Foto: Rickard Grönkvist

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Foto: Rickard Grönkvist"

Transkript

1 Kulturstödet - December 2013 Projektstöd: Till ansökningstillfället 15 oktober har det kommit in 120 ansökningar på ett sammanlagt belopp om ca 16 mkr. Ansökningar innehåller såväl årsbaserade stöd som tillfälliga projekt. Beslut om dessa fattas vid kulturstödsutskottet 12 december. Slutarbetet med budget inför 2014 inklusive verksamhetsstöd har upptagit en stor del av kulturstödets fokus de senaste veckorna. Arbetet med genomlysningen av kulturstödet fortsätter enligt plan. Fokus ligger för närvarande på utredningen om scenkonstområdets lokalmässiga behov, översynen av studieförbundens stödformer samt jämställdhetsenkät till de organisationer som har verksamhetsstöd. INOM PERSONAL Rekrytering av ny enhetschef pågår. Foto: Rikard Grönqvist Ann Bergström, Tf enhetschef på Kulturstödet. Varför gör Kulturstödet en jämställdhetsenkät och vad är det ni mäter? Som ett led i s arbete för ökad jämställdhet och enligt kulturförvaltningens jämställdhetsstrategi tar Kulturstödet fram könsuppdelad statistik. För att få en indikation om jämställdheten inom det fria kulturlivet i Malmö har vi skickat ut en enkät till samtliga organisationer med verksamhetsstöd. Det gäller främst könsfördelningen bland konstnärliga upphovsmän, ledare, medverkande samt publik och deltagare. Vi vet att många organisationer inom det fria kulturlivet har stor kunskap och medvetenhet i dessa frågor, men också att förutsättningarna skiljer sig åt mellan olika konstområden och genrer. Enligt s riktlinjer ställs frågorna med tre valmöjligheter: kvinna, man, annan. Perioden omfattar en valfri vecka under november och max 5 arrangemang/ organisation. Enkätsvaren ska ha kommit in till kulturstödet senast 12 december. Därefter kommer resultatet att sammanställas, analyseras och presenteras för kulturstödsutskottet. Från och med 2014 kommer jämställdhetsstatistik att efterfrågas i våra redovisningsblanketter.

2 Malmö stad Månad Stadsbiblioteket - december 2013 Lisa Berger, bibliotekarie på Stadsblioteket. Elever från fem SFI-skolor producerade för tredje året i rad en utställning i samarbete med Lärcentrum. Utställningen, där höstens tema Ljus och mörker tolkades ur olika perspektiv, besöktes av ca 700 SFIelever samt av andra biblioteksbesökare. Bibliotekarie Lisa Berger, en av de ansvariga: Hösten tema Ljus och mörker tolkades ur olika perspektiv på SFI-uställning. Foto: Lisa Berger. I slutet av oktober höll Malmöfestivalens medarbetare Open Office på plan 2 i Slottet och besökarna fick möjlighet att komma med förslag till nästa års festival, när Malmöfestivalen firar 30-års jubileum. I slutet av november kom turen till Almi företagspartner AB, som erbjöd företagsrådgivning och samtal kring olika affärsidéer. Innovationsrådgivare fanns på plats, vilket lockade många nya besökare till biblioteket. Den 15 nov arrangerade Internationell författarscen i samarbete med Svenska PEN Fängslade författares dag, där Sydsvenskans kulturchef Rakel Chukri pratade med den ryske journalisten Alex Tor och Malmös fristadsförfattare Naeimeh Doostdar. Kulturjournalist Per Svensson talade om läget i Etiopien med exiljournalisten Mezgebu Hailu Habtewold och den tidigare fängslade svenske journalisten Martin Schibbye. Programmet lockade 196 personer. Den 28 nov arrangerade Internationell författarscen ett samtal mellan den ungerske nobelpristippade författaren Péter Nádas och författaren Ulf Peter Hallberg. Samtalet tolkades från tyska till svenska inför en publik på 175 personer. Samtalet visades också på biblioteket i Eslöv. Vad är tanken med att ha en SFIutställning? Idén föddes i samtal med lärarna på skolorna, de ville lyfta fram elevernas arbete och göra något gemensamt över skolgränserna. Vi gillade idén medskapande är något vi vill uppmuntra på biblioteket. Och det är ett bra tillfälle för oss att lära känna en av våra viktiga målgrupper bättre. Vilken roll spelar biblioteket för integrationen i Malmö? Biblioteket är allas vår gemensamma mötesplats. Här kan nya sammanhang uppstå och relationer skapas. Blir det en utställning även nästa år? Vi hoppas skolorna vill fortsätta samarbetet. Det är härligt myllrande dagar, som sätter stort avtryck hos oss, vi får nya perspektiv och aha-upplevelser.

3 Månad Malmö konsthall - December 2013 Silhuetter på Sociala Resursförvaltningen, i samarbete med LSS Kulladal. Utställningen i samarbete med Malmö Konstmuseum öppnade den 7 december! I en nyrenoverad fräsch konsthall. Mycket givande samarbete. Renoveringen av konsthallen är slutförd och godkänd. 7 november gjorde Antje, Vera och Jeannette besök hos Kulturcentrum Skåne i Lund, som kom på visning av Rawiya ett par dagar senare. 13 november hängde Antje och Vera tillsammans med LSS Kulladal silhuetter på Sociala Resursförvaltningen. 13 november Mats höll en workshop på konstmuseet i Ystad: Möten med minnen pedagogik för personer med alzheimers sjukdom. 23 november sammanstrålade Dans+Konst=Sant c/o Seved och såg The Feeling of Going på Malmö Stadsteater. 27 november föreläste Antje och Karin på Bildämnets dag på Malmö Högskola. Magnús Ólafsson, utställningstekniker på Malmö Konsthall. Vilken utställningsproduktion har varit den största utmaningen för dig? Mike Nelsons installation 2012 med 406 ton betong. Vi arbetade hela sommaren med att gjuta delarna till denna gigantiska installation som fyllde hela hallen. Många frågor skulle lösas; vilken vikt golvet tålde, hur mycket betong som behövdes och hur lång tid produktionen skulle ta. Det var ett fantastiskt roligt arbete, inte minst för att Mike Nelson själv deltog. Vilket konstverk är det mest oväntade och överraskande som du arbetat med? Det är nog bastun i Lunds konsthall av Peter Johansson. Vi byggde en helt fungerande, rätt så stor bastu inne i konsthallen och många besökare kom för att använda den! Har du någon favoritkonstnär? Jag är väldigt förtjust i Rivane Neuenschwander. En brasiliansk konstnär vi ställde ut Hon hade också en hel del överraskande material i sin utställning, t.ex. kryddor, ägg, tvål och apelsiner. INOM PERSONAL Rektyering av ny konsthallschef pågår.

