Yttrande om Göteborgs Stads uppmärksammande av Veterandagen 2018

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande om Göteborgs Stads uppmärksammande av Veterandagen 2018"

Transkript

1 Yttrande (S), (MP), (V) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om Göteborgs Stads uppmärksammande av Veterandagen 2018 Vi välkomnar uppmärksammandet av de personer som tjänstgjort i fredsbevarande insatser och katastrofområden. Det är en viktig demokratisk insats som bör hedras. Efter utvärderingen av årets arrangemang och i den framtida hanteringen av arrangemanget bör stadsledningskontoret tidigt förankra ansvar hos berörd nämnd. Detta bör ske inom ramen för ordinarie budgetprocess och följa en tydlig finansieringsprincip för eventuell berörd nämnd. Ett annat spår är att utreda ett arrangemang helt organiserat av berörda aktörer som Göteborgs Garnison, Fredsbaskrarna men även andra föreningar som kan vara berörda.

2 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0677/17 Handläggare Christine Lindeberg Telefon: E-post: Information om Göteborgs Stads uppmärksammande av Veterandagen 2018 Förslag till beslut I kommunstyrelsen: Stadsledningskontorets information om stadens uppmärksammande av Veterandagen antecknas. Sammanfattning Kommunfullmäktige beslutade att ge kommunstyrelsen i uppdrag att utreda möjligheten att tillsammans med andra parter uppmärksamma Veterandagen i Göteborg i enlighet med beslutssats 2 i yrkande i kommunstyrelsen från L, M och KD Syftet med detta ärende är att informera kommunstyrelsen om pågående planering av Veterandagen Efter högtidlighållandet 2018 görs en utvärdering och förslag om ansvarig nämnd. Den svenska veteranpolitiken definierar en veteran som en person som sänts ut av svenska myndigheter till fredsbevarande åtgärder eller vid katastrofer. För att undvika gränsdragningsfrågor kommer arrangemanget att vända sig till dessa personer. Det innebär att det utöver militär vänder sig till exempelvis kustbevakare, poliser, MSBpersonal och personal från länsstyrelse. Det är första året som Veterandagen är allmän flaggdag den 29 maj. Dagen har också statsceremoniell status. Ekonomiska konsekvenser Kostnaden för stadens del beräknas till maximalt kronor och föreslås belasta kommunfullmäktiges budget Barn-, mångfalds- och jämställdhetsperspektivet Genom att uppmärksamma medborgare som gjort samhällstjänst i oroliga länder glöms inte deras insats eller historia för kommande generationer. För anhöriga, och inte minst barnen, kan utlandstjänst och hemkomsten upplevas svår. Miljöperspektivet Stadsledningskontoret ser inga särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 1 (9)

3 Omvärldsperspektivet Veteraner hedras världen över på olika sätt. I många länder som deltagit i krig är Veterandagen en stor händelse för såväl anhöriga som de som deltagit då de hedras för sin insats men också får möjlighet att träffa andra veteraner och utbyta erfarenheter. I Stockholm samlas veteranföreningarna för marsch från centralt läge till veteranmonumentet. Eftersom Veterandagen har statsceremoniell status deltar kungahuset, statsministern, ÖB och andra myndighetschefer. I närområdet har Halmstad, Borås och Skövde högtidlighållit veterandagen. Bilagor 1. Protokollsutdrag från kommunfullmäktige Yrkande från L, M och KD i kommunstyrelsen Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (9)

4 Ärendet Kommunfullmäktige beslutade (bilaga 1) att ge kommunstyrelsen i uppdrag att utreda möjligheten att tillsammans med andra parter uppmärksamma Veterandagen i Göteborg i enlighet med beslutssats 2 i yrkande i kommunstyrelsen från L, M och KD (bilaga 2). Det är första året som Veterandagen är allmän flaggdag den 29 maj. Dagen har också statsceremoniell status. Beskrivning av ärendet Syftet med detta ärende är att informera kommunstyrelsen om pågående planering av Veterandagen 29 maj Efter firandet 2018 genomförs en utvärdering i samverkan med andra parter och ett tjänsteutlåtande tas fram med förslag till kommunstyrelsen om framtida arrangemang, ansvarsfördelning och ansvarig nämnd. Vad är en veteran Riksdagen beslutade 2010 om en svensk veteranpolitik. Denna innebär att svenska folket (staten) visar erkänsla för veteranens och de anhörigas insatser samtidigt som veteranen ges ett förstärkt socialrättsligt skydd i samband med tjänstgöringen i olika internationella insatser. Även de anhöriga ges stöd. Med veteran avses i lagen en person som varit utsänd av svenska folket/staten i olika fredsfrämjande insatser, humanitära insatser samt bistånds- och utvecklingsinsatser. De kvinnor och män som sänds ut på dessa uppdrag är omsorgsfullt rekryterade för dessa uppdrag, som många gånger innebär stora personliga uppoffringar för den enskilde, men även för dennes anhöriga, särskilt barnen. Arbetet sker många gånger under riskfyllda och påfrestande förhållanden där den enskilde kan utsättas för stora risker att drabbas av fysiska och psykiska skador till följd av tjänstgöringen i insatsområdet (källa: SOU 2014:27). Veteraner är således inte enbart militär personal utan även exempelvis poliser, kustbevakare, räddningstjänstpersonal och sjukvårdspersonal. För att hedra de personer som tjänstgjort i fredsbevarande insatser och katastrofområden, är Veterandagen från och med 2018 officiell flaggdag och har statsceremoniell status. Veteraner hedras världen över på olika sätt. I många länder som deltagit i krig är Veterandagen en stor händelse för såväl anhöriga som de som deltagit då de hedras för sin insats men också får möjlighet att träffa andra veteraner och utbyta erfarenheter. I Sverige finns cirka veteraner och i Göteborgsområdet beräknas antalet till omkring Det finns flera ideella föreningar för veteraner, varav Fredsbaskrarna är en som Göteborgs garnison samarbetar med. Förslag till åtgärder och ansvarsfördelning för högtidlighållande av Veterandagen 29 maj 2018 Stadsledningskontoret har tillsammans med ideella föreningen Fredsbaskrarna, Garnisonen i Göteborg och Polisen arbetat fram ett förslag på åtgärder, tidsschema och ansvarsfördelning enligt nedan. En bedömning är att personer kan komma till arrangemanget i centrala Göteborg. Tidigare har veteranerna fått åka till Stockholm och ser därför fram mot en ceremoni i staden. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (9)

