Nedläggning av förskolan Beckombergavägen 299 till följd av avknoppning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nedläggning av förskolan Beckombergavägen 299 till följd av avknoppning"

Transkript

1 BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE FÖRSKOLA Handläggare: Elisabet Ödman Telefon: Till Bromma stadsdelsnämnd DNR: SDN: SID 1 (6) Nedläggning av förskolan Beckombergavägen 299 till följd av avknoppning Förslag till beslut 1. Nämnden lägger ned förskolan Beckombergavägen 299, som ingår i resultatenheten Beckomberga förskolor, från och med 1 juli Detta under förutsättning att utbildningsnämnden beviljar tillstånd att driva verksamheten i enskild regi, att avtal tecknas med utföraren att denne ska erbjuda de arbetstagare som berörs av övertagandet av förskolan anställning hos sig på samma villkor som anges i 28 MBL och 6b LAS, samt att utföraren erhåller kontrakt på lokalen. 2. Nämnden säljer inventarier och utrustning i befintligt skick för totalt kr till WanWett AB. 3. Övriga enheter inom Beckomberga förskolor, Bällstavägen 244 och Söderberga allé 10, kvarstår som resultatenhet året ut under en av de kommunala enhetschefernas ledning och ansvar. Bitte Davidsson stadsdelsdirektör Per Edorson verksamhetsområdeschef administration Marion Hauge-Lindberg verksamhetsområdeschef förskola Sammanfattning Enhetschef Agnetha Wanner och förskollärare Ann Wetterhorn vid förskolan Beckombergavägen 299 har ansökt om att få överta verksamheten och driva den vidare i aktiebolagsform. Förvaltningen tillstyrker och föreslår att den kommunala driften vid den berörda enheten upphör den 30 juni 2008 och att verksamheten drivs vidare i privat regi från och med den 1 juli 2008 under förutsättning att utbildningsnämnden beviljar tillstånd. Överenskommelse om de praktiska förutsättningarna sker mellan stadsdelsförvaltningen och den avknoppande enheten. Box 206. Telefon elisabet.odman@bromma.stockholm.se Besöksadress Tunnlandsvägen 95

2 SID 2 (6) Ärendets beredning Ärendet har i samarbete beretts inom verksamhetsområdena administration och förskola. Tjänsteutlåtandet har behandlats i samverkansgruppen för verksamhetsområde förskola fredag 4 april Se bilaga 1. Bakgrund Enligt stadens upphandlingspolicy ska personal kunna ta över verksamhet och driva den vidare i enskild regi, s.k. avknoppning. Avknoppning innebär sålunda att stadens anställda bildar till exempel ett personalkooperativ eller aktiebolag för att driva verksamhet åt staden. Avknoppning är en process som sker i två steg. I det första steget beslutar stadsdelnämnden att den kommunala driften av förskolan läggs ned. I det andra steget beslutar utbildningsnämnden att bevilja avknopparen tillstånd att driva verksamheten i enskild regi. Enligt kommunfullmäktiges beslut ska nämnden uppmuntra initiativ till avknoppning och stödja medarbetare som visat intresse för enskild drift. Tillstånd att driva enskild barnomsorg lämnas av utbildningsnämnden. Tillsyn och uppföljning genomförs likaså av utbildningsnämnden. För beslut hos utbildningsnämnden krävs godkännande från miljöförvaltningen och brandmyndigheten att lokalen är lämplig för ändamålet och att firma är registrerad hos Patent- och registreringsverket. Stadens riktlinjer för privat barnomsorg ska följas. Avknoppning av förskolan på Beckombergavägen 299, Kastanjelunden Stadsdelsnämnden godkände den 20 september 2007 en intresseanmälan (se bilaga 2) om avknoppning av Beckomberga förskolor bestående av o Beckombergavägen 299, 6 avdelningar, o Bällstavägen 244, 3 avdelningar, samt o Söderberga allé 10, 3 avdelningar. I samband med inlämnandet av deras intresseanmälan gjordes en genomlysning av verksamheten vid Beckomberga förskolor av firma Bohlin & Strömberg. Inspektionen visade ingenting som skulle kunna föranleda förvaltningen att tveka inför en fortsatt beredning av ärendet. Ansökan om att ta över driften av verksamheten lämnades in av enhetschef Agnetha Wanner och förskollärare Ann Wetterhorn. Avsikten var att genom WanWett AB, org nr , driva förskolan i egen regi fr.o.m. den 1 juli Förvaltningen fick vid möte 20 september 2007 i uppdrag att bereda ärendet vidare och återkomma till nämnden med förslag till beslut. Under den tid som förflutit efter nämndens godkännande av intresseanmälan och efter fortsatta diskussioner har Agnetha Wanner och Ann Wetterhorn nu bestämt sig för att ansöka om att överta endast en av förskolorna, nämligen den på Beckombergavägen 299, kallad Kastanjelunden. Förskolan har sex avdelningar och initiativtagarna bedömer att den är tillräckligt stor för att bära sig ekonomiskt.

3 SID 3 (6) Dessutom innebär en begränsning av antal adresser en större närhet till såväl barn och föräldrar som personal, vilket stärker förutsättningarna för ett gott samarbete. Se vidare ändring av tidigare godkänd intresseanmälan, bilaga 3. Enheterna på Bällstavägen 244 och Söderberga allé 10 med sammanlagt 6 avdelningar kommer vara kvar i kommunal regi och föreslås kvarstå som resultatenhet under en av de kommunala enhetschefernas ledning och ansvar året ut. Fakta om den avknoppande enheten Förskolan Kastanjelunden är belägen på Beckombergavägen 299, i området Beckomberga park, och består av 6 avdelningar. Totalt 96 barn i åldrarna 1-5 år finns inskrivna i förskolan och personalgruppen består av 23 personer med tillsvidareanställning varav 9 är förskollärare. I Beckomberga byggs nu etappvis ca 800 lägenheter under de närmaste två-tre åren vilket innebär en relativt kraftig ökning av antalet förskolebarn. Kastanjelundens förskola på Beckombergavägen 299 utgör med sina 96 förskoleplatser en viktig del av det samlade utbudet av förskolor i Beckomberga med omnejd. Förskolan Kastanjelunden utgör idag en del i resultatenheten Beckomberga förskolor och omsluter ca 50 % av den samlade resultatenhetens resurser. Resultatenhetens totala intäkter under 2008 är budgeterade till 17,5 mnkr och helårskostnaderna beräknas i mars uppgå till 17,5 mnkr, vilket innebär att enheten prognostiserar en budget i balans i förhållande till årets resurstilldelning. Enheten förde med fondmedel från 2007 på motsvarande 0,474 mnkr. Av dessa planerar man använda ca 0,05 till bl a arbetsmiljöåtgärder. Prognosen för året inklusive fondmedel innebär således ett överskott på 0,424 mnkr. I enskild drift kommer förutsättningarna att förändras både avseende intäktsvolym samt sammansättning och nivåer på kostnaderna. Initiativtagarna gör bedömningen att enheten kommer att bli bärkraftig. Enheten följer läroplanen, Lpfö-98, och vill erbjuda en förskola som genom lek och skapande aktiviteter lägger grunden för barns livslånga lärande. Leken är barnets viktigaste skapande aktivitet och har betydelse för varje barns utveckling. Förskolan dokumenterar barnens arbeten med bilder och anteckningar för att barnen, personalen och föräldrarna ska kunna se och följa barnens lärande och utveckling. En pedagoghandledare finns som stöd för pedagogerna i deras utvecklingsarbete och pedagogiska förhållningssätt. Den nyligen genomförda brukarundersökningen visar att föräldrarna är mycket nöjda med Kastanjelundens verksamhet.

