Vägledningscentrum i Malmö

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vägledningscentrum i Malmö 1-5.10.2012"

Transkript

1 Vägledningscentrum i Malmö Malmö är en mycket trevlig gammal stad med anor ända från 1100-talet. I Malmö bor ca invånare och 30 % av invånarna är födda i utlandet. Staden är uppdelad i tio stadsdelar som har en hel del självstyre. Staden är mycket segregerad vilket betyder att i vissa stadsdelar bor få invandrare i andra massor. En reform är nu aktuell där man bl. a. planerar att minska antalet statsdelar till fem och att centralisera skolväsendet. Hur vägledningen i gymnasieskolan skall ordnas är också föremål för diskussion. Vägledningscentrum Vägledningscentrum (benämns i fortsättningen VC) i Malmö bildades och körde igång ordentligt VC finns vid Triangeln i absoluta centrum av Malmö. Före VC hade det funnits ett kommunalt infotek på den plats där VC nu finns. Till VC sammafördes infotektes personal ca 10 personer samt vägledare från fyra olika kommunala vuxenutbildningsenheter till VC. Till VC kom också Malmös valideringscentrum som bestod av fyra personer som hade jobbat ihop på projektbasis sedan Sist anslöts SFI Svensk för invandrare. Chef för VC är Annette Stoltz och hon har varit med från allra först början. Hon kom från Västervik där hon på en tiogånger mindre ort sammanfört vägledande funktioner. På VC jobbar idag 35 personer - 30 vägledare och 5 övriga. Samtliga vägledare har vägledarutbildning. Innan beslut om att starta VC togs, fördes en politisk diskussion och Ramboll management gjorde en undersökning på hur vägledningen då fungerade. Resultatet var bl.a. att det skulle bli lättare för Malmöborna med en centraliserad tjänst och att många vägledare gjord annat än vägledde. Alla jublade inte över VC tillkomst. De kanske största kritikerna var rektorerna på skolorna som förlorade sin "högra" hand. Socialarbetarna som inte längre tog emot SFI ansökning och därmed inte hade insyn i de sökandes sysselsättning hörde också till de kritiska. Men kritiken har om inte tystnat så avtagit. Öppna vägledningen Till VC kan man komma utan tidsbokning. Öppethållningstiderna är måndag och onsdag och på tisdag, torsdag och fredag kl Lokaliteterna är ljusa och fräscha och inredda med ca 15 datorer vid ståplatser, runda bord att slå sig ned vid, hyllor med broschyrer, samt nio "bås" för personlig vägledning, till tre av dem går det att stänga dörren. En (eller flera) kundvärdar står innanför dörren och tar reda på vilka funderingar kunden har. Han kan hänvisa till vägledare genom att ge en nummerlapp eller hänvisa till dator, ge infomaterial, svara direkt frågor mm.

2 Vägledarsamtal Den kund som kommer till en vägledare ropas in enligt könummer och man sätter sig tillsammans med vägledaren i ett "bås". I samtalet med vägledaren är kunden anonym om inte ärende kräver att personnummer och namn behöver uppges. Alla vägledare på VC vägleder. Enligt ett visst schema bemannar vägledarena den öppna vägledningen antingen som kundvärd, den som tar telefonsamtal eller de som tar personliga samtal. Vägledarna uppfattar att de upprätthåller sin kunskap och skärpa genom att aktivt vägleda. De bås som vägledarna tar emot kunden i är alla lika utrustade, med höj och sänkbara kontorsmöbler, en dator samt några kataloger och blanketter som kan behövas. Vägledarna har egna arbetsrum annanstans i huset. En lucka - många uppdrag i samma servicepunkt Vägledningscentrum har många olika uppdrag som stöder varandra och går in i varandra. Av uppdragen, listade som pizzabitar i bilden nedan, sker information, ansökan och studieplanering främst i den öppna vägledningen. Också de andra uppdragen är öppna för alla Malmöbor men organiseras lite på annat sätt. Ansökan Ansökningar till vuxenutbildningen och till högskola och universitet sker via webben. De som behöver hjälp med eller vill dikutera sin ansökan är välkommen till VC och göra det. Malmö högskola och Lunds universitet finns regelbundet på plats på VC för att informera om studier. Alla ansökningar till Komvux granskas (6 vägledare) av VC för att sedan slussas vidare till rektorerna på respektive skola som antar studerande. Vägledarna kollar ofta kunders behörighet direkt med granskarna i vägledningssituationen och kunden får därmed svar direkt.

3 Test På onsdagar kl ordnas drop-in test i svenska, engelska och matematik. Testen är till för dem som skall söka till utbildningar i nämnda ämnen och som behöver veta på vilken nivå de befinner sig för att sedan söka till rätt nivå. Språktesten består läsförståelse, hörförståelse och uppsats. De två första delarna är självrättande. Direkt efter testen får den testade feedback av en pedagog på hur testen gått samt ger rekommendation om på vilken nivå de skall inleda studier i ämnet. Pedagogerna kommer från någon av de kommunala vuxenutbildningarna. Matematiktestet är uppbyggt med tre svarsalternativ och de snabbrättas av dem som koordinerar testerna. Onsdagen den 3.10 genomfördes 45 test av ca 30 personer. Hittills i år har 5289 test genomförts (ej 3.10 medräknat) och de fördelar sig så att ca 2000 är engelska, 1600 matematik och de övriga drygt 1600 svenska. Studieplanering Yrkeskunniga och professionella vägledare på VC står till Malmöbornas förfogande när de vill diskutera eventuella studier samt vad och hur man skall studera. På VC kan man göra upp en studieplan tillsammans med en vägledare men chefen för VC låter förstå att på detta plan finns ännu en hel del att utveckla, en utmaning enligt skolinspektionen. Karriärpaket Som stöd i vägledningen av dem som inte alls vet vad de egentligen vill använder man ett dataprogram som heter Karriärpaketet och som utvecklats av Karriärförlaget. Karriärservice ger man åt kunderna i grupp. På måndagar kl och på fredagar kl jämna veckor kan kunderna oanmälda droppa in och gör en form av test. Man svarar på massor av frågor och får som svar möjliga yrken. Två vägledare finns på plats och handleder processen. De som deltar får en inloggning som de sedan har rätt till också i fortsättningen. Vilket betyder att de kan återgå till sitt paket när de själva önskar, när de vill ändra något osv. Efter att ha gjort ett personligt test, ett paket, uppmanas/erbjuds kunden att träffa en vägledare för att tillsammans med den diskutera resultatet. Information På VC kan man fråga om allt som gäller utbildning efter gymnasieskolan. Självservice Till VC kan man komma och söka i det material som finns, använda kunddatorer mm. Studiekonomi På VC sitter Centrala studiestödsnämndens (CSN) personal från måndag-torsdag mellan kl Detta är enda stället i Sverige som man har samservice, på andra orter CSN tar annanstans emot i egna lokaliteter. Detta arrangemang är smidigt för kunden som på ett ställe kan uträtta flera av sina studieärenden och få snabba svar. Särskilt stöd När man söker till Vuxenutbildning kan man kruxa in en ruta att man har speciella behov. Den som fyllt i den rutan blir kontaktad av VC per e-post och uppmanas att kontakta och boka tid för samtal för att diskutera vad detta kan innebära. Detta kan t.ex. utmynna i att vägledaren och kunden tillsammans besöker den utbildning man sökt till och med personalen där diskuterar de utmaningar studierna kan innebära.

