Restaurering av Jämtgården och kägelbana vid Murbergets Friluftsmuseum Länsmuseet Västernorrland, Härnösands kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Restaurering av Jämtgården och kägelbana vid Murbergets Friluftsmuseum Länsmuseet Västernorrland, Härnösands kommun"

Transkript

1 Restaurering av Jämtgården och kägelbana vid Murbergets Friluftsmuseum Länsmuseet Västernorrland, Härnösands kommun Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr. 2003:7 Bodil Mascher

2 2 Innehåll: Sid. SAMMANFATTNING 3 INLEDNING 3 BESKRIVNING OCH HISTORIK 4 PLANERADE ÅTGÄRDER 5 VIDTAGNA ÅTGÄRDER 6 ANTIKVARISKA SYNPUNKTER 10 KÄLLOR 10

3 3 Sammanfattning Marknivån kring Jämtgården har sänkts och ett dräneringsdike mot väster har anlagts, byggnaden har lyfts och grundstenar justerats. Murstockar och skorstenar har demonterats och ska muras upp igen vid nästa byggetapp. Västra delen av taket har restaurerats men utbyte av rötskadade takbräder kvarstår. Östra delen av taket ska åtgärdas nästa byggetapp. Vid kägelbanan har man riktat upp byggnaden, justerat grundstenarna, bytt ut rötskadade syllstockar och golvåsar och spelbanan har fått nytt golv. En tredjedel av den rötskadade ytterpanelen har bytts ut och hela fasaden är målad med faluröd slamfärg. Fönstren har restaurerats och ommålats med vit linoljefärg och den södra pardörren med speglar har reparerats och dörren målats med guldockra linoljefärg. Nytt papptak har lagts på hela byggnaden. Entrérummets innertak är utbytt. INLEDNING Under tiden gjordes en upprustning av Jämtgården och kägelbanan vid Murbergets Friluftsmuseum. Entreprenör är Tekniska avdelningen vid Länsmuseet Västernorrland och arbetet är utfört enligt ett åtgärdsprogram godkänt av länsstyrelsen. Länsmuseet Västernorrland har utfört antikvarisk kontroll enligt villkor i Länsstyrelsens beslut dnr Syftet med kontrollen är att den antikvariske experten tillför nödvändig kunskap om traditionella material och arbetsmetoder, i förekommande fall förtydligar och preciserar de kulturhistoriska värdena i detaljdiskussioner och avgör utifrån kulturhistoriska ställningstaganden beslut om insatser under arbetets gång. Avsikten är också att den antikvariska kontrollen skall öka vår kännedom och kunskap om de kulturhistoriska värdena som Friluftsmuseet Murberget besitter och underlätta bevarandet av dessa värden. Den antikvariska kontrollanten skall dokumentera arbetet och sammanställa det i en rapport. Från Länsmuseet Västernorrland har Hjördis Ek deltagit som antikvarisk kontrollant och Bodil Mascher har gjort rapportsammanställningen. Ärendets d.nr. är 2002/ Omslagsbilden: Jämtgården under det inledande arbetet med grunden. Foto: Lars Ytterman.

4 4 BESKRIVNING OCH HISTORIK Länsmuseet Murberget Friluftsmuseet Murberget som ägs av Länsmuseet Västernorrland är beläget på Murberget i utkanten av Härnösands stad. Länsmuseet Västernorrlands moderna museibyggnad, uppförd 1994 och ritad av arkitekt SAR Gunnar Mattson ligger alldeles intill. Museiverksamheten startade år 1880 när Vesternorrlands läns museisällskap bildades. Friluftsmuseet började i nationalromantisk anda att anläggas år 1913 och var tänkt att bli ett Norrlands Skansen. Initiativtagare var den blivande landsantikvarien Theodor Hellman, som år 1909 startade Föreningen för norrländsk hembygdsforskning. Man hade en bred museiverksamhet inom flera områden: naturhistoria, arkeologi, kulturhistoria, folkmål och folkmusik. För friluftsmuseet fanns ett stort område på 85 tunnland till förfogande. Den första byggnaden som flyttades till platsen var en klockstapel från Ullånger norr om Kramfors byggd vid talets mitt och typisk för landskapen kring Bottenhavet. Härnösands gamla rådhus från 1725 med sin stenimiterande slätpanel hör också till de första byggnaderna som flyttades till platsen. Det ingår i en torgbildning tillsammans med andra trähus som flyttades hit och därmed undgick talets rivningsvåg inne i staden. Den enda byggnaden som står på ursprunglig plats är Murbergskyrkan. Den byggdes med Hackås medeltidskyrka i Jämtland som förebild. Idag finns ett åttiotal byggnader huvudsakligen från mellersta Norrland som ingår i de rekonstruerade miljöerna, exempelvis kyrkstugor från Anundsjö kyrkstad i norra Ångermanland, nyttobyggnader från den förindustriella epoken och timmerkojor och en fäbodvall med kokhus, mjölkbodar, fähus och gethus från fäbodar i Hundsjö, Junsele, Mo och Ådalsliden. Jämtgården Jämtgården är en mangård från Gärde by i Hackås socken. Byggnaden uppfördes på talet men det nuvarande utförandet tillkom i samband med en tillbyggnad vid slutet av talet. Den långsträckta byggnaden är uppförd av liggtimmer, brädslagen och utan målarfärg med tättspröjsade fönster och brädklätt sadeltak. Dess tre höga skorstenar är nermonterade. Huset är en långstuga där rummen; innerkammare, storstuga, förstukammare och bordsstuga, sträcker sig över hela husets bredd, vilket är typiskt för Jämtlands större allmogebyggnader från talets mitt. Ett rum ligger på en sida förstun och tre på andra sidan. Kägelbanan Kägelbanan är uppbyggd med en regelverksstomme på en naturstensgrund och klädd med faluröd panel. Taket är papptäckt. Kägelbanan kommer från Salsåker i Nordingrå socken och byggdes vid sågverksherrgården i Salsåker under tiden för första världskriget. När sågverksepoken i Salsåker tog slut skänktes kägelbanan till friluftsmuseet, där den återuppfördes år Kägelspel har förekommit i Sverige sedan medeltiden men fick en större spridning under talet. Vid slutet av talet började kägelbanor byggas i

5 5 norrländska sågverkssamhällen. Speltypen med nio käglor i fyrkant blev särskilt vanliga i herrgårdsmiljöer. PLANERADE ÅTGÄRDER Jämtgården Grund Marknivån kring huset skulle sänkas och ett dräneringsdike grävas på västra långsidan (mot vägen). Diket skulle fyllas igen med grus och natursten överst efter att dräneringsslang och fiberduk lagts ner. Byggnaden skulle lyftas och grundstenar justeras. Murstockar Husets tre stora murstockar hade så stora skador att rasrisk förelåg och måste därför demonteras. Man planerar att i en kommande byggetapp åter mura upp rökgångar och skorstenar ovan tak. Tak Brädtaket är rötskadat och läcker in. Västra delen av sadeltaket är svårast skadat. Man skulle byta ut rötskadat virke i vissa takåsar, lägga nytt rote, ny underlagspapp och byta ut rötskadade takfotsbrädor. (Man planerar restaurera östra delen av husets tak i nästa byggetapp). Kägelbanan Byggnaden skulle riktas upp, grundstenarna justeras och rötskadade syllstockar och golvåsar bytas. Spelbanan skulle få nytt golv av kraftigt virke samt spontade golvbräder på sidorna. Ytterpanelen som hade rötskador, särskilt på den östra sidan, skulle bytas ut mot friskt panelvirke i samma dimensioner och utförande som de tidigare bräderna. Rötskadat virke i entrérummets innertak skulle också bytas ut. De tre stora fönstren var i behov av översyn, rötskadade virkesdelar skulle bytas ut mot friskt virke och fönstren omkittas och ommålas med vit linoljefärg. Pardörren mot söder skulle repareras och målas med linoljefärg i en guldockra kulör. Papptaket skulle ses över och läggas om.

