Kemisk Lagring - Storskaliga Batterier

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kemisk Lagring - Storskaliga Batterier"

Transkript

1 Kemisk Lagring - Storskaliga Batterier 25 mars 2008 Sammanfattning Syftet med studien av kemisk lagring har varit att få en ökad förståelse för lagring av energi med hjälp av sekundära (uppladdningsbara) batterier. Elen har tagits tillvara från ett existerande vindkraftverk eller vindkraftspark när efterfrågan har varit låg för att kunna lagras och säljas när efterfrågan är hög. Utifrån detta har beräkningar och dimensionering gjorts för små och storskaligt bruk. Studien visade att det ej är lönsamt med energilagring i batteri. Detta på grund av att vinsten vid försäljning inte täcker upp för investeringskostnaden.

2 Inledning 3 Historia 3 Batterier allmänt 4 Flowbatterier 5 Vanadin Redox Flowbatteri (VRB) 5 Zinkbromid Flowbatteri (ZnBr) 6 Litiumjon batteri (Li-jon) 6 NatriumSvavel batteri (NaS) 6 Metall-luft batteri 7 Vätelagring 8 Jämförelse mellan olika kemiska energilagringstekniker 9 Dimensionering 11 För Privat bruk 11 För allmänt bruk 11 Slutsats & Diskussion 12 Referenser 13 Appendix 14 2(14)

3 Inledning Kemisk lagring av elenergi är vanligt i dagens samhälle i form av batterier, t.ex. i mobiler och bärbara datorer. Dessa är små portabla batterier, men det finns också storskaliga batterier för framförallt såkallad off-peak lagring men också som UPS till reservkraft. Vi ska kolla på dimensionering av ett sådant storskaligt batteri till ett privat vindkraftsverk och undersöka vilket typ av batteri som är bäst lämpat. Många privata vindkraftverk skickar ut sin off-peak ström till stamnätet, vad skulle det krävas för typ och storlek av batteri för att lagra den strömmen istället? Skulle det vara ekonomiskthållbart? Om inte, vilket storlek på kraftverket och batteriet skulle krävas? Historia I oktober 1745 uppfann en holländsk vetenskapsman vid namn Ewald Georg von Kleist den första kondensatorn. Det var en glasburk som med hjälp av två plattor och en elektrisk maskin avgav en kraftig elektrisk laddning. Oberoende av Kleists upptäckt så gjorde en holländsk vetenskapsman samma upptäckt detta år och kallade den för Leidens burk och gjorde den känd för världen. Denna burk var delaktig i uppfinnandet av galvanismen eller processen att framställa energi med hjälp av en kemisk reaktion. Det har fått sitt namn från Luigi Galvani ( ). Luigi var en italiensk doktor som upptäckte att döda grodors ben kontraherades när de vart utsatta för en stöt från Leidens burk. Han drog då slutsatsen att grodans muskel producerade elektricitet. Galavanis korrespondens, Alessandro Volta ( ) utförde samma experiment och fick samma resultat men han nöjde sig dock inte med Luigis slutsats. Volta utförde egna liknande experiment och fick två resultat, han uppfann batteriet och han kunde bevisa att Galvanis slutsats var felaktig. Volta upptäckte att kontakten mellan två olika metaller fick grodans muskler att kontraheras. Detta var motsatsen till Galvanis slutsats och i ett försök att bevisa detta uppfann han det första moderna batteriet. Det består av två elektroder, en av zink och en av koppar. Elektrolyten är svavelsyra. Det används dock inte idag eftersom svavelsyra är farligt även när det är utspätt och skillnaden i potential jämnar dessutom ut sig för fort för att det ska kunna ses som ett rimligt alternativ mot dagens batterier. Det första uthålliga alternativet uppfanns 1859 av en fransk fysiker vid namn Gaston Planté ( ). Det var blysyra batteriet som även vart det första uppladdningsbara batteriet. Denna elektrokemi används fortfarande idag i bilbatterier och står till grund för batterierna som används i UPS. Nästa stora upptäckt stod Georges Leclanché( ) för. Detta när han uppfann att en katod av magnesiumoxid blandat med kol och en anod av zink bildar ett alkaliskt batteri. Dessa är tekniker som står till grund för den storskaliga kemiska energilagring som används idag. 3(14)

4 Batterier allmänt Olika typer att lagra elenergi är elektrokemisklagring, elektrostatiskt (kondensator) och som bränslecell. Den vanligaste typen av batterier är uppbyggd av elektrokemiska celler. Ett vanligt irreversibelt batteri (primärt) är en s.k. galvanisk cell. Ett reversibelt batteri (sekundärt) fungerar som en galvaniskcell (se figur 1)vid urladdning och som en elektrolytisk cell vid laddning. Med andra ord så omvandlar en galvanisk cell kemiskenergi till elenergi och en elektrolytisk cell elenergi till kemiskenergi. Ett batteri består en eller flera celler, varje cell består av två halvceller. Varje halvcell består av en elektrod, antingen den positiva och den negativa elektroden. Elektroderna rör inte varandra utan är elektriskt ihopkopplade genom elektrolytet, som kan vara flytande eller i fast form. Varje cell har en elektromotoriskt kraft (emk) som är bestämd av dess förmåga att leda elektrisk spänning från insidan till utsidan av cellen. Batteriets lagringsförmåga bestäms av skillnad mellan de båda halvcellernas emk, och den interna resistansen. Den interna resistensen leder till förluster och ju mindre den interna resistansen är desto effektivare är batteriet. e V e Positiv elektrod Saltbrygga + - Negativ elektrod Figur 1: illustrerar en principskiss för en galvanisk cell, där V är en voltmeter och urladdning. e visar elektronflödet vid Batterier för storskalig lagring används främst för off-peak lagring och t.ex. som UPS (Utility Power Supply). Off-Peak lagring är att elenergi som genereras på natten lagras för att sedan användas eller säljas på dagen när behovet är större och priset på el är högre. 4(14)

5 Flowbatterier Är en typ uppladdningsbara batterier där elektrolyt innehållandes en eller flera upplösta elektroaktiva ämnen flödar genom en elektrokemiskcell där kemiskenergi omvandlas till elektricitet. Elektrolyt är ett ämne som innehåller fria joner och leder ström. I flowbatteriet lagras elektrolytet i tankar, en positivt laddad och en negativt laddad tank. När elektrolytet flödar genom elektrokemiska cellen sker en kemisk process som gör att den positiva sidan av batteriet oxiderar en elektron från den negativa, därav lagras elektricitet. Olika typer av flowbatterier är redox flowbatteri och hybrid flowbatteri. Det finns tre olika flowbatterier, Vanadin Redox(VRB), Zink Bromid(ZnBr) och Tetrasulfidbromid batteri (PSB). Fördelar med flowbatterier är hög kapacitet, lång livscykel, snabb responstid och hög tolerans för över-/underladdning. Nackdel är att flowbatterier har låg energidensitet. Vanadin Redox Flowbatteri (VRB) Vanadin kan finnas i 4 olika oxidationstillstånd, denna egenskap hos vanadin gör det möjligt att bara använda ett elektroaktivt ämne istället för två. Den största fördelen med VRB är att den kan erbjuda nästan gränslöst med kapacitet genom att använda sig av större och större tankar. Andra fördelar är att VRB tar inte skada vid inaktivitet, har väldigt snabb uppladdnings tid och hög verkningsgrad (~85%). En till fördel med redox flowbatteri jämför med hybrid är en väldigt flexibel layout. Överskotts el Behov Positiv elektrolyt tank. V 5+ V 4+ AC/DC + - Negativ elektrolyt tank. V 3+ V 2+ H + Figur 2: illustrerar ett vanadin redox flowbatteri VRB har flera användningar bland annat. som UPS, främst för dess extremt snabba reaktionstid, och som stora lager av elektricitet. Bland de mest kända VRB batterierna som finns idag är ett 1,5MW UPS system i Japan och ett på Kings Island, Tasmanien. Där används ett VRB med liter av vanadin baserad elektrolyt för lagring av elenergi upp till 800kWh från vindkraft. 5(14)

