Om inget annan anges gäller det rumstemperatur, d.v.s. T =300K, termisk jämvikt och värden som inte ges i uppgiften hämtas från formelsamlingen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Om inget annan anges gäller det rumstemperatur, d.v.s. T =300K, termisk jämvikt och värden som inte ges i uppgiften hämtas från formelsamlingen."

Transkript

1 Komponentfysik Övning 1 VT-10 Om inget annan anges gäller det rumstemperatur, d.v.s. T =300K, termisk jämvikt och värden som inte ges i uppgiften hämtas från formelsamlingen. Utredande frågor: I Definiera Fermi-nivån i ord och hur kopplas den till koncentrationen av elektroner i ledningsbandet och hål i valensbandet på en halvledare? II Var i bandgapet ligger Fermi-nivån i: a) En intrinsisk halvledare? b) En p-typ halvledare? c) En n-typ halvledare? d) Vad händer med Fermi-nivån i (c) om vi ökar donatorkoncentrationen? III a) Definiera begreppen majoritetsladdningsbärare och minoritetsladdningsbärare. b) Hur är koncentrationerna av dessa kopplade till varandra i termisk jämvikt? c) I en dopad halvledare, vilken typ av laddningsbärare har man mest av (enligt a)? IV I en halvledare finns det två typer av strömmar: a) Vilka är det två? b) Vad är orsaken till (= drivkraften bakom) de två? c) Vilken riktning går de två strömmarna, och i vilken riktning rör sig laddningsbärarna (både elektroner och hål)? V a) Rita diagram med koncentration som funktion av x-koordinat i jämvikt och med en linjär koncentrationsgradient för både majoritetsladdningsbärare och minoritetsladdningsbärare för en n-typ halvledare. Förutsätt att laddningsneutralitet gäller (= båda koncentrationerna ökar lika mycket). Indikera vilken riktning de olika laddningsbärarna rör sig och i vilken riktning motsvarande strömmar går i. b) Rita ett banddiagram för en halvledare i termisk jämvikt och ett med en spänning över halvledaren. Indikera vilken riktning de olika laddningsbärarna rör sig och i vilken riktning motsvarande strömmar går i. VI Är följande grundämnen acceptorer eller donatorer i kisel och vilken typ av material ger de upphov till: a) As (arsenik), b) B (bor) c) P (Fosfor) d) Ga (gallium) Beräkningsuppgifter: 1 Beräkna var Fermi-nivån ligger med avseende på valensbandskanten (E V ) i kisel vid 300K. Tänk på att om materialet är dopat med både donatorer och acceptorer så är det nettoeffekten som gäller. (Om t.ex. N A >N D så gäller att den andra termen i ekvationen är -kt ln[(n A -N D )/n i ] a) Dopat med As: 1,010 0 m -3 respektive 1,010 4 m -3. b) Dopat med B: 1,010 0 m -3, 1,010 4 m -3. c) Samtidigt dopat med As: 1,010 0 m -3 och B: 1,010 0 m -3. d) Samtidigt dopat med As: 1,010 m -3 och B: 1,010 0 m -3. Anders Gustafsson 1(1) Uppdaterad:

2 Komponentfysik Övning 1 VT-10 a) Vi har en odopad (intrinsisk) diamant på 1,0 mm 3. Vid vilken temperatur har den diamanten precis en elektron i ledningsbandet? För diamant är N V = m -3 och N C = m -3. b) Om det istället är kisel, vilken temperatur gäller då? 3 Beräkna den intrinsiska laddningsbärarkoncentrationen för följande ämnen vid 300K. Antag att skillnaden i bandgap är den enda faktorn som spelar in, d.v.s. vi kan använda värdena på de effektiva tillståndstätheterna (N V och N C ) för kisel vid 300K för samtliga ämnen. a) Kol (C, dvs. diamant) b) Galliumarsenid (GaAs) c) Kisel (Si) d) Germanium (Ge) 4 Vid vilken temperatur är den intrinsiska laddningsbärarkoncentrationen lika stor som bakgrundsdopningen, N D, om N D = 1,010 0 m -3 och 1,010 4 m -3. a) För Si. b) För Ge med N D = 1,010 0 m Betrakta en bit kisel som har elektriska kontakter i båda ändar på dess längd, längs x-axeln och en area på 1,0 mm. a) Beräkna strömmen (= driftström, I drift ) för både elektroner och hål i n-typ kisel dopad med N D =1,010 m -3 med ett pålagt elektrisk fält,, på 100 V/m längs den positiva x-axeln. b) Samma ström som i (a) kan också genereras av en koncentrationsgradient. Hur stor koncentrationsgradient av hål, respektive elektroner behövs för att skapa samma ström (= diffusionsström, J diff ) i samma halvledare som i (a). Antag att det inte finns något elektriskt fält. c) Vi injicerar hål som ger en koncentration av p(0)=1,010 m -3 vid ena kontakten i n-typ kisel med en dopningskoncentration av N D =1,010 m -3. Det genererar en avtagande koncentrationsgradient av hål, motsvarande den i (b). Vid vilket avstånd från injektionspunkten har koncentrationen av hål p(x) gått ner till minoritetsladdningsbärarkoncentrationen, p n 0. d) Om en avtagande koncentrationsgradienten av elektroner motsvarande den i (b) skapas genom injektion av elektroner i p-typ material med N A =1,010 m -3 med en koncentration av n(0)=1,010 m -3, vid vilket avstånd från injektionspunkten har n(x) gått ner till minoritetsladdningsbärarkoncentrationen, n n 0. e) Vad beror skillnaden mellan (c) och (d) på? 6 Utgå från intrinsiskt kisel vid rumstemperatur och termisk jämvikt (=massverkans lag gäller). a) Beräkna elektron- respektive hålkoncentrationen och Fermi-nivån relativt valensbandskanten! b) Om Fermi-nivån ökas med 00 mev, hur stora är elektron- respektive hålkoncentrationen? c) Om Fermi-nivån istället minskas med 00 mev, hur stora är elektron- respektive hålkoncentrationen? Anders Gustafsson (1) Uppdaterad:

3 En allmän kommentar är att många formler innehåller exponentialfunktioner, vilket gör att svaren kan variera beroende på vilka värden som används. 1a) N D =1,010 0 m -3 : E F = 0,79 ev och N D =1,010 4 m -3 : E F = 1,03 ev b) N A =1,010 0 m -3 : E F =0,3 ev och N A =1,010 4 m -3 : E F = 0,08 ev c) 1,010 0 m -3 B och 1,010 0 m -3 As: E F = 0,56 ev d) 1,010 0 m -3 B och 1,010 m -3 As: E F = 0,91 ev a) 860 K b) 170 K 3a) C: n i =,410-1 m -3 b) GaAs: n i = 1, m -3 c) Si: n i = 8, m -3 d) Ge: n i = 4, m -3 4a) Si: N D = 1,010 0 m -3 : => 530 K, N D = 1,010 m -3 : => 860 K och N D = 1,010 4 m -3 : => 300 K b) Ge: N D = 1,010 0 m -3 : => 340 K, N D = 1,010 m -3 : => 580 K och N D = 1,010 4 m -3 : => 1900 K 5a) drift J n = ka/m och J drift p = 7, na/m b) dp dx = -1,106 m -4 dn dx = 3,9105 m -4 c) x= 86 μm d) x = 60 μm 6a) E F = 0,56 ev, n = p = 0, m -3. b) n =, m -3 och p = 4,410 1 m -3. c) n = 4,410 1 m -3 och p =, m -3. Anders Gustafsson 3(1) Uppdaterad:

