Verksamhetsberättelse

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse"

Transkript

1 Socialdemokraterna Verksamhetsberättelse 2008 Socialdemokraterna

2 Verksamhetsåret Partiets verksamhet i siffror... 6 Medlemskåren fördelad på kön och ålder... 6 Studier... 8 Opinion... 8 Personal... 8 Utveckling, förnyelse och samordning... 9 Partiets kommunikationsverksamhet...18 Utåtriktade kommunikationsinsatser...18 Socialdemokraterna.se...19 Sosserian...20 Almedalen Partiets organisatoriska verksamhet...21 Jobbtoppmöte...21 Medlemsutveckling...21 Studier och kompetensutveckling...22 EU och Europaverksamheten...22 Intern kommunikation...23 Facklig-politisk verksamhet...24 Kommun- och landstingsverksamheter...25 Första maj...26 Europride Mona Sahlins sommartal...27 Minnesdag för Anna Lindh...27 Kampfonden...27 Arbetarrörelsens Tankesmedja...28 Partiets internationella verksamhet...30 Socialistinternationalen...30 Europeiska Socialdemokraters Parti (ESP)...32 Europeiskt Forum för Demokrati och Solidaritet...33 Nordisk verksamhet...33 Demokratistöd genom partier...35 Anna Lindh-seminariet...36 Partidistriktens internationella verksamhet...36 Rådslagsarbetet och presidentvalet i USA...36 Partiledarens internationella engagemang (115)

3 Sidoorganisationer och nätverk...38 S-kvinnors verksamhetsberättelse Sveriges Kristna Socialdemokrater Broderskapsrörelsen...39 SSU...40 S-studenter...42 Feministas...43 Partiets företagsengagemang...44 Fastighets AB Adolf Fredrik-koncernen...44 Rospresskoncernen...44 Avisa AB...44 Socialdemokraten AB...45 A-lotterierna (Folkrörelsernas lotteribyrå Ekonomisk Förening FLB)...45 AiP Media Produktion AB...45 Bommersvik...46 Ekonomisk redovisning...46 Partiledning Verkställande utskottet...47 Partistyrelsen...48 Revisorer...49 Förtroenderådet...49 Samordning...50 Programkommissionen...50 Uteslutningskommissionen...51 Partistyrelsens arbetsgrupper...51 Partiexpeditionen...55 Ledning...55 Ledningsgrupp...55 Staber och avdelningar...55 Personalarbete vid partiexpeditionen...56 Verksamhet i socialdemokratiska grupper...60 Riksdagsgruppen...60 SKL-gruppen...87 Kyrkomötesgruppen...89 Svenska socialdemokrater i Europaparlamentet...92 Bilaga 1 Nationell representation Bilaga 2 - Internationell representation Bilaga 3 - Partistyrelsens arbetsgrupper (115)

4 4 (115) Verksamhetsåret 2008 Ingen svensk regering har tappat stöd så fort som den moderatstyrda regeringen under sina första år vid makten. Besluten att prioritera kraftiga skattesänkningar för dem som tjänar allra mest och finansiera det med åtgärder som utarmar välfärden och ökar klyftorna mellan människor har inte stöd i Sverige var året då alla kurvor för Sverige vände ner. Överskotten i de statliga finanserna som byggts upp under många år vändes till underskott. Den kraftiga ökningen av arbetstillfällen avtog för att ersättas med rekordmånga varsel. Både kommunernas och landstingens ekonomi förvärrades. Därmed framstod konsekvenserna av regeringen Reinfeldts politik allt tydligare. Två av tre utbildningsplatser som ger människor chans att vidareutbilda sig mellan jobb hade tagits bort och dessutom hade den moderatstyrda regeringen gjort det svårare ekonomiskt att ta sig vidare från en period av arbetslöshet. Den fackföreningsrörelse som är så viktig för att omställningen på svensk arbetsmarknad ska fungera väl attackerades. Det investerades mindre i människors arbete och idéer, mindre i utbildning för tillväxt och nya jobb. Och det kommer att stå Sverige dyrt såväl i lågkonjunkturen som när det vänder. För oss socialdemokrater hade det varit självklart att möta jobbkrisen med ett tydligt politiskt ledarskap. Vi vill förändra. Sverige är ett land med goda förutsättningar. Vi ville investera Sverige ur krisen i entreprenörskap, gröna jobb och utbildning, i välfärdsjobb och ökad trygghet för förändring. Höstens budgetmotion hade rubriken Investera Sverige ur jobbkrisen. Den stod i skarp kontrast mot regeringens passiva hållning. I november lade vi socialdemokrater ytterligare en motion Stimulanspaket mot jobbkrisen med hänvisning till den radikalt förändrade situationen på arbetsmarknaden. Statens ekonomi behövde stimuleras ytterligare. De ökade klyftorna mellan människor och den tilltagande jobbkrisen bidrog också till att vi i december presenterade ett fördjupat rödgrönt samarbete med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Om vi får väljarnas förtroende 2010 har vi för avsikt att bilda en majoritetsregering tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet med Mona Sahlin som statsminister. Vi har under två år i opposition omprövat vår egen politik, på område efter område, i jakt på sådant som kan förbättras. De fyra rådslagen om jobben, välfärden, klimatet och vår värld presenterade under 2008 sammanlagt 16 rapporter med nya förslag och idéer. På jobbtoppmötet i april presenterades ett program med kunskap och entreprenörskap i fokus. Under hösten startades ytterligare ett rådslag om kulturen.

5 5 (115) Totalt hade omkring personer på olika sätt nåtts av de socialdemokratiska rådslagen och personer hade skickat in kommentarer, idéer och förslag fram till den 12 december När vi samlas till kongress 2009 ska vi ta det sista steget och mejsla ut en socialdemokratisk politik för att möta 2010-talets utmaningar. Utmaningarna är som störst när det handlar om jobben, klimatet och välfärden kommer vi att ha gjort hemläxan ordentligt. Vi kommer då att gå till val med ett förnyat ledarskap, en omprövad och vässad politik och ett rödgrönt regeringssamarbete för framtiden.

6 6 (115) Partiets verksamhet i siffror Medlemskåren fördelad på kön och ålder

7 7 (115) Arbetarekommuner, socialdemokratiska föreningar/klubbar och medlemstal 2008 Partidistrikt Antal arbetarekommuner Antal grundorg. i arbetarekommuner Därav arbetsplatsföreningar Förändring i antalet grundorg. sedan 2007 Antal medlemmar 2008 Därav betalande Förändring av antalet (bet.) medlemmar sedan 2007 Antal nya medlemmar 2008 Blekinge Bohuslän Dalarna Gotland Gävleborg Göteborg Jämtlands län Jönköpings län Kalmar län Kronoberg Norra Älvsborg Skaraborg Skåne Halland Norrbotten Stockholm Stockholms län Södermanland Uppsala Värmland Västerbotten Västernorrland Västmanland Södra Älvsborg Örebro län Östergötland

8 8 (115) Studier År 2008 finns medlemmar (varav kvinnor) registrerade som deltagare i till studiecirkelverksamhet som var rapporterad till ABF; antalet studietimmar var sammanlagt Fram till ABF:s årsmöte har Håkan Juholt (även ordinarie i förbundsstyrelsen), Anny Sandgren samt Louise Malmström representerat partiet som förtroendevalda i representantskapet. Tommy Ohlström var förtroendevald revisor i ABF, med Marja Karlsson som ersättare. Eva-Lotta Arenander var partiets representant i ABF:s valberedning. Under årsmötet beslutades om en ny organisation. Representantskapet lades ner, till förmån för en utökad förbundsstyrelse och ett nytt organ verksamhetsrådet. I förbundsstyrelsen representeras partiet av två ordinarie ledamöter, Karl-Petter Thorwaldsson (ordförande) och Håkan Juholt, samt Louise Malmström som personlig ersättare. Anny Sandgren har suttit i verksamhetsrådet. Tommy Ohlström omvaldes till revisor i ABF, med Anna Grönfors som suppleant. Opinion Under 2008 låg Socialdemokraterna klart över valresultatet 2006 i opinionsstöd. Partiets väljarandel var enligt Statistiska centralbyråns partisympatiundersökning 44,7 procent i maj 2008 samt 42,3 procent i november 2008 att jämföra med vår väljarandel i riksdagsvalet 2006 som var 35,0 procent. Personal Utveckling av partiexpeditionen Personalarbetet har under året fokuserat på att vidareutveckla partiexpeditionen som arbetsplats utifrån de tre uppdrag som partistyrelsen har slagit fast: Partiexpeditionen ska skapa mötesplatser för partiets politiska programarbete. Partiexpeditionen ska utveckla partiets strategiska valarbete. Partiexpeditionen ska stärka partiet som folkrörelse. Arbetet fortsätter med att utveckla vårt strategiska arbetssätt på partiexpeditionen och ge det ett tydligt innehåll.

9 9 (115) Våra kännetecken är dels att vi involverar, dvs. partiexpeditionen ska arbeta nära partidistrikten i en relation där lyhördhet, respekt och samordning är ledord, dels att vi levererar utifrån en sammanhållen organisation med ett gemensamt mål där det finns såväl förmåga att ta fram strategiska planer som att få dem genomförda. Medarbetarenkät Under våren genomfördes en medarbetarenkät för att följa upp förändringsprocessen och ge medarbetarna möjlighet att både utvärdera den nya organisationen och följa upp den utifrån vårt uppdrag. Resultatet fångades upp på olika sätt, bl.a. som grunden för utvecklingssamtal, i det fortsatta kompetensutvecklingsarbetet samt i en medarbetar- och ledarpolicy. Medarbetar- och ledarpolicy Under året har en medarbetar- och ledarpolicy för partiexpeditionen arbetats fram som synliggör de värderingar och det förhållningssätt som vi vill ska prägla arbetet på partiexpeditionen. Policyn tar sin utgångspunkt i att vi är framtidsinriktade och nytänkande och står för ett positivt företrädarskap, att vi är lyssnande och lyhörda, att vi är att lita på och att vi håller vad vi lovat. Kompetensutveckling Partiexpeditionens uppdrag, kännetecken och mål är grunden för kompetensutveckling på arbetsplatsen. Målet är att främja den enskilde medarbetarens utveckling och öka partiexpeditionens samlade förmåga, så att våra mål nås. Under hösten 2008 påbörjades en omfattande projektledarutbildning med inriktning på konsultativt ledarskap. Utbildningen omfattar all personal på arbetsplatsen och är ett steg i riktning mot ett mer strategiskt arbete. Målet är att skapa en gemensam projektstandard på arbetsplatsen. Utveckling, förnyelse och samordning Rådslagsarbetet För snart två år sedan inleddes ett arbete i fyra rådslag ett om klimatet, ett om välfärden, ett om jobben och ett om vår värld. Hösten 2008 inleddes ytterligare ett rådslag om kulturen. Hundratusentals människor har deltagit i arbetet med att utveckla politiken. Nu är mycket av omprövningen gjord och rådslagen går in i sin slutfas 2009 med sikte på partikongressen i höst.