6 Zinkbromid Flowbatteri (ZnBr) ZnBr är av typen hybrid flowbatteri. Zinkbromidlösningen (elektrolyt) är lagrad i två tankar, en tank lagrar elektrolyt för den positivt laddade elektroden och en för den negativa. När batteriet laddas eller urladdas pumpas elektrolytet genom en reaktor och tillbaka i tanken. Reaktion i reaktorn när elektrolyt pumpas igenom. Laddning Urladdning Negativa elektrod sidan: 2+ Zn + 2e 0 Zn Zn Zn + 2e Positiva elektrod sidan: 2Br Br2 ( aq) + 2e Br + 2 ( aq) 2e 2Br Vid laddning plättenteras Zn med katoden och i anod sidans tank sjunker Br 2 ner i botten av tanken som en tung oljig vätska. Vid urladdning pumpas Br 2 upp till toppen av tanken, så den kan blanda sig igen. Verkningsgraden för ZiBr batteri är ~75%. Litiumjon batteri (Li-jon) Största fördelarna med Li-jon batteriet jämfört med andra batterier är dess extremt höga verkningsgrad (nära 100%), hög energidensitet samt lång livscykel. Medan Li-jon batterier står för 50% av markanden för små portabla batterier finns det stora utmaningar att utveckla storskaliga Li-jon batterier. Framförallt är det den höga produktionskostnaden som sätter stopp för det. NatriumSvavel batteri (NaS) NaS batterier av flera celler (se figur 4) och varje cell består av flytande svavel vid den negativa elektroden och flytande natrium vid positiva, materialen är separerade av ett solit keramisk elektrolyt av aliminium (se figur 3). Elektrolytet släpper bara igenom positivt laddade natrium joner som tillsammans med svavel bildar natriumtetrasulfid 2Na + 4S Na S Flytande Natrium Flytande Svavel Figur 3: Illusterar hur en cell i ett NaS batteri är uppbyggt. 6(14)

7 + Under urladdningen, när positiva Na joner flödar genom elektrolytet och till skalet av cellen och producerar ungefär 2 volt. Processen är reversibel så vid laddning tappar + natriumtetrasulfid en positiv laddad Na tillbaka genom elektrolytet. Cellens temperatur är o C för att denna process ska fungera. Fördelar är att NaS batteriets celler har en hög verkningsgrad (runt 89 %), lång livslängd och gjort av relativt billiga, ofarliga material. En av nackdelarna är att den höga operativa temperaturen och att natrium har hög korrosiv faktor gör att NaS batteri lämpar sig endast som ett storskaligt batteri. Celler Figur 4: Ett NaS-batteri Metall-luft batteri + - Terminal Metall-luft batteri är framförallt en framtida teknologi, för tillfället har metall-luft batterier en livslängd på bara några hundra cyklar och en verkningsgrad på 50 %. Det som lockar med batteriet är att det är väldigt kompakt, billigt och ofarligt. Anoderna i detta batteri är metaller med hög energidensitet så som aluminium och zink som släpper elektroner när de oxideras. Katoderna görs oftast av en porös kolstruktur. Elektrolyten är ofta en bra OH-jon ledare som KOH. 7(14)

8 Vätelagring Väte(H) är det första ämnet i periodsystemet och det vanligaste ämnet i universum. Vid rumstemperatur uppträder väte i form av en tvåatomig, lukt, smak och färglös gas. Denna gas är dock mycket lättantändlig och när vätgas förbränns bildas i stort sett bara vara vatten. Den bidragande orsaken på miljön bestäms av vilken energikälla som används för framställning av gasen. Väte kan även framställas elektrokemiskt genom elektrolys av vatten eller termoelektrokemiskt genom kemiska reaktioner. Detta väte kan sedan lagras för att vid ett senare tillfälle omvandla kemisk energi till elektrisk energi i en bränslecell utan att begränsas av carnotverkningsgraden i förbränningsbaserade system. Lagring av väte har visat sig pålitligt och har tekniska fördelar men kostnaden har varit en nackdel. Vätgasens nackdelar är också att den har lågt energiinnehåll per volymenhet, fungerar dåligt i kallt klimat och brinner med en osynlig låga vilket gör den ogynnsam ur säkerhetssynpunkt. Utveckling behövs i stort sett av hela kedjan, från tillverkning till användning. e Resistans e e e Vätgas ANOD Elektrolyt Syre KATOD Luft Vätgas Vatten Vatten Figur 5: Visar hur vätelagring fungerar. 8(14)

9 Jämförelse mellan olika kemiska energilagringstekniker Idag finns inte någon typ av kemisk energilagringsteknik som uppfyller alla krav vad gäller prestanda och ekonomi. Så för att göra en jämförelse mellan de olika storskaliga kemiska lagringsalternativen så har vi tagit hänsyn till dessa parametrar. Effekttäthet (W/kg) 3 Energitäthet (kwh/ m ) Antal cykler Verkningsgrad (η ) Investeringskostnad delat med verkningsgrad ($/kwh/η ) Jämförelse av effekt- och energitäthet i figur 6, investeringskostnad och antalet livscyklar i figur 7. För graferna nedan i tabellform se appendix Metall-luft 400 KWh/m^3 300 Natriumsvavel Litiumjon Blysyra Vanadin Zinkbromid Bränsleceller Väte W/kg Figur 6: Jämförelse mellan olika batterier. Effekttäthet och energitäthet. 9(14)

10 700 Litiumjon Zinkbromid $/kwh/n Metall-luft Vanadin 200 Natriumsvavel 100 Blysyra 0 Bränsleceller Väte Livscykler Livscyklar Figur 7: Jämförelse mellan olika batterier. Investeringskostnad och antalet livscykler. 10(14)

