Välkommen till vår värld.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen till vår värld."

Transkript

1

2

3 Välkommen till vår värld. En ny termin vädrar morgonluft. Morgontrötta blickar söker gamla bekantskaper. Andra kan knappt vänta på allt nytt som ska erövras. Vissa saker är vad de alltid har varit. Men bevisen på att vi ständigt har nya saker att lära blommar för fullt. Tänk att få vara där. Och få vara den du är. Du kittlar nyfikenheten hela vägen från a till ö. Du förvandlar eviga dagar till upptäcktsfärder att längta till. Tänk vilket jobb du har! Det finns inget bättre än att göra saker ihop. Faktum är att de läromedel som fungerar i verkligheten de skapar vi i samarbete med dig. Vi hjälper dig att forma en tryggare vardag, spara dig värdefull tid och göra ditt jobb mer utvecklande och spännande. Tillsammans får vi varje elev att blomstra. Här i katalogen hittar du alltihop, från minsta lilla bok till hur du blir författare. Vänd blad och kika in.

4 Världens bästa skola. Tillsammans med dig. 5 1 Vår värld är full av allt från läromedel till digitala lärverktyg. Dessutom finns konkreta möjligheter för dig som är lärare att vara med och påverka utvecklingen. Det är så vi tror man bygger världens bästa skola. Tillsammans.

5 Delta i vårt lab 2. Granska oss 3. Bli pilot 4. Testa något nytt 5. Du är författare Gleerups lab är som en osynlig dörr mellan våra världar. Där kan du ta aktiv del i utvecklingen av nya läromedel. Som granskare kvalitetssäkrar du det pedagogiska innehållet under utvecklingsfasen av ett läromedel. Vilket är ditt specialområde? Som pilotskola är du med och påverkar utvecklingen av ett kommande material. Utmanande och hur kul som helst. Som testskola får du möjligheten att prova hur ett nytt färdigt material fungerar i din verklighet. Givande för alla. Från dröm till färdig produkt, ditt verk tillsammans med oss. Tveka inte. Hör av dig med din idé!

6 Premiär! Upplev poängen med en interaktiv bok. Nu är det premiär för våra interaktiva böcker för högstadiet. Gleerups interaktiva böcker är mycket mer än bara en digital variant av den tryckta boken. I vår värld är interaktiva böcker levande upplevelser som underlättar lärandet för varje elev, och för dig som är lärare. I den bästa av världar. Här finns allt samlat: texter, bilder, filmer, förklarande animationer, övningar, fördjupningsmaterial och plats för egna anteckningar. Eleverna har var sin interaktiv bok och du som lärare har en egen lärarversion. I lärarversionen finns hela elevboken, men också allt annat som du behöver som lärare: lärarhandledning, övningar, kopieringsunderlag samt administration för hela klassen. Du kan också bygga ut din och dina elevers interaktiva böcker med eget material. Alltid redo. Det fina är också att en interaktiv bok fungerar på allt från dator till surfplatta. Till och med i din smartphone. En interaktiv bok når du överallt och den är alltid uppdaterad med det senaste. Upplev en ny dimension av lärande tillsammans med dina elever. Prova någon av våra interaktiva böcker gratis i tio dagar på gleerups.se. Plattformsoberoende Alltid tillgängligt Lägg till eget material Allt samlat

7

8 Alla möjligheter med Gleerups interaktiva böcker. Med den interaktiva boken kan du variera och individualisera undervisningen på ett helt nytt sätt. Den är enkel att använda, ständigt aktuell och full med smarta funktioner. Här är några av de viktigaste , Navigera Förflytta dig snabbt och enkelt med hjälp av innehållsförteckningen eller navigationslisten. 2. Slipp leta Skapa egna bokmärken och hitta snabbt tillbaka. 3. Blunda och lyssna Få texten uppläst. 4. Sök hur du vill Sök i boken eller på hela internet. 5. Få bra flyt Välj den bakgrundsfärg och storlek på texten som passar dig bäst Markera det intressanta Stryk över text du vill markera lite extra. Alla färgmarkeringar samlas också på ett och samma ställe. 7. Hjälpen är alltid nära Det finns tydliga instruktioner och support om du behöver hjälp. 8. Få överblick På översiktssidan samlas alla dina bokmärken, markeringar och anteckningar. 9. Koncentrera dig Dölj knappar och sökfönster och få en lugnare läsupplevelse.

9 Anteckna och dela Gör anteckningar var du vill. De samlas också på ett gemensamt ställe. Dela dem med vem du vill. 11. Bygg ut boken Lärarversionen bygger du lätt ut med eget material som du kan dela med dina elever. 12. Testa dina kunskaper Interaktiva övningar och tester erbjuder variation.

10 Följ våra pilotskolor. Från Lund i söder till Umeå i norr, testar och utvärderar just nu skolor våra interaktiva böcker för högstadiet. Projektet pågår under hela läsåret Så vad säger lärarna och hur går det för eleverna? Gå in på gleerups.se och läs om hur en av våra pilotskolor, Karl- Oskarskolan, jobbar med pilotprojektet. I Gleerups lab kan du dessutom följa varje pilotskolas upplevelser, läsa blogginlägg och till och med själv tycka eller ställa frågor. Välkommen till vår digitala värld!

11

12

13 Här finns allt. Svenska 14 Basläromedel 14 Extra träning 21 Svenska som andraspråk 24 Engelska 26 Basläromedel 26 Extra träning 32 Franska 34 TYSKA 35 spanska 36 MATEMATIK 38 No 48 so 56 Basläromedel 56 Brevidmaterial 60 Kartor 61 IDROTT OCH HÄLSA 62 DATORKUNSKAP 63 Information 64 Kontakt 64 Försäljningsvillkor 66 Beställningsblankett 67 Titelregister 68 Digitala produkter 69 Vi fick plats med det mesta i årets katalog. Allt hittar du på gleerups.se. Välkommen!

14 SVENSKA BASLÄROMEDEL 7 9 Knäck koden till genrerna! LGR 11 I Genrekoden blir eleverna medvetna om att varje genre och varje talsituation har ett specifikt syfte. De genretypiska dragen lyfts fram och eleverna tränas i att framföra åsikter, tankar, idéer och reflektioner i olika sammanhang, muntligt såväl som skriftligt. Inspiration från genrepedagogiken Genrekoden är ett nyskapande basläromedel i svenska för årskurs 6/7 9. Arbetssättet är inspirerat av genrepedagogik och definierar tydligt olika genrer och ger eleverna redskap för att själva producera texter såväl som muntliga presentationer. Grundböckerna är stadieövergripande, vilket innebär att du kan arbeta flexibelt. Många svenskböcker lägger tonvikten på den berättande genren, som naturligtvis är rolig och viktig. Men det finns ett stort behov av att lära sig skriva på olika sätt, till exempel i mer formella genrer. Genrekoden har allt du behöver för att arbeta med svenskämnet enligt Lgr 11. På gleerups.se kan du se en sammanställning över hur materialet anknyter till centralt innehåll. Är Genrekoden rätt för mig? Jag vill ha ett läromedel som fokuserar på genrepedagogik Jag vill ha ett läromedel som är Lgr 11-säkrat Jag tycker det är viktigt att ge eleverna redskap att själva producera texter såväl som muntliga presentationer Jag önskar ett flexibelt läromedel som även erbjuder digitala möjligheter 14

15 Genrekoden del för del. Författare Karin Smed-Gerdin/Eva Hedencrona Grundböcker Genrekoden skriva Typiska strukturer och innehåll i olika genrer lyfts fram. Eleverna får möjlighet att arbeta med allt från skönlitterära berättelser till nyhetsartiklar och protokoll. Sammanfattningen under Genretypiska drag underlättar när eleverna själva ska skriva Genrekoden skriva innehåller konkreta skrivråd och övergripande sammanfattningar av alla genrer i uppslagsdelen A Ö Svenska basläromedel 7 9 Genrekoden tala Här blir eleverna medvetna om hur sättet att tala varierar beroende på situation. Eleverna får möjlihet att träna på att bli allsidiga talare och komma över nervositeten. Vad skiljer ett hyllningstal från ett föredrag eller vanligt kompissnack? I Genrekoden tala blir olikheterna tydliga Övningar och praktiska tips gör dina elever till goda talare Muntliga berättarformer som lyrik, dramatik och film tas upp och dialekter, sociolekter och minoritetsspråk behandlas Studieböcker Studieböckerna är pedagogiska övningsböcker som erbjuder en snitslad bana genom grundböckerna. Genrerna från Tala och Skriva behandlas, och varje tema ger möjlighet att träna olika redovisningsformer. Studieböckerna innehåller också färdighetsträning med ordkunskap, språkriktighet och grammatik. Antologi En antologi med faktatexter och skönlitterära texter som ger eleverna ytterligare förebilder att studera och ta efter. Till texterna finns läsförståelse-, diskussions- och skrivuppgifter Innehåller en litterär tidsaxel Elevwebb Låt eleverna arbeta vidare på egen hand med självrättande övningar, genretypiska drag, samt läs-, film- och länktips. Exempeltexter från grundböckerna finns inlästa i mp3-format, och eleverna hittar även förklarande grammatikgenomgångar. Effektiv färdighetsträning finns under rubriker som Ordkunskap, Rättstavning och Grammatik. Lärarwebb Lärarwebben är en digital lärarhandledning där du bland annat hittar årskursplanering, pedagogiska tips, lektionsförslag och övningar till de olika genrerna. Dessutom finns här ett flertal temaförslag. Nya lektionstips presenteras kontinuerligt. Genrekoden, årskurs 6/7 9 Genrekoden, Skriva, 160 s :- Genrekoden, Tala, 160 s :- Genrekoden, Antologi, 144 s :- Genrekoden, Studiebok 1, 96 s :- Genrekoden, Studiebok 2, 96 s :- Genrekoden, Studiebok 3, 96 s :- Genrekoden, Elevwebb, skollicens 12 mån :- Genrekoden, Lärarwebb, skollicens 12 mån :- 15

