Det finns ofta komponenter i en produkt som inte tillför något kundvärde utan kanske snarare sänker kundvärdet. Med sänkt kundvärde menas att de:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Det finns ofta komponenter i en produkt som inte tillför något kundvärde utan kanske snarare sänker kundvärdet. Med sänkt kundvärde menas att de:"

Transkript

1 5.1 Re-fine Genom förädling av en produkt siktar man på att höja dess kundvärde. Det kan till exempel vara genom att säkerställa att de funktioner som förväntas av kunden uppfylls på ett tillfredställande sätt. Likväl som att det kan innebära att man siktar på att sänka kostnader. Ett exempel på en sådan förädling skulle kunna vara att materialet i dammtätringen byts ut mot ett annat mer slitagemotständigt, som ger en längre livslängd och därmed besparar användaren kostnader i service och produktionsbortfall i det längre loppet, även om det kanske kortsiktigt medför en något lite dyrare produkt i inköp. Hållbar utveckling. Ett sätt att gå tillväga i förädlingsprocessen kan vara att, enligt japansk modell, ifrågasätta varför varje del eller funktion ser ut och fungerar som den gör, i minst fem steg innan man är nöjer sig med svaren och går vidare på varje delområde. På så vis uppnås en djup produktkännedom vilket ger en utmärkt plattform att utgå ifrån i förädlingsarbetet. Ett annat exempel på förädling skulle kunna vara att produktkostnaden på dammtätringen sänks genom att acceptera större toleranser (då små toleranser oftast är förhållandevis starkt kostnadsdrivande), tack vare att övertrycksystemet som redan finns, har tillräckligt god kapacitet att med ett större uttag, fortfarande kunna säkerställa tillfredställande renhet även vid större toleranser. Exakta värden och liknande optimeringar kan tas fram och hittas med hjälp av datorsimuleringar, där mängder av indata och parametrar kan tas hänsyn till på samma gång. Det finns även kraftfulla mjukvaruprogram på marknaden såsom, 6 Sigma, vilka är framtagna för optimering av kostnader hos existerande produkter, såväl som för produktions och distributions processer. Andra programvarutyper, så kallade DFXverktyg, finns utvecklade för att förenkla framtagandet av produkter med lägre komplexicitetstal med avseende på montering. Tanken bakom förädlingsprocessen, Re-fine, kan sägas vara en strategi och ett hjälpmedel att lokalisera de delar, hos en nuvarande produkt, som är värda att behålla genom tillämpande av små förändringar och tas med till den nya produkten. Om man ser till dammtätningen skulle luftblåset kunna förädlas och användas i en ny generation av produkten. En ström av luft är en bra backuplösning vid användande av

2 gummilister eller andra typer av koncept. Även stödkonan skall förädlas, då glidringen förhoppningsvis elimineras kan denna omformas så att kapaciteten kan ökas. Re-inforce Genom att förstärka en produkt hoppas ett företag att kundvärdet skall öka till en relativt låg kostnad, ett exempel på detta är biltillverkare som ständigt släpper små uppdateringar på befintliga bilar där de endast ändrat kosmetiska detaljer. Att förstärka innebär att man komplimenterar referenslösningen med stödsystem eller nya komponenter. När detta sätt används för att vidareutveckla en produkt tas små risker inom utvecklingen då stora delar av konstruktionen återanvänds. Många produkter blir genom användande av denna process allt mer komplicerade och det blir allt svårare att hitta nya delar av konstruktionen som går att förstärka. Förstärkning skall företrädelsevis användas för att täcke en brist hos en produkt snarare än att eliminera en oönskad funktion. Förstärkning av en produkt är inte bara en enkel lösning på vidareutveckling av en produkt utan för också problem med sig. De är inte alltid säkert att kundvärdet har höjts tillräckligt mycket för att kunden skall vara villig att betala den premie som krävs för att göra förstärkningen lönsam. Det är också möjligt att vissa väl fungerande delar får sämre funktionalitet genom adderandet av nya funktioner. Inom en organisation är det viktigt att de som utvecklar produkten är observanta på när de går in i en förstärkningsfas så att det inte skapas en överkomplex produkt som kunden ej är villig att betala för. Förstärkning används ofta som en enkel lösning på ett problem som kan vara stort och komplext så det är viktigt att utvecklingsteamet återkommer till tidigare förstärkningar för att utvärdera och, om nödvändigt, konstruera om lösningen. Om man ser till dammtätningen finns det inte många delar som skall förändras så pass lite att det kan kallas en förstärkning. Tanken är att en ny lösning skall genereras och att produkten därmed skall hamna på en ny s-kurva med stor utvecklingspotential. Då är det inte produktivt och långsiktigt hållbart att komplimentera gamla lösningar med extrasystem utan istället skall nya lösningar utvecklas.

3 Re-form Vid reformering av en produkt skall man försöka förändra eller eliminera centrala delsystem och eller komponenter som är nödvändiga för produkten. Förändringen skall innebära en radikal omarbetning av hur huvudfunktionen levereras till kunden. När man genomgår en reform av en produkt kommer ökningen i kundvärde ej momentant vara så stor att den motiverar den kostnad förändringen innebär men tanken är att en ny s-kurva skall påbörjas. Därmed påbörjas konstruktion av en helt ny produkt som kan vidareutvecklas länge och därmed är det oftast värt insatsen då reformering genomförs. En av anledningarna till att det är svårt att genomföra en reform av en produkt är att det ofta blir konflikter mellan produktens olika egenskaper. Då en egenskap förbättras sker detta ofta på bekostnad av något annat inom produkten. Därför utvecklas ofta reformering av en produkt till ett sökande efter en gyllene medelväg. En annan svårighet med reformering är att det kräver en mycket stor arbetsinsats och att arbetet är relativt svårt. Detta är delvis vad projektet syftar till att genomföra, en radikal förändring av produkten som innebär en långsiktig ökning av kundvärdet genom en omkonstruktion av de delar och system som levererar huvudfunktionen. Det som skall reformeras i dammtätningen är glidringen och dammtätningsringen. Re-duce Det finns ofta komponenter i en produkt som inte tillför något kundvärde utan kanske snarare sänker kundvärdet. Med sänkt kundvärde menas att de: inte utför några huvudsakliga eller tilläggsfunktioner är dyra associeras med negativa eller oönskade funktioner är opålitliga Anledningen till att denna typ av komponenter överhuvudtaget finns i en produkt är att de kanske var nödvändiga när de installerades, sedan har man blivit bekväm med hur produkten ser ut och fungerar. Vad man måste göra är att tänka om och se om någon annan komponent kan utföra samma funktion. Tekniken går framåt hela tiden och det gäller att man hänger med och utnyttjar det som finns på marknaden. Om komponenten är tillräckligt gammal finns det förmodligen ny teknik och nya material som är både bättre och billigare. Det kan till och med vara så att den funktion som en komponent utför, av någon anledning, inte längre är nödvändig, utan det är snarare en relik som man har glömt av eller inte vågar ta bort. Reduceringstaktiken bör utföras på en regelbunden basis oavsett vilka andra taktiker man använder sig av. Denna taktik är ett utmärkt verktyg för att hitta styrkor och svagheter i en lösning eller produkt. Reduceringstaktiken pekar i vilken riktning man ska undersöka för att ytterligare kunna öka kundvärdet.

