Tabell för de behöriga myndigheternas svar på rekommendationerna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tabell för de behöriga myndigheternas svar på rekommendationerna"

Transkript

1 Tabell för de behöriga myndigheternas svar på rekommendationerna Svar från de behöriga myndigheterna i Sverige på rekommendationerna i rapport ref. DG (SANCO)/8186/2006 avseende utvärdering av officiella kontroller vad gäller säkerheten i livsmedel av animaliskt ursprung, i synnerhet kött, mjölk och deras produkter, officiell certifiering samt djurens välbefinnande vid tidpunkten för slakt eller avlivning. Rekommendationer 1) Att vidta åtgärder för att nå en tillfredställande och enhetlig nivå av officiell kontroll inom livsmedelsföretagen oavsett vilken behörig myndighet som är ansvarig för dessa kontroller. Åtgärder som föreslås av de behöriga myndigheterna Inom livsmedelsområdet En vägledning för riskklassificering av anläggningar beräknas vara klar till sista december Varje anläggning kan sedan utifrån aktuell riskklass tilldelas en kontrolltid för officiell kontroll. För slakterier används särskilda beräkningar för tilldelning av kontrolltid på grund av ett stort antal lagstadgade uppgifter vid dessa anläggningar. En ändring i avgiftssystemet beräknas vara klar till den sista december Kontrollmyndigheten kommer med det nya avgiftssystemet att kunna ta ut avgifter för tilldelad kontrolltid. Det nya avgiftssystemet bedöms medföra möjlighet till full kostnadstäckning för den behöriga myndigheten. Att anläggningar kan tilldelas kontrolltid enligt nämnda vägledning samt möjligheten till full kostnadstäckning bör tillsammans kunna leda till tillfredställande och mer enhetliga nivåer av officiell kontroll. Det bör dock nämnas att brist på kompetent personal för att utföra officiell kontroll kan komma att minska systemets effektivitet. Inom djurskyddsområdet Koordinering djurskyddskontroll: Djurskyddsmyndigheten kommer som centralt ansvarig myndighet för djurskyddskontrollen att ta ett aktivt samordningsansvar för att kontrollen samordnas på ett effektivt sätt mellan den kommunala nivån och de officiella

2 veterinärerna vid slakterier. I Djurskyddsmyndighetens föreskrifter och allmänna råd (DFS 2006:3) om officiella veterinärers djurskyddskontroll vid slakteri framgår på ett övergripande sätt vilka uppgifter den officiella veterinären har i djurskyddskontrollen. Som en ytterligare del i samordningsarbetet har Djurskyddsmyndigheten i en skrivelse i juli 2006 kommit med närmare instruktioner och förslag till arbets- och ansvarsfördelning mellan kommunala inspektörer och officiella veterinärer vid slakterier. Koordinering mellan livsmedels- och djurskyddskontroll: De krav som ställs i förordning (EG) nr 882/2004 och i förordning (EG) nr 854/2004 innebär till viss del ett delat ansvar mellan Livsmedelsverket och Djurskyddsmyndigheten när det gäller de officiella veterinärernas kontroll vid slakterier. Livsmedelsverket är sakansvarig myndighet för livsmedelskontrollen och arbetsgivare för de officiella veterinärerna medan Djurskyddsmyndigheten är sakansvarig myndighet för djurskyddskontrollen. Detta innebär bl.a. att arbetsinstruktioner till de officiella veterinärerna vid slakterier (enligt rekommendation 3) kommer att ges ut av Livsmedelsverket. Vägledningar på djurskyddsområdet till officiella veterinärer och kommuner kommer att tas fram av Djurskyddsmyndigheten. Myndigheterna löser samordningen genom täta kontakter och möten. Utbildningar för officiella veterinärer vid slakterier (enligt rekommendation 12) kommer att samarrangeras av Livsmedelsverket och Djurskyddsmyndigheten. 2) Att genomföra ett system av officiella kontroller som regelbundet utförs på riskbas och med lämplig frekvens enligt artikel 3 i förordning (EG) nr 882/2004. Inom livsmedelsområdet För att genomföra ett system av officiella kontroller som regelbundet utförs på riskbas och med lämplig frekvens kommer en vägledning för riskklassificering av anläggningar att användas. Vägledningen beräknas vara fullständigt klar till den sista december En inte helt fullständig version av vägledningen är dock redan publicerad på en lösenordsskyddad webbadress som framförallt riktar sig till inspektörer.

3 Inom djurskyddsområdet Frekvens för djurskyddskontroll kommunerna: Djurskyddsmyndigheten har fastslagit rekommenderade minimiintervall för djurskyddskontroll i myndighetens allmänna råd om tillsyn m.m. Som en följd av bl.a. kontrollförordningens regler kommer råden under första halvåret 2007 att ersättas av Djurskyddsmyndighetens föreskrifter och allmänna råd om offentlig djurskyddskontroll. De nuvarande tillsynsintervallen stödjer sig på en övergripande riskklassificering baserad på empirisk grund. För slakterier innebär exempelvis detta att den kommunala djurskyddsinspektören bör besöka anläggningen minst två gånger per år. Vid sidan av dessa rutinmässiga besök skall objekt kontrolleras om det finns anledning att anta att djurskyddsbestämmelserna inte efterlevs, som t.ex. vid anmälningar. Frekvens för djurskyddskontroll officiella veterinärer vid slakteri: Som komplement till myndighetens föreskrifter och allmänna råd om officiella veterinärers djurskyddskontroll vid slakteri arbetar Djurskyddsmyndigheten med mer detaljerade arbetsinstruktioner som kommer att utges under hösten Djurskyddsmyndigheten har också utarbetat ett gemensamt inspektionsformulär för de officiella veterinärernas djurskyddskontroll vid slakterier. Avsikten är att veterinärerna med hjälp av detta formulär skall kunna ta en enhetlig ingångsstatus för djurskyddet vid slakterier. På basis av erfarenheter från denna första genomgripande kontroll kan veterinären sedan mer specifikt (riskbaserat) lägga upp sin löpande kontroll. Fortsatt arbete med riskbaserad kontroll: Djurskyddsmyndigheten deltar för närvarande i en nordisk myndighetsgrupp som i samarbete med företrädare för forskningen ser över möjligheterna att definiera objektiva kriterier som skulle kunna ligga till grund för en helt utbyggd riskbaserad djurskyddskontroll.