4 I Fermi-nivån definieras ur statistiksynpunkt som den energinivå där det är 50 procents chans det finns en elektron, under förutsättning att det finns ett energitillstånd där. Över den nivån så är chansen mindre och under den nivån är chansen större. Med en Fermi-nivå någonstans i mitten på bandgapet så är chansen att hitta elektroner i valensbandet mycket stor och chansen att hitta elektroner i ledningsbandet mycket liten. Med en Fermi-nivå i mitten av bandgapet så koncentrationen av elektroner i ledningsbandet lika stor koncentrationen av hål i valensbandet. Samtidigt är koncentrationen av hål i valensbandet bara en bråkdel av elektronkoncentrationen. En ökning (höjning) av Fermi-nivån medför en ökning av elektronkoncentrationen i ledningsbandet och minskning av hålkoncentrationen i valensbandet. En minskning (sänkning) av Fermi-nivån medför en minskning av elektronkoncentrationen i ledningsbandet och ökning av hålkoncentrationen i valensbandet. II Fermi-nivån ligger: a) Mitt i bandgapet i en intrinsisk halvledare. b) I undre halvan av bandgapet i en p-typ halvledare. c) I övre halvan av bandgapet i en n-typ halvledare. d) Fermi-nivån ökar om vi ökar donatorkoncentrationen i en n-typ halvledare. III a) Begreppen gäller bara för dopade halvledare. Majoritetsladdningsbärare Är den typ man får från den aktuella dopningen och minoritetsladdningsbärare är den andra typen. Exempelvis, i en n- typ halvledare är elektroner majoritetsladdningsbärare och hål är minoritetsladdningsbärare. b) I termisk jämvikt är koncentrationerna av dessa kopplade genom massverkans lag. Det innebär att produkten av de två koncentrationerna är konstant, där produkten är lika med kvadraten på den intrinsiska laddningsbärarkoncentrationen. c) I en dopad halvledare har man flest majoritetsladdningsbärare. IV a) I en halvledare finns det driftström och diffusionsström. b) Driftströmmen orsakas av ett elektriskt fält, d.v.s. när det ligger en spänning över halvledaren och diffusionsströmmen orsakas av en skillnad i koncentration av laddningsbärare. c) Driftströmmen går från plus till minus, där elektroner rör sig mot pluspolen och hålen rör sig mot minuspolen. Diffusionsströmmen är lite mer komplicerad. Både elektron och hål rör sig från hög till låg koncentration, vilket gör att strömmen går från låg till hög koncentration för elektroner och från hög till låg koncentration för hål. Anders Gustafsson 4(1) Uppdaterad:

5 V a) Det vänstra diagrammet nedan visar koncentrationerna i jämvikt och det högra med en linjär koncentrationsgradient för både majoritetsladdningsbärare och minoritetsladdningsbärare för en n- typ halvledare. Dessutom har vi lagt in den intrinsiska laddningsbärarkoncentrationen. Både elektroner och hål rör sig från hög till låg koncentration, vilket med tanke på skillnaden i laddning leder till att strömmen går i skilda riktningar. Hålströmmen går från hög till låg koncentration, medan elektronströmmen går i motsatt riktning. Koncentration n n i Koncentration n I n n n i p p I p p x x b) Det vänstra banddiagrammet nedan visar en halvledare i termisk jämvikt, där det gråa bandet är valensbandet och det vita bandet är ledningsbandet. Det högra banddiagrammet visar en halvledare med en spänning över sig, plus på högersidan. Banden lutar då ner med -q U mot plussidan, Elektronerna i ledningsbandet följer nerförsbacken mot plussidan, vilket ger upphov till en ström mot minussidan. Hålen i valensbandet följer uppförslutningen mot minussidan, vilket ger en ström mot minussidan. I n -q U - I p + VI 1 a) As är ett grupp V ämne som har en extra elektron jämfört med Si, vilket är en donator och det resulterar i n-typ material. b) B är ett grupp III ämne som har en elektron mindre än Si, vilket ger är en acceptor och det resulterar i p-typ material. c) P, samma som i (a). d) Ga, samma som i (b). Anders Gustafsson 5(1) Uppdaterad:

6 En allmän kommentar är att många formler innehåller exponentialfunktioner, vilket gör att svaren kan variera beroende på vilka värden som används. 1 Fermi-nivån är en funktion av bandgapet, temperaturen och dopningskoncentrationen. För att räkna fram positionen på Fermi-nivån, behöver vi ekvationerna för Fermi-nivån. Generellt gäller att: E F = E V + E C E F = E V + E C ( ) ( ) + kt ln N D n i kt ln N A n i för en n-typ halvledare och för en p-typ halvledare. Om vi använder valensbandskanten E V som referensnivå ger det: E F = E g + kt ln N D ni för en n-typ halvledare och E F = E g kt ln N A n för en p-typ halvledare. i a) Dopat med As (n-typ): För N D =10 0 m -3 är: E F = 1,11 + 0,059 ln = 0,7935 = 0,79 ev För N D =10 4 m -3 är: E F = 1,11 + 0,059 ln = 1,031 = 1,03 ev E g = 1,11 ev n i = 1, m -3 kt = 0,059 ev b) Dopat med B (p-typ): För N A =10 0 m -3 är: E F = 1,11 0,059 ln = 0,3164 =0,3 ev För N A =10 4 m -3 är: E F = 1,11 0,059 ln = 0,0779 = 0,08 ev c) Samtidigt dopat med 1,010 0 m -3 B och 1,010 0 m -3 As. Här måste vi först räkna fram en effektiv dopkoncentration genom att ta fram skillnaden mellan den högsta och den lägsta koncentrationen. I det här fallet är båda koncentrationerna lika stor och tar ut varandra. Vad vi får kvar är intrinsiskt material, d.v.s. E F = E g / = 0,555 = 0,56 ev Anders Gustafsson 6(1) Uppdaterad:

7 d) Samtidigt dopat med 1,010 0 m -3 B och 1,010 m -3 As. För att få fram den totala laddningskoncentrationen räknar vi fram skillnaden mellan acceptor och donatorkoncentrationerna. Eftersom koncentrationen av As är högre än B är materialet n-typ, och den nettodopningen ges av: N Dnet = N D N A. N Dnet = =0,9910 m -3. E F = 1,11 + 0,059 ln 0, = 0,915 = 0,91 ev. Fermi-nivån ligger alltså i övre halvan av bandgapet för n-typ och undre halvan för p-typ. Ju högre dopning desto närmare bandkanten. a) Koncentrationen av elektroner är antalet genom volymen. Med en elektron i en diamant med en storlek på 1 mm 3 (=10-9 m -3 ) så är koncentrationen 1/110-9 m -3. För en given temperatur så är den intrinsiska laddningsbärarkoncentrationen: ( )e E g kt n i = 1,0 mm -3 k = 8, ev/k N V = m -3 N C = m -3 E g = 5,47 ev n i = N c N v För att lösa ut temperaturen för en given koncentration så kvadrerar vi och stuvar om lite i ekvationen T = E g ln N c N v k n i Med insatta värden blir det: 5,47 T = 8, ln = 86, K = 860 K b) Kisel har m -3, eller 10 7 mm -3 elektroner vid rumstemperatur. Det betyder att vi måste kyla ner kisel för att få ner elektronkoncentrationen. Temperaturen är nu istället: 1,11 T = 8, ln 1,04 105, = 17,46 K = 170 K n i = 1,0 mm -3 k = 8, ev/k N V = 1, m -3 N C =,810 5 m -3 E g = 1,11 ev Anders Gustafsson 7(1) Uppdaterad:

8 3 För att räkna fram den intrinsiska laddningsbärarkoncentrationen behöver vi ekvationen som ger den intrinsiska laddningsbärarkoncentrationen: n i = N C N V e E g kt. En förutsättning i uppgiften är att vi ska använda samma värden (för Si) för N C och N V för alla ämnen. a) n i (C) =, , e ( 5,47 0,059) =, =,410-1 m -3 b) n i (GaAs) =, , e ( 1,43 0,059) = 1, = 1, m -3 c) n i (Si) =, , e ( 1,11 0,059) = 8, = 8, m -3 Enligt tabellvärde är det 1, m -3. Skillnaden beror på att formeln gäller över ett stort temperaturintervall och tabellvärdet är ett experimentellt värde vid 300K. d) n i (Ge) =, , e ( 0,67 0,059) = 4, = 4, m -3 Här kan vi observera att den intrinsiska laddningsbärarkoncentrationen minskar med ökande bandgap. I diamant som är en isolator finns det inga fria laddningsbärare vid rumstemperatur. Ett litet tankeexperiment är att fundera på hur stor kristall man behöver för att hitta en elektron i ledningsbandet? Speciellt för diamanten! Anders Gustafsson 8(1) Uppdaterad:

9 4 För att räkna fram den temperatur som behövs för att den intrinsiska laddningsbärarkoncentrationen ska vara lika stor som dopningskoncentrationen behöver vi uttrycket för den intrinsiska laddningsbärarkoncentrationen: n i = ( N C N V )e Eg kt E g, vilket kan skrivas på ett par olika sätt ger: kt = ln n i N C N V eller E g kt = ln n i = ln N C N V N C N V n i Vi antar att det enda temperaturberoendet finns i det explicita T:et i ekvationen ovan. Med N D = n i ger det: E g T = = E g ln N C N V k ln N C N k N V D N D a) Si: N D = 1,010 0 m -3 : T = 535,05 =540K N D = 1,010 m -3 : T = N D = 1,010 4 m -3 : T = 1,11 8, ,11 8, ,11 8, ln, , [ ] ln, , [ ] ln, , [ ] = = 866,1 =870 K = 7,1 = 300K k = 8, ev/k N V = 1, m -3 N C =,810 5 m -3 E g = 1,11 ev b) Ge: 0.67 N D = 1,010 0 m -3 : T = 8, ln 1, ,110 4 k = 8, ev/k N [ ] = 344,7 V = 6,110 4 m -3 N C = 1, m -3 E g = 0,67 ev = 340 K 0,67 N D = 1,010 m -3 : T = 8, ln 1, ,110 4 [ 110 ] = 58,4 = 580 K 0.67 N D = 1,010 4 m -3 : T = 8, ln 1, ,110 4 [ ] = 1875,1 = 1900 K Ju högre dopning desto högre temperatur för att uppnå samma laddningsbärarkoncentration. Vi ser också att det lägre bandgapet kräver betydligt lägre temperaturer för att uppnå en bestämd intrinsisk laddningsbärarkoncentration. Anders Gustafsson 9(1) Uppdaterad:

10 5a) Driftströmmen som funktion av pålagt elektriskt fält i en n-typ halvledare ges av: I drift n = e Aμ n n n, där vi antar att alla donatorer är joniserade, d.v.s. n = N D. I drift n =1, , =, A = = ma Motsvarande hålström ges av: I drift p = e Aμ p p n, där p n fås ur massverkans lag: n n p n = n i. Strömmen blir följaktligen: I p drift = e Aμ p n i N D J drift p = 1, , = 7, A = 7, fa Vilket är betydligt mindre än elektronströmmen och hålströmmen är därför försumbar. b) För att räkna fram en koncentrationsgradient från en ström behöver vi sambandet mellan ström och gradient. Eftersom det handlar om kontinuerlig ström kan vi anta att vi har en konstant gradient, d.v.s. dp dx = p och dn x dx = n. Driftströmmen fåns (a) ges av elektronströmmen eftersom x hålbidraget enligt ovan är försumbart. Det gör att strömmen vi ska generera är 1,67 ma För hål gäller: I diff p = e A μ p U t dp dp. Det ger en gradient på: dx dx = N D = 1,010 m -3 μ n = 0,135 m /Vs μ p = 0,045 m /Vs e = 1, As = 100 V/m n i = 1, m -3 U t = 0,059 V A = 1,0 mm = 1,010-6 m diff I p e A U t μ p dp dx =, , ,059 0,045 = -1, = -1,10 6 m -4 Enheten m -4 anger en koncentrationsskillnad per längdenhet. Minustecknet anger att koncentrationen avtar i riktningen som motsvarar -fältets riktning i a). För elektroner gäller: dn dx = diff I n e A U t μ p dn dx =, , ,059 0,135 = 3, = 3,910 5 m -4 Plustecknet anger att koncentrationen ökar i riktningen som motsvarar -fältets riktning i a). Det första vi observerar är att vi får gradienter i olika riktningar för elektroner och hål. I båda fallen vill laddningsbärarna gå åt det håll som har lägst koncentration. Eftersom laddningsbärarna har olika laddning kommer avtagande koncentration [ dp dx < 0 ] att ge en positiv hålström medan en dn ökande gradient [ dx > 0 ] ger en positiv elektronström. Vi ser också att vi behöver en gradient som är större för hål än för elektroner. Det handlar om att det är lättare att flytta elektroner än hål, elektroner har en högre rörlighet. Anders Gustafsson 10(1) Uppdaterad:

11 c) Vi antar även här att vi har en linjär gradient, dp dx = p x, vilket för en given gradient från koordinaten 0 ger: x = x = p = p n n(x) p n (0) i N, där p(x) = p dp dp n 0 x = D p(0) dp dx dx dx enligt uppgiften ( ) x = 1, , = 8, m = 86 μm Man kan bortse från p n 0 i uträkningen eftersom p n (0) >> p n 0, (10 10 jämfört med 10 ), därför använder vi ungefär lika med () i andra steget. d) På samma sätt räknar vi fram sträckan i p-typmaterial: x = x = n i N A n p (0) dn ( dx ) , , =, m = 60 μm e) I båda fallen (c & d) kommer vi att ha samma strömtäthet, men eftersom det finns en skillnad i rörlighet mellan elektroner och hål så kommer vi behöva en kraftigare gradient för hål än för elektroner för att uppnå samma strömtäthet. Det gör att elektrongradienten sträcker sig längre in i halvledaren innan den går ner till jämviktsvärdet på minoritetsladdningsbärarkoncentrationen. En annan observation är att om vi tvingar ner koncentrationen på en kortare sträcka så får vi en högre ström och om vi tvingar ner den på en längre så får vi en lägre ström. 6a) Vi börjar med intrinsiskt kisel. Definitionen på intrinsiskt material är att n = p = n i i termisk jämvikt. Därför ges elektron- och hålkoncentrationerna av den intrinsiska laddningsbärarkoncentrationen: n i = ( )e N c N v E g kt. Med insatta värden blir det: N D = 1,010 m -3 p(0) = 1,010 m -3 dp/dx = -1, m -4 N A = 1,010 m -3 n(0) = 1,010 m -3 dn/dx = -3, m -4 N C =,810 5 m -3 N C = 1,010 5 m -3 kt(300) = 0,059 ev E g = 1,11 ev n i =, , e 1,11 0,059 = 8, = 0, m -3. Vilket kan jämföras med tabellvärdet på 1, m -3. Det betyder att elektron- och hålkoncentrationerna är 0, m -3. För en godtycklig halvledare vid termisk jämvikt ges Fermi-nivån av: E F = E v + E c + kt ln n. Eftersom vi har samma koncentration av elektroner som hål är den p andra termen noll. Som förväntat ligger då Fermi-nivån mitt i bandgapet, vilket relativt valensbandskanten ges av: Anders Gustafsson 11(1) Uppdaterad:

12 E F = E g = 1,11 = 0,55500 = 0,56 ev b) Om vi höjer Fermi-nivån med 00 mev hamnar den på n i = m -3 E V + 0,755 ev. Med en Fermi-nivå över mitten på bandgapet så rör det kt (300K) = 0,059 ev sig om n-typ material. Den generella formeln för Fermi-nivån i n-typ E g = 1,11 ev material under förutsättning att massverkan lag gäller ges av: E F = E v + E c + kt ln n = E g n i + kt ln n n = E g i + kt ln n i, vilket gör att vi kan lösa ut p n elektronkoncentrationen respektive hålkoncentrationen: n = n i e Det gör att: E F E g kt och p = n i e E F E g kt n = e 0,7551,11 0,059 =, =, m -3 0,7551,11. p = ,059 e = 4, = 4,410 1 m -3 Alternativt hade vi kunnat räkna ut hålkoncentrationen med hjälp av massverkans lag: n p = n i : p = 110 3, = 4, = 4,410 1 m -3 c) Om vi sänker Fermi-nivån med 00 mev hamnar den på E V + 0,355 ev. Med en Fermi-nivå över mitten på bandgapet så rör det sig om p-typ material. Vi använder samma ekvationer som i (b), Vilket ger: p = e 0,3551,11 0,059 =, =, m -3 n = e 0,3551,11 0,059 = 4, = 4,410 1 m -3 Alternativt hade vi kunnat räkna ut elektronkoncentrationen med hjälp av massverkans lag: n p = n i : n = 110 3, = 4, = 4,410 1 m -3 Som vi ser från (b) och (c) har vi bytt koncentrationerna. Det är vad vi hade förväntat oss eftersom vi har Fermi-nivåer på samma avstånd från mitten på bandgapet men på olika sidor om den. Den ena är n-typ och den andra är n-typ. Anders Gustafsson 1(1) Uppdaterad:

Om inget annan anges gäller det rumstemperatur, d.v.s. T =300K, termisk jämvikt och värden som inte ges i uppgiften hämtas från formelsamlingen.