4 En del i dammtätningen som skall reduceras är glidringen, den hindrar idag vidare utveckling av kapaciteten då den innebär en försvagning av stödkonan. No product is the final product. All products can be improved. (s.472 i Lindstedt, P & Burenius, J The Value Model. Sverige: Nimba AB)

5 5.2 oncept omprimerbar gummikudde onceptet bygger framförallt på att öka hållfastheten hos stödkonan, och därmed vinna prestanda och kundvärde, genom att eliminera den försvagande glidringsspalten. Blått = innermantel Svart = stödkona Grått = komprimerbar gummikudde Brunt = Axelhus Gummikuddens yttermaterial består av en slitstark och aningen styv gummiblandning som buktar ut (knäckning) ifrån kärncentrum sett, vid kompression och rätas ut då stödkona/innermantel rör sig uppåt (i axialled). ärnan i gummikudden består av veckade lamellväggar (av dragspelsprincip ) som stabiliserar Skiss av dammtätning kudden vid dess m.h.a. rörelser upp och ned. gummikudde Ett tryck mellan gummikudde och axelhus kommer hela tiden att finnas, om än något mindre då stödkona/innermantel är i sin topp-position, och därmed säkerställs att inget damm tränger in i krossens inre. (Bilden till vänster visar gummikudden sedd underifrån) Som ytterligare åtgärd mot damminträngning har spår med borstar gjorts i gummikudden på dess undersida. Dessa är utformade lätt krökta, så att de för eventuellt inträngande damm utåt vid rotation i stödkonans riktning. De har även fördelen att sänka friktionstalet mellan gummikudde/axelhus, även om friktion och eventuellt slitage på grund av friktion, här ändå förväntas vara försumbart.

6 Vattenridå Detta koncept består av en slinga som monteras under manteln och sprutar en jämn ström vatten upp på manteln. Därmed bildas en ridå av vatten som dammet ej kan ta sig förbi. Dels binds det upp av det stänk och den vattendimma som bildas då vattenridån träffar manteln och sedan kan det ej heller ta sig igenom vattenridån. Blått = mantel Svart = stödkona Grått = skum Brunt = axelhus Rött = Gummilister för dammskydd Med denna lösning kan man eliminera glidringen, detta medför Skiss av dammtätning m.h.a. vattenridå stödkonans konstruktion kan optimeras så att större mängder sten kan krossas. undvärdet ökar genom att prestandan förbättras. Genom att konceptet saknar delar som släpar, glider mot eller sliter på något annat sätt blir det inga delar som behöver bytas ut på grund av slitage. Vattentillförsel kan ske genom en genomföring i axelhuset utan att detta tappar någon funktion. Detta koncept är oberoende av hur stödkonan rör sig axiellt. Dock finns det inget mekaniskt skydd som kompletterar vattenridån, vilket innebär att om det uppstår läckage eller på annat sätt blir stopp i vattenflödet så krossen helt utan skydd mot damm.

7 Gummilister Genom att eliminera glidringen kan man konstruera om stödkonan så att hållfastheten ökas. I och med denna ökning kan större volymer sten krossas och därmed ökar kundvärdet. Blått = mantel Svart = stödkona Grått = skum Brunt = axelhus Rött = Gummilister för dammskydd Skiss av dammtätning m.h.a. gummilister Gummilisterna släpar mot axelhuset då stödkonan roterar och är så flexibla att dammtätningsfunktionen upprätthålles då stödkonan rör sig axiellt. Mellan gummilisterna innesluts ett skum som har två funktioner, dels skall det dra åt sig damm som kommer förbi den första gummilisten men det skall även hålla de två gummilisterna på att avstånd som gör att de fungerar som två separata dammsäkringar. Gummilisterna består av ett material som är mycket beständigt mot slitage och samtidigt ej sliter nämnvärt på axelhuset. Materialet i listerna skall även vara så flexibelt att det kan behålla kontakten med axelhuset och därmed dammtätningsfunktionen då stödkonan rör sig axiellt. Skummet som innesluts mellan de två listerna skall vara så stabilt att det hindrar de två gummilisterna från att komma i kontakt med varandra och samtidigt vara så flexibelt att det kan komprimeras då stödkonan rör sig axiellt.

8 Dragspelslösning För att kunna uppfylla kravet med högre hållfasthet för stödkonan (2), har spalten i stödkonan tagits bort (eller förminskats till den storlek som är nödvändig att ha för att undvika nötningsutmattning på axeln.). Detta innebär att glidringen inte kan finnas kvar och att den befintliga dammtätningslösningen ej längre fungerar. En ny lösning på tätningsproblemet måste skapas. Skiss av dammtätning m.h.a. gummiduk 1)Mantel, 2) stödkona 3)Gummiduk 4)Stålring i oljebad 5)Skyddskåpa i kåpan. Denna lösning bygger på att en gummiduk (3), som fast förankrad i stödkonan och glidandes(4) mot den fasta kåpa(5) som täcker krossens innanmäte, skall täta mot dammet. Då manteln både gör en excentrisk och vertikal rörelse måste gummiduken kunna vara så flexibel så att detta är möjligt utan att det förkommer det minsta glapp någonstans. Flexibiliteten uppnås genom att vecka gummiduken som ett dragspel, den blir då tillräckligt lång även då stödkonan är i maximalt upphöjt läge. Eftersom gummiduken då måste ha kontakt med kåpan, samtidigt som den rör sig relativt denna kommer det uppstå friktion som kommer att nöta kraftigt på gummit. För att komma undan detta och samtidigt behålla kontakten mot kåpan, skall gummiduken fästas i ett oljefyllt spår(4) I det oljefyllda spåret ligger en stålring med fästen för gummiduken. Oljan förhindrar damm att tränga in och minskar friktionen drastiskt. Gummiduken kan lätt lossas från fästena i stålringen vid ett eventuellt mantelbyte.

9 Luftblås I likhet med de andra lösningsförslagen innebär även denna lösning att man kan ta bort glidringen och således eliminera (eller optimera) spalten i stödkonan och på så vis uppfylla kravet på högre hållfasthet för stödkonan. Denna lösning bygger på att genom låta en mycket stark luftström strömma upp i spalten (3) mellan kåpan (4) och axeln. Luftströmmen skall vara så stark att inget damm skall kunna passera ner i maskineriet och att inget ytterligare dammskydd i form av gummiring eller motsvarande skall behövas. Fördelen är att det inte några slitdelar som behöver bytas inne krossen, som det är med gummiringen, och att luftströmmen tätar oavsätt position på manteln. Dock kommer det virvla runt och spridas ohälsosamt damm i den kraftiga luftströmmen. Dessutom finns det inget annat mekaniskt skydd, så om luftströmmen av någon anledning slutar fungera, plötsligt elfel eller annan orsak, så är krossen helt utan dammskydd. Skiss av dammtätning m.h.a. luftblås 1)Mantel 2)Stödkona 3)Luftspalt 4) åpa

10 5.3 Pugh-matriser Pughs konceptvals matris användes för att välja det bästa av de koncept som genererats genom att värdera hur väl konstruktionerna klarar ett antal krav som ställs på dem. ategorierna som dammtätningarna utvärderas efter är Processteg undvärde Funktioner Produktionsvolym ostnad Livslängd Driftsäkerhet Användarvänlighet Miljö ravet på konstant produktion är mycket högt inom gruvbranschen och att stillastående på grund av fallerande dammtätning blir mycket kostsamt sattes driftsäkerhet till ett så kallat killing minus. Detta betyder att om något koncept fick ett minus i denna kategori så uteslöts detta per automatik.

