Protokoll fört vid kommunstyrelsens ekonomiutskotts sammanträde onsdagen den 13 maj 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll fört vid kommunstyrelsens ekonomiutskotts sammanträde onsdagen den 13 maj 2015"

Transkript

1 2 Protokoll fört vid kommunstyrelsens ekonomiutskotts sammanträde onsdagen den 13 maj 2015 Tidpunkt: Kl Plats: Stora kollegiesalen Närvarande: Se bilaga 1 Justerat den 20 maj 2015 Anslaget den 21 maj 2015 Karin Wanngård Anna König Jerlmyr

2 Sida 2 (14) 1 Justering Vice ordföranden Anna König Jerlmyr (M) utses att tillsammans med ordföranden Karin Wanngård (S) justera dagens protokoll. 2 Föregående protokoll Protokollet från ekonomiutskottets sammanträde den 15 april 2015 är justerat. 3 Ekonomisk månadsrapport för april 2015 Dnr /2015 Den ekonomiska månadsrapporten för april 2015 godkänns. Stadsledningskontorets tjänsteutlåtande behandlas. 4 Finansiell månadsrapport för april 2015 Dnr /2015 Den finansiella månadsrapporten för april 2015 godkänns. Särskilt uttalande Borgarrådet König Jerlmyr och Regina Kevius (båda M) och borgarrådet Edholm (FP): Stockholms stads finansiella ställning är efter åtta år med Alliansen i majoritet stark. För sjunde året i rad behåller Stockholm det högsta betyget från kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor s. Mellan 2006 och 2014 har Alliansen, trots finanskris och skiftande konjunkturer, värnat grunden för stockholmarnas gemensamma välfärd genom att säkra stadens finanser och

3 Sida 3 (14) bygga upp stadens finansiella tillgångar. Viktiga delar i denna politik är aktiv förvaltning av stadens fastighetsbestånd och strategiska avyttringar av tillgångar som inte utgör stadens kärnverksamhet. Alliansens pragmatiska inställning, som inte hämmats av ideologiska blockeringar kring friköp och välavvägda avyttringar, har tjänat stockholmarna och kommunkoncernen väl och ökat stadens nettotillgångar. Vi ser därför med oro på vänstermajoritetens politiska inriktning för staden. Vi befarar att vänsterpartiernas ideologiska låsningar kommer att medföra en förvaltning av stadens tillgångar som på sikt kommer att försvaga kommunkoncernens finansiella ställning. Prognosen för utvecklingen av stadens nettotillgångar, med en förväntad minskning från 11,5 till drygt sju miljarder kronor de kommande två åren, ger oss dessvärre fog för denna oro. Bara sedan den 31 mars har nettotillgångarna minskat med 1,3 miljarder kronor. Detsamma gäller prognosen för den externa upplåningen, som uppskattas mer än fördubblas från knappt 27 till cirka 60 miljarder kronor till början av Ersättaryttrande Karin Ernlund (C) och Erik Slottner (KD) med instämmande i borgarrådet König Jerlmyrs och Regina Kevius (båda M) och borgarrådet Edholms (FP) gemensamma särskilda uttalande. Stadsledningskontorets tjänsteutlåtande behandlas. 5 Konjunkturärende med planeringsförutsättningar för budget 2016 Dnr /2015 Lägesrapport om konjunkturen i Stockholm med planeringsförutsättningar för budget 2016 läggs till handlingarna.

4 Sida 4 (14) Särskilt uttalande Borgarrådet König Jerlmyr och Regina Kevius (båda M) och borgarrådet Edholm (FP): Föreliggande ärende förhåller sig till de ekonomiska ramar och de mål som anges i kommunfullmäktiges budget. Eftersom vi har reserverat oss mot budgeten i kommunfullmäktige och även har angivit avvikande mening i beslutet om budgeten för koncernen har vi därför skiljaktig mening även avseende inriktningen i budgetplaneringen för kommande år. Under Alliansens åtta år i majoritet har Stockholms stads kommunala förvaltning kontinuerligt effektiviserats för att bättre hushålla med varje skattekrona. Alliansen har konsekvent prioriterat kärnverksamheten som förskola, skola, äldreomsorg, sociala verksamheter och omsorg om personer med funktions-nedsättning. Alliansens vision är att stockholmarna ska ha frihet och möjlighet att förverkliga sina drömmar om ett gott liv. Politiken ska riva hinder och skapa förutsättningar istället för att diktera hur stockholmarna ska leva sina liv. Vi strävar efter att förenkla för invånare och företag i relationerna med staden. Vi vill stärka människors egenmakt genom att utveckla och förbättra valfriheten. Det föreliggande förslaget till underlag för budget 2016 för Stockholms Stadshus AB återspeglar med all önskvärd tydlighet kontrasten mellan Alliansens politik och den rödgrönrosa majoritetens dito. Allvarligast ser vi på att vänstermajoriteten bedriver en kortsiktig ekonomisk politik som tydligt riskerar att urholka koncernens soliditet och försvaga dess finansiella ställning. Det är ett ofrånkomligt resultat av vänstermajoritetens medvetna politik att kraftigt höja investeringstakten och samtidigt minska intäkterna från realisationsvinster. Resultatet kommer att bli en kommunkoncern med påtagligt försvagad soliditet och ökad skuldbörda.

5 Sida 5 (14) Stadsledningskontoret bekräftar dessvärre våra farhågor i det föreliggande ärendet genom att konstatera att om stadens försäljningsinkomster minskar och graden av lånefinansiering ökar kommer staden inte att kunna uppfylla kommunfullmäktiges långsiktiga målsättning om en soliditet på 34 procent. Därför är det oroande att prognosen för bolagskoncernen inte innehåller några försäljningsinkomster, något som kommer leda till en ökad skuldbörda vilket stadsledningskontoret mycket riktigt konstaterar inte är hållbart över tid. Vi anser också att stadsledningskontorets bedömning avseende skuldutvecklingens konsekvenser måste tas på allvar och göras till föremål för politiska beslut. I ärendet konstateras att den ökade skuldutvecklingen kan komma att medföra en försämrad kreditvärdighet. Detta, tillsammans med en förmodad normalisering av ränteläget, riskerar att öka kapitalkostnaderna på ett sätt som på sikt kommer att tränga undan driftmedel. Mot denna bakgrund behöver staden prioritera mellan investeringar som bedöms som lönsamma i synnerhet sådana som inte genererar några försäljningsinkomster. Då är det inte acceptabelt att nämnderna dessutom överskrider investeringsplanen med 1,5 miljarder kronor per år. Vänstermajoriteten borde i detta läge agera för att förmå nämnderna att prioritera sina investeringar inom ram istället för att skapa förväntningar om fortsatt ökade investeringar. Det gäller i synnerhet bostads-bolagen, vars förmåga att lämna utdelning till staden bedöms vara begränsad kommande år. Sammanfattningsvis befarar vi att vänstermajoritetens politik riskerar att öka de finansiella riskerna samtidigt som möjligheten att agera expansivt, i likhet med Stimulans för Stockholm under den internationella finanskrisen, kraftigt beskärs. Det är en politik som vi finner felaktig, kortsiktig och oroande och som väsentligt skiljer sig från Alliansens målmedvetna strävan att förena en hög investeringstakt för det växande Stockholm med starkt ekonomiskt ansvarstagande.