5 Cirkatider Åtgärder Ansvarig 15:00-15:30 15:30 Avmarsch till G A torg Samling vid Götaplatsen Bjuder in medlemmarna i veteranföreningarna. Polisen och Försvarsmakten bjuder in veteraner inom myndigheten. Begär eget demonstrations tillstånd. Fredsbaskrarna Väst Polismyndigheten Försvarsmakten Fredsbaskrarna Väst 16:00 Samling G A torg 16:00 16:45 Ceremoni 17:00 Trumpetstycke Tal av landshövdingen Tal av Kommunfullmäktiges ordförande. Eventuellt tal av Allan Widman (L) särskild utredare av Den svenska veteranpolitiken. Tyst minut Eventuellt polisens kör. Överflygning Bussar för föranmälda veteraner och anhöriga till garnisonen. Göteborgs Stad Polisen Göteborgs garnison Fredsbaskrarna Väst 18:00-- Sedvanligt högtidlighållande av Veterandagen med tal, mat och mingel, aktiviteter för barn. Försvarsmakten Göteborgs garnison Kommuninterna åtgärder Inom kommunen har hittills klargjorts följande åtgärder: Inbjudan till myndighetschefer i Göteborg samt Försvarsmakten Göteborgs garnison. Inbjudan till Allan Widman (L), riksdagen. Demonstrationstillstånd för ceremonin på Gustaf Adolfs torg Kommunikationsplan utarbetas såväl för intern som extern information om arrangemanget samt fakta om veteraner. Göteborg & Co kopplas in för säkerhetsbedömning (ansvariga för utomhusarrangemang). Avdelningen för säkerhet och beredskap är informerade. Hyra av stolar, tält för väderskydd, toaletter, högtalare mm. Engagera musik. Mål att få ut en informativ foto-/informationsutställning på några bibliotek. Utställningen bygger på kalenderfoton med berättelser och har utarbetats av en fotograf för veteranföreningarna, se separat pdf-fil Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (9)

6 Stadsledningskontorets bedömning Stadsledningskontoret bedömer att årets insatser är tillräckliga för en värdig ceremoni för de veteraner som ansluter till arrangemanget. Efter ceremonin får ett utvärderingsarbete vidta i samverkan med polisen, garnisonen och Fredsbaskrarna. För fortsatt planering behöver dialog föras med fler föreningar. Stadsledningskontoret genomför stadens planering detta året men kommer efter utvärdering av arrangemanget återkomma med förslag på ansvarig nämnd som kan ta över ansvaret framgent. Christine Lindeberg Planeringsledare Jessica Granath Avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (9)

7 Bilaga 1 Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Dnr 0880/16 Motion av Jerker Schmidt (L) om att inrätta ett veteranmonument i Göteborg Tidigare behandling Bordlagt den 8 december 2016, 32 och 26 januari 2017, 31. Handling 2016 nr 199. Yrkanden Jerker Schmidt (L), Kristina Tharing (M) och Kalle Bäck (KD) yrkar att fullmäktige bifaller förslaget från L, M och KD i kommunstyrelsen. Helene Odenjung (L) yrkar att fullmäktige ställer proposition på beslutsatserna i yrkande från L, M och KD var för sig. Mariya Voyvodova (S) och Daniel Bernmar (V) yrkar att fullmäktige avslår beslutsats 1 och bifaller beslutsats 2 i yrkande från L, M och KD. Björn Tidland (SD) yrkar att fullmäktige bifaller förslaget från SD i kommunstyrelsen. Julia Bahner (Fi) yrkar att fullmäktige avslår motionen. Propositionsordning Kommunfullmäktige godkänner först Helene Odenjungs förslag om att ställa proposition på beslutsatserna i yrkandet från L, M och KD var för sig. Ordföranden ställer härefter propositioner på bifall respektive avslag på beslutsats 1 i yrkande från L, M och KD och finner att det avslagits. Omröstning begärs. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (9)

