Rosor i Järla sjö. Monika Rehnqvist Juni 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rosor i Järla sjö. Monika Rehnqvist Juni 2011"

Transkript

1 Rosor i Järla sjö Monika Rehnqvist Juni 2011

2 Aicha Spinossissima Framodlad av Valdemar Petersen i Danmark Aicha är en buskros med kraftigt och tätt växtsätt. Blommorna är stora med stark doft. De är mörkt gula till färgen men bleknar vartefter. Den blommar rikligt från andra veckan i juni till början av juli. På sensommaren återkommer den med ett andra men svagare flor. Den är härdig, frisk, skuggtålig, anspråkslös och lättodlad.

3 Alba Maxima Alba Sannolikt en av de äldsta alba-rosorna. Den var troligtvis vida spridd i Europa på 1500-talet men är förmodligen betydligt äldre. Alba Maxima är mycket vanlig i gamla trädgårdar i stora delar av landet. Den kallas vit bondros på svenska. Det är en buskros som också kan användas som klätterros. Blomfärgen är krämvit. Nyutslagna blommor är svagt gul- eller rosatonade. Blommar rikligt från omkring midsommar till slutet av juli. Doftar. Mycket härdig, skuggtålig, anspråkslös och lättodlad.

4 Aloha Framtagen i USA Aloha är en klätterros som också kan användas som buskros. Att hantera den som buskros passar särskilt bra om den växer i zon 2-3. Blommorna är stora och tätt fyllda. Färgen är ljust röd till mörkt rosa med inslag av laxrosa. Kronbladen undersida är mörkare. Doftar. Den blommar mycket rikligt från slutet av juni till slutet av juli och fortsätter sedan att ge blommor ända fram till senhösten.

5 Chinatown Floribunda En buskros som togs fram 1965 i Danmark. Chinatown har ett tätt och buskigt växtsätt. Blommorna är stora upp till 13 cm i diameter, fyllda och mycket vackert formade. Färgen är gul som ibland bleknar till ljusgul. De yttre kronbladen blir efterhand ofta rosa under blommans utveckling. Doften är frisk. Blomningen är riklig och pågår från midsommar till November. Rosen är skuggtålig och tålig.

6 Daggros Rosa Glauca Daggrosen har odlats sedan I delar av södra Sverige har den förvildats genom fröspridning med fåglar. Daggrosen har ett mycket dekorativt, blåaktigt bladverk. Den har ett kraftigt växtsätt som är både kraftigt och gracilt på samma gång. Den får talrika nypon som mognar i september. Daggrosen är härdig, skuggtålig, anspråkslös och lättodlad.

7 Empress Joséphine Francofurtana Buskros som är uppkallade efter kejsar Napoleons hustru, kejsarinnan Joséphine. Blommorna är stora och fyllda och doftar svagt. Färgen är mörkt rosa till ljusröd ofta med svagt inslag av violett. Blommar mycket rikligt från slutet av juni till slutet av juli. Bladen får vackra höstfärger. En härdig, frisk, skuggtålig, anspråkslös och lättodlad ros som växer bra på magra jordar.

8 Flammentanz Kordesii Flammentanz är framtagen i Tyskland 1955 och Är den härdigaste rödblommiga klätterrosen. Växtsättet är kraftigt och tätt. Grenarna blir ofta 4-5 meter i de varmaste delarna av landet. Blommorna är stora, fyllda och löst formade. Svag doft. Blommar mycket rikligt från slutet av juni till slutet av juli. Ibland kan den ge några blommor även senare på säsongen. Den är härdig, skuggtålig och lättodlad.

9 Frankfurt Francofurtana En sedan länge spridd och ganska vanlig ros. Den har varit i kultur sedan före Kallas ofta för Rosa gallica splendens hort. Buskros som har ganska få taggar. De sitter vid nere vid basen. I övrigt sitter de ofta parvis under bladfästet. Blommorna doftar svagt och bladverket får gula höstfärger. Rosen får gott om nypon. Blommar rikligt från midsommar till andra hälften av juli. Härdig, skuggtålig, anspråkslös och lättodlad. Passar även på magra jordar och i kallt klimat.

10 Frühlingsduft Spinossissima Framodlad i Tyskland Kraftigt växande och tät buskros med fyllda blommor. Färgen är ljust citron- eller gräddgul med kraftiga inslag av rosa och/eller aprikos. Doften är stark och ljuvlig. Frühlinsduft blommar från början av juni till början av juli och kan ibland återkomma med enstaka blommor på hösten. Den är härdig, skuggtålig och lättodlad.

11 Frühlingsgold Spinossissima Frühlingsgold togs fram i Tyskland Det är en buskros med kraftigt och tätt växtsätt. Blommorna är stora, doftande med en ljusgul färg som bleknar särskilt i varmt och soligt väder. Den blommar från början av juni till början av juli och kan ofta ge enstaka blommor senare på säsongen. Den är skuggtålig och lättodlad.

12 Frühlingsmorgen Spinossissima Den här rosen togs fram i Tyskland Det är en buskros med förhållandevis svagt och glest växtsätt. Blommorna är stora cm i diameter och doftar mycket svagt.

13 Fylld honungsros/ Hybrida Helenae Beskrevs i både dansk och norsk litteratur på 1930-talet men utan närmare uppgifter om ursprung, ålder och vem som förädlat den. Hybrida är en klätterros med mycket kraftigt Växtsätt. Blommorna är 4 cm i diameter, dubbla till halvfyllda. Blomställningarna innehåller ofta blommor. Knopparna är ljusgula, liksom blomman men den bleknar ofta till vit. Den doftar starkt och sött. Hybrida bildar mycket nypon. Den blommor otroligt rikligt från slutet av juni till slutet av juli och är härdig, frisk och skuggtålig.

14 Japansk klätterros Rosa multiflora Arten upptäcktes i Japan av den svenske botanisten Carl Peter Thunberg som beskrev den i sin bok Flora Japonica Först långt senare introducerades den som kulturväxt i Europa. Den har ett mycket kraftigt och tätt växtsätt. Med stöd kan den bli 6 m hög. Den har få taggar. Det finns tom varianter helt utan taggar. Blommorna är små vanligen 2-3 cm men blommorna sitter tätt i klasar. Blommar rikligt, på årsgamla skott, från omkring midsommar till andra hälften av juli. Den är skuggtålig, anspråkslös och lättodlad.växer bra på fuktiga jordar och nordexponerade växtplatser.

15 Kinesisk gulros Rosa hugonis En av de första rosorna som blommar på försommaren i Järla Sjö. Det är en vildros uppkallad efter missionären Hugh Scanlon som tack för att han samlade och skickade frö till Kew Gardens i London Blommar mycket rikligt från slutet av maj till midsommar. Den är härdig, frisk, skuggtålig, anspråkslös och lättodlad. Föredrar magra och väldränerade jordar på soliga växtplatser Blommorna doftar svagt.