6 Sida 6 (14) Ersättaryttrande Karin Ernlund (C) och Erik Slottner (KD) med instämmande i borgarrådet König Jerlmyrs och Regina Kevius (båda M) och borgarrådet Edholms (FP) gemensamma särskilda uttalande. Stadsledningskontorets tjänsteutlåtande behandlas. 6 Inhyrning av hus S på Konradsberg Utbildningsnämnden Dnr /2015 Utbildningsnämndens ansökan om att få hyra hus S på Konradsberg, till en hyreskostnad om cirka 1,3 miljoner kronor per år, godkänns. Stadsledningskontorets tjänsteutlåtande behandlas. 7 Förslag till genomförandebeslut om ombyggnation av kök och matsal, Åsö grundskola Utbildningsnämnden Dnr /2015 Utbildningsnämndens ansökan om att få bygga om kök och matsal på Åsö grundskola, till en tillkommande hyreskostnad om cirka 1,3 miljoner kronor per år, godkänns med hänvisning till vad som anförts i stadsledningskontorets tjänsteutlåtande. Stadsledningskontorets tjänsteutlåtande behandlas.

7 Sida 7 (14) 8 Verksamhetsanpassning av förskolan Hamngården Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Dnr /2015 Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnds ansökan om att få verksamhetsanpassa förskolan Hamngården på Maskinistgatan 6 i Gröndal, till en tillkommande hyra om 1,6 miljoner kronor per år, godkänns. Stadsledningskontorets tjänsteutlåtande behandlas. 9 Uppförande av nytt LSS gruppboende inom fastigheten Strandviolen 6 i Hässelby Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd Dnr /2015 Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnds ansökan om stimulansbidrag om totalt 0,6 miljoner kronor, varav 0,1 miljoner kronor för beställarstöd och 0,5 miljoner kronor för förprojektering, av en ny gruppbostad inom fastigheten Strandviolen 6 i Hässelby Villastad, godkänns med hänvisning till vad som anförts i stadsledningskontorets tjänsteutlåtande. Stadsledningskontorets tjänsteutlåtande behandlas.

8 Sida 8 (14) 10 Ny förskolepaviljong vid Lönnebergaparken i Mariehäll Bromma stadsdelsnämnd Dnr /2015 Bromma stadsdelsnämnds ansökan om att få hyra en ny förskolepaviljong vid Lönnebergaparken i Mariehäll, till en årshyra om 2,6 miljoner kronor, godkänns. Stadsledningskontorets tjänsteutlåtande behandlas. 11 Kristinebergshallarna på Kungsholmen Inriktningsbeslut Idrottsnämnden Dnr /2015 Anmälan av inriktningsförslag gällande beställning av en ny dubbel idrottshall, Kristinebergshallarna på Kungsholmen, godkänns med hänvisning till vad som anförts i stadsledningskontorets tjänsteutlåtande. Reservation Borgarrådet König Jerlmyr och Regina Kevius (båda M) reserverar sig mot beslutet till förmån för det egna förslaget. Ersättaryttrande Karin Ernlund (C) med instämmande i borgarrådet König Jerlmyrs och Regina Kevius (båda M) förslag. Stadsledningskontorets tjänsteutlåtande behandlas. Förslag till beslut Ordföranden föreslår att kommunstyrelsens ekonomiutskott beslutar enligt stadsledningskontorets förslag.

9 Sida 9 (14) Borgarrådet König Jerlmyr (M) föreslår att kommunstyrelsens ekonomiutskott beslutar följande. 1. Anmälan av inriktningsförslag gällande beställning av en ny dubbel idrottshall, Kristinebergshallarna på Kungsholmen, godkänns med hänvisning till vad som anförts i stadsledningskontorets tjänsteutlåtande. 2. Idrottsnämnden och fastighetsnämnden anmodas att i fortsatt planering fram till genomförandebeslut revidera projektet utifrån vad ekonomiutskottet har anfört. 3. Därutöver anförs följande. Innerstaden är i stort behov av fullstora idrottshallar. Uppförandet av två fullstora idrottshallar på Kungsholmen, med möjlighet till samordningsfunktioner för driften av Stadshagens och Kristinebergs idrottsplatser är därför välkommet. Vi ställer oss emellertid frågande till den uppskattade investeringsutgiften på totalt 165 miljoner kronor, motsvarande cirka kronor per kvadratmeter. Under Alliansens tid i majoritet påbörjades arbetet med att bygga enklare och således billigare idrottshallar. Syftet var att utifrån breddidrottens krav och behov bygga enklare hallkonstruktioner för att få ned investeringsutgifterna och i förlängningen kunna bygga fler hallar för pengarna. Vi instämmer därför med stadsledningskontoret att projektet enligt sin nuvarande planering rymmer en inte obetydlig besparingspotential. Mot bakgrund av stadens tilltagande ansträngda finansiella ställning under vänstermajoriteten bör alla möjligheter att hålla nere investeringsutgifter prövas förut-sättningslöst. Det är förvisso angeläget att placera hallarna så att de blir en bullerskärm mot Essingeleden och inte ianspråktar mark för bostadsändamål. Vi anser dock att fastighetsnämnden och idrottsnämnden bör pröva förutsättningarna för att reducera investeringsutgiften för hallen med en mer yteffektiv utformning av hallarna. Vi anser vidare att planeringen bör beakta stadsledningskontorets konstaterande att de sociala funktioner som planeras bör omprövas om det kan leda till minskade investeringsutgifter. Syftet med idrottshallarna ska vara att tillhandahålla ytor för idrott och denna funktion är den som ska ges högst prioritet. Vi anser även att omfattningen av de kommersiella

10 Sida 10 (14) ytorna bör omprövas eftersom de i föreliggande förslag kan anses påtagligt överdimensionerade. Avslutningsvis vill vi understryka vikten av att i den fortsatta planeringen beakta behovet av parkeringsytor i anslutning till hallarna. I det föreliggande förslaget saknas detta helt. Mot bakgrund av att hallen avses nyttjas av barn och unga och många föräldrar brukar skjutsa sina barn i bil är det inte orimligt att utgå ifrån att det, trots det relativt kollektivtrafiknära läget, finns ett visst behov av parkering. Detta behov behöver utredas tidigt och beaktas i planeringen, för att undvika att det tillkommer som en extra fördyring i ett sent skede. sordning Ordföranden ställer förslagen till beslut mot varandra och finner att kommunstyrelsens ekonomiutskott beslutar enligt stadsledningskontorets förslag. 12 Ny lokalisering för Rinkeby vård- och omsorgsboende samt ny gruppbostad (LSS) - Rinkeby allé Inriktningsärende Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Dnr /2015 Anmälan av inriktningsförslag gällande ny lokalisering för Rinkeby vård- och omsorgsboende samt ny gruppbostad (LSS) Rinkeby allé godkänns med hänvisning till vad som anförts i stadsledningskontorets tjänsteutlåtande. Stadsledningskontorets tjänsteutlåtande behandlas.

