SJSD13, II Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 2 (1 hp), vt 2018

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SJSD13, II Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 2 (1 hp), vt 2018"

Transkript

1 SJSD13, II Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 2 (1 hp), vt 2018 Ansvariga för kursen: Kajsa Landgren och Angelika Fex

2 Introduktion Välkommen till PEH-kursens andra termin. Vi kommer att fortsätta att hålla fokus på din kommande profession, etik och på patientologi, men nu utifrån ett livscykelperspektiv. Till viss del kommer vi att använda oss av erfarenheterna du får under din VFU, men också genom att använda skönlitteratur eller dokumentära berättelser och patientskildringar. Utgångspunkt är det goda vårdandet och vad det innebär. Vi kommer också att börja arbeta med ditt eget lärande som grund för din kommande kompetens att själv kunna agera handledare som färdig sjuksköterska. Det gör vi framför allt genom att reflektera över upplevelsen av att vara student i VFU. I listan nedan finns hela PEH-kursens alla teman, varav de två markerade fokuseras under den här terminen. Samtliga teman utgår från kursplanens lärandemål. Vägen genom sjuksköterskeutbildningen till min kommande profession Att vara patient Att lära i VFU Att möta patienter i olika åldrar Vårdetiska principer och mod i vårdandet Att vara handledd i VFU Makt och ansvar Den goda handledningen Det etiska ledarskapet Existentiella frågor i samband med livshotande sjukdom och död Handledning, lärandesituationer och bedömning Moralisk perception, etik och lyhördhet i relation till yrkes och livserfarenhet Du kommer att skriva fem PEH-reflektioner den här terminen och en terminsreflektion i slutet av terminen. Vi har två gruppmöten, och en skriftlig examinationsuppgift. Vi ser fram emot att få följa er genom den här terminen!

3 Termin 2 (1 hp) Kursintroduktion Tid och lokal: se schema. Lärandemål Systematiskt jämföra olika modeller för handledning, samspel och kommunikation Argumentera för det vårdetiska ansvaret utifrån professionen Reflektera över sjuksköterskeprofessionen och patientbegreppet i relation till egna föreställningar om sjuksköterska som akademiskt yrke Motivera hur sjuksköterskan kan främja en god vårdrelation i ett livscykelperspektiv Litteratur Dahlberg K. (2002). Vårdlidandet: Det onödiga lidandet. Vård i Norden 22, 4 8. Sandman, L. & Kjellström, S. (senaste upplagan). Etikboken: Etik för vårdande yrken. Lund: Studentlitteratur. Tveiten, S. (senaste upplagan). Yrkesmässig handledning: mer än ord. Lund: Studentlitteratur. PEH-reflektion Du skriver fem PEH-reflektioner under terminen, se datum i Examinations- och aktivitetsöversikt i Moodle. Reflektionerna laddas upp i Moodle senast kl. 12 fm angiven dag! Hållpunkter att använda i PEH-reflektionen PEH-reflektionen ska innehålla din analys och självvärdering utifrån följande tre aspekter: Din kommande profession Etik i mellanmänskliga möten och i vårdandet Ditt lärande, just nu och hur det utvecklas. I vilket sammanhang finns du nu - teori, kurs, VFU, studiemiljö, socialt - vad innebär det för ditt lärande? Vad är det viktigaste du har lärt sedan senaste PEH-reflektionen?

4 I dina reflektioner kan du om du vill använda begreppen Profession, Etik och Lärande som rubriker så att du ser att du får med dig alla aspekterna i din reflektion. Terminsreflektion Terminen avslutas med en terminsreflektion, där du går igenom terminens PEH-reflektioner och sammanfattar dessa utifrån kursen teman: profession, etik och lärande. Fundera också över om du har nått dina egna personliga lärandemål. Om ja, vad beror det på, om nej, vad skulle du gjort annorlunda? Dessa terminsreflektioner ska du spara, de kommer att användas senare i utbildningen. Omfattning ca 500 ord. Uppladdning av terminsreflektionen ska ske under kursaktiviteter-terminsreflektion i Moodle. Datum för senaste inlämningsdag finns i Examinations- och aktivitetsöversikten i Moodle. Tema 1. Att lära i VFU och det goda vårdandet Gruppmöte I Tid och lokal: se schema och Examinations- och aktivitetsöversikt i Moodle. Observera! I de fall PEH-kursens gruppmöten infaller under VFU skall PEH-mötet prioriteras. Tiden för gruppmötet räknas inte in i VFU-timmarna. Mötet utgår dels från din upplevelse av att vara student i VFU och dels från din upplevelse av en vårdsituation i samband med din VFU. Förbered dig genom att fundera över följande: 1. Reflektera över och sätt ord på dina upplevelser om att vara student. Försök identifiera skillnaden på att lära i teori respektive praktik. Vilken är din lärstil? Läs i litteraturen om lärstilar och anknyt till egna erfarenheter. 2. Du har tidigare reflekterat kring det goda vårdandet, vad det är och inte är. Nu ska du beskriva en situation med en patient som illustrerar det goda vårdandet alternativt det icke goda vårdandet. Motivera varför du betraktar vårdandet som gott alternativt inte gott. Använd dig av Dahlbergs artikel Vårdlidandet: Det onödiga lidandet i dina reflektioner. Förbered dig skriftligt så att du kan dela med dig av tips och goda råd vid gruppmötet. Ditt skriftliga underlag är för eget bruk och ska inte laddas upp i Moodle.