4 SID 4 (6) Agnetha Wanner och Ann Wetterhorn besitter de förutsättningar och har de kunskaper som krävs för att driva en förskola i egen regi, Agnetha utifrån sin mångåriga erfarenhet av ansvar för verksamhet och budget och Ann med sin långa erfarenhet som förskollärare och arbetsledare. Agnetha har också gått den treåriga statliga rektorsutbildningen. Syfte och mål Det syfte som Agnetha Wanner och Ann Wetterhorn anför är den större närhet till barn, personal och familjer som en avknoppning av en enhet innebär. De kommer också ha större möjlighet att ingå i det dagliga arbetet, kunna påverka och genom ett kommunikativt ledarskap utveckla och forma verksamheten tillsammans med personal, barn och föräldrar. Målet är att verksamheten ska präglas av öppen kommunikation och allas delaktighet för att skapa en förskola med en hög kvalitet på innehållet. Förankring hos personal och brukare I enheten har frågan om avknoppning förankrats hos personal och föräldrar genom skriftlig information, informationsmöten, APT och individuella möten och samtal fortlöpande alltsedan oktober 2006 och framåt. När den nya inriktningen för avknoppningen stod klar informerades all personal via veckobrev och föräldrar via brev på mejlen och brev anslaget på förskolorna. Agnetha och Ann har deltagit på personalmöten på samtliga enheter och på förskoleråden för att informera vidare och svara på de frågor som ställts. Enskilda samtal har hållits med alla anställda på Beckombergavägen 299. Personalgruppen och samtliga föräldrar med barn inskrivna på förskolan ställer sig bakom bolagets ansökan om att få överta förskolan och driva verksamheten i enskild regi. I mars månad anställd personal vid förskolan, förutom en heltid barnskötare, en halvtid förskollärare och en heltid administrativ assistent, har vid förfrågan uttryckt sin vilja att följa med över i den nya organisationen enligt LAS 6b och yrkar samtidigt på rätten till sex månaders tjänstledighet. För att återgå till anställningen i staden ska arbetstagaren meddela förvaltningen sin avsikt senast en månad innan utgången av de sex månaderna. En mindre övertalighet uppstår alltså. Vid avknoppningen av förskolan ska nämnden i avtal mellan staden och förskolan fastställa att bolaget erbjuder de arbetstagare som berörs av övertagandet av förskolan anställning hos sig på samma villkor som anges i 28 MBL och 6b Las. Ingen brukare önskar idag, såvitt känt, alternativ placering av sitt barn. Förvaltningen har i vecka 15 via brev till föräldrar till såväl inskrivna som köande barn informerat om innebörden av detta avknoppningsärende, se bilaga 4.

5 SID 5 (6) Köhantering Idag ansvarar privata anordnare själva för intagningen till sina enheter. Ett gemensamt kösystem för kommunala och privata förskolor arbetas för närvarande fram av staden och ska tas i bruk den 1 juli Företagets avsikt är att ingå i stadens gemensamma kö till barnomsorg. I avvaktan på detta hanterar vi barnomsorgskön så att den avknoppande förskolan tar med sig sina köande föräldrar. Principen är att barn som står i kommunal kö inte ska förlora sin plats. I det föräldrabrev som nämns ovan gör förvaltningen även en förfrågan till berörda om de önskar stå kvar i kön till den kommunala verksamheten i Beckombergaområdet alternativt följa med kön till den avknoppande enheten. Lokaler Hyreskontrakt Lokalerna på Beckombergavägen 299 ägs av Kungsleden. WanWett AB vill hyra lokalerna i första hand och stadsdelsförvaltningen kommer därför att överlåta kontraktet till bolaget. Avtal/abonnemang Befintliga avtal/abonnemang om sophämtning, telefoner, STOKAB, kopiatorer, larm etc. överförs till bolaget, alternativt sägs upp. Försäljning av inventarier och utrustning Förvaltningen har, för att få ett utgångsvärde för en prisförhandling, använt en neutral person för värdering och uppdragit åt en av Stockholms Handelskammare förordnad besiktningsman, Lastell Partners AB, att inventera, besiktiga och värdera inventarierna vid förskolan Beckombergavägen 299. Besiktningen gjordes 20 november Uppgiftslämnare vid besiktningen var förskolans personal. Besiktningsmannens rapport 1 omfattar en inventarieförteckning på 16 sidor samt fotografier på 72 sidor. I besiktningsmannens värdering ingår inventerad, besiktigad och värderad lös egendom såsom inventarier, utrustning, leksaker m.m samt datorutrustning. Besiktningsmannens värdering av lös egendom uppgår till kr +/-15 % och den separat värderade datorutrustningen till kr. Vårt förslag är att inventarierna, inklusive datorutrustning, överlåts till WanWett AB till ett pris som överensstämmer med besiktningsmannens värdering på kr, totalt kr. Detta pris anser även bolaget vara skäligt varför parterna är överens. Förvaltningens förslag Bolaget har lämnat in ansökan till utbildningsnämnden om tillstånd att bedriva förskoleverksamhet i enskild regi. Under förutsättning att WanWett AB får 1 Rapporten trycks inte upp utan finns tillgänglig hos och kan rekvireras från registrator.