11 Sida 11 (14) 13 Nybyggnad av en enkel idrottshall vid Grimstaskolan Förslag till genomförandebeslut Idrottsnämnden Dnr /2015 Idrottsnämndens ansökan om att få beställa en ny idrottshall vid Grimstaskolan, till en hyreskostnad om 2,9 miljoner kronor år 1, godkänns. Särskilt uttalande Borgarrådet König Jerlmyr och Regina Kevius (båda M) och borgarrådet Edholm (FP): Under Alliansens tid i majoritet påbörjades arbetet med att bygga enklare och således billigare idrottshallar. Syftet med dessa hallar, som numera går under begreppet koncepthallar, var att utifrån breddidrottens krav och behov bygga enklare hallkon-struktioner för att få ned investeringskostnaderna och i förlängningen kunna bygga fler hallar för pengarna. Kostnaderna för olika typer av koncepthallar presenterades i idrottsnämnden respektive fastighetsnämnden i mars I ärendet framgår det att det är möjligt att bygga enkelhallar från 13 miljoner kronor och upp till 25 miljoner kronor beroende på vilken standard som efterfrågades. Mot bakgrund av detta avsatte Alliansen 100 miljoner kronor i budgeten 2014 för att bygga fem nya koncepthallar under året. Vänstermajoriteten verkar dock helt ha frångått principen om att bygga enklare hallar eller åtminstone följa upp att kostnads-utvecklingen står i paritetet med det ärende som gick i respektive nämnd i mars Istället hänvisar vänstermajoriteten till att de avsatt en miljard kronor mer till idrottsinvesteringar de kommande fem åren. Problemet är dock att en miljard kronor inte räcker långt när kostnaderna skenar likt det aktuella fallet med idrottshallen vid Grimstaskolan. Ersättaryttrande Karin Ernlund (C) och Erik Slottner (KD) med instämmande i borgarrådet König Jerlmyrs och Regina Kevius (båda M) och borgarrådet Edholms (FP) gemensamma särskilda uttalande.

12 Sida 12 (14) Stadsledningskontorets tjänsteutlåtande behandlas. 14 Nytt hyresavtal för Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning, Borgarfjordsgatan 14 Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Dnr /2015 Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd beviljas, med hänvisning till vad som anförts i stadsledningskontorets tjänsteutlåtande, att få teckna ett nytt hyresavtal med en första hyrestid om högst fem år gällande förvaltningslokalerna på Borgarfjordsgatan 14 i Kista. Stadsledningskontorets tjänsteutlåtande behandlas. 15 Förslag till inriktningsbeslut om byggnation av ny skola vid Trekanten Utbildningsnämnden Dnr /2015 Anmälan av inriktningsförslag gällande byggnation av en ny skola vid Trekanten godkänns med hänvisning till vad som anförts i stadsledningskontorets tjänsteutlåtande. Särskilt uttalande Borgarrådet König Jerlmyr och Regina Kevius (båda M) och borgarrådet Edholm (FP): Stockholm växer snabbt, inte minst vad gäller barn och unga i skolålder. Behovet av nya skolor är därför stort, både på kort och lång sikt, och nya skolor planeras utefter den skolutbyggnadsplan som Alliansen tog fram under Enligt de senaste prognoserna måste staden planera för att bygga minst 47 nya grundskolor fram till 2040.

13 Sida 13 (14) Felaktiga befolknings- och elevtalsprognoser, och på sina håll en alltför naiv stadsplanering, har tyvärr gjort att staden i vissa stadsdelar har halkat efter i planeringen. Det är inte bra, och kräver att vi så fort som möjligt kan bygga de skolor som planeras. Det är stadens ansvar att klara av att ta emot stora årskullar i en växande stad och hitta bra lösningar i områden där elevantalet ökar. Det gäller inte minst i Liljeholmen, där behovet av nya skolplatser är mycket stort. Det är därför mycket glädjande, om dock något förvånande, att den nya majoriteten nu står bakom förslaget till en ny skola i Trekanten. Miljöpartiet och Vänsterpartiet har länge varit envisa motståndare till skolan, i både stadsdelsnämnden och utbildningsnämnden, men vi är de första att välkomna att de sviker sina tidigare löften. Det är nu viktigt att bygget av skolan kan komma igång så snart som det är möjligt. Vi delar vidare stadsledningskontorets uppfattning att det, med hänsyn till stadens stora behov av nya grundskolor, är av stor vikt att den nya skolan utformas optimalt. Det är samtidigt viktigt att utbildningsnämnden, tillsammans med SISAB och övriga berörda nämnder, arbetar parallellt med att hitta fler etableringar i området. För fler skolplatser kommer att behövas inom de närmsta åren. Ersättaryttrande Karin Ernlund (C) och Erik Slottner (KD) med instämmande i borgarrådet König Jerlmyrs och Regina Kevius (båda M) och borgarrådet Edholms (FP) gemensamma särskilda uttalande. Stadsledningskontorets tjänsteutlåtande behandlas.

14 Sida 14 (14) 16 Förslag till inriktningsbeslut gällande till- och ombyggnad av Rödabergsskolan Utbildningsnämnden Dnr /2015 Anmälan av inriktningsförslag gällande till- och ombyggnad av Rödabergsskolan godkänns med hänvisning till vad som anförts i stadsledningskontorets tjänsteutlåtande. Stadsledningskontorets tjänsteutlåtande behandlas. 17 Avveckling av Farsta vård- och omsorgsboende Farsta stadsdelsnämnd Dnr /2015 Farsta stadsdelsnämnd beviljas att få avveckla Farsta vårdoch omsorgsboende och säga upp hyresavtalet för avflyttning. Stadsledningskontorets tjänsteutlåtande behandlas. 18 Övriga frågor - Sammanträdet avslutas kl Vid protokollet Kerstin Tillkvist

15 Bilaga 1 Närvarolista vid kommunstyrelsens ekonomiutskotts sammanträde onsdagen den 13 maj 2015, Stora Kollegiesalen, kl Ledamöter Ordförande S Karin Wanngård X Vice ordförande M Anna König Jerlmyr X Ledamöter S Jan Valeskog X MP Daniel Helldén X V Clara Lindblom X M Regina Kevius X FP Lotta Edholm X Ersättare S Karin Gustafsson - S Bawer Kevir X MP Katarina Luhr X M Jonas Nilsson X C Karin Ernlund X KD Erik Slottner X Närvaro Tjänstgörande ersättare Dessutom närvarar finanschef Anna Håkansson, lokalstrateg Stefan Kristensson, bitr kanslichef Elin Nordmark samt handläggare Maria Leffler.

Protokoll fört vid sammanträde med styrelsen för Stockholms Stadshus AB torsdagen den 18 juni 2015

Protokoll fört vid sammanträde med styrelsen för Stockholms Stadshus AB torsdagen den 18 juni 2015 20 Nr 4/2015 Protokoll fört vid sammanträde med styrelsen för Stockholms Stadshus AB torsdagen den 18 juni 2015 Justerat 2015-06-22 Karin Wanngård Berthold Gustavsson Närvarande: Ordföranden Övriga ledamöter

Läs mer

Förvärv av bostadsrätter för serviceboende i kvarteret Cellen i Hagastaden Förslag från fastighetsnämnden

Förvärv av bostadsrätter för serviceboende i kvarteret Cellen i Hagastaden Förslag från fastighetsnämnden Utlåtande 2017:269 RI (Dnr 123-1640/2017) Förvärv av bostadsrätter för serviceboende i kvarteret Cellen i Hagastaden Förslag från fastighetsnämnden Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 18 oktober 2017

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 18 oktober 2017 Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 18 oktober 2017 Tid: Kl. 15.30 Plats: Stora kollegiesalen Närvarande: Se bilaga 1-6, 8, 12, 14-15 Justerat den 25 oktober 2017 Anslaget den

Läs mer

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 4 mars 2015

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 4 mars 2015 Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 4 mars 2015 Tid: Kl. 15.30 Plats: Stora kollegiesalen Närvarande: Se bilaga 1-4, 10-13 Justerat den 11 mars 2015 Anslaget den 12 mars 2015 Jan

Läs mer

Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen för kvartal 4 år 2015, äldreomsorg

Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen för kvartal 4 år 2015, äldreomsorg Utlåtande 2016:56 RVIII (Dnr 152-486/2016) Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen för kvartal 4 år, äldreomsorg Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 6 september 2017