16 Maiden Blush Alba Rosen finns är dokumenterad i kultur redan 1629 men har troligen odlats betydligt längre. I Sverige är den en av de mest kända och spridda gammaldagsrosorna. 'Maiden's Blush' har ett kraftigt och stadigt växtsätt med svagt bågböjda grenar. Blommorna är karaktäristiska flata, ljusrosa och sitter i fåblommiga klasar. Knopparna har en ljusgul färgton innan de slår ut. Doften är härligt stark och söt. Den rikliga blomningen infaller i slutet av juni och pågår till slutet av juli. Bladverket har den typiska blågröna färg som är utmärker flertalet alba-rosor. Det är enmycket tålig och frisk ros som trivs bra även i skugga.

17 Mme Plantier Alba Rosen är uppkallad av den franske rosförädlaren Plantier som var trädgårdsmästare hos kejsarinnan Josephine. Han lät uppkalla sin finaste ros efter sin hustru. Rosen är en buskros som även kan användas som klätterros. Grenarna är veka och kan ibland behöva stöd för att inte lägga sig på marken. Taggarna är få och många grenar kan vara helt taggfria. Blommorna är krämvita, ibland svagt rosatonade och får ofta ett grönt öga. Doften är stark och söt. Blommar rikligt från slutet av juni tii slutet av juli

18 Mystic Fairy Ros med buskigt växtsätt. Små dubbla röda blommor med rosa inslag. Svag doft.

19 Persisk gulros Foetida Ros från Asien med okänt ursprung. Enligt osäkra uppgifter har den odlats i Europa redan på 1500-talet. Det man vet med säkerhet är att den förts från Persien till England 1837 av en brittisk minister, Sir Henry Willock. Buskros med kraftigt och tätt växtsätt. Bladen är små mörkgröna och små. Blommorna är fyllda och mörkt guldgula som doftar svagt. Blommar rikligt från mitten av juni till mitten av juli. Växer bra på torra och magra jordar

20 Plena, Finlands vita ros Spinossissima Under denna rubrik samlas flera närstående kloner med fyllda, vita blommor. De förekommer över hela landet och odlas särskilt i områden med magra jordar och kallt klimat.

21 Polkagrisros/ Rosa Mundi Gallica Detta är en mycket gammal ros som beskrevs första gången Antagligen är den mycket äldre än så. Man vet också att den odlades av Olof Rudbeck d.ä. i hans botaniska trädgård Enligt legenden har den fått sitt namn efter en ung, vacker flicka vid namn Rosamond Clifford, the fair Rosamond som levde i 1100-talets England. Henrik II blev förälskad i henne och hon besvarade hans kärlek. Drottning Elenor, som var gift med kungen, blev svartsjuk och lät förgifta Rosamond. Enligt legenden smyckade kungen årligen hennes grav med älsklingsrosen Rosa Mundi. Den är identisk med Officinalis apotekarrosen, så när som på de strimmiga blommorna.

22 Poppius Stenbergii Spinossissima En av få rosor med svenskt eller finskt ursprung. Den introducerades i Sverige 1838 av Carl Stenberg. Rosen är uppkallad efter Gabriel Poppius som var häradshövding, lagman, stadsråd och också direktör för landbruksakademin. Poppius Stenbergii är en härdig buskros med tätt växtsätt som trivs också i norra Sverige. Den är frisk, skuggtålig, anspråkslös och lättodlad. Blommorna doftar.

23 Rose de Rescht Bifera Staden Rescht i Iran har fått ge namn till denna ros, som troligen odlades i Persien för framställning av rosenolja långt innan den fördes till Europa omkring Buskros med tätt växtsätt. Blommorna är medelstora, tätt fyllda och välvda nästan till klotform. Färgen är karminröd som under blomningen får en allt kraftigare lila ton. Doften är stark och behaglig. Blommar rikligt från slutet av juni till slutet av juli. Därefter kan den, med kort uppehåll, ge blommor till långt in på hösten. Rosen passar utmärkt för tillverkning av sylt, marmelad, vinäger, mm eftersom den ger mycket färg och smak.

24 Schneewittchen/Iceberg Floribunda Togs fram i Tyskland Mycket fin rabattros med kraftigt och tätt växtsätt. Blommar mycket rikligt från slutet av juni till långt in på hösten.

25 Stanwell Perpetual Spinossissima En spinosissima-hybrid som rosförädlaren Lee fann i en trädgård i Stanwell nära London Buskros som växer kraftigt, tätt och brett. Blommorna är meddelstrora och fyllda. Blomfärgen är ljust rosa och den bleknar ofta. Ståndarna är delvis exponerade. Doften är stark och delikat. Den blommar mycket rikligt från början av juni till början av juli och ger även ett rikt andra flor på eftersommaren. Den slutar blomma först när det blir hård frost. Den är härdig, frisk, skuggtålig, anspråkslös och lättodlad. Växer bra på magra jordar och nordexponerade växtplatser.

Officinalis - apotekarros Aimable Ami Tuscany Superb

Officinalis - apotekarros Aimable Ami Tuscany Superb Lär dig känna igen några vanliga klassiska rosgrupper Gallica-Gruppen Växtsätt vanligen upprätt, låga medelhöga, 1-1,5 m. Kan bilda rikligt med rotskott. Blad något läderartade, avlångt äggrunda. Bladen

Läs mer

Ribes nigrum Vertti, Grönt vinbär Ett svartvinbär där bären inte blir svarta utan behåller sin gröna färg även när de mognar. De har en söt och god

Ribes nigrum Vertti, Grönt vinbär Ett svartvinbär där bären inte blir svarta utan behåller sin gröna färg även när de mognar. De har en söt och god Ribes nigrum Vertti, Grönt vinbär Ett svartvinbär där bären inte blir svarta utan behåller sin gröna färg även när de mognar. De har en söt och god smak som lämpar sig väl för saft- och vintillverkning.

Läs mer

Fyndrosor Fyndrosor Veronica Sundman myntade ordet fyndros i mitten av 1980-talet. Det ordet är en bra beskrivning för dessa rosor. De har i allmänhet växt länge på sin fyndplats och är härdiga för sin

Läs mer

Kärlekspelargon (Pelargonium Calliope)

Kärlekspelargon (Pelargonium Calliope) Kärlekspelargon (Pelargonium Calliope) En riktigt röd Pelargon! Växer upprätt, väl förgrenad. Bladen är njurformade/runda, blanka och friskt gröna. Blommorna är dubbla och sitter på lång stjälk i klotrund

Läs mer

Rosserien Easy Elegance

Rosserien Easy Elegance easyelegance.se Rosserien Easy Elegance Easy Elegance - rosor alla kan odla Rotäkta rosor Alla Easy Elegance -rosorna är rotäkta. Rotäkta rosor är mer härdiga än ympade rosor och efter en riktigt kall

Läs mer

Älskade Pelargoner...