11 Beslutsmatris, Pugh-metoden Utfärdare: Grupp D6 Beslutsmatris, Pugh-metoden Utfärdare: Grupp D6 Skapad: oncept Skapad: oncept riterium: riterium: Processteg + + Processteg undvärde + 0 undvärde Funktioner 0 + Funktioner Produktionsvolym + + Produktionsvolym ostnad 0 - ostnad Livslängd 0 + Livslängd Driftsäkerhet + - Driftsäkerhet Användarvänlighet + + Användarvänlighet Referens Miljö - - Miljö Nettovärde Nettovärde Rangordning Rangordning Vidareutveckling Ja Nej Nej Vidareutveckling Nej Nej Ja Nej Referens Dragspel Vattenridå Referens Luftblås Gummilister Gummikudde

12 De två mest lovande koncepten, dragspelslösningen och gummikudden kördes igen mot varandra för att få ett vinnande koncept. Beslutsmatris, Pugh-metoden Utfärdare: Grupp D6 Skapad: oncept riterium: 1 6 Processteg + undvärde 0 Funktioner - Produktionsvolym 0 onstnad + Livslängd 0 Driftsäkerhet + Användarvänlighet - Miljö Nettovärde 0 0 Rangordning 1 1 Vidareutveckling Ja Nej Referens

13 orsbefruktning Genom att studera de olika konceptens styrkor och svagheter (+ och -) i Pughmatriserna kan man korsbefrukta lösningarna med varandra i syfte att försöka omvandla minustecken till plustecken, dvs få en bättre lösning. Det som är mest intressant är naturligtvis att försöka få bort minustecknet för driftsäkerheten, det som definierats som ett killing minus. De lösningsalternativ som anses vara sämre än referenslösningen gällande driftsäkerheten är vattenridån och luftblåset. Detta på grund av att de helt saknar en mekanisk tätning som skyddar stenkrossens känsliga inre maskineri. Vid ett t.ex. strömavbrott skulle luft- respektive vattenkompressorn sluta fungera och dammtätningen försvinner genast. Även stenkrossen kommer naturligtvis att stanna vid strömavbrott, men dammet lägger sig inte omedelbart och kan därför med lätthet tränga in i krossens innanmäte och förorsaka stor skada. Genom att korsbefrukta vattenridån och luftblåset med gummilisten fås en klart mycket säkrare dammtätning som skyddar även då luften eller vattnet av en eller annan anledning slutar fungera. Minustecknet i Pughmatrisen kan nu ersättas med minst en 0:a. Dock innebär korsbefruktingen att det blir en mer komplex lösning med fler komponenter. Detta ger istället minustecken för funktioner, då man skall sträva efter en så enkel lösning som möjligt. onceptval Förmodligen är valet av koncept det viktigaste beslut som tas under utvecklingsprocessen. Vårt val är grundat på Pughs beslutsmatriser. Som det kan avläsas efter betraktning av dessa matriser föll valet på dragspelslösningen. En beskrivning av hur konceptet fungerar kan läsas ovan. Vi anser att denna lösning har potential till att öka såväl konkrossens nuvarande prestanda som dess effektivitet. Den stora fördelen är att med denna lösning tillåts stödkonan kunna tillverkas till önskad geometri och form. I och med att optimal geometri kan utformas kommer risken för brott att kraftigt sjunka, samt att en större mängd sten kommer att kunna krossas då konan kan klara av att uppta en högre belastning. Dessutom kommer delfunktionen, skapandet av lufttryck, inte längre att vara nödvändig. Därmed krävs ingen energi och övriga kostnader för att driva och installera en lufttrycksanordning. Samtidigt kan det dock bli nödvändigt med någon sorts utbyte av fett/olja i lagret mellan damask och innerkåpan. Emellertid kommer denna delfunktion kunna lösas på ett både enklare och mer kostnadseffektivt vis. Som man kan se i den sista Pughmatrisen så får dragspelslösningen lika många poäng som gummikudden. Anledningen till att dragspelslösningen ändå valdes är att den anses vara driftsäkrare och betydligt enklare att tillverka. Att tillverka en gummiring som är tillräckligt spänstig och flexibel för att hela tiden hålla tätt när manteln rör sig kommer vara både svårt och kostsamt.

14 ravspecifikation för dammtätning till konkross Utfärdare: Grupp D6 Skapad: Modifierad: Funktioner Funktionsmätning Målvärde /Ö Huvudfunktion Tätning Prestanda för konkross Tilläggsfunktion Miljövänlig Oönskade Underhåll Totala kostnader Dammtätning Vätsketätning Minska spalten Återvinningsbar Giftfri Minst lika bra som nuvarande konstruktion Minska storleken på hålrummet i stödkonan för att minimera spänningskoncentrationer och därmed öka produktionsvolymen Få komponenter, där varje komponent endast består av ett material och det materialet skall vara återvinningsbart. Både vid användning, tillverkning och avveckling så att myndighetskrav kan uppfyllas Byte Max ett byte per år Oljebyte Max en gång per år Pris för slutanvändare Max 5000 sek (Pris för nuvarande lösning) Ö Reservdelskostnad Produktionsbortfall vid byte Tillverkningskostnader Transportkostnad Ej högre än nuvarande lösning Tillräckligt låga för att maxpriset inte ska överstiga 5000 sek och ändå bibehålla en viss vinstmarginal Ö Ytterligare kriterier Prestanda Service Hållfasthet lara av de krafter den utsätts för Nötning på axel Ingen nötning på axel Produktionsvolym för hela konkrossen Minst densamma Livslängd Mer än 1 år Minst 1 år Snabb och effektiv Tillgänglighet Service tillgänglig dygnet runt Ö Miljöpåverkan Minimal miljöpåverkan Övrigt Leveranstid av reservdelar Högst 2 dagar Plats för service Ska kunna utföras på plats Lättbegriplig manual Skriven på respektive kunds språk Snabb montering och demontering Minst lika snabb som förgående lösning Miljöpåverkan under livscykel Återanvänd Bullernivå Ska vara så liten att användaren kan upprätthålla myndighetskrav Återanvändning av tidigare använda delar under tillverkningen Dammtätningen får inte bidra till att bullernivån ökar Säkerhet Ska inte utgöra någon säkerhetsrisk för personal Driftsäkerhet Ska inte kunna haverera under utsatt livslängd Ö Ö

15

Magnus Evertsson Sandvik Mining & Construction

Magnus Evertsson Sandvik Mining & Construction 3. Kartlägg kundens röst Kundkedja Grupp D6 Produktutvecklare Elisabeth Lee Magnus Evertsson Sandvik Mining & Construction Tillverkare Användare Myndighet Opinionsbildare Tekniker Distributör Köpare Avvecklare

Läs mer

5 Skapa ett vinnande koncept. 5.1 Skapa alternativa koncept med högre kundvärde

5 Skapa ett vinnande koncept. 5.1 Skapa alternativa koncept med högre kundvärde IKOTTME040 2009 03 01 GruppB6 5 Skapaettvinnandekoncept 5.1 Skapaalternativakonceptmedhögrekundvärde Förattfåutstörstamöjligakundvärdehosproduktenböralternativakoncepttasframsomärbättre änreferenslösningen.ettkonceptärvanligenenskiss,ettdokumentellerenenkelprototyp,somger

Läs mer

4.1 Inventering av olika koncept

4.1 Inventering av olika koncept 1 4.1 Inventering av olika koncept Nedan har vi listat 5 olika koncept som vi har analyserat och jämfört med varandra. Ett av konceptet är Sandviks egna och de andra fyra är tagna ur patentdatabasen esp@cenet

Läs mer

Grupp C5. Här beskrivs de olika koncept som tagits fram och vilka metoder som använts vid framtagningen.

