Se till att ingen sömsmån blir för lång så att det sträcker sig förbi diket som du ska sy i.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Se till att ingen sömsmån blir för lång så att det sträcker sig förbi diket som du ska sy i."

Transkript

1 Om det bildas jack i kanten på stycket så putsar jag ner jacket. Se till att ingen sömsmån blir för lång så att det sträcker sig förbi diket som du ska sy i.

2 Pressa på täcket lite och försäkra dig om att sömsmånerna viker sig in under remsorna. Det ser bra ut. Nu är det dags att ta itu med baksidestyget. Jag använder oftast begagnade gardiner från Kupan och de har nästan alltid fållar utmed långsidorna. Dessa fållar utnyttjar jag och syr bara ihop dem kant-i-kant med trestegszigzag. Trestegen är bättre än vanlig zigzag, eftersom den drar ihop sig mindre, sömmen blir platt och fin. Nåla med säkerhetsnålar utmed hopsättningskanten. Aviga mot aviga.

3 Nålningen hjälper mig att kolla, så att inte symaskinen matar tygerna ojämnt så att det blir skevt i sömmen. Till vänster har nålarna dragit sig snett, ajaj. Se hela tiden till att nålarna ligger rakt och vinkelrätt mot sömmen. Här ser du sömmen. Ibland kan den ena kanten halka upp lite över den andra, men det brukar inte bli så korvigt.

4 Lägg baksidestyget med avigan uppåt på golvet. Markera mitten och även mittmarkera alla sidor på tyget. Lägg ut täcket vikt i fyra delar med avigan neråt på baksidestyget. Vik upp vartefter och nåla fast alla mittmarkeringar mot varandra med säkerhetsnålar. Kolla att sömsmånerna lägger sig under remsorna Nåla så mycket du bara kan eller så långt säkerhetsnålarna räcker. Ibland får man lov att hålla sig till en fjärdedel medan man täckstickar den, men bäst är att nåla hela täcket i ett moment.

5 När du täckstickar ett helt täcke utan vadd så kan du vika ihop ändarna på täcket för att komma åt att sy. Nedan ser du min turordning när jag täckstickar mitt.

6 Jag håller mig på var sida om remsan när jag syr. Kolla då och då att sömsmånerna viker in sig under remsan. Jag brukar hålla i början och slutet av varje ruta. Jag brukar då också hålla den högra täckrullen under min högra arm för att lyfta och hjälpa till så det inte blir för tungt för symaskinen. När du kommer fram till första tvärremsan, så fäster du och tar upp nålen i högsta läge, lyfter pressarfoten och flyttar arbetet till den andra sidan om tvärremsan.

7 Här ser du hur det blir med fästning på var sida om tvärremsan. Klipp inte bort dessa trådar, för det är till hjälp när du ska kolla om du har täckstickat allt. Kolla på baksidan att sömmarna kommer jämnt och att det inte uppstår några veck i tyget. Mitt baksidestyg räckte inte ända ut i täckkanten, så jag stannar några centimeter före kanten och skarvar sedan baksidestyget med ett annat tyg. Kolla att du har vita trådkryss i varje ruta. När alla sömmar är sydda, så klipper du upp de övergripande trådarna. Trådändarna som uppstår ska du dra in på baksidan av täcket.

8 Ta tag i den övergripande tråden och se om du kan få upp tråden från framsidan. Peta upp tråden från framsidan och dra igenom den till baksidan. En del av framsidans trådar kommer tyvärr att vara fastsydda under fästningen. Låt den då ligga kvar på framsidan och klipp av den där. På ena sidan om täcket är baksidestyget för långt. Där ska tyget putsas jäms med täckets kant.

9 På den andra ledden av täcket är baksidestyget för kort, där måste jag skarva. Förberedelse: vik bakåt den fria delen av yttersta rutraden och nåla fast mot täcket med säkerhetsnålar. (Ibland behövs inte detta). Förbered en skarvningsremsa. Lägg skarvremsan en bit in på baksidestyget. Jag har en fåll på baksidestyget, så jag gör det enkelt för mig genom att lägga skarvremsan lite omlott. Låt remsan gå inså långt på baksidestyget så att fållen täcks.

10 Börja sy: stygnlängd ca 3. Sömmen ska hamna ett par millimeter inpå den befintliga fållen Kolla hela tiden att skarvremsan täcker fållen. Håller man sig till ungefär samma färgställning i baksidestyg och skarvremsa så blir det harmoniskt, men man kan också jobba med kontrasterande färger, det kan bli roligt.