Älskade Pelargoner... Stjärnpelargon Bladen spetsigt flikiga, liknar lönnblad. Blommorna är stjärnformiga, lite spretiga. Även dubbla sorter finns, de är charmigt rufsiga. blomjord. Plocka bort vissna blommor och blad efter

Läs mer

Rossortiment STORBLOMMIGA o Polyantharosor

Rossortiment STORBLOMMIGA o Polyantharosor Westerland Honungsros Lykkefund Serenade STORBLOMMIGA o Polyantharosor APRIKOLA - Aprikos med inslag av rosa ASTRID LINDGREN- Rosa till ljust rosa BONICA 82- Rosa till ljust rosa BURGUND 81- Mörkt blodröd

Läs mer

Förslag på buskar och små träd till fyrkantsplanteringarna i 60-området

Förslag på buskar och små träd till fyrkantsplanteringarna i 60-området Förslag på buskar och små träd till fyrkantsplanteringarna i 60-området Spirea japonica Manon dvärgpraktspirea Rundad buske med karminrosa till mörkt rosa blommor som skiljer sig genom sina kraftigt röda

Läs mer

Höstnyheter 2015 Vi presenterar 24 olika höstlöks nyheter och 3 nya vitlökar. 27 goda orasaker att plantera lök i höst. eller. www.exoticgarden.

Höstnyheter 2015 Vi presenterar 24 olika höstlöks nyheter och 3 nya vitlökar. 27 goda orasaker att plantera lök i höst. eller. www.exoticgarden. 2015, Exotic Garden Höstnyheter 2015 Vi presenterar 24 olika höstlöks nyheter och 3 nya vitlökar eller 27 goda orasaker att plantera lök i höst Darwinhybridtulpanerna är kraftiga och ståtliga, ca 60 cm

Läs mer

att inventera rosor ROLF ENGSTRÖM POM Programmet för odlad mångfald www.pom.info

att inventera rosor ROLF ENGSTRÖM POM Programmet för odlad mångfald www.pom.info att inventera rosor e n h a n d l e d n i n g ROLF ENGSTRÖM POM Programmet för odlad mångfald www.pom.info INNEHÅLL Förord... 3 Rosornas morfologi... 4 Bestämningsnycklar... 7 Läsanvisningar... 10 Rosor

Läs mer

Innehåll. Tack 6. Förord 9. Biologi och ursprung 10. Odlade pioner 18. Placering och plantering 90. Skötsel och förökning 96

Innehåll. Tack 6. Förord 9. Biologi och ursprung 10. Odlade pioner 18. Placering och plantering 90. Skötsel och förökning 96 Innehåll Tack 6 Förord 9 Biologi och ursprung 10 Odlade pioner 18 Placering och plantering 90 Skötsel och förökning 96 Sjukdomar och skadedjur 100 Nybörjarens vanligaste frågor 103 Ordlista 106 Adresser

Läs mer

2015-2016. nyheter PRAKT OCH LIVSKRAFT

2015-2016. nyheter PRAKT OCH LIVSKRAFT 2015-2016 nyheter PRAKT OCH LIVSKRAFT Splendor Plant Nyhetspresentation 2015-2016 Bärbuskar Rubus occidentalis Munger svarthallon Ett intressant bär som är väl värt att prova. Påminner om björnbär, men

Läs mer

ROSOR & PIONER. Honungsrosen svingar sina grenar över gången in till Körsbärshult, och innanför grinden väntar rum efter rum med rosor.

ROSOR & PIONER. Honungsrosen svingar sina grenar över gången in till Körsbärshult, och innanför grinden väntar rum efter rum med rosor. Rosenblom och humlesurr Klängrosen svingar sina grenar i en båge över den vita trägrinden. Innanför öppnar sig ett doftande paradis. Välkommen till Körsbärshult! Av Maria Fors Östberg (text och foto) illustration

Läs mer

Finns i storlek: 80 100 cm. Finns i storlek: 100 120 cm

Finns i storlek: 80 100 cm. Finns i storlek: 100 120 cm Sortimentslista Magnolia År 2015 Ulriksdals Trädgård på Kivik Här presenteras vårt sortiment av magnolior då vi öppnar plantskolan 1 april. Senare under säsongen utökas sortimentet med ytterligare arter/sorter

Läs mer

21 Hägg - Prunus padus

21 Hägg - Prunus padus 21 Hägg - Prunus padus Hägg är ett litet träd eller stor buske. som skjuter rikligt med rotskott och därför kan bilda små bestånd. Den trivs bäst på mulljord och växer i lundar och fuktiga till friska,

Läs mer

Nummer 1 2014 VÅRENS VACKRASTE VÄXT; Magnolia vi har många ljuvliga sorter! Praktmagnolia (bakgrundsbilden) från 120:-

Nummer 1 2014 VÅRENS VACKRASTE VÄXT; Magnolia vi har många ljuvliga sorter! Praktmagnolia (bakgrundsbilden) från 120:- Nummer 1 2014 VÅRENS VACKRASTE VÄXT; Magnolia vi har många ljuvliga sorter! Praktmagnolia (bakgrundsbilden) Stora vita och rosa, väldoftande blommor i april-maj. Buske eller litet träd som blir 3-5 m högt.

Läs mer

Rossortiment 2015. Westerland Honungsros Lykkefund Serenade

Rossortiment 2015. Westerland Honungsros Lykkefund Serenade Westerland Honungsros Lykkefund Serenade (Följande rossorter finns i vårt sortiment eller kan beställas hem av oss under säsongen. Med reservation för slutförsäljning.) Sorter som kan beställas hem är

Läs mer

Sommar & semester. Odla din egen picknick! Se sid 6-7. Trädgårdsinspiration 2019

Sommar & semester. Odla din egen picknick! Se sid 6-7. Trädgårdsinspiration 2019 Sommar & semester Trädgårdsinspiration 2019 Odla din egen picknick! Se sid 6-7 Sommarfavoriter Sommarblommor finns i så många färger och former att du kan låta din kreativa sida få fritt spelrum att skapa

Läs mer

Bänk. 12. Blåflox, Phlox divaricata, 60 st, två sorter: o Clouds of Perfume, ljust blåviolett o White Perfume, vit

Bänk. 12. Blåflox, Phlox divaricata, 60 st, två sorter: o Clouds of Perfume, ljust blåviolett o White Perfume, vit Bänk Växtförteckning Träd och buskar. Amerikansk strimlönn, flerstammig, Acer pensylvanicum, st. Svartaronia, Aronia melanocarpa GLORIE E, 6 st 3. Klematis, Clematis (Integrifolia-Gruppen) Arabella, st.

Läs mer

E-mail Apache Patio Hot Peppers 69:-

E-mail Apache Patio Hot Peppers  69:- Du kan redan nu förhandsbeställa våra ekologiskt odlade plantor. Uppdragna från ekofrö i det natursköna Karlskoga, Värmland. Tillgången är starkt begränsad. Plantorna skickas per post så snart frostrisken

Läs mer

Mer än bara körsbär! 2014-04-23

Mer än bara körsbär! 2014-04-23 Mer än bara körsbär! 2014-04-23 Text & foto; Johan Nilson Många av våra allra mest omtyckta perenner kommer från Japan. Exempelvis härstammar det sedan mycket länge odlade daggfunkiorna (släktet Hosta

Läs mer

Växtpärm Rhododendron

Växtpärm Rhododendron Sida 1 av 9 Växtpärm Rhododendron Här har jag samlat mina favoriter bland den fantastiska växtgruppen Rhododendron. Det är sorter som är beprövade och som håller ett väldigt högt prydnadsvärde. Priser

Läs mer

Finska atzalea och rhododendronsortimentet 2011:

Finska atzalea och rhododendronsortimentet 2011: 1 av 15 2012-06-17 15:25 Finska atzalea och rhododendronsortimentet 2011: (obs angivna zoner är finska zoner. Svensk motsvarighet är +2 zoner, t.ex finsk zon III = svensk zon V) Bilder och text: Copyright:

Läs mer

Aloysia citridora. BLOMNING Små svagt lila blommor i juli-aug.