Grupp C5. Här beskrivs de olika koncept som tagits fram och vilka metoder som använts vid framtagningen. 5 Skapa ett vinnande koncept 5.1 Koncept framtagning Här beskrivs de olika koncept som tagits fram och vilka metoder som använts vid framtagningen. Koncepten har tagits fram genom att använda de sex olika

Läs mer

Steg 4 Analys av alternativa lösningar. IKOT D1 söndag den 22 februari 2009

Steg 4 Analys av alternativa lösningar. IKOT D1 söndag den 22 februari 2009 D1 Steg 4 Analys av alternativa lösningar 0 Inventering av koncept Inventeringen inleddes med en undersökning och kartläggning av befintliga lösningar och koncept med hjälp av internet (patent på dammtätningar

Läs mer

Konceptgenerering. IKOT D1 söndag den 1 mars 2009

Konceptgenerering. IKOT D1 söndag den 1 mars 2009 D1 Konceptgenerering 0 Inledning Detta är slutskedet på vägen till vårat slutgiliga konceptval. Med all bakgrund och research som har tagits fram ska det nu analyseras. Med re-metoden ser vi till att få

Läs mer

5 Skapa ett vinnande koncept

5 Skapa ett vinnande koncept 5 Skapa ett vinnande koncept 5.1 Funktionell modellering Nuvarande funktionsmodell av referenslösningen. Strategi Funktionsprincip Svårighetsgrad Användningsgrad Re-use Återanvända de befintliga lösningarna

Läs mer

Beskrivning av produkten

Beskrivning av produkten Beskrivning av produkten 2.1 Kartläggning av kundsamverkan under produktens livscykel Fas 1 Kunden som spekulant Under denna fas anser gruppen att de viktigaste nyckelorden för ett företags image inom

Läs mer

2. Produktbeskrivning

2. Produktbeskrivning 2. Produktbeskrivning 2.1 Samverkan med kunden under produktens livscykel Kunden som spekulant Det är viktigt att ha en tydligt positiv image. Utan denna spelar det ingen roll hur bra produkten är, kunden

Läs mer

Konstruktion av 400 V kontaktdon

Konstruktion av 400 V kontaktdon Konstruktion av 400 V kontaktdon Institutionen för produkt- och produktionsutveckling Chalmers Tekniska Högskola Göteborg 2011-02-09 Projektgrupp Anna Willhammar Nathalie Sundqvist Fredrik Wiborg Sofie

Läs mer

Livscykelanalys Ur kundens perspektiv. IKOT D1 söndag den 8 februari 2009

Livscykelanalys Ur kundens perspektiv. IKOT D1 söndag den 8 februari 2009 D1 Livscykelanalys Ur kundens perspektiv 0 Kundvärdesanalys av livscykel Livscykeln för en produkt består av flera tidsfaser som kan brytas ner till mer konkreta områden. Här har vi sammanställt produktens

Läs mer

Deadline 2 Beskriv produkten

Deadline 2 Beskriv produkten Deadline 2 Beskriv produkten 2011-02-09 Grupp E2: Josefin Bertilsson Dennis Carlsson Jacob Lindberg Karin Uhlén Fredrik Öhrby Handledare: Gauti Asbjörnsson Innehållsförteckning 2 Beskriv produkten... 2

Läs mer

5. Framtagning av ett vinnande koncept

5. Framtagning av ett vinnande koncept 5. Framtagning av ett vinnande koncept 5.1 Funktionell modellering Tidigare i projektet lokaliserades starka och svaga delsystem.vid utvecklandet av nya lösningar bestämdes att så många starka delsystem

Läs mer

7. Konstruera Koncept

7. Konstruera Koncept 7. Konstruera Koncept 7.1 Systemarkitektur För att bestämma delar i konstruktionen som kommer att utvecklas in-house eller externt skapas nedan funktionsmodeller och ett träddiagram för att se över alla

Läs mer

4.2 Fastställ en referenslösning... 6 4.2.1 Kundvärde... 6

4.2 Fastställ en referenslösning... 6 4.2.1 Kundvärde... 6 Inlämning 4 IKOT Inlämningsuppgift 4 Anders Segerlund andseg@student.chalmers.se Joakim Larsson joakiml@student.chalmers.se Toni Hastenpflug tonih@student.chalmers.se Fredrik Danielsson fredani@student.chalmers.se

Läs mer

7.1.1 Modulindelning. Delsystem: Pneumatiskt system. Elmotor för rotation. Axel. Lager. Chuck. Ram. Kylsystem. Sensorer

7.1.1 Modulindelning. Delsystem: Pneumatiskt system. Elmotor för rotation. Axel. Lager. Chuck. Ram. Kylsystem. Sensorer 7 Konstruera konceptet 7.1 Systemarkitektur En utförlig systemarkitektur har satts upp för att underlätta konstruktionen av produkten. Genom att omforma delsystemen till moduler fås en bättre översikt.

Läs mer

5.1 & 5.2 Generering och vidareutveckling av koncept

5.1 & 5.2 Generering och vidareutveckling av koncept 5.1 & 5.2 Generering och vidareutveckling av koncept Vid stycke 4.1 visas en lista över resultatet som gruppen fick från det brainstormingmötet som hölls, där gruppen tillsammans föreslog olika sätt som

Läs mer

5 Skapa ett vinnande koncept

5 Skapa ett vinnande koncept 5 Skapa ett vinnande koncept 5.1 Idégenerering Varje gruppmedlem har idégenererat egna koncept som löser huvudfunktionerna innan ett idégenereringsmöte genomfördes. Under idégenereringsmötet presenterades

Läs mer

Deadline 4. Analysera alternativa lösningar

Deadline 4. Analysera alternativa lösningar Deadline 4 Analysera alternativa lösningar Chalmers 2011 02 23 Grupp A2 Helena Almegius Fredrik Hermansson Johan Ljunggren Sofie Nilsson Marie Nydahl 4 Analysera alternativa lösningar Denna essä syftar

Läs mer

Koncept 1- Planteringsborr Koncept 2 - Hacka Koncept 3 - Planteringsrör Koncept 4 - Kapselplanterare

Koncept 1- Planteringsborr Koncept 2 - Hacka Koncept 3 - Planteringsrör Koncept 4 - Kapselplanterare Befintliga koncept Av de fem koncept som togs fram förra veckan har såddröret och mikroprepareringsskon sorterats bort eftersom det inte går att vidareutveckla dessa konceptet med avseende på Peter s såddrör.

Läs mer

Inlämning steg 4. 4.1 Inventera kända koncept och idéer

Inlämning steg 4. 4.1 Inventera kända koncept och idéer Inlämning steg 4 4.1 Inventera kända koncept och idéer För att kunna förenkla framtagandet av ett vinnande koncept är det viktigt att inventera redan befintliga lösningar på liknande problem. Vid inventeringen

Läs mer

Steg 5 Skapa ett vinnande koncept

Steg 5 Skapa ett vinnande koncept Steg 5 Skapa ett vinnande koncept 5.1 Funktionell modellering För att generera fler nya koncept kan funktionell modellering användas. Funktionell modellering innefattar sex olika strategier som heter återanvända,

Läs mer

IKOT Inlämning 2 Beskriv produkten

IKOT Inlämning 2 Beskriv produkten GRUPP C1: Nicholas Strömblad Axel Jonson Alexander Beckmann Marcus Sundström Johan Ehn HANDLEDARE: Daniel Corin Stig Maskinteknik Göteborg, Sverige 2011 CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA 1 2.1 Samverkan med kunden

Läs mer

Inlämning 3 IKOT 2011. Gruppmedlemmar. Marcus Anemo Simon Hall Kristoffer Johnsen Abedin Karalic Lian Hong Zheng. Handledare.

Inlämning 3 IKOT 2011. Gruppmedlemmar. Marcus Anemo Simon Hall Kristoffer Johnsen Abedin Karalic Lian Hong Zheng. Handledare. IKOT 2011 Gruppmedlemmar Marcus Anemo Simon Hall Kristoffer Johnsen Abedin Karalic Lian Hong Zheng Handledare Göran Brännare 2 Innehållsförteckning 1 Voice of the Customer... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Resultat

Läs mer

Ikot steg 4. Grupp F5

Ikot steg 4. Grupp F5 Ikot steg 4 Grupp F5 Innehållsförteckning 4.1 INVERTERA KÄNDA KONCEPT OCH IDÉER... 3 4.1.1 KONKURRENTERS LÖSNINGAR... 3 Alternativ 1- Luddlåda... 3 Alternativ 2 Dike golvbrunn... 3 Alternativ 3 Filter...