11 Dimensionering Vid dimensionering av batterier brukar en tumregel vara att hälften av elen som produceras används av producenten själv och resten skickas ut på nätet. Genomsnittet av peaktaxan från nordpools senaste 90 dagar ( ) är 377,50 SEK/MWh vilket ger 0,3775 SEK/KWh. För Privat bruk Enligt broschyren Vindkraft utgiven av svenska energimyndigheten ger ett vindkraftverk på 125 kilowatt med en tornhöjd på 40 meter, en diameter på 29 meter och en medelvind på 5 m/s en årsproduktion på kilowattimmar. Vilket ger att enligt tumregeln ovan ska batteriet dimensioneras för 328 kilowattimmar per dygn. Dimensionering från de olika batterierna ovan ger. Tabell 1: Dimensionering av batterier, dollarkursen 6.11 SEK/$ har använts m Livscykel Inv Kost. (SEK) Inv Kost/Livscykel er 3 Blysyra Litiumjon 3, Metall-luft 0, Natriumsvavel 1, Vanadin Zinkbromid Vilket ger intäkter vid försäljning blir 0, = 124 SEK/Livscykel. Detta ger att den enda lagringsmetoden som genererar vinst är vanadin batteriet. Denna vinst blir = 48 SEK/Livscykel. Denna vinst blir dock inte tillräcklig för att täcka investeringskostnaden vilket ger att även det alternativet måste förkastas. För allmänt bruk Beräkningar på större dimensionering ger att det ej blir lönsamt. Slutsatsen blir således att bygga batterier för att lagra energin från en existerande kraftproducent inte är lönsamt. Detta eftersom att investeringskostnaden ökar då storleken på lagringsenheten ökar, vilket ger att vinsten aldrig blir tillräcklig för att täcka investeringskostnaden. 11(14)

12 Slutsats & Diskussion Det är alltså inte lönsamt att off-peak lagra elenergi i små mängder om man har tillgång till ett stamnät. Detta på grund av att vinsten vid försäljning inte täcker upp för investeringskostnaden. Den enda vinsten som kan göras med hjälp av batterier är att om dessa redan från början byggs i kombination med en kraftproducent så att kraftproducenten kan dimensioneras ner och på så sätt få en lägre investeringskostnad. Det finns dock potential för batterier, till exempel används ett vanadin redox batteri på Kings Island, Tasmanien vilket ligger avskilt och inte har tillgång till ett stamnät. Detta gör att de måste lagra överskotts elenergi för att inte förlora den. Installationen av batteriet har minskat användningen av kol för reglering av nätet. Det är mycket möjligt att detta kommer att bli lönsamt med vidareutveckling av befintliga tekniker. Framförallt litiumjon batteriet har goda förutsättningar om investeringskostnaden sjunker. 12(14)

13 Referenser Thermal Energy Storage, - Systems and applications av I Dincer and M A Rosen _sheet.pdf Energy Storage: A Nontechnical Guide Av Richard Baxter 13(14)

14 Appendix Tabell 2: Jämförelse mellan olika energilagringsteknike där bensin använts som referens,. er W/kg 3 KWh/ m Livscykel η ($/kwh/η ) Blysyra Bränsleceller Väte ,5 Lithiumjon Metall-luft Natriumsvavel Vandadin Zinkbromid Bensin ,3 14(14)

Lagring av energi. Hanna-Mari Kaarre

Lagring av energi. Hanna-Mari Kaarre Lagring av energi Hanna-Mari Kaarre Allmänt Lagring av energi blir allt viktigare då förnybara energikällor, som vind- och solenergi, blir vanligare Produktionen av förnybar energi är oregelbunden, ingen

Läs mer

Fö 13 - TSFS11 Energitekniska system Batterier

Fö 13 - TSFS11 Energitekniska system Batterier Fö 13 - TSFS11 Energitekniska system Batterier Mattias Krysander 26 maj 2015 Dagens föreläsning 1 Introduktion 2 Grunder i batteri-kemi 3 Cellens elektromotoriska kraft (emk) 4 Teoretisk kapacitet: laddningstäthet,

Läs mer

Kap 8 Redox-reaktioner. Reduktion/Oxidation (elektrokemi)

Kap 8 Redox-reaktioner. Reduktion/Oxidation (elektrokemi) Kap 8 Redox-reaktioner Reduktion/Oxidation (elektrokemi) Zinkbleck (zinkplåt) i en kopparsulfatlösning Zn (s) + CuSO 4 (aq) Zn (s) + Cu 2+ (aq) + SO 4 2+ (aq) Vad händer? Magnesium brinner i luft Vad

Läs mer

TEKNIKER FÖR LAGRING AV STORA MÄNGDER

TEKNIKER FÖR LAGRING AV STORA MÄNGDER 2010-09-27 LTH TEKNIKER FÖR LAGRING AV STORA MÄNGDER ELEKTRISK ENERGI Energitransporter Erdzan Hodzic, Olle Lagerblad, Peter Larsson Sammanfattning I den här rapporten berör vi tekniker för lagring av

Läs mer

Bränslecell. Av: Petter Andersson Klass:EE1b Kaplanskolan, Skellefteå 2015-02-12

Bränslecell. Av: Petter Andersson Klass:EE1b Kaplanskolan, Skellefteå 2015-02-12 Bränslecell Av: Petter Andersson Klass:EE1b Kaplanskolan, Skellefteå 2015-02-12 Innehållsförteckning S. 2-3 Utvinning av energi S. 4-5 Kort historik S. 6-7 Energiomvandlingar S. 8-9 Miljövänlighet S.

Läs mer

Galvaniska element. Niklas Dahrén

Galvaniska element. Niklas Dahrén Galvaniska element Niklas Dahrén Galvaniska element/celler ü Olika anordningar som skapar elektrisk energi utifrån kemiska reaktioner (redoxreaktioner) kallas för galvaniska element (eller galvaniska celler).

Läs mer

Repetition av hur en atom blir en jon.

Repetition av hur en atom blir en jon. Repetition av hur en atom blir en jon. ex. 11 Na Det finns en elektron i det yttersta skalet. Natrium vill bli av med den för att få fullt i sitt yttersta skal. Natrium ger då bort den och natriumatomen

Läs mer

Kemiska beteckningar på de vanligaste atomslagen - känna till jonladdning på de vanligaste olika kemiska jonerna

Kemiska beteckningar på de vanligaste atomslagen - känna till jonladdning på de vanligaste olika kemiska jonerna Elektrokemi Kemiska beteckningar på de vanligaste atomslagen - känna till jonladdning på de vanligaste olika kemiska jonerna Elektrokemiska spänningsserien: Alla metaller i det periodiska systemet finns

Läs mer

Galvaniska element. Niklas Dahrén

Galvaniska element. Niklas Dahrén Galvaniska element Niklas Dahrén Galvaniska element/celler Olika anordningar som skapar elektrisk energi utifrån kemiska reaktioner (redoxreaktioner) kallas för galvaniska element (eller galvaniska celler).

Läs mer

FYSIK ELEKTRICITET. Årskurs 7-9

FYSIK ELEKTRICITET. Årskurs 7-9 FYSIK ELEKTRICITET Årskurs 7-9 UNDER DETTA AVSNITT FÅR DU LÄRA DIG: Hur utforskandet av elektriska laddningar lett till dagens kunskap om spänning, ström och resistans Hur man ritar och kopplar elektriska

Läs mer

Kapitel 18. Elektrokemi. oxidation-reduktion (redox): innebär överföring av elektroner från ett reduktionsmedel till ett oxidationsmedel.