11 Lägg täcket med rätsidan uppåt. Nu ska jag sy färdigt de yttersta rutornas täckstickningssömmar. Stryk med utåtgående rörelser över täcket så att det blir slätt. Till höger: pilarna visar var sömmarna tar slut. Sätt en säkerhetsnål längst ut över mellanremsan, så det inte blir snett längst ut. Sy färdigt sömmarna. Nu ska jag sy färdigt täcksömmarna ut mot kanten där jag har skarvat baksidestyget. Det räcker med att börja sy ca 2-3 cm före den förra sömmen slutade, så är det fästat. Likadant på andra sidan om remsan. OBS! Sy inte längre än täcket är, om du ska putsa bort det utskjutande baksidestyget, så inte fästningen klipps bort.

12 Nu har jag rivit kantremsor med 9 cm bredd och skarvat ihop dem. Nu ska jag pressa remsorna på mitten längsmed. Ev avigsida inåt. När remsan är pressad på mitten så pressar jag den ännu en gång med kanterna mot mittvecket. Lägg remsan med rätsidan mot täckets baksida och vik ner den första kortänden 1,5 cm. Det gör att traskanten är invikt när du vänder upp remsan mot täckets framsida. Kolla att täckets och remsans kant går jäms med varann.

13 Markera 2 cm före hörnet. Där ska du sluta fastsömnaden av remsan. Vik upp remsan mot den kanten som är sydd och börja sy nästa sida.

14 Lägg täcket med framsidan uppåt. Dra fram remsan och sträck den lite så den ligger slätt på baksidan. En del brukar pressa ut remsan. Kolla så att den första sömmen döljs när du ska börja nåla fast för sista sömmen. Om den inte döljs så kan du behöva putsa ner sömsmånen lite. Allrahelst vid tvärremsorna blir det tjockt och tar plats. Nåla sidorna först och spara hörnen till sist. Till vänster: hörnet från baksidan. Till höger: hörnet vänds upp mot framsidan.

15 Vik hörnet och nåla. De vita strecken visar hur jag sydde: 1: sidan, 2: hörnet utåt, 3: vänd, 4: hörnet inåt, 5: nästa sida. Sy ett par millimeter från inre vikta kanten på remsan. När du kommit varvet runt, så låt remsan gå lite omlott med den första vikta kanten innan du klipper av den I. Sturesson Färdig!

16

Vad händer i kroppen när man tränar?

Vad händer i kroppen när man tränar? Vad händer i kroppen när man tränar? För att du ska kunna spela fotboll, hoppa hopprep, leka jaga, klättra i träd och springa i skogen, så måste din kropp fungera. Det är inte bara armar och ben som måste

Läs mer

1. En scout söker sin tro och respekterar andras

1. En scout söker sin tro och respekterar andras 1. En scout söker sin tro och respekterar andras Ett frågetecken - Vad är skillnaden på att tro och att veta? Ta en sekund till att fundera på skillnaden mellan tro och vetande. Rita upp en linje på marken.

Läs mer

Grundläggande simning

Grundläggande simning Grundläggande simning En del av charmen med simning är den variation den erbjuder. I alla fyra simsätten gäller det att driva sig själv genom vattnet så effektivt som möjligt. Då är det inte överraskande

Läs mer

Så passar du in sadeln

Så passar du in sadeln Så passar du in sadeln Att hitta rätt sadel till sin häst kan vara svårt. En sadel som passar idag, kanske inte gör det i framtiden. Här får du själv lära dig att kontrollera en sadel till dig och din

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

FÖRBEREDELSER. Läs före användning. GRUNDLÄGGANDE SÖMNAD NYTTOSÖMMAR. Läs när ytterligare information behövs. BILAGA

FÖRBEREDELSER. Läs före användning. GRUNDLÄGGANDE SÖMNAD NYTTOSÖMMAR. Läs när ytterligare information behövs. BILAGA Läs före användning. FÖRBEREDELSER GRUNDLÄGGANDE SÖMNAD Läs när ytterligare information behövs. NYTTOSÖMMAR BILAGA Datorstyrd symaskin Bruksanvisning Viktiga säkerhetsanvisningar Läs dessa säkerhetsanvisningar

