Basgranskning av Vård- och omsorgsnämnden 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Basgranskning av Vård- och omsorgsnämnden 2016"

Transkript

1 Basgranskning av Vård- och omsorgsnämnden 2016 KOMMUNREVISIONEN

2

3 Revisionsrapport 1(10) KR 2016/0009 Handläggare, titel, telefon Örjan Högberg, revisor Vård- och omsorgsnämnden Revisionsrapport av Vård- och omsorgsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning Nämndens ansvarsområde Väsentliga utgångspunkter Resultat och bedömning av dokumentstudier och intervjuer Avslutande bedömning Bilaga 1 Bilaga 2 Definitioner Gransknings-PM delårsbokslut Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Norrköpings kommun Dalsgatan revisionskontoret@norrkoping.se Internet Norrköping

4 REVISIONSRAPPORT 2(10) 1. Inledning Kommunens revisorer ska enligt revisionsreglementet i Norrköpings kommun årligen granska alla revisionsansvariga i nämnder, styrelser och utskott. Granskningen ska genomföras enligt god revisionssed i kommunal verksamhet och i enlighet med kommunallagen. Denna granskning är en översiktlig granskning av nämnden. Fokus i basgranskningen har varit på nämndens arbete med stöd- och bidragsprocessen samt säkerheten i myndighetsutövningsprocessen Revisionsfrågor Denna basgranskning ska besvara följande revisionsfrågor: Är nämndens ledning, styrning, uppföljning och kontroll av verksamheten ändamålsenlig och tillräcklig? Är nämndens ledning, styrning, uppföljning och kontroll av ekonomin tillräcklig? Har nämnden en god intern kontroll? 1.2. Metod och avgränsning Vård- och omsorgsnämnden är granskad på ett övergripande sätt vilket innebär att vi utifrån ett särskilt program granskat vissa styrande processer för nämnden. Det innebär att vi i första hand har granskat om nämnden har system och rutiner för en fungerande styrning av verksamheten, tillämpningen har inte granskats. Den metod granskningen bygger på är granskning av styrande dokument, stickprov och intervjuer. Samtliga tjänstemän intervjuas inte utan ett urval har gjorts för att verifiera vårt granskningsresultat. Eftersom nämnden bedömts som riskfylld (röd) har vi intervjuat presidiet, förvaltningschef, administrativ chef, ekonomistrateg, nämndsekreterare, fyra verksamhetschefer samt en enhetschef Kvalitetssäkring Denna rapport är sakgranskad av förvaltningen, vilket innebär att de fakta som rapporten hänvisar till är kvalitetssäkrade av de som granskats. Slutsatserna och revisionsbedömningarna ansvarar revisionskontoret för. Rapporten är även kvalitetssäkrad vid revisionskontoret Revisionskriterier De bedömningsgrunder som bildar underlag för revisionens analyser, slutsatser och bedömningar bygger på gällande lagstiftning och kommunfullmäktiges beslut om uppdrag till nämnden.

5 REVISIONSRAPPORT 3(10) Granskningen utgår ifrån följande revisionskriterier: Lagstiftning (kommunallag, förvaltningslag, LSS, SoL, HSL) Styrmodellen för Norrköpings kommun. Fullmäktiges mål (Budget 2016) Reglemente för Norrköpings kommuns nämnder Reglemente för Vård- och omsorgsnämnden Riktlinje för ekonomistyrning Riktlinje för intern styrning och kontroll 2. Nämndens ansvarsområde Vård- och omsorgsnämnden ansvarar för kommunens äldreomsorg och verksamheter för personer med funktionsnedsättning som drivs i både kommunal och privat regi, samt för hemsjukvård i både ordinärt- och särskilt boende. Vård- och omsorgsnämnden verksamhetsidé är att erbjuda stöd, vård och omsorg i livets olika skeden. Alla som har behov får stöd och omsorg utifrån en rättssäker bedömning med inflytande på insatsernas innehåll och utförande, för att känna trygghet och välbefinnande. Vård- och omsorgsnämnden arbetar medvetet och systematiskt med att genomföra vård och omsorg utifrån evidensbaserad praktik. Vård- och omsorgskontoret bistår vård- och omsorgsnämnden med förberedelser inför beslut, genomförande, uppföljningar och utvärderingar av verksamheten. 3. Väsentliga utgångspunkter Inför denna granskning har kommunrevisionen valt att fokusera på de formella avsnitten vad gäller dokumentation och beslutsskrivningar i anslutning till nämnd- och utskottssammanträde. Myndighetsutövning i ett vidare perspektiv omfattas således inte av denna granskning Myndighetsutövning I kommunallagen regleras nämndernas uppgifter i 3 kap Där står att nämnderna beslutar i frågor som rör förvaltningen och som de enligt lag och annan författning ska ha. Beslut sker även i ärenden som fullmäktige delegerat. Nämnderna bereder fullmäktiges ärenden och ansvarar för att fullmäktiges beslut verkställs. Nämnderna har uppgiften att besluta i frågor som enligt speciallagstiftning ofta innefattar inslag av myndighetsutövning. Myndighetsutövning är ett begrepp som saknar en definition och som därför ofta definieras i en formulering som används i den äldre förvaltningslagen.