10 10 (115) Totalt har omkring personer på olika sätt nåtts av de socialdemokratiska rådslagen. Bland annat har rådslagswebben haft över besökare. Drygt har tittare på rådslagsfilmerna på Youtube, föräldrar har fått brev hem med frågor om skolan, 150 lärare, rektorer, studenter och andra i skolan har deltagit i en skolpanel på hemsidan, över personer har aktivt sökt rådslagsmaterial på partiets hemsida och på Youtube. Många har därtill deltagit i de möten och seminarier som rådslagsgrupperna har arrangerat eller medverkat i. Vid sidan av dessa har ett stort antal möten med lokala socialdemokratiska representanter arrangerats runt om i landet. Ungefär personer har chattat med rådslagens företrädare på partiets hemsida och närmare e-brev och brev har kommit in till rådslagsgrupperna. Merparten av de synpunkter som kommit är resultat av studiecirklar, årsmöten och andra större sammankomster ute i partiorganisationen, och om man räknar med ett tjugotal medverkande vid varje sådant möte betyder det att människor aktivt har bidragit med synpunkter, idéer och förslag. I mars 2009 lämnar rådslagsgrupperna sina rapporter till den socialdemokratiska partistyrelsen för fortsatt beredning av förnyelsen av den socialdemokratiska politiken till kongressen hösten Under 2008 har rådslagsgrupperna bl.a. arbetat med följande. Rådslagsgruppen om jobben Under årets första månader tog gruppen emot, sammanställde och behandlade reaktionerna från den första rådslagsomgången. Det beslutades att den jobbskapande politiken för företagande och entreprenörskap skulle behandlas i ett första steg. En rapport med 124 konkreta punkter för entreprenörskap och företagande utarbetades som underlag för partistyrelsen. Den 12 maj anordnades ett jobbtoppmöte där partistyrelsen ställde sig bakom en ny inriktning i politiken för entreprenörskap och företagande. Efter jobbtoppmötet presenterades, i samarbete med tankesmedjan Agora, en skriftserie av åtta svenska akademiker som ett underlag för utvecklingen av en ny jobbpolitik. Sommaren ägnades åt utveckling av det andra rådslagsmaterialet, vilket behandlades i partiet under hösten. I oktober anordnades Samling för Industrin i Göteborg, och i november anordnades ett nordiskt jobbtoppmöte i samarbete med SAMAK med representanter från vårt eget parti och våra nordiska systerpartier.

11 11 (115) Under året har representanter från rådslagsgruppen deltagit i en mängd aktiviteter inom och utom partiet, ett flertal debattartiklar har publicerats och rådslagsgruppens medlemmar har på andra sätt gjort mediala framträdanden. Rådslagsgruppen om välfärden Våren 2007 började gruppen att planera välfärdsrådslaget med ambitionen att nå många, och under knappt två år har rådslagsgruppen fått ta del av många tusen engagerade människor tankar, drömmar och idéer om framtidens välfärd. Under 2008 har man bl.a. anordnat aktiviteterna nedan samt deltagit på mängder av möten runt om i landet. Seminarier Inför rådslag 2 genomförde gruppen 13 nationella seminarier på olika platser i landet tillsammans med olika samarbetspartners. Syftet var att fördjupa och bredda rådslagsgruppens kunskaper kring några utvalda politikområden inom välfärden Totalt deltog ca 100 medverkande i form av experter från olika delar av välfärden och ca deltagare på plats och ca via webbsändningar via hemsidan. Välfärdsdag den 4 mars Som ett led i den strategiska kommunikationen genomfördes en välfärdsdag tillsammans med riksdagsgruppen den 4 mars. Drygt ett 50-tal ledamöter besökte äldreboende, apotek och bibliotek för att prata välfärd. Träffar med välfärdsfacken Under året har gruppen bjudit in välfärdsfacken vid två tillfällen med mycket god uppslutning. Inbjudna fackförbund var, LO, Kommunal, SECO, TCO, SKTF, Vårdförbundet, Farmaciförbundet, ST, SACO, SSR, Läkarförbundet, Psykologförbundet, Tandläkarförbundet, Sjukgymnasterna, Jusek, Arbetsterapeuterna och Farmacevtförbundet. Träffarna kännetecknades av en öppen och mycket konstruktiv dialog kring välfärdsgruppens idéer och förslag till ny politik. Artiklar och utspel Under augusti september presenterade gruppen ett urval av sina förslag för media och fick ett starkt genomslag såväl nationellt som regionalt, bl.a. kring förslaget om en tredelad föräldraförsäkring och en ny kraftsamling för långtidssjukskrivna. Chattar För att ge så många medlemmar och andra intresserade som möjligt chans att framföra sina synpunkter och ställa sina frågor direkt till gruppen har flera chattar genomförts, med ca 100 deltagare varje gång.

12 12 (115) Rapporter rådslag 2 Som ett resultat av alla inkomna synpunkter från rådslag 1, seminarierna och alla andra möten med människor på olika sätt i hela landet presenterade rådslagsgruppen ett antal rapporter inför rådslag 2: Investera i vår välfärd huvudrapport från rådslaget om välfärd Tillgänglighet och kvalitet i vården delrapport En bostadspolitik för social sammanhållning och bättre miljö delrapport Investera i erfarenhet socialdemokraternas äldreplattform delrapport Flytta eller bo kvar gör det lättare att välja en skrift om äldres boende. Rådslagsgruppen om internationell politik/vår värld Arbetet med att utveckla socialdemokraternas internationella politik fortsatte 2008 under ledning av Jan Eliasson och Margot Wallström. Under våren presenterade rådslagsgruppen en sammanfattning av de svar som kommit in till rådslaget. Den 7 mars arrangerades en större konferens om EU-politik i riksdagen och rådslagsgruppen arrangerade EU-konferenser i alla regioner. Arbete låg till grund för ett förslag till valplattform inför Europaparlamentsvalet. Under sommaren tog det internationella rådslaget fram sju nya rapporter om säkerhetspolitik, nedrustning, bistånd, Afrika, mänskiga rättigheter och folkrätt, migration samt politik och religion. Rapporterna presenterades i början av september som start på den avslutande rådslagsomgången. Rådslagsgruppen arrangerade seminarier utifrån de sju rapporterna under hösten, bl.a. i Lund och Uppsala, och rådslagsledamöter medverkade även på Palmedagarna. Den 12 december lämnades synpunkter på rapporterna och omarbetningen av rapporterna påbörjades. Rådslagsgruppen om klimat och miljö Under våren arbetade rådslagsgruppen med ett förslag till klimatplattform för partiet utifrån de många förslag som kommit in under rådslaget. Under arbetets gång genomfördes ett seminarium i Linköping om energieffektivisering, studiebesök på Holmens bruk i Norrköping och kärnbränsleförvaringsanläggningen i Oskarshamn samt träffar med bransch- och miljöorganisationer. Klimatplattformen med dess 127 förslag presenterades av Mona Sahlin i samband med hennes sommartal i Vitabergsparken i Stockholm. Plattformen behandlades av partistyrelsen den 22 augusti 2008 och har sedan legat till grund för partiets energioch klimatpolitik i riksdagen.

13 13 (115) Rådslagsgruppen skickade ut ett nytt rådslagsmaterial om miljöpolitiken i augusti Materialet bestod av ett stort antal öppna frågor om vatten, biologisk mångfald, kemikalier, jordbruks- och skogspolitik samt internationell miljöpolitik. Under hösten deltog rådslagsgruppen på möten om rådslagsmaterialet runt om i landet. Gruppen genomförde också träffar med branschorganisationer, miljöorganisationer och fackliga organisationer för att diskutera frågeställningarna i materialet. Den första träffen handlade om jord- och skogsbruk och den andra träffen om vatten, hav och kemikalier. Tre seminarier genomfördes under hösten ett i Stockholm om konsumtion, ett i Göteborg om Västerhavet och ett på Öland om Östersjön. Samtliga seminarier genomfördes ihop med berört partidistrikt. Rådslagsgruppen om kultur I september beslutade partistyrelsen att ett kulturrådslag skulle genomföras från den 20 oktober till den 12 december På en väldigt kort tid nådde rådslaget flera tusen människor och fick ta del av mångas tankar, drömmar och idéer om kultur. Rådslaget har funnits med vid en mängd aktiviteter, framför allt möten som rådslagets företrädare har fått möjlighet att delta på runt om i landet och möten som arbetarekommuner och s-föreningar har arrangerat med kulturrådslaget som tema. I det arbetet har s-ledamöterna i kulturutskottet gjort en stor insats. Rådslagsgruppen har också vid flera tillfällen debatterat mot företrädare för den moderatstyrda regeringen. Ett sådant viktigt arrangemang var presentationen av Skuggutredningen på Orionteteatern. Alla uppmanades att delta! I samband med att rådslaget presenterades för media uppmanade kulturrådslaget alla intresserade att delta. Denna uppmaning gick ut genom annonser under två dagar i landets samtliga Metrotidningar samt direkt-e-brev till medlemmar och andra intresserade. Dessutom uppmanade Arbetarrörelsens tankesmedja, ABF och LO människor att delta i rådslaget via sina kanaler som nyhetsbrev och hemsidor. Webben För att underlätta kontakt med rådslaget erbjöds olika aktiviteter på rådslagets hemsida socialdemokraterna.se/kultur. Där kunde man ta del av rådslagets frågor och förslag, e-posta direkt till rådslaget eller chatta med någon av de ansvariga för kulturrådslaget. På rådslagets blogg, s-kultur.blogspot,com, kunde man göra inlägg och kommentera samt ta del av rapporter från aktiviteter där rådslagets företrädare deltagit.

14 14 (115) Samling för kulturen Den 21 november fylldes andrakammarsalen i riksdagen med företrädare från hela Kultursverige under temat Samling för kulturen. Medverkade gjorde Mona Sahlin, Marita Ulvskog och Margareta Israelsson. Svante Weyler var moderator. I panelen deltog Teshome Wondimu (verksamhetsledare Selam), Jacob Hirdwall (författare till pjäsen Det osynliga), Anna Carlsson (ordförande i Teaterförbundet), Sture Carlsson (förbundsdirektör vid Svensk Scenkonst), Henrik Teleman (konsthallschef i Virserum), Pernilla Hellman (verksamhetschef för kulturen i Botkyrka), Bengt Hall (ordförande i Sveriges Körförbund och kulturdirektör i Malmö), Virve Sutinen (chef för Dansens Hus), Mats Söderlind (ordförande i Sveriges Författarförbund) samt Solveig Hedenström (bibliotekarie). Samlingen direktsändes på SVT 24 och på socialdemokraterna.se, där intresserade hade möjlighet att direkt ställa frågor och få svar från panelen. Teater i riksdagen Som ett sätt att ta del av den pågående och mycket aktiva kulturdebatten hösten 2008 bjöd rådslaget in alla ledamöter och all personal i riksdagen till föreställningen Det osynliga en föreställning som tar tydlig politisk ställning och som är en del av Teaterförbundets kulturpolitiska arbete. Regionerna och kulturen För att inspirera till diskussion om förutsättningarna för en levande kultur i alla regioner genomförde rådslaget ett seminarium i Västerås i samarbete med Arbetarrörelsens Tankesmedja, Folkets Hus och Park samt ABF i Västerås. Svaren Trots den korta tiden fick rådslaget nästan 200 brev med tankar, idéer och synpunkter. Svaren kom från enskilda, s-föreningar och arbetarekommuner och från olika organisationer som t.ex. KLYS, Sveriges Dövas Riksförbund, regionala riksteaterordförande, Svenska Biblioteksföreningen, Teaterförbundet, Folkets Hus och Parker, m.fl. Samordnad verksamhetsplanering För första gången beslutade partistyrelsen tidigt, redan i september 2008, om en samordnad verksamhetsplan och budget för Till grund för verksamhetsplanen låg en process med partidistrikten om bl.a. målsättningarna, strategiska avgöranden och gemensamma aktiviteter samt det inriktningsdokument som partistyrelsen antog i juni 2008.