5 Tema 2. Att möta patienter i olika åldrar Temat inleds med en individuell skriftlig examinationsuppgift enligt nedanstående instruktioner. Uppföljning sker muntligt i grupp, med individuell bedömning. 1. Läs en skönlitterär bok eller se en film. Du kan även läsa en blogg. Förslag på böcker och filmer finns nedan men du kan välja en annan. I den här uppgiften är du fri i utformningen och valet av utgångspunkt. NOTERA. Skriv i Moodle under särskild ikon så fort du har valt vilken bok/film du vill använda. Ni får max vara 2 personer som läser samma bok/ser samma film för att det ska bli godkänt. Förslag på filmer: Amour, är en fransk romantisk dramafilm från 2012, skriven och regisserad av Michael Haneke. Filmens huvudroller spelas av Jean-Louis Trintignant och Emmanuelle Riva. Handlingen kretsar kring det äldre pensionerade paret Anne och Georges. Älskar dig för evigt, en dansk långfilm från 2002 i regi av Susanne Bier, med Mads Mikkelsen, Sonja Richter, Nikolaj Lie Kaas och Paprika Steen i rollerna. En oväntad vänskap, en fransk dramafilm från Regi och manus: Olivier Nakache och Éric Toledano. François Cluzet och Omar Sy spelar huvudrollerna. Filmen är Frankrikes största internationella publiksuccé hittills. Förr eller senare exploderar jag, en dramafilm från 2014, baserad på boken med samma namn skriven av John Green. Torka aldrig tårar utan handskar, en svensk miniserie i tre delar som sändes på SVT hösten Serien är en filmatisering av Jonas Gardells romansvit med samma namn. Simon Kaijser står för regin och några av rollerna spelas av Adam Lundgren, Adam Pålsson och Simon J Berger. Still Alice, en amerikansk dramafilm från 2014, skriven och regisserad av Richard Glatzer och Wash Westmoreland. Filmen bygger på Lisa Genovas roman Fortfarande Alice från The C-word. Brittiskt drama, 2015, regi Tim Kirkby, med Sheridan Smith o Paul Nichols. Förslag på böcker: o Gardell J, (2014). Torka aldrig tårar utan handskar,. del 1 Kärleken, del 2 Sjukdomen, del 3 Döden, Stockholm: Norstedt. (Falun: Scandbook) o Lilja Andersson, P. (2011). Vi som skulle bli gamla tillsammans. När gentekniken gör det möjligt att se in i framtiden. Stockholm: Natur och Kultur. o Milton, H. (2001). En ängel till låns. Stockholm: Sivart Förlag. o Can, M. (2006). Tätt intill dagarna. Berättelsen om min mor. Stockholm: Norstedts. o Housden, M. (2004). Flickan med de röda skorna. Berättelsen om Hannah, min älskade flicka som dog i cancer. Internetbokhandel: Bra Böcker. o Taylor, J.B. (2010). Min stroke. Internetbokhandel: Bra Böcker.

6 o Wass, C. (2012). Invalido: På ett ögonblick förändrades allt. Helsingborg: Hoi Förlag. o Natt och Dag, S. (2010). Sabina och draken. Klintehamn: Krilon Förlag o Gidlund, K. (2013). I kroppen min: resan mot livets slut och alltings början. Månpocket. o Green, J (2013) Förr eller senare exploderar jag. Bonnier Carlsen förlag. o Malmquist, T (2015). I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv. Stockholm: Natur & Kultur. o Lasson, Å. Blicken. (Livet på en kirurgavdelning i Lund utifrån en läkares perspektiv.) 2. Välj en situation ur boken/filmen som beskriver ett möte med patient och/eller närstående och sjuksköterska/läkare/annan vårdare. Hittar du ingen tydlig situation i boken/filmen, så använd din inlevelseförmåga och föreställ dig ett möte utifrån situationen och hur det skulle kunna vara. 3. Reflektera över ovan beskrivna möte med patient och/eller närstående och beskriv vad som främjade alternativt begränsade detta möte. 4. Reflektera med utgångspunkt i litteraturen över vårdrelationens betydelse. 5. Motivera hur du som sjuksköterska kan främja en god vårdrelation i förhållande till patienter i olika åldrar och utvecklingsfaser såsom barn, tonåring, vuxen och äldre. Utgå från den situation du har valt, men försök även tänka lite bredare. Hur hade det t.ex varit om personen ifråga varit äldre eller yngre? Anknyt till Etikboken: Etik för vårdande yrken (Sandman & Kjellström). Examinationsuppgiften skrivs med försättssida (finns under kursdokument), referenser, ska innehålla ca 1500 ord och laddas upp i Moodle. Sista inlämningsdag finns angiven i Examinations- och aktivitetsöversikten i Moodle. Bedömningskriterier för examinationsuppgiften Generella bedömningskriterier för skriftlig och muntlig rapport gäller (se under kursdokument). Du ska utifrån ovan angiven typ av källa identifiera en situation som belyser en vårdrelation, beskriva situationen, värdera den ur ett etiskt perspektiv samt reflektera över den med hänvisning till kurslitteratur. Du ska vidare motivera hur en god vårdrelation kan främjas i förhållande till patienter i olika åldrar och utvecklingsfaser. Gruppmöte 2 Tid och lokal finns i Examinations- och aktivitetsöversikten i Moodle. Observera! För deltagande i gruppmötet krävs att examinationsuppgiften är uppladdad i Moodle.

7 Du förbereder dig genom att ta med en väsentlig reflektion från din examinationsuppgift (bok/film) som du på mötet presenterar muntligt och diskuterar med gruppen. Tänk på att använda dig av en teoretisk grund utifrån kurslitteraturen och att göra din presentation intressant för gruppen. Reflektera gärna även över vad litteratur/källor av detta slag kan bidra med för kunskap. Räkna med att du har max 10 minuter till ditt förfogande. Bedömningskriterier För att uppnå godkänt på kursens andra termin ska du: Uppnå godkänt resultat på examinationsuppgiften enligt kriterierna ovan Skriva fem PEH-reflektioner och en terminsreflektion enligt anvisningarna. Progressionen från första terminen ska vara tydlig. Fullgöra obligatoriska läraktiviteter, samt delta aktivt i gruppmöten.

SJSD13, II Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok för termin 2 (1 hp), vt 2017

SJSD13, II Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok för termin 2 (1 hp), vt 2017 SJSD13, II Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok för termin 2 (1 hp), vt 2017 Ansvariga för kursen: Kajsa Landgren och Angelika Fex Introduktion Välkommen till PEH- kursens andra termin. Vi kommer

Läs mer

SJSD13, II Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok för termin 2 (1 hp), ht 2016

SJSD13, II Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok för termin 2 (1 hp), ht 2016 SJSD13, II Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok för termin 2 (1 hp), ht 2016 Ansvariga för kursen: Kajsa Landgren och Angelika Fex Introduktion Kursintroduktion sker måndagen den 29/8. Tid och

Läs mer

SJSD13, II Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok för termin 2 (1 hp), vt 2016

SJSD13, II Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok för termin 2 (1 hp), vt 2016 SJSD13, II Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok för termin 2 (1 hp), vt 2016 Ansvariga för kursen: Kajsa Landgren och Angelika Fex Introduktion Kursintroduktion sker måndagen den 18/1 tid och