6 6 VIDTAGNA ÅTGÄRDER Jämtgården Grund Marknivån kring huset har sänkts och ett dräneringsdike mot väster har anlagts med dräneringsslang och fiberduk. Diket har fyllts igen med grus och natursten. Byggnaden har lyfts och grundstenar justerats. Murstockar De stora murstockarna med skorstenar ovan tak har demonterats. Murstockarna och skorstenarna har uppmätts och fotodokumenterats före demonteringen. Tak Västra delen av taket är rivet och och rötskadade takåsar har ersatts med friskt virke i samma dimensioner och utförande, nytt rote och ny underlagspapp har tillkommit och takfoten är helt nytillverkad. Följande åtgärd kvarstår: Utbyte av rötskadade takbräder på båda takfall. Jämtgården: Arbetet med att justera grunden pågår. Foto: Björn Grankvist.

7 7 Jämtgården: Takarbeten pågår, ny takfot läggs. Foto: Lars Ytterman. Jämtgården: Notera takfotbrädans fixering. Ny takås monteras. Foto: Lars Ytterman.

8 8 Jämtgården: Rotet läggs på. Foto: Lars Ytterman. Kägelbanan Man har riktat upp byggnaden, justerat grundstenarna och bytt ut rötskadade syllstockar och golvåsar. Spelbanan har fått nytt golv av kraftigt virke (70 x 90 mm) samt spontade golvbräder på sidorna. En tredjedel av ytterpanelen som hade rötskador, mest på östra sidan, har bytts ut mot friskt panelvirke i samma dimensioner och utförande som det tidigare. Hela fasaden är målad med faluröd slamfärg. De tre stora fönstren, två i entrérummet och ett på norra gaveln, har restaurerats, rötskadade virkesdelar har bytts mot friskt virke, fönstren är omkittade och ommålade med vit linoljefärg. Den södra pardörrens ramverk och fyllningar har reparerats och dörren målats med linoljefärg i en guldockra kulör. Nytt papptak har lagts på hela byggnaden. Entrérummets innertak, som hade svåra rötskador på grund av instängd fukt under befintlig plastfärg, är utbytt.

9 9 Kägelbanan ovan och nedan: Golvet läggs. Foto: Lars Ytterman. Foto: Björn Grankvist.

10 10 ANTIKVARISKA SYNPUNKTER Huvudddelen av utförda arbeten har varit av teknisk art och kommenteras därför ej här. En diskussion uppstod om utseendet på det nya brädtaket. De befintliga rötskadade bräderna från talet var försedda med vattenskåror med en konstruktion som var bristfällig för avledning av vattnet. Taket var ej ursprungligt. Man vill att det nya taket ska ha bräder med lock som förut och med skåror placerade så vis att det både är typiskt för trakten och att de ska fylla sin funktion. Man har därför med ledning av byggnadsantikvarien vid Länsmuseet, gamla fotografier och med lokal timmerexpertis fått information om lämpligt utförande och planerar lägga ny brädtäckning nästa säsong. Taket får därför ligga under presenning tills vidare. KÄLLOR Hellman, Theodor: Föreningen för norrländsk hembygdsforskning, dess uppkomst, arbete och uppgifter i: Arkiv för norrländsk hembygdsforskning, Härnösand Hellman, Bo: Länsmuseet Murberget. Friluftsmuseets byggnader, en kort vägledning, Härnösand Länsstyrelsen Västernorrland: Beslut dnr om bidrag till restaurering av Jämtgården och Kägelbanan inom riksintresseområdet Murbergets friluftsmuseum Murberget 1:1, Härnösands kommun.

RESTAURERING AV FÖNSTER

RESTAURERING AV FÖNSTER , RESTAURERING AV FÖNSTER VIBYGGERÅ GAMLA KYRKA, VIBYGGERÅ SOCKEN, KRAMFORS KOMMUN Länsmuseet Vä5ternorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr 2005:22 Bodil Mascher 2 Innehåll: Sid. INLEDNING 3 BESKRNNlNG

Läs mer

Restaurering av fönster på Timrå kyrka Timrå socken och kommun

Restaurering av fönster på Timrå kyrka Timrå socken och kommun Restaurering av fönster på Timrå kyrka Timrå socken och kommun Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr 2003:x 2 Innehåll: Sid. INLEDNING 3 SAMMANFATTNING 3 BESKRIVNING OCH HISTORIK

Läs mer

RESTAURERING AV MURAR PÅ HOLMS SÄTERI ÖVERLÄNNÄS SOCKEN, SOLLEFTEÅ KOMMUN

RESTAURERING AV MURAR PÅ HOLMS SÄTERI ÖVERLÄNNÄS SOCKEN, SOLLEFTEÅ KOMMUN RESTAURERING AV MURAR PÅ HOLMS SÄTERI ÖVERLÄNNÄS SOCKEN, SOLLEFTEÅ KOMMUN Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr 2005:10 Bodil Mascher 2 Innehåll: Sid. INLEDNING 3 BESKRIVNING OCH

Läs mer

Upprustning av byggnader i Råsjö by

Upprustning av byggnader i Råsjö by Upprustning av byggnader i Råsjö by Borgsjö socken, Ånge kommun Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr. 2004:05 Anette Lund INLEDNING Under hösten 2003 genomfördes upprustningsåtgärder

Läs mer

RESTAURERING AV F D FOLKSKOLA, KVARSÄTT 1:19 SELÅNGERS SOCKEN, SUNDSVALLS KOMMUN

RESTAURERING AV F D FOLKSKOLA, KVARSÄTT 1:19 SELÅNGERS SOCKEN, SUNDSVALLS KOMMUN RESTAURERING AV F D FOLKSKOLA, KVARSÄTT 1:19 SELÅNGERS SOCKEN, SUNDSVALLS KOMMUN Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr 2005:15 Bodil Mascher 2 Innehåll: Sid. INLEDNING 3 BESKRIVNING

Läs mer

Laxbrogatan 7, Sternerska huset

Laxbrogatan 7, Sternerska huset Laxbrogatan 7, Sternerska huset Kopparberg 1:9, Ljusnarsbergs socken, Ljusnarsbergs kommun, Västmanland Restaurering av fönster och dörr, år 2006-2007 Charlott Hansen Mia Jungskär Örebro läns museum Rapport

Läs mer

VIBYGGERÅ GAMLA KYRKA, VIBYGGERÅ SOCKEN, KRAMFORS KOMMUN

VIBYGGERÅ GAMLA KYRKA, VIBYGGERÅ SOCKEN, KRAMFORS KOMMUN VIBYGGERÅ GAMLA KYRKA, VIBYGGERÅ SOCKEN, KRAMFORS KOMMUN RESTAURERING AV PUTSADE FASADER Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr 2007:02 Bodil Mascher 2 Innehåll INLEDNING 3 Objekt

