att organisationens resurser inom ramen för befintlig lagstiftning, förordningar och direktiv disponeras i enlighet med ledningens intentioner.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "att organisationens resurser inom ramen för befintlig lagstiftning, förordningar och direktiv disponeras i enlighet med ledningens intentioner."

Transkript

1 LANDSTINGET KRONOBERG RAPPORT ÖVER INTERN KONTROLL Revisionens omfattning och inriktning Revisionen av Landstinget Kronobergs verksamhet har utförts i enlighet med Kommunallag, Rådet för kommunal redovisning och Landstingets regler och anvisningar samt god revisionssed. Revisionen har som mål att verka för korrekt redovisning, god ordning, tillfredsställande säkerhet och hög effektivitet i Landstingets verksamhet. Kontroll över bokföringen, medelsförvaltningen och bolagets ekonomiska förhållanden i övrigt, omfattar de delar i organisationens organisation och rutiner som säkerställer; att redovisningen blir riktig och fullständig, samt att organisationens resurser inom ramen för befintlig lagstiftning, förordningar och direktiv disponeras i enlighet med ledningens intentioner. Ett väl fungerande internkontrollsystem minskar risken för att avsiktliga eller oavsiktliga fel förorsakar förlust för organisationen. En riktig och fullständig redovisning är en förutsättning för god planering och kontroll inom organisationen. God intern kontroll uppnås genom en lämplig kombination av generella kontroller, till exempel ansvars- och arbetsfördelning samt skydd mot obehörig åtkomst av register, och olika rutinorienterade kontroller, det vill säga kontrollmoment inlagda i system och rutiner. Årets granskning Revisionen har planerats i samråd med Landstingets förtroendevalda revisorer. För att säkerställa att redovisningen blir riktig och fullständig, att resurser inte används på ett felaktigt sätt, samt att redovisningen sköts på ett sätt som främjar god planering och kontroll, har följande områden ingått i 2000 års granskning av den interna kontrollen; Efterlevnad av inköpspolicy samt uppföljning av attestreglemente, ansvar och befogenheter och arbete med en ny ekonomihandbok. Anläggningsregister. En granskning av registret, av rutiner för avskrivningar samt efterlevnad av Landstingets regler och rutiner för aktivering. Leverantörsreskontra. En granskning av registret och dess uppgifter. Löpande redovisning, med tyngdpunkt på rörelsetillhörighet, kontering samt hantering av sekretessbelagda uppgifter. Personaladministration. Kontroll av efterlevnad av regler och rutiner, frånvaro- och närvarorapportering samt riktigheten i utbetalningar.

2 Granskningens genomförande Granskningen har utförts i överensstämmelse med god revisionssed. Inledningsvis har Landstingets huvudbok, leverantörsreskontra samt lönesystem i likhet med tidigare år, behandlats via våra analytiska dataverktyg. Verktygen ger oss på ett effektivt sätt en statistisk översiktsbild av transaktionernas struktur, rörelse och omfattning. År 2000 har även anläggningsregistret analyserats på samma sätt. Med denna översikt som grund, valdes de stickprov ut som följdes upp på respektive förvaltning. Uppföljningen gjordes dels genom kontroll av underlag, dels genom intervjuer med berörd personal på ekonomi- och lönesektionen. Även personal på inköpsavdelningen och enheten för kulturbidrag intervjuades. I denna rapport redovisas generella iakttagelser och bedömningar inom granskningen. I det fall speciella kommentarer krävts avseende enskild förvaltning, redovisas detta i samband med rapporten avseende granskningen av bokslutet år Resultat av granskningen Nedan presenteras kortfattat de iakttagelser och anmärkningar som gjorts vid årets granskning av den interna kontrollen inom Landstinget Kronoberg. Årets granskning har funnit brister i efterlevnad av inköpspolicy, förvaltningarna upphandlar fortfarande högre värden än vad policyn tillåter. Brister har uppmärksammats gällande upphandlingsskyldighet. Revisionen har funnit fall där ingen upphandling gjorts, men där Lagen om offentlig upphandling (1992:1528) föreskriver att så skall ske. Avtal formuleras ofta av personer utan juridisk kompetens. Till exempel hanterar nuvarande avtal med privatläkare endast den ekonomiska ersättningen och inte frågor såsom ansvar och skadestånd. Vidare finns inte samtliga gällande avtal för Landstinget Kronoberg samlat på ett och samma ställe. Den interna kontrollen över utbetalning av bidrag till regionala organisationer skulle kunna ges en översyn. Osäkerhet finns idag huruvida kontrollen är tillfredsställande. Avsaknaden av en gemensam ekonomihandbok märks tydligt i organisationen. Pilotprojekt gällande elektronisk handel pågår, trots bristande samordning samt en oklar struktur över hur inköp skall hanteras. Det är av yttersta vikt att Landstinget först kommer tillrätta med samtliga oklarheter, innan man tittar på eventuella systemlösningar. Oklarheter råder fortfarande kring redovisning av inventarier. Landstinget har inte lyckats förmedla gällande rutiner och regler till samtliga berörda.

3 Granskningen av leverantörsreskontran har visat på en stor mängd registrerade leverantörer, leverantörer utan uppgift om organisationsnummer och innehav av F-skatt. Vidare har granskning visat att situationen med en stor mängd fakturor med mycket små belopp kvarstår. Revisionen har funnit brister i hantering av sekretessuppgifter, gällande framförallt laboratorieanalyser och liknande. Såväl namn som personnummer finns ofta angivet bland räkenskapsmaterialet, vilka är offentliga handlingar. Lönelistor, vilka är underlag för utbetalning, attesteras inte av behörig person. Det finns således en risk att obehöriga personer kan erhålla utbetalningar från Landstinget. Som tidigare uppmärksammats, har revisionen kunnat konstatera att PA-systemet fortfarande har en svaghet då det tillåter registrering av flera arvoden på samma dag. En allmänt god ordning och reda föreligger överlag inom landstingets olika redovisningsenheter. Efter genomförd granskning vill vi även i år tacka landstingets personal som med stort intresse och engagemang biträtt och underlättat vårt arbete. Rapportens uppbyggnad Inledningsvis presenteras de iakttagelser och synpunkter som gjorts vid årets granskning. Efter varje enskilt område följer de rekommendationer till åtgärder som revisionen lämnar till Landstinget Kronoberg.