4 Augusti Kultur för barn och unga - December 2013 Del från affisch Strumpfernas äventyr. Kultur för barn och unga tar vid årsskiftet över ansvaret för Naturbussarna och håller just nu på att se över rutiner och samarbetsparter för att säkerställa kvalitativa resmål och öka antalet resande barn. Den januari presenteras vårens kulturutbud på en släppefest, där Malmös kulturombud exklusivt får små smakprov ur vårens produktioner. Pedagogiska utlåningen har juluppehåll mellan den 13 december och 14 januari. Nytt material ska köpas in och katalogiseras för utlån till våren. Tisdagen den 3 december var världspremiären för Strumpfernas äventyr på Biograf Spegeln. Cirka 80 förskolebarn inbjöds till premiären för att mingla och se filmen. Ett samarbete mellan Pedagogiska utlåningen, filmpedagogerna på KBU och Återskapa. Skolbion förbereder ett stort samarbete med BUFF under deras festivalvecka enligt intentionerna i skolbioplanen att utöka samarbetet med festivalerna. Ett stort urval visningar och platser för förskolan och grundskolan i Malmö kommer att fördelas gratis via Kulturproceduren medan övriga platser fortsätter bokas via BUFF. Kultur för barn och unga är även igång med övriga samarbeten med BUFF som bla. arbetet med Unga Filmjuryn som arrangeras av Filmpedagogerna. Rekrytering av skolbiosamordnare pågår. Charlie Norberg, filmpedagog på KBU. Filmrally, Trix i TV-rutan och animation är workshopsen som filmpedagogerna på Kultur för barn och unga arrangerar för förskola, årskurs 5 och 8. Charlie Norberg är en av filmpedagogerna och det är med ett stort leende han berättar om sitt arbete. Vad gör du just nu? I tisdags hade vi filmpremiär för Strumpfernas äventyr på Biograf Spegeln. Rollerna i filmen utgjordes av strumpfer som sju olika förskoleklasser gjort under hösten. Förskolorna hade namngett och karaktärsbestämt sina strumpfer vilket lyftes i filmen! Vad är det bästa med ditt jobb? Utan tvekan glädjen hos barnen. När vi har haft en workshop och det går upp för barnen att de har gjort en film att de besitter kapaciteten att göra film den glädjen de upplever till följd av sitt eget skapande är oslagbar. En gång hade jag en 10-årig kille här, som efter workshopen gav mig en bamsekram och sa att han aldrig ville gå hem, han ville stanna hos mig och göra film resten av livet.

5 Augusti Kulturskolan - December 2013 El Sistema-lektion i Venezuela. Foto: Jarl Lorensson Jalle Lorensson samt processledaren Magnus Ekwall har kommit hem från en resa där de studerat El Sistema i ursprungslandet Venezuela. Intervjun ger några ögonblicksbilder från resan. December är en månad då tusentals flickor och pojkar får tillfälle att visa vad de lärt sig under hösten. Malmö kulturskola arbetar målmedvetet med att eleverna ska känna att de går en kulturskola, inte bara dans- eller musikskola. Därför går fler och fler föreställningar mot att konstarterna blandas, och med det ökar kontakten mellan de olika elevgrupperna. Senaste exemplet är The Snowman där ett femtiotal elever var inblandade i en mastodontföreställning, där dans, musik, bild & form, serieteckning och teater var representerade. Tvåornas Kör har haft sin höstfinal på Moriskan, och det är bara att konstatera att idén fungerar och såväl barnen som lärarna tycker att det är en höjdpunkt under året. Jarl Lorensson, chef på kulturskolan. Hej Jalle, du är nyss hemkommen från Venezuela. Berätta! - Det avgörande avtrycket resan gjort är den bedövande kvalité orkestrarna uppvisade helt sanslöst bra. I de flesta verksamheter vi besökte kan jag inte påstå att jag kände att de var direkt fattiga - utom i ett, i centrala Caracas. Efter att tittat på undervisningen som genomfördes innanför murar med taggtråd och kulhål, ställde en kör med 100 barn upp sig, ackompanjerade av en symfoniorkester med ytterligare 100 barn. De framförde Händels Messias, och det lät helt professionellt trots att de var mellan år gamla. Makalöst som musikalisk upplevelse. Vi träffade även grundaren av El Sistema, Jose Antonia Dudamel. De tog emot oss på varmaste sätt och vi kände att vi var tvungna att gengälda det varma mottagandet och bröt spontant ut i sång. Vi sjöng En vänlig grönskas rika dräkt och det kändes som om värdfolket var lika tagna som vi var.

6 Månad Sommarscen Malmö - December 2013 Förnärvarande genomförs en större inventering, uppgradering och säkerhetsberedskap av material och teknisk utrustning så att allt ska stå klart och redo inför Sommarscens programsäsong Just nu är det en intensiv period på Sommarscens programkontor med fortsatt programresearch, spännande möten med olika kulturaktörer och potentiella samarbetsparter. Däribland programkoncept med anledning av jubileumet av Baltiska utställningen. Programidéer och förslag flödar in och tas om hand och första deadline har passerat (6 december). Ramarna är satta och nu börjar det stora programpusslet ta form. Pildammsteaterns scentak. Sommarens programperiod är preliminärt satt till den 14 juni-9 augusti 2014 Hedmanska gården kommer inför 2014 genomgå en förändring i samband med Form Design Centers 50 års jubileum vilket kommer innebära att gårdens förutsättningar förändras och de verksamheter som verkar där året runt kommer att göras mer tillgängliga för besökarna. För Sommarscens del innebär detta en möjlighet till vidareutveckling av programmet genom att inför 2014 flytta ut från Hedmanska gården och istället arbeta med en ambulerande scen. Kenth Mattsson, teknisk samordnare på Sommarscen. Kenth Mattsson ansvarar för genomförandet av inventering och säkerhetsgenomgång av utrustning och material inför Sommarscen programsäsong Vad innebär detta arbete konkret? Överlag handlar det om ett förebyggande säkerhets- och beredskapsarbete och uppstrukturering av Sommarscens lagerutrymme ute vid Djursjukhuset. Det handlar dels om att gå igenom samtliga fästanordningar till segeldukstaket till Pildammsteatern. Taket har redan genomgått en tvättning. Samtlig ljud- och ljusteknik som vi förvaltar själva och som varit ute under sommaren gås igenom och ses över med eventuell reparation och komplettering. Hissmotorerna till högtalartornen på Pildammsteatern byts ut. Dansgolv och podier kontrolleras och skivorna till nuvarande podier byts ut och anpassas till utomhusbruk. Även scenen som använts på Hedmanska gården förbereds och anpassas så att den framöver ska kunna fungera som en ambulerande scen.