Läs mer

RSJD13, II Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok för termin 2 (1 hp), vt 2018

RSJD13, II Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok för termin 2 (1 hp), vt 2018 RSJD13, II Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok för termin 2 (1 hp), vt 2018 Ansvariga för kursen: Kajsa Landgren och Angelika Fex Introduktion Välkommen till PEH-kursens andra termin. Vi kommer

Läs mer

SJSD13, II Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok för termin 2 (1 hp), ht 2014

SJSD13, II Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok för termin 2 (1 hp), ht 2014 SJSD13, II Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok för termin 2 (1 hp), ht 2014 Ansvariga för kursen: Marianne Ahlner Elmqvist och Petra Lilja Andersson Introduktion Välkommen till PEH-kursens andra

Läs mer

SJSD13, II Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok för termin 2 (1 hp), vt 2014

SJSD13, II Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok för termin 2 (1 hp), vt 2014 SJSD13, II Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok för termin 2 (1 hp), vt 2014 Ansvariga för kursen: Marianne Ahlner Elmqvist och Petra Lilja Andersson Introduktion Välkommen till PEH-kursens andra

Läs mer

SJSD13, III Profession, etik och handledning 10 hp Studieguide fo r termin 3 (1 hp), ht 2018

SJSD13, III Profession, etik och handledning 10 hp Studieguide fo r termin 3 (1 hp), ht 2018 SJSD13, III Profession, etik och handledning 10 hp Studieguide fo r termin 3 (1 hp), ht 2018 Ansvariga för kursen: Kajsa Landgren och Angelika Fex Vid frågor om Ladok-rapportering kontaktas i första hand

Läs mer

SJSD13, III Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 3 (1 hp), vt 2016

SJSD13, III Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 3 (1 hp), vt 2016 SJSD13, III Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 3 (1 hp), vt 2016 Ansvariga för kursen: Kajsa Landgren och Angelika Fex Introduktion Kursintroduktion sker måndagen 18/1 tid o sal

Läs mer

SJSD13, V Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 5 (1 hp), ht 2017

SJSD13, V Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 5 (1 hp), ht 2017 SJSD13, V Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 5 (1 hp), ht 2017 Ansvariga för kursen: Kajsa Landgren och Angelika Fex Introduktion Kursintroduktion se tid och lokal i schemat Välkommen

Läs mer

SJSD13, V Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 5 (1 hp), ht 2016

SJSD13, V Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 5 (1 hp), ht 2016 SJSD13, V Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 5 (1 hp), ht 2016 Ansvariga för kursen: Kajsa Landgren och Angelika Fex Introduktion Kursintroduktion sker måndagen den 29/8 kl. 14.45,

Läs mer

SJSD13, III Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 3 (1 hp), ht 2014

SJSD13, III Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 3 (1 hp), ht 2014 SJSD13, III Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 3 (1 hp), ht 2014 Ansvariga för kursen: Marianne Ahlner Elmqvist och Petra Lilja Andersson Introduktion Välkommen till PEH-kursens

Läs mer

RJSD13, IV Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 4 (1 hp), vt 2015

RJSD13, IV Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 4 (1 hp), vt 2015 RJSD13, IV Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 4 (1 hp), vt 2015 Ansvariga för kursen: Marianne Ahlner Elmqvist och Petra Lilja Andersson Introduktion Välkommen till PEH-kursens

Läs mer

SJSD13, V Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 5 (1 hp), vt 2016

SJSD13, V Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 5 (1 hp), vt 2016 SJSD13, V Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 5 (1 hp), vt 2016 Ansvariga för kursen: Kajsa Landgren och Angelika Fex Introduktion Kursintroduktion sker måndagen den 18/1 kl. 14.45

Läs mer

SJSD13, VI Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 6 (5 hp), vt 2016

SJSD13, VI Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 6 (5 hp), vt 2016 SJSD13, VI Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 6 (5 hp), vt 2016 Ansvariga för kursen: Kajsa Landgren och Angelika Fex Introduktion Välkommen till PEH-kursens sjätte och sista termin.

Läs mer

SJSD13, VI Profession, etik och handledning 10 hp Studieguide fo r termin 6 (5 hp), vt 2018

SJSD13, VI Profession, etik och handledning 10 hp Studieguide fo r termin 6 (5 hp), vt 2018 SJSD13, VI Profession, etik och handledning 10 hp Studieguide fo r termin 6 (5 hp), vt 2018 Ansvariga för kursen: Kajsa Landgren och Angelika Fex Introduktion Välkommen till PEH kursens sjätte och sista

Läs mer

SJSD13, I Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 1 (1 hp), vt 2018

SJSD13, I Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 1 (1 hp), vt 2018 SJSD13, I Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 1 (1 hp), vt 2018 Ansvariga för kursen: Kajsa Landgren och Angelika Fex SJSD13 Kursbok PEH T1 vt18, 2017.11.01 Introduktion Välkommen

Läs mer

SJSE13, I Profession, etik och handledning 10 hp Studieguide fo r termin 1 (1 hp), ht 2018

SJSE13, I Profession, etik och handledning 10 hp Studieguide fo r termin 1 (1 hp), ht 2018 SJSE13, I Profession, etik och handledning 10 hp Studieguide fo r termin 1 (1 hp), ht 2018 Ansvariga för kursen: Kajsa Landgren och Angelika Fex Vid frågor om Ladok-rapportering kontaktas i första hand

Läs mer

SJSD13, I Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 1 (1 hp), vt 2016

SJSD13, I Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 1 (1 hp), vt 2016 SJSD13, I Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 1 (1 hp), vt 2016 Ansvariga för kursen: Kajsa Landgren och Angelika Fex 1 Kursinneha ll Introduktion Välkommen till kursen Profession,

Läs mer

RJSD13, I Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok för termin 1 (1 hp), ht 2016

RJSD13, I Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok för termin 1 (1 hp), ht 2016 RJSD13, I Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok för termin 1 (1 hp), ht 2016 Ansvariga för kursen: Kajsa Landgren och Angelika Fex RJSD13 RTG PEH T1 ht16 1 Kursinnehåll Introduktion Välkommen

Läs mer

SJSD13, I Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 1 (1 hp), vt 2015

SJSD13, I Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 1 (1 hp), vt 2015 SJSD13, I Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 1 (1 hp), vt 2015 Ansvariga för kursen: Marianne Ahlner Elmqvist och Petra Lilja Andersson 1 Kursinneha ll Introduktion Välkommen till