16 SVENSKA BASLÄROMEDEL 7 9 Portal nya öppningar till språkets värld. LGR 11 Nyhet Portal är ett komplett läromedelspaket i svenska 7 9, utformat efter Lgr 11. Grundboken är uppbyggd utifrån det centrala innehållet för årskurs 7 9. Portal är ett material som gör att klassen arbetar tillsammans, men som också ger möjligheter att individanpassa undervisningen. Varje enskild elev får hjälp av ett generöst digitalt material på elevwebben, och på lärarwebben finns lektionstips och förslag på uppgifter av olika slag. Nu kan du även välja att jobba med Portal som interaktiv bok. I den är grundboken och det digitala materialet samlat i en produkt. Tydlighet ger medvetenhet I Portal finns kapitel om läsa, skriva, tala, berättande texter, sakprosatexter samt informationssökning, alla med förklarande genomgångar samt diskussionsuppgifter. Till varje block finns en sida om kunskapskrav där författarna förklarar innebörden i kunskapskraven, samt hänvisar till var i boken eleverna får arbeta med respektive kunskapskrav. Texterna om kunskapskraven är skrivna utifrån de krav som ställs för betyget E, men värdeorden är borttagna. Varje kapitel inleds också med några punkter som visar vilka färdigheter som tränas. Det gör eleverna medvetna om vad de ska lära sig. Utvecklar läsförståelsen Det har funnits en tendens att läromedelstexter är alltför korta och komprimerade för att vara enkla. I Portal har författarna bemödat sig om att skriva både lättillgängligt och utmanande. Texten har tydliga, men inte alltid kortfattade, förklaringar och genom att inte avstå från att använda svårare ord och begrepp ges elever möjlighet att utöka sitt ordförråd. Bristande läsförståelse beror ofta på just begränsat ordförråd. Till kapitlen finns diskussionsfrågor och tanken är att lärare och elever tillsammans ska läsa texten för att diskutera innehåll med mera. I kapitlet Läsförståelse får eleverna också läsa om olika strategier när det gäller att träna läsförståelse. Individuellt anpassat Det digitala materialet i Portal Elevwebb ger möjligheter till verklig individuell träning med mängder av övningar. På Portal Lärarwebb finns planerings- och lektionsförslag samt förslag på uppgifter och övningar. Detta gör att läraren kan anpassa materialet utifrån respektive klass. Du kan så klart också välja den interaktiva boken istället, där allt följer med i samma paket. Fördjupningsböckerna (utkommer augusti 2013) gör individualiseringsmöjligheterna ännu större. 16

17 Det krävs fyra element för att läsförståelse ska uppstå: automatiserad avkodning, ordförståelse, lässtrategier och motivation. Svenska basläromedel 7 9 Magnus Johansson undervisar på DeGeergymnasiet i Norrköping och skriver allt från läromedel till skönlitteratur och musik. Han är antagligen den enda svenska läro medelsförfattaren som fått en grammis! Portal har Magnus skapat tillsammans med Senait Bohlin, Cecilia Brunosson och Liza Greczanik. Vad skulle du säga är det unika med Portal? Oj, var ska jag börja Den tydliga kopplingen till det centrala innehållet och kunskapskraven är nog det första som slår en när man börjar bläddra. När man sedan dyker ner i innehållet ser man att vi levererar flera saker som tidigare saknats, t ex riktigt substantiella kapitel om läs förståelse samt informationssökning och källkritik. Portal är dessutom skriven med den framtida 1-till-1-skolan i åtanke bl a genom att vi lyfter fram datorns roll för informationssökning och publicering. Läsförståelse är en viktig del i Portal. Kan du berätta lite om det? Det krävs fyra element för att läsförståelse ska uppstå: automatiserad avkodning, ordförstå else, lässtrategier och motivation. I Portal förklarar vi på elevens nivå hur pusselbitarna samverkar, vad de består av och hur man utvecklar dem. Men Portal gör inte bara eleverna medvetna om hur man utvidgar sitt ordförråd och läser mellan raderna vi jobbar också medvetet med att låta dem träna dessa färdigheter genom hela materialet. Webb IAB Komplettera med en webb. Eller få allt med en interaktiv bok! Portal Elevwebb innehåller kompletterande material till Portal Grundbok och ger ökad möjlighet till individualisering, extra träning och möjlighet att träna hemma. Portal Lärarwebb är ditt verktyg för planering och innehåller det du är van att hitta i en lärarhandledning plus lite till. Den interaktiva boken är som grundboken och elevwebben och lite därtill, i en och samma produkt. Portal erbjuder alla möjligheter till individanpassning samt inspiration och frihet i undervisningen. Är Portal rätt för mig? Jag vill ha ett läromedel framtaget utifrån Lgr 11 Jag vill ge eleverna språkliga verktyg för livet Jag vill ha ett läromedel med stora, digitala möjligheter Jag vill ha ett flexibelt läromedel som gör det enkelt att individanpassa undervisningen 17 17

18 SVENSKA BASLÄROMEDEL 7 9 Portal del för del. Författare Senait Bohlin/Cecilia Brunosson/Liza Greczanik/ Magnus Johansson Grundbok & fördjupningsböcker Portal Grundbok är en stadiebok i svenska för årskurs 7 9. Boken har fått sin struktur utifrån centrala innehållet i Lgr 11 och innehåller bland annat: Ett utförligt kapitel om läsförståelse Rikligt med handfasta tips inför att skriva och tala Genomgång av berättande texter och sakprosatexter Presentation av språkets användning och historia Ett fylligt kapitel om informationssökning och källkritik Portal Fördjupning består av två böcker (utkommer augusti 2013). De innehåller mängder av extramaterial, allt från textexempel och författarporträtt till språkhistoria och grammatik. Med fördjupningsböckerna blir individualiseringsmöjligheterna ännu större. Elevwebb Grundbok Nyhet Portal Elevwebb är ett komplement till Portal Grundbok och innehåller bland annat: Innehållsfrågor samt ord- och begreppsträning till varje kapitel Genomgångsfilmer med sammanfattningar av varje kaptiel Alla texter i Portal Grundbok inlästa Lärarwebb Portal Lärarwebb är en digital lärarhandledning till hela läromedelspaketet Portal. Här finns bland annat: Övergripande material till hela läromedelspaketet Årskursplaneringar Lektionsförslag Elevuppgifter för utskrift Förslag till planerings- och bedömningsmateriser Facit Interaktiva böcker En interaktiv bok är som grundboken och elevwebben och lite därtill, i en och samma produkt. I Portal Interaktiv elevbok kompletteras varje kapitel med en eller flera genomgångsfilmer som sammanfattar innehållet i kapitlet. Dessa kan användas både som ingång i kapitlet och som repetition. Den interaktiva boken innehåller också rikligt med material som ger eleverna möjlighet att arbeta på egen hand för att på så sätt utveckla sitt språk och sina kunskaper. Här finns självrättande övningar som framför allt tränar elevernas ordförståelse samt koll på kapitletfrågor och språkriktighetsövningar. Alla kapitel finns också inlästa. Portal Interaktiv lärarbok innehåller, förutom allt som finns i elevboken, planeringstips och rikligt med förslag på lärarintroducerade uppgifter av olika slag. Fördjupningsbok Fördjupningsbok Portal, årskurs 7 9 Portal, Grundbok, 288 s :- Portal, Fördjupning 1, ca 200 s* :- Portal, Fördjupning 2, ca 150 s* :- Portal, Elevwebb, skollicens 12 mån :- Portal, Lärarwebb, skollicens 12 mån :- Portal, Interaktiv elevbok, 12 mån* :- Portal, Interaktiv lärarbok, 12 mån* :- Portal, Grundbok, 50 ex + Portal elevwebb Paketpris! :- Licenser för Portal interaktiv bok finns även för 36 mån. För fler licensalternativ se gleerups.se *Utkommer i augusti Paketerbjudande på Portal med 15% rabatt! :- (värde :-) Köp 50 ex av Portal Grundbok + Portal Elevwebb och få 15% rabatt Under 2013 kompletterar vi även Portal med material för svenska som andraspråk håll utkik på Portal lab. 18

19 Inspirerande förråd att plocka ur. Magasinet Färdigheter Alvåker/Boglind Magasinet färdigheter är en elevhandbok i svenskämnets grunder. Kapitlen Skriva, Tala och Lyssna, Läsa samt Lära varvar metoder och exempel med kreativa och konkreta uppgifter. Här finns inspiration och uppgifter till elever på olika nivåer. Magasinet Teman och genrer Alvåker/Boglind/Boström Magasinet teman och genrer innehåller nio kapitel. Tema-kapitlen behandlar ämnen från olika perspektiv och utgår från ungdomarna själva och deras relation till sig själva och andra. Genrekapitlen innehåller bl a fakta, textexempel, skrivråd och övningar. De genrer som presenteras är poesi, fantasy, deckare, referat och reportage, modern kommunikation samt noveller. Kapitlen innehåller fakta, textexempel, lästips, skrivråd och konkreta övningar. Svenska basläromedel 7 9 Magasinet Texter 1 och 2 Alvåker/Bergström/Blomquist/Boglind Texter 1 och 2 innehåller övervägande avslutade skönlitterära texter i form av noveller och dikter. Till texterna finns ett antal uppgifter. Båda antologierna har en temanyckel samt en guide till olika skrivarförebilder i böckerna. För prisinformation se gleerups.se Läspasset Möller/Ors/Smith Läspasset är ett material som tränar elevernas läsförståelse. Det är speciellt anpassat för svaga läsare. Dessa elever ska känna att de klarar av både texterna och uppgifterna. Varje del består av en textbok och en elevbok där uppgifterna återfinns. Texterna i Läspasset 1 och 2 är hämtade från olika genrer som reportage och skönlitteratur. Läspasset Fakta består av sakprosatexter som är samlade i olika teman. Uppgifterna tränar läsförståelse och ordkunskap. Kompetenslitteratur Professionell bedömning i svenska Daniel Sandin Att bedöma elevernas muntliga och skriftliga prestationer hör till en av svensklärarens svåraste uppgifter. Bedömningen ska vara likvärdig. Eleverna ska göras medvetna om målen för kursen och förstå hur de kan utvecklas. I den här boken presenteras en tydlig metod som kan hjälpa svenskläraren att arbeta professionellt med bedömning och dokumentation av elevernas prestationer. Boken vänder sig främst till svenskläraren på gymnasiet men passar även den intresserade läraren på grundskolans senare del. Läspasset 1 2 och Fakta, årskurs 6 9 Läspasset 1, Textbok 1, 64 s :- Läspasset 1, Elevbok 1, 64 s :- Läspasset 1, Facit 1, 15 s :- Läspasset 2, Textbok 2, 64 s :- Läspasset 2, Elevbok 2, 56 s :- Läspasset 2, Facit 2, 16 s :- Läspasset Fakta, Textbok, 64 s :- Läspasset Fakta, Elevbok, 64 s :- Professionell bedömning i svenska Professionell bedömning i svenska, 128 s :- Professionell bedömning i svenska, 5 ex Paketpris! :- 19

20 SVENSKA BASLÄROMEDEL 7 9 Mango effektiv basträning som ger resultat. Mango innehåller utmaningar för hela klassen, men är speciellt inriktad på att ge elever som kämpar för att nå målen ett effektivt och inspirerande verktyg. Mango-serien är enkel att använda. Eleverna arbetar självständigt, tack vare tydliga instruktioner och väl avgränsade uppgifter som besvaras direkt i böckerna. Facit ger snabb respons. Mango Noveller 1 5 Blomquist/Eriksdotter m fl Mango Noveller är en serie med fem böcker där varje bok innehåller fem aktuella, lättlästa och spännande noveller. Novellerna varvas med läsförståelseuppgifter. Eleverna får också arbeta med ord och uttryck, att läsa mellan raderna och att fundera på hur de själva skulle ha gjort. Mango Språk Magnus Johansson Mango Språk består av en faktabok och fyra arbetsböcker. Faktabokens fyra kapitel är: Ordförrådet, Skrivregler, Stavning samt Människan och språket. Dessa kapitel innehåller konkreta förklaringar och exempel. De fyra arbetsböckerna innehåller övningar och kan användas flexibelt efter den nivå eleverna befinner sig på. Läs mer om innehållet i respektive bok på gleerups.se Mango Grammatik Jungner/Strand Mango, årskurs 6 9 Mango, Noveller 1, 64 s :- Mango, Noveller 2, 64 s :- Mango, Noveller 3, 64 s :- Mango, Noveller 4, 64 s :- Mango, Noveller 5, 64 s :- Mango, Språk faktabok, 104 s :- Mango, Språk arbetsbok 1, 64 s :- Mango, Språk arbetsbok 2, 64 s :- Mango, Språk arbetsbok 3, 64 s :- Mango, Språk arbetsbok 4, 64 s :- Mango, Grammatik, 96 s :- Grammatik är något man använder hela tiden när man pratar och skriver och när man lär sig andra språk. I Mango Grammatik får eleven hjälp att använda grammatiska kunskaper för att förbättra sitt skrivande. Boken innehåller både fakta och övningar, varav de flesta kan besvaras direkt i boken. 20