Aloysia citridora. BLOMNING Små svagt lila blommor i juli-aug. Växtlista Aloysia citridora Små svagt lila blommor i juli-aug. Bladen är gröna lansettliknande. Det är en vedartad liten buske som med åren kan likna ett litet miniatyr träd 60-80 cm hög. Både blad och

Läs mer

Lökförsäljning 15 april 2015. Nr Sort Ant Pris Bild. Dahlia Honka. Dahlia kaktusblommande 2. Dahlia dekorativ 3. Vit 1 25 Denna vita dahlia har

Lökförsäljning 15 april 2015. Nr Sort Ant Pris Bild. Dahlia Honka. Dahlia kaktusblommande 2. Dahlia dekorativ 3. Vit 1 25 Denna vita dahlia har Lökförsäljning 15 april 2015 Nr Sort Ant Pris Bild Dahlia Honka Denna grupp av dahlior är karakteristiska för deras stjärnformade blommor. Det mest anmärkningsvärda är att sorten är lätt parfymerad vilket

Läs mer

Malus domestica 'MAGLEMER' Malus domestica 'MAIKKI'

Malus domestica 'MAGLEMER' Malus domestica 'MAIKKI' Malus domestica 'MAGLEMER' MAGLEMER, vinteräpple Osäker härkomst Fin bordsfrukt, äpplet kan tålas av många allergik Är svagväxande och har tidig och rik bördighet, bör kartgallras Blomningen är medeltidig

Läs mer

98:- SOMMAR. Klasblommig ros. Spara 67:-/st. Ord. 165:- Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap

98:- SOMMAR. Klasblommig ros. Spara 67:-/st. Ord. 165:- Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap SOMMAR 2013En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap Spara 67:-/st Bonica 98:- Klasblommig ros. Ord. 165:- Blommar med halvfyllda rosa blommor. Blommorna skiftar i

Läs mer

Samköpsväxter 2011, Umeå Stads Trädgårdssällskap 1. Samköpsväxter Umeå stads trädgårdssällskap PERENNER... 2 ROSOR... 5 BUSKAR... 6 TRÄD...

Samköpsväxter 2011, Umeå Stads Trädgårdssällskap 1. Samköpsväxter Umeå stads trädgårdssällskap PERENNER... 2 ROSOR... 5 BUSKAR... 6 TRÄD... Samköpsväxter 2011, Umeå Stads Trädgårdssällskap 1 Samköpsväxter 2011 Umeå stads trädgårdssällskap PERENNER... 2 NR 1: GERANIUM PRATENSE MIDNIGHT REITER ÄNGSNÄVA 69 KR... 2 NR 2: ANEMONE RIVULARIS BÄCKANEMON

Läs mer

En liten krysslista för stora och små

En liten krysslista för stora och små En liten krysslista för stora och små Träd 1. ASP Aspen får sprakande höstfärger. De har en mycket rak stam och det finns aspar som blivit hela 35 meter höga. Det brukar heta att asplöven darrar och det

Läs mer

Juni 2015. Ärlinghem. Blommor

Juni 2015. Ärlinghem. Blommor Juni 2015 Ärlinghem Blommor Pelargonia Pelargonier är ett släkte i familjen näveväxter med över 250 kända arter. Släktet består av örter, halvbuskar och buskar. Blommorna har fem kronblad, de två övre

Läs mer

Gamla Begravningsplatsen

Gamla Begravningsplatsen Gamla Begravningsplatsen Några växtbeskrivningar Den Gamla Begravningsplatsen har under senare år genomgått stora förändringar. De många 200-åriga almarna som härstammade från tidigt 1800-tal har försvunnit

Läs mer

129:-/st. Våren 2016. Låt rosorna blomma i din trädgård! Charming Cover. www.olandsplantskola.se

129:-/st. Våren 2016. Låt rosorna blomma i din trädgård! Charming Cover. www.olandsplantskola.se Våren 2016 Låt rosorna blomma i din trädgård! Sympathie Peace 129:-/st Troika Fyra underbara & friska rosor i vackra färger, med olika användningsområden. Alla blommar rikligt från juli till sen höst.

Läs mer

Elitväxter utvalda för din trädgård!

Elitväxter utvalda för din trädgård! Foto : www.naturligating.se Produktion : www.wakire.se Elitväxter utvalda för din trädgård! Här presenteras ett urval av E-plantor. Vill du veta mer? Njut av färska frukter & bär Fördelarna är många: E-märket

Läs mer

Välkommen till Växtia Vi har allt för din trädgård!

Välkommen till Växtia Vi har allt för din trädgård! Våren 016 Välkommen till Växtia Vi har allt för din trädgård! Markaryd, E avfart 75 mot Osby www.vaxtia.se tel 033-719 01 Öppettider: mån fre 9-18, lör 9-16, sön 10-15 Priserna i tidningen gäller t o m

Läs mer

SOLROSEN HELINANTHUS ANNUUS. Fakta om solrosen

SOLROSEN HELINANTHUS ANNUUS. Fakta om solrosen SOLROSEN HELINANTHUS ANNUUS Fakta om solrosen Solrosen är en blomma som tillhör arten korgblommiga växter. Det finns ca 70 olika solrosarter och det går att ha dem både inomhus och utomhus. Den blommar

Läs mer

Lökmarknad 19 april 2017

Lökmarknad 19 april 2017 Lökmarknad 19 april 2017 Namn 1 Star s Favourite Ant i påse Pris/ påse 1 25:- Rosa, 100 cm. En cocktail av färg, mjukt rosa med elfenbensfärgat hjärta. Fin tillsammans med vita och blå Leverbalsam och

Läs mer

Rossortiment 2014. Westerland Honungsros Lykkefund Serenade

Rossortiment 2014. Westerland Honungsros Lykkefund Serenade Westerland Honungsros Lykkefund Serenade (Följande rossorter finns i vårt sortiment eller kan beställas hem av oss under säsongen. Med reservation för slutförsäljning.) Sorter som kan beställas hem är

Läs mer

Löklista, hösten 2015 Allium

Löklista, hösten 2015 Allium Löklista, hösten 2015 Allium 1. Allium carinatum ssp pulchellum, 40-50 cm, juni-juli Ant i påse Pris/ påse 5 30 Dropplök Dropplöken är en odlingsvärd, AGMbelönad och vacker underart till rosenlök. Från

Läs mer

HELENIUM autumnale Helena Red Shades TRÄDGÅRDSSOLBRUD Helena Red Shades 120 cm. mix röda nyanser.aug-okt. 39:-

HELENIUM autumnale Helena Red Shades TRÄDGÅRDSSOLBRUD Helena Red Shades 120 cm. mix röda nyanser.aug-okt. 39:- PERENNER H-J 2015 HELENIUM Double Trouble DUBBELBLOMMANDE SOLBRUD gul, dubbel. 90 cm. jul-sep 35:- HELENIUM autumnale Helena Red Shades HELENIUM autumnale Helena Red Shades TRÄDGÅRDSSOLBRUD Helena Red

Läs mer

Mässerbjudanden -20-50% Betala direkt och få ytterligare 10% rabatt på våra mässerbjudanden!