Om inget annan anges gäller det rumstemperatur, d.v.s. T =300K, termisk jämvikt och värden som inte ges i uppgiften hämtas från formelsamlingen. Komponentfysik Övningsuppgifter Halvledare VT-15 Om inget annan anges gäller det rumstemperatur, d.v.s. T =300K, termisk jämvikt och värden som inte ges i uppgiften hämtas från formelsamlingen. Utredande

Läs mer

Tentamen i Komponentfysik ESS030, ETI240/0601 och FFF090

Tentamen i Komponentfysik ESS030, ETI240/0601 och FFF090 011-01-10 08 00-13 00 Tentamen i Komponentfysik ESS030, ETI40/0601 och FFF090 Hjälpmedel: TEFYMA, ordlista, beteckningslista, formelsamlingar och räknare. Max 5p, för godkänt krävs 10p. Om inget annat

Läs mer

Tentamen i komponentfysik

Tentamen i komponentfysik Tentame komponentfysik 009-05-8 08 00-13 00 Hjälpmedel: TEFYMA, ordlista, beteckningslista, formelsamlingar och räknare. Max 5p, för godkänt krävs 10p. Om inget annat anges, så antag att det är kisel (Si),

Läs mer

Om inget annat anges så gäller det kisel och rumstemperatur (300K)

Om inget annat anges så gäller det kisel och rumstemperatur (300K) Komponentfysik Övning 3 VT-0 Om inget annat anges så gäller det kisel och rumstemperatur (300K) Utredande uppgifter: I: En diod har två typer av kapacitanser, utarmningskapacitans och diffusionskapacitans.

Läs mer

Utredande uppgifter. 2: Räkna ut utsträckningen av rymdladdningsområdet i de tre fallen i 1 för n-sidan, p-sidan och den totala utsträckningen.

Utredande uppgifter. 2: Räkna ut utsträckningen av rymdladdningsområdet i de tre fallen i 1 för n-sidan, p-sidan och den totala utsträckningen. Komponentfysik Övning VT-10 Utredande uppgifter Ia) Rita skisser med nettoladdning, elektriskt fält och bandstruktur för en symmetrisk pn-övergång. b) Rita motsvarande skisser som i (a), men med en pålagd

Läs mer

Om inget annat anges så gäller det kisel och rumstemperatur (300K)

Om inget annat anges så gäller det kisel och rumstemperatur (300K) Komponentfysik Uppgifter pn del VT-15 Om inget annat anges så gäller det kisel och rumstemperatur (300K Utredande uppgifter: I: En diod har två typer av kapacitanser, utarmningskapacitans och diffusionskapacitans.

Läs mer

Formelsamling för komponentfysik

Formelsamling för komponentfysik Uppdaterad: 010-01-18 Anders Gustafsson Formelsamling för komponentfysik Halvledare och Ström (transport) Kapacitans: C = Q Småsignalkapacitans: C = dq U du Plattkondensator: C = A r r d Parallellkoppling:

Läs mer

2: Räkna ut utsträckningen av rymdladdningsområdet i de två fallen i 1 för n-sidan, p-sidan och den totala utsträckningen.

2: Räkna ut utsträckningen av rymdladdningsområdet i de två fallen i 1 för n-sidan, p-sidan och den totala utsträckningen. Komponentfysik Uppgifter pn del 1 VT-15 Utredande uppgifter Ia) Rita skisser med nettoladdning, elektriskt fält och bandstruktur för en symmetrisk pn-övergång. b) Rita motsvarande skisser som i a), men

Läs mer

Formelsamling för komponentfysik. eller I = G U = σ A U L Småsignalresistans: R = du di. där: σ = 1 ρ ; = N D + p n 0

Formelsamling för komponentfysik. eller I = G U = σ A U L Småsignalresistans: R = du di. där: σ = 1 ρ ; = N D + p n 0 Uppdaterad: 01-05-5 Anders Gustafsson Formelsamling för komponentfysik Halvledare och Ström (transport) Kapacitans: C = Q Småsignalkapacitans: C = dq U du Plattkondensator: C = A ε r ε r d Parallellkoppling:

Läs mer

Lösningar Tenta

Lösningar Tenta Lösningar Tenta 110525 1) a) Driftström: Elektriskt laddade partiklar (elektroner och hål) rör sig i ett elektriskt fält. Detta ger upphov till en ström som följer ohms lag. Diffusion: Elektroner / hål

Läs mer

I: Beskriv strömmarna i en npn-transistor i normal mod i de neutrala delarna av transistorn.

I: Beskriv strömmarna i en npn-transistor i normal mod i de neutrala delarna av transistorn. Komponentfysik Övning 4 VT-10 Utredande uppgifter: I: Beskriv strömmarna i en npn-transistor i normal mod i de neutrala delarna av transistorn. II: Beskriv de fyra arbetsmoderna för en npn-transistor.

Läs mer

Föreläsning 2 - Halvledare

Föreläsning 2 - Halvledare Föreläsning 2 - Halvledare Historisk definition Atom Molekyl - Kristall Metall-Halvledare-Isolator lektroner Hål Intrinsisk halvledare effekt av temperatur 1 Komponentfysik - Kursöversikt Bipolära Transistorer

Läs mer

Föreläsning 2 - Halvledare

Föreläsning 2 - Halvledare Föreläsning 2 - Halvledare Historisk definition Atom Molekyl - Kristall Metall-Halvledare-Isolator Elektroner Hål Intrinsisk halvledare effekt av temperatur Donald Judd, untitled 1 Komponentfysik - Kursöversikt

Läs mer

Utredande uppgifter: I: Beskriv de fyra arbetsmoderna för en npn-transistor. II: Vad är orsaken till strömförstärkningen i normal mod?

Utredande uppgifter: I: Beskriv de fyra arbetsmoderna för en npn-transistor. II: Vad är orsaken till strömförstärkningen i normal mod? Komponentfysik Uppgifter Bipolärtransistor VT-15 Utredande uppgifter: I: Beskriv de fyra arbetsmoderna för en npn-transistor. II: Vad är orsaken till strömförstärkningen i normal mod? III: Definiera övergångsfrekvensen

Läs mer

Beskrivande uppgifter: I: Vad skiljer det linjära området och mättnadsområdet i termer av inversionskanal?

Beskrivande uppgifter: I: Vad skiljer det linjära området och mättnadsområdet i termer av inversionskanal? Komponentfysik Övningsuppgifter MOS del II VT-5 Beskrivande uppgifter: I: Vad skiljer det linjära området och mättnadsområdet i termer av inversionskanal? II: Vad skiljer en n-mosfet från en p-mosfet när

Läs mer

Introduktion till halvledarteknik

Introduktion till halvledarteknik Introduktion till halvledarteknik Innehåll 4 Excitation av halvledare Optisk absorption och excitation Luminiscens Rekombination Diffusion av laddningsbärare Optisk absorption och excitation E k hv>e g

Läs mer

HALVLEDARE. Inledning

HALVLEDARE. Inledning HALVLEDARE Inledning Halvledare har varit den i särklass viktigaste materialkategorin för den högteknologiska utvecklingen under 1900-talet. Man kan också säga att inget annat exempel kan mer tydligt visa

Läs mer

Komponentfysik Introduktion. Kursöversikt. Hålltider --- Ellära: Elektriska fält, potentialer och strömmar

Komponentfysik Introduktion. Kursöversikt. Hålltider --- Ellära: Elektriska fält, potentialer och strömmar Komponentfysik 2014 Introduktion Kursöversikt Hålltider --- Ellära: Elektriska fält, potentialer och strömmar 1 Lite om mig själv Erik Lind (Erik.Lind@eit.lth.se) Lektor i nanoelektronik vid EIT sedan

Läs mer

Med ett materials elektriska egenskaper förstår man helt allmänt dess ledningsförmåga, konduktans, och resistans Ohms lag:

Med ett materials elektriska egenskaper förstår man helt allmänt dess ledningsförmåga, konduktans, och resistans Ohms lag: 530117 Materialfysik Ht 2010 8. Materials elektriska egenskaper 8.1 Bandstruktur 8.1.1. Allmänt Med ett materials elektriska egenskaper förstår man helt allmänt dess ledningsförmåga, konduktans, och resistans

Läs mer

Allmänt Materialfysik Ht Materials elektriska egenskaper 8.1 Bandstruktur. l A Allmänt. 8.1.