4 3) Att ytterligare utarbeta och utfärda de riktlinjer och anvisningar som för närvarande endast föreligger som utkast. Livsmedelsverket avsikt är att färdigställa de instruktioner och vägledningar som endast föreligger som utkast. Livsmedelsverkets vägledning om offentlig kontroll vid mindre mjölkproduktanläggning beräknas vara klar till den 1 december Livsmedelsverkets vägledning för genomförande av offentliga kontroller vid slakt av tama hov- och klövdjur beräknas vara klar till den sista december Livsmedelsverkets vägledningar för revision av livsmedelsföretagare vid köttanläggning respektive inspektion av livsmedelsföretagare vid köttanläggning beräknas bli publicerade i maj I de två sistnämnda vägledningarna kan dock, vid publiceringstillfället, information komma att saknas för vissa rubricerade områden. Djurskyddsmyndigheten och Livsmedelsverket skriver i samråd instruktionerna om den praktiska tillämpningen av föreskrifterna om officiella veterinärers djurskyddskontroll vid slakteri. Instruktionerna kommer enligt planering att vara färdiga under hösten Därtill kommer mer detaljerade vägledningar att utarbetas om t.ex. olika bedömningsfrågor vid djurskyddskontroll. Enligt vår gemensamma planering skall vägledningarna vara klara under våren ) Att ytterligare utarbeta och genomföra ett revisionssystem i enlighet med artikel 4.6 i rådets förordning (EG) nr 882/2004. Inom livsmedelsområdet Det svenska revisionssystemet utvecklas kontinuerligt med Kommissionens vägledning om "revision av myndigheter" (Kommissionens beslut av den 29 september 2006) som grund. Som exempel kan nämnas att antalet normerande inspektioner (dvs. revision av lokala myndigheter) planeras att öka inom mjölk-, ägg-, storhushålls- och butiksområdet. Livsmedelsverkets internrevisioner kommer också att bli mer tydligt riskbaserade. Vidare diskuteras ett förslag där Länsstyrelserna i varje län tar över ansvaret från Livsmedelsverket för de revisioner av kommuner som är inriktade på planering, genomförande och resurser. Inom djurskyddsområdet Revision av officiella veterinärer vid slakteri:

5 Djurskyddsmyndigheten kommer att revidera de officiella veterinärernas djurskyddskontroll på slakterier. En handlingsplan för hur detta skall utföras kommer att utarbetas. Revision av länsstyrelsen: Djurskyddsmyndigheten följer fortlöpande upp Länsstyrelsernas arbete med djurskyddskontroll m.m. genom revisionsbesök. Revisionerna kommer att genomföras, med som högst ett treårsintervall. Enligt Djurskyddsmyndighetens föreskrifter och allmänna råd om offentlig djurskyddskontroll skall Länsstyrelsen inför revisionen ge myndigheten den information och de dokument som myndigheten begär och som behövs för revisionen. Vid revisionsbesöket följs en i förväg uppgjord disposition. Revisionsbesöken sammanfattas i en rapport i form av en redogörelse för hur berörd Länsstyrelse arbetar samt ett yttrande vilket innehåller Djurskyddsmyndighetens bedömning av Länsstyrelsens djurskyddsarbete. Beroende på resultatet av revisionen följs denna upp genom krav på återrapportering eller återbesök. Djurskyddsmyndigheten genomförde, som en pilotstudie, fyra stycken revisionsbesök under Under 2006 kommer sju stycken länsstyrelser att revideras. Revision av kommunen: Länsstyrelsen har i sin tur att revidera kommunernas operativa djurskyddskontroll. Hur detta kommer att gå till regleras i Djurskyddsmyndighetens föreskrifter och allmänna råd om offentlig djurskyddskontroll. Av föreskrifterna kommer det att framgå bl.a. att Länsstyrelsen regelbundet ska granska djurskyddskontrollen i länets kommunala nämnder genom revision. En sådan granskning bör enligt föreskriftsförslaget ske vart tredje år. Inför revisionen ska enligt föreskriftsförslaget den kommunala nämnden ge Länsstyrelsen den information och de dokument som styrelsen begär och som behövs för revisionen. Om allvarliga brister framkommer vid revisionen ska Länsstyrelsen överväga någon åtgärd med stöd av 24 d, 24 e eller 24 f djurskyddslagen. Länsstyrelsen ska ge nämnden en revisionsrapport så snart det kan ske. Länsstyrelsen ska

6 skicka en kopia av revisionsrapporten till Djurskyddsmyndigheten. Enligt Djurskyddsmyndighetens sammanställning av tillsynsrapporteringen för år 2005 genomförde Länsstyrelserna 49 kommunbesök under Vidare finns ett förslag att Livsmedelsverket, Djurskyddsmyndigheten samt andra berörda behöriga myndigheter under 2007 utvecklar en gemensam syn på revisionssystem av kontrollverksamheten. Detta gäller revision på central, regional och lokal nivå. 5) Att vidta åtgärder för att säkerställa att de offentliggjorda förteckningarna över godkända livsmedelsföretag är riktiga. 6) Att upprätta förfaranden för officiell certifiering för att säkerställa att informationen om certifikatet är korrekt och autentiskt. I syfte att säkerställa att de offentliggjorda förteckningarna över godkända livsmedelsanläggningar är riktiga kommer Livsmedelsverket under 2007 att ta fram och sprida information om hur köttanläggningar ska klassificeras vid godkännande enligt det nya regelverket. För att undvika att fel begås vid intygsskrivning kommer Livsmedelsverket att satsa på att utbilda de lokala och regionala kontrollmyndigheterna. En utbildning med fokus på bland annat export och intygsskrivning kommer att erbjudas all kontrollpersonal på lokal och regional nivå under I samband med att nya intyg för export till Ryska Federationen träder i kraft kommer Livsmedelsverket att uppdatera den befintliga informationen till veterinärer som finns för ifyllande av intyg. Uppdateringen kommer att innebära ett förtydligande om vilka skyldigheter den som skriver under ett intyg har. Enheten för internationell handels hemsida ( kommer också att uppdateras med förtydliganden om intygsskrivning. Förtydligandet kommer att innebära att mer information om intygsskrivning kommer att ligga direkt på den sida från vilken exportintygen kan skrivas ut. 7) Att vidta åtgärder för att säkerställa livsmedelsföretagen uppfyller de allmänna och särskilda hygienkrav som uppställts i rådets förordningar (EG) nr 852/2004 Livsmedelsverket bedriver ett kontinuerligt arbete med att ta fram vägledningar. De specifika vägledningarna som nämns i svaret till rekommendation 3 kommer att publiceras på livsmedelsverkets hemsida, vilket bedöms underlätta för de