Mässerbjudanden -20-50% Betala direkt och få ytterligare 10% rabatt på våra mässerbjudanden! n -20-50% Betala direkt och få ytterligare 10% rabatt på våra mässerbjudanden! Buskkörsbär 'Lettisk Låg' Estnisk sort Härdig Höjd: 1,2-1,8 m Zon IV Plantstorlek 80 cm 19,90 norm. 29 Buskkörsbär 'Schedraja'

Läs mer

DBW:s Botaniska Trädgårds Vänner

DBW:s Botaniska Trädgårds Vänner Nr 1 * mars 2013 Medlemstidning Nr 1 * mars 2014 DBW:s Botaniska Trädgårds Vänner 2014 Så här fortsätter Du att vara eller bli medlem: Genom att betala in medlemsavgiften (150:- för enskilda personer och

Läs mer

HELENAS HÖRNA MÄSTARRABATTEN 2010 AV HELENA ÅHLUND

HELENAS HÖRNA MÄSTARRABATTEN 2010 AV HELENA ÅHLUND Från vänster: Stjärnakleja, Aquilegia vulgaris var. stellata White Barlow. Liten pärlrönn, Sorbus frutescens fk ÅS E. Stjärnakleja, Aquilegia vulgaris var. stellata White Barlow. Fylld snödroppe, Galanthus

Läs mer

Rosuppropet. Kulturrosor odlade före POM i samarbete med Svenska Rosensällskapet

Rosuppropet. Kulturrosor odlade före POM i samarbete med Svenska Rosensällskapet Rosuppropet Kulturrosor odlade före 1950 POM i samarbete med Svenska Rosensällskapet Inventerarutbildning, Värmland Rosornas Antikrunda, Jamtli, Östersund Joseph Guy Kåseberga, Skåne Okänd gallicaros Hörup,

Läs mer

Hydrangea macrophylla Magical sortiment

Hydrangea macrophylla Magical sortiment Hydrangea macrophylla Magical sortiment Magical Four Seasons Speciellt utvald Skiftar i färg under säsongen Tjusig present Fyra årstider med Magical Hydrangea macrophylla Magical är en fröjd för ögat.

Läs mer

Innehåll. Lavendel Rosmarin India krasse Basilika Rosor Trädgård 2016 Teckningar Berättelse

Innehåll. Lavendel Rosmarin India krasse Basilika Rosor Trädgård 2016 Teckningar Berättelse 1 Innehåll Lavendel Rosmarin India krasse Basilika Rosor Trädgård 2016 Teckningar Berättelse 2 Lavendel Lavendel augustifolia Kransblommig med blå blommor. Växer vild, flerårig 30-60cm hög. Lavendel trivs

Läs mer

En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an

En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an N V Ö S En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an Välkommen till 42:ans lilla trädgårdsbok. Häftet är framtaget för att vi skall få en grön, trygg, och trevlig närmiljö. 2005-2006

Läs mer

Höstpynta entrén Se sidan 4-5. Inför vintern Se sidan 6-7. 99:- 15:- Sveriges Trädgårdsmästare. Stor gravlykta 129:- Ljung Garden Girl 35:-

Höstpynta entrén Se sidan 4-5. Inför vintern Se sidan 6-7. 99:- 15:- Sveriges Trädgårdsmästare. Stor gravlykta 129:- Ljung Garden Girl 35:- Sveriges Trädgårdsmästare Allhelgona 2015 Vi har allt du behöver inför Alla helgons dag Se sidan 2-3. Skapa en välkomnande kruka Höstpynta entrén Se sidan 4-5. Förbered trädgården Inför vintern Se sidan

Läs mer

Vresrosen ett hot mot kustens flora

Vresrosen ett hot mot kustens flora Vresrosen ett hot mot kustens flora Vresrosen ett hot mot kustens flora Vresrosen (Rosa rugosa) är en främmande art som förts in från Sydostasien i början av 1900-talet, och som sprider sig särskilt i

Läs mer

2010-09-28 Ing-Marie Alfredsson, TGP. Träd, buskar och planteringar - Arntorp verksamhetsområde

2010-09-28 Ing-Marie Alfredsson, TGP. Träd, buskar och planteringar - Arntorp verksamhetsområde 2010-09-28 Ing-Marie Alfredsson, TGP Träd, buskar och planteringar - Arntorp verksamhetsområde Sammanfattning/översikt Träd och buskar längs Karebyvägen Grupperas individuellt i olika kombinationer och

Läs mer

Evolution 1 elevuppgift

Evolution 1 elevuppgift Evolution 1 elevuppgift Du ska med hjälp av de olika klimatrummen i Botaniska trädgårdens växthus, få lära dig mer om: Evolutionens mekanismer, till exempel naturligt urval och samevolution, samt deras

Läs mer

Skägglösa iris. Lotta Bernler text och foto

Skägglösa iris. Lotta Bernler text och foto Skägglösa iris 1 2 Lotta Bernler text och foto 1. Iris So Van Gogh (Sib) Schafer/ Sacks 05, 76 cm, tidig medel, diploid. 2. Iris chrysographes (Sino-sib) 3. Iris typhifolia (Sib) 4. Iris Wiesenprinzess

Läs mer

Växtnyheter våren 2015. Östanåkersvägen 14-17, Närpes, tel 0400-233480, wiplant@tawi.fi, www.wiplant.fi

Växtnyheter våren 2015. Östanåkersvägen 14-17, Närpes, tel 0400-233480, wiplant@tawi.fi, www.wiplant.fi Växtnyheter våren 2015 Östanåkersvägen 14-17, Närpes, tel 0400-233480, wiplant@tawi.fi, www.wiplant.fi Kråkbär Empetrum nigrum s. Hermaphroditum Lågt vintergrönt ris med barrlika blad Oansenliga blommor

Läs mer

Förslaget kommer från: Simon Nyström

Förslaget kommer från: Simon Nyström Träplantering Jag vill komma med ett förslag till plantering av träd. Bakrunden till detta är bland annat att jag fått veta att vår äng visat sig vara mycket lämpligt för plantering då det råder ett litet

Läs mer

49:- Nyhet! 25:- Inspiration. Dags att börja så och förgro! tips & råd www.bogrönt.se. TRIXIE - 3 läckra penséer i samma kruka!!!