6 SID 6 (6) utbildningsnämndens tillstånd föreslår förvaltningen att bolaget övertar driftansvaret för förskolan på Beckombergavägen 299 från den 1 juli Förvaltningen föreslår vidare att nämndens löpande drift av verksamheten vid förskolan Beckombergavägen 299 avvecklas den 30 juni 2008 och att de övriga enheterna inom Beckomberga förskolor, Bällstavägen 244 och Söderberga allé 10, kvarstår som resultatenhet året ut och då tillhör en av de kommunala enhetschefernas ansvarsområde. Bilagor 1. Utdrag ur protokoll från samverkansgruppens möte 4 april Intresseanmälan om avknoppning av Beckomberga förskolor. 3. Ändring av tidigare godkänd intresseanmälan gällande avknoppning av Beckomberga förskolor. 4. Förvaltningens informationsbrev till föräldrar med barn placerade på eller i kö till Beckomberga förskolor.

Avveckling av Norra hemtjänstenheten

Avveckling av Norra hemtjänstenheten SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG OCH OMSORG O M PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTT NING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR: 2.2.2.-373/11 SID 1 (5) 2011-11-17 Handläggare: Inger Bogne Telefon:

Läs mer

Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden

Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG Handläggare: Eva Lindström Telefon: 08-508 06 321 Till Bromma stadsdelsnämnd SDN 2008-02-14 SID 1 (6) 2008-01-25 Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård-

Läs mer

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid - remissyttrande ( /2014)

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid - remissyttrande ( /2014) Dnr 165-15-1.5.1. Sida 1 (5) 2015-04-30 Handläggare Elisabet Ödman Telefon: 08-508 06 169 Till Bromma stadsdelsnämnd arbetstid - remissyttrande (321- Förvaltningens förslag till beslut Nämnden godkänner

Läs mer

Promemoria "Bidrag till kommunala hyresgarantier för enskilda hushålls etablering på bostadsmarknaden - remiss från kommunstyrelsen

Promemoria Bidrag till kommunala hyresgarantier för enskilda hushålls etablering på bostadsmarknaden - remiss från kommunstyrelsen Socialtjänstavdelningen Enskede- Årsta stadsdelsförvaltning Handläggare: Sonja Sandberg Tfn: 08-508 14 019 Tjänsteutlåtande Sid 1 (5) 2006-07-19 SDN 2006-08-24 Till Infrastrukturavdelningen Stadshuset

Läs mer

Gemensam förskolekö och fördelningen av de 30 timmar som barn till föräldralediga har rätt till remiss från stadsledningskontoret

Gemensam förskolekö och fördelningen av de 30 timmar som barn till föräldralediga har rätt till remiss från stadsledningskontoret NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLE- OCH FRITIDSAVDELNING EN SID 1 (8) 2012-09-10 Handläggare: Cecilia Oscarsson Telefon: 08-508 09 270 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Gemensam förskolekö och fördelningen

Läs mer

Nybyggnad av förskola kv. Temmelburken 2 i Mariehäll

Nybyggnad av förskola kv. Temmelburken 2 i Mariehäll BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE FÖ RSKOLA DNR 84-11-2.6 SDN 2011-05-19 Handläggare: Åsa Algott Telefon: 08 50806168 Till Bromma stadsdelsnämnd Nybyggnad av förskola kv. Temmelburken 2 i Mariehäll

Läs mer

Månadsrapport per februari 2017

Månadsrapport per februari 2017 Södermalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 143-2017-1.2.1. Sida 1 (5) 2017-02-23 Handläggare Annegret Wallin Telefon: 08-508 12 023 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-03-09

Läs mer

Presentation av förskoleundersökningen 2016

Presentation av förskoleundersökningen 2016 Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen förskola Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-05-31 Handläggare Susanne Forss Gustafsson Telefon: 08-508 22 064 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Ansökan om godkännande för fristående förskola Siva Enterprise AB, förskolan Kidz World (org. nummer )

Ansökan om godkännande för fristående förskola Siva Enterprise AB, förskolan Kidz World (org. nummer ) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-08-14 Diarienummer N140-0376/17 Sektor Utbildning Anders Andrén, Sofie Spetz, Anna von Schedvin Telefon: 031-365 07 71 E-post: anna.schedvin@centrum.goteborg.se Ansökan om

Läs mer

Gemensam förskolekö och fördelningen av de 30 timmar som barn till föräldralediga har rätt till

Gemensam förskolekö och fördelningen av de 30 timmar som barn till föräldralediga har rätt till SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-09-21 Handläggare: Ingegerd Appelgren Telefon: 08-508 14 144 Till stadsdelsnämnden 25 oktober 2012 Gemensam förskolekö

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2008 SID 2 (5)

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2008 SID 2 (5) SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING BARN- OCH UNGDOMSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2008-11-18 Handläggare: Göta Sandin Telefon: 08-508 03 294 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Stockholms stads förskoleplan - en

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Bildnings- och omsorgsförvaltningen Datum

DANDERYDS KOMMUN Bildnings- och omsorgsförvaltningen Datum Tjänsteutlåtande 1 (5) Utbildningsnämnden 2018-03-14 Godkännande och rätt till bidrag för Opus Norden Musikförskola AB att bedriva förskola i Danderyds kommun Ärende Ansökan från Opus Norden Musikförskola

Läs mer

RIKTLINJER FÖR GODKÄNNANDE AV ENSKILD VERKSAMHET I VINGÅKERS KOMMUN

RIKTLINJER FÖR GODKÄNNANDE AV ENSKILD VERKSAMHET I VINGÅKERS KOMMUN RIKTLINJER FÖR GODKÄNNANDE AV ENSKILD VERKSAMHET I VINGÅKERS KOMMUN GODKÄNNANDE För att få godkännande att bedriva förskola, skolbarnsomsorg och pedagogisk omsorg (tex familjedaghem) och få kommunala bidrag

Läs mer

Avveckling av förskolelokaler på Duvholmsgränd 16 i Vårberg

Avveckling av förskolelokaler på Duvholmsgränd 16 i Vårberg Skärholmens stadsdelsförvaltning Avdelning förskola och fritid Tjänsteutlåtande Dnr 2.6 /477-2017 Sida 1 (6) 2017-05-29 Handläggare Katarina Waller Telefon: 08-50824457 Till Skärholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Barngruppernas storlek inom förskolan