21 Reparationskurs hjälper dina elever att nå målen i årskurs 9. Reparationskurs är ett flexibelt arbetsmaterial som hjälper dina elever att nå målen i svenska i årskurs 9. Materialet är individanpassat och lämpar sig även för introduktionsprogrammet, SvA-klasser och GrVux. Fokus ligger på eleven och inte på stadiet eller skolformen. Med hjälp av verktygspärmarna kan eleverna självständigt reparera sina kunskaper i svenska. Svenska extra träning Reparationskurs Läsa, Kopieringspärm Johansson/Wadenius Kopieringspärmen innehåller kopieringsunderlag med olika typer av faktatexter och skönlitterära texter. Texterna är nyskrivna och anpassade för unga vuxna. Till texterna finns återkommande och varierade uppgifter i olika svårighetsgrad som bland annat tränar ordkunskap samt förmågan att läsa mellan raderna och att reflektera över texter. Reparationskurs Läsa, Lärarhandledning Magnus Johansson I lärarhandledningen finner du teorier kring läsförståelseträning, lathundar att ge till eleverna samt facit. Här finns också underlag för att organisera elevernas arbete, elevkontrakt, dokumentation och utvärdering, samt tips och uppgifter inför läsning av ungdomsromaner. Lärarhandledningen innehåller en cd där alla blanketter och facit finns som pdf- och wordfiler. Reparationskurs Skriva, Kopieringspärm/ Lärarhandledning Magnus Johansson Reparationskurs Ord, Kopieringspärm/ Lärarhandledning Magnus Johansson Ordförrådets stora betydelse för elevers läsförståelse och skrivutveckling har uppmärksammats de senaste åren. Forskare har också visat att ordförrådet är den enskilt viktigaste språkliga faktorn när det gäller skolframgång i stort. Reparationskurs Ord tar fasta på detta. Materialet som går att använda för självstudier men som också inbjuder till gemensamt arbete och diskussioner i klassen ger eleverna möjlighet att utöka sitt ordförråd, både kvantitativt och kvalitativt. De får först och främst lära sig fler ord, men blir dessutom mer medvetna om nyansskillnader, om släktskap mellan ord, om ordbildning och om hur ett ords betydelse kan ändras utifrån sammanhanget. Dessutom får eleverna verktyg att använda när de stöter på okända ord och är tvungna att lista ut deras betydelse. De ord som tränas är främst den typ av ord som elever förväntas ha med sig till gymnasiet från grundskolan samt ord som är användbara i det vardagsliv som väntar dem som vuxna. Pärmen innehåller kopieringsunderlag, lärarhandledning och facit. Reparationskurs Skriva innehåller både kopieringsunderlag och lärarhandledning. I kopieringsunderlagen finns olika typer av övningar där eleverna får träna skrivregler och språkriktighet både genom korta skrivövningar och genom att rätta och bearbeta befintliga texter. De får också träna sig i att variera språk och stil samt göra texten intressant. Avslutningsvis finns material för att gå igenom och sedan arbeta med olika genrer, som till exempel brev, insändare, krönika och faktauppsats. I lärarhandledningen finner du en presentation av tankarna bakom materialet och förslag till arbetsgång. Här finns också tips på hur du kan hjälpa eleverna att komma igång med sitt skrivande samt underlag för att organisera elevernas arbete. Pärmen innehåller också facit och en cd med wordfiler av de texter eleverna ska bearbeta samt blanketter och facit. Reparationskurs, årskurs 7 9 Reparationskurs Läsa, Kopieringspärm, 200 s :- Reparationskurs Läsa, Lärarhandledning, 75 s :- Reparationskurs Skriva, Kopieringspärm + Lärarhandledning, 212 s :- Reparationskurs Ord, Kopieringspärm + Lärarhandledning, 178 s :- 21

22 SVENSKA extra träning Stegen leder eleven framåt. Stegen extraträning i svenska för unga vuxna. Stegen vänder sig till elever som av olika anledningar behöver extra träning i svenska språket. Böckerna kan användas i svenska som andra språk, specialundervisning eller som bredvidmaterial. Texter och uppgifter håller en enkel nivå, utan att vara barnsliga. Stegen består av följande böcker: Tala med texten 1 och 2 Jenny Roos Sätt ord på vardagen Martina Ericson Även i A4- format Tala med texten 1 och 2 är kombinerade text- och arbetsböcker som till största delen består av skönlitterära texter. Texterna ska stimulera till intressanta diskussioner, skrivande och vidare läsning. Uppgifterna behandlar bland annat läsförståelse, ordkunskap och grammatik. Med varje bok följer en cd-skiva med boken som DAISY text och ljud. Tala med texten 1 är i första hand tänkt för elever i årskurs 6-7 och Tala med texten 2 för elever i årskurs 8-9. Facit finns för utskrift på gleerups.se Sätt ord på vardagen är ett kompletterande läromedel i svenska, svenska som andraspråk samt hem- och konsumentkunskap. När elever har svårt att nå målen i svenska och hem- och konsumentkunskap hindras de ofta av bristande ord- och begreppsförråd. I boken får eleverna arbeta med ord som de behöver för att klara vardagen. Facit finns för utskrift på gleerups.se. För att underlätta för elever som har motoriska svårigheter eller av annan anledning behöver större utrymme för att skriva finns Sätt ord på vardagen även i A4-format. Gå in i rollen Johansson/Linder Sätt ord på NO och Sätt ord på SO Magnus Johansson Falk/Rahm Många elever tycker det är svårt att prata inför andra. Ett sätt att öva sig i detta är att läsa upp eller framföra texter som andra skrivit. Detta är huvudsyftet med boken Gå in i rollen. Den innehåller ett tjugotal nyskrivna dialoger som skildrar vardagliga och ungdomsnära händelser. Dialogerna ger också stoff till arbete med exempelvis stilnivåer och ords valörer särskilt intressant för dig som arbetar med andraspråkselever. I boken finns vidare förslag till diskussionsuppgifter kring innehållet. De båda häftena Sätt ord på NO och Sätt ord på SO hjälper eleverna att utöka sitt aktiva ordförråd och ger dem förbättrade möjligheter att nå målen i svenska, SO och NO. Båda häftena behandlar grundläggande ord som elever möter i SO- och NO-böcker samt olika massmedier. Orden är samlade i olika teman som är vanliga i SO och NO, och varje avsnitt innehåller uppgifter av varierande slag. Facit finns för utskrift på gleerups.se. Stegen Stegen, Tala med texten 1, 96 s :- Stegen, Tala med texten 2, 96 s :- Stegen, Sätt ord på Vardagen, 80 s :- Stegen, Sätt ord på Vardagen, A4-format, 80 s :- Stegen, Gå in i rollen, 80 s :- Stegen, Sätt ord på SO, 80 s :- Stegen, Sätt ord på NO, 80 s :- Under produktion; Lättläst för unga vuxna och vuxna. Specialskrivna noveller med enkelt språk och engagerande handling utkommer under hösten

23 Läromedel för extra träning. Hos oss på Gleerups hittar du ytterligare material för extra träning. Välj det som passar just din undervisning och dina elever! Du kan använda materialen när du vill och hur du vill. Men framför allt kan du använda dem om och om igen. Tjugo texter Lindelöf/Waje Tjugo texter är ett lästräningsmaterial som innehåller såväl skönlitterära texter som reportage, kåserier och dikter. Varje text följs av ett inspirerande och omfattande uppgiftsmaterial. Del ett riktar sig till ovana läsare, med diskussions- och skrivuppgifter, utförliga ordlistor och raka innehållsfrågor. Del två riktar sig till vana läsare, med svårare texter och mer analyserande uppgifter. Det magiska ljuset Jørn Jensen Det magiska ljuset är en serie böcker i tre delar, som utspelar sig både i nuoch dåtid och är en spännande tidsresa med mycket magi. Till böckerna i Det magiska ljuset finns en studiebok med uppgifter som visar eleverna hur man ställer olika typer av frågor till det man läser samt ordkunskapsövningar. Kompisar? Magnus Johansson Kompisar? är en rolig och spännande berättelse om allvarliga saker: vänskap, svek och mobbning. Den som berättar är Robin som är ny i Sverige och som levt gömd i en källare i ett år. Lämplig som underlag för gruppdiskussioner. Skolfotot Bim Wikström Skolfotot är en spännande berättelse om tre kompisar som försöker lösa det spöklika mysteriet med skolfotot. Här finns grundboken med 10 kapitel varvade med läsförståelse och ord kunskap. Plusboken är utökad med övningar i rättstavning och grammatik. Inspirationsboken är ett lärarhäfte med förslag på uppgifter, upplägg med mera. Svenska extra träning Praktisk ordkunskap Bayard/Sjöbeck Praktisk ordkunskap är ett fristående övningsmaterial i tre delar där eleverna tränar ordkunskap på ett kreativt sätt. Övningarna utvidgar elevernas ordförråd på olika nivåer. Praktisk ordkunskap 3 passar årskurs 6 7. Showtime Bim Wikström Berättelsen Showtime utspelar sig i skolmiljö som eleverna känner sig väl hemma i. Tillsammans med sin nya musiklärare sätter de upp en show. Det är vägen dit som vi får följa med dess med- och motgångar. Minya och uppdraget En fantasyberättelse som utspelas i en fiktiv värld där de grymma nagorerna härskar. Läs mer på gleerups.se Tjugo texter, årskurs 8 9/Gy Tjugo texter, Del ett, 176 s :- Tjugo texter, Del ett, 5 ex Paketpris! :- Tjugo texter, Del två, 187 s :- Tjugo texter, Del två, 5 ex Paketpris! :- Det magiska ljuset, årskurs 6 Det magiska ljuset, I älvkungens kammare, 48 s* :- Det magiska ljuset, Jakten på guldbägaren, 48 s* :- Det magiska ljuset, Kampen mot bödeln, 48 s* :- Det magiska ljuset, 3 st, 1 av varje titel Paketpris! :- Det magiska ljuset, Studiebok, 24 s* :- Praktisk Ordkunskap 3, årskurs 6 7 Praktisk Ordkunskap 3, 64 s :- Minya och uppdraget, årskurs 6 Minya och uppdraget, Grundbok, 96 s :- Minya och uppdraget, Plusbok, 124 s :- Minya och uppdraget, Inspirationsbok, 36 s :- Kompisar?, årskurs 6 Kompisar, Plusbok, 124 s :- Showtime, årskurs 6 Showtime, Plusbok, 124 s :- Skolfotot, årskurs 6 Skolfotot, Grundbok, 96 s :- Skolfotot, Plusbok, 120 s :- Skolfotot, Inspirationsbok, 32 s :- * Så långt lagret räcker. 23