Läs mer

2.1 Kundaspekter under produktens livscykel

2.1 Kundaspekter under produktens livscykel 2.1 Kundaspekter under produktens livscykel Använder man sig av värdemodellen som underlag är det fördelaktigt att dela in denna cykel i fem delar. De två första faserna, då kunden är spekulant respektive

Läs mer

David A, Pär E, Magnus F, Niklas G, Christian L 2011-02-17 CHALMERS INLÄMNING3. IKOT Grupp B4

David A, Pär E, Magnus F, Niklas G, Christian L 2011-02-17 CHALMERS INLÄMNING3. IKOT Grupp B4 David A, Pär E, Magnus F, Niklas G, Christian L 2011-02-17 CHALMERS INLÄMNING3 IKOT Grupp B4 Innehållsförteckning Kartläggning av användarens röst... 3 Marknadssegment... 3 Kundkedja... 4 Kundundersökning...

Läs mer

Grunder för materialfixering med vakuum

Grunder för materialfixering med vakuum Grunder för materialfixering med vakuum Först och främst har vi normalt atmosfärslufttryck inuti och utanför vakuumbordet, som är ungefär 1bar. Därefter placeras ett arbetsstycke på ytan på vakuumbordet

Läs mer

Repetition L1-L4 Övergripande designprocessen

Repetition L1-L4 Övergripande designprocessen Repetition L1-L4 Övergripande designprocessen 1. Definiera behov/kundnytta 2. Planera hur problemet skall lösas 3. Förstå problemet genom att ta fram kravspec 4. Generera många lösningsförslag (koncept)

Läs mer

Produkten ska vara enkel att förstå och använda. Viktigt är att produkten kan förvaras på ett säkert och praktiskt sätt.

Produkten ska vara enkel att förstå och använda. Viktigt är att produkten kan förvaras på ett säkert och praktiskt sätt. Inlämning steg 2 2.1 Beställaren vill lansera produkten som effektiv, praktisk, miljövänlig och framför allt ergonomisk. En analys av produktens livscykel har gjort. Livscykeln har delats in i olika steg

Läs mer

Skapa ett vinnande koncept

Skapa ett vinnande koncept Skapa ett vinnande koncept Chalmers Tekniska Högskola Produkt- & produktionsutveckling Integrerad konstruktion och tillverkning Nils Andersson, Christian Arby, Kristofer Jovanov, Fredrik Slätte och Victor

Läs mer

Niklas Bodestedt Micke Palmgren Carl Ekbäck Axel Rosander 2/24/2011

Niklas Bodestedt Micke Palmgren Carl Ekbäck Axel Rosander 2/24/2011 GRUPP E3 Deadline 4 Analysera alternativa lösningar Niklas Bodestedt Micke Palmgren Carl Ekbäck Axel Rosander 2/24/2011 4 Analysera alternativa lösningar 4.1 Inventera kända koncept och idéer För att inte

Läs mer

Inlämning etapp 5 IKOT 2011. Grupp B.5. INNEHÅLL Inlämning av etapp 5 IKOT 2011-02-28. André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlström

Inlämning etapp 5 IKOT 2011. Grupp B.5. INNEHÅLL Inlämning av etapp 5 IKOT 2011-02-28. André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlström Inlämning etapp 5 IKOT 2011 Grupp B.5 INNEHÅLL Inlämning av etapp 5 IKOT 2011-02-28 Louise Fransson Helena Hellerqvist André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlström Handledare: Joakim Johansson Innehåll

Läs mer

Förstahandsvalet när det gäller energibesparing för ishallar.

Förstahandsvalet när det gäller energibesparing för ishallar. Förstahandsvalet när det gäller energibesparing för ishallar. Realice system Spara energi och få en bättre is Detta är den andra och förbättrade generationen av det välkända Realicesystemet. Det består

Läs mer

Chalmers. Steg tre. Kartlägg kundens röst. Emelie Nyberg 88-02-21. Martina Thomasson 85-02-22. Mikael Carlsson 86-03-04. Robert Eriksson 89-01-04

Chalmers. Steg tre. Kartlägg kundens röst. Emelie Nyberg 88-02-21. Martina Thomasson 85-02-22. Mikael Carlsson 86-03-04. Robert Eriksson 89-01-04 Chalmers Steg tre Kartlägg kundens röst Emelie Nyberg 88-02-21 Martina Thomasson 85-02-22 Mikael Carlsson 86-03-04 Robert Eriksson 89-01-04 Stefan Bröyn 89-01-11 2010-02-12 Integrerad Konstruktion och

Läs mer

Pappersindustri REFERENSER. GL&V Sweden, Cellwood Machyneri Sweden, Voith papper Tyskland, Voith papper Norge, IBS Österrike, Corbelini Italien

Pappersindustri REFERENSER. GL&V Sweden, Cellwood Machyneri Sweden, Voith papper Tyskland, Voith papper Norge, IBS Österrike, Corbelini Italien 1 Pappersindustri På alla ställen där slitage, kemiska påverkan och hög temperatur är som störst har keramiken mycket bättre egenskaper än hård metal eller härdad metal samt har keramiken mycket längre

Läs mer

IKOT Inlämning 3 Kartlägg kundens röst

IKOT Inlämning 3 Kartlägg kundens röst GRUPP C1: Nicholas Strömblad Axel Jonson Alexander Beckmann Marcus Sundström Johan Ehn HANDLEDARE: Daniel Corin Stig Maskinteknik Göteborg, Sverige 2011 CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA 1 3.1 Kritiska kundkrav

Läs mer

H2O kundservice. Effektiv och säker.

H2O kundservice. Effektiv och säker. Experter för avloppsfri produktion German Engineering H2O kundservice. Effektiv och säker. www.h2o-de.com Vår ambition är att i möjligaste mån minska din arbetsbörda. Därför har kundservice så hög prioritet

Läs mer

3. Kartlägg kundens röst

3. Kartlägg kundens röst 3. Kartlägg kundens röst 3.1 Kartlägg och formulera kritiska kundkrav För att utveckla en produkt som uppfyller kundens krav och önskemål gäller det att lyssna på kundens röst. Med hjälp av denna, existerande

Läs mer

2.1 Kartlägg samverkan med kunden under produktens livscykel

2.1 Kartlägg samverkan med kunden under produktens livscykel 2 Beskriv 2.1 Kartlägg samverkan med kunden under produktens livscykel Kundvärde definieras olika i olika faser av produktens livscykel, målet med att identifiera dessa är att bibehålla lojala kunder och

Läs mer

Inlämning etapp 4 IKOT 2011. Grupp B.5. INNEHÅLL Inlämning av etapp 4 IKOT 2011-02-23. André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlstedt

Inlämning etapp 4 IKOT 2011. Grupp B.5. INNEHÅLL Inlämning av etapp 4 IKOT 2011-02-23. André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlstedt Inlämning etapp 4 IKOT 2011 Grupp B.5 INNEHÅLL Inlämning av etapp 4 IKOT 2011-02-23 Louise Fransson Helena Hellerqvist André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlstedt Handledare: Joakim Johansson Innehållsförteckning

Läs mer

TIAP-metoden för statusbestäming

TIAP-metoden för statusbestäming TIAP-metoden för statusbestäming Höjer lönsamheten på din anläggning Anna Pernestål, anna.pernestal@tiap.se, Life Cycle Profit och TIAP-metoden TIAP-metoden bygger på helhetssyn av drift och underhåll

Läs mer

Steg 3. Grupp F5 2011-02-16

Steg 3. Grupp F5 2011-02-16 Steg 3 Grupp F5 2011-02-16 Innehållsförteckning 3.1 Användarens röst... 3 Kundkrav och kundkedja... 3 Konsumentundersökning... 4 3.2 Kanomodellen... 4 3.3 Vart är pionjärerna på väg?... 5 Bilaga 1... 8

Läs mer

IKOT 2010 Steg 2 Luddborttagning

IKOT 2010 Steg 2 Luddborttagning IKOT 2010 Steg 2 Luddborttagning 20100208 Eriksson, Jonathan Krause, Sebastian Kristoffersson, Carl Magnusson, Rickard Seebergs, Johanna Innehållsförteckning 2.1 Samverkan mellan kund och produkt... 3