15 15 (115) Under året genomfördes sju seminarier arrangerade av partistyrelsens expedition, där partidistrikten deltog med vardera ett tiotal deltagare, totalt ca 250 personer. Under seminarierna arbetade partidistrikten utifrån strategiska guider med ett första resonemang om gemensam syn på hur partiet ska lyckas i sitt arbete med att utvecklas som folkrörelse, finna goda möjligheter för ett utvecklat politiskt programarbete och vinna val. Under hösten utvecklades metoden ytterligare, för att kunna vara ett verktyg för partidistrikten i samtalen med arbetarekommuner. Två seminarier genomfördes med partidistrikt som använder verktyget. Administrativ samordning, samarbete och samverkan Redan under 2007 tillsatte VU och partistyrelsen en arbetsgrupp med representanter för partidistrikten och partiexpeditionen för att utveckla det administrativa samarbetet mellan partistyrelsens expedition och partidistrikten. Ledamöter i arbetsgruppen har varit Tommy Ohlström (sammankallande), Ewa Lengstedt, Blekinge, Kristina Zakrisson, Norrbotten, Claes Wennberg, Göteborg, Bengt Bergqvist, Jämtland, Leif Jakobsson, Skåne och Carina Sundling, partiexpeditionen (sekreterare). Gruppens arbete avslutas i februari Bakgrunden till gruppens arbete och den samordning som partiexpeditionen genomfört är de beslut som partikongressen 2005 antog: 1. att ge partistyrelsen i uppdrag att fastställa en gemensam kontoplan för partiet och partidistrikten 2. att ge partistyrelsen och partidistrikten i uppdrag att formulera mål för utveckling av det egna kapitalet 3. att ge partistyrelsen i uppdrag att stimulera till att den administrativa verksamheten i partidistrikten samordnas så långt möjligt 4. att ge partistyrelsen i uppdrag att ansvara för det gemensamma medlemssystemet och för uppbörden av avgifter inom ramen för detta 5. att ge partistyrelsen i uppdrag att fastställa rutiner med mera för det gemensamma medlemssystemet 6. att uppdra åt partistyrelsen att analysera förutsättningarna för att göra medlemssystemet tillgängligt för sidoorganisationerna. Gruppen har utarbetat en rapport som antogs av VU och partistyrelsen i februari 2008 och som innebar ett fortsatt uppdrag att fullfölja arbetet Gruppen har sedan utarbetat en slutrapport till VU och partistyrelsen om de administrativa områden där partiorganisationerna bör samverka, samarbeta eller samordna.

16 16 (115) Fyra områden har fastställts som obligatoriska för samordning den gemensamma kontoplanen, det gemensamma medlemsregistret, intranätet Sosserian och webben. Rapporten redovisade också ett antal områden där partiexpeditionen fick i uppdrag att fortsätta utveckla ett utökat samarbete och utvecklad samverkan för hela partiorganisationen. Dit hör bl.a. IT-drift och standardarbetsplatser, ekonomi- och lönehantering, ett wan-datanätverk för partiet samt en gemensam växellösning. Detta arbete pågår kontinuerligt. Som ett led i det fortsatta samarbetet fick partiexpeditionen i uppdrag att utarbeta konkreta samarbetsavtal med partidistrikten som omfattar både de obligatoriska och de frivilliga samarbetsområdena. Gruppen har också utarbetat en slutrapport till VU och partistyrelsen Mål för det egna kapitalet, som bl.a. innehåller rekommendationer för partidistriktens arbete med mål för det egna kapitalet. Gruppens rapporter kommer att ligga till grund för det fortsatta utvecklingsarbetet med administrativa frågor men också för arbetet med att utarbeta kongressmaterial, motionsutlåtanden m.m. Samordnad administration Utkontraktering av löpande ekonomi- och löneadministration Partiexpeditionen utkontrakterade från årsskiftet 2007/08 den löpande ekonomi- och löneadministrationen till LO Service Center AB, enligt ramavtalet från upphandlingen hösten Ekonomihanteringen är därmed helt webbaserad vad gäller fakturahantering och ekonomisk rapportering. Även lönehanteringen är till stor del webbaserad. I samband med utkontrakteringen överfördes även det ansvar som partiexpeditionen tidigare haft för ekonomi- och lönehantering för Fastighets AB Adolf Fredrik, Socialdemokraternas Hus AB, Socialdemokratiska Riksdagsgruppen, S-kvinnor, SAP- F och Nordiska Rådets S-grupp, till LO Service Center. De partidistrikt och sidoorganisationer som anslutit sig till utkontrakteringen inom ramen för avtalet är Göteborgs partidistrikt, Jämtlands partidistrikt, Norrbottens partidistrikt, SSU och Unga Örnar.

17 17 (115) Utkontraktering IT-drift och standardarbetsplatser Från årsskiftet 2007/08 ansvarar Steria AB för den löpande IT-driften och tillhörande support samt för standardarbetsplatser till anställda enligt det ramavtal som upphandlades hösten Avtalet ger samtliga partidistrikt och sidoorganisationer tillgång till samma tjänster. Upphandlingen innebär bl.a. en mer rationell hantering av IT-driften, en sammanhållen hantering av licens- och programfrågor samt en högre garanterad säkerhetsnivå på IT-driften. Förutom partistyrelsens expedition har följande partidistrikt och organisationer anslutit sig till den gemensamma IT-driften och standardarbetsplatsen: Norrbottens partidistrikt, Göteborgs partidistrikt, Stockholms partidistrikt, Stockholms läns partidistrikt samt Socialdemokratiska kvinnoförbundet, SSU:s förbundsexpedition och Socialdemokraternas Hus AB. Upphandling av wan För att höja säkerheten i vårt nätverk och vid hantering av känslig information har partiexpeditionen handlat upp leverans av wan (wide area network) med leverantören TDC. Byggandet av detta nätverk inleddes Wan ger möjlighet att bygga ihop hela partiet i en gemensam telefonlösning genom IP-telefoni. Anslutna till wan är för närvarande partiexpeditionen, Göteborgs partidistrikt, Värmlands partidistrikt, Norrbottens partidistrikt, Stockholms partidistrikt, Stockholms läns partidistrikt, Socialdemokratiska kvinnoförbundet samt Socialdemokraternas Hus AB. Upphandling av gemensam växellösning Under 2008 slutfördes upphandlingen av en ny växellösning med leverantören Nord Solution AB. Växeln bygger på IP-telefoni och den ger hela partiet möjlighet att koppla upp sig mot samma växel. Detta kan ge ökad flexibilitet när det gäller svarsställen, minskade totala kostnader för partiorganisationen ur ett helhetsperspektiv och en rationell möjlighet att koppla ihop IT-drift och telefoni. De partidistrikt och organisationer som anslutit sig hittills är Göteborgs partidistrikt, Värmlands partidistrikt, Östergötlands partidistrikt, Skånes partidistrikt, Stockholms partidistrikt, Stockholms läns partidistrikt samt Socialdemokratiska kvinnoförbundet, Broderskapsrörelsen, AiP Media, Olof Palmes Internationella Centrum och Socialdemokraternas Hus AB.

18 18 (115) Partiets kommunikationsverksamhet Utåtriktade kommunikationsinsatser Vårkampanj veckorna 17 och 18 Under vårkampanjen kommunicerades budskapen att Sverige tjänar på rättvisa och att Socialdemokraterna investerar i människors kraft, i utbildning, i sjukvård osv. medan den borgerliga regeringen slösar bort Sveriges chanser och att deras politik ökar klyftorna. Första maj Årets huvudparoll var Frihet kräver rättvisa. Underparollerna utgick från rådslagen och innehöll kontraster, t.ex. Vård efter behov inte efter plånbok! Sommarsnack En rad webbradiosändningar under rubriken Sommarsnack genomfördes under sommaren med intressanta radiopratare, bl.a. Jan Eliasson, Marita Ulvskog och Jytte Guteland. Mona Sahlins sommartal Den 11 augusti höll Mona Sahlin sitt traditionella sommartal i Vitabergsparken i Stockholm. Superveckan Den oktober debatterade Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt vid fyra tillfällen i SVT1 Agenda, i SVT1 Rakt på med KG Bergström, i partiledardebatt i riksdagen och i SR P1. I samband med programmet Agenda ordnades en partipub på Sveavägen 68 dit många gäster kom. Evenemanget webbsändes. Höstkampanj veckorna 44 och 45 Kampanjen genomfördes i huvudsak via Internet. Den utgick från rådslagen och vidareutvecklade supporterkampanjen med medlemsvärvning. Aktiviteter inom rådslagen Den 18 september fick samtliga medlemmar ett nummer av AiP som innehöll en bilaga där rådslagsarbetet presenterades i form av intervjuer, artiklar och de viktigaste

19 19 (115) förslagen i korthet. Rådslagen gick därmed in i fas 2, som pågick fram till 12 december. Ett rådslag om kulturen startade därtill i oktober. Rådslagsgrupperna genomförde ett stort antal samlingar, seminarier och toppmöten på olika platser i landet. Bland annat anordnades Samling för industrin i SKF:s lokaler i Göteborg som ett inslag i jobbrådslagets arbete. Lansering av Rödgrönt samarbete för framtiden Den 7 december presenterades överenskommelsen med Vänsterpartiet och Miljöpartiet om ambitionen att bilda en koalitionsregering om vi vinner valet I samband med presentationen genomfördes en omfattande intern och extern kommunikationsinsats som bl.a. omfattade: telefonkonferenser i en rad partidistrikt som uppföljning på den konferens som genomfördes med partidistriktsordförandena en film med partiledare och språkrör på socialdemokraterna.se och på vår kanal på Youtube en gemensam pressträff mot en gemensam fond en Facebookgrupp sms och e-post till cirka mottagare med uppmaning om att sprida filmen och gå med i Facebookgruppen för Rödgrönt samarbete för framtiden uppföljande annonser i kvällstidningarna och i Metro över hela landet. Socialdemokraterna.se Webbplatsen socialdemokraterna.se är en digital informationsplats för nyheter, pressmeddelanden, partiarrangemang, bloggar och chattar. Under 2008 hade socialdemokraterna.se besök. Totalt genomfördes 21 chattar med socialdemokratiska företrädare. Webbplatsen uppdaterades dagligen och under speciella arrangemang som t.ex. första maj och framtidsdagarna dominerades webbplatsen av dessa händelser. I april fick socialdemokraterna.se ett nytt utseende, med Youtube-spelare, möjlighet att lista blogginlägg och ett s.k. bloggmoln som visar vad medlemmarna i det socialdemokratiska bloggnätverket skriver om. Under året publicerades 98 filmklipp på Youtube som visades sammanlagt cirka gånger. Antalet prenumeranter på det digitala nyhetsbrevet ökade från cirka till under året, och antalet personer som prenumererade på nyheter via sms ökade från till

20 20 (115) Under året påbörjades ett omfattande utvecklingsarbete för att använda webben mer strategiskt för att stärka folkrörelsearbetet inför valen 2009 och Sosserian Under året utvecklades nya funktioner och en rad funktioner förbättrades på Sosserian. Dessa lanserades i samband med att Sosserian fick ett uppdaterat utseende. Bland annat integrerades Sosserian med medlemssystemet, vilket gör det möjligt för förtroendevalda att se sina medlemmar och göra ring- och adresslistor. Genom en ny funktion på startsidan kan medlemmar även få en snabb överblick över vad som har hänt i klubbarna. Denna funktion kan kopplas till den e-postadress som medlemmen har registrerad i medlemssystemet. Ett kampanjverktyg lanserades som gör det möjligt för partidistrikt och arbetarekommuner att själva generera material enligt den grafiska profilen, och ytterligare utvecklingsarbete med att ta fram ett verktyg för medlems- och väljarkontakter påbörjades. Almedalen 2008 År 2008 var det fyrtio år sedan Olof Palme första gången talade i Almedalen. Det präglade både kommunens arrangemang och våra egna arrangemang. Almedalsveckan inleddes söndagen den 6 juli med ett mingel arrangerat av Visby kommun för att fira Almedalens fyrtioårsjubileum. Partiordförande Mona Sahlin medverkade, liksom f.d. partiordföranden Ingvar Carlsson och delar av familjen Palme som bjudits in särskilt av partiet. I övrigt låg fokus på våra egna två huvudarrangemang partiets dag och det ekonomiska seminariet. Det ekonomiska seminariet hölls på förmiddagen den 7 juli under rubriken Idéer för ett framgångsrikt Sverige utveckling av den nordiska modellen. Seminariet leddes av vår ekonomisk-politiska talesman Thomas Östros. Gäster var Sixten Korkman, Lena Westerlund och Sture Nordh. Socialdemokraternas dag i Almedalen ägde rum tisdagen den 8 juli. Vår talare var partiordförande Mona Sahlin. En presskonferens hölls på eftermiddagen i LO:s Almedalslokal vid Hamnplan i Visby. Vid talet var två gäster inbjudna dels Henrik Schyffert som inledde, dels Lisbet Palme som bjöds upp på scenen i slutet av talet. En särskild roll-up hade tagits fram med bilder från det första Palmetalet. Den fanns med både på scenen vid talet och vid det ekonomiska seminariet. Partiet hade även bokat torgmötesutrymme som användes av SSU.