4 Slutbetyg På VC sammanställs slutbetyg. Då kunden önskar få sina studier vuxenstudier på Komvux sammanförda till ett slutbetyg gör han en beställning till VC. I slutbetyget kan ingå också studier från gymnasieskolan. På VC ser man kundens prestationer från utbildningar i Malmö, prestationer annanstans ifrån måste styrkas t.ex. genom utskrift från betygsdatabasen. När en vägledare sammanställt ett betyg skickas det vidare till någon av Komvux rektorerna som utfärdar det. Vuxenutbildningssystemet i Sverige har ändrats den Från att tidigare varit ett allmänt betyg där kraven endast varit ett visst antal poäng (varav 600 i kärnämnen) krävs nu att man i enlighet med ungdomarna riktar in sig på ett visst program. Validering Det sägs att man kan få ett yrke validerat men inga klara direktiv för hur det skall göras finns inte. I Malmö har man utarbetet en modell för detta. Först på projektbas i Valideringscentrum och efter 2010 som en del av VC. Modell har man frikostigt delat med sig av i andra delar av Sverige. Valideringen inleds när kunden kommer till VC och träffar en vägledare. Alla vägledare kan göra den kartläggning som behövs för att man kan starta processen. Därefter görs en yrkesbedömning (2-5 dagar) där en yrkesman kollar vad personen kan och vad den skall valideras mot. Valideringen görs under 2-8 veckor på Komvux utbildningarna tillsammans med en lärare. Validering görs inom bygg (6 yrken), till elektriker, bilmekaniker, lastbilsmekaniker, svetsare och kock. Validering görs också till Vård och omsorgsprogrammet (undersköterska) och till Barn och fritidsprogrammet men dessa görs i grupper och utan yrkesbedömning. Klarar man valideringen (min 400p av p) har man möjlighet att direkt inleda kompletterande studier, oftast med samma lärare som validerade. Det är VC som köper validering och kompletterande utbildning av skolorna. I snitt förkortar de validerade sina studier med 20 veckor och 680 poäng (jmf vård och omsorgsprogrammet på 50 veckor och 1480p) Meritportfölj Kunden handleds att på ett systematiskt sätt skriva in i ett meritportföljverktyg vilket kunnande och vilka erfarenheter den har. I meritportföljen skriver man också in vad man kan, vilka uppgifter man haft, hur man gjort, hur man förvärvar kunskaperna mm. I meritportföljens skriver man in såväl formellt som informellt kunnande. Meritportföljen inleds med en kartläggning av sig själv. Alla validander gör en meritportfölj och alla som studerar på SFI skall också erbjudas möjlighet att gör detta. Det kunden sedan väljer att visa i en valideringssituation eller vid sökande av arbete kan variera från en fylld fysisk mapp till ett utprintat Europass. På onsdagar kl är det drop in vägledning för att göra eller vidareutveckla sin meritportfölj. SFI Svenska för invandrare erbjuds alla som är folkbokförda i Malmö. Det finns tre studievägar att välja mellan studieväg 1 för dem men 0-6år skolgång i hemlandet och analfabeter, studieväg 2 för dem med 7-12 år skolgång i hemlandet och studieväg 3 för dem som har 13 år eller mera samt minst 1 år på universitetsnivå. Kurserna är fyra olika. Hälften av all vuxenutbildning i Malmö är SFI-utbildning, 3500 platser.

5 Man anmäler sig till SFI studier på VC. Där möts man först av en i personalen som kollar att allt är ok för en anmälan och sedan träffar man direkt en vägledare som hjälper att ansöka rätt. På SFI anmälningen finns alltid en pedagog från någon av Komvux-skolorna på plats så att oklarheter kan redas ut direkt. De som studerar i SFI-grupper besöker också VC i slutet av studierna för att få information om vad man kan göra när SFI studierna är klara. Ungdomsuppföljningen I september varje år får uppföljningen en lista på de ungdomar mellan år som inte finns i någon gymnasieskola eller som inte har slutbetyg från sådan. Ungdomsuppföljningen söker upp varenda en av dessa ungdomar och frågar; Vad gör du nu? De närmar sig per brev, telefonsamtal, facebook, webbformulär, hembesök mm. Stor vikt har stats ner på just hur man kommunicerar och hur materialet ser ut. De samarbetar med socialen ungdomsarbetet m. fl. Svaren de fick år 2010/2011 när de nådde 92% visar att många jobbar, studerar, gör militärtjänst eller är föräldralediga men 19 % har också uppgett att de gör ingenting och 6 % att de söker arbete. Året 2011/2012 nåddes alla ca 1300 ungdomarna. När detta uppdrag gavs VC var resultatet 24-28%. Detta år är listan man nu tar sig an ca 1500 ungdomar. För de ungdomar som inget har erbjuds vägledningssamtal, Drop in for dropouts- verkstad, och andra insatser i ett samarbete med andra förvaltningar. Detta år t.o.m. vecka 39 har ungdomsuppföljningen fått besök i snitt 353/dag, samtal och 6128 e-post kontakter. Skånegy.se I Sverige skall ungdomar söka till gymnasieutbildning inom den region man bor i. Följaktligen skall Malmöungdomar studera i Skåne. På Skånegy.se finns samlat material om gymnasierna i regionen och på den webbplatsen finns också en chattfunktion. VC, närmare bestämt ungdomsuppföljningen, är med och bemannar den funktionen. Speciellt aktivt är det ansökningsveckorna, omvalsveckorna och när besked om antagning ges ut på sommaren. Allmänt Alla på VC har vägledarutbildning. Detta garanterar kunden en viss, en känd service- och kunskapsnivå hos den hon besöker. Det gör också att personalen långt har samma angreppsätt och utgör ett skrå. VC är en förhållandevis ny organisation och de första åren har gått åt till att skapa en fungerande organisation. Idag jobbar man på innehållet i VC:s verksamhet skapar ett gemensamt tänk. I det arbetet har man tagit fram en definition på vad ett vägledningssamtal är: När det skapas ett värde för den sökande som innefattar att han/hon ser sin situation och sina möjligheter på ett nytt sätt och att en strategi skapas för att gå vidare till nästa steg. Till detta hör också fortbildning, kollegahandledning, övningar om t.ex.