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 6 september 2017 Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 6 september 2017 Tid: Kl.15.30 Plats: Stora kollegiesalen Närvarande: Se bilaga 1-5, 7-8, 10-15 Justerat den 13 september 2017 Anslaget den

Läs mer

Protokoll fört vid sammanträde med styrelsen för Stockholms Stadshus AB måndagen den 11 juni 2018

Protokoll fört vid sammanträde med styrelsen för Stockholms Stadshus AB måndagen den 11 juni 2018 26 Nr 5/2018 Protokoll fört vid sammanträde med styrelsen för Stockholms Stadshus AB måndagen den 11 juni 2018 Justerat 2018-06-13 Karin Wanngård Anna König Jerlmyr Närvarande: Ordförande Vice ordförande

Läs mer

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 19 december 2018

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 19 december 2018 Sida 1 (14) Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 19 december 2018 Tid: kl. 15:30-15:35 Plats: Stora kollegiesalen 1-11 Justerat den 20 december 2018 Anna König Jerlmyr Karin Wanngård

Läs mer

Tillåt ombildningar i ytterstaden Motion (2015:56) av Joakim Larsson (M)

Tillåt ombildningar i ytterstaden Motion (2015:56) av Joakim Larsson (M) Utlåtande 2016:77 RI+RIX (Dnr 106-1321/2015) Tillåt ombildningar i ytterstaden Motion (2015:56) av Joakim Larsson (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2015:56)

Läs mer

Skolfastigheter i Stockholm AB:s nybyggnad av Kista Ängs skola i Kista Inriktningsbeslut

Skolfastigheter i Stockholm AB:s nybyggnad av Kista Ängs skola i Kista Inriktningsbeslut Utlåtande 2017: RI+IV (Dnr 112-1387/2017) Skolfastigheter i Stockholm AB:s nybyggnad av Kista Ängs skola i Kista Inriktningsbeslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Inriktningen

Läs mer

Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen (SoL), kvartal 1, år 2017, äldreomsorg

Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen (SoL), kvartal 1, år 2017, äldreomsorg Utlåtande 2017:252 RVIII (Dnr 152-1047/2017) Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen (SoL), kvartal 1, år 2017, äldreomsorg Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Utlåtande 2015:37 RI (Dnr /2014)

Utlåtande 2015:37 RI (Dnr /2014) Utlåtande 2015:37 RI (Dnr 003-1065/2014) Överenskommelse om utbyggnad och finansiering av bussterminallösning för Ostsektorn mellan Stockholms läns landsting, Stockholms stad, Nacka kommun och Värmdö kommun

Läs mer

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 14 november 2018

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 14 november 2018 Sida 1 (21) Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 14 november 2018 Tid: kl. 15:30-15:40 Plats: Stora kollegiesalen 1-19 Justerat den 21 november 2018 Anna König Jerlmyr Karin Wanngård

Läs mer

Uppsägning av utförare inom valfrihetssystemet för hemtjänst och tillfälligt uppehåll i upphandlingen med anledning av nytt förfrågningsunderlag

Uppsägning av utförare inom valfrihetssystemet för hemtjänst och tillfälligt uppehåll i upphandlingen med anledning av nytt förfrågningsunderlag Utlåtande 2017:15 RVIII (Dnr 152-1909/2016) Uppsägning av utförare inom valfrihetssystemet för hemtjänst och tillfälligt uppehåll i upphandlingen med anledning av nytt förfrågningsunderlag Kommunstyrelsen

Läs mer

Utlåtande 2015:21 RII (Dnr /2015)

Utlåtande 2015:21 RII (Dnr /2015) Utlåtande 2015:21 RII (Dnr 120-115/2015) Detaljplan och upphävande av strandskydd för del av fastigheten Liljeholmen 1:1, vid fastigheten Nynäs 24, i stadsdelarna Liljeholmen och Gröndal (ny skola) Dp

Läs mer

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 21 september 2016

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 21 september 2016 Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 21 september 2016 Tid: Kl. 15.30 Plats: Stora kollegiesalen Närvarande: Se bilaga 1-3, 5-9, 11-13, 15-16 Justerat den 28 september 2016 Anslaget

Läs mer

Styrelsen beslutade, i enlighet med verkställande direktörens förslag, följande.

Styrelsen beslutade, i enlighet med verkställande direktörens förslag, följande. 1100 Under överläggning gjorde vice ordföranden samt ledamöterna Bo Sundin och Ragnhild Elfsö, med instämmande av suppleanten Burhan Yildiz, ett särskilt uttalande i enlighet med vad som anförs i Bilaga

Läs mer

Protokoll fört vid sammanträde med styrelsen för Stockholms Stadshus AB måndagen den 12 juni 2017

Protokoll fört vid sammanträde med styrelsen för Stockholms Stadshus AB måndagen den 12 juni 2017 30 Nr 4/2017 Protokoll fört vid sammanträde med styrelsen för Stockholms Stadshus AB måndagen den 12 juni 2017 Justerat 2017-06-13 Karin Wanngård Anna König Jerlmyr Närvarande: Ordförande Vice ordförande

Läs mer

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 13 april 2016

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 13 april 2016 Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 13 april 2016 Tid: Kl. 15.30 Plats: Stora kollegiesalen Närvarande: Se bilaga 1-9, 11-17, 19-21, 23-29, 31, 34 Justerat den 20 april 2016 Anslaget

Läs mer

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 22 augusti 2018

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 22 augusti 2018 Sida 1 (19) Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 22 augusti 2018 Tid: kl. 15:30-15:35 Plats: Stora kollegiesalen 1-3, 5, 7-10, 12-16, 18, 20-21, 23 Justerat den 29 augusti 2018

Läs mer

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 20 augusti 2014

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 20 augusti 2014 Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 20 augusti 2014 Tid: Kl. 15.30 Plats: Stora kollegiesalen Närvarande: Se bilaga 1-3, 5-7, 9-10, 13 Justerat den 27 augusti 2014 Anslaget den

Läs mer

Samråd om ny tunnelbana mellan Odenplan och Arenastaden

Samråd om ny tunnelbana mellan Odenplan och Arenastaden PM 2015:4 RVII (Dnr 314-1547/2014) Samråd om ny tunnelbana mellan Odenplan och Arenastaden Remiss från Förvaltningen för utbyggd tunnelbana, Stockholms läns landsting Remisstid den 15 januari 2015 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Justerat den 14 mars 2012 Anslaget den 15 mars Ann-Katrin Åslund Karin Wanngård Marie Ljungberg Schött

Justerat den 14 mars 2012 Anslaget den 15 mars Ann-Katrin Åslund Karin Wanngård Marie Ljungberg Schött Kommunstyrelsen Protokoll nr 4 fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 7 mars 2012 kl 15.30-15.40 Justerat den 14 mars 2012 Anslaget den 15 mars 2012 Ann-Katrin Åslund Karin Wanngård Marie Ljungberg

Läs mer

AB Familjebostäders fastighetsutveckling i Rinkeby Ombyggnation av kv. Kvarnberget 2 Genomförandebeslut

AB Familjebostäders fastighetsutveckling i Rinkeby Ombyggnation av kv. Kvarnberget 2 Genomförandebeslut Utlåtande 2016:124 RI+IX (Dnr 112-854/2016) AB Familjebostäders fastighetsutveckling i Rinkeby Ombyggnation av kv. Kvarnberget 2 Genomförandebeslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Utredning av konsekvenserna av vinstförbud i välfärden Skrivelse av Anna König Jerlmyr (M) och Lotta Edholm (L)