8 Omröstning Godkänd voteringsproposition: Ja för avslag och Nej för bifall till beslutssats 1 i yrkande från L, M och KD. Omröstningen utfaller med 45 Ja mot 35 Nej. En ledamot är frånvarande. Hur var och en röstar framgår av bilaga 11. Ordföranden ställer därefter propositioner på bifall respektive avslag på beslutsats 2 i yrkande från L, M och KD och finner att den bifallits. Ordföranden ställer slutligen propositioner på Julia Bahners yrkande, Björn Tidlands yrkande och yrkandet från L, M och KD om att anse motionen besvarad och finner att motionen ska anses besvarad med hänvisning till punkt 3 i yrkandet från L, M och KD. Beslut 1. Kommunstyrelsen får i uppdrag att utreda möjligheten att tillsammans med andra parter uppmärksamma veterandagen i Göteborg. 2. Den av Jerker Schmidt väckta motionen ska därmed anses besvarad. Expedieras Kommunstyrelsen Kulturnämnden Vid protokollet Lina Isaksson Ordförande Lena Malm Justerare Camilla Widman Justerare Christina Hjort Bröndt Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7 (9)

9 Bilaga 2 Göteborg 14 oktober 2016 Yrkande (L) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende 3.3 Yrkande angående motion av Jerker Schmidt (L) att inrätta ett veteranmonument i Göteborg Kommunstyrelsen föreslås besluta Att Att Stadsledningskontoret får i uppdrag att skyndsamt utreda möjligheterna för uppförande och finansiering av ett veteranmonument. Stadsledningskontoret får i uppdrag att utreda möjligheten att tillsammans med andra parter uppmärksamma veterandagen i Göteborg. ÄRENDET Vi menar att staden Göteborg bör hedra sina veteraner med ett monument. Ett monument i Göteborg skulle i allra högsta grad bidra i arbetet att lyfta fram de tusentals veteraner som i dag har tjänstgjort. Stadsdelningskontoret får i uppdrag att skyndsamt utreda möjligheterna för uppförande och finansiering av ett veteranmonument tillsammans med eventuella externa parter. Just nu har Sverige militär personal i Mali, norra Irak, Adenviken, Afghanistan och på många andra ställen världen över. Det är män och kvinnor som på Sveriges uppdrag sätter sina liv på spel för att göra andras tillvaro säkrare. Ska Sverige även framöver kunna bidra till global fred och säkerhet måste samhällets uppskattning och stöd visas. Riksdagen beslutade 2010 om en svensk veteranpolitik. Veteranutredningen har haft i uppdrag att dels följa upp och utvärdera genomförandet av den svenska veteranpolitiken och veteransoldatlagstiftningen så långt, dels bedöma om den behövde utvecklas vidare, bl.a. vad gäller eventuellt behov av en veteranlagstiftning som även gäller civila som tjänstgjort i internationella insatser. Utredningen kom fram till att även sådan personal skulle kunna betraktas som veteraner, och i och med det vid behov kunna nyttja samhällets särskilda stödåtgärder. Vi menar att utgångspunkten är att alla veteraner, både civila och militära, bör försäkras stöd före, under och efter tjänstgöring i en internationell och nationella insats eller verksamhet. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8 (9)

10 För att hedra och att högtidlighålla minnet av de som stupat genomförs en ceremoni på den så kallade Veterandagen. Sedan 2011 har veterandagen statsceremoniell status och hålls årligen 29 maj, vilket är oerhört positivt. Veteraner förtjänar att uppmärksammas. Vi vill därför att Stadsledningskontoret får i uppdrag att utreda möjligheten att tillsammans med andra parter uppmärksamma veterandagen i Göteborg. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9 (9)

11

12 JANUARI Må Ti On To Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Må Ti Helg- och flaggdagar: 1 Nyårsdagen, 6 Trettondedag jul, 28 Konungens namnsdag. On 31

13

14 FEBRUARI To Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Må Ti On

15

16 MARS To Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Helg- och flaggdagar: 12 Kronprinsessans namnsdag, 30 Långfredagen. Lö 31

17

18 APRIL Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Må Helg- och flaggdagar: 1 Påskdagen, 2 Annandag påsk, 30 Valborgsmässoafton Konungens födelsedag.

19

20 MAJ Ti On To Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Må Ti On Helg- och flaggdagar: 1 Första Maj, 10 Kristi himmelsdag, 20 Pingstdagen, 29 Veterandagen. To 31

21

22 JUNI Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Lö Helg- och flaggdagar: 6 Sveriges Nationaldag, 23 Midsommardagen.

23

24 JULI Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Må Helg- och flaggdagar: 14 Kronprinsessans födelsedag.. Ti 31

25

26 AUGUSTI On To Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Må Ti On To Helg- och flaggdagar: 8 Drottningens namnsdag. Fr 31

27

28 SEPTEMBER Lö Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Helg- och flaggdagar: 9 Valdag.

29

30 OKTOBER Må Ti On To Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Må Ti Helg- och flaggdagar: 24 FN-dagen.. On 31

31

32 NOVEMBER To Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Helg- och flaggdagar: 3 Alla helgons dag, 6 Gustav Adolfsdagen.

