För tio år sedan var Nellyan 15 år och skulle snart börja gymnasiet men planerna ändrades plötsligt då hon blev påkörd och allvarligt skadad.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "För tio år sedan var Nellyan 15 år och skulle snart börja gymnasiet men planerna ändrades plötsligt då hon blev påkörd och allvarligt skadad."

Transkript

1 Börja om på nytt Nellyan Leiva Thiers 25 år För tio år sedan var Nellyan 15 år och skulle snart börja gymnasiet men planerna ändrades plötsligt då hon blev påkörd och allvarligt skadad. Den dagen då hennes liv förändrades så drastiskt var Nellyan ute och cyklade och kom till en korsning där hon hade grönt ljus. Samtidigt kom en bil som skulle korsa hennes väg, bilföraren trodde han skulle hinna förbi om han gasade men istället körde han rakt på Nellyan som slungades iväg 30 meter upp i luften. Hon skadades mycket allvarligt, 85 procent av alla ben i kroppen krossades och bara i ansiktet syddes hon med 65 stygn. Hon tappade också minnet, låg i koma i flera dagar och förlorade mycket blod. Hon fick flera liter blod för att hon skulle överleva och det tog 6 månader innan hon kunde lämna sjukhuset. - Tack och lov för den hjälp jag fick, säger Nellyan, utan blodet och det andra hade jag inte överlevt. Nellyan tappade både långtidsminnet och närminnet och fick lära sig allting på nytt. Hon kände inte igen sina föräldrar, syskon eller sina vänner eller staden hon vuxit upp i och hon kunde inte gå. Hon fick helt enkelt börja om från början. Sakta men säkert återhämtade hon sig och året efter olyckan kunde hon börja på gymnasiet. Med hjälp av en assistent läste hon på gymnasiet och sedan på en folkhögskola. Minnet förbättrades hela tiden och smärtorna minskade efter hand. - Jag hittade olika strategier för att minnas och lära mig saker, säger Nellyan. Under hela tiden hade hon mycket kontakt med arbetsterapeuter och det fick henne att intressera sig för yrket. Hon valde att utbilda sig till arbetsterapeut och sommaren 2012 tog hon examen och är nu legitimerad arbetsterapeut. - Idag mår jag bra, jag har bara lite smärtor i kroppen kvar och minnet är mycket bättre. Jag ser fram emot att börja jobba som arbetsterapeut. - De som har gett blod, jag skulle bland annat vilja tacka dem för mitt liv och för att de ger blod. De är underbara som inte är själviska. Man ger mer än vad man tror när man ger blod, man ger liv. Tack och lov för den hjälp jag fick, utan blodet och det andra hade jag inte överlevt. De som har gett blod är underbara som inte är själviska. Jag skulle vilja tacka dem för mitt liv. Man ger mer än vad man tror när man ger blod, man ger liv.

2 En dag i taget Victor Bengtsson 21 år Som 6-åring fick Victor sin cancerdiagnos och behövde opereras men det var inte den första operationen i hans liv. Victor Bengtsson är 21 år och har fått blod två gånger i sitt liv. Första gången var han bara 9 månader och behövde blod vid en levertransplantation. När han var 6 år drabbades han av cancer och fick blod då han opererades för en tumör i magen. Victor kommer ihåg mycket från tiden som cancersjuk. Som 6-åring förstod han inte hur allvarligt det var, att det var en livshotande sjukdom. Han mådde dåligt men hade ingen aning om vad det egentligen innebar, bara att han hade en tumör i magen. På den tiden pratades det inte så mycket om cancer, inte så som det är i dag med reklamfilmer och annonser. - Jag tog en dag i taget och det var nog bra, säger Victor som i dag mår väldigt bra och jobbar för fullt. Victor har fått både lever och blod tack vare andra människor. - Det är en gåva, säger han, att de tar sig tid att ge blod. De är vardagshjältar som kanske inte riktigt förstår hur mycket de ger. Det är fullständigt livsavgörande och helt fantastiskt. - Det kan nog vara svårt att förstå hur mycket det betyder och vad blodet kan behövas till, kanske en bilolycka eller ett litet barn som behöver en ny lever, funderar Victor som hoppas att fler ska börja ge blod. Eftersom Victor har fått cellgifter kan han inte själv ge blod men om han kunde skulle det vara en lätt sak. - Visst kan det vara svårt att få andra att göra något man själv inte kan göra, men man kan ju ändå berätta för sina anhöriga och informera släkt och vänner om hur viktigt det är. - Det är ett lätt sätt att rädda liv på. Det är en gåva att de tar sig tid att ge blod. De är vardagshjältar som kanske inte riktigt förstår hur mycket de ger. Det är fullständigt livsavgörande och helt fantastiskt.

3 Kallt blod Pernilla Dahl 42 år När Pernilla väntade sitt tredje barn upptäckte hon en morgon att hon hade blödningar. Pernilla åkte till sin gynekolog som konstaterade att fostret hade dött och skickade henne till sjukhuset. Pernilla var då i vecka 14 och de ansåg att det räckte med att behandla med medicin så hon fick åka hem med en påse tabletter. De här tabletterna satte igång Pernillas kropp så kraftigt att hon svimmade och fick åka in till sjukhuset igen. När hon kom in hade hon 72 i blodvärde, det normala är för en kvinna. Det dröjde inte länge efter hemkomsten innan hon började blöda väldigt mycket och fick ringa efter ambulans. På akuten fick hon två påsar blod, den ena direkt från kylen då det var så bråttom att de inte hann värma den. Just då var hon inte medveten om hur allvarligt det var, hur nära döden hon faktiskt var. - Jag tycker att det var dumt att jag blev hemskickad, säger Pernilla, de borde ha haft mig kvar för observation. Att få missfall är ju jobbigt på flera sätt för även om jag bara var i vecka 14 så var jag mentalt redan trebarnsmamma. - När jag fick missfallet och åkte in till akuten så visste jag inte vad som skulle hända, att det var risk för att jag skulle dö. Då reagerade jag bara på att det var jobbigt att få in kallt blod i armarna. Nu efteråt är det ju en enorm lättnad att det fanns blod när jag behövde det. - Tänk om alla som kan skulle ge blod, då skulle problemet vara löst. En eloge till alla som lämnar blod och som tar av sin egen tid för att hjälpa andra. Som blodgivare får du ju en hälsoundersökning 3-4 gånger per år också och den informationen borde nå ut till alla. Man mår bra av att lämna blod helt enkelt. Pernilla har själv varit blodgivare och kommer att ge blod i framtiden igen, men efter missfallet fick hon kraftig B12-brist. - Och så blev jag gravid igen och har ammat så kroppen behöver återhämta sig. Men självklart kommer jag att börja lämna blod igen. Jag vet ju att när man väl behöver blod så är man tacksam att det finns. När jag fick missfallet och åkte in till akuten så visste jag inte vad som skulle hända, att det var risk för att jag skulle dö. Då reagerade jag bara på att det var jobbigt att få in kallt blod i armarna. Nu efteråt är det ju en enorm lättnad att det fanns blod när jag behövde det.