4 Iakttagelser, synpunkter och rekommendationer till åtgärder Ansvar och befogenheter Inköpspolicy och avtalshantering I föregående års granskning uppmärksammades att Landstingets inköpspolicy inte alltid efterlevs. I svar från Landstingsstyrelsen uppges att man skall se över denna policy. Revisionen har inte sett några effekter av detta i årets granskning. Oklarheterna kring upphandling och avtal är fortfarande många. Enligt lagen om offentlig upphandling (1992:1528) skall hälso- och sjukvårdtjänster vara föremål för förenklad upphandling, oavsett värde. Direktupphandling får endast ske vid låga värden eller om det finns synnerliga skäl. Inom Landstinget idag köps tjänster från privatpraktiserande läkare, utan någon förestående upphandling. Avtal utformas av personer utan någon juridisk kompetens. Osäkerheten kring avtalen är stor och förvaltningarna har efterlyst standardavtal eller andra riktlinjer. Nuvarande avtal hanterar endast den ekonomiska ersättningen, inte ansvar för kompetens, ansvarsförsäkringar, skadestånd, sekretess, journalarbete mm. En högre grad av delegering av upphandling och avtalsformulering till inköpsavdelningen borde eftersträvas för att undvika att undermåliga avtal tecknas, vilket kan leda till skada för Landstinget Kronoberg. De analyser som genomförts av leverantörsreskontran visar på cirka 110 leverantörer som borde ha varit föremål för upphandling, offentlig eller förenklad. Vid förfrågan fanns flera leverantörer för vilka Landstingets inköpsavdelning inte kände till om upphandling skett eller avtal fanns, trots värden överstigande tröskelbelopp för offentlig upphandling. I några fall har revisionen funnit konkreta fall som borde ha varit föremål för offentlig upphandling, men där detta inte skett. I årets granskning har revisionen upplevt det som mycket svårt att få en samlad bild av gjorda upphandlingar och gällande avtal, eftersom det inte finns någon central samordning på detta område. Ansvar, befogenheter och attestreglemente Landstinget Kronoberg har under 2000 antagit ett nytt attestreglemente. Detta följs i stort, men vissa brister förekommer fortfarande. Det gäller framförallt inaktuella attestlistor, i några fall saknas attest, eller är attesterad av obehörig person. Revisionen vill lyfta fram att enligt Landstingets gällande delegationsbestämmelser, är godkänd budget det enda som begränsar attesträtt vad gäller kostnader för den löpande driften. Detta innebär att klinikchef eller motsvarande budgetansvarig har oinskränkta inköpsbefogenheter så länge man håller sig inom budgetramarna. Vid inköp som betingar större värden borde attesten kompletteras, detta för att minska risken för mindre lämplig resursanvändning. Vidare har revisionen tidigare påpekat att attestreglementet bör kompletteras med ett inköpsreglemente samt beloppsmässiga instruktioner.

5 Landstinget Kronoberg ger ekonomiskt bidrag till olika regionala verksamheter, som till exempel politiska organisationer, ungdoms-, utbildnings- och kulturorganisationer. De första nio månaderna under 2000 var bidragens storlek cirka 37 Mkr. Landstingets kontroll över utbetalningarna erhålls genom den av organisationen själv valda revisorns granskning. Detta kan leda till att bidragen får felaktig omfattning och att de ej används ändamålsenligt. Ekonomihandbok Arbetet med den nya ekonomihandboken har inte fortskridit i den takt som planerats, till följd av personalförändringar. Förvaltningarna är i mycket stort behov av regler och rutinbeskrivningar gällande redovisningsprinciper. Övriga iakttagelser Inom Landstinget pågår för tillfället två pilotprojekt med elektronisk handel. Enligt uppgift finns det idag ingen tydlig samordnande funktion som leder dessa projekt. Vidare finns ingen avsatt tid för projekten, utan man arbetar med detta på lediga stunder. Innan den elektroniska handeln börjar användas, finns det några problemområden som måste lösas först, för att handeln skall bli effektiv. Den stora mängden fakturor med mindre belopp (se avsnittet leverantörsreskontran) som identifierats vid tidigare års granskningar får stora ekonomiska följder vid införandet av elektronisk handel. Detta eftersom varje faktura har en relativt stor administrationsavgift från systemleverantören kopplad till sig. Vidare måste alla de oklarheter som nämnts under avsnitt Inköpspolicy och avtalshantering och Ansvar, befogenheter och attestreglemente klargöras, för att ett projekt med så långt gående konsekvenser som elektronisk handel innebär, skall lyckas. Om man till exempel inte från början har mycket klara rutiner för inköp och att dessa görs av inköpsansvariga med rätt behörigheter, kan kostnaderna i samband med felaktiga inköp bli stora. Rekommendationer Årets granskning av inköpspolicy har visat att brister finns i efterlevnad av inköpspolicy och avtalshantering. Upphandling och formulering av avtal samt dess hantering måste skärpas. Som ett led i detta arbete, rekommenderar revisionen en total genomsyn av organisationen kring inköpsfunktionen, framförallt samordning av denna, i syfte att ge inköpsavdelningen ett utökat ansvar och tydligare roll vid upphandling, inköp samt avtalshantering. Landstinget bör tillse att tillräckliga resurser avsätts för detta ändamål. Ramavtal som Landstinget Kronoberg har träffat bör finnas samlade och lättillgängliga för all personal. Nuvarande attestreglemente som är uppbyggt på bas- och delenhetsnivå borde kompletteras med beloppsmässiga instruktioner. Som ett led i att öka Landstinget Kronobergs interna kontroll över bidragen, skulle en diskussion kunna föras om behovet av att själva tillsätta en revisor, som på ett objektivt sätt,

6 garanterar att verksamhetens resurser disponeras på ett ändamålsenligt sätt och att medlemsantalet, som ligger som grund till bidragen, är tillförlitliga. I projektarbetet med elektronisk handel vill revisionen starkt framhålla att det är av yttersta vikt, att först komma tillrätta med samtliga oklarheter inom inköpsområdet, innan man tittar på eventuella systemlösningar. Landstinget Kronoberg bör utse någon person med totalansvar för projektet samt tillse att tillräckliga resurser finns, då detta kommer att få stora konsekvenser för landstinget Kronoberg. Anläggningsregister Trots flera påpekanden av revisionen gällande redovisning av inventarier, råder på flera håll oklarheter kring området. Landstingets gällande regler för aktivering av inventarier innebär att inköp understigande ½ basbelopp (ca kronor för år 2000) skall kostnadsföras direkt. Revisionen har även i år funnit poster som borde ha aktiverats men som kostnadsförts, även det omvända då inköp av mindre värde borde kostnadsföras istället. Landstingsstyrelsen har till revisionen svarat att Landstingsförbundets nyantagna riktlinjer skall gälla för Landstinget Kronoberg. Dessa har vid förfrågan inte varit kända på alla förvaltningarna. Likt tidigare år kan vi se okunskap som en förklaring till felaktig redovisning, konterings- och attestansvariga vet inte alltid vilka beloppsgränser som gäller. Ledande befattningshavare har inte lyckats förmedla gällande regler och rutiner. En annan förklaring som givits av förvaltningarna är att mindre investeringsbelopp som ingår i en större investering, tilldelas ett eget anläggningsnummer. Detta medför svårigheter att vid försäljningar/utrangeringar veta vad som har försvunnit. De flesta anläggningar tilldelas en avskrivningstid på 5 eller 10 år för inventarier och 30 år för fastigheter. Utöver dessa har cirka 25 andra avskrivningstider använts, i vissa fall har till exempel anskaffningarna tilldelats en avskrivningstid på mindre än ett år. Förklaringar som getts på förvaltningarna har varit tilläggsinvesteringar i befintliga anläggningar samt felaktiga inregistreringar. Vidare anser revisionen att en diskussion bör föras över att införa en mer verklighetsanpassad avskrivningstid. Exempelvis tilldelas en hel del skrivare och datorer en avskrivningstid på 10 år, istället för de numera vedertagna 3 åren. Rekommendationer Trots att revisionen vid flera tillfällen har påtalat vikten av att ha klara regler, har vi i årets granskning inte sett någon större förändring. Oklarheter finns fortfarande. Det är av yttersta vikt att ledningen tillser att informationen kommer till samtliga berörda. En ny ekonomihandbok där regler och rutiner är samlade är en förutsättning för enhetlig och klar hantering. Revisionen anser att anläggningstillgångarna bör få en mer verklighetsanpassad avskrivningstid.