7 respektive 853/2004. lokala myndigheterna att utföra officiell kontroll. Vidare genomförs en omorganisation av Enheten för köttillsyn på Livsmedelsverket. De nya regioner som bildas vid nämnda omorganisation bedöms medföra ökade resurser för att hantera ärenden från de anläggningar där enheten utövar direkt officiell kontroll. Dessa ökade resurser bör underlätta för besiktningsveterinärorganisationen att få rättelse av noterade avvikelser. Vidare har Livsmedelsverket i rapport 8/2006 föreslagit åtgärder för att höja den livsmedelshygieniska kompetensen hos dem som handhar livsmedel yrkesmässigt. Det förordade förslaget innebär ett förtydligande av gällande bestämmelser genom att i föreskriftsform fastställa miniminivåer på utbildning för de företag som hanterar oförpackade livsmedel eller förpackade kyl- och frysberoende livsmedel. Det är ännu inte beslutat om detta förslag ska genomföras. 8) Att förbättra de officiella kontrollerna av identifieringsmärkenas användning i de godkända anläggningarna och i synnerhet säkerställa att gamla identifieringsmärken avlägsnas från återanvändbara lådor och behållare. 9) Att förbättra kontrollen av djuridentifieringen på slakterinivå så att den helt överensstämmer med förordning (EG) nr 854/2004. I syfte att förbättra de officiella kontrollerna av identifieringsmärkenas användning i de godkända anläggningarna kommer information om detta att finnas i vägledningarna Inspektion av livsmedelsföretagare vid köttanläggning respektive Revision av livsmedelsföretagare vid köttanläggning som beräknas bli publicerade i maj Statens jordbruksverks föreskrifter om obligatorisk övervakning avseende förekomst av BSE hos nötkreatur (SJV FS 2006:54) trädde i kraft den 15 juni Av nämnda föreskrift framgår bland annat att den som ansvarar för driften på slakteriet ska kontrollera att nötkreaturet, med det av djurhållaren uppgivna identifikationsnumret, finns registrerat i centrala djurdatabasen. Vidare framgår av nämnda föreskrift att om uppgifter saknas eller inte är korrekta ska alla delar av nötkreaturet skickas till destruktion. Livsmedelsverket har genom 13 i förordning om provtagning på djur m.m fått befogenheter att bedriva officiell kontroll över nämnda föreskrift. Nämnda nya befogenheter och föreskrift bedöms kunna förbättra den officiella kontrollen av att livsmedelsföretagaren uppfyller sin skyldighet enligt förordning 853/2004, bilaga III, kapitel IV, punkt 4.

8 10) Att säkerställa att undersökningar efter slakt utförs så som krävs i förordning (EG) nr 854/ ) Att vidta de åtgärder som krävs för att bringa kontroller och identifiering av animaliska biprodukter i överensstämmelse med rådets förordning (EG) nr 1774/2002. Förordning (EG) 854/2004 föreskriver att mag-kröslymfknutor hos nötkreatur och tamsvin ska palperas. Livsmedelsverket kommer att anpassa instruktionen och vägledningen för Genomförande av offentliga kontroller vid slakt av tama hov- och klövdjur till nämnda förordning. När det gäller besiktning efter slakt av svin förutses att införlivandet är förenat med svårigheter. Detta eftersom bemanningen på slaktlinjen bedöms behöva utökas för att aktuell palpation ska kunna genomföras samt att slaktlinjerna kan behöva anpassas för denna bemanning. Behöriga myndigheter inom livsmedelskontrollen har fått utökade befogenheter genom 13 i förordning om foder och animaliska biprodukter, som utkom från trycket den 21 juni I nämnda förordning framgår att Livsmedelsverket eller den kommun som bedriver livsmedelskontroll på en anläggning också är behörig myndighet att utöva offentlig kontroll över efterlevnaden av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1774/2002 samt av föreskrifter och beslut som meddelats med stöd av 11 lagen (2006:805) om foder och animaliska biprodukter. Nämnda utökade befogenheter medför att det nu är möjligt för de behöriga myndigheter inom livsmedelskontrollen att vidta åtgärder när avvikelser från förordning (EG) nr 1774/2004 noterats på anläggningar där myndigheten utövar livsmedelskontroll.

9 12) Att säkerställa att veterinärernas och assistenternas yrkeskvalifikationer uppfyller kraven i förordning (EG) nr 854/2004. Inom livsmedelsområdet En kartläggning av vilka insatser som krävs för att uppfylla nämnda krav inleds under Utifrån resultatet av nämnda kartläggning kommer en plan att tas fram för hur kravet ska tillgodoses. Inom djurskyddsområdet Djurskyddsmyndigheten planerar för att varje officiell veterinär vid slakteri skall erhålla djurskyddsutbildning under två heldagar per år. Utbildningarna kommer att starta under hösten Utbildningen kommer särskilt att ta upp utbildningskraven i förordning (EG) nr 854/2004 bilaga I, avsnitt III, kapitel IV. Officiella assistenter kommer i princip inte att ansvara för djurskyddskontroller enligt (EG) nr 882/2004 på svenska slakterier. Undantagna är de officiella assistenter som arbetar med slakt av ren. Särskilt utbildning kommer att anordnas för denna assistentkategori. Extra tilläggsutbildning för veterinärer med utomeuropeisk examen kan komma att ingå i veterinärernas kompletteringsutbildning för svensk veterinärlegitimation (den s.k. TUVE-kursen). En slakteriinriktad förlängning av veterinärstudenternas utbildning i djurskydd på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) kan också komma i fråga. Djurskyddsmyndigheten har i maj i år medverkat i den nuvarande studentutbildningen vid SLU med föreläsningar för flera årskurser om slakt och de officiella veterinärernas arbete.

Vägledning för kontrollmyndigheter m.fl. Kontroll av livsmedelsföretagarens TSEprovtagning

Vägledning för kontrollmyndigheter m.fl. Kontroll av livsmedelsföretagarens TSEprovtagning 1(7) 2012-04-13 Version 1.0 Dnr 33-3994/12 Avdelningen för djurskydd och hälsa Vägledning för kontrollmyndigheter m.fl. Kontroll av livsmedelsföretagarens TSEprovtagning vid slakt Fastställd 2012-04-13

Läs mer

EU s granskning av Sveriges livsmedelskontroll 2010 vad blev resultatet?