4 På andra sidan Freya Brown 1,5 år För ett och ett halvt år sedan föddes Freya och hennes tvillingsyster Kirsty. För tidigt födda smittades de av multiresistenta bakterier. Tvillingarna föddes 3 månader för tidigt, i vecka tjugoåtta, och behövde båda en hel del blod och även trombocyter. Ett mycket för tidigt fött barn kan behöva flera blodtransfusioner vilket beror på att barnet har svårt att själv tillverka nya blodkroppar men också på att den mängd blod som tas i blodprover måste ersättas. Under tiden på sjukhuset smittades tvillingarna av en multiresistent bakterie (ESBL Klebsiella) vilket ledde till att Freya förlorade sin syster Kirsty. Freya fick stanna på sjukhuset i tre månader och fick blod kontinuerligt. Hon drabbades även av en streptokockinfektion och behövde fylla på blod hela tiden för att orka bli frisk. - Man är i en väldigt speciell situation, säger mamma Pernilla, att redan ha förlorat ett barn och sedan riskera att förlora även det andra. Det här med att ge blod, det är så otroligt viktigt. Det behövs så lite och ger så mycket. Den där påsen kan faktiskt rädda liv. Idag är Freya 1,5 år och mår väldigt bra även om hon är lite mindre än andra barn i hennes ålder. Mamma Pernilla är själv blodgivare sedan 25 år tillbaka. - Det är en sådan enkel sak, säger hon, men jag trodde aldrig att jag skulle hamna på andra sidan. Att det en dag skulle vara jag eller någon i min familj som skulle behöva blod. - Många kanske tänker att det handlar om en påse blod, säger Pernilla, men en patient kan ju behöva påsar. Att ge blod är en enkel sak men påverkar så många. Det är inte bara en som berörs, även familj, anhöriga, vänner påverkas. Jag är otroligt tacksam för att de har velat engagera sig och vara blodgivare det finns någon på andra sidan som behöver dem. Jag är så otroligt tacksam att någon vill. Pernilla har tillsammans med två vänner startat Prematurföreningen Mirakel, som ska stödja föräldrarna på olika sätt i eftervården och i sorgen när det inte gått som man planerat. - Det är så viktigt med stöd och att veta att det finns andra som varit med om samma sak och kan förstå en. Jag vill också säga att även om alla inte kan ge blod så kan alla hjälpa till att sprida informationen om hur viktigt det är. Det är ju också en besparing för samhället att kunna hjälpa en människa att må bra. Man är i en väldigt speciell situation, säger mamma Pernilla, att redan ha förlorat ett barn och sedan riskera att förlora även det andra. Det här med att ge blod, det är så otroligt viktigt. Det behövs så lite och ger så mycket. Den där påsen kan faktiskt rädda liv.

5 Tack är ett för litet ord Jonatan Axelsson 14 år Under en semesterresa upptäcktes det att Jonatan hade något som putade på magen. Det visade sig att han hade en tumör på levern. Jonatan var 4,5 år när han fick cancerdiagnosen. Det var en elakartad tumör och Jonatan fick påbörja cellgiftsbehandling för att minska tumören så att de senare skulle kunna operera bort den från levern. Under tiden då han behandlades hade han låga blodvärden och behövde få extra blod och trombocyter. Strax innan jul skulle Jonatan få tumören bortopererad men då visade det sig att krympningen inte hade fungerat som det var tänkt och att levern inte såg helt frisk ut. Läkarna valde att sy igen och Jonatan fick vänta på levertransplantation istället. Jonatan fick en bit lever av en släkting och först såg allt bra ut men sedan försämrades värdena. De fick sätta in ett så kallat urgent call i hela Norden där de akut skickade ut förfrågan om en ny lever åt Jonatan. Ganska snart hittade de ett lämpligt organ och Jonatan opererades ännu en gång. Två stora operationer inom en månad och fortsatta cytostatikabehandlingar gjorde att Jonatan behövde fylla på blod under hela våren. - Han var jättenedgången då, berättar mamma Heléne, men i maj det året fick han den sista behandlingen och sedan flöt det på. Det fungerade med levern och Jonatan mådde bättre. Några år senare upptäckte läkarna att flödena till levern inte var som de skulle och de insåg snart att han skulle behöva ännu en ny lever. I oktober 2008 transplanterades han för tredje gången. Bara några dagar senare började det blöda från operationssåret. De kraftiga blödningarna gjorde att han behövde så mycket blod att han tömde lagret på sjukhuset. Jonatan hade ett stort sår i buken och han opererades akut för att få stopp på blodflödet. - En hel natt låg han och fick blod, säger mamma Heléne, det är en speciell känsla att ligga där på natten och se att ens barn behöver blod hela tiden. Då är man väldigt tacksam för att det finns blodgivare. Det är en stor viktig insats de gör och tack är ett för litet ord, det är för vagt. Det skulle behövas ett ord med större tyngd i. I dag mår Jonatan bra och idrottar mycket. Han är duktig i skolan och vill bli läkare när han blir stor. - Han vill bli kirurg och i så fall vet han hur han ska lägga snitten för att det ska bli snygga ärr, säger Heléne och skrattar. Han är världens härligaste kille, väldigt givmild och empatisk och jag tror han fått med sig det genom allt han varit med om. Han har ett litet annat perspektiv på saker och ting och så är det ju för oss föräldrar också. Vi uppskattar varje dag med våra barn lite extra. - Som blodgivare ger man något av det finaste man kan ge. Man ger av sig själv och sin tid för att någon annan ska överleva. Och när det väl gäller är det snabba ryck, den som behöver blod kan inte vänta och då är det livsviktigt att det finns. Det är aldrig för sent att börja ge blod. Om man har möjlighet är det ett bra sätt att hjälpa andra på. Det är en speciell känsla att ligga där på natten och se att ens barn behöver blod hela tiden, säger Mamma Heléne. Då är man väldigt tacksam för att det finns blodgivare. Det är en stor viktig insats de gör och tack är ett för litet ord, det är för vagt. Det skulle behövas ett ord med större tyngd i.

6 Varenda droppe är viktig Linnea Renholm Persson 25 år När Linnea var tolv år gammal insjuknade hon i akut leukemi, diagnosen fick hon strax innan sommarlovet skulle börja. Sjukdomen kom smygande, Linnea fick blåmärken på benen och förkylningar som inte riktigt ville ge med sig. Hon var krasslig och trött under hela våren och sista dagen innan sommarlovet fick hon diagnosen. Behandlingarna sattes in direkt och under 6 månader fick Linnea många kraftiga cytostatikabehandlingar mot leukemin. De starka medicinerna gjorde att hon fick dåliga blodvärden och hon fick blod regelbundet under hela tiden hon låg på sjukhus. - Jag fick blod för att överleva behandlingen jag fick för att överleva sjukdomen, säger Linnea. Behandlingarna avslutades och Linnea fick åka hem men hon fick under flera år göra täta återkontroller och det fanns en ständig oro för att sjukdomen skulle komma tillbaks. Förmodligen kommer Linnea få göra efterkontroller resten av sitt liv men det är inte lika ofta längre. Idag mår Linnea väldigt bra, hon är frisk och kry och lever ett normalt liv. - Naturligtvis vill jag säga tack till de som ger blod, för att de ger av sig själva och av sin tid för att hjälpa andra. Jag är tacksam för att de har hjälpt mig och förmodligen många andra. Jag kommer själv aldrig kunna lämna blod på grund av sjukdomen och behandlingarna jag har gått igenom och det är en sorg för mig. Sedan drygt fem år tillbaka jobbar Linnea ideellt för blodgivningen i Sverige för att på något sätt kunna ge tillbaka fick hon ta emot priset för årets blodgivningsinsats och blev då hela Sveriges blodambassadör. - Jag tror att många människor inte förstår att det nästan alltid är blodbrist, att varenda påse går åt. Det är så lätt att ge blod, det är bara att ta tag i det. Det går snabbt och det känns knappt men varenda droppe är viktig. Jag tror att många människor inte förstår att det nästan alltid är blodbrist, att varenda påse går åt. Det är så lätt att ge blod, det går snabbt och det känns knappt, men varenda droppe är viktig.