7 Leverantörsreskontran En översiktlig genomgång av Landstingets leverantörsregister har skett. Registret innehåller över registrerade postgironummer, varav flertalet tillhör privatpersoner som till största delen erhållit ersättning för sjukresor. Under år 2000 har utbetalningar gjorts till cirka postgironummer. Det finns ca fler postgironummer än faktiska leverantörer, vilket förklaras av att många leverantörer har mer än ett postgironummer registrerat, i vissa fall upp till 11 stycken. Flera registrerade företag saknar uppgift om innehav av F-skatt, samt uppgift om organisationsnummer. Ovanstående iakttagelser minskar förutsättningarna för intern kontroll och riskerna för obehöriga utbetalningar ökar. Mängden fakturor med mindre belopp är fortfarande stor. Som exempel kan nämnas att en ekonomichef i december attesterade en faktura på 9 kronor. I tidigare avsnitt påpekades vikten av att först komma tillrätta med detta, innan man startar elektronisk handel. Man måste vara medveten om konsekvenserna administrationsavgifterna kan föra med sig på fakturor som uppgår till låga belopp. Rekommendationer Vi rekommenderar en omedelbar genomgång och ett löpande underhåll av leverantörsregistret, samt kompletterar detta med de uppgifter som behövs. Dessutom bör man ta bort ej aktuella leverantörer för att minska risken för obehöriga utbetalningar. Löpande redovisning Rörelsetillhörighet, kontering och allmän ordning Inga förändringar har skett av redovisningssystemet under år Rutinerna fungerar fortfarande väl och med undantag av kontering av inventarier (se avsnitt anläggningregister) har inte granskningen föranlett någon anmärkning. Sekretessuppgifter Revisionen har funnit brister i hantering av sekretessuppgifter, gällande framförallt laboratorieanalyser och liknande. Såväl namn som personnummer finns ofta angivet bland räkenskapsmaterialet, vilka är offentliga handlingar. Undantag från konstaterade brister är Ljungby lasarett och Serviceförvaltningen.

8 Rekommendationer Vid besök på berörda förvaltningar har brister påtalats gällande sekretessuppgifter. Åtgärder kommer att vidtas för att skydda dylika uppgifter. Personaladministration Inledningsvis vill revisionen framföra att personalen på personalavdelningen har mycket god kännedom om personalen och dess befogenheter. Kontroller genomförs för att inte oriktiga utbetalningar skall ske. Sårbarheten är dock fortfarande stor, då några nedtecknade regler och rutiner i form av en personalhandbok, ännu inte tagits fram. Revisionen kan konstatera att lönerutinen har en svaghet. Lönelistor som är grund för utbetalning är inte föremål för någon attestering. Det finns således en viss risk att obehöriga personer kan erhålla utbetalningar från Landstinget. En del av årets granskning har avsett en uppföljning av den stora skillnaden mellan faktiskt utbetald ersättning och grundlön, vilket framförallt avser läkare. Följande förklaringar har framkommit; Tillägg för särskild arbetstid. Tillägg för chefstjänst. Så kallade superspecialister får all jour och komp i ekonomisk ersättning. Vanliga läkare har erhållit mer än 30 % av jour och komp i ekonomisk ersättning. Sistnämnda punkt är i de flesta fall begränsad till basenheter med vakanta platser. Detta gör det omöjligt för läkarna att ta ledigt. Inom psykiatriförvaltningen är det relativt vanligt att mer än 30 % erhålls i ekonomisk ersättning. Detta sägs bero på underbemanning. Reseräkningar har varit föremål för granskning. Med undantag av ett fåtal oattesterade reseräkningar har vi inte funnit något att anmärka på. Även arvodesräkningar har stickprovsvis granskats utan anmärkning. Som tidigare uppmärksammats har vi kunnat konstatera att PA-systemet fortfarande har en svaghet då det tillåter registrering av flera arvoden på samma dag. Kontrollen ligger således på personer som registrerar arvodesräkningar, vilket innebär att risken för felaktigheter ökar. Landstinget betalar idag ut så kallade stående reseersättningar till vissa personer. Risken för att en sådan ersättning anses vara lön är stor. Landstinget skall i så fall även betala sociala avgifter och skatt för detta, vilket idag inte sker för den skattefria delen av milersättningen. Rekommendationer Revisionen rekommenderar att Landstinget Kronoberg ser över möjligheten till attestering av lönelistor, vilket skulle minska risken för oriktiga utbetalningar.

9 Landstinget Kronoberg bör tillse att PA-systemet ger möjlighet till kontroll av arvodesräkningar. Kontrollen bör vara automatisk för att undvika att flera arvoden felaktigt utbetalas för en och samma dag. Landstinget Kronoberg måste noga undersöka vilka regler som gäller för hantering av stående reseersättningar och därefter tillse en korrekt hantering av dessa. Växjö 7 mars 2001 Kristina Lindstedt Revisor Peter Bjureberg Auktoriserad revisor

December 2014. Rapport avseende löpande granskning Uddevalla kommun

December 2014. Rapport avseende löpande granskning Uddevalla kommun December 2014 Rapport avseende löpande granskning Uddevalla kommun Innehåll Inledning 1 Utförd granskning 2 Sammanfattande bedömning 6 Inledning Bakgrund Som ett led i den löpande revisionen har vi i denna

Läs mer

PM efter genomförd löpande granskning

PM efter genomförd löpande granskning PM efter genomförd löpande granskning Föreningen Furuboda Till: Från: Styrelsen Håkan Sventorp, auktoriserad revisor Räkenskapsår: 2016-01-01 2016-12-31 Datum: 1 december 2016 Innehållsförteckning 1. Revisionens

Läs mer

Intern kontroll avseende redovisning och räkenskaper 2013. Växjö Kommun. Genomförd på uppdrag av revisorerna

Intern kontroll avseende redovisning och räkenskaper 2013. Växjö Kommun. Genomförd på uppdrag av revisorerna Intern kontroll avseende redovisning och räkenskaper 2013 Växjö Kommun Genomförd på uppdrag av revisorerna September 2013 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 2 1.1 SYFTE OCH METOD... 2 2. ALLMÄNNA REVISIONSÅTGÄRDER...