21 21 (115) Utöver partiets egna arrangemang deltog socialdemokratiska företrädare från partistyrelsen, riksdagsgruppen och rådslagen i flera olika seminarier och aktiviteter. Partiets organisatoriska verksamhet Jobbtoppmöte Den 12 maj genomförde Socialdemokraterna sitt första toppmöte, och temat för dagen var jobben. Syftet var att diskutera en ny inriktning på Socialdemokraternas politik kring entreprenörskap och näringspolitik, utifrån de förslag som vårt jobbrådslag arbetat fram. Luciano Astudillo och Sven-Erik Österberg presenterade och diskuterade jobbrådslagets rapport och arbete under inledningen av jobbtoppmötet. Under dagen genomfördes panelsamtal och workshops, och dagen avslutades med att partistyrelsen fattade beslut om ny inriktning för Socialdemokraternas jobbpolitik. Efter jobbtoppmötet arbetade rådslagsgruppen vidare med politiken för en starkare arbetslinje och det skapande arbetslivet. Medlemsutveckling 2008 års stora satsningar på medlemsutveckling inleddes under våren. I och med vårkampanjen lanserades supporter-begreppet och därmed fick vi ett nytt tilltal i fråga om medlemsvärvning och medlemskap. Medlemsutveckling ingick som en del av arbetet med den samordnade verksamhetsplanering där samtliga partidistrikt deltog. Ytterligare ett strategiskt viktigt arbete för att stärka det organisatoriska arbetet med medlemsutveckling har varit utveckling av Sosserian. Genom att inloggning till Sosserian kopplades till medlemssystemet skapades en ökad säkerhet. För förtroendevalda i partiet lanserades även Medlemsportalen i Sosserian där t.ex. ordförande, kassör, studieorganisatör och valledare kan se och till viss del ändra sina medlemmars uppgifter men framför allt hämta adress- och e-postlistor. Via medlemsportalen kan man också se och följa vilka som har betalt innevarande års avgift. Under året värvades medlemmar och partiet hade medlemmar i enlighet med stadgan. Vid utgången av 2008 hade betalat sin avgift för 2008.

22 22 (115) Partidistrikten erbjöds stöd för att under vår- och höstkampanjjobba med medlemsvärvning gentemot prioriterade målgrupper och med prioriterade metoder. Stimulanser erbjöds för telemarketinginsatser gentemot fackligt förtroendevalda samt för dörrknackning och direktbrev till målgrupp ett, dvs. som är medelinkomsttagare med hemmavarande barn i storstadsområden. En extra satsning på Stockholmsregionen gjordes i detta avseende. Partidistrikten erbjöds även stöd för telemarketinginsats med syfte att öka antalet inbetalade medlemsavgifter. Det ska vara enkelt att bli medlem i partiet. Under året har ett antal åtgärder vidtagits för att förenkla möjligheten att lämna sin intresseanmälan direkt på webben, för att sedan snabbt och enkelt kunna betala sin medlemsavgift via en hemskickad avi inom två veckor, direkt på webben eller genom sms. Under året beviljades åtta nystartade S-föreningar stimulansbidrag på kronor vardera. Studier och kompetensutveckling Två utvecklingsområden var föremål för partiets centrala studiebidrag under året dels den under mandatperioden pågående utvecklingssatsningen Ledare 600 vilken riktar sig till våra förtroendevalda ledare, dels partidistrikt som under året genomförde ledareutvecklingsinsatser för arbetarekommunernas ordförande. Under hösten 2008 bildades ett centralt studieråd, bestående av representanter från partiets alla regioner och från ABF-förbundet samt partiexpeditionens studieombudsman. Syftet med ett centralt studieråd är att verkställa partiets studieoch utvecklingsplan en plan som ska vara fullt tillämpad Vi behöver öka vår förmåga att fånga upp partiorganisationens behov på studie- och utvecklingsområdet, sprida goda idéer och ha en central studieplanering som bättre motsvarar de krav som ställs både vad gäller typ av insatser och när de ska förläggas. Ett första möte hölls i december Ett första studiematerial inför valet till Europaparlamentet 2009, Idébärare för Europa del 1 och 2, togs fram och lades ut på Sosserian i slutet på året. EU och Europaverksamheten Partiexpeditionen har ansvar för viss samordning kring EU och Europafrågor mellan partiexpeditionen, Europaparlamentsgruppen (Brysselkontoret), riksdagsgruppen och

23 23 (115) LO. EU-referensgruppens återkommande möten av stor betydelse för denna samordning. Partiexpeditionens organisationsavdelning ansvarar för organisatoriska och verksamhetsmässiga initiativ som tas tillsammans med parlamentsgruppen, partidistrikten, LO och ABF. EU-regionombudsmännens arbetsinsatser är i detta sammanhang av stor betydelse. Verksamheterna under året har präglats av våra ambitioner att tydliggöra kopplingen mellan de fyra olika politiska nivåerna EU-politik samt nationell, regional och lokal politik. Det förestående valet till Europaparlamentet i juni 2009 har dominerat arbetsinsatserna under främst hösten Ett stort antal utbildningar har genomförts av partiorganisationer och fackliga organisationer. Dessa hade inte kunnat genomföras utan betydande arbetsinsatser från EU-regionombudsmännen. Därutöver har EU-regionombudsmännen planerat för och medverkat till genomförandet av Europaparlamentarikernas många möten, skolbesök, medieaktiviteter m.m. under de perioder parlamentarikerna befinner sig i Sverige. Planering och genomförande av studieresor till Bryssel eller Strasbourg är en omfattande arbetsuppgift för EU-regionombudsmännen. Europaparlamentet subventionerar årligen upp mot 20 studiegrupper med ca 25 deltagare i varje. Under verksamhetsåret fullföljdes arbetet med studier och diskussion kring EU och Europa genom att SAP, LO och ABF gav ut nr 2 av Dagens Europa. Arbetarrörelsens Tankesmedja producerade en 24-sidig trycksak med aktuell information och debatt; exemplar ställdes till organisationernas förfogande. ABF producerade en studiehandledning som hjälp till de grupper som valda att starta studiecirklar. Intern kommunikation Partidistriktens försteombudsmän 26-mannadelegationen Under 2008 genomfördes 5 överläggningar med 26-mannadelegationen, varav en var gemensam med all personal på partiexpeditionen. Vid dessa överläggningar diskuterades bl.a. det politiska läget, opinionsläget, valanalys, studieverksamhet, kommunikationsinriktning, aktuella kampanjer, samordning och samverkan med partidistrikten, samordnad verksamhetsplanering, medlemsutveckling och Sosserian.

24 24 (115) Ett antal telefonkonferenser har genomförts under året, bl.a. inför presentationen av partiets budgetalternativ i riksdagen. Huvuddelen av övrig kommunikation mellan partiexpeditionen och 26-mannadelegationen har skett via Sosserian, där 26-mannadelegationen har en egen klubb. Under hösten 2008 genomförde 26-mannadelegationen en studieresa till USA tillsammans med funktionärer från kommunikations- och organisationsavdelningarna. I USA studerades det amerikanska presidentvalet på plats i Washington och i utvalda delstater. Konferens med partidistriktens ordförande Tre konferenser med partidistriktens ordförande genomfördes under 2008 den 17 januari, den 8 maj och den 18 september. Partiledningen deltog med partiordförande och partisekreterare, och på dagordningen stod det politiska läget samt gemensam verksamhetsplanering. Telefonkonferenser med arbetarekommunernas ordförande Den november genomfördes telefonkonferens med arbetarekommunernas ordförande, av praktiska skäl uppdelad på tio telefonkonferenser under två dagar. Ansvariga var ett antal VU-ledamöter och konferenserna handlade om jobbkrisen, medlemsutvecklingen samt samarbetet med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Facklig-politisk verksamhet Här följer några nedslag när det gäller den facklig-politiska verksamheten 2008: Partiet har medverkat vid ett stort antal utbildningar och träffar med LO-förbunden centralt, regionalt och lokalt. I IF Metalls nya avdelningar har ett arbete med facklig-politisk organisationsutveckling fortsatt under året. Detta arbete omfattar 4 utbildningsdagar per avdelning och mynnar ut i en fackligpolitisk handlingsplan. Vid årsskiftet hade 28 av 52 avdelningar genomgått detta, arbetet slutförs under Arbetet med partiets och kommunals gemensamma plattform om att offentlig sektor ska bli en mönsterarbetsgivare har fortsatt under året med ett antal gemensamma aktiviteter. Fackliga Samhällsbyggarna har under 2008 fortsatt att bygga upp en regional organisation för facklig-politisk verksamhet. Arbetet med att genomföra en

25 25 (115) facklig-politisk organisatorisk utbildning med samtliga regioner har under året fortsatt. Ett antal kortkurser har genomförts i huvudsak med sikte på att stärka det organisatoriska folkrörelsearbetet. Huvudspåret har varit organisation och metoder för upplysning och information på arbetsplatserna. Ett antal fackliga och politiska grupper har besökt partiexpeditionen för att fördjupa sina kunskaper på det facklig-politiska området. Intresset för sådan verksamhet ökar. Under november genomfördes en veckolång utbildning med 30 deltagare från olika förbund och partiet. Några utbildningar har också genomförts för fackliga ledare i partidistrikt och arbetarekommuner. Inom ramen för det facklig-politiska utbytet med våra nordiska grannar har två träffar genomförts under året. Partistyrelsen utser ledamöterna. Under året har LO: s andre vice ordförande Ulla Lindqvist varit ordförande. Särskilt bör nämnas att det fackliga utskottet arrangerade ett seminarium om främlingsfientliga och rasistiska partier samt deltog i en lyckad samordning av internationella kvinnodagen och Europride. Kommun- och landstingsverksamheter Partiexpeditionens arbetsinsatser inom det kommunala verksamhetsområdet syftar till att stärka dialogen mellan partiföreträdare på nationell, regional och lokal nivå. Det är av avgörande betydelse att erfarenhetsutbytet mellan de olika politiska nivåernas fungerar väl. Nationella företrädare är angelägna om att få ta del av kunskaper och exempel från de kommunala nivåerna. Partistyrelsens kommunalpolitiska arbetsgrupp och återkommande överläggningar mellan partiledning och våra företrädare i Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har stor betydelse i detta sammanhang. En av de mer prioriterade insatserna från partiexpeditionen är att lokala och regionala partiföreträdare regelbundet får relevant information genom återkommande nyhetsbrev och informationsmaterial. Betydande arbetsinsatser har gjorts för att