33

34 DECEMBER Lö Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Helg- och flaggdagar: 10 Nobeldagen, 23 Drottningens födelsedag, 25 Juldagen, 26 Annandag jul. 1 Må 31

35

36

37

Svar på remiss angående motion av Jerker Schmidt (L) om att inrätta ett veteranmonument i Göteborg

Svar på remiss angående motion av Jerker Schmidt (L) om att inrätta ett veteranmonument i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-06-22 Diarienummer 0989/16 Fri konst och kultur Cecilia Borgström-Fälth Telefon: 031-368 32 66 E-post: cecilia.borgstrom-falth@kultur.goteborg.se Svar på remiss angående

Läs mer

Yttrande angående motion av Jerker Schmidt (L) om att inrätta ett veteranmonument i Göteborg

Yttrande angående motion av Jerker Schmidt (L) om att inrätta ett veteranmonument i Göteborg Yttrande S, MP, V Kommunstyrelsen 2016-11-09 Ärende 3.6 Yttrande angående motion av Jerker Schmidt (L) om att inrätta ett veteranmonument i Göteborg Vi anser precis som Kulturnämnden att motionen bör hanteras

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 199 Yttrande över motion av Jerker Schmidt (L) om att inrätta ett veteranmonument i Göteborg Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-08-24 Diarienummer 0347/16 Ledningsstaben Lina Isaksson Telefon 031-368 04 09 E-post: lina.isaksson@stadshuset.goteborg.se Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden ----

Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden ---- Handling 2017 nr 81 Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

NORMARBETSTID. Tjänstgöringens omfattning 100% 90% 80% 75% 60% 50% 40% 7 On 8,00 7,20 6,40 6,00 4,80 4,00 3,20

NORMARBETSTID. Tjänstgöringens omfattning 100% 90% 80% 75% 60% 50% 40% 7 On 8,00 7,20 6,40 6,00 4,80 4,00 3,20 JANUARI 1 To Nyårsdagen 2 Fr Klämdag 3 Lö 4 Sö 5 Må Klämdag 6 Ti Trettondagen 7 On 8,00 7,20 6,40 6,00 4,80 4,00 3,20 8 To 16,00 14,40 12,80 12,00 9,60 8,00 6,40 9 Fr 24,00 21,60 19,20 18,00 14,40 12,00

Läs mer

Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Dnr 0935/17. Göteborgs Stads Uppföljningsrapport Handling 2017 nr 133.

Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Dnr 0935/17. Göteborgs Stads Uppföljningsrapport Handling 2017 nr 133. Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2017-06-15 5 Dnr 0935/17 Göteborgs Stads Uppföljningsrapport 1 2017 Handling 2017 nr 133. Yrkanden Tom Heyman (VägV) yrkar att kommunstyrelsen ska återkomma med ett

Läs mer

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD) ( 123-124), Kristina Tharing

Läs mer

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 81 Strategisk näringslivsdialog Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 10 mars 2016

Läs mer

Förteckning över delegationsbeslut och anmälningsärenden

Förteckning över delegationsbeslut och anmälningsärenden Kulturnämnden 2018-08-28 Diarienummer 0009/18 Förteckning över delegationsbeslut och anmälningsärenden Delegationsbeslut samt beslut fattade med stöd av vidaredelegation Beslut fattade av förvaltningsdirektör

Läs mer

Redovisning av uppdraget att utreda möjligheten att uppmärksamma Veterandagen i Göteborg

Redovisning av uppdraget att utreda möjligheten att uppmärksamma Veterandagen i Göteborg Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-11-06 Diarienummer 0677/17 Handläggare Christine Lindeberg Telefon: 031-368 02 31 E-post: christine.lindeberg@stadshuset.goteborg.se Redovisning av

Läs mer

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ----

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ---- Handling 2016 nr 65 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

161 Flaggreglemente Höörs kommun och införande av kommunala flaggdagar

161 Flaggreglemente Höörs kommun och införande av kommunala flaggdagar PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Sida 2016-08-15 1 (2) KOMMUNSTYRELSEN Dnr KSF 2016/310 161 Flaggreglemente Höörs kommun och införande av kommunala flaggdagar Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Bestämmande av dag för kommunfullmäktiges budgetsammanträde 2019

Bestämmande av dag för kommunfullmäktiges budgetsammanträde 2019 Handling 2019 nr 49 Bestämmande av dag för kommunfullmäktiges budgetsammanträde 2019 Till Göteborgs kommunfullmäktige beslutade vid sammanträde den 21 februari 2019, 10 att flytta fram fullmäktiges budgetbeslut

Läs mer

Motion från Marie Oudin (M) - Hedra veteranerna i Kristinehamn

Motion från Marie Oudin (M) - Hedra veteranerna i Kristinehamn Kommunledningsförvaltningen Anders Åström, 0550-88421 anders.astrom@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2016-12-07 Ks/2016:211 Sida 1(3) Kommunfullmäktige Motion från Marie Oudin (M) - Hedra veteranerna