6 REVISIONSRAPPORT 4(10) Begreppet myndighetsutövning rör sig om beslut eller andra åtgärder som ytterst är uttryck för samhällets maktbefogenheter i förhållande till en enskild medborgare. Det gemensamma är att den enskilde befinner sig i ett beroendeförhållande till myndigheten. I kommunallagen 4 kap. 21 regleras att en ledamot i nämnd inte får lägga ner sin röst om ärendet avser myndighetsutövning mot någon enskild. I kommunallagen 6 kap. 34 regleras att nämndens beslutanderätt i vissa fall inte får delegeras, bl. a om ärendet berör myndighetsutövning mot enskild. Det finns även särskilda regleringar i annan lagstiftning. I regeringsformen 11 kap. 6 regleras att om ärenden som innefattar myndighetsutövning kan nämnden endast lämna över handläggningen av ärenden till privaträttsligt subjekt om det finns stöd i lag för det. I exempelvis socialtjänstlagen saknas ett sådant stöd. Fel eller försummelse vid myndighetsutövning kan resultera i skadeståndsanspråk på kommunen enligt 3 kapitlet 2 skadeståndslagen. Vid ett fel vid myndighetsutövning kan även brottsbalken 20 kap. 1 vara tillämplig där det står om tjänstefel vid myndighetsutövning. Granskningen fokuserar på framförallt myndighetsutövning som berör personuppgiftslagen, utlämnande av handling, delgivning, överklaganden och att föra talan i allmän domstol. Avsikten är att utforska om dessa delar delegerats av nämnd och hur delegation av detta har skötts Stöd och bidrag Inför denna granskning är kommunrevisionen medveten om att ett arbete pågår med att se över kommunens riktlinje för stöd och bidrag. Revisionen kommer därför enbart att fokusera på de delar som berör internkontroll. Utgångspunkten för granskningen är att fokusera på framförallt arrangemangs- och evenemangsbidrag samt bidrag till hallar, lokaler och anläggningar. Vad gäller arrangemangs- och evenemangsbidrag fokuserar revisionen vid att ett kontrakt/avtal finns mellan arrangör och kommunen samt att redovisning sker efter avslutat arrangemang/evenemang. Denna form av bidrag är av engångskaraktär och kan sökas av förening, organisation eller grupp personer. För bidrag till hallar, lokaler och anläggningar fokuseras revisionen vid att ett kontrakt/avtal upprättats mellan uthyrare och hyresgäst samt att redovisningen av intäkt respektive kostnad sker i kommunens bokföringssystem. Denna form av bidrag kan ges till förening som tillhandahåller lokal för kommunalverksamhet, men också omfatta en uthyrning av t ex matsal för en föreningsstämma.

7 REVISIONSRAPPORT 5(10) 4. Resultat och bedömning av dokumentstudier och intervjuer 4.1. Styrning och ledning av verksamhet Vid decembermötet 2015 fastställde nämnden uppdragsplan för Vid samma möte fastställdes 2016 års budgetförslag. Uppdragsplan och budget fastställdes tidigare var för sig, men för 2016 valde nämnden att utarbeta och fastställa planerna samtidigt. Kommunens vision och de kommunövergripande målen utgör basen för 2016 års uppdragsplan. Nämnden anger även i uppdragsplanen att hänsyn har tagits till kommunfullmäktiges preciseringar gällande näringsliv, internationell samverkan, hållbar utveckling och strategiska miljöfrågor. I uppdragsplanen anges sju stycken övergripande mål fördelade på sex prioriterade utvecklingsområden. Under varje övergripande mål finns ett antal delmål. Den politiska intentionen är att de övergripande målen ska gälla under resten av mandatperioden, med 2015 som jämförelseår. Delmålen är föränderliga mellan åren och beslut tas varje år utifrån årlig internbudget och planeringsförutsättningar. Nämnden och förvaltningen har ett nära samarbete vad gäller arbetet med såväl uppdragsplan som verksamhetsplan. En utsedd grupp i nämnden, tillsammans med stöd från en tjänsteman, utarbetar ett förslag till uppdragsplan. När den är fastställd arbetar förvaltningen fram verksamhetsplaner med en tydlig koppling till uppdragsplanen, och kommunicerar dessa till nämnden. Det sker på så sätt att verksamhetscheferna bryter ned uppdragsplanen tillsammans med områdescheferna och gör tillsammans en verksamhetsplan. Detta lämnas sedan ut till enhetscheferna, vilket skapar en förankring av verksamhetsplanerna ut mot verksamheten. Uppföljning av uppdragsplan och verksamhetsplan sker helår och delår till nämnd. Verksamheterna själva följer upp sin egen verksamhet mer frekvent. På kontoret sker uppföljningen kontinuerligt med hjälp av internkontrollen. Måluppfyllelse redovisas utifrån riktlinjer från ekonomi- och styrningskontoret, och följs upp med brukarenkäter. Måluppfyllelsen kommuniceras ut till enheterna via verksamhetscheferna. Förankringen av uppdragsplan och verksamhetsplan anses vara bättre idag än tidigare, vilket av intervjuade sägs skapa ett bättre fokus i verksamheten. Nämnden arbetar utifrån lean-metoden, vilket skapar en kvalitetssäkring av verksamheten via delaktighet och statistisk information. Alla chefer är utbildade i lean-ledarskap. På kontorets intranät finns en processbeskrivning av verksamheten. I processbeskrivningen förs styrdokumenten in under rätt process, för att visualisera vad som hör ihop med vad. Internkontrollplan 2016 med risk- och väsentlighetsanalys fastställdes i nämnden Samtliga chefer är insatta i internkontrollarbetet. Alla verksamhetsområden, hela vägen till enhetsnivå, har gjort en risk- och väsentlighetsanalys, där risker har bedömts utifrån gröna och röda risker. De

8 REVISIONSRAPPORT 6(10) gröna riskerna betraktas som strategiska för förvaltningen medan de röda betraktas som strategiska för nämnden. Nämnden bygger internkontrollplanen på de röda riskerna. I den processen är internkontrollrepresentanterna involverade och ser över de risker som inte bedöms behöva kontrolleras. Internkontrollen betraktas som hela nämndens ansvar och det finns även en rutin som beskriver nämndens arbete med interkontrollen. Uppföljning sker till nämnd två gånger per år. Internkontrollrepresentanterna följer arbetet med den innevarande planen och återkopplingen till dessa sker fyra gånger per år. Under året har internkontrollrepresentanterna en punkt på dagordningen vid nämndmöten där de får möjlighet att avrapportera. Internkontrollen betraktas av de intervjuade i stort som en del av styrningen. Ett fåtal intervjuade för fram att uppföljningen av internkontrollen behöver förbättras för att internkontrollen ska kunna bli en del av nämndens styrning. Revisionsbedömning Den uppdragsplan som nämnden har antagit innehåller uppföljningsbara mål med utgångspunkt i kommunens övergripande mål och hänsyn har tagits till ekonomiskt utrymme. Nämnden har på så sätt kopplat samman ambitionsnivån i målen med det ekonomiska utrymmet. Uppdragsplanen har arbetats fram tillsammans med internbudgeten och har därmed förutsättningarna att bli det styrmedel som den är avsedd att vara. Nämnden har ett systematiskt kvalitetsarbete med hjälp av Lean som metod. Detta arbete är påbörjat, men inte till fullo implementerat i hela verksamheten. Revisionen ser positivt på det arbetet och ser det som angeläget att nämnden fullföljer implementeringen Nämndens sätt att arbeta med risk- och väsentlighetsanalys är systematiserat och utgår från den risk- och väsentlighetsanalys som förvaltningen har genomfört, och där även internkontrollrepresentanterna har deltagit. Nämnden som helhet deltar i riskbedömningen vilket underlättar nämndens arbete med uppdragsplan och ytterst styrningen. Det är önskvärt att nämnden i sin risk- och väsentlighetsanalys belyser eventuella risker relaterade till ekonomiska rutiner. Den sammanfattande bedömningen är att nämnden styrning och ledning, uppföljning och kontroll av verksamheten är godkänd (grön). Den sammanfattande bedömningen är att nämndens arbete med internkontroll är godkänd (grön).