Utredning av konsekvenserna av vinstförbud i välfärden Skrivelse av Anna König Jerlmyr (M) och Lotta Edholm (L) PM 2017:259 RI (Dnr 108-1418/2017) Utredning av konsekvenserna av vinstförbud i välfärden Skrivelse av Anna König Jerlmyr (M) och Lotta Edholm (L) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 7 mars 2018

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 7 mars 2018 Sida 1 (29) Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 7 mars 2018 Tid: kl. 15:30-15:40 Plats: Stora kollegiesalen Närvarande: Se bilaga 1-8, 10-24, 27-28 Justerat den 14 mars 2018 Anslaget

Läs mer

Fastställande av skattesats för 2019

Fastställande av skattesats för 2019 Utlåtande Rotel I (Dnr KS 2018/1425) Fastställande av skattesats för 2019 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Kommunal inkomstskatt utdebiteras år 2019 med kronor 17:90

Läs mer

Fullstor idrotthall vid Rödabergsskolan Inriktningsbeslut

Fullstor idrotthall vid Rödabergsskolan Inriktningsbeslut Idrottsförvaltningen Tjänsteutlåtande Dnr 08.01.01/547/2015 Sida 1 (6) 2015-05-28 IDN 2015-06-16 Handläggare Sophie Dahlberg Telefon: 08-508 27 639 Till Idrottsnämnden Fullstor idrotthall vid Rödabergsskolan

Läs mer

Behov av förskola och skola på nordvästra Kungsholmen Hemställan från Kungsholmens stadsdelsnämnd

Behov av förskola och skola på nordvästra Kungsholmen Hemställan från Kungsholmens stadsdelsnämnd PM 2008:52 RIV (Dnr 322-3817/2006) Behov av förskola och skola på nordvästra Kungsholmen Hemställan från Kungsholmens stadsdelsnämnd Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Hemställan

Läs mer

Inriktningsbeslut gällande Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) nybyggnad och kapacitetsökning av grundskolan Gröndalsskolan

Inriktningsbeslut gällande Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) nybyggnad och kapacitetsökning av grundskolan Gröndalsskolan Utlåtande Rotel I+IV (Dnr KS 2018/297) Inriktningsbeslut gällande Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) nybyggnad och kapacitetsökning av grundskolan Gröndalsskolan Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, tilloch. nybyggnad av grund- och förskola på fastigheten Resedan 2, Vasa Real, Genomförandebeslut

Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, tilloch. nybyggnad av grund- och förskola på fastigheten Resedan 2, Vasa Real, Genomförandebeslut Utlåtande 2017:56 RI+RIV (Dnr 112-14/2017) Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, tilloch nybyggnad av grund- och förskola på fastigheten Resedan 2, Vasa Real Genomförandebeslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Boendesituationen för nyanlända Skrivelse av Lotta Edholm och Björn Ljung (båda L)

Boendesituationen för nyanlända Skrivelse av Lotta Edholm och Björn Ljung (båda L) PM 2017: RI (Dnr 108-1892/2016) Boendesituationen för nyanlända Skrivelse av Lotta Edholm och Björn Ljung (båda L) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. nyanlända anses

Läs mer

En mer flexibel ämneslärarutbildning

En mer flexibel ämneslärarutbildning PM 2015:58 RIV (Dnr 110-186/2015) En mer flexibel ämneslärarutbildning Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 4 maj 2015 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

Fixartjänst för rörelsehindrade Hemställan från Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Fixartjänst för rörelsehindrade Hemställan från Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd PM 2013:76 RVII (Dnr 326-2396/2011) Fixartjänst för rörelsehindrade Hemställan från Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Hemställan

Läs mer

Utbyggnad av Arlanda flygplats

Utbyggnad av Arlanda flygplats Utlåtande Rotel I (Dnr 2017/000626) Utbyggnad av Arlanda flygplats Motion (2017:25) av Karin Ernlund m.fl. (alla C) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motionen besvaras med

Läs mer

Nr Karin Gustafsson (S) Bo Sundin (M) Ragnhild Elfsö (C)

Nr Karin Gustafsson (S) Bo Sundin (M) Ragnhild Elfsö (C) 1060 Nr 7-2015 Protokoll fört vid sammanträde med AB Svenska Bostäders styrelse den 3 december 2015 på Svenska Bostäders huvudkontor Justeras: Ann-Margarethe Livh Bo Sundin Närvarande: Ordföranden Ledamöterna

Läs mer

Erbjud fritt inträde till Stockholms stads badhus och simhallar för kvinnliga EU-migranter Motion (2015:88) av Rickard Wall (-)

Erbjud fritt inträde till Stockholms stads badhus och simhallar för kvinnliga EU-migranter Motion (2015:88) av Rickard Wall (-) Utlåtande 2016:116 RIII (Dnr 106-2018/2015) Erbjud fritt inträde till Stockholms stads badhus och simhallar för kvinnliga EU-migranter Motion (2015:88) av Rickard Wall (-) Kommunstyrelsen föreslår att

Läs mer

Avbryta hyreshöjningarna i gruppbostäder enligt LSS Skrivelse från Stefan Nilsson och Ylva Wahlström (båda MP)

Avbryta hyreshöjningarna i gruppbostäder enligt LSS Skrivelse från Stefan Nilsson och Ylva Wahlström (båda MP) PM 2011: RVII (Dnr 326-319/2009) Avbryta hyreshöjningarna i gruppbostäder enligt LSS Skrivelse från Stefan Nilsson och Ylva Wahlström (båda MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Behovet av att öppna en ny förskola i Årsta Skrivelse från Roger Mogert (S)

Behovet av att öppna en ny förskola i Årsta Skrivelse från Roger Mogert (S) PM 2011:96 RIV (Dnr 321-2096/2009) Behovet av att öppna en ny förskola i Årsta Skrivelse från Roger Mogert (S) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelse från Roger

Läs mer

Utred missförhållanden och förläng inte avtalet med Samtrans Skrivelse av Lotta Edholm (L)

Utred missförhållanden och förläng inte avtalet med Samtrans Skrivelse av Lotta Edholm (L) PM 2016:167 RIV (Dnr 108-147/2016) Utred missförhållanden och förläng inte avtalet med Samtrans Skrivelse av Lotta Edholm (L) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelse

Läs mer

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 5 juni 2019

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 5 juni 2019 Sida 1 (29) Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 5 juni 2019 Tid: kl. 15:30-15:40 Plats: Stora kollegiesalen 1-25 Justerat den 12 juni 2019 Anslaget den 13 juni 2019 Anna König

Läs mer

Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman

Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman Utlåtande 2016:49 RI+RVIII (Dnr 105-1889/2015) Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman

Läs mer

Utlåtande 2006: RI (Dnr /2006)

Utlåtande 2006: RI (Dnr /2006) Utlåtande 2006: RI (Dnr 129-240/2006) Överföring av stadens minoritetsposter i de kommunala bolagen till Stockholms Stadshus AB Villkorat av kommunfullmäktiges godkännande senast 31 mars 2006 Kommunstyrelsen

Läs mer

11 Stängning av platser vid Vintertullens vård- och omsorgsboende

11 Stängning av platser vid Vintertullens vård- och omsorgsboende Blad 10 11 Stängning av platser vid Vintertullens vård- och omsorgsboende Beslut 1. Stadsdelsnämnden beslutar att stänga 28 lägenheter i Vintertullens servicehus och 29 lägenheter i Vintertullens vård-

Läs mer

AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i kv. Rösträknaren i Årsta Genomförandebeslut

AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i kv. Rösträknaren i Årsta Genomförandebeslut Utlåtande 2016:15 RI+IX (Dnr 112-1841/2015) AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i kv. Rösträknaren i Årsta Genomförandebeslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

SISAB:s nybyggnation av skola i Årstaberg Sjöviksskolan Inriktningsbeslut

SISAB:s nybyggnation av skola i Årstaberg Sjöviksskolan Inriktningsbeslut Utlåtande 2014:62 RI+RIV (Dnr 308-294/2014) SISAB:s nybyggnation av skola i Årstaberg Sjöviksskolan Inriktningsbeslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Inriktningen för

Läs mer

Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen (SoL), kvartal 2, år 2017, äldreomsorg

Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen (SoL), kvartal 2, år 2017, äldreomsorg Utlåtande 2017:253 RVIII (Dnr 152-1632/2017) Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen (SoL), kvartal 2, år 2017, äldreomsorg Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Föredragande borgarrådet Mirja Särkiniemi anför följande.