Läs mer

Det bästa har blivit ännu bättre. Kräv NYA ALPHA2

Det bästa har blivit ännu bättre. Kräv NYA ALPHA2 Det bästa har blivit ännu bättre Kräv NYA ALPHA2 KONTINUERLIG INNOVATION. DET LIGGER I VÅRA GENER. Med över 3 miljoner sålda enheter världen över har Grundfos ALPHA2 visat sig vara världens bäst säljande

Läs mer

Concept Selection Chaper 7

Concept Selection Chaper 7 Akademin för Innovation, Design och Teknik Concept Selection Chaper 7 KPP306 Produkt och processutveckling Grupp 2 Johannes Carlem Daniel Nordin Tommie Olsson 2012 02 28 Handledare: Rolf Lövgren Inledning

Läs mer

Min syn på koncepthantering generering och utvärdering

Min syn på koncepthantering generering och utvärdering Min syn på koncepthantering generering och utvärdering Linus Granström KN3060, Produktutv. med formgivning Mälardalens högskola 2007-04-25 Inledning Denna essä beskriver författarens syn på de steg i produktutvecklingsprocessen

Läs mer

En ny funktionellmodell som motsvarar det valda konceptet flytbojen, har skapats för att kunna dela in konceptet i moduler, se figur 1.

En ny funktionellmodell som motsvarar det valda konceptet flytbojen, har skapats för att kunna dela in konceptet i moduler, se figur 1. Ikot grupp C4 Veckorapparort 7 (lv3) 240310 7.1 Systemarkitektur Modulisering av produkten Genom modularisering av konceptet delas olika delsystem in i sammanhängande grupper, moduler. En modul kan testas

Läs mer

Steg 7 Konstruera konceptet. IKOT D1 söndag den 29 mars 2009

Steg 7 Konstruera konceptet. IKOT D1 söndag den 29 mars 2009 D1 Steg 7 Konstruera konceptet 0 7.1 Inledning Nu när valet av koncept är gjort är det dags att mera ingående designa och dimensionera dammtätningens olika delsystem. Genom att följa TVM:s metodik för

Läs mer

Pneumatik/hydrauliksats

Pneumatik/hydrauliksats Studiehandledning till Pneumatik/hydrauliksats Art.nr: 53785 Den här studiehandledningen ger grunderna i pneumatik och hydralik. Den visar på skillnaden mellan pneumatik och hydraulik, den visar hur en

Läs mer

Kallstart -till glädje för miljön

Kallstart -till glädje för miljön Kallstart -till glädje för miljön - I ett villahushåll går en femtedel av energiförbrukningen till varmvatten och i lägenheter är andelen ännu högre. Därför gäller det att hela tiden hitta nya sätt att

Läs mer

QUICK 42. Den optimala lösningen för kosmetiska och strukturella reparationer

QUICK 42. Den optimala lösningen för kosmetiska och strukturella reparationer SE E QUICK 42 Den optimala lösningen för kosmetiska och strukturella reparationer f Ö R L E D A N D E V E R S T Ä D E R Effektiva lösningar för ledande verkstäder Innovativa och värdehöjande lösningar

Läs mer

Hur kan vi ta vara på våra naturliga resurser I Östersjön och samtidigt bidra till en förbättrad miljö I havet?

Hur kan vi ta vara på våra naturliga resurser I Östersjön och samtidigt bidra till en förbättrad miljö I havet? Hur kan vi ta vara på våra naturliga resurser I Östersjön och samtidigt bidra till en förbättrad miljö I havet? 1. VINDKRAFT 2. VÅGKRAFT 3. HAVSSTRÖMMAR 4. SYRESÄTTNING 5. FORSKNING 6. UTVECKLING 7. FISKODLING

Läs mer

Långsamtgående omrörare. En serie med överlägsen prestanda

Långsamtgående omrörare. En serie med överlägsen prestanda Långsamtgående omrörare En serie med överlägsen prestanda 2 Effektivare omrörning och lägre effektförbrukning Dränkbar omrörning Om jetstrålen får utbredas så långt och obehindrat som möjligt leder det

Läs mer

7. Konstruera konceptet

7. Konstruera konceptet 7. Konstruera konceptet Modualisering av produkten Efter att ha uppdaterat funktionsmodellen efter vårt valda koncept har vi plockat ut tre olika moduler enligt figur nedan: Säkerhet Öppnar/Stänger Vuxen

Läs mer

Hiab Multilift XR18SL Pro Future Enastående effektivitet

Hiab Multilift XR18SL Pro Future Enastående effektivitet Hiab Multilift XR18SL Pro Future Enastående effektivitet Produktbroschyr Förbättra effektiviteten, transportera mer last och minska miljöpåverkan Lastväxlaren Hiab Multilift XR18SL Pro Future passar perfekt

Läs mer

Svenska Klätterförbundets riktlinjer för Inspektion av Utrustning

Svenska Klätterförbundets riktlinjer för Inspektion av Utrustning 1 Svenska Klätterförbundets riktlinjer för Inspektion av Utrustning 2 Svenska Klätterförbundets riktlinjer för Inspektion av Utrustning Att regelbundet inspektera utrustning som används på en klättervägg

Läs mer

Steg 5 Skapa ett vinnande koncept

Steg 5 Skapa ett vinnande koncept Steg 5 Skapa ett vinnande koncept Att skapa ett vinnande koncept är en lång itererande process där olika metoder för idégenerering, analysering, vidareutveckling och utvärdering upprepas för att förbättra

Läs mer

RubberShell Självhäftande gummiduk

RubberShell Självhäftande gummiduk RubberShell Självhäftande gummiduk RubberShell Ny teknologi för snabbare, enklare och säkrare tätning av byggnader. RubberShell är en nyutvecklad, kraftfull och självhäftande gummiduk i EPDM för byggnaders

Läs mer

Bioterias ventilationssystem

Bioterias ventilationssystem Bioterias ventilationssystem Bli av med fettet. Återvinn värmen. Vanliga ventilationssystem skapar många problem. Nu kan du lösa allt från grunden. Fett i vanliga ventilationssystem skapar många problem.

Läs mer

Berco XTR Ett helt nytt, extremt starkt och lättjobbat skåp för tunga fordon.

Berco XTR Ett helt nytt, extremt starkt och lättjobbat skåp för tunga fordon. Berco XTR Ett helt nytt, extremt starkt och lättjobbat skåp för tunga fordon. Unik kompetens med unika mervärden Berco är en av Sveriges större och mer erfarna tillverkare av påbyggnadsskåp och specialskåp,

Läs mer

Ekeby pumpstation, pump nr AP 21

Ekeby pumpstation, pump nr AP 21 Datum: 2008-09-19 Ordernr: 3708 Telge Nät AB, Djupdals Vattenverk Ekeby pumpstation, pump nr AP 21 Sammanställning av akuta åtgärder på läckande avloppspump Ekeby pumpstation. Foto: Dan Godman, Telge Nät

Läs mer

For contact or information about your nearest sales office please visit:

For contact or information about your nearest sales office please visit: Metso Minerals (Sweden) AB Screening and Conveyor Solutions P.O. Box 132 SE-231 22 Trelleborg Sweden Phone: +46 410 525 00 Fax: +46 410 526 04 www.metso.com For contact or information about your nearest

Läs mer

DÄCKGUIDE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL

DÄCKGUIDE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL DÄCKGUIDE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL DÄCKEN ÄR GRUNDLÄGGANDE FÖR SÄKERHET OCH BEKVÄMLIGHET UNDER KÖRNING Däcken utgör den enda kontakten mellan fordonet och

Läs mer

PMM (Process Maturity Metrics) Allmänt. Mätetal för framgångsfaktorer. 1. CM konfigurationsstyrning