Läs mer

Härnösands domkyrka OMBYGGNAD AV KORGOLV

Härnösands domkyrka OMBYGGNAD AV KORGOLV Härnösands domkyrka OMBYGGNAD AV KORGOLV Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr. 2003:13 Bodil Mascher 2 INLEDNING 3 BESKRIVNING OCH HISTORIK 3 FÖRUTSÄTTNINGAR OCH PLANERADE ÅTGÄRDER

Läs mer

Odensala kyrka. Kersti Lilja Rapport 2004:30

Odensala kyrka. Kersti Lilja Rapport 2004:30 Odensala kyrka Antikvarisk kontroll vid restaurering av klockstapel, Odensala kyrka, Odensala socken, Sigtuna kommun, Uppland Kersti Lilja Rapport 2004:30 2 Odensala kyrka Antikvarisk kontroll vid restaurering

Läs mer

RESTAURERING AV FÖNSTER

RESTAURERING AV FÖNSTER RESTAURERING AV FÖNSTER VIBYGGERÅ KYRKA, VIBYGGERÅ SOCKEN, KRAMFORS KOMMUN Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr 2005:25 Bodil Mascher 2 Innehåll: Sid. IN LEDNING BESKRIVNING OCH

Läs mer

Ställdalsgård, hus 4. Renovering av hus 4, år Ställdalen 1:2, Ljusnarsbergs socken, Ljusnarsbergs kommun, Västmanland.

Ställdalsgård, hus 4. Renovering av hus 4, år Ställdalen 1:2, Ljusnarsbergs socken, Ljusnarsbergs kommun, Västmanland. Ställdalsgård, hus 4 Ställdalen 1:2, Ljusnarsbergs socken, Ljusnarsbergs kommun, Västmanland Renovering av hus 4, år 2005-2006 Charlott Hansen Örebro läns museum Rapport 2006:31 Översiktlig beskrivning

Läs mer

BORGSJÖ KYRKA Borgsjö sn, Ånge kommun

BORGSJÖ KYRKA Borgsjö sn, Ånge kommun BORGSJÖ KYRKA Borgsjö sn, Ånge kommun SANERING AV HUSSVAMP Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningen Rapport nr 2005:28 Anette Lund Inledning...3 Beskrivning och historik...3 Bakgrund...... 4 Sammanfattning

Läs mer

FASTIGHETEN SVANÖ 1 :37

FASTIGHETEN SVANÖ 1 :37 FASTIGHETEN SVANÖ 1 :37 GUDMUNDRÅ SOCKEN, KRAMFORS KOMMUN RESTAURERING AV BAGARSTUGANS TAK Länsmuseet Västemorrlandl Hans Johnsson Avdelningen!lir kujtunniljövänl och dokumentation Rappon nr 200 I : 4

Läs mer

STAFFENS HEMBYGDSGÅRD Kulturhistorisk dokumentation, renovering av tak mm

STAFFENS HEMBYGDSGÅRD Kulturhistorisk dokumentation, renovering av tak mm STAFFENS HEMBYGDSGÅRD Kulturhistorisk dokumentation, renovering av tak mm Britt-Marie Lennartsson RAPPORT ÖVER RENOVERING Olofsbo hembygdsgård, Olofsbo 4:34, Stafsinge socken, Falkenbergs kommun 2016:15

Läs mer

Spelhuset vid Åkergruvan

Spelhuset vid Åkergruvan Spelhuset vid Åkergruvan Gamla Pershyttan 4:19, Nora socken, Västmanland, Örebro län Antikvarisk kontrollrapport Kulturmiljö 2005 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING...4 BYGGNADSBESKRIVNING...4 LÄGET FÖRE

Läs mer

Kv. Saturnus 7, Rådstugugatan 16 i Nora

Kv. Saturnus 7, Rådstugugatan 16 i Nora Kv. Saturnus 7, Rådstugugatan 16 i Nora Nora socken, Nora kommun, Västmanland Omläggning av lertegeltak, år 2006 Charlott Hansen Örebro läns museum Rapport 2006:27 Översiktlig beskrivning Gården kv Saturnus

Läs mer

Jordkällaren vid Hammarby herrgård

Jordkällaren vid Hammarby herrgård Jordkällaren vid Hammarby herrgård Södra Husby 1:41, Nora socken och kommun, Västmanland Renovering av jordkällaren 2007 Charlott Torgén Örebro läns museum Rapport 2008:1 INLEDNING... 3 Översiktlig beskrivning...

Läs mer

Lohärads klockstapel

Lohärads klockstapel Lohärads klockstapel Antikvarisk kontroll vid renovering, Lohärads klockstapel, Lohärad socken, Norrtälje kommun, Uppland Lisa Sundström Rapport 2004:24 Lohärads klockstapel Antikvarisk kontroll vid renovering,

Läs mer

Fållnäs gård. Niss Maria Legars Rapport 2009:32

Fållnäs gård. Niss Maria Legars Rapport 2009:32 Fållnäs gård Antikvarisk kontroll vid fönsterrenovering/byte på ekonomibyggnad, Fållnäs gård, Sorunda socken, Nynäshamns kommun, Södermanland Niss Maria Legars Rapport 2009:32 2 Fållnäs gård Antikvarisk

Läs mer

RESTAURERING AV ELDSTÄDER / SKORSTENAR PÅ FINNPÖRTET ALMSJÖN 3:8 ULLÅNGERS SOCKEN, KRAMFORS KOMMUN

RESTAURERING AV ELDSTÄDER / SKORSTENAR PÅ FINNPÖRTET ALMSJÖN 3:8 ULLÅNGERS SOCKEN, KRAMFORS KOMMUN RESTAURERING AV ELDSTÄDER / SKORSTENAR PÅ FINNPÖRTET ALMSJÖN 3:8 ULLÅNGERS SOCKEN, KRAMFORS KOMMUN Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr 2004:9 Bodil Mascher 2 Innehåll: Sid. INLEDNING

Läs mer

Lindgården Lasarettet Medevi brunn

Lindgården Lasarettet Medevi brunn Rapport 2012:208 Antikvarisk medverkan Lindgården Lasarettet Medevi brunn Medevi brunn 2:1 Västra Ny socken Motala kommun Östergötlands län Marie Hagsten Ö S T E R G Ö T L A N D S M U S E U M AVDELNINGEN

Läs mer

Byte av spåntak på Finnpörtet Armsjön 3:8 Ullångers sn, Kramfors kommun

Byte av spåntak på Finnpörtet Armsjön 3:8 Ullångers sn, Kramfors kommun Byte av spåntak på Finnpörtet Armsjön 3:8 Ullångers sn, Kramfors kommun Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr. 2003:18 Anette Lund 2 Innehåll Sida INLEDNING 3 BESKRIVNING OCH HISTORIK

Läs mer

JONSTORP 23:4 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2013 RENOVERING AV BONINGSHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ

JONSTORP 23:4 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2013 RENOVERING AV BONINGSHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ JONSTORP 23:4 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2013 RENOVERING AV BONINGSHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ Innehåll Medverkande... 2 Bakgrund och omfattning... 2 Planerade åtgärder... 3 Juridiska

Läs mer

Träskö Wäderqvarn. Antikvarisk medverkan vid restaurering, Träskö kvarn, Värmdö socken, Värmdö kommun, Uppland. Gunilla Nilsson Rapport 2009:36