Läs mer

RJSD13, I Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 1 (1 hp), ht 2014

RJSD13, I Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 1 (1 hp), ht 2014 RJSD13, I Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 1 (1 hp), ht 2014 Ansvariga för kursen: Marianne Ahlner Elmqvist och Petra Lilja Andersson Kursinneha ll Introduktion Välkommen till

Läs mer

SJSD13, I Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 1 (1 hp), vt 2014

SJSD13, I Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 1 (1 hp), vt 2014 SJSD13, I Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 1 (1 hp), vt 2014 Ansvariga för kursen: Marianne Ahlner Elmqvist och Petra Lilja Andersson Kursinneha ll Introduktion Välkommen till

Läs mer

SJSD13, I Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 1 (1 hp), ht 2013

SJSD13, I Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 1 (1 hp), ht 2013 SJSD13, I Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 1 (1 hp), ht 2013 Ansvariga för kursen: Marianne Ahlner Elmqvist och Petra Lilja Andersson Kursinneha ll Introduktion Välkommen till

Läs mer

RSJD10. Radiografi I: Röntgensjuksköterskans profession, 19 högskolepoäng. Delkurs 1: Profession och omvårdnad, 4,5 hp

RSJD10. Radiografi I: Röntgensjuksköterskans profession, 19 högskolepoäng. Delkurs 1: Profession och omvårdnad, 4,5 hp RSJD10 Radiografi I: Röntgensjuksköterskans profession, 19 högskolepoäng Delkurs 1: Profession och omvårdnad, 4,5 hp Kursansvarig: Jenny Gårdling Examinator: Bodil Andersson Innehåll Introduktion... 3

Läs mer

Sahlgrenska akademin

Sahlgrenska akademin Sahlgrenska akademin VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för neurovetenskap och fysiologi/fysioterapi Studiehandledning FYS 020 Verksamhetsförlagd utbildning i sjukgymnastik, 7,5 hp Grundnivå Vt13

Läs mer

Instruktion för student och handledare under verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Förlossningsavdelning

Instruktion för student och handledare under verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Förlossningsavdelning Instruktion för student och handledare under verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Förlossningsavdelning Namn: Förutom följande blanketter, 1-4 (Siffrorna 1-4 återkommer i respektive dokument), är det nödvändigt

Läs mer

VFU 2 FÖRSKOLLÄRARE HT 2018

VFU 2 FÖRSKOLLÄRARE HT 2018 VFU 2 FÖRSKOLLÄRARE HT 2018 Välkommen Lärare: Maria Johansson, Ulla-Britt Bergdahl, Ewa-Charlotte Faarinen Examinator: Maria Johansson VÄLKOMMEN TILL VFU INFORMATION Planeringsunderlag Loggboken Bedömningsformulär

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning VFU Kommunikation i omvårdnad OM124G Mikrobiologi och hygien BM191G

Verksamhetsförlagd utbildning VFU Kommunikation i omvårdnad OM124G Mikrobiologi och hygien BM191G Institutionen för hälsa och lärande Sjuksköterskeprogrammet Verksamhetsförlagd utbildning VFU Kommunikation i omvårdnad OM124G Mikrobiologi och hygien BM191G Kursansvariga OM124G Stina Thorstensson, stina.thorstensson@his.se

Läs mer

Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper Avdelningen för omvårdnad. Studiehandledning Psykisk ohälsa 7,5 p. Kurskod: OMGB86 Fristående kurs

Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper Avdelningen för omvårdnad. Studiehandledning Psykisk ohälsa 7,5 p. Kurskod: OMGB86 Fristående kurs Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper Avdelningen för omvårdnad Studiehandledning Psykisk ohälsa 7,5 p Kurskod: OMGB86 Fristående kurs Kurstid: Vecka 14 23, 2012 Introduktion Välkommen till kursen

Läs mer

Utbildningsvetenskap, 20 poäng (21-40 p) Science education, Intermediate level, 30 ECTS

Utbildningsvetenskap, 20 poäng (21-40 p) Science education, Intermediate level, 30 ECTS HÖGSKOLAN I HALMSTAD KURSPLAN Enheten för lärarutbildning Dnr 512-2003-4151 Utbildningsvetenskap, 20 poäng (21-40 p) Science education, Intermediate level, 30 ECTS Kurskod: LNY Kursplanen är godkänd och

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA

INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA OM4360 Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 högskolepoäng Environmental impact on health Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för

Läs mer

Sahlgrenska akademin

Sahlgrenska akademin Sahlgrenska akademin VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för neurovetenskap och fysiologi/fysioterapi Studiehandledning FYS020 Verksamhetsförlagd utbildning i fysioterapi, 7,5 hp Grundnivå Ht14 Verksamhetsförlagd

Läs mer

Bedömningsinstrument Mälardalsmodellen

Bedömningsinstrument Mälardalsmodellen reviderad december 2017 Bedömningsinstrument Mälardalsmodellen Sjuksköterskeprogrammet Mälardalens högskola Professionsblock 2 VAE206 Inledning Mälardalsmodellen är det bedömningsinstrument som används

Läs mer

Omvårdnad GR (B), Verksamhetsförlagd utbildning III - Öppna vårdformer och psykiatrisk vård, 15 hp

Omvårdnad GR (B), Verksamhetsförlagd utbildning III - Öppna vårdformer och psykiatrisk vård, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Omvårdnad GR (B), Verksamhetsförlagd utbildning III - Öppna vårdformer och psykiatrisk vård, 15 hp Nursing Science BA (B), Primary Health Care III - Psychiatric Nursing Practice, 15

Läs mer

Kursbeskrivning och studieplan för UM83UU

Kursbeskrivning och studieplan för UM83UU Kursbeskrivning och studieplan för UM83UU Matematikens didaktik för senare skolår och gymnasiet, kompletteringskurs 15 hp Ht 2013 130811 1 / 6 Innehållsförteckning Lärare, kursansvarig och administrativ

Läs mer

Kompetenskartläggning, din självvärdering

Kompetenskartläggning, din självvärdering Kompetenskartläggning, din självvärdering Tillgodoräknade av yrkeserfarenhet/reell kompetens för Verksamhetsförlagd utbildning: Ange vilket program du studerar Kurskod och kursnamn Studentens namn Personnummer