7 Trombocyter med störtkruka Erik Ståhl 26 år Erik har tillbringat flera tusen dagar på sjukhus på grund av den immunbristsjukdom som gör att han lätt får svåra infektioner och blödningar. Eriks har en sjukdom som heter Wiscott Aldrich Syndrome, sjukdomen innebär att han inte har något eget immunförsvar och är väldigt blödningsbenägen. De första 18 åren tillbringade han omkring 150 dagar per år på sjukhus på grund av blödningar och svåra infektioner men från 18- års ålder började han få behandling med trombocyter och koncentrat av antikroppar som tagits fram ur blodplasman från olika blodgivare. Det har gjort att han nu mår mycket bättre och inte blir sjuk eller blöder lika ofta. Varannan vecka går han på behandling och får blodprodukter från 3000 blodgivare. Utan behandlingen skulle han inte må bra och det skulle snabbt gå utför. - Det är lite som att sätta störtkruka på de trombocyter jag har så de blir mer hållbara, säger Erik. Så länge jag behandlas håller det sig lugnt. Erik är ute och föreläser mycket och han brukar då passa på och tacka för att han har fått blod. - Det finns alltid blodgivare i publiken och jag tycker det är bra att de får ett ansikte på någon som behöver blodet. Det är också ett bra sätt att påminna dem som ännu inte ger blod men framför allt vill jag tacka dem som ger blod. Jag hade inte levt utan det. - En del människor är arga för att de inte kan ge blod men jag brukar säga att de har en minst lika viktig uppgift och det är att värva andra som kan ge. Som blodgivare ger man blod ungefär var tredje månad och då kan de som av någon anledning inte kan ge blod istället värva en ny blodgivare var tredje månad. - Det borde vara självklart att ställa upp, vi borde alla vara en del av det på ett eller annat sätt. När jag är ute och föreläser brukar jag tacka publiken för att jag får blod. Det är också ett bra sätt att påminna dem som ännu inte ger blod men framförallt vill jag tacka dem som ger, jag hade inte levt utan det.

8 En tuff tid Martha Ehlin 35 år Martha var på väg till Frankrike på semester när hon fick ett besked som vände upp och ned på hennes liv. Martha var 30 år när hon fick det livsomvälvande beskedet. Hon var på väg till Frankrike för att surfa då hon fick veta att hon hade cancer i bukspottkörteln. Cancerformen är mycket ovanlig och chansen att överleva väldigt liten. Hon ställdes inför valet att ta cellgifter resten av livet eller genomgå en flerorganstransplantation. För att göra operationen enklare rent teknisk krävdes att hon skulle få fem nya organ; bukspottkörteln, levern, magsäcken, tolvfingertarmen och tunntarmen. Martha valde organtransplantationen. - Det var ett självklart men också svårt och stort beslut, säger Martha. Det var en möjlighet att bli cancerfri även om det fanns risker med operationen och transplantationen. Dessutom visste jag inte om den skulle bli av. Behovet av organ och bristen på blod är stor i Sverige. Hon fick ställa sig på väntelista för att få nya organ, i nio månader fick hon vänta medan hon blev allt sämre. Det var en tuff tid med många oroliga tankar, men Martha försökte ta en dag i taget och hon satte upp mål för framtiden. - Jag bestämde mig för att om jag klarade operationen och tog mig igenom det som krävdes skulle jag åka till Frankrike och surfa igen. Till slut var det dags för den stora operationen som också krävde att Martha fick stora mängder blod. Efter operationen låg hon lång tid på intensiven och fick då också blod flera gånger på grund av komplikationer som tillstötte. - Att få blod var också en stor del i att jag skulle överleva, säger hon, även när jag hade flyttats till en annan avdelning behövde jag få blod emellanåt för att mitt blodvärde var lågt. - Det finns inte ord för att säga vad det betyder. Naturligtvis vill jag säga ett stort tack till dem som ger blod och är donatorer, det är en solidarisk och medmänsklig handling som är fantastisk. Att det finns människor som gör det frivilligt utan att veta till vem de ger blod är en obeskrivligt fin handling. Martha säger att hon tror att det är viktigt att berätta vad blodet behövs till för att få fler att börja ge blod. Visa vilka som behöver blod och berätta deras historier, helt enkelt visa att det kan vara vem som helst. Idag lever Martha ett fantastiskt liv tack vare en annan människas handling och vilja att donera. Tack vare detta fick hon också stå på surfvågen igen. Jag vill säga ett stort tack till dem som ger blod och är donatorer, det är en solidarisk och medmänsklig handling som är fantastisk. Att det finns människor som gör det frivilligt utan att veta till vem de ger blod är en obeskrivligt fin handling.

9 Åttahundra påsar blod Henrik Olsson 23 år Henrik föddes med en sjukdom som gör att han behöver få blod varannan vecka i hela sitt liv. Henrik har en blodsjukdom som ingår i en grupp som kallas för Sideroblast Anemi men han är troligtvis den enda i världen som har just den här varianten. Hans blodkroppar blir fulla av järn och kan inte fungera som de ska. När Henrik var nio veckor gammal fick han den första blodtransfusionen och sedan dess har han fått runt tusen blodtransfusioner och ungefär 800 påsar blod. Varannan till var tredje vecka får Henrik tre påsar blod vilket tar ungefär 4-5 timmar och det kommer han behöva göra resten av livet. Men i stort mår Henrik bra och har inga större problem annars på grund av sin sjukdom. - Man får anpassa sig helt enkelt, säger Henrik, jag kommer ju att ha det så länge jag lever. Utan alla dessa blodtransfusioner skulle Henrik aldrig ha blivit mer än 9 veckor, idag är han 23 år. - Jag vill tacka alla som ger blod något sjukt mycket, säger han, det finns inget ord som beskriver min tacksamhet. De gör mig en riktigt stor tjänst. - Jag vet inte riktigt hur man ska få fler att bli blodgivare men jag tycker nog att det är lite av en skyldighet. Det tar inte lång tid, ungefär minuter 3-4 gånger per år. Om man inte kan ge blod av någon anledning eller är väldigt nålrädd kan jag förstå det men annars tycker jag absolut att man borde ge blod. - Det är inte alla som behöver blodtransfusioner på samma sätt som jag, men skulle inte möjligheten att få blod finnas skulle många bli drabbade. Det är viktigt att det finns folk som ger blod. Utan blodtransfusioner skulle jag aldrig ha blivit mer än 9 veckor. Jag vill tacka alla som ger blod något sjukt mycket. Det finns inget ord som beskriver min tacksamhet. De gör mig en riktigt stor tjänst.