EU s granskning av Sveriges livsmedelskontroll 2010 vad blev resultatet? EU s granskning av Sveriges livsmedelskontroll 2010 vad blev resultatet? FAH september 2010 Nils Alesund 08-452 75 98 Food and Veterinary Office, FVO FVO är EUs kontrollmyndighet med uppgift att genom

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om offentlig djurskyddskontroll;

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderlagstiftningen

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderlagstiftningen 1 Upplands-Bro kommun Taxa för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderlagstiftningen Gäller from 2016-01-01 Beslut i kommunfullmäktige 2015-11-18 2 Upplands-Bro kommun Taxa för offentlig kontroll

Läs mer

TAXA INOM LIVSMEDELSKONTROLLEN

TAXA INOM LIVSMEDELSKONTROLLEN TAXA INOM LIVSMEDELSKONTROLLEN Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Taxa inom livsmedelskontrollen Taxa 2006-12-18, 227 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version Senast

Läs mer

Taxa för kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen i Täby kommun

Taxa för kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen i Täby kommun Taxa för kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen i Täby kommun Taxan gäller från och med den 1 januari 2017 Fastställd av Täbys kommunfullmäktige 2016-11-28, 111 med stöd av livsmedelslagen

Läs mer

Taxa Offentlig kontroll av livsmedel

Taxa Offentlig kontroll av livsmedel Taxa Offentlig kontroll av livsmedel Beslutad av Kommunfullmäktige 2014-11-24 120 Taxa för Torsås kommuns offentliga kontroll av livsmedel Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Torsås

Läs mer

KOMMUNAL TAXA. Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen

KOMMUNAL TAXA. Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen KOMMUNAL TAXA FÖR SANDVIKENS KOMMUN Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen Kommunfullmäktiges beslut den 20 november 2017, 210 Denna taxa meddelas med stöd av 6 andra stycket,

Läs mer

Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel;

Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel; 1 Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel; (H 4) Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. Omfattning 1

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr / av den XXX

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr / av den XXX EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den XXX SANCO/10667/2012 (POOL/G4/2012/10667/10667-EN.doc) D023049/06 [ ](2013) XXX draft KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr / av den XXX om ändring av bilagorna till Europaparlamentets

Läs mer

Taxa för Grums kommuns offentliga kontroll av efterlevnaden av livsmedelslagstiftningen

Taxa för Grums kommuns offentliga kontroll av efterlevnaden av livsmedelslagstiftningen TAXA FÖR KONTROLL ENLIGT LIVSMEDELSLAGEN Datum Antagen av Kommunfullmäktige Reviderad datum Paragraf 127 1(5) Taxa för Grums kommuns offentliga kontroll av efterlevnaden av livsmedelslagstiftningen 2(5)

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR FALKÖPINGS KOMMUN KS 2015/295 406 KFS 2015:16 Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedelsoch foderlagstiftningen (Antagen av kommunfullmäktige den 26 oktober 2015) (Gäller

Läs mer

Taxa för kontroll. inom livsmedelsområdet. Taxan antagen av fullmäktige den 21 oktober

Taxa för kontroll. inom livsmedelsområdet. Taxan antagen av fullmäktige den 21 oktober Taxa för kontroll inom livsmedelsområdet Taxan antagen av fullmäktige den 21 oktober 2015 171 2 Taxa för offentlig kontroll, prövning och registrering inom livsmedelsområdet Inledande bestämmelser 1 Denna

Läs mer

Taxa för miljö- och hälsoskyddsnämndens offentliga kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för miljö- och hälsoskyddsnämndens offentliga kontroll inom livsmedelsområdet Taxa för miljö- och hälsoskyddsnämndens offentliga kontroll inom livsmedelsområdet Dokumenttyp Taxa Dokumentansvarig Miljö- och hälsoskyddsnämnden Dokumentnamn Taxa för miljö- och hälsoskyddsnämndens offentliga

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen

Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Miljönämnden östra Skaraborgs kostnader för offentlig kontroll enligt EG:s

Läs mer

Taxa. Taxa för offentlig kontroll och prövning inom livsmedelsområdet MBN Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi

Taxa. Taxa för offentlig kontroll och prövning inom livsmedelsområdet MBN Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi MBN 11-253 406 Taxa för offentlig kontroll och prövning inom livsmedelsområdet Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Antagen av KF 2011-11-28, 66 Indexjusterad av MBN 2018-11-01

Läs mer

Livsmedelsverkets författningssamling

Livsmedelsverkets författningssamling Livsmedelsverkets författningssamling ISSN 1651-3533 Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel; (H 4) Utkom från trycket 29 december 2005 beslutade den 20 december 2005. Med stöd

Läs mer

TAXA FÖR PRÖVNING OCH KONTROLL INOM LIVSMEDELS- OMRÅDET I EKSJÖ KOMMUN

TAXA FÖR PRÖVNING OCH KONTROLL INOM LIVSMEDELS- OMRÅDET I EKSJÖ KOMMUN Kf 32, 2018-11-15 TAXA FÖR PRÖVNING OCH KONTROLL INOM LIVSMEDELS- OMRÅDET I EKSJÖ KOMMUN Kf 32, 2018-11-15 Taxa för prövning och offentlig kontroll inom livsmedelsområdet i Eksjö kommun Inledande bestämmelser

Läs mer

Avgifter för den kommunala livsmedelskontrollen

Avgifter för den kommunala livsmedelskontrollen Ansvarig Lina Rosenstråle, verksamhetsområdeschef Dokumentnamn - Avgifter för den kommunala livsmedelskontrollen Upprättad av Berörda verksamheter Samhällsbyggnad Reviderad KF 2011-12-15, 149, KF 2014-09-18

Läs mer

Nya avgifter för den kommunala livsmedels- och foderkontrollen.