Allmänt Materialfysik Ht Materials elektriska egenskaper 8.1 Bandstruktur. l A Allmänt. 8.1. 8.1.1. Allmänt 530117 Materialfysik Ht 2010 8. Materials elektriska egenskaper 8.1 Bandstruktur Med ett materials elektriska egenskaper förstår man helt allmänt dess ledningsförmåga, konduktans, och resistans

Läs mer

Materialfysik Ht Materials elektriska egenskaper 8.1 Bandstruktur

Materialfysik Ht Materials elektriska egenskaper 8.1 Bandstruktur 530117 Materialfysik Ht 2010 8. Materials elektriska egenskaper 8.1 Bandstruktur 8.1.1. Allmänt Med ett materials elektriska egenskaper förstår man helt allmänt dess ledningsförmåga, konduktans, och resistans

Läs mer

Laboration: pn-övergången

Laboration: pn-övergången LTH: FASTA TILLSTÅNDETS FYSIK Komponentfysik för E Laboration: pn-övergången Utförd datum Inlämnad datum Grupp:... Laboranter:...... Godkänd datum Handledare: Retur Datum: Återinlämnad Datum: Kommentarer

Läs mer

I princip gäller det att mäta ström-spänningssambandet, vilket tillsammans med kännedom om provets geometriska dimensioner ger sambandet.

I princip gäller det att mäta ström-spänningssambandet, vilket tillsammans med kännedom om provets geometriska dimensioner ger sambandet. Avsikten med laborationen är att studera de elektriska ledningsmekanismerna hos i första hand halvledarmaterial. Från mätningar av konduktivitetens temperaturberoende samt Hall-effekten kan en hel del

Läs mer

Föreläsning 1. Elektronen som partikel (kap 2)

Föreläsning 1. Elektronen som partikel (kap 2) Föreläsning 1 Elektronen som partikel (kap 2) valenselektroner i metaller som ideal gas ström från elektriskt fält mikroskopisk syn på resistans, Ohms lag diffusionsström Vår första modell valenselektroner

Läs mer

Mätning av Halleffekten och elektriska ledningsförmågan som funktion av temperaturen hos halvledarna InSb / Ge.

Mätning av Halleffekten och elektriska ledningsförmågan som funktion av temperaturen hos halvledarna InSb / Ge. Laborationsinstruktion laboration Halvledarfysik UPPSALA UNVERSTET delkurs Fasta tillståndets fysik 1 lokal 4319 innehåll delkurskod 1TG100 labkod HF UPPGFTER: Mätning av Halleffekten och elektriska ledningsförmågan

Läs mer

Föreläsning 6: Opto-komponenter

Föreläsning 6: Opto-komponenter Föreläsning 6: Opto-komponenter Opto-komponent Interaktion ljus - halvledare Fotoledare Fotodiod / Solcell Lysdiod Halvledarlaser 1 Komponentfysik - Kursöversikt Bipolära Transistorer pn-övergång: kapacitanser

Läs mer

Ett materials förmåga att leda elektrisk ström beror på två förutsättningar:

Ett materials förmåga att leda elektrisk ström beror på två förutsättningar: Bandmodellen Som vi såg i föreläsningen om atommodeller lägger sig elektronerna runt en atom i ett gasformigt ämne i väldefinierade energinivåer. Dessa kan vara svåra att beräkna, men är i allmänhet experimentellt

Läs mer

Föreläsning 3 Extrinsiska Halvledare

Föreläsning 3 Extrinsiska Halvledare Föreläsig 3 xtrisiska Halvledare ergibad Driftström Dopig xtrisisk halvledare ffekt av temperatur Fermi-ivå 1 Kompoetfysik - Kursöversikt Bipolära Trasistorer Optokompoeter p-övergåg: strömmar och kapacitaser

Läs mer

Föreläsning 8 Bipolära Transistorer I

Föreläsning 8 Bipolära Transistorer I Föreläsning 8 iolära ransistorer Funktion biolär transistor Geometri nn D oeration, strömförstärkning Oerationsmoder Early-effekten n transistor 1 Komonentfysik - Kursöversikt iolära ransistorer n-övergång:

Läs mer

Komponentfysik Introduktion. Kursöversikt. Varför Komponentfysik? Hålltider --- Ellära, Elektriska fält och potentialer

Komponentfysik Introduktion. Kursöversikt. Varför Komponentfysik? Hålltider --- Ellära, Elektriska fält och potentialer Komponentfysik 2012 Introduktion Kursöversikt Varför Komponentfysik? Hålltider Ellära, Elektriska fält och potentialer 1 Lite om mig själv Erik Lind (Erik.Lind@eit.lth.se) Civ. Ing. i Teknisk Fysik Doktorerade

Läs mer

1. (a) (1 poäng) Rita i figuren en translationsvektor T som överför mönstret på sig själv.

1. (a) (1 poäng) Rita i figuren en translationsvektor T som överför mönstret på sig själv. 1. (a) (1 poäng) Rita i figuren en translationsvektor T som överför mönstret på sig själv. Solution: Man ser efter ett tag att några kombinationer återkommer, till exempel vertikala eller horisontella

Läs mer

Komponen'ysik Dan Hessman Lektor i fasta tillståndets fysik. Tel:

Komponen'ysik Dan Hessman Lektor i fasta tillståndets fysik. Tel: Komponen'ysik 2016 Dan Hessman Lektor i fasta tillståndets fysik dan.hessman@ftf.lth.se Tel: 046-222 0337 man 1 Kursöversikt 14 2 h föreläsningar 5 2 h övningar 2 labora?oner Förberedelseuppgi=er inför

Läs mer

Lecture 6 Atomer och Material

Lecture 6 Atomer och Material Lecture 6 Atomer och Material Bandstruktur Ledare Isolatorer Halvledare Påminnelse Elektronerna ordnas i skal (n) och subskal (l) En elektron specificeras med 4 kvanttalen n,lm l,m s Två elektroner kan

Läs mer

Lösningsförslag till deltentamen i IM2601 Fasta tillståndets fysik. Onsdagen den 30 maj, Teoridel Ê Á Ê. B B T Ë k B T Ê. exp m BBˆ.

Lösningsförslag till deltentamen i IM2601 Fasta tillståndets fysik. Onsdagen den 30 maj, Teoridel Ê Á Ê. B B T Ë k B T Ê. exp m BBˆ. Lösningsförslag till deltentamen i IM60 Fasta tillståndets fysik Paramagnetism i ett tvånivåsystem Onsdagen den 30 maj, 0 Teoridel. a) För m S = - är m S z = -m B S z = +m B och energin blir U = -m B B

Läs mer

HALVLEDARES ELEKTRISKA KONDUKTIVITET

HALVLEDARES ELEKTRISKA KONDUKTIVITET HALVLEDARES ELEKTRISKA KONDUKTIVITET 1 Inledning I fasta ämnen ockuperar ämnens elektroner s.k. energiband. För goda elektriska ledare är det översta ockuperade energibandet endast delvis fyllt vilket

Läs mer

Atomer, ledare och halvledare. Kapitel 40-41

Atomer, ledare och halvledare. Kapitel 40-41 Atomer, ledare och halvledare Kapitel 40-41 Centrala begrepp Kvantiserade energinivåer i atomer Elektronspinn och finstruktur Elektronen i en atom både banimpulsmoment, som karakteriseras av kvanttalet

Läs mer

Komponen'ysik Dan Hessman Lektor i fasta tillståndets fysik. Tel:

Komponen'ysik Dan Hessman Lektor i fasta tillståndets fysik. Tel: Komponen'ysik 2014 Dan Hessman Lektor i fasta tillståndets fysik dan.hessman@ftf.lth.se Tel: 046-222 0337 man 1 Kursöversikt 14 2 h föreläsningar 5 2 h övningar 2 labora>oner Förberedelseuppgi>er inför

Läs mer

Föreläsning 1. Metall: joner + gas av klassiska elektroner. e m Et. m dv dt = ee v(t) =v(0) 1 2 mv2 th = 3 2 kt. Likafördelningslagen:

Föreläsning 1. Metall: joner + gas av klassiska elektroner. e m Et. m dv dt = ee v(t) =v(0) 1 2 mv2 th = 3 2 kt. Likafördelningslagen: Föreläsning 1 Efter lite information och en snabbgenomgång av hela kursen började vi med en väldigt kort repetition av några grundbegrepp inom ellära. Sedan gick vi igenom kapitel 2.1 och började med kapitel

Läs mer

Lösningsförslag till deltentamen i IM2601 Fasta tillståndets fysik. Teoridel

Lösningsförslag till deltentamen i IM2601 Fasta tillståndets fysik. Teoridel Lösningsförslag till deltentamen i IM601 Fasta tillståndets fysik Heisenbergmodellen Måndagen den 0 augusti, 01 Teoridel 1. a) Heisenbergmodellen beskriver växelverkan mellan elektronernas spinn på närliggande