Träskö Wäderqvarn. Antikvarisk medverkan vid restaurering, Träskö kvarn, Värmdö socken, Värmdö kommun, Uppland. Gunilla Nilsson Rapport 2009:36 Träskö Wäderqvarn Antikvarisk medverkan vid restaurering, Träskö kvarn, Värmdö socken, Värmdö kommun, Uppland Gunilla Nilsson Rapport 2009:36 2 Träskö Wäderqvarn Antikvarisk medverkan vid restaurering,

Läs mer

LINDHOVS KUNGSGÅRD Rapport över renovering av byggnadsminne

LINDHOVS KUNGSGÅRD Rapport över renovering av byggnadsminne LINDHOVS KUNGSGÅRD Rapport över renovering av byggnadsminne Britt-Marie Lennartsson RENOVERING AV FASAD Lindhovs kungsgård, Lindhov 1:1,Lindberga socken, Varbergs kommun 2014:22 OMSLAGSBILD K 2014-72 FOTO

Läs mer

Erik- Gunnarsgården i Norberg

Erik- Gunnarsgården i Norberg Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2007:54 Erik- Gunnarsgården i Norberg Renovering av tvätt- och bryggstuga Antikvarisk kontroll Norbergs by 8:5 Norbergs socken Västmanland Helén Sjökvist Innehållsförteckning

Läs mer

VERKSTADSBYGGNAD, FRANKSSONS SÅG

VERKSTADSBYGGNAD, FRANKSSONS SÅG Rapport Länsmuseet Gävleborg 2012:01 VERKSTADSBYGGNAD, FRANKSSONS SÅG Dokumentation inför rivning Gäveränge 1:63 Ockelbo socken Ockelbo kommun Gästrikland 2011 Anna Larsdotter Länsmuseet Gävleborgs rapportserie

Läs mer

Konstbacken. Målningsarbeten Örebro läns museum Rapport 2008:25. Charlott Torgén Charlotta Hagberg

Konstbacken. Målningsarbeten Örebro läns museum Rapport 2008:25. Charlott Torgén Charlotta Hagberg Konstbacken Konstbacken östra 17, Ljusnarsbergs socken och kommun, Västmanland Målningsarbeten 2008-2009 Charlott Torgén Charlotta Hagberg Örebro läns museum Rapport 2008:25 2 Innehållsförteckning INLEDNING...4

Läs mer

"SVEATEATERN" REFERENSEXEMPLAR KV MARS. SUNDSVALLS KOMMUN

SVEATEATERN REFERENSEXEMPLAR KV MARS. SUNDSVALLS KOMMUN "SVEATEATERN" KV MARS. SUNDSVALLS KOMMUN Ulnsmuseet VllstemorrlandlAnette Lund Avdelningen för kultunniljovård och dokumentation Rappon nr 200l: 7 REFERENSEXEMPLAR INNEHALL Inledning 3 Historik och beskrivning

Läs mer

Bergs kyrka. Underhållsåtgärder på klockstapel och fönster. Antikvarisk kontroll. Bergs prästgård 2:1 Bergs socken Västmanland.

Bergs kyrka. Underhållsåtgärder på klockstapel och fönster. Antikvarisk kontroll. Bergs prästgård 2:1 Bergs socken Västmanland. Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2008:65 Bergs kyrka Underhållsåtgärder på klockstapel och fönster Antikvarisk kontroll Bergs prästgård 2:1 Bergs socken Västmanland Helén Sjökvist Bergs kyrka Underhållsåtgärder

Läs mer

Utdrag ur tryckta och ajourhållna ekonomiska kartor är återgivna enligt tillstånd: Lantmäteriet. Ärende nr MS2007/04833.

Utdrag ur tryckta och ajourhållna ekonomiska kartor är återgivna enligt tillstånd: Lantmäteriet. Ärende nr MS2007/04833. Göberga gård Antikvarisk medverkan i samband med partiell omläggning av yttertak på mangårdsbyggnaden. Linderås socken i Tranås kommun, Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2013:39

Läs mer

Uthuset vid Järle station

Uthuset vid Järle station Uthuset vid Järle station Flåten Ervalla socken, Nora kommun, Västmanland Reparation av takskada Örjan Hedhman Rapport 2012:08 Engelbrektsgatan 3 702 12 ÖREBRO Tel. 019-602 87 00 www.olm.se 2 INLEDNING...

Läs mer

Kalla 3. Restaurering av fönster - etapp 1. Antikvarisk medverkan. Kalla 3 Västerås stad Västmanlands län. Ia Manbo

Kalla 3. Restaurering av fönster - etapp 1. Antikvarisk medverkan. Kalla 3 Västerås stad Västmanlands län. Ia Manbo Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2013:B5 Kalla 3 Restaurering av fönster - etapp 1 Antikvarisk medverkan Kalla 3 Västerås stad Västmanlands län Ia Manbo Kalla 3 Restaurering av fönster etapp

Läs mer

Göksholms slott Stora Mellösa socken, Örebro kommun, Närke Ommålning/renovering fönster 2008-2009 Charlott Torgén Örebro läns museum Rapport 2009:5

Göksholms slott Stora Mellösa socken, Örebro kommun, Närke Ommålning/renovering fönster 2008-2009 Charlott Torgén Örebro läns museum Rapport 2009:5 Göksholms slott Stora Mellösa socken, Örebro kommun, Närke Ommålning/renovering fönster 2008-2009 Charlott Torgén Örebro läns museum Rapport 2009:5 INLEDNING... 3 Administrativa uppgifter... 3 BYGGNADSBESKRIVNING...

Läs mer

Örserums skola. Antikvarisk medverkan i samband med byte av yttertak och takavvattningssystem. Gränna socken i Jönkäpings kommun, Jönköpings län.

Örserums skola. Antikvarisk medverkan i samband med byte av yttertak och takavvattningssystem. Gränna socken i Jönkäpings kommun, Jönköpings län. Örserums skola Antikvarisk medverkan i samband med byte av yttertak och takavvattningssystem Gränna socken i Jönkäpings kommun, Jönköpings län. JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2014: 29 Margaretha

Läs mer

Hammarbystugan Rapport 2014:15. Åtgärdsförslag inför restaurering av Hammarbystugan, Erikskulle, Söderbykarls fornminnes- och hembygdsförening.

Hammarbystugan Rapport 2014:15. Åtgärdsförslag inför restaurering av Hammarbystugan, Erikskulle, Söderbykarls fornminnes- och hembygdsförening. Stockholms läns museums rapporter finns i pdf: www.stockholmslansmuseum.se Hammarbystugan Rapport 2014:15 Åtgärdsförslag inför restaurering av Hammarbystugan, Erikskulle, Söderbykarls fornminnes- och hembygdsförening.