Läs mer

Landstingets innehav av företagskort (kontokort)

Landstingets innehav av företagskort (kontokort) 1 (2) Landstingets revisorer 2007-12-18 Dnr REV /26/2007 Revisionschef Lennart Ledin 063-14 75 27 Landstingsstyrelsen Landstingets innehav av företagskort (kontokort) På vårt uppdrag har revisionskontoret

Läs mer

Kungälvs kommun. Granskning av intern kontroll inom ekonomiprocesser 2018

Kungälvs kommun. Granskning av intern kontroll inom ekonomiprocesser 2018 Revisionsrapport 2018 Genomförd på uppdrag av kommunens revisorer i Kungälvs kommun Kungälvs kommun Granskning av intern kontroll inom ekonomiprocesser 2018 Innehåll 1. Inledning...1 1.1. Bakgrund...1

Läs mer

December Rapport avseende löpande granskning Uddevalla kommun

December Rapport avseende löpande granskning Uddevalla kommun December 2015 Rapport avseende löpande granskning Uddevalla kommun Innehåll Inledning 1 Utförd granskning 2 Sammanfattande bedömning 6 Inledning Bakgrund Som ett led i den löpande revisionen har vi i denna

Läs mer

Till: Uddevalla kommun Kommunstyrelsen. 451 81 Uddevalla

Till: Uddevalla kommun Kommunstyrelsen. 451 81 Uddevalla Revisorerna Till: Uddevalla kommun Kommunstyrelsen 451 81 Uddevalla Löpande granskning 2012 Inom ramen för årets redovisningsrevision har Ernst & Young på uppdrag av kommunrevisionen genomfört en granskning

Läs mer

Revisionsrapport 2013 Genomförd på uppdrag av revisorerna december 2013. Alingsås kommun. Löpande granskning 2013

Revisionsrapport 2013 Genomförd på uppdrag av revisorerna december 2013. Alingsås kommun. Löpande granskning 2013 Revisionsrapport 2013 Genomförd på uppdrag av revisorerna december 2013 Alingsås kommun Löpande granskning 2013 Innehåll 1. Inledning...2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Syfte... 2 2. Iakttagelser och förslag

Läs mer

Granskning av interna kontrollen

Granskning av interna kontrollen Revisionsrapport* Granskning av interna kontrollen Landstinget Halland Datum 2006-11-29 Författare Leif Johansson Anita Andersson *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Uppdrag...3 2 Syfte och metod...3

Läs mer

Interna kontrollen Primärvårdsnämnden i Varberg 2004-10-06

Interna kontrollen Primärvårdsnämnden i Varberg 2004-10-06 REVISIONSRAPPORT Interna kontrollen Primärvårdsnämnden i Varberg Anita Andersson Leif Johansson 2004-10-06 Innehållsförteckning 1. Inledning...3 1.1 Uppdraget...3 1.2 Bakgrund...3 1.3 Syfte och metod...3

Läs mer

Granskning av intern kontroll i redovisningsrutiner

Granskning av intern kontroll i redovisningsrutiner www.pwc.se Sofia Nylund Certifierad kommunal revisor Simon Löwenthal Revisionskonsult Granskning av intern kontroll i redovisningsrutiner kopplat till de finansiella rapporterna Charlotta Franklin Revisionskonsult

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Interna kontrollen. Primärvårdsnämnden i Falkenberg. Anita Andersson Leif Johansson

REVISIONSRAPPORT. Interna kontrollen. Primärvårdsnämnden i Falkenberg. Anita Andersson Leif Johansson REVISIONSRAPPORT Interna kontrollen Primärvårdsnämnden i Falkenberg Anita Andersson Leif Johansson 2005-06-14 Innehållsförteckning 1. Inledning...3 1.1 Uppdraget...3 1.2 Bakgrund...3 1.3 Syfte och metod...3

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden.

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden. REVISIONSRAPPORT Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden Hylte Kommun November 2002 Rolf Bergman Tommy Karlsson www.pwcglobal.com/se

Läs mer

Intern kontroll i faktura- och lönehantering

Intern kontroll i faktura- och lönehantering Revisionsrapport Intern kontroll i faktura- och lönehantering C4 Energi AB 2009-12-16 Silja Savela Yvonne Lundin Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...1 2 Bakgrund, syfte och revisionsfråga...2

Läs mer

N v. För kdnnedom till: Kommunfullmäktiges presidium, kommundirektören, respektive sektorschef samt ekonomichefen.

N v. För kdnnedom till: Kommunfullmäktiges presidium, kommundirektören, respektive sektorschef samt ekonomichefen. N v HARRYDA KCII"II"IUN Kommunens revisorer 2017-03-06 Kommunstyrelsen LOPANDE GRANSKNING AV TNTERN KONTROLL I REDOVISNTNGSRUTTNER Kommunens revisorer beslutade den 6 mars 2017 att överlämna rapporten

Läs mer

Riktlinjer till reglemente för attest av ekonomiska transaktioner

Riktlinjer till reglemente för attest av ekonomiska transaktioner 1 (5) Typ: Riktlinjer Giltighetstid: Tills vidare Version: 1.0 Fastställd: KF 2009-09-16, 64 Uppdateras: av ekonomiska transaktioner Paragrafen efter rubriken är hänvisning till reglementet för attest

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av leverantörsregister. Sollentuna kommun. pwc

Revisionsrapport. Granskning av leverantörsregister. Sollentuna kommun. pwc Revisionsrapport Granskning av leverantörsregister Sollentuna kommun pwc 2012-11-09 Anders Petersson Anders Haglund Projektledare Uppdragsledare Namn förtydligande Namnförtydligande Innehållsförteckning

Läs mer

ABCD. Intern kontroll avseende inköp Revisionsrapport. Arvika kommun. KPMG 2011-11-15 Antal sidor: 12

ABCD. Intern kontroll avseende inköp Revisionsrapport. Arvika kommun. KPMG 2011-11-15 Antal sidor: 12 ABCD Arvika kommun Intern kontroll avseende inköp Revisionsrapport KPMG 2011-11-15 Antal sidor: 12 ABCD Arvika kommun Intern kontroll avseende inköp 2011-11-15 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund

Läs mer

Granskning av upphandlingsverksamhet

Granskning av upphandlingsverksamhet Revisionsrapport Granskning av upphandlingsverksamhet Yvonne Lundin C 4 Energi AB och C 4 Elnät AB Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 1.1 Bakgrund 1 1.2 Syfte 2 1.3 Metod och avgränsning 2 2 Iakttagelser

Läs mer

Anläggningsredovisning

Anläggningsredovisning Revisionsrapport Anläggningsredovisning Stefan Fredriksson Cert. kommunal revisor Hammarö kommuns revisorer Anläggningsredovisning Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning 1 2. Inledning 1 2.1

Läs mer

ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN

ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN 1(5) ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN 1 Omfattning För att upprätthålla en god intern kontroll krävs bl.a. ändamålsenliga regelverk och rutiner för kontroll av verifikationer. Kontroller i enlighet med

Läs mer

Landstinget Dalarna. Förtroendekänsliga poster. Revisionsrapport. KPMG AB 20 januari 2012 Antal sidor: 6

Landstinget Dalarna. Förtroendekänsliga poster. Revisionsrapport. KPMG AB 20 januari 2012 Antal sidor: 6 Revisionsrapport KPMG AB 20 januari 2012 Antal sidor: 6 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 2 3. Syfte 2 4. Avgränsning/underlag 2 5. Metod 3 6. Projektorganisation 3 7. Utbetalningar via PA-system

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Tekniska nämnden. Hylte Kommun.

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Tekniska nämnden. Hylte Kommun. REVISIONSRAPPORT Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende Tekniska nämnden Hylte Kommun November 2002 Rolf Bergman Tommy Karlsson www.pwcglobal.com/se www.komrev.se Sammanfattning

Läs mer

Revisionsrapport: Uppföljning av genomförda granskningar. Revisionen har genom KPMG genomfört en uppföljning av tidigare genomförda granskningar.