Läs mer

om ramning En liten handledning till den som vill rama in själv. GRAFIK, AKVARELL, FOTO MÅLNINGAR & KILRAM OBJEKT BRODYR NYA MEDIA

om ramning En liten handledning till den som vill rama in själv. GRAFIK, AKVARELL, FOTO MÅLNINGAR & KILRAM OBJEKT BRODYR NYA MEDIA om ramning En liten handledning till den som vill rama in själv. KAPITEL 1: KAPITEL 2: KAPITEL 3: KAPITEL 4: KAPITEL 5: GRAFIK, AKVARELL, FOTO MÅLNINGAR & KILRAM OBJEKT BRODYR NYA MEDIA 1 GRAFIK, AKVARELL,

Läs mer

Varför har vi årstider? Lärarledd demonstration i helklass för åk 4-6

Varför har vi årstider? Lärarledd demonstration i helklass för åk 4-6 Varför har vi årstider? Lärarledd demonstration i helklass för åk 4-6 Syftet med övningen är att eleverna lära sig att årstiderna orsakas av jordaxelns lutning och av att jorden kretsar runt solen. Bakgrund:

Läs mer

Hur man gör en poster i PowerPoint

Hur man gör en poster i PowerPoint Hur man gör en poster i PowerPoint Victoria Johansson Humanistlaboratoriet, Lunds universitet it-pedagog@sol.lu.se Senast uppdaterad av Susanne Schötz 080128 Innehåll 1 Inledning 2 1.1 Innehållet i denna

Läs mer

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det GUNILLA CARLSSON KENDALL Snubbel tråden ADHD Så funkar det Bruksanvisning Till alla mammor och pappor eller andra vuxna: Läs gärna en liten bit i taget tillsammans med barnet. Hjälp till att hitta svaren

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Att ta fram en tidsplan

Att ta fram en tidsplan Att ta fram en tidsplan KAMP Företagsutveckling Tidplaner GANTT-schema När det gäller att ta fram tidsplaner för ett projekt är en av de vanligaste och också mest användbara metoderna det så kallade GANTT-schemat.

Läs mer

Vackra drakar vill gärna flyga

Vackra drakar vill gärna flyga Det här kompendiet vill få dig att upptäcka hur lätt och roligt det är att bygga drakar som flyger. Kompendiet är uppdelat i två delar: första delen består av några blad med steg-för-steg-anvisning hur

Läs mer

Barnhack! kom igång med Scratch del 1

Barnhack! kom igång med Scratch del 1 Måns Jonasson Barnhack! kom igång med Scratch del 1 välkommen till kom igång med scratch! 3 Om den här kursen 3 Vad är Scratch? 3 grunderna i scratch vad är vad? 3 block script i olika kategorier 5 Rörelse

Läs mer

Vad händer efter klick? Av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Canis 2004

Vad händer efter klick? Av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Canis 2004 Vad händer efter klick? Av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Canis 2004 För den klickerkloka hunden betyder klick som bekant två saker. För det första talar klicket om att belöning är

Läs mer

Lös Rubiks kub i 8 steg

Lös Rubiks kub i 8 steg Du Kan Fixa KUB Lös Rubiks kub i 8 steg ALEGA Skolmateriel AB STEG 1 LÄR KÄNNA KUBEN DELARNA I RUBIKS KUB KANT - BITARNA Kantbitarna har 2 färger. Det finns 12 kantbitar. De är placerade i mitten av en

Läs mer

Hur man gör en laboration

Hur man gör en laboration Hur man gör en laboration Förberedelser Börja med att läsa igenom alla instruktioner noggrant först. Kontrollera så att ni verkligen har förstått vad det är ni ska göra. Plocka ihop det material som behövs

Läs mer

et var för varmt i rummet där vi satt. Första gången han kom hade han haft med sig sin mor. Jag hade hämtat dem ute i väntrummet, där stod ett bord

et var för varmt i rummet där vi satt. Första gången han kom hade han haft med sig sin mor. Jag hade hämtat dem ute i väntrummet, där stod ett bord D et var för varmt i rummet där vi satt. Första gången han kom hade han haft med sig sin mor. Jag hade hämtat dem ute i väntrummet, där stod ett bord med serietidningar, några få böcker och legobitar.