Läs mer

Kvantbrunnar Kvantiserade energier och tillstånd

Kvantbrunnar Kvantiserade energier och tillstånd Kvantbrunnar Kvantiserade energier och tillstånd Inledning Syftet med denna laboration är att undersöka kvantiseringen av energitillstånd i kvantbrunnar. Till detta används en java-applet som hittas på

Läs mer

Halvledare. Periodiska systemet (åtminstone den del som är viktig för en halvledarfysiker)

Halvledare. Periodiska systemet (åtminstone den del som är viktig för en halvledarfysiker) Halvledare Halvledare Halvledare V V V Grupp V: Si, Ge Transistorer, CCD, solceller, indirekt bandgap Grupp -V: GaP, GaAs, ngaasp LED, lasrar, detektorer Grupp -N: GaN, ngan Blå (& vita) LED, UV lasrar

Läs mer

Physics to Go! Part 1. 2:a på Android

Physics to Go! Part 1. 2:a på Android Physics to Go! Part 1 2:a på Android Halvledare Halvledare Halvledare V V V Grupp V: Si, Ge Transistorer, CCD, solceller, indirekt bandgap Grupp -V: GaP, GaAs, ngaasp LED, lasrar, detektorer Grupp -N:

Läs mer

Föreläsning 1. Metall: joner + gas av klassiska elektroner. e m Et. m dv dt = ee v(t) =v(0) 1 2 mv2 th = 3 2 kt. Likafördelningslagen:

Föreläsning 1. Metall: joner + gas av klassiska elektroner. e m Et. m dv dt = ee v(t) =v(0) 1 2 mv2 th = 3 2 kt. Likafördelningslagen: Föreläsning 1 Vi började med en väldigt kort repetition av några grundbegrepp inom ellära. Sedan gick vi igenom kapitel 2.1 och började med kapitel 2.2. Vi betraktade en mycket enkel modell av en metall,

Läs mer

Föreläsning 1. Metall: joner + gas av klassiska elektroner. l = v th =1/ Materialegenskaper

Föreläsning 1. Metall: joner + gas av klassiska elektroner. l = v th =1/ Materialegenskaper Föreläsning 1 Vi gick igenom kapitel 2.1 och (nästan hela) 2.2. Vi betraktade en mycket enkel modell av en metall, där valenselektronerna antas bilda en klassisk gas. Vid ändliga temperaturer rör sig elektronerna

Läs mer

Föreläsning 1. Metall: joner + gas av klassiska elektroner. e m Et. m dv dt = ee v(t) =v(0) 1 2 mv2 th = 3 2 kt. Likafördelningslagen:

Föreläsning 1. Metall: joner + gas av klassiska elektroner. e m Et. m dv dt = ee v(t) =v(0) 1 2 mv2 th = 3 2 kt. Likafördelningslagen: Föreläsning 1 Vi började med en väldigt kort repetition av några grundbegrepp inom ellära. Sedan gick vi igenom kapitel 2.1 och började med kapitel 2.2. Vi betraktade en mycket enkel modell av en metall,

Läs mer

Föreläsning 6: Opto-komponenter

Föreläsning 6: Opto-komponenter Föreläsning 6: Opto-komponenter Opto-komponent Interaktion ljus - halvledare Fotoledare Fotodiod / Solcell Lysdiod Halvledarlaser Dan Flavin 2014-04-02 Föreläsning 6, Komponentfysik 2014 1 Komponentfysik

Läs mer

( ) = B 0 samt att B z ( ) måste vara begränsad. Detta ger

( ) = B 0 samt att B z ( ) måste vara begränsad. Detta ger Lösningsförslag till deltentamen i IM601 Fasta tillståndets fysik Londons ekvation Måndagen den augusti, 011 Teoridel 1. a) Från Amperes lag och det givna postulatet får vi att: B = m 0 j fi B = m 0 j

Läs mer

CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA Institutionen för Teknisk Fysik kl.: Sal : Hörsalar

CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA Institutionen för Teknisk Fysik kl.: Sal : Hörsalar CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA 2007-10-26 Institutionen för Teknisk Fysik kl.:14 00-18 00 Sal : Hörsalar Tentamen i FYSIK 2 för E (FFY143) Lärare: Stig-Åke Lindgren, tel 7723346, 0707238333, 874836 Hjälpmedel:

Läs mer

Föreläsning 8 Bipolära Transistorer I

Föreläsning 8 Bipolära Transistorer I Föreläsning 8 iolära ransistorer Funktion biolär transistor Geometri nn D oeration, strömförstärkning Oerationsmoder Early-effekten n transistor G. alla 1 Komonentfysik - Kursöversikt iolära ransistorer

Läs mer

Vad är elektricitet?

Vad är elektricitet? Vad är elektricitet? Vad är elektricitet? Grundämnenas elektriska egenskaper avgörs av antalet elektroner i det yttersta skalet - valenselektronerna! Skol-modellen av en Kiselatom. Kisel med atomnumret

Läs mer

ɛ r m n/m e 0,43 0,60 0,065 m p/m e 0,54 0,28 0,5 µ n (m 2 /Vs) 0,13 0,38 0,85 µ p (m 2 /Vs) 0,05 0,18 0,04

ɛ r m n/m e 0,43 0,60 0,065 m p/m e 0,54 0,28 0,5 µ n (m 2 /Vs) 0,13 0,38 0,85 µ p (m 2 /Vs) 0,05 0,18 0,04 Tabell 1: Några utvalda naturkonstanter: Namn Symbol Värde Enhet Ljushastighet c 2,998.10 8 m/s Elementarladdning e 1,602.10 19 C Plancks konstant h 6,626.10 34 Js h 1,055.10 34 Js Finstrukturkonstanten

Läs mer

Optiska och elektriska egenskaper hos pn-övergången

Optiska och elektriska egenskaper hos pn-övergången FASTA TILLSTÅNDETS FYSIK och ELEKTRONISKA MATERIAL 2018 Optiska och elektriska egenskaper hos pn-övergången Labben bygger mest på kapitel 6 och 7 i kompendiet. Lös förberedelseuppgift 1-8 innan labben

Läs mer

3.8. Halvledare. [Understanding Physics: 20.8-20.11] Den moderna fysikens grunder, Tom Sundius 2009 1

3.8. Halvledare. [Understanding Physics: 20.8-20.11] Den moderna fysikens grunder, Tom Sundius 2009 1 3.8. Halvledare [Understanding Physics: 20.8-20.11] Som framgår av fig. 20.27, kan energigapet i en halvledare uttryckas E g = E c E v, där E c är den lägsta energin i ledningsbandet och E v den högsta

Läs mer

11. Halvledare. [HH 5, Kittel 8, AM 28]

11. Halvledare. [HH 5, Kittel 8, AM 28] 11. Halvledare [HH 5, Kittel 8, AM 28] 11.1 Fasta tillståndets fysik, Kai Nordlund 2003 11.1. Halvledande material En halvledare är ett material som är ickeledande vid 0 K, men uppvisar en mätbar ledningsförmåga

Läs mer

Välkomna till kursen i elektroniska material!

Välkomna till kursen i elektroniska material! Välkomna till kursen i elektroniska material! Information Innehåll: fasta tillståndets fysik med fokus på halvledarfysik. Dioder, solceller, transistorer... Lärare: Martin Leijnse (föreläsare, kursansvarig)

Läs mer

Optiska och elektriska egenskaper hos pn-övergången

Optiska och elektriska egenskaper hos pn-övergången FASTA TILLSTÅNDETS FYSIK och ELEKTRONISKA MATERIAL 2017 Optiska och elektriska egenskaper hos pn-övergången Labben bygger mest på kapitel 6 och 7 i kompendiet. Lös förberedelseuppgift 1-8 innan labben

Läs mer

Föreläsning 13 Fälteffekttransistor III

Föreläsning 13 Fälteffekttransistor III Föreläsning 13 Fälteffekttransistor III pmo måsignal FET A, f t MO-Kondensator 014-05-19 Föreläsning 13, Komponentfysik 014 1 Komponentfysik - Kursöversikt Bipolära Transistorer pn-övergång: kapacitanser

Läs mer

Föreläsning 11 Fälteffekttransistor II

Föreläsning 11 Fälteffekttransistor II Föreläsning 11 Fälteffekttransistor Fälteffekt Tröskelspänning Beräkning av strömmen Storsignal, D Kanallängdsmodulation Flatband-shift pmosfet 013-05-03 Föreläsning 11, Komponentfysik 013 1 Komponentfysik

Läs mer

När man förklarar experiment för andra finns det en bra sekvens att följa:

När man förklarar experiment för andra finns det en bra sekvens att följa: Den inledande teoridelen ska läsas av alla studenter före laborationstillfället. Tänk igenom och lös förberedelseuppgifterna innan labben! De mest relevanta kapitlena i kompendiet är kapitel 6 och 7 om

Läs mer

Vad är elektricitet?