Revisionsrapport: Uppföljning av genomförda granskningar. Revisionen har genom KPMG genomfört en uppföljning av tidigare genomförda granskningar. Revisorerna Direktionen Revisionsrapport: Revisionen har genom KPMG genomfört en uppföljning av tidigare genomförda granskningar. Revisionen önskar att direktionen lämnar synpunkter på de slutsatser som

Läs mer

Granskningsrapport Nr

Granskningsrapport Nr Nr. 2015-06 s revisorer Granskning av Granskningsrapport Nr. 2015-06 Granskningsrapporten är beställd av revisionen i genom: Bengt Sebring Mats Lindskog Bengt Joehns Harri Rosqvist Kristoffer Glinka Audit

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till reglemente för attestering av ekonomiska transaktioner i Bengtsfors kommunkoncern

Tillämpningsanvisningar till reglemente för attestering av ekonomiska transaktioner i Bengtsfors kommunkoncern Fastställda av KS 144 2012-05-15 1(6) Sten-Inge Lilja sten-inge.lilja@bengtsfors.se till reglemente för attestering av ekonomiska transaktioner i Bengtsfors kommunkoncern E-post Telefon Fax Hemsida Bengtsfors

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr R 22 1 (8) REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Fastställt av kommunfullmäktige 2007-06-04, 56 Syfte reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att styrelser och

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av lönerutinerna. Härjedalens Kommun

Revisionsrapport Granskning av lönerutinerna. Härjedalens Kommun Revisionsrapport Granskning av lönerutinerna Härjedalens Kommun 3 September 2012 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 3 2. Rutinbeskrivning... 4 3. Granskningsresultat... 6 Sammanfattning Uppdrag

Läs mer

Revisionsrapport 2018 Genomförd på uppdrag av revisorerna Februari Haparanda kommun. Granskning av: Redovisning av anläggningstillgångar

Revisionsrapport 2018 Genomförd på uppdrag av revisorerna Februari Haparanda kommun. Granskning av: Redovisning av anläggningstillgångar Revisionsrapport 2018 Genomförd på uppdrag av revisorerna Februari 2019 Haparanda kommun Granskning av: Redovisning av anläggningstillgångar Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Uppföljning avseende granskning av attestrutiner

Uppföljning avseende granskning av attestrutiner Revisionsrapport Uppföljning avseende granskning av attestrutiner Nynäshamns kommun December 2010 Jonas Eriksson Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 1.1 Syfte och revisionsfråga... 1 1.2 Avgränsning

Läs mer

Granskning av utbetalningar

Granskning av utbetalningar Revisionsrapport Granskning av utbetalningar Trelleborgs kommun Bengt-Åke Hägg Godkänd revisor Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 1 2.1. Bakgrund... 1 2.2. Revisionsfråga... 1

Läs mer

Revisionsrapport Uppföljande granskning av rapporten Attester och utbetalningsrutiner

Revisionsrapport Uppföljande granskning av rapporten Attester och utbetalningsrutiner Sida 1(1) Datum Revisionen Till: Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Uppföljande granskning av rapporten Attester och KPMG har på uppdrag av kommunens revisorer

Läs mer

Granskning av upphandlingsverksamhet

Granskning av upphandlingsverksamhet Revisionsrapport Granskning av upphandlingsverksamhet Yvonne Lundin Kristianstads Renhållnings AB, Kristianstads Biogas AB Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 1.1 Bakgrund 1 1.2 Syfte 2 1.3 Metod och

Läs mer

Revisionsrapport 7 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna november 2010. Haninge kommun. Granskning av säkerhet i löneutbetalningar

Revisionsrapport 7 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna november 2010. Haninge kommun. Granskning av säkerhet i löneutbetalningar Revisionsrapport 7 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna november 2010 Haninge kommun Granskning av säkerhet i löneutbetalningar Innehåll 1. Sammanfattning och slutsatser...2 2. Inledning...2 2.1.

Läs mer

Delegationsordning, attestordning, firmatecknare samt attestanter för Samordningsförbundet Södra Roslagen

Delegationsordning, attestordning, firmatecknare samt attestanter för Samordningsförbundet Södra Roslagen Delegationsordning, attestordning, firmatecknare samt attestanter för Samordningsförbundet Södra Roslagen Förslag till beslut: Styrelsen godkänner förslag till delegationsordning. Styrelsen godkänner attestordning

Läs mer

Rapport avseende Investeringar. December 2004

Rapport avseende Investeringar. December 2004 Rapport avseende Investeringar. December 2004 Innehåll Inledning...1 Risker i redovisning av investeringar...2 Granskningsansats...3 Utfört arbete...4 Iakttagelser...5 Slutsats...7 Inledning Enligt den

Läs mer

Revisionsrapport Avtalstrohet

Revisionsrapport Avtalstrohet www.pwc.se Revisionsrapport Helena Carlson Avtalstrohet Ljusdal Energi AB Innehållsförteckning 1. Bakgrund och uppdrag... 1 1.1. Syfte och revisionsfråga... 1 1.2. Avgränsning...2 1.2.1. Kommunala bolag...2

Läs mer

Attest och u ta n ord n i n g

Attest och u ta n ord n i n g Beslutad av: Regionstyrelsen, 2017-11 - 07 Diarienummer: RS - 2017-02666 Giltighet: från 2018-01 - 01 till 2022-12 - 31 Riktlinje Attest och u ta n ord n i n g Riktlinjen gäller för: Västra Götalandsregionen

Läs mer

Granskning av förlorad arbetsinkomst avseende politiker

Granskning av förlorad arbetsinkomst avseende politiker Revisionsrapport Granskning av förlorad arbetsinkomst avseende politiker Ängelholms kommun Januari 2010 Anna Eriksson Karin Andersson Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 4 1.1 Bakgrund...

Läs mer

Intern kontroll avseende fakturahantering

Intern kontroll avseende fakturahantering Revisionsrapport* Intern kontroll avseende fakturahantering Eskilstuna kommun Mars 2008 Matti Leskelä Pär Lindberg *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund och syfte...3 1.2

Läs mer

Granskning av landstingets regler och rutiner för attestering av leverantörsfakturor och löner

Granskning av landstingets regler och rutiner för attestering av leverantörsfakturor och löner Granskning av landstingets regler och rutiner för attestering av leverantörsfakturor och löner Rapport nr 8/2013 Oktober 2013 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys...