6 jämlik behandling, gemensamma former för dokumentation samt att verka utgående från samma etiska principer. Inspiration till detta arbete har man fått främst av författarna Kerstin Hägg och Svea Kuoppa men även av Eagan och Peavy. Kunderna skolades också in i vägledningsfilosofin via sloganen nu? vill? hur? Läget nu, vad vill kunden och hur kommer man dit. Detta för att undvika en situation där kunden frågar råd och väntar sig klara svar och ställningstaganden från vägledaren. Under veckan sammanstrålade jag också med de vägledare på VC som nyligen utexaminerats som vägledare, samtliga från Malmö högskola. De berättade om sin utbildning samt hur de uppfattar den i förhållande till de uppgifter de nu har. Utbildningen är i Malmö uppdelad i fyra block, ett beteendevetenskapligt, ett samhällsvetenskaplig, ett block med inriktning på karriärvägledning där du utveckalar kunskap och färdigheter inom kommunikation och samtal samt en praktikdel. På VC för statistik på antalet besök (en personräknare vid dörren). Vidare fyller vägledaren i ett elektroniskt formulär efter varje vägledningssamtal. Formuläret har sju frågor och görs på webben. För varje enskild verksamhet meritportfölj, test, karriärpaket mm görs statistik. Min reflexioner Att under en vecka på ort och ställe följa med vägledningsverksamheten var mycket givande. Det gav tid för en mera ingående presentation av verksamheten och för mig att ställa frågor direkt eller lite senare. Den iakttagelse som nog blev mest förhärskande under mitt studiebesök var nog med den värme, saklighet och professionalitet alla kunder blev bemötta. I det segregerade samhälle Malmö är kunde fördomsfullhet också ha funnits inom VC men av det fanns inte ett spår. Alla kunder var lika välkomna och även om gemensamt språk i bland fattades så fixade man det ändå. Tron på människan och hennes förmåga var mycket stark i denna organisation. Inte en gång mötte jag någon form av misstänksamhet eller någon krass kommentar efter något besök. Att organisationen verkat för ett gemensamt tänk genomsyrade organisationen. Under många samtal med olika vägledare kom alltid det gemensamma tänkesättet fram på sätt eller annat. Att alla deltog i den öppna vägledning, kärnverksamheten, gjorde att alla också hade något gemensamt. Eftersom varje besök är anonymt och inte förhandsbeställt så betyder det att om kunden kommer flera gånger så får hon olika vägledare varje gång, (undantag görs dock från detta). Någon dokumentation om själva samtalet förs inte heller. Ej heller följs det upp på något sätt hur det sedan gick för kunden på kort eller längre sikt. En kund får på detta sätt alltid börja från början och en vägledare får aldrig veta om hon lyckats i sitt jobb. Men i diskussioner om detta såg ingen detta som ett problem, tvärtom detta är det som är vägledning tyckte man. När vägledning söker sin plats och sin form i Finland, så har den det i Malmö, såväl inom organisation som i samhället utanför VC. Läs mera om Vägledningscentrum på: utbildning/utbildning-for-vuxna/vagledningscentrum.html

VÄGLEDNINGSCENTRUM EN TYDLIG VÄG IN FÖR MALMÖBON. Vägledningscentrum. SYV från Komvux Malmö - Södervärn, Pauli, Rönnen och Centrum

VÄGLEDNINGSCENTRUM EN TYDLIG VÄG IN FÖR MALMÖBON. Vägledningscentrum. SYV från Komvux Malmö - Södervärn, Pauli, Rönnen och Centrum VÄGLEDNINGSCENTRUM EN TYDLIG VÄG IN FÖR MALMÖBON Infoteket Valideringscentrum Vägledningscentrum SYV från Komvux Malmö - Södervärn, Pauli, Rönnen och Centrum Totalt 27 syv i organisationen chef Anette

Läs mer

För dig med fokus på ett yrke eller vidare studier

För dig med fokus på ett yrke eller vidare studier Kontakta oss! Adress och telefonnummer: Skolexpedition Tel: 0500 49 77 00 Fax: 0500 49 77 05 E-post: vuxenutbildning@skovde.se Studievägledare Joakim Wetterskoog Tel: 0500 497706 E-post: studievagledning@skovde.se

Läs mer

Studieinformation Våren 2011. Solna Vuxenutbildning

Studieinformation Våren 2011. Solna Vuxenutbildning Studieinformation Våren 2011 Solna Vuxenutbildning Solna Vuxenutbildning Adress: Hagalundsgatan 26 BV, 169 64 SOLNA Tel: 08-734 20 93 Fax: 08-734 28 73 E-post: vuxenutbildningen@solna.se Webbsida: www.solna.se/vuxenutbildning

Läs mer

Vuxenutbildningen i Strängnäs. Utbildning på vuxnas villkor. Komvux. Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet

Vuxenutbildningen i Strängnäs. Utbildning på vuxnas villkor. Komvux. Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet Vuxenutbildningen i Strängnäs Utbildning på vuxnas villkor 2012 Komvux Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet 2 /KOMVUX Katalog 2011/2012 Välkommen till Komvux - en del av Campus Strängnäs Vårt

Läs mer

VUXENSTUDIER I HANINGE

VUXENSTUDIER I HANINGE VUXENSTUDIER I HANINGE Kurser & utbildningar Våren och sommaren 2013 PERIODER 2013 Period 1: 14 januari 22 mars 2013 (sista ansökan 22 nov 2012) Period 1 2: 14 januari 31 mars 2013 (sista ansökan 22 nov

Läs mer

Studie- och yrkesvägledning för vuxna och SFI 2014. Utbildningsnämnden

Studie- och yrkesvägledning för vuxna och SFI 2014. Utbildningsnämnden Studie- och yrkesvägledning för vuxna och SFI 2014 Utbildningsnämnden Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun... 3 2 Överenskommelse om Studie- och yrkesvägledning för vuxna... 3 2.1 Giltighetstid...

Läs mer

Viktigt att veta FÖR DIG SOM STUDERAR PÅ KOMVUX ESKILSTUNA GENOM EN ANNAN UTBILDARE

Viktigt att veta FÖR DIG SOM STUDERAR PÅ KOMVUX ESKILSTUNA GENOM EN ANNAN UTBILDARE Viktigt att veta FÖR DIG SOM STUDERAR PÅ KOMVUX ESKILSTUNA GENOM EN ANNAN UTBILDARE Version Mars 2014 2 Välkommen till Komvux Eskilstuna! Det här häftet ger dig, som via Komvux i Eskilstuna studerar hos

Läs mer

VIKTIGT ATT VETA. För dig som studerar på Komvux i Eskilstuna genom en annan utbildare

VIKTIGT ATT VETA. För dig som studerar på Komvux i Eskilstuna genom en annan utbildare VIKTIGT ATT VETA För dig som studerar på Komvux i Eskilstuna genom en annan utbildare VERSION Januari 2016 Välkommen till Komvux! Det här häftet ger dig, som via Komvux i Eskilstuna studerar hos en annan

Läs mer

Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet

Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet Malmö högskola / Gemensamt verksamhetsstöd Studentcentrum 1(5) Mars 2015 Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet Reell kompetens vad är det?