26 26 (115) intressera ännu fler partivänner för att själv hämta material på Sosserian. Under året har allt fler kommunalråd, landstingsråd och politiska sekreterare sökt upp den särskilda klubben för kommunal- och landstingspolitik. Politiska sekreterare i kommuner och landsting blev under året inbjudna till två separata överläggningar på partiexpeditionen. På dessa träffar har partiexpeditionens ledning och ansvariga riksdagsledamöter medverkat med föredrag och diskussioner. Partiexpeditionen fullföljde under verksamhetsåret initiativ från 2007 för strukturerade diskussioner kring bl.a. Ansvarskommitténs betänkande, erfarenheter av lokalt samarbete eller bristande samarbete med Miljöpartiet samt temat Röda och blå kommuner i ett blått Sverige. Lokala och regionala partiföreträdare inbjöds till två separata överläggningar. Syftet med dessa överläggningar var att samla ihop erfarenheter kring hur det är att leda en röd respektive blå kommun i det moderatstyrda Sverige. Dessa överläggningar är uppskattade och någon form av uppföljning efterfrågas. Första maj Årets Förstamajmärke gick i rött och grönt. Huvudparollen var Frihet kräver rättvisa. Därutöver användes sex underparoller, i form avbudskap med kontrast: Fler jobb inte ökade klyftor! Utbildning inte utslagning! Vård i tid inte efter plånbok! Byt regering inte klimat! Människovärde inte rasism! Fred i Mellanöstern inte våld! Europride 2008 Mycket hände inom HBT(S) under Europride-veckan. På måndagen den 28 juli bildades HBT(S) Sverige. Marita Ulvskog och Ulla Lindqvist höll i klubban när stadgar och övrig formalia antogs och styrelse valdes. Under Europride rådde full aktivitet från onsdagen då parken öppnade. HBT(S) Stockholm, HBT(S) Göteborg och en stor mängd riksdagsledamöter, landstingspolitiker, kommunpolitiker och andra förtroendevalda fanns på plats i tältet under hela festivalen. Det hölls ett 15-tal seminarier i det gemensamma seminarietält, värvades mer än 30 medlemmar och

27 27 (115) samtalades med massor av människor. Paraden på lördagen var veckans höjdpunkt. Den var som alltid mycket lyckad och vi fick stor uppmärksamhet. Mona Sahlins sommartal Mona Sahlin höll sitt sommartal den 9 augusti inför en stor publik i Vitabergsparken i Stockholm. Mötet i inleddes med underhållning samt tal av Stockholms oppositionsborgarråd Carin Jämtin. Efter Mona Sahlins tal sjöngs det allsång mot högern i en klassisk allsångsmiljö. I samband med sommartalet presenterade Mona Sahlin och Carin Jämtin ett förslag till ny socialdemokratisk klimatpolitik utifrån rådslagsgruppen för klimat och miljös arbete. Rådslagsgruppen hade fått in synpunkter från närmare partimedlemmar, privatpersoner, partiorganisationer, branschorganisationer och miljöorganisationer. Minnesdag för Anna Lindh Firandet till Anna Lindhs minne skedde på traditionellt vis genom att partiordförande Mona Sahlin besökte graven tillsammans med Jan Eliasson. Stockholms arbetarekommun hade arrangerat en fanvakt under dagen. Kampfonden År 2008 tog Socialdemokraterna ett stort steg inom insamlingsverksamheten. VU antog en strategi som sträcker sig över Insamlingsverksamheten ska integreras med övrig väljarkommunikation och ses som ytterligare ett sätt att visa stöd för våra idéer. Under året lanserades nya kanaler, t.ex. sms, och förberedelser inför gåvor via hemsidan vidtogs. Nya metoder, t.ex. telemarketing, användes med framgång under året. Det har lett till en ökning av antalet autogirogivare med 28 procent nu finns det totalt stycken autogirogivare. Under 2008 har totalt personer gett en gåva. Resultatet för 2008 är 1,2 miljoner kronor, vilket är bättre än målet i insamlingsstrategin om att leverera en miljon kronor i överskott.

28 28 (115) Arbetarrörelsens Tankesmedja Föreningen Arbetarrörelsens Tankesmedja som bildades 2006 drivs gemensamt av SAP, LO och ABF. Personalen har under 2008 bestått av kanslichef Ove Andersson, utredningschef Anne-Marie Lindgren, kommunikatör Jan Sparrman (t.o.m. 10 augusti), utredare Sandro Wennberg (fr.o.m. 1 oktober) samt seniorkonsult Levi Svenningsson. Tankesmedjans verksamhet dominerades av arbetet kring de prioriterade ämnesområdena arbetsmarknad, EU, miljö, skatter och marknadisering och har sedan starten resulterat i åtta rapporter: Ojämlikhetens pris! (Anne-Marie Lindgren) Var går vägen till det gröna folkhemmet? (Mathias Tofvesson) Skapar a-kassan arbetslöshet? (Marika Lindgren Åsbrink) Rättvis och hållbar beskattning (Jan Larsson, Magdalena Andersson) Vårdnadsbidrag, en tillbakagång (Åsa Nelander) Gränslös miljö (Mats Engström) Innanför utanförskapet (Bo Jangenäs, Levi Svenningsson) Ta tillbaka demokratin! (Anne-Marie Lindgren). Under 2008 påbörjades ytterligare rapporter, som kommer att offentliggöras 2009, bl.a. om framtidens skatter, partiernas finansiering och om arbetsmarknadspolitik bedrivs i de nordiska länderna. Tankesmedjans utgivna bok Vad är socialdemokrati? såldes slut 2008 och trycktes därefter i ny upplaga. Den har dessutom översatts till 13 språk. Kunskapstidningen Dagens Europa, producerad av Tankesmedjan på uppdrag av LO, SAP och ABF, kom ut med sitt andra nummer i februari Arbetarrörelsens Tankesmedjas medarbetare samt styrelseledamöter har under året genomfört och medverkat i ett 100-tal seminarier, möten, debatter och föreläsningar i egen regi och i samarbete med andra organisationer runt om i landet. Ett försvarsoch säkerhetspolitiskt seminarium genomfördes i Helsingfors i maj i samarbete med den finska tankesmedjan Kalevi Sorsa-fonden. Ett större utbildningspolitiskt projekt på europeisk nivå i samarbete med tankesmedjan FEPS (Foundation for European Progressive Studies) i Bryssel igångsattes i slutet av året. Projektet leds av Pär Nuder.

Nu avslutas temaåret om Barnfattigdom. Vi går vidare med samma arbetssätt men ett nytt tema: fler jobb.

Nu avslutas temaåret om Barnfattigdom. Vi går vidare med samma arbetssätt men ett nytt tema: fler jobb. Nu avslutas temaåret om Barnfattigdom. Vi går vidare med samma arbetssätt men ett nytt tema: fler jobb. 1. Att befästa och stärka S förtroende vad gäller jobbpolitiken. 2. Att stärka S förtroende vad gäller

Läs mer

ORGANISATORISKT HANDLINGSPROGRAM DISTRIKTSKONGRESS

ORGANISATORISKT HANDLINGSPROGRAM DISTRIKTSKONGRESS ORGANISATORISKT HANDLINGSPROGRAM DISTRIKTSKONGRESS ÅRE 21-22/4 2018 1 5 10 Ett omfattande arbete med att förnya socialdemokraterna sattes igång i och med framtidspartiet. Framtidspartiet handlar om att

Läs mer

Arbetarekommunen ska 131231 ha minst 1050 medlemmar.

Arbetarekommunen ska 131231 ha minst 1050 medlemmar. 2 Verksamhetsplanen är det dokument som pekar ut arbetarekommunens prioriterade verksamhet under 2013. Verksamhetsplanen föreslå inte till skillnad från föregående års verksamhetsplaner, att gälla över

Läs mer

3 (8) Under verksamhetsperioden ska vi arbeta med att utveckla hela rekryteringskedjan som innefattar, frågan betalningen välkomnandet introduktionen.

3 (8) Under verksamhetsperioden ska vi arbeta med att utveckla hela rekryteringskedjan som innefattar, frågan betalningen välkomnandet introduktionen. 2 (8) Den här verksamhetsplanen för Socialdemokraterna i Bohuslän sträcker sig från 1 januari 2015 till 31 december 2018. Eftersom det är en flerårig verksamhetsplan håller den sig på en övergripande verksamhetsnivå.

Läs mer

Medlemsutvecklingsstrategi

Medlemsutvecklingsstrategi Stockholm 2013-11-19 Åsa Olsson Folkrörelse & kampanj Medlemsutvecklingsstrategi Medlemsutvecklingsstrategi 2014-2024 Under valåret 2014 kommer vi att sätta fokus på värvningsfrågan eftersom det är ett

Läs mer

LO-Facken i Kristianstads Socialdemokratiska Förening

LO-Facken i Kristianstads Socialdemokratiska Förening LO-Facken i Kristianstads Socialdemokratiska Förening Årsberättelse 2014 Dagordning 1. Mötet öppnas 2. Godkännande av dagordning 3. Val av 2 st justeringsmän tillika rösträknare 4. Val av ordförande till

Läs mer

S-studenters långtidsplan fram till 2020

S-studenters långtidsplan fram till 2020 S-studenters långtidsplan fram till SOCIALDEMOKRATISKA Inledning S-studenter är det socialdemokratiska studentförbundet i Sverige och har sin ideologiska och organisatoriska grundsyn inom socialismen och

Läs mer

Vi vill bygga framtiden

Vi vill bygga framtiden å p n e k fi y N? Socia a n r e t a r ldemok Vi vill bygga framtiden Politiken måste alltid blicka framåt. Den måste alltid handla om framtiden, om det samhälle vi vill skapa imorgon, inte om det vi redan

Läs mer

Verksamhetsinriktning 2016 Förslag till höstmötet 2015-11-07

Verksamhetsinriktning 2016 Förslag till höstmötet 2015-11-07 Verksamhetsinriktning 2016 Förslag till höstmötet 2015-11-07 Ett komplement till Verksamhetsplan 2015 2018 som fastställdes på Höstmötet 2014-10-28 2 (7) Verksamhetsinriktning 2016 2.1 Samordna Partidistriktet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016 Socialdemokraterna Kalmar Län Förslag till Distriktsstyrelsen 15/2

VERKSAMHETSPLAN 2016 Socialdemokraterna Kalmar Län Förslag till Distriktsstyrelsen 15/2 VERKSAMHETSPLAN 2016 Socialdemokraterna Kalmar Län Förslag till Distriktsstyrelsen 15/2 Inledning Denna verksamhetsplan pekar ut hur vi vill utveckla Socialdemokraterna i Kalmar Län under år 2016. Vi behöver

Läs mer

STADGAR FÖR LUDVIKA SOCIALDEMOKRATISKA ARBETAREKOMMUN.