Barngruppernas storlek inom förskolan Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen förskola och äldreomsorg i egen regi Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-04-29 Handläggare Susanne Forss Gustafsson Telefon: 08-508 22 064 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Nybyggnad av förskola kv. Temmelburken 2 i Mariehäll

Nybyggnad av förskola kv. Temmelburken 2 i Mariehäll BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE FÖ RSKOLA OCH TEKNIK DNR 84-11-2.6. SDN 2011-12-15 Handläggare: Åsa Algott Telefon: 08 50806168 Till Bromma stadsdelsnämnd Nybyggnad av förskola kv. Temmelburken

Läs mer

Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och frivilliga organisationer

Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och frivilliga organisationer BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATION TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) SDN 2009-10-22 Handläggare: Elin Olaisson Telefon: 08 508 06 406 Till Bromma stadsdelsnämnd Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport för oktober 2010

Ekonomisk månadsrapport för oktober 2010 FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR PLAN ERING, STRATEGI OCH SERVICE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-10-15 Handläggare: Pär Dahlqvist Telefon: 08-508 181 18 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-11-23

Läs mer

Svar på skrivelse från Lotta Edholm (FP), Johanna Sjö (M) och Helen Törnqvist (C)

Svar på skrivelse från Lotta Edholm (FP), Johanna Sjö (M) och Helen Törnqvist (C) UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-12-06 Handläggare: Kicki (Kristina) Berg Telefon: 508 33599 Till Utbildningsnämnden 2012-01-19 Svar på skrivelse från

Läs mer

Gemensam förskolekö och fördelningen av de 30 timmar som barn till föräldralediga har rätt till

Gemensam förskolekö och fördelningen av de 30 timmar som barn till föräldralediga har rätt till UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (14) 2012-09-17 Handläggare: Kicki (Kristina) Berg Telefon: 508 33599 Till Utbildningsnämnden 2012-10-25 Gemensam förskolekö

Läs mer

Policy för avknoppning av Barn- och utbildningsförvaltningens

Policy för avknoppning av Barn- och utbildningsförvaltningens Bilaga 1 Policy för avknoppning av Barn- och utbildningsförvaltningens verksamhet 2009-03-19 BUN 2009-03-19 000 Innehåll Förutsättningar... 2 Konkurrensprövning... 2 Upphandling... 2 Avknoppning... 2 Villkor

Läs mer

Kompletterande uppföljning av Skolinspektionens tillsyn i förskolan på Södermalm

Kompletterande uppföljning av Skolinspektionens tillsyn i förskolan på Södermalm SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2012-02-23 Handläggare: Yvonne Alenius Telefon: 08-508 12 107 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2012-03-22 Kompletterande uppföljning

Läs mer

Regler för intagning och plats i förskola och pedagogisk omsorg i Stockholms stad

Regler för intagning och plats i förskola och pedagogisk omsorg i Stockholms stad Utbildningsförvaltningen Förskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-11-01 Handläggare Sara Laineste Telefon: 08-508 33 716 Till Utbildningsnämnden 2018-11-22 Svar på remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-03-31 Handläggare Jens Westlund Telefon: 08-508 33 754 Till Utbildningsnämnden 2015-04-09 Riktlinjer

Läs mer

Policy för enskild förskoleverksamhet

Policy för enskild förskoleverksamhet Policy för enskild förskoleverksamhet 2004-05-27 BUN 2001-11-06 172 Ändrad senast BUN 2004-05-27 61 POLICY FÖR ENSKILD FÖRSKOLEVERKSAMHET I NYNÄSHAMNS KOMMUN Bakgrund Enskild förskoleverksamhet i kommunen

Läs mer

Stadsdelsnämndens beslut äger giltighet ett år från beslutsdatum.

Stadsdelsnämndens beslut äger giltighet ett år från beslutsdatum. Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2014-11-26 Diarienummer: N132-0365/14 Sektor Utbildning Anna Schedvin Telefon: 365 71 01 E-post: anna.schedvin@centrum.goteborg.se Ansökan från föreningen Algebrautbildning om

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport för november 2010

Ekonomisk månadsrapport för november 2010 FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR PLAN ERING, STRATEGI OCH SERVICE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-12-14 Handläggare: Pär Dahlqvist Telefon: 08-508 181 18 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-12-16

Läs mer

Svar på remiss om slutrapport från utredning av servicehus

Svar på remiss om slutrapport från utredning av servicehus BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING Verksamhetsområde Äldreomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) SDN 2017-08-31 2017-08-09 Handläggare Anna-Lena Yngvesson Telefon: 08-508 06 314 Till Bromma stadsdelsnämnd utredning

Läs mer

Riktlinjer för godkännande av fristående förskola, fristående fritidshem eller pedagogisk omsorg i Nässjö kommun.

Riktlinjer för godkännande av fristående förskola, fristående fritidshem eller pedagogisk omsorg i Nässjö kommun. Datum 20180103 1(6) Handläggare Helena Petersson Direkttelefon 0380-51 79 64 E-postadress helena.petersson@nassjo.se Riktlinjer för godkännande av fristående förskola, fristående fritidshem eller pedagogisk

Läs mer

Presentation av brukarundersökningen inom förskolan 2017

Presentation av brukarundersökningen inom förskolan 2017 Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Förskoleavdelningen Dnr 288-2017-1.6 Sida 1 (5) 2017-05-19 Handläggare Susanne Forss Gustafsson Tel: 08-508 22 064 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Riktlinjer för att starta enskild pedagogisk omsorg

Riktlinjer för att starta enskild pedagogisk omsorg RIKTLINJER, REVIDERADE 1(7) Barn- och utbildningsförvaltningen Datum Dnr 2010/666 609 Riktlinjer för att starta enskild pedagogisk omsorg Enligt 25 kap. 2 skollagen (2010:800) ska kommunen sträva efter

Läs mer

Förslag till beslut Stadsdelsnämnden överlämnar och åberopar stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Förslag till beslut Stadsdelsnämnden överlämnar och åberopar stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande. Norrmalms stadsdelsförvaltning A VDELNINGEN FÖR STRATEGI OCH STÖD TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2002-01-10 DNR 124-968/01 Handläggare: Lars B Strand Tfn: 50809023 Norrmalms stadsdelsnämnd "Vad är viktigt