Kapitel 18. Elektrokemi. oxidation-reduktion (redox): innebär överföring av elektroner från ett reduktionsmedel till ett oxidationsmedel. Kapitel 18 Innehåll Kapitel 18 Elektrokemi 18.1 Balansera Redoxreaktionslikheter 18.2 Galvaniska celler 18.3 Standardreduktionspotentialer 18.4 Cellpotentialer, Elektriskt arbete och Fri energi 18.5 Cellpotentialens

Läs mer

** Bil med bränslecell

** Bil med bränslecell ** Bil med bränslecell Kort version Bränslecellsbilen demonstreras av personalen Prova att köra bilen direkt med solcell Hur går det när ljuset blir svagt Kör bilen med hjälp av bränslecellen. Följ anvisningarna

Läs mer

Kapitel 18. Elektrokemi

Kapitel 18. Elektrokemi Kapitel 18 Elektrokemi Kapitel 18 Innehåll 18.1 Balansera Redoxreaktionslikheter 18.2 Galvaniska celler 18.3 Standardreduktionspotentialer 18.4 Cellpotentialer, Elektriskt arbete och Fri energi 18.5 Cellpotentialens

Läs mer

Bränslecell. Kaplanskolan Klass: EE1B 2015-02-12. Av: Hannes Laestander

Bränslecell. Kaplanskolan Klass: EE1B 2015-02-12. Av: Hannes Laestander Bränslecell Kaplanskolan Klass: EE1B 2015-02-12 Av: Hannes Laestander Innehållsförteckning * Kort Historik * Hur man utvinner energi från energikällan * Energiomvandlingar * Miljö * Användning * Framtid

Läs mer

Hur gör man. Så fungerar det

Hur gör man. Så fungerar det 14. Bli ett batteri! Hur gör man Lägg din ena hand på kopparplattan och den andra handen på aluminiumplattan. Vad händer? Så fungerar det Inuti pelaren går en elektrisk ledning från kopparplattan, via

Läs mer

Spänningsserien och galvaniska element. Niklas Dahrén

Spänningsserien och galvaniska element. Niklas Dahrén Spänningsserien och galvaniska element Niklas Dahrén Metaller som reduktionsmedel ü Metaller avger gärna sina valenselektroner 0ll andra ämnen p.g.a. låg elektronega.vitet och e3ersom de metalljoner som

Läs mer

Elektriska och elektroniska fordonskomponenter. Föreläsning 6

Elektriska och elektroniska fordonskomponenter. Föreläsning 6 Elektriska och elektroniska fordonskomponenter Föreläsning 6 1 Växelström - komponenter Växelström beskrivs enklast i komplex form Kräver kännedom om komplex analys Grund för signalteori Lösningsmetoder

Läs mer

4:2 Ellära: ström, spänning och energi. Inledning

4:2 Ellära: ström, spänning och energi. Inledning 4:2 Ellära: ström, spänning och energi. Inledning Det samhälle vi lever i hade inte utvecklats till den höga standard som vi ser nu om inte vi hade lärt oss att utnyttja elektricitet. Därför är det viktigt

Läs mer

LIKSTRÖM. Spänningsaggregat & Strömaggregat Q=1 C I=1 A. t=1 s. I Q t. I dq dt. Ström

LIKSTRÖM. Spänningsaggregat & Strömaggregat Q=1 C I=1 A. t=1 s. I Q t. I dq dt. Ström LKSTRÖM Spänningsaggregat & Strömaggregat + Ström Q=1 C =1 A Q t dq dt t=1 s Referensriktning: Strömriktningen är densamma som positiva laddningars rörelseriktning. Ström och spänningskällor Batterier

Läs mer

Lagring av energi från vindkraft

Lagring av energi från vindkraft EXAMENSARBETE 15 P Datum (2012-04-15) Lagring av energi från vindkraft Bild: ABB Elev:Axel Lumbojev Handledare: Anna Josefsson Sammanfattning Vindkraften är en intermittent kraftkälla, den fungerar bara

Läs mer

Think, pair, share. Vad tänker du på när du hör ordet elektricitet? Vad vill du veta om elektricitet?

Think, pair, share. Vad tänker du på när du hör ordet elektricitet? Vad vill du veta om elektricitet? Think, pair, share Vad tänker du på när du hör ordet elektricitet? Vad vill du veta om elektricitet? Elektricitet och magnetism Frågeställningar utifrån det centrala innehållet Vad är spänning (U), hur

Läs mer

Tillståndsmaskin (Se separat skrift Tillståndsdiagram som hör till föreläsningen) insignal = övergångsvillkor, tillstånd, utsignal Switch Case

Tillståndsmaskin (Se separat skrift Tillståndsdiagram som hör till föreläsningen) insignal = övergångsvillkor, tillstånd, utsignal Switch Case Elektroteknik MF1016 föreläsning 8, MF1017 föreläsning 6 Tillståndsmaskin (Se separat skrift Tillståndsdiagram som hör till föreläsningen) insignal = övergångsvillkor, tillstånd, utsignal Switch Case Hållbar

Läs mer

Company Presentation

Company Presentation Company Presentation E x i d e En av världens största tillverkare av energi lagringssystem (bly-syra batterier) Omsättning 19 miljarder SEK, varav 1,5 miljarder SEK i Norden. Vi har verksamhet i mer än

Läs mer

Fortbildning i elektrokemi för lärare i grundskolan och gymnasiet. KRC, SU, 160406

Fortbildning i elektrokemi för lärare i grundskolan och gymnasiet. KRC, SU, 160406 Fortbildning i elektrokemi för lärare i grundskolan och gymnasiet. KRC, SU, 160406 Lars Eriksson, Vivi-Ann Långvik Lars.eriksson@mmk.su.se viviann@krc.su.se Aproximativt schema (gammalt) 09.30 10.00 Introduktion,

Läs mer

***** Testa laddbara batterier

***** Testa laddbara batterier ***** Testa laddbara batterier Kort version Ett laddbart batteri laddar man upp med energi från solceller eller från elnätet. Men får man tillbaka lika mycket energi som man stoppar in? Så här kan du göra

Läs mer

Biobränsle. Effekt. Elektricitet. Energi. Energianvändning

Biobränsle. Effekt. Elektricitet. Energi. Energianvändning Biobränsle X är bränslen som har organiskt ursprung, biomassa, och kommer från de växter som lever på vår jord just nu. Exempel på X är ved, rapsolja, biogas och vissa typer av avfall. Effekt Beskriver

Läs mer

Föreläsnng 1 2005-11-02 Sal alfa. 08.15 12.00

Föreläsnng 1 2005-11-02 Sal alfa. 08.15 12.00 LE1460 Föreläsnng 1 2005-11-02 Sal alfa. 08.15 12.00 pprop. Föreslagen kurslitteratur Elkretsanalys av Gunnar Petersson KTH Det finns en många böcker inom detta område. Dorf, Svoboda ntr to Electric Circuits

Läs mer

Fortbildning i elektrokemi för lärare i grundskolan och gymnasiet. KRC, SU,

Fortbildning i elektrokemi för lärare i grundskolan och gymnasiet. KRC, SU, Fortbildning i elektrokemi för lärare i grundskolan och gymnasiet. KRC, SU, 171031 Lars Eriksson, Jenny Olander Lars.eriksson@mmk.su.se Jenny.olander@krc.su.se Aproximativt schema (gammalt) 09.30 10.00

Läs mer

Company Presentation

Company Presentation Company Presentation E x i d e En av världens största tillverkare av energi lagringssystem (bly-syra batterier) Omsättning 19 miljarder SEK, varav 1,5 miljarder SEK i Norden. Vi har verksamhet i mer än

Läs mer

ELEKTRICITET. http://www.youtube.com/watch?v=fg0ftkaqz5g

ELEKTRICITET. http://www.youtube.com/watch?v=fg0ftkaqz5g ELEKTRICITET ELEKTRICITET http://www.youtube.com/watch?v=fg0ftkaqz5g ELEKTRICITET Är något vi använder dagligen.! Med elektricitet kan man flytta energi från en plats till en annan. (Energi produceras

Läs mer

Bergvärme. Biobränsle. Biogas. Biomassa. Effekt. X är värmen i berggrundens grundvatten. med hjälp av värmepump.