7 Augusti Malmö konstmuseum - December 2013 Cecilie Dahls verk Mending Me, Mending You apelsiner växer fram av skal från 1500 på konsthallen. Transport av utvalda konstverk från kulturförvaltningens Centralmagasin till Konsthallen samt installation av utställningen Malmö Konstmuseum@ Malmö Konsthall. Utställningen öppnar lördag 7 december. Inköp konstverk av Miriam Bäckström, Ditte Ejlerskov, Ane Hjort Guttu, Axel Lieber, Anna Ling och Ann-Sofi Sidén. Fortsatt inventering och placering av museets samlingar i de nya magasinen i kulturförvaltningens centralmagasin. Uppackning av museets samling av depositionskonst i magasinet. Ett förslag arbetas fram för projekt Malmö Konstmuseum På Stan. Planeringsarbete fortgår för utställningarna sommaren och hösten 2014, samt utställningssamarbetet våren 2014 med Marabouparken. Handläggning av utlån till bl.a. Skissernas museum i Lund, Munchmuseet i Oslo samt Kunsthalle Wien. Anders Smith, enhetschef för teknik och uställningar på Malmö Konstmuseum. Vilken har den största utmaningen varit i utställningen Malmö Konstmuseum@Malmö Konsthall? Denna gång har det varit att på relativt kort tid, med hänsyn av pågående arbetet med magasinsflytten, iordningsställa utvalda konstverk till utställningen och få all teknik att fungera optimalt. Det har varit roligt att samarbeta med konsthallens personal. Av de konstverk som valts ut ur Malmö Stads konstsamlingar vilket är det mest oväntade konstverket? Helt klart Cecilie Dahls apelsindraperi Mending Me, Mending You som behövdes produceras på plats. Det har varit kul att träffa konstnären igen efter flera års samarbete e och se installationen växa fram med hjälp av personalen på konsthallen.

8 Månad Stadsarkivet - DEcember 2013 Under november och december fortsatte Stadsarkivets populära föredragsserie: 19 november höll Staffan Gudmundsson och Henrik Erngren Othén från Stadsarkivet föredrag om tobaksfabriksarbetaren Andreas Ludvig Winqvist. Föredraget utgick från Winqvists självbiografiska anteckningar som förvaras vid Stadsarkivet. Se filmen från föredraget här: Se hela föredraget här: 3 december berättade arkivarie Nina Wiklund under rubriken Malmös starke man och staden han byggde om Jörgen Kock och spåren från det förflutna med utgångspunkt från ett antal bevarade 1500-talsdokument. Suzanne Sandberg, arkivarie på Stadsarkivet. Den 6 november 2013 antog Kommunstyrelsen en ny Arkivhandbok för styrande och stödjande verksamheter. Inga massuttag på papper längre. Elektroniska handlingar ska få förbli elektroniska handlingar hela vägen in i e-arkivet. Hur har arbetet med att ta fram den nya handboken gått till? Underlaget har tagits fram via workshops, referensgrupper och intervjuer. Materialet har sedan sammanställts. Arkivhandboken kommer att utgöra ett stöd för hur myndigheterna ska förvalta sin information. En viktig samarbetspartner i arbetet har varit projektet Medverka som genom verksamhetssystemet Platina infört en enhetlig teknisk plattform. När börjar reglerna i den nya handboken att gälla? Nu ska Arkivhandboken implementeras. Den gäller från och med den 1 decemmber december hade Staffan Gudmundsson och fotograf Bo O. Anderson från Stadsarkivet bildvisning om Carolikvarteren före alla rivningar. Projektet Sixten Stadsarkivet genomför under hösten en omfattande översyn av arkivbeståndet som en förberedelse inför den förestående flytten. Syftet är att förebygga brister och eliminera risker så att handlingarna kan återsökas på samma tillförlitliga sätt efter flytten som före flytten. Tanken är att arbetet skall löpa parallellt med övrig verksamhet under hela hösten och våren.

9 Malmö Museer- december 2013 Augusti Merja Diaz, intendent på Malmö Museer. Kan du berätta lite mera om vad Fotosnack är för något? Kiev, fotograf Georg Oddner Den 30 november invigdes Haskel möter Oddner (1) i Fotografins rum. Utställningen utgör avstampet för en treårig satsning där möten visas mellan unga kreativa fotografer och en av deras föregångare, Georg Oddner ( ). I samband med denna utställningsserie har ett samarbete inletts med familjen Oddner om ett stipendium på 5000 kr som delas ut till en idag yrkesverksam fotograf. Första pristagaren var Lina Haskel. Globalen, en mötesplats för hållbar utveckling i Kommendanthuset, har fått besked om fortsatt finansiering av Sida under Slutdatum på utställningen som visas där, Olika vägar till samma mål, är förlängd till t.o.m. 2 mars Projektet Kvinna Etthundra år av immigrantkvinnans liv och arbete i Malmö - höll den 2 december en workshop, Liv i rörelse, på Garaget. Avsikten var att få kontakt med kvinnor som vill bidra till projektet med sina livsberättelser. Antalet besök under november var färre än samma period förra året. Då ska man ta i beaktning att lokalerna på Slottsholmen, förutom Malmöhus slott, är stängda för renovering. Slottet hade dock närmare besök, och Teknikens och Sjöfartens hus hade ca fler besök än samma tid förra året. Under hösten har fotobyrån Apelöga gästat Fotografins rum med sitt Fotosnack. Mingel har blandats med personliga samtal med den aktuella utställaren. Dick Svedenborg från Apelöga har agerat konferencier, och samtalen har berört allt från själva utställningen till fotografens arbetsprocesser, motivval och arbetsvillkor. Arrangemangen har gjorts i samarbete med oss på museet och har varit uppskattade och välbesökta. Under våren hoppas vi därför på nya samarbeten i samma anda!

VERKSAMHETSMÅTT DR2 2014 STADSBIBLIOTEKET. Malmö Stad Bilaga 3 KULTURNÄMND

VERKSAMHETSMÅTT DR2 2014 STADSBIBLIOTEKET. Malmö Stad Bilaga 3 KULTURNÄMND Malmö Stad Bilaga 3 KULTURNÄMND STADSBIBLIOTEKET Budget Budget Budget Utfall Utfall Utfall Prognos 2014 2014 2014 jan-aug jan-aug jan-aug 2014 Antal öppettimmar per vecka: Kvinnor Män Kvinnor Män Stadsbiblioteket

Läs mer

VERKSAMHETSMÅTT DR1 2014 STADSBIBLIOTEKET. Malmö Stad Bilaga 3 KULTURNÄMND

VERKSAMHETSMÅTT DR1 2014 STADSBIBLIOTEKET. Malmö Stad Bilaga 3 KULTURNÄMND KULTURNÄMND STADSBIBLIOTEKET Budget Budget Budget Utfall Utfall Utfall Prognos 2014 2014 2014 Jan-april Jan-april Jan-april 2014 Antal öppettimmar per vecka: Kvinnor Män Kvinnor Män Stadsbiblioteket 66,5

Läs mer

Förslag till fördelning av kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram 2014