Läs mer

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod LED100. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod LED100. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast KURSPLAN Kursens mål Kursen syftar till att studenten ska uppnå grundläggande kunskaper inom området ledarskap. Efter avslutad kurs ska studenten kunna: Kunskap och förståelse 1.förklara och illustrera

Läs mer

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning 2018-01-15 Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning Syftet med ett ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning är att åstadkomma en bedömningsprocess

Läs mer

Kursrapport. Högskolan i Borås Institutionen för vårdvetenskap. Klinisk omvårdnad: Allmän Omvårdnad 25,5 Hp. Kursens namn:

Kursrapport. Högskolan i Borås Institutionen för vårdvetenskap. Klinisk omvårdnad: Allmän Omvårdnad 25,5 Hp. Kursens namn: Kursrapport Kursens namn: Inom program /fristående: Kursansvarig: Kurstid: (ex: V34 V44 Ht05) Klinisk omvårdnad: Allmän Omvårdnad 25,5 Hp Sjuksköterskeprogrammet SSK 10 Eva Fransson Anna Kängström V39

Läs mer

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildning

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildning 2017-03-30 Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildning Syftet med ett ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning är att åstadkomma en bedömningsprocess

Läs mer

Institutionen för vårdvetenskap och hälsa. Studentens namn. Studentens personnummer. Handledare/ansvarig. Vårdavdelning/enhet

Institutionen för vårdvetenskap och hälsa. Studentens namn. Studentens personnummer. Handledare/ansvarig. Vårdavdelning/enhet Institutionen för vårdvetenskap och hälsa Termin 3 BeVut, Bedömningsformulär för Verksamhetsförlagd utbildning Kurs: Omvårdnad vid hälsa och ohälsa, 30 hp. Kurskod: OM4350 Studentens namn Studentens personnummer

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning II,

Verksamhetsförlagd utbildning II, 2019-02-22 Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik KURSBESKRIVNING för kursen Verksamhetsförlagd utbildning II, Kompletterande pedagogisk utbildning 7,5 hp (kurskod

Läs mer

Informationsträff 4 nov 2015

Informationsträff 4 nov 2015 Informationsträff 4 nov 2015 UOO36P VFU 3 Förskolan 7,5hp Period vecka 47-51 Vem är jag och vem är du? Examinator: Anna Öqvist Kursledare: Monica Grape Övriga involverade lärare: Kattis Edström. Ull-Britt

Läs mer

Innehåll i VFU Förskoledidaktik med inriktning mot språk och kommunikation

Innehåll i VFU Förskoledidaktik med inriktning mot språk och kommunikation Stockholm augusti 2016 Till VFU-handledare inför VFU IV och trepartssamtal HT2016 Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) IV, med kurskod UB41VY, är studenternas fjärde verksamhetsförlagda praktik. Den omfattar

Läs mer

Förskollärarprogrammet

Förskollärarprogrammet Förskollärarprogrammet Studiehandledning VFU Barns språkliga utveckling 1: Språk som form, interaktivt medel och medierande redskap, VFU, 3 hp Termin: HT 2016 Kurskod: 970G14 Under veckorna 38 och 39 kommer

Läs mer

Studiehandledning FYSIOTERAPI. FYS302, Verksamhetsförlagd utbildning 4, 7,5hp. Grundnivå

Studiehandledning FYSIOTERAPI. FYS302, Verksamhetsförlagd utbildning 4, 7,5hp. Grundnivå Institutionen för neurovetenskap och fysiologi Fysioterapi Studiehandledning FYSIOTERAPI FYS302, Verksamhetsförlagd utbildning 4, 7,5hp Grundnivå HT 2015/ Annelie Gutke GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen

Läs mer

Till dig som är handledare för förskollärarstudenter under VFU termin 5 på Förskollärarprogrammet vid LiU

Till dig som är handledare för förskollärarstudenter under VFU termin 5 på Förskollärarprogrammet vid LiU Linköpings universitet HT 2017 ISV Maria Simonsson Maria.simonsson@liu.se 011-363062 Till dig som är handledare för förskollärarstudenter under VFU termin 5 på Förskollärarprogrammet vid LiU Tack för att

Läs mer

Utbildningsvetenskap, 20 poäng (21-40 p) Education Sciences, Intermediate level, (30 ECTS- credits)

Utbildningsvetenskap, 20 poäng (21-40 p) Education Sciences, Intermediate level, (30 ECTS- credits) HÖGSKOLAN I HALMSTAD Sektionen för Lärarutbildning KURSPLAN Dnr Utbildningsvetenskap, 20 poäng (21-40 p) Education Sciences, Intermediate level, (30 ECTS- credits) Kurskod: LNY204 Kursplanen är godkänd

Läs mer

LSU160, Hinder för lärande och pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng

LSU160, Hinder för lärande och pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 11 LSU160, Hinder för lärande och pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng Impediments for Learning and Pedagogical Consequences, 15 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1.

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA

INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA OM4350 Omvårdnad vid hälsa och ohälsa, 30 högskolepoäng Nursing in health and illness, 30 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för vårdvetenskap

Läs mer

Bedömningsinstrument Mälardalsmodellen

Bedömningsinstrument Mälardalsmodellen reviderad december 2017 Bedömningsinstrument Mälardalsmodellen Sjuksköterskeprogrammet Mälardalens högskola Professionsblock 2 VAE207 Inledning Mälardalsmodellen är det bedömningsinstrument som används

Läs mer

Introduktion till informatik - människa, teknik, organisation

Introduktion till informatik - människa, teknik, organisation KURSINFORMATION Introduktion till informatik - människa, teknik, organisation KANDIDATPROGRAMMET I SYSTEMVETENSKAP Sida 1 av 6 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Kursinnehåll... 3 2. Lärandemål... 4 3. Arbetsformer

Läs mer

Kursrapport. Högskolan i Borås Institutionen för vårdvetenskap. Klinisk omvårdnad: Allmän Omvårdnad 25,5 Hp. Kursens namn:

Kursrapport. Högskolan i Borås Institutionen för vårdvetenskap. Klinisk omvårdnad: Allmän Omvårdnad 25,5 Hp. Kursens namn: Kursrapport Kursens namn: Inom program /fristående: Kursansvarig: Kurstid: (ex: V34 V44 Ht05) Klinisk omvårdnad: Allmän Omvårdnad 25,5 Hp Sjuksköterskeprogrammet SSK 13 Eva Fransson Anna Kängström V 07-

Läs mer

Välkommen till kursen Att leda och arbeta utifrån den nationella värdegrunden inom äldreomsorgen, 15 högskolepoäng

Välkommen till kursen Att leda och arbeta utifrån den nationella värdegrunden inom äldreomsorgen, 15 högskolepoäng Välkommen till kursen Att leda och arbeta utifrån den nationella värdegrunden inom äldreomsorgen, 15 högskolepoäng Länkar till kursplan, litteraturlista och lektionssalar finns till vänster på denna sida.