9 REVISIONSRAPPORT 7(10) 4.2. Styrning och ledning av ekonomi Vid decembermötet 2015 fastställdes 2016 års budgetförslag på tkr. Det finns en koppling mellan uppdragsplan och ekonomiskt utrymme då ekonomiska effekter som uppkommer av beslutade mål är kostnadsberäknade och ingår i budgetram för Det är nämnden som tillsammans med förvaltningschef och ekonomistrateg som utarbetar en internbudget. För att nå en ökad träffsäkerhet i budgeten tar budgetarbetet sin utgångspunkt i resursfördelningsmodellen, som lutar sig mot det faktiska behovet hos brukaren. Nämnden har även intäkter i form av avgifter och statliga bidrag samt migrationsverksamhetsersättning för flyktingar. I intäktsbudgeten räkas dessa intäkter med. Investeringsbudgeten fastställdes vid mötet , och utnyttjas eftersom nämnden bygger ut många verksamheter. Uppföljningen av den totala ekonomin sker vid varje nämndmöte muntligen med hjälp av en PowerPoint. Kvartalsvis sker en djupare uppföljning. Förvaltningens uppföljning till nämnden har en tyngdpunkt på finansiell uppföljning framför uppföljning av verksamhetens mål. Nämnden har under året redovisat en ekonomi i balans. Vid rapporteringen efter juni höjdes resultatet och man prognosticerade ett överskott om tkr. Vid rapporteringen efter september höjdes resultatet ytterligare och nämnden prognosticerade ett överskott om tkr. Vid den ekonomiska rapporteringen i november höjdes resultatet ytterligare och nämnden prognosticerade ett överskott om tkr. De ekonomiska avvikelserna presenteras till nämnd vid varje möte där nämnden ser var och vad underskott beror på. Förvaltningen har fått i uppdrag att undersöka vilka nyckeltal som kan vara viktiga att följa. Flera av de intervjuade framhåller att nyckeltal är ett utvecklingsområde för nämnden. Lean-arbete har resulterat i att kontoret tydliggjort vad som kan mätas och hur tolkningen av siffrorna kan göras. Många nyckeltal berör volymer och flöden samt arbetstid. Kontoret rapporter in det som de nationellt har som nyckeltal, vilket rör sig om nationell statistik på brukarnivå. Revisionsbedömning Nämnden arbetar kontinuerligt med ekonomiska rapporter och uppföljningar, men skulle behöva komplettera detta med en uppföljning av verksamhetens mål i verksamhetsplanerna. Det går inte att utläsa från den ekonomiska uppföljningen vilka förslag till åtgärder som tas för att hantera avvikelserna i prognos. Vi rekommenderar att nämnden följer arbetet med framtagande av relevanta nyckeltal för att kunna utveckla styrningen av verksamheten. Den sammanfattande bedömningen är att Vård-och omsorgsnämndens styrning och ledning av ekonomin är godkänd med vissa brister (gul).

10 REVISIONSRAPPORT 8(10) 4.3. Granskning av myndighetsutövningsprocessen Nämnden delegationsordning visar vilka beslut som delegerats och att beslut som fattas med stöd av delegation ska anmälans till nämnden nästföljande sammanträde. Protokoll visar att delegationsbeslut anmäls löpande till nämnden där diarienummer, beslutsdatum, delegat och beslut anges. Nämnden ser vid behov över delegationsordningen. Berörd personal känner till vilka regler som gäller. Vid introduktion får medarbetare veta att delegationsbeslut avseende myndighetsutövning ska återrapporteras till nämnd. Nämnden får rapport vid varje nämndmöte över nyttjad delegation. Myndighetsutövning som berör personuppgiftslagen, utlämnande av handling, delgivning, överklaganden och att föra talan i allmän domstol, är delegerade. Nämnden har utsett ett PUL-ombud. Revisionen har genomfört 10 stickprov på myndighetsbeslut. Samtliga granskade beslut är diarieförda. I samtliga granskade beslut anges skäl för beslutet och beslutsmotivering. Alla beslut är gynnande. Dokumentationen visar hur underrättelse om beslutet skett. Det framgår inte i något ärende om jävsregler har tillämpats. Fullföljdshänvisning är inte aktuell vid de beslut vi granskat, vilka endast kan överklagas enligt reglerna om laglighetsprövning (kommunalbesvär) i 10 kap. kommunallagen. Revisionsbedömning Bedömningen är att det finns en god kunskap inom nämnden och dess förvaltning i frågor som berör myndighetsutövning. Nämnden har rutiner och delegationsordningen behandlar ärenden som berör myndighetsutövning. Det finns i förvaltningen inbyggda rutiner och kontroller för att handläggning av myndighetsbeslut ska ske på ett korrekt sätt Granskning av stöd och bidrag Nämnden har antagit en riktlinje/policy för stöd och bidrag. Där definieras vilka stöd och bidrag som regleras, och även principer för beslut. I riktlinjen anges även grundläggande krav som ställs för att en funktionshindersförening ska vara berättigad till föreningsbidrag. Nämnden har tillgång till en systematiserad sammanställning av inkomna ansökningar och förslag till fördelning av föreningsbidrag för I sammanställningen motiveras varje enskilt bidragsförslag. I protokoll från beslutas om fördelning av föreningsbidrag. Alla ansökningar beviljas utom till en förening vars ansökan avslås med motivet att de inte kunnat presentera nödvändiga handlingar som ansökan för föreningsbidrag förutsätter.

11 REVISIONSRAPPORT 9(10) Det kan från sammanställningen för 2016 utläsas att det delas det ut stöd och bidrag på 3,4 MSEK. Föreningsbidragen betalas ut först efter att budgeten är tagen. Riktlinjen saknar en policy för uppföljning och kontroll av stöd och bidrag. Från intervjuer framgår att beviljade bidrag inte följs upp löpande under året. Uppföljning sker genom att bidragstagarna skickar in en årsredovisning vid årets slut. Revisionsbedömning Nämnden har en tydlig process och tydliga riktlinjer för stöd och bidrag. Den övergripande styrningen och rutiner ger stöd för handläggning och kontroll av bidragsverksamheten. Det saknas skriftliga rutiner för uppföljning och kontroll av stöd och bidrag. Revisionen rekommenderar att nämnden upprättar en rutin för löpande uppföljning under året.