49:- Nyhet! 25:- Inspiration. Dags att börja så och förgro! tips & råd www.bogrönt.se. TRIXIE - 3 läckra penséer i samma kruka!!! Inspiration tips & råd www.bogrönt.se Tidig Vår 2012 Nyhet! TRIXIE - 3 läckra penséer i samma kruka!!! Dags att börja så och förgro! Minidrivhus 49:- Ord.pris 79:- Så- och kaktusjord 25:- Ord.pris ca 39:-

Läs mer

Trendig Tantblomma

Trendig Tantblomma Trendig Tantblomma 2012-09- 28 Julstjärnorna har fört en lite bortglömd tillvaro under de senaste åren, men nu är de nästa tantblomma på tur att sätta sin prägel på svenskarnas hem och julfirande. Tillsammans

Läs mer

Lusthus i solrosornas sken

Lusthus i solrosornas sken Lusthuset är en byggsats ritad av Mats Theselius till en utställning på Rosendal 1998. Det är mycket lättskött tack vare den enkla konstruktionen med skjutdörrar av glas, plasttak, väggar av segelduk och

Läs mer

Bergkörsbär snyggast i klassen?

Bergkörsbär snyggast i klassen? Pressrelease mars 2012 Fri att publiceras under hela året, i bearbetat eller obearbetat skick. Bilder med fri publiceringsrätt under året i anslutning till artikeln, samt text, kan hämtas på www.monarda.se/cyl.

Läs mer

Beskrivning av fruktsorter i Krusenstiernska trädgården i Kalmar

Beskrivning av fruktsorter i Krusenstiernska trädgården i Kalmar Beskrivning av fruktsorter i Krusenstiernska trädgården i Kalmar ALEXANDER Mandatsort Rysk sort från slutet av 1700-talet som kom till Sverige runt 1830. Frukten är mycket stor, brett kägellik, med en

Läs mer

Allium paradoxum var. normale

Allium paradoxum var. normale Allium paradoxum var. normale Snödroppslöken placeras i sol till halvskugga och är ca: 20 cm höga och blommar i april-maj. De får söta blomflockar som är 3-4 cm i diameter och består av hängande vita droppformade

Läs mer

2014-2015. nyheter PRAKT OCH LIVSKRAFT

2014-2015. nyheter PRAKT OCH LIVSKRAFT 2014-2015 nyheter PRAKT OCH LIVSKRAFT Splendor Plant Nyhetspresentation 2014-2015 Rosor Klätterväxter Rosa (Floribunda-Gruppen) Campfire ( CA 29 ) First Editions -serien floribundaros Campfire Kanadensiska

Läs mer

MINI CYKLAMEN STRÅL- RUDBECKIA

MINI CYKLAMEN STRÅL- RUDBECKIA Sveriges Trädgårdsmästare Sensommar 2015 MINI Svarthallon se sidan 4 Köp ett äppelträd och få en säck planteringsjord på köpet! STRÅL- RUDBECKIA 19:- se sidan 2 STÅTLIGA PERENNER PRYDNADSGRÄS Miscanthus

Läs mer

RO BLAND ROSOR. I Birgittas gotländska trädgård får naturen bestämma takten. Och rosorna, som växer precis överallt.

RO BLAND ROSOR. I Birgittas gotländska trädgård får naturen bestämma takten. Och rosorna, som växer precis överallt. 10.00 Sida 76 RO BLAND ROSOR I Birgittas gotländska trädgård får naturen bestämma takten. Och rosorna, som växer precis överallt. AV M A R I A M M E L L S T R Ö M O C H A N N A G T U F V E S S O N ( T

Läs mer

Torta Fjällnejlika 1-2 m Juli-september Hela fjällkedjan. Djupt flikade blad. Växer i björkskog, på ängar och i ängsvidesnår. Omtyckt av björn.

Torta Fjällnejlika 1-2 m Juli-september Hela fjällkedjan. Djupt flikade blad. Växer i björkskog, på ängar och i ängsvidesnår. Omtyckt av björn. Torta Fjällnejlika 1-2 m Juli-september Hela fjällkedjan. Djupt flikade blad. Växer i björkskog, på ängar och i ängsvidesnår. Omtyckt av björn. 10-20 cm Juli-augusti. Hela fjällkedjan. Väldoftande. Kan

Läs mer

Körsbärstomater. Körsbärstomater (fortsättning) Black Cherry. Cheresita. Corabell. Favorita. Gardeners Delight. Goldita. Peardrops.

Körsbärstomater. Körsbärstomater (fortsättning) Black Cherry. Cheresita. Corabell. Favorita. Gardeners Delight. Goldita. Peardrops. Körsbärstomater Black Cherry Violettröd, mycket söt och god körsbärstomat ca 20 g. Relativt tidig skörd. Odlas i växthus eller skyddat läge. Tjuvas. Cheresita Liten, god, röd körsbärstomat, 15 20 g. Ger

Läs mer

MIN FÖRSTA FLORA Strandens blommor. Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal

MIN FÖRSTA FLORA Strandens blommor. Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal MIN FÖRSTA FLORA Strandens blommor Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal Lindskog Förlag Tack alla sjöar och havsvikar för att ni aldrig tröttnade när vi kom och hälsade på. Tack till grodan Kvack och

Läs mer

Hosta-Iris-Hemerocallis-Gruppen. HIH-Bladet

Hosta-Iris-Hemerocallis-Gruppen. HIH-Bladet Hosta-Iris-Hemerocallis-Gruppen HIH-Bladet Våren 2013 Vi hyllar dagliljan... 3 Dagliljor som klarar det mesta... 4 Dagliljan årets perenn!... 5 Dagliljans delar... 7 När cirkeln sluts... 8 Dagliljan vacker

Läs mer

Kartering och nyttjande av genetisk mångfald hos svenska kulturrosor Dnr: 25-10198/06, 25-10893/07, 25-12011/08, 25-10996/09, 25-12789/11

Kartering och nyttjande av genetisk mångfald hos svenska kulturrosor Dnr: 25-10198/06, 25-10893/07, 25-12011/08, 25-10996/09, 25-12789/11 Sakredovisning 2012, Carlson-Nilsson, Sid. 1 SAKREDOVISNING 2012 Kartering och nyttjande av genetisk mångfald hos svenska kulturrosor Dnr: 25-10198/06, 25-10893/07, 25-12011/08, 25-10996/09, 25-12789/11

Läs mer

I syrenernas tid... Välkommen till en riktig trädgårdsbutik Denna vackra tidning ges ut av en grupp oberoende trädgårdsmästare. 369:- 369:- Våren 2009

I syrenernas tid... Välkommen till en riktig trädgårdsbutik Denna vackra tidning ges ut av en grupp oberoende trädgårdsmästare. 369:- 369:- Våren 2009 Våren 009 I syrenernas tid... Snart är den här, den ljuvliga svenska sommaren. Doftande syrener hör sommaren till. Har du ingen sen tidigare är det dags att göra något åt saken. Den rosavita sorten i bakgrunden

Läs mer

79:- Vårkänslor. Läckert och lättskött. Odla på fönsterbrädan! FÖR på köpet. 2. Hortensia. Kaktus. själv. Inspiration för hemmet 2018.