Läs mer

Kursdokument Regional kurs Kursnamn: Döva barn och barn med hörselnedsättning lära att läsa och skriva under de tidiga åren Termin: Höstterminen 2015

Kursdokument Regional kurs Kursnamn: Döva barn och barn med hörselnedsättning lära att läsa och skriva under de tidiga åren Termin: Höstterminen 2015 Kursdokument Regional kurs Kursnamn: Döva barn och barn med hörselnedsättning lära att läsa och skriva under de tidiga åren Termin: Höstterminen 2015 Kursledare: Carin Roos, carin.roos@kau.se, tfn 054-700

Läs mer

Diskussionsärenden KALLELSE 1 (4) STYR 2018/646. Deltagare: Se sändlista

Diskussionsärenden KALLELSE 1 (4) STYR 2018/646. Deltagare: Se sändlista KALLELSE 1 (4) 2018-03-28 STYR 2018/646 Programnämnden för omvårdnad, radiografi samt reproduktiv, perinatal och sexuell hälsa (PN-ORR) Deltagare: Se sändlista Sammanträde med programnämnden äger rum torsdag

Läs mer

KURSHÄFTE. SKRIFTLIGT EXAMENSARBETE. ÄDELLAB 7,5 HP Handledare: Michell Zethson

KURSHÄFTE. SKRIFTLIGT EXAMENSARBETE. ÄDELLAB 7,5 HP Handledare: Michell Zethson KURSHÄFTE SKRIFTLIGT EXAMENSARBETE. ÄDELLAB 7,5 HP Handledare: Michell Zethson michell.zethson@konstfack.se innehåll: lärandemål & betygskriterier s. 2 3. kursinnehåll och schema: s. 4. innehåll forskningsskiss,

Läs mer

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning 2016-12-19 Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning Syftet med ett ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning är att åstadkomma en bedömningsprocess

Läs mer

Kurs-PM. Specialistsjuksköterskans funktion med inriktning mot avancerad vård i hemmet, 7.5 Högskolepoäng (kurskod: SPA 600)

Kurs-PM. Specialistsjuksköterskans funktion med inriktning mot avancerad vård i hemmet, 7.5 Högskolepoäng (kurskod: SPA 600) Institutionen för hälsovetenskap Specialistsjuksköterskeprogrammet, 75 hp Kurs-PM Specialistsjuksköterskans funktion med inriktning mot avancerad vård i hemmet, 7.5 Högskolepoäng (kurskod: SPA 600) Kursansvarig

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE LÖVU30 Verksamhetsförlagd utbildning 3 för förskollärare, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 3 in Pre- Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

Informationsträff. UOO36P VFU 3 Förskolan 7,5hp

Informationsträff. UOO36P VFU 3 Förskolan 7,5hp Informationsträff UOO36P VFU 3 Förskolan 7,5hp Examinator: Anna Öqvist Kursledare/Lärare: Monica Grape Lärare: Mervi Höglin Mål/Förväntat studieresultat Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna: kritiskt

Läs mer

Riktlinjer för VFU - verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för VFU - verksamhetsförlagd utbildning Riktlinjer för VFU - verksamhetsförlagd utbildning Kurs: UVK 2 Förskolan och samhällsuppdraget Kurskod: UV4017 Vfu-period: vecka 38-39 2019 Vfu ansvarig: Lotte Sandström Examinator: Lotta Fritzdorf LHS

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE LÖVU40 Verksamhetsförlagd utbildning 4 för förskollärare, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 4 in Pre- Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

1 (6) Studieguide. Handledningsmetodik för handledare till socionomstudenter i VFU, 7,5 högskolepoäng

1 (6) Studieguide. Handledningsmetodik för handledare till socionomstudenter i VFU, 7,5 högskolepoäng 1 (6) Studieguide Handledningsmetodik för handledare till socionomstudenter i VFU, 7,5 högskolepoäng HT 2019 2 (6) Kontaktpersoner, kursansvarig lärare, 073-645 95 20, cathrin.kindel61@gmail.com Sofia

Läs mer

Avancerad omvårdnad vid medfödda och förvärvade hjärtsjukdomar hos barn och unga 7.5hp

Avancerad omvårdnad vid medfödda och förvärvade hjärtsjukdomar hos barn och unga 7.5hp SAHLGRENSKA AKADEMIN STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN: Avancerad omvårdnad vid medfödda och förvärvade hjärtsjukdomar hos barn och unga 7.5hp Kurskod OM9222 KURSEN GES SOM UPPDRAGSUTBILDNING Kursansvarig Kursadministratör

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap.

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap. Riktlinjer för VFU5 141014 Sektionen för lärarutbildning Camilla Kristén Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE SQ5172 Psykosocialt arbete, 25 högskolepoäng Psychosocial Work, 25 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för socialt arbete 2013-11-25 och senast

Läs mer

Institutet för tillämpad beteendevetenskap. Kursplan. Utbildning i personalhandledning och konsultationsmetodik

Institutet för tillämpad beteendevetenskap. Kursplan. Utbildning i personalhandledning och konsultationsmetodik Kursplan Utbildning i personalhandledning och konsultationsmetodik för yrkesverksamma legitimerade psykologer Kursen är ackrediterad inom följande specialistområden: 1. Arbetsoch organisationspsykologi

Läs mer

Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Avancerad nivå Ht 14. Studiehandledning. Vårdpedagogik, AN.

Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Avancerad nivå Ht 14. Studiehandledning. Vårdpedagogik, AN. Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Avancerad nivå Ht 14 Studiehandledning Vårdpedagogik, AN 7,5 högskolepoäng Ht 2014 1 Kursens innehåll I kursen behandlas samhällsvetenskapliga

Läs mer

Student Portfolio. Vad är en Student Portfolio? Hur används en Student Portfolio?