PMM (Process Maturity Metrics) Allmänt. Mätetal för framgångsfaktorer. 1. CM konfigurationsstyrning PMM (Process Maturity Metrics) PMM är en metod för att mäta processmognad i utvecklingsprojekt. I korthet går metoden ut på att man utvärderar sin utvecklingsprocess med avseende på ett antal framgångsfaktorer

Läs mer

Excenterskruvpumpar Nova Rotors serie Diamond allmän information

Excenterskruvpumpar Nova Rotors serie Diamond allmän information Products Pumpar Excenterskruvpumpar Nova Rotors excenterskruvpumpar Excenterskruvpumpar Nova Rotors serie Diamond allmän information Användningsområde Nova Rotors excenterskruvpumpar serie Diamond är speciellt

Läs mer

SVENSKA. Spiralformade låsringar Vågfjädrar

SVENSKA. Spiralformade låsringar Vågfjädrar SVENSKA www.smalley.com Spiralformade låsringar Vågfjädrar är Smalley Vad är Smalley Vad Företagets historia Smalley Steel Ring Company grundades 1918 och var från början en leverantör av kolvringar för

Läs mer

Steg 7 Konstruera konceptet, del 1. IKOT D1 söndag den 29 mars 2009

Steg 7 Konstruera konceptet, del 1. IKOT D1 söndag den 29 mars 2009 D1 Steg 7 Konstruera konceptet, del 1 0 7.1 Inledning Valet av koncept är gjort och nu är det dags att mera ingående designa och dimensionera dammtätningens olika delsystem. Genom att följa TVM:s metodik

Läs mer

Installationsanvisning och bruksanvisning. Reningsgrad standard 100 micron (0,1mm)

Installationsanvisning och bruksanvisning. Reningsgrad standard 100 micron (0,1mm) Installationsanvisning och bruksanvisning JPF AT ¾ " 2 Reningsgrad standard 100 micron (0,1mm) Obs! Läs noga igenom installation och bruksanvisning innan ni monterar och driftsätter detta filter. Viktigt

Läs mer

BROMSIDÉER FÖR VINDKRAFTVERK

BROMSIDÉER FÖR VINDKRAFTVERK BROMSIDÉER FÖR VINDKRAFTVERK Utvecklingen av ren energi fokuseras allt mer på vindkraftverk, vilket innebär att det blir allt viktigare att få ut största möjliga verkningsgrad av dessa. Mängden användbar

Läs mer

IKOT A5. Chalmers Tekniska Högskola 2010 02 03. Inlämning inför deadline 2

IKOT A5. Chalmers Tekniska Högskola 2010 02 03. Inlämning inför deadline 2 Inlämning inför deadline 2 IKOT A5 Innehållsförteckning 2.1 Kartlägg samverkan med kunden under produktens livscykel... 2 Spekulant image... 2 Köpare värde... 2 Mottagare precision... 2 Användare kvalité...

Läs mer

Torsdag 3:e September 13:15 17:00 Föreläsning 2, PPU204 Produktutveckling 1

Torsdag 3:e September 13:15 17:00 Föreläsning 2, PPU204 Produktutveckling 1 Torsdag 3:e September 13:15 17:00 Föreläsning 2, PPU204 Produktutveckling 1 Eftermiddagens agenda Allmän kursinfo Sammanfattning av kapitel 1-3 Produktplanering, kapitel 4 Kort paus, 10 min Identifiering

Läs mer

IKOT A5. Chalmers Tekniska Högskola 2010-02-26. Inlämning inför deadline 5

IKOT A5. Chalmers Tekniska Högskola 2010-02-26. Inlämning inför deadline 5 Inlämning inför deadline 5 IKOT A5 Innehållsförteckning 5.1 Generering av dellösningar med hjälp av funktionell modellering... 2 5.1.1 Dellösningar... 2 5.1.1.1 Utfällning av bräda (A)... 2 5.1.1.2 Position

Läs mer

Nära noll i miljöpåverkan. Om PMC Swedrive

Nära noll i miljöpåverkan. Om PMC Swedrive Mekaniska Cylindrar 1 Snäckväxel 2 Ledlager 3 Motorfläns, IEC-norm 4 Smörjnippel 5 Luftnings nippel 6 Löpmutter 7 Trapetsspindel 8 Cylinderrör 9 Kolvrör 10 Tätning 11 Avskrapare 12 Rotations stopp Nära

Läs mer

Mobiltjänster. Vi kan smartphones. den nya mobiltelefonin. www.dustin.se. Telefon: 08-553 44 000 E-mail: info@dustin.se

Mobiltjänster. Vi kan smartphones. den nya mobiltelefonin. www.dustin.se. Telefon: 08-553 44 000 E-mail: info@dustin.se Mobiltjänster Vi kan smartphones Skaffa kontroll över den nya mobiltelefonin UTMANINGARNA Smartphone-revolutionen skapar nya utmaningar för IT-avdelningen De traditionella mobiltelefonerna är snart ett

Läs mer

Bättre tillförlitlighet vid djupare avstickning

Bättre tillförlitlighet vid djupare avstickning Bättre tillförlitlighet vid djupare avstickning Prioriterade användarkrav...... vid djupare avstickning var något man tog hänsyn till redan tidigt under utvecklingen av det nya konceptet. Resultatet bygger

Läs mer

FASTIGHETSTEKNIK. ANLÄGGNINGSARBETEN. Rörgenomföring. POLO-RDS evolution

FASTIGHETSTEKNIK. ANLÄGGNINGSARBETEN. Rörgenomföring. POLO-RDS evolution FASTIGHETSTEKNIK. ANLÄGGNINGSARBETEN Rörgenomföring POLO-RDS evolution POLO-RDS evolution POLO-RDS evolution Rörgenomföring i polypropylen för mediumrör DN 15-250 Rörgenomföringssystem POLO-RDS evolution

Läs mer

2.1 Kartläggning av samverkan med kunden under produktlivscykel För att ta reda på det aktuella kundvärdet för konsumenten i de olika rollerna som:

2.1 Kartläggning av samverkan med kunden under produktlivscykel För att ta reda på det aktuella kundvärdet för konsumenten i de olika rollerna som: 2 Beskriv produkten 2.1 Kartläggning av samverkan med kunden under produktlivscykel För att ta reda på det aktuella kundvärdet för konsumenten i de olika rollerna som: Spekulant Köpare Mottagare Brukare

Läs mer

System 144. För åkare med krav på hög flexibilitet.

System 144. För åkare med krav på hög flexibilitet. System 144. För åkare med krav på hög flexibilitet. Lastförankring är ett begrepp. Vi uppfann det. Beprövade produkter utvecklade för säkra och lönsamma transporter. Världsledande produkter. ExTe Fabriks

Läs mer

Växlar - Underhålls strategi slipning av växlar - Med eller utan rörlig korsnings spets?

Växlar - Underhålls strategi slipning av växlar - Med eller utan rörlig korsnings spets? Växlar - Underhålls strategi slipning av växlar - Med eller utan rörlig korsnings spets? Varför Växel slipning? -Växlar genererar en störning i tåg gången => Utmattnings skador, RCF -Dynamisk belastnings

Läs mer

Dränkbara slitstarka pumpar för uthyrning, bygg och anläggning, tunnelarbeten, gruvor och andra krävande användningsområden

Dränkbara slitstarka pumpar för uthyrning, bygg och anläggning, tunnelarbeten, gruvor och andra krävande användningsområden Dränkbara slitstarka pumpar för uthyrning, bygg och anläggning, tunnelarbeten, gruvor och andra krävande användningsområden Länspumpar: Minex Minette Minor Major Master Matador Master S Maxi Magnum Slampumpar:

Läs mer

Excenterskruvpumpar. För effektiv pumpning av viskösa medier

Excenterskruvpumpar. För effektiv pumpning av viskösa medier Excenterskruvpumpar För effektiv pumpning av viskösa medier Effektiv pumpning av viskösa vätskor Oavsett om du behöver pumpa vätskor med hög andel fast material, eller dosera vätskor, neutrala till aggressiva,