10 Man kan aldrig veta Eva-Maria Bengtsson 61 år Eva-Maria har fått blod en gång i sitt liv, i samband med dotterns födelse. Förlossningen gick bra, helt utan anmärkning, möjligtvis kunde det fattas en liten bit av moderkakan men det var lite tveksamt. Eva-Maria fick medicin för att livmodern skulle dra ihop sig och allt såg bra ut. Om inte hela moderkakan kommer ut och inte livmodern drar ihop sig som den ska så kan det börja blöda och bli infekterat så Eva-Maria fick för säkerhets skull vara kvar några dagar extra på BB. Dagen före hemgång började det blöda väldigt mycket. Eva-Maria fick skrapas och hon fick också två enheter blod då hon gick ner i blodvärde. - Jag blev genast piggare och dagen efter kunde jag åka hem med vår dotter, säger Eva-Maria. Hade jag inte fått blod hade det tagit längre tid för mig att återhämta mig. - Man vet aldrig när man behöver blod. Jag var ju frisk, gravid och genomgick en normal förlossning. Det är lätt att tänka att det inte drabbar mig, det är ju inget man går omkring och tänker på, men det kan hända närsomhelst och vem som helst och då är det tryggt att det finns blodgivare. - Kanske känns det självklart att det ska finnas folk som ger blod men det är ju något som folk gör frivilligt. Det betyder mycket att den tryggheten finns. Jag hade nog överlevt även utan att få blod men i många fall handlar det om liv och död. Eva-Maria jobbar med blodgivning och har själv sett på nära håll hur människor ställer upp för varandra. - Alla som kommer hit gör en fantastisk insats. De tänker på andra än sig själv och tar ett väldigt ansvar som blir blodgivare. Det såg vi inte minst förra veckan när vi hade blodbrist, hur de släppte allt de hade för händer och kom hit och gav blod. Det är fantastiskt. Kanske känns det självklart att det ska finnas folk som ger blod men det är ju något som folk gör frivilligt. Det betyder mycket att den tryggheten finns. Jag hade nog överlevt även utan att få blod men i många fall handlar det om liv och död.

11 Idrottare igen Ingvar Bengtsson 65 år När Ingvar var i tonåren upptäckte han att han inte kunde springa lika fort längre, det visade sig att han hade en sjukdom som gjorde det svårt att få musklerna att lyda. Som barn och tonåring höll Ingvar igång mycket. Han var duktig i idrott, hoppade längd och sprang bland annat. När han var i års åldern märkte han att han inte sprang lika fort längre och att han hoppade kortare och kortare. Han var med och sprang i ett terränglopp när benen plötsligt vek sig under honom. Det visade sig att han hade en autoimmun neuromuskulär sjukdom som heter Myasthenia Gravis. Sjukdomen gör att signalöverföringen från nervändan till muskelcellen blir störd vilket gör att det är svårt att få musklerna att lyda. Ingvar fick läkemedel mot sjukdomen men kunde inte idrotta på samma sätt som förut. I början av 70-talet träffade Ingvar sin blivande hustru som var från Göteborg och därför flyttade han dit Efter något år i Göteborg blev han medlem i föreningen Odd Fellows där han träffade den berömde kirurgen Nils Petter Berg som rådde honom till en operation. Forskarnas hade nämligen kunnat konstatera att om man opererade bort brässen(thymuskörteln) så kunde patienten oftast bli frisk. Sjukdomen är nästan som MS och Ingvar behövde t.ex. båda händerna för att kunna borsta håret eller borsta tänderna. Att genomgå en operation för att bli av med sjukdomen var därför inget svårt val. Innan operationen 1977 fick Ingvar göra ett konditionstest. Han kunde inte idrotta och hade därför mycket dålig kondition. Det var en stor operation där läkarna delade bröstplattan för att komma åt att ta bort brässen(thymuskörteln), ett organ som har betydelse vid utvecklingen av immunförsvaret under unga år och där man tror att funktionen försvinner allt eftersom man blir äldre. Ingvar fick blod under operationen. Det var meningen att Ingvar skulle ligga en längre period på sjukhus efter operationen men han var så motiverad att han snabbt blev bättre och fick åka hem tidigare. Så fort han kunde började han idrotta igen. Ett år efter operationen gjordes ett nytt konditionstest, den här gången med toppresultat. Bland annat har Ingvar sprungit tio Göteborgsvarv(halvmaratonlopp). - Operationen gjorde mig fri från sjukdomen, säger Ingvar. Om jag inte hade fått blod hade jag inte kunnat opereras och då hade jag inte blivit frisk. Det är en stor insats att lämna blod, det kan förändra en människas liv. Operationen gjorde mig fri från sjukdomen. Om jag inte hade fått blod hade jag inte kunnat opereras och då hade jag inte blivit frisk. Det är en stor insats att lämna blod, det kan förändra en människas liv.

12 Alla behövs Christina Rhedin 40 år I sommar är det fem år sedan Christina födde sitt andra barn, en graviditet och förlossning som tog rejält på krafterna. Under graviditeten hade Christina lågt blodvärde och var trött och påverkad. Hon har alltid varit aktiv och höll igång mycket under graviditeten trots att hon inte var helt pigg. - Att jag var så aktiv och att jag inte tog några järntabletter eller andra vitaminer kan ha påverkat förstås, säger hon, men jag har alltid varit aktiv och frisk och inte ansett att jag har behövt ta vitaminer eller andra tillskott. Christina kom in till förlossningen vid nio på kvällen men själva värkarbetet kom inte igång ordentligt och barnet kom inte ner som det skulle. Nio på morgonen stod det fortfarande still och Christina var så trött och utmattad att personalen bestämde att de skulle göra ett kejsarsnitt. Christinas dåliga blodvärde och kejsarsnittet gjorde att hon behövde få blod. - Jag vet inte om det var livshotande men helt klart var det nödvändigt att jag fick blod för att jag skulle orka, säger Christina som fick två påsar blod efter kejsarsnittet. - Jag var väldigt medtagen efteråt och hade svårt att komma ikapp. Jag har alltid varit en fysiskt stark person och orkat mycket men det här tog hårt. Christina var utmattad efter förlossningen och orkade inte prata speciellt mycket med personalen om varför hon behövde få blod. - Jag inser ju att det var väldigt viktigt och jag är glad och tacksam för att det finns folk som ställer upp. Jag skulle helt klart kunna tänka mig att ge blod själv. - Det är viktigt att ta reda på fakta om vad som gäller för att ge blod. Ibland sprids det konstiga rykten om att man inte kan ge blod för det ena eller det andra. Men det är nog så att fler kan ge blod än vad folk tror. Det finns en mångfald i samhället så alla behövs. - Jag hoppas folk kan tänka ett steg längre, helt plötsligt kanske det är du som behöver blod och då är det bra att det finns. Vi behöver ställa upp för varandra. Jag inser ju att det var väldigt viktigt att jag fick blod efter den jobbiga förlossningen och jag är glad och tacksam för att det finns folk som ställer upp. Jag skulle helt klart kunna tänka mig att ge blod själv.