Läs mer

Vita Magasinet. Återställande av bjälklag och renovering av fuktskada. Antikvarisk medverkan. Andra sidan 1:63 Sura socken Västmanlands län

Vita Magasinet. Återställande av bjälklag och renovering av fuktskada. Antikvarisk medverkan. Andra sidan 1:63 Sura socken Västmanlands län Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2012:B4 Vita Magasinet Återställande av bjälklag och renovering av fuktskada Antikvarisk medverkan Andra sidan 1:63 Sura socken Västmanlands län Lisa Skanser

Läs mer

Granbomsstugans ekonomilänga

Granbomsstugans ekonomilänga Granbomsstugans ekonomilänga Frövi 9:1, Näsby socken, Lindesbergs kommun, Västmanland Renovering av ekonombyggnad, år 2006-2007 Charlott Hansen och Mia Jungskär Örebro läns museum Rapport 2007:34 Översiktlig

Läs mer

Kalla 3. Restaurering av fönster - etapp 2. Antikvarisk medverkan. Kalla 3 Västerås stad Västmanlands län. Fredrik Ehlton

Kalla 3. Restaurering av fönster - etapp 2. Antikvarisk medverkan. Kalla 3 Västerås stad Västmanlands län. Fredrik Ehlton Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2014:B6 Kalla 3 Restaurering av fönster - etapp 2 Antikvarisk medverkan Kalla 3 Västerås stad Västmanlands län Fredrik Ehlton Kalla 3 Restaurering av fönster

Läs mer

Stockholms läns museums rapporter finns i pdf: www.stockholmslansmuseum.se

Stockholms läns museums rapporter finns i pdf: www.stockholmslansmuseum.se Stockholms läns museums rapporter finns i pdf: www.stockholmslansmuseum.se Wira bruk Rapport 2014:38 Antikvarisk medverkan vid omläggning av tak på stora smedjan vid byggnadsminnet Wira bruk. Roslags-Kulla

Läs mer

Visthusbod Restaureringsåtgärder inom ramen för Länsstyrelsens projekt Bidrag till ekonomibyggnader av enklare typ

Visthusbod Restaureringsåtgärder inom ramen för Länsstyrelsens projekt Bidrag till ekonomibyggnader av enklare typ Västmanlands läns museum Kulturmiljöavdelningen Rapport B 2013:B23 Visthusbod Restaureringsåtgärder inom ramen för Länsstyrelsens projekt Bidrag till ekonomibyggnader av enklare typ Antikvarisk medverkan

Läs mer

Esplunda hönshus. Restaurering av det f.d. hönshuset vid Esplunda herrgård Antikvarisk rapport Charlott Hansen.

Esplunda hönshus. Restaurering av det f.d. hönshuset vid Esplunda herrgård Antikvarisk rapport Charlott Hansen. Esplunda hönshus Rinkaby socken, Örebro kommun, Närke Restaurering av det f.d. hönshuset vid Esplunda herrgård 2005 Antikvarisk rapport Charlott Hansen Rapport 2005:5 Översiktlig beskrivning 2005-11-29

Läs mer

Våthuits kyrka. Antikvarisk kontroll. Renoveringsarbeten på vapenhus och klockstapel. Våthuits socken i Gislaveds kommun Jönkbings län

Våthuits kyrka. Antikvarisk kontroll. Renoveringsarbeten på vapenhus och klockstapel. Våthuits socken i Gislaveds kommun Jönkbings län Antikvarisk kontroll Våthuits kyrka Renoveringsarbeten på vapenhus och klockstapel Våthuits socken i Gislaveds kommun Jönkbings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2012:33 Britt-Marie Börjesgård

Läs mer

Datum. Besiktningsdatum Fotodokumentation

Datum. Besiktningsdatum Fotodokumentation Datum Rådgivningsprotokoll 2016-06-03 Dnr 2490 /310 Byggnadsantikvarie Ulrika Olsson 026-65 56 34 ulrika.olsson@xlm.se Besiktningsdatum 2016-06-01 Fotodokumentation 2016-06-01 Forsbacka 20:9 Forsbacka

Läs mer

Saltsjöbadens friluftsbad, herrbadet

Saltsjöbadens friluftsbad, herrbadet Saltsjöbadens friluftsbad, herrbadet Antikvarisk kontroll vid restaurering, Saltsjöbadens friluftsbad, herrbadet, Boo socken, Nacka kommun, Uppland Niss Maria Legars Kersti Lilja Rapport 2006:27 Saltsjöbadens

Läs mer

YTTERLÄNNÄS GAMLA KYRKA, KRAMFORS KOMMUN

YTTERLÄNNÄS GAMLA KYRKA, KRAMFORS KOMMUN YTTERLÄNNÄS GAMLA KYRKA, KRAMFORS KOMMUN RESTAURERING AV PUTSADE FASADER Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr 2007:01 Bodil Mascher 2 Innehåll INLEDNING 3 Objekt / dnr. Länsstyrelsens

Läs mer

GAMMELHÄRBRET VID BJUS I YGSBO

GAMMELHÄRBRET VID BJUS I YGSBO Rapport Länsmuseet Gävleborg 2012:06 GAMMELHÄRBRET VID BJUS I YGSBO Antikvarisk medverkan i samband med renovering Bjus Ygsbo 8:1 Färila socken Ljusdals kommun Hälsingland 2009-2010 Daniel Olsson GAMMELHÄRBRET

Läs mer

Restaurering av tak ._--- Lögdöbruk 3:29 och 3:31, Timrå kn. Slutrapport

Restaurering av tak ._--- Lögdöbruk 3:29 och 3:31, Timrå kn. Slutrapport Restaurering av tak Lögdöbruk 3:29 och 3:31, Timrå kn.-._--- ~.. Slutrapport Länsmuseet VästemorrlandfTorbjörn Svaan Avdelningen för kulturmiljövård och dokumentation 1998-01-16 Innehåll Inledning 3 Beskrivning

Läs mer

Sättna kyrka Installation av nytt värmesystem

Sättna kyrka Installation av nytt värmesystem Sättna kyrka Installation av nytt värmesystem Sättna socken, Sundsvalls kommun, Medelpad Kulturmiljöavdelningen, rapport 2008: 16, Bodil Mascher Innehållsförteckning Inledning 3 OBJEKT / DNR. LÄNSSTYRELSENS

Läs mer

Upprustning av rundloge på fastigheten Viätt 1:1

Upprustning av rundloge på fastigheten Viätt 1:1 Upprustning av rundloge på fastigheten Viätt 1:1 STYRNÄS SOCKEN, KRAMFORS KOMMUN Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr. 2002:11 Bodil Mascher 2 Innehåll: Sid. INLEDNING 3 SAMMANFATTNING

Läs mer

Järnvägsstationen i Kopparberg

Järnvägsstationen i Kopparberg Järnvägsstationen i Kopparberg Herrhagen 1:33, Ljusnarsbergs socken och kommun, Västmanland Restaureringsarbeten 2008-2009 Charlott Torgén Charlotta Hagberg Örebro läns museum Rapport 2008:26 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Smedja på Nyhyttan 2:1

Smedja på Nyhyttan 2:1 Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2012:B25 Smedja på Nyhyttan 2:1 Färdigställande av byte av yttertak inom ramen för Länsstyrelsens projekt Utvald miljö Antikvarisk medverkan Nyhyttan 2:1

Läs mer

Nämdö kyrka. Antikvarisk kontroll vid ommålning, Nämdö kyrka, Nämdö socken, Värmdö kommun, Södermanland. Lisa Sundström Rapport 2007:32

Nämdö kyrka. Antikvarisk kontroll vid ommålning, Nämdö kyrka, Nämdö socken, Värmdö kommun, Södermanland. Lisa Sundström Rapport 2007:32 Nämdö kyrka Antikvarisk kontroll vid ommålning, Nämdö kyrka, Nämdö socken, Värmdö kommun, Södermanland Lisa Sundström Rapport 2007:32 Nämdö kyrka Antikvarisk kontroll vid ommålning, Nämdö kyrka, Nämdö