Förslag till fördelning av kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram 2014 Kulturnämnden Förslag till fördelning av kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram 2014 Förslag till hur kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram för 2014 ska fördelas per institution. Fördelningen

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av jag bor i Malmö

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av jag bor i Malmö Malmö stad Kulturförvaltning 1 (7) Datum 2014-10-21 Vår referens Genti Cifliku Projektledare genti.cifliku@malmo.se Tjänsteskrivelse Uppföljning av jag bor i Malmö KN-2014-2396 Sammanfattning Kulturförvaltningens

Läs mer

Utfallsprognos 1 2015

Utfallsprognos 1 2015 Utfallsprognos 1 2015 Kulturnämnden Foto: Johanna Rylander/Malmö Museer Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Uppföljning av ekonomin... 4 2.1 Prognos... 4 2.2 Investeringsram... 5 Kulturnämnden,

Läs mer

Malmö stad. Kulturförvaltningen. Foto: Rickard Grönkvist

Malmö stad. Kulturförvaltningen. Foto: Rickard Grönkvist Kulturstödet - september 2013 Handläggning av projektstöd och verksamhetsstöd pågår. En av våra handläggare deltar i Heart and pain of the big city i Aalborg, Danmark den 22-24 september. Konferensens

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Kommunbidragsfördelning Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta

Tjänsteskrivelse. Kommunbidragsfördelning Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (4) Datum 2015-10-05 Vår referens Anne Mattsson Ekonomichef Anne.mattsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Kommunbidragsfördelning 2016 Sammanfattning Kommunfullmäktige har i

Läs mer

UKM Riksfestival 2014 Halmstad

UKM Riksfestival 2014 Halmstad UKM Riksfestival 2014 Halmstad Program UKM riksfestival 2014 Halmstad Lördag 14 juni 14.00 16.00 Incheckning på Sturegymnasiet 14.00 16.00 Målning och kostympimp på Nolltrefem 16.00-17.30 Middag på Sturegymnasiet

Läs mer

Perspektiv och övergripande mål. Kritiska framgångsfaktorer

Perspektiv och övergripande mål. Kritiska framgångsfaktorer Perspektiv och övergripande mål Vart kommer vi att befinna oss inom resp. perspektiv? Kund Vi har nöjda kunder och invånare Kritiska framgångsfaktorer Vad krävs för att nå de övergripande målen? Ha ett

Läs mer

Kulturgaranti. för barn och unga

Kulturgaranti. för barn och unga Kulturgaranti för barn och unga Kulturplan för barn och unga I Varbergs kommun samarbetar skolor, förskolor och kulturverksamheter för att göra kultur till en del av barnens vardag. Vi ser kultur som en

Läs mer

Kulturförvaltningen El Sistema Stockholm

Kulturförvaltningen El Sistema Stockholm Kulturförvaltningen El Sistema Stockholm Nybörjare erövrar nya världar Musik är El Sistemas verktyg, vårt gyllene nav. Det är musiken som bidrar till att ge barn, ungdomar och familjer energi, styrka,

Läs mer

Arvika läser Tove Jansson

Arvika läser Tove Jansson Projektbeskrivning Arvika läser Tove Jansson Syfte Projektet "Arvika läser Tove Jansson" avser att lyfta fram skönlitteraturen på olika sätt, med olika aktörer i Arvika kommun, och visa på att litteratur

Läs mer

Alströmerhemmet Nationalmuseums partner i pilotprojektet Morgondagens museum

Alströmerhemmet Nationalmuseums partner i pilotprojektet Morgondagens museum Alströmerhemmet Nationalmuseums partner i pilotprojektet Morgondagens museum Under 2015 inleder Alströmerhemmet och Nationalmuseum ett skede i sitt samarbete för att tillsammans hitta arbetsformer som

Läs mer

Skolkulturplan SKOLKULTURPLAN. Dokumentansvarig Jonas Jansson, Tills vidare. Sida 1(5) Datum

Skolkulturplan SKOLKULTURPLAN. Dokumentansvarig Jonas Jansson, Tills vidare. Sida 1(5) Datum Dokumentansvarig Jonas Jansson, 0485-471 25 jonas.jansson@morbylanga.se SKOLKULTURPLAN Beslutande Kommunstyrelsen 216 2017-09-05 1(5) Beteckning Handbok Giltighetstid Tills vidare Aktualitetsprövning/revidering

Läs mer

Kulturplan för grundskolan

Kulturplan för grundskolan Kulturplan för grundskolan Kulturplan för grundskolan- Norrtälje kommun Planen upprättad av samordnaren för Skapande skola/förskola på Kultur- och fritidskontoret 2019.Planen för kultur i skolan revideras

Läs mer

Enheten för kultur- och föreningsstöd TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: KN 2016/1093

Enheten för kultur- och föreningsstöd TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: KN 2016/1093 Enheten för kultur- och föreningsstöd TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: 2017-01-31 KN 2016/1093 Handläggare: Nina Andersson Tallec Yttrande över motion av Isabell Flygare (V) gällande att ge Kulturnämnden

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19 PM Sida 1 (5) 2018-08-23 Skapande skola för läsåret 18/19 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Verksamhetsplan för Kulturnämnden

Verksamhetsplan för Kulturnämnden Verksamhetsplan 1 (8) Datum 2014-09-01 KN Dnr. 2014/74 Verksamhetsplan för Kulturnämnden Inledning Kulturnämndens uppdrag är att driva kommunens stora kulturinstitutioner som Biblioteken, Kulturskolan,

Läs mer

Program hösten 2013. Sjöbo bibliotek

Program hösten 2013. Sjöbo bibliotek Program hösten 2013 Sjöbo bibliotek Biblioteket - allt från böcker till barnteater Biblioteket erbjuder böcker inom många olika ämnesområden. Här finns ljudböcker, e-böcker, film, tv-spel, tidningar och

Läs mer

Ansökan om bidrag och handlingsplan Skapande skola

Ansökan om bidrag och handlingsplan Skapande skola Ansökan om bidrag och handlingsplan Skapande skola 1 (10) Uppgifter om sökande /institution enligt registreringsbevis snummer Postadress, box Kontaktperson Postnummer Postort Telefonnummer Mobil Fax Plus/Bank

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18 PM Sida 1 (5) 2017-11-16 Skapande skola för läsåret 17/18 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM Denna handledning är framtagen med förhoppning att ge pedagogiska ingångar till våra tillfälliga utställningar. Handledningen finns tillgänglig på eskilstuna.se/konstmuseet

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Förslag till Skolbioplan. 2013-05-07 Vår referens. Malena Sandgren Enhetschef KBU KN-KFÖ-2013-01205