13 En lever åt Adam Adam Nordevang 16 år Adam har fått blod vid många tillfällen i sitt liv trots att han bara är 16 år. Adam föddes med tarmvred och opererades när han var bara tre dagar gammal. Tre veckor senare fick han diagnosen Cystiskt fibros, en sjukdom som innebär att de slemproducerande körtlarna i kroppen inte fungerar som de ska vilket framför allt påverkar lungorna men även levern och andra organ. Adam mådde trots sjukdomen bra och hade inga större problem förrän han vid åtta års ålder vaknade en morgon av att han kräktes blod. Det var kärl i halsen som hade brustit och han behövde opereras. Det visade sig också att han behövde få en ny lever och han sattes på väntelista. När han var tio år fick han en ny lever. På grund av flera avstötningar fick Adam ligga på sjukhus i några månader och det tog två år för honom att återhämta sig ordentligt efter levertransplantationen. - Jag kommer egentligen inte ihåg så mycket, säger Adam, jag var ju inte så stor. Jag vet i alla fall att jag har fått en hel del blod under operationerna men också innan och efter av olika orsaker. - Det var snällt att de gav blod och jag hoppas att de har fortsatt med det. - Jag tycker det skulle vara mer information om vad det innebär att ge blod och vad det går till. Idag är det inte så mycket reklam om det. Det kunde vara fler reportage och reklam i tidningar och på TV. Det skulle kanske få fler att börja ge blod. Jag kommer egentligen inte ihåg så mycket, jag var ju inte så stor men jag vet att jag har fått en hel del blod under operationerna men också innan och efter av olika orsaker. Det var snällt att de gav blod och jag hoppas att de har fortsatt med det.

#bästajulgåvan. Var brukar du ge blod? Blodcentralen på Fridhemsplan.

#bästajulgåvan. Var brukar du ge blod? Blodcentralen på Fridhemsplan. Min faster Sussi har varit en flitig blod- och plasmagivare i många år och har definitivt ett litet finger med i det hela! För henne var det lika självklart att lämna blod som vilken annan vardagssyssla

Läs mer

BLODOMLOPPET ÖREBRO 20 AUGUSTI 2015. www.blodomloppet.se

BLODOMLOPPET ÖREBRO 20 AUGUSTI 2015. www.blodomloppet.se Foto: Desiré Östergren ÖREBRO BLODOMLOPPET 20 AUGUSTI 2015 Foto: Desiré Östergren Huvudsponsor: Foto: Eddie Grandlund Blodomloppet är ett motionslopp för alla. Genom att delta främjar du blodgivning i

Läs mer

Första operationen september 2010

Första operationen september 2010 Första operationen september 2010 Oliver Vår son föddes med total dubbelsidig LKG-spalt. Första operationen som vi nu har genomfört gjordes när han var nästan 7 månader och då slöt de den mjuka gommen

Läs mer

BLODOMLOPPET VÄSTERÅS 31 AUGUSTI 2015. www.blodomloppet.se

BLODOMLOPPET VÄSTERÅS 31 AUGUSTI 2015. www.blodomloppet.se Foto: Desiré Östergren VÄSTERÅS BLODOMLOPPET 31 AUGUSTI 2015 Foto: Desiré Östergren Huvudsponsor: Foto: Eddie Grandlund Blodomloppet är ett motionslopp för alla. Genom att delta främjar du blodgivning

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

BLODOMLOPPET UPPSALA 19 MAJ 2015. www.blodomloppet.se

BLODOMLOPPET UPPSALA 19 MAJ 2015. www.blodomloppet.se Foto: Desiré Östergren UPPSALA BLODOMLOPPET 19 MAJ 2015 Foto: Desiré Östergren Huvudsponsor: Foto: Eddie Grandlund Blodomloppet är ett motionslopp för alla. Genom att delta främjar du blodgivning i Sverige.

Läs mer

Kejsarsnitt. Kanthi Söder Rahm 76 Dagfolkhögskolan Höst 1997 Trollhättan

Kejsarsnitt. Kanthi Söder Rahm 76 Dagfolkhögskolan Höst 1997 Trollhättan Kejsarsnitt Kanthi Söder Rahm 76 Dagfolkhögskolan Höst 1997 Trollhättan Innehållsförteckning: 1 Inledning... 2 2 Varför ett kejsarsnitt?... 2 3 Planerat snitt... 3 4 Akut snitt... 3 5 Olika ärr... 3 6

Läs mer

BLODOMLOPPET MALMÖ 12 MAJ 2015. www.blodomloppet.se

BLODOMLOPPET MALMÖ 12 MAJ 2015. www.blodomloppet.se Foto: Desiré Östergren MALMÖ BLODOMLOPPET 12 MAJ 2015 Foto: Desiré Östergren Huvudsponsor: Foto: Eddie Grandlund Blodomloppet är ett motionslopp för alla. Genom att delta främjar du blodgivning i Sverige.

Läs mer

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN BRITT ENGDAL LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 1 sliten (sida 5, rad 10), väl använd, inte ny längre steg hörs (sida 6, rad 5), man hör att någon går växlar en hastig blick (sida 6, rad

Läs mer

Att leva med schizofreni - möt Marcus

Att leva med schizofreni - möt Marcus Artikel publicerad på Doktorn.com 2011-01-13 Att leva med schizofreni - möt Marcus Att ha en psykisk sjukdom kan vara mycket påfrestande för individen liksom för hela familjen. Ofta behöver man få medicinsk

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

8. Kennet den sjunde hjärtinfarkten

8. Kennet den sjunde hjärtinfarkten Som vanligt kom smärtan plötsligt. Känslan av att ha en elefant gåendes på bröstet börjar bli välbekant. Men nu ligger han äntligen i ambulansen, i tryggt förvar bredvid de erfarna ambulansmännen. Morfinet

Läs mer

BLODOMLOPPET JÖNKÖPING 18 AUGUSTI 2015. www.blodomloppet.se

BLODOMLOPPET JÖNKÖPING 18 AUGUSTI 2015. www.blodomloppet.se Foto: Desiré Östergren JÖNKÖPING BLODOMLOPPET 18 AUGUSTI 2015 Foto: Desiré Östergren Huvudsponsor: Foto: Eddie Grandlund Blodomloppet är ett motionslopp för alla. Genom att delta främjar du blodgivning

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

BLODOMLOPPET LINKÖPING 21 MAJ 2015. www.blodomloppet.se

BLODOMLOPPET LINKÖPING 21 MAJ 2015. www.blodomloppet.se Foto: Desiré Östergren LINKÖPING BLODOMLOPPET 21 MAJ 2015 Foto: Desiré Östergren Huvudsponsor: Foto: Eddie Grandlund Blodomloppet är ett motionslopp för alla. Genom att delta främjar du blodgivning i Sverige.