Läs mer

Tanja Nyholm Berzeliusskolan Linköping. Vägledning. för nyanlända barn och ungdomar

Tanja Nyholm Berzeliusskolan Linköping. Vägledning. för nyanlända barn och ungdomar Tanja Nyholm Berzeliusskolan Linköping Vägledning för nyanlända barn och ungdomar INLEDNING Att ge vägledning till nyanlända ungdomar tar längre tid än till svensk-födda. De har inte vuxit upp med all

Läs mer

TITEL. Johannes Hedberggymnasiet. Laborantens namn: Medlaboranters namn: Klass: Skola: Påbörjad: Inlämnad:

TITEL. Johannes Hedberggymnasiet. Laborantens namn: Medlaboranters namn: Klass: Skola: Påbörjad: Inlämnad: Johannes Hedberggymnasiet Ha gärna med skolans namn högst upp i vänstra hörnet, det ger framsidan lite guldkant Johannes Hedbergloggan är väldigt snygg att ha uppe i hörnet. Kopiera gärna denna. TITEL

Läs mer

Måla rätt inomhus VÄGGAR & TAK

Måla rätt inomhus VÄGGAR & TAK Måla rätt inomhus VÄGGAR & TAK Förord Med ny färg på väggarna kan du förändra hela upplevelsen av ett rum. Därför är det ett spännande och mycket roligt projekt du har framför dig när du ska måla ditt

Läs mer

Glasfiber handbok för nybörjare.

Glasfiber handbok för nybörjare. Glasfiber handbok för nybörjare. Med tanke på att det verkar finnas ett stort intresse att vilja lära sig gjuta i glasfiber så tänkte jag att jag skulle skriva en liten handbok i ämnet som förklarar från

Läs mer

Krafter. Jordens dragningskraft, tyngdkraften. Fallrörelse

Krafter. Jordens dragningskraft, tyngdkraften. Fallrörelse Krafter 1 Krafter...2 Jordens dragningskraft, tyngdkraften...2 Fallrörelse...2 Repetera lutande plan...3 Friktion...6 Tröghet...7 Tröghet och massa...8 Tyngdpunkt...8 Ta reda på tyngdpunkten för en oregelbunden

Läs mer

NY OMARBETAD UTGÅVA! Del 1: Grundträning. Maria Brandel

NY OMARBETAD UTGÅVA! Del 1: Grundträning. Maria Brandel NY OMARBETAD UTGÅVA! Del 1: Grundträning Maria Brandel FRÅN VALP TILL STJÄRNA Del 1: Grundträning Maria Brandel Redaktörer: Lena Gunnarsson och Jenny Nyberg Från valp till stjärna Andra utgåvan Maria Brandel

Läs mer

Monteringsanvisning Örnen 10

Monteringsanvisning Örnen 10 Monteringsanvisning Örnen 10 Vid frågor kan du ringa Stig Wikström VD/Säljare. Montering/Tekniska frågor. Telefon: 0910-78 17 80 Telefon: 0910-78 17 84 Stig@Botniastugan.se info@botniastugan.se Lycka till

Läs mer

Läroboken Om Hygien. Lär dig hur du tvättar händerna och håller dig frisk. Andra upplagan

Läroboken Om Hygien. Lär dig hur du tvättar händerna och håller dig frisk. Andra upplagan Läroboken Om Hygien Lär dig hur du tvättar händerna och håller dig frisk Andra upplagan Små hjältar och skurkar Visste du att det finns partiklar överallt omkring oss som kallas för mikroorganismer? De

Läs mer

Communicate: In Print

Communicate: In Print Svensk version av Hargdata AB Published by Widgit Software Widgit Symbols Widgit Software 1994-2011 Widgit pictures Widgit Software 2011 Acknowledgements In print 2 Widgit Software 2011 We would like to

Läs mer

informerar Att ledsaga synskadade Idet här informationsbladet får du tips på hur du ledsagar

informerar Att ledsaga synskadade Idet här informationsbladet får du tips på hur du ledsagar informerar Att ledsaga synskadade Synskadades Riksförbund tar till vara synskadades intressen och är ett språkrör gentemot samhället. Målet är att synskadade ska kunna leva ett aktivt och jämlikt liv.

Läs mer

Skola: Ljus, del 1 Det befintliga ljuset

Skola: Ljus, del 1 Det befintliga ljuset Skola: Ljus, del 1 Det befintliga ljuset Ljuset är grunden för att kunna fotografera. Vad är ljus, hur uppstår färg, varför ser ljus olika ut vid olika tillfällen, hur tar jag tillvara ljuset vid ett visst

Läs mer

Kära Läsare. Enkelt och Kul att vara kreativ

Kära Läsare. Enkelt och Kul att vara kreativ Kära Läsare Enkelt och Kul att vara kreativ Det här Scrap Lovers-häftet vill ge dig inspiration och tips om hur du kan använda dina bilder på ett roligt och kreativt sätt. Vi visar dig bland annat hur

Läs mer