Vad är elektricitet? Vad är elektricitet? Vad är elektricitet? Grundämnenas elektriska egenskaper avgörs av antalet elektroner i det yttersta skalet - valenselektronerna! Skol-modellen av en Kiselatom. Kisel med atomnumret

Läs mer

Föreläsning 3 Extrinsiska Halvledare

Föreläsning 3 Extrinsiska Halvledare Föreläsig 3 xtrisiska Halvledare ergibad Drift/Diffusio Doig xtrisisk halvledare ffekt av temeratur Fermi-ivå 013-03-13 Föreläsig 3, Komoetfysik 013 1 Komoetfysik - Kursöversikt Biolära Trasistorer Otokomoeter

Läs mer

Välkomna till kursen i elektroniska material! Martin Leijnse

Välkomna till kursen i elektroniska material! Martin Leijnse Välkomna till kursen i elektroniska material! Martin Leijnse Information Innehåll: fasta tillståndets fysik med fokus på halvledarfysik. Dioder, solceller, transistorer... Lärare: Martin Leijnse (föreläsare,

Läs mer

Strålningsfält och fotoner. Kapitel 23: Faradays lag

Strålningsfält och fotoner. Kapitel 23: Faradays lag Strålningsfält och fotoner Kapitel 23: Faradays lag Faradays lag Tidsvarierande magnetiska fält inducerar elektriska fält, eller elektrisk spänning i en krets. Om strömmen genom en solenoid ökar, ökar

Läs mer

Föreläsning 11 Bipolära Transistorer I. BJT Bipolar JuncDon Transistor. FunkDon bipolär transistor. DC operadon, strömförstärkning

Föreläsning 11 Bipolära Transistorer I. BJT Bipolar JuncDon Transistor. FunkDon bipolär transistor. DC operadon, strömförstärkning Föreläsning 11 ipolära ransistorer J ipolar JuncDon ransistor FunkDon bipolär transistor Geometri npn D operadon, strömförstärkning OperaDonsmoder Early- effekten pnp transistor G. alla 1 deal transistor

Läs mer

Introduktion till halvledarteknik

Introduktion till halvledarteknik Introduktion till halvledarteknik Innehåll 7 Fälteffekttransistorer MOS-transistorn strömekvation MOS-transistorn kanal mobilitet Substrat bias effekt 7 Bipolar transistorn Introduktion Minoritets bärare

Läs mer

Elektronik. Lars-Erik Cederlöf

Elektronik. Lars-Erik Cederlöf Elektronik LarsErik Cederlöf 1 Ledare och isolatorer Ledare för elektrisk ström har atomer med fria rörliga laddningar i yttersta skalet. Exempel på ledare är metallerna koppar och aluminium. Deras atomer

Läs mer

a e d) Hur varierar det elektriska fältet när vi går ett varv runt kretsen (medurs) från a till e (med batteriet inkopplat enligt figuren)?

a e d) Hur varierar det elektriska fältet när vi går ett varv runt kretsen (medurs) från a till e (med batteriet inkopplat enligt figuren)? Förord Många av övningsuppgifterna illustrerar eller ger nya aspekter på de teorier vi diskuterar snarare än att träna på användning av formler, även om det finns några sådana uppgifter också. De flesta

Läs mer

Tentamen i komponentfysik Halvledare 6,0p. 2. Dioder 7,5p.

Tentamen i komponentfysik Halvledare 6,0p. 2. Dioder 7,5p. Tentamen i komponentfysik 2010-05-31 08 00-13 00 Hjälpmeel: TEFYMA, orlista, beteckningslista, formelsamlingar och räknare. Max 25p, för gokänt resultat krävs 10p. Om inget annat anges, antag att et är

Läs mer

Kvantbrunnar -Kvantiserade energier och tillstånd

Kvantbrunnar -Kvantiserade energier och tillstånd Kvantbrunnar -Kvantiserade energier och tillstånd Inledning Syftet med denna laboration är att undersöka kvantiseringen av energitillstånd i kvantbrunnar. Till detta används en java-applet som hittas på

Läs mer

Föreläsning 7 Fälteffek1ransistor IV

Föreläsning 7 Fälteffek1ransistor IV Föreläsning 7 Fälteffek1ransistor IV PMOS Småsignal FET A, f t MOS- Kondensator D/MOS- kamera Flash- minne 1 PMOS U Gate U - 0.V 1.0V 0.4V Source Isolator SiO Drain U - 1V P ++ N- typ semiconductor P ++

Läs mer

1. Figur 1 visar en krets med en voltmeter, två amperemetrar och en järnstav som får fungera som resistor.

1. Figur 1 visar en krets med en voltmeter, två amperemetrar och en järnstav som får fungera som resistor. Förord Många av övningsuppgifterna illustrerar eller ger nya aspekter på de teorier vi diskuterar snarare än att träna på användning av formler, även om det finns några sådana uppgifter också. De flesta

Läs mer

Elektronik 2015 ESS010

Elektronik 2015 ESS010 Elektronik 2015 ESS010 Föreläsning 16 Halvledare PN-diod: likriktare Information inför tentamen Repetition 2015-10-21 Föreläsning 16, Elektronik 2015 1 USA Chicago Notre Dame New Orleans Tunneltransistorer

Läs mer

11. Halvledare Halvledande material

11. Halvledare Halvledande material 11. Halvledare [HH 5, Kittel 8, AM 28] All modern datorteknologi baserar sig helt på halvledande materials fysik. Detta är ett bemärkningsvärt faktum, om man tänker på att den allra första transistorn

Läs mer

11. Halvledare. 1947, 1 transistor 2012, Intel Westmere, 6.8 miljarder transistorer. [HH 5, Kittel 8, AM 28]

11. Halvledare. 1947, 1 transistor 2012, Intel Westmere, 6.8 miljarder transistorer. [HH 5, Kittel 8, AM 28] 11. Halvledare [HH 5, Kittel 8, AM 28] All modern datorteknologi baserar sig helt på halvledande materials fysik. Detta är ett bemärkningsvärt faktum, om man tänker på att den allra första transistorn

Läs mer

3.7 Energiprincipen i elfältet

3.7 Energiprincipen i elfältet 3.7 Energiprincipen i elfältet En laddning som flyttas från en punkt med lägre potential till en punkt med högre potential får även större potentialenergi. Formel (14) gav oss sambandet mellan ändring

Läs mer

Introduktion till halvledarteknik

Introduktion till halvledarteknik Introduktion till halvledarteknik Innehåll 6 Övergångar (pn och metal-halvledare) 2:a ordningens effekter Metal-halvledar övergångar 6 Fälteffekttransistorer JFET och MOS transistorer Ideal MOS kapacitans

Läs mer

Elektronik 2018 EITA35

Elektronik 2018 EITA35 Elektronik 2018 EITA35 Föreläsning 12 Halvledare PN-diod Kretsanalys med diodkretsar. 1 Labrapport Gratisprogram för att rita kretsar: http://www.digikey.com/schemeit/ QUCS LTSPICE (?) 2 Föreläsningen

Läs mer

När man förklarar experiment för andra finns det en bra sekvens att följa:

När man förklarar experiment för andra finns det en bra sekvens att följa: Den inledande teoridelen ska läsas av alla studenter före laborationstillfället. Tänk igenom och lös förberedelseuppgifterna innan labben det kommer ni att ha nytta av. De mest relevanta kapitlena i kompendiet

Läs mer

Övningsuppgifter i Elektronik

Övningsuppgifter i Elektronik 1 Svara på följande frågor om halvledarkomponenter. Övningsuppgifter i Elektronik a) Vad är utmärkande för ett halvledarmaterial? b) Vad innebär egenledning och hur kan den förhindras? c) edogör för dopning

Läs mer

Dagens tema är exponentialfunktioner. Egentligen inga nyheter, snarare repetition. Vi vet att alla exponentialfunktioner.