Läs mer

Marcus bröt nacken blev tvillingpappa 11 april 2015

Marcus bröt nacken blev tvillingpappa 11 april 2015 Marcus bröt nacken blev tvillingpappa 11 april 2015 För knappt sex år sedan förändrades allt för Marcus Johansson, 33, och Hanna Sundewall, 30, från Blomstermåla. Marcus bröt nacken i en dykolycka och

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN BRITT ENGDAL LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 1 sliten (sida 5, rad 10), väl använd, inte ny längre steg hörs (sida 6, rad 5), man hör att någon går växlar en hastig blick (sida 6, rad

Läs mer

Hypotyreos. Låg ämnesomsättning

Hypotyreos. Låg ämnesomsättning Hypotyreos Låg ämnesomsättning 2 Författare Docent Gertrud Berg, Docent Svante Jansson och Professor emeritus Ernst Nyström, vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg Docent Ove Törring, Karolinska

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Skimmer i molnen och glitter i sjön

Skimmer i molnen och glitter i sjön Skimmer i molnen och glitter i sjön Mando Diao - Strövtåg från hembygden. Är det inte helt fantastiskt att en rockgrupp gör något så otippat som att skriva folkmusik till dikter av Gustaf Fröding från

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Min resa till Tanzania

Min resa till Tanzania Min resa till Tanzania Jag har för andra gången i mitt liv varit i Tanzania. Jag är nu mer förtjust än jag var sist. Resan gjorde jag med min pappa, John. Min bror Markus var redan där. Första gången jag

Läs mer

BLODOMLOPPET STOCKHOLM 2 OCH 3 JUNI 2015. www.blodomloppet.se

BLODOMLOPPET STOCKHOLM 2 OCH 3 JUNI 2015. www.blodomloppet.se Foto: Desiré Östergren STOCKHOLM BLODOMLOPPET 2 OCH 3 JUNI 2015 Foto: Desiré Östergren Huvudsponsor: Foto: Eddie Grandlund Blodomloppet är ett motionslopp för alla. Genom att delta främjar du blodgivning

Läs mer

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för?

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för? Lars Tovsten Från: Josefine Svensson Skickat: den 8 december 2012 17:10 Till: Lars.tovsten@gmail.com Ämne: Re: Förhöret... Här kommer kopian. Den 30 okt 2012 15:46 skrev

Läs mer

BLODOMLOPPET VISBY 27 AUGUSTI 2015. www.blodomloppet.se

BLODOMLOPPET VISBY 27 AUGUSTI 2015. www.blodomloppet.se Foto: Desiré Östergren VISBY BLODOMLOPPET 27 AUGUSTI 2015 Foto: Desiré Östergren Huvudsponsor: Foto: Eddie Grandlund Blodomloppet är ett motionslopp för alla. Genom att delta främjar du blodgivning i Sverige.

Läs mer

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA Bild 1: Annas bakgrund Anna växte upp i en fattig familj. Många syskon, trångt och lite mat. Föräldrarna arbetade båda två, och även Annas äldre syskon. Anna fick börja arbeta

Läs mer

GRAVIDITET OCH DIABETES

GRAVIDITET OCH DIABETES GRAVIDITET OCH DIABETES Vad är diabetes? Diabetes påverkar kroppens sätt att omvandla mat till energi. När du äter spjälkas maten till bl a glukos som är ett slags socker. Det är "bränslet" som din kropp

Läs mer

Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A.

Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A. Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A. Uppgift 1. Vad gör du och hur bemöter du kvinnan? Svar. Jag går framtill henne och säger att jag är undersköterska och säger mitt namn, och frågar vad det är,

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Hälsa och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Hälsa och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE Hälsa och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Alkohol i Sverige Förr i tiden drack svenskarna mycket

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

En av tio kvinnor har det men många vet inte ens om att diagnosen finns.

En av tio kvinnor har det men många vet inte ens om att diagnosen finns. 15 år av smärta I 15 år gick Ella Granbom med fruktansvärd menssvärk. För ett år sedan kom diagnosen Ella har endometrios. Tillsammans med AnnaCarin Sandberg håller hon nu på att starta en lokal stödgrupp

Läs mer

Mina tankar om empati och sympati hos personer med autismspektrumtillstånd

Mina tankar om empati och sympati hos personer med autismspektrumtillstånd Mina tankar om empati och sympati hos personer med autismspektrumtillstånd Av Henrik Ståhlberg Det sägs ibland att människor med autism inte kan tycka synd om andra. Hos människor som inte kan så mycket

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011 En olydig valp Det var en varm dag fram på höstkanten. I en bil satt den lilla jack russell-valpen Puzzel. Hon var en terrier och rätt så envis av sig. När dörren öppnades slank hon snabbt ut. Tyst som

Läs mer

Vanliga familjer under ovanliga omständigheter

Vanliga familjer under ovanliga omständigheter Vanliga familjer under ovanliga omständigheter Malin Broberg Leg. Psykolog & Docent Vårdalinstitutet,, Psykologiska Institutionen, Göteborgs G Universitet Malin.Broberg@psy.gu.se Disposition Allmänn modell

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Till dig som fått VELCADE. Information till patienter och anhöriga

Till dig som fått VELCADE. Information till patienter och anhöriga Till dig som fått VELCADE Information till patienter och anhöriga Information om Velcade till patienter och anhöriga Din läkare har rekommenderat behandling med VELCADE (bortezomib). VELCADE är det första

Läs mer

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Min bok När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Förord Tanken med Min bok är att den ska delas ut till alla barn som har en mamma, pappa eller ett syskon som ligger på sjukhus men kan även användas om

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Den här skriften berättar kort om psykisk sjukdom och om hur det kan visa sig. Du får också veta hur du själv kan få stöd när mamma eller

Läs mer

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han huvudet längre och nästan dubbelt så bred. Springer Med

Läs mer

26 AUGUSTI

26 AUGUSTI västerås Blodomloppet 26 AUGUSTI 2013 Huvudsponsor: Blodomloppet är ett motionslopp för alla. Genom att delta främjar du blodgivning i Sverige. Anmälan och mer information hittar du på: www.blodomloppet.se

Läs mer

Vad händer i kroppen när man tränar?

Vad händer i kroppen när man tränar? Vad händer i kroppen när man tränar? För att du ska kunna spela fotboll, hoppa hopprep, leka jaga, klättra i träd och springa i skogen, så måste din kropp fungera. Det är inte bara armar och ben som måste

Läs mer

Stress och Sömn. Kortvarig stress kan därför verka positivt vid vissa tillfällen.