12

13 BILAGA 1 1(1) Bilaga 1 Definitioner För att underlätta samtal och förståelse av vår bedömning graderas vår analys efter den betydelse vi tillmäter de brister vi funnit. Vi har valt att använda oss av trafikljusmodellen som även kommunen använder sig av för att bedöma måluppfyllelsen i verksamhetsberättelserna. Det är viktigt att poängtera att valet av färg endast innebär att vi önskar uppmärksamma nämnden på ett område och att det inte är att betrakta som en betygsättning. Avsikten är att underlätta nämndens eget förbättringsarbete och möjliggöra för nämnden att ta sitt revisionsansvar. Rött ljus innebär i normalfallet att vi funnit brister som har en stor påverkan på nämndens förmåga att uppnå en god styrning, ledning, uppföljning och kontroll av verksamheten. Det kan också innebära att nämnden inom ett specifikt område behöver åtgärda en brist som om den kvarstår får stora konsekvenser för nämndens arbete. Gult ljus innebär att vi har identifierat brister som nämnden behöver åtgärda och hålla sin uppmärksamhet på. Bristen uppfyller inte kriterierna för rött ljus men påverkar negativt nämndens förmåga att ha en god styrning, ledning, uppföljning och kontroll. Nämnden ska därför uppmärksamma och korrigera dessa brister så att de inte förvärras. Grön ljus innebär att vi inte har några frågetecken eller att de brister vi ser är av marginell karaktär. De kommentarer vi ger är av sådan karaktär att de ska ses som stöd i nämndens ordinarie förbättringsarbete. Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Norrköpings kommun Dalsgatan revisionskontoret@norrkoping.se Internet Dalsgatan Norrköping

14

15

Basgranskning av Stadsplaneringsnämnden 2016

Basgranskning av Stadsplaneringsnämnden 2016 Basgranskning av Stadsplaneringsnämnden 2016 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(8) Revisionskontoret KR 2016/0013 Revisionsrapport av stadsplaneringsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2.

Läs mer

Basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden 2016 KOMMUNREVISIONEN

Basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden 2016 KOMMUNREVISIONEN Basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden 2016 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(9) Revisionskontoret KR-2016/00 Revisionsrapport av Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden Innehållsförteckning

Läs mer

Basgranskning av Valnämnden 2017

Basgranskning av Valnämnden 2017 Basgranskning av Valnämnden 2017 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(7) Revisionskontoret KR 2017/0016 Revisionsrapport av Valnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Nämndens ansvarsområde...

Läs mer

Basgranskning av utbildningsnämnden 2016

Basgranskning av utbildningsnämnden 2016 Basgranskning av utbildningsnämnden 2016 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(10) Revisionskontoret KR-2016/0008 Revisionsrapport av Utbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Nämndens

Läs mer

Revisionsrapport av Valnämnden

Revisionsrapport av Valnämnden REVISIONSRAPPORT 1(7) KR 2014/ 0003 Christer Lordh, revisor 011-15 17 15 Revisionsrapport av Valnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2 Nämndens ansvarsområde... 3 3 Resultat och bedömning av dokumentstudier

Läs mer

Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2012

Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2012 Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2012 KOMMUNREVISIONEN REVISIONSRAPPORT 1(8) Dnr KR-29/2012 007 Handläggare, titel, telefon Gabriella Karlsson, revisor 011-15 17 94 Revisionsrapport av

Läs mer

Basgranskning av överförmyndaren 2016

Basgranskning av överförmyndaren 2016 Basgranskning av överförmyndaren 2016 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(10) Revisionskontoret 2016-09-21 KR-2016/0016 Revisionsrapport av överförmyndarnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2

Läs mer

Basgranskning av socialnämnden 2016

Basgranskning av socialnämnden 2016 Basgranskning av socialnämnden 2016 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(11) Revisionskontoret KR-2016/0007 Revisionsrapport av Socialnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Nämndens ansvarsområde...

Läs mer

Basgranskning av Vård- och omsorgsnämnden 2017

Basgranskning av Vård- och omsorgsnämnden 2017 Basgranskning av Vård- och omsorgsnämnden 2017 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(11) Revisionskontoret KR 2017/0010 Revisionsrapport av Vård- och omsorgsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Revisionsrapport basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden

Revisionsrapport basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden REVISIONSRAPPORT 1(8) KR-2014/ 0007 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden Innehållsförteckning

Läs mer

Basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden 2012

Basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden 2012 Basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden 2012 KOMMUNREVISIONEN REVISIONSRAPPORT 1(8) 2012-09-25 Dnr KR-23/2012 007 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17

Läs mer

Basgranskning av valnämnden 2012

Basgranskning av valnämnden 2012 Basgranskning av valnämnden 2012 KOMMUNREVISIONEN REVISIONSRAPPORT 1(6) Dnr KR-10/2012 007 Handläggare, titel, telefon Gabriella Karlsson, sakkunnig Revisionsrapport Valnämnden Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Revisionsrapport basgranskning av överförmyndaren

Revisionsrapport basgranskning av överförmyndaren REVISIONSRAPPORT 1(9) KR-2014/ 0004 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport basgranskning av överförmyndaren Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Ansvarsområde...

Läs mer

Basgranskning av Överförmyndarnämnden 2017

Basgranskning av Överförmyndarnämnden 2017 Basgranskning av Överförmyndarnämnden 2017 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(9) Revisionskontoret KR-2017/0017 Revisionsrapport av Överförmyndarnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Nämndens

Läs mer

Revisionsrapport av vård- och omsorgsnämnden

Revisionsrapport av vård- och omsorgsnämnden REVISIONSRAPPORT 2014-11-18 KR 2014/ 0010-7 Handläggare, titel, telefon Christer Lordh, 1:e revisor 011-15 17 15 Revisionsrapport av vård- och omsorgsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 2 Nämndens

Läs mer

Basgranskning av tekniska nämnden 2016

Basgranskning av tekniska nämnden 2016 Basgranskning av tekniska nämnden 2016 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(11) Revisionskontoret KR-2016/0014 Revisionsrapport av tekniska nämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Nämndens ansvarsområde...

