Thörn von Rosen (MP) John-Erik Pettersson (M) vice ordf. Håkan Karlsson (S) 1(9) Plats och tid Sammanträdesrummet Salen vån 1 Alvesta 2015-10-12 kl. 13.30-16.00 Justerade paragrafer 37--40 Beslutande Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) Anita Thörn von Rosen (MP) John-Erik

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Ulf Lundström (S) Monika Fernlund, myndighets chef Carina Altius, administrativ chef Terhi Berlin, utredare

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Ulf Lundström (S) Monika Fernlund, myndighets chef Carina Altius, administrativ chef Terhi Berlin, utredare Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, Fredagen den 26 november kl. 09.00-09.30 Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande

Läs mer

PROTOKOLL. Tekniska nämnden

PROTOKOLL. Tekniska nämnden PROTOKOLL Tekniska nämnden 23 28 Tekniska nämnden Sida 2 Tekniska nämnden sammanträde den 21 maj 2013 Informationer och överläggningar 23 Tertialuppföljning 2013, ekonomi, åtaganden m m tekniska förvaltningen

Läs mer

Arvidsjaurs kommun Miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnden

Arvidsjaurs kommun Miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnden Arvidsjaurs kommun Miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnden DELEGATIONSBESLUT Datum Regnr. Ärendegrupp 2017-12-11 2017-881-2 823 Delg 18:1 Handläggare Direktval 0960-165 30 VITTJÅKK AVLOPPSANLÄGGNING CAMPINGEN

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd om innehållet i en kommunal avfallsplan och länsstyrelsens sammanställning; Utkom från trycket den 30

Läs mer

Inventering lokala föreskrifter

Inventering lokala föreskrifter www.pwc.se Inventering lokala föreskrifter Solna stad Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 2. Lokala föreskrifter... 2 2.1. Solna stads lokala ordningsföreskrifter... 2 2.1.1. Lokala

Läs mer

Angarnsrummet, Tunahuset tuna Torg 2, Vallentuna Tisdagen den 25 januari 2011 kl. 19.00-

Angarnsrummet, Tunahuset tuna Torg 2, Vallentuna Tisdagen den 25 januari 2011 kl. 19.00- 1 (6) Plats och tid Ledamöter Ersättare Övriga Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset tuna Torg 2, Vallentuna Tisdagen den 25 januari 2011 kl. 19.00- Elwe Nilsson (M), Erika

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 15 (26)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 15 (26) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 15 (26) Kommunstyrelsens arbetsutskott -03-20 30 Månadsuppföljning februari, kommunstyrelsen (KS.055) Beslut Arbetsutskottet föreslår att Kommunstyrelsen godkänner

Läs mer

PROTOKOLL MILJÖTILLSYNSNÄMNDEN

PROTOKOLL MILJÖTILLSYNSNÄMNDEN 1 (8) NÄRVARANDE Ordförande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Lars-Ivar Kahl (M) Malcolm Hansson (S) Hans Grahn (M) Per-Erik Lundberg (S) Anita Bäck (KD) Annica Elvefors (FP)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Tid och plats Tisdag 12 december 2017, kl. 13:15-16:10 Beslutande Margareta Ivarsson (C), ordförande Thomas Bäckman (S), vice ordförande Hans-Inge Wall (S) Knut Magnusson (V) Nils Safferson (M) Lennart

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2291-2300 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Kommunhuset, Dragonvägen 86, Upplands Väsby

Kommunhuset, Dragonvägen 86, Upplands Väsby Gemensamma nämnden för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner 2014-02-24 1 Plats och tid Beslutande Familjerättsbyrån, Industrivägen 22 B, Upplands Väsby Måndagen den

Läs mer

Servicenämnden (17)

Servicenämnden (17) Servicenämnden 2017-02-15 1(17) Plats och tid Nämndrummet, kl. 13.15-16.00 Beslutande Övriga närvarande Margareta Ivarsson (C), ordförande Thomas Bäckman (S) Andreas Hellgren (S) ersätter Maja Sundkvist-Kräutner

Läs mer

Bilaga 3 Uppföljning av föregående avfallsplan

Bilaga 3 Uppföljning av föregående avfallsplan Grums, Kil, Hammarö och Forshaga kommuner Sida 1 av 5 Bilaga 3 Uppföljning av föregående avfallsplan 2009-2012 Mål 1: Minskade avfallsmängder Mängden säck- och kärl avfall till förbränning skall minska

Läs mer