STADGAR FÖR LUDVIKA SOCIALDEMOKRATISKA ARBETAREKOMMUN. 1 2015-03-25 STADGAR FÖR LUDVIKA SOCIALDEMOKRATISKA ARBETAREKOMMUN. 1. ÄNDAMÅL Arbetarekommunen har till ändamål Att på grundval av partiets program verka för de socialdemokratiska idéerna, Att vara partiets

Läs mer

Förslag till: Verksamhetsinriktning för perioden

Förslag till: Verksamhetsinriktning för perioden Förslag till: Verksamhetsinriktning för perioden 2019-2022 Förord En verksamhetsinriktning beskriver uppgifter, prioriteringar och arbetsfördelning för vår organisation. Mätbara mål och metodval redovisas

Läs mer

Opinionsbildning och kommunikation

Opinionsbildning och kommunikation Verksamhetsplan 2019 Det är en ynnest att vara en del av Linköpings arbetarekommun och att ha förtroendet att leda den. Det åligger oss i styrelsen att se till att Socialdemokraterna i Linköping lever

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR LRF UNGDOMEN

ARBETSORDNING FÖR LRF UNGDOMEN 1. Inledning ARBETSORDNING FÖR LRF UNGDOMEN Detta dokument är en arbetsordning för LRF Ungdomen. LRF Ungdomen är inte stadgebundna och är därför att betrakta som ett nätverk med stor frihet i sin verksamhet.

Läs mer

Lerum , distriktsstyrelsens förslag till. Verksamhetsplan 2017

Lerum , distriktsstyrelsens förslag till. Verksamhetsplan 2017 Lerum 2016-10-17, distriktsstyrelsens förslag till Verksamhetsplan 2017 Som grund för verksamhetsplanen för Socialdemokraterna i Västra Götalands Västra ligger det som fastställs som partidistriktets uppgift

Läs mer

Stadgar för Halmstads socialdemokratiska arbetarekommun

Stadgar för Halmstads socialdemokratiska arbetarekommun Stadgar för Halmstads socialdemokratiska arbetarekommun Fastställda av årsmöte 2 mars 2013 1 Arbetarekommunens uppgift Arbetarekommunen ansvarar för att på grundval av partiets program verka för de socialdemokratiska

Läs mer

tadgar för Vänsterpartiet Vänsterpartiet

tadgar för Vänsterpartiet Vänsterpartiet tadgar för Vänsterpartiet Vänsterpartiet 1 of 9 2013-02-11 13:38 Stadgar för Vänsterpartiet Stadgar för Vänsterpartiet Antagna av Vänsterpartiets 39:e kongress 5-8 januari 2012 Innehåll Medlemskap 2 11

Läs mer

din guide till vår nya organisation nya livs 1

din guide till vår nya organisation nya livs 1 din guide till vår nya organisation nya livs 1 2 nya livs Nu blir det mer Livs! l i vs s k a p a r e n helt ny organisation! Det beslutade förbundets kongress som genomfördes i Umeå i början av juni. Den

Läs mer

Arbetarekommunen är partiets lokala huvudorganisation i Norrköpings primärkommuns område.

Arbetarekommunen är partiets lokala huvudorganisation i Norrköpings primärkommuns område. RÖTT = strykning GULT = ändring/tillägg Arbetarekommunen ansvarar för opinionsbildning för partiets idéer och politik inom Norrköpings kommun kommunikation med väljare inom Norrköpings kommun valorganisationen

Läs mer

Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret 2010.

Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret 2010. VERKSAMHETSBERÄTTELSE DISTRIKT NORRBOTTENS Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret. Årets som gick 2 Distriktsverksamheten 3 Distriktstyrelsens

Läs mer

Stockholms läns partidistrikt 2.0

Stockholms läns partidistrikt 2.0 Stockholms läns partidistrikt 2.0 Partidistriktets valanalys konstaterar : Det behövs en betydligt större regional kraftsamling. Relationen mellan arbetarekommunerna och partidistriktet måste klarläggas.

Läs mer

Praktikrapport - Socialdemokraterna i Stockholms län

Praktikrapport - Socialdemokraterna i Stockholms län Mika Metso Statsvetenskapliga institutionen Yrkesförberedande praktik, HT 2011 Stockholms universitet Praktikrapport - Socialdemokraterna i Stockholms län Praktikplats: Socialdemokraterna i Stockholms

Läs mer

Partidistriktsmotion Stockholms partidistrikt

Partidistriktsmotion Stockholms partidistrikt Partidistriktsmotion Stockholms partidistrikt Vi ska skapa ett öppet och modernt folkrörelseparti som sätter organisationsutveckling och samhällsförändring högst på dagordningen. Det krävs för möta dagens

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT!

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! 1 Föreningens namn Föreningens namn är Hela Sverige ska leva Östergötland. 2 Föreningens säte Hela Sverige

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Förslag på verksamhetsplan för socialdemokraterna i Norrköping mars 2012- mars 20133 Temaår: Barn... 3 Studier... 4 Ledarskapsutbildning för ledande företrädare... 4 Media, retorik

Läs mer

Beslutade och antagna av partidistriktets höstmöte kompletterat

Beslutade och antagna av partidistriktets höstmöte kompletterat Stadgar för Bohusläns partidistrikt Beslutade och antagna av partidistriktets höstmöte 2007-10-20 kompletterat 2013-03-23 1. Partidistriktets uppgift Partidistriktet ansvarar för: Utåtriktad opinionsbildning

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017

VERKSAMHETSPLAN 2017 Förslag till val VERKSAMHETSPLAN 2017 Valförberedelser Under 2016 passerades halvtid i mandatperioden. De första åren efter vår valseger 2014 har på många sätt varit fokuserat på att med gott resultat

Läs mer

Dagordningens punkt 18 Vår organisation. Utlåtande Fackligt-politiskt arbete motionerna B24 B30, utom B24 4:e och 5:e att-satserna

Dagordningens punkt 18 Vår organisation. Utlåtande Fackligt-politiskt arbete motionerna B24 B30, utom B24 4:e och 5:e att-satserna Utlåtande Fackligt-politiskt arbete motionerna B24 B30, utom B24 4:e och 5:e att-satserna Motionerna B24 1:a att-satsen och B28 vill stärka den fackligpolitiska samverkan. Motion B30 vill att IF Metall

Läs mer

Välkommen till Socialdemokraterna!

Välkommen till Socialdemokraterna! Foto: Jörgen Boström Foto: Jens Ohlsson Foto: Anders Löwdin Foto: Anders Löwdin Välkommen till Socialdemokraterna! Foto: Jens Ohlsson Foto: Jens Ohlsson Foto: Anders Löwdin Tillsammans påverkar vi framtiden!

Läs mer

Modell för arbetet vid förbundsexpeditionen 2011

Modell för arbetet vid förbundsexpeditionen 2011 Modell för arbetet vid förbundsexpeditionen 2011 Utgångspunkter Styrelsen fastställer verksamhet och budget inför varje verksamhetsår. Ledningen har ansvar att leda förbundets arbete och verkställa de

Läs mer

Grundstadgar för socialdemokratiska föreningar och klubbar

Grundstadgar för socialdemokratiska föreningar och klubbar Grundstadgar för socialdemokratiska föreningar och klubbar 1 Den socialdemokratiska föreningens uppgift Den socialdemokratiska föreningen ansvarar för opinionsbildning för partiet, dess idéer och politik

Läs mer

Valseger 2014 valplan grön ungdom väst och göteborg

Valseger 2014 valplan grön ungdom väst och göteborg Valseger 2014 valplan grön ungdom väst och göteborg Inledning Grön Ungdom ska synas och höras. Ingen ska kunna missa att på något sätt under 2014 komma i kontakt med oss eller med Miljöpartiet. Grön Ungdom

Läs mer

Dessa stadgar utgör komplement till partiets normalstadgar och kan endast förändras genom beslut på Arbetarekommunens årsmöte.

Dessa stadgar utgör komplement till partiets normalstadgar och kan endast förändras genom beslut på Arbetarekommunens årsmöte. Reviderade vid Årsmötet 2015 1 (8) Lunds Arbetarekommun T I L L Ä G G S S T A D G A R F Ö R L U N D S A R B E T A R E K O M M U N Fastställda av årsmötet 2005 Reviderade av årsmötet 2015 Dessa stadgar

Läs mer

Kallelse till årsmöte för Företagarna Åtvidaberg

Kallelse till årsmöte för Företagarna Åtvidaberg 1 (8) Kallelse till årsmöte för Företagarna Åtvidaberg Åtvidaberg 2014-02-12 Dag: 2014-03-08 Tid: 17.00 Plats: Åtvidabergs Hotell & Restaurang, Klinta Förslag till dagordning 1. Årsmötets öppnande 2. Val

Läs mer

Verksamhetsinriktning 2016/2017

Verksamhetsinriktning 2016/2017 Förslag till: Verksamhetsinriktning 2016/2017 Förord En verksamhetsinriktning beskiver uppgifter, mål och prioriteringar för vår organisation. Hur vi når målen och vilka metoder vi använder redovisas i

Läs mer

Variabelförteckning Open Opinion Uppdaterad 120531

Variabelförteckning Open Opinion Uppdaterad 120531 1( 6) Variabelförteckning Open Opinion Uppdaterad 120531 Datum Datum Bakgrundsvariabel Syssels Vilken är din huvudsakliga sysselsättning? 1 Pensionär 2 Arbetslös 3 Förvärvsarbetande 4 Studerande 5 Hemarbetande

Läs mer

STUDIER 2008 (Uppdaterat 20 augusti 2008)

STUDIER 2008 (Uppdaterat 20 augusti 2008) STUDIER 2008 (Uppdaterat 20 augusti 2008) Erfarenhet Gemenskap Glädje Lärande Mångfald Möten Samarbete Utveckling Ömsesidighet Socialdemokraterna i Gävle Studieprogram 2008 INNEHÅLL Arbetarekommunens studieverksamhet

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Linköping 2018-03-17 Årsmöte Linköping 2018-03-17 Verksamhetsberättelse 2017 Socialdemokraterna i Linköping 2 (6) Verksamhetsberättelse för Linköpings arbetarekommun verksamhetsåret 2017 2017 har till

Läs mer

3 (10) Senast justerade på årsmöte mars 2013

3 (10) Senast justerade på årsmöte mars 2013 2 (10) Innehåll 1 Arbetarekommunens uppgift... 3 2 Organisation... 3 3 Medlemskap i arbetarekommunen... 4 4 Avgifter... 4 5 Möten... 5 6 Arbetarekommunens valberedningar... 6 7 Arbetarekommunens styrelse...

Läs mer

Stadgar för Equmenia region Svealand

Stadgar för Equmenia region Svealand Stadgar för Equmenia region Svealand 1 Regionens grund, namn och uppdrag JESUS KRISTUS ÄR HERRE. Equmenia region Svealand delar denna bekännelse från Filipperbrevet 2:11 med kristna genom alla tider. Barn-

Läs mer

Ramprogram för Vårdtoppmöte fredagen den 30 januari. Samtal mellan Ylva Johansson, ordförande i Välfärdsrådslaget och hälso- och sjukvårdspolitiker.