Läs mer

Basgranskning av valnämnden 2016

Basgranskning av valnämnden 2016 Basgranskning av valnämnden 2016 KOMMUNREVISIONEN GRANSKNINGS PM 1(5) 2016-06-21 KR 2016/0015 Handläggare, titel, telefon Anna Holmberg, revisor 011-15 17 98 Basgranskning av valnämnden 2016 Kommunens

Läs mer

Basgranskning av kultur- och fritidsnämnden 2017

Basgranskning av kultur- och fritidsnämnden 2017 Basgranskning av kultur- och fritidsnämnden 2017 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(10) Revisionskontoret KR-2017/0013 Revisionsrapport av kultur- och fritidsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Basgranskning av kultur- och fritidsnämnden 2016

Basgranskning av kultur- och fritidsnämnden 2016 Basgranskning av kultur- och fritidsnämnden 2016 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(13) Revisionskontoret KR-2016/0012 Revisionsrapport av kultur- och fritidsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Basgranskning av stadsplaneringsnämnden 2015

Basgranskning av stadsplaneringsnämnden 2015 Basgranskning av stadsplaneringsnämnden 2015 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(8) KR-2015/0012 Handläggare, titel, telefon Anna Holmberg, revisor 011-15 17 98 Revisionsrapport av Stadsplaneringsnämnden

Läs mer

Revisionsrapport basgranskning av gymnasienämnden

Revisionsrapport basgranskning av gymnasienämnden REVISIONSRAPPORT 1(8) KR-2014/ 0006-7 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport basgranskning av gymnasienämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Ansvarsområde...

Läs mer

Basgranskning av barn- och ungdomsnämnden 2012

Basgranskning av barn- och ungdomsnämnden 2012 Basgranskning av barn- och ungdomsnämnden 2012 KOMMUNREVISIONEN REVISIONSRAPPORT 1(7) Dnr KR-32/2012 007 Handläggare, titel, telefon Gabriella Karlsson, revisor Revisionsrapport av barn- och ungdomsnämnden

Läs mer

Revisionsrapport av överförmyndarnämnden

Revisionsrapport av överförmyndarnämnden Revisionsrapport 1(9) 2015-08-12 KR-2015/0006-3 Handläggare, titel, telefon Caroline Larsson, revisor 011-15 16 68 Revisionsrapport av överförmyndarnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Nämndens

Läs mer

Revisionsrapport basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden

Revisionsrapport basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden REVISIONSRAPPORT 1(8) KR 2014/0014 Handläggare, titel, telefon Christer Lordh,1:e revisor 011-15 17 15 Revisionsrapport basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2015

Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2015 Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2015 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(8) KR-2015/0014 Handläggare, titel, telefon Christer Lordh, 1:a revisor 011-15 17 15 Revisionsrapport av byggnads-

Läs mer

Basgranskning av kultur- och fritidsnämnden 2015

Basgranskning av kultur- och fritidsnämnden 2015 Basgranskning av kultur- och fritidsnämnden 2015 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(8) KR-2015/0009 Handläggare, titel, telefon Christer Lordh, revisor 011-15 17 15 Revisionsrapport av kultur och fritidsnämnden

Läs mer

Basgranskning av Kommunstyrelsen 2016

Basgranskning av Kommunstyrelsen 2016 Basgranskning av Kommunstyrelsen 2016 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(13) Revisionskontoret KR-2016/0006 Revisionsrapport av kommunstyrelsen Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Kommunstyrelsens

Läs mer

Basgranskning av utbildningsnämnden 2015

Basgranskning av utbildningsnämnden 2015 Basgranskning av utbildningsnämnden 2015 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(10) KR-2015/0007 Handläggare, titel, telefon Anna Holmberg, revisor 011-15 17 98 Revisionsrapport av Utbildningsnämnden Innehållsförteckning

Läs mer

Basgranskning av socialnämnden 2015

Basgranskning av socialnämnden 2015 Basgranskning av socialnämnden 2015 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(9) 2015-12-10 KR-2015/0010 Handläggare, titel, telefon Christer Lordh, 1:a revisor 011-15 17 15 Revisionsrapport av socialnämnden

Läs mer

Revisionsrapport av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden

Revisionsrapport av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden REVISIONSRAPPORT 1(9) KR-2013/0011 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Revisionsrapport av kommunstyrelsen

Revisionsrapport av kommunstyrelsen REVISIONSRAPPORT 1(10) Dnr KR-2013/ 0015 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor, 011-15 17 99 Christer Lordh, sakkunnig revisor, 011-15 17 15 Revisionsrapport av kommunstyrelsen Innehållsförteckning

Läs mer

Basgranskning av gymnasienämnden 2012

Basgranskning av gymnasienämnden 2012 Basgranskning av gymnasienämnden 2012 KOMMUNREVISIONEN REVISIONSRAPPORT 1(7) Dnr KR-18/2012 007 Handläggare, titel, telefon Gabriella Karlsson, sakkunnig Revisionsrapport av gymnasienämnden Innehållsförteckning

Läs mer

Basgranskning av vård- och omsorgsnämnden 2015

Basgranskning av vård- och omsorgsnämnden 2015 Basgranskning av vård- och omsorgsnämnden 2015 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(9) KR-2015/0011 Handläggare, titel, telefon Christer Lordh, revisor 011-15 17 15 Vård- och omsorgsnämnden Revisionsrapport

Läs mer

Basgranskning av Stadsplaneringsnämnden 2017

Basgranskning av Stadsplaneringsnämnden 2017 Basgranskning av Stadsplaneringsnämnden 2017 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(9) Revisionskontoret KR-2017/0014 Revisionsrapport av Stadsplaneringsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2.

Läs mer

Revisionsrapport basgranskning av tekniska nämnden

Revisionsrapport basgranskning av tekniska nämnden REVISIONSRAPPORT 1(9) KR-2013/ 0003 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport basgranskning av tekniska nämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Nämndens

Läs mer

Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2013

Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2013 Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2013 KOMMUNREVISIONEN REVISIONSRAPPORT 1(10) 2013-08-28 Dnr KR-X/2013 007 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport

Läs mer

Revisionsrapport av vård- och omsorgsnämnden

Revisionsrapport av vård- och omsorgsnämnden REVISIONSRAPPORT 1(10) KR 2013/ 0005 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport av vård- och omsorgsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2 Nämndens

Läs mer

Revisionsrapport basgranskning av barn- och ungdomsnämnden

Revisionsrapport basgranskning av barn- och ungdomsnämnden REVISIONSRAPPORT 1(9) KR-2014/ 0005 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport basgranskning av barn- och ungdomsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Basgranskning av socialnämnden 2017

Basgranskning av socialnämnden 2017 Basgranskning av socialnämnden 2017 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(11) Revisionskontoret KR-2017/0008 Revisionsrapport av Socialnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Nämndens ansvarsområde...