Bergvärme. Biobränsle. Biogas. Biomassa. Effekt. X är värmen i berggrundens grundvatten. med hjälp av värmepump. Bergvärme X är värmen i berggrundens grundvatten. Detta kan utnyttjas för uppvärmning med hjälp av värmepump. Biobränsle Bränslen som har organiskt ursprung och kommer från de växter som finns på vår jord

Läs mer

Bränsleceller. Av: Simon Marklund EE1a Kaplanskolan Skellefteå

Bränsleceller. Av: Simon Marklund EE1a Kaplanskolan Skellefteå Bränsleceller Av: Simon Marklund EE1a Kaplanskolan Skellefteå Innehållsförteckning: Historian bakom bränslecellen...sid 2-3 Hur utvinner man energi från bränsleceller?...sid 4-6 Vilka energiomvandlingar

Läs mer

Elektriska signaler finns i våra kroppar.

Elektriska signaler finns i våra kroppar. Ellärans grunder Elektriska signaler finns i våra kroppar. Från örat till hjärnan när vi hör Från ögonen till hjärnan när vi ser När vi tänker och gör saker sänds elektriska signaler från hjärnan till

Läs mer

Biobränsle. Biogas. Effekt. Elektricitet. Energi

Biobränsle. Biogas. Effekt. Elektricitet. Energi Biobränsle X är bränslen som har organiskt ursprung, biomassa, och kommer från de växter som lever på vår jord just nu. Exempel på X är ved, rapsolja, biogas och vissa typer av avfall. Biogas Gas som består

Läs mer

Alla papper, även kladdpapper lämnas tillbaka.

Alla papper, även kladdpapper lämnas tillbaka. Maxpoäng 66 g 13 vg 28 varav 4 p av uppg. 18,19,20,21 mvg 40 varav 9 p av uppg. 18,19,20,21 Alla papper, även kladdpapper lämnas tillbaka. 1 (2p) En oladdad atom innehåller 121 neutroner och 80 elektroner.

Läs mer

Materia Sammanfattning. Materia

Materia Sammanfattning. Materia Materia Sammanfattning Material = vad föremålet (materiel) är gjort av. Materia finns överallt (består av atomer). OBS! Materia Något som tar plats. Kan mäta hur mycket plats den tar eller väga. Materia

Läs mer

Biobränsle. Biogas. Biomassa. Effekt. Elektricitet

Biobränsle. Biogas. Biomassa. Effekt. Elektricitet Biobränsle Bränslen som har organiskt ursprung och kommer från de växter som finns på vår jord just nu. Exempelvis ved, rapsolja, biogas, men även från organiskt avfall. Biogas Gas, huvudsakligen metan,

Läs mer

Svar till Tänk ut-frågor i faktaboken

Svar till Tänk ut-frågor i faktaboken Sid. 269 13.1 Vad menas med att en metall ar adel? Den reagerar inte sa latt med andra amnen, den reagerar inte med saltsyra. 13.2 Ge exempel pa tre oadla metaller. Li, Mg, Al, Zn, Fe, Pb 13.3 Ge exempel

Läs mer

TRAFIKDAGE 2018, ÅLBORG ÅSE BYE, PROJEKTLEDARE BLUE MOVE

TRAFIKDAGE 2018, ÅLBORG ÅSE BYE, PROJEKTLEDARE BLUE MOVE TRAFIKDAGE 2018, ÅLBORG ÅSE BYE, PROJEKTLEDARE BLUE MOVE Mål The Blue Move for Green Economy skall främja användningen av vätgas från förnybar energi genom att utveckla och öka kunskapen om affärsmodeller

Läs mer

Energiuppgifter. 2. Har reaktanterna (de reagerande ämnena) eller reaktionsprodukterna störst entalpi vid en exoterm reaktion? O (s) H 2.

Energiuppgifter. 2. Har reaktanterna (de reagerande ämnena) eller reaktionsprodukterna störst entalpi vid en exoterm reaktion? O (s) H 2. Energiuppgifter Litterarum radices amarae, fructus dulces 1. Ange ett svenskt ord som är synonymt med termen entalpi. 2. Har reaktanterna (de reagerande ämnena) eller reaktionsprodukterna störst entalpi

Läs mer

Solceller Fusion Energin från solen kommer från då 2 väteatomer slås ihop till 1 heliumatom, fusion Väte har en proton, helium har 2 protoner Vid ekvatorn ger solen 3400 kwh/m 2 och år I Sverige ger solen

Läs mer

Elektricitet och magnetism

Elektricitet och magnetism Elektricitet och magnetism Eldistribution Laddning Ett grundläggande begrepp inom elektricitetslära är laddning. Under 1700-talet fann forskarna två sorters laddning POSITIV laddning och NEGATIV laddning

Läs mer

Lagring av överskottsel

Lagring av överskottsel Lagring av överskottsel Delrapport i projektet Energiomställning för lokal ekonomisk utveckling Hassan Salman, EKS Consulting 2014-12-17 Lagring av ö versköttsel Norra Sveriges stora naturresurser för

Läs mer

Elektroteknik MF1016 föreläsning 8, MF1017 föreläsning 6

Elektroteknik MF1016 föreläsning 8, MF1017 föreläsning 6 Elektroteknik MF1016 föreläsning 8, MF1017 föreläsning 6 Tillståndsmaskin (Tillståndsdiagram) insignal = övergångsvillkor, tillstånd, utsignal Switch Case Hållbar utveckling Framdrivning av elbilar och

Läs mer

Spänning, ström och energi!