Tjänsteskrivelse. Förslag till Skolbioplan. 2013-05-07 Vår referens. Malena Sandgren Enhetschef KBU KN-KFÖ-2013-01205 Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (1) Datum 2013-05-07 Vår referens Malena Sandgren Enhetschef KBU Tjänsteskrivelse Förslag till Skolbioplan KN-KFÖ-2013-01205 Sammanfattning Kulturförvaltningen inrättar

Läs mer

Reviderad budget Kulturnämnden

Reviderad budget Kulturnämnden Reviderad budget 2016 Kulturnämnden Innehållsförteckning 1 Mål... 3 1.1 Målområde 1 - En ung, global och modern stad... 3 1.2 Målområde 2 - En stad för arbete och näringsliv... 4 1.3 Målområde 3 - En stad

Läs mer

Kulturkartan. Läsåret 16 / 17. Kultur i förskola & skola

Kulturkartan. Läsåret 16 / 17. Kultur i förskola & skola Kulturkartan Läsåret 16 / 17 Kultur i förskola & skola MALMÖS BARN HAR RÄTT TILL ALLA SPRÅK ÄVEN DE ESTETISKA Malmö har ett rikt kulturliv och en stor del riktar sig till barn. Konst och kultur är lustfyllt

Läs mer

Strategi för kulturverksamheten i Blå Huset

Strategi för kulturverksamheten i Blå Huset Sida 1 (5) 2016-05-09 Handläggare Susanne Lundström 08-508 033 60 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Strategi för kulturverksamheten i Blå Huset Förvaltningens förslag till beslut Stadsdelsnämnden beslutar

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen. Kulturgarantin Vimmerby kommun

Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen. Kulturgarantin Vimmerby kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen Kulturgarantin Vimmerby kommun 2018-2019 Kulturgarantin för Vimmerby kommun 2018-2019 I Vimmerby kommun har vi ett arv att förvalta. Astrid

Läs mer

Norsjö kommunblad april 2013

Norsjö kommunblad april 2013 Norsjö kommunblad april 2013 Norsjödagen på Berättarfestivalen Onsdag den 24 april är Norsjö med på Berättarfestivalen i Skellefteå. Norsjö har ett eget program hela dagen på Nordanås caféscen. För att

Läs mer

KulturSkåne. Konstkansliet. Vikten av konst

KulturSkåne. Konstkansliet. Vikten av konst KulturSkåne Konstkansliet Vikten av konst Konsten är en garant för mental hälsa Ebba Matz/ BUS 2005 sa den 87-åriga fransk-amerikanska konstnären Louise Bourgeois när hon intervjuades i Nike för Sveriges

Läs mer

Utvärdering/sammanställning av UM Lönnens utåtriktade arbete läsåret 09/10

Utvärdering/sammanställning av UM Lönnens utåtriktade arbete läsåret 09/10 Utvärdering/sammanställning av UM Lönnens utåtriktade arbete läsåret 9/ Grundskolor Ungdomsmottagningen Lönnen gör inför varje ny termin ett utskick till 19 grundskolor där vi erbjuder deras elever (i

Läs mer

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Diarienummer: KS-504/2008 I Norrköping finns det goda livet. Här finns möjligheter till ett berikande liv för människor i alla åldrar med möjligheter

Läs mer

Bild Dans Drama Formgivning Foto Musik Orkester Sång Teater

Bild Dans Drama Formgivning Foto Musik Orkester Sång Teater Bild Dans Drama Formgivning Foto Musik Orkester Sång Teater K som i kreativitet Här möts alla åldrar Huset K på Mjölnarvägen i Jakobsberg fungerar somt ett kulturcentrum i en egen nyrenoverad byggnad.

Läs mer

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun 1 Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun Markaryds kommun har skrivit en plan om kulturen och biblioteken i kommunen. Planen beskriver hur kommunen vill att det ska bli och vad kommunen ska

Läs mer

Flerårigt verksamhetsstöd 2019

Flerårigt verksamhetsstöd 2019 Tjänsteskrivelse 1 (5) Flerårigt verksamhetsstöd 2019 Förslag till beslut 1. Figurteaterkompaniet beviljas verksamhetsstöd inom kulturområdet med 150 000 kronor 2019. 2. Totalteatern beviljas verksamhetsstöd

Läs mer

Ansökan om delfinansiering av evenemanget Kulturfestival 2014

Ansökan om delfinansiering av evenemanget Kulturfestival 2014 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Annette Andersson 2014-03-19 KS 2014/0177 Kommunstyrelsen Ansökan om delfinansiering av evenemanget Kulturfestival 2014 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Information om Kulan och Kulanpremien 2016

Information om Kulan och Kulanpremien 2016 Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Sida 1 (5) 2017-02-22 Handläggare Eva Stenstam Telefon: 08-508 31 989 Till Kulturnämnden 2017-03-07 Information om Kulan och Kulanpremien 2016 Bakgrund Kulan

Läs mer

FÖRENINGEN POPKOLLO GÖTEBORGs VERKSAMHETSPLAN 2016-2018. Mål

FÖRENINGEN POPKOLLO GÖTEBORGs VERKSAMHETSPLAN 2016-2018. Mål FÖRENINGEN POPKOLLO GÖTEBORGs VERKSAMHETSPLAN 2016-2018 Popkollo Göteborg är en förening som bedriver musikverksamhet för tjejer/transpersoner. Vi är en del i den rikstäckande organisationen Popkollo,

Läs mer

Motion av Jonas Segersam (KD) om Konstmuseum i Uppsala KSN

Motion av Jonas Segersam (KD) om Konstmuseum i Uppsala KSN 1 (1) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2019-06-04 205 Motion av Jonas Segersam (KD) om Konstmuseum i Uppsala KSN-2018-1173 Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår

Läs mer

En stad med ett rikt kulturliv

En stad med ett rikt kulturliv Västerås rev 2018-02-11 En stad med ett rikt kulturliv Västeråsmoderaternas kulturprogram för 2018-2022 1 En stad med ett rikt kulturliv Ett nyskapande och fritt kulturliv är en av grunderna för ett öppet

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL RYDALS MUSEUM!

VÄLKOMMEN TILL RYDALS MUSEUM! VÄLKOMMEN TILL RYDALS MUSEUM! Kultur i tiden Upplevelsebaserat lärande Unikt industrilandskap Ditt utvidgade klassrum Gratis för förskola och grundskola i Marks kommun VI ÄR EN ARENA FÖR DIG! Vi kan erbjuda

Läs mer

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor?

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor? Tjänsteskrivelse Datum 2015-04-07 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Handlingsplan för mer och bättre kultur för barn och elever i barn- och utbildningsnämndens verksamheter Handlingsplanen

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

Program för kultur - barn och unga i Vara kommun

Program för kultur - barn och unga i Vara kommun Program för kultur - barn och unga i Vara kommun Kulturplan för Vara kommun 2017-2021 Bilaga 1 Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-27 8 unga i Vara kommun Sidan 1 Innehållsförteckning Inriktningsmål...