Läs mer

VUXENSTUDIER I HANINGE

VUXENSTUDIER I HANINGE VUXENSTUDIER I HANINGE Kurser & utbildningar Sommaren och hösten 2011 PERIODER 2011 Period 3: 30 juni 29 juli (sista ansökan 19 maj 2011) Period 4 5: 8 augusti 23 december (sista ansökan 30 maj 2011) Period

Läs mer

Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 10 2014 Till elever

Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 10 2014 Till elever Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande VECKOBLAD v. 10 2014 Till elever Veckans ordspråk: Wanting to be someone else, is a waste of the person you are. Curt Corbain Hej! Vi hälsar Linda Masalkovski

Läs mer

På väg mot nya mål Kurskatalog Vuxenutbildning Mjölby Höstterminen 2015

På väg mot nya mål Kurskatalog Vuxenutbildning Mjölby Höstterminen 2015 På väg mot nya mål Kurskatalog Vuxenutbildning Mjölby Höstterminen 2015 Vuxenutbildningen Välkommen till Mjölby vuxenutbildning! En plats där du hittar nya vägar Nystart eller bara ett steg vidare? Med

Läs mer

VUXENUTBILDNINGEN. BROMÖLLA-SÖLVESBORG

VUXENUTBILDNINGEN.  BROMÖLLA-SÖLVESBORG VUXENUTBILDNINGEN www.sbkf.se BROMÖLLA-SÖLVESBORG Hösten 2017 Välkommen till Vuxenutbildningen! Hösten 2017 Studietid Grundläggande, Gymnasie samt Särskild utbildning för vuxna: 2017-08-07 2018-01-12 Sista

Läs mer

VUXENSTUDIER I HANINGE

VUXENSTUDIER I HANINGE VUXENSTUDIER I HANINGE Kurser & utbildningar Hösten & vintern 2013 PERIODER 2013 Period 3: 3 juni 9 augusti 2013 (sista ansökan 16 maj 2013) Period 4: 12 augusti 18 oktober 2013 (sista ansökan 20 maj 2013)

Läs mer

Studieinformation hösten 2011

Studieinformation hösten 2011 Studieinformation hösten 2011 och information för dig som vill söka utbildning/kurs med start i början av år 2012 För kurs/utbildningsstart under januari-februari 2012 - gymnasiala kurser - sök under perioden

Läs mer

Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 11 2014 Till elever

Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 11 2014 Till elever Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande VECKOBLAD v. 11 2014 Till elever Veckans ordspråk: Man kan sätta sångfågeln i bur men aldrig sången. Harry Belafonte Hej! I veckan blev jag uppvaktad av elever

Läs mer

8:30-9:30 4a 10-11 3a 11-12 Stängt 12-13 Öppet

8:30-9:30 4a 10-11 3a 11-12 Stängt 12-13 Öppet VECKOBLAD v. 11 2013 Till elever Veckans ordspråk: Om du kan gå, så kan du dansa. Om du kan prata, så kan du sjunga. Ordspråk från Zimbabwe Hej! Vi önskar våra 8:or en trevlig tillvaro ute i arbetslivet

Läs mer

VAD HÄNDER EFTER SFI?

VAD HÄNDER EFTER SFI? VAD HÄNDER EFTER SFI? STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING Hos mig kan du få studie- och yrkesvägledning information om utbildningar, behörighetsregler och ansökningstider komma på drop-in med korta frågor boka

Läs mer

Vuxenutbildning Mariestad. Kursutbud hösten 2015

Vuxenutbildning Mariestad. Kursutbud hösten 2015 Vuxenutbildning Mariestad Kursutbud hösten 2015 Välkommen till Vuxenutbildning i Mariestad! Passar någon av punkterna in på dig? Du har bestämt dig för att fullfölja dina avbrutna studier Du vill komplettera

Läs mer

Regeringsuppdrag. Översyn av kursplaner och kunskapskrav. Nya betygsskalan: A, C och E. Verksamhetspoäng

Regeringsuppdrag. Översyn av kursplaner och kunskapskrav. Nya betygsskalan: A, C och E. Verksamhetspoäng OH-mallen Regeringsuppdrag Översyn av kursplaner och kunskapskrav Nya betygsskalan: A, C och E Verksamhetspoäng Kommunal vuxenutbildning, grundläggande nivå Kurser Engelska Biologi Fysik Kemi Samhällskunskap

Läs mer

VAD HÄNDER EFTER SFI?

VAD HÄNDER EFTER SFI? VAD HÄNDER EFTER SFI? STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING Hos oss kan du få studie- och yrkesvägledning information om utbildningar, behörighetsregler och ansökningstider komma på drop-in med korta frågor boka

Läs mer

Vuxenutbildningen i Strängnäs. Utbildning på vuxnas villkor. Kommunal Vuxenutbildning. Komvux. Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet

Vuxenutbildningen i Strängnäs. Utbildning på vuxnas villkor. Kommunal Vuxenutbildning. Komvux. Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet Vuxenutbildningen i Strängnäs Utbildning på vuxnas villkor 2013 Kommunal Vuxenutbildning Komvux Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet 2 /KOMVUX Katalog 2011/2012 Välkommen till Vuxenutbildningen

Läs mer

Prövningar. på Pauliskolan. All information om prövningar finns på vår hemsida: www.malmo.se/pauliskolan Meny: Prövning

Prövningar. på Pauliskolan. All information om prövningar finns på vår hemsida: www.malmo.se/pauliskolan Meny: Prövning Prövningar på Pauliskolan All information om prövningar finns på vår hemsida: www.malmo.se/pauliskolan Meny: Prövning Vad är en prövning? En prövning innebär att du på egen hand läser in en hel kurs och

Läs mer

Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande behörighet

Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande behörighet Malmö högskola / Gemensam förvaltning Studieadministrativa avdelningen 1(5) Mars 2010 Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande behörighet Bedömning av reell kompetens vad

Läs mer

VIKTIGT ATT VETA. För dig som studerar på Komvux i Eskilstuna genom en annan utbildare

VIKTIGT ATT VETA. För dig som studerar på Komvux i Eskilstuna genom en annan utbildare VIKTIGT ATT VETA För dig som studerar på Komvux i Eskilstuna genom en annan utbildare VERSION OKTOBER 2015 Välkommen till Komvux! Det här häftet ger dig, som via Komvux i Eskilstuna studerar hos en annan

Läs mer

Hej! Sök senast. KURSUTBUD VÅREN 2019 Trollhättan Vänersborg. 26 november Allt börjar med en utbildning. Allt.

Hej! Sök senast. KURSUTBUD VÅREN 2019 Trollhättan Vänersborg. 26 november Allt börjar med en utbildning. Allt. Hej! KURSUTBUD VÅREN 2019 I vårens kursutbud inom Komvux från Vuxenutbildningen hittar du kurser på grundläggande och gymnasial nivå. Du kan välja att studera på dagtid, kvällstid, flex eller nätbaserat.

Läs mer

Välkomna till Vuxenutbildningen i Falkenberg. Hösten 2018

Välkomna till Vuxenutbildningen i Falkenberg. Hösten 2018 Välkomna till Vuxenutbildningen i Falkenberg Hösten 2018 Vuxenutbildningen - Organisation Rektor SFI, Gruv Jenny Milanovic Rektor GyVux, Lärvux, YH Vladimir Tolevski Koordinator Maria Sturefelt Utbildningssamordnare

Läs mer

Hur du anmäler dig till SFI på webben

Hur du anmäler dig till SFI på webben 2015-09-23 Hur du anmäler dig till SFI på webben Det här är en hjälp för dig som ska anmäla dig till SFI, Svenska för invandrare, hos Kunskapsparken. Du får studera SFI om du är folkbokförd i Sollentuna

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Beslut Utbildningsnämnden Lidingö kommun lidingo.stad@lidingo.se Rektor Eva-Lotta Arenander Lidingö vuxenutbildning eva-lotta.arenander@lidingo.se 2012-09-12 Dnr 43-2011:4845 Beslut för vuxenutbildning

Läs mer

Validering En process för att kartlägga kompetens

Validering En process för att kartlägga kompetens Validering En process för att kartlägga kompetens Översikt valideringsprocessens 8 veckor Översiktlig kartläggning Introduktion fördjupad kartläggning v 1 Validering mot vård och omsorg v 2-8 Kompletterande

Läs mer

Välkommen till. gymnasieinformation!