Spänning, ström och energi! Spänning, ström och energi! Vi lever i ett samhälle som inte hade haft den höga standard som vi har nu om inte vi hade lärt oss att utnyttja elektricitet. Därför är det viktigt att lära sig förstå några

Läs mer

Joner Syror och baser 2 Salter. Kemi direkt sid. 162-175

Joner Syror och baser 2 Salter. Kemi direkt sid. 162-175 Joner Syror och baser 2 Salter Kemi direkt sid. 162-175 Efter att du läst sidorna ska du kunna: Joner Förklara skillnaden mellan en atom och en jon. Beskriva hur en jon bildas och ge exempel på vanliga

Läs mer

* Elförsörjning med solceller

* Elförsörjning med solceller * Elförsörjning med solceller Kort version Denna utrustning får endast demonstreras av personal. Vad kan man använda elenergin från solcellen till Vad händer med elenergin från solcellen om man inte använder

Läs mer

Kommentarer till målen inför fysikprovet. Magnetism & elektricitet

Kommentarer till målen inför fysikprovet. Magnetism & elektricitet Kommentarer till målen inför fysikprovet Magnetism & elektricitet Skillnaden mellan spänning, ström och resistans Spänningen är själva drivkraften av strömmen och mäts i enheten volt, V. Finns ingen spänning

Läs mer

Solpaneler. Solpanelssystem: Solpanelssystemet består av: Solpanel Regulator Batteribank

Solpaneler. Solpanelssystem: Solpanelssystemet består av: Solpanel Regulator Batteribank Solpaneler Solpanelen är en anordning som omvandlar solenergin till elektricitet. Solljuset absorberas av solcellsmaterialet därefter sparkas elektroner ut ur materialet, dessa leds i en externkrets och

Läs mer

Efter avsnittet ska du:

Efter avsnittet ska du: ELLÄRA Kapitel 3 Efter avsnittet ska du: veta vad som menas med att ett föremål är elektriskt laddat kunna förklara vad elektricitet är veta vad som menas med strömstyrka, spänning och resistans samt känna

Läs mer

VÄTGAS. Biogas Fordonsgas Gasol Naturgas Vätgas

VÄTGAS. Biogas Fordonsgas Gasol Naturgas Vätgas VÄTGAS Biogas Fordonsgas Gasol Naturgas Vätgas Frågor och svar om vätgas I dag används stora mängder vätgas som råvara inom industrin. I framtiden kan vätgasen även bli en viktig pusselbit i samhällets

Läs mer

Kan vi täcka energibehovet med solceller?

Kan vi täcka energibehovet med solceller? Sjöbo Solpark Kan vi täcka energibehovet med solceller? Målsättning Bevisa att solel fungerar på stor skala i Sverige Målsättningar med projektet: Driva fram ett stort projekt som referensprojekt för framtida

Läs mer

Elektrolysvatten. Miljövänlig teknologi för vattenrening,desinfektion och sterilisering

Elektrolysvatten. Miljövänlig teknologi för vattenrening,desinfektion och sterilisering Elektrolysvatten Miljövänlig teknologi för vattenrening,desinfektion och sterilisering 1 Aquacode AB har specialiserat sig på att erbjuda kostnadseffektiva, miljövänliga och hälsoofarliga lösningar för

Läs mer

Battery management BATTERY MANAGEMENT

Battery management BATTERY MANAGEMENT BATTERY MANAGEMENT Battery management BATTERY MANAGEMENT 1 Innehållsförteckning Vad man bör veta om batterier... 2 Vad är ett batteri?... 2 Batteriets funktion... 2 Urladdning... 2 Laddning... 2 Batterityper...

Läs mer

Arbete TD9 Bränslecell

Arbete TD9 Bränslecell Arbete TD9 Bränslecell 1 INLEDNING Energi- och klimatoron har under 2000-talet ställt välfärdssamhället inför en betydande utmaning: elproduktionen måste bli effektivare och renare. En av de mest lovande

Läs mer

PM i Punktsvetsning. Produktutveckling 3 KPP039 HT09. Lärare: Rolf Lövgren

PM i Punktsvetsning. Produktutveckling 3 KPP039 HT09. Lärare: Rolf Lövgren PM i Punktsvetsning Produktutveckling 3 KPP039 HT09 Lärare: Rolf Lövgren Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Svetsning...3 Historia...3 Medeltiden...3 1800-talet...3 1900-talet...3 Resistanssvetsning...3

Läs mer

Vad är miljöproblemen?

Vad är miljöproblemen? Batterier och miljö Thomas Lindhqvist IIIEE Batterier Galvaniska celler (elektrokemiska) Kondensatorer Bränsleceller Engångsbatterier Uppladdningsbara (ackumulatorer) 8 oktober 2007 Batterityp Bilbatteri

Läs mer

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ Biogas Förnybar biogas ett klimatsmart alternativ Biogas Koldioxidneutral och lokalt producerad Utsläppen av koldioxid måste begränsas. För många är det här den viktigaste frågan just nu för att stoppa

Läs mer

Elektrokemi. KEMA02 VT2012, Kemiska Institutionen LU /KEBergquist F9

Elektrokemi. KEMA02 VT2012, Kemiska Institutionen LU /KEBergquist F9 Elektrokemi 1 anod (oxida0on) och katod (reduk0on) halvcellsreak0on cellreak0on cellpoten0al a8 teckna cellschema standard- vätgascellen och standardpoten0aler galvaniskt element vs. elektroly0sk cell

Läs mer

4. Om dioden inte lyser: Vänd den så att den första tråden rör zinkspiken och den andra tråden rör kopparspiken.

4. Om dioden inte lyser: Vänd den så att den första tråden rör zinkspiken och den andra tråden rör kopparspiken. Elproduktion åk 5-6; station a) Potatisbatteri Koppla ihop åtminstone 6 potatisar så här: 1. En kopparspik i en potatis sitter ihop med en zinkspik i nästa potatis. 2. Spikarna får inte ta ihop inne i

Läs mer

Spänningsförsörjning. Olika typer av aggregat speciellt med switchteknik

Spänningsförsörjning. Olika typer av aggregat speciellt med switchteknik Spänningsförsörjning Olika typer av aggregat speciellt med switchteknik Varför spänningsaggregat? 2005-10-18 Strömförsörjning ESS010 1 Översikt AC-AC (Växelspänning till växelspänning) Omvandlare mellan

Läs mer

Nya begrepp i elektrokemi

Nya begrepp i elektrokemi Nya begrepp i elektrokemi 1 Elektrolys och elektroly4ska processer Laddningsmängd i elektrokemiska processer Rening av råkoppar Galvanisering av järn (elförzinkning) Energiförbrukning Klor- alkaliprocessen

Läs mer

rep NP genomgång.notebook March 31, 2014 Om du har samma volym av två olika ämnen så kan de väga helt olika. Det beror på ämnets densitet.

rep NP genomgång.notebook March 31, 2014 Om du har samma volym av två olika ämnen så kan de väga helt olika. Det beror på ämnets densitet. 1. Materia 2. Ellära 3. Energi MATERIA Densitet = Hur tätt atomerna sitter i ett ämne Om du har samma volym av två olika ämnen så kan de väga helt olika. Det beror på ämnets densitet. Vattnets densitet

Läs mer

Tentamen i Energilagringsteknik C 5p

Tentamen i Energilagringsteknik C 5p UMEÅ UNIVERSIE illämpad fysik och elektronik Åke Fransson Lars Bäckström entamen i Energilagringsteknik C 5p Datum: 006-06-08, tid: 08:30 14.30 Hjälpmedel: Kursboken: hermal Energy Storage - systems and

Läs mer

Vad är energi? Förmåga att utföra arbete.

Vad är energi? Förmåga att utföra arbete. Vad är energi? Förmåga att utföra arbete. Vad är arbete i fysikens mening? Arbete är att en kraft flyttar något en viss vägsträcka. Vägen är i kraftens riktning. Arbete = kraft väg Vilken är enheten för

Läs mer

Q I t. Ellära 2 Elektrisk ström, kap 23. Eleonora Lorek. Ström. Ström är flöde av laddade partiklar.