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av verifikationer och utbetalningsrutiner

Revisionsrapport Granskning av verifikationer och utbetalningsrutiner Revisorerna i Kmunstyrelsen För känned: Kmunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Granskning av verifikationer och utbetalningsrutiner Revisionen har via KPMG genfört en granskning av rutinerna för verifikationshantering

Läs mer

REVISIONSRAPPORT SAMORDNINGSFÖRBUNDET FINSAM I ESLÖV, HÖÖR OCH HÖRBY 2015 1. INLEDNING Härmed avlämnas rapport avseende granskningen av Samordningsförbundet Finsam i Eslöv, Höör och Hörby för räkenskapsåret

Läs mer

Intern kontroll i faktura- och lönehantering

Intern kontroll i faktura- och lönehantering Revisionsrapport Intern kontroll i faktura- och lönehantering AB Kristianstadsbyggen 2009-12-16 Silja Savela Yvonne Lundin Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...1 2 Bakgrund, syfte och revisionsfråga...2

Läs mer

Intern kontroll i faktura- och lönehantering

Intern kontroll i faktura- och lönehantering Revisionsrapport Intern kontroll i faktura- och lönehantering Kristianstads Renhållnings AB 2009-12-16 Silja Savela Yvonne Lundin Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...1 2 Bakgrund, syfte och

Läs mer

Värmdö kommun. Granskning av rutin för reseräkningar Granskningsrapport. KPMG AB 23 april 2012 Antal sidor: 4

Värmdö kommun. Granskning av rutin för reseräkningar Granskningsrapport. KPMG AB 23 april 2012 Antal sidor: 4 Granskningsrapport KPMG AB 23 april 2012 Antal sidor: 4 Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Rutiner delegationer attester 1 3. Kommunicering av rutiner 2 4. Intern kontroll 3 5. Slutsatser 3 1. Bakgrund Vi har av

Läs mer

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna september 2014 Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Granskning av delårsrapport 2014 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 3. Förbundets

Läs mer

Lönehanteringen Ängelholms kommun December 2010 Anna Eriksson, revisionskonsult Karin Andersson, revisionskonsult Kenix Vuong, riskhanteringskonsult

Lönehanteringen Ängelholms kommun December 2010 Anna Eriksson, revisionskonsult Karin Andersson, revisionskonsult Kenix Vuong, riskhanteringskonsult Lönehanteringen Ängelholms kommun December 2010 Anna Eriksson, revisionskonsult Karin Andersson, revisionskonsult Kenix Vuong, riskhanteringskonsult Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 Inledning...

Läs mer

Gränsdragning drift/investering

Gränsdragning drift/investering Revisionsrapport* Gränsdragning drift/investering Hylte kommun 9 september 2008 Inger Andersson *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Inledning...3 2.1 Bakgrund och revisionsfråga...3

Läs mer

VD är ansvarig inför styrelsen att följa budget och planer så att uppställda mål uppnås.

VD är ansvarig inför styrelsen att följa budget och planer så att uppställda mål uppnås. 1 XXXXXXXX AB VD-instruktion från styrelsen 1 Ansvar och befogenheter för verkställande direktören Denna promemoria är avsedd att klargöra arbetsfördelningen mellan styrelsen och verkställande direktören

Läs mer

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Revisionsrapport 2016 Genomförd på uppdrag av revisorerna september 2016 Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Granskning av delårsrapport 2016 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 3. Delårsbokslutsprocessen...3

Läs mer

Revisionsrapport Granskning upphandling

Revisionsrapport Granskning upphandling s revisorer Kmunstyrelsen För känned: Kmunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Revisionen har via KPMG genfört en granskning av rutinerna för upphandling. Revisionen hemställer att kmunstyrelsen lämnar

Läs mer

Revisionsrapport. Intern styrning och kontroll i upphandlings- och inköpsprocessen. Sammanfattning

Revisionsrapport. Intern styrning och kontroll i upphandlings- och inköpsprocessen. Sammanfattning Revisionsrapport Göteborgs universitet Box 100 405 30 Göteborg Datum Dnr 2012-02-13 32-2011-0676 Intern styrning och kontroll i upphandlings- och inköpsprocessen Riksrevisionen har som ett led i den årliga

Läs mer

Länsstyrelsen i Kronobergs läns hantering av länsstyrelsernas samordnade löneservice

Länsstyrelsen i Kronobergs läns hantering av länsstyrelsernas samordnade löneservice 1 Länsstyrelsen i Kronobergs läns hantering av länsstyrelsernas samordnade löneservice Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Länsstyrelsen i Kronobergs län granskat den av länsstyrelsen

Läs mer

Revisionsrapport 4 / 2008 Genomförd på uppdrag av revisorerna november 2008. Lidingö Stad Granskning av Intern kontroll 2008

Revisionsrapport 4 / 2008 Genomförd på uppdrag av revisorerna november 2008. Lidingö Stad Granskning av Intern kontroll 2008 Revisionsrapport 4 / 2008 Genomförd på uppdrag av revisorerna november 2008 Lidingö Stad Granskning av intern kontroll 2008 Lidingö Stad Granskning av Intern kontroll 2008 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning...

Läs mer

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2013 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION LÄNSSJUKVÅRDEN

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2013 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION LÄNSSJUKVÅRDEN För kännedom Länssjukvårdsnämnden Landstingsdirektör Jan Grönlund Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky Sektionschef Samlad Redovisning Maria Hultman Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Hälso- och sjukvårdschef

Läs mer

Löpande granskning av rutin för upphandling

Löpande granskning av rutin för upphandling Revisionsrapport Länsstyrelsen i Uppsala län Hamnesplanaden 3 751 86 Uppsala Datum Dnr 2008-03-19 32-2007-0588 Löpande granskning av rutin för upphandling Som ett led i den årliga revisionen av Länsstyrelsen

Läs mer

Attestreglemente för Malung-Sälens kommun

Attestreglemente för Malung-Sälens kommun Attestreglemente för Malung-Sälens kommun Antaget av kommunfullmäktige 2013-09-23 73 Gäller från och med 2013-10-23 Innehåll Allmänt... 3 Ansvar... 3 Attest... 3 Kontroll av attest, behörighetsattest...

Läs mer

Granskning av förmånsbilar

Granskning av förmånsbilar Granskning av förmånsbilar Rapport nr 2/2017 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 7:2-2017 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. REKOMMENDATIONER... 3 2. BAKGRUND... 4 2.1. REVISIONSFRÅGOR...

Läs mer

ATTESTREGLEMENTE 1(6) STYRDOKUMENT DATUM 2015-01-19

ATTESTREGLEMENTE 1(6) STYRDOKUMENT DATUM 2015-01-19 1(6) STYRDOKUMENT DATUM 2015-01-19 ATTESTREGLEMENTE 1 Bakgrund och syfte Attestreglementet ingår som en del i kommunens internkontroll. Internkontrollens huvudsakliga syfte är att förbättra effektiviteten

Läs mer

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna september 2015 Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Granskning av delårsrapport 2015 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 3. Förbundets

Läs mer

Offentlig sektor KPMG AB 2014-06-10 6 sidor

Offentlig sektor KPMG AB 2014-06-10 6 sidor Avesta Kommun Rapport avseende granskning av hantering av moms Offentlig sektor KPMG AB 6 sidor Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Syfte 2 4. Metod 2 5. Avgränsning 2 6. Genomförande 2 7. Avdrag

Läs mer

Granskning av upphandlingsverksamhet

Granskning av upphandlingsverksamhet Revisionsrapport Granskning av upphandlingsverksamhet AB Kristianstadsbyggen Yvonne Lundin Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 1.1 Bakgrund 1 1.2 Syfte 1 1.3 Metod och avgränsning 2 2 Iakttagelser

Läs mer

Granskningsområde Kontrollmoment Kontroll metod Frekvens Kontrollansvarig Resultat av granskning Ekonomi och administration

Granskningsområde Kontrollmoment Kontroll metod Frekvens Kontrollansvarig Resultat av granskning Ekonomi och administration INTERN KONTROLLPLAN 2015 FYRBODALS KOMMUNALFÖRBUND Granskningsområde Kontrollmoment Kontroll metod Frekvens Kontrollansvarig Resultat av granskning Ekonomi och administration 1. Redovisning Kontroll av

Läs mer

Revisionsrapport. Attestrutiner. Östhammars kommun. Datum: 080918. Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg

Revisionsrapport. Attestrutiner. Östhammars kommun. Datum: 080918. Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg Revisionsrapport Attestrutiner Östhammars kommun Datum: 080918 Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg Sammanfattning Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers har fått i uppdrag av de förtroendevalda

Läs mer

Uppföljning av granskningsplan 2012 för administrativa processer

Uppföljning av granskningsplan 2012 för administrativa processer 1(5) Landstingsstyrelsen Uppföljning av granskningsplan 2012 för administrativa processer Inledning De förtroendevalda har ett övergripande ansvar att följa upp att det är en god internkontroll i landstinget.