Välkommen till. gymnasieinformation! Välkommen till gymnasieinformation! Gymnasieskolan Består av 18 olika program - 12 yrkesprogram - 6 högskoleförberedande program Olika behörighetskrav - beroende på vilket program du söker till Gymnasieexamen

Läs mer

*nybörjargrupper. *innehåll. Sfi för nybörjargrupper 3. Grundvux 4. Gymnasievux 6. Gör din egen studieplan 9. Yrkesutbildningar 10

*nybörjargrupper. *innehåll. Sfi för nybörjargrupper 3. Grundvux 4. Gymnasievux 6. Gör din egen studieplan 9. Yrkesutbildningar 10 Schema VT 2013 *nybörjargrupper SFI läsåret 2012/2013 (Dag+Kväll) *innehåll Huddinge kommun erbjuder SFI-studier på dag och kvällstid. Kravet är att du är folkbokförd i kommunen. Skolan är belägen i Flemingsberg,

Läs mer

Läsåret 2018/2019. Högsby UtbildningsCenter Ringvägen 5, Högsby

Läsåret 2018/2019. Högsby UtbildningsCenter Ringvägen 5, Högsby Läsåret 2018/2019 Högsby UtbildningsCenter huc@hogsby.se Innehållsförteckning Valbara kurser på gymnasial nivå - KGY Svenska / Svenska som andraspråk 1 Engelska 1 Religion 1 Historia 1 Psykologi 1 Filosofi

Läs mer

Vuxenutbildningen Sunne 2015

Vuxenutbildningen Sunne 2015 Vuxenutbildningen Sunne 2015 www.larcenter.sunne.se Innehåll Vuxenutbildningen i Sunne 3 Allmän information. 4 Viktigt om betyg.. 5 Viktigt om studieekonomi 6 Svenska för invandrare SFI.. 7 Grundläggande

Läs mer

Handlingsplan med rutiner för Kommunalt Aktivitetsansvar

Handlingsplan med rutiner för Kommunalt Aktivitetsansvar Handlingsplan med rutiner för Kommunalt Aktivitetsansvar LIDKÖPINGS KOMMUN Antagen av Carina Bertilsson, chef för KAA, 160519 Innehåll HANDLINGSPLAN FÖR AKTIVITETSANSVARET... 3 Aktivitetsansvaret har tre

Läs mer

Välkommen på. gymnasieinformation!

Välkommen på. gymnasieinformation! Välkommen på gymnasieinformation! Gymnasiet Består av 18 olika program - 12 yrkesprogram - 6 högskoleförberedande program Olika behörighetskrav - beroende på vilket program du söker till Gymnasieexamen

Läs mer

HEJ! KOMVUX HÖSTEN 2019 Ansök senast 5 juni. Kursutbud

HEJ! KOMVUX HÖSTEN 2019 Ansök senast 5 juni. Kursutbud HEJ! Kursutbud KOMVUX HÖSTEN 2019 Ansök senast 5 juni Vuxenutbildningen Trollhättan Vänersborg I kursutbudet inom Komvux på Vuxenutbildningen hittar du kurser på grundläggande och gymnasial nivå. Du kan

Läs mer

KVALITETSRAPPORT 2014

KVALITETSRAPPORT 2014 KVALITETSRAPPORT 2014 Vuxenutbildningen 2015-01-23 INNEHÅLL Verksamhetschefen har ordet 5 Planen mot kränkande behandling och likabehandlingsplanen 6 Kunskaper 6 Utbildningsval Arbete och Samhälle 7 Bedömning

Läs mer

Hjälpguide för hur du fyller i webbansökan för grundläggande och gymnasiala kurser hos Kunskapsparken i Sollentuna

Hjälpguide för hur du fyller i webbansökan för grundläggande och gymnasiala kurser hos Kunskapsparken i Sollentuna Hjälpguide för hur du fyller i webbansökan för grundläggande och gymnasiala kurser hos Kunskapsparken i Sollentuna 1. Fyll i ditt personnummer och lösenord om du redan har ett studerandekonto. Om du inte

Läs mer

Lathund om tillträde till högre utbildning

Lathund om tillträde till högre utbildning Lathund om tillträde till högre utbildning Omvärldskunskap som stöd vid studieplanering på folkhögskolan. Ett komplement till Folkbildningsrådets Riktlinjer för folkhögskolans behörighetsintygande. Agneta

Läs mer

Information om bedömning av reell kompetens

Information om bedömning av reell kompetens Information om bedömning av reell kompetens Reell kompetens Det är möjligt att söka till Lernia Yrkeshögskola på reell kompetens och få denna bedömd i förhållande till den grundläggande behörigheten för

Läs mer

Hej! KURSUTBUD VÅREN Sök senast. Trollhättan och Vänersborg. 20 november Allt börjar med en utbildning. Allt.

Hej! KURSUTBUD VÅREN Sök senast. Trollhättan och Vänersborg. 20 november Allt börjar med en utbildning. Allt. Hej! KURSUTBUD VÅREN 2018 och I vårens kursutbud från Vuxenutbildningen hittar du kurser på grundläggande och gymnasial nivå där du kan välja att studera på dagtid, kvällstid eller nätbaserat. Här finns

Läs mer

Tilltra de till utbildningen

Tilltra de till utbildningen Tilltra de till utbildningen Vem kan söka? Vilka behörighetskrav gäller? Hur går antagningen till? Hur görs urvalet? Du som söker till vår Yh-utbildning Logistiker och Speditör har säkert en del frågor

Läs mer

Vem får läsa hos oss. Vuxenutbildningen erbjuder

Vem får läsa hos oss. Vuxenutbildningen erbjuder Lär dig något nytt! Vill du börja studera för att utvecklas i ditt arbete, söka nytt arbete, bli behörig till eftergymnasial utbildning eller lära dig något nytt bara för din egen skull? I så fall är du

Läs mer

Välkomna till anordnarträff

Välkomna till anordnarträff Välkomna till anordnarträff 190205 Varmt välkomna! Statistik januari månad Växjölöftet vuxenutbildning SCB- rapportera in uppgifter Genomgång av arbetssätt, vägledning och uppföljning av våra arbetsmarknadselever

Läs mer

Innehållsförteckning. MIN ANSÖKAN Här kan du notera dina inloggningsuppgifter för att ha dem till hands. Användarnamn: Lösenord: E-post: Telefon:

Innehållsförteckning. MIN ANSÖKAN Här kan du notera dina inloggningsuppgifter för att ha dem till hands. Användarnamn: Lösenord: E-post: Telefon: KOMVUX MALMÖ Innehållsförteckning MIN ANSÖKAN Här kan du notera dina inloggningsuppgifter för att ha dem till hands. Användarnamn: Lösenord: E-post: Telefon: Min ansökan hittar du på: www.ansokan Komvux

Läs mer

Antagningsregler, rutiner och bestämmelser för vuxenutbildningen

Antagningsregler, rutiner och bestämmelser för vuxenutbildningen Tjänsteutlåtande Rektor 2014-11-17 Stefan Quas 08-590 976 24 Dnr: stefan.quas@upplandsvasby.se UBN/2014:232 33204 Utbildningsnämnden Antagningsregler, rutiner och bestämmelser för vuxenutbildningen Förslag