Läs mer

Återkallande av PHC Konsult AB s godkännande att enligt skollagen bedriva förskola

Återkallande av PHC Konsult AB s godkännande att enligt skollagen bedriva förskola UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR ENSK ILT DRIVEN OCH FRIST ÅENDE VERKSAMHET TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) Handläggare: Kristofer Wallin Telefon: 08-508 33 621 Till Utbildningsnämnden 2010-10-21 Återkallande

Läs mer

Genomförandeärende för inrättande av förskola i kvarteret Stimmet i Långbro

Genomförandeärende för inrättande av förskola i kvarteret Stimmet i Långbro Älvsjö stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna Sida 1 (7) 2016-09-05 Handläggare Madeleine Hagerth Telefon: 08-508 21 051 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2016-09-22 Genomförandeärende

Läs mer

Anvisningar för stimulansbidrag till utbyggnad av förskolelokaler

Anvisningar för stimulansbidrag till utbyggnad av förskolelokaler Utlåtande 2006: RIV (Dnr 308-181/2006) Anvisningar för stimulansbidrag till utbyggnad av förskolelokaler Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Beloppet för stimulansbidrag för

Läs mer

Bemanning av EnskedeÅrsta-Vantörs stadsdelsförvaltning

Bemanning av EnskedeÅrsta-Vantörs stadsdelsförvaltning ENSKEDE-ÅRSTA STADSDELSFÖRVALTNING STADSDELSDIREKTÖREN DNR 07-299/94 SID 1 (6) 2007-03-08 Handläggare: Gillis Hammar Till EnskedeÅrsta-Vantörs stadsdelsnämnd Bemanning av EnskedeÅrsta-Vantörs stadsdelsförvaltning

Läs mer

Ansökan om godkännande av köregler

Ansökan om godkännande av köregler 2017-01-30 Handläggare Anna Boman Kultur- och utbildningssektorn/avd styrning och kvalitet 2017UTN/0003 Utbildningsnämnden Ansökan om godkännande av köregler Förslag till beslut - Förskolan Lärs anslutning

Läs mer

Riktlinjer för godkännande av enskild verksamhet i Vingåkers kommun

Riktlinjer för godkännande av enskild verksamhet i Vingåkers kommun Riktlinjer för godkännande av enskild verksamhet i Vingåkers kommun Innehåll 1 Godkännande... 3 2 Ansökan... 3 3 Upphävning av godkännande... 4 4 Barngrupper och god miljö... 4 5 Miljöpåverkan... 5 6 Ledning

Läs mer

Omstrukturering inom Hornstulls servicehus

Omstrukturering inom Hornstulls servicehus SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDREOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE. SID 1 (5) 2012-10-02 Handläggare: Gunilla Jalmarsson Telefon: 08-508 12 311 Till Stadsdelsnämnden 2012-10-25 Omstrukturering

Läs mer

Barnomsorgspeng och allmän förskola även för treåringar. Remiss från kommunstyrelsen KS /2008

Barnomsorgspeng och allmän förskola även för treåringar. Remiss från kommunstyrelsen KS /2008 SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLEAVDELNINGEN SID 1 (6) 2008-08-11 Handläggare: Ingegerd Appelgren Telefon: 08-508 13 144 Till SDN 2008-08-28 Barnomsorgspeng och allmän förskola även för treåringar.

Läs mer

Rimliga villkor för förskolorna i Stockholms stad

Rimliga villkor för förskolorna i Stockholms stad Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Dnr 1.1.3-10813/2015 Sida 1 (5) 2016-02-22 Handläggare Helena Nilsson Telefon: 08-508 33 457 Till Utbildningsnämnden 2016-03-10

Läs mer

Uppdrag kring huvudmannaskap för naturbruksgymnasierna Berga och Säbyholm

Uppdrag kring huvudmannaskap för naturbruksgymnasierna Berga och Säbyholm 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning Administration Landstingsstyrelsen Uppdrag kring huvudmannaskap för naturbruksgymnasierna Berga och Säbyholm Ärendet I samband med att fullmäktige beslutade om budget

Läs mer

Gemensam service ekonomi - samarbete mellan förvaltningar

Gemensam service ekonomi - samarbete mellan förvaltningar BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE ADMINISTRATION TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 438-07-100 SID 1 (6) 2008-01-31 SDN 2008-02-14 Handläggare: Per Edorson Telefon: 508 06 065 Till Bromma stadsdelsnämnd

Läs mer

Månadsrapport november 2015

Månadsrapport november 2015 Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Ekonomiavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-12-08 Handläggare Linda Yacoub 08-50820032 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Månadsrapport november

Läs mer

Utökning av förskolan Årstaberg

Utökning av förskolan Årstaberg HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SAMH ÄLLSPLANERING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 264-2011-2.6 SID 1 (8) 2011-12-15 Handläggare: Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Behovet av att öppna en ny förskola i Årsta Skrivelse från Roger Mogert (S)

Behovet av att öppna en ny förskola i Årsta Skrivelse från Roger Mogert (S) PM 2011:96 RIV (Dnr 321-2096/2009) Behovet av att öppna en ny förskola i Årsta Skrivelse från Roger Mogert (S) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelse från Roger

Läs mer

Regler för godkännande av fristående utförare att starta och driva förskola eller pedagogisk omsorg i Upplands Väsby kommun

Regler för godkännande av fristående utförare att starta och driva förskola eller pedagogisk omsorg i Upplands Väsby kommun Regler för godkännande av fristående utförare att starta och driva förskola eller pedagogisk omsorg i Upplands Väsby Gäller från 1 januari 2013 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Ansökan och godkännande...