Föredragande borgarrådet Mirja Särkiniemi anför följande. PM 2005 RIV (Dnr 322-474/2005) Förändrade upptagningsområden för Hägerstenshamnens skola, Aspuddens skola och Mälarhöjdens skola Hemställan från stadsdelsnämnderna i Hägersten och Liljeholmen Borgarrådsberedningen

Läs mer

Elevhälsa Motion (2016:2) av Erik Slottner (KD)

Elevhälsa Motion (2016:2) av Erik Slottner (KD) Utlåtande 2017:162 RIV (Dnr 106-13/2016) Elevhälsa Motion (2016:2) av Erik Slottner (KD) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2016:2) av Erik Slottner (KD) om elevhälsa

Läs mer

Utbildningsnämnden. Tidpunkt: Torsdag den 23 augusti 2018, kl Plats: Hantverkargatan 2F, plan 2, Insikten

Utbildningsnämnden. Tidpunkt: Torsdag den 23 augusti 2018, kl Plats: Hantverkargatan 2F, plan 2, Insikten Sammanträdesprotokoll Sida 1 (30) Tidpunkt: Torsdag den 23 augusti 2018, kl. 16.45 16.55 Plats: Hantverkargatan 2F, plan 2, Insikten Närvarande: Se bilaga Justerat: 1-10. 12-16, 19, 21, 24-26 Den 30 augusti

Läs mer

Stadsbyggnadsnämnden Protokoll 13/2017. Mikael Lind 12, 15, 16, 26, 52 Närvarande

Stadsbyggnadsnämnden Protokoll 13/2017. Mikael Lind 12, 15, 16, 26, 52 Närvarande Stadsbyggnadsnämnden Protokoll 13/2017 Tid Plats Justerat Anslaget Torsdagen den 14 december 2017, kl. 16:00-17:30 Bolindersalen 9:035, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan 4 Torsdagen den 21 december 2017

Läs mer

Var det politiska samtalet om Stockholm ska föras Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (V)

Var det politiska samtalet om Stockholm ska föras Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (V) PM 2013:190 RI (Dnr 016-274/2012) Var det politiska samtalet om Stockholm ska föras Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (V) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelse

Läs mer

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 20 juni 2018

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 20 juni 2018 Sida 1 (28) Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 20 juni 2018 Tid: kl. 15:30-15:35 Plats: Stora kollegiesalen 1-23 Justerat den 20 juni 2018 Anslaget den 21 juni 2018 Karin Wanngård

Läs mer

Låt stadens alla fastighetsägare ansluta sig till stadens 24-timmarsgaranti mot klotter Motion (2016:27) av Lotta Edholm och Patrik Silverudd (båda L)

Låt stadens alla fastighetsägare ansluta sig till stadens 24-timmarsgaranti mot klotter Motion (2016:27) av Lotta Edholm och Patrik Silverudd (båda L) Utlåtande 2017:129 RVII (Dnr 106-358/2016) Låt stadens alla fastighetsägare ansluta sig till stadens 24-timmarsgaranti mot klotter Motion (2016:27) av Lotta Edholm och Patrik Silverudd (båda L) Kommunstyrelsen

Läs mer

Närvarande Beslutande ledamöter: Daniel Helldén (MP), ordföranden Cecilia Brinck (M), vice ordföranden

Närvarande Beslutande ledamöter: Daniel Helldén (MP), ordföranden Cecilia Brinck (M), vice ordföranden Trafiknämnden Utdrag ur protokoll, fört vid sammanträde 2017-12-14, 26 Tid Torsdagen den 14 december 2017 kl. 16.00 16.15 Plats Stora kollegiesalen, Stadshuset Justerat Onsdagen den 20 december 2017 Daniel

Läs mer

Minska smittoriskerna i förskolan Motion (2016:109) av Jonas Naddebo (C)

Minska smittoriskerna i förskolan Motion (2016:109) av Jonas Naddebo (C) Utlåtande 2017:88 RIV (Dnr 106-1588/2016) Minska smittoriskerna i förskolan Motion (2016:109) av Jonas Naddebo (C) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2016:109) av

Läs mer

Förslag till organisatorisk placering av heminstruktörer

Förslag till organisatorisk placering av heminstruktörer FÖRNYELSEAVDELNINGEN SID 1 (6) 2012-03-27 Handläggare: Anders Håkanson Telefon: 508 29 387 Till Kommunfullmäktige Förslag till organisatorisk placering av heminstruktörer Stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Etablering av företagshotell i Slakthusområdet Motion (2016:79) av Ulla Hamilton (M)

Etablering av företagshotell i Slakthusområdet Motion (2016:79) av Ulla Hamilton (M) Utlåtande 2017:125 RI (Dnr 106-1030/2016) Etablering av företagshotell i Slakthusområdet Motion (2016:79) av Ulla Hamilton (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2016:79)

Läs mer

Förbättra barnens säkerhet på förskolorna i Stockholms stad Motion (2016:106) av Jonas Naddebo (C)

Förbättra barnens säkerhet på förskolorna i Stockholms stad Motion (2016:106) av Jonas Naddebo (C) Utlåtande 2017:111 RIV (Dnr 106-1453/2016) Förbättra barnens säkerhet på förskolorna i Stockholms stad Motion (2016:106) av Jonas Naddebo (C) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Begäran om en uppdaterad kostnadskalkyl för nya Slussen Skrivelse från Tomas Rudin (S)

Begäran om en uppdaterad kostnadskalkyl för nya Slussen Skrivelse från Tomas Rudin (S) PM 2011:164 RI (Dnr 311-1315/2011) Begäran om en uppdaterad kostnadskalkyl för nya Slussen Skrivelse från Tomas Rudin (S) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelse

Läs mer

Höjd habiliteringsersättning Motion (2015:84) av Isabel Smedberg Palmqvist (L)

Höjd habiliteringsersättning Motion (2015:84) av Isabel Smedberg Palmqvist (L) Utlåtande 2016:208 RVI (Dnr 106-1901/2015) Höjd habiliteringsersättning Motion (2015:84) av Isabel Smedberg Palmqvist (L) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2015:84)

Läs mer

SISAB:s nybyggnation av skola i Norra Djurgårdsstaden Inriktningsbeslut

SISAB:s nybyggnation av skola i Norra Djurgårdsstaden Inriktningsbeslut Utlåtande 2014: RI+RIV (Dnr 308-296/2014) SISAB:s nybyggnation av skola i Norra Djurgårdsstaden Inriktningsbeslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Inriktningen för nybyggnation