24 SVENSKA Svenska som andraspråk Svenska som andraspråk. Svenskbiten, Ny start, Lyssna på svenska och ABC för vuxna är alla beprövade och populära material, speciellt utformade för elever som har svenska som andraspråk. Ta även en titt på vår serie Stegen som presenteras på sidan 22. Svenskbiten B1 och B2 Aspelin/Carlsson Ny start 1 och 2 Aspelin/Carlsson Med Svenskbiten kan du känna dig trygg när du står inför elever med olika bakgrund och förutsättningar. Svenskbiten är ett basläromedel med ett enkelt språk och en långsam progression som gör att alla elever kan lyckas. Varje del består av läsebok, arbetsbok och lärarhandledning. Svenskbiten A1 och A2 hittar du i F 6-katalogen. Arbetsböckerna innehåller övningsuppgifter till berättelserna i läseböckerna. Efter varje kapitel kommer en diagnossida. Lärarhandledningarna ger exempel på ord och uttryck, grammatik samt förslag på frågor som kan leda till diskussioner. Ny start 1 är en läsebok för vuxna och ungdomar som ska lära sig svenska samtidigt som de lär sig läsa. Materialet är baserat på ordbildmetoden. Ny start 2 är avsedd för elever som nyligen lärt sig läsa. Texterna behandlar vardagsnära teman och utvidgar successivt elevernas ordförråd. Arbetsböckerna anknyter på olika sätt till läseböckerna och är avsedda för självständigt arbete. Samtliga texter i Ny start 1 och 2, läsebok, finns inlästa på cd. Ny start i samhället Aspelin/Carlsson ABC för vuxna Eva Thors Ny start i samhället är en fristående fortsättning på Ny start 1 och 2. Vi får följa bokens huvudpersoner som bl a söker lägenhet, åtgärdar fel i bostaden och sopsorterar. I bokens senare del är huvudpersonerna på väg ut i arbetslivet och gör praktik på olika arbetsplatser. Jobbansökan, intervjuteknik och CV tas upp. Arbetsboken innehåller aktiverande uppgifter, autentiskt material såsom blanketter och avtal samt hörövningar till varje text. I lärarhandledningen finns bl a Testa dig själv och facit till arbetsbokens uppgifter. ABC för vuxna är ett kopieringsunderlag för lärare på sfi-utbildningens A-kurs. Pärmen innehåller massor med tips, övningar och fotografier som hjälper lärare och elever i alfabetiseringsundervisningen. Avsnitten är ordnade i stigande svårighetsgrad, och kan med fördel följas från första till sista sidan. Pärmen fungerar också för lärare som vill välja och vraka: är det dags för nybörjaren att forma sina första bokstäver, eller att i helklass diskutera demokrati och regler i Sverige? Det är bara att ögna igenom registret och bläddra fram till rätt flik. Författaren Eva Thors har mångårig erfarenhet som lärare i alfabetiseringsklasser. Här tar du del av hennes bästa råd och tekniker. Pärmen innehåller en cd-skiva med inlästa texter. 24

25 Prata på svenska Margaretha Svensson Nyhet Prata på svenska är ett kopieringshäfte med talövningar för SFI. Läraren väljer de övningar som passar elevernas förkunskaper och intresseinriktning. Det finns övningar på tre olika svårighetsnivåer. De olika nivåerna gör materialet individanpassat. Talövningarna behandlar vardagsnära situationer, tränar grammatiska moment, ger exempel på kortare dialoger samt ger eleverna möjlighet att uttrycka sig kring ett givet ämne. Här finns också olika diskussionsunderlag. En cd-skiva med en del av dialogerna inspelade medföljer häftet. Kreativt andraspråk på högstadiet Hur man lär sig ett andraspråk Jitka Jensen Kompetenslitteratur Denna bok vänder sig till dig som undervisar i svenska som andraspråk på högstadiet. Här diskuteras språkutvecklingen, hur språket kan stimuleras och vilka svårigheter andra språkselever möter. Författaren, som själv undervisar i svenska som andraspråk, delar med sig av tips och erfarenheter och boken innehåller mängder av övningar, lämpliga att använda i undervisningen. Svenska Svenska som andraspråk Under produktion; Lättläst för unga vuxna och vuxna. Specialskrivna noveller med enkelt språk och engagerande handling utkommer vid årsskiftet 2013/2014. Lyssna på svenska Eva Jönsson Lyssna på mer svenska Margaretha Svensson Lyssna på svenska och Lyssna på mer svenska är övningar i hörförståelse. Materialen består av ett häfte med kopieringsunderlag, hörmanus, facit och cd-audio. Lyssna på svenska är indelat i tio områden, med två eller tre svårighetsnivåer inom varje område. Språket är enkelt talspråk som rör vardagsnära ämnen. Eleverna får träning i att plocka ut viss information från meddelanden i t ex telefonsvarare, högtalare, nyhetssändning, samtal eller att knappa sig fram till myndighet, varuhus etc. Innehållet i hörövningarna sträcker sig från korta anvisningar, matchning med rätt bild etc. till längre och mer komplex information för de svårare nivåerna. Korta vokal-övningar med diktamen förekommer också. Lyssna på mer svenska är avsedd för kursdeltagare på framför allt sfi-nivå B, samt för nybörjare på nivå C. Bokens inledande övningar som bl a tränar eleven i att uppfatta enskilda bokstavsljud, siffror och klockslag kan börja användas redan under A-kursen. Övningarna är indelade i olika områden t ex alfabetet med bokstavsljud och vokaler, tal med siffror och nummer, tid och klockslag, presentation av en person, beskrivning av händelser och personer samt olika dialoger. De hörmanus som finns kan med fördel användas till diktamen. Svårighetsgraden är indelad i nivå 1 till 3. Även om materialet är framtaget för sfi, så kan det mycket väl användas av elever på högstadiet som läser svenska som andraspråk. Svenskbiten B1 Svenskbiten B1, Läsebok, 56 s :- Svenskbiten B1, Arbetsbok, 72 s :- Svenskbiten B1, Lärarhandledning, 48 s :- Svenskbiten B2 Svenskbiten B2, Läsebok, 56 s :- Svenskbiten B2, Arbetsbok, 72 s :- Svenskbiten B2, Lärarhandledning, 48 s :- Ny start 1 Från nybörjarnivå Ny start 1, Läsebok, 48 s :- Ny start 1, Arbetsbok, 80 s :- Ny start 1, Lärarhandledning, 60 s :- Ny start 1, Cd, 1 ex :- Ny start 2 Ny start 2, Läsebok, 52 s :- Ny start 2, Arbetsbok, 80 s :- Ny start 2, Lärarhandledning, 64 s :- Ny start 2, Cd, 1 ex :- Ny start i samhället Sfi kurs C Ny start i samhället, Textbok, 112 s + cd :- Ny start i samhället, Arbetsbok, 96 s :- Ny start i samhället, Cd, 177 min, 3 ex :- Ny start i samhället, Lärarhandledning, 124 s :- ABC för vuxna ABC för vuxna, Kopieringsunderlag, 224 s + cd :- Prata på svenska Prata på svenska, Kopieringsunderlag, 72 s + cd :- Lyssna på svenska Lyssna på svenska, Kopieringsunderlag 72 s + cd :- Lyssna på svenska, 3 ex Paketpris! :- Lyssna på mer svenska Lyssna på mer svenska, Kopieringsunderlag 96 s + cd :- Lyssna på mer svenska, 3 ex Paketpris! :- Kreativt andraspråk på högstadiet Kreativt andraspråk på högstadiet, 160 s + cd :- Kreativt andraspråk på högstadiet, 5 ex Paketpris! :- 25

26 engelska BASLÄROMEDEL Väck läslusten och engagera dina elever! LGR 11 Nyhet Hur ser vardagslivet ut i Japan? Vad för dresscodes bör gälla i skolan? Med intressanta och aktuella texter blir engelskan levande och fångar elevernas intresse. Happy är ett målinriktat läromedel som hjälper både läraren och eleverna att följa kunskapsutvecklingen. Materialet gör det enkelt för eleverna att förstå vad de ska lära sig och kontrollera att de faktiskt gjort det. Mål och motivation Happy är ett målinriktat basläromedel som hjälper både läraren och eleverna att följa kunskapsutvecklingen i engelska för årskurs 7 9. Happy gör det enkelt för eleverna att förstå vad de ska lära sig och kontrollera att de faktiskt gjort det! Till varje kapitel finns en checklista med konkreta kunskapsmål som eleverna själva kan bocka av. Målsidan är dessutom ett perfekt underlag till såväl utvecklingssamtal som betygssättning. Happy sätter kunskap, nytta och motivation i centrum. De nya upplagorna av Happy är självklart helt anpassade till Lgr 11. Öva med glädje I Happy Worbooks har vi samlat varierande övningar och kombinerat både nytta och nöje. Här finns både de självklart enkla och de mer utmanande övningarna. Happy finns från F-klass till åk 9 För dig som undervisar i engelska på åk 6 finns mer information om Happy 6 på gleerups.se. Happy är ett komplett läromedel som gärna hänger med hela vägen från F-klass till åk 9. 26

27 engelska BASLÄROMEDEL I hope that Happy will be used by teachers and pupils who don t only want to learn English. Chris Sutcliffe has written five books in the Happy series. He lives in Lincolnshire, England and works as an English teacher at Huntcliff School. As well as writing, he is also a very experienced examiner. Who would you say is the right teacher to use Happy? I hope that Happy will be used by teachers and pupils who don t only want to learn English. I hope they also want to learn something about the world they live in and about themselves! Everyone is different and we can all learn from each other. The Happy webs are very popular. How do you think the teachers and students should use them? I think that the Happy websites are really brilliant resources for both teaching and learning. Pupils can use them to follow up the current English lesson or for repetition. They can practice their language skills over and over. They can do this in school or at home. They re great! Webb IAB Individanpassa undervisningen digitalt på två olika sätt Det finns två olika vägar att gå beroende på hur du vill jobba med digitala lärverktyg. Antingen kompletterar du skolans befintliga tryckta Happy-material med elev- och lärarwebbarna, eller så använder ni den interaktiva boken. Med Happy elevwebb är det enkelt att ge varje elev rätt stöd och utmaningar för att individanpassa undervisningen. Lärarwebben är en digital lärarhandledning där du hittar allt som finns i den tryckta lärarhandledningen plus mycket mer. Den interaktiva elevboken innehåller allt som finns i Textbook, Workbook samt elevwebben. I lärarversionen finns dessutom materialet från Handy Helper och lärarwebben. Är Happy rätt för mig? Jag vill ha ett modernt material, helt anpassat till Lgr 11 Jag söker ett målinriktat läromedel som hjälper både mig och eleverna att följa kunskapsutvecklingen Jag vill ha välskrivna texter som engagerar och väcker läslust Jag vill individanpassa undervisningen och ge varje elev det stöd och de utmaningar han/ hon behöver Jag vill ha ett material med stora, digitala möjligheter 27