Nya avgifter för den kommunala livsmedels- och foderkontrollen. Nya avgifter för den kommunala livsmedels- och foderkontrollen. Förslag till beslut Miljö- och byggnämnden föreslår att Kommunfullmäktige ska besluta att med stöd av 6,14 Förordning om avgifter för kontroll

Läs mer

HKF 4230 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 4230 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) Antaget i kommunfullmäktige 2006-04-18, 65, med ändring 2009-12-07, 232, 2010-12-06, 236, 2011-09-12, 167, 2014-12-08, 8 och 28, 2016-11-14, 18 samt 2018-12-17, 30 Ändringar beslutade av tillsynsnämnden

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Datum 2014-01-16 Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2011-10-20, 206 Kommunfullmäktige 2011-12-20, 152 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2013-10-24, 154

Läs mer

Taxa för prövning och offentlig kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för prövning och offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Taxa för prövning och offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Taxa Diarienummer: KS 2016/1602 Dokumentansvarig: Enhetschef, miljöenheten Beredande politiskt organ: Miljö- och byggnadsnämnden Beslut:

Läs mer

TAXA för offentlig kontroll av livsmedel

TAXA för offentlig kontroll av livsmedel TAXA för offentlig kontroll av livsmedel MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Denna taxa är antagen och fastställd av kommunfullmäktige i Hammarö kommun 2015-11-30, Kf 146 Taxan träder i kraft 2016-01-01 2 (5) Inledande

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Taxa för Västervik kommuns offentliga kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för Västervik kommuns offentliga kontroll inom livsmedelsområdet Miljö- och byggnadsnämndens dnr: 2014:1887 Taxa för Västervik kommuns offentliga kontroll inom livsmedelsområdet Fastställd av kommunfullmäktige 2014-12-15, 45 Att gälla från och med 2015-01-01 Inledande

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR STOCKHOLM Utgiven av stadsledningskontoret 2015:21 Taxa från och med den 1 januari 2016 för miljö- och hälsoskyddsnämndens kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Gäller från 1 januari 2019 Dokumenttyp: Regel Diarienummer: KS-2018/596 Beslutande nämnd: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2018-11-21 Giltighetstid: Tills

Läs mer

Taxa för livsmedelskontroll och foderkontroll

Taxa för livsmedelskontroll och foderkontroll Taxa 1(5) 2015-05-26 Dnr: MHN 2015-000532.54 Fastställd av Kommunfullmäktige i Danderyds kommun 2015-12-14, 111 Taxa för livsmedelskontroll och foderkontroll Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller

Läs mer

Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel;

Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel; 1 Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel; (H 4) Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. Denna version

Läs mer

Kommunal författningssamling

Kommunal författningssamling Kommunal författningssamling Taxa 2011 nr 6 Taxa för prövning och kontroll inom livsmedelsområdet Antagen av kommunfullmäktige 10 november 2011 203 Gäller från och med 1 januari 2012 Ersätter KFS 2009

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Gäller från och med 2017-01-01 Taxa för offentlig kontroll av livsmedel fastställd av kommunfullmäktige i Mjölby 2013-11-19, 116 fastställd av kommunfullmäktige

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdena

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdena Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdena Dokumentansvarig: Förvaltningschef Bygg- och miljöförvaltningen Antaget: KF 2016-11-07, 125 TAXA 2(5) Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdena

Läs mer

TAXA för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderområdena

TAXA för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderområdena TAXA för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderområdena MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Denna taxa är antagen och fastställd av kommunfullmäktige i Filipstads kommun KF 2015-11-12 109 Taxan träder i

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om provtagning på djur, m.m.; SFS 2006:815 Utkom från trycket den 21 juni 2006 utfärdad den 8 juni 2006. Regeringen föreskriver 1 följande. Inledande bestämmelser

Läs mer

Taxa för Ljungby kommuns offentliga kontroll inom livsmedels- och foderlagstiftningen

Taxa för Ljungby kommuns offentliga kontroll inom livsmedels- och foderlagstiftningen Diarienummer: Mob 2014/1443 Mob 2017/1955 Mob 2018/2166 Taxa för Ljungby kommuns offentliga kontroll inom livsmedels- och foderlagstiftningen Antagen av kommunfullmäktige 2014-09-29, 83 Reviderad 2015-11-23,

Läs mer

STORFORS KOMMUN. TAXA för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderområdena

STORFORS KOMMUN. TAXA för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderområdena STORFORS KOMMUN TAXA för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderområdena MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Denna taxa är antagen och fastställd av kommunfullmäktige i Storfors kommun 2011-12-15 KF 158 Reviderad

Läs mer

1(6) Taxa för Eda kommuns offentliga kontroll av livsmedel. Styrdokument

1(6) Taxa för Eda kommuns offentliga kontroll av livsmedel. Styrdokument 1(6) Taxa för Eda kommuns offentliga kontroll av livsmedel Styrdokument 2(6) Styrdokument Dokumenttyp - Beslutad av Kommunfullmäktige 2013-01-30 5 Dokumentansvarig Verksamhetschef samhällsbyggnad Reviderad

Läs mer

Taxa för Övertorneå kommuns offentliga kontroll av livsmedel

Taxa för Övertorneå kommuns offentliga kontroll av livsmedel 1 Taxa för Övertorneå kommuns offentliga kontroll av livsmedel Nedanstående taxa följer Sveriges kommuner och landstings underlag 2013-06-20. Underlag för utformning av taxa för offentlig kontroll av livsmedel.

Läs mer

Taxa för Tjörns kommuns offentliga kontroll inom livsmedels- och foderlagstiftningen

Taxa för Tjörns kommuns offentliga kontroll inom livsmedels- och foderlagstiftningen Taxa för Tjörns kommuns offentliga kontroll inom livsmedels- och foderlagstiftningen Handläggare: Miljöavdelningen Datum: 2013-10-24 Ytterligare formalia SBN 195 2013-1491 KF 203 2013/309-460 Tjörn Möjligheternas

Läs mer

Taxa för prövning och kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för prövning och kontroll inom livsmedelsområdet Kommunal författningssamling Taxa för prövning och kontroll inom livsmedelsområdet Motala kommun Beslutsinstans: 2009-02-23 Paragraf: KF 24 2011-12-19 2013-02-25 Paragraf: 11/KS 0269 KF 176 12/KS 0272

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Taxa 2014-12-17 Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Dnr BMN 2014/89 Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet antagen av Kommunfullmäktige 2011-12-19 187 med justering beslutad

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR FALKÖPINGS KOMMUN KS 2018/253 406 KFS 2019:04 Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedelsoch foderlagstiftningen Antagen av kommunfullmäktige den 26 november 2018 Gäller

Läs mer

Taxa från och med den 1 januari 2018 för Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnds kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen

Taxa från och med den 1 januari 2018 för Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnds kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen Dnr 2017-2239 Sida 1 (6) Bilaga 3 Taxa från och med den 1 januari 2018 för Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnds kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen Inledande bestämmelser 1 Denna taxa

Läs mer

Nykvarns kommun, / Taxa för Bygg-och miljönämndens offentliga kontroll och övriga kostnader inom livsmedels- och foderlagstiftningen

Nykvarns kommun, / Taxa för Bygg-och miljönämndens offentliga kontroll och övriga kostnader inom livsmedels- och foderlagstiftningen Nykvarns kommun, / Taxa för Bygg-och miljönämndens offentliga kontroll och övriga kostnader inom livsmedels- och foderlagstiftningen Antagen av kommunfullmäktige den 19 december 2013, 118 Nykvarns kommun,

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedel- och foderlagstiftningen

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedel- och foderlagstiftningen Dnr 46/2018-041 Taxa för offentlig kontroll inom livsmedel- och foderlagstiftningen Fastställd av kommunfullmäktige i Arboga den 29 november 2018, 141 Fastställd av kommunfullmäktige i Kungsör den 12 november

Läs mer

Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel;

Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel; 1 Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel; (H 4) Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. Denna version

Läs mer

Författning Taxa för offentlig kontroll av livsmedel. Antagen av kommunfullmäktige 125, 2017

Författning Taxa för offentlig kontroll av livsmedel. Antagen av kommunfullmäktige 125, 2017 Författning 4.6.2 Antagen av kommunfullmäktige 125, 2017 Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller för avgifter för Staffanstorps kommuns kostnader för offentlig

Läs mer

Taxa enligt livsmedels- och foderlagstiftningen

Taxa enligt livsmedels- och foderlagstiftningen Malmö stad Miljöförvaltningen Taxa enligt livsmedels- och foderlagstiftningen Ant. av kommunfullmäktige den 2 januari 2007, 278. Ändr. den 29 mars 2007, 63, den 21 oktober 2009, 192, den 27 oktober 2011,

Läs mer

Taxa för Sigtuna kommuns offentliga kontroll av livsmedel

Taxa för Sigtuna kommuns offentliga kontroll av livsmedel Taxa för Sigtuna kommuns offentliga kontroll av livsmedel Antagen av kommunfullmäktige 20 oktober 2011, 166. Taxan reviderades av kommunfullmäktige 29 november 2018, 116 SIG2000, v4.1, 2015-11-12 MILJÖ-

Läs mer

Utkom från trycket den 1 juni beslutade den 21 maj Med stöd av 1 a, 32 a, 65 och 72 djurskyddsförordningen (1988:539) föreskriver

Utkom från trycket den 1 juni beslutade den 21 maj Med stöd av 1 a, 32 a, 65 och 72 djurskyddsförordningen (1988:539) föreskriver Djurskyddsmyndighetens författningssamling Djurskyddsmyndigheten Box 80 532 21 SKARA Tel: 0511-274 00, fax 0511-274 90 ISSN 1652-3040 Djurskyddsmyndighetens föreskrifter och allmänna DFS 2007:2 råd om

Läs mer

Taxa för Uppvidinge kommuns offentliga kontroll av livsmedel

Taxa för Uppvidinge kommuns offentliga kontroll av livsmedel Taxa för Uppvidinge kommuns offentliga kontroll av livsmedel Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Uppvidinge kommuns kostnader för offentlig kontroll, prövning och registrering enligt

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Taxa Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Antagen av kommunfullmäktige 119/2015 att gälla från den 1 januari 2016 att nuvarande taxa, fastställd av kommunfullmäktige 99/2014 upphör att gälla från samma

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om officiella veterinärer; SJVFS

Läs mer

TAXA FÖR LIVSMEDELSKONTROLL ENLIGT LIVSMEDELSLAGEN M M

TAXA FÖR LIVSMEDELSKONTROLL ENLIGT LIVSMEDELSLAGEN M M TAXA FÖR LIVSMEDELSKONTROLL ENLIGT LIVSMEDELSLAGEN M M Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller för Bräcke kommuns kostnader för offentlig kontroll enligt livsmedelslagen (2006:804), lagen om foder och

Läs mer

Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden

Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden Datum: 2016-02-11 (4) Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden och Tillsynsnämnden Miljöenheten Antagen av Kommunfullmäktige 142 2016-11-24 Gäller från och med 2017-01-01 Hylte kommun Storgatan 8 Tfn 0345-180

Läs mer

Taxa för prövning och offentlig kontroll av livsmedel

Taxa för prövning och offentlig kontroll av livsmedel Taxa för prövning och offentlig kontroll av livsmedel Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Lycksele kommuns kostnader för offentlig kontroll, prövning och registrering enligt livsmedelslagen

Läs mer

Taxa för Miljönämndens offentliga kontroll av livsmedel

Taxa för Miljönämndens offentliga kontroll av livsmedel Nummer: 60:9 Blad: (1) Taxa för Miljönämndens offentliga kontroll av livsmedel Med Miljönämnden avses i denna taxa den nämnd som skall fullgöra kommunens offentliga kontroll av livsmedel. A Inledande bestämmelser

Läs mer

Taxa inom livsmedelsområdet

Taxa inom livsmedelsområdet Taxa inom livsmedelsområdet Mariestad Töreboda Gullspång Antaget av Kommunfullmäktige Mariestads kommun 2012-01-30 Töreboda kommun 2011-12-12 Gullspångs kommun 2012-01-12 Datum: 2012-02-10 Sida: 2 (6)

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING F 28 1(5) Gäller från Diarienummer 2012-03-01 2011/1003 Antagen: kommunfullmäktige 2012-01-30 5 (ersätter: KF 2010-01-25 2) Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Inledande

Läs mer

Riktlinjer för offentlig kontroll av livsmedel

Riktlinjer för offentlig kontroll av livsmedel Riktlinjer för offentlig kontroll av livsmedel med avgift Dokumenttyp Fastställd Riktlinjer Av bygg- och miljönämnden 2017-06-14, 31 Detta dokument gäller för Bygg- och miljönämnden Giltighetstid 2018-01-01

Läs mer

Ett nytt regelverk för livsmedelskontrollen

Ett nytt regelverk för livsmedelskontrollen Ett nytt regelverk för livsmedelskontrollen - Nordisk tillsynskonferens 7-8 februari 2017 Leo Jager, teamchef Handel och myndighetssamverkan Santépaketet: nya EU-regler om offentlig kontroll av bl.a. livsmedel