Läs mer

Revisionsrapport av socialnämnden

Revisionsrapport av socialnämnden REVISIONSRAPPORT 1(10) KR-2013/ 0017 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport av socialnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Nämndens ansvarsområde...

Läs mer

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/ Uppdragsplan 2016 Vård- och omsorgsnämnden Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/0864 003 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Ansvarsområden 4 Verksamhetsidé 4 Uppföljning och utvärdering

Läs mer

Revisionsrapport basgranskning av tekniska nämnden

Revisionsrapport basgranskning av tekniska nämnden REVISIONSRAPPORT 1(9) KR-2014/ 0012 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport basgranskning av tekniska nämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Ansvarsområde...

Läs mer

Revisionsrapport av socialnämnden

Revisionsrapport av socialnämnden REVISIONSRAPPORT 1(10) KR 2014/0009 Handläggare, titel, telefon Christer Lordh, 1:e revisor 011-15 17 15 Revisionsrapport av socialnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Nämndens ansvarsområde...

Läs mer

Uppdragsplan 2017 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS UPPDRAG TILL VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Uppdragsplan 2017 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS UPPDRAG TILL VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Uppdragsplan 2017 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS UPPDRAG TILL VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET VON 2016/0924 Antagen av vård- och omsorgsnämnden den 7 december 2016 norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun Innehåll

Läs mer

Revisionsrapport basgranskning av överförmyndaren

Revisionsrapport basgranskning av överförmyndaren REVISIONSRAPPORT 1(9) KR-2013/ 0010 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport basgranskning av överförmyndaren Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Ansvarsområde...

Läs mer

Revisionsrapport av barn- och ungdomsnämnden

Revisionsrapport av barn- och ungdomsnämnden REVISIONSRAPPORT 1(10) KR-2013/0012 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport av barn- och ungdomsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Nämndens

Läs mer

Basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden 2017 KOMMUNREVISIONEN

Basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden 2017 KOMMUNREVISIONEN Basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden 2017 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(11) Revisionskontoret KR 2017/0011-3 Revisionsrapport av Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden

Läs mer

Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun

Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun 181 Riktlinje 2014-12-08 Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun KS 2013/0558 Beslutad av kommunstyrelsen den 10 januari 2011. Redaktionella ändringar införda den 10 maj 2011 och den 8

Läs mer

Revisionsrapport basgranskning av kultur- och fritidsnämnden

Revisionsrapport basgranskning av kultur- och fritidsnämnden REVISIONSRAPPORT 1(11) KR-2013/ 0016 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport basgranskning av kultur- och fritidsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

av samhällsbyggnadsnämndens ansvarsutövning Sandvikens kommun

av samhällsbyggnadsnämndens ansvarsutövning Sandvikens kommun www.pwc.se Revisionsrapport Louise Cedemar Niklas Eriksson Översiktlig granskning av samhällsbyggnadsnämndens ansvarsutövning Sandvikens kommun Översiktlig granskning av samhällsbyggnadsnämndens ansvarsutövande

Läs mer

Granskning intern kontroll

Granskning intern kontroll Revisionsrapport Granskning intern kontroll Kinda kommun Karin Jäderbrink Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Bakgrund 2 2.1 Uppdrag och revisionsfråga 2 2.2 Avgränsning

Läs mer

POLITISKA RIKTLINJER. för styrmodellen i Norrköpings kommun

POLITISKA RIKTLINJER. för styrmodellen i Norrköpings kommun POLITISKA RIKTLINJER för styrmodellen i Norrköpings kommun... 10 januari 2011 Politiska riktlinjer för styrmodellen i Norrköpings kommun Beslutade av kommunstyrelsen den 10 januari 2011. Redaktionella

Läs mer

Intern kontroll och riskbedömningar. Sollefteå kommun

Intern kontroll och riskbedömningar. Sollefteå kommun www.pwc.se Revisionsrapport Intern kontroll och riskbedömningar Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor Erik Jansen November 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte

Läs mer

Delegations- och verkställighetsordning för kultur- och fritidsnämnden i Norrköpings kommun

Delegations- och verkställighetsordning för kultur- och fritidsnämnden i Norrköpings kommun DELEGATIONS- OCH VERKSTÄLLIGHETSORDNING Delegations- och verkställighetsordning för kultur- och fritidsnämnden i Norrköpings kommun Diarienummer KFN 2015/0002 Fastställd av kultur- och fritidsnämnden 2015-01-28.

Läs mer

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämndens uppdragsplan för 2018 VON 2017/1008. Antagen av nämnden den 13 december norrkoping.

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämndens uppdragsplan för 2018 VON 2017/1008. Antagen av nämnden den 13 december norrkoping. Uppdragsplan 2018 Vård- och omsorgsnämndens uppdragsplan för 2018 VON 2017/1008. Antagen av nämnden den 13 december 2017 norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun 1 I årets uppdragsplan uttrycker vård-

Läs mer

Ansvarsutövande: Överförmyndarnämnden

Ansvarsutövande: Överförmyndarnämnden www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Överförmyndarnämnden Mitt Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund...

Läs mer

www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Joanna Hägg Tilda Lindell Tierps kommun September 2014 pwc

www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Joanna Hägg Tilda Lindell Tierps kommun September 2014 pwc www.pwc.se Revisionsrapport Joanna Hägg Tilda Lindell Granskning av intern kontroll Tierps kommun pwc Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Granskningsbakgrund...