Läs mer

Valkretsindelningen i Stockholms stad för perioden

Valkretsindelningen i Stockholms stad för perioden Utlåtande 2009: RI (Dnr 011-1374/2009) Valkretsindelningen i Stockholms stad för perioden 2010-2014 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande Valkretsindelning för perioden 2010

Läs mer

Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap 1 socialtjänstlagen (SoL) för kvartal 2 år 2016, äldreomsorg

Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap 1 socialtjänstlagen (SoL) för kvartal 2 år 2016, äldreomsorg Utlåtande 2016:212 RVIII (Dnr 152-1568/2016) Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap 1 socialtjänstlagen (SoL) för kvartal 2 år 2016, äldreomsorg Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Yttrande angående laglighetsprövning enligt kommunallagen. Tony Mufic Utbildningsdirektör

Yttrande angående laglighetsprövning enligt kommunallagen. Tony Mufic Utbildningsdirektör Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Dnr 1.8.1-547/2016 Sida 1 (5) 2016-03-23 Handläggare Josefin Ohlson Telefon: 08-508 33 874 Till Utbildningsnämnden 2016-04-14 Yttrande angående

Läs mer

Måltidsoptimering för minskat matsvinn i stadens skolor

Måltidsoptimering för minskat matsvinn i stadens skolor Utlåtande Rotel IV (Dnr 2017/001702) Måltidsoptimering för minskat matsvinn i stadens skolor Motion (2017:64) av Jonas Naddebo m. fl. (C) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Ett ungdomsundantag i biståndsnormen Motion (2015:45) av Isabel Smedberg Palmqvist (L)

Ett ungdomsundantag i biståndsnormen Motion (2015:45) av Isabel Smedberg Palmqvist (L) Utlåtande 2016:42 RVI (Dnr 106-1027/2015) Ett ungdomsundantag i biståndsnormen Motion (2015:45) av Isabel Smedberg Palmqvist (L) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

Dnr /2018. Äldrenämndens beslut

Dnr /2018. Äldrenämndens beslut Sida 21 (51) 13 Central entreprenadupphandling av vård- och omsorgsboenden 2019 Förslag till vård- och omsorgsboenden att ingå kommande central upphandling av entreprenaddrift Dnr 5.1.2-125/2018 Äldrenämndens

Läs mer

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 9 november 2016

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 9 november 2016 Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 9 november 2016 Tid: Kl. 15.30 Plats: Stora kollegiesalen Närvarande: Se bilaga 1-12, 14-17, 19-21, 23 Justerat den 16 november 2016 Anslaget

Läs mer

remiss från kommunstyrelsen Dnr /2014

remiss från kommunstyrelsen Dnr /2014 stadsdelsnämnd Sida 24 (57) 10 Förlängning av avtalet med Volvo IT den återstående optionsperioden (2017-2018) samt genomförandet av förnyad centralupphandling av gemensam IT-service remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Anvisningar för stimulansbidrag till utbyggnad av förskolelokaler

Anvisningar för stimulansbidrag till utbyggnad av förskolelokaler Utlåtande 2006: RIV (Dnr 308-181/2006) Anvisningar för stimulansbidrag till utbyggnad av förskolelokaler Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Beloppet för stimulansbidrag för

Läs mer

Utlåtande 2013:13 RV (Dnr /2012)

Utlåtande 2013:13 RV (Dnr /2012) Utlåtande 2013:13 RV (Dnr 327-984/2012) Överenskommelse om vård och omsorg för personer med demenssjukdom eller kognitiv svikt och stöd till deras närstående Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms

Läs mer

Protokoll fört vid sammanträde med styrelsen för Stockholms Stadshus AB måndagen den 20 mars 2017

Protokoll fört vid sammanträde med styrelsen för Stockholms Stadshus AB måndagen den 20 mars 2017 10 Nr 2/2017 Protokoll fört vid sammanträde med styrelsen för Stockholms Stadshus AB måndagen den 20 mars 2017 Justerat 2017-03-22 Karin Wanngård Joakim Larsson Närvarande: Ordförande Karin Wanngård (S)

Läs mer

Ökad rättssäkerhet för människor med personlig assistans

Ökad rättssäkerhet för människor med personlig assistans Utlåtande 2009:79 RVII (Dnr 325-1239/2008) Ökad rättssäkerhet för människor med personlig assistans Motion av Stefan Nilsson (mp) (2008:42) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande

Läs mer

Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län

Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län Utlåtande 2017:14 RVI+VIII (Dnr 111-1067/2016) Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder m.m. i kv. Kristinebergs slott 10, Kungsholmen Inriktningsbeslut

AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder m.m. i kv. Kristinebergs slott 10, Kungsholmen Inriktningsbeslut Utlåtande 2016:100 RI (Dnr 112-648/2016) AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder m.m. i kv. Kristinebergs slott 10, Kungsholmen Inriktningsbeslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Protokoll fört vid kommunstyrelsens råd för funktionshinderfrågors sammanträde måndagen den 5 februari 2018

Protokoll fört vid kommunstyrelsens råd för funktionshinderfrågors sammanträde måndagen den 5 februari 2018 Sida 1 (7) Protokoll fört vid kommunstyrelsens råd för funktionshinderfrågors sammanträde måndagen den 5 februari 2018 Tidpunkt: Kl. 15.00 Plats: Stora Kollegiesalen, Stockholms stadshus Närvarande: Se

Läs mer

Instruktion för kommunstyrelsens råd för mänskliga rättigheter

Instruktion för kommunstyrelsens råd för mänskliga rättigheter Utlåtande 2015: RI+IX (Dnr 012-1555/2014) Instruktion för kommunstyrelsens råd för mänskliga rättigheter Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Instruktionen för kommunstyrelsens

Läs mer

Uppmärksammande av allmän och lika rösträtt för kvinnor och män i de kommunala valen Motion (2016:44) av Margareta Björk (M)

Uppmärksammande av allmän och lika rösträtt för kvinnor och män i de kommunala valen Motion (2016:44) av Margareta Björk (M) Utlåtande 2016:179 RIX (Dnr 106-602/2016) Uppmärksammande av allmän och lika rösträtt för kvinnor och män i de kommunala valen Motion (2016:44) av Margareta Björk (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

14 Verksamhetsberättelse för 2015

14 Verksamhetsberättelse för 2015 Blad 6 14 Verksamhetsberättelse för 2015 Beslut 1. Nämnden godkänner bokslut och verksamhetsberättelse för år 2015. 2. Nämnden begär ombudgetering om 3,0 mnkr för reinvesteringar som erhölls i samband

Läs mer

AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i kv. Länsmannen, Gamla Enskede Inriktningsbeslut

AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i kv. Länsmannen, Gamla Enskede Inriktningsbeslut Utlåtande 2016:73 RI+RIX (Dnr 112-290/2016) AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i kv. Länsmannen, Gamla Enskede Inriktningsbeslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

SISAB:s nyproduktion av skola i Årstadal, Sjöviksskolan Genomförandebeslut

SISAB:s nyproduktion av skola i Årstadal, Sjöviksskolan Genomförandebeslut Utlåtande 2015:103 RI (Dnr 112-1289/2015) SISAB:s nyproduktion av skola i Årstadal, Sjöviksskolan Genomförandebeslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Genomförande av nybyggnation

Läs mer

Tillträdesförbud till stadens simhallar Motion (2016:30) av Anna König Jerlmyr och Bo Sundin (båda M)