Läs mer

skolbio Pedagogisk resurs på Utvecklingsavdelningen, BUF. www.skola.gotland.se/lustfyllt

skolbio Pedagogisk resurs på Utvecklingsavdelningen, BUF. www.skola.gotland.se/lustfyllt skolbio Pedagogisk resurs på Utvecklingsavdelningen, BUF. www.skola.gotland.se/lustfyllt Språkutveckling Språket och den språkliga medvetenheten utgör ett prioriterat utvecklingsområde inom förskoleverksamheten

Läs mer

Alla barn och ungdomar i Skövde kommun skall ges möjlighet att ta del av och själva delta i kulturella sammanhang.

Alla barn och ungdomar i Skövde kommun skall ges möjlighet att ta del av och själva delta i kulturella sammanhang. Ur Skövde kommuns Kulturpolitiska vision: Alla medborgare oavsett kön, ålder och etnicitet har möjlighet att utöva och uppleva mångsidig kultur Alla barn och ungdomar i Skövde kommun skall ges möjlighet

Läs mer

Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger!

Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger! Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger! Handbok för lärare och elever som vill lära mer om trä, trähus och hållbart byggande. - ett samarbete mellan Västarvet och Kultur i Väst Tycker du

Läs mer

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna INFLYTANDE PROJEKTET unga i kulturplanerna Dalarna 2011-2012 Det här samarbetet handlar om att unga, som det pratas om och planeras för i kulturplanerna, själva ska få komma till tals. Att deras idéer

Läs mer

självmålet analysera LÄRARHANDLEDNING

självmålet analysera LÄRARHANDLEDNING självmålet analysera Det finns lika många sätt att se på en scenkonstföreställning som det finns människor i en publik. Ett samtal efter en föreställning kan bredda och fördjupa upplevelsen, och det kan

Läs mer

Kultur i förskolan, 4-5 år

Kultur i förskolan, 4-5 år Fotograf: Martin Skoog Kultur i förskolan, 4-5 år Våren 2015 Välkommen till vårens kulturprogram! Varmt välkommen till en vår med teater, sång och mycket musikglädje! I vår får vi uppleva spännande föreställningar

Läs mer

Barn- och ungdomsbokslut 2015 Kulturnämnden

Barn- och ungdomsbokslut 2015 Kulturnämnden Barn- och ungdomsbokslut 2015 Kulturnämnden Kulturnämnden Kulturnämnden ska i sin verksamhet prioritera barn och ungdomar. Flera av nämndens verksamheter riktar sig direkt till barn och ungdomar, medan

Läs mer

NY MUSIK GÖTEBORG våren 2016

NY MUSIK GÖTEBORG våren 2016 NY MUSIK GÖTEBORG våren 2016 NY MUSIK GÖTEBORG - våren 2016 Sedan hösten 2014 har vi, ett antal arrangörer av ny musik i Göteborg, träffats för att diskutera hur vi tillsammans kan arbeta för att sprida

Läs mer

FOTOGRAFiSKA. intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson

FOTOGRAFiSKA. intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson FOTOGRAFiSKA intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson Text: Erica Hjertqvist och Julia Hörnell Foto: Julia Hörnell Layout: Erica Hjertqvist och julia hörnell

Läs mer

loddekopinge.bibliotek@kavlinge.se

loddekopinge.bibliotek@kavlinge.se HÖSTENS PROGRAM 201 3 Kävlinge bibliotek Kvarngatan 17 244 31 Kävlinge 046-73 94 72 kavlinge.bibliotek@kavlinge.se Löddeköpinge bibliotek Barsebäcksvägen 60 246 30 Löddeköpinge 046-73 95 30 loddekopinge.bibliotek@kavlinge.se

Läs mer

1 av 5 2011-06-16 12.29

1 av 5 2011-06-16 12.29 PROGRAM A-Ö / SVT PLAY / NYHETER HEM //7:00//STOCKHOLM////////////////////////////////////////////////////////////// / Man vill ju lära känna dom, säger Oscar Poulsen som ikväll ställer ut Ett porträtt

Läs mer

Förslag till förändring av stödet för utställningsersättning till konstnärer

Förslag till förändring av stödet för utställningsersättning till konstnärer Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (7) Datum 2015-06-11 Vår referens Orrit Stahlénius Kultursekreterare orrit.stahlenius@malmo.se Tjänsteskrivelse Förslag till förändring av stödet för utställningsersättning

Läs mer

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17 1 HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17 Organisation kring Skapande skola Skolledning och Kultur på kommunen fastställer tillsammans riktlinjer för skapande skola. Arbetet är förankrat hos rektorerna

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen. Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun

Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen. Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun 2014-2015 Kulturgarantin för Vimmerby kommun I Vimmerby kommun

Läs mer

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Satsa på Eslöv Kultur - fritid - framtid Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Godkänt av Kultur- och fritidsnämnden 2008-02-07 samt antaget av kommunfullmäktige 2008-04-28 Att välja Eslöv Eslöv

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Pär Israelsson KFN 2014/

Handläggare Datum Ärendebeteckning Pär Israelsson KFN 2014/ TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Pär Israelsson 2014-01-30 KFN 2014/0032 50733 Kultur- och fritidsnämnden Kulturfestival 2014 Förslag till beslut Kultur- och fritidsnämnden beslutar

Läs mer

Skolkulturplan Mörbylånga kommun läsåret

Skolkulturplan Mörbylånga kommun läsåret Dokumentansvarig Inga-Lena Herrmann, 0485-470 95 inga-lena.herrmann@morbylanga.se POLICY Beslutande Kommunstyrelsens 278 2015-12-08 1(5) Dnr 2015/000749-862 Beteckning Handbok Giltighetstid Aktualitetsprövning/revidering

Läs mer

Intresseanmälan Medverkan på Malmöfestivalen 2017

Intresseanmälan Medverkan på Malmöfestivalen 2017 Intresseanmälan Medverkan på Malmöfestivalen 2017 Vill din förening medverka på Malmöfestivalen 2017? Har ni ett spännande programförslag som kan engagera festivalbesökarna? Varmt välkomna att skicka in

Läs mer

Datum Underhåll av konstverk i Region Skånes konstsamling

Datum Underhåll av konstverk i Region Skånes konstsamling DAGORDNING Datum 2015-04-02 1 (7) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2015-04-16 kl. 09.30 Plats: Kävlinge bibliotek, Kvarngatan 17, Kävlinge

Läs mer

2014 BIBLIOTEKETS BARNPROGRAM

2014 BIBLIOTEKETS BARNPROGRAM Moomin CharactersTM 2014 BIBLIOTEKETS BARNPROGRAM TRÄFFA DJUREXPERTEN Charlotte Hage. FREDDE GRANBERG TOVE JANSSON 100 ÅR BARNTEATER CHARLOTTE HAGE JULIA LINDEN HILL SAGOSTUNDER BOKHÖRNAN RETROVECKA MÅRTEN