Läs mer

Mina uppgifter. Martina Håkansson. Studie- och yrkesvägledare. Martina.hakansson@staffanstorp.se Tfn: 046-251637

Mina uppgifter. Martina Håkansson. Studie- och yrkesvägledare. Martina.hakansson@staffanstorp.se Tfn: 046-251637 Gymnasievalet Mina uppgifter Martina Håkansson Studie- och yrkesvägledare Martina.hakansson@staffanstorp.se Tfn: 046-251637 Måndag 08.00-14 Tisdag 08.00-15 Onsdag 08.00-16.30 Tider gymnasievalet Hösten:

Läs mer

Handbok för vårdnadshavare Dexter Värmdö Gymnasium... 1

Handbok för vårdnadshavare Dexter Värmdö Gymnasium... 1 Handbok för vårdnadshavare Dexter Värmdö Gymnasium Innehåll Handbok för vårdnadshavare Dexter Värmdö Gymnasium... 1 Innehåll... 1 Dexter elevadministrativt system på Värmdö gymnasium... 2 Om Dexter...

Läs mer

2016-04-11. Rapport om svenska för invandrare (Sfi) på Järfälla Lärcentrum

2016-04-11. Rapport om svenska för invandrare (Sfi) på Järfälla Lärcentrum 1 (6) RAPPORT 2016-04-11 Kompetensnämnden Dnr Kon 2016/63 Rapport om svenska för invandrare (Sfi) på Järfälla Lärcentrum Rätt till sfi samt antagning Rätt att delta i utbildning i svenska för invandrare

Läs mer

Botkyrka Vuxenutbildning

Botkyrka Vuxenutbildning 2013-02-19 Botkyrka Vuxenutbildning Så här gör du din ansökan Post Botkyrka Vägledningscenter, Utbildningsvägen 2, 147 85 TUMBA Besök Tumba gymnasium Tel 08-530 617 90 www.botkyrka.se/ansokanvux 2 [24]

Läs mer

Reell kompetens Information och instruktioner för sökande till IHM Yrkeshögskola

Reell kompetens Information och instruktioner för sökande till IHM Yrkeshögskola Reell kompetens Information och instruktioner för sökande till IHM Yrkeshögskola 2015-03-30 IHM Business School Information om reell kompetens... 2 Behörighet till IHM Yrkeshögskola genom reell kompetens...

Läs mer

VALINFORMATION TEKNIKPROGRAMMET 15/16

VALINFORMATION TEKNIKPROGRAMMET 15/16 VALINFORMATION TEKNIKPROGRAMMET 15/16 VAL TILL ÅR 2 OCH 3 Teknikprogrammet Inför år 2 och år 3 har du möjlighet att forma din studieväg genom olika val. Du skall välja: Inriktning med fördjupningspaket

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN PÅ SÄRSKILDA MERITER 2015 BUSINESS AND ECONOMICS

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN PÅ SÄRSKILDA MERITER 2015 BUSINESS AND ECONOMICS ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN PÅ SÄRSKILDA MERITER 2015 BUSINESS AND ECONOMICS ATT SÖKA PÅ SÄRSKILDA MERITER: Varje höst antas minst 5 % till Handelshögskolans ekonomie kandidatprogram Business and Economics

Läs mer

Tillbakablick Vår- och hösttermin Totalt antal sökande Första hands sökande (25 728) 7974 (9 185)

Tillbakablick Vår- och hösttermin Totalt antal sökande Första hands sökande (25 728) 7974 (9 185) Tillbakablick 2014 Vår- och hösttermin 2014 Totalt antal sökande Första hands sökande 24 878 (25 728) 7974 (9 185) Siffran inom parentes gäller 2013 Sökande till både program och kurser Antal antagna och

Läs mer

Varför reserveras en del av studieplatserna enbart för dem som inte redan har en studieplats vid eller examen från en högskola?

Varför reserveras en del av studieplatserna enbart för dem som inte redan har en studieplats vid eller examen från en högskola? HUR FÖRNYAS ANTAGNINGEN AV STUDERANDE TILL HÖGSKOLORNA? SVAR PÅ VANLIGA FRÅGOR Hur går det till när reformen genomförs stegvis? I reformens första skede kan högskolorna bestämma att reservera studieplatser

Läs mer

Komvux Södertälje Västergatan 2. Komvux Södertälje. Grundläggande och gymnasiala kurser

Komvux Södertälje Västergatan 2. Komvux Södertälje. Grundläggande och gymnasiala kurser Komvux Södertälje Västergatan 2 Komvux Södertälje Grundläggande och gymnasiala kurser Välkommen till Vuxenutbildning i Södertälje Komvux är en del av Vuxenutbildningen i Södertälje. Vi erbjuder kurser

Läs mer

Botkyrka Vuxenutbildning

Botkyrka Vuxenutbildning 2012-05-24 Botkyrka Vuxenutbildning Så här gör du din ansökan Post Botkyrka Vägledningscenter, Utbildningsvägen 2, 147 85 TUMBA Besök Tumba gymnasium Tel 08-530 617 90 www.botkyrka.se/ansokanvux 2 [27]

Läs mer

Digitalt testsystem med kunskapstest

Digitalt testsystem med kunskapstest Digitalt testsystem med kunskapstest Kunskapstest i engelska, matematik, naturvetenskap, svenska, svenska som andraspråk, SFI Tydliga testprofiler som visar startnivå inom de nya nationella delkurserna

Läs mer

Sommarkurser 2010 för elever i skolår 8

Sommarkurser 2010 för elever i skolår 8 Sommarkurser 2010 för elever i skolår 8 Gävle Sjukhus Primärvården Det är din framtid det handlar om Sommaren 2010 anordnas fyra sommarkurser. Syftet med kurserna är bland annat att du ska få möjlighet

Läs mer

Datorbaserade nivåtest. Nivåtest i engelska, matematik, svenska och svenska som andraspråk

Datorbaserade nivåtest. Nivåtest i engelska, matematik, svenska och svenska som andraspråk Datorbaserade nivåtest Nivåtest i engelska, matematik, svenska och svenska som andraspråk Övergripande tankar bakom testen Enkla att utföra datorbaserat test testsituation Ett test i tiden en webbtjänst

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Management inom Hotell- och besöksnäringen, 400 Yh-poäng, Söderköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet Behörig att antas till utbildningen är den som: 1. avlagt

Läs mer

Ansökan till Komvux (grundläggande, gymnasiala kurser)

Ansökan till Komvux (grundläggande, gymnasiala kurser) På Komvux i Burlöv har vi kontinuerligt intag så du kan ansöka till en kurs när som helst under året. Studie- och yrkesvägledaren och läraren bestämmer när du kan starta dina studier, oftast inom ett par

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Vårdadministratör, 400 Yh-poäng, Söderköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet Behörig att antas till utbildningen är den som: 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan

Läs mer

VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 17 / 18

VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 17 / 18 VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 17 / 18 VAL TILL ÅR 2 OCH 3 Naturvetenskapsprogrammet Inför år 2 och år 3 har du möjlighet att forma din studieväg genom tre olika val. Du skall välja: Inriktning

Läs mer

Lathund om tillträde till högre utbildning i Sverige. Omvärldskunskap som stöd vid antagning och studieplanering på folkhögskolan.