Läs mer

Skå kyrka. Antikvarisk medverkan vid Skå kyrka, Skå socken, Ekerö kommun, Uppland. Rapport 2012:18 Martina Berglund

Skå kyrka. Antikvarisk medverkan vid Skå kyrka, Skå socken, Ekerö kommun, Uppland. Rapport 2012:18 Martina Berglund Skå kyrka Antikvarisk medverkan vid Skå kyrka, Skå socken, Ekerö kommun, Uppland. Rapport 2012:18 Martina Berglund Skå kyrka Antikvarisk medverkan vid Skå kyrka, Skå socken, Ekerö kommun, Uppland. Rapport

Läs mer

STÖDE KYRKA, STÖDE SOCKEN, SUNDSVALLS KOMMUN

STÖDE KYRKA, STÖDE SOCKEN, SUNDSVALLS KOMMUN STÖDE KYRKA, STÖDE SOCKEN, SUNDSVALLS KOMMUN KONVERTERING AV VÄRMESYSTEM Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr 2007:10 Bodil Mascher 2 Innehåll INLEDNING 3 Objekt / dnr. Länsstyrelsens

Läs mer

Rosendal 30 A och B, Karlskoga

Rosendal 30 A och B, Karlskoga Rosendal 30 A och B, Karlskoga Omläggning av plåttak på arbetarbostad, 2003 Karlskoga socken, Värmland Kulturmiljövård Linda Gustafsson 2006 Antikvarisk rapport Beskrivning Arbetarbostadsområdet Rosendal

Läs mer

Restaurering av klockstapel, Örnsköldsviks begravningsplats

Restaurering av klockstapel, Örnsköldsviks begravningsplats Restaurering av klockstapel, Örnsköldsviks begravningsplats Örnsköldsviks församling, Örnsköldsviks kommun, Ångermanland. Rapportnummer 2008:5 Kulturmiljöavdelningen, Bodil Mascher 2 Innehåll: Sid. INLEDNING

Läs mer

Restaurering av klockstapeln, Ånge kyrka

Restaurering av klockstapeln, Ånge kyrka Restaurering av klockstapeln, Ånge kyrka Borgsjö och Haverö kyrkliga samfällighet Ånge kommun, Medelpad. Rapportnummer 2007:17 Kulturmiljöavdelningen, Bodil Mascher 2 Innehåll: Sid. INLEDNING 3 Objekt

Läs mer

Kungsstugan och Borgarhuset i Wadköping

Kungsstugan och Borgarhuset i Wadköping Kungsstugan och Borgarhuset i Wadköping Kv Bofinken 13, Nikolai församling, Örebro, Örebro kommun, Närke Målningsarbeten 2009 Anna Rodin Örebro läns museum Rapport 2010:5 Innehållsförteckning Inledning

Läs mer

Fullerö 1:1 Östra flygelbyggnaden

Fullerö 1:1 Östra flygelbyggnaden Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2013:B2 Fullerö 1:1 Östra flygelbyggnaden Målning av omlagt plåttak Antikvarisk medverkan Fullerö 1:1 Västerås-Barkarö socken Västmanlands län Fredrik Ehlton

Läs mer

Dingtuna gamla stationshus

Dingtuna gamla stationshus Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2018:B2 Dingtuna gamla stationshus Målning av plåttak Antikvarisk medverkan Dingtuna prästgård 1:61 Dingtuna socken Västmanlands län Christina Morén Dingtuna

Läs mer

Utvändig renovering av Valdemarsviks kyrka

Utvändig renovering av Valdemarsviks kyrka Rapport 2012:213 Antikvarisk medverkan Utvändig renovering av Valdemarsviks kyrka Valdemarsviks socken Valdemarsviks kommun Östergötlands län Anita Löfgren Ek Ö S T E R G Ö T L A N D S M U S E U M AVDELNINGEN

Läs mer

Norrmanska gården. - rivning och nybyggnation av bardisk m m. Antikvarisk kontroll. Garvaren 1 och 2 Sala socken Västmanlands län.

Norrmanska gården. - rivning och nybyggnation av bardisk m m. Antikvarisk kontroll. Garvaren 1 och 2 Sala socken Västmanlands län. Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2008:B32 Norrmanska gården - rivning och nybyggnation av bardisk m m Antikvarisk kontroll Garvaren 1 och 2 Sala socken Västmanlands län Norrmanska gården

Läs mer

Bagarstuga, Mullhyttan

Bagarstuga, Mullhyttan Bagarstuga, Mullhyttan Sörhult 1:7, Kvistbro socken, Lekebergs kommun, Närke Svampsanering Antikvarisk rapport 2008 Charlotta Hagberg Örebro läns museum Rapport 2008:8 Innehållsförteckning Inledning 3

Läs mer

Österbybruks klockstapel

Österbybruks klockstapel 2010:35 Antikvarisk kontrollrapport Österbybruks klockstapel Flyttning och restaurering av klockstapeln i Österbybruk, Films sn, Östhammars kn Per Lundgren 2010 Omslagsfotografi: Klockstapeln på sin nya

Läs mer

Åtgärder på Eriksbergs kvarn

Åtgärder på Eriksbergs kvarn Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2016:B1 Åtgärder på Eriksbergs kvarn Omläggning av tak, lagning av tak i kvarnkammare samt fönster Antikvarisk medverkan Fröänge 3:6 Västra Skedvi socken

Läs mer

Per Lundgren 2011. Omslagsfotografi: Byggnad 008, serviceförråd, under restaurering Foto: Per Lundgren, Upplandsmuseet 2011

Per Lundgren 2011. Omslagsfotografi: Byggnad 008, serviceförråd, under restaurering Foto: Per Lundgren, Upplandsmuseet 2011 Marma läger Per Lundgren 2011 Omslagsfotografi: Byggnad 008, serviceförråd, under restaurering Foto: Per Lundgren, Upplandsmuseet 2011 Upplandsmuseets rapporter 2011:17 ISSN 1654-8280 Upplandsmuseet 2011

Läs mer

Upprustning av Nora kyrka

Upprustning av Nora kyrka 1 Upprustning av Nora kyrka Nora församling, Kramfors kommun OMLÄGGNING AV PLÅTTAK Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr. 2002:12 Bodil Mascher 2 Innehåll: Sid. INLEDNING 3 SAMMANFATTNING

Läs mer

Matts-Ersgården i Olsbenning

Matts-Ersgården i Olsbenning Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2006:51 Matts-Ersgården i Olsbenning Restaurering av bagarstugan Antikvarisk kontroll Olsbenning 1:5 Karbennings socken Västmanland Helén Sjökvist Anders Eriksson Innehållsförteckning

Läs mer

Kårnäs 1:1 - jordkällare

Kårnäs 1:1 - jordkällare Kårnäs 1:1 - jordkällare Antikvarisk kontroll vid restaurering av jordkällare, Kårnäs 1:1, Kårnäs by, Ljusterö socken, Österåker kommun, Uppland Lotta von Liewen Wistrand Rapport 2008:42 2 Kårnäs 1:1-

Läs mer

Restaurering av interiören i Torps kyrka Torps socken i Medelpad

Restaurering av interiören i Torps kyrka Torps socken i Medelpad Restaurering av interiören i Torps kyrka Torps socken i Medelpad Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr. 2003:10 Bodil Mascher 2 Innehåll: Sid. SAMMANFATTNING 3 INLEDNING 3 BESKRIVNING