28 engelska BASLÄROMEDEL Happy del för del. Year 6 Happy finns även för dig som undervisar i årskurs 6. Här hittar du bland annat nyttiga bedömningsmatriser framtagna i enlighet med betygskraven för Lgr 11. Läs mer om Happy Year 6 på gleerups.se Textbooks Year 7 9 Författare Lennart Peterson/Chris Sutcliffe/Kjell Johansson/ Kristina Bergman Varje kapitel i Happy Textbook inleds med en dialog som hjälper till att introducera temat och ordförrådet. Sedan följer texter på tre svårighetsnivåer; A, B, C och varje kapitel avslutas med ett annorlunda uppslag som tex en sång, roliga historier eller en seriestrip. Nyhet Workbooks 7 9 Författare Lennart Peterson/Chris Sutcliffe/Kjell Johansson/ Kristina Bergman Varje Workbook består av övningar till alla kapitel i Textbook. Här hittar du extra hörförståelse, skrivövningar, kommunikativa övningar och mycket mer. Grammatiken hittar du längst bak i ett separat kapitel. I Happy Workbooks, 2:a upplagan är alla instruktioner på engelska och det finns ett stort urval av bland annat ord- och frasövningar. Vt 2014 Elevwebbar Year 7 9 Författare Kjell Johansson Till alla tre böckerna i Happy-serien finns webbtjänster. De erbjuder dig och dina elever mängder av interaktivt extramaterial och gör det möjligt för eleverna att jobba självständigt och individanpassat med Happy. Elevwebben ger ännu ett sätt att träna och befästa det som finns i varje Textbook och Workbook. Lärarwebbar Year 7 9 Författare Lennart Peterson/Chris Sutcliffe/Kjell Johansson/ Kristina Bergman Lärarwebben är en digital lärarhandledning där du som lärare hittar allt som finns i den tryckta lärarhandledningen (Handy Helper) plus en massa annat nyttigt. T ex får du förslag på hur du kan arbeta med temat, tips på UR-program, förslag på filmer, manus till teaterpjäser, sånger och mycket mer. Här hittar du också extra övningar tests, final tests och mocktests, både som pdf- och Word-dokument. I Lärarwebben hittar du också ca 20 grammatikfilmer som du kan visa vid genomgång med eleverna eller använda individuellt. Vi har också lagt ett förslag på målmatris som du kan gå igenom med eleverna och dela ut vid början eller slutet av temat. Målmatriserna fungerar utmärkt som underlag inför utvecklingssamtalet eller som eventuellt betygsunderlag. 28

29 Interaktiv bok Year 7 8 Författare Lennart Peterson/Chris Sutcliffe/Kjell Johansson/ Kristina Bergman I den interaktiva elevboken samlas Textbook, Workbook samt Elevwebb. Varje kapitel inleds med en dialog som hjälper till att introducera temat och ordförrådet. Sedan följer texter på tre svårighetsnivåer; A, B, C och varje kapitel avslutas med ett annorlunda uppslag som till exempel en sång, rolig historia eller seriestrip. I boken finns även skönlitterära texter mellan de olika kapitlen för att förstärka läsandet ännu mer. Till alla texterna finns ljudinspelningar från olika delar av den engelskspråkiga världen. Efter varje text finns en stor mängd interaktiva övningar som hjälper eleven att förstå och arbeta med texten. Här kan eleven till exempel arbeta med grammatiken genom att först titta på grammatikfilmer för att sedan arbeta med grammatikövningar. I den interaktiva lärarboken hittar du, förutom allt som finns i elevboken, även en mängd arbetsblad och prov i pdf-format, lektionstips och facit. Här finns också två mocktests baserade på nationella prov. Interaktiva böcker av Happy Year 7, 2:a uppl och Happy Year 8, 2:a uppl kommer i augusti engelska BASLÄROMEDEL Hefty Year 7 Författare Kjell Johansson/Lennart Peterson Hefty Year 7 är en kopieringspärm för alla elever som vill eller behöver öva mer. Ett flexibelt material som underlättar individuell anpassning av undervisningen utifrån elevernas olika behov. Eleverna arbetar med övningar som inkluderar färdigheterna Reading, Vocabulary, Writing and Speaking. Cd Year 7 9 Författare Lennart Peterson/Chris Sutcliffe/Kjell Johansson/ Kristina Bergman Till läromedelspaketet hör också cd-boxar. Här finns alla texterna, sångerna, hörövningarna och uttalsövningarna samlade under respektive tema. Handy Helper Year 7 9 Författare Lennart Peterson/Chris Sutcliffe/Kjell Johansson/ Kristina Bergman Handy Helper är läromedlets tryckta lärarhandledning. Den finns även i en digital version i form av Happy Lärarwebb. Här har vi samlat allt som hjälper dig att göra din undervisning omväxlande och stimulerande. Utöver innehållet i en traditionell lärarhandledning finns tips på UR-program, förslag på filmer, manus till teaterpjäser, övningar, sånger och mycket mer. Sist i Handy Helper facit till Workbook och övningarna i Handy Helper. Paketerbjudande på Happy med 15% rabatt! 3840:- (värde 4 520:-) Köp 25 ex av Happy Year 7 textbook, 2:a uppl + Lärarwebb och få 15% rabatt Happy, årskurs 6 Happy, Textbook Year :- Happy, Workbook Year :- Happy, Teacher s guide Year :- Happy, Texts and Listening Activity CD Year :- Happy, Lärarwebb 6, skollicens 12 mån :- Happy, årskurs 7 Happy, Textbook Year 7, 2:a uppl, 136 s :- Happy, Workbook Year 7, 2:a uppl, 144 s :- Happy, Cd Year 7, 2:a uppl :- Happy, Elevwebb Year 7, 2:a uppl, skollicens 12 mån :- Happy, Lärarwebb Year 7, 2:a uppl, skollicens 12 mån :- Happy, Handy Helper Year 7, 2:a uppl, ca 228 s :- Happy, Hefty Year :- Happy, Textbook åk 7, 2:a uppl, 25 ex + Lärarwebb, skollicens Paketpris! :- Happy, Year 7, Interaktiv elevbok, 12 mån** :- Happy, Year 7, Interaktiv lärarbok, 12 mån** :- **Utkommer aug För fler licenstider av interaktiv bok se gleerups.se För kompletteringsköp av Happy åk 7, 1:a uppl - se gleerups.se Happy, årskurs 8 Happy, Textbook Year 8, 2:a uppl,136 s :- Happy, Workbook Year 8, 2:a uppl, ca 144 s :- Happy, CD Year 8, 2:a uppl* :- Happy, Handy Helper Year 8, 2:a uppl, ca 220 s* :- Happy, Elevwebb 8, skollicens 12 mån** :- Happy, Lärarwebb 8, skollicens 12 mån** :- Happy, Year 8, Interaktiv elevbok, 12 mån** :- Happy, Year 8, Interaktiv lärarbok, 12 mån** :- *Utkommer våren ** Utkommer augusti 2013 För kompletteringsköp av Happy för åk 8, 1:a uppl se gleerups.se Happy, årskurs 9 Happy, Textbook No. 3, 144 s :- Happy, Workbook No. 3, 144 s :- Happy, Cd-box No :- Happy, åk 9, Elevwebb, skollicens 12 mån :- Happy, åk 9, Lärarwebb, skollicens 12 mån :- Happy, Handy Helper No. 3, 168 s :- Den 2:a upplagan, Happy Year 9, utkommer vt

30 engelska BASLÄROMEDEL Output global engelska för 7 9. LGR 11 Nyhet Output är en helt ny serie basläromedel i engelska för årskurs 7 9. Omvärlden förändras, och engelskan är allt mer närvarande i vår vardag, både som arbetsverktyg och på fritiden. Output tar fasta på detta. Det är modernt, handfast och pedagogiskt, och ger dina elever redskap för muntlig och skriftlig kommunikation i samtiden. I Output finns en skrivkurs med en tydlig progression inom olika genrer för att uppnå målen för årskurs 9. Output knyter an till den europeiska referensramen där språkliga aktiviteter delas in i reception, produktion, interaktion och mediering. Genom en mängd olika övningar i workbook, elev- och lärarwebb samt i den interaktiva boken övas dessa färdigheter. Med Output får du också hjälp med den formativa bedömningen av kunskaperna i engelska. Naturligtvis finns även hjälp för summativ bedömning genom prov och övningar. IAB Författare: Kjell Johansson/ Åsa Ornblad/Bryan Stephens Output Year 7, Textbook Output Year 7 Textbook består av 5 kapitel med texter i olika genrer. Texterna finns i flera svårighetsgrader. Output Year 7, Workbook Output Year 7 Workbook består av en mängd olika övningar som befäster kunskaperna till respektive texter i Output 7 Textbook. Här hittar du ordinlärnings, läsförståelse-, hörförståelse- och skrivuppgifter. Output Year 7, Interaktiv bok Den interaktiva boken Output Year 7 består av 5 kapitel med olika teman. Här finns ljudinspelningar från olika delar av den engelskspråkiga världen vilket ger eleverna möjlighet att lyssna på och förstå olika dialekter. Texterna integreras dessutom med en mängd interaktiva övningar där eleverna befäster sina språkkunskaper. Lärarversionen av den interaktiva boken innehåller allt som finns i elevversionen samt en mängd arbetsblad och prov i pdf-format, lektionstips och facit. Output Year 7, Easy Version Output Year 7 Easy Version är en allt-i-ett bok med samma texter och övningar som i Textbook och Workbook men förenklade för elever som behöver extra stöd. Output Year 7, Elevwebb På elevwebben hittar du bland annat interaktivt extramaterial som gör det möjligt för eleverna att jobba självständigt och individanpassat. Output Year 7, Lärarwebb Lärarwebben är en digital lärarhandledning med mängder av extra stöd för dig i din undervisning. Output Year 7, årskurs 7 9 Output Year 7, Textbook :- Output Year 7, Textbook, 25 ex Paketpris! :- Output Year 7, Workbook :- Output Year 7, Cd P 1045:- Output Year 7, Easy Version :- Output Year 7, Lärarwebb P 1495:- Output Year 7, Elevwebb P 1295:- Output Year 7, Interaktiv elevbok, 12 mån* :- Output Year 7, Interaktiv lärarbok, 12 mån* :- Output Year 8 och Year 9 utkommer 2014/2015. P=preliminärt pris *Utkommer i augusti Är Output rätt för mig? Jag vill ha ett läromedel som underlättar mitt arbete med formativ bedömning Jag vill ha möjlighet att arbeta med både tryckta böcker och digitala läromedel Jag tycker det är viktigt att arbeta med integrering av engelskämnet med andra ämnen Jag vill ha ett läromedel där jag kan arbeta med interkulturell förståelse och kommunikation i undervisningen Paketerbjudande på Output med 15% rabatt! 3165:- (värde 3725:-) Köp 25 ex av Output Year 7 textbook och få 15% rabatt

Svenska för invandrare

Svenska för invandrare Svenska för invandrare Gy&Vux 2014 400724_SFI_2014.indd 1 nde lära t a Lyck! i SFI 2014-02-25 13:17 SFI-boken Modernt, äkta och vuxet. Och med språket i fokus. SFI-boken bygger på autentiska intervjuer

Läs mer

7-9 2014 Interaktiva böcker

7-9 2014 Interaktiva böcker 7-9 2014 Interaktiva böcker 1 Berika lärandet för varje elev. Datorer och andra digitala verktyg ger dig och dina elever fler möjligheter än någonsin. Men vad ska du fylla dem med så att de verkligen gör

Läs mer

7-9 2015 Interaktiva böcker

7-9 2015 Interaktiva böcker 7-9 2015 Interaktiva böcker 1 Vi utvecklas tillsammans. Att höja kunskapsresultaten i skolan kräver insatser på flera områden över lång tid. Forskning visar att läraren är den enskilt viktigaste faktorn

Läs mer

Genrekoden svarar mot kursplanen i svenska i Lgr 11

Genrekoden svarar mot kursplanen i svenska i Lgr 11 Genrekoden svarar mot kursplanen i svenska i Lgr 11 Genrekoden har allt du behöver för att arbeta med svenskämnet enligt Lgr 11. Genrekoden utgår ifrån den nya kursplanens syn på att det i all kommunikation

Läs mer

Till Språkvägen finns även en omfattande lärarhandledning med stort kopieringsunderlag.