Läs mer

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen Yrkande V, MP Kommunstyrelsen 2018-01-10 Ärende 2.1.11 Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen På kommunfullmäktigemötet

Läs mer

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Handling 2015 nr 197 Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 117 Förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Göteborgs Stadshus AB:s lokalkluster Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag ----

Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag ---- Handling 2017 nr 236 Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd

Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd Handling 2016 nr 146 Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster

Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster Yrkande S, Mp, V Kommunstyrelsen 2016-03-02 Ärende 2.1.11 Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster Higab AB med dotterbolag

Läs mer

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-09-21 Ärende 3.3 Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Läs mer

Protokoll (nr 32) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 32) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ordföranden Ulf Kamne (MP), samt Jonas Ransgård (M), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Johan Nyhus

Läs mer

Protokoll (nr 15) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 15) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ----

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ---- Handling 2017 nr 241 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.21 Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade

Läs mer

måndag tisdag onsdag torsdag fredag lördag söndag den 26 dec den 27 den 28 den 29 den 30 den 31 den 1 jan 17

måndag tisdag onsdag torsdag fredag lördag söndag den 26 dec den 27 den 28 den 29 den 30 den 31 den 1 jan 17 januari 2017 januari 2017 52 1 1 2 3 4 5 6 7 8 2 9 10 11 12 13 14 15 3 16 17 18 19 20 21 22 4 23 24 25 26 27 28 29 5 30 31 februari 2017 5 1 2 3 4 5 6 6 7 8 9 10 11 12 7 13 14 15 16 17 18 19 8 20 21 22

Läs mer

Yrkande angående uppräkning av arvoden för förtroendevalda 2018

Yrkande angående uppräkning av arvoden för förtroendevalda 2018 Yrkande V Kommunstyrelsen 2017-11-22 Ärende 2.2.10 Yrkande angående uppräkning av arvoden för förtroendevalda 2018 Arvodesnivåerna ska spegla det ansvar som uppdragen innebär och möjliggöra för alla personer

Läs mer

Riktlinjer för flaggning i Kalmar kommun

Riktlinjer för flaggning i Kalmar kommun TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Mellström 2015-01-30 KS 2015/0081 50029 Kommunfullmäktige Riktlinjer för flaggning i Kalmar kommun Förslag till beslut Kommunfullmäktige antar

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-26 Reviderat 2015-11-11 Diarienummer 1536/15 Repronummer 329/15 Ledningsstaben Intern service Jonas Andrén Anders Brännström Telefon 031-368 05 69 E-post: jonas.andren@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

ÅRSSTÄMMA HANDLING nr Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna

ÅRSSTÄMMA HANDLING nr Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna ÅRSSTÄMMA HANDLING nr 11 2016-03-04 Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-26 Reviderat 2015-11-11 Diarienummer 1536/15 Repronummer

Läs mer

Ulf Kamne Jonas Andrén

Ulf Kamne Jonas Andrén Handling 2015 nr 210 Förslag till utdelning ur Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket.

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-03-22 Diarienummer 1503/15 Repronummer 103/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se, H 169/15 Jörgen Fogelklou

Läs mer

, -, " Kommunstyrelsen r:3 \48)

, -,  Kommunstyrelsen r:3 \48) , -, ". J, ' Södertälje kommun SammanträCjesprotokol1 2009-09-04 Kommunstyrelsen r:3 \48) J2;{ 11://:6 178 Flaggpolicy för Södertälje kommun Dnr KS09/305 Sammanfattning av ärendet Kommunstyrelsens kontor

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2016 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Diarienummer 1473/18 Handläggare Helena Österlind Telefon:031-368 0228 E-post: helena.osterlind@stadsledningskonoret.goteborg.se Begäran om revidering

Läs mer

Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri

Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri Yttrande S MP V Kommunstyrelsen 2018-10-17 Ärende 1222/18 Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri Motionärens förslag har, som påpekas i förvaltningens tjänsteutlåtande, redan

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Punkt 8: Arvode styrelse, revisorer och lekmannarevisorer

Punkt 8: Arvode styrelse, revisorer och lekmannarevisorer 1 Tjänsteutlåtande 2018-03-08 Punkt 8: Arvode styrelse, revisorer och lekmannarevisorer Diarienummer: 0007/18 Handläggare: Katrin Kajrud katrin.kajrud@gotalejon.goteborg.se 031-368 55 12 Förslag till beslut:

Läs mer

Protokoll (nr 7) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 7) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige 16 (60) Kf 140 Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige beslutade 2012-06-25 122 bland annat om förändringar i kommunens nämndorganisation. Förändringarna avsåg antalet

Läs mer

Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: För revidering ansvarar: Kansliavdelningen För eventuell uppföljning och tidplan ansvarar:

Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: För revidering ansvarar: Kansliavdelningen För eventuell uppföljning och tidplan ansvarar: FLAGGPOLICY Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2016-09-29 För revidering ansvarar: Kansliavdelningen För eventuell uppföljning och tidplan ansvarar: Kansliavdelningen Dokumentet gäller för: Höganäs

Läs mer

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Kommunstyrelsen 2016-03-23 Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Yttrande till Förvaltningsrätten i mål 2889-1 laglighetsprövning enligt kommunallagen Ledamöterna i Göteborgs kommunstyrelse