Läs mer

Ansvarsutövande: Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration Sundsvalls kommun

Ansvarsutövande: Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration Sundsvalls kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration Sundsvalls kommun Innehållsförteckning

Läs mer

Ärende- och dokumenthantering

Ärende- och dokumenthantering www.pwc.se Revisionsrapport Ärende- och dokumenthantering Robert Bergman Projektledare 2016 Christer Marklund Kvalitetssäkrare Mars/2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Ansvarsutövande: Barn- och utbildningsnämnden Sundsvalls kommun

Ansvarsutövande: Barn- och utbildningsnämnden Sundsvalls kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Barn- och utbildningsnämnden Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Svenljunga kommun Januari 2019

Svenljunga kommun Januari 2019 www.pwc.se Fredrik Carlsson Certifierad Kommunal revisor Emma Ekstén Isabelle Panasco Grundläggande granskning 2018 Svenljunga kommun Januari Uppdrag Bakgrund Av kommunallagen och god revisionssed följer

Läs mer

Ansvarsprövning 2014

Ansvarsprövning 2014 www.pwc.se Ansvarsprövning 2014 Översiktlig granskning av kommunstyrelsen och nämnderna Robert Bergman April 2014 1 Inledning 2 Inledning Bakgrund Av kommunallagen och god revisionssed följer att revisorerna

Läs mer

Kommunstyrelsens ekonomistyrning

Kommunstyrelsens ekonomistyrning www.pwc.se Revisionsrapport Kommunstyrelsens ekonomistyrning Per Stålberg Certifierad kommunal revisor Jenny Krispinsson Certifierad kommunal revisor Januari 2018 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning...

Läs mer

Delegationsordning. Kultur- och fritidsnämnden

Delegationsordning. Kultur- och fritidsnämnden 1. Allmänt om delegation 1.1 Syfte och avgränsning Det är upp till det beslutande organet att avgöra i vilken utsträckning man ska överlåta sin beslutsrätt. Möjligheterna att delegera beslutanderätten

Läs mer

Verksamhetsplan & verksamhetsberättelse

Verksamhetsplan & verksamhetsberättelse Rutin Verksamhetsplan & verksamhetsberättelse Gäller för verksamhetsområde, utförande enhet: Kommunal och privat utförare av vård- och omsorgsverksamhet Ersätter: Rutin Verksamhetsplan och verksamhetsberättelse

Läs mer

Ansvarsutövande: Kommunstyrelsen Sundsvalls kommun

Ansvarsutövande: Kommunstyrelsen Sundsvalls kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Kommunstyrelsen Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2.

Läs mer

Granskning år 2015 av patientnämnden

Granskning år 2015 av patientnämnden Granskning år 2015 av patientnämnden Rapport nr 20/2015 Mars 2016 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 21:2 2015 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. REKOMMENDATIONER... 3 2. BAKGRUND...

Läs mer

Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna Huddinge kommun. Granskning av delegation av beslutanderätt

Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna Huddinge kommun. Granskning av delegation av beslutanderätt Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna 2014 Huddinge kommun Granskning av delegation av beslutanderätt Innehåll Innehåll...2 1. Sammanfattning...3 2. Inledning...5 2.1. Bakgrund...5

Läs mer

Implementering av barnkonventionen i Linköpings kommun

Implementering av barnkonventionen i Linköpings kommun Revisionsrapport Implementering av barnkonventionen i Linköpings kommun November 2008 Karin Jäderbrink Innehållsförteckning 1 Bakgrund och uppdrag... 3 1.1 Revisionsfråga... 3 1.2 Revisionsmetod och avgränsning...

Läs mer

Revisionsrapport Utskottsorganisation. Ragunda kommun

Revisionsrapport Utskottsorganisation. Ragunda kommun Revisionsrapport Utskottsorganisation. Ragunda kommun 30Augusti 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Budgetprocessen... 3 3. Revisionell bedömning... 6 Sammanfattning På uppdrag av kommunens

Läs mer

Granskning av delegationshantering. Kungälvs kommun

Granskning av delegationshantering. Kungälvs kommun www.pwc.se Revisionsrapport Hans Gåsste Januari 2016 Granskning av delegationshantering Kungälvs kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Delegationsordning. Tekniska nämnden

Delegationsordning. Tekniska nämnden 1. Allmänt om delegation 1.1 Syfte och avgränsning Det är upp till det beslutande organet att avgöra i vilken utsträckning man ska överlåta sin beslutsrätt. Möjligheterna att delegera beslutanderätten

Läs mer

Ansvarsutövande: Lantmäterinämnden Sundsvalls kommun

Ansvarsutövande: Lantmäterinämnden Sundsvalls kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Lantmäterinämnden Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2.

Läs mer

Ansvarsutövande: Stadsbyggnadsnämnden

Ansvarsutövande: Stadsbyggnadsnämnden www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Stadsbyggnadsnämnden Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun

Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun 181 Riktlinje 2019-03-29 Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun KS 2019/0457 Beslutad av kommunstyrelsen den 10 januari 2011. Redaktionella ändringar införda den 10 maj 2011 och den 8

Läs mer

Internkontrollplan 2019 för omsorgsnämnden

Internkontrollplan 2019 för omsorgsnämnden OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Hjort Susanna Datum 2018-01-30 Diarienummer OSN-2019-0033 Omsorgsnämnden Internkontrollplan 2019 för omsorgsnämnden Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås besluta

Läs mer

Regionens revisorer Region Östergötland Arbetsordning

Regionens revisorer Region Östergötland Arbetsordning Regionens revisorer Region Östergötland Arbetsordning Antagen av regionens revisorer 2015-01-27 Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2 Ordförandes roll och arbetssätt... 2 3 Informell arbetsuppdelning

Läs mer

Övergripande granskning av intern kontroll

Övergripande granskning av intern kontroll Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll Surahammars kommun Fredrik Alm Cert. kommunal revisor Surahammars kommun Övergripande granskning av intern kontroll Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

Granskning av Samordningsförbundet i Ånge Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Granskning av Samordningsförbundet i Ånge Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Granskning av Samordningsförbundet i Ånge 2016 Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2017 04 28 17REV40 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte och övergripande revisionsfrågor... 3 3 Revisionskriterier...