Läs mer

Brukarundersökning inom den kommunala förskolan i Farsta 2019

Brukarundersökning inom den kommunala förskolan i Farsta 2019 Sida 1 (8) 2019-07-26 Handläggare Katarina Höök Telefon: 0850818138 Till Farsta stadsdelsnämnd 2019-08-29 Brukarundersökning inom den kommunala förskolan i Farsta 2019 Förslag till beslut Stadsdelsnämnden

Läs mer

Delegationsordning för Norrmalms stadsdelsnämnd år 2014

Delegationsordning för Norrmalms stadsdelsnämnd år 2014 Norrmalms stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2014-02-19 Handläggare Maria Cameron Telefon: 08-508 09 000 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Delegationsordning för Norrmalms stadsdelsnämnd år 2014

Läs mer

ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING. Handläggare: Maria Ek Telefon: Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING. Handläggare: Maria Ek Telefon: Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING EKONOMIAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2009-05-04 Handläggare: Maria Ek Telefon: 08-508 14 021 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Överklagande med

Läs mer

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi - Ströms Slott AB

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi - Ströms Slott AB Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-18 Diarienummer N139-0721/16 Sektor Utbildning Anna Ycke Telefon 365 70 65 E-post: anna.ycke@centrum.goteborg.se Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild

Läs mer

2. Förelägganden utan vite

2. Förelägganden utan vite Sida 32 (65) 21 Beslut gällande Montessoriförskolan Cirkus Beslut beslutar följande: 1. Föreläggande med vite förelägger med stöd av 26 kap. 10 och 27 skollagen huvudmannen Montessoriförskolan Cirkus Ekonomisk

Läs mer

Driften av Sabbatsbergsbyns vård- och omsorgsboende

Driften av Sabbatsbergsbyns vård- och omsorgsboende Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-07-22 Handläggare Samia Choudhury Telefon: 08-508 09 275 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2016-08-25 Driften

Läs mer

Regelverk vid ansökan om bidrag för enskild pedagogisk omsorg slutlig version efter nämndens beslut

Regelverk vid ansökan om bidrag för enskild pedagogisk omsorg slutlig version efter nämndens beslut Regelverk vid ansökan om bidrag för enskild pedagogisk omsorg slutlig version efter nämndens beslut Inledning Pedagogisk omsorg är ett alternativ till förskola och fritidshem som kommunen ska sträva efter

Läs mer

Yttrande över överklagande av nämndens beslut att avslå ansökan från Förskolan Minitrollet AB om godkännande att bedriva förskola enligt skollagen

Yttrande över överklagande av nämndens beslut att avslå ansökan från Förskolan Minitrollet AB om godkännande att bedriva förskola enligt skollagen Utbildningsförvaltningen Tillhandahållaravdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.8.1-1868/2014 Sida 1 (7) 2014-03-21 Handläggare Kristofer Wallin Telefon: 08-50833621 Till Utbildningsnämnden 2014-04-10 Yttrande

Läs mer

SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING. Svar på Skolinspektionens inspektionsra p- port gällande kommunala förskolor i Skä r- holmens stadsdelsförvaltning.

SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING. Svar på Skolinspektionens inspektionsra p- port gällande kommunala förskolor i Skä r- holmens stadsdelsförvaltning. SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN BARN, UNGA OCH FRITI D TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2011-11-30 Handläggare: Ellika Eriksson Telefon: 08-508 24 401 Bilaga 7 Svar på Skolinspektionens inspektionsra

Läs mer

Rapport från inspektionen på förskolan Greven den 26/9 5/

Rapport från inspektionen på förskolan Greven den 26/9 5/ ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING BARN OCH UNGDOM SID 1 (5) 2007-01-26 Handläggare: Jacky Cohen Telefon: 08/ 508 10 016 Till Östermalms stadsdelsnämnd Rapport från inspektionen på förskolan Greven den 26/9

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Ekebackens förskola belägen i Högsby kommun 1(11) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET. Förskolepeng för kommunala förskolor och familj e- daghem

STADSLEDNINGSKONTORET. Förskolepeng för kommunala förskolor och familj e- daghem STADSLEDNINGSKONTORET BILAGA 1 FINANSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2008-02-22 Handläggare: Anders Nilfjord Telefon: 508 29 288 Till Kommunfullmäktige Förskolepeng för kommunala förskolor och familj e- daghem Stadsledningskontorets

Läs mer

Omstrukturering av 14 lägenheter vid Kulltorps vård- och omsorgsboende

Omstrukturering av 14 lägenheter vid Kulltorps vård- och omsorgsboende SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALA AVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-05-03 Handläggare: Gunilla Jalmarsson och Kerstin Larsson Telefon: 08-508 12 000 Till stadsdelsnämnden 2012-06-14 Förvaltningens

Läs mer

Förslag till riktlinjer för köhanteringssystem inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden Remiss från kommunstyrelsen

Förslag till riktlinjer för köhanteringssystem inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden Remiss från kommunstyrelsen FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDREOMSORG DNR504-563/2007 SID 1 (8) 2008-01-25 Handläggare: Per-Ove Mattsson Telefon: 08-508 18 148 Till Farsta stadsdelsnämnd 2008-02-14 Förslag till riktlinjer

Läs mer

Beslut om undantag från skollagens öppenhetskrav enligt utbildningsnämndens delegationsordning, punkt 106.

Beslut om undantag från skollagens öppenhetskrav enligt utbildningsnämndens delegationsordning, punkt 106. Utbildningsförvaltningen Förskoleavdelningen Handläggare Jens Westlund Beslut Sida 1 (6) Dnr 3.2.1 9167/2016 2016-11-14 Till huvudman för: Föräldrakooperativet Älgen Cervinsväg 13 163 42 SPÅNGA Sammanfattning

Läs mer

Verksamhetsinförande och införande av användarstöd för Skolplattformen

Verksamhetsinförande och införande av användarstöd för Skolplattformen Utlåtande 2015:79 RI+IV (Dnr 131-922/2015) Verksamhetsinförande och införande av användarstöd för Skolplattformen Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Utbildningsnämnden

Läs mer

Genomförandebeslut om ny förskola Sjövikshöjden etapp 3 i Årstadal

Genomförandebeslut om ny förskola Sjövikshöjden etapp 3 i Årstadal HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SAMHÄLLSPLANERING Handläggare: Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 SDN: 2010-01-28 Dnr 16-2010-2.6 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd SID 1 (6) Genomförandebeslut

Läs mer

Förslag till ersättningsmodell i vård- och omsorgsboende i samband med parboendegaranti inom äldreomsorgen

Förslag till ersättningsmodell i vård- och omsorgsboende i samband med parboendegaranti inom äldreomsorgen KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING STÖD TILL RESULTATSTYRNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-10-07 Handläggare: Christina Egerbrandt Telefon: 08 508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde

Läs mer

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 14 december 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningen,

Läs mer

Underlag för ansökan om att bedriva fristående förskola eller annan pedagogisk verksamhet i Täby kommun

Underlag för ansökan om att bedriva fristående förskola eller annan pedagogisk verksamhet i Täby kommun Underlag för ansökan om att bedriva fristående förskola eller annan pedagogisk verksamhet i Täby kommun Utredningsenheten 2014-03-01 1(7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET 1. Inledning... 2 1.1 Ansökan och godkännande...