Läs mer

ÖSTERÄNGSKYRKANS MUSIKSKOLA ÖKM

ÖSTERÄNGSKYRKANS MUSIKSKOLA ÖKM ÖSTERÄNGSKYRKANS MUSIKSKOLA ÖKM Sverige kan stoltsera med en stor mängd fantastiska låtskrivare och artister som försett några av världens i särklass största artister med toppklassigt låtmaterial. Namn

Läs mer

Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 11 2014 Till elever

Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 11 2014 Till elever Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande VECKOBLAD v. 11 2014 Till elever Veckans ordspråk: Man kan sätta sångfågeln i bur men aldrig sången. Harry Belafonte Hej! I veckan blev jag uppvaktad av elever

Läs mer

Datum Dnr Kulturnämnden lägger rapporten till handlingarna

Datum Dnr Kulturnämnden lägger rapporten till handlingarna Kulturnämnden Camilla Sjöstrand Handläggare 040-675 37 46 Camilla.Sjostrand@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-13 Dnr 1302340 1 (5) Kulturnämnden Med rätt att inspireras Ordförandens förslag 1. Kulturnämnden

Läs mer

Vi på ung scen/öst är glada att du och din elevgrupp bjudit in föreställningen En jobbdröm till ert klassrum.

Vi på ung scen/öst är glada att du och din elevgrupp bjudit in föreställningen En jobbdröm till ert klassrum. VERKTYGSLÅDA HEJ! Vi på ung scen/öst är glada att du och din elevgrupp bjudit in föreställningen En jobbdröm till ert klassrum. En jobbdröm handlar om arbete - varför vi arbetar, vad fritid är och vad

Läs mer

Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST

Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST 1 MUSIK UNG TEATER KONST - Är glädje, gemenskap och kreativitet! Alla Täbys barn och ungdomar från år 1 i grundskolan till och med gymnasiet får hos oss möjlighet

Läs mer

Sydkatten i samarbete med Katt & Company

Sydkatten i samarbete med Katt & Company Sydkatten i samarbete med Katt & Company Bakgrund Tidigt under sommaren 2015 kontaktade SVT Malmö Föreningen Sydkatten. SVT hade planer på att spela in en serie som skulle rikta sig till barn och familjer

Läs mer

Program. Bellevuegårdsbiblioteket

Program. Bellevuegårdsbiblioteket Program Bellevuegårds Hösten 2014 Vi gör mer än lånar ut böcker! Biblioteken är viktiga för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning. Det slår

Läs mer

Under rubriken Kommentarer har vi lagt in viktiga påpekanden från volontärerna.

Under rubriken Kommentarer har vi lagt in viktiga påpekanden från volontärerna. 1 Enkätstudie 214 Riktat till volontärer inom IM Vid 214 års enkätstudie har ca 7 personer haft möjlighet att besvara ett stort antal frågor som rör dem som personer, deras syn på stödet från IM samt hur

Läs mer

Statens musikverks redovisning av insatser inför Umeå Europas kulturhuvudstad 2014

Statens musikverks redovisning av insatser inför Umeå Europas kulturhuvudstad 2014 1(5) 2013-09-30 s redovisning av insatser inför Umeå Europas kulturhuvudstad 2014 har under 2013 prioriterat samarbeten med Umeå inför Kulturhuvudstadsåret 2014. Detta har skett främst genom fördelning

Läs mer

Sammanställning av förslag vid lokalt kulturting

Sammanställning av förslag vid lokalt kulturting 2017-04-13 1 [5] Sammanställning av förslag vid lokalt kulturting Den 24 november kallade kulturförvaltningen i Gislaveds kommun till lokalt kulturting i Glashuset. De närvarande delades in i olika grupper

Läs mer

Ökat stöd till det fria kulturlivet

Ökat stöd till det fria kulturlivet Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-02-11 Handläggare Monica Christensen Luotsinen Birgitta Granbacka Niclas Lindblad Nadja Åhlström Till Kulturnämnden 2015-02-17

Läs mer

SKAPANDE SKOLA 2015-16

SKAPANDE SKOLA 2015-16 2015-16 Nu finns möjlighet att under läsåret 15-16 göra Skapande skola-projekt på Din skola. Falkenbergs kommun har av Kulturrådet beviljats medel för att genomföra konstnärliga projekt för årskurs F-9

Läs mer

Verksamhetsberättelse, utvärdering och kvalitetsredovisning 2003 för Musik & Kulturskolan

Verksamhetsberättelse, utvärdering och kvalitetsredovisning 2003 för Musik & Kulturskolan 2003-12-19 Verksamhetsberättelse, utvärdering och kvalitetsredovisning 2003 för Musik & Kulturskolan A: Ansvarsområden Musik och Kulturskolan undervisar elever från 9 19 år på 22 olika instrument. För

Läs mer

Medlemsbrev december 2013

Medlemsbrev december 2013 Sid 1 av 5 Medlemsbrev december 2013 JAZZSUFIERN Jan Allan En epikuré ger sin syn på livets goda. Jazzlegenden Jan Allan minns sitt femtiotal. Liggande hemma hittar Jan en mängd bilder han fotograferat

Läs mer

Ungdomsfullmäktige 3 mars 2015

Ungdomsfullmäktige 3 mars 2015 Ungdomsfullmäktige 3 mars 2015 Mingel med politiker och poliser vid årets första möte Vilken uppslutning det var vid årets första ungdomsfullmäktige den 3 mars! Som vanligt minglade elever, lärare, samordnare

Läs mer

diagrambilaga skapande skola

diagrambilaga skapande skola diagrambilaga skapande skola Del 1 Här presenteras resultaten från sammanställningen av redovisningar. 1. Deltagande barn elever per år, antal År 4 År 5 År 6 År 7 År 8 År 9 0 10 000 20 000 30 000 40 000

Läs mer

TILL LÄRARE OCH ELEVER PÅ HÖGSTADIET OCH GYMNASIET

TILL LÄRARE OCH ELEVER PÅ HÖGSTADIET OCH GYMNASIET TILL LÄRARE OCH ELEVER PÅ HÖGSTADIET OCH GYMNASIET Inspirationsmaterial inför besök till utställningen Christian Boltanski Les archives Utställningsperiod: 5 sep-14 dec 08. Öppet tors 11-19, fre-sön 11-17.

Läs mer

Malmö stad. Foto: Rickard Grönkvist. Orrit Stahlénius, Kultursekreterare för Konst & Design. Berätta om ateljéstipendierna!