Läs mer

Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter

Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter 1 Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Statens Servicecenter granskat den interna styrning och kontroll i myndighetens

Läs mer

Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009. Haninge kommun. Granskning av delårsbokslut 2009

Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009. Haninge kommun. Granskning av delårsbokslut 2009 Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009 Haninge kommun Granskning av delårsbokslut 2009 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...2 3. Kommunens resultat och balansräkning...2

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av ekonomihandbok Kustbostäder och Oxelö Energi. December 2009 Karin Sundelius

Revisionsrapport. Granskning av ekonomihandbok Kustbostäder och Oxelö Energi. December 2009 Karin Sundelius Revisionsrapport Granskning av ekonomihandbok Kustbostäder och Oxelö Energi December 2009 Karin Sundelius INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Sammanfattning och revisionell bedömning...1 2. Bakgrund och revisionsfråga...3

Läs mer

Granskning av löner. Genomförd på uppdrag av revisorerna i Simrishamns kommun Februari 2011. Thomas Hallberg Josabeth Alfsdotter

Granskning av löner. Genomförd på uppdrag av revisorerna i Simrishamns kommun Februari 2011. Thomas Hallberg Josabeth Alfsdotter Granskning av löner Genomförd på uppdrag av revisorerna i Simrishamns kommun Februari 2011 Thomas Hallberg Josabeth Alfsdotter INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 SAMMANFATTNING OCH SLUTSATSER... 2 2 INLEDNING... 3

Läs mer

Avtalsuppföljning utifrån granskning om bisysslor

Avtalsuppföljning utifrån granskning om bisysslor Avtalsuppföljning utifrån granskning om bisysslor Dnr: Rev 33-2012 Genomförd av: Revisionsenheten Thomas Vilhelmsson Vilhelm Rundquist Behandlad av Revisorskollegiet den 19 februari 2014 1 Innehåll 1 Sammanfattning...

Läs mer

Läkemedelsfakturor intern kontroll

Läkemedelsfakturor intern kontroll 1 Revisorerna Johan Magnusson 2005-09-29 Rev/05045 Läkemedelsfakturor intern kontroll Rapport 4-05 2 Läkemedelsfakturor intern kontroll Bakgrund Landstingets revisorer har att genomföra årlig granskning

Läs mer

Lönehanteringen. Trelleborgs kommun. December 2010. Anna Eriksson Karin Andersson Henrik Friang

Lönehanteringen. Trelleborgs kommun. December 2010. Anna Eriksson Karin Andersson Henrik Friang Lönehanteringen Trelleborgs kommun December 2010 Anna Eriksson Karin Andersson Henrik Friang Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning...

Läs mer

Tillämpningsanvisning till Attestreglemente

Tillämpningsanvisning till Attestreglemente Besöksadress: Postadress: Telefon: Webb: www.ange.se Datum: 2015-02-03 Tillämpningsanvisning till Attestreglemente Antaget av kommunstyrelsen den 3 februari 2015 Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro

Läs mer

Uppföljning av intern kontroll avseende fakturahantering

Uppföljning av intern kontroll avseende fakturahantering Revisionsrapport Uppföljning av intern kontroll avseende fakturahantering Katrineholms kommun 2009-06-11 Oscar Hjelte 2009- - Namnförtydligande Namnförtydligande Innehållsförteckning 1 Bakgrund...1 1.1

Läs mer

2013-11-13. Rapport från kommunrevisorerna avseende granskning av rutiner för bilanvändning

2013-11-13. Rapport från kommunrevisorerna avseende granskning av rutiner för bilanvändning KARLSKOGA KOMMUN Kommunstyrelsen 2013-11- 1 4 ~ KARLSKOGA KOMMUN "ld'. Revisionen 2013-11-13 Samhällsbyggnadsnämnden Socialnämnden För kännedom: Kommunfullmäktige Rapport från kommunrevisorerna avseende

Läs mer

Attestinstruktion för Göteborgs stads bostadsaktiebolag

Attestinstruktion för Göteborgs stads bostadsaktiebolag Attestinstruktion för Göteborgs stads bostadsaktiebolag 1.1 Inledning 1.2 Allmänna förutsättningar Huvudprinciperna som ligger till grund för instruktionen är: Aktiebolagslagen Bolagsordningen Styrelsens

Läs mer

Revisorernas bedömning av delårsrapport 2015

Revisorernas bedömning av delårsrapport 2015 Göteborgsregionens kommunalförbund Dnr: 15-287.026 Styrelseärende 4 2015-12-11 Till förbundsstyrelsen Revisorernas bedömning av delårsrapport 2015 De förtroendevalda respektive auktoriserade revisorernas

Läs mer

Reglemente för attest

Reglemente för attest Reglemente för attest Beslutad av kommunfullmäktige 10 december 2018, 177. Dnr KS2018.0458 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Omfattning... 3 1.3 Definitioner... 3 2 Attestroller... 3 3 Kontroller...

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Landstinget Halland. Granskning av interna kontrollen. Handikappförvaltningen Anita Andersson.

REVISIONSRAPPORT. Landstinget Halland. Granskning av interna kontrollen. Handikappförvaltningen Anita Andersson. REVISIONSRAPPORT Granskning av interna kontrollen Handikappförvaltningen Landstinget Halland 2005-10-03 Anita Andersson Leif Johansson INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING...2 1. Uppdrag...3 2. Syfte

Läs mer

Timrå kommun. Kommunens konstinnehav Revisionsrapport. KPMG AB Audit Antal sidor: 9 6 mars 2012 Granskning av kommunens konstinnehav

Timrå kommun. Kommunens konstinnehav Revisionsrapport. KPMG AB Audit Antal sidor: 9 6 mars 2012 Granskning av kommunens konstinnehav Revisionsrapport KPMG AB Audit Antal sidor: 9 6 mars 2012 Granskning av kommunens konstinnehav Innehåll 1. Sammanfattning 2. Bakgrund. Syfte 4. Avgränsning 5. Revisionskriterier 6. Ansvarig nämnd 7. Metod

Läs mer

Landstingsstyrelsens förvaltning Bilaga 1 Internkontrollplan (5)

Landstingsstyrelsens förvaltning Bilaga 1 Internkontrollplan (5) Internkontrollplan 2009 2009-06-01 1(5) Styrning och konsekvensanalyser Landstingsstyrelsens förvaltning har en fastställd budget/verksamhetsplan med mätbara mål Landstingsstyrelsens förvaltning tecknar

Läs mer

REGLEMENTE INTERN KONTROLL

REGLEMENTE INTERN KONTROLL REGLEMENTE INTERN KONTROLL Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

För ytterligare information angående granskningen hänvisas till rapporten.