Q I t. Ellära 2 Elektrisk ström, kap 23. Eleonora Lorek. Ström. Ström är flöde av laddade partiklar. Ellära 2 Elektrisk ström, kap 23 Eleonora Lorek Ström Ström är flöde av laddade partiklar. Om vi har en potentialskillnad, U, mellan två punkter och det finns en lämplig väg rör sig laddade partiklar i

Läs mer

Koll på NO kapitel 5 Energi, sidan NTA, Kretsar kring el

Koll på NO kapitel 5 Energi, sidan NTA, Kretsar kring el Energi Detta ska du kunna! Koll på NO kapitel 5 Energi, sidan 68-83 Ge exempel på vad du och samhället använder energi till. Sidan 70,72 Förstå vad energiprincipen är. Sidan 70-71 Beskriv de olika energiformerna.

Läs mer

6. Likströmskretsar. 6.1 Elektrisk ström, I

6. Likströmskretsar. 6.1 Elektrisk ström, I 6. Likströmskretsar 6.1 Elektrisk ström, I Elektrisk ström har definierats som laddade partiklars rörelse mer specifikt som den laddningsmängd som rör sig genom en area på en viss tid. Elström kan bestå

Läs mer

Val av truckbatteri och laddare

Val av truckbatteri och laddare Val av truckbatteri och laddare Batteriet är truckens hjärta Utan bröd inga dåd Hjärna och muskler rätt kombination av laddare och batteri gör vardagen lättare 1 Truckbatterier - allmänt Konstruktion Seriekopplade

Läs mer

VINDKRAFT. Alternativ Användning

VINDKRAFT. Alternativ Användning Datum (2012-03-14) VINDKRAFT Alternativ Användning Elev: Andreas Krants Handledare: Anna Josefsson Sammanfattning Alternativa användningssätt för vindkraft är vad denna rapport handlar om, och med alternativ

Läs mer

VÅG OCH TIDDVATTEN. bild:1. El och energi programmet på Kaplanskolan i Skellefteå

VÅG OCH TIDDVATTEN. bild:1. El och energi programmet på Kaplanskolan i Skellefteå VÅG OCH TIDDVATTEN bild:1 Wincent.Grönlund klass: EE1c El och energi programmet på Kaplanskolan i Skellefteå Hej jag heter Wincent Grönlund Jag fick till uppgift att skriva om våg och tidvatten kraft.

Läs mer

B) Du ska kunna förklara vad energiprincipen är. C) Du ska kunna vilka former av energi som elektricitet kan omvandlas till.

B) Du ska kunna förklara vad energiprincipen är. C) Du ska kunna vilka former av energi som elektricitet kan omvandlas till. Instuderingsfrågor inför provet om elektricitet ht-2018 Hej! vecka 46 är det dags för prov om elektricitet. I detta dokument hittar du instuderingsuppgifter. Du hittar svaren antingen i texterna nedan

Läs mer

Instuderingsfrågor Arbete och Energi

Instuderingsfrågor Arbete och Energi Instuderingsfrågor Arbete och Energi 1. Skriv ett samband (en formel) där kraft, arbete och väg ingår. 2. Vad menas med friktionskraft? 3. Hur stort arbete behövs för att lyfta en kartong som väger 5 kg

Läs mer

Införa begreppen ström, strömtäthet och resistans Ohms lag Tillämpningar på enkla kretsar Energi och effekt i kretsar

Införa begreppen ström, strömtäthet och resistans Ohms lag Tillämpningar på enkla kretsar Energi och effekt i kretsar Kapitel: 25 Ström, motstånd och emf (Nu lämnar vi elektrostatiken) Visa under vilka villkor det kan finnas E-fält i ledare Införa begreppet emf (electromotoric force) Beskriva laddningars rörelse i ledare

Läs mer

Korrosion laboration 1KB201 Grundläggande Materialkemi

Korrosion laboration 1KB201 Grundläggande Materialkemi Korrosion laboration 1KB201 Grundläggande Materialkemi Utförs av: William Sjöström (SENSUR) Rapport skriven av: William Sjöström Sammanfattning Om en metall inte är stabil i den omgivande miljön så kan

Läs mer

3. Potentialenergi i elfält och elektrisk potential

3. Potentialenergi i elfält och elektrisk potential 3. Potentialenergi i elfält och elektrisk potential 3.1 Potentiell energi i elfält Vi betraktar en positiv testladdning som förs i närheten av en annan laddning. I det första fallet är den andra laddningen

Läs mer

Facit. Rätt och fel på kunskapstesterna.

Facit. Rätt och fel på kunskapstesterna. Facit. Rätt och fel på kunskapstesterna. Kunskapstest: Energikällorna. Rätt svar står skrivet i orange. 1. Alla använder ordet energi, men inom naturvetenskapen används en definition, dvs. en tydlig förklaring.

Läs mer

Fotoelektriska effekten

Fotoelektriska effekten Fotoelektriska effekten Bakgrund År 1887 upptäckte den tyska fysikern Heinrich Hertz att då man belyser ytan på en metallkropp med ultraviolett ljus avges elektriska laddningar från ytan. Noggrannare undersökningar

Läs mer

Grundläggande Kemi 1

Grundläggande Kemi 1 Grundläggande Kemi 1 Det mesta är blandningar Allt det vi ser runt omkring oss består av olika ämnen ex vatten, socker, salt, syre och guld. Det är sällan man träffar på rena ämnen. Det allra mesta är

Läs mer

Solceller. Producera egen el - en lysande idé!

Solceller. Producera egen el - en lysande idé! Solceller Producera egen el - en lysande idé! Tyst, ren och oändlig Rakt ovanför ditt huvud finns en fantastisk energikälla solen. Ren, tyst, miljövänlig och oändlig. Och gratis. För alla. Solenergin kan

Läs mer

VÅR SOL VÅR ENERGI VÅR SOL. Batterier som laddas av solen i Askersund

VÅR SOL VÅR ENERGI VÅR SOL. Batterier som laddas av solen i Askersund VÅR SOL VÅR ENERGI Batterier som laddas av solen i Askersund 20180425 Lars-Göran Karlsson VÅR SOL Består av 73,46% väte 400 kvadriljoner watt (400 +24 nollor!) Ca 6000gr på ytan Ca 1000W/kvm når jordens

Läs mer

Svar: Extra många frågor Energi

Svar: Extra många frågor Energi Svar: Extra många frågor Energi 1. Vad menas med arbete i fysikens mening? En kraft flyttar något en viss väg. Kraften är i vägens riktning. 2. Alva bär sin resväska i handen från hemmet till stationen.

Läs mer

Koppla ihop åtminstone 6 potatisar så här: Potatisar, eller potatisbitar, kopparspikar, zinkspikar, lysdiod 1,5 V, ledningstråd.