Ramprogram för Vårdtoppmöte fredagen den 30 januari. Samtal mellan Ylva Johansson, ordförande i Välfärdsrådslaget och hälso- och sjukvårdspolitiker. Socialdemokraterna Stockholm 2009-01-15 Ramprogram för Vårdtoppmöte fredagen den 30 januari 11.00 Konferensbyrån öppnar 13.00 Vårdtoppmöte Välkomsthälsning av Stefan Löfven Ordförande välfärdsrådslagsgruppen

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Domsjö S Förening

Verksamhetsberättelse. Domsjö S Förening Verksamhetsberättelse 2011 Domsjö S Förening Årsmötets dagordning 1. Mötets öppnande ordförande ger ordet till kvällens gäst Håkan Olsson. 2. Årsmötets utlysning. 3. In memorian/parentation 4. Fastställande

Läs mer

Ett öppet parti. i takt med tiden. SSU:s plan för en öppen process. Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund. Stockholm 25 januari 2012

Ett öppet parti. i takt med tiden. SSU:s plan för en öppen process. Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund. Stockholm 25 januari 2012 Ett öppet parti i takt med tiden SSU:s plan för en öppen process Stockholm 25 januari 2012 Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund Sammanfattning Många kräver att Socialdemokraterna utser sin partiordförande

Läs mer

Studier Socialdemokraterna i Gävle. Erfarenhet Gemenskap Glädje Lärande Mångfald Möten Samarbete Utveckling Ömsesidighet - 1 -

Studier Socialdemokraterna i Gävle. Erfarenhet Gemenskap Glädje Lärande Mångfald Möten Samarbete Utveckling Ömsesidighet - 1 - Studier 2007 Erfarenhet Gemenskap Glädje Lärande Mångfald Möten Samarbete Utveckling Ömsesidighet Socialdemokraterna i Gävle - 1 - Studieprogram 2007 Innehåll Medlemsstudier... s 4 Europastudier. Ideologi

Läs mer

Kandidater till partikongressen den 28/10-1/11 2009 Valkrets 1 Habo, Jönköping och Mullsjö Arbetarekommuner

Kandidater till partikongressen den 28/10-1/11 2009 Valkrets 1 Habo, Jönköping och Mullsjö Arbetarekommuner Kandidater till partikongressen den 28/10-1/11 2009 Valkrets 1 Habo, Jönköping och Mullsjö Arbetarekommuner Socialdemokraterna i Jönköpings län Residensgatan 1 556 13 Jönköping T: 036-165140 www.socialdemokraterna/jonkopingslan

Läs mer

Politisk Målsättning 3 (8)

Politisk Målsättning 3 (8) 2013-10-04 2 (8) Innehåll Politisk Målsättning... 3 Kommunikativa målgrupper... 5 Vår bild av verkligheten... 6 Politiska prioriteringar... 6 Vår bild av oss... 7 Våra kännetecken... 8 Praktiska prioriteringar...

Läs mer

Stadgar för förbundet 2 Normalstadgar för distrikt 6 Normalstadgar för grupper 9

Stadgar för förbundet 2 Normalstadgar för distrikt 6 Normalstadgar för grupper 9 Antagna av kongressen 2011 Ändamålsparagraf bekräftad av förbundsårsmötet 2012 Reviderade av förbundsårsmöten 2014, 2015 Stadgar för förbundet 2 Normalstadgar för distrikt 6 Normalstadgar för grupper 9

Läs mer

Valplan för Moderaterna i Södermanland 2014

Valplan för Moderaterna i Södermanland 2014 Förbundsstyrelsen föreslå förbundsrådet att anta nedanstående valplan för Moderaterna i Södermanland 2014 Valplan för Moderaterna i Södermanland 2014 Det övergripande mål för Moderaterna i Södermanland

Läs mer

Stadgar för Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt antagna av distriktskongressen 3 december 2007 och reviderad senast 18 april 2015

Stadgar för Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt antagna av distriktskongressen 3 december 2007 och reviderad senast 18 april 2015 Stadgar för Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt antagna av distriktskongressen 3 december 2007 och reviderad senast 18 april 2015 1 Partidistriktets uppgift Partidistriktet ansvarar för: - utåtriktad

Läs mer

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010 Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Region: 1 Län: Norrbottens län Västerbottens län Enheten för upphandling av Varor och Tjänster Region: 2 Län: Västernorrlands län Jämtlands län

Läs mer

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer Nyhetsbrev 2 2019 EU/Internationella relationer "Syftet med internationalisering handlar om att öka utbyte, förståelse och samverkan mellan människor, kulturer och nationer samt utveckla kommunens verksamheter

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse 2015 Inledning De arbetsintegrerande sociala företagen har som övergripande mål att skapa arbetstillfällen för de som står utanför, eller som inte fått tillträde till, arbetsmarknaden

Läs mer

KUNSKAP BYGG SOCIALDEMOKRATE. Foto: David Woolfall

KUNSKAP BYGG SOCIALDEMOKRATE. Foto: David Woolfall ER KUNSKAP BYGG RNA! SOCIALDEMOKRATE Foto: David Woolfall S T U D I E P L A N 2 0 15 2 0 18 FÖRORD Hej partivän! Du håller nu i din hand den studieplan för 2015 2018 som jag och de andra i partistyrelsen

Läs mer

RFSL Huset, Sveavägen 59, Stockholm. Även närvarande: Gustaf Hedman, verksamhetschef

RFSL Huset, Sveavägen 59, Stockholm. Även närvarande: Gustaf Hedman, verksamhetschef Förbundsstyrelsemöte Sammanträdesdatum: 2011-07-30, 31 Plats: RFSL Huset, Sveavägen 59, Stockholm Protokollet omfattar: 1 20 Beslutande: Vio Szabo, ej 10 Linus Törneberg Rosita Stotzky Emelie Mire Åsell

Läs mer

STADGAR. Malmö mot Diskriminering. Stadgar för. Malmö mot Diskriminering - föreningarnas organisation för att främja mänskliga rättigheter i Malmö

STADGAR. Malmö mot Diskriminering. Stadgar för. Malmö mot Diskriminering - föreningarnas organisation för att främja mänskliga rättigheter i Malmö Malmö mot Diskriminering Stadgar för Malmö mot Diskriminering - föreningarnas organisation för att främja mänskliga rättigheter i Malmö Antagna vid årsmöte 2010-09-22 STADGAR Malmö mot Diskriminering Malmö

Läs mer

Jens Nilsson. Europaparlamentariker (S) Demokratin och solidariteten måste erövras av varje ny generation.

Jens Nilsson. Europaparlamentariker (S) Demokratin och solidariteten måste erövras av varje ny generation. Demokratin och solidariteten måste erövras av varje ny generation. Vad gör Europaparlamentet? Europaparlamentet kan liknas vid Europas riksdag. 754 ledamöter från 27 länder sitter i Europaparlamentet.

Läs mer

Vi satsar på dig som är chef! Framtidsfacket för dig!

Vi satsar på dig som är chef! Framtidsfacket för dig! Vi satsar på dig som är chef! Framtidsfacket för dig! ST, 2004. Produktion: STs informationsenhet/hellgren Grafisk form. Illustration: Lukas Möllersten. Tryck: EO Grafiska, december 2006. Upplaga: 3 000

Läs mer

Datum 2014-03-27. Föreningens ordförande, Carl-Åke Utterström, hälsade deltagarna varmt välkomna och öppnade mötet.

Datum 2014-03-27. Föreningens ordförande, Carl-Åke Utterström, hälsade deltagarna varmt välkomna och öppnade mötet. ÅRSMÖTESPROTOKOLL 1 (3) Datum 2014-03-27 Årsmöte mars 2014 Protokoll fört vid Villaägarföreningen Jakobsbergs 126:e årsmöte torsdagen den 27 mars 2014 kl. 18:30 på Pilbogården, Kristinagatan 14, Västerås.

Läs mer

SSU:s uppgift. Organisatoriskstrategi I Rörelse SSU:s 37:e förbundskongress - Täby 9-12 augusti 2013

SSU:s uppgift. Organisatoriskstrategi I Rörelse SSU:s 37:e förbundskongress - Täby 9-12 augusti 2013 I Rörelse SSU:s 37:e förbundskongress - Täby 9-12 augusti 2013 1 SSU:s uppgift 5 10 15 20 25 30 35 40 45 Vår uppgift är att samla unga människor med socialdemokratiska värderingar samt de unga som delar

Läs mer

STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet

STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet 2012-03-27 1 Namn Föreningens namn är ULI Geoforum. 2 Ändamål ULI Geoforum är en ideell förening med syfte att sprida och effektivisera

Läs mer

KAMPANJMANUALEN 9. ATT AKTIVERA OCH ENGAGERA MEDLEMMAR

KAMPANJMANUALEN 9. ATT AKTIVERA OCH ENGAGERA MEDLEMMAR KAMPANJMANUALEN ARBETSDOKUMENT 1. KAMPANJENS SYFTE OCH MÅL 2. KAMPANJENS HUVUDBUDSKAP 3. TAKTIK INFÖR KAMPANJEN 4. KAMPANJENS TÄVLINGAR 5. KAMPANJAKTIVITETER 6. 25 EXTRA KAMPANJAKTIVITETER 7. TRE UPPFÖLJNINGSAKTIVITETER

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 20140114 Sidan 1 av 5 'Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2013 Sammanfattning av verksamhetsåret Året började med att den nya styrelsen, på uppdrag av årsmötet, organiserade ett extramöte

Läs mer

Verksamhetsplan & Budget

Verksamhetsplan & Budget Förslag till: Verksamhetsplan & Budget 2018 IF Metall avd 27 Östra Skaraborg Avdelningens verksamhet ska bygga på följande ledord: Delaktighet Alla ger utav sitt engagemang i avdelningens verksamhet och

Läs mer

Normalstadgar för equmenias regioner

Normalstadgar för equmenias regioner Normalstadgar för equmenias regioner Inom equmenia finns sju regioner. Geografi och uppdrag fastställs av equmenias riksstämma. Verksamheten i regionerna sker i nära koppling till den verksamhet som sker

Läs mer

PROTOKOLL STYRELSEMÖTE FÖR ALBIN 25 KLUBBEN (ORG.NR 874001-9727)

PROTOKOLL STYRELSEMÖTE FÖR ALBIN 25 KLUBBEN (ORG.NR 874001-9727) PROTOKOLL STYRELSEMÖTE FÖR ALBIN 25 KLUBBEN (ORG.NR 874001-9727) Tid: 18 februari 20 kl 19.00 Plats: Telefonkonferens mellan närvarande styrelsemedlemmar Närvarande: Ledamot / vice ordförande Tommy Malmgren

Läs mer

Utåtriktad opinionsbildning för partiets idéer och politik inom sitt verksamhetsområde. Valorganisation i verksamhetsområdet

Utåtriktad opinionsbildning för partiets idéer och politik inom sitt verksamhetsområde. Valorganisation i verksamhetsområdet 2 (14) 3 (14) Utåtriktad opinionsbildning för partiets idéer och politik inom sitt verksamhetsområde Valorganisation i verksamhetsområdet Utveckling och samordning av politiken inom landstinget Val av

Läs mer

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt?