Till Språkvägen finns även en omfattande lärarhandledning med stort kopieringsunderlag. Språkvägen sfi B Elevbok PDF LÄSA ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Ulrika Ekblad. samma text ur många olika infallsvinklar. Varje tema inleds alltid med en tankekarta i bilder. Till alla

Läs mer

DIREKT SVENSKA. som ingår i serien Svenska Direkt: Komplett för åk 7-9! KOMPONENTER SVENSKA DIREKT-SERIEN. Svenska/Svenska som andraspråk åk 7 9

DIREKT SVENSKA. som ingår i serien Svenska Direkt: Komplett för åk 7-9! KOMPONENTER SVENSKA DIREKT-SERIEN. Svenska/Svenska som andraspråk åk 7 9 KOMPONENTER Tryckt eller digitalt? Välj själv. som ingår i serien Svenska Direkt: Svenska Direkt Grundbok Varje block i grundboken inleds med tydliga mål anpassade efter år och nivå. Med utgångspunkt ifrån

Läs mer

Digitalt basläromedel i matte åk 1-3

Digitalt basläromedel i matte åk 1-3 as er ns La n re vå Digitalt basläromedel i matte åk 1-3 15 20 Edimia Education AB 2014 Om Edimia Teamet bakom läromedlet har många års erfarenhet av läromedelsproduktion. Ett team med stor passion och

Läs mer

I samarbete med dig. Ingrid Carlsson, lärare i SO och SVA i årskurs 6 9 på Björkebyskolan i Järfälla.

I samarbete med dig. Ingrid Carlsson, lärare i SO och SVA i årskurs 6 9 på Björkebyskolan i Järfälla. 7-9 2016 Du visar vägen. Forskning visar att läraren är den enskilt viktigaste resursen för elevens lärande. På Gleerups kan vi inte annat än hålla med. Därför utvecklas alla våra läromedel av yrkesverksamma

Läs mer

Skapa ett MatteEldorado i ÅK 1 3

Skapa ett MatteEldorado i ÅK 1 3 MatTE Skapa ett MatteEldorado i ÅK 1 3 Hej, Ingrid Margareta Vi vill nu berätta för dig om Eldorado läromedlet för FK-6 som vi hoppas ska bli ett tryggt och inspirerande verktyg för dig som pedagog, och

Läs mer

SVENSKA. Ämnets syfte

SVENSKA. Ämnets syfte SVENSKA Ämnet svenska behandlar olika former av kommunikation mellan människor. Kärnan i ämnet är språket och litteraturen. I ämnet ingår kunskaper om språket, skönlitteratur och andra typer av texter

Läs mer

ick ACK Åk 4-6 Svenska och svenska som andraspråk Lgr 11 Ledande läromedel

ick ACK Åk 4-6 Svenska och svenska som andraspråk Lgr 11 Ledande läromedel ick ACK z z Åk 4-6 LÄSRUMMET SKRIVRUMMET SÖKRUMMET Lgr 11 Svenska och svenska som andraspråk Ledande läromedel När vi utarbetade ZickZack funderade vi mycket på de här frågorna. Författarna till ZickZack

Läs mer

svenska Syfte Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: KuRSplanER FöR KoMMunal VuxEnutBildninG på GRundläGGandE nivå 75

svenska Syfte Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: KuRSplanER FöR KoMMunal VuxEnutBildninG på GRundläGGandE nivå 75 Svenska Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: 1000 Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet, uttrycka

Läs mer

Snabbguide Interaktiv bok steg för steg

Snabbguide Interaktiv bok steg för steg Snabbguide Interaktiv bok steg för steg I SAMARBETE MED DIG Gleerups interaktiva böcker utvecklas i samarbete med elever och lärare runtom i Sverige. Det gör att innehåll och funktioner är framtagna för

Läs mer

Nyhet! Basläromedel för FK åk 3. läsresan. Ett undervisningslyft för dig, läs- och skrivglädje för dina elever!

Nyhet! Basläromedel för FK åk 3. läsresan. Ett undervisningslyft för dig, läs- och skrivglädje för dina elever! Nyhet! Basläromedel för FK åk 3 läsresan Ett undervisningslyft för dig, läs- och skrivglädje för dina elever! Allt du behöver packat och klart! ett undervisningslyft för dig, läs- och skrivglädje för dina

Läs mer

Svenska som andraspråk

Svenska som andraspråk Svenska som andraspråk Studiehandledning Distanskurs i Svenska som andraspråk, "På G". Välkommen till distanskurs i svenska som andraspråk, på grundläggande nivå. Introduktion Förkunskaper Kursöversikt

Läs mer

Här följer den pedagogiska planeringen för det arbetsområde som kommer att pågå från och med vecka 5, i samarbete med SO.

Här följer den pedagogiska planeringen för det arbetsområde som kommer att pågå från och med vecka 5, i samarbete med SO. Här följer den pedagogiska planeringen för det arbetsområde som kommer att pågå från och med vecka 5, i samarbete med SO. I planeringen nämns en mängd saker som berörs under arbetsområdets gång. Jag vill

Läs mer

Dataorientering Mål för kursen

Dataorientering Mål för kursen Dataorientering Denna kurs inriktar sig i första hand till dig som är nybörjare i data. Kursen startar med en grundgenomgång i hur datorn fungerar och du får lära dig att hantera musen och tangentbordet.

Läs mer

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

För prövning i Grundläggande Svenska gäller följande vid första tillfället:

För prövning i Grundläggande Svenska gäller följande vid första tillfället: prövning grundläggande svenska Malmö stad Komvux Malmö Södervärn PRÖVNING Prövningsanvisning Kurs: Svenska Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: 1000 För prövning i Grundläggande Svenska gäller följande vid

Läs mer

Gy&Vux 2013 Svenska, Engelska, Moderna språk

Gy&Vux 2013 Svenska, Engelska, Moderna språk Gy&Vux 2013 Svenska, Engelska, Moderna språk Välkommen till vår värld. En ny termin vädrar morgonluft. Morgontrötta blickar söker gamla bekantskaper. Andra kan knappt vänta på allt nytt som ska erövras.

Läs mer

Om ämnet Engelska. Bakgrund och motiv

Om ämnet Engelska. Bakgrund och motiv Om ämnet Engelska Bakgrund och motiv Ämnet engelska har gemensam uppbyggnad och struktur med ämnena moderna språk och svenskt teckenspråk för hörande. Dessa ämnen är strukturerade i ett system av språkfärdighetsnivåer,

Läs mer

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019).

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). I detta dokument synliggörs föreslagna likheter och skillnader mellan kursplanerna.

Läs mer

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK SVENSKA SOM ANDRASPRÅK Ämnet svenska som andraspråk behandlar olika former av kommunikation mellan människor. Kärnan i ämnet är språket och litteraturen. I ämnet ingår kunskaper om språket, skönlitteratur

Läs mer

Centralt innehåll: Lokal Pedagogisk Planering i svenska. Ämnesområde: Skolfotot och Huset. Ansvarig lärare: Annika Svartling Andersson

Centralt innehåll: Lokal Pedagogisk Planering i svenska. Ämnesområde: Skolfotot och Huset. Ansvarig lärare: Annika Svartling Andersson Lokal Pedagogisk Planering i svenska Ämnesområde: Skolfotot och Huset Ansvarig lärare: Annika Svartling Andersson mail: annika.svartling.andersson@edu.upplandsvasby.se Centralt innehåll: Skillnader i språkanvändning

Läs mer

Gy&Vux 2013 El och energi

Gy&Vux 2013 El och energi Gy&Vux 2013 El och energi Välkommen till vår värld. Vår värld är full av allt från läromedel till digitala lärverktyg. Här i broschyren finner du det senaste inom just ditt område. Hela vårt utbud finns

Läs mer

Centralt innehåll årskurs 7-9

Centralt innehåll årskurs 7-9 SVENSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att

Läs mer

Kursplanen i svenska som andraspråk

Kursplanen i svenska som andraspråk planens centrala innehåll för såväl dig själv som för eleven? Fundera över hur du kan arbeta med detta både i början av kursen men också under kursens gång. Lvux12, avsnitt 2. Övergripande mål och riktlinjer

Läs mer

ACK. Åk 4-6. Svenska och svenska som andraspråk. Lgr 11

ACK. Åk 4-6. Svenska och svenska som andraspråk. Lgr 11 ick ACK z z Åk 4-6 LÄSRUMMET SKRIVRUMMET SÖKRUMMET Lgr 11 Svenska och svenska som andraspråk Författarna till ZickZack När vi utarbetade ZickZack funderade vi mycket på de här frågorna. ZickZack åk 4 6

Läs mer

Undervisningen ska även bidra till att eleverna får möta och bekanta sig med såväl de nordiska grannspråken som de nationella minoritetsspråken.