Läs mer

Kontrollplan för offentlig kontroll av

Kontrollplan för offentlig kontroll av Kontrollplan för offentlig kontroll av Kontrollplan livsmedel 2011-2013 1 (14) 2011-06-14 2011 2013 Innehållsförteckning 1. INLEDNING...3 B AKGRUND...3 SYFTE...3 OMFATTNING...3 2. DEN OFFENTLIGA KONTROLLENS

Läs mer

Taxa för Jönköpings kommuns offentliga kontroll av livsmedel

Taxa för Jönköpings kommuns offentliga kontroll av livsmedel Taxa för Jönköpings kommuns offentliga kontroll av livsmedel Beslutad av kommunfullmäktige 2015-06-17 190. Innehållsjusterad av kommunfullmäktige 2017-01-26 17. Indexjustering av miljö- och hälsoskyddsnämnden

Läs mer

Taxa. enligt livsmedelslagen. Gäller fr.o.m Antagen av kommunfullmäktige , 174

Taxa. enligt livsmedelslagen. Gäller fr.o.m Antagen av kommunfullmäktige , 174 Taxa enligt livsmedelslagen Gäller fr.o.m. 2018-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-22, 174 enligt livsmedelslagen Sida 1 Innehållsförteckning Inledande bestämmelser... 2 Timtaxa (timavgift)...

Läs mer

Taxa för miljö- och byggnämndens verksamhet enligt livsmedels- och foderlagstiftningen

Taxa för miljö- och byggnämndens verksamhet enligt livsmedels- och foderlagstiftningen 1/5 FÖRFATTNINGSSAMLING BKFS 2018:22 DIARIENUMMER KS/2018:795-406 Taxa för miljö- och byggnämndens verksamhet enligt livsmedels- och foderlagstiftningen Antagna av kommunfullmäktige i Burlövs kommun 2018-12-17,

Läs mer

Taxa för kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen

Taxa för kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen Miljökontoret Taxa för livsmedelskontroll 2017 Antagen av kommunfullmäktige 2016-11-28, att gälla från 2017-01-01 Taxa för kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen - 2017 Taxan är fastställd

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om offentlig

Läs mer

Svedala Kommuns 2:31 Författningssamling 1(5)

Svedala Kommuns 2:31 Författningssamling 1(5) Författningssamling 1(5) Taxa för prövning och offentlig kontroll inom områdena livsmedel, foder och animaliska biprodukter antagen av kommunfullmäktige 2011-12-12, 183 Gäller från 2012-01-01 Inledande

Läs mer

Taxa för livsmedelskontroll

Taxa för livsmedelskontroll Antagen: KF 271/2009 Taxa för livsmedelskontroll Senast indexreglerad av miljö- och hälsoskyddsnämnden 263/2012, att gälla fr o m 2013-01-01. 1 KAP INLEDANDE BESTÄMMELSER 1 Denna taxa gäller avgifter för

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR STOCKHOLM Utgiven av KF/KS kansli 2011:12 Taxa för miljö- och hälsoskyddsnämndens kontroll inom livsmedels- och foderlagstiftningen Kommunfullmäktiges beslut den 12 december

Läs mer

Revidering av taxan för Miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet enligt livsmedelslagen och djurskyddslagen

Revidering av taxan för Miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet enligt livsmedelslagen och djurskyddslagen Avdelning: Stab/Administration Handläggare: John Areschoug Telefon: 0850828994 Fax: 0850828808 E-post: john.areschoug@miljo.stockholm.se TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2006-001437-249 2006-03-28 MHN 2006-04-11 p

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Falkenbergs kommuns kostnader för offentlig kontroll, prövning och registrering enligt livsmedelslagen (2006:804),

Läs mer

TAXA inom livsmedel- och foderlagstiftningen för Surahammars kommun

TAXA inom livsmedel- och foderlagstiftningen för Surahammars kommun Taxa för Surahammars Bygg- och Miljönämnds kontroll inom livsmedel- och foderlagstiftningen TAXA inom livsmedel- och foderlagstiftningen för Surahammars kommun Skapad: 2018-05-31, Minal Mistry Antagen:

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel och animaliska biprodukter

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel och animaliska biprodukter Styrdokument Taxa för offentlig kontroll av livsmedel och animaliska biprodukter Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 4.26) Senast reviderad av bygg-och miljönämnden 2016-12-07, 141 2 (7) Beslutshistorik

Läs mer

TAXA FÖR PRÖVNING OCH OFFENTLIG KONTROLL AV LIVSMEDEL Antagen av Kommunfullmäktige den 28 november 2016

TAXA FÖR PRÖVNING OCH OFFENTLIG KONTROLL AV LIVSMEDEL Antagen av Kommunfullmäktige den 28 november 2016 TAXA FÖR PRÖVNING OCH OFFENTLIG KONTROLL AV LIVSMEDEL Antagen av Kommunfullmäktige den 28 november 2016 Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Nybro kommuns kostnader för offentlig kontroll

Läs mer

Taxa för prövning och offentlig kontroll inom områdena livsmedel och foder

Taxa för prövning och offentlig kontroll inom områdena livsmedel och foder 1(5) 2014-09-15 Dnr 2014.2783.1 Taxa för prövning och offentlig kontroll inom områdena livsmedel och foder Av 3 och 13 förordningen (2006:1166) om avgifter för offentlig kontroll av livsmedel framgår att

Läs mer

Taxa enligt livsmedelslagen Gäller f.o.m

Taxa enligt livsmedelslagen Gäller f.o.m Taxa enligt livsmedelslagen Gäller f.o.m. 2019-01-01 Datum: 2018-07-10 Diarienummer: 2018/0680-2 Sidan 2 av 5 Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Lilla Edets kommuns kostnader för offentlig

Läs mer

Taxa för kommunens offentliga kontroll av livsmedel

Taxa för kommunens offentliga kontroll av livsmedel Taxa för kommunens offentliga kontroll av livsmedel Godkänd av kommunfullmäktige den 30 november 2009, 166. Ändring i 11 samt timavgift och basmånad för indexuppräkning beslutad av kommunfullmäktige den

Läs mer

Utveckling av livsmedelskontrollen - ett inspel från Swedac till regeringens arbete med att forma en livsmedelsstrategi.