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt? 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge

Läs mer

STADGAR FÖR SÖDERTÄLJE SOCIALDEMOKRATISKA ARBETAREKOMMUN

STADGAR FÖR SÖDERTÄLJE SOCIALDEMOKRATISKA ARBETAREKOMMUN STADGAR FÖR SÖDERTÄLJE SOCIALDEMOKRATISKA ARBETAREKOMMUN Kapitel 1 Ändamål 1 Södertälje Arbetarekommunen är socialdemokraternas huvudorganisation i Södertälje och sammansluter alla inom kommunen verksamma

Läs mer

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Internationell strategi Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Vi lever i en allt mer globaliserad värld som ger ökade möjligheter men som också ställer nya krav. Linköpings

Läs mer

2000. Alla behövs stoppa rasismen 1 maj Alla behövs 1 maj Tillsammans mot klyftor och egoism.

2000. Alla behövs stoppa rasismen 1 maj Alla behövs 1 maj Tillsammans mot klyftor och egoism. 2000. Alla behövs stoppa rasismen 1 maj 2000. 2001. Alla behövs 1 maj 2001. 2002. Tillsammans mot klyftor och egoism. 2003. Tid tillsammans 1 maj 2003. 2004. Anna Lindh 1 maj 2004. 1 2005. Trygghet och

Läs mer

Verksamhet. 1 Samverkansaktiviteter

Verksamhet. 1 Samverkansaktiviteter Verksamhet HSO Blekinge är en partipolitisk och religiöst obunden samverkansorganisation för länsövergripande medlemsföreningar, som i sin verksamhet organiserar personer med funktionshinder och/eller

Läs mer

Förslag till Verksamhetsplan 2011

Förslag till Verksamhetsplan 2011 1 (5) Förslag till Verksamhetsplan 2011 CSR Västsverige ger medlemmar ökad konkurrenskraft genom att omsätta kunskap i konkret handling. CSR Västsverige utvecklar och sprider verktyg och kompetens kring

Läs mer

Appendix 1. Valresultatet i kommuner och landsting

Appendix 1. Valresultatet i kommuner och landsting Appendix 1 Valresultatet i kommuner och landsting Valresultatet i kommunerna Moderaterna Moderaterna går kraftigt bakåt i kommunsverige. Partiet ökar sina mandat i 18 kommuner men tappar mandat i 230.

Läs mer

Förbundsstyrelsen föreslår

Förbundsstyrelsen föreslår Förbundsmötet 2014 Utskott nummer 3 Sekreterare: Anneli Hagberg 2014-09-27 Sida 1 Motion med förslag Motion nr 21: 30 procent i våra styrelser under 35 år Motionär: Motionärer: Landstingsavdelningen Värmland,

Läs mer

Ledamot i avdelningsstyrelse

Ledamot i avdelningsstyrelse Ledamot i avdelningsstyrelse Inledning Du som är avdelningsstyrelseledamot är en idéburen ledare och demokratiskt vald av medlemmar vid ett årsmöte. Tillsammans med de andra i styrelsen leder, samordnar

Läs mer

Utbildningar hösten 2016

Utbildningar hösten 2016 STUDIEPLAN HT 2016 Utbildningar hösten 2016 September 5 september Inspirationskväll tema Arbete Plats: Kristianstad 7 september Inspirationskväll tema Arbete Plats: Landskrona 17 september Medlemsutbildning,

Läs mer

Variabelförteckning Open Opinion Uppdaterad 150309

Variabelförteckning Open Opinion Uppdaterad 150309 1( 8) Variabelförteckning Open Opinion Uppdaterad 150309 Datum Datum Bakgrundsvariabel Syssels Vilken är din huvudsakliga sysselsättning? 1 Pensionär 2 Arbetslös 3 Förvärvsarbetande 4 Studerande 5 Hemarbetande

Läs mer

Billigt att bo dyrt att flytta

Billigt att bo dyrt att flytta Billigt att bo dyrt att flytta En undersökning från Länsförsäkringar 1 44 procent av de svenskar som äger sin bostad anser att de bor billigt Om du eller någon du känner egentligen vill flytta, men tvekar

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION Studiehandledning Ledaren och gruppen Sverige har stora möjligheter. Där arbetslöshet och hopplöshet biter sig fast, kan vi istället skapa

Läs mer

Stadgar. Stadgar för förbundet sid 2-5. Normalstadgar för distrikt sid 6-8. Normalstadgar för föreningar sid 9-11. Antagna av kongressen 2015

Stadgar. Stadgar för förbundet sid 2-5. Normalstadgar för distrikt sid 6-8. Normalstadgar för föreningar sid 9-11. Antagna av kongressen 2015 Stadgar Antagna av kongressen 2015 Stadgar för förbundet sid 2-5 Normalstadgar för distrikt sid 6-8 Normalstadgar för föreningar sid 9-11 1 FÖRBUND 1 Ändamål HBT Socialdemokrater (HBT-S) Sverige är ett

Läs mer

Social ekonomi övre Norrland (SEÖN)

Social ekonomi övre Norrland (SEÖN) Social ekonomi övre Norrland (SEÖN) Verksamhetsberättelse för 2017 1 SEÖN är den samlande och kända aktören för civila samhället i Norr- och Västerbotten, som ger röst till idéburna organisationer och

Läs mer

Politisk påverkan och Sverigedemokraterna Analys 20101115

Politisk påverkan och Sverigedemokraterna Analys 20101115 Politisk påverkan och Sverigedemokraterna Analys 20101115 Om Sektor 3 och United Minds United Minds är ett analys- och rådgivningsföretag med huvudkontor i Stockholm. Genom undersökningar och analyser

Läs mer

Ärende: 1. Sammanträdet öppnas Ordförande Thomas Ohlsson hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat

Ärende: 1. Sammanträdet öppnas Ordförande Thomas Ohlsson hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat Protokoll för Länsteatrarnas styrelsemöte 29/30 september 2013 Sammanträde 5/2013 Närvarande; Thomas Ohlsson, (ordf.) Lena Carlbom, Lennart Thörnlund, Magnus Holm, Linde Sjöstedt (sekr.). Malin Axelsson

Läs mer

Ett år med Handels. Handels Direkt. Vår verksamhet under ett år. Vivarakanjättestolta! Handels verksamhetsberättelse 2012. Ett växande år.

Ett år med Handels. Handels Direkt. Vår verksamhet under ett år. Vivarakanjättestolta! Handels verksamhetsberättelse 2012. Ett växande år. året då växte 4 000 startade. när växte så växer? och står bakom Vivarakanjättestolta! bli? cirka 200 000 Vad har fått är den få kontakt med Vad har blivit bra för våra Hos får du personlig rådgivning

Läs mer

juni 2014 Förbundsmöte 2014 Visions värdegrund

juni 2014 Förbundsmöte 2014 Visions värdegrund juni 2014 Förbundsmöte 2014 Visions värdegrund Inledning och bakgrund Förbundsmötet i Norrköping 2012 beslutade att se över värdegrunden och presentera förslag till värdegrund för Vision på förbundsmötet

Läs mer

LO-Facken i Kristianstads Socialdemokratiska Förening

LO-Facken i Kristianstads Socialdemokratiska Förening LO-Facken i Kristianstads Socialdemokratiska Förening Årsberättelse 2013 Dagordning 1. Mötet öppnas 2. Godkännande av dagordning 3. Val av 2 st justeringsmän tillika rösträknare 4. Val av ordförande till

Läs mer

Ordförandeutbildning eller konsten att leda ett möte! Den 29 september får ni chansen att lära lite mer och att öva i klubbföring.

Ordförandeutbildning eller konsten att leda ett möte! Den 29 september får ni chansen att lära lite mer och att öva i klubbföring. SKÅNE Olof Palmes plats 1, 214 44 Malmö Tel: 040-660 73 06 Mobil: 070 261 66 69 E-post: s-kvinnor@skane.sap.se Hemsida: www.s-info.se/skvinnorskane Bankgiro: 5661-1403 Innehåll Från förbundet träff för

Läs mer

Sörmlands Kristna Socialdemokrater

Sörmlands Kristna Socialdemokrater Sörmlands Kristna Socialdemokrater Verksamhetsberättelse 2010 2 Styrelse och övriga uppdrag Styrelse: Ordförande Kassör Sekreterare Suppleanter Övriga uppdrag: Revisor Revisorssuppleant Valberedning Lars

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017

Verksamhetsberättelse 2017 Sida 1 av 6 Verksamhetsberättelse 2017 Styrelsen för Hjärt-och Lungsjukas Länsförening i Västmanland (registrerat namn) lämnar följande berättelse för verksamhetsåret 2017 Förtroendevalda och styrelsemöten

Läs mer

Än en gång varmt välkommen! Anna Johansson, ordförande i Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt

Än en gång varmt välkommen! Anna Johansson, ordförande i Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt Socialdemokraterna i Göteborg är en förening som drivs av viljan att skapa ett jämlikt samhälle, en stad som ger barn de bästa möjliga uppväxtvillkor, där alla som kan jobba också ska ha ett jobb och där

Läs mer

Verksamhetsplan och ansvarsfördelning Juseks studerandesektions styrelse, verksamhetsår 2013/2014

Verksamhetsplan och ansvarsfördelning Juseks studerandesektions styrelse, verksamhetsår 2013/2014 2013-10-14 Verksamhetsplan och ansvarsfördelning Juseks studerandesektions styrelse, verksamhetsår 2013/2014 RIKTLINJER Juseks uppgifter - att ta till vara och främja medlemmarnas fackliga, yrkesmässiga

Läs mer

verksamhetsberättelse

verksamhetsberättelse verksamhetsberättelse 2009 2011 Innehållsförteckning Verksamhetsåret 2009... 5 Partiets verksamhet i siffror... 7 Utveckling, förnyelse och samordning... 9 Valet till Europaparlamentet 2009... 12 Kyrkovalet

Läs mer

Verksamhetsplan 2012-2013 Utgångspunkten för denna verksamhetsplan är förbundets verksamhetsidé och vision:

Verksamhetsplan 2012-2013 Utgångspunkten för denna verksamhetsplan är förbundets verksamhetsidé och vision: Verksamhetsplan 2012-2013 Utgångspunkten för denna verksamhetsplan är förbundets verksamhetsidé och vision: Verksamhetsidé: tar tillvara och driver den svenska museisektorns gemensamma intressen. Vision:

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 1 (5) VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 Styrelsen Förtroendevalda och uppdragstagare under verksamhetsåret 2015 Britt-Marie Lindgren Ewa Langerbeck Eva Lindgren Karl-Henrik Forsman Maria Åling Joachim Eckerström

Läs mer

Svenska Vitiligoförbundet S T A D G A R 2008-05-01

Svenska Vitiligoförbundet S T A D G A R 2008-05-01 Svenska Vitiligoförbundet S T A D G A R 2008-05-01 1 Förbundets namn och ställning Förbundets namn är Svenska Vitiligoförbundet. Förbundet är religiöst och partipolitiskt obundet. Förbundet har sitt säte

Läs mer

Det här är SEKOs medlemmar

Det här är SEKOs medlemmar Det här är SEKO 1 Det här är SEKOs medlemmar Tåg som kommer i tid, posten hemburen, varma hus, framkomliga vägar och fungerande telefoner. Och så förstås trygg färjetrafik, säkra fängelser och en trevlig

Läs mer

Politiska utbildningar Västbo - Östbo

Politiska utbildningar Västbo - Östbo 1 2015 Politiska utbildningar Västbo - Östbo 2 Studiecirkel Minst 3 personer träffas 3 gånger under 9 studietimmar = studiecirkel Så enkelt är det!!!! För att ABF skall kunna registrera en studiecirkel

Läs mer

Nyhetsbrev nummer 1 från LO-distriktet i Norra Sverige 2015

Nyhetsbrev nummer 1 från LO-distriktet i Norra Sverige 2015 Nyhetsbrev nummer 1 från LO-distriktet i Norra Sverige 2015 Våren är en tid med mycket utbildningar för LO-distriktets del. Flera av våra regionala utbildningar går på Medlefors Folkhögskola under april

Läs mer

Ds 2001:15. Rapport om tillväxtavtalen. Första året. Näringsdepartementet

Ds 2001:15. Rapport om tillväxtavtalen. Första året. Näringsdepartementet Ds 2001:15 Rapport om tillväxtavtalen Första året Näringsdepartementet 52 Kronobergs län 54 Norrbottens län 56 Skåne län 58 Stockholms län 60 Södermanlands län 62 Uppsala län 64 Värmlands län 66 Västerbottens

Läs mer