Undervisningen ska även bidra till att eleverna får möta och bekanta sig med såväl de nordiska grannspråken som de nationella minoritetsspråken. Pedagogisk planering i svenska. Ur Lgr 11 Kursplan i svenska Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människan sin identitet, uttrycker sina känslor

Läs mer

Kursplan i svenska grundläggande kurs X

Kursplan i svenska grundläggande kurs X kursplan svenska x.doc Malmö stad Komvux Malmö Södervärn Kursplan i svenska grundläggande kurs X Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket

Läs mer

Lokal pedagogisk planering Läsåret 2014-2015

Lokal pedagogisk planering Läsåret 2014-2015 Lokal pedagogisk planering Läsåret 2014-2015 Kurs: Engelska årskurs 6 Tidsperiod: Vårterminen 2015 vecka 3-16 Skola: Nordalsskolan, Klass: 6A, 6B och 6C Lärare: Kickie Nilsson Teveborg Kursen kommer att

Läs mer

Kursplan i svenska grundläggande kurs Y

Kursplan i svenska grundläggande kurs Y kursplan svenska y.doc Malmö stad Komvux Malmö Södervärn Kursplan i svenska grundläggande kurs Y Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket

Läs mer

Åk 1-3. ZickZack-serien är. komplett! ZickZack finns nu från årskurs 1-6. Ett basläromedel i svenska och svenska som andraspråk

Åk 1-3. ZickZack-serien är. komplett! ZickZack finns nu från årskurs 1-6. Ett basläromedel i svenska och svenska som andraspråk z ickzack Åk 1-3 Ett basläromedel i svenska och svenska som andraspråk ZickZack-serien är komplett! ZickZack finns nu från årskurs 1-6. Inspirerar, stöttar, utmanar och utvecklar Lärarhandledningarna Lärarhandledningarna

Läs mer

Teckenspråk Online. Beställningsinformation Artikelnummer: Best.nr: (5 licenser)

Teckenspråk Online. Beställningsinformation Artikelnummer: Best.nr: (5 licenser) Teckenspråk Online Teckenspråk Online ger elever möjlighet att lära sig svenskt teckenspråk på distans. Eleverna ges möjlighet att själva välja var och när de vill träna. I kombination med webbmöten kan

Läs mer

Rockhammars skola Lokal pedagogisk planering (LPP)

Rockhammars skola Lokal pedagogisk planering (LPP) Ämne: Svenska Åk:3 Syftet Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om svenska språket. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt

Läs mer

Kursplan - Grundläggande svenska

Kursplan - Grundläggande svenska 2012-11-08 Kursplan - Grundläggande svenska Grundläggande svenska innehåller tre delkurser: Del 1, Grundläggande läs och skrivfärdigheter (400 poäng) GRNSVEu Del 2, delkurs 1 (300 poäng) GRNSVEv Del 2,

Läs mer

Hör och härma. Röda boken lite lättare. Uttalsträning för nybörjare i svenska som andraspråk. Unni Brandeby

Hör och härma. Röda boken lite lättare. Uttalsträning för nybörjare i svenska som andraspråk. Unni Brandeby Hör och härma Röda boken lite lättare Uttalsträning för nybörjare i svenska som andraspråk Unni Brandeby spår 1 FÖRORD till den studerande Den här boken är till dig som just ska börja lära dig svenska.

Läs mer

Kursplan i svenska grundläggande kurs GRNSVE2

Kursplan i svenska grundläggande kurs GRNSVE2 kusplan svenska grnsve2.doc Malmö stad Komvux Malmö Södervärn Kursplan i svenska grundläggande kurs GRNSVE2 Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom

Läs mer

Heartmaps Skriva dikter

Heartmaps Skriva dikter Heartmaps Skriva dikter Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag - Svenska/Svenska som andraspråk, Årskurs 1-3 Syfte Nyfiken på poesi

Läs mer

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019).

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). I detta dokument synliggörs föreslagna likheter och skillnader mellan kursplanerna.

Läs mer

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Förslag den 25 september Engelska

Förslag den 25 september Engelska Engelska Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse

Läs mer

Förslag den 25 september Engelska

Förslag den 25 september Engelska Engelska Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Av: Annika Löthagen Holm. Sluka svenska! Lärarhandledning

Av: Annika Löthagen Holm. Sluka svenska! Lärarhandledning Av: Annika Löthagen Holm Sluka svenska! Lärarhandledning SLUKA SVENSKA! Serien Sluka svenska! riktar sig till elever som läser svenska som andraspråk på låg- och mellanstadiet. Innehållet fokuserar på

Läs mer

Först ut är Spegla språket åk 7. Uppgifter i spegla språket. Tips! Nytt läromedel för högstadiet. Svenska och svenska som andraspråk åk 7 9

Först ut är Spegla språket åk 7. Uppgifter i spegla språket. Tips! Nytt läromedel för högstadiet. Svenska och svenska som andraspråk åk 7 9 Uppgifter i spegla språket Diskutera Frågor som eleverna diskuterar i par eller grupp. Reflektera Frågor som eleverna funderar över på egen hand. Skriv Uppgifter där eleverna skriver en kort text. Undersök

Läs mer

Ämne - Engelska. Ämnets syfte

Ämne - Engelska. Ämnets syfte Ämne - Engelska Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika

Läs mer

Ur läroplanens kapitel 1: Eleverna kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt.

Ur läroplanens kapitel 1: Eleverna kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt. Pedagogisk planering i svenska Säkert har du hört talas om Törnrosa och Askungen; kanske läste dina föräldrar de här eller andra sagor för dig när du var barn. Sagor har fascinerat människor i alla tider

Läs mer

Centralt innehåll. Tala, lyssna och samtala. Läsa och skriva. Berättande texter och faktatexter. Språkbruk. I årskurs 1-6

Centralt innehåll. Tala, lyssna och samtala. Läsa och skriva. Berättande texter och faktatexter. Språkbruk. I årskurs 1-6 SVENSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att

Läs mer

Vendelsömalmsskolan Pedagogisk planering

Vendelsömalmsskolan Pedagogisk planering Under arbetsområdet Språket genom media kommer eleverna att arbeta med media som en metod att öva på sina färdigheter och öka sina kunskaper i språket. Vi kommer att ta upp många saker ur det centrala

Läs mer

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet engelska

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet engelska Betyg i årskurs 6 Betyg i årskurs 6, respektive årskurs 7 för specialskolan, träder i kraft hösten 2012. Under läsåret 2011/2012 ska kunskapskraven för betyget E i slutet av årskurs 6 respektive årskurs

Läs mer

Läroplanen. Normer och värden. Kunskaper. Elevernas ansvar och inflytande 6 Skola och hem

Läroplanen. Normer och värden. Kunskaper. Elevernas ansvar och inflytande 6 Skola och hem Läroplanen 1. Skolans värdegrund och uppdrag Kursplaner Syfte Centralt innehåll 1-3 2. Övergripande mål och riktlinjer 4-6 Normer och värden 7-9 Kunskaper Kunskapskrav Elevernas ansvar och inflytande 6

Läs mer

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften, anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften, anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang, Arbetsområde: Huvudsakligt ämne: Svenska 1-3 Läsår: Tidsomfattning: Ämnets syfte Undervisning i ämnet svenska syftar till: länk Följande syftesförmågor för ämnet ska utvecklas: formulera sig och kommunicera

Läs mer

Prövning i Moderna språk 3

Prövning i Moderna språk 3 Prövning i Moderna språk 3 Prövningsansvarig lärare: Franska: Catherine Tyrenius, email: catherine.tyrenius@vellinge.se Spanska: Antonio Vazquez, email: antonio.s.vazquez@vellinge.se Tyska: Renate Nordenfelt

Läs mer

Pedagogisk planering för ämnet: Svenska

Pedagogisk planering för ämnet: Svenska 1(5) Pedagogisk planering för ämnet: Svenska Tidsperiod: årskurs 4 Syfte & övergripande mål: Vi kommer att läsa, skriva, lyssna och tala. Syftet är att du ska utveckla förmågan att: - formulera dig och

Läs mer

OBS! Inga lexikon eller liknande hjälpmedel är tillåtna..

OBS! Inga lexikon eller liknande hjälpmedel är tillåtna.. Malmö stad Komvux Malmö Södervärn PRÖVNING Prövning i grundläggande engelska: GRNENG 2 A Muntligt prov 1. Samtal kring ett ämne som delas ut vid provet. 2. Roma'hredovisnihg (både muntlig och skriftlig)

Läs mer

3.18 Svenska som andraspråk

3.18 Svenska som andraspråk 3.18 Svenska som andraspråk Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra

Läs mer

ENGELSKA FÖR DÖVA OCH HÖRSELSKADADE

ENGELSKA FÖR DÖVA OCH HÖRSELSKADADE ENGELSKA FÖR DÖVA OCH HÖRSELSKADADE Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter

Läs mer

Engelska åk 5 höstterminen 2013

Engelska åk 5 höstterminen 2013 gelska åk 5 höstterminen 2013 Under hösten kommer vi att jobba utifrån olika temaområden i engelska. Några områden handlar om länder, intressen och partyinbjudningar. Vi utgår från ett läromedel i engelska

Läs mer

Kursplan i svenska grundläggande kurs W

Kursplan i svenska grundläggande kurs W kursplan svenska w.doc Malmö stad Komvux Malmö Södervärn Kursplan i svenska grundläggande kurs W Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket

Läs mer

MODERSMÅL. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet

MODERSMÅL. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet MODERSMÅL Goda kunskaper i modersmålet gagnar lärandet av svenska, andra språk och andra ämnen i och utanför skolan. Ett rikt och varierat modersmål är betydelsefullt för att reflektera över, förstå, värdera

Läs mer

Allt det här måste upplevas, men okej då Läs om dina möjligheter med Gleerups nya digitala läromedel på sidan 6

Allt det här måste upplevas, men okej då Läs om dina möjligheter med Gleerups nya digitala läromedel på sidan 6 7 9 2017 Allt det här måste upplevas, men okej då Läs om dina möjligheter med Gleerups nya digitala läromedel på sidan 6 Låt lärandet leva Nu kommer Gleerups digitala läromedel i en helt ny skepnad. Lagom

Läs mer

Tummen upp! Svenska Kartläggning åk 5

Tummen upp! Svenska Kartläggning åk 5 Tryck.nr 47-11030-8-01 9789147110308c1c.indd 1 2014-05-16 11.26 TUMMEN UPP! Ç C I TUMMEN UPP! SVENSKA KARTLÄGGNING ÅK 5 finns övningar som är direkt kopplade till kunskapskraven i åk 6. Kunskapskraven

Läs mer

ENGELSKA 3.2 ENGELSKA

ENGELSKA 3.2 ENGELSKA 3.2 GELSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse

Läs mer

Nu finns Vips för åk 1 3

Nu finns Vips för åk 1 3 1 SVENSKA ÅK 1 3 Nu finns Vips för åk 1 3 2 Det här är Vips! I Vips läslära utgår vi från högläsning och det lärande samtalet och jobbar på så sätt med läsförståelse direkt från start. Med hög läsningsboken

Läs mer

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK SVENSKA SOM ANDRASPRÅK Ämnet svenska som andraspråk ger elever med annat modersmål än svenska möjlighet att utveckla sin kommunikativa språkförmåga. Ett rikt språk är en förutsättning för att inhämta ny

Läs mer

LPP Magiska dörren ÅR 4

LPP Magiska dörren ÅR 4 LPP Magiska dörren ÅR 4 Detta arbetsområde omfattar läsning diskussion kring det lästa, skrivande av en egen berättelse, elevrespons på klasskamraters berättelse samt bearbetning av berättelsen. Arbetsområdet

Läs mer

Övergripande planering

Övergripande planering Övergripande planering Ämne: Svenska Årskurs: 7 Ansvarig lärare: Marie Nilsson Torbjörn Wahlén Resurs: Reviderad: Bilaga 1. Kursplan för ämnet Bilaga 2. Kunskapskrav Bilaga 3. Planering för året Bilaga

Läs mer

Förankring i läroplanen. Innehåll. I arbetsområdet kommer eleven att ges förutsättningar att utveckla förmågan att:

Förankring i läroplanen. Innehåll. I arbetsområdet kommer eleven att ges förutsättningar att utveckla förmågan att: Studieteknik för faktatexter 5 LGR11 Hi Re SvA Sv Ke Planering och bedömning i svenska/sva för ett tema om studieteknik för faktatexter i samarbete med SO- och NO-ämnet. Förankring i läroplanen I arbetsområdet