Stress och Sömn. Kortvarig stress kan därför verka positivt vid vissa tillfällen. Stress och Sömn Stress När man talar om stress menar man ibland en känsla av att man har för mycket att göra och för lite tid att göra det på. Man får inte tiden att räcka till för allt som ska göras i

Läs mer

Barnboksförlaget Nimmi Östergatan 4b Simrishamn nimmi.se. Copyright texter Mi Tyler 2014 Copyright bilder Malin Ahlin 2014

Barnboksförlaget Nimmi Östergatan 4b Simrishamn nimmi.se. Copyright texter Mi Tyler 2014 Copyright bilder Malin Ahlin 2014 Barnboksförlaget Nimmi Östergatan 4b 272 31 Simrishamn nimmi.se Copyright texter Mi Tyler 2014 Copyright bilder Malin Ahlin 2014 Tryckt i EU 2014 ISBN: 978-91-87955-00-6 Mammas Liv av Mi Tyler med illustrationer

Läs mer

TILL DIG SOM HAR EN ANHÖRIG MED SPRIDD BRÖSTCANCER

TILL DIG SOM HAR EN ANHÖRIG MED SPRIDD BRÖSTCANCER TILL DIG SOM HAR EN ANHÖRIG MED SPRIDD BRÖSTCANCER INNEHÅLL En ny situation 1 Be om hjälp och stöd 2 Var medmänniska 4 Låt inte er omgivning styra 6 Ta hand om dig själv 8 Hitta saker att uppskatta 10

Läs mer

Mina bästa tips! Gå emot dina rädslor. Så steg 1, gå emot din rädsla. hanterar du din ångest

Mina bästa tips! Gå emot dina rädslor. Så steg 1, gå emot din rädsla. hanterar du din ångest Gå emot dina rädslor Jag bestämde mig tidigt för att inte låta mina rädslor stoppa mig. Eftersom det är så mycket jag är rädd och orolig för så är jag medveten om att rädslorna kan växa om jag inte utsätter

Läs mer

Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde

Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde Kapitel 1 Dörren Hej jag heter Carli och jag är 9 år. Min skola heter Nyckelpigan. Min kompis tycker jag om, hon heter Marie. Vi är rädda för

Läs mer

AD/HD självskattningsskala för flickor

AD/HD självskattningsskala för flickor AD/HD självskattningsskala för flickor Använd för varje påstående någon av siffrorna nedan för att visa hur väl den känslan eller det beteendet stämmer in på dig. 0 = det är inte alls som jag; det händer

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

PIA. Publicerat med.llstånd Titel Text Bild Förlag

PIA. Publicerat med.llstånd Titel Text Bild Förlag PIA Jonatan är så glad att han nästan svävar in genom dörren till sporthallen. Han är barfota och har träningsbyxor och T-shirt på sig. Han ser fram emot att få flyga genom luften med ena benet framför

Läs mer

Information om ersättningsbehandling med hydrokortison vid binjurebarksvikt.

Information om ersättningsbehandling med hydrokortison vid binjurebarksvikt. Information om ersättningsbehandling med hydrokortison vid binjurebarksvikt. Till dig som behandlas med VIKTIGT Den här informationen vänder sig till patienter som fått PLENADREN förskrivet på recept.

Läs mer

Blodbrist. Vad beror det på? Läs mer: Sammanfattning

Blodbrist. Vad beror det på? Läs mer: Sammanfattning Blodbrist Vad beror det på? Läs mer: Sammanfattning Allmänt När man har blodbrist, så kallad anemi, har man för få röda blodkroppar eller för liten mängd hemoglobin i de röda blodkropparna. Hemoglobinet,

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker.

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker. del 1 Kidnappandet Jag vaknade i min säng trött och arg, mamma och pappa hade slängt ut mig. För jag är nu 20 år, jag fyllde år i lördags. Varför slängde dom ut mig? Just nu bor jag hos min bästa vän Sara.

Läs mer

Vi kräver att få förutsättningar för att kunna ge trygg och säker vård!

Vi kräver att få förutsättningar för att kunna ge trygg och säker vård! Eva Nordlunds tal vid manifestationen 19 mars 2013 Det är nog nu! Stockholms barnmorskor har fått nog! Sveriges barnmorskor har fått nog! Vi kräver att få förutsättningar för att kunna ge trygg och säker

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

När döden utmanar livet: frågor om människans fria val, om ansvaret och skulden som bördor i livets slutskede.

När döden utmanar livet: frågor om människans fria val, om ansvaret och skulden som bördor i livets slutskede. När döden utmanar livet: frågor om människans fria val, om ansvaret och skulden som bördor i livets slutskede. Peter Strang, överläkare, professor i palliativ medicin Karolinska Institutet, Stockholm Stockholms

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE. Hälsa och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE. Hälsa och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE Hälsa och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Alkohol i Sverige Förut drack svenskarna mycket alkohol.

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Therese: Jobbiga mardrömmar och tårar kommer ofta December 31, 2011

Therese: Jobbiga mardrömmar och tårar kommer ofta December 31, 2011 Therese: Jobbiga mardrömmar och tårar kommer ofta December 31, 2011 Jag har helt tappat förtroendet och är så trött på hur de har behandlat mig i detta. Det säger Therese Johansson när hon hör vad SJ kommit

Läs mer

Janssen-Cilag AB. Måste jag vara trött? PATIENTINFORMATION OM ANEMI VID CANCER

Janssen-Cilag AB. Måste jag vara trött? PATIENTINFORMATION OM ANEMI VID CANCER Janssen-Cilag AB Måste jag vara trött? PATIENTINFORMATION OM ANEMI VID CANCER I samband med cancerbehandling kan blodbrist orsaka svår trötthet Trötthet är ett vanligt problem i samband med tumörsjukdom.

Läs mer

Autoimmuna sjukdomar är sjukdomar som uppkommer p.g.a. av att hundens egna immunförsvar ger upphov till sjukdom.

Autoimmuna sjukdomar är sjukdomar som uppkommer p.g.a. av att hundens egna immunförsvar ger upphov till sjukdom. Autoimmuna sjukdomar är sjukdomar som uppkommer p.g.a. av att hundens egna immunförsvar ger upphov till sjukdom. Kroppen bildar antikroppar mot sig själv. Kan vara antingen ANA - antinukleära antikroppar.

Läs mer

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips Så här gör du för att vuxna ska lyssna på dig Läs våra tips Vuxna kan lära sig mycket av oss. Vi tänker på ett annat sätt och vet grejer som de inte tänkt på. Det här är en tipsbok Du träffar många vuxna

Läs mer

I Sverige har vi många fri- och rättigheter och stor valfrihet inom de flesta områden. Det är först när vi är svårt sjuka och döden oundvikligen

I Sverige har vi många fri- och rättigheter och stor valfrihet inom de flesta områden. Det är först när vi är svårt sjuka och döden oundvikligen INNEHÅLL Förord... 7 Inte till vilket pris som helst... 9 Ingen av oss vet på förhand... 13 Så skulle ingen behandla en älskad hund... 19 Abort och dödshjälp... 25 Dödshjälp i andra länder.... 30 Oregons

Läs mer

Är du anhörig till någon med funktionsnedsättning?

Är du anhörig till någon med funktionsnedsättning? Är du anhörig till någon med funktionsnedsättning? Kris- och samtalsmottagningen för anhöriga STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Det här erbjuder vi Kris- och samtalsmottagningen vänder sig till dig som är förälder,

Läs mer

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap }

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap } { ledarskap } STRESS ÄR ETT VAL! SLUTA SÄTTA PLÅSTER PÅ DINA SYMPTOM NÄR DU ÄR STRESSAD. LÖS PROBLEMEN VID KÄLLAN ISTÄLLET OCH FUNDERA ÖVER VILKA VAL DU GÖR SOM CHEF. E n undersökning visar att 70 procent

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

TORBJÖRN * 1944-09-17 2009-10-05

TORBJÖRN * 1944-09-17 2009-10-05 TORBJÖRN * 1944-09-17 2009-10-05 Bilder från tiden 10 augusti t o m 6 oktober, 2009. Torbjörn efter hemkomsten från sin långa vistelse hos Jan. Bilden tagen ett par veckor efter Jans begravning. Torbjörn

Läs mer

Är du anhörig till någon med funktionshinder?