Läs mer

Förstudie av vaktmästeri och reception

Förstudie av vaktmästeri och reception SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING STRATEGISKA STABEN SID 1 (8) 2011-09-08 Handläggare: Anna Alvkäll Telefon: 08-508 03 499 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Förvaltningens förslag till beslut 1. Stadsdelsnämnden

Läs mer

Förskolornas arbetssätt att skapa rum i rummet

Förskolornas arbetssätt att skapa rum i rummet Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen förskola och äldreomsorg i egen regi Tjänsteutlåtande Dnr 82-2013-1.2.1 Sida 1 (5) 2013-08-28 Handläggare Susanne Forss Gustafsson Telefon: 08-508

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av försöks- och träningslägenheter

Riktlinjer för handläggning av försöks- och träningslägenheter BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNST OCH FRI TID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2011-01-12 SDN 2011-02-17 Handläggare: Solveig Blid Telefon: 508 06 158 Till Bromma stadsdelsnämnd Riktlinjer för handläggning

Läs mer

Planering för utbyggnad av förskolor i Farsta Svar på skrivelse från (s), (mp) och (v)

Planering för utbyggnad av förskolor i Farsta Svar på skrivelse från (s), (mp) och (v) FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR BARN OCH UNG DOM SID 1 (5) 2012-02-10 Handläggare: Katarina Höök Telefon: 08-508 18 138 Till Farsta stadsdelsnämnd 2012-03-15 Planering för utbyggnad av förskolor

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport mars 2018

Ekonomisk månadsrapport mars 2018 Avdelningen för ekonomi Sida 1 (7) 2018-04-06 Handläggare: Christian Forsberg 08 508 18 118 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-04-12 Ekonomisk månadsrapport mars 2018 Förslag till beslut Stadsdelsnämnden

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av försöks- och träningslägenheter - remiss från kommunstyrelsen

Riktlinjer för handläggning av försöks- och träningslägenheter - remiss från kommunstyrelsen KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-01-26 Matilda Ekström Sundberg Telefon: 508 08 079 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde 2010-02-17 Riktlinjer för

Läs mer

Anmälan av skolinspektionens granskning av förskolan i Stockholm

Anmälan av skolinspektionens granskning av förskolan i Stockholm SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR FÖRS KOLA OCH KULTUR SID 1 (8) 2011-10-13 Handläggare: Per-Erik Ende Telefon: 08-508 15 097 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2011-11-10 Anmälan av skolinspektionens

Läs mer

Tjänsteskrivelse Att starta enskild förskoleverksamhet i Vallentuna kommun

Tjänsteskrivelse Att starta enskild förskoleverksamhet i Vallentuna kommun VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE FÖRVALTING 2015-07-01 DNR BUN 2015.399 BIRGITTA TALLRYD SID 1/1 UTREDARE/ SPECIALPLANERARE BIRGITTA.TALLRYD@VALLENTUNA.SE BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Att

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag Barn- och utbildningsnämnden 2018-12-20 SID 1(8) Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag Fristående förskola Fristående fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Kontaktcenter Postadress 251 89

Läs mer

Rapport om verksamhetsövergång. Hammarby och Danvikstulls dagliga verksamheter.

Rapport om verksamhetsövergång. Hammarby och Danvikstulls dagliga verksamheter. Södermalms stadsdelsförvaltning Sociala avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 298-2014-2.2.2. Sida 1 (6) 2015-03-02 Handläggare Kjell Carlsson Telefon: 08-508 12 413 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2015-03-26

Läs mer

Motion, införande av maxtak för barngruppernas storlek i förskolan

Motion, införande av maxtak för barngruppernas storlek i förskolan SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KF 16:1 2014-11-05 37/49 KS 206 Dnr KS/2014:41 034 Motion, införande av maxtak för barngruppernas storlek i förskolan Beslut föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. avslå motionen.

Läs mer

Förbättra barnens säkerhet på förskolorna i Stockholms stad Motion (2016:106) av Jonas Naddebo (C)

Förbättra barnens säkerhet på förskolorna i Stockholms stad Motion (2016:106) av Jonas Naddebo (C) Utlåtande 2017:111 RIV (Dnr 106-1453/2016) Förbättra barnens säkerhet på förskolorna i Stockholms stad Motion (2016:106) av Jonas Naddebo (C) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Demokratiutveckling på Södermalm

Demokratiutveckling på Södermalm Södermalms stadsdelsförvaltning Staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-05-25 Handläggare Lotte Lindgren Telefon: 08 508 12 030 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2015-06-11 Demokratiutveckling på Södermalm

Läs mer

Pedagogiska metoder i förskolan

Pedagogiska metoder i förskolan Utbildningsförvaltningen Tillhandahållaravdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-07-05 Handläggare Kristofer Wallin Telefon: 08-50833621 Till Utbildningsnämnden 2013-08-22 Svar på skrivelse från Marina

Läs mer

Ny förskola i kvarteret Kilaberg 1 i Midsommarkransen

Ny förskola i kvarteret Kilaberg 1 i Midsommarkransen Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för samhällsplanering Sida 1 (5) 2017-01-26 Handläggare Anders Gredenborg Telefon: 08-508 230 51 Till Hägersten Liljeholmens stadsdelsnämnd 2017-02-02

Läs mer

Regler för förskola och pedagogisk omsorg i Solna stad

Regler för förskola och pedagogisk omsorg i Solna stad SID 1 (6) Regler för förskola och pedagogisk omsorg i Solna stad Regler för kommunal och fristående förskola samt pedagogisk omsorg i Solna stad. Definitioner 1. Förskolan tar främst emot barn i åldern

Läs mer

Riktlinjer för försöks- och träningslägenheter - remissyttrande

Riktlinjer för försöks- och träningslägenheter - remissyttrande HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCI AL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 570-2010-1.5.1 SID 1 (6) 2011-01-27 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 08-508 23 305 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Tunets trygghetsboende Plan för genomförande

Tunets trygghetsboende Plan för genomförande BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-01-29 SDN 2010-02-11 Handläggare: Monica Mårdén Telefon: 08-508 06 322 Till Bromma stadsdelsnämnd Tunets trygghetsboende Plan för

Läs mer

Nyetablering fristående förskola

Nyetablering fristående förskola Nyetablering fristående förskola Vanliga frågor och svar Fråga 1: Vad kostar det? Svar: Godkännandet av ansökan om att driva förskola eller annan pedagogisk verksamhet kostar inget. Fråga 2: Hur lång tid

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Barn och utbildning Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan FÖRSKOLAN LYCKANS VISION Alla barn och vuxna ska få möjlighet att utveckla sina inneboende resurser.