Läs mer

Datum Justering och indexering av taxor i kollektivtrafiken

Datum Justering och indexering av taxor i kollektivtrafiken Regionstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2017-10-05 1 (2) 206 Justering och indexering av taxor i kollektivtrafiken Diarienummer 1701719 Regionstyrelsens beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige

Läs mer

Yttrande laglighetsprövning Björn Tidland./. Göteborgs stad

Yttrande laglighetsprövning Björn Tidland./. Göteborgs stad Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-03-26 Diarienummer 0818/18 Handläggare Markus Landahl Telefon: 031-368 03 95 E-post: markus.landahl@stadshuset.goteborg.se Yttrande laglighetsprövning

Läs mer

Göteborgs Kommunfullmäktige sammanträder i Rikssalen i Kronhuset, Kronhusgatan 1 D, torsdagen den 26 januari 2017 kl. 16:00.

Göteborgs Kommunfullmäktige sammanträder i Rikssalen i Kronhuset, Kronhusgatan 1 D, torsdagen den 26 januari 2017 kl. 16:00. Justerad föredragningslista Göteborgs Kommunfullmäktige sammanträder i Rikssalen i Kronhuset, Kronhusgatan 1 D, torsdagen den 26 januari 2017 kl. 16:00. Ärenden 1. Val av två ledamöter att justera dagens

Läs mer

Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17)

Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17) Kulturdepartementet Enheten för diskrimineringsfrågor 1033 33 Stockholm Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17)

Läs mer

Protokoll (nr 1) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 1) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ordföranden Ulf Kamne (MP), samt Jonas Ransgård (M), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Marina Johansson

Läs mer

Regler för kommunal flaggning

Regler för kommunal flaggning Regler för kommunal flaggning Foto: Sundsvalls kommun 1 Fastställt av Koncernstabens kansli Datum för fastställande 2018-10-24 Giltighetstid Tills vidare Ansvarig funktion Kommundirektör Diarienummer KS-2018-00788

Läs mer

Beslutsärenden 3. Dnr Valberedningens förslag till vid sammanträdet förekommande val Beslut Bifall till valberedningens förslag.

Beslutsärenden 3. Dnr Valberedningens förslag till vid sammanträdet förekommande val Beslut Bifall till valberedningens förslag. Ärenden 1. Dnr Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering Ann Karlsson (V) och Toni Orsulic (M) torsdagen den 1 juni 2017 kl. 8.30. 2. Dnr Försvarsmakten i

Läs mer

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-01-26 Diarienummer 1447/14 Repronummer 10/15 Facknämnder Stadsutveckling Christina Gustafsson Telefon 031-368 04 45 E-post: christina.gustafsson@stadshuset.goteborg.se Förslag

Läs mer

209 Flaggreglemente Höörs kommun och införande av kommunala flaggdagar

209 Flaggreglemente Höörs kommun och införande av kommunala flaggdagar PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Sida 2016-06-27 1 (1) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Dnr KSF 2016/310 209 Flaggreglemente Höörs kommun och införande av kommunala flaggdagar Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

Tidigare behandling Bordlagt den 10 november 2016, 19 och den 8 december 2016, 29.

Tidigare behandling Bordlagt den 10 november 2016, 19 och den 8 december 2016, 29. Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2017-01-26 27 Dnr 2060/15 Motion av Jonas Ransgård (M) och Hampus Magnusson (M) om förbättrad trafiksituation i Torslanda bl a genom bro till Öckerö kommun och ny

Läs mer

Handling 2016 nr 63. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 63. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 63 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att utreda huruvida ett förbud mot propaganda för den Islamiska Staten, Isis (även kallad IS) och andra terrororganisationer kan införlivas

Läs mer

Justerad Föredragningslista Sammanträdesdatum , 10: Kommunstyrelsen som nämnd

Justerad Föredragningslista Sammanträdesdatum , 10: Kommunstyrelsen som nämnd 1. Kommunstyrelsen som nämnd 1. Dnr 1311/17 Ändring av kommunstyrelsens delegation gällande fordringsbevakning och inkasso i Göteborgs Stad Göteborgs Stad kommunstyrelsen, föredragningslista 2017-11-07

Läs mer

Övriga ersättare Karin Pleijel (MP), Shahbaz Khan (S), Axel Josefson (M), Ingrid Andreae (S), Ann Catrine Fogelgren (L)

Övriga ersättare Karin Pleijel (MP), Shahbaz Khan (S), Axel Josefson (M), Ingrid Andreae (S), Ann Catrine Fogelgren (L) Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information. Årsredovisning Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information. Årsredovisning Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige Information Årsredovisning 2016 Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 0043/17 Årsredovisning för Göteborgs Stad 2016 2. 0938/16 Göteborgs Stads uppföljningsrapport 4 2016 3. 0453/17

Läs mer

Tidplan för uppföljningsprocessen 2019

Tidplan för uppföljningsprocessen 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-08-23 Diarienummer 0106/18 Handläggare Anders Roswall Telefon: 031-3680052 E-post: anders.roswall@stadshuset.goteborg.se Tidplan för uppföljningsprocessen