Läs mer

2010:38. Antikvarisk kontrollrapport. Kalmar kyrka. Ommålning av tak, Kalmar kyrka, Kalmar sn, Håbo kn

2010:38. Antikvarisk kontrollrapport. Kalmar kyrka. Ommålning av tak, Kalmar kyrka, Kalmar sn, Håbo kn 2010:38 Antikvarisk kontrollrapport Kalmar kyrka Ommålning av tak, Kalmar kyrka, Kalmar sn, Håbo kn Per Lundgren 2010 Omslagsfotografi: Kalmar kyrka 2010-10-19 Foto: Per Lundgren, Upplandsmuseet 2010 Upplandsmuseets

Läs mer

Lidens nya kyrka: installation av nytt värmesystem

Lidens nya kyrka: installation av nytt värmesystem Lidens nya kyrka: installation av nytt värmesystem Lidens socken, Sundsvalls kommun, Västernorrlands län Murberget Länsmuseet Västernorrland rapport 2011:3 Hjördis Ek Innehållsförteckning Inledning 2 Historik

Läs mer

Vibyggerå gamla kyrka Tjärning av spåntak

Vibyggerå gamla kyrka Tjärning av spåntak Vibyggerå gamla kyrka Tjärning av spåntak Vibyggerå socken, Kramfors kommun, Ångermanland Kulturmiljöavdelningen, rapport 2008: 15, Bodil Mascher & Hjördis Ek Innehållsförteckning Inledning 3 OBJEKT /

Läs mer

Rasbokils kyrka. Rasbokils socken Uppsala kommun. Renovering av spåntak 2009 Antikvarisk kontrollrapport över utförda arbeten Johan Dellbeck

Rasbokils kyrka. Rasbokils socken Uppsala kommun. Renovering av spåntak 2009 Antikvarisk kontrollrapport över utförda arbeten Johan Dellbeck Rasbokils kyrka Rasbokils socken Uppsala kommun Renovering av spåntak 2009 Antikvarisk kontrollrapport över utförda arbeten Johan Dellbeck 1 Omslagsbild: Rasbokils kyrka efter renovering i augusti 2009

Läs mer

Gustav Adolfs kyrka. Antikvarisk kontroll i samband med installation av brandlarm. Gustav Adolfs socken i Habo kommun, Jönköpings län, Skara stift

Gustav Adolfs kyrka. Antikvarisk kontroll i samband med installation av brandlarm. Gustav Adolfs socken i Habo kommun, Jönköpings län, Skara stift Gustav Adolfs kyrka Antikvarisk kontroll i samband med installation av brandlarm Gustav Adolfs socken i Habo kommun, Jönköpings län, Skara stift JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2016:20 Britt-Marie

Läs mer

Granbomsstugan. Byte av fasadpanel 2007. Örebro läns museum Rapport 2010:23. Charlott Torgén. Frövi 9:1, Näsby socken, Lindesbergs kommun, Västmanland

Granbomsstugan. Byte av fasadpanel 2007. Örebro läns museum Rapport 2010:23. Charlott Torgén. Frövi 9:1, Näsby socken, Lindesbergs kommun, Västmanland Granbomsstugan Frövi 9:1, Näsby socken, Lindesbergs kommun, Västmanland Byte av fasadpanel 2007 Charlott Torgén Örebro läns museum Rapport 2010:23 INLEDNING... 3 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER... 3 BYGGNADSBESKRIVNING...

Läs mer

Saltsjöbadens friluftsbad, dambadet

Saltsjöbadens friluftsbad, dambadet Saltsjöbadens friluftsbad, dambadet Antikvarisk kontroll vid restaurering, Saltsjöbadens friluftsbad, dambadet, Saltsjöbaden socken, Nacka kommun, Uppland Kersti Lilja Rapport 2005:14 2 Saltsjöbadens friluftsbad,

Läs mer

Sörby kvarn, Hallsberg

Sörby kvarn, Hallsberg Sörby kvarn, Hallsberg Restaurering av kvarnbyggnad, vattenhjul, mm., 2002 och 2004 Hallsbergs sn och kn, Närke Kulturmiljövård Linda Gustafsson 2006 Antikvarisk rapport Beskrivning Sörby kvarn är uppförd

Läs mer

HAVERÖ KYRKA. Haverö sn, Ånge kn RENOVERING AV LANTERNINHUV OCH TORNSPIRA

HAVERÖ KYRKA. Haverö sn, Ånge kn RENOVERING AV LANTERNINHUV OCH TORNSPIRA HAVERÖ KYRKA Haverö sn, Ånge kn RENOVERING AV LANTERNINHUV OCH TORNSPIRA Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningen Rapport nr 2005:27 Anette Lund Inledning...3 Sammanfattning och resultat...4 Beskrivning

Läs mer

Swärdska huset, Kopparberg

Swärdska huset, Kopparberg Swärdska huset, Kopparberg Restaurering av veranda, 2004 Köpmannen 1, Ljusnarsbergs sn och kn, Västmanland Kulturmiljövård Linda Gustafsson 2006 Antikvarisk rapport Beskrivning Byggnaden i fråga är belägen

Läs mer

Bergshamra kvarn. Albin Uller Rapport 2011:42

Bergshamra kvarn. Albin Uller Rapport 2011:42 Bergshamra kvarn Antikvarisk medverkan vid renovering av kvarnbyggnad med kvarnkammare, Länna hembygdsförening, Länna socken, Norrtälje kommun, Uppland Albin Uller Rapport 2011:42 2 Bergshamra kvarn Antikvarisk

Läs mer

Tyresö kyrka. Lisa Sundström Rapport 2007:34

Tyresö kyrka. Lisa Sundström Rapport 2007:34 Tyresö kyrka Antikvarisk kontroll vid fönsterrenovering etapp 2, Tyresö kyrka, Tyresö socken, Tyresö kommun, Södermanland Lisa Sundström Rapport 2007:34 Tyresö kyrka Antikvarisk kontroll vid fönsterrenovering

Läs mer

BERGHAMNS KAPELL. Tak- och fasadrestaurering. Nora-Skogs församling, Kramfors kommun, Ångermanland

BERGHAMNS KAPELL. Tak- och fasadrestaurering. Nora-Skogs församling, Kramfors kommun, Ångermanland BERGHAMNS KAPELL Tak- och fasadrestaurering Nora-Skogs församling, Kramfors kommun, Ångermanland Dokumentationsavdelningen. Rapport nr 2013:16 Bodil Mascher 2 3 Innehåll: Sid. Inledning 4 Objekt / dnr.