Läs mer

RÖDA TRÅDEN SVENSKA F-KLASS ÅK

RÖDA TRÅDEN SVENSKA F-KLASS ÅK RÖDA TRÅDEN SVENSKA F-KLASS ÅK 5 F-KLASS Sambandet mellan ljud och bokstav Språket lyfter A3 läsa Alfabetet och alfabetisk ordning Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen

Läs mer

Prövning i grundläggande engelska: GRNENG 2

Prövning i grundläggande engelska: GRNENG 2 prövning engelska grund Malmö stad Komvux Malmö Södervärn Prövning i grundläggande engelska: GRNENG 2 A Muntligt prov 1. Samtal kring ett ämne som delas ut vid provet. 2. Romanredovisning (både muntlig

Läs mer

Snabb introduktion till LäsDax & SkrivDax 1 De fyra tillfällena

Snabb introduktion till LäsDax & SkrivDax 1 De fyra tillfällena Snabb introduktion till LäsDax & SkrivDax 1 De fyra tillfällena Första tillfället Gemensam läsning Inled lektionen med en aktivitet som anknyter till texten. Samla sedan klassen kring storboken. Täck gärna

Läs mer

AMIRA TIME. Lätt version. Lärarhandledning

AMIRA TIME. Lätt version. Lärarhandledning AMIRA TIME Lätt version Lärarhandledning Amira time lätt version Om programserien Amira time lätt version är en sitcom i 15 avsnitt. Avsnitten är cirka 4 minuter långa. Serien syftar till att bidra till

Läs mer

svenska som andraspråk

svenska som andraspråk svenska som andraspråk Arbetslag: Gamma Klass: 9ABC Veckor: 33-43 HT 2019 Världskrigslitteratur Utdrag ur kursplanen i svenska: Genom undervisningen i ämnet svenska ska eleverna sammanfattningsvis ges

Läs mer

FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM KOMMUNAL VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE NIVÅ

FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM KOMMUNAL VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE NIVÅ Engelska, 450 verksamhetspoäng Ämnet handlar om hur det engelska språket är uppbyggt och fungerar samt om hur det kan användas. Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden

Läs mer

Undervisningen i ämnet moderna språk ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet moderna språk ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MODERNA SPRÅK Moderna språk är ett ämne som kan innefatta en stor mängd språk. Dessa kan sinsemellan vara mycket olika vad gäller allt från skriftsystem och uttal till utbredning och användning inom skiftande

Läs mer

Capítulo 5, Animales y países, Tapas 2

Capítulo 5, Animales y países, Tapas 2 Spanska år 7 Capítulo 5, Animales y países, Tapas 2 Inledning I kapitel 5 ska du få lära dig att berätta om du har något husdjur och om du har något annat favoritdjur. Du ska även få lära dig alfabetet

Läs mer

Snabbguide Digitala läromedel steg för steg

Snabbguide Digitala läromedel steg för steg Snabbguide Digitala läromedel steg för steg I Gleerups digitala läromedel utnyttjas de digitala möjligheterna fullt ut för att levandegöra ett rikt och aktuellt kvalitetsinnehåll. Allt är utvecklat i samarbete

Läs mer

Svenska som andraspråk

Svenska som andraspråk Ämnet svenska som andraspråk ger elever med annat modersmål än svenska möjlighet att utveckla sin kommunikativa språkförmåga. Ett rikt språk är en förutsättning för att inhämta ny kunskap, klara vidare

Läs mer

Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 2

Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 2 Skolområde Väster Lokal Pedagogisk Planering Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 2 Avsnitt / arbetsområde: Ämnen som ingår: Undersöka med Hedvig Svenska/svenska som andraspråk, matematik, bild, So,

Läs mer

Prövning i Moderna språk 1

Prövning i Moderna språk 1 Prövning i Moderna språk 1 Prövningsansvarig lärare: Franska: Catherine Tyrenius, email: catherine.tyrenius@vellinge.se Spanska: Antonio Vazquez, email: antonio.s.vazquez@vellinge.se Tyska: Renate Nordenfelt

Läs mer

Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska

Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska Engelska Kurskod: GRNENG2 Verksamhetspoäng: 450 Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens

Läs mer

Terminsplanering i Svenska årskurs 9 Ärentunaskolan

Terminsplanering i Svenska årskurs 9 Ärentunaskolan På arbetar vi tematiskt med läromedlet Svenska Direkt. I årskurs 9 arbetar vi med arbetsområdena Konsten att påverka, Konsten att berätta, Konsten att söka och förmedla information, Praktisk svenska och

Läs mer

Rockhammars skola Lokal pedagogisk planering (LPP)

Rockhammars skola Lokal pedagogisk planering (LPP) Ämne: Svenska Åk:1 Syftet Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om svenska språket. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt

Läs mer

3.7.4 Modersmål - meänkieli som nationellt minoritetsspråk

3.7.4 Modersmål - meänkieli som nationellt minoritetsspråk 3.7.4 Modersmål - meänkieli som nationellt minoritetsspråk Tornedalingar är en nationell minoritet med flerhundraåriga anor i Sverige. Deras språk meänkieli är ett officiellt nationellt minoritetsspråk.

Läs mer

Tummen upp! Matte Kartläggning åk 5

Tummen upp! Matte Kartläggning åk 5 Tryck.nr 47-11064-3 4711064_t_upp_ma_5_omsl.indd Alla sidor 2014-01-27 12.29 TUMMEN UPP! Ç I TUMMEN UPP! MATTE KARTLÄGGNING ÅK 5 finns övningar som är direkt kopplade till kunskapskraven i åk 6. Kunskapskraven

Läs mer

Nya, moderna Studio Svenska. Nyhet! Skriv direkt i Matematikboken. Hjälper dig få hela klassen att nå sina mål SID 2

Nya, moderna Studio Svenska. Nyhet! Skriv direkt i Matematikboken. Hjälper dig få hela klassen att nå sina mål SID 2 4 6 MA / SV 2008 med Liber Nya, moderna Studio Svenska Hjälper dig få hela klassen att nå sina mål SID 2 Nyhet! Skriv direkt i Matematikboken Nu finns ett alternativ till grundboken SID 6 Många olika läromedel

Läs mer

Språket är nyckeln! Tel SVA F GY och SFI

Språket är nyckeln!   Tel SVA F GY och SFI Språket är nyckeln! www.liber.se kundservice.liber@liber.se Tel 08 690 93 30 SVA F GY och SFI Språket är nyckeln! Att språk öppnar dörrar är väldigt tydligt när man tittar på svenska som andraspråk. Elever

Läs mer

NYHET! SVENSKA. Svenska/Svenska som andraspråk åk 7 9 DIREKT

NYHET! SVENSKA. Svenska/Svenska som andraspråk åk 7 9 DIREKT NYHET! SVENSKA DIREKT Svenska/Svenska som andraspråk åk 7 9 SVENSKA Direkt Svenska Direkt tar fasta på att språk uppstår och utvecklas med andra. Genom samtal, diskussion och samarbete stärker dina elever

Läs mer

Varför är Faktaboken indelad i kapitlen Journalisten, Filmaren osv.?

Varför är Faktaboken indelad i kapitlen Journalisten, Filmaren osv.? Så använder du Arena Arena är ett flexibelt läromedel som passar många olika arbetssätt. Oavsett om du ska läsa litteratur, skriva noveller eller tidningsartiklar, göra muntliga övningar, spela in film

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Prima Formula 5 Elevbok 2:a uppl PDF ladda ner

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Prima Formula 5 Elevbok 2:a uppl PDF ladda ner Prima Formula 5 Elevbok 2:a uppl PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Bo Sjöström. Prima Formula är en basserie i matematik för årskurserna 4-6, målinriktad med tydlig förankring i Lgr

Läs mer

Goda nyheter för världens viktigaste uppdrag

Goda nyheter för världens viktigaste uppdrag 7 9 2018 1 Goda nyheter för världens viktigaste uppdrag Kunskap är verktyget som kan påverka varje individ och hela vår värld på ett positivt sätt. När har det känts viktigare än just idag? På Gleerups

Läs mer

Behöver du mer skrivyta får du be om anteckningspapper eller använda baksidan på pappren.

Behöver du mer skrivyta får du be om anteckningspapper eller använda baksidan på pappren. 11F321 Provmoment: 15 högskolepoäng Salstentamen Grundläggande Läs- och skrivutveckling, nr 1 för kurs vt-17 i Borås och Varberg Ladokkod: Tentamen ges för: Grundläggande svenska för förskoleklass och

Läs mer

Lokal studieplan för svenska.

Lokal studieplan för svenska. Lokal studieplan för svenska. Kunskapso mråde Läsa och skriva Centralt Innehåll 1. Sambandet mellan ljud och bokstav. Alfabetet och alfabetisk ordning. Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt

Läs mer

Förskola 1-5år Mål Riktlinjer

Förskola 1-5år Mål Riktlinjer Förskola 1-5år Mål Förskolan ska sträva efter: Att ge barnet ett rikt och välfungerande språk Att barnen kan lyssna på sagor, återberätta, skapa egna berättelser, dramatisera och beskriva bilder Att öva

Läs mer

Röda tråden i engelska har vi delat in i fem större delmoment: Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det femte skolåret.

Röda tråden i engelska har vi delat in i fem större delmoment: Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det femte skolåret. Röda tråden i engelska år F-9 Röda tråden i engelska har vi delat in i fem större delmoment: Varje delmoment innehåller olika arbetsområden. Delmomenten rymmer i sin tur olika arbetsområden. Dessa arbetsområden

Läs mer

Prövningen Vid prövningstillfället ska du komma till skolan och göra en läsförståelseuppgift samt en argumenterande skriftlig uppgift.

Prövningen Vid prövningstillfället ska du komma till skolan och göra en läsförståelseuppgift samt en argumenterande skriftlig uppgift. 2013 2015 Välkommen till prövning i Svenska som andraspråk 1! Kursen innehåller moment där du ska kunna uttrycka dig i tal och skrift på ett klart och tydligt sätt. Hur du använder språket för vardagsbruk

Läs mer

Svenska Läsa

Svenska Läsa Svenska Läsa utvecklar sin fantasi och lust att lära genom att läsa litteratur samt gärna läser på egen hand och av eget intresse, utvecklar sin förmåga att läsa, förstå, tolka och uppleva texter av olika

Läs mer

Lärarinstruktion digital diagnos Svenska åk 6. åk6. Lärarinstruktion Svenska

Lärarinstruktion digital diagnos Svenska åk 6. åk6. Lärarinstruktion Svenska åk6 Lärarinstruktion Svenska 1 Syftet med diagnosen Pejlo diagnos åk 6 svenska är framtagen för att ge läraren en god överblick över elevernas läs- och skrivförmåga. Diagnosen är noga utprövad och validerad

Läs mer

Läsårsplanering i Svenska som andraspråk årskurs 9 Ärentunaskolan

Läsårsplanering i Svenska som andraspråk årskurs 9 Ärentunaskolan På arbetar vi tematiskt med läromedlet Svenska Direkt 9. I årskurs 9 arbetar vi med arbetsområdena Konsten att påverka, Konsten att berätta, Konsten att söka och förmedla information, Praktisk svenska

Läs mer

Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk

Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar

Läs mer