Läs mer

Göteborgs Kommunfullmäktige sammanträder i Rikssalen i Kronhuset, Kronhusgatan 1 D, torsdagen den 23 februari 2017 kl

Göteborgs Kommunfullmäktige sammanträder i Rikssalen i Kronhuset, Kronhusgatan 1 D, torsdagen den 23 februari 2017 kl Justerad föredragningslista Göteborgs Kommunfullmäktige sammanträder i Rikssalen i Kronhuset, Kronhusgatan 1 D, torsdagen den 23 februari 2017 kl. 16.00. Ärenden 1. Val av två ledamöter att justera dagens

Läs mer

Göteborgs Stads yttrande över Promemoria om behov av hjälp med andning och sondmatning

Göteborgs Stads yttrande över Promemoria om behov av hjälp med andning och sondmatning Kommunstyrelsen Datum 2019-04-10 Diarienummer 0490/19 Socialdepartementet 103 33 Stockholm s yttrande över Promemoria om behov av hjälp med andning och sondmatning Förslag till lagändring anser att det

Läs mer

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Handling 2015 nr 222 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Maria Rydén Karin Pleijel 20-24

Maria Rydén Karin Pleijel 20-24 Närvarande Ledamöter Ordföranden Tord Karlsson (S) 12-19, samt Maria Rydén (M), Karin Pleijel (MP), Daniel Bernmar (V), Ann Catrine Fogelgren (L) 12-18, David Lega (KD) Övriga närvarande Ingrid Andreae,

Läs mer

Sammanfattning. Ekonomiska konsekvenser. Stadsledningskontoret

Sammanfattning. Ekonomiska konsekvenser. Stadsledningskontoret Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-12-03 Diarienummer 0840/18 Handläggare Kenneth Lexell Telefon: 031-3680475 E-post: kenneth.lexell@stadshuset.goteborg.se Redovisning av uppdrag att

Läs mer

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Handling 2015 nr 126 Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-29 Diarienummer 1047/18 Handläggare Stefan Granlund Telefon:031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Revidering av Göteborgs

Läs mer

Protokoll (nr 8) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 8) Sammanträdesdatum Protokoll (nr 8) Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S) ( 174-179), samt Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Marina

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer >> Regler. Lysekils kommuns. Regler för flaggning på kommunala flaggstänger

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer >> Regler. Lysekils kommuns. Regler för flaggning på kommunala flaggstänger Strategi Program Plan Policy Riktlinjer >> Regler Lysekils kommuns Regler för flaggning på kommunala flaggstänger Fastställt av: Datum: För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och tidplan för denna

Läs mer

Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna (SVF) Swedish Veterans Federation

Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna (SVF) Swedish Veterans Federation Member of the World Veterans Federation (WVF) Regeringskansliet Försvarsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Svar på remiss Veteranutredningens slutbetänkande (SOU2014:27), Fö2014/908/MFI. ber att få lämna följande

Läs mer

Kommunens preliminära ekonomiska resultat /16 Uppdaterad krisledningsplan för stadsledningskontoret

Kommunens preliminära ekonomiska resultat /16 Uppdaterad krisledningsplan för stadsledningskontoret Information Kommunens preliminära ekonomiska resultat 2016 Informationen antecknas. 1. Kommunstyrelsen som nämnd 1. 1502/16 Uppdaterad krisledningsplan för stadsledningskontoret Votering 12-1. Reservation

Läs mer

Riktlinjer för flaggning i Södertälje kommun. Kommunfullmäktige 2014-06-16 89, kommunstyrelsen 2014-06-13 139.

Riktlinjer för flaggning i Södertälje kommun. Kommunfullmäktige 2014-06-16 89, kommunstyrelsen 2014-06-13 139. Riktlinjer för flaggning i Södertälje kommun Kommunfullmäktige 2014-06-16 89, kommunstyrelsen 2014-06-13 139. Värdet av flaggning Den svenska flaggan har ett stort symbolvärde för många människor. Det

Läs mer

Motion av Maria Rydén (M) om att synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg

Motion av Maria Rydén (M) om att synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-17 Reviderat 2018-09-05 Diarienummer 1391/15 Handläggare Maria Norberg Telefon:031-368 02 61 E-post: maria.norberg@stadshuset.goteborg.se Motion

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2013-10-24 1 (4) 149 Patientavgifter fr o m 2014 Diarienummer 1301739 Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslår regionfullmäktige

Läs mer

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Förslag till kommunfullmäktige

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Förslag till kommunfullmäktige 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 0788/17 Förslag på namn för en ordinarie förskolenämnd och en ordinarie grundskolenämnd i Göteborgs Stad 2. 1168/17 Antagande av detaljplan för verksamheter vid Traneredsvägen

Läs mer

Flaggning vid Västra Götalandsregionens verksamheter (Version 2)

Flaggning vid Västra Götalandsregionens verksamheter (Version 2) Beslutad av: Regionstyrelsen 2017-03-07 (RS 2016 07168) Uppdaterad 2018-05-25. Diarienummer: RS 2018 02983 2018-09-11 Riktlinje för Flaggning vid Västra Götalandsregionens verksamheter (Version 2) Följande