Läs mer

Lamellkompressor HV 01 04

Lamellkompressor HV 01 04 HV 01 04 Lamellkompressorn är baserat på en mycket välbeprövad teknologi som har utvecklats under 50 år. IP55 klass F motorn driver kompressorenheten direkt med låga varvtal. Ingen växellåda, inga remmar

Läs mer

PRODUKT KATALOG DANSK DESIGN PRODUCERAT I EU

PRODUKT KATALOG DANSK DESIGN PRODUCERAT I EU PRODUKT KATALOG DANSK DESIGN PRODUCERAT I EU M 80 TVÅNGSBLANDARE (80L) Baron M80 tvångsblandare är kraftfull och effektiv. M80 ger en optimal blandning av allt från jordfuktig betong till spackel. En användarvänlig

Läs mer

SMISSLINE TP Touch proof system Säkerhet under spänning

SMISSLINE TP Touch proof system Säkerhet under spänning SMISSLINE TP Touch proof system Säkerhet under spänning Ström bakom galler Världens säkraste plug-in system Liten orsak, stor effekt: SMISSLINE TP är världens första plugin system som möjliggör in- och

Läs mer

Störst sortiment och bäst kompetens i lager

Störst sortiment och bäst kompetens i lager Störst sortiment och bäst kompetens i lager 1 Värdeskapande kundanpassning Lundgrens representerar några av världens ledande tillverkare av produkter inom flödesteknik och industrigummi. Tack vare detta

Läs mer

T30 11/14 bar. Kolvkompressorer

T30 11/14 bar. Kolvkompressorer T30 11/14 bar Kolvkompressorer Ingersoll Rand T30 har varit ledare i sin klass ända sedan den kom år 1929. Ingen annan kompressor kan mäta sig med den, vare sig beträffande pålitlighet, effektivitet, robust

Läs mer

Tipping Faucet. Kim Risager, Danmark

Tipping Faucet. Kim Risager, Danmark Tipping Faucet Tipping Faucet fångar det fredliga flödet av vatten från en naturlig källa i bergssidan där den organiska formen representerar det rörliga vattnet. Dess två delar representerar stenar som

Läs mer

Gjuterigatan 10, 34131, Ljungby, Sverige Tel +46 372 694 30, Fax +46 372 136 71 www.silverstone.se, info@silverstone.se 3312-1150.

Gjuterigatan 10, 34131, Ljungby, Sverige Tel +46 372 694 30, Fax +46 372 136 71 www.silverstone.se, info@silverstone.se 3312-1150. Gjuterigatan 10, 34131, Ljungby, Sverige Tel +46 372 694 30, Fax +46 372 136 71 www.silverstone.se, info@silverstone.se 3312-1150 Användarmanual Observera: Användaren måste läsa och till fullo förstå användarmanualen

Läs mer

Konstruktion av 400 V kontaktdon

Konstruktion av 400 V kontaktdon Konstruktion av 400 V kontaktdon Steg 4 Analysera alternativa lösningar Institutionen för produkt- och produktionsutveckling Chalmers Tekniska Högskola Göteborg 2011-02-21 Projektgrupp E5 Anna Willhammar

Läs mer

Filtac AB grundades 1982 i Göteborg. Allt sedan dess har vi specialiserat oss på filtrering,

Filtac AB grundades 1982 i Göteborg. Allt sedan dess har vi specialiserat oss på filtrering, Marin FILTAC Filtac AB grundades 1982 i Göteborg. Allt sedan dess har vi specialiserat oss på filtrering, industriell ventilation och renrumsteknik. Vårt koncept är att erbjuda designade och skräddarsydda

Läs mer

Hur du åtgärdar fukt, lukt och radon i golvet.

Hur du åtgärdar fukt, lukt och radon i golvet. Hur du åtgärdar fukt, lukt och radon i golvet. 41 77 01 JAPE VENTGOLV 2013 När bekymren är som värst, eller när bara misstankarna finns där. Har du fukt i betongplattan? Känner du av lukt och emissioner?

Läs mer

Otillbörlig luftläckage genom otätheter och ej rekommenderade moduluppbyggnad av aggregat med roterande VVX

Otillbörlig luftläckage genom otätheter och ej rekommenderade moduluppbyggnad av aggregat med roterande VVX Otillbörlig luftläckage genom otätheter och ej rekommenderade moduluppbyggnad av aggregat med roterande VVX Otillbörlig luftläckage genom otätheter och ej rekommenderade moduluppbyggnad av aggregat med

Läs mer

HYDRAULIKENS GRUNDER OCH PUMPARS PRESTANDA ORSAKER TILL MINSKNING AV PUMPENS PRESTANDA

HYDRAULIKENS GRUNDER OCH PUMPARS PRESTANDA ORSAKER TILL MINSKNING AV PUMPENS PRESTANDA HYDRAULIKENS GRUNDER OCH PUMPARS PRESTANDA ORSAKER TILL MINSKNING AV PUMPENS PRESTANDA Orsaker till minskad verkningsgrad Minskad verkningsgrad för pumpar kan uppstå på grund av följande orsaker: Kavitation

Läs mer

Flexibel lösning för elkvalitetsproblem. Ensto Voltage Booster Get boosted!

Flexibel lösning för elkvalitetsproblem. Ensto Voltage Booster Get boosted! Flexibel lösning för elkvalitetsproblem Ensto Voltage Booster Get boosted! Power quality by Ensto Vad kan Voltage Boostern göra för dig? Ensto, leverantör av lösningar för eldistribution, har tagit ett

Läs mer

Upptäck Mono EZstrip Family

Upptäck Mono EZstrip Family Upptäck Mono EZstrip Family Unik (MIP) Maintenance In Place teknik! Titta på demonstrationer på smartphone: Fördelar med produktfamiljen EZstrip Maintenance In Place Snabbt och enkelt byte av förbrukningsdelar,

Läs mer

10 % Överlägsen systemeffektivitet Ett nytt sätt att minska kostnaderna Micro Plate -värmeväxlare för värmesystem. mphe.danfoss.

10 % Överlägsen systemeffektivitet Ett nytt sätt att minska kostnaderna Micro Plate -värmeväxlare för värmesystem. mphe.danfoss. MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Överlägsen systemeffektivitet Ett nytt sätt att minska kostnaderna Micro Plate -värmeväxlare för värmesystem 10 % Bättre värmeöverföring Tack vare en innovativ plåtkonstruktion

Läs mer

SPÄNNARE AUTOMATISK SPÄNNARE FÖR ALLA TUNGA TRANSPORTER. Lastförankring är ett begrepp. Vi uppfann det.

SPÄNNARE AUTOMATISK SPÄNNARE FÖR ALLA TUNGA TRANSPORTER. Lastförankring är ett begrepp. Vi uppfann det. TU SPÄNNARE AUTOMATISK SPÄNNARE FÖR ALLA TUNGA TRANSPORTER Lastförankring är ett begrepp. Vi uppfann det. INNOVATION OCH DESIGN GER NYA MÖJLIGHETER Automatisk efterspänning Oavsett hur mycket virket sätter

Läs mer

IKOT 2011 Tvätt av ultraljudsmätare. Grupp A5 steg 3

IKOT 2011 Tvätt av ultraljudsmätare. Grupp A5 steg 3 IKOT 2011 Tvätt av ultraljudsmätare Grupp A5 steg 3 2011-02-17 Simon Grunditz - 900404 Anders Perneborn - 900307 Hanna Sundström - 890417 Daniel Strömberg - 880403 Martin Hernå 900316 Innehåll Introduktion

Läs mer

Modernt Underhåll för ledare

Modernt Underhåll för ledare Modernt Underhåll för ledare Mot målet EFNMS Certifierad Underhållsexpert: European Expert in Maintenance Management Modernt Underhåll för ledare Åtta lärarledda utbildningsdagar med tillhörande webbaserade

Läs mer