Läs mer

2015:208 ANTIKVARISK MEDVERKAN KISA GRAVKAPELL FASADRENOVERING KISA GRAVKAPELL KISA KINDA KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ANITA LÖFGREN EK

2015:208 ANTIKVARISK MEDVERKAN KISA GRAVKAPELL FASADRENOVERING KISA GRAVKAPELL KISA KINDA KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ANITA LÖFGREN EK 2015:208 ANTIKVARISK MEDVERKAN KISA GRAVKAPELL FASADRENOVERING KISA GRAVKAPELL KISA KINDA KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ANITA LÖFGREN EK 2 Bakgrund Basfakta om objektet Beskrivning och historik Kyrkan och den

Läs mer

DALS KYRKA, TORNTAKSRENOVERING DALS SOCKEN, KRAMFORS KOMMUN

DALS KYRKA, TORNTAKSRENOVERING DALS SOCKEN, KRAMFORS KOMMUN DALS KYRKA, TORNTAKSRENOVERING DALS SOCKEN, KRAMFORS KOMMUN Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr 2006:2 Anette Lund Innehåll: Inledning 3 Beskrivning och historik 4 Förutsättningar

Läs mer

Uthuslänga längs Väderkvarnsgatan,

Uthuslänga längs Väderkvarnsgatan, Uthuslänga längs Väderkvarnsgatan, Kv Uttern 2-4 Askersunds stad, Askersunds kommun, Närke Takarbeten 2010 Charlott Torgén Rapport 2011:18 Engelbrektsgatan 3 Box 314, 701 46 ÖREBRO Tel. 019-602 87 00 www.olm.se

Läs mer

VATTENVERKET VID ERSK-MATS

VATTENVERKET VID ERSK-MATS Rapport Länsmuseet Gävleborg 2015:18 VATTENVERKET VID ERSK-MATS Antikvarisk medverkan vid renovering Lindsjön 1:13 Hassela socken Nordanstigs kommun Gävleborgs län 2010 2011 Daniel Olsson Slutrapport Lst.

Läs mer

Muskö kyrka. Antikvarisk kontroll vid fasadrenovering, Muskö kyrka, Muskö socken, Haninge kommun, Sörmlands län. Kersti Lilja Rapport 2004:17

Muskö kyrka. Antikvarisk kontroll vid fasadrenovering, Muskö kyrka, Muskö socken, Haninge kommun, Sörmlands län. Kersti Lilja Rapport 2004:17 Muskö kyrka Antikvarisk kontroll vid fasadrenovering, Muskö kyrka, Muskö socken, Haninge kommun, Sörmlands län Kersti Lilja Rapport 2004:17 Muskö kyrka Antikvarisk kontroll vid fasadrenovering, Muskö kyrka,

Läs mer

Kungsgården 3. Upptagning av port i sophus. Antikvarisk medverkan. Kungsgården 3 Arboga stadsförsamling Västmanlands län.

Kungsgården 3. Upptagning av port i sophus. Antikvarisk medverkan. Kungsgården 3 Arboga stadsförsamling Västmanlands län. Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2014:B4 Kungsgården 3 Upptagning av port i sophus Antikvarisk medverkan Kungsgården 3 Arboga stadsförsamling Västmanlands län Fredrik Ehlton Kungsgården

Läs mer

UPPRUSTNING AV BÅTHUS OCH LADOR

UPPRUSTNING AV BÅTHUS OCH LADOR UPPRUSTNING AV BÅTHUS OCH LADOR TILLHÖRANDE GAMMELGÅRDEN I MYCKELGENSJÖ, ANUNDSJÖ SOCKEN, ÖRNSKÖLDSVIKS KOMMUN Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr 2004:14 Bodil Mascher 2 Innehåll:

Läs mer

Hullgrenska gården Antikvarisk medverkan vid ommålning av fasad mot väster Strömsrum 2:6, Ålems socken, Mönsterås kommun, Kalmar län, Småland

Hullgrenska gården Antikvarisk medverkan vid ommålning av fasad mot väster Strömsrum 2:6, Ålems socken, Mönsterås kommun, Kalmar län, Småland Hullgrenska gården Antikvarisk medverkan vid ommålning av fasad mot väster Strömsrum 2:6, Ålems socken, Mönsterås kommun, Kalmar län, Småland Magnus Johansson Kalmar läns museum Byggnadsantikvarisk rapport

Läs mer

SKEPPSÅS KYRKA INVÄNDIG OMMÅLNING SKEPPSÅS KYRKA SKEPPSÅS SOCKEN MJÖLBY KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ANITA LÖFGREN EK

SKEPPSÅS KYRKA INVÄNDIG OMMÅLNING SKEPPSÅS KYRKA SKEPPSÅS SOCKEN MJÖLBY KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ANITA LÖFGREN EK RAPPORT 2015:212 ANTIKVARISK MEDVERKAN SKEPPSÅS KYRKA INVÄNDIG OMMÅLNING SKEPPSÅS KYRKA SKEPPSÅS SOCKEN MJÖLBY KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ANITA LÖFGREN EK 2 Bakgrund Basfakta om objektet Beskrivning och

Läs mer

Forshammars Bergverk, malverk I o. II

Forshammars Bergverk, malverk I o. II Forshammars Bergverk, malverk I o. II Fönster- och takarbeten, 2001 Tak- och måleriarbeten, 2002 Ramsbergs sn, Lindesbergs kn, Västmanland Kulturmiljövård Linda Gustafsson 2006 Antikvarisk rapport Beskrivning

Läs mer

RESTAURERING AV FINNPÖRTET, ALMSJÖN 3:8 ULLÅNGERS SOCKEN, KRAMFORS KOMMUN

RESTAURERING AV FINNPÖRTET, ALMSJÖN 3:8 ULLÅNGERS SOCKEN, KRAMFORS KOMMUN RESTAURERING AV FINNPÖRTET, ALMSJÖN 3:8 ULLÅNGERS SOCKEN, KRAMFORS KOMMUN Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr 2005:12 Bodil Mascher 2 Innehåll: Sid. INLEDNING 3 BESKRIVNING OCH

Läs mer

2010:38. Antikvarisk kontrollrapport. Kalmar kyrka. Ommålning av tak, Kalmar kyrka, Kalmar sn, Håbo kn

2010:38. Antikvarisk kontrollrapport. Kalmar kyrka. Ommålning av tak, Kalmar kyrka, Kalmar sn, Håbo kn 2010:38 Antikvarisk kontrollrapport Kalmar kyrka Ommålning av tak, Kalmar kyrka, Kalmar sn, Håbo kn Per Lundgren 2010 Omslagsfotografi: Kalmar kyrka 2010-10-19 Foto: Per Lundgren, Upplandsmuseet 2010 Upplandsmuseets

Läs mer

Takarbeten på ekonomibyggnad vid banvaktstugan Stora Mon

Takarbeten på ekonomibyggnad vid banvaktstugan Stora Mon Takarbeten på ekonomibyggnad vid banvaktstugan Stora Mon Skymhyttan 1:4, Nora Restaurering 2007 Antikvarisk rapport Linda Gustafsson Rapport 2008:2 Översiktlig beskrivning Stora Mons banvaktsstuga med

Läs mer

En handelsgård i Arboga

En handelsgård i Arboga Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2006:13 En handelsgård i Arboga Byggnadsvårdsåtgärder på ekonomibyggnad Antikvarisk kontroll Svärdfejaren 5 Arboga stadsförsamling Västmanland Helén Sjökvist, Anders

Läs mer

Manbyggnad på Övernuttö 2:8

Manbyggnad på Övernuttö 2:8 2008:19 ANTIKVARISK KONTROLLRAPPORT Manbyggnad på Övernuttö 2:8 OMLÄGGNING AV TEGELTAK PÅ MANBYGGNAD PÅ ÖVERNUTTÖ 2:8, BÖRSTILS SOCKEN, ÖSTHAMMARS KOMMUN Per Lundgren 2008 Omslagsfotografi: Manbyggnadens

Läs mer