Läs mer

Yttrande gällande översyn av stadens Facknämnder arbetsformer, Diarienummer 1454/14

Yttrande gällande översyn av stadens Facknämnder arbetsformer, Diarienummer 1454/14 Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2015-09-09 Ärende 2.2.5 Yttrande gällande översyn av stadens Facknämnder arbetsformer, Diarienummer 1454/14 Göteborgs stads Stadsledningskontor fick 2014-11-26 i uppdrag att

Läs mer

Protokoll (nr 33) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 33) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Marina Johansson (S),

Läs mer

Protokoll (nr 29) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 29) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Yttrande till Mark- och miljödomstolen, nu fråga om fullmakt

Yttrande till Mark- och miljödomstolen, nu fråga om fullmakt Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-08-30 Diarienummer 0661/18 Juridiska avdelningen Markus Landahl Telefon: 031-368 00 72 E-post: markus.landahl@stadshuset.goteborg.se Yttrande till Mark-

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Ersätter tidigare utsänd handling Handling 2015 nr 221 Kommunikationsprogram för Göteborgs Stad Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Förslag till riktlinjer för Göteborgs Stads Arbetsstipendier för författare

Förslag till riktlinjer för Göteborgs Stads Arbetsstipendier för författare Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-02-28 Diarienummer 0151/17 Fri konst och kultur Sven Rånlund Telefon: 031-368 36 87 E-post: sven.ranlund@kultur.goteborg.se Förslag till riktlinjer för Göteborgs Stads Arbetsstipendier

Läs mer

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-02-11 Diarienummer 0429/16 Repronummer 0037/16 Stadsutveckling Christina Bertilson Telefon 031-368 02 14 E-post: christina.bertilson@stadshuset.goteborg.se Verksamhetsområde

Läs mer

Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera

Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 57 Kommunfullmäktige 2015-09-15 217 Dnr KS 2015-000246 600 Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera Sammanfattning I samband med behandling av en motion

Läs mer

Protokoll (nr 35) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 35) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden OJUSTERAT PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2013-10-24 1 (4) 149 Patientavgifter fr o m 2014 Diarienummer 1301739 Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslår

Läs mer

Nämndernas styrkort år 2016

Nämndernas styrkort år 2016 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 69 Kommunfullmäktige 2015-09-15 223 Dnr KS 2015-000636 100 Nämndernas styrkort år 2016 Sammanfattning Budgetberedningen lämnar förslag till nämndernas styrkort för år 2016,

Läs mer

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev Handling 2015 nr 87 Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten 2015 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Regler för flaggning -1-

Regler för flaggning -1- -1-2014 Regler för flaggning Fastställd av kommunstyrelsen 2014-03-19, 59 att tillämpas fr o m 2014-03-20 Ersätter Kommunstyrelsen 2008-11-19 286 Nedan följer allmänna flaggregler utdrag ur Rikskommittén

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden OJUSTERAT PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2017-05-19 1 (3) 84 Psykoterapi och multimodal smärtbehandling driftsform Diarienummer 1601863/1601862 Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut 1.

Läs mer

Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls.

Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls. - PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-04-20 LS-LED09-696 48 Dags för gratis HPV vaccin även till länets pojkar! Motionssvar Ärendet behandlades. Landstingsfullmäktiges beslut Landstingsstyrelsens förslag bifölls.

Läs mer

Övriga ersättare Karin Pleijel (MP) ej 715, Shahbaz Kahn (S) ej 715, Axel Josefson (M) ej 715, Ingrid Andreae (S) ej 715,

Övriga ersättare Karin Pleijel (MP) ej 715, Shahbaz Kahn (S) ej 715, Axel Josefson (M) ej 715, Ingrid Andreae (S) ej 715, Tid: 10:00 10:20 Plats: Kommunstyrelsens sessionssal Paragrafer: 691-733 Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), ej 715, samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V) ej

Läs mer

Handling 2016 nr 18. Grundläggande beslut om politiska sekreterare jämte delegation av beslutanderätt. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 18. Grundläggande beslut om politiska sekreterare jämte delegation av beslutanderätt. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 18 Grundläggande beslut om politiska sekreterare jämte delegation av beslutanderätt Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Stadsledningskontorets förslag till beslut

Läs mer

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-09 Diarienummer 1845/17 Handläggare Bo Carlryd Telefon: 031-3680329 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Förslag om avgifter för färdtjänstresor

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

1(7) Regler för offentlig flaggning vid kommunala byggnader. Styrdokument

1(7) Regler för offentlig flaggning vid kommunala byggnader. Styrdokument 1(7) Regler för offentlig flaggning vid kommunala byggnader Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Regler Beslutad av Kommunstyrelsen 2016-05-10 113 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(7)

Läs mer

Demokratiförankring genom skolresa till koncentrationsoch förintelselägret Auschwitz-Birkenau

Demokratiförankring genom skolresa till koncentrationsoch förintelselägret Auschwitz-Birkenau 11:1 2018-08-29 1/2 KS 181 Dnr KS/2018:71-034 Demokratiförankring genom skolresa till koncentrationsoch förintelselägret Auschwitz-Birkenau Beslut föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. avslå motionen

Läs mer