Malmö stad. Foto: Rickard Grönkvist. Orrit Stahlénius, Kultursekreterare för Konst & Design. Berätta om ateljéstipendierna! Kulturstödsenheten - september 2014 Orrit Stahlénius, Kultursekreterare för Konst & Design. Berätta om ateljéstipendierna! 1 oktober är sista ansökningsdatum för projektstöd inför 2015, vilket är första

Läs mer

VÄLKOMNA TILL KULTURCREW

VÄLKOMNA TILL KULTURCREW HANDBOK VÄLKOMNA TILL KULTURCREW Ni är nu utvalda till att vara KulturCrew i er Skola! Det betyder att ni får ansvar och inflytande över vad som sker inom kultur i er Skola och i kommunen, samt en möjlighet

Läs mer

Tjänsteskrivelse Samarbetsavtal med teaterförening

Tjänsteskrivelse Samarbetsavtal med teaterförening VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KULTURFÖRVALTNING 2013-02-13 DNR KN 2013.004 ANDERS DAHLGREN SID 1/2 ENHETSCHEF KULTUR 08-587 853 65 ANDERS.DAHLGREN@VALLENTUNA.SE KULTURNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Samarbetsavtal

Läs mer

YSTADS BIBLIOTEK. Program vår

YSTADS BIBLIOTEK. Program vår YSTADS BIBLIOTEK Program vår 2016 Stadsbiblioteket Onsdagar kl. 13.00 14.30 fr.o.m. 27 januari Café Språka/Language Café Välkommen till vårt språkcafé. Här kan du träffa människor med olika språk och erfarenheter.

Läs mer

Nyheter från Radiomuseet Nr 14, 8 april 2010

Nyheter från Radiomuseet Nr 14, 8 april 2010 Nyheter från Radiomuseet Nr 14, 8 april 2010 1 Detta nyhetsbrev är sänt till alla medlemmar vi har e-postadress till i medlemsregistret och som inte meddelat att de inte vill ha nyhetsbrevet. Meddela oss

Läs mer

Kulturnämnden. Innehållsförteckning

Kulturnämnden. Innehållsförteckning Sida Innehållsförteckning Tertialrapport... 1 Yttrande över medborgarförslag om multikulturell musik via storbilds-tv på torget. 2 Avgifter för konstvisningar och konstvandringar... 3 Avgift för utlåning

Läs mer

Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt!

Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt! Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt! Tänk ändå vad fort ett verksamhetsår går och vad mycket som hänt på förskolan. Vi har haft två pedagoger iväg till Italien på fortbildning

Läs mer

Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 9 2014 Till elever

Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 9 2014 Till elever Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande VECKOBLAD v. 9 2014 Till elever Veckans ordspråk: Det största förtroende en människa kan ge en annan människa är självförtroende. Stig Johansson Hej! Välkomna

Läs mer

Sammanställning och uppföljning av frågor/synpunkter från barnen och ungdomens frågestund Redovisning från kulturnämnden

Sammanställning och uppföljning av frågor/synpunkter från barnen och ungdomens frågestund Redovisning från kulturnämnden Sammanställning och uppföljning av frågor/synpunkter från barnen och ungdomens frågestund Redovisning från kulturnämnden Ungdomens frågestund i kommunfullmäktige 2009-04-23 Frågor/ synpunkter Nämndens

Läs mer

Förskolelärare att jobba med framtiden

Förskolelärare att jobba med framtiden 2010 Förskolelärare att jobba med framtiden Skribenter och fotografer: Elin Anderberg Tove Johnsson Förskollärare som yrke Som förskollärare jobbar du inte bara med barnen i sig utan även med framtiden.

Läs mer

Kursbeskrivning steg för steg

Kursbeskrivning steg för steg Taldramatisk teaterutbildning Utbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande teaterutbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer. Taldramatisk inriktning Det första året

Läs mer

Konstnärsnämnden. Varberg den 3 maj 2012

Konstnärsnämnden. Varberg den 3 maj 2012 Konstnärsnämnden Varberg den 3 maj 2012 Konstnärsnämnden Uppdrag och organisation Resurser Stipendier & bidrag Att ansöka Kriterier Konstnärsnämndens uppdrag Främja konstnärers möjlighet att ägna sig åt

Läs mer

Med blicken i spegeln. Mija Renström

Med blicken i spegeln. Mija Renström Med blicken i spegeln Mija Renström WORKSHOP 2011: HANINGE KONSTHALL BLÄCKSTRÅLEUTSKRIFT 110 x 200 cm Mija Renström utforskar i det här projektet relationen mellan bild och självbild. I tre nya verk undersöker

Läs mer

Intresseanmälan Medverkan på Malmöfestivalen 2018

Intresseanmälan Medverkan på Malmöfestivalen 2018 Intresseanmälan Medverkan på Malmöfestivalen 2018 Vill din förening medverka på Malmöfestivalen 2018? Har ni ett spännande programförslag som kan engagera festivalbesökarna? Varmt välkomna att skicka in

Läs mer

ESTETISKA LÄROPROCESSER & SKAPANDE SKOLA 2015 KULTURSKOLAN

ESTETISKA LÄROPROCESSER & SKAPANDE SKOLA 2015 KULTURSKOLAN ESTETISKA LÄROPROCESSER & SKAPANDE SKOLA 2015 KULTURSKOLAN DANDERYDS KULTURSKOLA Noragårdsvägen 27, 182 34 DANDERYD 08-568 910 96 kulturskolan@danderyd.se www.danderyd.se/kulturskolan 1 Äntligen! Musik

Läs mer

Hantering av konst. Gotlands kommun. Revisionsrapport 2010-12-16. Ramona Numelin

Hantering av konst. Gotlands kommun. Revisionsrapport 2010-12-16. Ramona Numelin Hantering av konst Gotlands kommun Revisionsrapport 2010-12-16 Ramona Numelin Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund och revisionsfråga... 3 Revisionsfråga... 3 3. Metod... 3 4. Kommunfullmäktiges

Läs mer

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver,

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver, Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-01 Diarienummer 1039/13 Göteborgs stadsmuseum Cornelia Lönnroth Telefon: 031-368 36 09 E-post: cornelia.lonnroth@kultur.goteborg.se Återremiss: Kompletterande uppdrag

Läs mer

Nätverksträff Baby Space i Borås 2014-03-28

Nätverksträff Baby Space i Borås 2014-03-28 Nätverksträff Baby Space i Borås 2014-03-28 Dagen handlade om våra minsta biblioteksanvändare, bebisarna, och fokus för dagen var frågor som -Hur kommer jag igång med aktiviteter på biblioteket för bebisar?

Läs mer

Skapande skola. i Malmö stad. Grundskoleförvaltningen www.malmo.se. bild: Malmö Stadsteater / Anna Hellerstedt

Skapande skola. i Malmö stad. Grundskoleförvaltningen www.malmo.se. bild: Malmö Stadsteater / Anna Hellerstedt bild: Malmö Stadsteater / Anna Hellerstedt Skapande skola i Malmö stad bild: Moderna Museet Malmö / Gisela Fleischer bild: Malmö Stadsteater bild: Pedagog Malmö / Chris Munsey bild: Malmö Stadsteater bild:

Läs mer