Dagens tema är exponentialfunktioner. Egentligen inga nyheter, snarare repetition. Vi vet att alla exponentialfunktioner. Dagens tema är exponentialfunktioner. Egentligen inga nyheter, snarare repetition. Vi vet att alla exponentialfunktioner f(x) = C a x kan, om man så vill, skrivas om, med basen e, till Vi vet också att

Läs mer

Införa begreppen ström, strömtäthet och resistans Ohms lag Tillämpningar på enkla kretsar Energi och effekt i kretsar

Införa begreppen ström, strömtäthet och resistans Ohms lag Tillämpningar på enkla kretsar Energi och effekt i kretsar Kapitel: 25 Ström, motstånd och emf (Nu lämnar vi elektrostatiken) Visa under vilka villkor det kan finnas E-fält i ledare Införa begreppet emf (electromotoric force) Beskriva laddningars rörelse i ledare

Läs mer

ETE115 Ellära och elektronik, tentamen oktober 2006

ETE115 Ellära och elektronik, tentamen oktober 2006 (2) 9 oktober 2006 Institutionen för elektrovetenskap Daniel Sjöberg ETE5 Ellära och elektronik, tentamen oktober 2006 Tillåtna hjälpmedel: formelsamling i kretsteori. Observera att uppgifterna inte är

Läs mer

TENTAMEN I FASTA TILLSTÅNDETS FYSIK F3/KF3 FFY011

TENTAMEN I FASTA TILLSTÅNDETS FYSIK F3/KF3 FFY011 TENTAMEN I FASTA TILLSTÅNDETS FYSIK F3/KF3 FFY011 Tid: 2012-08-24 kl. 08.30 Lokal: VV- salar Hjälpmedel: Physics Handbook, egen formelsamling på ett A4 blad (fram och baksidan), typgodkänd räknare eller

Läs mer

Laborationer i miljöfysik. Solcellen

Laborationer i miljöfysik. Solcellen Laborationer i miljöfysik Solcellen Du skall undersöka elektrisk ström, spänning och effekt från en solcellsmodul under olika förhållanden, och ta reda på dess verkningsgrad under olika förutsättningar.

Läs mer

3.4. Energifördelningen vid 0 K

3.4. Energifördelningen vid 0 K 3.4. Energifördelningen vid 0 K [Understanding Physics: 20.4-20.9] Vi skall först hitta på ett sätt att beräkna antalet energitillstånd för ett fermionsystem som funktion av energin. Vi kan göra detta

Läs mer

Föreläsning 8. Ohms lag (Kap. 7.1) 7.1 i Griffiths

Föreläsning 8. Ohms lag (Kap. 7.1) 7.1 i Griffiths 1 Föreläsning 8 7.1 i Griffiths Ohms lag (Kap. 7.1) i är bekanta med Ohms lag i kretsteori som = RI. En mer generell framställning är vårt mål här. Sambandet mellan strömtätheten J och den elektriska fältstyrkan

Läs mer

TENTAMEN I FASTA TILLSTÅNDETS FYSIK F3/KF3 FFY011

TENTAMEN I FASTA TILLSTÅNDETS FYSIK F3/KF3 FFY011 TENTAMEN I FASTA TILLSTÅNDETS FYSIK F3/KF3 FFY011 Tid: Lokal: 2011-03-18 förmiddag VV salar Hjälpmedel: Hjälpmedel: Physics Handbook, bifogad formelsamling, typgodkänd räknare eller annan räknare i fickformat

Läs mer

Kap 2. Elektroner som partikel

Kap 2. Elektroner som partikel Kap. Elektroner som partikel.1 ström, spridning och diffusion Antar elektronerna som en klassisk gas. I denna model har elektronerna ensdast kinetisk energi (termisk) kraften. Laddningsbärare kommer separeras

Läs mer

Fysik TFYA68 (9FY321) Föreläsning 6/15

Fysik TFYA68 (9FY321) Föreläsning 6/15 Fysik TFYA68 (9FY321) Föreläsning 6/15 1 ammanfattning: Elektrisk dipol Kan definiera ett elektriskt dipolmoment! ~p = q ~d dipolmoment [Cm] -q ~ d +q För små d och stora r: V = p ˆr 4 0 r 2 ~E = p (2

Läs mer

Resistansen i en tråd

Resistansen i en tråd Resistansen i en tråd Inledning Varför finns det trådar av koppar inuti sladdar? Går det inte lika bra med någon annan tråd? Bakgrund Resistans är detsamma som motstånd och alla material har resistans,

Läs mer

Lösningar till tentamen i Kemisk termodynamik

Lösningar till tentamen i Kemisk termodynamik Lösningar till tentamen i Kemisk termodynamik 204-08-30. a Vid dissociationen av I 2 åtgår energi för att bryta en bindning, dvs. reaktionen är endoterm H > 0. Samtidigt bildas två atomer ur en molekyl,

Läs mer

BANDGAP 2009-11-17. 1. Inledning

BANDGAP 2009-11-17. 1. Inledning 1 BANDGAP 9-11-17 1. nledning denna laboration studeras bandgapet i två halvledare, kisel (Si) och galliumarsenid (GaAs) genom mätning av transmissionen av infrarött ljus genom en tunn skiva av respektive

Läs mer

Problem 1. Figuren nedan visar ett mo nster ritad av Tayoin Design.

Problem 1. Figuren nedan visar ett mo nster ritad av Tayoin Design. Problem. Figuren nedan visar ett mo nster ritad av Tayoin Design. a) Rita en translationsvektor T i figuren som la mnar mo nstret ofo ra ndrat. (p) Lo sning: Det finns fo rsta s oa ndligt ma nga mo jligheter.

Läs mer

r 2 C Arbetet är alltså endast beroende av start- och slutpunkt. Det följer av att det elektriska fältet är konservativt ( E = 0).

r 2 C Arbetet är alltså endast beroende av start- och slutpunkt. Det följer av att det elektriska fältet är konservativt ( E = 0). 1 Föreläsning 2 Motsvarar avsnitten 2.4 2.5 i Griffiths. Arbete och potentiell energi (Kap. 2.4) r 1 r 2 C Låt W vara det arbete som måste utföras mot ett givet elektriskt fält E, då en laddning Q flyttas

Läs mer

Sammanfattning av likströmsläran

Sammanfattning av likströmsläran Innehåll Sammanfattning av likströmsläran... Testa-dig-själv-likströmsläran...9 Felsökning.11 Mätinstrument...13 Varför har vi växelström..17 Växelspännings- och växelströmsbegrepp..18 Vektorräknig..0

Läs mer

Övning 1 FEM för Ingenjörstillämpningar Rickard Shen

Övning 1 FEM för Ingenjörstillämpningar Rickard Shen Övning FE för Ingenjörstillämpningar Rickard Shen 9--9 rshen@kth.se 7-7 7 59.6 Castiglianos :a Sats och insta Arbetets rincip Bilder ritade av Veronica Wåtz, asse emeritus. 6EI Givet: k = () L Sökt: θ

Läs mer

r 2 Arbetet är alltså endast beroende av start- och slutpunkt. Det följer av att det elektriska fältet är konservativt ( E = 0).

r 2 Arbetet är alltså endast beroende av start- och slutpunkt. Det följer av att det elektriska fältet är konservativt ( E = 0). 1 Föreläsning 2 Motsvarar avsnitten 2.4 2.5 i Griffiths. Arbete och potentiell energi (Kap. 2.4) r 1 r 2 C Låt W vara det arbete som måste utföras mot ett givet elektriskt fält E, då en laddning Q flyttas

Läs mer

Laboration: Optokomponenter

Laboration: Optokomponenter LTH: FASTA TILLSTÅNDETS FYSIK Komponentfysik för E Laboration: Optokomponenter Utförd datum Inlämnad datum Grupp:... Laboranter:...... Godkänd datum Handledare: Retur Datum: Återinlämnad Datum: Kommentarer

Läs mer

4.3. Den kvantmekaniska fria elektronmodellen

4.3. Den kvantmekaniska fria elektronmodellen 4.3. Den kvantmekaniska fria elektronmodellen [Understanding Physics: 20.3-20.8] I kvantmekaniken behandlas ledningselektronerna som ett enda fermionsystem, på ett liknande sätt som elektronerna i flerelektronatomer.

Läs mer

Tentamen i FTF140 Termodynamik och statistisk mekanik för F3

Tentamen i FTF140 Termodynamik och statistisk mekanik för F3 Chalmers Institutionen för Teknisk Fysik Göran Wahnström Tentamen i FTF14 Termodynamik och statistisk mekanik för F3 Tid och plats: Tisdag 25 aug 215, kl 8.3-13.3 i V -salar. Hjälpmedel: Physics Handbook,

Läs mer