Utveckling av livsmedelskontrollen - ett inspel från Swedac till regeringens arbete med att forma en livsmedelsstrategi. Peter Strömbäck, Generaldirektör Borås 2015-05-21 Utveckling av livsmedelskontrollen - ett inspel från till regeringens arbete med att forma en livsmedelsstrategi. 1. Bakgrund och utgångspunker 1 är en

Läs mer

YTTRANDE 1 (6)

YTTRANDE 1 (6) YTTRANDE 1 (6) 2018-02-08 Miljö- och bygglovsnämnden Dnr Mbn 2017-1028 Yttrande över slutrapport samt förslag till åtgärdsplan gällande Länsstyrelsens revision av livsmedelskontrollen i Järfälla kommun

Läs mer

Taxor och avgifter Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedelslagstiftningen

Taxor och avgifter Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedelslagstiftningen 1(5) Taxor och avgifter Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedelslagstiftningen 2(5) Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedelslagstiftningen i Älvkarleby kommun Inledande bestämmelser 1 Denna taxa

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om foder och animaliska biprodukter; SFS 2006:814 Utkom från trycket den 21 juni 2006 utfärdad den 8 juni 2006. Regeringen föreskriver 1 följande. Inledande bestämmelser

Läs mer

Kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om offentlig kontroll

Kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om offentlig kontroll LIVSMEDELSVERKET PROMEMORIA 1 (5) Kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om offentlig kontroll Bakgrund Europeiska unionens kommission har den 6 maj lagt fram fyra förslag

Läs mer

Taxa för Borlänge kommuns offentliga kontroll inom livsmedelstiftningen

Taxa för Borlänge kommuns offentliga kontroll inom livsmedelstiftningen Författningssamling i Borlänge kommun Taxa för Borlänge kommuns offentliga kontroll inom livsmedelstiftningen Beslutad av kommunfullmäktige 2013-12-10, 255, reviderad miljönämnden 2016-12-02 118 Metadata

Läs mer

Stig Widell. Konsult (arbetat 20 år på SJV) Lantbrukare Pensionär

Stig Widell. Konsult (arbetat 20 år på SJV) Lantbrukare Pensionär Stig Widell Konsult (arbetat 20 år på SJV) Lantbrukare Pensionär ABP = Animaliska BiProdukter ett begrepp sedan 2003 då började (EG) nr 1774/2002 (föregångare till (EG) nr 1069/2009) att gälla ABP-lagstiftning

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel och dricksvatten

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel och dricksvatten Taxa för offentlig kontroll av livsmedel och dricksvatten Tierps kommun 815 80 TIERP Telefon: 0293-21 80 00 www.tierp.se Dokumentets giltighet och beslut Dokumentnamn: Taxa för offentlig kontroll av livsmedel

Läs mer

Taxa för prövning och offentlig kontroll enligt livsmedelslagen

Taxa för prövning och offentlig kontroll enligt livsmedelslagen PROTOKOLLSUTDRAG Samhällsbyggnadsnämnden Sammanträdesdatum 2015-01-07 1/2 SBN 7 Dnr SBN/2015:39-206 Taxa för prövning och offentlig kontroll enligt livsmedelslagen Beslut Samhällsbyggnadsnämnden föreslår

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Karlsborgs kommun Bilaga 126 KF 129 2011-11-28 Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Dokumenttyp: Avgifter Diarienummer: 220.2011 Beslutande: Kommunfullmilktige Upprättad: 2011-11-28 Antagen: 2011-11-28

Läs mer

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT LIVSMEDELS- OCH FODERLAGSTIFTNINGEN

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT LIVSMEDELS- OCH FODERLAGSTIFTNINGEN TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT LIVSMEDELS- OCH FODERLAGSTIFTNINGEN Bygg- och miljönämnden Antagen av Kommunfullmäktige Beslutsdatum/paragraf 2014-04-23 63 Indexuppräknad BMN 2014-533 119 Giltighetstid

Läs mer

Taxa för prövning och offentlig kontroll enligt livsmedelslagen beslutad av kommunfullmäktige Samhällsbyggnadskontoret TAXA

Taxa för prövning och offentlig kontroll enligt livsmedelslagen beslutad av kommunfullmäktige Samhällsbyggnadskontoret TAXA 1/5 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-02-23 30 Gäller fr o m: 2015-02-23 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:23-206 Ersätter: Ansvarig: Taxa för prövning och offentlig kontroll enligt livsmedelslagen

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 2.16 1 (5) Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-30, 119, att gälla från 2016-01-01. Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter

Läs mer

Samverkan. Olika men ändå lika

Samverkan. Olika men ändå lika Samverkan Olika men ändå lika 2016-10-06 Sveriges kontrollorganisation 1. Livsmedelsverket 2. 21 länsstyrelser 3. Ca 250 kommunala myndigheter 4. Generalläkaren 5. Kontrollorgan 90 000 anläggningar! Ta

Läs mer

Dnr MN12/23. Taxa för Nyköpings kommuns offentliga kontroll av livsmedel. Antagen av Miljönämnden 2012-09-24

Dnr MN12/23. Taxa för Nyköpings kommuns offentliga kontroll av livsmedel. Antagen av Miljönämnden 2012-09-24 Dnr MN12/23 Taxa för Nyköpings kommuns offentliga kontroll av livsmedel Antagen av Miljönämnden 2012-09-24 Dnr MN12/23 2/6 Taxa för Nyköpings kommuns offentliga kontroll av livsmedel Inledande bestämmelser

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS XX:Y) om officiella veterinärer;

Läs mer

Ny livsmedelslagstiftning från årsskiftet

Ny livsmedelslagstiftning från årsskiftet Cirkulärnr: 2006:3 Diarienr: 2006/0016 Nyckelord: Livsmedelslagstiftning Handläggare: Linda Fidjeland Avdelning: Avd för tillväxt och samhällsbyggnad Sektion/Enhet: Sektionen för planering och hållbar

Läs mer

Genomgående i dokumentet så bör guideline översättas med vägledning istället för med riktlinje.

Genomgående i dokumentet så bör guideline översättas med vägledning istället för med riktlinje. 1 Kommentarer angående översättning och innehåll Läsanvisning: Text med kursiv stil är direkt citerat ur rapporten. Allmänt i rapporten Genomgående i dokumentet så bör guideline översättas med vägledning

Läs mer