Är du anhörig till någon med funktionshinder? Är du anhörig till någon med funktionshinder? Kris- och samtalsmottagningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Kris- och samtalsmottagningen kan hjälpa dig När man är med om något riktigt svårt kan det hända att

Läs mer

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen)

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Utverdering det har gott bra med träningen. jag tycker att det var kul att träna och så var det skönt att träna.

Läs mer

Är du anhörig till någon med funktionshinder?

Är du anhörig till någon med funktionshinder? Är du anhörig till någon med funktionshinder? Kris- och samtalsmottagningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Kris- och samtalsmottagningen kan hjälpa dig När man är med om något riktigt svårt kan det hända att

Läs mer

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013 kapitel 1 I morgon börjar sommarlovet och vi ska åka till Gröna Lund. Om sommaren fortsätter på det här sättet kommer det att bli den bästa i mitt liv. Jag sitter hemma på rummet och har just berättat

Läs mer

Nytt fosterprov utmanar

Nytt fosterprov utmanar Forskning & Framsteg Nr 12/2010 s. 14-16 http://www.fof.se/tidning/2011/1/nytt-fosterprov-utmanar Nytt fosterprov utmanar AV PER SNAPRUD UR F&F 1/2011. Ett enkelt blodprov från en gravid kvinna kan avslöja

Läs mer

BLODOMLOPPET UMEÅ 27 MAJ 2015. www.blodomloppet.se

BLODOMLOPPET UMEÅ 27 MAJ 2015. www.blodomloppet.se Foto: Desiré Östergren UMEÅ BLODOMLOPPET 27 MAJ 2015 Foto: Desiré Östergren Huvudsponsor: Foto: Eddie Grandlund Blodomloppet är ett motionslopp för alla. Genom att delta främjar du blodgivning i Sverige.

Läs mer

Nja, man vet inte riktigt hur lång tid det tar men om en stund är det nog din tur! Hur mår du? Vill du ha en tablett eller nåt?!

Nja, man vet inte riktigt hur lång tid det tar men om en stund är det nog din tur! Hur mår du? Vill du ha en tablett eller nåt?! $.87(1 AKUTEN Introduktion: Det här dramat handlar om mannen som låg vid Betesdadammen och väntade på att få hjälp ned i en bassäng. Det var nämligen så att när vattnet kom i rörelse så hade vattnet en

Läs mer

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Välkomna till det 24:e inspirationsbrevet. Repetera: All förändring börjar med mina tankar. Det är på tankens nivå jag kan göra val. Målet med den här kursen är

Läs mer

Tillhör du en riskgrupp?

Tillhör du en riskgrupp? Tillhör du en riskgrupp? Vaccinera dig gratis mot årets influensa Vaccinet gör gott Varför ska jag vaccinera mig? Cirka 100 000 personer i Stockholms län smittas årligen av säsongsinfluensa. Influensan

Läs mer

När mamma eller pappa dör

När mamma eller pappa dör När mamma eller pappa dör Anette Alvariza fd Henriksson Docent i palliativ vård, Leg Specialistsjuksköterska i cancervård och diplomerad i palliativ vård, Lektor Palliativt forskningscentrum, Ersta Sköndal

Läs mer

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar finns, finns inte. En så mycket bättre värld. Den var vadderad, full av förmildrande omständigheter. Hon ville aldrig vakna mer och behöva återvända till det där andra till verkligheten. Nej, hellre då

Läs mer

Vanliga familjer under ovanliga omständigheter

Vanliga familjer under ovanliga omständigheter Vanliga familjer under ovanliga omständigheter Malin Broberg Leg. Psykolog & Docent Vårdalinstitutet, Psykologiska Institutionen, Göteborgs Universitet Malin.Broberg@psy.gu.se Disposition Exempel på de

Läs mer

Fakta om akut lymfatisk leukemi (ALL) sjukdom och behandling

Fakta om akut lymfatisk leukemi (ALL) sjukdom och behandling Fakta om akut lymfatisk leukemi (ALL) sjukdom och behandling Fakta om leukemier Av de mellan 900 och 1 000 personer i Sverige som varje år får diagnosen leukemi får ett 100-tal akut lymfatisk leukemi.

Läs mer

Välkommen till barnoperation

Välkommen till barnoperation Välkommen till barnoperation Välkommen till barnoperation Före När något i kroppen inte fungerar som det ska så måste det lagas. Det kallas för operation och görs på ett sjukhus. Det är en doktor som opererar,

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Folderserie TA BARN PÅ ALLVAR Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Svenska Föreningen för Psykisk Hälsa in mamma eller pappa är psykisksjh07.indd 1 2007-09-10 16:44:51 MAMMA

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Att leva med. Huntingtons sjukdom

Att leva med. Huntingtons sjukdom Att leva med Huntingtons sjukdom Att leva med Huntingtons sjukdom Jag fokuserar på att leva det liv vi har just nu Mattias Markström var 28 år och nyutbildad skogsvetare när han testade sig för Huntingtons

Läs mer

VÅR FAMILJ HAR HUNTINGTONS SJUKDOM. av Joy Slatford

VÅR FAMILJ HAR HUNTINGTONS SJUKDOM. av Joy Slatford VÅR FAMILJ HAR HUNTINGTONS SJUKDOM av Joy Slatford VÅR FAMILJ HAR HUNTINGTONS SJUKDOM av Joy Slatford 2 Alla blir sjuka någon gång. I skolan var Lotta förkyld förra veckan. Adam bröt benet i somras. 3

Läs mer

barnhemmet i muang mai tisdag 15 juli - lördag 2 augusti

barnhemmet i muang mai tisdag 15 juli - lördag 2 augusti barnhemmet i muang mai tisdag 15 juli - lördag 2 augusti Två och en halv vecka sen sist. Två och en halv vecka som har varit rätt så lugna och rätt så förkylda. Det är förkylningstider nu. Många av våra

Läs mer

Att leva med SRS segmentell rörelsesmärta

Att leva med SRS segmentell rörelsesmärta Att leva med SRS segmentell rörelsesmärta Att leva med smärta Jag får ny energi av att stå på scenen Hon var kall och ouppvärmd och repeterade inte i en riktig danssal, den där olycksaliga dagen. Petra

Läs mer

Hur verkar Fludara. En informativ guide för patienter och sjukvårdspersonal. There s more to life with Fludara

Hur verkar Fludara. En informativ guide för patienter och sjukvårdspersonal. There s more to life with Fludara Hur verkar Fludara En informativ guide för patienter och sjukvårdspersonal There s more to life with Fludara Innehåll Sidan Introduktion 4 Vad är kronisk lymfatisk leukemi (KLL)? 4 Hur verkar Fludara?

Läs mer

Till dig som ska genomgå galloperation Vanliga frågor och svar inför operationen

Till dig som ska genomgå galloperation Vanliga frågor och svar inför operationen Verksamhetsområde Kirurgi Till dig som ska genomgå galloperation Vanliga frågor och svar inför operationen Vad är en gallblåsa? Gallblåsan är en liten blåsa, reservoar, som sitter fast på gallgången. Den

Läs mer