För ytterligare information angående granskningen hänvisas till rapporten. MARIESTAD KOMMUN 2011-12-13 Revisorerna Till Kommunstyrelsen Barn- och utbildningsnämnden Socialnämnden Miljö- och byggnadsnämnden Teknisk nämnd Kulturnämnd För kännedom Kommunfullmäktige Kommunrevisorerna

Läs mer

Kommunstyrelsen. För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium. Revisionsrapport: Redovisning av materiella anläggningstillgångar

Kommunstyrelsen. För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium. Revisionsrapport: Redovisning av materiella anläggningstillgångar Revisorerna 1 (1) Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport: Redovisning av materiella anläggningstillgångar Revisorerna har uppdragit till KPMG att genomföra en granskning

Läs mer

Göteborgs Stads bostads AB bilaga till revisionsrapporten Granskning av rutiner för arvoden och ersättningar till förtroendevalda

Göteborgs Stads bostads AB bilaga till revisionsrapporten Granskning av rutiner för arvoden och ersättningar till förtroendevalda Stadsrevisionen Göteborgs Stads bostads AB bilaga till revisionsrapporten Granskning av rutiner för arvoden och ersättningar till förtroendevalda goteborg.se/stadsrevisionen 2 September 2016 En bilaga

Läs mer

Granskning av leverantörsregister och leverantörsutbetalningar

Granskning av leverantörsregister och leverantörsutbetalningar www.pwc.se Revisionsrapport Anneth Nyqvist Jessica Nordahl Kontaktrevisor Granskning av leverantörsregister och leverantörsutbetalningar Bollnäs kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning...

Läs mer

Uppföljning av intern kontrollplan per den 31 december 2015 för Täby kommun

Uppföljning av intern kontrollplan per den 31 december 2015 för Täby kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Lena Fahlander Kommunstyrelsen 2016-04-11 Uppföljning av intern kontrollplan per den 31 december 2015 för Täby kommun Sammanfattning Enligt reglementet för intern kontroll (KF 2006-04-24,

Läs mer

G4 2004-03-17. VD-instruktion för ITS-Sweden AB

G4 2004-03-17. VD-instruktion för ITS-Sweden AB G4 2004-03-17 VD-instruktion för ITS-Sweden AB Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 VD Instruktion... 3 Inledning... 3 Styrelsens arbete... 4 Styrelsens Ordförande... 5 Mål och affärsstrategier...

Läs mer

FALKENBERGS KOMMUN 3.02 FÖRFATTNINGSSAMLING

FALKENBERGS KOMMUN 3.02 FÖRFATTNINGSSAMLING FALKENBERGS KOMMUN 3.02 FÖRFATTNINGSSAMLING Attestreglemente Omfattning 1 Detta reglemente gäller för kommunens samtliga ekonomiska transaktioner, inklusive interna transaktioner, medelsförvaltning samt

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr R 22 1 (9) REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Fastställt av kommunfullmäktige 2007-06-04, 56 Syfte reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att styrelser och

Läs mer

Revisionsrapport. Revisionsrapport rörande löpande granskning av Polisen Granskning av ekonomiadministration slutsatser

Revisionsrapport. Revisionsrapport rörande löpande granskning av Polisen Granskning av ekonomiadministration slutsatser Revisionsrapport Rikspolisstyrelsen Box 12 256 102 26 Stockholm Datum Dnr 2008-03-14 32-2007-0571 Revisionsrapport rörande löpande granskning av Polisen 2007 Riksrevisionen har som ett led i den årliga

Läs mer

Granskning av årsbokslut och årsredovisning i Samordningsförbundet

Granskning av årsbokslut och årsredovisning i Samordningsförbundet Granskning av årsbokslut och årsredovisning i Samordningsförbundet i Ånge Avrapportering av granskning per 31 december 2016 Innehåll 1. Inledning...2 1.1. Bakgrund...2 1.2. Syfte och avgränsning...2 1.3.

Läs mer

Granskning av klassificering drift/investering

Granskning av klassificering drift/investering Revisionsrapport Granskning av klassificering drift/investering Botkyrka kommun 2010-05-31 Anders Petersson Jonas Eriksson Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...1 2. Inledning...2 2.1 Bakgrund/syfte,

Läs mer

Revisionsrapport Ramavtal Sundsvalls kommun Linda Marklund, Revisionskonsult Per Ståhlberg, Cert. kommunal revisor

Revisionsrapport Ramavtal Sundsvalls kommun Linda Marklund, Revisionskonsult Per Ståhlberg, Cert. kommunal revisor www.pwc.se Revisionsrapport Linda Marklund, Revisionskonsult Ramavtal Sundsvalls kommun Per Ståhlberg, Cert. kommunal revisor Oktober 2014 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning...

Läs mer

Ekonomiavdelningen 2009-10-19 1(5) REGLEMENTE FÖR KONTROLL AV EKONOMISKA TRANSAKTIONER I VÄRNAMO KOMMUN

Ekonomiavdelningen 2009-10-19 1(5) REGLEMENTE FÖR KONTROLL AV EKONOMISKA TRANSAKTIONER I VÄRNAMO KOMMUN Ekonomiavdelningen 2009-10-19 1(5) REGLEMENTE FÖR KONTROLL AV EKONOMISKA TRANSAKTIONER I VÄRNAMO KOMMUN 1 Detta reglemente gäller för kommunens ekonomiska transaktioner (kassaverifikationer, fakturautbetalningar,

Läs mer

Granskning av utrangering av inventarier vid Skaraborgs Sjukhus 2007

Granskning av utrangering av inventarier vid Skaraborgs Sjukhus 2007 Granskning av utrangering av inventarier vid Skaraborgs Sjukhus 2007 På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna har Öhrlings PricewaterhouseCoopers granskat rutinerna avseende utrangering av inventarier

Läs mer

Projekt med extern finansiering styrning och kontroll

Projekt med extern finansiering styrning och kontroll www.pwc.se Revisionsrapport Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Projekt med extern finansiering styrning och kontroll Sollefteå kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1

Läs mer

Mölndals Stad. Granskning av rutiner och processer för kontroll och redovisning av materiella anläggningstillgångar

Mölndals Stad. Granskning av rutiner och processer för kontroll och redovisning av materiella anläggningstillgångar Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna mars 2014 Mölndals Stad Granskning av rutiner och processer för kontroll och redovisning av materiella anläggningstillgångar Innehåll 1. Sammanfattning...2

Läs mer

Datum: Attestreglemente. För kontroll av kommunens ekonomiska transaktioner. Antaget av kommunfullmäktige den 27 oktober 2014, 70

Datum: Attestreglemente. För kontroll av kommunens ekonomiska transaktioner. Antaget av kommunfullmäktige den 27 oktober 2014, 70 Datum: 2014-10-27 För kontroll av kommunens ekonomiska transaktioner Antaget av kommunfullmäktige den 27 oktober 2014, 70 Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer 841 81 Ånge Torggatan

Läs mer