79:- Vårkänslor. Läckert och lättskött. Odla på fönsterbrädan! FÖR på köpet. 2. Hortensia. Kaktus. själv. Inspiration för hemmet 2018. Läckert och lättskött Vårkänslor Inspiration för hemmet 2018 Kaktus 3 Den billigaste FÖR på köpet. 2 Hortensia 20:- 79:- Ord. pris 99:- Hortensia Hydrangea Macrophylla i sorter Trivs i ljusa lägen, men

Läs mer

Nu vaknar trädgården Beskärning Växtval (perenner som inte faller rådjuren i smaken ) Plantering Nigella Trädgård, Camilla Wihlander Nu vaknar Trädgården Aspenäs Villaägarförening februari 2011 Beskärning

Läs mer

FAKTA om våra. tjänster vid plantering och gravskötsel

FAKTA om våra. tjänster vid plantering och gravskötsel FAKTA om våra tjänster vid plantering och gravskötsel 13 Behöver du hjälp med skötsel av gravplatsen? Vi på Borås kyrkogårdar kan hjälpa till att sköta din gravplats. Vi utför bland annat vår-, sommaroch

Läs mer

11. Bolltistel, Echinops ritro Veitch s Blue. Solbacken. blomskyar i himmelsblått möter klippta buxbomsklot av TORSTEN WALLIN

11. Bolltistel, Echinops ritro Veitch s Blue. Solbacken. blomskyar i himmelsblått möter klippta buxbomsklot av TORSTEN WALLIN 11. Bolltistel, Echinops ritro Veitch s Blue Solbacken blomskyar i himmelsblått möter klippta buxbomsklot av TORSTEN WALLIN Blomskyar i himmelsblått möter klippta buxbomsklot I rabatten Solbacken kontrasterar

Läs mer

11. Bolltistel, Echinops ritro Veitch s Blue. Solbacken. blomskyar i himmelsblått möter klippta buxbomsklot av TORSTEN WALLIN

11. Bolltistel, Echinops ritro Veitch s Blue. Solbacken. blomskyar i himmelsblått möter klippta buxbomsklot av TORSTEN WALLIN 11. Bolltistel, Echinops ritro Veitch s Blue Solbacken blomskyar i himmelsblått möter klippta buxbomsklot av TORSTEN WALLIN Blomskyar i himmelsblått möter klippta buxbomsklot I rabatten Solbacken kontrasterar

Läs mer

Amaryllisens dag. 19 november

Amaryllisens dag. 19 november Amaryllisens dag 19 november Amaryllisens dag 19 november Amaryllis är den perfekta blomman till jul eftersom den är så sagolikt vacker. Den har attityd och skapar stämning samtidigt som den är busenkel

Läs mer

Nyare växter du kanske missat tidigare

Nyare växter du kanske missat tidigare Nyare växter du kanske missat tidigare Svarta vinbär Ribes nigrum 'Zusha' Rysk sort, försöksodlats i Danmark Mycket rikbärande tidig sort. Låg syrahalt, högt färginnehåll. Medelstor upprättväxande buske

Läs mer

39:- 290:- VÅR2012 En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap. Kungsnejlikrot. 10st. Geum coccineum Borisii.

39:- 290:- VÅR2012 En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap. Kungsnejlikrot. 10st. Geum coccineum Borisii. VÅR2012 En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap Kungsnejlikrot. Geum coccineum Borisii. 39:- 290:- 10st Flerårig växt med 40 cm höga orange blommor i maj-juli. Mycket

Läs mer

SKÖTSELRÅD. Hantering av mottagen leverans: Plantering:

SKÖTSELRÅD. Hantering av mottagen leverans: Plantering: SKÖTSELRÅD För att ge dina nya växter bäst förutsättningar vid nyetablering, vänligen ta del utav våra Skötselråd! Hantering av mottagen leverans: Placera växterna i ett skuggigt område och helst i lä

Läs mer

Planering av trädgård Nortorpsvägen 20

Planering av trädgård Nortorpsvägen 20 Planering av trädgård Nortorpsvägen 20 Trädgårdsdesigner Kungsbacka Trädgårdsdesign 1 Planering av trädgård Läs detta material parallellt med bifogade ritningar. Ert nybyggda hus ligger i vackra Vassbäck

Läs mer

n plats i solen EMÄSTARRABATTEN 2011 AV MONA WEMBLING

n plats i solen EMÄSTARRABATTEN 2011 AV MONA WEMBLING n plats i solen 2011 EMÄSTARRABATTEN 2011 AV MONA WEMBLING E n plats i solen MÄSTARRABATTEN SOM HAR FÅTT NAMNET EN PLATS I SOLEN ÄR EN DEL AV ETT AVGRÄNSAT TRÄDGÅRDSRUM. RUMMET AVDELAS MED HJÄLP AV ETT

Läs mer

29:- Äntligen sommar. Lavendel. /st. Spara 20:-/st. Ord. 49:- En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap

29:- Äntligen sommar. Lavendel. /st. Spara 20:-/st. Ord. 49:- En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap Äntligen sommar Spara 20:-/st Lavendel. Lavandula 29:- angustifolia. Ord. 49:- /st Lavendel blommar länge, lavendel doftar

Läs mer

3 4-5 4 7 8-10 12 HVX...

3 4-5 4 7 8-10 12 HVX... Trädgården är nattad för i år... 3 Istället för pelargoner krukodlar jag hostor.... 4 Tips! - 5 vasformade hostor... 4 Iris till nytta... 7 Hostakollektioner Lemon Limeserien... 8 Nästan bara gult i början

Läs mer

Sjöparkens växthus. Vinterträdgård Orangeri Odling Restaurang Café

Sjöparkens växthus. Vinterträdgård Orangeri Odling Restaurang Café Sjöparkens växthus Vinterträdgård Orangeri Odling Restaurang Café Välkommen till Sjöparkens växthus! Sjöparkens växthus rymmer tre verksamheter; växthuset och trädgården, Möjligheternas växthus och Restaurang

Läs mer

78:- Vidjehortensia. Nyhemkomna sommarblommor! Våra favoritväxter i sommarkrukan Sidan 4 Det lilla extra Sidan 7

78:- Vidjehortensia. Nyhemkomna sommarblommor! Våra favoritväxter i sommarkrukan Sidan 4 Det lilla extra Sidan 7 Idé och kundtidning från Blekingeplantan i Nättraby Nyhemkomna sommarblommor! Vidjehortensia 78:- Behagligt växande buske med stora (upp till 30 cm) blommor. Blommorna är först grönaktiga, men blir sedan

Läs mer

79:- Trädgårdens dag söndagen den 11/9. Rosa ölandstok. En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap

79:- Trädgårdens dag söndagen den 11/9. Rosa ölandstok. En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap Trädgårdens dag söndagen den 11/9 Spara 31:-/planta Rosa ölandstok. Potentilla fr. Lovely Pink 79:- Ord. 110:- Kompakt buske

Läs mer

från egen täppa 89:- 396:- 198:- 39:- 119:- 59: :-/NU

från egen täppa 89:- 396:- 198:- 39:- 119:- 59: :-/NU Sött och grönt från egen täppa 6. 119:- 119:-/NU 89:- 1. Staketdruva Superhärdig vindruva med små, blå, sötsyrliga druvor. Kraftfullt växtsätt gör den lämpad för odling mot t ex pergola eller vägg. Planteras

Läs mer

MIN FÖRSTA FLORA Skogens blommor. Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal

MIN FÖRSTA FLORA Skogens blommor. Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal MIN FÖRSTA FLORA Skogens blommor Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal Lindskog Förlag Tack alla skogar och dungar för att vi fick komma på besök om och om igen. Tack till ekorren Kurre och alla blommor

Läs mer

Barrotade rosor: 5 eller fler - 10% rabatt på butikspriset.