Läs mer

Handläggare: Yvonne Westrin. Rapport om utvecklingsprojekt kring arbetsorganisation och arbetstid inom förskolan Återremiss från sammanträde

Handläggare: Yvonne Westrin. Rapport om utvecklingsprojekt kring arbetsorganisation och arbetstid inom förskolan Återremiss från sammanträde Barn och ungdom hìåöëüçäãéåë=pac= = qà åëíéìíä í~åçé= ako=rmqjntrjmr= ëáç=n=esf=ommrjmujnr= Handläggare: Yvonne Westrin Tfn: 508 08 138 Till Kungsholmens Stadsdelsnämnd = Rapport om utvecklingsprojekt

Läs mer

Förskolebarns framtidstro - vår utmaning

Förskolebarns framtidstro - vår utmaning Sid 1 (5) Ving- Åker Förskolebarns framtidstro - vår utmaning Att börja på förskola innebär en stor omställning för familjen. Detta är vi medvetna om och har därför försökt skapa en trygg och stimulerande

Läs mer

Den fortsatta driften av Postiljonens vård- och omsorgsboende

Den fortsatta driften av Postiljonens vård- och omsorgsboende Avdelningen beställare äldreomsorg, funktionsnedsättning, individ och familj inklusive socialpsykiatri Sida 1 (6) 2015-12-09 Handläggare: Per-Ove Mattsson 08 508 18 148 Michael Boström 08 508 18 156 Till

Läs mer

Upphandling av uppdragsutbildning för att vidareutbilda barnskötare till förskollärare

Upphandling av uppdragsutbildning för att vidareutbilda barnskötare till förskollärare Utbildningsförvaltningen Förskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-11-23 Handläggare Linda Hillberg Telefon: 08-50833646 Till Utbildningsnämnden 2017-12-14 Upphandling av uppdragsutbildning

Läs mer

Föreliggande genomlysning utgör ett första steg i detta arbete.

Föreliggande genomlysning utgör ett första steg i detta arbete. Uppsala KOMMUN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Thomson Giggi 2016-03-21 UBN-2016-0860 Utbildningsnämnden Genomlysning av modersmål i förskolan Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Ansökan om godkännande att bedriva enskild förskoleverksamhet på Fårö.

Ansökan om godkännande att bedriva enskild förskoleverksamhet på Fårö. 1 (1) Handläggare Karin Sandberg Täpp Telefon +46 (0)498 26 94 63 E-post karin.sandberg-tapp@gotland.se Diarienr xxxxxxxxx Datum 2010-05-04 Tjänsteutlåtande Ansökan om godkännande att bedriva enskild förskoleverksamhet

Läs mer

Kvartalsrapport mars med prognos

Kvartalsrapport mars med prognos DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Kvartalsrapport mars med prognos 1-2018 Ärende Kommunledningskontoret har upprättat förslag till kvartalsrapport per mars samt helårsprognos för 2018. Resultatet

Läs mer

Regler för fristående förskola och enskild pedagogisk omsorg i Göteborgs Stad. Tillämpas från och med

Regler för fristående förskola och enskild pedagogisk omsorg i Göteborgs Stad. Tillämpas från och med Regler för fristående förskola och enskild pedagogisk omsorg i Göteborgs Stad Tillämpas från och med 2018-07-01 Innehåll Regler för fristående förskola... 4 Förutsättningar för godkännande... 4 Ansökan...

Läs mer

-------1--...1 SUNDA MENINGSFULLA AKTIVA REFLEKTERANDE TRYGGA ANSV ARSFULLA BARN. S-M-A-R-T -A Barn familjedaghem i segeltorp AB

-------1--...1 SUNDA MENINGSFULLA AKTIVA REFLEKTERANDE TRYGGA ANSV ARSFULLA BARN. S-M-A-R-T -A Barn familjedaghem i segeltorp AB S-M-A-R-T -A Barn familjedaghem i segeltorp AB SUNDA MENINGSFULLA AKTIVA REFLEKTERANDE TRYGGA ANSV ARSFULLA BARN -~--~ -- - - ---, HUDDINGE I

Läs mer

Mål för kvällen delge aktuell information och ge utrymme till samtal om Inkludering en förskola för alla barn Dagens innehåll:

Mål för kvällen delge aktuell information och ge utrymme till samtal om Inkludering en förskola för alla barn Dagens innehåll: Förskoleråd 20180122 Mål för kvällen delge aktuell information och ge utrymme till samtal om Inkludering en förskola för alla barn Dagens innehåll: Föregående mötesanteckningar Aktuellt i förskolan Obligatorisk

Läs mer

Svar på kommunbeslut efter tillsyn av förskoleverksamheten

Svar på kommunbeslut efter tillsyn av förskoleverksamheten ÄLVSJÖ STADSDELSFÖRVALTNING BARN, UNGDOM OCH VUXNA BILAGA VP 2012 SID 1 (5) 2011-11-14 Handläggare: Göran Sjödin Telefon: 08-508 21 070 Till Stadsdelsnämnden 2012-12-15 Svar på kommunbeslut efter tillsyn

Läs mer

Riktlinjer för övergången mellan förskola och skola i Stockholms stad från 2013

Riktlinjer för övergången mellan förskola och skola i Stockholms stad från 2013 Södermalms stadsdelsförvaltning Förskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-06-27 Handläggare Ingegerd Appelgren Telefon: 08-508 13 144 Till Till Södermalms stadsdelsnämnd 22 augusti 2013 förskola

Läs mer

Remiss om Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter

Remiss om Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter Bromma stadsdelsförvaltning Avdelning administration Tjänsteutlåtande Dnr 90-18 Sida 1 (6) 2018-03-27 SDN 2018-04-19 Handläggare Sofia Thole Kling Telefon: 08-508 06 158 Till Bromma stadsdelsnämnd Svar

Läs mer