Lathund om tillträde till högre utbildning i Sverige. Omvärldskunskap som stöd vid antagning och studieplanering på folkhögskolan. 2014-08-14 Agneta Wallin FIN / folkhögskola.nu Lathund om tillträde till högre utbildning i Sverige. Omvärldskunskap som stöd vid antagning och studieplanering på folkhögskolan. Grundläggande behörighet

Läs mer

BESLUT. Datum Dnr Sid

BESLUT. Datum Dnr Sid BESLUT Datum Dnr Sid -JO- 2012-01-30 6154-2011 1(2) Justitieombudsmannen Lilian Wiklund Kritik mot Liljevalchs Internationella Läroverk i Södertälje kommun för handläggningen av en begäran om utlämnande

Läs mer

Jobbtorg Strängnäs. Jobbtorgets uppdrag ska omfatta

Jobbtorg Strängnäs. Jobbtorgets uppdrag ska omfatta Jobbtorg Strängnäs Jobbtorg Strängnäs är en satsning på ett integrerat samarbete mellan arbetsmarknadsåtgärder, ekonomiskt bistånd och arbetsförmedlingen. Ett nära samarbete ska också finnas med gymnasieutbildning,

Läs mer

Organisationsbeskrivning

Organisationsbeskrivning Organisationsbeskrivning Organisation Organisationen kring Individuella programmet (IV) på Österlengymnasiet i Simrishamn består av en studie-och yrkesvägledare, en specialpedagog, fyra pedagoger och en

Läs mer

INFORMATIONSBLADET Ebersteinska gymnasiet Nr 26 Ti 24/3 Lå 08/09

INFORMATIONSBLADET Ebersteinska gymnasiet Nr 26 Ti 24/3 Lå 08/09 1 Håll dig alltid uppdaterad - Infobladet utkommer varje studievecka INFORMATIONSBLADET Ebersteinska gymnasiet Nr 26 Ti 24/3 Lå 08/09 Vi vill uppvakta en förstapristagare i en större uppsatstävling! Det

Läs mer

Kursutbud. f ö r K o m v u x. v å r e n 2 0 1 6 160111-160527

Kursutbud. f ö r K o m v u x. v å r e n 2 0 1 6 160111-160527 NÄRINGSLIV OCH ARBETSMARKNAD GÄVLE VUXENUTBILDNINGEN Q Kursutbud med schema f ö r K o m v u x v å r e n 2 0 1 6 160111-160527 För heltidsstudier VT-16 krävs minst 400 gymnasiepoäng Omfattningen av studierna

Läs mer

VUXENUTBILDNINGEN KRISTIANSTAD. Informationsfolder. Höstterminen 2013

VUXENUTBILDNINGEN KRISTIANSTAD. Informationsfolder. Höstterminen 2013 VUXENUTBILDNINGEN KRISTIANSTAD Informationsfolder Höstterminen 2013 Välkommen att studera på Vuxenutbildningen i Kristianstad! När du fått antagningsbeskedet ska du gå in på vår hemsida: http://www.kristianstad.se/vuxenutbildningen

Läs mer

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända För unga 16 20 år Gymnasieskolan Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk Grundsär- och gymnasiesärskola

Läs mer

KOMVUX I LUND 2014/15

KOMVUX I LUND 2014/15 KOMVUX I LUND 2014/15 FRAMTIDEN BÖRJAR HÄR När du besöker Komvux i Lund, stanna gärna till i dörren till det stora caféet. För det mesta är det fullt av människor i olika åldrar. Alla med olika bakgrund

Läs mer

Välkommen till gymnasieskolan!

Välkommen till gymnasieskolan! 030509 Välkommen till gymnasieskolan! Inledning: Jämfört med den skolan du kommer från, grundskolan, så kommer du snart att märka en del skillnader. I grundskolan läste du ämnen. Det gör du också i gymnasieskolan

Läs mer

KURSER HÖSTEN 2017 KOMVUX I LUND

KURSER HÖSTEN 2017 KOMVUX I LUND KOMVUX I LUND KURSER HÖSTEN 2017 Utbildningsförvaltningen Komvux Glimmervägen 12, 224 78 Lund Tel. 046-35 71 00 E-post: komvux@lund.se www.lund.se/komvux Kurstider/kursstarter Schemabunden undervisning:

Läs mer

ATT VÄLJA TILL GYMNASIET I VÄSTERÅS

ATT VÄLJA TILL GYMNASIET I VÄSTERÅS ATT VÄLJA TILL GYMNASIET I VÄSTERÅS 2017-2018 VÄLKOMMEN TILL GYMNASIESKOLAN I VÄSTERÅS! Gymnasieskolan är en skola för alla. Den är avgiftsfri och frivillig. Du har rätt att börja en gymnasieutbildning

Läs mer

Särvux. Träningsskola. Grundläggande kurser. Yrkesinriktade kurser. Gymnasiekurser

Särvux. Träningsskola. Grundläggande kurser. Yrkesinriktade kurser. Gymnasiekurser Särvux Träningsskola Grundläggande kurser Yrkesinriktade kurser Gymnasiekurser Särvux särskild utbildning för vuxna Särvux (särskild utbildning för vuxna) är en skolform för dig som har fyllt 20 år. har

Läs mer

KURSUTBUD MED SCHEMA 14-01-13 14-05-30

KURSUTBUD MED SCHEMA 14-01-13 14-05-30 VUXENUTBILDNINGEN GÄVLE KURSUTBUD MED SCHEMA Komvux 14-01-13 14-05-30 För heltidsstudier VT-14 krävs minst 400 gymnasiepoäng Omfattningen av studierna mäts i poäng = gymnasiepoäng eller studiepoäng. Varje

Läs mer

Tanja Nyholm Berzeliusskolan Linköping. Vägledning. för nyanlända barn och ungdomar

Tanja Nyholm Berzeliusskolan Linköping. Vägledning. för nyanlända barn och ungdomar Tanja Nyholm Berzeliusskolan Linköping Vägledning för nyanlända barn och ungdomar INLEDNING Att ge vägledning till nyanlända ungdomar tar längre tid än till svensk-födda. De har inte vuxit upp med all

Läs mer

Vad är din högsta avslutade utbildning innan du började studera på vuxenutbildningen? (Bastal: 132) Avbrottstudie 2012

Vad är din högsta avslutade utbildning innan du började studera på vuxenutbildningen? (Bastal: 132) Avbrottstudie 2012 Avbrottstudie Vad är din högsta avslutade utbildning innan du började studera på vuxenutbildningen? (Bastal: ) Avbrottstudie Jag har läst -årig gymnasieutbildning eller motsvarande 55 Jag har läst 9-årig

Läs mer

Period 1 Period 2 Period 3 Kurs Kurstid Kurstid Kurstid

Period 1 Period 2 Period 3 Kurs Kurstid Kurstid Kurstid 1 VÄLKOMMEN TILL ÖPPET HUS Har du frågor gällande studier eller behöver hjälp med din ansökan Kom och träffa våra lärare och studie- och yrkesvägledare! Vi hjälper dig med din ansökan! Under Vuxveckan

Läs mer

Instruktioner för sökande till bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet

Instruktioner för sökande till bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet 2018-11-05 Instruktioner för sökande till bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet Reell kompetens vad är det? Om du saknar formella meriter för grundläggande behörighet,

Läs mer

Regler för sociala medier i Kungsbacka kommun

Regler för sociala medier i Kungsbacka kommun Sida 1/5 Regler för sociala medier i Kungsbacka kommun Sociala medier och hur de används Sociala medier är kommunikationskanaler i form av nätverk, forum, chattar och bloggar med innehåll som användarna

Läs mer

KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN 2017/2018

KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN 2017/2018 KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN 2017/2018 VUXENUTBILDNING KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN Den kommunala vuxenutbildningen i Åtvidaberg består av utbildning i Svenska för invandrare (SFI), Grundläggande vuxenutbildning

Läs mer

Gymnasieskolan - en ny gymnasieskola från och med hösten 2011 Föräldramöte 15 oktober 2013

Gymnasieskolan - en ny gymnasieskola från och med hösten 2011 Föräldramöte 15 oktober 2013 Valet till Gymnasieskolan - en ny gymnasieskola från och med hösten 2011 Föräldramöte 15 oktober 2013 3 år frivillig skolform 18 nationella program 60 inriktningar Antagningskrav Sista ansökningsdag i

Läs mer

Sammanfattning Lättläst version

Sammanfattning Lättläst version Sammanfattning Lättläst version Den framtida gymnasiesärskolan en likvärdig utbildning för ungdomar med utvecklingsstörning Gymnasiesärskoleutredningen har utrett gymnasieutbildningen för ungdomar med

Läs mer

Kort om särskild utbildning för vuxna

Kort om särskild utbildning för vuxna LÄTTLÄST TILL ELEVEN Kort om särskild utbildning för vuxna FOTO: MICHAEL MCLAIN Till dig som vill läsa på särskild utbildning för vuxna Du som har fyllt 20 år och har utvecklingsstörning eller hjärnskada

Läs mer

Handlingsplan KAA. Handlingsplan med rutiner för kommunala aktivitetsansvaret (KAA) i Sundbyberg HANDLINGSPLAN KAA BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Handlingsplan KAA. Handlingsplan med rutiner för kommunala aktivitetsansvaret (KAA) i Sundbyberg HANDLINGSPLAN KAA BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handlingsplan KAA Handlingsplan med rutiner för kommunala aktivitetsansvaret (KAA) i Sundbyberg 2016-08-15 Antagen av Svante Tolf ansvarig chef för KAA Framtagen av Petra Wallin HANDLINGSPLAN KAA BARN-

Läs mer

ÅTVIDABERGS KOMMUN. VUXENUTBILDNING

ÅTVIDABERGS KOMMUN.   VUXENUTBILDNING VUXENUTBILDNING I ÅTVIDABERGS KOMMUN VUXENUTBILDNING VUXENUTBILDNING I ÅTVIDABERGS KOMMUN Den kommunala vuxenutbildningen (Komvux) i Åtvidaberg består av utbildning i Svenska för invandrare (SFI), Grundläggande

Läs mer

Ansökan till vuxenutbildning

Ansökan till vuxenutbildning Information Urval till kommunal vuxenutbildning Följande text är ett citat ur förordningen om kommunal vuxenutbildning (2002:1012) 8 Om samtliga behöriga sökande till gymnasial vuxenutbildning inte kan

Läs mer

TIDSPLAN. Måndagen 30 januari söndagen 12 februari kl 24.00 www.studieval.spyken.lund.se Kvittenser in senast den 14/2 till mentorn.

TIDSPLAN. Måndagen 30 januari söndagen 12 februari kl 24.00 www.studieval.spyken.lund.se Kvittenser in senast den 14/2 till mentorn. VAL INFORMATION TIDSPLAN V 3-4 Klassinformation 26/1 Föräldramöte V 5 & 6 Webbval Måndagen 30 januari söndagen 12 februari kl 24.00 www.studieval.spyken.lund.se Kvittenser in senast den 14/2 till mentorn.

Läs mer

Ett vägledningscentrum i samverkan

Ett vägledningscentrum i samverkan Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen Vuxenutbildningen Sofia Axelsson, 070-167 89 25 Datum 1 (7) Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden Ett

Läs mer

1. Vad händer i år? 2. Skolsystemet. 3. Vilka gymnasieprogram finns det? 4. Hur är programmen uppbyggda? 5. Två typer av gymnasieexamen

1. Vad händer i år? 2. Skolsystemet. 3. Vilka gymnasieprogram finns det? 4. Hur är programmen uppbyggda? 5. Två typer av gymnasieexamen 1. Vad händer i år? 2. Skolsystemet 3. Vilka gymnasieprogram finns det? 4. Hur är programmen uppbyggda? 5. Två typer av gymnasieexamen 6. Vad krävs för att komma in på gymnasiet? 7. Var finns informationen?

Läs mer

Behörighet, urval och antagning Vårdadministratör, 400 Yh-poäng, Söderköping

Behörighet, urval och antagning Vårdadministratör, 400 Yh-poäng, Söderköping Behörighet, urval och antagning Vårdadministratör, 400 Yh-poäng, Söderköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet Behörig att antas till utbildningen är den som: 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan

Läs mer

Ansökan om dispens från behörighetskravet i engelska Riktlinjer för bedömning inom Fyrkantens gymnasiesamverkan

Ansökan om dispens från behörighetskravet i engelska Riktlinjer för bedömning inom Fyrkantens gymnasiesamverkan Ansökan om dispens från behörighetskravet i engelska Riktlinjer för bedömning inom Fyrkantens gymnasiesamverkan Dispens bör beviljas när Eleven har under en betydande del av sin grundskoletid ej haft möjlighet

Läs mer

Reell kompetens - grundläggande behörighet för utbildning till grundnivå Behörig på annat sätt!

Reell kompetens - grundläggande behörighet för utbildning till grundnivå Behörig på annat sätt! Reell kompetens - grundläggande behörighet för utbildning till grundnivå Behörig på annat sätt! 1 (5) Vad är det? Om du saknar den formella grundläggande behörigheten, dvs. du har t.ex. inte ett slutbetyg

Läs mer

2013-01-01-2013-08-31 - BUN - Uppföljning - Delårsrapport

2013-01-01-2013-08-31 - BUN - Uppföljning - Delårsrapport 2013-01-01-2013-08-31 - BUN - Uppföljning - Delårsrapport Barn- och utbildningsnämnden BILAGA 2 Information om verksamheternas arbete - Uppföljningstema medborgar/brukarfokusering - Elevresultat Medborgar/brukarfokusering

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Management inom besöksnäringen, 300 Yh-poäng, Söderköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet Behörig att antas till utbildningen är den som: 1. avlagt en gymnasieexamen

Läs mer

Webbansökan. För att göra din ansökan gå in på Klicka på Webbansökan Vuxenutbildningen

Webbansökan. För att göra din ansökan gå in på  Klicka på Webbansökan Vuxenutbildningen Webbansökan För att göra din ansökan gå in på www.sodertalje.se/vuxenutbildningen Klicka på Webbansökan Vuxenutbildningen 1 Studerandekonto För att göra en ansökan behöver du ett studerandekonto. Klicka

Läs mer