Student Portfolio. Vad är en Student Portfolio? Hur används en Student Portfolio? Akademin för hälsa, vård och välfärd Vad är en Student Portfolio? Student Portfolio Student Portfolio är studentens dokument och är ett medel för måluppfyllelse. Den ska fungera som ett stöd samt ge en

Läs mer

Att handleda och utveckla yrkeskunnande

Att handleda och utveckla yrkeskunnande Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik. KURSBESKRIVNING för kursen Att handleda och utveckla yrkeskunnande i lärarutbildningen Kurskod HV426F Uppdaterad 2019-02-28

Läs mer

Omvårdnad vid komplexa situationer I

Omvårdnad vid komplexa situationer I DNR LIU-2015-02321 1(6) Omvårdnad vid komplexa situationer I Programkurs 22.5 hp Nursing in Complex Situations I 8SKG51 Gäller från: 2019 HT Fastställd av Utbildningsnämnden för grund- och avancerad nivå

Läs mer

Studiehandledning Omvårdnad med.- o kir. sjukdomstillstånd, O0056H Omvårdnad, 15 Hp

Studiehandledning Omvårdnad med.- o kir. sjukdomstillstånd, O0056H Omvårdnad, 15 Hp Institutionen för hälsovetenskap Avdelningen för omvårdnad Studiehandledning Omvårdnad med.- o kir. sjukdomstillstånd, O0056H Omvårdnad, 15 Hp Sjuksköterskeprogrammet Termin 6: ht 2012 Kursansvarig: Åsa

Läs mer

Riktlinjer för VFU-verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6

Riktlinjer för VFU-verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6 LHS Akademin för lärande, humaniora och samhälle Avdelning: Lärarutbildningen 2019-08-16 Riktlinjer för VFU-verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6 Inom ramen för 15 hp, UVK 1 Den professionella

Läs mer

Uppgift 1. Presentation i itslearning

Uppgift 1. Presentation i itslearning Institutionen för hälsovetenskaper Omvårdnad Egna studier v 35 Utbildningen startar med egna studier v 35. Nedan följer information angående de fem uppgifter du har att arbeta med. Några av uppgifterna

Läs mer

Socialpsykologiska teorier, 7,5 hp

Socialpsykologiska teorier, 7,5 hp Socialpsykologiska teorier, 7,5 hp Masterprogrammet i psykologi, HT- 13 Psykologiska institutionen Stockholms universitet Kursansvarig: Charlotte Alm Övergripande syfte och innehåll Syftet med kursen är

Läs mer

LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng.

LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng. = Gäller fr.o.m. vt 10 LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng. Becoming Litterate and Numerate in a

Läs mer

Kursinformation med litteraturförteckning. Norska språk och kultur 7,5 högskolepoäng

Kursinformation med litteraturförteckning. Norska språk och kultur 7,5 högskolepoäng Kursinformation med litteraturförteckning Norska språk och kultur 7,5 högskolepoäng Höstterminen 2012 Välkommen till Norska språk och kultur 7,5 högskolepoäng! I detta häfte får du information om kursens

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Nämnden för omvårdnadsutbildning att gälla från och med , höstterminen 2012.

Kursplanen är fastställd av Nämnden för omvårdnadsutbildning att gälla från och med , höstterminen 2012. Medicinska fakulteten SJSD14, Processorienterad omvårdnad i ett livscykelperspektiv, 19 högskolepoäng Process Oriented Nursing from a Life Cycle Perspective, 19 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

THERE IS TIME TO OPEN UP YOUR MIND

THERE IS TIME TO OPEN UP YOUR MIND THERE IS TIME TO OPEN UP YOUR MIND Reflekterad Handledning i Omvårdnad RHIO Mia Berglund Lars Westin Bild 1 There is time to open your eyes Bild 2 There is always time, to listen for a while Bild 3 Listen

Läs mer

Studiehandling för vuxenpedagogik Grundkurs/halvfart, 15hp

Studiehandling för vuxenpedagogik Grundkurs/halvfart, 15hp Institutionen för beteendevetenskap och lärande Vuxenpedagogik, grundkurs, 15hp HT-2016 Studiehandling för vuxenpedagogik Grundkurs/halvfart, 15hp Ansvarig lärare: Karolina Muhrman karolina.muhrman@liu.se

Läs mer

B. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen

B. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen KONSTFACK Institutionen för Design, Konsthantverk och Konst KURSPLAN 30030 Industridesign, individuell fördjupning Industrial, individual proficency 30 högskolepoäng / 30 ECTS credits Kurskod: IDK320,

Läs mer

Studiehandledning. QAU220 Mentorskap i socialt arbete 7,5 högskolepoäng. Göteborgs universitet Institutionen för socialt arbete Höstterminen 2014

Studiehandledning. QAU220 Mentorskap i socialt arbete 7,5 högskolepoäng. Göteborgs universitet Institutionen för socialt arbete Höstterminen 2014 Göteborgs universitet Institutionen för socialt arbete Höstterminen 2014 Studiehandledning QAU220 Mentorskap i socialt arbete 7,5 högskolepoäng Kursansvarig: Lilja Cajvert STUDIEHANDLEDNINGEN till kursen

Läs mer

Underlag för bedömningssamtal vid verksamhetsförlagd utbildning (VFU) vid specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning

Underlag för bedömningssamtal vid verksamhetsförlagd utbildning (VFU) vid specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning Kurs: Att möta människor med psykisk ohälsa 30 Kursort: Linköping/Karlstad/Örebro Placering: Psykiatrisk verksamhet Januari 2012 Underlag för bedömningssamtal vid verksamhetsförlagd utbildning (VFU) vid

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING GRUPP A + B. RA2140 Angiografier och interventioner 7,5 högskolepoäng RA2140 Kursen ingår i Röntgensjuksköterskeprogrammet

STUDIEHANDLEDNING GRUPP A + B. RA2140 Angiografier och interventioner 7,5 högskolepoäng RA2140 Kursen ingår i Röntgensjuksköterskeprogrammet Institutionen för vårdvetenskap och hälsa STUDIEHANDLEDNING GRUPP A + B RA2140 Angiografier och interventioner 7,5 högskolepoäng RA2140 Kursen ingår i Röntgensjuksköterskeprogrammet Vårterminen 2013 Kursansvarig