Koppla ihop åtminstone 6 potatisar så här: Potatisar, eller potatisbitar, kopparspikar, zinkspikar, lysdiod 1,5 V, ledningstråd. Elproduktion åk 5-6; station a) Potatisbatteri Koppla ihop åtminstone 6 potatisar så här: Potatisar, eller potatisbitar, kopparspikar, zinkspikar, lysdiod 1,5 V, ledningstråd. 1. En kopparspik i en potatis

Läs mer

Att gnida glas med kattskinn gör att glaset blir positivt laddat och att gnida plast med kattskinn ger negativ laddning på plasten.

Att gnida glas med kattskinn gör att glaset blir positivt laddat och att gnida plast med kattskinn ger negativ laddning på plasten. Experiment 1: Visa att det finns laddningar, att de kan ha olika tecken, samma laddning repellera varandra, olika laddning attrahera varandra. Visa att det finns elektriska fält. Material: Två plaststavar,

Läs mer

Grundläggande energibegrepp

Grundläggande energibegrepp Grundläggande energibegrepp 1 Behov 2 Tillförsel 3 Distribution 4 Vad är energi? Försök att göra en illustration av Energi. Hur skulle den se ut? Kanske solen eller. 5 Vad är energi? Energi används som

Läs mer

TENTAMEN. Tekniskt-Naturvetenskapligt basår Kurs: Fysik A, Basterminen del 1 Hjälpmedel: Miniräknare, formelsamling.

TENTAMEN. Tekniskt-Naturvetenskapligt basår Kurs: Fysik A, Basterminen del 1 Hjälpmedel: Miniräknare, formelsamling. Umeå Universitet TENTAMEN Tekniskt-Naturvetenskapligt basår Kurs: Fysik A, Basterminen del 1 Hjälpmedel: Miniräknare, formelsamling Lärare: Joakim Lundin, Magnus Cedergren, Karin Due, Jonas Larsson Datum:

Läs mer

Bedömning av korrosionstillstånd i armering med elektrokemiska mätmetoder. Johan Ahlström Johan.ahlstrom@swerea.se

Bedömning av korrosionstillstånd i armering med elektrokemiska mätmetoder. Johan Ahlström Johan.ahlstrom@swerea.se Bedömning av korrosionstillstånd i armering med elektrokemiska mätmetoder Johan Ahlström Johan.ahlstrom@swerea.se 1 Innehåll Kort teori Potentialkartering Linjär polarisationsresistansteknik 2 Teori Jonledare:

Läs mer

VAD ÄR KEMI? Vetenskapen om olika ämnens: Egenskaper Uppbyggnad Reaktioner med varandra KEMINS GRUNDER

VAD ÄR KEMI? Vetenskapen om olika ämnens: Egenskaper Uppbyggnad Reaktioner med varandra KEMINS GRUNDER VAD ÄR KEMI? Vetenskapen om olika ämnens: Egenskaper Uppbyggnad Reaktioner med varandra ANVÄNDNINGSOMRÅDEN Bakning Läkemedel Rengöring Plast GoreTex o.s.v. i all oändlighet ÄMNENS EGENSKAPER Utseende Hårdhet

Läs mer

Laboration 5 och 6. Labbrapport. Lunds universitet / Fakultet / Institution / Enhet / Dokument / Datum

Laboration 5 och 6. Labbrapport. Lunds universitet / Fakultet / Institution / Enhet / Dokument / Datum Laboration 5 och 6 Labbrapport Labbrapport En labbrapport på labb 5 och 6 Skrivs i par Bägge personerna lika ansvariga för innehållet. Disposition Inledning: Försöket avser Metod I: Försöksutrustning Metod

Läs mer

Det mesta är blandningar

Det mesta är blandningar Det mesta är blandningar Allt det vi ser runt omkring oss består av olika ämnen ex vatten, socker, salt, syre och guld. Det är sällan man träffar på rena ämnen. Det allra mesta är olika sorters blandningar

Läs mer

Förnybara energikällor:

Förnybara energikällor: Förnybara energikällor: Vattenkraft Vattenkraft är egentligen solenergi. Solens värme får vatten från sjöar, älvar och hav att dunsta och bilda moln, som sedan ger regn eller snö. Nederbörden kan samlas

Läs mer

En propp i proppskåpet har en ledande tråd inne i sladden som är gjord av koppar, men isoleringen utanför är plast. Porslin finner man i proppen.

En propp i proppskåpet har en ledande tråd inne i sladden som är gjord av koppar, men isoleringen utanför är plast. Porslin finner man i proppen. Vad är energi? På stenåldern fanns inga glödlampor och ingen elektricitet. Människorna använde elden för att få ljus och värme och för att laga mat. Maten ger energi så att vi får kraft och orkar röra

Läs mer

Spänningsförsörjning. Olika typer av aggregat speciellt med switchteknik

Spänningsförsörjning. Olika typer av aggregat speciellt med switchteknik Spänningsförsörjning Olika typer av aggregat speciellt med switchteknik Trådlös sensor drivs av värme Visste du att en temperaturskillnad på ett par grader räcker för att driva en trådlös sensor? Det är

Läs mer

Bränsleceller - Framtid eller återvändsgränd?

Bränsleceller - Framtid eller återvändsgränd? Bränsleceller - Framtid eller återvändsgränd? Dr. Maria Saxe, ÅF Energi- och systemanalys Agenda Vad är en bränslecell? Vilka sorter finns och vilka bränslen kan användas? Bränslecellsystem i energisystem.

Läs mer

Instuderingsfrå gor el och energi å k5

Instuderingsfrå gor el och energi å k5 Instuderingsfrå gor el och energi å k5 1.Vad uppfann Thomas Alva Edison? Glödlampan, men han hade också över 1000 patent på andra uppfinningar. 2. Ungefär när visades glödlamporna upp för vanligt folk

Läs mer

Vätgas i fordon. Namn: Erik Johansson. Klass: TE14B. Datum: 2015-03-09

Vätgas i fordon. Namn: Erik Johansson. Klass: TE14B. Datum: 2015-03-09 Vätgas i fordon Namn: Erik Johansson Klass: TE14B Datum: 2015-03-09 Abstract In this report you will find more about the use of hydrogen in cars and airplanes and how hydrogen is most commonly created

Läs mer

Extrauppgifter Elektricitet

Extrauppgifter Elektricitet Extrauppgifter Elektricitet 701 a) Strömmen genom en ledning är 2,50 A Hur många elektroner passerar varje sekund genom ett tvärsnitt av ledningen? b) I en blixt kan strömmen vara 20 ka och pågå i 0,90

Läs mer

Fysik 1 kapitel 6 och framåt, olika begrepp.

Fysik 1 kapitel 6 och framåt, olika begrepp. Fysik 1 kapitel 6 och framåt, olika begrepp. Pronpimol Pompom Khumkhong TE12C Laddningar som repellerar varandra Samma sorters laddningar stöter bort varandra detta innebär att de repellerar varandra.

Läs mer

OBS!! För att kunna få chans på priset måste du ha skapat ditt konto, fyllt i dina referenser och gjort inläsningar av mätardata för hela februari.

OBS!! För att kunna få chans på priset måste du ha skapat ditt konto, fyllt i dina referenser och gjort inläsningar av mätardata för hela februari. På www.toptensverige.se och energimyndigheten hittar du bra produkter. * värsta = används många timmar (h) per dag och använder mycket energi (kwh) OBS!! För att kunna få chans på priset måste du ha skapat

Läs mer