Barrotade rosor: 5 eller fler - 10% rabatt på butikspriset. ROSOR Våren 2015 Vi reserverar oss för att en del sorter och storlekar inte alltid finns tillgängliga i vårt gardencenter. Ring eller maila oss om det är något speciellt ni hittat i vårt sortiment som

Läs mer

S O R T I M E N T Torfolk Gård AB, Ö.Skymnäs, Höje Tel torfolk.se

S O R T I M E N T Torfolk Gård AB, Ö.Skymnäs, Höje Tel torfolk.se SORTIMENT Det ekologiska originalet Sedan slutet av 70-talet har vi på Torfolk Gård i Värmland arbetat för en grönare värld. Vår affärsidé är enkel, vi producerar mat som vi själva vill äta fri från gifter

Läs mer

Mauds och Connies. trädgård Hedesunda

Mauds och Connies. trädgård Hedesunda Mauds och Connies trädgård Hedesunda Rosförteckning Mauds och Connies trädgård 2013 1st Alba Maxima Alba 1st Rush Floribunda 1st Allotria Floribunda 2st Lavaglut Floribunda 5st Schneewittchen (Iceberg)

Läs mer

Siff rorna SIFFRORNA I SKISSEN ANGER HUR MÅNGA PLANTOR SOM GÅR ÅT PÅ VARJE YTA

Siff rorna SIFFRORNA I SKISSEN ANGER HUR MÅNGA PLANTOR SOM GÅR ÅT PÅ VARJE YTA Siff rorna SIFFRORNA I SKISSEN ANGER HUR MÅNGA PLANTOR SOM GÅR ÅT PÅ VARJE YTA I yttersvängen, till vänster på skissen, finns platser för så kallade kurvstenar markerade. Stenarnas uppgift är att göra

Läs mer

BARN: Vilken blomma ovan är en hästhov, eller tussilago, som den också heter?

BARN: Vilken blomma ovan är en hästhov, eller tussilago, som den också heter? 4 45 52 79 FRÅGA 1: VÅRGRÖNSKA / BLOMMOR VUXEN: Det latinska namnet, Primula veris, betyder vårens första, men denna växt är inte först, den blommar senare än blå- och vitsippa med flera. Vilken växt är

Läs mer

Alltfler människor värdesätter vårt lands

Alltfler människor värdesätter vårt lands Kan den gamle rosen va nåt å ha? POM:s pilotinventering av gamla kulturrosor Gamla kulturväxter kan inventeras på många olika sätt. Rosexperten Lars-Åke Gustavsson berättar hur han har gått tillväga för

Läs mer

Produktutveckling i den lilla skalan Äpple. o Foto: Henriette Smith, Creativ Fantasi,

Produktutveckling i den lilla skalan Äpple. o Foto: Henriette Smith, Creativ Fantasi, Produktutveckling i den lilla skalan Äpple Äpple för olika ändamål 7500 olika äppelsorter i världen Sommaräpple Höstäpple Vinteräpple Direktkonsumtion Ätäpple (många olika sorter och smaker med olika lagringstider)

Läs mer

Sommarblommor. Småpetunia Million Bells. 3 st 100:- Ord.pris 49.90/st. Öppettider se hemsidan. Nu även Webbshop. Telefon

Sommarblommor. Småpetunia Million Bells. 3 st 100:- Ord.pris 49.90/st. Öppettider se hemsidan. Nu även Webbshop.  Telefon Sommarblommor Småpetunia Million Bells 3 st 100:- Ord.pris 49.90/st Nu även Webbshop Öppettider se hemsidan Telefon 033-27 95 00 Sommarblommor för soliga Bägarranka Potatisblomma Blå eller vit Lättskött!

Läs mer

Barrotade rosor: 5 eller fler - 10% rabatt på butikspriset.

Barrotade rosor: 5 eller fler - 10% rabatt på butikspriset. ROSOR Våren 2014 Vi reserverar oss för att en del sorter och storlekar inte alltid finns tillgängliga i vårt gardencenter. Om ni är ute efter något speciellt som ni inte hittar i sortimentet, skicka då

Läs mer

Äng. Inger Runeson, biolog. Pratensis AB Opparyd Råsgård 342 53 Lönashult Tel/fax 0470-75 10 25 Mobil 070-603 60 25 info@pratensis.se www.pratensis.

Äng. Inger Runeson, biolog. Pratensis AB Opparyd Råsgård 342 53 Lönashult Tel/fax 0470-75 10 25 Mobil 070-603 60 25 info@pratensis.se www.pratensis. Äng anläggning och skötsel Inger Runeson, biolog Pratensis AB Opparyd Råsgård 342 53 Lönashult Tel/fax 0470-75 10 25 Mobil 070-603 60 25 info@pratensis.se www.pratensis.se 2013 04 07 1 Naturliga ängar

Läs mer

Trädgårdscentrum AB. Grafisk profil

Trädgårdscentrum AB. Grafisk profil Grafisk profil Logotypen Logotypen är baserad på en script för att få den att kännas mer moderna samtidigt som det kopplas mer ihop med växtriket och stjälkar. Bladen är ännu ett element som ska göra att

Läs mer

Finns i storlek: cm Finns i storlek: cm. Magnolia loebneri 'Merrill'

Finns i storlek: cm Finns i storlek: cm. Magnolia loebneri 'Merrill' Sortimentslista - Magnolia - År 2016 Ulriksdals Trädgård på Kivik Här presenteras vårt sortiment av magnolior då vi öppnar plantskolan 1 april. Senare under säsongen utökas sortimentet med ytterligare

Läs mer

Från Barnträdgård till Trädgårdsbarn

Från Barnträdgård till Trädgårdsbarn Från Barnträdgård till Trädgårdsbarn Projektledare Martina Jönsson Matkonsult Hushållningssällskapet Halland Nästan alla barn gillar att odla och alla barn gillar att skörda smultron, jordgubbar, små söta

Läs mer

Jordstjärnor i Sverige

Jordstjärnor i Sverige Jordstjärnor i Sverige 4. Fransig jordstjärna, säckjordstjärna, mörk jordstjärna, rödbrun jordstjärna och kragjordstjärna Arterna i denna kvintett kan vara svåra att skilja åt. De växer ofta i skog och

Läs mer