Läs mer

Grundlärarprogrammet F-3 och 4-6 Riktlinjer för slut-vfu

Grundlärarprogrammet F-3 och 4-6 Riktlinjer för slut-vfu Grundlärarprogrammet F-3 och 4-6 Riktlinjer för slut-vfu 7,5 hp VFU inom UVK 6: Utvecklings- och utvärderingsarbete 15 hp Syftet med den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) är att förankra lärarutbildningen

Läs mer

Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen. Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT17 (4/4 5/5 2017)

Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen. Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT17 (4/4 5/5 2017) Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT17 (4/4 5/5 2017) Kursansvarig lärare: Tove Sohlberg 1. Innehåll och allmän information

Läs mer

Socialpsykologi. Anvisningar till kursen (P1-SOC) 7,5 högskolepoäng 2/11 2/12

Socialpsykologi. Anvisningar till kursen (P1-SOC) 7,5 högskolepoäng 2/11 2/12 STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologiska institutionen Psykologprogrammet Termin 1, Ht 2015 Anvisningar till kursen Socialpsykologi (P1-SOC) 7,5 högskolepoäng 2/11 2/12 Senaste uppdatering: 2015-10-26 Välkommen

Läs mer

VFU. Välkommen till Att undervisa i åk 4-6, 6.0hp Ht 2014

VFU. Välkommen till Att undervisa i åk 4-6, 6.0hp Ht 2014 UMEÅ UNIVERSITET Lärarutbildningen Inst. för Språkstudier Kursansv: Ingalill Gustafsson 090-786 5067 ingalill.gustafsson@sprak.umu.se 2014 08 30 Studieadministratör: Johanna Palm, 090-786 6457 Kurskod:6LÄ046

Läs mer

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN SPP400, Specialpedagogik - lärares och organisationers lärande, 15,0 högskolepoäng Special Needs Education: Teachers Competence and Organizational Development, 15.0 higher education

Läs mer

Utbildning i personalhandledning och konsultationsmetodik

Utbildning i personalhandledning och konsultationsmetodik Utbildning i personalhandledning och konsultationsmetodik för yrkesverksamma legitimerade psykologer Kursen a r ackrediterad inom följande specialistomra den: 1. Arbetsoch organisationspsykologi och 2.

Läs mer

Kurs U0035P 7,5 hp. VFU 4, förskola. Studiehandledning VT17

Kurs U0035P 7,5 hp. VFU 4, förskola. Studiehandledning VT17 Kurs U0035P 7,5 hp VFU 4, förskola Studiehandledning VT17 U0035P VFU4, förskola Välkommen till kursen! VFU 4, förskola är den avslutande VFU-perioden i förskollärarutbildningen. Den omfattar 5 veckor,

Läs mer

DET MODERNA SPRÅKSAMHÄLLET, 714G47 (1 30 HP). DELKURS 1. SPRÅK, SPRÅKANDE, SPRÅKVETENSKAP (7.5 hp)

DET MODERNA SPRÅKSAMHÄLLET, 714G47 (1 30 HP). DELKURS 1. SPRÅK, SPRÅKANDE, SPRÅKVETENSKAP (7.5 hp) STUDIEANVISNING DET MODERNA SPRÅKSAMHÄLLET, 714G47 (1 30 HP). DELKURS 1. SPRÅK, SPRÅKANDE, SPRÅKVETENSKAP (7.5 hp) FRISTÅENDE KURS SVENSKA SPRÅKET - SPRÅK, SPRÅKANDE, SPRÅKVETENSKAP 714G56 (7,5 HP) Kursansvariga:

Läs mer

Studiehandledning för kursen UC419F. Handledarutbildning för studie- och yrkesvägledare. 7,5 hp distans. Våren 2011

Studiehandledning för kursen UC419F. Handledarutbildning för studie- och yrkesvägledare. 7,5 hp distans. Våren 2011 STOCKHOLMS UNIVERSITET Institutionen för pedagogik och didaktik Studie- och yrkesvägledarprogrammet Marie Andersson Studiehandledning för kursen UC419F Handledarutbildning för studie- och yrkesvägledare

Läs mer

Kurs: Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 hp. Kurs kod: OM4360

Kurs: Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 hp. Kurs kod: OM4360 Institutionen för vårdvetenskap och hälsa KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Termin 4 BeVut, Bedömningsformulär för Verksamhetsförlagd utbildning Kurs: Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 hp. Kurs

Läs mer

Programbokslut Sjuksköterskeprogrammet 2017 MEDICINSKA FAKULTETEN LUNDS UNIVERSITET

Programbokslut Sjuksköterskeprogrammet 2017 MEDICINSKA FAKULTETEN LUNDS UNIVERSITET Programbokslut Sjuksköterskeprogrammet 2017 MEDICINSKA FAKULTETEN LUNDS UNIVERSITET PROGRAMBOKSLUT 1 (4) 2018-02-08 U 2018/535 Programnämnden för omvårdnad, radiografi samt reproduktiv, perinatal och sexuell

Läs mer

Kurs: Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 hp. Kurs kod: OM4360

Kurs: Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 hp. Kurs kod: OM4360 Institutionen för vårdvetenskap och hälsa KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Termin 4 BeVut, Bedömningsformulär för Verksamhetsförlagd utbildning Kurs: Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 hp. Kurs

Läs mer

Kurs: Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 hp. Kurs kod: OM4360

Kurs: Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 hp. Kurs kod: OM4360 Institutionen för vårdvetenskap och hälsa PSYKIATRISK VÅRD Termin 4 BeVut, Bedömningsformulär för Verksamhetsförlagd utbildning Kurs: Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 hp. Kurs kod: OM4360

Läs mer

Kurs: Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 hp. Kurs kod: OM4360

Kurs: Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 hp. Kurs kod: OM4360 Institutionen för vårdvetenskap och hälsa PSYKIATRISK VÅRD Termin 4 BeVut, Bedömningsformulär för Verksamhetsförlagd utbildning Kurs: Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 hp. Kurs kod: OM4360

Läs mer

Studiehandledning Hälsa och livsstil inom öppen vård II 15hp Health and Lifestyle in Outpatient Care II

Studiehandledning Hälsa och livsstil inom öppen vård II 15hp Health and Lifestyle in Outpatient Care II Studiehandledning Hälsa och livsstil inom öppen vård II 15hp Health and Lifestyle in Outpatient Care II Examinator Margaretha Pejner margaretha.pejner@hh.se Kursmål Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

Läs mer