Läs mer

Verksamhetsplan. Myndighetsutövningen Diarienummer: VON-2017/ VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Verksamhetsplan. Myndighetsutövningen Diarienummer: VON-2017/ VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Verksamhetsplan 2018-03-16 Myndighetsutövningen Diarienummer: VON-2017/1130-4 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET 2 (7) Ansvarsområde Verksamheter som verksamhetsplanen omfattar: Myndighetsutövning Lagen om stöd

Läs mer

Kungsörs kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. KPMG AB Antal sidor: 8

Kungsörs kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. KPMG AB Antal sidor: 8 Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 8 KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative Innehåll 1. Sammanfattning 1 1.1 Svar på revisionsfrågorna 1 1.2 Bedömning

Läs mer

Barn- och ungdomsnämndens

Barn- och ungdomsnämndens www.pwc.se Revisionsrapport Barn- och ungdomsnämndens ekonomistyrning Per Stålberg Certifierad kommunal revisor Jenny Krispinsson Certifierad kommunal revisor Januari 2018 Innehåll Sammanfattning... 2

Läs mer

REVISIONSKONTORET. REVISIONSRAPPORT Grundläggande granskning för 2016 av Patientnämnden

REVISIONSKONTORET. REVISIONSRAPPORT Grundläggande granskning för 2016 av Patientnämnden Dnr: REV 6/2017 REVISIONSKONTORET REVISIONSRAPPORT Grundläggande granskning för 2016 av Patientnämnden Ansvarig: Jan-Olov Undvall Revisionsrapport 2 (5) Innehållsförteckning 1 INLEDNING/BAKGRUND... 3 SYFTE,

Läs mer

Ansvarsutövande: Miljönämnden Sundsvalls kommun

Ansvarsutövande: Miljönämnden Sundsvalls kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Miljönämnden Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Hofors kommun. Intern kontroll. Revisionsrapport. KPMG AB Mars 2011 Antal sidor: 10

Hofors kommun. Intern kontroll. Revisionsrapport. KPMG AB Mars 2011 Antal sidor: 10 Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 10 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 3 3. Syfte 3 4. Avgränsning 3 5. Revisionskriterier 4 6. Ansvarig styrelse/nämnd 4 7. Metod 4 8. Projektorganisation 4

Läs mer

Granskning av landstingets utbetalningar av bidrag till föreningar

Granskning av landstingets utbetalningar av bidrag till föreningar Granskning av landstingets utbetalningar av bidrag till föreningar Rapport nr 04/2013 Juni 2013 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 1.1 Landstingsstyrelsen...

Läs mer

Granskning av kommunstyrelsens förutsättningar för styrning och ledning

Granskning av kommunstyrelsens förutsättningar för styrning och ledning Förstudie Granskning av kommunstyrelsens förutsättningar för styrning och ledning Båstad kommun Adrian Göransson, revisionskonsult Innehållsförteckning 1 Inledning 1 1.1 Bakgrund 1 1.2 Kontrollmål 1 1.3

Läs mer

Granskning av intern kontroll. Söderhamns kommun. Revisionsrapport. Februari 2011. Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor

Granskning av intern kontroll. Söderhamns kommun. Revisionsrapport. Februari 2011. Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Granskning av intern kontroll Söderhamns kommun Revisionsrapport Februari 2011 Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Robert Heed Revisionskonsult Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1. Inledning...

Läs mer

Leksands kommun. Revisionsrapport. Sammanfattning Kommunstyrelsens ansvar för ledning, styrning och uppföljning av kommunkoncernens.

Leksands kommun. Revisionsrapport. Sammanfattning Kommunstyrelsens ansvar för ledning, styrning och uppföljning av kommunkoncernens. www.pwc.se Revisionsrapport Sammanfattning Kommunstyrelsens ansvar för ledning, styrning och uppföljning av kommunkoncernens verksamhet Louise Cedemar Helena Steffansson Carlson David Boman Niklas Eriksson

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012-08-31 Smedjebackens kommun Malin Liljeblad Godkänd revisor Fredrik Winter Revisor Oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Delegationsordning för Regionförbundet Sörmland

Delegationsordning för Regionförbundet Sörmland Datum Dnr 20141204 14105 Delegationsordning för Regionförbundet Sörmland Fastställd av regionstyrelsen 20141204 41, att gälla från 20150101. Delegation och verkställighet Delegationsbeslut är ett beslut

Läs mer

Bygg- och miljönämndens ansvarsutövande Skellefteå kommun

Bygg- och miljönämndens ansvarsutövande Skellefteå kommun Revisionsrapport Bygg- och miljönämndens ansvarsutövande 2011 Skellefteå kommun Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor Bygg- och miljönämndens ansvarsutövande 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2

Läs mer

Övergripande granskning av kommunstyrelsens styrning och uppföljning av ekonomi och verksamhet (styrmodell)

Övergripande granskning av kommunstyrelsens styrning och uppföljning av ekonomi och verksamhet (styrmodell) www.pwc.se Revisionsrapport Louise Cedemar Linnea Grönvold December/2017 Övergripande granskning av kommunstyrelsens styrning och uppföljning av ekonomi och verksamhet (styrmodell) Innehåll Sammanfattning...2

Läs mer

Intern kontroll i kommunen och dess företag. Sollefteå kommun

Intern kontroll i kommunen och dess företag. Sollefteå kommun Revisionsrapport Intern kontroll i kommunen och dess företag Anita Agefjäll December/2015 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och Revisionsfrågor... 3 2.3. Revisionskriterier...

Läs mer

Granskning av Samordningsförbundet i Kramfors Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Granskning av Samordningsförbundet i Kramfors Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Granskning av Samordningsförbundet i Kramfors 2016 Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2017 04 28 17REV37 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte och övergripande revisionsfrågor... 3 3 Revisionskriterier...

Läs mer

Granskning av Samordningsförbundet i Örnsköldsvik Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Granskning av Samordningsförbundet i Örnsköldsvik Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Granskning av Samordningsförbundet i Örnsköldsvik 2016 Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2017 04 28 17REV41 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte, revisionsfrågor... 3 3 Revisionskriterier...

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 Sammanfattning Vår bedömning är att Hållbarhetsnämnden i stort bedrivit verksamhet utifrån fullmäktiges mål och beslut. Bedömningen är att årets bokslut

Läs mer

Revisionsplan 2019 Trollhättans Stad

Revisionsplan 2019 Trollhättans Stad Revisionsplan 2019 Trollhättans Stad Antagen 2019-04-24 Revisionsplan 2019 1. Uppdrag Revisionens uppdrag är att granska all verksamhet i kommunen. Det innebär att revisorerna prövar om verksamheten sköts

Läs mer

Granskning av kostnämnden i Lycksele år 2016

Granskning av kostnämnden i Lycksele år 2016 Granskning av kostnämnden i Lycksele år 2016 Rapport Gr 5/2016 Mars 2017 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 21:2-2016 Diarienummer: 245167 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. MÅLUPPFYLLELSE...

Läs mer

Ansvarsutövande: nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration

Ansvarsutövande: nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration www.pwc.se Revisionsrapport Johan Lidström Ansvarsutövande: nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration Sundsvalls Kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1.

Läs mer