Tillträdesförbud till stadens simhallar Motion (2016:30) av Anna König Jerlmyr och Bo Sundin (båda M) Utlåtande 2016:177 RIII (Dnr 106-500/2016) Tillträdesförbud till stadens simhallar Motion (2016:30) av Anna König Jerlmyr och Bo Sundin (båda M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet (Ds 2017:60) Remiss från Finansdepartementet

Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet (Ds 2017:60) Remiss från Finansdepartementet PM Rotel I (Dnr 2017/001842) Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet (Ds 2017:60) Remiss från Finansdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Remissen besvaras

Läs mer

AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder, LSS-boende och kompletterande lokaler i Mariehäll 1:10, Bromma Inriktningsbeslut

AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder, LSS-boende och kompletterande lokaler i Mariehäll 1:10, Bromma Inriktningsbeslut Utlåtande 2017:243 RI+IX (Dnr 112-1386/2017) AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder, LSS-boende och kompletterande lokaler i Mariehäll 1:10, Bromma Inriktningsbeslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) nyproduktion av skola på fastigheten Brandstegen 1 Genomförandebeslut

Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) nyproduktion av skola på fastigheten Brandstegen 1 Genomförandebeslut Utlåtande 2017:7 RI+IV (Dnr 112-1659/2016) Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) nyproduktion av skola på fastigheten Brandstegen 1 Genomförandebeslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

5 Tertialrapport för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

5 Tertialrapport för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Sida 6 5 Tertialrapport 2 2016 för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Beslut 1. Budgetjustering begärs hos kommunstyrelsen med 0,6 miljoner kronor för ökade prestationer inom omsorgs om personer med

Läs mer

Försäljning av fastigheten Kontorsskylten 8 i Vällingby till AB Svenska Bostäder Hemställan från exploateringsnämnden

Försäljning av fastigheten Kontorsskylten 8 i Vällingby till AB Svenska Bostäder Hemställan från exploateringsnämnden Utlåtande 2008: RI (Dnr 302-1715/2008) Försäljning av fastigheten Kontorsskylten 8 i Vällingby till AB Svenska Bostäder Hemställan från exploateringsnämnden Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Socialnämndens beslut. 3. Paragrafen justeras omedelbart.

Socialnämndens beslut. 3. Paragrafen justeras omedelbart. Sida 10 (37) 5 Framtidens valfrihetssystem inom socialtjänsten Svar på remiss från kommunstyrelsen av betänkande av utredningen om framtida valfrihetssystem inom socialtjänsten, SOU 2014:2 Dnr 1.6-61/2014

Läs mer

Framställan om förändrad trängselskatt i Stockholm Remiss från Finansdepartementet Remisstid den 9 november 2017

Framställan om förändrad trängselskatt i Stockholm Remiss från Finansdepartementet Remisstid den 9 november 2017 PM 2017:229 RI (Dnr 110-1400/2017) Framställan om förändrad trängselskatt i Stockholm Remiss från Finansdepartementet Remisstid den 9 november 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Stopp för kommunalt finansierad modersmålsundervisning i förskolan

Stopp för kommunalt finansierad modersmålsundervisning i förskolan Utlåtande 2016:41 RIV (Dnr 106-876/2015) Stopp för kommunalt finansierad modersmålsundervisning i förskolan Motion (2015:35) av Maria Danielsson (-) och Martin Westmont (SD) Kommunstyrelsen föreslår att

Läs mer

fört vid sammanträde för AB Familjebostäders styrelse den 4 december 2018 kl. 08:15-09:30, Hammarby Allé 150, Lokal Landsort

fört vid sammanträde för AB Familjebostäders styrelse den 4 december 2018 kl. 08:15-09:30, Hammarby Allé 150, Lokal Landsort KONTAKT Annika Hejde Palm 087372160 Annika.HejdePalm@familjebostader.com Protokoll 7/2018 fört vid sammanträde för AB Familjebostäders styrelse den 4 december 2018 kl. 08:15-09:30, Hammarby Allé 150, Lokal

Läs mer

AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i kv. Lådkameran/Örby 4:1, Bandhagen Inriktningsbeslut

AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i kv. Lådkameran/Örby 4:1, Bandhagen Inriktningsbeslut Utlåtande 2016:75 RI+IX (Dnr 112-289/2016) AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i kv. Lådkameran/Örby 4:1, Bandhagen Inriktningsbeslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Genomförandebeslut avseende SISAB:s förhyrning och ombyggnad av Ämbetshuset, fastigheten Murmästaren 3, till gymnasieskola

Genomförandebeslut avseende SISAB:s förhyrning och ombyggnad av Ämbetshuset, fastigheten Murmästaren 3, till gymnasieskola Stadsledningskontoret Stockholms Stadshus AB Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2016-09-30 Ärende 10 Handläggare SLK: Ebba Agerman Telefon: 08-508 29 790 Stadshus AB: Peter Dahlberg Telefon: 08-508 29 323 Till

Läs mer

Införande av redovisning av skolk även i högstadieelevernas betyg Motion av Jan Björklund och Lotta Edholm (båda fp) (2003:2)

Införande av redovisning av skolk även i högstadieelevernas betyg Motion av Jan Björklund och Lotta Edholm (båda fp) (2003:2) Utlåtande 2003: RIV (Dnr 322-438/2003) Införande av redovisning av skolk även i högstadieelevernas betyg Motion av Jan Björklund och Lotta Edholm (båda fp) (2003:2) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Inriktningsbeslut gällande SISAB:s ny- och ombyggnad av Sveaplans grundskola inom Norrmalms stadsdelsnämndsområde

Inriktningsbeslut gällande SISAB:s ny- och ombyggnad av Sveaplans grundskola inom Norrmalms stadsdelsnämndsområde Stadsledningskontoret Handläggare Peter Dahlberg Telefon: 08 508 293 23 Till Kommunstyrelsen Tjänsteutlåtande Dnr KS 2018/1276 Ärende 7 Sida 1 (6) 2018-09-11 Stadsledningskontoret Åsa Berglind Telefon:

Läs mer

Protokoll fört vid sammanträde med styrelsen för Stockholms Stadshus AB måndag den 10 december 2018

Protokoll fört vid sammanträde med styrelsen för Stockholms Stadshus AB måndag den 10 december 2018 Nr 10/2018 Protokoll fört vid sammanträde med styrelsen för Stockholms Stadshus AB måndag den 10 december 2018 Justerat 2018-12-12 Anna König Jerlmyr (M) Stefan Hansson (S) Närvarande: Ordförande Vice

Läs mer

Anordnande av WC vid fotbollsplanen i Bellevueparken Motion (2011:57) av Jan Valeskog (S)

Anordnande av WC vid fotbollsplanen i Bellevueparken Motion (2011:57) av Jan Valeskog (S) Utlåtande 2012:159 RIII (Dnr 328-2034/2011) Anordnande av WC vid fotbollsplanen i Bellevueparken Motion (2011:57) av Jan Valeskog (S) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

Höjning av felparkeringsavgifter Förslag från trafiknämnden

Höjning av felparkeringsavgifter Förslag från trafiknämnden Utlåtande 2017:116 RVII (Dnr 124-303/2017) Höjning av felparkeringsavgifter Förslag från trafiknämnden Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Felparkeringsavgift för trafikfarlig

Läs mer

Ärendet Föreligger förvaltningens tjänstutlåtande, dnr /

Ärendet Föreligger förvaltningens tjänstutlåtande, dnr / Sida 70 (95) 21 Vision 2040, Ett Stockholm för alla - Svar på remiss, dnr 119-1401/2015 Beslut 1. stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens remissvar. 2. Omedelbar justering. Ärendet Föreligger förvaltningens

Läs mer